CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Loans, Credit Cards (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=113)
-   -   Aset KOWAJA & 7 Koperasi Lain Dibekukan (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=197155)

Emie 25-12-2010 12:06 AM

Quote:

Originally Posted by myrayyan (Post 8152254)
bro..nk tanya klu kes dh berhenti kerja gomen sbb running bisnes sendiri..tp ada wat personal loan sblm ni kat bank or koop cam mana nak buat?bg step2 kena buat?

kalau nak teruskan bayaran mcm biasa..
just ctc bahagian akaun koop..
minta cara buat pembayaran or no akaun pinjaman anda..
kalau koop guna akaun syarikat..
just bank in setiap bulan dan faks salinan resit bank..

kalau apply dgn bank..setiap pinjaman ada no akaun..
boleh minta dgn bank atau masa sain aggrement biasa
ada disertakan no akaun pinjaman anda.
(kira mcm no akaun pinjaman keter@rumah)

so selagi payment setiap bulan x sangkut..
rasanya koop @ bank x amik tindakan w'pun
bukan melalui ptgn biro..

cuma koop & bank maybe kerap dok htr surat @ call lah
kalau lambat bayar..~X(

kalau nk buat full settlement..request surat f/settlement..

myrayyan 25-12-2010 12:49 AM

Quote:

Originally Posted by Emie (Post 8153181)
kalau nak teruskan bayaran mcm biasa..
just ctc bahagian akaun koop..
minta cara buat pembayaran or no akaun pinjaman anda..
kalau koop guna akaun syarikat..
just bank in setiap bulan dan faks salinan resit bank..

kalau apply dgn bank..setiap pinjaman ada no akaun..
boleh minta dgn bank atau masa sain aggrement biasa
ada disertakan no akaun pinjaman anda.
(kira mcm no akaun pinjaman keter@rumah)

so selagi payment setiap bulan x sangkut..
rasanya koop @ bank x amik tindakan w'pun
bukan melalui ptgn biro..

cuma koop & bank maybe kerap dok htr surat @ call lah
kalau lambat bayar..~X(

kalau nk buat full settlement..request surat f/settlement..

thanks bro..gud info..sedikit tambahan due date pembayaran kena tanya pihak koop or bank gak yer?benda ni xperlu inform pada biro kan?..klu masuk balik dlm perkhidmatan awam, potongan loan akan auto potongan pada slip gaji atau mcm mana plak?

tokputih 25-12-2010 12:54 AM

jadi peminjam dari koperasi ini musti kena bayau jugak ker...

Emie 25-12-2010 01:54 AM

Quote:

Originally Posted by myrayyan (Post 8153564)
thanks bro..gud info..sedikit tambahan due date pembayaran kena tanya pihak koop or bank gak yer?benda ni xperlu inform pada biro kan?..klu masuk balik dlm perkhidmatan awam, potongan loan akan auto potongan pada slip gaji atau mcm mana plak?

due date tu ada tulis dlm surat full settlement..
rasanya tak perlu inform biro sbb dh 'terputus' hubungan bila dh resign keje govt..

kalau masuk blk dlm perkhidmatan awam/govt..boleh request@wat surat..
tp jalan paling cepat..overlap jer loan lama..terus masuk ptgn biro..:D

Emie 25-12-2010 02:04 AM

Quote:

Originally Posted by tokputih (Post 8153604)
jadi peminjam dari koperasi ini musti kena bayau jugak ker...

susah jugak agak ni..kena tahu aggreement antara bank dan koop..
byk koop jd 'ali baba' jer..entah mcm mana diaorg magic..
that'y byk koop kena dgn SKM..langgar 'pantang larang' SKM..

spy1malaysia 25-12-2010 02:13 AM

Quote:

Originally Posted by farid^sp (Post 8144195)
senarai koperasi diambil tindakan (sementara)
pembekuan kod bpa kerana dikesan menjalankan
aktiviti kredit yang dilarang mengikut model 3 gp6/gp7


PHP Code:

bil.
    

