PDA

View Full Version : Masalah Pengangguran Siswazah : Sebab Dan Bagaimana Untuk Mengatasinya


Norfazli
19-05-2009, 07:52 PM
1.Setiap tahun, ramai siswazah menamatkan pengajiannya

2.Ramai siswazah yang berusaha mencari pekerjaan samada dalam sektor awam atau swasta

3.Namun,oleh kerana jumlah pekerjaan yang terhad dan jumlah siswazah yang ramai akan menyebabkan penggangguran berlaku

4.Sebenarnya banyak lagi sebab-sebab masalah penggangguran siswazah ini berlaku

5.Jom kita bincangkan apakah sebab masalah ini berlaku dan yang penting bagaimana untuk mengatasi masalah penggangguran siswazah

ashrap_gpunk
20-05-2009, 09:42 AM
terlalu memilih pekerjaan..

ape slhnye walaupun terpakse keje jaga sebelu dpt keje yg lebih sesuai..

sggup duk umah duk tggu kerja dtg..

bkn nak cri keje..

kasmarol
20-05-2009, 09:47 AM
salahkan kerajaan ~X(

MOD jr.
20-05-2009, 09:49 AM
salahkan diri sendiri dahulu sebelum salahkan org lain...kerja ada je....kena rajin sket....

MOD jr.
20-05-2009, 09:50 AM
terlalu memilih pekerjaan..

ape slhnye walaupun terpakse keje jaga sebelu dpt keje yg lebih sesuai..

sggup duk umah duk tggu kerja dtg..

bkn nak cri keje..

sokong bro..mase aku keje potong ayam kat carefour wangsa maju dulu...ramai gak budak ada degree kerja situ...dari duk lepak at least ada gak hasil..

hanglekir
20-05-2009, 09:50 AM
bagi keutamaan orang yg takde keja atau keja tetap.

beribu jurutera, peguam dan akauntan yg dah stabil kewangan turut berebut nak cari keja lain yg lebih selesa misalnya masuk kerajaan.

alasan mereka boleh lebih relax dan tak tension.

tebbaloi
20-05-2009, 09:50 AM
personal attitude kena ubah.. orang kita ni dah terbiasa kena suap kott..

lagi 1 maybe sebab buta IT.. sebab kat jobstreet tu berlambak keja..
hari hari lina anta emel kat aku walaupun tak berapa precise sangat job tu...

kesimpulannya tengok pada relevan la..

kni
20-05-2009, 10:49 AM
aku rasa sebab diri sendiri jer... terlampau pilih kerja...
lebih kurang sikit dah ler...

abOo
20-05-2009, 10:51 AM
salahkan kerajaan ~X(

haha..
alasan xleh blah

abOo
20-05-2009, 10:52 AM
kna ajar derang bisnes
men forex ke
keke

ladypink
20-05-2009, 11:03 AM
memilih kej,pastu nak kej standard je....

degawan_duit
20-05-2009, 11:04 AM
u tak akan jadi penganggur kalo u bekerja sendiri..... ada masa dan ada duit.. syoknyeee

CrusheD_LameR
20-05-2009, 11:22 AM
Salam...


aku interview tak de pon diorang tgk sijil2 aku..sebenarnye mmg tak de sijil pon..huhu SPM pon hilang..

aku interview kat 3 kampeni...dua darinye aku dapat..dah keduanye aku terima...

aku rasa...terdapat beberapa sebab...meh aku citer pengalaman aku skali bersama mereka..


1st - Orang yang ade akademik tinggi - dari diploma, ijazah and keatas..tak nak keje dari bawah contoh format computer, wat documentation sket...walau tak sume nye macam tu...

2nd - walau aku baru masuk 23 tahun dan hanya pegang sijil network security..tapi junior aku adalah pemegang degree dan diploma berumur 25 tahun keatas...dan aku tak rasa nak bagi diorang confirmed kan position..sbb tak leh diharap..cakap je macam sume tahu..bunyi hebat...jumpe aku je nak citer pasal kernel..nak citer pasal hacking...tapi..command line paling basic pon terkial2 lagi bile disuruh buat...bile ade pc dalam kampeni kene bluescreen jek...sikit2 nak format..sikit2 nak format..walhal boleh je identify minidump ape masalah sebenar..

