CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Services Offered (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=188)
-   -   Ejen Membekal Pekerja Asing- Sektor Perkilangan , komisen lumayan ( Daftar PERCUMA ) (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=198516)

+kOoL+ 04-01-2011 06:37 PM

Quote:

Originally Posted by andaraya (Post 8262912)
situasi sekarang.... telalu banyak kilang yg perlukan pekerja asing.... so rebutlah peluang ini......

macam yg sy cakap pada awal2 tread ini, pihak andaraya baru lulus kuota untuk pekerja nepal 560 orang........

so kebanyakkan kilang masih perlukan pekerja asing.... tapi dieorang tak boleh ambil pekerja asing sebab kuota dah penuh...... so leh bagitau pihak kilang, andaraya ada 560 orang kuota ni baru lulus.... kalau nak guna, andaraya boleh supply terus.... tak perlu bagi dokumen kilang..... hanya isi job order.... negotiate harga dgn kami, dan terus sign agrement....




yang penerangan sebelum ni tu dah paham.. jelas dan padat..

yg atas ni agak kurang faham bro.. tak payah bagi dokumen kilang?.. macam mana tu?

and kalau manager tu tanya berapa lama process utk dapatkan pekerja tu macam mana plak?..

kalau nk bawak terus ke pejabat, perlu saya call dulu pejabat (branch terdekat andaraya) ke?.. sebab nanti kalau terus datang terjah kang manager dkt pejabat andaraya tu pelik plak.. kita jugak yg malu t.. yela.. kata agen tapi manager branch tu sendiri macam tk kenal.. susah jugak t..

and buat masa ni pekerja asing yang andaraya boleh supply hanya dari nepal dan myanmar?.. negara2 len macam state dalam web tu (indon, vietnam, etc) tk boleh ye bro?

+kOoL+ 04-01-2011 06:42 PM

Quote:

Originally Posted by andaraya (Post 8262960)
apa maksud kuota kilang dah penuh......ok camni....

syarat pengambilan pekerja asing skrng adalah nisbah pekerja tempatan dengan pekerja asing.....

sesebuah kilang hanya boleh nisbah 1:1 sahaja....contohnya, jika kilang tersebut ada 100 pekrja tempatan, so kilang tersebut hanya boleh ambil 100 pekerja asing sahaja.....

so kalau ejen2 bagitau kilang yg boleh guna kuota andaraya yg 560 yg baru diluluskan ini, pasti berebut kilang nak pakai pekerja asing ni..... sb walaupun kuota dah penuh, tapi kilang masih kekurangan pekerja.......


tapi ada situasi 3D ( dificult, dirty & dangerous ) dimana nisbah boleh bertukar jadi 1:2 atau 1:3..... so ada ketika boleh 100 pekja tempatan nisbah 200 pekerja asing....

Kilang ada macam2 ketegori..... bila faktor2 3D tu ada dalam operasi kilang tersebut...... maka memang boleh bertambah la kuota kilang tersebut......



masih kurang jelas pasal term kuota nih bro.. macam ni la.. andaraya sekarang ada 560 kuota pekerja asing kn.. so kalau satu kilang dh amik kuota ni habis la kn?.. kiranya peluang ni ada untuk satu kilang jela kn?.. first come first serve basis?.. gitu ke?

andaraya 04-01-2011 06:49 PM

kenape perlukan dokumen dari kilang????

dokumen ini digunakan untuk apply kuota, kdn approval, lagi jtk approval... macam2 lagilah.......

so situasinya skrng...... kalau kilang boleh provide dokumen lagi bagus... sb kuota ni tak banyak..... dan hanya untuk kilang2 yg perlukan pekerja 100 orang ke atas sahaja pihak kami andaraya akan berikan kuota ini.....

so jgn buka rahsia dulu yg kita anda kuota 560 orang ni.... urusniaga macam biasa...... ambil dokumen macam biasa........

tapi klau dieorang bagitau kuota dieorang dah penuh... barulah buka yg andaraya ada lebihan kuota 560 orang.........JELAS???




lagi satu masalah kuota dah penuh..... walaupun situasi kilang tu tidak kuat aspek 3D... dan hanya boleh ambil pekerja dgn 1:1 ...... boleh berikan semua dokumen kepada andaraya... dan andaraya akan buat semakan dan sedikit kertas kerja.... insyaallah nisbah tu dapat dinaikkan ..... kepada 1:2 atau 1:3 ........