Senarai nama koperasi-koperasi
yang terlibat
    

tarikh pembekuan berkuatkuasa
    

no
Kod bpa yang dibekukan
1.    Koperasi bersatu tenaga malaysia berhad    01
/12/2010    m0219
2.    Koperasi pendidikan islam malaysia berhad    01
/12/2010    w0002
w0029
3.    Koperasi wawasan pekerja
-pekerja berhad    01/12/2010    w0006
4.    Koperasi kobaru berhad    01
/12/2010    b0107
5.    Koperasi pendidikan usahawan berhad    01
/12/2010    d0236
6.    Koperasi putri terbilang malaysia berhad    15
/12/2010    w0015
7.    Koperasi wawasan malaysia berhad    15
/12/2010    w0023
8.    Koperasi serbaguna pekerja
-pekerja malaysia berhad    15/12/2010    b0120
b0014
b0122 

sumber : http://www.skm.gov.my/skoperasi?p_p_...p_state=normal

=d>=d> sepandai-pandai tupai melompat..

aikkk....kowamas pun kena gak ker ????

Emie 25-12-2010 02:30 AM

Quote:

Originally Posted by spy1malaysia (Post 8154203)
aikkk....kowamas pun kena gak ker ????

kalau ikutkan syarat gp6/gp7..
bank confirm x berani bg loan pd koop..:-?

danx 25-12-2010 02:33 AM

Quote:

Originally Posted by FaRid^sp (Post 8145947)
mungkin hanya perlu buat bayaran pokok ke akaun perbendaharaan negara (seliaan SKM).. at least dah dpt kurang byk amaun interest dah (10% setahun) :)

kalau cmni bro bleh r g cari balik agent kowaja tu cakap terima kasih @ bagi hadiah sekali :D

anakku 25-12-2010 02:36 AM

bekukan je semua koperasi punya loan...nk untung lebih...klu buat pun utk gomen je...koperasi yg x ko-operasi...

abahmu 25-12-2010 02:43 AM

Quote:

Originally Posted by spy1malaysia (Post 8154203)
aikkk....kowamas pun kena gak ker ????

kowamas ok jer..baru je tanya bos dia sndiri td..

Emie 25-12-2010 02:58 AM

Quote:

Originally Posted by abahmu (Post 8154350)
kowamas ok jer..baru je tanya bos dia sndiri td..

kowamas,kop perdana jaya,ukhwah,kogemilang,kobeta dan
yang mana koop guna fund dr bank rakyat..so far ok lg..
maybe back up yg kuat..

kop yg dpt fund selain dr bank rakyat..semua dh freeze..
termasuk kowaja dan komaju skali..

sangbadut 25-12-2010 10:13 AM

Quote:

Originally Posted by nausyilea10 (Post 8145883)
Eh...awak buat pinjaman dengan kowaja ke mbsb? yg kena beku dalam thread ni KOWAJA?

Masa tu wat ngan mbsb la nak tutup kowaja ni.Duit da dapat dari mbsb dekat 5 bulan tp mbsb xleh nak potong bulanan sebab kowaja still lagi potong masa tu..gila betul.Ni nak tuntut bayaran ahli yang diorg still dok potong tu ~X(~X(

sangbadut 25-12-2010 10:16 AM

Quote:

Originally Posted by FaRid^sp (Post 8145929)
aku yg dok jauh ni rasanya dah abis bil handset dekat2 RM100 sbb tunggu panggilan disambung ke customer service.. last2 xde org angkat walaupun tunggu lebih 10 minit.. byk kali terkena camtu.. satu lagi depa ni suka main past2 t staff lain,nak tunggu staff laknat tu angkat plak mmg lama..

Betul betul betul..kalau ada org angkat tu dah besar rahmat la.20 kali call maybe dapat ada org angkat.Nak tunggu pass line kat staff2 yang berkaitan memang tahap abis kredit la tunggu mcm haram.Lagi satu masa aku g dulu bawak la member keje koperasi lain.Punya la takut staff dia x bagi ramai2 masuk bilik pasal nak bincang full settlement.''Ehh awak ni sapa?Kita hanya berurusan dengan peminjam je,awak takde kena mengena x bleh masuk skali discussion ni''..nampak sangat la :(scam:(scam:(scam

kem5969 25-12-2010 10:20 AM

Quote:

Originally Posted by FaRid^sp (Post 8144195)
Senarai Koperasi Diambil Tindakan (Sementara)
Pembekuan Kod BPA Kerana Dikesan Menjalankan
Aktiviti Kredit Yang Dilarang Mengikut Model 3 GP6/GP7


PHP Code:

Bil.
    

