CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Automotive (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=101)
-   -   Modenas gt128 vs honda wave 125 ultimo (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=191162)

owen 26-11-2010 10:19 AM

Modenas gt128 vs honda wave 125 ultimo
 
Salam semua..

Aku sekarang tengah cari motor untuk digunakan berulang alik dari

umah - opis dalam +- 40km 2 hala.pastu hujung minggu balik kg

dalam 90km sehala.niat nak beli motor ni nak guna

sampai lunyai pastu buat tukun.dah survey tgok ada 2 motor yg

berkenan. 1st honda wave 125 ultimo 2nd modenas gt128 facelift.

Honda mahai sikit dari modenas.dari segi cc gt128 besaq sikit.

Harga pasaran nak tolak balik aku x amik kira sebab niat nak guna

motor ni selamanya hehehhe..so xkisah la harga jatuh bnyak masa

nak tolak balik nt.cuma nak tau mana yg ok?sedap bawak.xbanyak

masalah.spare part murah n senang cari.tq sesapa yg sudi membantu

ecram_93 26-11-2010 10:24 AM

aku denga cite gt128 berat sikit ...
Skrg ni pun aku pakai wave125 .. Sedap je lenjan .. Tapi kalau ada duit lebih angkat la LC135 , memang terbaik !

Zulkarnine 26-11-2010 10:27 AM

buat poll..

kalau utk guna long distance, aku cdgkan amik GT128...motor ni best layan kat highway..

kalau utk short distance je, amik honda

shah9744 26-11-2010 10:28 AM

bagi aku honda ok lagi enjin dia tahan lasak..klw modenas enjin xtau la..biar mahal ckit tapi enjin ok xde hal..:D

CL's 26-11-2010 10:30 AM

bro,
tgk review riders GT128 kat sini....
aku pon mmg tgh kumpul duit angkat GT128....
walaupun berat tapi lebih stabil bila bas atau trailer lalu tepi....

kalau 26-11-2010 10:32 AM

honda. built tough. no 1 beb.

owen 26-11-2010 10:34 AM

Quote:

Originally Posted by zulkarnine (Post 7920005)
buat poll..

Kalau utk guna long distance, aku cdgkan amik gt128...motor ni best layan kat highway..

Kalau utk short distance je, amik honda

alamak aku xreti wat poll hehehe...

Aku ada search kat forum2 motor. Gt128 ni banyak aduan pasai

gegar kat cover kepala dia.pastu cover set dia mudah patah.

Tp tengok ada yg leh lenjan sampai 160km/jam tu yg best sikit

tuh.honda aku x survey lagi.

vedder9 26-11-2010 10:35 AM

Ved beli Modenas GT128 bulan Mei lepas...guna untuk gi kerja 40km perjalanan sehari atas highway...

Motor ni berat..so stabil kalau kena angin kuat or selisih ngan lori/bas..
Compare to LC dari segi pick-up + speed, LC lebih baik..makan asap je GT kalau kat traffic light :))

Masalah yang ketara, gear selalu susah nak masuk...dah inform mekanik byk kali time gi servis...tapi tak setel-setel juga..banyak kali tekan baru boleh tukar gear...

Penunjuk aras minyak digital x boleh pakai...minyak banyak dlm tangki pun dia boleh kuar signal berkelip kelip tanda minyak dah nak habis...

Overall kira layan aaaa untuk perjalanan jauh.. paling laju Ved pecut pun setakat 120km/jam (throttle blom pulas habis lagi, mean boleh gi laju lagi laaa)..lebih x berani deh..teringat anak bini kat umah :))

owen 26-11-2010 10:38 AM

Quote:

Originally Posted by cl's (Post 7920022)
bro,
tgk review riders gt128 kat sini....
Aku pon mmg tgh kumpul duit angkat gt128....
Walaupun berat tapi lebih stabil bila bas atau trailer lalu tepi....

tu salah 1 yg aku pertimbangkan.penah bawak wave biasa kat highway sekali bas lalu goyang dia fuh menggegar jiwa.ringan kot.aku nek kriss ok jer...

CL's 26-11-2010 10:38 AM

Quote:

Originally Posted by owen (Post 7920042)
alamak aku xreti wat poll hehehe...

