CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Info, Debate (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=255)
-   -   Belanja kenduri kahwin sebelah perempuan, pihak lelaki kena tanggung? (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=134343)

Anas Asarani 23-03-2010 08:51 AM

Belanja kenduri kahwin sebelah perempuan, pihak lelaki kena tanggung?
 
Salam,

Betul ke? hantaran tu termasuk belanja kenduri atau tak?

huhuhu

tokputih 23-03-2010 08:52 AM

kengkadang yer jugak... kalau dah hantaran 10k... mestilah separuh darinya untuk majlis kenduri kahwin...

azanney 23-03-2010 08:56 AM

Quote:

Originally Posted by tokputih (Post 6101035)
kengkadang yer jugak... kalau dah hantaran 10k... mestilah separuh darinya untuk majlis kenduri kahwin...

betul tu tok...

ps:anas tak kawin lagi ke???:-?:-?:-?:-?

dr_alban 23-03-2010 08:58 AM

mmg ler duit hantaran tu utk majlis kenduri..

VertiLo 23-03-2010 09:01 AM

duit hantaran dr pihak lelaki tu laa yg diguna untuk tampung kos kenduri kawin sebelah pompuan tu... kebanyakan org melayu kita mmg mcm tu.... sbb tu kos hantaran skrg tinggi... majoriti 6k ke atas.... :D

noraini@azlan 23-03-2010 09:08 AM

hatantaran 10k pandai2 la pihak pompuan nk belanja
nk beli barang atau nk buat kenduri

Scorpions10 23-03-2010 09:11 AM

iyo laa..abis awak dh nk kawen ngan anak dia..kena la support sikit..ala bende tu simple je..klau pandai ada cara dia..:D:D:D

kodakkuning 23-03-2010 09:17 AM

bergantung pada family dan kenalan.. kekadang duit belanja kenduri kawin tu boleh dapat balik.. dari pemberian ikhlas tetamu yg datang..
kenduri sedara aku dulu, die dpt 13K dari tetamu yg datang.. bukan setakat cover belanja.. dpt untung lebih lagi.. =)

kesimpulannya, kawin la cpt2..

papat 23-03-2010 09:23 AM

dulu kakak aku kawen duit hantaran kalau 5 ribu,5 ribu tu lah jadi mas kawen die..duit tu kakak aku yang dpt..duit kenduri kawen semue ayah aku yang keluar kan..so duit org ramai yang bagi dapat kat ayah aku balik r..igt kalo ank aku dah besar nnt aku nak buat mcm ni gak...

endingman86 23-03-2010 09:25 AM

ini topik yang akan k ushar....maklumler.....odway....hehe

kamal_kampong 23-03-2010 09:26 AM

selalunya belanja kawen..

diorang ambik n guna utk kenduri ler..

cuma maskawen ja yang x leh guna..itu utk perempuan shj..

belakepare 23-03-2010 09:42 AM

kalau kat kelantan

duit hantaran tu adalah sama dgn mas kahwin...so masa akad nikah dilafazkan lah jumlah tu kalau 10k ..10k lah kalau 1 juta ...1 juta lah dan duit ni pengantin perempuan yg dapat...family x boleh guna sama ada nak buat belanja kenduri ke apa...

melainkan pengantin perempuan benarkan...

sb tu kat kelantan takde duit hantaran kena bg separuh sebelum kawin dan separuh selepas kahwin...

semua kena bawak full amount dan tunjuk kat tok kadi masa nak akad nikah

endingman86 23-03-2010 09:43 AM

Quote:

Originally Posted by kamal_kampong (Post 6101212)
selalunya belanja kawen..

diorang ambik n guna utk kenduri ler..

cuma maskawen ja yang x leh guna..itu utk perempuan shj..

biasenye macam nie lah...tak tau ler negeri lain or adat berbeza...

soulsix 23-03-2010 10:35 AM

duit hantaran biasanya digunakan utk belanja kenduri tpt perempuan. tp sebenarnya duit yg pengantin lelaki keluarkn lebih dr tu. ye la utk andaman lg, fotografer lg, barang hantaran, barang kemas, kenduri belah lelaki. tu yg kdg2 kita tgk ramai yg pokai selepas kawin. cuma harapkn ada famili yg memahami je utk support life lepas kenduri kawin

akunobita 23-03-2010 10:46 AM

kalau mas kahwin.
tak boleh kacau.
yg digunakan.
adalah duit hantaranlah.
aku pun tak tahu sgt sbnrnya.
sbb benda mcm ini ikut tempat/budaya masing2.
anas asarani asal mana?

clorox_bersih 23-03-2010 03:06 PM

wahwahwah..lemak berkrim betul...orang dah bagi hantaran tu,pandai2 la bagi2 kan...
kalau laki kene tanggung,15 tahun la gamaknye baru aku kawen

KLVIPER 23-03-2010 05:21 PM

Wah.... Macam ni boleh Buat bisnes ni. Kepada lu orang rajin2lah buat anak perempuan. Hiks!

