CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Saving Investments (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Kelebihan SSP BSN (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=145629)

ahbond 29-11-2010 12:02 AM

SSP nie den target nak simpan dalam 20K...ehehe..Tapi masih jauh lagi...dapat ker idak biar jer situ...mungkin rejeki den belum lagi...hahaha...

2bz4money 29-11-2010 01:46 AM

27 November, 2010 18:04 PM

Kereta Mewah Sebagai Hadiah Utama Cabutan Sijil Simpanan Premium BSN

PETALING JAYA, 27 Nov (Bernama) -- Kereta mewah seperti Mercedes Benz C200EL, E200 CGI, BMW 523i dan BMW 320i Coupe adalah antara hadiah-hadiah cabutan Sijil Simpanan Premium Bank Simpanan Nasional (BSN) pada akhir tahun.

Hadiah-hadiah lain termasuklah sebuah Toyota Camry 2.0E, Perodua Alza MPV 1.5 serta pakej mengerjakan umrah.

Timbalan Ketua Perbankan Pengguna dan Pembangunan Perniagaan, Yunos Abd Ghani berkata pemenang hadiah-hadiah utama akan diumumkan di Melaka.

Beliau berkata berikutan sambutan menggalakkan untuk SSP, BSN telah meningkatkan harga bulanan kepada 1,700 berbanding 1,616 tahun lepas.

"Konsep simpan dan menang, telah menjadikan SSP antara produk simpanan paling popular di kalangan rakyat Malaysia.

"Setakat ini, kami mempunyai lebih daripada 1.4 juta pemegang SSP dengan nilai melebihi RM1.35 bilion. Tahun lepas, kami mencatatkan 1.2 juta pemegang," kata beliau kepada pemberita di Karnival Mega SSP BSN, pada hari Sabtu.

Yunos menjangkakan yang jumlah itu akan meningkat lagi tahun depan hasil promosi secara agresif oleh bank berkenaan.

"Kami merancang menawarkan lebih banyak hadiah dan promosi menarik untuk menarik lebih ramai pemegang sijil," tambah beliau.

Sijil SSP boleh dibeli di mana-mana mesin teler, mesin deposit tunai cawangan BSN, malah menerusi perbankan internet BSN yang baru dilancarkan dengan simpanan minimum RM10.

"Perbankan internet MyBSN ialah satu lagi inisiatif yang diambil oleh BSN untuk menyediakan pilihan kemudahan perbankan asas kepada pengguna," tambah beliau.

Setakat ini, lebih 24,000 pengguna telah menggunakan MyBSN.

Menjelang akhir 2011, 300,000 pengguna dijangka menggunakan perkhidmatan perbankan internet.

-- BERNAMA

aiman27 29-11-2010 11:33 AM

tiap2 bulan berdebar menanti keputusan SSP.. esok jgn lupa tgk dlm utusan malaysia kot2 ANDALAH PEMENANGNYA.. arini nak beli utusan juga nak simpan pasal smart swipe 6E..

aiman27 26-12-2010 05:01 PM

jgn membeli ssp melalui mesin ATM.. utusan rabu lepas ada memaparkan masalah pembeli selepas lebih setahun transaksi tetapi masih belum mendapat sijil berkenaan...

2bz4money 27-12-2010 02:09 AM

Quote:

Originally Posted by aiman27 (Post 8166003)
jgn membeli ssp melalui mesin ATM.. utusan rabu lepas ada memaparkan masalah pembeli selepas lebih setahun transaksi tetapi masih belum mendapat sijil berkenaan...

aku x penah cuba buat online lagi. kad atm Giro pun x apply pasal x mau kena caj RM8; semata2 ada buku a/k utk masuk dividen SSP jer kalu ada.

p/s: menunggu kptsn cabutan Dis2010 yg djangka cabut pada 25/12 di Melaka. Pada 28/12, bole cuba check guna IC kat laman web mybsn..:)cgrock

Joe Kedah 27-12-2010 08:00 AM

Quote:

Originally Posted by MUGENSEIKI (Post 6866449)
Aku simpan RM1400 dpt 1st prize jugak..huhu.. Alhamdulillahh..

