CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Offline Business, Entrepreneur Discussion (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=177)
-   -   Apa MLM paling best? (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=20213)

zacxzone 17-09-2010 12:16 PM

Quote:

Originally Posted by Rambo (Post 554890)
salam

Saya percaya semua orang inginkan pendapatan tambahan. Sebahagian orang memilih kerjaya kedua melalui MLM atau direct selling. Sebelum memilih sesuatu MLM yang ingin kita sertai, amatlah penting bagi kita untuk mengkaji kesesuaian plan pemasaran dengan keupayaan diri. Kita perlu berhati-hati supaya kesenangan yang dicari akan seimbang dengan pengorbanan diri.

Mari kita berkongsi, apakah ciri-ciri utama MLM yang ingin anda sertai...ingat.... ini perbincangan BUKAN ruangan promosi...

utk menyokong lg tentang kehebatan syarikat MLM ini, ingin saya kongsikan kepad anda satu fakta untuk direnungkan buat rakan2 semua:

“Pada tahun 2004, Jumlah pulangan jualan dalam industry MLM di Malaysia adalah sebanyak RM6.6 billion, iaitu kenaikan sebanyak 25% berbanding 2004 yang mencatatkan hanya RM5.3 billion. Pada Tahun 2005, ia menyumbangkan 2.5% kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). Sekarang, Malaysia berada pada tangga ke-11 daripada senarai pasaran MLM di Dunia dan tangga ke-4 di rantau Asis Pasifik dengan 4 juta orang pengedar di seluruh Negara. 35% daripada Jutawan di Malaysia adalah Jutawan MLM dan berkecimpung secara lansung dalam industry ini. Semasa berlakunya krisis ekonomi pada 1997, industry MLM tetap mencatatkan pertumbuhan pada 1998 dengan jumlah jualan sebanyak RM3.8 billion berbanding RM3.2 billion pada 1997 iaitu kenaikan sebanyak 19%. Malah sejarah menunjukkan, ramai rakyat Malaysia beralih kepada bidang MLM sebagai alternative dan sumber pendapatan kedua semasa tempoh krisis melanda Negara.”

Fakta di atas memberikan maklumat betapa pentingnya industry MLM sebagai salah satu penyumbang kepada ekonomi Negara. Memang tidak dapat dinafikan, MLM menjadi bidang yang menjanjikan pulangan lumayan sekiranya para usahawan mengambil langkah yang tepat bagi menjayakan diri dan para pengedar.

Bagaimana Pula Untuk memilih perniagaan MLM yang selamat, berbentuk 'Win and Win' dan sah di sisi undang-undang?? Jawapannya cukup senang; Sesuatu Peluang bisnes (networking) yang ditawarkan itu dikatakan Hebat Apabila memenuhi kesemua Ciri-ciri seperti berikut:

a) SYARIKAT - (1st step): Syarikat mestilah mempunyai latarbelakang yang kukuh dan mampu bertahan lama. Dengan Syarikat yang kukuh, membolehkan anda kekal lebih lama menjana pendapatan bersama Syarikat ini. Syarikat ini mestilah mempunyai Sijil Perniagaan yang sah. Kehebatan Syarikat ini juga boleh dilihat melalui pengiktirafan yang telah diterima oleh syarikat.
(jgn jd mcm org lain yg skip first step nie malah memandang remeh pasal nie. at the end, dyorg gagal. biz belum gagal tp diri sendiri dh gagal sbb skip first step nie)

b) PRODUK - (2nd step): Produk adalah kunci utama yang Menentukan hala tuju sesebuah syarikat dan bukannya hanya fokus kepada marketing Plan semata-mata. Produk yang hebat (killer) adalah produk yang betul-betul berkesan, mempunyai banyak testimoni daripada pengguna, mempunyai 'high market', Sentiasa mempunyai permintaan, produk yang diiktiraf, dan Halal.

c) MARKETING PLAN - (3rd step): Hanya selepas Memiliki syarikat yang kukuh dengan produk yang hebat, ciri-ciri yang ketiga adalah marketing Plan. Antara ciri-ciri Marketing Plan yang hebat adalah, Bersifat win and win (Syarikat untng, pengedar pun untng, bkn salah satu pihak saja untng), tidak membebankan ahli (Hasil pendapatan yang diterima berbaloi dengan usaha yang anda berikan), Plan yang diiktiraf (ada sijil AJL - itu perkara utama kt msia nie), dan mampu menjana pendapatan yang hebat!

