PDA

View Full Version : Apa Tempat Menarik Di Sarawak !


wanzex
22-11-2006, 08:14 AM
lama x g sarawak..2 pn mase kecik2 dulu masa papa btugas kt sana...x ingat n x fhm pe2pn..
leh ke kekawang khususnya dr sarawak citer sket mana tmpt2 menarik kt situk..yg aku ingat hanya water front jer...naik bot...ader lg ke???:D

wanzex
23-11-2006, 11:25 AM
camner ngan santubung....?
atau lame x g sarikei...i miz r...huhuhu !

azlann1981
23-11-2006, 11:29 AM
huhu..dah ada versi sarawk punya plak...hari tu dreamgirl buka thread tanya pasal tempat menarik kat Sabah...aku sarwak banyak tempat tak g lagi cuma yang pernah aku pergi kat srwk tu cuma Lawas je. hmm...tak ada apa2 yang menarik kat Lawas tu cuma aku respect sikit la kat pekan Lawas sebab pekan dia tu mmg bersih aku tengok. Tak byk tempat menarik kat srwk yang aku tahu cuma Niah Park,water Front tu je yang aku tau..

wanzex
23-11-2006, 11:42 AM
mod lan, citer r byk sket...
s'wak 2 cantek taw...
rase nk g plak r...
s'wak, i miz u !!!

DreamGirl
23-11-2006, 11:44 AM
Huhuhu. Turn Sarawak plak kali ni.

Ko nak gi Sarawak daerah mane ? Ade Kuching, Sibu, Bintulu, Miri .. lepas tu area yg lebih kecil macam Sarikei, Lawas dsb.

wanzex
23-11-2006, 11:45 AM
Huhuhu. Turn Sarawak plak kali ni.

Ko nak gi Sarawak daerah mane ? Ade Kuching, Sibu, Bintulu, Miri .. lepas tu area yg lebih kecil macam Sarikei, Lawas dsb.

area mane r...yg ade tlinga lanjut 2...:D :D :D

azlann1981
23-11-2006, 11:50 AM
ko nak g srwk ker wanzex?? hmm...tempat yang menarik kat sarawak aku rasa Guah Niah, sebab ada org kata kalo g srwk tak melawat guah Niah umpama tak lengkap kita punya lawatan kat Sarawak tu..
kalo korg suka membeli belah lak g lah kat water front...aku tak tahu la murah ker mahal barang kat situ sebab aku belum pernah sampai lagi kat situ..hehee:D Yang aku pernah g cuma Lawas je...:(

DreamGirl
23-11-2006, 11:52 AM
area mane r...yg ade tlinga lanjut 2...:D :D :D

Telinga lanjut ?? Tak paham ar bro

belawei
23-11-2006, 11:54 AM
area mane r...yg ade tlinga lanjut 2...:D :D :D

wanzex, kitak YM jak kamek tok...kelak kamek cerita detail...hehehe.sarikei tu kampung aku tu...

azlann1981
23-11-2006, 11:55 AM
Telinga lanjut ?? Tak paham ar bro
ala satu kaum yang kat sarawak yang ppuan dia telinga panjang tu...apa ntah nama kaum tu..
waqnzex nie bukan bro la dreamgirl..dia awek cam ko gak..hehe:p

DreamGirl
23-11-2006, 12:01 PM
ala satu kaum yang kat sarawak yang ppuan dia telinga panjang tu...apa ntah nama kaum tu..
waqnzex nie bukan bro la dreamgirl..dia awek cam ko gak..hehe:p

Oooo ... kalau nak tengok pompuan yg telinga lanjut tu kene gi area kampung la. Ko ambik la tour pegi rumah panjang.

azlann1981
23-11-2006, 12:06 PM
huhu..nak masuk rumah panjang nie aku takut sikit sebab selalunya kat situ diorg banyak bela anjing pemburu..ganas2 pulak anjing tu...huhu aku pernah kena masa aku g rumah org Iban kat Lawas dulu....giler siot banyak anjing ganas2 kat situ..huhu..
tapi rumah org Iban kat Lawas sana diorg tak pakai rumah panjang.

