CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Electrics, Electronics, DIY (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=251)
-   -   portable air conditioner (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=129333)

k_barus 02-03-2010 03:29 PM

Quote:

Originally Posted by irsyadpenang (Post 5924887)
Wah jimat nyer... xpi bro pakai selalunyer daripada pukul brp
sampai pukul brp?#:-S lagi satu dengar orang citer kalau kita ON
aircond lama lagi jimat karen daripada kita ON sekejap kemudian OFF semula kemudian ON lagik sebab depa habaq sebab timing motor tu kena start semula cool bilik yang panas...betul dak tak tau la dengar orang citer lebih kurang lagu tu jer..:-?.

Apa pun kesimpulan dekat sini selepas aku baca komen korang and advice daripada friend aku so aku ingat nak cancel la beli aircond portable sebab x bebaloi baik aku beli split aircond...tebuk pun tebuk lar..anyway thanks to you guys for some tips and advice..:)

huhuhu....memang tepat pikiran ko tu....kalau ko tak nak nampak dinding rumah serabut....ko ble suruh kontraktor yg pasang a-cond tu tanam piping dlm batu....ble plaster blik pe....nampakla cantek sikit....lagipun bukan mahal sgt pe...berbaloi la dgn kerja org yg buat tu.....aku pun ble gak buat...tp yg duk area johor bahru je la eh.....huhuhu

lanst 02-03-2010 05:40 PM

Quote:

Originally Posted by irsyadpenang (Post 5924977)
Bro lanst tak handel belah utara ker?:"> kenapa 1 Hp lebih murah yer aritu sya tanya panasonic inverter 2hp pasang jer dekat lebih rm280 mahal gak..air cond rm1800 + RM280 total semua dekat rm2080...apa beza nyer?:-?and lagi satu kalau bangunan contohnyer kondo tingkat yg tinggi tu depa cas kita lagik byk dak..yer la selalu nyer kondo ada 21 hingga 25 tingkat mana tau depa cas kita upah gayat..ada ker?sajer jer tanya..:eek:

kat sana aku nak pegi semata2 nak buat service split unit sebiji jek mampuslah aku bro, kalu CHILLER aku blehlah buat, sbb chargenya berbaloi:))

biaselah kat sana mgkin kurang persaingan lagi..bleh taji mahal2..
kat kondo tu biasenya service charge nya 2-3 kali ganda bro..biasenya diorg pakai safety belt..

stanley_climbfall 02-03-2010 09:38 PM

aku pun ade beli gak mende ni..
tp x sejuk pun..
dek karena rase tertipu, aku kasi free kt org...
hahaha..puas ati aku...

pk +ve peluh bakar lemak..

nx105 19-04-2011 01:34 PM

kawan2 jgn salah faham antara portable air-conditioner dengan portable air cooler... fungsi air-conditioner ni cam aircond biasa dan air cooler ni yg letak air ais tu(x sejuk pun, wak rugi beli)..

air-conditioner portable berbaloi beli sbb sejuk cam aircond biasa.. tapi kena tengok pada keluasan bilik la.. kalu bilik antara 10x10 @ 11x11 atau 12x112 pun ok dah...

cara nak kira nak guna aircond portable kena tengok HP dgn keluasan bilik ..baru ngam sejuknya

lebar bilik x panjang bilik x 60= ?

lepas tu bahagi dgn 9000= hp aircond tu..
----------------
contohnya:

keluasan (11 x 11) x 60 = 7260
7260/9000 = 0.8066 bersamaan 1HP aircond (kira memadai guna yg 1HP je)
***sbb aircond portable ni hnya jual 1HP ke atas je
----------------
kalau bilik biasa utk portable aircond yg 1HP pun cukup dah.. mmg sejuk cam aircond biasa dah...

baca sini:http://terkinibersama.blogspot.com/2...-portable.html

saiful89 19-04-2011 05:49 PM

Quote:

Originally Posted by nx105 (Post 9317579)
kawan2 jgn salah faham antara portable air-conditioner dengan portable air cooler... fungsi air-conditioner ni cam aircond biasa dan air cooler ni yg letak air ais tu(x sejuk pun, wak rugi beli)..

air-conditioner portable berbaloi beli sbb sejuk cam aircond biasa.. tapi kena tengok pada keluasan bilik la.. kalu bilik antara 10x10 @ 11x11 atau 12x112 pun ok dah...

cara nak kira nak guna aircond portable kena tengok HP dgn keluasan bilik ..baru ngam sejuknya

lebar bilik x panjang bilik x 60= ?

lepas tu bahagi dgn 9000= hp aircond tu..
----------------
contohnya:

keluasan (11 x 11) x 60 = 7260
7260/9000 = 0.8066 bersamaan 1HP aircond (kira memadai guna yg 1HP je)
***sbb aircond portable ni hnya jual 1HP ke atas je
----------------
kalau bilik biasa utk portable aircond yg 1HP pun cukup dah.. mmg sejuk cam aircond biasa dah...