Yang kena..sijil aku yg bernilai RM200

Jika Allah kehendaki, betapa bertuahnya kita. :)


Quote:

Originally Posted by lonelyplanet (Post 6866087)
saya melabur di SSP sejak tahun 1985, tak pernah dapat hadiah :-(

Alahai lamanya.
Aku sejak 2002 setiap bulan invest ssp rm1k, mmg xdak nasib aku bab gini. Mau xmau niat utk simpan ja lar #:-S

Jaynazrin 27-12-2010 08:10 AM

aku dah simpan sejak tahun 1995. pernah menang RM100 dari SSP thn 1999. sekali tu jer. La ni sampai skrg tak pernah kena. Rasanya macam tak berbaloi....

2bz4money 27-12-2010 09:11 AM

2 kategori baru..
 
Quote:

Originally Posted by Jaynazrin (Post 8170800)
aku dah simpan sejak tahun 1995. pernah menang RM100 dari SSP thn 1999. sekali tu jer. La ni sampai skrg tak pernah kena. Rasanya macam tak berbaloi....

Fyi, ada cabutan khas utk yg menyimpan min RM500 selama 10 tahun ke atas pada bulan Julai; dan yg menyimpan min RM20k pada bulan Dis.

So, penyimpan klasik yg setia menunggu berpeluang utk menang jugak..

http://www.mybsn.com.my/images/SSP/BMW320i.jpg
http://www.mybsn.com.my/images/SSP/camry11.jpg
http://www.mybsn.com.my/images/SSP/alzabsn.jpg
http://www.mybsn.com.my/images/SSP/myviez.jpg

aiman27 28-12-2010 04:55 PM

BSN tawar hadiah RM13 juta untuk penyimpan SSP
 
MELAKA 25 Dis. – Bank Simpanan Nasional (BSN) menawarkan hadiah bernilai kira-kira RM13 juta untuk dimenangi oleh penyimpan Sijil Simpanan Premium (SSP) tahun depan.

Naib Presiden Kanan dan Ketua Perbankan Cawangan BSN, Azaddin Ngah Tasir berkata, sejumlah 3,000 hadiah disediakan bagi Cabutan Bulanan SSP, termasuk kereta mewah jenis Mercedes Benz C200 CGI, BMW 320i dan Toyota Camry 2.0E.

Tahun depan, BSN akan memperkenalkan Cabutan Jaminan Masa Hadapan dengan hadiah istimewa kereta BMW 523i, Mercedes Benz E200 CGI dan Proton Inspira 1.8 CVT, katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Cabutan SSP bagi bulan Disember di sini hari ini.

Beliau berkata, dua cabutan khas iaitu Cabutan Penghargaan dan Cabutan SSP “High Savers” yang diperkenalkan tahun ini, akan diteruskan tahun depan.

Azaddin berkata, penyimpan juga digalakkan menambah jumlah simpanan kerana BSN akan membayar dividen kepada pemegang SSP yang mempunyai simpanan minimum RM2,000. – Bernama.

bilangan hadiah ssp dah bertambah tahun depan. apakah nasib utk tahun depan pula.

abu85 28-12-2010 05:41 PM

hari ni dia cabut ker...

kena check ni

abu85 28-12-2010 05:42 PM

asyik tak dapat jer ni adeiiiiiiiii

aiman27 28-12-2010 07:17 PM

Quote:

Originally Posted by abu85 (Post 8187039)
hari ni dia cabut ker...

kena check ni

cabutan dibuat sabtu lepas. cubatan akan dibuat pada hari sabtu hujung bulan. leh check mulai arini kat website bsn atau dalam utusan pun ade gak..

aiman27 28-12-2010 07:26 PM

bbpa hari lepas kuar paper pemenang power root mendapat RM1j dlm bentuk sijil ssp manakala 9 yg lain mendapat RM10K juga dalam bentuk sijil ssp... tahun depan mane tau menang cabutan ssp lak..

ahbond 28-12-2010 08:17 PM

miss lagi...hahahaa

TT 28-12-2010 08:26 PM

check2 cpat..mane tau kena

http://www.mybsn.com.my/mybsnweb/cc_check_ssp_list.do

TT 28-12-2010 08:27 PM

We are Sorry !
The NRIC No./SSP Cert No. you entered did not make the list. Better luck next time!

2bz4money 29-12-2010 09:04 AM

Draw Dis 2010
 
Quote:

Originally Posted by baru nak belajar (Post 8188502)
We are Sorry !
The NRIC No./SSP Cert No. you entered did not make the list. Better luck next time!


