PDA

View Full Version : Tolong..... kereta kena tarik


1305
31-07-2009, 07:22 PM
Salam semua,

Kepada sesiapa yang ada pengalaman kereta kena tarik, atau mmg kerja tukang tarik kereta, atau apa2 je la yang berkaitan dengan tarik kereta ni, boleh tak tolong ;

1. apa langkah yang perlu diambil sekiranya kereta kita kena tarik?
2. apa hak kita sebagai peminjam?
3. bagaimana nak keluarkan kereta dari yard?

dan korang boleh la tambah secukup rasa kat sini...


waaaaa......
kereta aku yang rosak tu pun bank dah tarik.... sedihnya aku.....

:((:((:((:((:((:((

lya24
31-07-2009, 07:28 PM
Dah tak bayar..memang lah kena tarik...cuba kau bayar...kalau dia nk tarik gak..kau tarik lah telinga dia...hhehehehe

elan
31-07-2009, 07:32 PM
berapa bulan tak bayar tuan? kalau nak keluarkan kereta dari yard, kena bayar tunggakan yang tertunggak tu.. campur upah tukang tarik... tapi boleh kawtim lagi dengan bank, tapi kena bincang elok2 le...

EzY-eLoaD
31-07-2009, 07:34 PM
perkara yg ditakuti oleh pembeli kereta...huhu..toing2

CrusheD_LameR
31-07-2009, 07:34 PM
setahu aku la...

kalau keter tak bayar beberapa bulan..sampai la kene tarik...bank akan bagi peluang lagi dengan menyuruh empunya diri itu menyelesaikan bayaran tertunggak...dan bank akan beri tempoh...

adalah lebih baik sedara call bank...dan berbincang...

kereta kene tarik...besar impak nye...
selamatkan la dulu selagi boleh...

1305
31-07-2009, 07:38 PM
4 bulan kantoi... baru cadang nak byr semua minggu depan.

satu hal lagi.. kereta tu dah dekat 3 tahun tak bergerak rosak.. aku bayar buta2 jer bebulan... haduiiiii....

ni pun kumpul duit nak repair kereta tu... abis2 kena tarik lak.. apa la malang..

lebai malang tul...

adil2604
31-07-2009, 07:41 PM
biasanya kalau korang nak tahu bank cimb adalah bank yg paling payah sekali tukang tarik kete ni nak tari kete bank cimb....sebab klau dah ada org nak tarik kete ko n ugut macam2 depan kete ko....cepat2 ko g bayar sebulan dekat bank berdekatan dan tunjuk resit dekat dia...meman dia tak boleh tarik walaupun RO dah keluar...bank lain klau RO dah keluar memang tetap bole tarik......nie pegalaman aku lar......

1305
31-07-2009, 07:55 PM
ni bank cimb la ni... waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

mgu dpn aku pi wisma nusantara, kl... tau la korang.. sob..sob..sob...

kereta rosak pun korang nak tarik...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Ahmad07
31-07-2009, 08:09 PM
ni bank cimb la ni... waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

mgu dpn aku pi wisma nusantara, kl... tau la korang.. sob..sob..sob...

kereta rosak pun korang nak tarik...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

die tak kire kete rosak atau tak... kalo ko tak bayar beberapa bulan, jumpe kat tukang tarik kete, die tarik la.. dah tukang tarik kete tu cari makan dengan cara ni... ape leh buat... bayar je la tunggakan tu...

tommy22
31-07-2009, 08:10 PM
ni bank cimb la ni... waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

mgu dpn aku pi wisma nusantara, kl... tau la korang.. sob..sob..sob...

kereta rosak pun korang nak tarik...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

sabar bro.. masih boleh dapat balik keter ko tuh..
isnin baru ko boleh settle kan masalah ni..
skrg ni relax je tak yah tension2 ok..

1305
31-07-2009, 08:17 PM
tq semua... aku tak la tension, aku lagi tension nak pk pasal enjin kereta tu... dah la mahal, cepat rosak lak...


sapa ada kepakaran betulkan atau convert enjin kia carnival?

adil2604
31-07-2009, 08:21 PM
dekat mana kena tarik n bila...???? mana tau member2 aku yg tarik bole aku tolong2....

