CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Automotive (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=101)
-   -   Kereta Continental - kongsi pengalaman (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=173633)

Orkidhutan 16-09-2010 02:21 PM

Kereta Continental - kongsi pengalaman
 
Sesiapa yg menggunakan kereta continental seperti BMW, Merc, Audi, Fiat, VW, Peugeot, Alfa dan lain2..boleh tak kita kongsi pengalaman di sini. Contohnya, kt mana nk cari spare part murah, pomen yg pandai, apa masalah yg sering dihadapi dan sebagainya. :)

PuTRa78 17-09-2010 11:25 AM

pengalaman sy, thn 2007-2009 sy pakai VW.. ujung thn 2009-skrg, pakai BMW.. both x penah ade masalah.. both x penah tukar spare part sbb both sy beli brand new, under warranty.. so ape2 rosak, masuk dealer blk, VW (Wearnes), BMW (Auto Bavaria)..

rakyatmalaysia 17-09-2010 12:08 PM

ni statement sama pomen dari dua workshop yang aku penah pegi, satu Jimbo Garage kat kajang satu lagi lupa nama dia kat Bndr Tun Razak.

BMW - Kalo nak beli BMW baik beli baru, kalo beli used yang lama2 takut enjin problem, satu enjin kena tukar, ada kes pomen tak pandai cakap kena overhaul, last2 tukar enjin gak sbb keta BMW ni katanya kalu enjin problem jarang2 bleh tukar parts, kalau tkar pun problem lain lak timbul, kos nak tukar enjin baru pn paham2 je la, boleh mengeringkan owner. Tp kalo minat punya pasal ada pemilik BMW sanggup keluar duit banyak, BMW branded tuuuuu...

Mercedes - Yang baru bole beli yang lama pun boleh beli, tgk pada condition, spareparts mahal, tp berbaloi kalau baiki sebab tak perlu tukar sebijik enjin kalau ada serious problem pun majoriti boleh solve dengan tukar parts, kalo perati kat sesetengah bandar yang teksi dia guna yang lama2 kita dpt tgk banyk teksi Mercedes. Tu ketahanan enjin mercedes, problem utama kalu rosak serious sekali duit pun bleh hangus serious gak.

dua tu je yang aku tau, lain brand tak penah dengar.

moneymaker3000 17-09-2010 12:13 PM

yang popular bmw dan merdeces. Aku teringin tau pasal keter2 lain (skoda, renault, volvo..)

ExAvantz 17-09-2010 12:26 PM

dulu masa memula pakai kereta tempatan/jepun takut2 nak sentuh kereta conti ni....
memula skali aku try pakai bmw 325i e36... xde masalah pun... pastu pakai c200 kejap pastu kena penangan Alfa... sampai skrg dah 4 buah alfa ku pakai... 2 masih dlm simpanan... parts & pomen conti kena pandai carik... byk pomen2 skrg yg bley buat kereta conti...

kalau kat area kl/selangor - sunway, PJ, jalan ipoh, ukays perdana
area melaka - duyung
area johor - kluang

dah pakai conti, xnak pakai keta local/jepun dah :D

inspiron 17-09-2010 12:28 PM

Quote:

Originally Posted by ExAvantz (Post 7355991)
dulu masa memula pakai kereta tempatan/jepun takut2 nak sentuh kereta conti ni....
memula skali aku try pakai bmw 325i e36... xde masalah pun... pastu pakai c200 kejap pastu kena penangan Alfa... sampai skrg dah 4 buah alfa ku pakai... 2 masih dlm simpanan... parts & pomen conti kena pandai carik... byk pomen2 skrg yg bley buat kereta conti...

kalau kat area kl/selangor - sunway, PJ, jalan ipoh, ukays perdana
area melaka - duyung
area johor - kluang

dah pakai conti, xnak pakai keta local/jepun dah :D

yg kat duyung tu leh buat volvo tak bro ...

sanz 17-09-2010 12:38 PM

volvo pun tak kurang hebat. tapi tak ramai yang pakai.

mohdridzuan® 17-09-2010 12:44 PM

Quote:

Originally Posted by sanz (Post 7356068)
volvo pun tak kurang hebat. tapi tak ramai yang pakai.

