CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Offline Business, Entrepreneur Discussion (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=177)
-   -   Cara Mengurus kedai runcit (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=187682)

areff 10-11-2010 01:13 PM

Cara Mengurus kedai runcit
 
salam,

Saya nak tanya skit psl kedai runcit nie,,

1) camne kite nk urus/semak dari segi stok dan barang dijual yg setiap hari? bile cek bile kedai dh nk tutup ker?

2) cthnya kedai tue ada yg jaga jd camne kite nk elak dr kes2 kecurian duit ataupn brg dlm kedai?

klu nk pkai sistem barcode kos tinggi lgpn nie kedai runcit kecik2 jer...cuma tgh pkir kaedah atau sistem camne yg bleh diguna pakai supaya kedai x rugi & kite bleh trace kalu ada x kena dr segi jualan, stok brg dsd myb ada buku khas utk stok ke jualan ke ataupn excel file.... maaf la byk tnya sy kurang mahir skit bab2 akaun & pengurusan perniagaan nie...

digimortal 10-11-2010 01:25 PM

maknanya stok card..

kira stok balance..

x silap bro kena buat sendiri.. manual boleh atau buat sendiri/upah
orang bangunkan 1 database system untuk daily stok In-Out

biasanya berkaitan dengan Invois, Return Stok dan cash flow..

memang betul kena ada Inventori akaun untuk jualan stok..

areff 10-11-2010 02:31 PM

Quote:

Originally Posted by digimortal (Post 7805199)
maknanya stok card..

kira stok balance..

x silap bro kena buat sendiri.. manual boleh atau buat sendiri/upah
orang bangunkan 1 database system untuk daily stok In-Out

biasanya berkaitan dengan Invois, Return Stok dan cash flow..

memang betul kena ada Inventori akaun untuk jualan stok..

ooo..camtu ker? xpe sy try google info nk kasi lg clear...

liposenze 10-11-2010 03:14 PM

pkai system la........pkai pc....senang kje

areff 10-11-2010 03:46 PM

Quote:

Originally Posted by liposenze (Post 7805892)
pkai system la........pkai pc....senang kje

kedai kecik jer wak...mcm kedai runcit kt kg tue, klu nk pkai system rs mcm x termampu klu just pkai excel utk key in record skit2 bleh la kot...

jetta 10-11-2010 07:49 PM

bleh gak bincang kat sini, byk2 thread ni jadi pening lak...

http://www.carigold.com/portal/forum...d.php?t=105614

cadangan jer...:)

areff 11-11-2010 09:41 AM

Quote:

Originally Posted by jetta (Post 7807833)
bleh gak bincang kat sini, byk2 thread ni jadi pening lak...

http://www.carigold.com/portal/forum...d.php?t=105614

cadangan jer...:)

thanks jetta, sorry x perasan dh ada yg lain...:)cgrock

hahahaha 11-11-2010 11:53 AM

kedai runcit ni margin tak besar dalam 20-30%, so kena berhati2 setiap masa. Contoh, rokok satu kartun margin dalam 20%. 20% tu sebenonya adalah , harga sekotak rokok. So, kalau pekerja ko cilok sekotak tu, kau sebenarnya dah tak untung, kalau dia cilok dua kotak, kau dah rugi. Margin setting ke smart terutama utk produk high turnaround. Rendah kan sikit margin tapi produk jalan cepat. Shampoo , bedak kena masuk cermin berkunci sbb itu adalah antara produk yg customer akan kelepet. Itu antara pengalaman aku bantu org berniaga runcit.

hahahaha 11-11-2010 12:04 PM

kedai runcit ni margin tak besar dalam 20-30%, so kena berhati2 setiap masa. Contoh, rokok satu kartun margin dalam 20%. 20% tu sebenonya adalah , harga sekotak rokok. So, kalau pekerja ko cilok sekotak tu, kau sebenarnya dah tak untung, kalau dia cilok dua kotak, kau dah rugi. Margin setting ke smart terutama utk produk high turnaround. Rendah kan sikit margin tapi produk jalan cepat. Shampoo , bedak kena masuk cermin berkunci sbb itu adalah antara produk yg customer akan kelepet. Itu antara pengalaman aku bantu org berniaga runcit.

