CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Religious Talk (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Kekeliruan hukum pegang anjing/pegang bukan mahram (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=184346)

Duffayoi14 28-10-2010 07:37 PM

Adoi....aku rasa xde relevennya nk bukak thread ni

Budaya kita xpraktis bela anjing kt rmh bg yg islam...sensitiviti kena jg jgk,lgpn isu nk samak bkn skdr tngn tp brg2 kt rmh dn lain2 isu...

Bnyk lg binatang yg xbwk masalah dr segi hukum leh bela..kucing,tupai,lipas,tikus,kura-kura

Aku xtau ape propaganda TT bukak thread ni,tp nmpk nk menggalakkn dan mempertahankn budaya bela anjing kt rmh

IZZANMUAR 28-10-2010 07:43 PM

ko orang jadikan ini sebagai panduan. Maksudnya: “Sesiapa yang memelihara anjing akan berkurangan pahalanya dua qirat pada setiap hari melainkan anjing menjaga binatang ternakan, anjing buruan dan anjing menjaga tanaman.” (Hadis Riwayat Muslim Dan Nasaai) Qirat adalah kadar yang diketahui disisi Allah (Imam Nawawi)

Memelihara Anjing

Imam Nawawi berkata, mazhab kami (syafie) berpendapat haram memelihara anjing tanpa ada keperluan dan harus memelihara untuk tujuan perburuan, menjaga tanaman dan menjaga binatang ternakan. (Hadis Riwayat Muslim)

Ulama Maliki berpendapat:

“Makruh memeliharanya dengan tujuan selain dari menjaga tanaman, menjaga binatang ternakan dan berburu.”

Sebahagian ulama Maliki mengatakan harus.

Pelihara untuk jaga rumah dan tujuan lain (selain 3 tujuan yang disebut dlm hadis)

Imam Nawawi berkata:

Pendapat yang lebih kuat menyatakan harus memelihara anjing untuk menjaga rumah-rumah, jalan-jalan dan sebagainya kerana diqiaskan dengan 3 tujuan yang dibenarkan Nabi SAW. Ini berdasarkan illat (sebab) pengharusan yang difahami dari hadis. (Hadis Riwayat Muslim)

Imam Abdul Bar berkata: “Termasuk dalam berburu dan sebagainya yang mengharuskan membela anjing adalah membelanya untuk mendapat manfaat dan menghindari kemudaratan. Ini diambil dari qias. Makruh membelanya hanya kerana membela tanpa keperluan. “ (Fathul Bari)

Ibnu Quddamah (Hambali) berkata:

Haram membela anjing untuk menjaga rumah kerana hadis yang lepas.”

Imam Nawawi juga berkata:

“Pendapat yang dalam mazhab Syafie adalah harus memelihara anak anjing dengan tujuan untuk menggunakannya bagi tujuan yang diharuskan apabila ia besar.”

Kesimpulan: Ini termasuk dalam perkara khilaf. Mazhab syafie membenarkannya untuk tujuan keperluan seperti berburu, menjaga rumah dan sebagainya dan haram membelanya saja-saja.

sawamura 28-10-2010 07:43 PM

Quote:

Originally Posted by Duffayoi14 (Post 7701358)
Adoi....aku rasa xde relevennya nk bukak thread ni

Budaya kita xpraktis bela anjing kt rmh bg yg islam...sensitiviti kena jg jgk,lgpn isu nk samak bkn skdr tngn tp brg2 kt rmh dn lain2 isu...

Bnyk lg binatang yg xbwk masalah dr segi hukum leh bela..kucing,tupai,lipas,tikus,kura-kura

Aku xtau ape propaganda TT bukak thread ni,tp nmpk nk menggalakkn dan mempertahankn budaya bela anjing kt rmh

Another one...

~La la la... http://www.free-smiley.info/singing/...moticons23.gifhttp://www.free-smiley.info/singing/...moticons23.gif

scammer 28-10-2010 07:45 PM

jap lg thread anjing tmbuh mcm cndwn lps ujan.. sbb minded org mcm tt dan tkg bekap

sawamura 28-10-2010 07:45 PM

Quote:

Originally Posted by IZZANMUAR (Post 7701403)
ko orang jadikan ini sebagai panduan. Maksudnya: “Sesiapa yang memelihara anjing akan berkurangan pahalanya dua qirat pada setiap hari melainkan anjing menjaga binatang ternakan, anjing buruan dan anjing menjaga tanaman.” (Hadis Riwayat Muslim Dan Nasaai) Qirat adalah kadar yang diketahui disisi Allah (Imam Nawawi)

Memelihara Anjing

Imam Nawawi berkata, mazhab kami (syafie) berpendapat haram memelihara anjing tanpa ada keperluan dan harus memelihara untuk tujuan perburuan, menjaga tanaman dan menjaga binatang ternakan. (Hadis Riwayat Muslim)

Ulama Maliki berpendapat:

“Makruh memeliharanya dengan tujuan selain dari menjaga tanaman, menjaga binatang ternakan dan berburu.”