volvo ni tahan lasak kan.
kete conti ni kebanyakan tahan lasak,
body keras, tu berat sket.
ramai yang lom cube je, tu x ramai pakai
:D

iswaraburuk 17-09-2010 12:54 PM

Quote:

Originally Posted by ExAvantz (Post 7355991)
dulu masa memula pakai kereta tempatan/jepun takut2 nak sentuh kereta conti ni....
memula skali aku try pakai bmw 325i e36... xde masalah pun... pastu pakai c200 kejap pastu kena penangan Alfa... sampai skrg dah 4 buah alfa ku pakai... 2 masih dlm simpanan... parts & pomen conti kena pandai carik... byk pomen2 skrg yg bley buat kereta conti...

kalau kat area kl/selangor - sunway, PJ, jalan ipoh, ukays perdana
area melaka - duyung
area johor - kluang

dah pakai conti, xnak pakai keta local/jepun dah :D

jadi members AROC ke bro??

bad_103 17-09-2010 01:08 PM

good thread pada sesiapa yg nk start pakai keter conti..kene laa tau mane nk servis & mane nk dpt spare part dulu.aku dok takot2 nk pakai keter conti (especially BMW) sbb ramai member2 aku yg ckp kalo servis die, mmg MAUT!! hehe..tp diorg pon bercakap berdasarkan pengalaman pakcik diorg, makcik diorg, jiran diorg & kakak ipar diorg..maksud aku, diorg pon dgr org ckp gak..

kalo sesiape tau kalo kite pakai keter conti ni contoh BMW kat mane nk servis yg x kene sengat nyer..

tq in advance..

sideskirt 18-09-2010 11:11 AM

klu ada duit baik amik baru, free heavy maintenance ...

klu nak amik 2nd, baik standby dlm 10-20K incase ada big problem ... klu tak, mau trsadai je keta ko nanti ... :D

apa yg penting satisfaction yg akan ko rasa bila bawak keta conti ni ... :)cgrock

Orkidhutan 21-09-2010 12:57 AM

Quote:

Originally Posted by ExAvantz (Post 7355991)
dulu masa memula pakai kereta tempatan/jepun takut2 nak sentuh kereta conti ni....
memula skali aku try pakai bmw 325i e36... xde masalah pun... pastu pakai c200 kejap pastu kena penangan Alfa... sampai skrg dah 4 buah alfa ku pakai... 2 masih dlm simpanan... parts & pomen conti kena pandai carik... byk pomen2 skrg yg bley buat kereta conti...

kalau kat area kl/selangor - sunway, PJ, jalan ipoh, ukays perdana
area melaka - duyung
area johor - kluang

dah pakai conti, xnak pakai keta local/jepun dah :D


Betul cakap awak..kete conti ni body dia solid dan berat.
Byak betul alfa awak yer..ini mesti peminat tegar ni..:)
Sekarang masih pakai alfa ke? model apa? Alfa dan fiat adik beradik..italian car. Sy pakai fiat dah 5 tahun. Memang tahan lasak..jimat minyak. Tapi kalu sekali dia buat hal, sakit la jugak..Sepanjang awak pakai alfa banyak meragam tak?

paipon 26-09-2010 01:30 PM

saya ada experience pakai ALFA155 Tspark 16V 1.8. saya beli 2nd hand
Pada pendapat saya, kete ALFA ni maintenance agak mahal. Injinnya agak manja. Kebanyakan parts nya mahal, Parts potong pun mahal jugak.
memang kering poket dibuatnya.

La ni pakai honda. OK je lgsung tkda mslh merepek2 mcm kete ALFA...maintenance pun tk mahal.

Bagi mereka yg berkemampuan (berpendapatan tinggi)mmg takda mslh kalu nak pakai conti car. Apa saja minor/major probs atau setiap kali service/maintenance pi terus ke service centre. berapa saja chargenya bayar je...memang takda problem.

nasib nasib juga pakai conti car ni....ade certain case ok je..takda problem

iswaraburuk 28-09-2010 08:27 AM

saper penah bawak fiat coupe?aku dgr keta ni leh lari spi 270km/j.btl ke?:-?

heihachi 28-09-2010 03:37 PM

Quote:

Originally Posted by bad_103 (Post 7356204)
good thread pada sesiapa yg nk start pakai keter conti..kene laa tau mane nk servis & mane nk dpt spare part dulu.aku dok takot2 nk pakai keter conti (especially BMW) sbb ramai member2 aku yg ckp kalo servis die, mmg MAUT!! hehe..tp diorg pon bercakap berdasarkan pengalaman pakcik diorg, makcik diorg, jiran diorg & kakak ipar diorg..maksud aku, diorg pon dgr org ckp gak..

kalo sesiape tau kalo kite pakai keter conti ni contoh BMW kat mane nk servis yg x kene sengat nyer..

tq in advance..

