CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Santai, Others (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=106)
-   -   Tolong isteriku nak bersalin di mana?!!!!! (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=120981)

hanissyazwan 06-01-2010 10:40 PM

hosp kerajaan je bro... tawakal..takde org yg nk wat nyaya kat pesakit hosp kerajaan.mereka semua nk bantu.yg penting kerjasama

tbomq 06-01-2010 10:41 PM

baik pi swasta laa...servis terbaikkk......:))

neceolite 06-01-2010 10:48 PM

An-Nur bangi ? aku ada very bad experience masa bini aku nak bersalin last year ... damn bad ... and aku complain la antar surat complain... pastu tu masa aku buat check-up utk anak aku .. Dr tanya aku ke yg komplen itu hari ? .. aku mengaku aku la yg komplen ... and dia ucapkan terima kasih byk2 pasal komplen itu hari ... complain aku sampai ke BOD meeting .. and beberapa prosedur diubah sejak aku komplen itu hari ... kekeke ... lepas ni kalo boleh aku tak mau antar An-Nur dah ...

ular kapak 06-01-2010 10:48 PM

g hospital gomen je bro,bkn nak duit lama pun kat sana:D.bini aku bersalin kat hospital sg buloh.mmg tip top lah:)cgrock:)cgrock

erawan2005 06-01-2010 10:55 PM

Baik gi swasta..klu kat hosp gomen kang takut2 jadi bahan ujikaji plak dek nurse student..pakat2 seluk tengok..berapa dah terbuka..lagi2 kena plak doktor lelaki..masuk, keluar, masuk, keluar jari dari dalam tu..nak tengok berapa terbuka..barangsiapa suami kepada isteri yg nak bersalin tu pasti rasa takde selera nak bersama isteri lagi walaupun doktor tu hanya menjalankan tugas dia...hehehe..

alpijat 06-01-2010 11:01 PM

my delivered 2 of my kid at gov hospital,ok je.dah gov murah so ramai la yg gi sana staff kurang itu yg mcm2 citer keluar

stevie-g 06-01-2010 11:07 PM

nasihat aku :
kalau beranak anak sulung, pegi la hosp kerajaan......
yg seterusnya, suka ati hang laa......

Norfazli 07-01-2010 07:56 AM

Quote:

Originally Posted by ijakstory (Post 5590298)
TT nervous.. biasala.. ayah mana tak berdebar-debar menunggu kelahiran anak pertama..

betul bro
baby first ni pengalaman pertama

cik dila sayang 07-01-2010 09:44 AM

Quote:

Originally Posted by eLLYaNa (Post 5587259)
adik aku bersalin kat HKL bln 10 thn lepas. ye2 die puji servis ok dan die mmg berpuas hati.

tapi paham2 la spital kerajaan ni ramai pesakitnyer. kadang2 x terlayan sorg2. kalo boleh nurse mmg akan suruh patient (blaja) wat sendri ape2 pun. kalau spital swasta bole la nak manja2 mintak itu mintak ini.

betul-betul,
kawan saya puji hospital kerajaan,
tp klu kerajaan elok ambik first class wad,
layanan baik n duit pn jimat....

ko'bek 07-01-2010 10:02 AM

Quote:

Originally Posted by erawan2005 (Post 5590410)
Baik gi swasta..klu kat hosp gomen kang takut2 jadi bahan ujikaji plak dek nurse student..:Dpakat2 seluk tengok..berapa dah terbuka..lagi2 kena plak doktor lelaki..masuk, keluar, masuk, keluar jari dari dalam tu..nak tengok berapa terbuka..barangsiapa suami kepada isteri yg nak bersalin tu pasti rasa takde selera nak bersama isteri lagi walaupun doktor tu hanya menjalankan tugas dia...hehehe..

emm..kes mcm ni ada gak,,tp x byk le..

senang cite,,cm bro..kita kat atas td..

