CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Santai, Others (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=106)
-   -   Sekolah pondok untuk orang tua. (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=156720)

Keyrul37 16-07-2010 04:32 PM

kalau kat perak mak aku selalu gi.
kt lekir. siap sewa pondok gi..
kalau berhajat leh laa

eboss 16-07-2010 05:22 PM

Kat Jeram sebelum Kuala Selangor pun ada...nama saja sekolah pondok tetapi semua rumah teres..sebenarnya tanah tu tanah wakaf...so dia ada 2 kaedah...1 beli tanah tapak buat rumah (design dah disediakan) untuk 1 atau 2 bilik jumlah sumbangan RM20K...lepas tu upah kontraktor (juga direkomen oleh pihak pengurusan) buat rumah...boleh tinggal dengan selesa...bil air/letrik bayar sendiri...bila meninggal boleh WAKAF kan rumah tu kepada pihak pengurusan bagi yang tak mampu nak beli tapak rumah untuk duduk share ngan yang lain free.

Aku pun ada sebijik kat situ...emak aku duduk sana tapi aku ambil pakej besar skit...buat rumah 2 bilik tapi size selesa ler jugak untuk kami anak beranak nak pi lepak 3-4 hari.

Total beli tapak dan buat rumah tu aku belanjakan RM75K.

Kalau yang tinggal disitu meninggal dan tak ada anak2 yg nak duduk situ boleh serah dan wakafkan sepenuhnya kepada pihak pengurusan atau 'jual' rumah tu pada yang nak beli dan duduk belajar kat situ.

Sewa tidak dibenarkan sama sekali

mrsmoney 16-07-2010 07:38 PM

Quote:

Originally Posted by Keyrul37 (Post 6883302)
kalau kat perak mak aku selalu gi.
kt lekir. siap sewa pondok gi..
kalau berhajat leh laa


Ade Bro bagitau yg kat Lekir ni. Dah tefon Ustaz Faisal tu. Alhamdulillah dia melayan dengan baik. Tanya punye tanya selain kat Perak kat mana lagi yg dia rasa bagus, coz mak kata dia nak kat Slangor pulak, Ustaz Faisal cadangkan dekat Jenderam, Dengkil.

Try google website Jenderam ni. Best juga tempatnya. Memang establish. Mak suke.

Dah telefon Ustaz Roie kalau tak silap nama dia. Peramahnye.. Seronok berborak dengan die. Dia handle YARA section-bahagian mualaf. So, dia minta call Ustaz Shamsul yg handle section warga emas.

Mak pun tak sabar2 kalau boleh nak masuk esok jugak. Mana la boleh, waiting list pun bersusun kat Jenderam ni..

mrsmoney 16-07-2010 07:44 PM

Quote:

Originally Posted by eboss (Post 6883749)
Kat Jeram sebelum Kuala Selangor pun ada...nama saja sekolah pondok tetapi semua rumah teres..sebenarnya tanah tu tanah wakaf...so dia ada 2 kaedah...1 beli tanah tapak buat rumah (design dah disediakan) untuk 1 atau 2 bilik jumlah sumbangan RM20K...lepas tu upah kontraktor (juga direkomen oleh pihak pengurusan) buat rumah...boleh tinggal dengan selesa...bil air/letrik bayar sendiri...bila meninggal boleh WAKAF kan rumah tu kepada pihak pengurusan bagi yang tak mampu nak beli tapak rumah untuk duduk share ngan yang lain free.

Aku pun ada sebijik kat situ...emak aku duduk sana tapi aku ambil pakej besar skit...buat rumah 2 bilik tapi size selesa ler jugak untuk kami anak beranak nak pi lepak 3-4 hari.

Total beli tapak dan buat rumah tu aku belanjakan RM75K.

Kalau yang tinggal disitu meninggal dan tak ada anak2 yg nak duduk situ boleh serah dan wakafkan sepenuhnya kepada pihak pengurusan atau 'jual' rumah tu pada yang nak beli dan duduk belajar kat situ.