Mari Kita Tengok Sapa yg kena..Klik gambo :)cgrock

http://www.mybsn.com.my/images/SSP/m...enze200cgi.jpg

gastacopz 03-01-2011 09:49 AM

aku da jual smua ssp aku..x pnh nk menang......

twopieces84 03-01-2011 12:33 PM

Quote:

Originally Posted by baru nak belajar (Post 8188502)
We are Sorry !
The NRIC No./SSP Cert No. you entered did not make the list. Better luck next time!

teringat dulu2 masa main tikam...asyik2 dapat "Terima Kasih"...:D

ahbond 03-01-2011 01:21 PM

Quote:

Originally Posted by twopieces84 (Post 8245345)
teringat dulu2 masa main tikam...asyik2 dapat "Terima Kasih"...:D

Den pun baru ingat nie...hehehee...
Zaman tu masa nak posa gan nak ghaya jer melambak tikam-tikam nie..hahaha :D

Takleh samakan nie dgn tikam2..hahahaa:))

2bz4money 03-01-2011 01:42 PM

Guna Buku Tanpa Kad ATM & Update Div SSP..
 
Quote:

Originally Posted by gastacopz (Post 8243748)
aku da jual smua ssp aku..x pnh nk menang......

Tadi pagi, lps update asb, aku pi BSN nak update buku; adalah bbrpa hinggit dpt hasil simpanan SSP.:)paid Walaupun pd mulanya berhasrat nak jual SSP tapi bila ingatkan objektif menyimpan sambil brpluang menangi hadiah x jadi pulak.

Bagi yg ada buku BSN, sila pastikan x guna servis kad ATM krn ianya akan menyusutkan RM8 setahun drp simpanan. Bayangkanlah duit div SSP diterima terus kena offset dgn RM8, kan merugikan jer..:)cgrock

real_rolls 03-01-2011 02:17 PM

aku pun dah give up dah nak 5 thn simpan 10k x dpt apa2 pun, at least dlm asb dah boleh tv lcd sebiji..

arowana 03-01-2011 02:34 PM

kalau ada rezeki x ke mana.. asas utama menyimpan..

ayman 03-01-2011 06:58 PM

harapan nk menang tu kecik jer.. kena faham tu je dulu.. tp kalau menang.. lalala...

pertiwi 03-01-2011 06:59 PM

tak haram ke cabutan2 ni?

aiman27 19-01-2011 09:47 AM

takde cabutan bulanan macam dulu lagi ker?
 
kalau ikut kebiasaan sabtu minggu dpn akan ada cabutan bertuah utk bulan januari.. ker xde cabutan bulanan seperti tahun lepas lagi?sebab yg tt jupe kat web bsn pasal ni aje..

SPECIAL SSP DRAWS

SSP Jaminan Masa Depan Draw
There will be five (5) SSP Jaminan Masa Depan draws throughout the year 2011.
The draws will be held in April, May, June, October and November 2011.
Only eligible for SSP Holders who has minimum savings of RM1,000 and above, before or on the draw date of draw months.

SSP Appreciation Draw
The draw will be held in June 2011.
Only eligible for SSP Holders who has saved for 5 years and above.
Any one of the SSP certificate must be purchased in between the year 1978 to June 2006.
The certificate must be active up to the draw date, June 2011.

SSP High Savers Draw

* The draw will be held in December 2011.
* Only eligible for SSP Holders who has minimum savings of RM20,000 and above, before or on 30th September 2011.
* The minimum savings amount must be maintained until the draw date, December 2010.

aiman27 19-01-2011 09:50 AM

Quote:

Originally Posted by 2bz4money (Post 8246157)
Tadi pagi, lps update asb, aku pi BSN nak update buku; adalah bbrpa hinggit dpt hasil simpanan SSP.:)paid Walaupun pd mulanya berhasrat nak jual SSP tapi bila ingatkan objektif menyimpan sambil brpluang menangi hadiah x jadi pulak.

