CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Info, Debate (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=255)
-   -   Mencemburui gaji guru (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=136419)

farise1 14-04-2010 02:05 PM

Quote:

Originally Posted by poknik (Post 6248888)
tak dengki ponnnnnnnn.... :D

tak pun ko ni juruteknik kat skul skrg.. tu yg paham sgt bab keje cikgu nih???? mklumlah.. warga sekolah jgk la katakan.. mesti la tau sangat2...

poknik 15-04-2010 12:32 PM

Quote:

Originally Posted by farise1 (Post 6261722)
tak pun ko ni juruteknik kat skul skrg.. tu yg paham sgt bab keje cikgu nih???? mklumlah.. warga sekolah jgk la katakan.. mesti la tau sangat2...

ko kata aku juruteknik??... sampai macam tu skali ko hina aku....

:eek::eek::eek:

adoila 15-04-2010 01:43 PM

ni khas saya tujukan untuk poknik yg handal tu:


Quote:

Originally Posted by poknik (Post 6236379)
segala senarai tugas yg dikatakan berat dan disenaraikan kat sini.. semuanya tak relevan langsung...
kalo aku la keje camni, bagaikan public holiday la tiap2 hari...

poknik, dan mereka2 yg kata tugas guru ni mudah, sila baca dibawah ni dgn hati yang bersih dari hasad dengki dan ego ye, baru dapat masuk nur tu...

Laporan awal Jawatankuasa Menangani Beban Tugas Guru telah mendapati guru-
guru di Selangor, Johor, Melaka dan Kuala Lumpur sebagai `guru terbeban'
memandangkan mereka terpaksa mengambil masa 74 jam seminggu untuk menjalankan
tugas keguruan seperti 50.4 jam atau 68 peratus berkaitan kurikulum. Dapatan dari
laporan awal itu juga didapati 12.7 peratus masa guru di negara ini dihabiskan untuk
aktiviti ko-kurikulum, 8.9 peratus untuk hal ehwal murid dan 1.2 peratus untuk
pengurusan asrama. Jawatankuasa itu turut mendapati 4.3 peratus daripada masa guru
digunakan untuk pengurusan, 2.4 peratus kewangan, 1.1 peratus masing-masing untuk
latihan dan hubungan komuniti manakala 0.1 peratus untuk pembangunan fizikal sekolah.
Resolusi yang dipersetujui oleh Persidangan Pertubuhan Buruh Sedunia (ILO) (1930)
telah mengkelaskan guru-guru yang bertugas melebihi 48 jam seminggu termasuk dalam
tugas perancangan, persediaan, penilaian, penyediaan kurikulum dan perhubungan
dikategorikan sebagai terbeban (Utusan Malaysia, 6 julai 2005).


Report ni keluar pada tahun 2005, dan cuma baru laporan awal...iaitu sebelum ditambah lagi PETS, buku laporan adab, dan macam2 lagi bila orang atasan yg baru, masuk pejabat.

Ni tambah sikit lagi:

Ekoran dari bebanan tugas yang berat yang terpaksa dipikul oleh guru-guru telah
menyebabkan mereka tidak menyempurnakan tugas mereka dengan baik dan seterusnya
ditegur atau dimarahi oleh majikan boleh menyebabkan seseorang itu mengalami
“stress”. Ketegangan yang berpanjangan boleh mempengaruhi psikologi seseorang
seperti hilang keyakinan, cepat meradang, agresif dan hilang daya konsentrasi. Ini
menyebabkan seseorang guru itu kurang bersemangat dan tidak bermotivasi di dalam
menjalankan tugasnya (Abdul Malik, 2000). Ini turut diakui oleh Zubaidah Aman (1999)yang mendapati bebanan waktu mengajar, jumlah mata pelajaran dan bebanan tugas di
sekolah mempengaruhi keletihan emosi guru.


Poknik mesti akan kata, kalau dah terbeban sangat tu, kenapa tak berhenti?

Pekeliling Perkhidmatan Pendidikan Bil. 1/91, Jabatan Perkhidmatan Awam,
menyatakan bahawa kerajaan bersetuju membenarkan pegawai dan kakitangan untuk
memohon bersara pilihan sendiri pada umur 40 tahun. Ekoran persetujuan tersebut pada
tahun 1992 hingga tahun 1995 bilangan pegawai perkhidmatan pendidikan yang
memohon bersara awal meningkat dari 608 kepada 3893 orang. Faktor beban tugas guru
dikenalpasti sebagai penyebab utama berlakunya permohonan guru bersara awal.


nak berhenti, tapi tak boleh sebab government tak kasik...takda pelapis masa tu...kalau nak dibandingkan jugak dgn doktor,ramai nak berhenti sebab apa yer?:-?