1305
31-07-2009, 08:26 PM
dekat mana kena tarik n bila...???? mana tau member2 aku yg tarik bole aku tolong2....

sungai besar. sabak bernam......................
baru ptg tadi....

tq tn nak tolong, tak per, aku cuman nak betulkan enjin tu balik jer... minggu dpn aku mmg nak bayar pun... bia la dia rasa tido dala yard dulu...

jibam70
31-07-2009, 08:35 PM
Kereta aku pun dah kena tarik, dah kena lelong pon...
bank Islam. baki loan yang aku kena tanggung selepas lelong ialah RM25K huhuhu.. aku bawa AKPK. :((:(( bayar barang yang dah takde...

FaRid^sp
31-07-2009, 08:36 PM
x pasal2 dah rugi >RM750 utk upah tarik & simpanan dlm yard tu..

yazryyahya
31-07-2009, 08:44 PM
org yg tarik kereta tu cakap dgn ko cara baik ke kasar?

arafatprofit
31-07-2009, 09:17 PM
berapa bulan tak bayar tuan? kalau nak keluarkan kereta dari yard, kena bayar tunggakan yang tertunggak tu.. campur upah tukang tarik... tapi boleh kawtim lagi dengan bank, tapi kena bincang elok2 le...

Tak semua bank senang kawtim....yang aku tau,Ambank senang kawtim..Maybank hehehe

inna
31-07-2009, 09:41 PM
Salam semua,

Kepada sesiapa yang ada pengalaman kereta kena tarik, atau mmg kerja tukang tarik kereta, atau apa2 je la yang berkaitan dengan tarik kereta ni, boleh tak tolong ;

1. apa langkah yang perlu diambil sekiranya kereta kita kena tarik?
2. apa hak kita sebagai peminjam?
3. bagaimana nak keluarkan kereta dari yard?

dan korang boleh la tambah secukup rasa kat sini...


waaaaa......
kereta aku yang rosak tu pun bank dah tarik.... sedihnya aku.....

:((:((:((:((:((:((


alololo ciannyer dia...dah,jgn nangis,jgn sesedih k:)..
kalau duit dah cukup, senin ni g settlekan payment yg tertunggak tu..bank bagi masa dalam 21 hari je rasanyer tuk settlekan bayaran penuh
kete tu bank tarik n simpan kat warehouse kan? kalau nak amek nanti kene bayo upah diorang simpan kete tu..5 hengget sehari rasanyer

sunnyfx
31-07-2009, 09:50 PM
Ya betul. Simpan kte kat gudang bank tu pun kita yang kene tanggung, Jadi takleh lambat2. Bayaran kira hari.

Blues
31-07-2009, 10:13 PM
tq semua... aku tak la tension, aku lagi tension nak pk pasal enjin kereta tu... dah la mahal, cepat rosak lak...


sapa ada kepakaran betulkan atau convert enjin kia carnival?

Boleh convert enjin nissan cefiro bro :)

zerovirus
31-07-2009, 10:22 PM
bauyar semua keluarkan balik settle

azriusre
31-07-2009, 10:27 PM
Keta kena tarik?? keta aku dulu pun camtu la kena tarik pasal 2bln je tak bayar dengan Cina India Melayu Bank. Lepas kena lelong ada lagi balance RM11000 bawak pi AKPK la ni dok bayar benda yang takdak. Lepas tu aku beli keta lain sampai la ni kira syukur juga pasal tak penah mis bayar lagi.Tahun depan bulan 10 dah habis bayar.Ada pulak member aku keta dia tak bayar dekat 7 bulan, korang tau dia buat mcm mana? dia panggil back hoe korek satu lubang lepas tu dia ambik barang yang boleh guna,Body keta tu dia tanam.La ni aku tak tau apa jadi kat dia...

ajax932
31-07-2009, 10:30 PM
Keta kena tarik?? keta aku dulu pun camtu la kena tarik pasal 2bln je tak bayar dengan Cina India Melayu Bank. Lepas kena lelong ada lagi balance RM11000 bawak pi AKPK la ni dok bayar benda yang takdak. Lepas tu aku beli keta lain sampai la ni kira syukur juga pasal tak penah mis bayar lagi.Tahun depan bulan 10 dah habis bayar.Ada pulak member aku keta dia tak bayar dekat 7 bulan, korang tau dia buat mcm mana? dia panggil back hoe korek satu lubang lepas tu dia ambik barang yang boleh guna,Body keta tu dia tanam.La ni aku tak tau apa jadi kat dia...

