CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Santai, Others (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=106)
-   -   Santai : Pingat Kebesaran Raja-Raja - sapa CGRians yg pernah terima? (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=167805)

Bro_Izantie 21-08-2010 10:38 PM

[QUOTE=CyberMachine;7154049]
Quote:

Originally Posted by Bro_Izantie (Post 7154024)
Sapa yg ada pgalaman ni? kongsi la sikit...malu plak..hahahahahah....mai sini abg2 askar/polis...kurang2 KAT,BAT,AMN,PJK,.....paling standard pun PGB/SP...lalalalalallaala...[/QUOTE

fullamak...tt dapat PGB la....


giler dpt PGB...ingat senang ker? hhahahahahaaahahahah...setau aku dlm Mesia ni yg masih idup dpat kedua2nya SP dan PGB Kanang ak Langkau jer...hehehe

-pojie- 21-08-2010 10:44 PM

tahniah bro...

Bro_Izantie 21-08-2010 10:46 PM

Quote:

Originally Posted by -pojie- (Post 7154111)
tahniah bro...

belum lagi....nama cuma dah dlm senarai jer...hahahaha...tq:D:D:D

Bro_Izantie 21-08-2010 10:48 PM

Quote:

Originally Posted by Bijan2008 (Post 7154072)
pengat pisang raja pernah dapat..

hihi..maaf, hamba dlm cubaan melawak...:D

Patik pun masih dalam cubaan tergelak...hahahahaha

AILA2002 21-08-2010 10:50 PM

Quote:

Originally Posted by Bro_Izantie (Post 7154068)
Dah dpt nnti aku citer la...hahahahahahaahaa...cuma sbgai prsediaan awal kena tau gak tatacaranya...:D:D:D

alau dah dapat surat confirm dari pejabat istiadat/protokol istana atau pegawai atasan...selalunya akan ada satu acara raptai penuh untuk penerima pingat di istana..

masa tu dato pengelola bijaya/pegawai protokol akan bagi penerangan penuh macamana acara penerimaan pingat berlangsung...selalunya ada penerangan lengkap dgn video contoh penerima dulu yg buat betul dan slah sebagai panduan...

kalau penerima pingat dari kakitangan badan beruniform, dress number one kena pakai..kalau yang biasa..pakai baju melayu lengkap dgn songkok..yg bangsa lain kalau tak nak pakai songkok..halau keluar je...

lazimnya kalau kakitangan kerajaan yg terima pingat ni..dapat elaun khas utk claim balik utk buat baju terima pingat ni...

dan lazimnya penerima pingat ni akan di dudukkan mengikut kategori pingat, dan abjad nama....

semasa raptai juga nanti akan di terangkan cara angkat sembah kepada dymm yg menganugerahkan pingat..ada bezanya angkat hormat antara sultan, raja muda...

Bro_Izantie 21-08-2010 10:56 PM

Quote:

Originally Posted by AILA2002 (Post 7154162)
alau dah dapat surat confirm dari pejabat istiadat/protokol istana atau pegawai atasan...selalunya akan ada satu acara raptai penuh untuk penerima pingat di istana..

masa tu dato pengelola bijaya/pegawai protokol akan bagi penerangan penuh macamana acara penerimaan pingat berlangsung...selalunya ada penerangan lengkap dgn video contoh penerima dulu yg buat betul dan slah sebagai panduan...

kalau penerima pingat dari kakitangan badan beruniform, dress number one kena pakai..kalau yang biasa..pakai baju melayu lengkap dgn songkok..yg bangsa lain kalau tak nak pakai songkok..halau keluar je...

lazimnya kalau kakitangan kerajaan yg terima pingat ni..dapat elaun khas utk claim balik utk buat baju terima pingat ni...

dan lazimnya penerima pingat ni akan di dudukkan mengikut kategori pingat, dan abjad nama....

semasa raptai juga nanti akan di terangkan cara angkat sembah kepada dymm yg menganugerahkan pingat..ada bezanya angkat hormat antara sultan, raja muda...

Thanks bro...satu info pencerahan yg amat menarik!!! ni yg aku nak dengar!!!

p/s; cam ada pgalaman jer...heheheeh:D:D:D

insyi© 21-08-2010 11:03 PM

Quote:

Originally Posted by Bro_Izantie (Post 7153889)
baru jer calon..ntah dapat ntah tidak..hahahaha...persaingat sengit...tp InsyaAllah...berkat jasa...lalalalalalalalalaalala

wahhhh.....apa jasa bro ni? :D

akukurt 21-08-2010 11:07 PM

huhuh.. mantop..

Dzoolhelmi™ 22-08-2010 01:54 AM

Quote:

Originally Posted by insyi© (Post 7154270)
wahhhh.....apa jasa bro ni? :D

ye lah. nak gak tau apa sumbangan ko sampai dapat pingat nie :)

Lady Forex 22-08-2010 01:56 AM

kena pkai baju melayu hitam..

nt adat akan diajar di sane


All times are GMT +8. The time now is 03:01 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.