3rd - Tak nak keje kotor2...

4th - nak gaya kerja macam goverment...~!


sorry..aku mengarang karangan dalam kemarahan bile citer pasal bakal pekerja semacam ini...~!

Norfazli
20-05-2009, 11:28 AM
ini adalah kajian mengenai masalah ini

www.usm.my/ipptn/fileup/Pengangguran%20Siswazah.pdf

Norfazli
20-05-2009, 11:38 AM
kalau zaman 90-an dulu kebanyakan orang kita mentaliti apabila masuk u, mereka ingin dapat kerja makan gaji yang 'best' apabila habis belajar nanti

apabila habis belajar,ramai yang meminta kerja dan menunggu untuk dapatkan kerja

tak tau pula zaman sekarang bagaimana?

pijoe
20-05-2009, 11:49 AM
belajar penat penat takkan nak keja buat sales door to door kot..... mestilah memilih...taraf executive....gaji rm1800 ke atas... gaji rm1k apa nak makan kat KL??? kalau duduk kampung tu lain la cerita...

atlantis
20-05-2009, 11:59 AM
biar la dorang nganggur.
kalau sanggup nganggur dari dapat gaji kecik. biar aje.

CrusheD_LameR
20-05-2009, 12:00 PM
belajar penat penat takkan nak keja buat sales door to door kot..... mestilah memilih...taraf executive....gaji rm1800 ke atas... gaji rm1k apa nak makan kat KL??? kalau duduk kampung tu lain la cerita...

takkan la ade keje tu je kot...

keje la pa pe dulu...sambil2 tu carik la keje lebih bagus...

kalau sedang mencari kerja bagus..tapi dalam masa sama tak kerja...tak wat duit..kan ke masa abes sia sia je...

keje je la pa pe y boleh dulu...:)

bedul
20-05-2009, 12:08 PM
zaman cari kerja/ makan gaji....dah lama berlalu.....sekarang ni kalu kita berilmu kita buat keja sendiri jee.........jomm memorexx....:D:D

marwan82
20-05-2009, 12:13 PM
aku pon frust sgt pasal kerja ni... aku x dpt nak jd engineer...sedih wooo belajar penat2 diploma ada, deg pon ada tp sama jgk ngan orang lain yg ada spm jer... last aku pilih kerja yg x yah pakai sijil2 suma... aku jd electrician jer...tp kat offshore... best jgk bleh buat duit maa...sekali balik offshore bleh laa bw rm5K- 6k.
moral of the story:
x ingin aku jd engineer dh... kerja di bidang oil and gas banyak sgt kekosongan.... dr tukang sapu, tukang masak sampai ke bos2 engineer pon ada..cuma jgn laa memilih sgt... yg penting pandai carik 'lobang' hahahaha:eek::eek::eek:

kni
20-05-2009, 12:20 PM
belajar penat penat takkan nak keja buat sales door to door kot..... mestilah memilih...taraf executive....gaji rm1800 ke atas... gaji rm1k apa nak makan kat KL??? kalau duduk kampung tu lain la cerita...

hish... gaji Rm1800 tu drebar bas ekspress dah boleh dpt...
layan trip jer dah settle... kalau campur komisyen lain...
pergh... senang2 jer...

Norfazli
20-05-2009, 12:28 PM
aku pon frust sgt pasal kerja ni... aku x dpt nak jd engineer...sedih wooo belajar penat2 diploma ada, deg pon ada tp sama jgk ngan orang lain yg ada spm jer... last aku pilih kerja yg x yah pakai sijil2 suma... aku jd electrician jer...tp kat offshore... best jgk bleh buat duit maa...sekali balik offshore bleh laa bw rm5K- 6k.
moral of the story:
x ingin aku jd engineer dh... kerja di bidang oil and gas banyak sgt kekosongan.... dr tukang sapu, tukang masak sampai ke bos2 engineer pon ada..cuma jgn laa memilih sgt... yg penting pandai carik 'lobang' hahahaha:eek::eek::eek:

tahniah untuk bro :)paid

kni
20-05-2009, 12:30 PM
hish... gaji Rm1800 tu drebar bas ekspress dah boleh dpt...
layan trip jer dah settle... kalau campur komisyen lain...
pergh... senang2 jer...



ni cth iklan drebar bas...