Walaupun tanam, rekod tetap ada kt bank kan?:-?:-?

ajax932
31-07-2009, 10:31 PM
Kereta aku pun dah kena tarik, dah kena lelong pon...
bank Islam. baki loan yang aku kena tanggung selepas lelong ialah RM25K huhuhu.. aku bawa AKPK. :((:(( bayar barang yang dah takde...

soalan: kenapa bw ke AKPK? memang kena pegi situ ke?:-?

wazri75
31-07-2009, 10:33 PM
Tak semua bank senang kawtim....yang aku tau,Ambank senang kawtim..Maybank hehehe

kereta aku ambank...tak tarik tapi dah keluar surat panggilan mahkamah...:((

azriusre
31-07-2009, 10:38 PM
Walaupun tanam, rekod tetap ada kt bank kan?:-?:-?

Ye keta dia tanam tapi rekod dia masih ada dgn bank...

jibam70
31-07-2009, 10:50 PM
soalan: kenapa bw ke AKPK? memang kena pegi situ ke?:-?

Tak nak bawa ke program restructure AKPK pun takpe,boleh deal dgn bank nak bayar bulan2 brapa. Aku bawa ke AKPK sbb aku memang dah dalam program tu dah 2 tahun dah pun. So aku tambah 1 lagi loan keta tarik ni la. AKPK tak boleh restructure loan keta & rumah hanya personal loan dan CC je. tapi baki loan keta kena tarik ni kira personal loan la, boleh masuk AKPK(blacklist tak rasmi/elak muflis). Bro azriusre mungkin bleh citer kongsi pengalaman dia kot..

smate
31-07-2009, 11:25 PM
pergh...susah nye kl dh kene tarik

1305
01-08-2009, 12:18 AM
tq semua... tu la.. senin ni aku pi kautim balik kat bank....
huhuhu.... keta tu nama org umah aku....

agak2, kalau aku nak refinance semula atas nama aku bleh ker?...
sian lak kat bini aku, tetiba black list...
dia tak tau ni kereta tu kena tarik...

huhuhu... aku simpan kereta tu kat bengkel member aku....
ni kira selesai la... malas aku nak pikir lagi...

yang aku pikir sekang, nak refinance semula jer...

sapa kerja bank? agak2 boleh ker jadi menda mcm ni, aku refinance atas nama aku lak...

4hM4d
01-08-2009, 12:25 AM
tq semua... tu la.. senin ni aku pi kautim balik kat bank....
huhuhu.... keta tu nama org umah aku....

agak2, kalau aku nak refinance semula atas nama aku bleh ker?...
sian lak kat bini aku, tetiba black list...
dia tak tau ni kereta tu kena tarik...

huhuhu... aku simpan kereta tu kat bengkel member aku....
ni kira selesai la... malas aku nak pikir lagi...
yang aku pikir sekang, nak refinance semula jer...

sapa kerja bank? agak2 boleh ker jadi menda mcm ni, aku refinance atas nama aku lak...


normally geng2 repo ni jarang boleh tarik kalau kereta dalam workshop melainkan owner workshop kawtim dengan tukang tarik kereta

acan
01-08-2009, 12:37 AM
Keta kena tarik?? keta aku dulu pun camtu la kena tarik pasal 2bln je tak bayar dengan Cina India Melayu Bank. Lepas kena lelong ada lagi balance RM11000 bawak pi AKPK la ni dok bayar benda yang takdak. Lepas tu aku beli keta lain sampai la ni kira syukur juga pasal tak penah mis bayar lagi.Tahun depan bulan 10 dah habis bayar.Ada pulak member aku keta dia tak bayar dekat 7 bulan, korang tau dia buat mcm mana? dia panggil back hoe korek satu lubang lepas tu dia ambik barang yang boleh guna,Body keta tu dia tanam.La ni aku tak tau apa jadi kat dia...

membazir g tanam watper..
sorok jer la..
keadaan da reda sok bwk kuar g jual murah2..
istilah biase die 'kete sakit'..

acan
01-08-2009, 12:38 AM
tq semua... aku tak la tension, aku lagi tension nak pk pasal enjin kereta tu... dah la mahal, cepat rosak lak...


sapa ada kepakaran betulkan atau convert enjin kia carnival?

enjen kia carnival jgn dibaiki..
kos mhl gler..

konbet jer enjen lain..
nisan pn ok..

