CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Automotive (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=101)
-   -   toyota wish vs toyota caldina gt4 (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=101439)

wan588 05-10-2009 01:02 PM

toyota wish vs toyota caldina gt4
 
sila bagi pendapat otai2 kereta yang mana paling bagus dan jimat minyak,
1 lagi kalau nak tengok kereta wish atau caldina full spec macamana kita nak tahu kereta tu betul2 full spec korang tahu la kadang2 bila kita nak beli kereta recon ni salesman ayat semua manis bila dah beli macam2 kurang dalam spec kereta itu.
Apa perbezaan toyota wish dan toyota wald wish

wan588 05-10-2009 01:14 PM

korang rasa apa yang bagus tentang model kereta ini sebab ramai orang asyik sebut jer model kereta ini...

tomie 05-10-2009 01:15 PM

ceq pun nak tau gak :D :">

ErieAdn 05-10-2009 01:19 PM

Aku prefer Toyota Wish..:D:D:D

ErieAdn 05-10-2009 01:20 PM

Quote:

Originally Posted by wan588 (Post 4845777)
sila bagi pendapat otai2 kereta yang mana paling bagus dan jimat minyak

Aku rasa antara 2 nih Wish laa jimat Minyak bro...:D:D
Aku rasa minyak dia lebih kurang myvi jerk.:D:D

tapirbawaklori 05-10-2009 01:24 PM

Quote:

Originally Posted by erieadn (Post 4845921)
Aku rasa antara 2 nih Wish laa jimat Minyak bro...:D:D
Aku rasa minyak dia lebih kurang myvi jerk.:D:D

perghhhh.....2 2 keta aku minat.....target aku wish...betul ker wish jimat minyak...buat den berkobar kobar nak pakai ni :))

moneymaker3000 05-10-2009 01:25 PM

wish lebey jimat minyak sebab direka untuk family n angkut brg, caldina plak lebey kepada performance n kelajuan so minyak lebey sket

ErieAdn 05-10-2009 01:27 PM

Quote:

Originally Posted by tapirbawaklori (Post 4845956)
perghhhh.....2 2 keta aku minat.....target aku wish...betul ker wish jimat minyak...buat den berkobar kobar nak pakai ni :))

Yup... betol bro... pakai, jangan tak pakai...>:)>:)>:)..

p/s: kasi racun sket..:)):))

ErieAdn 05-10-2009 01:28 PM

Quote:

Originally Posted by moneymaker3000 (Post 4845964)
wish lebey jimat minyak sebab direka untuk family n angkut brg, caldina plak lebey kepada performance n kelajuan so minyak lebey sket

Aku sokong..:D:D

ErieAdn 05-10-2009 01:29 PM

Quote:

Originally Posted by tapirbawaklori (Post 4845956)
perghhhh.....2 2 keta aku minat.....target aku wish...betul ker wish jimat minyak...buat den berkobar kobar nak pakai ni :))

Aku rasa ramai warga CG yang pakai Wish dari Caldina..:D

tapirbawaklori 05-10-2009 01:43 PM

cayalah..thread cantik ni :))dah buleh buek decision..

PuTRa78 06-10-2009 05:26 PM

bdasarkan tajuk thread "toyota wish vs toyota caldina gt4" oleh tuan tanah, ini dua kete berbeza nih.. xleh banding mcm tu saja..
lain kategori..

wish mpv tp caldina gt4 wagon..
wish 7 seater tp caldina gt4 5 seater..
wish NA tp caldina gt4 turbo..
wish cume 140hp-155hp jer tp caldina gt4 260hp..
rege rekon wish jauh lg murah dr rege rekon caldina gt4..
wish ade 1.8 or 2.0.. caldina semua 2.0 (kena cek blk ni), samaada zt (NA) or gt4 (turbo)
performance, handling, style mestilah caldina gt4.. caldina gt4lg kuat mkn minyak berbanding wish..

wish bkn saingan caldina gt4.. wish bleh saing dgn caldina ZT..

PuTRa78 06-10-2009 05:28 PM

Quote:

Originally Posted by erieadn (Post 4845989)
Aku rasa ramai warga CG yang pakai Wish dari Caldina..:D

sbb caldina gt4 lg mahal dr wish... slain wish lg besar dr caldina (sama aja actually, cume wish ade seat row ketiga, caldina just tempat luggage tp lawas)..

Cuppy Cakes 06-10-2009 05:31 PM

bergantung kpd kehendak TT....

TT nk beli kete utk family car @ TT ni jenis suka racing2....

Wish worth for family sbb 7 org blh angkut, caldina yg kalo gt4 tu, mmg layan speed beb..stim...

tp, aku prefer wish utk long term....idamanku...:D:D

mekel shumeker 06-10-2009 05:36 PM

[QUOTE=PuTRa78;4857043]bdasarkan tajuk thread "toyota wish vs toyota caldina gt4" oleh tuan tanah, ini dua kete berbeza nih.. xleh banding mcm tu saja..
lain kategori..

betol tu bro..mcm bandingkn honda stream ngn porsche cayenne turbo S la pulak...