areff 11-11-2010 12:31 PM

Quote:

Originally Posted by hahahaha (Post 7813168)
kedai runcit ni margin tak besar dalam 20-30%, so kena berhati2 setiap masa. Contoh, rokok satu kartun margin dalam 20%. 20% tu sebenonya adalah , harga sekotak rokok. So, kalau pekerja ko cilok sekotak tu, kau sebenarnya dah tak untung, kalau dia cilok dua kotak, kau dah rugi. Margin setting ke smart terutama utk produk high turnaround. Rendah kan sikit margin tapi produk jalan cepat. Shampoo , bedak kena masuk cermin berkunci sbb itu adalah antara produk yg customer akan kelepet. Itu antara pengalaman aku bantu org berniaga runcit.

thanks bro...btl tue margin die x besar mana pn klu x handle btl2 mmang abis la... so far jual brg2 dapur yg kering jer sbb kedai runcit nie kt kawasan asrama warga asing (pekerja kilang)... skang nie tgh tgk camne nk bg teratur n sistematik skit dr segi stok, jualan jd senang nk trace brg apa yg bleh untng byk skit & bleh jual...

jutaONEprepaid 11-11-2010 02:08 PM

ayah aku ada buka kedai runcit kat kampung...kalau nak buat stock take selalu tu susah jugak bro melainkan pakai PO System..hari2 bleh check berapa sales, apa barang yg dijual, time jam brapa yg paling laku..itu berdasarkan pengalaman aku buka emart dulu lah..

tapi kalau kedai runcit nie, nak org selalu dtg mesti pastikan kedai sentiasa bersih, tak berdebu, brg2 banyak...1 idea nak tarik pelanggan dtg ialah, beras2 tu bro letak kat depan sekali..kasi timbun banyak2...nie nak psyko org supaya first mind set dia tengok, kedai kita barang banyak...

pakaji 11-11-2010 02:15 PM

klau semua pkai manual memang susah..try pkai Easy Stock & Accunting software..smua siap bleh monitor, sales, stock, purchases etc..cuma utk initial stock counting kena kira manual atau pkai je hand scanner..pstu upload kt pc..
utk brng cm air minuman dan rokok, ko kena buat cm form yg menunjukkan baki terkini bila ko nk close hari..ni bole buat manual atau auto..peh cm kete plak..

pakaji 11-11-2010 02:16 PM

klau semua pkai manual memang susah..try pkai Easy Stock & Accunting software..smua siap bleh monitor, sales, stock, purchases etc..cuma utk initial stock counting kena kira manual atau pkai je hand scanner..pstu upload kt pc..
utk brng cm air minuman dan rokok, ko kena buat cm form yg menunjukkan baki terkini bila ko nk close hari..ni bole buat manual atau auto..peh cm kete plak..

mfadhlan 11-11-2010 02:24 PM

yg penting...harga jgn kasi rendah sgt...biar standard...masa aku kat U dlu...pesaing aku lawan harga...tapi aku xikut turun harga sebab margin rendah kot...yg paling best, ko bukan kedai awal...tutup lmbt...

tang kira stok tu mmg payah...aku xpnh pn kira stok...xsempat nk buat sistem...smua hntam kromo je..tu pn sb xusha portal CG dlu...

topup paling untung...slain dari air kotak/sejuk sejuk...air mineral untung pn power jgk.

wish TT all the best...

jutaONEprepaid 11-11-2010 02:27 PM

Quote:

Originally Posted by mfadhlan (Post 7814264)
yg penting...harga jgn kasi rendah sgt...biar standard...masa aku kat U dlu...pesaing aku lawan harga...tapi aku xikut turun harga sebab margin rendah kot...yg paling best, ko bukan kedai awal...tutup lmbt...

tang kira stok tu mmg payah...aku xpnh pn kira stok...xsempat nk buat sistem...smua hntam kromo je..tu pn sb xusha portal CG dlu...

topup paling untung...slain dari air kotak/sejuk sejuk...air mineral untung pn power jgk.

wish TT all the best...