Senarai Nama Koperasi-Koperasi
Yang Terlibat
    

Tarikh Pembekuan Berkuatkuasa
    

No
Kod BPA Yang Dibekukan
1.    Koperasi Bersatu Tenaga Malaysia Berhad    01
/12/2010    M0219
2.    Koperasi Pendidikan Islam Malaysia Berhad    01
/12/2010    W0002
W0029
3.    Koperasi Wawasan Pekerja
-Pekerja Berhad    01/12/2010    W0006
4.    Koperasi Kobaru Berhad    01
/12/2010    B0107
5.    Koperasi Pendidikan Usahawan Berhad    01
/12/2010    D0236
6.    Koperasi Putri Terbilang Malaysia Berhad    15
/12/2010    W0015
7.    Koperasi Wawasan Malaysia Berhad    15
/12/2010    W0023
8.    Koperasi Serbaguna Pekerja
-Pekerja Malaysia Berhad    15/12/2010    B0120
B0014
B0122 

Sumber : http://www.skm.gov.my/skoperasi?p_p_...p_state=normal

=D>=D> sepandai-pandai tupai melompat..

Tupai pun dah lompat jauh ..

sangbadut 25-12-2010 10:46 AM

http://www.skm.gov.my/skoperasi?p_p_...p_state=normal

http://i127.photobucket.com/albums/p...-blacklist.jpg

Emie 25-12-2010 02:50 PM

Quote:

Originally Posted by sangbadut (Post 8155396)
Betul betul betul..kalau ada org angkat tu dah besar rahmat la.20 kali call maybe dapat ada org angkat.Nak tunggu pass line kat staff2 yang berkaitan memang tahap abis kredit la tunggu mcm haram.Lagi satu masa aku g dulu bawak la member keje koperasi lain.Punya la takut staff dia x bagi ramai2 masuk bilik pasal nak bincang full settlement.''Ehh awak ni sapa?Kita hanya berurusan dengan peminjam je,awak takde kena mengena x bleh masuk skali discussion ni''..nampak sangat la :(scam:(scam:(scam

antara sebabnya kebanyakan agen/staf koop tahu hal2 berkaitan koop..
so staff 'kuren ajar' x bg masuk,senang diaorg nk 'auta' peminjam..:))

Emie 25-12-2010 02:54 PM

kowamas,ukhwah dan kobeta masih lg run dgn fund bank rakyat..:-?

myrayyan 25-12-2010 04:31 PM

Quote:

Originally Posted by Emie (Post 8154090)
due date tu ada tulis dlm surat full settlement..
rasanya tak perlu inform biro sbb dh 'terputus' hubungan bila dh resign keje govt..

kalau masuk blk dlm perkhidmatan awam/govt..boleh request@wat surat..
tp jalan paling cepat..overlap jer loan lama..terus masuk ptgn biro..:D

OVERLAP??he3x :o..jwbnye xabislah loan tu..TQ skali lagi ye.

myrayyan 25-12-2010 04:35 PM

kowaja interest tinggi wooo..10% skrg ni agen diorg asyik2 call kita wat promosi interest turun ke 6%..boleh naikkan gaji lagi n blah..blah..ngarut semua tu sbb diorg akan naikkan ke 20tahun plak..

elan 25-12-2010 04:48 PM

Quote:

Originally Posted by MAN46 (Post 8148073)
sapa tau perkembangan terkini?
Bila tarikh bermula aset kop2 ni dibekukan?
pasal semlm ada agen kowaja ni menghubungi aku menawarkan skim pinjaman terkini..:-?:-?:-?

memang betul, aku pun dapat call jugak... tapi dia minta kita overlap akaun kowaja ke tempat lain.... lepas tu faedah jadi 5%.... ni semua cara doirang nak selamatkan diri dulu, yang penting bagi diorang, duit kita.... dengan overlap/transfer hutang kita ke tempat lain, diorang masih dapat kutipan bulanan walaupun sekiranya kowaja dimansuhkan..... kowmas pun ada ofer jugak....

myrayyan 25-12-2010 05:27 PM

Quote:

Originally Posted by elan (Post 8158139)
memang betul, aku pun dapat call jugak... tapi dia minta kita overlap akaun kowaja ke tempat lain.... lepas tu faedah jadi 5%.... ni semua cara doirang nak selamatkan diri dulu, yang penting bagi diorang, duit kita.... dengan overlap/transfer hutang kita ke tempat lain, diorang masih dapat kutipan bulanan walaupun sekiranya kowaja dimansuhkan..... kowmas pun ada ofer jugak....