keje swasta,,
semua spital nak bg layanan terbaik..sakit sama je..
cuma kalau yg keje swasta,,ada medical claim..baik amik spital swasta ( yg kompeni cover rm 1k keatas ke)..so x payah kacau duit simpanan..nk beli susu n pampers lg..:)paid

normally,
bsalin biasa:- dlm rm 800-900
caesar:- dlm rm 1600- rm 1800


keje gomen
spital yg gomen besar2
..ok gak..cuma servis..menunggu je lmbat skit..biasa le byr pun sama je..tp kalau yg keje nurse..n nak bersalin ..diorag kasi 1st plak..hehehe

pendek kata..ikut kemampuan..
tepuk dada tanaya selera..:)cgrock

azryn81 07-01-2010 10:21 AM

Quote:

Originally Posted by fyreeze (Post 5590187)
Kalo hospital sungai buloh x oke ke?

sy bersalin kat sg buloh..ok je, bg sy yg takde pengalaman ni laa. nurse ok la, nak kata bagus sgt bohong la plak, tp kalu kita mtk tolong, insyaallah dia akan buatkan. tp serius ckp, kat gomen ni kena independence sket, sy tgh2 sakit pun jln sendiri amik baju, kain pink tu, apapun sy fikir positif je, dr dok mengerang atas katil, baik sy jalan2, bg cepat bersalin, hehe..tp kalu yg suka manja2, mungkin gomen x sesuai kot, takut kang wife down/murung susah jugak :-?

p/s: kalu rezeki lebih, nak jugak rasa kat private, hehe :D

VertiLo 07-01-2010 10:24 AM

pengalaman aku...

HUKM : bini aku bersalin secara normal duk hospital 3 hari, .. caj dlm RM600++ jer... tp byr duit katil jer sbb bini aku keje gomen...

PUSRAWI : adik ipar aku bersalin masa kandungan 7 bulan... lahir normal.. baby 1.6kg jer.. so baby kene tahan kat wad selama 3 minggu... caj yg dikenakan RM17k++... nasib dia baik kene bayar 2k jer sbb hospital tu panel syarikat dia. tp utk thn 2009 dia xleh nak dptkan rawatan kat situ lagi sbb dah limit...

pada aku laaa, bayangkan laa sesiapa yg xda coverage nak pg hospital swasta tu... 17k nak byr hanya utk keselesaan... mmg x berbaloi...

bantuan 07-01-2010 10:47 AM

bawak isteri ko g HKL jer...kat sana senang sikit...caj pun okey la...wife aku bersalin kat sana, tak sampai rm300 caj.lagipun, kalu swasta, ada apa2 masalah, diorg akan htr gak ke HKL..

kelembai 07-01-2010 10:54 AM

Bro duk area mana.. klu ikut pengalaman saya syorkan hospital Damai Melawati Ulu Kelang, Pakar O&G dia permpuan Dr. Asmah

emasaad 07-01-2010 11:26 AM

For me two deliveries, both kat Gleneagles Intan, Jalan Ampang....Memang puas ati sepenuhnya wpun caj memang mahe la sket.......Kalau ada cukup kewangannya pe salah bersalin kt swasta...

Norfazli 16-02-2010 09:40 AM

baru aje bini saya lepas bersalin di hospital swasta
layanan kakitangan yang mesra
wad macam bilik hotel
kelahiran disambut oleh doktor pakar perempuan
bil kurang dari 2 ribu

qba437 16-02-2010 09:48 AM

Quote:

Originally Posted by fizex81 (Post 5587194)
Aku nak mintak tolong kt CG ni, tolong bagi review antara hospital swasta atau kerajaan. Isteruku akan bersalin utk beberapa bulan lagi. Tp tak tau nak pegi mana, duit cukup tp kalau swasta ni apa2hal diorang mesti tolak kat kerajaan jugak. kalau bersalin kat hospital kerajaan pulak paham2 jelah servis dia pulak. mintak tolong yea..

pandangan aku..(sebab situasi aku macam ko juga)

