CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   News, Current Issues, Rumours (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=72)
-   -   Kajian Minyak petrol takkan habis (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=120569)

ckama33 04-01-2010 04:50 PM

tak pulok aku pernah dengar cerita minyak berasal dari kepupusan kehidupan. yang aku tau, minyak memang ada dalam perut bumi seperti mata air.

duwanz 04-01-2010 04:52 PM

ini semua kuasa Allah.. dia boleh kurangkan... dia boleh tambahkan... dia juga boleh hilangkan semua sekali...

nazwa69.net 04-01-2010 04:54 PM

The Truth Is Out There... :)
topik yang best untuk dibincangkan...

amirrash 04-01-2010 04:58 PM

penat aku buat search kat pakcik google. letih dah. TT kau guna key word search apa?

En. Rhoma Irama 04-01-2010 05:01 PM

Aku masih perpegang kepada teori aku... yang bukan teori pun sebenarnya. Dah ada pun company yang gunakan teknologi ni.

Gas methane yang terhasil dari bahan-bahan organik semasa proses decomposition, digunakan untuk dijadikan liquid fuel dengan menggunakan teknologi GTL (teknologi Shell). Liquid fuel yang terhasil adalah sama composition, sama characteristic, sama bond atau dengan bahasa mudah 100% sama dengan fossil fuel atau hydrocarbon dari crude oil.

Jadi sekiranya saintis Russia berpegang kepada teori ini, memang betul petroleum/fossil fuel tak akan habis sampai bila-bila.

keri3534 04-01-2010 05:06 PM

info ni aku ada dgr dari org keje minyak la...minyak kita lambat lg abis kalu ikut kan kajian...byk lg blm teroka mcm kelantan...tp kerajaan kita ckap 15 thn je lg..semua tu tipu..mainan politik

haudli 04-01-2010 10:40 PM

kasik turun sikit la camnie..

alisha_qistina 05-01-2010 09:07 AM

bagus la klau x habis....

atlantis 05-01-2010 09:10 AM

najis haiwan maun juga akan berakhir sebagai petrol.

mamaimran 05-01-2010 09:43 AM

Sume hasil bumi nie rezeki dr allah ta'ala..kalau kiter bersyukur di atas nikmat ini maka tak mustahil ia akan berterusan..Penah sy dgr citer dr seorang warga iraq yg mencerita pd saya ada 1 telaga minyak diiraq yg berkeluasan 650KM mempunyai rizab minyak yg takkan habis hingga ke hari kiamat. Wallahualam

alkbar 05-01-2010 09:58 AM

hakikatnya kita org islam jgnlah terlalu percaya dgn fakta dari pihak barat.ikut jer Al Quran.jgn lah pcaya termasuk kerajaan yg mgatakan minyak kita hanya tggl utk 15 tahun lagi...berapa besar kita dimata mereka? = satu sen pun x guna. kita seolah menyalak bukit..media siapa pegang? saintis2 dikawal..berita2 dipalsukan utk tujuan2 tertentu..atau utk kepentingan peribadi n politik.last choice org Islam kene ikut Al Quran jugak.

kuhik 05-01-2010 10:02 AM

oh, terkantoi lagi pembohongan puak-puak tersebut..

tilambujang 05-01-2010 10:45 AM

minyak angin, minyak cap kapak, minyak dagu, minyak yu yie cap limau, minyak gamat boleh diperbaharui aper...

tilambujang 05-01-2010 10:53 AM

aku pun ada terbaca pasal minyak nie, ada fakta yang menyokong kajian saintis Rusia, tapi aku tak ingat kt mana aku baca, memang minyak ni x kan habis sampai kiamat, bergantung pada teknologi skrg kos pengeluaran minyak sepatutnya dah turun dengan peralatan canggih serba moden.untuk mengekalkan dan memanipulasi harga oleh syarikat2 minyak terpaksa la cari jalan menipu manusia seantero dunia ni dgn propaganda yg minyak nie akan abis,, percaya la sampai korang mati minyak takkan abis beb..