Aku ada search kat forum2 motor. Gt128 ni banyak aduan pasai

gegar kat cover kepala dia.pastu cover set dia mudah patah.

Tp tengok ada yg leh lenjan sampai 160km/jam tu yg best sikit

tuh.honda aku x survey lagi.

kalau Honda aku prefer CBR150....
mmg mantap...
puas hati la...
:D:D:D:D


http://gallerymotorcycle.com/wp-cont...a-cbr150-r.jpg

vedder9 26-11-2010 10:41 AM

Lupa lak nak tambah lagi satu benda..
Timing kena tinggi..hampir 2rpm...kalau tak time kita slow kat traffic light, enjin selalu mati

owen 26-11-2010 10:42 AM

Honda wave 125 ultimo plak mcmn?ada sapa2 pemiliknya.cerita la sikit kelebihan n kekurangan motor anda...

owen 26-11-2010 10:43 AM

Quote:

Originally Posted by cl's (Post 7920068)
kalau honda aku prefer cbr150....
Mmg mantap...
Puas hati la...
:d:d:d:d


http://gallerymotorcycle.com/wp-cont...a-cbr150-r.jpg

waaaaaaaaaa den x mampu...kalau dok oversea leh la pakai.sana murah giler.cb400 kot sini rm33k mesir baru rm11k

Zul.H 26-11-2010 10:45 AM

GT 128 lah bro...ada tachometer lagi....

mana nak dapek tuh....LC pon tak de....

modenas OK per....tak de masalah lah enjin...

tgk yg model first 1997, masih utuh lagi....

aku pon pakai kris model dah 10 tahun.....cun lagi rasanya...


HONDA???...mmmm..honda dulu lain..skrang lain..dulu CBU jepun mmg besh lah...skrang Thailand....

vedder9 26-11-2010 10:45 AM

Quote:

Originally Posted by owen (Post 7920065)
tu salah 1 yg aku pertimbangkan.penah bawak wave biasa kat highway sekali bas lalu goyang dia fuh menggegar jiwa.ringan kot.aku nek kriss ok jer...

Wave 110R tu memang ringan...
Ved dah pernah tergolek masa hujan pastu angin kuat tolak motor sampai keluar dari jalan premix...nasib baik tak jatuh longkang besar tepi jalan...

Thats why Ved tukar kepada motor yang berat spt GT128

CL's 26-11-2010 10:46 AM

Quote:

Originally Posted by owen (Post 7920099)
waaaaaaaaaa den x mampu...kalau dok oversea leh la pakai.sana murah giler.cb400 kot sini rm33k mesir baru rm11k

bro,
CBR150 nie baru RM10k lebih tak silap...
buat ansurans ler...:p:p:p
aku bukan ejen ye...
just bg pendapat....

Zul.H 26-11-2010 10:46 AM

GT 128 lah bro...ada tachometer lagi....

mana nak dapek tuh....LC pon tak de....

modenas OK per....tak de masalah lah enjin...

tgk yg model first 1997, masih utuh lagi....

aku pon pakai kris model dah 10 tahun.....cun lagi rasanya...


HONDA???...mmmm..honda dulu lain..skrang lain..dulu CBU jepun mmg besh lah...skrang Thailand....

CL's 26-11-2010 10:51 AM

Quote:

Originally Posted by Zul.H (Post 7920117)
GT 128 lah bro...ada tachometer lagi....

mana nak dapek tuh....LC pon tak de....

modenas OK per....tak de masalah lah enjin...

tgk yg model first 1997, masih utuh lagi....

aku pon pakai kris model dah 10 tahun.....cun lagi rasanya...


HONDA???...mmmm..honda dulu lain..skrang lain..dulu CBU jepun mmg besh lah...skrang Thailand....

aku setuju bro....
kalau dulu Honda Ex5 mmg best....
lasak dan mantap....
aku guna modenas 2nd hand....
tahun 1997 punye....
walaupun top speed cuma 110km/j....
tapi aku puas hati sbb lasak giler...
masuk sawit gi mancing....:D:D:D:D

owen 26-11-2010 10:53 AM

Quote:

Originally Posted by Zul.H (Post 7920126)
GT 128 lah bro...ada tachometer lagi....

mana nak dapek tuh....LC pon tak de....

modenas OK per....tak de masalah lah enjin...

tgk yg model first 1997, masih utuh lagi....

aku pon pakai kris model dah 10 tahun.....cun lagi rasanya...


