CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Internet World (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=136)
-   -   Tukar DNS Setting Untuk Bagi Surf Internet Laju dan etc.. (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=125737)

CikSukan 03-02-2010 01:52 PM

Tukar DNS Setting Untuk Bagi Surf Internet Laju dan etc..
 
Salam all..

Nak share satu benda untuk surf internet supaya laju browsing dan dalam masa sama, komputer anda (Vista & Window7) akan bertambah pantas.

Tapi sebelum tu, :)

DNS = Domain Name System - bahasa mudah faham = (bertindak macam phone book dalam handphone anda, tukarkan IP nombor kenama yg lebih bermakna, contoh, 208.77.188.166 ditranslate jadi www.awak.com)

ISP = Internet service provider, e.g. maxis broadband, p1max, streamyx, celcom broadband dsb..by default komputer kita set automatic

So apa saya nak share ialah kita manually tukar DNS setting dia kepada DNS Google punya.

1. Go the Control Panel.
2. Click Network and Internet, then Network and Sharing Center, then Manage network connections.
3. Select the connection for which you want to configure Google Public DNS. For example:
4. To change the settings for an Ethernet connection, right-click
5. Local Area Connection or Wireless Network Connection and right click Properties.
6. To change the settings for a wireless connection, right-click
7. Wireless Network Connection, and click Properties.
8. If you are prompted for an administrator password or
9. confirmation, type the password or provide confirmation.
10. Select the Networking tab. Under This connection uses the following items, click Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4), and then click Properties.
11. Click Advanced and select the DNS tab. If there are any DNS server IP addresses listed there, write them down for future reference, and remove them from this window.
12. Click OK.

13. Select Use the following DNS server addresses. If there are any IP addresses listed in the Preferred DNS server or Alternate DNS server, write them down for future reference.
14. Replace those addresses with the IP addresses of the Google DNS servers: 8.8.8.8 and 8.8.4.4.
15. Restart the connection you selected in step 3.
16. Pergi command Prompt, klik kanan Run as administrator taip ipconfig /all tekan enter, lepas tu taip ipconfig /renew

http://img534.imageshack.us/img534/4...ctionshort.jpg

Kebaikan
1. Surf internet bertambah laju
2. Komputer jadi laju, elak hang, lambat loading

Keburukan
1. Apa-apa laman web yg diblock oleh ISP provider, e.g. maxis broadband, p1max, streamyx, celcom broadband dsb, dah dibypass. So masalah tu, sebab diorang block ada reason dia.
2. Komputer anda tanpa antivirus yg kuat, mudah diserang malware.

P.S. IP open DNS selain google yg boleh guna jugak ialah 208.67.222.222
208.67.220.220
208.67.222.220
208.67.220.222

OK Update, Lain2 IP yg boleh digunakan.

FREE DNS SERVERS:

=> Service provider: Google
Google public dns server IP address:
8.8.8.8
8.8.4.4

=> Service provider:Dnsadvantage
Dnsadvantage free dns server list:
156.154.70.1
156.154.71.1

=> Service provider:OpenDNS
OpenDNS free dns server list / IP address:
208.67.222.222
208.67.220.220

=> Service provider:Norton
Norton free dns server list / IP address:
198.153.192.1
198.153.194.1

=> Service provider: GTEI DNS (now Verizon)
Public Name server IP address:
4.2.2.1
4.2.2.2
4.2.2.3
4.2.2.4
4.2.2.5
4.2.2.6

=> Service provider: ScrubIt
Public dns server address:
67.138.54.100
207.225.209.66


Other anti-censorship DNS servers:

85.88.19.10 (German Xail.net) sehr schnell!
85.88.19.11 (German Xail.net)
87.118.100.175 (German Privacy Foundation e.V.)
94.75.228.28 (German Privacy Foundation e.V.)
62.141.58.13 (German Privacy Foundation e.V.)
85.25.251.254 (German Privacy Foundation e.V.) langsam!
85.214.73.63 (FoeBuD e.V.)
212.82.225.7 (ClaraNet)
212.82.226.212 (ClaraNet)
213.73.91.35 (Chaos Computer Club Berlin)
58.6.115.42 (OpenNIC, Australien)
58.6.115.43 (OpenNIC, Australien)
119.31.230.42 (OpenNIC, Australien)
200.252.98.162 (OpenNIC, Brasilien)
217.79.186.148 (OpenNIC, Deutschland)
82.229.244.191 (OpenNIC, Frankreich)
216.87.84.211 (OpenNIC, USA)
2002:d857:54d2:2:20e:2eff:fe63:d4a9 (OpenNIC, IPv6 USA)
2001:470:1f07:38b::1 (OpenNIC, IPv6 USA)
2001:470:1f10:c6::2 (OpenNIC, IPv6 USA)
66.244.95.20 (OpenNIC, USA)
204.152.184.76 (f.6to4-servers.net, ISC)
2001:4f8:0:2::14 (f.6to4-servers.net, IPv6, ISC)
194.150.168.168 (dns.as250.net; anycast DNS!)
80.237.196.2 (Erdgeist)
194.95.202.198 (UDK Berlin)
88.198.130.211 (Dataflash)
78.46.89.147 (ValiDOM)
129.206.100.126 (URZ Uni Heidelberg)
79.99.234.56 (justnet.ch, Schweiz)
208.67.220.220 (OpenDNS)
208.67.222.222 (OpenDNS)
156.154.70.22 (Comodo Secure DNS)
156.154.71.22 (Comodo Secure DNS)
85.25.149.144 (Freie DNS-Server)
87.106.37.196 (Freie DNS-Server)
8.8.8.8 (Google Public DNS)
8.8.4.4 (Google Public DNS)
88.198.24.111 (jali/CCCHB)

tomie 03-02-2010 01:58 PM

tq kak! ;) :)cgrock


** tapi ni ceq torai kat XP --> run ipconfig/all tak leh pun kak :-S

CikSukan 03-02-2010 02:03 PM

Quote:

Originally Posted by tomie (Post 5768044)
tq kak! ;) :)cgrock


** tapi ni ceq torai kat XP --> run ipconfig/all tak leh pun kak :-S

Maaf kalau XP saya tak tahu..Lupa dah lama tak tengok XP:D

P.S. XP takyah buat step tu..

aidiryatim 03-02-2010 02:15 PM

sy da try kt vista ..xleh pn :((

tunjuk ajari ku sifu...

Anonymous89 03-02-2010 02:23 PM

ok da ... sedang mencube .. :D

ejoybaik 03-02-2010 02:26 PM

wahh... menarik ni... petang kang nak ngetest....

ejoybaik 03-02-2010 02:27 PM

Quote:

Originally Posted by Anonymous89 (Post 5768180)
ok da ... sedang mencube .. :D

tgh cube kat XP ker.... hehehe :)cgrock:)cgrock

CikSukan 03-02-2010 02:40 PM

Quote:

Originally Posted by aidiryatim (Post 5768142)
sy da try kt vista ..xleh pn :((

tunjuk ajari ku sifu...

Kat step mana sangkut tu?

OK, awak pergi kat kiri bawah, jumpa butang bulat START, lepas tu pergi kat Help and support klik situ.

Nanti ada kotak search awak taip ni TCP/IP setting
Ikut jer arahan dia, ia akan bawak awak ke step post yg pertama thread ni gak :)

AMICO66 03-02-2010 02:56 PM

tq laling...

keburukannya senang diserang malware tu, nak kene scan selalu ke....
:-?

maaf, pak cik kurang arif...:">

zulco 03-02-2010 02:59 PM

dah try ker yg lain...

dell 03-02-2010 03:03 PM

....TCP IP @ IP ADDRESS kene set manual jugak ker???????????????????

CikSukan 03-02-2010 03:11 PM

Kenapa Google buat Google Public DNS ni? Apa sebab
 
Sambil tu tambah2 ilmu pengetahuan..

1. OK DNS ni kiranya tulang belakang untuk internet, menghubungkan satu komputer ke komputer yg lain. Google menyediakan FREE kemudahan ni sebab, diorang nak kumpul data lebih tepat web apa yer kauorang visit bila surf internet.

2. Sebelum ni, google hanya dapat pantau jika kauorang guna, search engine mereka sahaja. Dimana disitu diorang mendapatkan statistik dan menjadikan database. Dalam kata lain, maklumat yg di collect ni nilainya berbillion dolar US. Tulah cara bagaimana google membuat duit.

3. Ini juga adalah usaha google mengenalkan technology baru gantikan protocol lama yg start dengan Http:// tu kepada SPDY:// yg mana akan melajukan kepada 64% bila anda melayari internet.


Selain tu apa pengalaman yg anda dapat?

1. In Google Public DNS, diorang implemented beberapa pendekatan to speeding up DNS lookup times.

2. Menyediakan servers yg mantap untuk handle the load from client traffic, termasuk traffic merapu, bot.

3. Mencegah serangan DDoS and amplification attacks. Although this is mostly a security issue, and affects closed resolvers less than open ones, preventing DoS attacks also has a benefit for performance by eliminating the extra traffic burden placed on DNS servers. For information on the approaches we are using to minimize the chance of attacks.