cuba korang search pakai bahasa rusia pulak,,

mangkaq 05-01-2010 12:05 PM

Huh!!!dalam satu lubang sumber petroleum tu korang fikir takkan habis k??
Banyak lagi lubang yg belom diterokai...
Yang peliknye...Apsal brunei tu tak abis2 sumber dia??

iamloco 05-01-2010 12:10 PM

Quote:

Originally Posted by tilambujang (Post 5577948)
minyak angin, minyak cap kapak, minyak dagu, minyak yu yie cap limau, minyak gamat boleh diperbaharui aper...

petroleum pada asalnya mmg boleh dihasilkan secara berterusan tapi dengan kadar yg amat2 perlahan, makan masa jutaan malah billion2 tahun. sbb tu diklasifikasikan sbg sumber tak boleh diperbaharui.

iamloco 05-01-2010 12:11 PM

Quote:

Originally Posted by mangkaq (Post 5578524)
Huh!!!dalam satu lubang sumber petroleum tu korang fikir takkan habis k??
Banyak lagi lubang yg belom diterokai...
Yang peliknye...Apsal brunei tu tak abis2 sumber dia??

lambat lagi sumber minyak brunei nak habis, telaga dia besar

lovebattery 05-01-2010 12:15 PM

just wondering..
berapa ramai daripada orang2 yg bagi komen dalam thread ni yg actually involve dalam oil & gas industry?
tak kisah directly or indirectly.. upstream or downstream..

iamloco 05-01-2010 12:20 PM

Quote:

Originally Posted by lovebattery (Post 5578584)
just wondering..
berapa ramai daripada orang2 yg bagi komen dalam thread ni yg actually involve dalam oil & gas industry?
tak kisah directly or indirectly.. upstream or downstream..

aku student lg, dalam petroleum engineering

copy left 05-01-2010 02:52 PM

Quote:

Originally Posted by tilambujang (Post 5578003)
aku pun ada terbaca pasal minyak nie, ada fakta yang menyokong kajian saintis Rusia, tapi aku tak ingat kt mana aku baca, memang minyak ni x kan habis sampai kiamat, bergantung pada teknologi skrg kos pengeluaran minyak sepatutnya dah turun dengan peralatan canggih serba moden.untuk mengekalkan dan memanipulasi harga oleh syarikat2 minyak terpaksa la cari jalan menipu manusia seantero dunia ni dgn propaganda yg minyak nie akan abis,, percaya la sampai korang mati minyak takkan abis beb..

cuba korang search pakai bahasa rusia pulak,,

kalo nak tau bukak la astro documentari,kat situ memacm diorg kaji,cuma kajian sal minyak tu x sepenuhnye dan bertapis sbb takutkan ancaman pihak berkuasa,cuma kita jerk yg tentukan kebenarannye.

nazim5123 05-01-2010 04:03 PM

dalam hal ini saya rasa ada benarnya juga kata kata saintis russia nie kita tidak bleh tolak mentah mentah hal ini

sebab apa yang ada sekarang nie berkenaan kewujudan minyak hanyalah teori

sebagai contoh teori evolusi yang di perkenalkan oleh darwin yang mengatakan manusia berasal dari monyet

kalau kita perhalusi dan baca apa yang ia tulis dalam hasil kajiannya kita akan mengatakan bahawa teori tu memang logik

bayangkan ketika dia hendak memperkenalkan teorinya dia telah berdebat dengan pihak gereja sehingga pihak gereja sendiri telah terbungkam mulut mereka apabila dibentangkan teori evolusi ini

tapi bila kita bertanya dengan pak mat penoreh getah yang tak pernah bersekolah dan yang tak pernah baca teori tu sudah tentu ia akan bertanya dengan kita lagi " kalau benar manusia berasal dari beruk bila pulak beruk beruk tu nak tukar jadi manusia "

persoalan mengapa bila kita lebih berpendidikan kita lebih tertumpu pada satu pendapat mengapa kita tak bersedia untuk menerima pendapat lain sedangkan perkara tersebut masih lagi teori

dan mengapa kita yang berpendidikan gagal berfikiran lebih rasional

persoalannya adakah kita lebih berpendidikan atau lebih terpengaruh dengan sesuatu pendapat sehingga gagal berfikiran secara rasional

saya rasa tt telah memberikan sumber yang beliau ambil iaitu dari dokumentari astro jadi dah jelas berkenaan hal ini

jika saintis sebelum ini berhujjah dengan kajian mereka saintis russia ini juga saya pasti berhujjah dengan hasil kajian mereka juga

sekadar pendapat

peace no war

fareastz 05-01-2010 04:06 PM

logik jugak tu...

lovebattery 05-01-2010 04:49 PM

bagus.. bagus..

so apa pendapat kau tentang perkara yg dibincangkan dalam thread ni?
betul ke apa yg TT cakap pasal crude oil ni?