1.kalu mampu dan kandungan tiada masalah..baik hospital swasta..
2.kalu mampu tapi ada masalah pada kandungan..baik hospital kerajaan..(duit boleh simpan utk keperluan lain2)
3.kalu tak mampu...baik hospital kerajaan..

pasal servis..swasta servis baik sebab bayaran agak tinggi..kalu hospital kerajaan..yang keje gomen ada GL..yang tak keje gomen bayar katil jer..kalu tak silap..so apa2 hal depend pada kandungan isteri ko..kalu sihat walafiat..tak songsang..uri semua ok..kat hospital swasta pn ok

vedder9 16-02-2010 09:57 AM

Quote:

Originally Posted by VertiLo (Post 5592988)
pengalaman aku...

HUKM : bini aku bersalin secara normal duk hospital 3 hari, .. caj dlm RM600++ jer... tp byr duit katil jer sbb bini aku keje gomen...

PUSRAWI : adik ipar aku bersalin masa kandungan 7 bulan... lahir normal.. baby 1.6kg jer.. so baby kene tahan kat wad selama 3 minggu... caj yg dikenakan RM17k++... nasib dia baik kene bayar 2k jer sbb hospital tu panel syarikat dia. tp utk thn 2009 dia xleh nak dptkan rawatan kat situ lagi sbb dah limit...

pada aku laaa, bayangkan laa sesiapa yg xda coverage nak pg hospital swasta tu... 17k nak byr hanya utk keselesaan... mmg x berbaloi...

Pheh.. 17K....masak siot

faizal_bulat 16-02-2010 10:00 AM

so amik la PRULady.. iye x? cover tuk 1st kelahiran kan?

mama84 16-02-2010 10:01 AM

sy pun cadangkan g hospital kerajaan..
tryla HUKM pun ok gak

Gratefull 16-02-2010 10:05 AM

soalnye skrang ade duit ke xde duit. kalu ade duit ko g la swasta yang mmg trsohor baik. kalu krjaan, gamble la sape yg shift masa tuh.

insyiİ 16-02-2010 10:08 AM

Quote:

Originally Posted by Norfazli (Post 5838548)
baru aje bini saya lepas bersalin di hospital swasta
layanan kakitangan yang mesra
wad macam bilik hotel
kelahiran disambut oleh doktor pakar perempuan
bil kurang dari 2 ribu

bukan ke wife awk doktor hospital gomen? napa dia tak bersalin kat hospital dia jer ek? :-? :-? :p

insyiİ 16-02-2010 10:10 AM

Quote:

Originally Posted by faizal_bulat (Post 5838605)
so amik la PRULady.. iye x? cover tuk 1st kelahiran kan?

cover utk 1st kelahiran slps ambik PRUlady ke....atau kelahiran sblm ambik PRULady tu pun dh diambik kira?

insyiİ 16-02-2010 10:11 AM

Quote:

Originally Posted by Norfazli (Post 5587206)
kalau saya
baik pilih hospital besar kerajaan

:-? :-?

kata bini baru pas bersalin kat swasta? :-?

anak_jatiperak 16-02-2010 10:15 AM

Salam.........kalu ikut saya...pasal bersalin pi hospital kerajaan tapi kalu lain hal baik pi hospital swasta da

mangkaq 16-02-2010 10:15 AM

Sayng sungguh TT kat isteri ye....

Norfazli 16-02-2010 10:18 AM

Quote:

Originally Posted by insyiİ (Post 5838636)
bukan ke wife awk doktor hospital gomen? napa dia tak bersalin kat hospital dia jer ek? :-? :-? :p

dah berhenti kerja
buka klinik sendiri:)

Norfazli 16-02-2010 10:20 AM

Quote:

Originally Posted by insyiİ (Post 5838648)
:-? :-?

kata bini baru pas bersalin kat swasta? :-?

saje nak merasa bersalin di swasta:D
lagipun hospital ni dekat dengan hospital gomen dan blood bank