Zul.H 06-10-2009 05:38 PM

Quote:

Originally Posted by PuTRa78 (Post 4857043)
bdasarkan tajuk thread "toyota wish vs toyota caldina gt4" oleh tuan tanah, ini dua kete berbeza nih.. xleh banding mcm tu saja..
lain kategori..

wish mpv tp caldina gt4 wagon..
wish 7 seater tp caldina gt4 5 seater..
wish NA tp caldina gt4 turbo..
wish cume 140hp-155hp jer tp caldina gt4 260hp..
rege rekon wish jauh lg murah dr rege rekon caldina gt4..
wish ade 1.8 or 2.0.. caldina semua 2.0 (kena cek blk ni), samaada zt (NA) or gt4 (turbo)
performance, handling, style mestilah caldina gt4.. caldina gt4lg kuat mkn minyak berbanding wish..

wish bkn saingan caldina gt4.. wish bleh saing dgn caldina ZT..


Salah bro,,...Caldina ada gak 1.8 enjin 1zze sama ngan wish

Zul.H 06-10-2009 05:40 PM

caldina >>> kete sport wagon

wish >> mini MPV

susah nak bezakan, pasal kalau nak compare..kenalah apple to apple...

macam WISH dengan ISIS PLATANA ker..atau ngan stream..

ataupun CALDINA ngan IMPREZA WAGON atau WW GTI

Zul.H 06-10-2009 05:44 PM

Utk WISH 1.8, penggunaan minyak boleh capai 12-13 km/l (rim 17)..kalau rim standard 15", boleh sampai 14-16 km/l..bawak jalan 50 % bandar @ 50% highway

Utk WISH 2.0z D4 engine japan, dikatakan lebih jimat..more mileage per litre

Utk WISH 2.0 Thailand, kuat sikit minyk

Utk model 2.0,ada 2 version, drp thailand dan juga japan, thailand lagi murah drp jepun

Utk 1.8, hanya drp jepun

Kalau nak amik, amik lah yg drp jepun, recon pun OK..pasti puas hati..

Sony_Boy 06-10-2009 05:52 PM

tajuk mcm compare camry ngan altis.. :))

acan 06-10-2009 05:57 PM

kalu jiwa muda..
caldina la..:p

hazri99 06-10-2009 06:35 PM

wish ramai sgt org pakai.. caldina gt4 tak byk lg... ader turbo lg ..leh kapish2... tapi main ngan aitrek sayur gak.. wakakaka...

ulam 06-10-2009 06:45 PM

My wish... :D

acan 06-10-2009 06:46 PM

klu TT wat poll lg syok ni..:D

PuTRa78 06-10-2009 09:40 PM

Quote:

Originally Posted by Zul.H (Post 4857164)
ataupun CALDINA ngan atau WW GTI

ni xleh compare gak nih..

PuTRa78 06-10-2009 09:45 PM

Quote:

Originally Posted by Zul.H (Post 4857148)
Salah bro,,...Caldina ada gak 1.8 enjin 1zze sama ngan wish

ooo.. tq bro.. :)

ps: tu psl aku letak in bracket, "kene cek blk ni" sbb au x brp pasti..

wan588 07-10-2009 02:42 AM

tq bro kalau macam tu aku pilih wish sebab lebih pada family lagipun 7 seater, minyak pun jimat dan lebih besar.macam mana kita nak tahu toyota wish tu recon full spec ada sesiapa tahu tak...??

Zul.H 07-10-2009 11:18 AM

WISH recond yg biasa dtg kt mesia ada 1.8 dan 2.0

kalau 1.8 biasa grey importer bawak 4 jenis spec, X, XE, XE Neo dan XS

biasa kalau full spec refer pada XS..sunroof kadang2 ada, kadang2 tiada...utk spec XE, XE neo juga mgkn ada sunroof

X = Pemegang pintu dan side mirrow pun tak cat, seat warna kelabu, tak ada langsung arm rest (kadang2 ada gak satu)

XE = seat warna kelabu, seat satu arm rest belah driver jer

XE neo = sama cam XE, tapi ada HID lamp, fog lamp

XS = standard features adalah HId lamp (lampu agak2 hitam dalam), seat warna hitam ( carbon look) macam sporty sikit, arm rest ada kat driver and co-pilot, spoiler tanduk (pannjang sikit) , panel dashboard & power window carbon look finishing.. streing+gear knob kulit, with all round skirting bodykit

kalu 2.0, biasanya grey importer hanya bawak masuk 2.0z spec jer...lain2 spec macam 2.0G jarang sangat ada..kalau ada pun tak digalakkan beli...

2.0z >> gear shiftronic 6 speed, seat 6 sahaja..second row pilot seat @ 2 org sahaja..ada fender dekat tayar..rim 17" 7 spoke..most recommended!!!!