HONDA???...mmmm..honda dulu lain..skrang lain..dulu CBU jepun mmg besh lah...skrang Thailand....

a'aa aku skrg pakai kriss thun 2001.sampai skrg enjin standard sekali start jer dah hidup xkira pagi ke malam ke sejuk ka panas ka sebulan xpenah start pun.cuma full throtle leh p 80km je la kalau lebih mampoih hahahah....tu yg nak tukaq habuan nak balik kg.tp GT128 ni katanya pagi2 susah nak start betul ka?honda mcmna plak yer?

ichiban 26-11-2010 10:54 AM

modenas ok...honda pun ok...sy pernah pki kriss dulu...laju gak,enjin mmg lancar tp minyak hitam kena tukar selalu...skrg lanyak ex5 tiap hari..alhamdulihlah,x do problem..sparepart pun murah...ada gak niat nk amik ultimo nh...

tp klu resale value sy rs honda lg tinggi,mana tau pas nh nk hapgrade ker..:)

vedder9 26-11-2010 10:57 AM

Quote:

Originally Posted by owen (Post 7920190)
a'aa aku skrg pakai kriss thun 2001.sampai skrg enjin standard sekali start jer dah hidup xkira pagi ke malam ke sejuk ka panas ka sebulan xpenah start pun.cuma full throtle leh p 80km je la kalau lebih mampoih hahahah....tu yg nak tukaq habuan nak balik kg.tp GT128 ni katanya pagi2 susah nak start betul ka?honda mcmna plak yer?

Pagi2 memang susah nak idup bro...especially kalau hujan malam tu...kena main chock baru mau idup...

Moto x boleh selalu ajar main chock, nanti dia naik lemak pulak :eek:

Mitokondrion 26-11-2010 11:02 AM

aku pakai gt128 50km/h ulang alik tiap2 hari dah setahun.. dan pernah adventure lbh kurang 400km tanpa hnti.. terbukti enjin tahan lasak(dah smpi london dah by bro hadi) enjin masih smooth smpi skrg... gt128 lama maybe ada problem ckit.. tp skrg ni gt128 facelift bro.. dgr2 dah mantap dan segala problm2 sblm ni dh diatasi.. antara yg diupgrade, fork,absorber baru, tayar tiubless irc wings(perjalanan jauh sesuai sgt2).. so, gt128 is the best choice bg aku la.. nk aju sgala masalah, gt128riders.com ada jwpnnya dan otai2 ramai kat c2.. segala ilmu2 baru ada kat dlm tu..

Zulkarnine 26-11-2010 11:10 AM

Quote:

Originally Posted by Mitokondrion (Post 7920281)
aku pakai gt128 50km/h ulang alik tiap2 hari dah setahun.. dan pernah adventure lbh kurang 400km tanpa hnti.. terbukti enjin tahan lasak(dah smpi london dah by bro hadi) enjin masih smooth smpi skrg... gt128 lama maybe ada problem ckit.. tp skrg ni gt128 facelift bro.. dgr2 dah mantap dan segala problm2 sblm ni dh diatasi.. antara yg diupgrade, fork,absorber baru, tayar tiubless irc wings(perjalanan jauh sesuai sgt2).. so, gt128 is the best choice bg aku la.. nk aju sgala masalah, gt128riders.com ada jwpnnya dan otai2 ramai kat c2.. segala ilmu2 baru ada kat dlm tu..

Nak tambah sikit...Aku salah sorg yg menge-test semua motor GT128 pra-facelift kat track dato' sagor, perak..mmg motor ni lg best dr gt yg lama..bnyk improvement dh dibuat..

untuk makluman juga, aku naik motor gt aku g sampai sana, minyak RM8, siap masuk dlm track...belasah enjin standard ni dlm track 2-3 round..pastu balik shah alam semula...sikit pun takde bunyi apa2 yg berubah pada enjin motor tu..

sapa2 yg biasa belasah/ lenjan enjin, mesti akan dpt rasa perubahan bunyi pada enjin tu terutama selepas beberapa saat berhentikan motor tu selepas belasah laju2..motor ni macam takde emosi..sama je bunyi enjin dia mcm baru start..timing pun biasa je..

owen 26-11-2010 11:18 AM

Quote:

Originally Posted by Zulkarnine (Post 7920351)
Nak tambah sikit...Aku salah sorg yg menge-test semua motor GT128 pra-facelift kat track dato' sagor, perak..mmg motor ni lg best dr gt yg lama..bnyk improvement dh dibuat..

untuk makluman juga, aku naik motor gt aku g sampai sana, minyak RM8, siap masuk dlm track...belasah enjin standard ni dlm track 2-3 round..pastu balik shah alam semula...sikit pun takde bunyi apa2 yg berubah pada enjin motor tu..

sapa2 yg biasa belasah/ lenjan enjin, mesti akan dpt rasa perubahan bunyi pada enjin tu terutama selepas beberapa saat berhentikan motor tu selepas belasah laju2..motor ni macam takde emosi..sama je bunyi enjin dia mcm baru start..timing pun biasa je..

aku dok survey banyak yg aduan pasai GT128 yg lama.yg baru ni lum.tu la tengok improvement depa buat nampak mcm best...tapi mcm gegar2 kat kepala tuh dah improve blum erk?sejuk2 senang start xg?

vedder9 26-11-2010 11:21 AM

Berapa harga GT facelift tu..?

owen 26-11-2010 11:24 AM

Quote:

Originally Posted by vedder9 (Post 7920429)
Berapa harga GT facelift tu..?

RM5229 OTR.g tgok semalam

CL's 26-11-2010 11:25 AM

nak trade in Kriss aku ngan GT128 la...
buat byr muka pun ok dah....

http://rmreview.com.my/wp-content/up...ES-500x440.jpg

owen 26-11-2010 11:27 AM

Quote:

Originally Posted by CL's (Post 7920472)
nak trade in Kriss aku ngan GT128 la...
buat byr muka pun ok dah....

http://rmreview.com.my/wp-content/up...ES-500x440.jpg

GT128 facelift ni kaler dia mcm x menarik ler.xmcm yg lama.yg skrg ada kaler sikit jer kat strike n matgad n kapla dia ja.yg lama nampak menyelah sikit hehehe

razali85 26-11-2010 11:28 AM

amek honda la tt... aku pernah guna honda125wave lumba ngan LC135 + GT128.. tgl 1-2 tiang beb.... problem GT128 besa dengar selalu mati kat trafik ligth kesiann

Zulkarnine 26-11-2010 11:31 AM

Quote:

Originally Posted by owen (Post 7920400)
aku dok survey banyak yg aduan pasai GT128 yg lama.yg baru ni lum.tu la tengok improvement depa buat nampak mcm best...tapi mcm gegar2 kat kepala tuh dah improve blum erk?sejuk2 senang start xg?

g test ride je..sonang nk komen..
gt yg mula2 dulu mmg kepala dia bergegar2 dan kat cover depan tu senang patah...tp dh lama improve..siap bg ganti lg mana2 yg dlm warranty..ganti dengan part baru yg dh di-improve...

org modenas ni pun rajin collect data dan feedback dr rider2 GT..tu pasal diaorg come out ngan GT facelift..semua komen diaorg amik berat..diaorg target nk jdkan GT sebagai benchmark..

antara komen2..
lampu belakang kerap terbakar..
absorber dan fork tak sedap..
kami nk tubeless..(sekali diaorg bg tayar yg boleh main dalam track terus..amik ko)
nk kapasiti bateri besar sikit..
nk lg power...(yg skrg ni naik sikit dr yg lama)
skru karat..
sarung seat koyak kat bahagian belakang..
masalah penunjuk minyak..
handle bergegar..
cover depan cepat pecah kat bahagian skru kiri..
susah nk start waktu pagi..ni cuma masalah timing kat carb je..motor aku dh lama takde guna chock langsung..

senang cite, mmg best la service after sale diaorg...

CL's 26-11-2010 11:33 AM

http://rmreview.com.my/wp-content/up...-5-500x331.jpg
http://rmreview.com.my/wp-content/up...-6-500x331.jpg
http://rmreview.com.my/wp-content/up...-3-331x500.jpg
http://rmreview.com.my/wp-content/up...PICTURES-4.jpg

ekceli bro,
Honda pon ada masalah gegar...
aku guna motor mertua aku....
Honda wave 125 mmg gegar...
pastu rasa ringan semacam jer....
amik lap pun rasa nak terbabas...
tak tau la orang lain...