Itulah jawapan bg CIRI-CIRI MLM yang terbaik dan perlu kte pilih. tp Jika ditanya apa pula PERKARA YANG PERLU ADA UNTUK KITA BERJAYA adalah;
- Biz itu sendiri yang terbaik (seperti ciri2 di atas)
- Diri sendiri (sentiasa open dan tidak taksub, sentiasa bergaul dan berkongsi pendapat, bkn bg pndapat je dan xnk dgr pndapat org, itu punca diri x imporve even kata dh join biz MLM bertahun2 lamanya. dh lama join xbermaksud sudh pro, yg pntng pencapaian kte dan pencapaian org di bawah kte mnjadi pengukur sejauh mana kte dlm MLM. sntiasa perbykkn bacaan2 tmbahan dan tingkt kn diri. jgn sombng dan walaupun anda masih baru, anda tetap berpotensi bjaya sama seperti org lain).
- Anda di bawah TEAM yg Aktif dan Hebat (jika anda masih baru, cari group yg aktif dan boleh membimbing anda, yg blh menyediakn kemudahan utk anda melakukan perniagaan ini. penting dan jd batu loncataan utk berjaya)
- Anda membina team Yang Hebat (jika anda leader, cari jalan untuk bina satu cara/strategi membolehkn network anda menduplikasikn perniagaan sama seperti anda, bkn anda sorg saja. network berjaya, anda juga berjaya. itu bru team work. saya menyediakn kemudhan seperti web online dan sebagainya kepada mereka dan momentum sgt2 laju krn walaupun dyorg masih baru, hasil duplikasi sgt cepat kerana telah tersedia)

MLM adalah satu SISTEM perniagaan.
dalam perniagaan adalah:
-syarikat (pengeluar)
-pembekal (mngkin beberapa pihak lg)
-penjual (jual secara runcit)
-pengguna (pelanggan).

dalam satu kitaran itu, syarikat mengeluarkan kos utk periklanan, gaji pekerja dan sebagainya. maka, cara konvensional lebih byk menggunakan kos. sbb itu kebanyakan syarikat beralih kpd konsep sistem MLM.

dari segi pengguna pula, sebelum produk smpai kpd pengguna, harga akan di mark up oleh setiap pembekal dan penjual (utk dpt untng dan tampung kos penghantaran dan sebagainya). itu lah basic perniagaan trading secara konvensional.

maka, menggunakan konsep MLM, hanya akan ada:
- syarikat (pengeluar)
- anda (pembekal/pengguna)

syarika tidak perlu mengeluarkan byk kos kerana menggunakan konsep MLM di mana ahli bertindak sebagai pembekal dan pengguna juga. konsep berkomisyen ini lebih cepat bertindak dan syarikat tidak perlu menghabiskan kos periklanan, pengangkutan dan sebagainya. itu lah basic trading + sistem MLM. sama mcm bniaga saja la.

itu dri segi perspektif syarikat. klu dari segi pngedar, MLM meberikn peluang biz dgn modal kecil, tp potensi income yg lebih besar.

