CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Santai, Others (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=106)
-   -   Kisah benar aku: Kena tarik kereta....pemilik masih ada hak utama dalam perjanjian (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=152954)

danzaimar 01-07-2010 11:58 AM

Quote:

Originally Posted by vc2216 (Post 6776671)
kan aku dah kata kat dalam CG ni sure ader budak bank masuk protect nyer n geng tarik kereta dok usha punya thread ni...hehe:D

no comment:-?

bukan protect bro...aku share info jer..supaya kita paham..in fact aku dh berenti pun kejer bank...

hanya berkongsi ilmu...

gedebuk 01-07-2010 12:04 PM

Nak tanya juga, kalau tak bayar lebih 2 bulan hampir nak masuk 3 bulan...tetapi tak ada terima surat daripada bank, cuma lepas bulan ke-3 diaorang akan call, then buat janji nak bayar sebulan dulu.

Kalau kes macam ni (tak terima surat2) daripada bank...boleh kah kereta kena tarik?

gedebuk 01-07-2010 12:05 PM

Nak tanya juga, kalau tak bayar lebih 2 bulan hampir nak masuk 3 bulan...tetapi tak ada terima surat daripada bank, cuma lepas bulan ke-3 diaorang akan call, then buat janji nak bayar sebulan dulu.

Kalau kes macam ni (tak terima surat2) daripada bank...boleh kah kereta kena tarik?

danzaimar 01-07-2010 12:11 PM

Quote:

Originally Posted by gedebuk (Post 6776756)
Nak tanya juga, kalau tak bayar lebih 2 bulan hampir nak masuk 3 bulan...tetapi tak ada terima surat daripada bank, cuma lepas bulan ke-3 diaorang akan call, then buat janji nak bayar sebulan dulu.

Kalau kes macam ni (tak terima surat2) daripada bank...boleh kah kereta kena tarik?

ok..dalam kes ni, biasanya bank akan call selepas 2 bulan...kalau bank dah call, dan awk cakap surat tak dapat, biasanya bank akan mintak sahkan alamat terkini...

tapi kena ingat, walaupun tak dapat surat, tapi tetap kena tarik..huhuhu

gedebuk 01-07-2010 12:16 PM

Quote:

Originally Posted by danzaimar (Post 6776837)
ok..dalam kes ni, biasanya bank akan call selepas 2 bulan...kalau bank dah call, dan awk cakap surat tak dapat, biasanya bank akan mintak sahkan alamat terkini...

tapi kena ingat, walaupun tak dapat surat, tapi tetap kena tarik..huhuhu

Dalam perbualan, tak pernah juga bank cakap nak tarik atau dah keluar surat apa2...cuma dia cakap "En. XX dah tertunggak sekian amaunt, boleh tak bayar dalam hari sekian"...lepas tu saya kata "boleh"...dia tanya "En. nak bayar berapa?"...saya kata "saya akan bayar sebulan dulu, tengok keadaan...kalau ada saya akan bayar lebih"..

then pihak bank akan rekodkan....then pada hari tersebut saya akan bank-in kan bayaran sebulan..kereta saya sebulan 714/- saya bank-in dalam 720 atau 750....

danzaimar 01-07-2010 12:20 PM

Quote:

Originally Posted by gedebuk (Post 6776879)
Dalam perbualan, tak pernah juga bank cakap nak tarik atau dah keluar surat apa2...cuma dia cakap "En. XX dah tertunggak sekian amaunt, boleh tak bayar dalam hari sekian"...lepas tu saya kata "boleh"...dia tanya "En. nak bayar berapa?"...saya kata "saya akan bayar sebulan dulu, tengok keadaan...kalau ada saya akan bayar lebih"..

then pihak bank akan rekodkan....then pada hari tersebut saya akan bank-in kan bayaran sebulan..kereta saya sebulan 714/- saya bank-in dalam 720 atau 750....

ok...biasanya bila bro bayar camni, saya nasihatkan camni..

contoh installment kereta RM700 sebulan, bila dah 2 bulan RM1400 dan akan masuk ke bulan ketiga (RM2100)...jadi untuk selesaikan masalah ni, bro bayar 1 setengah bulan..maknanya RM1050 pertama, dan lagi RM1050 kedua...jadi secara tak langsung bro dah settlekan tertunggak tu dan bulan ketiga...

vc2216 01-07-2010 01:16 PM

Quote:

Originally Posted by danzaimar (Post 6776703)
bukan protect bro...aku share info jer..supaya kita paham..in fact aku dh berenti pun kejer bank...

hanya berkongsi ilmu...

ooo iye ke? ok:D

yoepitm 01-07-2010 02:47 PM

soalan utk tt..
hmm mcm mana tentang perjanjian saudara dgn pihak bank utk bayar sblm 28 hb tu?...\
kenapa derang tarik jugak ek?
adakah perjanjian tu tak laku?...
dan slps kejadian di tarik tu, boleh ke kita mintak gantirugi sbb kereta ttp ditarik sblm tarikh yg dijanjikan?
tq?

beautifulmind 01-07-2010 03:22 PM

kete kena tarik tanpa pengetahuan..blh report hilang ke?

azr33na 01-07-2010 03:30 PM

thanks TT....berguna ilmu nih:D


All times are GMT +8. The time now is 02:57 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.