Sebahagian ulama Maliki mengatakan harus.

Pelihara untuk jaga rumah dan tujuan lain (selain 3 tujuan yang disebut dlm hadis)

Imam Nawawi berkata:

Pendapat yang lebih kuat menyatakan harus memelihara anjing untuk menjaga rumah-rumah, jalan-jalan dan sebagainya kerana diqiaskan dengan 3 tujuan yang dibenarkan Nabi SAW. Ini berdasarkan illat (sebab) pengharusan yang difahami dari hadis. (Hadis Riwayat Muslim)

Imam Abdul Bar berkata: “Termasuk dalam berburu dan sebagainya yang mengharuskan membela anjing adalah membelanya untuk mendapat manfaat dan menghindari kemudaratan. Ini diambil dari qias. Makruh membelanya hanya kerana membela tanpa keperluan. “ (Fathul Bari)

Ibnu Quddamah (Hambali) berkata:

Haram membela anjing untuk menjaga rumah kerana hadis yang lepas.”

Imam Nawawi juga berkata:

“Pendapat yang dalam mazhab Syafie adalah harus memelihara anak anjing dengan tujuan untuk menggunakannya bagi tujuan yang diharuskan apabila ia besar.”

Kesimpulan: Ini termasuk dalam perkara khilaf. Mazhab syafie membenarkannya untuk tujuan keperluan seperti berburu, menjaga rumah dan sebagainya dan haram membelanya saja-saja.

Info yg sangat baik.. thanks..

tapi TT bukan berdebat tentang bela anjing kan.. dia cuma nk betulkan tanggapan yg sentuh anjing tuh HARAM

http://www.free-smiley.info/singing/...moticons23.gifhttp://www.free-smiley.info/singing/...moticons23.gif

sawamura 28-10-2010 07:46 PM

Quote:

Originally Posted by scammer (Post 7701422)
jap lg thread anjing tmbuh mcm cndwn lps ujan.. sbb minded org mcm tt dan tkg bekap

pastuh thread tuh pulak jadik hot sebab ada orang yg tak cerdik kurang arif dalam mentafsir apa yg cuba didebatkan http://www.free-smiley.info/singing/...moticons23.gif

dude.. i would suggest you to finish reading all the post before you further embarrass yourself.. :eek:

taufic 28-10-2010 07:47 PM

kawan2 mai kita serang thread nie awek bertudung
tengok gambaq lucah haram kan?

IZZANMUAR 28-10-2010 07:47 PM

maaf la kalo ada yang teringin sangat nak membela anjing saja-saja untuk pelihara cam kucing atau hamster atau arnab. anjing bukan untuk di belai2:eek::eek:


Kesimpulan: Ini termasuk dalam perkara khilaf. Mazhab syafie membenarkannya untuk tujuan keperluan seperti berburu, menjaga rumah dan sebagainya dan haram membelanya saja-saja.

sonche 28-10-2010 07:50 PM

Quote:

Originally Posted by Duffayoi14 (Post 7701358)
Adoi....aku rasa xde relevennya nk bukak thread ni

Budaya kita xpraktis bela anjing kt rmh bg yg islam...sensitiviti kena jg jgk,lgpn isu nk samak bkn skdr tngn tp brg2 kt rmh dn lain2 isu...

Bnyk lg binatang yg xbwk masalah dr segi hukum leh bela..kucing,tupai,lipas,tikus,kura-kura

Aku xtau ape propaganda TT bukak thread ni,tp nmpk nk menggalakkn dan mempertahankn budaya bela anjing kt rmh

seperti pos2 aku sebelum ni. thread2 gini untuk pupuk budaya bela anjing di rumah. :-?:-?:-?

bad_103 28-10-2010 07:50 PM

penat ngan forumer yang masok2 teros terjah ngan "bahase yang beradab" sgt.

tp persoalkan psl budaya laa ape seme..sound ngan bahase kesat tu budaye kite agaknyer??

xpe laa..pada yg x perasan,

thread nie ade dlm CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Info, Debate Page Share/Info dan tajok nyer adalah: Kekeliruan hukum pegang anjing/pegang bukan mahram

bukan nyer mari membela anjing sebab ianya tidak haram..


All times are GMT +8. The time now is 12:50 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.