DreamGirl
23-11-2006, 12:12 PM
huhu..nak masuk rumah panjang nie aku takut sikit sebab selalunya kat situ diorg banyak bela anjing pemburu..ganas2 pulak anjing tu...huhu aku pernah kena masa aku g rumah org Iban kat Lawas dulu....giler siot banyak anjing ganas2 kat situ..huhu..
tapi rumah org Iban kat Lawas sana diorg tak pakai rumah panjang.

X per .. asalkan ko x jadik bahan buruan ... ahakz

azlann1981
23-11-2006, 12:15 PM
X per .. asalkan ko x jadik bahan buruan ... ahakz
hehehe..tu la pasal...
hmm...tapi kalo nak g sarawak aku dgr org kata g bandar miri pun best gak..betul ker??apa yang best sgt kat bandar miri tu??

DreamGirl
23-11-2006, 12:17 PM
hehehe..tu la pasal...
hmm...tapi kalo nak g sarawak aku dgr org kata g bandar miri pun best gak..betul ker??apa yang best sgt kat bandar miri tu??

Entah, aku pernah pegi Miri sekali je.

Gi Mulu Caves ler, Niah Caves. Lain i tak tau ..

azlann1981
23-11-2006, 12:20 PM
Entah, aku pernah pegi Miri sekali je.

Gi Mulu Caves ler, Niah Caves. Lain i tak tau ..
best tak g guah niah tu?? ada nampak tak kat dinding gua tu lukisan2 org zaman dulu..

DreamGirl
23-11-2006, 12:22 PM
best tak g guah niah tu?? ada nampak tak kat dinding gua tu lukisan2 org zaman dulu..

Hahaha .. aku x pernah pegi la. I gi area Bandar dia jer. Lepas tu stay kat beach resort.

wanzex
24-11-2006, 01:07 AM
wanzex, kitak YM jak kamek tok...kelak kamek cerita detail...hehehe.sarikei tu kampung aku tu...

dr sarikei aku penah g sibu nek bot...nk g kapit xsempat plak...papa kata klu g gek kena tdo sana...kitorg takut...d sana aku dengaq citer ramailh wanita2 telinga lanjt 2...:confused: :confused: :confused:

mohd_ekhwan
24-11-2006, 01:51 AM
kat s'wak awek cun2 ghehehe.. masa untuk ngorat.. sala ngorat kena santau ghehehe

Fisher
24-11-2006, 02:31 AM
Pergi sarawak jangan lupa beli gambir sarawak kat pasar satok..
Sure boleh terpacak 24 jam.. suami suka, isteri setuju.. muehuehue

Perempuan telinga lanjut tu kat Belaga.. tapi sekarang dah takde dah tradisi tu.
Semua awek cantik2 belaka.. putih melepak mcm perempuan jepun.. muehuehue

J_jr85
24-11-2006, 02:42 AM
ko nak g srwk ker wanzex?? hmm...tempat yang menarik kat sarawak aku rasa Guah Niah, sebab ada org kata kalo g srwk tak melawat guah Niah umpama tak lengkap kita punya lawatan kat Sarawak tu..
kalo korg suka membeli belah lak g lah kat water front...aku tak tahu la murah ker mahal barang kat situ sebab aku belum pernah sampai lagi kat situ..hehee:D Yang aku pernah g cuma Lawas je...:(

Betul tu..klu ko tak pegi Gua niah memang rugi la..mengambil masa lebi kurang sejam dari bandaraya miri..p sana memang best..gua dia memang besar gila..try la p sana...

wanzex
24-11-2006, 06:56 AM
Betul tu..klu ko tak pegi Gua niah memang rugi la..mengambil masa lebi kurang sejam dari bandaraya miri..p sana memang best..gua dia memang besar gila..try la p sana...

a'ah nk g jgk...tp miri 2 kn jauh sgt...aku nk jln2 sekitar bdr kucing (utara n selatan) je...jln2 kt water front naik perahu (de lg ke?)shopping kt situ...mkn seafood kt mana lupa dh...bgmbr ngan patung kucing2...tp aku ikut papa n mama je...klu diorg nk g aku ikt je...aku suka sgt melancong @ mkn angin...kt langkawi ari tul..:D :D :D

wanzex
13-12-2006, 10:21 PM
jiran ajex g cuti2 mesia kt sarawak..pusing2 bdr kucing kat water front tu..pas2 gi ke kilang buat pasu..pas2 g kt umah panjang org iban n org ulu (pe bezanye?)..dia kate bli gek kuih lapis yg byk lapis 2..dan beli ckit ikan terobok asin..dpt gek le ajex merasa..kt melaka ajex suke PISANG SALAI...