Matile....

building 23-03-2010 05:31 PM

Quote:

Originally Posted by endingman86 (Post 6101208)
ini topik yang akan k ushar....maklumler.....odway....hehe

hihihi .... bawak bincang elok2 ... jangan ngelabah sudah

StarPark 23-03-2010 05:34 PM

yup,
selalunyer cenggitu ler

nurkamar 23-03-2010 05:40 PM

berkiranya....

tu belum lagi pas kawin.. ntah2 gaji sendiri disorok.. gaji bini yg diungkit

patut le skrg ni makin ramai isteri2 yg tanggung IDUP laki...

insyiİ 23-03-2010 05:42 PM

Quote:

Originally Posted by belakepare (Post 6101302)
kalau kat kelantan

duit hantaran tu adalah sama dgn mas kahwin...so masa akad nikah dilafazkan lah jumlah tu kalau 10k ..10k lah kalau 1 juta ...1 juta lah dan duit ni pengantin perempuan yg dapat...family x boleh guna sama ada nak buat belanja kenduri ke apa...

melainkan pengantin perempuan benarkan...

sb tu kat kelantan takde duit hantaran kena bg separuh sebelum kawin dan separuh selepas kahwin...

semua kena bawak full amount dan tunjuk kat tok kadi masa nak akad nikah


yup...betul tu.....itu adalah cara yg sbnr mengikut lunas2 islam pun...

kenduri dan belanja kenduri adalah tanggungjawab ibu bapa perempuan....ini aku dgr masa soal jwb agama kat TV...

itiksrati 24-03-2010 03:30 AM

Quote:

Originally Posted by belakepare (Post 6101302)
kalau kat kelantan

duit hantaran tu adalah sama dgn mas kahwin...so masa akad nikah dilafazkan lah jumlah tu kalau 10k ..10k lah kalau 1 juta ...1 juta lah dan duit ni pengantin perempuan yg dapat...family x boleh guna sama ada nak buat belanja kenduri ke apa...

melainkan pengantin perempuan benarkan...

sb tu kat kelantan takde duit hantaran kena bg separuh sebelum kawin dan separuh selepas kahwin...

semua kena bawak full amount dan tunjuk kat tok kadi masa nak akad nikah

memang btul nie apa yg awak ckp...klau kat kelantan duit hantaran tue dpt kt pengantin pompuan jer dan keluarga takkan ambil duit hantaran tue...sbb tue biasanyer klau lps jer pasangan tue kawin si pengantin pompuan tue dpt belikan mcm2 present plk pd si suami wlaupown ngan gunakan duit hantaran tue...tp ini pown atas kerelaan si isteri lah...tp klau kat negeri lain biasanyer hantaran perlu di beri separuh sblm majlis akad nikah kpd pihak pengantin perempuan...yg lain2 tue sy tak taw lah pulak sbb lom pernah kawin lg...:">

p/s-errr ader saper2 rasa nak kawin ngan sy takkk...sy nie msih single lg nie...promo diri sendiri nie...hehehe:D

kalau 24-03-2010 03:50 AM

yg nak kawen tue kena sediakan dulu la fulus tue........

dua2 pihak noooo..........