4. Load-balancing for shared caching, to improve the aggregated cache hit rate across the serving cluster.

5. Prefetching name resolutions, to overcome the limits of conventional, passive caching and aim to serve the majority of requests out of cache. We are experimenting with a DNS prefetching technique which we think offers a significant opportunity for DNS speed-up.

aidiryatim 03-02-2010 03:12 PM

Quote:

Originally Posted by sukan4Dhyip (Post 5768287)
Kat step mana sangkut tu?

OK, awak pergi kat kiri bawah, jumpa butang bulat START, lepas tu pergi kat Help and support klik situ.

Nanti ada kotak search awak taip ni TCP/IP setting
Ikut jer arahan dia, ia akan bawak awak ke step post yg pertama thread ni gak :)

TQ..dah berjaya,,ape guna step nih yer? Pergi command Prompt, klik kanan Run as administrator taip ipconfig /all tekan enter, lepas tu taip ipconfig /renew
klu x wat ..x success lg ker?

puteh_linux 03-02-2010 03:13 PM

aduh pening
agak tak berapa faham

CikSukan 03-02-2010 03:18 PM

Quote:

Originally Posted by dell (Post 5768467)
....TCP IP @ IP ADDRESS kene set manual jugak ker???????????????????

IP tu biarkan auto, just tukar DNS yg ISP, e.g. streamy, P1max dsb, yg diorang set untuk kita jadikan sekrang kepada DNS google punya.

http://www.computerperformance.co.uk...properties.jpg

P.S. DNS gambar diatas sekadar nombor DNS hiasan sahaja

CikSukan 03-02-2010 03:23 PM

Quote:

Originally Posted by AMICO66 (Post 5768410)
tq laling...

keburukannya senang diserang malware tu, nak kene scan selalu ke....
:-?

maaf, pak cik kurang arif...:">

Basic jaga komputer yg baik ialah, selalu update antivirus, kebanyakkan antivirus FREE dipasaran macam avast, avira dsb.. akan auto update. SCAN pulak, seminggu sekali cukup.

Malware ni, insyaallah tak sempat buat apa2.:D:D

aidiryatim 03-02-2010 03:25 PM

macam ni ajer eh?
http://i168.photobucket.com/albums/u...2007/DNS-1.jpg

tp surf CG pn still lembap juga..cam xde perubahan

CikSukan 03-02-2010 03:29 PM

Quote:

Originally Posted by aidiryatim (Post 5768525)
TQ..dah berjaya,,ape guna step nih yer? Pergi command Prompt, klik kanan Run as administrator taip ipconfig /all tekan enter, lepas tu taip ipconfig /renew
klu x wat ..x success lg ker?

command prompt tu tujuannya, untuk check jer, dah tukar lum DNS dia, sebab bila taip ipconfig/all dan press enter akan display DNS server. Manakala ipconfig/renew press enter tu untuk check apa dah jadi.

Step 16 tu untuk checking jer, tengok log.

jaih 03-02-2010 03:35 PM

dah buat dah... biasa pakai dns
202.188.0.133 yg ni ping time reply dpt around 16ms-20ms

yg google tuh
8.8.8.8 ping reply start 70ms keatas..

http://img85.imageshack.us/img85/5110/dnse.jpg

so kalu ikut time reply mcm yg stimix lagi ok kot...ikut apa yg aku paham la.. atau cik sukan bleh bgtau mana lagi bagus...

aku nih newbie sgt dlm networking.. tp berminat nak tau

CikSukan 03-02-2010 03:41 PM

Quote:

Originally Posted by aidiryatim (Post 5768585)
macam ni ajer eh?
http://i168.photobucket.com/albums/u...2007/DNS-1.jpg

tp surf CG pn still lembap juga..cam xde perubahan

Yer betul.. =D>=D> Thanks for the SS

Pasal CG ni, clear cache semua dan flush DNS cache. - ni cara lak camna flush DNS cache - here.

aidiryatim 03-02-2010 03:51 PM

Quote:

Originally Posted by sukan4Dhyip (Post 5768612)
command prompt tu tujuannya, untuk check jer, dah tukar lum DNS dia, sebab bila taip ipconfig/all dan press enter akan display DNS server. Manakala ipconfig/renew press enter tu untuk check apa dah jadi.

