CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Others Interest (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=102)
-   -   Aircond - Ada sapa tau yg paling bagus tak? (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=100051)

Jajan 07-05-2012 09:41 PM

Aku pakai Mitsubishi Mr.Slim 1hp yg ada i-see sensor yg gerak kekiri kanan (sekali pandang mcm cctv la pulak), air cond ni mmg dicipta tanpa inverter tp jimat woo.. inverter berfungsi lepas 3-8 jam aircond beroperasi bergantung pada brand tp mitsubishi model yg aku sebut td wp xde inverter tp start dr bukak aircond dah blh jimat letrik dgn teknologi termaju mitsubishi. Lg pun BTU dia tinggi 9200, cepat sejuk, senang nk cuci tp bentuk dia x slim mcm nama dia, besar mcm 1.5hp aircond standard, mgkn itu kelebihan tersembunyi dia kot. Bagi aku 3 brand je yg akan aku pilih 1.Mitsubishi 2. Carrier 3.Daikin.

Jajan 07-05-2012 10:01 PM

York, Acson ngan Midea satu company.

jagajaga 08-05-2012 12:34 AM

Quote:

Originally Posted by NixLee (Post 13140943)
sebenarnya aircond tu jimat ke tidak tengok pada keluasan ruang tsbut....

kira luas ruang, baru kira brp hp yg sesuai... last sekali baru pilih brand....:D

itu yg salesman sebelah rumah aku yg cakap....

ruang kecil, hp besar x per... ruang besar, hp kecil yg masalahnya... pakai la inverter ke apa ker, kalau x betul hp ngan ruang, bil yg datang mesti kaw2nya....:eek::eek:

emm...btol2
kalo rumah selalunya 40 btuh/sqft hingga 60 btuh/sqft
dari situ bole dapat total btuh utk satu2 ruang atau bilik
kalo 1 hp selalunye +- 9000 btuh
kalo 1.5 hp selalunye +- 12000 btuh

amano 12-05-2012 03:18 PM

erm pakai yg ade sensor lah senang skit
die tak kuat pakai gas hehehe

muih26 12-05-2012 04:37 PM

tq tt sbb bukak thread ni...aku pon baru nak pasang ekon...dlm otak mcm nak amik daikin,sbb kat umah mertua pakai york n agak bisibg..

poknik 12-05-2012 04:53 PM

mitsubishi aku pernah pakai.. ok gak... boleh tahan lasak gak la

fazarudin 20-05-2012 04:41 AM

sapa sini member carigold yg buat servis , pasang ngan jual air cond ?

cyclone1911 20-05-2012 05:06 AM

baru pakai york 1hp,sejuk oooo... mitsubisi jgn la,sparepart xdak,klau rosak jawapnya buang dlm tong sampah jer ler.

mrsmarter 21-05-2012 11:45 PM

Quote:

Originally Posted by cyclone1911 (Post 13282946)
baru pakai york 1hp,sejuk oooo... mitsubisi jgn la,sparepart xdak,klau rosak jawapnya buang dlm tong sampah jer ler.

barang baru beb...:D....semestinya mengancam. tapi statement berkenaan mitsubishi, ganaz lah bro...jual besi atau palstik buruk pun tak de harge ker bro?:-?

kalau hitachi, amacam...ok tak geng CGrians?...(jgn bagi statement ganaz lah woii...hehehe...)

zurivas 05-06-2012 04:39 PM

hitachi ok...time2 panas skrg aku on 28c pun dah sejuk gilos.. yg tak tahan kebelakangan ni bil letrik naik double 2 bln lepas... yg peliknya dah dkt sthn bil tak penah lepas rm100....cara pakai sama tapi bil naik..camno tuh??

faris_sn 05-06-2012 05:04 PM

musim panas ni tgh plan rembat 1 lg utk bilik anak aku...ingat nak cr 2nd hand jerk...bujet <400 2nd ada ker ek...

sapa tau blh share...

jamtulenmurah 05-06-2012 05:17 PM

Quote:

Originally Posted by zurivas (Post 13444970)
hitachi ok...time2 panas skrg aku on 28c pun dah sejuk gilos.. yg tak tahan kebelakangan ni bil letrik naik double 2 bln lepas... yg peliknya dah dkt sthn bil tak penah lepas rm100....cara pakai sama tapi bil naik..camno tuh??

