CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Automotive (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=101)
-   -   New Saga VS MyVi - Apakah Masalah Yang Biasa Berlaku? (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=133250)

izack1981 24-03-2010 08:21 AM

aku guna MyVi stakat ni ok aje... price saga dgn myvi pon lebih kurang jer..

GASTER123 24-03-2010 08:29 AM

aku g service kete pesona aku kat SC,aku ada tanya pasal saga,pomen2 ckp kete tu yg paling banyak masalah org komplin..ye ke tak xtau la..

irama 24-03-2010 08:29 AM

sy pakai new saga..oktober tahun lepas exident sebab sy mamai salah pasang signal :)) (1st time bawa masa tu :p <ayat penyedap hati)..then yg langgar sy tu myvi, myvi tu langgar tepi sebab myvi tu laju sgt kt highway..:D keremukkan saga sy tak seteruk myvi tu even myvi tu yg melanggar. :)paid

AzMiLLioNaiRe 24-03-2010 09:37 AM

saga baru berapa harga? mana elok beli saga baru atau honda jazz second hand? haha

fms 24-03-2010 12:02 PM

Quote:

Originally Posted by GASTER123 (Post 6108771)
aku g service kete pesona aku kat SC,aku ada tanya pasal saga,pomen2 ckp kete tu yg paling banyak masalah org komplin..ye ke tak xtau la..

biasa org komplen saga BLM pasal bunyi bising AIFM..
lain xde kot..
power windows tu biasa laa..
dah tukar baru, xde masalah dah skang ni..

Fx_L 25-03-2010 10:23 AM

Quote:

Originally Posted by fms (Post 6110214)
biasa org komplen saga BLM pasal bunyi bising AIFM..
lain xde kot..
power windows tu biasa laa..
dah tukar baru, xde masalah dah skang ni..


natang ni bnyk kes kat keta protn lain..pe benda ni sebenarnya..ish2.,runsing,,

zinedine 27-03-2010 11:53 PM

Quote:

Originally Posted by Fx_L (Post 6117327)
natang ni bnyk kes kat keta protn lain..pe benda ni sebenarnya..ish2.,runsing,,

Kereta Saga BLM & Persona bnyk dpt komplen pasal bunyi bising kat bahagian enjin. Yg bising tu bukan enjin tapi alat IAFM (Intake Air Fuel Module). Ini alat utk bagi pickup/kawal pickup enjin campro pada RPM rendah sebab enjin campro cuma power kat top speed/high end pada 4000 rpm ke atas. Kalau pickup/low end, campro lemah sikit jadi IAFM ni berfungsi utk bagi pickup & kawal pickup.

Kalau ko nak tau kat mana IAFM tu berada, ko boleh sentuh tgn ko kat bhgian blkg blok enjin yg rasa macam plastik hitam tu. Itulah dia IAFM. Benda tu yg bunyi bising klak klak klak klak. Pagi service centre proton kasi ganti itu barang. Tunggu 2 minggu atau 3 bulan. Pasang alat IAFM tu makan masa 2 jam.

Komplen IAFM bunyi bising ni bnyk terjadi kat Saga BLM & Persona model keluaran antara pertengahan 2008 sampai awal 2009. Keta yg pertengahan 2009 sampai sekarang 2010 ni dah kurang masalah IAFM bising ni.

chel_fi82 28-03-2010 10:30 AM

BLM mmg terbaik sesuai dengan harga dan selesa..

irama 28-03-2010 10:11 PM

Quote:

Originally Posted by zinedine (Post 6135929)
Kereta Saga BLM & Persona bnyk dpt komplen pasal bunyi bising kat bahagian enjin. Yg bising tu bukan enjin tapi alat IAFM (Intake Air Fuel Module). Ini alat utk bagi pickup/kawal pickup enjin campro pada RPM rendah sebab enjin campro cuma power kat top speed/high end pada 4000 rpm ke atas. Kalau pickup/low end, campro lemah sikit jadi IAFM ni berfungsi utk bagi pickup & kawal pickup.

Kalau ko nak tau kat mana IAFM tu berada, ko boleh sentuh tgn ko kat bhgian blkg blok enjin yg rasa macam plastik hitam tu. Itulah dia IAFM. Benda tu yg bunyi bising klak klak klak klak. Pagi service centre proton kasi ganti itu barang. Tunggu 2 minggu atau 3 bulan. Pasang alat IAFM tu makan masa 2 jam.

Komplen IAFM bunyi bising ni bnyk terjadi kat Saga BLM & Persona model keluaran antara pertengahan 2008 sampai awal 2009. Keta yg pertengahan 2009 sampai sekarang 2010 ni dah kurang masalah IAFM bising ni.

betul2..member sy guna persona pun same :)cgrock tq2 for da info..tapi kalau ganti itu barang berapa agak2 kena caj?

Fx_L 29-03-2010 09:19 AM

Quote:

Originally Posted by zinedine (Post 6135929)
Kereta Saga BLM & Persona bnyk dpt komplen pasal bunyi bising kat bahagian enjin. Yg bising tu bukan enjin tapi alat IAFM (Intake Air Fuel Module). Ini alat utk bagi pickup/kawal pickup enjin campro pada RPM rendah sebab enjin campro cuma power kat top speed/high end pada 4000 rpm ke atas. Kalau pickup/low end, campro lemah sikit jadi IAFM ni berfungsi utk bagi pickup & kawal pickup.

Kalau ko nak tau kat mana IAFM tu berada, ko boleh sentuh tgn ko kat bhgian blkg blok enjin yg rasa macam plastik hitam tu. Itulah dia IAFM. Benda tu yg bunyi bising klak klak klak klak. Pagi service centre proton kasi ganti itu barang. Tunggu 2 minggu atau 3 bulan. Pasang alat IAFM tu makan masa 2 jam.

Komplen IAFM bunyi bising ni bnyk terjadi kat Saga BLM & Persona model keluaran antara pertengahan 2008 sampai awal 2009. Keta yg pertengahan 2009 sampai sekarang 2010 ni dah kurang masalah IAFM bising ni.



owe...gitu,,thx..kete den model bru kot..harap2 xder la bunyi yg menyakit kan hati,,:)cgrock:)cgrock


All times are GMT +8. The time now is 02:11 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.