PDA

View Full Version : Masalah Saluran Sinki Tersumbat...


ratusanRM
06-09-2009, 08:51 AM
salam,


kalau sinki tersumbat, selain guna PAM ada ke cara2 lain nak atasi? :-?:-?:-?


tak silap den ada chemical yg boleh clearkan saluran paip yg tersumbat... tp den dah lupa....


ada sape2 tahu tak? :-?

edrais
06-09-2009, 08:55 AM
ado bro, boli kek kodai hardware chemical tu, dalam 10/15 ingit, tuang lepas tu biarkan kejap dalam 1/2 jam. insyallah settle.

cakap kat tokei tu chemical untuk sinki tersumbat.

ratusanRM
06-09-2009, 09:01 AM
ado bro, boli kek kodai hardware chemical tu, dalam 10/15 ingit, tuang lepas tu biarkan kejap dalam 1/2 jam. insyallah settle.

cakap kat tokei tu chemical untuk sinki tersumbat.

ooo, takde nama khas untuk chemical tu eh? :">:">:">



hari ni cuti, esok la kena g hardware.... ~X(

marvelous
06-09-2009, 09:03 AM
ooo, takde nama khas untuk chemical tu eh? :">:">:">



hari ni cuti, esok la kena g hardware.... ~X(

biasa kalo kat supermarket atau pasar raya besar..ada jugak jual benda tu :)

mamza
06-09-2009, 09:06 AM
aku nak share periodic maintenance utk sinki ni... normally pada setiap minggu aku akan tuang air panas kat dalam sinki, utk buang minyak.. sbb minyak n lemak le yg buatkan bendalah lain senang nak sangkut..lama2 sumbat le dia.

ratusanRM
06-09-2009, 09:08 AM
biasa kalo kat supermarket atau pasar raya besar..ada jugak jual benda tu :)

TQ semua, insya Allah den akan cari chemical ni.... #:-S#:-S


sinki kat umah tersumbat skrg ni ~X(~X(


skrg ni umah yg baru dibuat oleh mana2 pemaju akan sambungkan air sinki ke sewerage tank (indah water) dengan alasan untuk mengelakkan alam sekitar tercemar....


tp saluran paipnya dah la kecik, byk selekoh2 pulak ~X(~X( tu semua memudahkannya tersumbat....


padahal, hari2 wife den siram air panas kat sinki tu.... untuk mengelakkan minyak / lemak dari berketul2.....



last choice kalau tak boleh setel gak, den terpaksa panggil tukang paip.... buat saluran baru direct terus ke longkang :D

tokmat™
06-09-2009, 09:12 AM
kalau dah tersumbat sangat.....
maka kenalah panggil orang yg pakar membuang semua yg tersumbat... :)

ratusanRM
06-09-2009, 09:13 AM
aku nak share periodic maintenance utk sinki ni... normally pada setiap minggu aku akan tuang air panas kat dalam sinki, utk buang minyak.. sbb minyak n lemak le yg buatkan bendalah lain senang nak sangkut..lama2 sumbat le dia.

ni mmg dah jadi rutin harian wife den.... tapi masa duduk kat kuarters dulu takde masalah ni sebab saluran paip size besar (2 1/2 inci)


umah skrg ni paip kecik je (1 1/2 inci) ~X(~X(


pemaju nak cut cost :(scam

ratusanRM
06-09-2009, 09:14 AM
kalau dah tersumbat sangat.....
maka kenalah panggil orang yg pakar membuang semua yg tersumbat... :)

itu dah pasti.... tp nak cari alternatif lain sebelum panggil yg pakar..... :">

tokmat™
06-09-2009, 09:16 AM
itu dah pasti.... tp nak cari alternatif lain sebelum panggil yg pakar..... :">
sinki rumah sia ni selalu sumbat...
pening ooooo......
la ni masih sumbat gak... hari2 kena pam.....
memang saluran paipnya kecik sangat......

ratusanRM
06-09-2009, 09:20 AM
sinki rumah sia ni selalu sumbat...
pening ooooo......
la ni masih sumbat gak... hari2 kena pam.....
memang saluran paipnya kecik sangat......