Baru baru ni pada 14 Mei 2008 ada temuduga terbuka bagi jawatan Pemandu Bas Ekspress bagi laluan Pontian, Muar, KL, Lumut, Ipoh, Penang, Alor Star dan Bukit Kayu Hitam.

Pembukaan perjalanan ekspress akan dijalankan secara berperingkat2 mulai bulan Ogos. Insyaallah.

Sambutan amat menggalakkan. Lebih kurang 50 orang yang hadir.
Kalau sape2 yang terlepas temuduga tu boleh datang ke Ibupejabat

Syarikat Pengangkutan Maju Berhad.
24 Jalan Petaling,
Kawasan Perindustrian Larkin,
80350 Johor Bahru.

Jam 9.00 pagi.
Bawa bersama 2 keping gambar ukuran passport, Lesen dan sijil kursus PSV original dan salinan.
Kalau ada sijil yang lain ( SRP,SPM,SPMV,STPM, atau apa2 sijil kemahiran) bawak sekali.

Perhatian.......

Ekspress Maju tak ambil pemandu Part Time atau Freelancer.
Semua jawatan pemandu adalah tetap.

infosinar
21-05-2009, 03:54 AM
xnk start dr mula..
tau2 nk gaji besar..
tp pengalaman habok pon xde..
cuma cagarkan selai sijil je..
mmg kurang mncukupi..

mostwanted
21-05-2009, 09:29 AM
aku pun mcm tu gk.dok tunggu keja.sampai 7 bulan menggangur...skrang ni baru dpt keja.walaupun gaji x banyak ngat mcm yg aku idamkn tapi ok la still ada income untk aku kn.org kata ambik pengalaman dulu.dh ada pengalaman bru la bleh demand skit.cmtula pendapat aku...

-KampungBoy-
21-05-2009, 11:53 AM
Kurang kemahiran komunikasi:)cgrock

Norfazli
11-03-2010, 09:34 PM
tambah kemahiran berfikir boleh membantu siswazah menyelesaikan masalah ini
ramai orang boleh berfikir, tetapi kemahiran berfikir perlu dipelajari juga

orga21
11-03-2010, 09:38 PM
perangkap corb web kot

SiRentap
11-03-2010, 10:02 PM
klu dgn swasta keje office..kena fluent english la tuh

f1fanz_90
11-03-2010, 10:05 PM
jalan terbaik

buat bisnes, tp better buat dgn kawan yg rapat

buat bisnes yg support each other

sbgi cth, ada tempat mak saya blajar buat kek

mamat cina yg buka tempat blajar ni, then kwn dia buat biz, support brg buat kek, lbey kurang mcm 2 la

Norfazli
11-03-2010, 10:08 PM
jalan terbaik

buat bisnes, tp better buat dgn kawan yg rapat

buat bisnes yg support each other

sbgi cth, ada tempat mak saya blajar buat kek

mamat cina yg buka tempat blajar ni, then kwn dia buat biz, support brg buat kek, lbey kurang mcm 2 la

good idea
kalau kurang modal...kongsi modal sesama kekawan

f1fanz_90
11-03-2010, 10:12 PM
kalau terror buat sendiri, buat sendiri

klu x, better cr kawan yg bley dipercayai, den kongsi modal utk buat biz

tp klu ble, biz yg berlainan, tp tolong sesama member

GSR
12-03-2010, 11:22 PM
apa sebenarnya definisi menganggur ni....adakah jika kerja yg kita lakukan tidak setimpal dgn kelulusan/kelayakan/profesion/kemahiran dikira menganggur????