LanoG
13-12-2006, 10:36 PM
Sebenarnya kalo nak pegi Sarawak nie luas dan setiap tempat ada daya tarikannya sendiri. Korang kalo first time ke Sarawak, pegi ke ke Kuching. Sana banyak tempat menarik misalnya:
(a) Jalan Gambir- Sapa nak beli gambir sarawak & ikan terubuk bleh gi sini.
(b) Kampung Budaya- kalo nak lihat budaya pelbagai suku kaum kat satu tempat.
(c) Santubong & Pantai Damai- tempat peranginan menarik dengan pantai yang indah.
(d) Waterfront-nak beli barang2 pelik Sarawak, parang, perisai, patung2, sumpit, panah etc...

wanzex
13-12-2006, 10:42 PM
'kampung budaya' tu klu xsilap di santubong gek kan..tul ke???

Tokera
14-12-2006, 02:58 AM
'kampung budaya' tu klu xsilap di santubong gek kan..tul ke???

Ya.. mena la tu. Sik jauh dr umah kamek bah.. 6Km jak.

p/s:Nak naik gunung santubong mmg best.. Tapi kena ingat mulut jgn celupar. Ramai rakyat kat gunung tuh.. macam2 jenis ada. :D :D

Tokera
14-12-2006, 03:03 AM
Sebenarnya kalo nak pegi Sarawak nie luas dan setiap tempat ada daya tarikannya sendiri. Korang kalo first time ke Sarawak, pegi ke ke Kuching. Sana banyak tempat menarik misalnya:
(a) Jalan Gambir- Sapa nak beli gambir sarawak & ikan terubuk bleh gi sini.
(b) Kampung Budaya- kalo nak lihat budaya pelbagai suku kaum kat satu tempat.
(c) Santubong & Pantai Damai- tempat peranginan menarik dengan pantai yang indah.
(d) Waterfront-nak beli barang2 pelik Sarawak, parang, perisai, patung2, sumpit, panah etc...

Tambah sikit lagi..

e-pegi lundu lawat pantai sematan ngan gunung gading.
f-pegi serian lawat taman buaya dan Kandang KhinXXx.. :D
g-pegi pasir pandak.. pantainya boleh tahan cantik.
h-Pengkalan Sapi ngan Water Front sesuai untuk berkasih.
i-pegi Astana -- Makan mee kolok sama laksa sarawak.
j-Pegi belakang Crown Plaza.. ehem2.. Untuk kaki maksiat jerk..

DreamGirl
14-12-2006, 02:13 PM
Ya.. mena la tu. Sik jauh dr umah kamek bah.. 6Km jak.

p/s:Nak naik gunung santubong mmg best.. Tapi kena ingat mulut jgn celupar. Ramai rakyat kat gunung tuh.. macam2 jenis ada. :D :D

Eh eh .. bro Tokera ni orang S'wak ke? Sik tau kamek tok .. hehehe,.

Tokera
14-12-2006, 03:19 PM
Eh eh .. bro Tokera ni orang S'wak ke? Sik tau kamek tok .. hehehe,.

Sik de la kamek miak citok.. Ganu kiter ma!!

p/s:Umah mentua la DG..
Raya Tahun 2007 akan dtg ni datang la ke rumah.Jemput2.Hehe.

DreamGirl
14-12-2006, 03:22 PM
Sik de la kamek miak citok.. Ganu kiter ma!!

p/s:Umah mentua la DG..
Raya Tahun 2007 akan dtg ni datang la ke rumah.Jemput2.Hehe.

Oh .. kitak raya kat umah mentua tahun depan? Kelak kamek sama laki ngan bb pegi .. kitak sediakan rendang dan kari banyak2. Kuat makan kamek tok .. hehehhe

Tokera
14-12-2006, 03:25 PM
ok jak... aher tahun kelak.. lamak juak mok nunggu..:D

cairel77
14-12-2006, 03:26 PM
aku nak kena belaja bahasa sarawak pulak daa..