yup....air mmg untung banyak....:D:D:D

MrMama 11-11-2010 02:32 PM

pakai system la senang sket utk buat analisis/stock take dsbgnya..kalau kedai runcit kecik pun mesti ada sekurang2nya lima ribu SKU..

areff 11-11-2010 03:22 PM

Quote:

Originally Posted by pakaji (Post 7814212)
klau semua pkai manual memang susah..try pkai Easy Stock & Accunting software..smua siap bleh monitor, sales, stock, purchases etc..cuma utk initial stock counting kena kira manual atau pkai je hand scanner..pstu upload kt pc..
utk brng cm air minuman dan rokok, ko kena buat cm form yg menunjukkan baki terkini bila ko nk close hari..ni bole buat manual atau auto..peh cm kete plak..

form camne ek?kurang jelas...software tue free ke beli? sy try google software tue...

areff 11-11-2010 03:31 PM

Quote:

Originally Posted by mfadhlan (Post 7814264)
yg penting...harga jgn kasi rendah sgt...biar standard...masa aku kat U dlu...pesaing aku lawan harga...tapi aku xikut turun harga sebab margin rendah kot...yg paling best, ko bukan kedai awal...tutup lmbt...

tang kira stok tu mmg payah...aku xpnh pn kira stok...xsempat nk buat sistem...smua hntam kromo je..tu pn sb xusha portal CG dlu...

topup paling untung...slain dari air kotak/sejuk sejuk...air mineral untung pn power jgk.

wish TT all the best...

wlwpn xkira stok kedai runcit ko masih untung lg la yer.. setiap hari bl nk tutup ko akn kira untung sales ker? gaji ko sendiri kira camne?

areff 11-11-2010 03:35 PM

Quote:

Originally Posted by jutaONEprepaid (Post 7814282)
yup....air mmg untung banyak....:D:D:D

depends pd pemborong kt kite ambik jgk kn? air2 gas yg femes mcm pepsi & f&N untung tp mcm x byk sgt..myb sbb ambk x byk kot...

jutaONEprepaid 11-11-2010 03:39 PM

Quote:

Originally Posted by areff (Post 7814774)
depends pd pemborong kt kite ambik jgk kn? air2 gas yg femes mcm pepsi & f&N untung tp mcm x byk sgt..myb sbb ambk x byk kot...

hehe....direct ambik dengan supplier bos, lagi banyak untung...jgn ambik dengan pemborong, takde free gift..

biasanya kalau ambik dengan supplier, dpt free gift dan bleh beli secara credit (term 30 hari)...itu yg part paling best sebab mcm berniaga guna modal supplier...

areff 11-11-2010 05:02 PM

Quote:

Originally Posted by jutaONEprepaid (Post 7814802)
hehe....direct ambik dengan supplier bos, lagi banyak untung...jgn ambik dengan pemborong, takde free gift..

biasanya kalau ambik dengan supplier, dpt free gift dan bleh beli secara credit (term 30 hari)...itu yg part paling best sebab mcm berniaga guna modal supplier...

rsnya klu ambik direct dr supplier kne ambk byk2 kn? modal kne besar tue... supplier means kilang ek?

jutaONEprepaid 11-11-2010 07:25 PM

Quote:

Originally Posted by areff (Post 7815452)
rsnya klu ambik direct dr supplier kne ambk byk2 kn? modal kne besar tue... supplier means kilang ek?

besar tak besar juga...sekali ambik dlm 3k-5k pun dah cukup banyak dah tu...

supplier nie kiranya agen tunggal...nak dpt no contact senang je, try ambik air pepsi ke apa, belakang tu ada tulis diedarkan oleh apa2..ambik no contact dia, tel dan tanya operator tu siapa agen yg kawal area bro...nnti dia bg..pastu deal la dengan agen tu..

biasa agen tu dtg dulu kat kedai, ambik order, dlm seminggu gitu brg sampai...biasanya agen akan dtg 2 3 hari pastu mari ambik cek payment...biasanya post date cheque sebulan...

areff 11-11-2010 09:59 PM

Quote:

Originally Posted by jutaONEprepaid (Post 7816430)
besar tak besar juga...sekali ambik dlm 3k-5k pun dah cukup banyak dah tu...