Bagi yg ada buku BSN, sila pastikan x guna servis kad ATM krn ianya akan menyusutkan RM8 setahun drp simpanan. Bayangkanlah duit div SSP diterima terus kena offset dgn RM8, kan merugikan jer..:)cgrock

berapa div ssp tahun lepas bro?

abu85 19-01-2011 10:06 AM

tahun ni dengar cite tambah lagi hadiah..

ahbond 19-01-2011 10:29 AM

Den tetap pilih..walaupun belum pernah merasa...

arowana 19-01-2011 10:45 AM

Sabar menunggu semua.. sambil menyimpan ada untungnya.

sangbogol 19-01-2011 11:42 AM

aku simpan dah 11 tahun dalam ssp nih haram x dapat ape pun, klu simpan dalam asb dah beribu dh dividen aku dpt. Aku nak jual blk la

2bz4money 19-01-2011 11:48 AM

Quote:

Originally Posted by aiman27 (Post 8416886)
berapa div ssp tahun lepas bro?

buka pulak x bawa..tapi ciput jer..:)

sangbogol 19-01-2011 11:56 AM

dividen 1% jer setahun

2bz4money 19-01-2011 11:57 AM

BSN AFLAH SSP Pledging Financing-i
 
Quote:

Originally Posted by sangbogol (Post 8418212)
aku simpan dah 11 tahun dalam ssp nih haram x dapat ape pun, klu simpan dalam asb dah beribu dh dividen aku dpt. Aku nak jual blk la

BSN AFLAH SSP Pledging Financing-i
If you are eligible for BSN Financing-i Sandaran SSP a Shariah based scheme (Bai' Al 'Inah), you are not only eligible for the SSP Draw with attractive prizes, you will also be able to enjoy more cash in hand.

ELIGIBILITY
* Malaysian citizens.
* Aged 18 years old and above (not more than 65 years old at the end of financing period).
* BSN Sijil Simpanan Premium (SSP) Holder.

DOCUMENTS REQUIRED

* A copy of NRIC (front and back).
* Original and a copy of Sijil Simpanan Premium.
* A copy of any BSN Account (if applicable).

Financing Limit
Minimum RM5,000
Maximum 95% from the value of your Sijil Simpanan Premium

RM5,000-RM20,000 for Financing Period of 3-5 years
RM20,500 and above for Financing Period of 3-10 years.

RATES

Profit Rate (asas tetap) and Financing Period

* 4.00% for the period of 3 - 10 years

p/s: kalu byk SSP tu better laburkan semula ke ASB. Div ASB 7.3% - ProfitRate AFlah 4% = 3.3%

2bz4money 19-01-2011 12:06 PM

Hadiah SSP 2011
 
Quote:

Originally Posted by abu85 (Post 8417039)
tahun ni dengar cite tambah lagi hadiah..


KLIK SINI SSP PRIZES 2011
:)cgrock

p/s: bayangkanlah hadiah2 tu bakal dimiliki oleh anda, cuma persoalannya BILA? :D

2bz4money 19-01-2011 12:09 PM

Utk penyimpan >5 tahun..
 
Quote:

Originally Posted by real_rolls (Post 8246527)
aku pun dah give up dah nak 5 thn simpan 10k x dpt apa2 pun, at least dlm asb dah boleh tv lcd sebiji..

SSP Appreciation Draw
The draw will be held in June 2011.
Only eligible for SSP Holders who has saved for 5 years and above.
Any one of the SSP certificate must be purchased in between the year 1978 to June 2006.
The certificate must be active up to the draw date, June 2011.

nubiz4all 19-01-2011 12:11 PM

SSP ni kira simpan untuk menang hadiah saja la kot!!:D:D

2bz4money 19-01-2011 12:12 PM

Simpan 1k, byk peluang cabutan..
 
Quote:

Originally Posted by ayman (Post 8250433)
harapan nk menang tu kecik jer.. kena faham tu je dulu.. tp kalau menang.. lalala...

SPECIAL SSP DRAWS

SSP Jaminan Masa Depan Draw
There will be five (5) SSP Jaminan Masa Depan draws throughout the year 2011.
The draws will be held in April, May, June, October and November 2011.
Only eligible for SSP Holders who has minimum savings of RM1,000 and above, before or on the draw date of draw months.

adikacu 19-01-2011 12:13 PM

ingat nak jual la SSP. masuk dlm ASB lg bagus.

aiman27 19-01-2011 03:49 PM

Quote:

Originally Posted by 2bz4money (Post 8418540)

KLIK SINI SSP PRIZES 2011
:)cgrock

p/s: bayangkanlah hadiah2 tu bakal dimiliki oleh anda, cuma persoalannya BILA? :D


cabutan kat pahang 29hb ni harap dpt package umrah...alhamdullillah. xdpt BMW @ camry pun xper...:-?:-?


All times are GMT +8. The time now is 03:46 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.