chayroul
01-08-2009, 01:34 AM
aku ader pengalaman keter kena tarik...bukan sebab tak bayar, tapi tukang tarik silap terima info..masa tu aku balik kampung, naik keter lain balik jer rumah dari kampung, lebih kurang pukul 12.00 malam..aku panik tengok keter aku kat depan umah dah hilang:o..nak kata aku tak bayar ..aku bayar tiap2 bulan..mula nyer ingat kes curi keter#:-S..terus pegi balai konon nyer buat report..sampai kat balai diorang check rupa nyer keter aku kena tarik ..jenuh aku fikir camner kena tarik~X(..polis cakap keter aku kat warehouse selayang sekarang..apa lagi tak sabar nak tunggu pagi..dah la banyak document penting lam keter aku tu..1st sekali aku pergi menyerang bank:mad: ...AfXXN Bank.siap aku baling fail kat muka manager dia:mad:...suruh dia check bulan mana aku tak bayar..dia tengok2, kes nie aku betul:"> ...mula diorang mengelabah...sebab aku cakap lepas nie aku nak pegi HQ..rupa2 nyer diorang silap bagi no keter kat tukang tarik..aku tengok officer incharge kena hamun ngan manager bank...sekarang apa yang aku nak, camana keter aku parking kelmarin, camtu la aku nak tengok balik nanti...masa tu bank layan aku cukup baik sekali...siap hidang kopi ngan kuih muih, pastu ada lak hidang cendol ngan rojak suruh aku makan:D:D...aku cakap kalau keter takder masa aku balik nie aku ugut terus pegi HQ..sampai rumah tengok keter dah ader...tapi tak best nya..bonet blakang dah kena kopak...pastu diorang tarik keter, hand break tak turun, dah haus jadi nya..aku komen balik pasal benda nie...diorang bagi wave sebulan tak payah bayar keter...tentang officer yang silap tu ...aku dengar citer dinasihatkan berenti kerja...sian lak pulak kat macha tu...:(

ajax932
01-08-2009, 01:44 AM
Tak nak bawa ke program restructure AKPK pun takpe,boleh deal dgn bank nak bayar bulan2 brapa. Aku bawa ke AKPK sbb aku memang dah dalam program tu dah 2 tahun dah pun. So aku tambah 1 lagi loan keta tarik ni la. AKPK tak boleh restructure loan keta & rumah hanya personal loan dan CC je. tapi baki loan keta kena tarik ni kira personal loan la, boleh masuk AKPK(blacklist tak rasmi/elak muflis). Bro azriusre mungkin bleh citer kongsi pengalaman dia kot..

o ic.... thanks 4 d info...:)paid

reizwana
01-08-2009, 01:46 AM
ko kene bayar on d spot la jawabnyer...klo xsilap seminggu jer kot period ko nk kene setel payment..aku slalu gak beli keter tender...kesian tgok mamat2 yh terkial2 cari keter tgh panas sbb nk ambik doc penting..

ajax932
01-08-2009, 01:48 AM
aku ader pengalaman keter kena tarik...bukan sebab tak bayar, tapi tukang tarik silap terima info..masa tu aku balik kampung, naik keter lain balik jer rumah dari kampung, lebih kurang pukul 12.00 malam..aku panik tengok keter aku kat depan umah dah hilang:o..nak kata aku tak bayar ..aku bayar tiap2 bulan..mula nyer ingat kes curi keter#:-S..terus pegi balai konon nyer buat report..sampai kat balai diorang check rupa nyer keter aku kena tarik ..jenuh aku fikir camner kena tarik~X(..polis cakap keter aku kat warehouse selayang sekarang..apa lagi tak sabar nak tunggu pagi..dah la banyak document penting lam keter aku tu..1st sekali aku pergi menyerang bank:mad: ...AfXXN Bank.siap aku baling fail kat muka manager dia:mad:...suruh dia check bulan mana aku tak bayar..dia tengok2, kes nie aku betul:"> ...mula diorang mengelabah...sebab aku cakap lepas nie aku nak pegi HQ..rupa2 nyer diorang silap bagi no keter kat tukang tarik..aku tengok officer incharge kena hamun ngan manager bank...sekarang apa yang aku nak, camana keter aku parking kelmarin, camtu la aku nak tengok balik nanti...masa tu bank layan aku cukup baik sekali...siap hidang kopi ngan kuih muih, pastu ada lak hidang cendol ngan rojak suruh aku makan:D:D...aku cakap kalau keter takder masa aku balik nie aku ugut terus pegi HQ..sampai rumah tengok keter dah ader...tapi tak best nya..bonet blakang dah kena kopak...pastu diorang tarik keter, hand break tak turun, dah haus jadi nya..aku komen balik pasal benda nie...diorang bagi wave sebulan tak payah bayar keter...tentang officer yang silap tu ...aku dengar citer dinasihatkan berenti kerja...sian lak pulak kat macha tu...:(