Norfazli
13-03-2010, 01:09 AM
apa sebenarnya definisi menganggur ni....adakah jika kerja yg kita lakukan tidak setimpal dgn kelulusan/kelayakan/profesion/kemahiran dikira menganggur????

menganggur ni dalam bahasa orang putihnya ialah unemployed

http://en.wikipedia.org/wiki/Unemployment

fAtiN2007
14-03-2010, 10:43 AM
Attitude,
Attitude,
Attitude,
Exposure...

kamal_kampong
14-03-2010, 10:50 AM
keje sebenarnya banyak lebih2 lagi kat swasta..

tp student fresh kebanyakannya x tahu lubang tu..

dan pihak swasta selalunya nak rekomen dari org yang dikenali..kalo kenal, masuk camtu je tanpa banyak tapisan..:)

fAtiN2007
14-03-2010, 11:07 AM
keje sebenarnya banyak lebih2 lagi kat swasta..

tp student fresh kebanyakannya x tahu lubang tu..

dan pihak swasta selalunya nak rekomen dari org yang dikenali..kalo kenal, masuk camtu je tanpa banyak tapisan..:)

Betul3..
Zaman skrg ni, nk dpt kerja sng..
Byk guna networking.. sgt penting!:D

pakaji
14-03-2010, 11:16 AM
nk dpt degree skng mudah
graduan2 pun tk berkualiti sgt cm dulu
tk marketable omputih ckp

fAtiN2007
14-03-2010, 12:02 PM
nk dpt degree skng mudah
graduan2 pun tk berkualiti sgt cm dulu
tk marketable omputih ckp

exam-oriented?
Book-oriented? :-?

anak_jatiperak
14-03-2010, 12:38 PM
Salam....keje banyak da........

carnationmyra
14-03-2010, 12:42 PM
terlalu memilih kerja....kalo boleh kerja nak yg setaraf ngan kelayakan yg ada....

bagi aku...xkira la keje apa pun...at least ada pengalaman....xsume keje kena sama ngan kos yg kita amik....

aku suka bos aku skang....sume keje dia buat..termasuk tanam pokok kat sekeliling tempat keje....

:D

fAtiN2007
14-03-2010, 12:44 PM
Salam....keje banyak da........

wasalam w.b.t
Bro, keje byk ke kt perak??
Bleh gitau skit, ade mane?? :D

CyberMachine
14-03-2010, 01:01 PM
keje sebenarnya banyak lebih2 lagi kat swasta..

tp student fresh kebanyakannya x tahu lubang tu..

dan pihak swasta selalunya nak rekomen dari org yang dikenali..kalo kenal, masuk camtu je tanpa banyak tapisan..:)

kalo kena rekomen..nak mintak kat sape ~X(~X(

fAtiN2007
14-03-2010, 01:52 PM
kalo kena rekomen..nak mintak kat sape ~X(~X(

Betul3..
nak cari networking ni :D

qba437
14-03-2010, 01:53 PM
keje sebenarnya banyak lebih2 lagi kat swasta..

tp student fresh kebanyakannya x tahu lubang tu..

dan pihak swasta selalunya nak rekomen dari org yang dikenali..kalo kenal, masuk camtu je tanpa banyak tapisan..:)

main kabel juga ker?:-?

Myboiler
14-03-2010, 01:59 PM
Pengangguran berlaku apabila seseorang yang boleh bekerja dan mahu bekerja tetapi tidak dapat mendapat pekerjaan. Mereka ini digolongkan dalam tenaga buruh sesebuah negara, iaitu mereka yang berumur 16 ke 64 tahun dan sanggup bekerja.

Dalam masyarakat di mana kebanyakan orang boleh mencari nafkah dengan bekerja dengan orang lain, pengangguran adalah masalah serius. Kesan negatifnya termasuk kehilangan, perasaan ditolak dan kegagalan peribadi, dan kerana itu pengangguran digunakan secara secara meluas untuk mengukur kebajikan pekerja. Kadar pekerja yang menganggur juga menunjukkan tahap kecekapan penggunaan sumber manusia sesebuah negara dan menjadi indeks bagi aktiviti ekonomi.
Pengangguran yang berlaku dalam sesebuah negara akan menimbulkan kesan kepada ekonomi dan sosial.

Kesan ekonomi termasuk mengurangkan keluaran negara, menurunkan taraf hidup dan sekaligus melambatkan pembangunan negara. Dengan pengangguran yang tinggi juga boleh meningkatkan kadar kemiskinan dalam sesebuah negara.

