CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Offline Business, Entrepreneur Discussion (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=177)
-   -   Nak buka kedai/butik pakaian dan tudung wanita (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=174531)

Orkidhutan 22-09-2010 09:01 AM

Tips bershopping kt Indon..
Kalau boleh jgn pergi dgn rombongan cik kiah..selalunya ketua rombongan yg buat pakej tu akn bawa ke kedai yg mereka dh "kaw tim"..yg harganya memang cekik darah. Jika boleh pakat dgn 3-4 org kwn pergi sndiri kt sana. Kalau nk shopping brg branded kt Bandung, pergi ke Jalan Juanda (pusat factory outlet), Rumah Mode pun ok tapi harga agak mahal krn tmpt tumpuan rombongan2 membeli belah di sini. Kalau nk beli telekung, kain ela, beg, batik pergi ke Pasar Baru. Kat Jakarta pulak, boleh shopping kat Tanah Abang. Di Medan boleh shopping kat Pasar Ikan (nama saja pasar ikan tetapi jual kain, beg, cenderamata, telekung, busana muslim dll)
Selain dari Indon, Kat Cambodia dan Vietnam pun boleh dapat pakaian, kasut, beg, barangan kulit dan textiles dgn harga murah dgn design terkini.

Orkidhutan 22-09-2010 09:06 AM

Quote:

Originally Posted by yusry2007 (Post 7389100)
hehehe, btol tu, tk salah jika kongsi pengalamn yg ader, byk manfaat yg org lain dpt..
projek skrng nie slow skit, sbb yg aritu fail, kene cuba skali lagi..
:D


kalau fail takpa..cuba lagi sampai berjaya, jgn putus asa..:)
Jika awak berminat nk buat nasi beriani gam, bubur nasi atau apa saja makanan dalam tin yg tahan sehingga 2-3 tahun tanpa bahan pengawet, bole contact sy, nnti sy kasi info.:D

pok wang 22-09-2010 01:15 PM

Quote:

Originally Posted by Orkidhutan (Post 7391436)
Tips bershopping kt Indon..
Kalau boleh jgn pergi dgn rombongan cik kiah..selalunya ketua rombongan yg buat pakej tu akn bawa ke kedai yg mereka dh "kaw tim"..yg harganya memang cekik darah. Jika boleh pakat dgn 3-4 org kwn pergi sndiri kt sana. Kalau nk shopping brg branded kt Bandung, pergi ke Jalan Juanda (pusat factory outlet), Rumah Mode pun ok tapi harga agak mahal krn tmpt tumpuan rombongan2 membeli belah di sini. Kalau nk beli telekung, kain ela, beg, batik pergi ke Pasar Baru. Kat Jakarta pulak, boleh shopping kat Tanah Abang. Di Medan boleh shopping kat Pasar Ikan (nama saja pasar ikan tetapi jual kain, beg, cenderamata, telekung, busana muslim dll)
Selain dari Indon, Kat Cambodia dan Vietnam pun boleh dapat pakaian, kasut, beg, barangan kulit dan textiles dgn harga murah dgn design terkini.

tip yg berguna..byk info..camna ngan brg2 yg diborong..nak wat balik bese pakai kurier apa..

oimates 22-09-2010 03:17 PM

Quote:

Originally Posted by Orkidhutan (Post 7391436)
Tips bershopping kt Indon..
Kalau boleh jgn pergi dgn rombongan cik kiah..selalunya ketua rombongan yg buat pakej tu akn bawa ke kedai yg mereka dh "kaw tim"..yg harganya memang cekik darah. Jika boleh pakat dgn 3-4 org kwn pergi sndiri kt sana. Kalau nk shopping brg branded kt Bandung, pergi ke Jalan Juanda (pusat factory outlet), Rumah Mode pun ok tapi harga agak mahal krn tmpt tumpuan rombongan2 membeli belah di sini. Kalau nk beli telekung, kain ela, beg, batik pergi ke Pasar Baru. Kat Jakarta pulak, boleh shopping kat Tanah Abang. Di Medan boleh shopping kat Pasar Ikan (nama saja pasar ikan tetapi jual kain, beg, cenderamata, telekung, busana muslim dll)
Selain dari Indon, Kat Cambodia dan Vietnam pun boleh dapat pakaian, kasut, beg, barangan kulit dan textiles dgn harga murah dgn design terkini.

info yg bagus utk dikongsi..ari tu dah g tanah abang..memang cukup besar tempat dia..klu g sehari pun belum tentu abis pusing untuk servey semua kedai..kat situ memang lubuk textile..cuma kene pandai pilih kedai..waktu operasi diorang pun kebanyakan niaga dari kul 8am-5pm shj..tu yg x sempat klu just sehari..melainkan dh tau kedai mn yg nak dituju dan barang pe yg dicari..:)

soulsix 22-09-2010 03:31 PM

kalau nak borong tudung instant di mana ye?

zerotech 22-09-2010 03:51 PM

ada soklan sikit la..
harap orkidhutan atau sesiapa dapat bagi pandangan/jawapan..