Wooo... dahsyat2...:o
Tp part baling file tu yg paling best tu...:)):))

halimkjg
01-08-2009, 02:10 AM
kalau dah tak bayar tu macam2 alasan memang dorang tak amik tau pun..nak bincang ngan bank nak bayar 2bulan duluke sebulan duluke kira dah terlambat..nak taknak kena bayar berapa yang tertunggak + upah tarik dengan caj storeyard..kalau nasib baik kat store tu keta ko boleh bukak memang handbrake turunla..kalau keta mahal takleh turun alamat kena angkat pakai poklip la jawabnye..

tugas2 di storeyard:

storekeper akan terima kereta wajib ada report polis dan RO,kalau takde store tak layan..bila semua ada storekeper akan buat inspection depan tukang tarik siap dengan CCTV..tukang tarik akan diberi salinan inspection untuk klim duit tarik kat bank..bila keta dah di inspection,kereta akan ditunda kedalam store dan diletakkan bersama2 kereta lain yang ditarik..(memang berpanaslah kereta tu)..

nak tuntut barang yang ada dalam kereta boleh tapi kena dapatkan surat dari bank dulu baru datang ke store,kalau tak...store BO layan...nak datang tengok ketapun sama gak,kena dapatkan surat dari bank dan wajib serahkan kunci...biasanya masa 21 hari adalah masa yang ditetapkan untuk menuntut kereta dari storeyard..kalau tiada respon kepada pihak bank maka bihak bank akan terus melelong kereta kita di pusat lelongan yang ditetapkan..surat akan dihantar kepada owner kereta menyatakan yang kereta nak kena lelong..jika sebelum tukul lelong diketuk dan ucapan SOLD di ucap,owner kereta boleh membatalkan lelongan kereta itu selepas perbincangan dengan pihak bank di adakan..kalau dah ketuk colling one..colling twooooo SOLD to u sir!!! tq sir... memang dah takde harapan lah kereta tu nak dapat balik...

kesimpulannya janganlah lari dari pihak bank ni...pi berbincang,mereka akan beri kelonggaran punye...ada yang kata pi tanam kereta tu lagi dahsyat...baik ko bakar aje kereta tu pastu klim hilang...heheh...

okmudahan membantu...

yazryyahya
01-08-2009, 09:10 AM
semoga TT dpt blik kereta dia..amin

WnB
01-08-2009, 11:00 AM
sabar T.T.. den tak tau nak nasihat apa..

Mr DoN
01-08-2009, 11:34 AM
aku dh 2-3 kali kete kena tarik.. duit memainkan peranan yg sgt penting... sume boleh settle.. klu tt dh ada duit 3 bln + duit tarik `n` store.. isnin ni keta kuar punya.. :D

1305
03-08-2009, 10:38 AM
kepada semua yang beri komen dan nasihat, terima kasih banyak kat semua...

prihatin sungguh korang semua...terharu aku....

cadangan aku, aku nak kasi keluar, pastu aku nak perbaik enjin tu terus, pastu nak refinance atas nama aku lak... tu yang nak pi Nusantara ari ni...

moga2 boleh settle...

doakan la kengkawan yer...

terima kasih...

wassalam...

tapirbawaklori
03-08-2009, 11:13 AM
4 bulan kantoi... baru cadang nak byr semua minggu depan.

satu hal lagi.. kereta tu dah dekat 3 tahun tak bergerak rosak.. aku bayar buta2 jer bebulan... haduiiiii....

ni pun kumpul duit nak repair kereta tu... abis2 kena tarik lak.. apa la malang..

lebai malang tul...


kalau dah tak bergerak...ko letak mana keta tu?...mana bole kena tarik kalau keta kat umah....

