CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Automotive (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=101)
-   -   Proton Perdana - Kebaikan dan Kelemahan (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=170593)

putra2k 02-09-2010 10:04 AM

Proton Perdana - Kebaikan dan Kelemahan
 
Sila sumbangkan idea anda kepada rakan rakan pemilik Proton Perdana yang berminat nak jadikan kenderaan mereka sesuatu yang boleh dibanggakan.
Aku tengah berkira2 nak amik keta jenis nie..nak guna 2nd car.

syaq 02-09-2010 10:07 AM

yg tau perdana ni...kalau amik yg v6 punya...biasanya mesti ada problem ngan gearbox...yg lain tak tau lak...

nik1412 02-09-2010 10:08 AM

Quote:

Originally Posted by syaq (Post 7261821)
yg tau perdana ni...kalau amik yg v6 punya...biasanya mesti ada problem ngan gearbox...yg lain tak tau lak...

tgk atas penggunaan+penjagaan la..kalo men redah jer,mmg cpt rosak.
so far ayah aku gune kete ni xde prob ngan gearbox pn

melakamaster 02-09-2010 10:09 AM

yup... amik yang V6 punya.. sebab yang biasa ada masalah ngan gearbox nak2 yang auto.. tapi yang penting kena jaga gentian getah kat gearbox tue.. jangan bagi leaking... seketul gearbix biasa 8k.. etherna 12k... huhuhu

inspiron 02-09-2010 10:14 AM

Quote:

Originally Posted by melakamaster (Post 7261833)
yup... amik yang V6 punya.. sebab yang biasa ada masalah ngan gearbox nak2 yang auto.. tapi yang penting kena jaga gentian getah kat gearbox tue.. jangan bagi leaking... seketul gearbix biasa 8k.. etherna 12k... huhuhu

mahalnya gb etherna .. aku ingat half cut leh dpt bwh 10k... :-?

kaYaIlmu 02-09-2010 10:17 AM

etherna la sedap bro ...hehehe..(jawapabn x berkait )

demise_u 02-09-2010 10:30 AM

Gearbox banyak problem

mufakkir 13-09-2010 11:08 PM

ngarut gb eterna samapai 12k...rege dlm 3k complete..kalo nak amik perdana, cari yg manual la..kurang prob skit..nak lagi best amik yg dah convert twin turbo atau evo3..baru la layan...
aku pun pakai perdana twin turbo..kalo kat hiway, mmg layan..

khairilanuar1819 13-09-2010 11:23 PM

aku punya gear x ada masalah..cuma masalah kt stereng je skrg..berat ckit..bape kali baiki..still sama..

nvmname 13-09-2010 11:31 PM

mana² pon boleh..aku tak berkira sangat..
asalkan tak banyak problem..:))

faidz1809 14-09-2010 10:24 AM

Quote:

Originally Posted by khairilanuar1819 (Post 7334847)
aku punya gear x ada masalah..cuma masalah kt stereng je skrg..berat ckit..bape kali baiki..still sama..

kawanku pun alami masalah yg sama~streng tak bagus~

warheadfx 14-09-2010 10:39 AM

aku punya gearbox ada masalah bila lepas 120,000 km.. Lepas servis baek oleh brader proton kat rumah dia sendiri, skrg dah 200,000 km lebih, alhamdulillah xde masalah... Actually perdana ni selesa ... Especially kalau bawak kat hiway ... Berdesup ... Kereta aku dah lebih 6.5 years, tapi orang tgk macam baru jer.. Maintenance pun rendah.. Minyak pakai mineral jer, 5k km service kurang RM 100 .. Motor aku pun servis 5k Km kena dlm rm150...tear and wear tu standard laa.. Spare parts pun xde la mahal sgt... BMW pun sama ... So far aku selesa ...

miXxer 14-09-2010 10:48 AM

Quote:

Originally Posted by warheadfx (Post 7336838)
aku punya gearbox ada masalah bila lepas 120,000 km.. Lepas servis baek oleh brader proton kat rumah dia sendiri, skrg dah 200,000 km lebih, alhamdulillah xde masalah... Actually perdana ni selesa ... Especially kalau bawak kat hiway ... Berdesup ... Kereta aku dah lebih 6.5 years, tapi orang tgk macam baru jer.. Maintenance pun rendah.. Minyak pakai mineral jer, 5k km service kurang RM 100 .. Motor aku pun servis 5k Km kena dlm rm150...tear and wear tu standard laa.. Spare parts pun xde la mahal sgt... BMW pun sama ... So far aku selesa ...

servis katne tu eh bro? umah brader tu kat area kl ke? leh share x? :)cgrock

warheadfx 14-09-2010 11:13 AM

Quote:

Originally Posted by miXxer (Post 7336881)
servis katne tu eh bro? umah brader tu kat area kl ke? leh share x? :)cgrock

brader technician proton edar sg.besi .. rumah dia kat putrajaya ... bro ada problem dgn perdana gearbox ke? nanti aku carikan henset dia kalau ada ... no tu dah 3 tahun aku simpan .. tak tau la kalau dia dah tukar .. kalu dah tukar, bleh tanyakan proton edar sg.besi

miXxer 14-09-2010 11:20 AM

Quote:

Originally Posted by warheadfx (Post 7336990)
brader technician proton edar sg.besi .. rumah dia kat putrajaya ... bro ada problem dgn perdana gearbox ke? nanti aku carikan henset dia kalau ada ... no tu dah 3 tahun aku simpan .. tak tau la kalau dia dah tukar .. kalu dah tukar, bleh tanyakan proton edar sg.besi

cantik gak tu.. kalo dpt nnt hang pm no enset dia kat aku ye..

time kaseh bebnyk.. selamat ari rayo :)paid

putra2k 14-09-2010 11:36 AM

tu laa
aku dgr mcm2 problem
kl ada yang leh geng2 otai perdana ok gak kan?

MyEfanZ 15-09-2010 10:13 AM

Quote:

Originally Posted by warheadfx (Post 7336990)
brader technician proton edar sg.besi .. rumah dia kat putrajaya ... bro ada problem dgn perdana gearbox ke? nanti aku carikan henset dia kalau ada ... no tu dah 3 tahun aku simpan .. tak tau la kalau dia dah tukar .. kalu dah tukar, bleh tanyakan proton edar sg.besi

nak jugak...
kawan baru angkat perdana v6 sambung bayar...
awal bulan baru dapat keta...
nak servis kaw2 terus...
PM yer no bro tu ...tqvm

warheadfx 15-09-2010 03:03 PM

Quote:

Originally Posted by putra2k (Post 7337109)
tu laa
aku dgr mcm2 problem
kl ada yang leh geng2 otai perdana ok gak kan?

Bro, bukan perdana je ada problem tapi keter lain pun sama ... Jgn terperanjat kalau BMW 3-Series baru E90 pun banyak problem. Pergi la auto bavaria service center tu, diorang lagi suggest ambil 5 series E60 sebab E90 mmg problem. Member aku siap nak tukar japan car sbb give up.

kulimfx 13-10-2010 04:05 PM

aku pn pakai perdana..
so far spare part murah...byk kt kdai halfcut..puas hati pakai..
harga kete pun dah murah skarg...gaji kecik pun bleh pakai dah..
selesa dan bergaya..

dragger 13-10-2010 04:19 PM

aku pn minat dgn Perdana V6. tambah2 yg dh pasang Alfa facelift. kalo beli yg sekenhen, make sure pasang gearbox oil cooler supaya GB tahan lama.

maibee71 13-10-2010 04:32 PM

Dulu tahun 2000 aku pakai V6. Keta semua ok kira aku takde problem besar jadi kecuali 2 perkara ni je.
1. stereng. Bukan apa lah cuma bagi aku turning radius kurang cantek. Patut boleh buat lagi baik.
2. auto cruise. Ini aku ada masalah. Bukan pada system tapi mechanical. Kalau selalu pakai autocruise, cable akan haus dan makan. bila cable makan, cable akan start jadi macam berbulu dan akibatnya cable akan sangkut. Kalau motor kira macam throttle cable sangkutlah. tengah jalan 100km tekan brake cable tak respond sebab sangkut. Ini memang buat aku hati panas. Banyak kali jugaklah aku lagi sikit nak mampos. last2 gi mechanic dia check tengok cable dah berbulu. Jadi kawan2 jaga2 guna autocruise. kalau agak2 cable dah stat tak respond bila kau brake, maknanya cable dah berbulu dan dah stat sangkut. tukar....
lain so far takde le...

batmanmalaya25 13-10-2010 04:38 PM

aku pakai v6 ok jer x der masalah.....yg penting pandai jaga.....

kalau 13-10-2010 05:15 PM

pengalaman aku naik perdana plak time aku gi sandakan. Naik keta pakcik aku. Dia sebok keja, driver dia tolong jadi tour guide. Memang mantap. Selesa punya la selesa. Area penumpang ada luas, keta perdana tue panjang gak rupa gaya. Memang siok, enjin senyap, cam tak on la plak. Aircon cun, tambah lagi ngan tinted 95percent gelap kecuali cermin depan. Rim pakai 19 in agak nyer. Siok ooo...

abgzan303 13-10-2010 06:45 PM

Quote:

Originally Posted by putra2k (Post 7261807)
Sila sumbangkan idea anda kepada rakan rakan pemilik Proton Perdana yang berminat nak jadikan kenderaan mereka sesuatu yang boleh dibanggakan.
Aku tengah berkira2 nak amik keta jenis nie..nak guna 2nd car.

aku pun pakai perdana alhamdulllilah tak ada masaalah cuma sekarang famili dah bertambah

ExAvantz 13-10-2010 06:51 PM

Quote:

Originally Posted by melakamaster (Post 7261833)
yup... amik yang V6 punya.. sebab yang biasa ada masalah ngan gearbox nak2 yang auto.. tapi yang penting kena jaga gentian getah kat gearbox tue.. jangan bagi leaking... seketul gearbix biasa 8k.. etherna 12k... huhuhu

half cut eterna baru 8-10ribu bro...
masa sy pakai perdana v6 dulu, sy pernah tukar gearbox eterna... rm3400 siap pasang tak silap...

