CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Others Interest (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=102)
-   -   Hobi Memelihara Ikan Gapi (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=111781)

kalau 24-02-2010 08:49 AM

Quote:

Originally Posted by wan2911 (Post 5892222)
xde..hee :D

before ni ok, da seminggu letak sihat walafiat je,
siap beranak kat situ lagi smpai 21 ekor utk seko guppy yg bunting.

cume semalam cuaca panas sangat kot, memang gile2 panas la,
guppy tu pon da jadi macam guppy rebus...

http://img43.imageshack.us/img43/8021/190220101666.jpg

alaaa.......cik wan.......kena ada pam air utk

circulation...........~X(

fareastz 24-02-2010 09:30 AM

jangan ikan tu disedut sudeyy..hahaha

mohdridzuan® 24-02-2010 12:52 PM

Quote:

Originally Posted by fareastz (Post 5892882)
jangan ikan tu disedut sudeyy..hahaha

tu la, takot kne sedut...huhu
lagipun xd plug letrik la kat luar umah :">

ingtkan kalau bele ala2 semulajadi macam tu xyah gune pam :p

kalau 24-02-2010 10:43 PM

Quote:

Originally Posted by wan2911 (Post 5894284)
tu la, takot kne sedut...huhu
lagipun xd plug letrik la kat luar umah :">

ingtkan kalau bele ala2 semulajadi macam tu xyah gune pam :p

boleh buat camtue....tapi tempat ko nak buat tue kena

ada pokok, biat redup sket.....kasi dalam skaki dan tarok

dahan tiruan (biar nampak natural) dan tarok rumput air (o2-c02)...

Sang_Buana 28-02-2010 09:09 AM

aku nak citer pengalaman aku bela ikan guppy dalam 4 KOK ..atau hampir dekat 5ribu ekor keatas lah..
aku start dengan 30 ekor ikan sahaja..dalam tempoh 1 tahun setengah hingga 2tahun dah dpt lebih 5ribu ekor..
start lebih kurang 24/25 betina balance jantan BAKA baik lah..

untuk ikan guppy ni ramai suka bela sebab mudah biak..
tetapi kalau kita tak tahu caranya memang sukar untuk membiak..
sebab setiap anak yg dilahirkan antara 30-60ekor mengikut baka ..kalau ibu dia besar jari kelinking boleh dpt dekat 60ekor anak ikan...

ikan guppy jangan campur dengan ikan yg lain yg besar dari dia..sebab dia mudah terkejut and takut bila trkejut maka terbantut lah proses pembiakan..

bila tengok ibu ikan dah peringkat nak bersalin asingkan ibu ikan tu ke dalam bekas yg lain..biarkan dia sendirian hehehe..
sebab ikan guppy ni ..suka sgt bromen...:D jantan asyik kacau jer...


bila dah beranak ....asingkan anak dengan ibu..sebab ibu akan makan anak dia balik nanti.tak caya hampa letak dlm satu balang ..habis dia dok makan ...last2 tinggal yg mana kuat berenang jer..... then letak balik ibu dalam tong bersama jantan insyallah dalam 1bulan lagi beranak lagi hehehe...kalau anda asing..
anak tersebut cepat membesar dlm 3 bulan dah leh start beranak..hehehe memang cepat membiak..ini kalau ko orang nak buat biz dengan ikan ni lah..kalau setakat nak bela untuk hiasan dlm umah ..ok je..tak payah asing..
kat tempat aku ni sekor RM1.00 borong ..kat kedai jual RM2.50 hahahaha...


nanti aku sambung lagi ..dari segi pemakanan..dan sbgainya..
mana lah tahu..modal kecil leh jadi jutawan dengan biz ni..
sebab ramai org melayu banyak bela tapi kurang komersial..
so dari hobi kita buat duit apa salahnya kan ??? betul tak semua..

kalau 28-02-2010 09:17 AM

Quote:

Originally Posted by Sang_Buana (Post 5920873)
aku nak citer pengalaman aku bela ikan guppy dalam 4 KOK ..atau hampir dekat 5ribu ekor keatas lah..
aku start dengan 30 ekor ikan sahaja..dalam tempoh 1 tahun setengah hingga 2tahun dah dpt lebih 5ribu ekor..
start lebih kurang 24/25 betina balance jantan BAKA baik lah..

untuk ikan guppy ni ramai suka bela sebab mudah biak..
tetapi kalau kita tak tahu caranya memang sukar untuk membiak..
sebab setiap anak yg dilahirkan antara 30-60ekor mengikut baka ..kalau ibu dia besar jari kelinking boleh dpt dekat 60ekor anak ikan...

ikan guppy jangan campur dengan ikan yg lain yg besar dari dia..sebab dia mudah terkejut and takut bila trkejut maka terbantut lah proses pembiakan..

bila tengok ibu ikan dah peringkat nak bersalin asingkan ibu ikan tu ke dalam bekas yg lain..biarkan dia sendirian hehehe..
sebab ikan guppy ni ..suka sgt bromen...:D jantan asyik kacau jer...


bila dah beranak ....asingkan anak dengan ibu..sebab ibu akan makan anak dia balik nanti.tak caya hampa letak dlm satu balang ..habis dia dok makan ...last2 tinggal yg mana kuat berenang jer..... then letak balik ibu dalam tong bersama jantan insyallah dalam 1bulan lagi beranak lagi hehehe...kalau anda asing..
anak tersebut cepat membesar dlm 3 bulan dah leh start beranak..hehehe memang cepat membiak..ini kalau ko orang nak buat biz dengan ikan ni lah..kalau setakat nak bela untuk hiasan dlm umah ..ok je..tak payah asing..
kat tempat aku ni sekor RM1.00 borong ..kat kedai jual RM2.50 hahahaha...


nanti aku sambung lagi ..dari segi pemakanan..dan sbgainya..
mana lah tahu..modal kecil leh jadi jutawan dengan biz ni..
sebab ramai org melayu banyak bela tapi kurang komersial..
so dari hobi kita buat duit apa salahnya kan ??? betul tak semua..

Quote:

Originally Posted by wan2911 (Post 5822745)
adeh..anak2 guppy aku yg baru lahir kene ngap je,
mcm mne ni?
nk tangkap da la susah.

Quote:

Originally Posted by kalau (Post 5822989)
kalo tak salah aku, time anak guppy tue ada,

kasi pisah mak dier tue.......mak dier tue

ada ganas sket......tue kalo tak salah aku laaa........

Quote:

Originally Posted by wan2911 (Post 5823973)
bukan mak die je, guppy laen pon pelahap gak...huhu

haaa......kan aku dah cakap.......

parcofolgore 28-02-2010 09:28 AM

betul tu..ikan tu mati kebosanan..

sha8 10-04-2010 01:00 AM

Gapie ohhh gapie huuuhuuhuuu
bile ler mau start bela balik nie .......:D:D:D:D

kalau 10-04-2010 01:09 AM

Quote:

Originally Posted by sha8 (Post 6232845)
Gapie ohhh gapie huuuhuuhuuu
bile ler mau start bela balik nie .......:D:D:D:D

aku dah beli aquarium 4 kaki nyer........:D

beli lam 20 inggit jer......

tunggu aku ada fulus, aku uruskan aquarium tue........

eLLYaNa 10-04-2010 01:21 AM

gapi aku da mati lg hrtu


All times are GMT +8. The time now is 10:22 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.