tu la beza developer skrg dengan developer dulu.... skrg sume main kecik2 & barang x berkualiti.... :(scam:(scam


gara2 nak jimat kos ~X(


umah mak den kat seremban dari mula2 (tahun 1989) sampai skrg takde masalah sinki tersumbat pun.... :">:">

hatisuka
06-09-2009, 09:24 AM
ada produk cosway.. clock remover. belilah 2/3 botol simpan kat rumah...

ratusanRM
06-09-2009, 09:27 AM
ada produk cosway.. clock remover. belilah 2/3 botol simpan kat rumah...

cantik.... bleh carik kat cosway tampin :">:">:">

ratusanRM
06-09-2009, 09:32 AM
yang ni ke clog remover tu? :-?

http://www.cosway.com.my/product/household/pic/clog%20rmver.jpg

http://www.cosway.com.my/product/household/pm_clog%20rmver.htm


nak g carik pagi ni terus.... :D:D

hatisuka
06-09-2009, 09:35 AM
yang ni ke clog remover tu? :-?

http://www.cosway.com.my/product/household/pic/clog%20rmver.jpg

http://www.cosway.com.my/product/household/pm_clog%20rmver.htm


nak g carik pagi ni terus.... :D:D

ya lah tu.. clog remover.. gagal spelling aku.. :))

achet
06-09-2009, 09:39 AM
juzz info.. cube tuang cuka kat sinki tu...i/allah berjaya

ratusanRM
06-09-2009, 09:44 AM
juzz info.. cube tuang cuka kat sinki tu...i/allah berjaya

wah... makin byk yg bagi info.... TQ :)cgrock

onerich
06-09-2009, 09:57 AM
aku nak share periodic maintenance utk sinki ni... normally pada setiap minggu aku akan tuang air panas kat dalam sinki, utk buang minyak.. sbb minyak n lemak le yg buatkan bendalah lain senang nak sangkut..lama2 sumbat le dia.

terima kasih atas info....boleh diamalkan sekarang...:D

ratusanRM
06-09-2009, 10:04 AM
• Dua sudu besar garam dilarutkan ke dalam secawan air mendidih.
• Tuang ke dalam saluran paip perlahan -lahan.
• Biarkan seketika.
• Alirkan air semula.



Paip sinki tersumbat
Cmpurkan cuka, garam dan soda bikarbonat dlm kuantiti yg sama. Biarkan meresap ke dlm paip selama 15 minit kemudian jirus air panas.


Masukkan garam kasar ke dalam saluran sinki yang tersumbat, kemudian tuangkan air panas pada suhu mendidih ke dalam saluran sinki tadi. Ulang beberapa kali hingga perjalanan air di sinki lancar semula.


tak sangka bila google byk pulak jumpa petua :D:D:D

tebbaloi
06-09-2009, 12:38 PM
kalu tersumbat serius ko dismantle jek piping tuh bro.. sebab kat bawah kabinet ada satu junction stopper tuh.. bukak jek dan buang manual kekotoran tu.. pastu install balik.. itu yg aku biasa buat..

tomie
06-09-2009, 12:41 PM
aku nak share periodic maintenance utk sinki ni... normally pada setiap minggu aku akan tuang air panas kat dalam sinki, utk buang minyak.. sbb minyak n lemak le yg buatkan bendalah lain senang nak sangkut..lama2 sumbat le dia.

good
petua org2 kampongg je tu... :)):)cgrock:)paid

the twelve
06-09-2009, 12:47 PM
kalau saluran paip kat tandas lak tersumbat nak wat cmne ek?
ada cara paling hardcore tak nak settle?