ExAvantz 13-10-2010 06:57 PM

perdana v6 antara keluaran proton yg terbaik...

rasanya yg banyak gearbox problem v6 1st model...
yang facelift mcm alfa romeo tu rasanya kurang masalah...

v6 highway cruising mmg sedap... mantap... 200kmh rasa selesa lagi...
cuma apa yg aku peratikan, v6 ni mcm tak cukup gear... cuba kita pesit top speed, kita dpt rasakan enjin mengaum dan perlukan 1 lagi gear....

dulu masa pakai v6 puas hati, cuma minyak lahap sket...
gerabox pernah kong sekali sbb x bley shift... tukar complete gearbox eterna siap pasang dlm rm3400 x silap... sampai la jual xde masalah...

jual v6 sbb x tahan minyak kuat masa harga minyak melambung tu...
dah la bayar bulanan rm1100... :D

papepun antara keluaran proton yg terbaik...

kerunai 13-10-2010 07:01 PM

layan le accord 2.2 bro ..hehe taruk vtec sket

rmt2020 14-10-2010 11:55 PM

gear box V6 aku kaput bulan puasa haritu setelah 6 tahun berkhidmat.
terbang duit nak buat raya rm1800 ganti gear box recond

wansaje 15-10-2010 12:16 AM

banyak komen tentang kerosakan perdana. kena simpan duit la untuk kecemasan

yustaiping2 15-10-2010 09:56 AM

kelemahan..... sebab aku xleh beli, lomah den hargonyer...

ps... botol ker perdana dah diberhentikan pengeluarannyer.... sesape yg ader tue, simpan elok2 nnt 100thn lg jd barang antik.... lalalaaa

dar4582 29-12-2010 12:19 AM

den bercadang nk angkt satu perdana.. yang mn bgs ek v6 ngn yg biasa?

haris4949 29-12-2010 02:15 PM

kena masuk enjin evo 3..baru gempak!!!hahaha

myvi sporty 29-12-2010 02:25 PM

tarukh NGV ok tak? boot luas.. ada sesapa pakai perdana + NGV?sekarang dah ramai beralih ke NGV pas minyak naik. aku ingat nak beli 2nd buh NGV.CC besar cun letak NGV

arul57 02-01-2011 09:35 PM

perdana kalau masalah gearbox utk model lama, member pomen cakap better pasang, oil coolant supaya jangka hayat lebih lama dan tak mudah rosak. kalau ada leaking GB, cepat2 hantar bengkel tukar pelapik nya. yg lain2 OK, takder masalah.

abgzaidi 02-01-2011 09:36 PM

biasa la tu, semua barang ada kebaikan dan kelemahan

manamas 02-01-2011 09:49 PM

aku pon pakai perdana.tp enjin dah convert mit 6a12tt sbb enjin v6 ori org kate bnyk masalh.skang aku dah pakai 3 tahun.so far xde masalalh lagi lar..just stering ada rasa lari ckit ble time jalan x rata.byk kali buat pon x ilang..yg lain mantop.

Jaynazrin 02-01-2011 09:52 PM

Aku dah setahun pakai perdana V6. So far ok..takde masalah. Maintenance pun murah.

mr reyes 02-01-2011 10:13 PM

Quote:

Originally Posted by dragger (Post 7568903)
aku pn minat dgn Perdana V6. tambah2 yg dh pasang Alfa facelift. kalo beli yg sekenhen, make sure pasang gearbox oil cooler supaya GB tahan lama.

setuju cara yang ni.
mencegah lebih baik dari membaiki :):)paid

oxygenO2 02-01-2011 10:17 PM

perdana mmg terbaik bro..selesa tuk jln jauh...
mane yg pakai enjin tt @ e3,sparepart korg cmne ek?mmbr aku pakai tt kate afkat eterna dh ssh skrg..rege mantul xhengat...huhhh

manamas 03-01-2011 11:53 AM

Quote:

Originally Posted by oxygenO2 (Post 8239292)
perdana mmg terbaik bro..selesa tuk jln jauh...
mane yg pakai enjin tt @ e3,sparepart korg cmne ek?mmbr aku pakai tt kate afkat eterna dh ssh skrg..rege mantul xhengat...huhhh

dulu aku masuk eterna siap sume skali dalam rm6k++ jer..skang halfcut saje dah rm6k.harga die mmg mantul ckit bro..tp halfcut still lg senang nak cari..sparepart aku rasa harga masih ok lagi xdelah tinggi sgt..juz kalau gearbox prob kne 3riban kene standby...:):)


All times are GMT +8. The time now is 08:14 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.