Servis kereta BMW ataupun Merz kalau masuk authorised center memang mahal. Untuk BMW, sekarang ni kt luar dah ramai mekanik2 luar yang expert BMW (mereka2 ni dahulu ex AutoBavaria mekanik dll tempat) so nak buat/repair apa pun boleh. Cuma utk BMW, kena tau kedai/mekanik mana yang betul2 pandai/tahu buat. Jangan just pergi mana2 kedai..memang cari masalah sbb BMW byk menggunakan diagnose computer utk detect apa problem kereta kita. Tak semua kedai ada computer ini sbb kosnya makan puluh ribu.Tak silap saya satu laptop yg mempunyai software GT2 utk diagnose BMW dlm RM25K.So jgn pergi kedai yg takde benda ni,saya selalu tengok mekanik2 yg takde benda ni dtg hantar kereta customer dia ke kedai yang yg ada..(so customer akhirnya kena caj extra).

Servis biasa dekat kedai mekanik BMW (cth tukar minyak itam/oil filter) tak mahal mana,tak seperti di war-warkan oleh org2 yang hanya dengar cakap2 orang yang mana orang yang bercakap tu actually pi servis kat Autobavaria sahaja contohnya (memang ler kena ribu riban sebab diaorang kena charge by hour).Saya bagi contoh :

1) Minyak hitam - bergantung minyak apa anda pakai, kalau minyak full synthetic mahal ler, kalau semi murah sikit. cuma beza kereta BM ni pakai minyak total 7 liter (so kena beli 2 tong yg 4Ltr).kalau keta jepun biasa 4Ltr saja.

2)Oil filter-kos untuk kereta saya hanya RM20 shj.

3)Computer diagnosed lepas servis dan reset settings - RM15 shj (seingat saya ler)

Nak save duit lagi banyak, boleh beli barang spare parts sendiri di kedai2 authorised spareparts BMW.Berlambak kat KL ni. Kalau you harapkan mekanik beli, mekanik pun ambil dari tempat yang sama dan memang ler mahal sikit sebab dia pun up sikit harga nak ambik untung.

harap dpt membantu..

Orkidhutan 28-09-2010 04:01 PM

Quote:

Originally Posted by iswaraburuk (Post 7437953)
saper penah bawak fiat coupe?aku dgr keta ni leh lari spi 270km/j.btl ke?:-?

Kalau Fiat Coupe 20V Turbo boleh lari sampai 260-270 km/h.
Top speed dia 280km/h.

iswaraburuk 28-09-2010 04:16 PM

Quote:

Originally Posted by Orkidhutan (Post 7441714)
Kalau Fiat Coupe 20V Turbo boleh lari sampai 260-270 km/h.
Top speed dia 280km/h.

Fuhhh...dah macam ferrari dia lari...:D

Orkidhutan 28-09-2010 04:30 PM

Quote:

Originally Posted by iswaraburuk (Post 7441840)
Fuhhh...dah macam ferrari dia lari...:D

haa..boleh kejar ferrari tuu..:D
kalau x silap dia pun sama designer dgn ferrari. lagipun dua2 pun Italian car. Tapi maintenance dia agak mahal..4-5 kali ganda mahal dri kete jepun. Bukan semua org suka kete Fiat, hanya org yg biasa pakai Fiat dan tahu nilai & keunikan kereta ni saja yg nak terus pakai..:)

alanar26 28-09-2010 04:42 PM

ingat nak cari sebijik la bro ble tolong mana yang sesuai saya ada la berminit dengan merc c200 yang lam tapi x tau harge parts dia macam mana sebab sebulum ni main turbo RB20 Skyline sarung kay Cefiro. penah dengar la yng kete conti ni memang best kalau dah pakai mesti x nak pakai kete jepuin/local da.. betul ke??

heihachi 28-09-2010 05:03 PM

Quote:

Originally Posted by paipon (Post 7425351)
saya ada experience pakai ALFA155 Tspark 16V 1.8. saya beli 2nd hand
Pada pendapat saya, kete ALFA ni maintenance agak mahal. Injinnya agak manja. Kebanyakan parts nya mahal, Parts potong pun mahal jugak.
memang kering poket dibuatnya.