Quote:

Originally Posted by zaralove (Post 5188146)
MLM, erm... kene rajin cari orang... tapi biler dah ramai, baru relek, pasal orang bawah lak buat keje.. kalo kita cari orang, kire kita tolong downline. tapi aku jenis malas cari orang... tu aku cube masuk MLM yang tak payah cari orang cam siggy aku tu. just take risk..

tak semua org mcm Bro. play safe plng pntng. kadang2 org ske buat biz pasif, itu punca gagal. mngkin bro OK je wt skim, tp org yg kte ajak tu kadang2 xfaham mcm kte dan dyorg ingt safe. ble kena, haa...mne nk menyorok. even dyorg join sbb dyorg thu risk, tp knp nk join jgk? JANGAN SOKONG PROGRAM BERBENTUK SKIMMM!!!! :(scam sy xtgk apa yg ade kt siggy bro, cuma sy kurang senang dengan ayat "just take risk..". klu bro xwt skim OK la.

skrg byk syarikat skim2 tumbuh mcm cendawan sbb dyorg thu, org kte nie ske wt biz Skim,klu dh kena punn tetap nk buat jugak dan itu menjadi periuk nasi dyorg. klu berniaga buka kedai makan then u letak signboard: "sila layan diri - masak sendiri", guarantee harinie buka, esk pagi trus tutup. MLM tu berniaga la, sama je. sama mcm keje mkn gaji la, u masuk keje duk diam, xpyh kerja. tnggu gaji je...ok x? haa..nangis la korg kna tengking dgn boss nanti. nk kerja mkn gaji, mesti mau pilih company yg strong, bru potensi kte keje lama dgn company tu. btul x? so smua konsep yg sama, cuma aplikasi dlm bidang yg lain saja.

nk berjaya dlm perniagaan MLM, u pegang prinsip nie je:
"Syarikat mestilah kukuh, empunyai produk yang hebat dan marketing plan juga yg hebat untuk menyediakn pendapatan yg besar kepada anda secara berterusan".

Quote:

Originally Posted by adikacu (Post 5374634)
nak tnya, kalau MLM yg jenis buat 1-2 produk je tak akan bertahan lama betul ke?

tak semestinya, tgk pada company dan produk juga. ade satu company dari jepun, ade 2 produk saja dh 10 tahun bertahan malah jd top 30 company MLM di dunia. sudah lahirkn 100,000 org jutawan. biz apa itu lain cita la, tp kenyataan di atas tu tidak betul sbb ia bergantung kpd produk dan syarikat, dan juga plan permasaran. =)

p/s: plng pntng produk tu killer, mesti jalan pnye.

zacxzone 17-09-2010 12:27 PM

Quote:

Originally Posted by nvmname (Post 6673186)
Menurut kata jutawan MLM,
semua yang berjaya dalam MLM ni pandai buat website..
aku sendiri pon baru belajar nak buat website..:)paid:)paid

tak semestinya, ada yg pekak dan bisu pun blh berjaya jd jutawan MLM nie. itu potensi MLM. tp kepakaran buat website sgt3 membantu group kte. sy juga da kepakaran yg sama dan network blh dpt kelebhn menjadi rangkaian kte. so, blajar jgn x blajar. sy skrg sudah boleh setup web autodownline sendiri, sistem ecommcer, affiliates, CMS dan beberapa jenis sistem lagi yg sy sediakn kpd network saya secara percuma. dyorg naik ,kte pun naik =)


Quote:

Originally Posted by tador (Post 6977695)
Xleh pegi la ngan MLM nih.
Xder kekuatan diri..muahahaha:p:p

xde sape blh tlg la ku mcm tu hehe...diri sendiri first. tp cuba buka minda dan bykkn bca buku2 kejayaan yg buat MLM. mngkin blh membantu.

Quote:

Originally Posted by mohanis (Post 7005443)
Bahaya 2 mlm bisnes cari org haha :)) Sepatutny mlm ni konsep keusahawanan utk mulakan bisnes dgn modal kecil tp dgn kuasa networking berupaya menjana pendapatan yg lumayan. Bila dikatakan bisnes biasany kena la ada produk, tetapi klau nk jual produk secara franchise @ outlet pasarannya terhad utk lingkungan franchise @ outlet tu shj dan biasany org bkak franchise @ outlet ni kt bndar2 je. jd slh satu cara syarikat nk luaskan jualan produk luar dari jaringan outlet adalah dgn iklan mulut ke mulut. Dari situ la jadinya sistem networking sbb sebar mulut ke mulut pn kena ad bayaran baru la sistem tu hidup. Ibarat kata

ROBERT T. KIYOSAKI : A network marketing system, a system I often call a personal franchise, is a very democratic way to achieve wealth! It is also new & revolutionary way to achieve wealth!"