Sewa tidak dibenarkan sama sekali

Wah, bnyak duit eboss ni ye. Alhamdulillah disalurkan pada jalan yang betul. Semoga diberkati Allah hendaknye..

Err, sedikit confius. Yg eboss mention ni yg kat Jenderam, Dengkil ni ke? Ade kata Jeram, ade kata Jenderam. Adakah tempat yg sama dengan nama yg berlainan atau nama berlainan tempat pun berlainan. Mohon penjelasan..:D

lanevi448 16-07-2010 11:53 PM

Salam TT,
Cuba tengok kat website ni: http://www.aljenderami.com.my/aljenderami/
Saya dan rakan2 persatuan pernah melakukan lawatan secara rasmi ke sini.
Tempatnya di Jenderam, dengkil, Selangor (Ada peta kat website dia).
Kat sini semuanya ada, anak2 yatim, warga tua, muallaf, dll.
Bacalah dengan lebih lanjut ya.....

monalito 17-07-2010 11:18 AM

mak sya ada kat pondok selehor kok pasir kg.berangan tumpat kelantan.
mentua kawan sya belajar kat pondok pasir tumbuh, kota bharu, kelantan.

mrsmoney 17-07-2010 11:44 PM

Quote:

Originally Posted by lanevi448 (Post 6886353)
Salam TT,
Cuba tengok kat website ni: http://www.aljenderami.com.my/aljenderami/
Saya dan rakan2 persatuan pernah melakukan lawatan secara rasmi ke sini.
Tempatnya di Jenderam, dengkil, Selangor (Ada peta kat website dia).
Kat sini semuanya ada, anak2 yatim, warga tua, muallaf, dll.
Bacalah dengan lebih lanjut ya.....

Thanks ye, susah payah bagi info.. saya dah surf website ni, mmg tertarik nak masukkan mak kat sini. Mak pun suke.. Tapi kena tunggu lepas raya ni kut baru ada kekosongan..

Tu yang saya call Ustaz Roie kat sana tanyakan hal ni. Insya-Allah kalau ada rezeki mak dapat masuk kat sini. Mmg ni pilihan utama kami buat masa sekarang.

gemagemuruh 17-07-2010 11:56 PM

Quote:

Originally Posted by mrsmoney (Post 6892236)
Thanks ye, susah payah bagi info.. saya dah surf website ni, mmg tertarik nak masukkan mak kat sini. Mak pun suke.. Tapi kena tunggu lepas raya ni kut baru ada kekosongan..

Tu yang saya call Ustaz Roie kat sana tanyakan hal ni. Insya-Allah kalau ada rezeki mak dapat masuk kat sini. Mmg ni pilihan utama kami buat masa sekarang.

Semoga semuanya berjalan lancar seperti yang dirancangkan. InsyaAllah:)

duit_takdekuasa 18-07-2010 12:03 AM

saya syor pondok pasir tumbuh, kota bharu kelantan. ramai gak orang yang belajar disini, dari semenanjun, sabah serawak, thailand, kemboja, cina semua ada, bahasa kelantan senang je faham kalau duk sini. tak perlu kekok, ramai je yang cakap bahasa malaysia stended.

saya berasal di situ, mak saya ada rumah/pondok sewa kat 10 bijik gak. tapi dah penuh rasanya. takpe, banyak lagi pondok2 yang orang lain sudi tumpangkan. sekarang ni asrama jugak sudah siap, pondok2 baru pun sedang dan sudah dibina.

mrsmoney 18-07-2010 02:46 AM

Bagi yg cadangkan di Kelantan tu, terima kasih banyak2 tapi mak tetap tak mahu ke sana.. Sebenarnye, tempat pertama saya syorkan memang di Kelantan coz kat sana dah lama establish dan memang sudah terkenal. Lagipun ramai bagi recommendation berdasarkan pengalaman ahli keluarga sendiri menetap di sana.

Tapi mak mmg tak mau ke sana.. Selain bimbang tak dapat sesuaikan diri, Kelantan agak jauh dari tempat tinggal sekarang. Susah nak balik rumah sekali-sekala katanya. Harap semua faham ye.. Terima kasih..


All times are GMT +8. The time now is 01:51 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.