La ni pakai honda. OK je lgsung tkda mslh merepek2 mcm kete ALFA...maintenance pun tk mahal.

Bagi mereka yg berkemampuan (berpendapatan tinggi)mmg takda mslh kalu nak pakai conti car. Apa saja minor/major probs atau setiap kali service/maintenance pi terus ke service centre. berapa saja chargenya bayar je...memang takda problem.

nasib nasib juga pakai conti car ni....ade certain case ok je..takda problem

pernah gak dulu pakai ALFA 155 jenis ni.memang sedap gak handling dia. tapi lepas kereta buat hal overheating aku decide jual je sbb nak detect leaking dia kat mana punyala susah...lagi pun masa tu tempat repair/expert ALFA tak ramai cam sekarang.

teringin gak nak try VW atau AUDI..lum ada rezeki

heihachi 28-09-2010 05:11 PM

sape2 pernah pakai CITROEN ZX boleh bagi info ke? OK ke or banyak songel. Ada kawan minat tapi aku tak brani nak kata ok or not sbb tak pernah pakai CITROEN.

Orkidhutan 28-09-2010 05:12 PM

Quote:

Originally Posted by heihachi (Post 7441554)
Servis kereta BMW ataupun Merz kalau masuk authorised center memang mahal. Untuk BMW, sekarang ni kt luar dah ramai mekanik2 luar yang expert BMW (mereka2 ni dahulu ex AutoBavaria mekanik dll tempat) so nak buat/repair apa pun boleh. Cuma utk BMW, kena tau kedai/mekanik mana yang betul2 pandai/tahu buat. Jangan just pergi mana2 kedai..memang cari masalah sbb BMW byk menggunakan diagnose computer utk detect apa problem kereta kita. Tak semua kedai ada computer ini sbb kosnya makan puluh ribu.Tak silap saya satu laptop yg mempunyai software GT2 utk diagnose BMW dlm RM25K.So jgn pergi kedai yg takde benda ni,saya selalu tengok mekanik2 yg takde benda ni dtg hantar kereta customer dia ke kedai yang yg ada..(so customer akhirnya kena caj extra).

Servis biasa dekat kedai mekanik BMW (cth tukar minyak itam/oil filter) tak mahal mana,tak seperti di war-warkan oleh org2 yang hanya dengar cakap2 orang yang mana orang yang bercakap tu actually pi servis kat Autobavaria sahaja contohnya (memang ler kena ribu riban sebab diaorang kena charge by hour).Saya bagi contoh :

1) Minyak hitam - bergantung minyak apa anda pakai, kalau minyak full synthetic mahal ler, kalau semi murah sikit. cuma beza kereta BM ni pakai minyak total 7 liter (so kena beli 2 tong yg 4Ltr).kalau keta jepun biasa 4Ltr saja.

2)Oil filter-kos untuk kereta saya hanya RM20 shj.

3)Computer diagnosed lepas servis dan reset settings - RM15 shj (seingat saya ler)

Nak save duit lagi banyak, boleh beli barang spare parts sendiri di kedai2 authorised spareparts BMW.Berlambak kat KL ni. Kalau you harapkan mekanik beli, mekanik pun ambil dari tempat yang sama dan memang ler mahal sikit sebab dia pun up sikit harga nak ambik untung.

harap dpt membantu..


Baguslah kongsi pengalaman mcm ni..
awak pakai BM model apa?
Ada join bimmers club tak?

heihachi 28-09-2010 05:17 PM

Quote:

Originally Posted by Orkidhutan (Post 7442388)
Baguslah kongsi pengalaman mcm ni..
awak pakai BM model apa?
Ada join bimmers club tak?

523i.