Jd kalo jumpe lg bisnes mlm yg org cari org tu bjage2 la bkn ape tkut tkena scam huhu :(scam:(scam

That's the beauty of network marketing.

Quote:

Originally Posted by Green Apple (Post 7016896)
JOIN JE KOPERASI WHR.x yah sibuk2 paksa orang join..program dah buat reentry dari perserta awal.tunggu je la.setahun 5BULAN+ leh gak dapat RM40K

nie satu lg. jgn amalkn konsep pasif....nk berjaya mesti ada usaha. jgn play safe mcm tu , xkne tu. malah risk lg tinggi. :(scam

Quote:

Originally Posted by 22 komando (Post 7018490)
mcm mana lak ngan pasif2 ni..:D

tukar soalan: "mcmne yea nk keje makan gaji, tp I nk pasif je (xwt keje sgt) tp ade gaji...", em Sy pun mncari kerja pe tu. jd pak guard la. pak guard pun ade risk dan kna berusaha jga tempat jagaan dyorg. klu jd pe2 dipertanggungjawabkn. buatkn sikap pasif tu klu nk berjaya.


Quote:

Originally Posted by mohanis (Post 7018923)
Haha btol la tu.. Nk dpt duit jual burger pn kne cari org, wat promosi satu taman perumahan bru duit masuk.. Klebihan mlm ni sbb dh ade sistem utk pmbayaran sume, produk dh established, xpyah ade premis dan lain2.. Nk kne ade rajin je :D

MLM = berniaga la. tp org xfaham konsep MLM yg sebenar. klu kte faham dan thu cara, memng best MLM nie.

Quote:

Originally Posted by mohanis (Post 7070504)
Biasanya bisnes yang eksploitasi kereta mewah bisnes yang tak ada
produk. Bisnes strong pada pelan bukan pada produk. Kalau betul
produk bagus boleh buat bisnes kenapa tak highlight kan produk
lebih-lebih btol tak? Tak payah eksploitasi kereta mewah pun orang
tetap cari kalau produk bagus :))

yea, pastikn produk yg 'bercakap'. tp ade sesetengah produk tu yg 'berlari' lg tu hehehe....pilih produk!!! jgn pilih kereta (slagi xdpt bonus)!!! hehehe

Quote:

Originally Posted by Higherbidder (Post 7130715)
ok la aku kongsi sket pengalaman yang ada dalam bidang MLM ni dalam 10 tahun..

kongsi sket.. seelok nye jangan la ceburi bidang mlm.. aku bukan ape.. aku kaye tapi kawan aku yang tak kaye kaye .. kesian kawan dan spend money n then tak dapat buat.. kite bukan tak nak tolong .. tapi ramai kkite nak jage.. itu yang tak best tu ... tapi terpulang la ek..

tapi the best way dalam company MLM ni ko misti ahli yang agak baru .. n then bile join salah satu syarikat mlm ni .. ambik yang paling besar.. n then terapkan sikap nak wat bebetul.. dan paling penting join group mlm yang paling aktif..

skill 2 : kalau betul ko nak wat jadi jutawan tapi kerja tak banyak aku bleh kongsi sket.. daftar kan lot kedai yang ko masuk tu under company sendiri.. contoh : ajak 3 kawan kongsi duit masuk paling besar n then lot yang ko masuk tu daftar atas akaun company .. ala ada akaun company modal berape je daftar ssm rm70 n then g maybank g bukak akaun company.. n then korang bertiga handle mlm tu.. senang sket.. 3 orang handle btul tak...