sbb pe diorg suruh overlap..aku fikir overlap kite ni masuk tempat lain cthnye buat loan kat bankrakyat overlap kat kowaja so kowajadpt balik duit dia..buat xtau aje dgn tawaran diorg skrg ni..korg tggu smpi kptsn akhir perbicaraan dia.

kelana 25-12-2010 05:29 PM

Quote:

Originally Posted by myrayyan (Post 8158437)
sbb pe diorg suruh overlap..aku fikir overlap kite ni masuk tempat lain cthnye buat loan kat bankrakyat overlap kat kowaja so kowajadpt balik duit dia..buat xtau aje dgn tawaran diorg skrg ni..korg tggu smpi kptsn akhir perbicaraan dia.

jangan layan tawaran overlap diaorang nih...
semua mau selamatkan diri jer..:o

MAN46 25-12-2010 08:30 PM

Quote:

Originally Posted by myrayyan (Post 8158437)
sbb pe diorg suruh overlap..aku fikir overlap kite ni masuk tempat lain cthnye buat loan kat bankrakyat overlap kat kowaja so kowajadpt balik duit dia..buat xtau aje dgn tawaran diorg skrg ni..korg tggu smpi kptsn akhir perbicaraan dia.

semalam aku dpt lagi panggilan dari agen kowaja.. tak silap aku nama dia gaven.. tapi, aku tk jwp pun call dia.. malas aku nk layan.. seblom tu dia siap hantar lagi borang utk buat overlap.. nasib baik la aku terbaca thread ni.. kalo tak, hampir2 nk terjebak lagi aku dgn tawaran overlap dia..

kanemochi 25-12-2010 08:43 PM

Quote:

Originally Posted by FaRid^sp (Post 8144728)
skrg dlm proses batalkan perjanjian, means aku kena pulangkan balik jumlah 4K yg dpt tu.. :)


aku rasa bro, ko ni kes overlap. mmg loan 75k tp pas ko setelkan overlap tu baki kt tgn ko dpt rm4k, bkn ko loan rm4k, ko silap phm. may be agen x explain kt ko btol2. aku pn agen mcm2 koop, ramai gak customer aku sbb nak pakai cash sgt, wat overlap kt tgn dpt rm2k pn x kisah tp aku explain btol2 mana yg dia overlap, bape setelment overlap tu n bape kat tgn dpt, lau dia setuju aku proceed...aku x pk company tu tipu ko, cuma miss communication nie...

hannuz1010 26-12-2010 12:01 AM

kowaja ni tak bayar refund kat aku da 5 bulan nih.....

Emie 26-12-2010 01:25 AM

Quote:

Originally Posted by kanemochi (Post 8159785)
aku rasa bro, ko ni kes overlap. mmg loan 75k tp pas ko setelkan overlap tu baki kt tgn ko dpt rm4k, bkn ko loan rm4k, ko silap phm. may be agen x explain kt ko btol2. aku pn agen mcm2 koop, ramai gak customer aku sbb nak pakai cash sgt, wat overlap kt tgn dpt rm2k pn x kisah tp aku explain btol2 mana yg dia overlap, bape setelment overlap tu n bape kat tgn dpt, lau dia setuju aku proceed...aku x pk company tu tipu ko, cuma miss communication nie...

:-?:-?..aku terpikir jugak..x kan loan 4K..kowaja sentak sampai 75K..caj dh mcm 1775% dr jumlah asal loan..:-?

paling tinggi aku pernah tgk f/s kowaja 125% saja dr jumlah asal loan..cth pinjam 40k..fullsettlement 90k [40k x 125% + (40k) = 90k]..~X(~X(

Emie 26-12-2010 01:25 AM

Quote:

Originally Posted by hannuz1010 (Post 8161371)
kowaja ni tak bayar refund kat aku da 5 bulan nih.....

kena pegi gegar skit..bawak geng ramai2..:D

FaRid^sp 26-12-2010 01:29 AM

Quote:

Originally Posted by kanemochi (Post 8159785)
aku rasa bro, ko ni kes overlap. mmg loan 75k tp pas ko setelkan overlap tu baki kt tgn ko dpt rm4k, bkn ko loan rm4k, ko silap phm. may be agen x explain kt ko btol2. aku pn agen mcm2 koop, ramai gak customer aku sbb nak pakai cash sgt, wat overlap kt tgn dpt rm2k pn x kisah tp aku explain btol2 mana yg dia overlap, bape setelment overlap tu n bape kat tgn dpt, lau dia setuju aku proceed...aku x pk company tu tipu ko, cuma miss communication nie...