CyberMachine 24-03-2010 03:54 AM

ya fulus ya duit.....

maliq7776 24-03-2010 04:09 AM

takde ke zaman sekarang orang kahwin ikut syarat sah je

sebab kenduri2 ni mahal, kira belanja saudara mara makan kat kedai makan je la

bukan berkira, tapi hidup sekarang memang terdesak untuk cari duit

money is everything!:((

fido1 24-03-2010 04:23 AM

Quote:

Originally Posted by nurkamar (Post 6104742)
berkiranya....

tu belum lagi pas kawin.. ntah2 gaji sendiri disorok.. gaji bini yg diungkit

patut le skrg ni makin ramai isteri2 yg tanggung IDUP laki...

tak semua macam tu..:) nape? dah kena ke? atau memang nak kena macam tuh? :) seharusnya, benda macam ni boleh bawa bincang.. masa berkahwin, lelaki dah bagi hantaran..sampai beribu ribu..walhal yang wajib dalam islam adalah mas kahwin..hantaran tuh ikut adat mana tah..

kahwin ni macam seumur hidup bagi wanita. makanya sebab tuh ada wanita suka perkahwinan mereka dibuat besar - besaran. sebab tu wanita agak beria serta demand mengenai majlis perkahwinan mereka..

wanita ni takde la nak pk "owh!kat mana aku nak cekau duit" owh!aku nak kahwin takde duit dan yang seerti dengannya. yang parah kat lelaki ni. tanggungjawabnya besar. kalau balik kepada agama, anak lelaki adalah bertanggungjawab pada ibu bapanya serta anak istrinya. wanita ni tak perlu sangat nak pikir tanggungjawab pada ibubapanya kerna pada waktu sudah berkahwin nanti, syurga wanita adalah di bawah tapak kaki si suami. :)


namun begitu, tidak semua wanita yang saya cakap seperti di atas,.. ada juga wanita yang suka ala kadar dalam perkahwinan atau persandingan mereka. bagi wanita2 ini, mereka mementingkat status perkahwinan bagi terjebak gejala zina dan maksiat dgn kekasih mereka. ingat, salah satu dosa adalah berkapel ni tau..:) kerna berkapel adalah salah satu penyebab menghampiri zina..wallahualam..


ada sesetengah wanita pula, mereka akan berkongsi dgn si suami untuk menyediakan hantaran..seperti abg saya yang berkahwin dgn salah eorang kerabat diraja, perbelanjaan kenduri untuk 3hari 3 mlm lebih kurang 20k.. dgn jemputan kerabat2 dari pahang serta johor. belum dicampur menteri serta artis..

abg saya ni orang susah..kami adik beradik ramai. atas usaha abg yang meminjam, serta usaha akak ipar yang meminjam, mereka akhirnya dapat melangsungkan perkahwinan yang terbaik pernah saya lihat dihadapan mata saya.


walaupun menanggung hutang, berkat MUAFAKAT suami istri, segalanya dapat diatasi dan kini lebih sepuluh tahun mereka bersama, hutang2 pun dah habis.. mungkin rezeki allah beri atas anak2 mereka. :)


kesimpulannya saya ingin sampaikan kepada saudari, janganlah kita terlalu berfikiran sempit. sebab itu zaman sekarang ni ramai wanita yang lambat berkahwin.sebab itu sekarang ini gejala maksiat dan zina berleluasa. sebab itu anak haram dan dibuang makin bertambah.kerna apa?kerna tiadanya MUAFAKAT YANG DISEMAI ANTARA BAKAL-BAKAL PASANGAN YANG INGIN BERKAHWIN INI. bila tiadanya MUAFAKAT, makanya gejala-seperti kes cerai juga semakin meningkat. kerana apa? kerana tiadanya MUAFAKAT antara pasangan ini. jika si suami berhutang kerana nak berkahwin dengan si istri, si istri ni senang2 pk -"ah!dah kau nak kat aku sangat. so ko kenala tunjuk semangat kemahuan ko kat aku" -ini adalah perkara-perkara yang mungkin membuatkan perhubungan itu tiada barakah..wallahualam..


p/s:maaf terkeluar tajuk..cuma terasa nak memberi pendapat...:">

fido1 24-03-2010 04:24 AM

Quote:

Originally Posted by maliq7776 (Post 6108298)
takde ke zaman sekarang orang kahwin ikut syarat sah je

sebab kenduri2 ni mahal, kira belanja saudara mara makan kat kedai makan je la

bukan berkira, tapi hidup sekarang memang terdesak untuk cari duit

money is everything!:((

money is not everything...but everything is need money..:p

fido1 24-03-2010 04:26 AM

Quote:

Originally Posted by PUTIMUK (Post 6104614)
Wah.... Macam ni boleh Buat bisnes ni. Kepada lu orang rajin2lah buat anak perempuan. Hiks!