dan banyak lagi nak cerita sebenarnya.. tapi aku penat gak nak taip hehe.. ape ape inbox la aku ek kalau nak tau lagi macam macam tentang mlm ni ... aku bukan nak promote tau.. aku nak brenti dah mlm .. kongsi je .. dapat pahala

xkire 10 thun ke 100 thun, klu btul 10 thun saudara xperlu ckp mcm tu...bcakap atas dasar utnng rugi saja. MLM itu sendiri kte kna faham mcmne konsep. sy dh jela sblum nie, bkn soal MLM tp diri sendiri. diri sendiri mesti nk buat, then dirisendiri mesti ckup ilmu utk buat (nk buat pe2 mesti ada ilmu, klu xde, timba la kt mne2 sumber yg btul).

klu kte kaya tp network xkaya, tu bkn salah MLM tp kte yg xpndai nk duplikasikn sistem utk network kte. klu kte bjaya, bkn kte sorg je kaya, network smua akan kaya. klu network kte org yg hebat, dyorg blh lg kaya dari kte. itu basic berniaga la.

sy xgalakkn konsep kngsi akaun, sbb nanti ble dh ade income besar, ade la yg nk take over then gaduh2. itu xsesuai. nk berbisnes mesti ada komitment then keluarkn modal (tp jgn la pakej plng besar, plilih pakej yg MINIMUM dan sesuai utk biz(lg bgus klu blh upgrade pakej). klu xleh upgrade, pakej yg plng OK la. so xsemestinya plng besar. pe2 pun, ambil lah atas kemampuan sendiri. klu xde modal besar xkn smpai nk gadai pe2 yg xptut. kte nk berniaga, so buat yg terbaik dan termampu.

p/s: jgn diajak org jd pasif...itu punca org2 kte gagal. (kalau buat skim la). klu jd pasif masin aset tu blh je, tp long term la. beli tahan, duk diam blh...tp nk dpt return lambat skit. pe2 pun, ade duit xpyh beli bnda lain,. beli aset je huhu

Quote:

Originally Posted by naz84 (Post 7214244)
suma mlm berdaftar bagus tp kena wat keje la...faktor kejayaan dlm mlm bkn modal..modal murah @ mahal x semestinya bagus...faktor kejayaan ialah bagaimana kita berkerja dlm mlm yg kita ceburi...join mlm x semestinya trus berjaya...itu baru langkah pertama.janji usaha je.no trick:D

yea, MLM juga platform penting utk belajar perniagaan. kursus percuma, ilmu percuma, sape nk bg. Sy juga bermula dgn MLM~
dh ade income, expend biz utk company sendiri pula.


Quote:

Originally Posted by nvmname (Post 7214300)
Latar belakang MLM tak penting. Yang penting cara kita untuk kendalikannya. Katakanlah bro j0in sesuatu MLM. Tapi bro tak berjaya dan bro kata MLM ni tak bagus. Tapi kenapa org lain b0leh berjaya dalam MLM yang bro kata tak bgus tu?, itu bermakna bukan MLM tu yang tak bagus. Tapi bro yang tak cukup bagus lagi. J0in lah MLM mana sekalipun. Resultnya akan tetap sama.

yea, diri sendiri plng penting. amat2 penting. tp klu xtgk latar blakang company, itu punca rmai yg fail. latar belakang company paling penting. diri sendiri hebat, produk power, plan cantik, company cikai2 (management tu termasuk juga bab latar belakang company), buka 3 bulan tutup la. klu smpai 2 thun pun alhamdulillah. biz mesti nk long term. klu perancangan dh dibuat cuma utk 5 thun pun, itu dh dikire biz short term....

ilhamic 17-09-2010 05:52 PM

kenalah usaha walaupun sebaik mana plan yang disediakan oleh sykt..x kan dpt la hasil..USAHA+TAWAKAL+DOA=KEJAYAAN/HASIL

zacxzone 17-09-2010 09:59 PM

Quote:

Originally Posted by ilhamic (Post 7357685)
kenalah usaha walaupun sebaik mana plan yang disediakan oleh sykt..x kan dpt la hasil..USAHA+TAWAKAL+DOA=KEJAYAAN/HASIL

yea, kte sbgai umat islam perlu BERUSAHA DAN TAWAKAL SERTA DIIRINGI DENGAN DOA SKALI. =)

protoncar 17-09-2010 10:08 PM

sy suka bisnes global!
http://www.mywela.weebly.com/

protoncar 17-09-2010 10:14 PM

Sy suka syarikat yg menyediakan web replika global.
Siapa-siapa yg tak kenal di mana-mana negara pun boleh order barang terus dr web anda.
http://www.mywela.weebly.com/

romy7927 17-09-2010 10:16 PM

Kena kaji dalam2 sblm berkecimpung ngan dunia MLM ni...silap hari bulan buang bini..buang mak bapak..dan buang sedara..MLM kalu takde produk mmg haram..

zacxzone 19-09-2010 09:34 AM

Quote:

Originally Posted by protoncar (Post 7359020)
sy suka bisnes global!
http://www.2u.jeunesseglobal.com/

yea, global bagus, tp ade pro dan contra jgk. kna pandai pilih, salah pilih, lg susah. saya jumpa byk skim international yg org tgk pada luaran ok, tp sebenarnya satu sistem yg hnya collect deposit. so, be careful. yg pntng menepati kretiria ciri2 MLM yg tbaik, xkire global atau local, yg tu kte pilih.

Quote:

Originally Posted by protoncar (Post 7359060)
Sy suka syarikat yg menyediakan web replikasi global.
Siapa-siapa yg tak kenal di mana-mana negara pun boleh order barang terus dr web anda.
http://www.2u.jeunesseglobal.com/

yea, saya berpendapat begitu. memudahkan sponsoring dan jualan kte secara global. jika biz yg kte buat tu biz international, kebiasaanya dy sediakn la. tp mcm local yg bru nk bertapak xde, mngkin skop hnya bahagian semenanjung, sabah dan serawak je. tp biasanya ble biz tu dh expend ke global, biase dy sediakn la. tp kna fikirkn company atas faktor kos. tgk pada produk la. klu guna sistem courier hrga dy markup utk tampung kos pnghataran. sbb tu byk company lg prefer buka cawangan di negara yg dy fokuskn utk kurangkn kos courier tu. strategi biz la.

tp klu tgk biz yg local je pun xhbs makan. klu peluang baik dari local, why not ambil peluang tul x? mne2 xksh je, janji biz btul.

p/s: klu company xsediakn web berbentuk referral mcm tu, kte sbgai leader klu nk boom market kna sendiri bina web mcm tu utk kumpulan2 la. sy juga buat bnda yg sama. bkn syarikat je faktor, diri sndiri kna bijak bertindak bantu kumpulan.


Quote:

Originally Posted by romy7927 (Post 7359066)
Kena kaji dalam2 sblm berkecimpung ngan dunia MLM ni...silap hari bulan buang bini..buang mak bapak..dan buang sedara..MLM kalu takde produk mmg haram..

yea, sbb tu kna bijak buat tindakan. klu smpai buang bini, buang mak bapak, tu bkn biz dh. tp ade juga kumpulan yg taksub smpai jd mcm tu. itu leaer pnye pasal la bwa ajaran salah. kte yg thu kna bantu betulkn la yea.

p/s: "MLM tnpa produk haram", jgn kata MLM, bniaga biase2 je pun klu xde produk, jgn kata haram, xlayak dipanggil berniaga sbb xde produk. apa yg main duit tp xde produk? kna jelas yg tu. tu rmai org ske wt biz skim. be careful.

alfa007 16-03-2011 08:25 PM

apa mlm paling best?

kerunai 16-03-2011 08:28 PM

sy suka mlm yg ajak org buat loan,ekekekeeke


All times are GMT +8. The time now is 05:51 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.