CL's 26-11-2010 11:35 AM

antara pilihan warna GT128...

http://rmreview.com.my/wp-content/up...-7-500x205.jpg

antara pilihan Wave 125 ultimo

http://1.bp.blogspot.com/_LwUrzwzTh3...timo+Photo.jpg

owen 26-11-2010 11:39 AM

Quote:

Originally Posted by razali85 (Post 7920499)
amek honda la tt... aku pernah guna honda125wave lumba ngan LC135 + GT128.. tgl 1-2 tiang beb.... problem GT128 besa dengar selalu mati kat trafik ligth kesiann

RPM dia rendah sgt kot...kalau honda slalu problem kat mana erk?

Quote:

antara komen2..
lampu belakang kerap terbakar..
absorber dan fork tak sedap..
kami nk tubeless..(sekali diaorg bg tayar yg boleh main dalam track terus..amik ko)
nk kapasiti bateri besar sikit..
nk lg power...(yg skrg ni naik sikit dr yg lama)
skru karat..
sarung seat koyak kat bahagian belakang..
masalah penunjuk minyak..
handle bergegar..
cover depan cepat pecah kat bahagian skru kiri..
susah nk start waktu pagi..ni cuma masalah timing kat carb je..motor aku dh lama takde guna chock langsung..

senang cite, mmg best la service after sale diaorg...
bro zul,

gt128 ni kalau nak service kena p kat SC modenas ka @ kat kedai kita beli tuh jer?saya kat jitra kedah.sebab kat CHin Hin jitra tuh dia bg service 16x kot.so kalau paper mslh better g SC gurun ke Chin Hin tu jer?

CyberMachine 26-11-2010 11:39 AM

Quote:

Originally Posted by CL's (Post 7920068)
kalau Honda aku prefer CBR150....
mmg mantap...
puas hati la...
:D:D:D:D


http://gallerymotorcycle.com/wp-cont...a-cbr150-r.jpg

ini dah lain kategori nih :))

vedder9 26-11-2010 11:43 AM

Bro..
bab gear susah nak masuk tu camna nak setel..?
Dah banyak kali komen kat kedai masa gi servis..x setel2 jugak

ichirosic 26-11-2010 11:43 AM

aku dh setahun lebih gune GT..
dari perlis sampai ke johor aku dah ride..
ari2 g keje ulangalik lbh 80km..

GT best wooo...terbaikk...

Zulkarnine 26-11-2010 11:45 AM

Quote:

Originally Posted by owen (Post 7920583)
RPM dia rendah sgt kot...kalau honda slalu problem kat mana erk?



bro zul,

gt128 ni kalau nak service kena p kat SC modenas ka @ kat kedai kita beli tuh jer?saya kat jitra kedah.sebab kat CHin Hin jitra tuh dia bg service 16x kot.so kalau paper mslh better g SC gurun ke Chin Hin tu jer?

setakat nk service biasa2 je, hantar kat kedai yg ko beli pun takpe..kalau ada kerosakan yg ganjil atau boleh claim warranty, hantar terus kat SC, cepat sikit siap..

owen 26-11-2010 11:49 AM

mana pemilik 125 ultimo ni...xbanyak yg kongsi citer.mcm ramai jer pemilik GT ni hehehhe

ichirosic 26-11-2010 11:50 AM

Quote:

Originally Posted by vedder9 (Post 7920619)
Bro..
bab gear susah nak masuk tu camna nak setel..?
Dah banyak kali komen kat kedai masa gi servis..x setel2 jugak

try stady kat sni..


:)cgrock:)cgrock

Zulkarnine 26-11-2010 11:50 AM

Quote:

Originally Posted by vedder9 (Post 7920619)
Bro..
bab gear susah nak masuk tu camna nak setel..?
Dah banyak kali komen kat kedai masa gi servis..x setel2 jugak

GT ni guna enjin kawasaki...benda ni mmg ada berlaku kat enjin kawasaki pun..
masalah kat bahagian Drum gear atau pun kat gear shaft..samade repair atau tukar je menatang ni..leh setel..

kalau modenas bg aku keje ngan diaorg, boleh la aku kasi setel..:D


All times are GMT +8. The time now is 07:08 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.