DreamGirl
14-12-2006, 03:26 PM
ok jak... aher tahun kelak.. lamak juak mok nunggu..:D

Sik hal bro ... kamek setia menunggu jemputan kitak tahun depan

DreamGirl
14-12-2006, 03:27 PM
aku nak kena belaja bahasa sarawak pulak daa..

Silakan ...

cairel77
14-12-2006, 03:28 PM
sapa bole ajar aku bahasa iban?

Tokera
14-12-2006, 03:32 PM
Aku tau satu patah jerk.. nan palau kitak ya.. ekekekeke.

cairel77
14-12-2006, 03:33 PM
Aku tau satu patah jerk.. nan palau kitak ya.. ekekekeke.

tak paham sepatah haram

DreamGirl
14-12-2006, 03:36 PM
pulai kampong tanam jagong ..... ahahhaa

cairel77
14-12-2006, 03:39 PM
lelengau amai ka nuan..

tu jer aku tau kakakakakaa.. jiwang karat.

Fisher
14-12-2006, 03:41 PM
nama kak bekimbit kitak wai..?

cairel77
14-12-2006, 03:43 PM
nama kak bekimbit kitak wai..?

gapo dio ni.. dok pahe kawe..translate skali loh

Fisher
14-12-2006, 03:46 PM
gapo dio ni.. dok pahe kawe..translate skali loh
ntah, aku pon x paham aku cakap apa
tanya dreamgirl :D

egold2u
14-12-2006, 04:30 PM
ntah, aku pon x paham aku cakap apa
tanya dreamgirl :D

ahahaks..lamak sik nanga..lamak kamek sik dtg sawak tok...rindu.. ngan water front....:D

Tokera
14-12-2006, 04:33 PM
nembiak citok kacak2.. bidayuh sama ulu nan mena2 kacak aih..

cairel77
14-12-2006, 04:41 PM
wehh.. translate la skali.. tak paham amendeeee pun.. aku nak blaja skali nih..

Tokera
14-12-2006, 04:45 PM
nembiak citok kacak2.. bidayuh sama ulu nan mena2 kacak aih..

maksud dia.. Budak2 di situ cantik2... org bidayuh sama orang ulu memang benar2 cantik sekali.. :D

Fisher
14-12-2006, 04:48 PM
sulu parai lantak lipan..

maksudnya: kekasih mati dilanggar jentolak

cairel77
14-12-2006, 04:59 PM
macam2 daaa.. apa lagi.. kongsi bahasa sikit..

cairel77
14-12-2006, 05:07 PM
nama kak bekimbit kitak wai..?

ooo.. dah paham dahh... hehehe

ndak lamak gik ba shah alam. :D

Fisher
14-12-2006, 05:07 PM
Biasanya kalau belajar bahasa orang..
Mesti belajar bahasa yang kotor2 dulu..

Ngayap - ??

Fisher
14-12-2006, 05:08 PM
ooo.. dah paham dahh... hehehe

ndak lamak gik ba shah alam. :D
salah larr.. :D

egold2u
14-12-2006, 05:10 PM
Biasanya kalau belajar bahasa orang..
Mesti belajar bahasa yang kotor2 dulu..

Ngayap - ??

auk...
sik mauk kmk...
kotor mcm asuk..wakakaka

cairel77
14-12-2006, 05:17 PM
salah larr.. :D

salah ke.. hehehe

jako ndak nemu. ber.... nemu.. hahaha

gurauu aaaa .. jgn mare..

Fisher
14-12-2006, 05:27 PM
indu dara menua kuching pandai main bejeling
takut aku merening

tok uban tu dah tua krepot tunggu nak k.o jer..
masih taknak bagi orang lain jawatan ketua menteri..

cairel77
14-12-2006, 05:28 PM
poning aku.. balik dulu la wehh.. esok sambung lagi. hehehe

wanzex
19-12-2006, 08:19 PM
saya dengar udang kat sana murah..tul ke..?? dulu mase sy g sarikei, mmg murah..!