andaraya dah beroperasi sejak tahun 1989 lagi.......... so kami mempunyai pengalaman dan salah sebuah company antara yg terawal menerajui bisnes ini.

andaraya 04-01-2011 06:51 PM

banyak en +kool+ bertanya dalam tread ni.... seronok sy menjawab.....

sy pula nak tanya en. +kool+ .... pernah call pejabat dan bercakap dgn pegawai kami????

pegawai kami perempuan tu..... bujang lagi.... jangan korang call nak mengurat sudah.

andaraya 04-01-2011 06:52 PM

pokok pangkalnya..... tanya kilang tersebut.. perlukan lagi pekerja asing??? kalau perlu...... rezeki anda ada di situ. so rebutlah.....

+kOoL+ 04-01-2011 06:56 PM

Quote:

Originally Posted by andaraya (Post 8263172)
banyak en +kool+ bertanya dalam tread ni.... seronok sy menjawab.....

sy pula nak tanya en. +kool+ .... pernah call pejabat dan bercakap dgn pegawai kami????

pegawai kami perempuan tu..... bujang lagi.... jangan korang call nak mengurat sudah.

pasal kuota nih dh complicated ckit.. tkpe.. saya cuba pahamkan slow2..

biasa bro.. sebab memang saya minat btol nih.. lagipun org kata malu bertanya sesat jalan.. saya lebih suka kumpul knowledge secukupnya sebelum mulakan sesuatu.. senang nanti kalau ada prob boleh handle.. tkde baru kita nk menggelabah cari solution..

belum call lagi pejabat.. memang plan nk call and kalau boleh nak pergi pejabat terus.. kalau saya call branch andaraya (bahagian penang) dan terus ke pejabat boleh bro?.. atau memang kena call hq jugak?

pompuan ke?.. lawa tk?.. kuota saya pn tk penuh lagi.. :))

andaraya 04-01-2011 07:06 PM

Quote:

Originally Posted by +kOoL+ (Post 8263234)
pasal kuota nih dh complicated ckit.. tkpe.. saya cuba pahamkan slow2..

biasa bro.. sebab memang saya minat btol nih.. lagipun org kata malu bertanya sesat jalan.. saya lebih suka kumpul knowledge secukupnya sebelum mulakan sesuatu.. senang nanti kalau ada prob boleh handle.. tkde baru kita nk menggelabah cari solution..

belum call lagi pejabat.. memang plan nk call and kalau boleh nak pergi pejabat terus.. kalau saya call branch andaraya (bahagian penang) dan terus ke pejabat boleh bro?.. atau memang kena call hq jugak?

pompuan ke?.. lawa tk?.. kuota saya pn tk penuh lagi.. :))


dah banyak dah tau tu.... dah boleh gerak dah.......

andaraya 04-01-2011 07:13 PM

jagn lupa view website www.andaraya.net semua info ada di sana

daftar onlien secara PERCUMA skrng juga... tiada sebarang bayaran dikenakan....

penyertaan kursus juga PERCUMA....

kami bukan along. kami nak tolong....hehehehehehe

+kOoL+ 04-01-2011 07:19 PM

Quote:

Originally Posted by andaraya (Post 8263325)

dah banyak dah tau tu.... dah boleh gerak dah.......

insyaallah.. nanti saya cuba yang terbaik.. thanks sebab entertain smu soklan saya bro

putera123 05-01-2011 01:51 AM

Status warganegara?
 
Salam..nk tanye..sy agk tidak setuju ngan biz tuan ni..

1-Dengan wat servis ni,tuan menggalakkn sektor perkilangan menggunakan khidmat org asing,jd bagaimana nasib warganegara Malaysia?

2-Kita semua tahu bahwa kos warga asing memang lg murah,jd memang bnyk company yg akn mula ambil warga asing,tuan sedikit sebanyak telah menutup pintu rezeki warga negara.

3-Kita juga sedia maklum bahawa bnyk kes sosial yg terjadi dengan adanya lambakan warga asing di Malaysia..G je pudu masa cuti raya ape2 jenis perayaan..Pudu akn bertukar jadi tmpt seperti Negara lua,x mcm Kl lansung...pe pndapat tuan?

p/s-mencari rezeki memang perlu,tapi jika cara kita tu memberi keuntungan jangka pendek sahaja dan memusnahkan negera sendr,perlu ke??

Hanya ni sahaja pendapat saya yg x bernas ni,maap ya jika tersinggung..Salam


All times are GMT +8. The time now is 02:36 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.