Quote:

Originally Posted by poknik (Post 6236649)
macam tu spin ke?...

aku bukan dengki... tapi meluat... aku rasa ada beza kan?

aku tak peduli pun gaji ko bape... tapi meluat tengok ko memperbesar2kan tugas2 remeh.... konon2nya berat sangat...

macam aku kata la... sejak ribuan tahun... blom ada lagi cikgu yg resign sebab tak tahan beban keje.....

terus terang saya cakap, saya pulak meluat ngan poknik dan yg seangkatan dengan poknik, sebab cakap benda yg tak diketahui, tapi ulas mcm dia yg paling handal...

sejak ribuan tahun, belum ada cikgu yg resign sebab beban kerja? kalau camtu, saya ni org yg pertama la kot resign dari jadik cikgu Bahasa Inggeris kot? statistik mana poknik dpt tu yer?

Macam saya katalah...meluat tgk org yg cakap macam dia tahu segalanya...

Anyway, harap poknik and seangkatan dgnnya baca yg saya paste tu dgn hati bersih yer...kata2 poknik yg kat thread lain, saya quote dan tujukan juga pada poknik yer... :)

Quote:

Originally Posted by poknik (Post 6236438)
keras dan gelap btol hati... sudah2 la dok dalam gelap tu weiii


farise1 15-04-2010 01:49 PM

Quote:

Originally Posted by poknik (Post 6260655)
aku sedar diri aku siapa... walaupun aku hanya juruteknik komputer, tapi aku tetap menghormati cikgu2 aku yg banyak berjasa sehingga aku berjaya menjadi seorang juruteknik komputer yang berjaya....

hahahahahahahahahahahaha...........:eek::eek::eek: :eek:

ni bkn statement ko ? ke double meaning mcm selalu tu..
ehh.. aku ni mana pandai nk hina2 org mcm ko.. tak sampai level aku lagi kat situ. bab hina dina ni ko lagi expert, cikgu mana pandai,,..

viper21my 15-04-2010 06:35 PM

Quote:

Originally Posted by adoila (Post 6269222)
ni khas saya tujukan untuk poknik yg handal tu:




poknik, dan mereka2 yg kata tugas guru ni mudah, sila baca dibawah ni dgn hati yang bersih dari hasad dengki dan ego ye, baru dapat masuk nur tu...

Laporan awal Jawatankuasa Menangani Beban Tugas Guru telah mendapati guru-
guru di Selangor, Johor, Melaka dan Kuala Lumpur sebagai `guru terbeban'
memandangkan mereka terpaksa mengambil masa 74 jam seminggu untuk menjalankan
tugas keguruan seperti 50.4 jam atau 68 peratus berkaitan kurikulum. Dapatan dari
laporan awal itu juga didapati 12.7 peratus masa guru di negara ini dihabiskan untuk
aktiviti ko-kurikulum, 8.9 peratus untuk hal ehwal murid dan 1.2 peratus untuk
pengurusan asrama. Jawatankuasa itu turut mendapati 4.3 peratus daripada masa guru
digunakan untuk pengurusan, 2.4 peratus kewangan, 1.1 peratus masing-masing untuk
latihan dan hubungan komuniti manakala 0.1 peratus untuk pembangunan fizikal sekolah.
Resolusi yang dipersetujui oleh Persidangan Pertubuhan Buruh Sedunia (ILO) (1930)
telah mengkelaskan guru-guru yang bertugas melebihi 48 jam seminggu termasuk dalam
tugas perancangan, persediaan, penilaian, penyediaan kurikulum dan perhubungan
dikategorikan sebagai terbeban (Utusan Malaysia, 6 julai 2005).


Report ni keluar pada tahun 2005, dan cuma baru laporan awal...iaitu sebelum ditambah lagi PETS, buku laporan adab, dan macam2 lagi bila orang atasan yg baru, masuk pejabat.

Ni tambah sikit lagi:

Ekoran dari bebanan tugas yang berat yang terpaksa dipikul oleh guru-guru telah
menyebabkan mereka tidak menyempurnakan tugas mereka dengan baik dan seterusnya
ditegur atau dimarahi oleh majikan boleh menyebabkan seseorang itu mengalami
“stress”. Ketegangan yang berpanjangan boleh mempengaruhi psikologi seseorang
seperti hilang keyakinan, cepat meradang, agresif dan hilang daya konsentrasi. Ini
menyebabkan seseorang guru itu kurang bersemangat dan tidak bermotivasi di dalam
menjalankan tugasnya (Abdul Malik, 2000). Ini turut diakui oleh Zubaidah Aman (1999)yang mendapati bebanan waktu mengajar, jumlah mata pelajaran dan bebanan tugas di
sekolah mempengaruhi keletihan emosi guru.