tapirbawaklori
03-08-2009, 11:16 AM
Keta kena tarik?? keta aku dulu pun camtu la kena tarik pasal 2bln je tak bayar dengan Cina India Melayu Bank. Lepas kena lelong ada lagi balance RM11000 bawak pi AKPK la ni dok bayar benda yang takdak. Lepas tu aku beli keta lain sampai la ni kira syukur juga pasal tak penah mis bayar lagi.Tahun depan bulan 10 dah habis bayar.Ada pulak member aku keta dia tak bayar dekat 7 bulan, korang tau dia buat mcm mana? dia panggil back hoe korek satu lubang lepas tu dia ambik barang yang boleh guna,Body keta tu dia tanam.La ni aku tak tau apa jadi kat dia...

yang ni piang namanya :))

numanuma
03-08-2009, 12:29 PM
Kalo yg tanam tu rasenye dia akan report polis ilang dan claim insurans, ye ke ?
tapi siasatan utk ilang ni detail tak ?
kalo kantoi duk lokap pulak nanti,

lagi satu,
contoh kalau utang bank ade 50k lagi,
pastu report ilang,
ade insured utk 50k,
tapi value market dlm 30k je,
dpt full insured 50k ke ? :D

1305
03-08-2009, 12:47 PM
laporan terkini...

dah pi Nusantara, boleh kuar kalau bayar 3k, yang tak best, tak bleh nak refinance.... waaaaaaaaaa... value tinggal 20k, full sattlement 38k... waaaaaaaaaaa....

nak restructure pun x bleh sbb islamic scheme...

waaaaaaa...
anybody can help...

tang nak kasi kuar tu, aku boleh la carikan.. aku nak refinance jer ni.... ada bank yang nak buatkan ker?

ada org bank kt sini, selain cimpeng???

tulun...tulun...

degaOne
07-08-2009, 01:14 AM
Memang sahdu bila kreta kena tarik, lagi2 kena tarik tu masa balik kampung bawak anak bini da masa tu bini tengah ngandung plak tu. memang sedih siut. itulah pengalaman aku huhu... masa tu susah hidup ni, tapi mmg da nasib... pengalaman pertama kena tarik kreta mematangkan aku huhuh... klu da berhadapan dgn tukang tarik tu korang ajak2 la dorg minum kat kedai mamak pastu pujuk gila2 klu ada duit dalam poket atau dalam bank yg tggal habuk2 tu atau ada duit bini dengan terpaksa dan tanpa rela bagi je tukang tarik tu upah untuk dia kerja hari tu, klu dia mintak seribu pun koransahakan la mcna pun jangan sampai kena tarik sbb bila dah kena tarik MACAM2 ADAAAA.... lepas bagi upah dorg tu apa lagi dengan pantas sorok ler kat lubang mana2 pun dan terus usaha lagi menagih simpati pinjam kt sesapa untuk bayar tunggakan tapi kereta mesti SOROK ... ni pengalaman beb...

Sekarang ni aku dah ada 2 kereta hehehe dua2 dah bayar siap bayar lebih lagi sbulan dua... Setiap yg berlaku ada hikmahnya ...

goldtrader
07-08-2009, 01:19 AM
aku dulu pernah kena sekali .. tapi tak ditarik laa .. bagi dia duit rm 200 ... then aku cakap aku nak setel dgn bank ... pastu dia siap cakap kalau ada orang lain nak tarik sebut nama dia .. huhuhuhuhu

sal
29-10-2009, 09:39 PM
keter aku tu hampir nk kena tarik dah...aku sajer x bwk kuar, takut terjumpa tukang tarik...keter tu beli kt pahang tp ader kt KL..tukang tarik ni cari 1 m'sia ke keter yg nk ditarik tu?

eboss
29-10-2009, 11:10 PM
keter aku tu hampir nk kena tarik dah...aku sajer x bwk kuar, takut terjumpa tukang tarik...keter tu beli kt pahang tp ader kt KL..tukang tarik ni cari 1 m'sia ke keter yg nk ditarik tu?

Biar ler aku pakai kereta lama sikit janji tak fikir dah bulan2 nak kena bayar :D

fauzizul
29-10-2009, 11:38 PM
tula... ln kali baya hutang tu..:D:)cgrock

tebbaloi
29-10-2009, 11:43 PM
mengikut pengalaman ngan member serumah aku dulu... dia polis :D



1. apa langkah yang perlu diambil sekiranya kereta kita kena tarik?