Orkidhutan ada cakap kiter mesti peka dengan fesyen semasa dan kiter mesti tukar barang dalam kedai kite dalam 3-4hari untuk menarik pelanggan supaya tidak jemu ke kedai kita..

Apa perlu saya buat sekirenya saya tak dapat/sempat untuk menjual kesemua baju2 yg saya beli secara borong dan ketika itu fesyen dah berubah...
Kalau nak beli barang baru.. barang yg lama pun belum balik modal?? macam mana nak rolling modal??


Orkidhutan 22-09-2010 04:04 PM

Quote:

Originally Posted by pok wang (Post 7393709)
tip yg berguna..byk info..camna ngan brg2 yg diborong..nak wat balik bese pakai kurier apa..

Kaedah penghantaran barang yg biasa saya guna:-
Masa kt jakarta , kawan yg dah berpuluh tahun berniaga pakaian ada agen sendiri (berbangsa cina Malaysia) kat sana yg uruskan penghantaran brg ke Malaysia. Contohnya begini: katakanlah sy membeli kain telekong di sebuah kedai sebanyak 100 pasang dah andainya sepasang rm27, agen tu akan charge rm30 sepasang. Dia akan keluarkan invoice dan agen sendiri akan deal pembayaran dengan tuan kedai. Agen akan kumpulkan barangan dengan peniaga lain sehingga cukup satu kontena, baru dia hantar ke Malaysia. Dalam masa 2 minggu barang sampai dan saya perlu membuat pembayaran apabila barang tiba di ke tangan saya dengan selamat. Jika barang yg dihantar bukan barang yg saya pilih masa kt sana, agen akan charge kerugian pada tuan kedai yg menguruskan pembungkusan barangan tersebut.

Banyak barangan di Indon datang dari china jugak mcm baju kanak2. Handbag branded (replica) design terkini yg jarang jumpa kt Malaysia juga datang China. Harganya mahal. Kalau nak beli tudung ekin lebih baik shopping kat China. (supplier tudung ekin yg saya jual, ambil berkodi2 dri China..diaorg ikat kontrak dengan pengilang di sana) Baju blouse kat indon pun mcm x memenuhi selera kaum wanita di sini. Ada juga yg cantik2 tapi kena pandai memilih dan pastikan bersesuaian dengan kehendak pelanggan kita di sini. Nak selamat lebih baik borong kat Jalan kenanga..yg bajunya datang dari China, Korea, Taiwan &Hongkong. Even baju kurung dan jubah pun datang dri hongkong (pemborong cina kt jalan kenanga buat tempahan kat kilang di sana..design mereka semestinya menepati citarasa wanita malaysia).

arjunawan 22-09-2010 06:28 PM

Quote:

Originally Posted by ilhamic (Post 7388248)
baguih2..nnt dah bukak kat KB kasi inpomm tmptnye, blh ambo sggah..hehe

buleh2... utk warga CG confirm murah.... emmm bila nak buat kad CG?

arjunawan 22-09-2010 06:31 PM

Quote:

Originally Posted by yokosarai (Post 7388306)
wow ni dah style orang kemboja meniaga, untuk pengethuan kebanyakan harga yang dijual dibutik2 dishooping complex tu sudah di X dengan 3 maklum lah nak cover kos sewa pekerja , kalau nak jual murah sebaik nya awak jual set contoh nak beli 3 pasang keatas harga seperti yang awak cadangkan tu ... harga tu terlalu murah profit marjin hanya RM5 sahaje sedangkan dibutik2 pakaian yang kebanyakan nya pun ambil borong dijalan Kenanga menjual hingga 300% dari rege borong. :D

oh mcm tuh... ok ok sy nmpk dah idea tuh... bkn per... lot bazaar tuh sy punyer... tak hutang dgn saper2...

arjunawan 22-09-2010 07:29 PM

Quote:

Originally Posted by yusry2007 (Post 7389117)
yg dkt dgn saya nie ader yg tekap dan ader yg conteng...
:D

bagus bagus... betul ker batik indon lebih murah dari batik kelantan? kenapa yer?


All times are GMT +8. The time now is 08:25 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.