Join gak(tak aktif sgt..busy)

Orkidhutan 28-09-2010 05:19 PM

Quote:

Originally Posted by alanar26 (Post 7442091)
ingat nak cari sebijik la bro ble tolong mana yang sesuai saya ada la berminit dengan merc c200 yang lam tapi x tau harge parts dia macam mana sebab sebulum ni main turbo RB20 Skyline sarung kay Cefiro. penah dengar la yng kete conti ni memang best kalau dah pakai mesti x nak pakai kete jepuin/local da.. betul ke??

ya la..awak mesti tangkap sebijik kete conti..:D kalau dah biasa pakai kete conti, memang dah tak mau pakai kete lain dah..tak peduli apa org cakap..janji ada kepuasan dalam diri..Contohnya org yg biasa pakai BMW, kalau dia upgrade pun tetap BMW jugak..

Orkidhutan 28-09-2010 05:24 PM

Quote:

Originally Posted by heihachi (Post 7442429)
523i.

Join gak(tak aktif sgt..busy)


Sy kdg2 ada join jugak dgn geng2 bimmers club ni..kalau sesapa nk beli BMW 2nd hand, boleh beli drp member bimmers club ni sebab kebanyakan mereka ni memang kaki jaga kete. Yg jenis suka spare part ori pun ramai..

hazhakam 28-09-2010 05:33 PM

salam semua ,ada tak kawan2 yang pakai peugeot 306 atau 406 boleh kongsi masalah

heihachi 28-09-2010 05:48 PM

Quote:

Originally Posted by Orkidhutan (Post 7442497)
Sy kdg2 ada join jugak dgn geng2 bimmers club ni..kalau sesapa nk beli BMW 2nd hand, boleh beli drp member bimmers club ni sebab kebanyakan mereka ni memang kaki jaga kete. Yg jenis suka spare part ori pun ramai..

Yup betul tu.

Geng2 Bimmers ni memang jaga kereta betul2.Dan berbaloi2 kalau beli kereta 2nd dgn geng2 ni sebab kalau yang jenis fanatic tu memang depa tak kisah sekali bikin berapa belas/puluh ribu habis kat kereta pun depa buat je..asal kereta always tip top, tak de problem. Kita discuss apa masalah dgn kereta masing2 dan tahu dari members yg pernah alami masalah yg sama camne nak atasi masalah tersebut.Bab2 spare parts pun tahu mana nak carik, mekanik mana yg bagus, mekanik mana yg kena jauhi dan macam2 info ada. So tak adalah members yg kena tipu hidup2 ngan mekanik.

Orkidhutan 28-09-2010 07:22 PM

Quote:

Originally Posted by heihachi (Post 7442669)
Yup betul tu.

Geng2 Bimmers ni memang jaga kereta betul2.Dan berbaloi2 kalau beli kereta 2nd dgn geng2 ni sebab kalau yang jenis fanatic tu memang depa tak kisah sekali bikin berapa belas/puluh ribu habis kat kereta pun depa buat je..asal kereta always tip top, tak de problem. Kita discuss apa masalah dgn kereta masing2 dan tahu dari members yg pernah alami masalah yg sama camne nak atasi masalah tersebut.Bab2 spare parts pun tahu mana nak carik, mekanik mana yg bagus, mekanik mana yg kena jauhi dan macam2 info ada. So tak adalah members yg kena tipu hidup2 ngan mekanik.


Info yang menarik...

insanmarhaen 01-10-2010 12:27 PM

wow aku dah lama terigin nak pakai tp apakan daya..
antara c200 gan 320i mana lebih baik,bagus?
dari segi value,
nak jaga..keta ni manja tak?
minyak save tak??
ade sapa nak tolong jawapkan

joerzoe 01-10-2010 02:08 PM

sape yang beli kete conti ni sudah tentu dah fikir masak2 dengan kemampuan kos maintenance sekali.so ukur baju di badan sendiri.

faidz1809 01-10-2010 05:12 PM

dengar kata spare part utk keta continental agak mahalnya~jadi keta tu pun tak mudah rosaknya~kurang nak baikinya~
jika nak tukar~tukarlah keta yg baru lol=)

magnate 02-10-2010 03:29 PM

teringin nak pakai audi A4 baru ni..tgk dari belakang mmg tak blh tahan,kene plak dgn daylight LED dia..fuhhh!!...
ada dulu tgk kat astro pasal hiway autobahn kt german,BM ngan Merc kene bg laluan kt Audi ni klu dia kt belakang sbb kasta dia tinggi skit..