ErieAdn 07-10-2009 11:30 AM

Quote:

Originally Posted by wan588 (Post 4861484)
tq bro kalau macam tu aku pilih wish sebab lebih pada family lagipun 7 seater, minyak pun jimat dan lebih besar.macam mana kita nak tahu toyota wish tu recon full spec ada sesiapa tahu tak...??

1.8 XE, X n XS (JDM Pre FL)
1.8 Aerosport (JDM NFL)
2.0 G n Z (JDM Pre FL)
2.0 S (UMW NFL)
:D:D

tuksidang 07-10-2009 11:33 AM

apa pun, caldina the best..
walaupun minyak kuat..huhuhu

tak perlah, ada org byrkan minyak..

ErieAdn 07-10-2009 11:38 AM

Quote:

Originally Posted by tuksidang (Post 4863832)
apa pun, caldina the best..
walaupun minyak kuat..huhuhu

tak perlah, ada org byrkan minyak..

Ekekeke.. best tuu..:D:D

tuksidang 07-10-2009 11:40 AM

Quote:

Originally Posted by erieadn (Post 4863882)
Ekekeke.. best tuu..:D:D

bukan minyak jer..tol pun ada org byrkan..

GrandTurismo 07-10-2009 01:49 PM

wish come true....caldina gt4 still favourite...:D

wan588 07-10-2009 03:10 PM

ok bro tq for information,tetapi kenapa ada setengah toyota wish ada tulis WALD dan ada juga WISH adakah ada perbezaan antara 2 kereta ini atau hanya perkataan sahaja beza

PuTRa78 07-10-2009 03:20 PM

Quote:

Originally Posted by tuksidang (Post 4863832)
apa pun, caldina the best..
walaupun minyak kuat..huhuhu

tak perlah, ada org byrkan minyak..

tuksidang dlm avatar tuh ker? itu ZT ke gt4 ?

dragons 07-10-2009 03:39 PM

aku pakai wish wald 1.8 japan spec brand new..huhu...

kalo aku jenis xde family baik aku angkat rx8 atau fairlady z je..caldina x besh langsung hahaha...:))

Zul.H 07-10-2009 06:11 PM

Quote:

Originally Posted by wan588 (Post 4865885)
ok bro tq for information,tetapi kenapa ada setengah toyota wish ada tulis WALD dan ada juga WISH adakah ada perbezaan antara 2 kereta ini atau hanya perkataan sahaja beza

WALD tu rebadge sajer...

biasanya dalam geran akan tulis brand WALD WW180..

Tapi yg tgh promosi skrang ni WALD 1.8 dan 2.0 tahun 2005 yg masih belum abis terjual..

mmg brand new...tapi dah sangkut kat port klang sejak 2005 lagi lah..skrang baru leh kuar ...masalah AP..

Bagi aku, baik ko amik spek XS yg biasa lah drp WALD tuh..

pasal yg WALD tuh, asalnya daripada model X / XE with sunroof, pastu dia tambah skirting dan beberapa aksesori lagi..cuba tgk seat dia..warna kelabu, streing dan gear bukan kulit, belakang dram brek bukan disk, spoiler pendek, lampu putih bukan HID..kalu model ini..jgn amik!!..rugi woo..

Dulu ada juga yg model XS di rebadge jadi WALD...tapi yg aku nampak skrang, macam tak ada..kalau ada yg macam ini..buleh amik..

LX mode pun sama gak, rebadge macam WALD, tambah skirting dan lain2 aksesori...yang ini boleh amik...

MyOwnBuSiNeSs 12-10-2009 11:49 AM

tapi apa-apa pun kenapa lah harga keta recond ni mahal-mahal sangat....boleh beli tapi.............

hazri99 12-10-2009 01:56 PM

tunggu dia jadi murah la..

2njang 12-10-2009 02:12 PM

Quote:

Originally Posted by acan (Post 4857283)
kalu jiwa muda..
caldina la..:p

ye betul..klu jiwa muda n nk performance = caldina..
wish ni better for yg berkeluarga la...

Zul.H 12-10-2009 08:01 PM

Quote:

Originally Posted by MyOwnBuSiNeSs (Post 4902532)
tapi apa-apa pun kenapa lah harga keta recond ni m murah ahal-mahal sangat....boleh beli tapi.............


mmg lah bro...pasal harga asal kete ni dah mahal..jadi seken pun mahal gak ler..

macam WISH, JDM model yg baru harga dalam 170K...recond dalam harga 110K..dah murah beberapa puluh ribu gak tuh..

Apepun,. yg mahal sebenarnya adalah cukai...

bayangkan WISH 2.0 model thailand hanya RM 88K sahaja kat langkawi (tak masuk cukai)...kalau kat KL, harga dah jadi 157K...~X(


All times are GMT +8. The time now is 10:21 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.