ko tak tau ke?...

kalau psang econ 26-28 nie... bil letrik cepat naik?...

sebaiknya set dlm range 21-24 pun dah ok...

membe aku yg bagitau benda nie... :D



amazinggold88 05-06-2012 05:23 PM

Quote:

Originally Posted by zurivas (Post 13444970)
hitachi ok...time2 panas skrg aku on 28c pun dah sejuk gilos.. yg tak tahan kebelakangan ni bil letrik naik double 2 bln lepas... yg peliknya dah dkt sthn bil tak penah lepas rm100....cara pakai sama tapi bil naik..camno tuh??

tarif letrik dh naik bos:D:D

zurivas 05-06-2012 06:45 PM

Quote:

Originally Posted by ilyushin-stritzhy-17 (Post 13445344)
ko tak tau ke?...

kalau psang econ 26-28 nie... bil letrik cepat naik?...

sebaiknya set dlm range 21-24 pun dah ok...

membe aku yg bagitau benda nie... :D



mcmana pulak tuh?? ko dah test ke?? ermm mgkn juga sbb 2bln lepas aku on 24-25 bil tak delah galak sgt...

tarif letrik mmg naik tapi baru 2bln ni je aku parah skit letrik... ikutkn bulan2 antara 60-80 je sbln... dua bln ni naik hampir double...:(scam:(scam:(scam~X(~X(~X(

greiga 05-06-2012 06:52 PM

Pakai aircond portable sonang punggah kulu kilir...

tupat 05-06-2012 07:15 PM

pada pendapat aku ekon paling bagus Toshiba...

tapi sekarang yg popular buatan tempatan lah York/Acson....

geisha 05-06-2012 07:16 PM

york sejuk cepat. panasonic pakai inverter jimat letrik. dua- dua aku pakai.

Hang B Hang F 05-06-2012 07:21 PM

rumah ayah aku pakai 2 aircond panasonic inverter..bg aku panasonic ok..york ramai complain bising..aku pun tgh kira2 nak pakai aircond sebab sekrang cuaca panas sangat..

zed_zium 05-06-2012 07:22 PM

Ramai orang sekeliling kata Hitachi the best...

tupat 05-06-2012 07:23 PM

brand carrier pon ok...

greiga 05-06-2012 07:30 PM

Aircond keto pun ok gak....

ivtec 05-06-2012 07:32 PM

air-cond yang paling bagus dipasaran malaysia adalah daikin, senyap dan jimat elektrik made in japan tu...:):D

Saleh83 05-06-2012 07:33 PM

aku pakai jenama Hisense... diorg ckp adik beradik hitachi.... tak tau le...harap2 bil letrik ok.... huhuhuhu

Scremojack 05-06-2012 08:13 PM

Adei..x penah beli aircond plak..tp best tido pakai aircond ni...

balang 05-06-2012 10:51 PM

aku sekang planning nak beli air cond..panas giler sekang ni..pasang kipas 5 pun berpeluh2 badan aku...plan nak amik MIDEA portable 1.0 hp, rasa2 ok tak??esok ingat nak gi survey kat bangi n kajang..

kaylis 06-06-2012 01:42 PM

Quote:

Originally Posted by faris_sn (Post 13445232)
musim panas ni tgh plan rembat 1 lg utk bilik anak aku...ingat nak cr 2nd hand jerk...bujet <400 2nd ada ker ek...

sapa tau blh share...

boleh check dgn mamat ni kat link ni... http://www.dtrade.com.my/

aku dah survey dan regenya lebey kurang 40% murah dari beli new...

All in 06-06-2012 01:54 PM

Quote:

Originally Posted by Jajan (Post 13157764)
Aku pakai Mitsubishi Mr.Slim 1hp yg ada i-see sensor yg gerak kekiri kanan (sekali pandang mcm cctv la pulak), air cond ni mmg dicipta tanpa inverter tp jimat woo.. inverter berfungsi lepas 3-8 jam aircond beroperasi bergantung pada brand tp mitsubishi model yg aku sebut td wp xde inverter tp start dr bukak aircond dah blh jimat letrik dgn teknologi termaju mitsubishi. Lg pun BTU dia tinggi 9200, cepat sejuk, senang nk cuci tp bentuk dia x slim mcm nama dia, besar mcm 1.5hp aircond standard, mgkn itu kelebihan tersembunyi dia kot. Bagi aku 3 brand je yg akan aku pilih 1.Mitsubishi 2. Carrier 3.Daikin.