Dah try guna pelocok, sampai nak tercabut tgn dok pam. tp tak luak pun air tu.
paip pvc. kalau curah asid ke..tak rosak ke.. nnt umah bwh lak problem..?

ajax932
06-09-2009, 12:53 PM
aku nak share periodic maintenance utk sinki ni... normally pada setiap minggu aku akan tuang air panas kat dalam sinki, utk buang minyak.. sbb minyak n lemak le yg buatkan bendalah lain senang nak sangkut..lama2 sumbat le dia.

ooo... baru tau... thanx...:)paid

imatheonlyone
06-09-2009, 12:57 PM
sinki tu paip[ nye cmne??

cam kat rumah aku ni paip nye leh di bukak...

lau paip kat bawah tu leh bukak, bukak je...

anipo
06-09-2009, 01:39 PM
aku nak share periodic maintenance utk sinki ni... normally pada setiap minggu aku akan tuang air panas kat dalam sinki, utk buang minyak.. sbb minyak n lemak le yg buatkan bendalah lain senang nak sangkut..lama2 sumbat le dia.

oo itu ker? :D nak cuba amalkan jugak la..:">

shukcaya
06-09-2009, 04:52 PM
tuka sinki br je la ustaz :">:">:))

thoghele
06-09-2009, 05:14 PM
aku nak share periodic maintenance utk sinki ni... normally pada setiap minggu aku akan tuang air panas kat dalam sinki, utk buang minyak.. sbb minyak n lemak le yg buatkan bendalah lain senang nak sangkut..lama2 sumbat le dia.

yap... lg 1 rerajin la servis bottle trap kt bawah sink tue..

ratusanRM
06-09-2009, 06:00 PM
kalau saluran paip kat tandas lak tersumbat nak wat cmne ek?
ada cara paling hardcore tak nak settle?

Dah try guna pelocok, sampai nak tercabut tgn dok pam. tp tak luak pun air tu.
paip pvc. kalau curah asid ke..tak rosak ke.. nnt umah bwh lak problem..?

kalau paip saluran tandas, kena panggil indah water je la :D:D

kalu tersumbat serius ko dismantle jek piping tuh bro.. sebab kat bawah kabinet ada satu junction stopper tuh.. bukak jek dan buang manual kekotoran tu.. pastu install balik.. itu yg aku biasa buat..

sinki umah den ni jenis yg 2 sinki, so takde perangkap kat bawah tu.... ntah camne ntah developer buat.... ~X(~X(

good
petua org2 kampongg je tu... :)):)cgrock:)paid

ni mmg dah diamalkan sejak berumahtangga :">:">

ratusanRM
06-09-2009, 06:01 PM
sinki tu paip[ nye cmne??

cam kat rumah aku ni paip nye leh di bukak...

lau paip kat bawah tu leh bukak, bukak je...

takleh bukak punya.... ~X(~X(

yap... lg 1 rerajin la servis bottle trap kt bawah sink tue..

takleh nak servis sebab takde trap :p:p

ratusanRM
06-09-2009, 06:03 PM
ni den tgh try clog remover beli kat kedai hardware tghari tadi.... tgk camne.... :D:D:D


kena make sure sinki tu kering untuk lebih efisen.... :D:D:D

ratusanRM
06-09-2009, 06:05 PM
tuka sinki br je la ustaz :">:">:))

tukar sinki watpe.... yg tersumbat saluran dia je :">:">:">

shukcaya
06-09-2009, 06:09 PM
tukar sinki watpe.... yg tersumbat saluran dia je :">:">:">

:">:">

CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Santai, Info
Reload this Page Ask/Help : Masalah Sinki Tersumbat...

adess..tajuk ustaz sinki..bkn saluran :"> :))

ratusanRM
06-09-2009, 06:14 PM
:">:">

CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Santai, Info
Reload this Page Ask/Help : Masalah Sinki Tersumbat...

adess..tajuk ustaz sinki..bkn saluran :"> :))

kena tukar tajuk thread ni :))

Kehidupan
06-09-2009, 06:17 PM
panggil tukang paip tak ke ustaz....?:">:">:">

shukcaya
06-09-2009, 06:22 PM
kena tukar tajuk thread ni :))

:eek::eek: yess menang :))

ratusanRM
06-09-2009, 06:26 PM
panggil tukang paip tak ke ustaz....?:">:">:">

tu last choice.... :D:D

Kehidupan
06-09-2009, 06:28 PM
tu last choice.... :D:D

kalau jadikan sebagai first choice kn da selesai da masalah nih....:">:">:">

ratusanRM
06-09-2009, 06:31 PM
kalau jadikan sebagai first choice kn da selesai da masalah nih....:">:">:">

kalau 1st choice tu kena pecah kan saluran paip, makan masa lama.... try dulu alternatif....