Lagi satu dgr2 cite kete conti ni tempoh servis dia tak mcm kete jepun,x silap aku kete Renault servis dia setiap 20,000km...

bad_103 02-10-2010 11:04 PM

tetibe stim ngan peugeot 3008..
huhu..

Koboytue 20-11-2010 01:07 AM

salam bro... nak tanya seperkara... minat dah lama kat kereta bmw nie... dah mula gerak spend money tu buy it... yang berkenan sesangat kat jiwa nie model e90 320i facelift 2009.... rasa kena beli used car kot... cuma skang pertanyaan yang terlintas kat kepala... nanti klu dah habis warranty service+repair dia.... agak2 di perkirakan purata 1 tahun.... berapa total price untuk maintanance+minor repair dia... haaa.. campor ngan roadtax dan insurans skali.... agak berapa erk...tq... bro.... sorry klu salah tanya... hihihi...

azrine 20-11-2010 12:11 PM

Quote:

Originally Posted by joerzoe (Post 7467716)
sape yang beli kete conti ni sudah tentu dah fikir masak2 dengan kemampuan kos maintenance sekali.so ukur baju di badan sendiri.

tak jugak bro..kalu pasai maintenance nie..

it depends pada mechanic kita actually..dan diri kita..

some mechanic nie memang nak balun..dan hang lak memang tak tau apa bender..memang parah ler poket tuh..

cam aku..aku trust kat mechanic Merz aku..but..at the same time..dia pon tak lokek ilmu nak mengajor kita..walaupon dia Cinan..

so far..cost maintenance aku..kalu pi buat normal service..tak lari dari 150 hinggit..kekadang..dia siap inform..yg nie bule pakai lagi..yang itu ok lagi..

mana2 yg deteriorate agak parah..dia akan bagitau baper cost barang dan upah dia sekali..so..kita lak bule la buat kita bujet..

la nie..mana2 owner Merz yg aku jumpa..kengkawang la especially..aku recommend kat depa kat dia..and feedback yg aku dapat..memang tak mengeciwakan aku dan depa sekali..memang berbaloi2..:D

btw..mechanic aku nie..is recommended by Mercedes Benz Owner Club Malaysia (MyBenz)..

bukan nak promote..but that is reality..


just my 2 cents..


:">

Koboytue 20-11-2010 09:19 PM

thanxz bro... buatkan kawan lebih kuat semangat... kebetulan kawan ada member yang kerja kat merc service center kat johor bahru... kang klu ada nak tanya2 dia psal harga atau apa2 pon psal merc... nie kawan bg. dia punya facebook email adress...-najmals@hotmail.com-

faustguiltygear 20-11-2010 09:30 PM

bmw takde ke nak share kenkadang teringin gak ngan konti..

Koboytue 20-11-2010 09:34 PM

samalah ngan kawan... mmg. dah nekad nak pakai kete bmw E90 320i 2009... skang nie mmg. tengah wat survey... tentang maintainance dia... ada tak sape2 yang boleh kasi tau anggaran service+maintainance+minor repair+insurance+roadtax dia dalam masa setahun... dan betul ke... klu dah cukup dia punya millage atau belum mesti 3 bulan sekali kena service... sekali service jejak sampai rm5/6 ribon... betul ke...???? rasa tak gitu kot...

kerunai 20-11-2010 10:51 PM

cadang le 5/6 k bai ..masuk forum BMW le...kt sana dpt bnyk info lagi ..hehe

HannyBunny 21-11-2010 07:29 AM

Quote:

Originally Posted by hazhakam (Post 7442564)
salam semua ,ada tak kawan2 yang pakai peugeot 306 atau 406 boleh kongsi masalah

mcm salah cara bertanya je nih, tetiba jer carik masalah...tanya lah kesedapan dan keenakan dulu..nmpk sngt nnt pijo tuh keta masalahh...:D:D


All times are GMT +8. The time now is 09:09 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.