- memula ko mintak surat report polis menyatakan keta kena tarik
- surat dari bank
- pastu ko tanya nama si penarik dan tulis no. plate keta yg dia guna tuu..

2. apa hak kita sebagai peminjam?

- dah takde hak rasanya sebab keta tu dah tentu atas nama bank.. kita penyewa jekk sebenarnya dan bukan pemilik..
- jgn bagi duit kat penarik.. (nak kawtim la konon!) biasanya diorang takkan nak sebab duit ko bagi tu sikit jek.. upah bank kasi lagi banyakk kot.. rugi je..
- biarkan diorang amik keta ko..
- seterusnya ko g bank utk bayar tunggakan + upah tarik + warehouse
- barang² dalam keta itu jek la hak kita..


3. bagaimana nak keluarkan kereta dari yard?
- dapatkan release letter dari bank lepas ko bayar outstanding + charge tu..
- sebelum amik tu ko cek dulu condition keta tu .. cek enjin mana tau ada part yg kena tukar..
dan korang boleh la tambah secukup rasa kat sini...

taufic
23-12-2009, 10:59 PM
emm thread lama nie
nak tanya sket

bule bagi suggestion tak kat mana nak simpan keta yg on the way nak ditarik?
nak delay la sebulan dua pon takpa dah

haudli
23-12-2009, 11:58 PM
emm thread lama nie
nak tanya sket

bule bagi suggestion tak kat mana nak simpan keta yg on the way nak ditarik?
nak delay la sebulan dua pon takpa dah

better anta balik kampung,then selubungkan..

acan
24-12-2009, 12:04 AM
emm thread lama nie
nak tanya sket

bule bagi suggestion tak kat mana nak simpan keta yg on the way nak ditarik?
nak delay la sebulan dua pon takpa dah

klu aku, tampal plet laen dlu..

smpan uma mmbe ke sdara ke..

tmpat parking awam ker..

ahmad
24-12-2009, 12:15 AM
emm thread lama nie
nak tanya sket

bule bagi suggestion tak kat mana nak simpan keta yg on the way nak ditarik?
nak delay la sebulan dua pon takpa dah

kalau ikut aku masa muda-muda dulu plg selamat kau letak kat used car...atau ttempat jual keta...

biasa dia org tak perasaan....tapi kawtim dgn member used car tu...aku dulu sampai 6 bulan letak....:eek::eek:

haudli
24-12-2009, 12:23 AM
klu aku, tampal plet laen dlu..

smpan uma mmbe ke sdara ke..

tmpat parking awam ker..

cantik idea ni,tapi pastikan berkunci siap2,takut penyamun lak yg tertarik..

taufic
24-12-2009, 02:46 PM
better anta balik kampung,then selubungkan..

nak balik kampung jauh gak tue
takut depa tarik tgh jalan

bab selubung2 ni pon macam menarik gak
nanti petang nk p cari kain

klu aku, tampal plet laen dlu..

smpan uma mmbe ke sdara ke..

tmpat parking awam ker..

tempat parking awam tu cemana?
aku ingat letak kat parking opis aku
tp tadak sticker takleh masuk lak adui2

kalau ikut aku masa muda-muda dulu plg selamat kau letak kat used car...atau ttempat jual keta...

biasa dia org tak perasaan....tapi kawtim dgn member used car tu...aku dulu sampai 6 bulan letak....:eek::eek:

ni pon cantik gak
cemana nk letak kat used car?
kena bayar tak?

keta bro tu sampai 6 bulan jd cemana dah?

mimie813
24-12-2009, 02:50 PM
tt xbayar ke bulan2..??

acan
24-12-2009, 02:59 PM
tempat parking awam tu cemana?
aku ingat letak kat parking opis aku
tp tadak sticker takleh masuk lak adui2


yup..tmpat parking ofis..ko taruk je kat parking flat memane..
sankut plet lain..

keta ayh aku bln lepas pn org tgh crik gak..
aku sankut plet keta aku skali ngn rodtek..

smpan kat umah spupu aku(dpan umah aku je :)))..

smh946
24-12-2009, 04:30 PM
ramai sungguh yg ada pengalaman kena tarik kete ye...harap2 tak perlula ngadap masalah nii...walaupun selalu byr lambat..asyik2 kena interest rm 1-2..hampeh tull

taufic
24-12-2009, 07:29 PM
hehe aku bkn takmo bayaq.. tp nk bayaq lambat sket
wish me luck k