kalau tak settle gak kena la panggil.... ~X(~X(

ratusanRM
07-09-2009, 06:42 AM
dah tggu semalaman lepas curah clog remover dalam saluran sinki....


pagi ni wife den akan tgk camne... den nak g sekolah.....



harap2 ok, kalau tak..... panggil je plumber :p:p:p

qreemall
07-09-2009, 06:45 AM
dah try curah asid?

theBLOGGERboy
07-09-2009, 06:47 AM
tuang asid jer bro..:D

ratusanRM
07-09-2009, 06:49 AM
dah try curah asid?

tak pasal2 bocor pulak saluran sinki nanti #:-S


p/s : boleh ke? :-?:-?:-?

theBLOGGERboy
07-09-2009, 06:52 AM
tak pasal2 bocor pulak saluran sinki nanti #:-S


p/s : boleh ke? :-?:-?:-?

boleh sebenarnya, coz pakcik hamba pnah wat, and segale karat2 and bnda2 tersumpat skali kluar, but kna pkai asid yg x kuat la..

qreemall
07-09-2009, 06:55 AM
tak pasal2 bocor pulak saluran sinki nanti #:-S


p/s : boleh ke? :-?:-?:-?

bkn asid kuat.
asid lemah.
kat kedai hardware byk jual asid yg diorg gune utk saluran tersumbat.

onerich
07-09-2009, 06:56 AM
ingat dah settle masalah sinki nih...:)

damiaphang
07-09-2009, 07:07 AM
boleh gak ltk garam kasar dlm lubang...garam biar banyak (1kg @ lebih)...

lps tu tuang air yg tengah mendidih banyak2...kemudian pam...insyaallah ok...

damiaphang
07-09-2009, 07:08 AM
ari ni teman pun pam gak...takut tersumbat...sbb dah biasa tersumbat...#:-S

minyak yg ada dlm lubang tu teman cedok buang dlm longkang...:D
kira ok la setakat arini belum lg tersumbat...:)cgrock
tp ada potensi tersumbat...#:-S

ratusanRM
07-09-2009, 10:38 AM
alhamdulillah.... tadi wife sms cakap saluran dah clear.... :D:D:D:D



pasni nak beli clog remover, simpan wat spare kat umah :p:p

insyi©
07-09-2009, 10:42 AM
gi hardware...cakap nak beli asid...utk sinki tersumbat....

ratusanRM
07-09-2009, 10:44 AM
gi hardware...cakap nak beli asid...utk sinki tersumbat....

benda tu dipanggil clog remover.... :">:">:">

insyi©
07-09-2009, 11:00 AM
benda tu dipanggil clog remover.... :">:">:">


kalau cosway punyer...aku tau nama dia clog remover...tp kalau kedai hardware...ko ckp asid jer...org tu kenal...:)) :))

ratusanRM
07-09-2009, 11:04 AM
kalau cosway punyer...aku tau nama dia clog remover...tp kalau kedai hardware...ko ckp asid jer...org tu kenal...:)) :))

den beli kat hardware semalam tulis kat botol dia clog remover gak :p:p

akuler
06-03-2010, 07:09 AM
alhamdulillah.... tadi wife sms cakap saluran dah clear.... :D:D:D:D



pasni nak beli clog remover, simpan wat spare kat umah :p:p


saluran umah aku pon tersumbat ni, leh ler aku gi beli clog remover ni nanti.

egg_toast
06-03-2010, 10:13 AM
clog remover blh guna tuk paip kat bilik air ke?
sblm ni guna asid, mmg oklah tp ngeri je tgk
asid berasap. simen tetanggal ape kan kulit kita
ee ngeri..ngeri :(

aes
06-03-2010, 11:46 AM
cuba letak garam kasar, lps tu jirus dgn air panas ....

insyaALLAH berkesan

aes
06-03-2010, 11:47 AM
boleh gak ltk garam kasar dlm lubang...garam biar banyak (1kg @ lebih)...

lps tu tuang air yg tengah mendidih banyak2...kemudian pam...insyaallah ok...

samale dgn tips den ..... :)cgrock:)cgrock