Poknik mesti akan kata, kalau dah terbeban sangat tu, kenapa tak berhenti?

Pekeliling Perkhidmatan Pendidikan Bil. 1/91, Jabatan Perkhidmatan Awam,
menyatakan bahawa kerajaan bersetuju membenarkan pegawai dan kakitangan untuk
memohon bersara pilihan sendiri pada umur 40 tahun. Ekoran persetujuan tersebut pada
tahun 1992 hingga tahun 1995 bilangan pegawai perkhidmatan pendidikan yang
memohon bersara awal meningkat dari 608 kepada 3893 orang. Faktor beban tugas guru
dikenalpasti sebagai penyebab utama berlakunya permohonan guru bersara awal.


nak berhenti, tapi tak boleh sebab government tak kasik...takda pelapis masa tu...kalau nak dibandingkan jugak dgn doktor,ramai nak berhenti sebab apa yer?:-?



terus terang saya cakap, saya pulak meluat ngan poknik dan yg seangkatan dengan poknik, sebab cakap benda yg tak diketahui, tapi ulas mcm dia yg paling handal...

sejak ribuan tahun, belum ada cikgu yg resign sebab beban kerja? kalau camtu, saya ni org yg pertama la kot resign dari jadik cikgu Bahasa Inggeris kot? statistik mana poknik dpt tu yer?

Macam saya katalah...meluat tgk org yg cakap macam dia tahu segalanya...

Anyway, harap poknik and seangkatan dgnnya baca yg saya paste tu dgn hati bersih yer...kata2 poknik yg kat thread lain, saya quote dan tujukan juga pada poknik yer... :)

so harap harap guru guru kena buat resolusi untuk kurangkan kerja bukan tambah gaji atau elaun, harap juga survey tu guna sample yg betul sbb pengalaman aku, guru muda jer sibuk, dgn koko la, laporan ntahapahapantah la, yg lama, wat derk jer

ennoar 15-04-2010 06:37 PM

saya tak akan cemburu.....kalau nak tengok tugas membina jati manusia ni memang tak terdaya...nisbah 1:50....anak2 yang ckit pun dah pening kepala

ennoar 15-04-2010 06:41 PM

kat sebelah rumah aku sekolah...ada cikgu pegi sekolah jam 5.30 pagi..tengahari tak balik sambung koko jam 2.30 hingga petang.kalau gov lain jam 8.00/9.00 paru kerja...dah tu ada rest plak tengahari .Kalau gaji rasa2 dalam 2k jer tuh...memang tak berbaloi kalau nak jadi guru...kesian...

kzcicero 15-04-2010 06:48 PM

jgn la cemburu.. tugas guru bukannya mudah seperti apa yang orng sangkakan... dengan masalah pelajar (disiplin, pelajar xfhm, kena wat kelas tambahan, ada yang smapai mlm), kena wat lesson plan, aktiviti ko, tugas pengkeranian (juga tugas sampingan guru), dan mcm2 lagi yang kita xtau sbenarnya......

zinedine 15-04-2010 07:00 PM

Quote:

Originally Posted by poknik (Post 6260826)
aku tahu bukan senang nak jadik juruteknik komputer nih... otak at least tak lebih dari level bangkai...

:)):))

Kalau macam ko pulak, otak taraf macam taik sebab bapak engko otak keldai, mak ko otak bab1.Memang kena la tu si keldai kawin dengan si bab1 dapat anak otak taik macam ko. Keturunan pulak keturunan najis mughallazah sebab dah sama taraf macam bab1.

Ko nak hina keja aku lantak kolah, asalkan aku tak jadi manusia berotak taik macam ko kat thread forum ni.

Ko dahlah hina kerjaya guru, ni ko hina pulak kerjaya juruteknik komputer. Sekurang-kurangnya kalau ko kata aku ni otak bangkai, aku tak macam ko yang otak taik yang suka hina kerja orang lain. Tapi yang aku pasti, bini ko dan anak-anak ko pun sama jugak keturunan otak taik macam ko. Kalau dah otak taik tu, tak payahlah hantar anak ko pegi sekolah, pegi la hantar anak ko ke hutan sana belajor sama bab1 & keldai.

zinedine 15-04-2010 07:08 PM

Quote:

Originally Posted by poknik (Post 6236286)
aku skolah lagi... :D:D

Budak bod.oh rupanya ko ni. Patut la otak macam taik.

Memang confirm la anak2 ko akan jadi anak derhaka kat mak bapak dan jadi sampah masyarakat sebab bapaknya otak macam taik Yahudi.


All times are GMT +8. The time now is 02:55 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.