Mangkuk ayun 16-02-2010 10:34 AM

jaga2 dgn doktor bangla.....suka seluk tau,,,,,elakan doktor laki kalu bulesss

insyiİ 16-02-2010 10:36 AM

pengalaman sy...

semua anak bersalin kat swasta even sy keje gomen dan ada GL....:D

bukan sbb byk duit pun...tp sbb pengalaman ngan hospital kerajaan ni kurang best sket....

masa preg anak sulung...dr awal preg dah ada mslh turun darah...masa tu gi klinik swasta biasa dkt umah ni jer....doktor bg pil utk kuatkan rahim coz bila scan, heartbeat baby masih ada. then, lps tu pun turun darah lg...doktor klinik tu bg surat...refer ke kecemasan HUKM...dr 7.00 pg sy kat bhgn kecemasan tu....hingga jam 11....lgsg tak dipanggil kecuali kena isi beberapa borang yg maklumatnya semua sama....dahle tak cukup kerusi....dlm hati sy kata....kalau org nak mati, dah mati dulu ni...:p

kul 12 baru dipanggil masuk....jumpa doktor...dan discan....diberi pilihan nak rehat kat wad seminggu atau rehat kat rumah seminggu....sy pilih rehat kat rumah jer..

alhamdulillah...the baby survive...tp masa kat HUKM mmg dia tak bg ubat apa2 pun...sy cuma carry on makan pil yg doktor klinik swasta bg...smpi la 3 bulan preg. lps tu, medical check-up sy kat HUKM setiap isnin jam 9.00 pg...tp jam 8 sy dah kena daftar...so, nak taknak, jam 7.30 sy dah kena keluar ke HUKM....means sy tak ke sekolah utk mengajar...appmnt jam 9, tp jumpa doktor jam 10.30...masuk dlm 10 minit jer...pastu abis....doktor tak cek perut lgsg....cuma tanya..."apa mslh?"...dah la tu kandungan sulung yg mmg kita tak ada pengalaman....masalah apa pun tatau...

2 kali jer sy attend appmnt kat HUKM....pastu sy takgi dah...sbb rasa rugi masa menunggu....penat menunggu...setiap kali ada appmnt...konpem kena ambik MC sbb dah lebih 4 jam guna waktu bekerja....so, sy tukar ke KPMC, Kajang...private...dgn doktor pakar...

di swasta ni, sy tak rugi masa banyak....sy blh gi checkup anytime sy free...dan blh atur masa sy. biasanya sy gi hari sabtu supaya tak ganggu waktu kerja coz sy ni cikgu....nak mengajar budak2...

setiap kali checkup, doktor akan scan...bgtahu kita perkembangan baby....masa scan dia akan tunjuk..."ini kaki, ini ukuran panjang kaki, ini kepala, ini kantung baby, ini tangan dan jari baby"....which make us so excited....dan dr situ sy diberitahu komplikasi sy...kekurangan air ketuban sbb baby kurang kencing and usually kes ni melibatkan baby lelaki...so, doktor kata...rasa sakit je, terus dtg hospital....takut baby lemas sbb takleh moving.....takde la pulak dia tolak sy ke hospital kerajaan mcm org dok ckp...

even time nak bersalin pun....dia bg pilihan....nak induce ke taknak....masa anak ke-3, sy taknak induce sbb nak cuba bersalin tu secara semulajadi sakit sikit2,.....tp lambat la pulak tunggu nak sakitnyer....:p

last2, panggil nurse...mintak induce jugak...:D

dr anak sulung smpi anak ke-3....semua di KPMC...dgn doktor yg sama...kandungan ke-4, sy missed abortion...dan buat D&C di KPMC dgn doktor yg sama jugak....

skrg ni tgh preg anak ke-4 (kandungan ke-5), sy dah mula checkup di klinik swasta dkt umah ni jugak....sbb kat situ semua history kelahiran sy ada...pastu sy blh gi checkup time sy free...doktor tu pun dh kenal baik dgn sy....mmg kena byr le utk checkup tp RM50 sekali check (sekali sebulan), rasanya berbaloi dgn masa sy...sbb sy taknak rugi byk kelas sy dgn pelajar sy....

