PDA

View Full Version : Apa Itu Post Mortem?


wanzex
28-06-2009, 08:33 PM
kita seringkali mendengar istilah 'post mortem' (bedah siasat). ada saper2 tau apa itu post mortem? :-?:-?

Norfazli
28-06-2009, 08:42 PM
post-mortem itu ialah autopsy

tujuan untuk mengetahui sebab sebenar punca kematian

untuk tujuan perundangan atau perubatan

wanzex
28-06-2009, 08:46 PM
post-mortem itu ialah autopsy

tujuan untuk mengetahui sebab sebenar punca kematian

untuk tujuan perundangan atau perubatan

bagaimana operasi dilaksanakan yup? :-?

Sony_Boy
28-06-2009, 08:57 PM
tengok C.S.I. lebih kurang lah tu..

wanzex
28-06-2009, 09:06 PM
tengok C.S.I. lebih kurang lah tu..

xpenah tgk. alahhhh...citer la kat sini! :D

mostwanted
28-06-2009, 09:17 PM
xpenah tgk. alahhhh...citer la kat sini! :D

contohnya mcm sakit jantung,dia bedahla badan kawan tu n tgk betul ka skit jantung..cmtula kot rasanya.kalau tgk CSI lebih kurang cmtu la..best gk crita tu.

eishen
28-06-2009, 10:47 PM
tgk pe yg sbb kn kematian...

xalimx
28-06-2009, 10:51 PM
kadang2 abih semua tmpt dibedahnya...terseksa mayat tu...

eishen
28-06-2009, 10:52 PM
kadang2 abih semua tmpt dibedahnya...terseksa mayat tu...

sbb xjumpe punca kematian..ssh gak nk carik

wanzex
28-06-2009, 11:12 PM
betul ke kena bedah anggota badan. bukankah itu cuma istilah saja?

tebbaloi
28-06-2009, 11:23 PM
post mortem tu istilah utk siasatan atau mengenalpasti punca.. besok aku nak buat fire drill kat kilang.. :)

so hari selasa akan ada urgent meeting "fire drill on 29/06/09 post mortem"
ERT semuanya membincangkan pasal effectiveness dan kesilapan² yg berlaku.. hehe

Norfazli
29-06-2009, 12:58 AM
bukan semua kes kena buat post mortem

hanya kes-kes tertentu sahaja

contoh mati kemalangan, bunuh, mati dalam tahanan dll

otaida00taj
29-06-2009, 10:17 AM
elok ke buat Post Mortem nie...

wanzex
29-06-2009, 10:23 PM
elok ke buat Post Mortem nie...

elok tu mmg la x elok.
tp utk mengetahui puncanya rasanya harus dilakukan pm tu!

kalau
29-06-2009, 10:28 PM
post mortem nih bukan utk

bedah2 jer...apa2 kekalahan, kesilapan,

dan apa2 jer yg membawa kemusnahan pun boleh di buat

siasatan@post mortem. tue yg aku tau la.

wanzex
03-07-2009, 04:17 PM
post mortem nih bukan utk

bedah2 jer...apa2 kekalahan, kesilapan,

dan apa2 jer yg membawa kemusnahan pun boleh di buat

siasatan@post mortem. tue yg aku tau la.

betul betul....aku setuju. :D