supplier nie kiranya agen tunggal...nak dpt no contact senang je, try ambik air pepsi ke apa, belakang tu ada tulis diedarkan oleh apa2..ambik no contact dia, tel dan tanya operator tu siapa agen yg kawal area bro...nnti dia bg..pastu deal la dengan agen tu..

biasa agen tu dtg dulu kat kedai, ambik order, dlm seminggu gitu brg sampai...biasanya agen akan dtg 2 3 hari pastu mari ambik cek payment...biasanya post date cheque sebulan...

ooo...camtu ek, nnti sy try tgk...skang nie sy nmpk kt kedai tue yg nmpk laris beras, bawang, kentang dgn sayur skit..mat2 bangla dgn vietnamis nie kuat mkn bawang dgn kentang..tgh dok pkir kt mana bleh dpt brg2 tue dgn harga yg lebih murah...

pakaji 12-11-2010 10:15 AM

Quote:

Originally Posted by areff (Post 7814681)
form camne ek?kurang jelas...software tue free ke beli? sy try google software tue...

cm laporan harian jualan air minuman dan rokok..ada nama item, baki awal utk hari tu, unit terjual dn baki akhir masa ko close akaun..dr situ ko dpt keep track jualan dlm sistem ko matching tk dgn baki barang..
bkan kita x caya dgn pekerja kita, cuma utk langkah pengawasan dn pantauan..maklumla rokok skrg pon dah rm10..:">:">:D

hysesear 12-11-2010 12:26 PM

barangan runcit ni susah skit nak kira,,,sebab ada beratus-ratus jenis barangan, kalau kedai kecik cam kedai kampung je pun masih banyak,,ada berpuluh-2 jenis barangan, dan setiap barangan ni lain markup keuntungan nya,

utk gula dan minyak x perlu kira la untung,,gula modal RM 1.93 jual RM 2.00, margin keuntungan hanya 2.5% je, plastik pun dah 3 sen, meman x de untung, minyak pun sama, x de untung, kalau org beli gula atau minyak terus tolak duit tu dari hasil jualan.

utk rokok pula margin keuntungan x sampai 10%,,,lebih kurang 9.5% jek,

kalau yg sebetulnya kene kira stok in dan stok out, buat sebulan sekali je, tapi letih juga lah nak kira semua tu,,kira satu satu letih wooooo....hasil dari cara ini adalah yg paling tepat, kalau saudara nak guna software pun sama gak letih,,berpinar la mata mengadap skrin komputer tu, utk syarikat besar macam hypermarkaet dan pasaraya besar x de masalah,,sebab semua kira kotak, kedai runcit jarang beli kotak-2 ni, biasa beli 1 dosen itu,,1 dosen ini, kembali kepada bilangan unit juga.

kalau rokok seludup tu memang boleh letak harga tinggi sikit, ada yg up sampai 30%, kebiasaanya 20%,

utk beras pula margin keuntungan hanya 5% sahaja, kalau beras nasional modal RM 17 jual RM 17.50,

barangan yg banyak margin keuntungan adalah makan segera dqan coklat, kebnyakannya keuntungan lebih 25%, (termasuklah air tin, kotak dan air botol)
makanan ringan seperti biskut dan kuih muih adalah 20%,

kalau nak cara yg senang darab je semua jualan tu dengan 10%, sebab 10% tu kadar purata bagi semua barangan, setiap hari 10% tu la pendapatan TT.

sekian,

kedai kat mana ni,,kalau kelantan amik no telefon aiskrim murah ni, paling murah 20 sen,,paling mahal RM 1.20, yg 20 sen ngan 30 sen tu paling laris, yg seringgit pun laris gak,,yg 50 sen dan 60 sen kurang laris. margin keuntungan 20%

Trenmarine Supplies sdn bhd
09-9557730 / 013-9209328 / 09-7461131

aqua.self 05-11-2013 02:57 PM

buat je stockcard,
dalam tu mst ada brg masuk,barang kita ambilan, dan barang rosak.
kira stok awal dan stok akhir. lepas tu sama padan dengan jualan hari tu, kalau sama, maknanya xda kes hilang2 nie, kalau xsama, ada r tu yg hilang. :D


All times are GMT +8. The time now is 11:09 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.