Matile....

hehehe putimuk dah kawin ke? :"> ke masih membujang walaupun dah cecah 40an? sebab ati terluka dgnnya?:">:">:p

Anas Asarani 24-03-2010 08:46 AM

Quote:

Originally Posted by fido1 (Post 6108319)
money is not everything...but everything is need money..:p


setuju banget dgn expresi ini

zeroxlegend 24-03-2010 09:02 AM

dependlah...bincanglah dgn bakal mertua mcmane...
tapi selalunya mcm tulah oii...

msazmer 24-03-2010 09:32 AM

aku kawin dulu hantaran, cincin sebentuk+mas kawin = rm9k+rm1k+rm1k=RM11k
memang dh jadi adat orang melayu hantaran yang kita agi tu akan digunakan oleh pihak perempuan utk melangsungkan perkahwinan anak mereka..tu tak masuk kenduri kat tmpt lelaki..so total aku hbs dlm rm20k..aku rasa itu dh habis murah dh tu..
tp syukur aku kawin takde nk berhutang2 sane sini..no Loan, no Along, no FAMA...dh kawin, tenang je tak de nk pk pasal hutang..tak mcm sesetengah org..kawin bgai nk giler..dh kawin mcm nk giler sbb memikirkan hutang yang berlambak2 tu..lepas kawin pun byk gak duit nk kene stand by..yelah, dari sewa umah,mcm2 perkakas, perabot umah yg nk kene top up!..
apa2 pun, buat yg nk kawin..rancanglah seawal mungkin..jgn nk bertunang baru terhegeh2 nk simpan duit, memang korang tak kan dpt buat saving up tu rm20K within 6-12months melainkan korang uat bisnes..sekadar pandangan... =)

ps:aku dh jadi ayah =)

mahiscandevil 24-03-2010 10:04 AM

Quote:

Originally Posted by Scorpions10 (Post 6101143)
iyo laa..abis awak dh nk kawen ngan anak dia..kena la support sikit..ala bende tu simple je..klau pandai ada cara dia..:D:D:D

sory bro
aku x setuju
duit hantaran tu hadiah pihak lelaki pd pompuan
so kalau dh hadiah tu..kena terimalah berapa nk bg
ni x...
famili pompuan ckp..harga barang dh naik...
so kena BERI hantaran TINGGI sikit
huhu...
yg wajip xnk didahulukan...
:mad:

mahiscandevil 24-03-2010 10:07 AM

Quote:

Originally Posted by nurkamar (Post 6104742)
berkiranya....

tu belum lagi pas kawin.. ntah2 gaji sendiri disorok.. gaji bini yg diungkit

patut le skrg ni makin ramai isteri2 yg tanggung IDUP laki...

bukan berkira...
kata nak hidup bersama
susah senang bersama
tapi masa nk kawin kos xnk kongsi...
alasan lelaki kena tanggung semua...
adil ker?
mana moto "SUSAH SENANG BERSAMA?"

tok_jogho 24-03-2010 12:06 PM

org melayu skang nie lebih suke ikut adat melayu daripada ikut adat islam...
mas kahwin nyer 3 4 puluh hengget je....tapi bab hantaran tuk buat kenduri tu yg mahal...nak buat grand2 tapi dok harap pihak lelaki....di pihak lelaki lak dua2 nak kena tanggung...parah beb...bukan nak kata berkira...kalau nak ikut berkira pihak pompuan yang berkira sebab nak buat kenduri dok harap pihak lelaki...sedangkan kenduri besara besaran tu tidak dianjurkan ooleh agama...dan jugak unuk mengahwinkan anak pompuan adalah tanggungjawab ibubapa pihak perempuan....kalau nak kata makbapak pompuan dah abis duit banyak tuk besarkan anaknya...mungkin utk besarkan anak lelaki makan pasir kot...kalau p camtu dah kira nak jual anak tu...baik kira paai kilo je...hehehehe...sekadar pandangan..

endingman86 24-03-2010 12:11 PM

Quote:

Originally Posted by building (Post 6104680)
hihihi .... bawak bincang elok2 ... jangan ngelabah sudah

kekekeke....bisa diatur bos....:D

endingman86 24-03-2010 12:13 PM

Quote:

Originally Posted by msazmer (Post 6109133)
aku kawin dulu hantaran, cincin sebentuk+mas kawin = rm9k+rm1k+rm1k=RM11k
memang dh jadi adat orang melayu hantaran yang kita agi tu akan digunakan oleh pihak perempuan utk melangsungkan perkahwinan anak mereka..tu tak masuk kenduri kat tmpt lelaki..so total aku hbs dlm rm20k..aku rasa itu dh habis murah dh tu..
tp syukur aku kawin takde nk berhutang2 sane sini..no Loan, no Along, no FAMA...dh kawin, tenang je tak de nk pk pasal hutang..tak mcm sesetengah org..kawin bgai nk giler..dh kawin mcm nk giler sbb memikirkan hutang yang berlambak2 tu..lepas kawin pun byk gak duit nk kene stand by..yelah, dari sewa umah,mcm2 perkakas, perabot umah yg nk kene top up!..
apa2 pun, buat yg nk kawin..rancanglah seawal mungkin..jgn nk bertunang baru terhegeh2 nk simpan duit, memang korang tak kan dpt buat saving up tu rm20K within 6-12months melainkan korang uat bisnes..sekadar pandangan... =)

ps:aku dh jadi ayah =)

aku menuju ke arah nieh.....amik pengajaran dari kes member aku.....kahwin wat loan 50k...dah settle...bayar loan lah pulok....letih2...anak dah makin membesar...gaji still same...huhuhuhu

Anas Asarani 26-03-2010 08:43 AM

Quote:

Originally Posted by msazmer (Post 6109133)
aku kawin dulu hantaran, cincin sebentuk+mas kawin = rm9k+rm1k+rm1k=RM11k
memang dh jadi adat orang melayu hantaran yang kita agi tu akan digunakan oleh pihak perempuan utk melangsungkan perkahwinan anak mereka..tu tak masuk kenduri kat tmpt lelaki..so total aku hbs dlm rm20k..aku rasa itu dh habis murah dh tu..
tp syukur aku kawin takde nk berhutang2 sane sini..no Loan, no Along, no FAMA...dh kawin, tenang je tak de nk pk pasal hutang..tak mcm sesetengah org..kawin bgai nk giler..dh kawin mcm nk giler sbb memikirkan hutang yang berlambak2 tu..lepas kawin pun byk gak duit nk kene stand by..yelah, dari sewa umah,mcm2 perkakas, perabot umah yg nk kene top up!..
apa2 pun, buat yg nk kawin..rancanglah seawal mungkin..jgn nk bertunang baru terhegeh2 nk simpan duit, memang korang tak kan dpt buat saving up tu rm20K within 6-12months melainkan korang uat bisnes..sekadar pandangan... =)

ps:aku dh jadi ayah =)

awak bisnes ape?

msazmer 26-03-2010 09:17 AM

Quote:

Originally Posted by Anas Asarani (Post 6124858)
awak bisnes ape?

bisnes apa? huhuhuhu...klik kat siggy bwh nun..mesti mari..at least boleh buat rm1k sbln..sykur

fAtiN2007 27-03-2010 08:47 PM

Hantaran lain,
Mas kahwin lain,
Belanja hangus lain,
Duit kenduri lain...

jibcro 27-03-2010 08:55 PM

Quote:

Originally Posted by msazmer (Post 6109133)
aku kawin dulu hantaran, cincin sebentuk+mas kawin = rm9k+rm1k+rm1k=RM11k
memang dh jadi adat orang melayu hantaran yang kita agi tu akan digunakan oleh pihak perempuan utk melangsungkan perkahwinan anak mereka..tu tak masuk kenduri kat tmpt lelaki..so total aku hbs dlm rm20k..aku rasa itu dh habis murah dh tu..
tp syukur aku kawin takde nk berhutang2 sane sini..no Loan, no Along, no FAMA...dh kawin, tenang je tak de nk pk pasal hutang..tak mcm sesetengah org..kawin bgai nk giler..dh kawin mcm nk giler sbb memikirkan hutang yang berlambak2 tu..lepas kawin pun byk gak duit nk kene stand by..yelah, dari sewa umah,mcm2 perkakas, perabot umah yg nk kene top up!..
apa2 pun, buat yg nk kawin..rancanglah seawal mungkin..jgn nk bertunang baru terhegeh2 nk simpan duit, memang korang tak kan dpt buat saving up tu rm20K within 6-12months melainkan korang uat bisnes..sekadar pandangan... =)

ps:aku dh jadi ayah =)


setuju ngan pendapat ni..


All times are GMT +8. The time now is 06:26 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.