utk bersalin.....normal delivery dgn single bed termasuk makan dan nursery...kalau kat KPMC...about RM1500...

mmg sakit bersalin ni kat mana2 pun sama jer...tp layanan yg selesa membuatkan kita tak stress....and it helps to relieve our pain....

insyiİ 16-02-2010 10:39 AM

Quote:

Originally Posted by Mangkuk ayun (Post 5838740)
jaga2 dgn doktor bangla.....suka seluk tau,,,,,elakan doktor laki kalu bulesss

kalau kat swasta....even doktor lelaki yg sambut baby...tp yg seluk tu hanya staff nurse yg pompuan.....

doktor lelaki ni seluk time gi check mula2 tu sblm masuk wad...dgn time dia pecahkan air ketuban...bg yg tak pecah sendiri....

Bro_Izantie 16-02-2010 10:45 AM

hospital ampang the best in the world...hehehe

insyiİ 16-02-2010 10:46 AM

Quote:

Originally Posted by izantie (Post 5838783)
hospital ampang the best in the world...hehehe

kalau hospital kerajaan pilihla hospital yg baru2...mcm ampang, serdang, sg.buloh....sbb layanan masih bagus.....:D

Mangkuk ayun 16-02-2010 03:09 PM

Quote:

Originally Posted by insyiİ (Post 5838755)
kalau kat swasta....even doktor lelaki yg sambut baby...tp yg seluk tu hanya staff nurse yg pompuan.....

doktor lelaki ni seluk time gi check mula2 tu sblm masuk wad...dgn time dia pecahkan air ketuban...bg yg tak pecah sendiri....

ouch...tak rela bini i yg telah dibayar riban2 mas kawin diseluk free oleh doktor lelaki~X(~X(~X(:)):))

qba437 16-02-2010 03:15 PM

Quote:

Originally Posted by Mangkuk ayun (Post 5839822)
ouch...tak rela bini i yg telah dibayar riban2 mas kawin diseluk free oleh doktor lelaki~X(~X(~X(:)):))

belajar la sambut sendiri :)..

insyiİ 16-02-2010 03:18 PM

Quote:

Originally Posted by qba437 (Post 5839848)
belajar la sambut sendiri :)..

:)) :))

kalau sempat sambut baby....silap HB....bapak yg disambut dulu...:p

qba437 16-02-2010 03:20 PM

Quote:

Originally Posted by insyiİ (Post 5838749)
pengalaman sy...

semua anak bersalin kat swasta even sy keje gomen dan ada GL....:D

bukan sbb byk duit pun...tp sbb pengalaman ngan hospital kerajaan ni kurang best sket....

masa preg anak sulung...dr awal preg dah ada mslh turun darah...masa tu gi klinik swasta biasa dkt umah ni jer....doktor bg pil utk kuatkan rahim coz bila scan, heartbeat baby masih ada. then, lps tu pun turun darah lg...doktor klinik tu bg surat...refer ke kecemasan HUKM...dr 7.00 pg sy kat bhgn kecemasan tu....hingga jam 11....lgsg tak dipanggil kecuali kena isi beberapa borang yg maklumatnya semua sama....dahle tak cukup kerusi....dlm hati sy kata....kalau org nak mati, dah mati dulu ni...:p

kul 12 baru dipanggil masuk....jumpa doktor...dan discan....diberi pilihan nak rehat kat wad seminggu atau rehat kat rumah seminggu....sy pilih rehat kat rumah jer..

alhamdulillah...the baby survive...tp masa kat HUKM mmg dia tak bg ubat apa2 pun...sy cuma carry on makan pil yg doktor klinik swasta bg...smpi la 3 bulan preg. lps tu, medical check-up sy kat HUKM setiap isnin jam 9.00 pg...tp jam 8 sy dah kena daftar...so, nak taknak, jam 7.30 sy dah kena keluar ke HUKM....means sy tak ke sekolah utk mengajar...appmnt jam 9, tp jumpa doktor jam 10.30...masuk dlm 10 minit jer...pastu abis....doktor tak cek perut lgsg....cuma tanya..."apa mslh?"...dah la tu kandungan sulung yg mmg kita tak ada pengalaman....masalah apa pun tatau...