baca sini:http://terkinibersama.blogspot.com/2...-portable.html

yup...kat sini org confius antara portable airconditionar and air cooler...laen...~

nx105 29-04-2011 01:56 AM

ada sape2 kt sini tahu camne cara terbaik kalau nak guna aircond kt bilik dinding kayu???.. kalau dinding kayu kalau time siang/tengah-hari lambat ckit nak sejuk seluruh bilik tapi kalau malam mmg cepat jer sejuk seluruh bilik..

ada sape2 boleh bagi idea x? contoh pasang dinding playwood ker buat dinding pendua sbb mybe dgn cuaca siang tu dinding kayu meresap wap sejuk dr aircond tu.. kalau dinding batu simen x pa sbb tebal..

nofa 22-03-2012 07:37 PM

salam huhuhu kat mana nak beli ni

Dzoolhelmi™ 22-03-2012 07:43 PM

Quote:

Originally Posted by stanley_climbfall (Post 5940500)
aku pun ade beli gak mende ni..
tp x sejuk pun..
dek karena rase tertipu, aku kasi free kt org...
hahaha..puas ati aku...

pk +ve peluh bakar lemak..

sama laa bro. bazir duit je beli.

tapi pakai gak

letak bawah meja PC utk kasi sejuk <sensored> :))

gOdFeLLa 23-03-2012 01:10 AM

Quote:

Originally Posted by Dzoolhelmi™ (Post 12649967)
sama laa bro. bazir duit je beli.

tapi pakai gak

letak bawah meja PC utk kasi sejuk <sensored> :))

Rasa2 bro dah tertukar antara air cooler dan pertable aircond

zurivas 23-03-2012 01:24 AM

aku setelah pasang aircon bil letrik naik dlm rm15-20 tapi puas hati coz on aircon sesuka hati je tak kira maso...

azmann33 23-03-2012 01:44 AM

http://static.my.groupon-content.net...3040591293.jpg

saya pakai yang ni..kira ok juga sejuknya..
sesuailah untuk bilik sederhana...

beli 2 unit..murah jer..:D

milsum 23-03-2012 01:52 AM

Quote:

Originally Posted by azmann33 (Post 12653862)
http://static.my.groupon-content.net...3040591293.jpg

saya pakai yang ni..kira ok juga sejuknya..
sesuailah untuk bilik sederhana...

beli 2 unit..murah jer..:D

brape harga seunit nih?

azmann33 23-03-2012 01:58 AM

Quote:

Originally Posted by milsum (Post 12653907)
brape harga seunit nih?

hehehe..kalau baru RM1499

saya beli 2 unit RM1150..
2nd hand jer...
kata penjual baru guna 2 bulan..tapi yg satu tu nampak mcm tak guna lagi..
jual murah pasal nak guna duit ..katanya..:D

kat mudah ada 1 unit...model len RM600..rasa mcm nak sambar jer..:D

azmann33 23-03-2012 02:00 AM

http://202.76.227.241/images/01/0149729925.jpg


http://www.mudah.my/Akai+Portable+air+con-14067108.htm

ada rezki dapat RM500..kot2 org tak beli lagi...:D


hak ni dia nak jual 850
http://www.mudah.my/Portable+air+con+1hp-14268178.htm

silverchair959 23-03-2012 02:01 AM

tahun 2010 punya cerita nih

Hang B Hang F 23-03-2012 07:08 AM

Quote:

Originally Posted by azmann33 (Post 12653939)

sejuk ke ni?aku pun tgh pikir2 nak pasang air cond kat dinding ,pikir rumah sewa..huhu..kalau yg ni ok aku nak beli gak..

posrider 23-03-2012 07:23 AM

dekat mana dia buang udara panas dia .... mana bahagian pemeluewap... abis benda kalau nak top up gas pakai r- berapa.....

posrider 23-03-2012 07:33 AM

baik pasang unit window je senang harga pon murah servis pon senang.. sejuk boleh tahan

azarulez 27-03-2012 03:58 AM

kalau wat camni ok x?agak2 sejuk x?

http://www.youtube.com/watch?v=CpWL1...1D90F55A46A005

abeInc 29-04-2012 09:44 PM

Ada sape2 nk jual tak hehe

ajid 12-08-2013 01:26 AM

Geramnya aku tengok.
rm 1099 jer 1hp portable aircond siap pos seluruh malaysia.
dh la branded plak tu acson
murah rm 500 tu dr biasa. gerammm geram

http://www.groupon.my/deals/national...ysia/717261085


All times are GMT +8. The time now is 12:35 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.