Step 16 tu untuk checking jer, tengok log.

dpt ni..ntah ..satu ape x faham:((
http://i168.photobucket.com/albums/u...07/dnslagi.jpg

antudegil 03-02-2010 03:55 PM

Quote:

Originally Posted by aidiryatim (Post 5768722)

try tuka ni pc umah ke opis?

ejalmlk 03-02-2010 03:55 PM

mantap ... nakti nak try kat pc umah plak .... Thank TT

jaih 03-02-2010 03:55 PM

kalu ipconfig /all mmg pening nak tgk..semua dia tunjuk termasuk yg tak active...
kalu ipconfig shj dia akan tunjuk yg active shj .. tu senang sket nak tgk.. ni sampai kua mac add huhuh.. pening2

antudegil 03-02-2010 03:59 PM

Quote:

Originally Posted by aidiryatim (Post 5768525)
TQ..dah berjaya,,ape guna step nih yer? Pergi command Prompt, klik kanan Run as administrator taip ipconfig /all tekan enter, lepas tu taip ipconfig /renew
klu x wat ..x success lg ker?

sebenarnye command utk ipconfig/all tu utk show up dns yg semasa tengah pakai. then apa yang ko buat bila taip ipconfig/renew adalah merenew @ membaharui ip ko selepas integrate DNS baru tu.

lutttfi 03-02-2010 04:09 PM

laling~
try la utk xP lak~

fizzy86 03-02-2010 04:12 PM

thanks....laling...






luv u.....

aiman 03-02-2010 04:13 PM

lepas setting camne cara untuk check samada connection laju ke tak?

CikSukan 03-02-2010 04:51 PM

Quote:

Originally Posted by aiman (Post 5768859)
lepas setting camne cara untuk check samada connection laju ke tak?

Saya suka masuk youtube, sebagai web pertama nak tahu laju tak laju..or sangkut tergendala :D

Public DNS google ni baru lagi start December 2009. Ramai bagi feedback bertambah baik hari demi hari since google sangat serius untuk menambah baik benda ni.

ez008 03-02-2010 06:07 PM

best gak guna dns G..

bagaksasa 03-02-2010 06:54 PM

laju nyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Trader@Investor 03-02-2010 10:28 PM

pehhh..lajunye tgk you tube...tq tt..

CikSukan 03-02-2010 10:43 PM

Quote:

Originally Posted by Trader@Investor (Post 5770716)
pehhh..lajunye tgk you tube...tq tt..

Sama-sama :D
Tu yg kita nak pun, b4 this I nak tengok youtube kenalak tunggu loading 10 minit, apa barang kan..So now I experienced makin mantap laju jer..puas tengok lagu2 waliband ni ha.

Tengah test torrent pulak, and download dari link rapidshare, see how it work.


Thanks for your feedback =D>

nazri_w17 03-02-2010 11:25 PM

TT boleh ker guna kat celcom broadband?saya guna celcom kat modem stick tak jadi la..ke hanya utk yang guna LAN sahaja?

Dkgr@y 03-02-2010 11:39 PM

owh.. bagus la info ni.. thanks

haudli 03-02-2010 11:49 PM

P.S. IP open DNS selain google yg boleh guna jugak ialah 208.67.222.222
208.67.220.220
208.67.222.220
208.67.220.222

no. no ni nak kene masukkan kat mane??

haudli 03-02-2010 11:52 PM

hari hari ke kite kene wat step camnie utk lajukan komputer??

CikSukan 04-02-2010 12:05 AM

Quote:

Originally Posted by nazri_w17 (Post 5771038)
TT boleh ker guna kat celcom broadband?saya guna celcom kat modem stick tak jadi la..ke hanya utk yang guna LAN sahaja?

Rasanya boleh, sebab kita setting ubah DNS di komputer kita bukan IP. So Nazri try dulu ikut step by step then kalau sangkut kat mana2 part bagi feedback kat sini.

CikSukan 04-02-2010 12:13 AM

Quote:

Originally Posted by haudli (Post 5771190)
P.S. IP open DNS selain google yg boleh guna jugak ialah 208.67.222.222
208.67.220.220
208.67.222.220
208.67.220.222

no. no ni nak kene masukkan kat mane??

Ni pilihan, samada nak guna DNS dari google atau open DNS IP diatas. Kira macam nak pilih nak naik airbus atau boeng.

Secara mudah faham

ISP dah set auto DNS kat komputer kita
DNS Google sebagai satu pilihan untuk replace DNS yg ISP dah set
Open DNS satu lagi pilihan yg dah ramai guna establish sejak tahun 2007

CikSukan 04-02-2010 12:19 AM

Quote:

Originally Posted by haudli (Post 5771203)
hari hari ke kite kene wat step camnie utk lajukan komputer??

Tak, sekali jer cukup.. :)


All times are GMT +8. The time now is 07:25 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.