2 kali jer sy attend appmnt kat HUKM....pastu sy takgi dah...sbb rasa rugi masa menunggu....penat menunggu...setiap kali ada appmnt...konpem kena ambik MC sbb dah lebih 4 jam guna waktu bekerja....so, sy tukar ke KPMC, Kajang...private...dgn doktor pakar...

di swasta ni, sy tak rugi masa banyak....sy blh gi checkup anytime sy free...dan blh atur masa sy. biasanya sy gi hari sabtu supaya tak ganggu waktu kerja coz sy ni cikgu....nak mengajar budak2...

setiap kali checkup, doktor akan scan...bgtahu kita perkembangan baby....masa scan dia akan tunjuk..."ini kaki, ini ukuran panjang kaki, ini kepala, ini kantung baby, ini tangan dan jari baby"....which make us so excited....dan dr situ sy diberitahu komplikasi sy...kekurangan air ketuban sbb baby kurang kencing and usually kes ni melibatkan baby lelaki...so, doktor kata...rasa sakit je, terus dtg hospital....takut baby lemas sbb takleh moving.....takde la pulak dia tolak sy ke hospital kerajaan mcm org dok ckp...

even time nak bersalin pun....dia bg pilihan....nak induce ke taknak....masa anak ke-3, sy taknak induce sbb nak cuba bersalin tu secara semulajadi sakit sikit2,.....tp lambat la pulak tunggu nak sakitnyer....:p

last2, panggil nurse...mintak induce jugak...:D

dr anak sulung smpi anak ke-3....semua di KPMC...dgn doktor yg sama...kandungan ke-4, sy missed abortion...dan buat D&C di KPMC dgn doktor yg sama jugak....

skrg ni tgh preg anak ke-4 (kandungan ke-5), sy dah mula checkup di klinik swasta dkt umah ni jugak....sbb kat situ semua history kelahiran sy ada...pastu sy blh gi checkup time sy free...doktor tu pun dh kenal baik dgn sy....mmg kena byr le utk checkup tp RM50 sekali check (sekali sebulan), rasanya berbaloi dgn masa sy...sbb sy taknak rugi byk kelas sy dgn pelajar sy....

utk bersalin.....normal delivery dgn single bed termasuk makan dan nursery...kalau kat KPMC...about RM1500...

mmg sakit bersalin ni kat mana2 pun sama jer...tp layanan yg selesa membuatkan kita tak stress....and it helps to relieve our pain....

bagus dah ada testimoni..tp betul juga..kalu keselesaan dijaga..yang sakit pun tak terasa sakit

qba437 16-02-2010 03:22 PM

Quote:

Originally Posted by insyiİ (Post 5839869)
:)) :))

kalau sempat sambut baby....silap HB....bapak yg disambut dulu...:p

:)):))kalu sambut sendiri..kali pertama...lepas sambut tuh mau nak tercabut kepala lutut :))...

mimie813 16-02-2010 10:02 PM

hhhmmm.....

klu ak lah...x kisah nk bersalin kat mana2 pun,cuma klu kat private hospital tu,

kite ley rehat skit pas bersalin....and husband pun ley tgk bini bersalin...

baru derang tau...klu kat hospital gomen pun,skang dah bnyk hospital yg bg kemudahan yg sama...

klu ada rezeki lebih,apa salahnya bwk wife bersalin kat private hospital....

klu x...hospital gomen pun ok kut...

Niyang 16-02-2010 10:08 PM

Mane2 pun x kisah... Janji isteri dan anak selamat... Senang bro..lu pakai bidan kg jer la...huhuhuh


All times are GMT +8. The time now is 09:07 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.