mmg kes overlap tapi aku ditipu agen cawangan yg suruh terima dulu amaun tu,dia confirmkan kata aku akan dpt baki lagi 35K seminggu lepas tu.. last2 habuk pun tarak

FaRid^sp 26-12-2010 01:35 AM

baru2 ni aku ada dpt surat dari kowaja, depa suruh gi bincang kt hq menggunakan kaedah full settlement.. gi mamposs la..

Emie 26-12-2010 01:36 AM

Quote:

Originally Posted by FaRid^sp (Post 8162037)
mmg kes overlap tapi aku ditipu agen cawangan yg suruh terima dulu amaun tu,dia confirmkan kata aku akan dpt baki lagi 35K seminggu lepas tu.. last2 habuk pun tarak

sebenarnya kuren_ajar ni mmg terrer bab 'magic' overlap..
doc simple giler kalau nk ovelap..kes abg2 polis area klang
valley bersepah terkena dgn kuren_ajar..

terbaru client aku..loan 27400,dh byr 2 thn lbh..
dpt fullsettlment last week..rm36k++..~X(~X(
dekat payout dh kena cekau..f/settlement pn kena cekau lg..:(scam:(scam

t-rex 26-12-2010 02:28 AM

errr...nmpk gayanya x dptla lebihan byrn aku nih...adeys...da 5 bulan da setel thru MBSB..mangkuk tul lah...da la nun d sabah aku skang,x dapek nk gegar opis dia....
bro2 sekalian...kosapedik kene x?wife aku ade loan ngn koop ni...penipu besar gak nih...

rem.billion 26-12-2010 04:06 AM

Kowaja mmg:(scam:(scam:(scam

Forex888 26-12-2010 11:45 AM

mcm mcm kes ada...so, skrg koperasi apa yg paling SAFE pinjam duit? :-?:-?

myrayyan 26-12-2010 02:44 PM

kasi up balik sbb koop scam...ha3x..topik panas xleh down

Emie 26-12-2010 04:00 PM

Quote:

Originally Posted by t-rex (Post 8162428)
errr...nmpk gayanya x dptla lebihan byrn aku nih...adeys...da 5 bulan da setel thru MBSB..mangkuk tul lah...da la nun d sabah aku skang,x dapek nk gegar opis dia....
bro2 sekalian...kosapedik kene x?wife aku ade loan ngn koop ni...penipu besar gak nih...

kau boleh dptkan bayaran tu..
check dgn biro angkasa..
pastu kau wat report dgn SKM dulu..
pastu wat report polis plak..

koop ni,kalau nk claim blk byrn lebihan mmg lambat..
kalau x cukup,cepat ajer diorg potong..

arrashidin 26-12-2010 04:19 PM

kobeta kena gak ker?

Emie 26-12-2010 04:27 PM

Quote:

Originally Posted by arrashidin (Post 8165794)
kobeta kena gak ker?

kobeta pakej fund al rajhi kena freeze dr segi operasi saja..
yang fund bank rakyat run mcm biasa..

kem5969 27-12-2010 09:08 AM

Quote:

Originally Posted by kanemochi (Post 8159785)
aku rasa bro, ko ni kes overlap. mmg loan 75k tp pas ko setelkan overlap tu baki kt tgn ko dpt rm4k, bkn ko loan rm4k, ko silap phm. may be agen x explain kt ko btol2. aku pn agen mcm2 koop, ramai gak customer aku sbb nak pakai cash sgt, wat overlap kt tgn dpt rm2k pn x kisah tp aku explain btol2 mana yg dia overlap, bape setelment overlap tu n bape kat tgn dpt, lau dia setuju aku proceed...aku x pk company tu tipu ko, cuma miss communication nie...

ini sah tentu baru serve loan kurang dari 6 bln pastu overlap memang banyak tu la dpt ..

guest456 27-12-2010 09:13 AM

knp koindah/kesetia/kohidmas tak kena pula:-?

vader7 27-12-2010 09:33 AM

so yg jadi ahli kowaja, leh dpt balik ke duet ahli skang nih


All times are GMT +8. The time now is 12:32 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.