Quote:

Originally Posted by iamloco (Post 5578611)
aku student lg, dalam petroleum engineering


TT 05-01-2010 05:07 PM

betol macam dalam al-quran..isi2 bumi akan keluar menjelangnye kiamat..banyak lg harta2 bumi masih tersembunyi

lovebattery 05-01-2010 05:09 PM

apa kata kalau TT uploadkan research paper saintis rusia tu.
boleh kita sama2 baca.

iamloco 05-01-2010 05:17 PM

Quote:

Originally Posted by lovebattery (Post 5580594)
bagus.. bagus..

so apa pendapat kau tentang perkara yg dibincangkan dalam thread ni?
betul ke apa yg TT cakap pasal crude oil ni?

aku dah komen pasal benda ni. try cek post2 lepas :D

meiryoku 05-01-2010 05:30 PM

Quote:

Originally Posted by HelangMerah (Post 5570822)
tolong sediakan report dia sebagai bahan bukti....

Quote:

Originally Posted by bazsh (Post 5570862)
Kalo ada report penuh pasal ni boleh la bg link yer
Menarik utk dibaca & sebagai ilmu hehe

salam...
you can try these links:

Endless Oil

Fossil Fuel Without the Fossils

paper baru publish,so mungkin tak available lagi untuk download...
kalau nak details, cari
Professor Vladimir Kutcherov, KTH lead author untuk paper tu...
:)

rafix 05-01-2010 09:48 PM

menarik gak ekk info pasal crude oil ni..:-?

tilambujang 05-01-2010 10:07 PM

logik akal dan berdasarkan Al-Quran mmg benar perkara ini,,
dahulu kala ramai yang kurang berpendidikan, so apa org kata kita percaya bulat2,, skrg teknologi maklumat berkembang, sama ada kita nak percaya atau tidak je, sebenarnya banyak lagi kita tak tahu pasal misteri Bumi Allah ini

murky 05-01-2010 11:00 PM

Quote:

Originally Posted by moneymaker3000 (Post 5570568)
penah baca artikel ni dulu dan mmg ada logiknya. Takkan la dulu kat tanah arab penuh hutam rimba, dinosour berlonggok2 kat sana jadi skang kat arab ada byk minyak

ye..seribu dua ribu tahub dulu tanah arab gersang macam marikh..tapi bumi dah berumur berbbillion tahun tuan..apakata tgk How the earth was made kat astro..maybe dapat idea dulu tanah arab tu hutan rimba.. :D

copy left 06-01-2010 08:49 AM

aku dah try search tapi x jumpe mintak tolong sahabat2 disini cari bahan ini utk kajian kita bersama.

cik dila sayang 06-01-2010 08:53 AM

Quote:

Originally Posted by black_mask (Post 5570501)
propaganda nk naikkan harga minyak

betul-betul

dragons 06-01-2010 09:06 AM

minyak ni kan ciptaan Allah..so siapa pun xleh tau ia akan habis atau makin byk...mcm air zam-zam gak la..

copy left 06-01-2010 09:34 AM

so xde sapelah tahu di mana puncanya? tapi manusia hanya mengetahui 1% dari rahsia alam,itu pun adalah sang dajjal kita manusia biase ni x tau berapa % jer pengetahuan yg ada di dunia nih

mdhazrin 06-01-2010 12:17 PM

iye kee..,tp dulu cari gali minyak boleh dpt dlm bentuk cecair,.skang nie susah skit,..dlm bentuk batu2an lembab je


All times are GMT +8. The time now is 08:37 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.