Aku pn pakai sebijik brand/model yg sama. stp hari 11-12jam, bulanan rm60-80.
Nama slim tp x brp nk slim. mmg di akui, rupa mcm 1.5hp. cuci sendiri je.
Kuasa nya yg di tagih selama setahun ni tp msh terbaik & di percayai :)cgrock

KB Gold 07-06-2012 12:20 AM

Quote:

Originally Posted by ivtec (Post 13446401)
air-cond yang paling bagus dipasaran malaysia adalah daikin, senyap dan jimat elektrik made in japan tu...:):D

betul jimat elektrik tapi bila rosak spare parts mahal giler....

hepiman 07-06-2012 10:34 AM

ada sape2 tau kedai aircond murah area s.Alam? sila PM kawe yea.... igat nk pasang mggu nie! brand PANASONIC.

skateedge 07-06-2012 01:39 PM

Quote:

Originally Posted by KB Gold (Post 13460298)
betul jimat elektrik tapi bila rosak spare parts mahal giler....

fuh!!! aku baru nak angkat Daikin.. sparepart mahal lah pulok.. amik Panasonic lah mcm ni...

zurivas 07-06-2012 01:54 PM

Quote:

Originally Posted by hepiman (Post 13463283)
ada sape2 tau kedai aircond murah area s.Alam? sila PM kawe yea.... igat nk pasang mggu nie! brand PANASONIC.

ko pi sek18... sblh kedai perabot...xde lah murah rega standard tapi leh nego

mat_letop 07-06-2012 02:32 PM

Quote:

Originally Posted by zurivas (Post 13465656)
ko pi sek18... sblh kedai perabot...xde lah murah rega standard tapi leh nego

baik suruh kontraktor yang beli sebab depa dapat harga lagi murah...

semestinya york pilihanku

maruwala 07-06-2012 03:30 PM

Quote:

Originally Posted by All in (Post 13454052)
Aku pn pakai sebijik brand/model yg sama. stp hari 11-12jam, bulanan rm60-80.
Nama slim tp x brp nk slim. mmg di akui, rupa mcm 1.5hp. cuci sendiri je.
Kuasa nya yg di tagih selama setahun ni tp msh terbaik & di percayai :)cgrock

Sama macam saya jugak laa.. Dah pakai mr.slim ni dlm 2 tahun.. buat masa ni, masih puas hati.. set 24-25 aje dah sejuk.. cuma pki waktu malam aje.. :D

hepiman 07-06-2012 05:13 PM

Quote:

ko pi sek18... sblh kedai perabot...xde lah murah rega standard tapi leh nego
kt mane bos? ape name kedai tuh?

RuthlessFairy 07-06-2012 05:30 PM

Menyamankan rumah...
Mahupun pejabat...

Sejok selesa... York cooling king!

Y.o.r.k

-Johan- 07-06-2012 06:20 PM

Aku dah 4tahun pakai Mitsubishi, ON 7-9jam sehari.. Bil untuk aircond rm40-45 sebulan.. Servis setiap 8bulan.. Senyap dan masih sejuk macam baru beli.. Memang Berbaloi..

hepiman 12-06-2012 09:08 AM

kawe ari 9/6 dh pasang aircod panasonic.... ok senyap,sejuk harga RM970 siap pasang. sgt puas ati buat masa skrg.

anbusan 12-06-2012 09:45 AM

walaupun dlm keadaan panas skang ni, member aku tetiap hari pun berselubung penuh mase tido.....aku rase badan die ade fungsi cam ekon gak kot haha

hepiman 12-06-2012 10:46 AM

Quote:

walaupun dlm keadaan panas skang ni, member aku tetiap hari pun berselubung penuh mase tido.....aku rase badan die ade fungsi cam ekon gak kot haha
semayang x tinggal kot.....

qarzza 12-06-2012 10:57 AM

ekon yng pling jimat letrik plak ape?


All times are GMT +8. The time now is 02:36 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.