Kesan pengangguran terhadap sosial termsuk pengaruh negatif dalam keluarga dan mewujudkan ketidaktenteraman yang boleh membawa kepada pergaduhan dan penceraian. Ia juga boleh membawa kepada peningkatan jenayah akibat masalah kewangan dan masalah tekanan jiwa dan tiada keyakinan diri.

rayz
14-03-2010, 02:03 PM
pengangguran xder la wei..kalo x nak makan aper.anak org kaya xper dok lepak umah pun.

cuma keja xsetaraf adala....


nak meniaga pun susah sbb yg tekei supply barag bnyk kaum cina,dpt harga mahal nak jual lawan bangsa asing mana bleh blah..

org cina xper la,kedai runcit pun dia leh jual nombor ekor makan komisen..

cabaran siswazah skang sangat hebat,hati2 pilih kos nak belajar.

fAtiN2007
14-03-2010, 02:10 PM
pengangguran xder la wei..kalo x nak makan aper.anak org kaya xper dok lepak umah pun.

cuma keja xsetaraf adala....


nak meniaga pun susah sbb yg tekei supply barag bnyk kaum cina,dpt harga mahal nak jual lawan bangsa asing mana bleh blah..

org cina xper la,kedai runcit pun dia leh jual nombor ekor makan komisen..

cabaran siswazah skang sangat hebat,hati2 pilih kos nak belajar.

Rasa2, kos ape yg marketable??:-?

rayz
14-03-2010, 02:16 PM
Rasa2, kos ape yg marketable??:-?

banyak rakan2 sezaman spm saya dulu dh bjaya sbb jadi guru.
org lelaki skang kalo jd nurse ok la kot.
kena ikut keadaan jugak la,kena bincang la dgn semua org.

popuan lak susah sy nak cakap, kalo popuan wat bisnes cuba la wat mcm london weight apa tu xpun new york skin solution aper tu yg kesihatan tu.

skang dh xleh nak ikut minat sangat.ntah ler..

kamal_kampong
14-03-2010, 02:25 PM
kalo kena rekomen..nak mintak kat sape ~X(~X(

itu ler..sekurangnya kena kenal ngan staf kat dalam tu..

kalo x kenal boleh jer redah, tp payah ler sikit nak sangkut n tak tahu bila betul2 ada kekosongan..

kamal_kampong
14-03-2010, 02:27 PM
main kabel juga ker?:-?

nak kata kabel tak jugak..

tp kalo ada staf/kwn2 kat dlm tu..diorang nih tau bila betul2 perlu pekerja dan bos letakkan kepercayaan kpd staf tu..kira kalo apa2 staf tu turut bertanggungjawab la sebab dia rekemen..he2

fAtiN2007
14-03-2010, 02:29 PM
banyak rakan2 sezaman spm saya dulu dh bjaya sbb jadi guru.
org lelaki skang kalo jd nurse ok la kot.
kena ikut keadaan jugak la,kena bincang la dgn semua org.

popuan lak susah sy nak cakap, kalo popuan wat bisnes cuba la wat mcm london weight apa tu xpun new york skin solution aper tu yg kesihatan tu.

skang dh xleh nak ikut minat sangat.ntah ler..

So, elok amik biz la gini eh?
Peluang skrg, nmpk nk wat biz je..
Anyway, thx sudi jwb cik rayz

mr_man
14-03-2010, 02:38 PM
hmm.. kekadang kerja yg diorg nak tu takde dlm pasaran kerja so mengganggur laa depa nie... memilih tu mesti laaa... kalau tak mat bangla ngan indon confirm x kerja kat sini... tapi bagi aku laa apa laa salah bekerja bawah kelayakan maksudnya kerja menggunakan kelayakan SPM ke.. sementara mendapat kerja yang diimpikan... kalau yg duduk ladang kerja laa ladang, ada sawah padi wat laa sawah padi tuu... rezeki bukan semata-mata dalam aircond jaaa... jgn laa terpengaruh sgt ngan cerita melayu...

fAtiN2007
14-03-2010, 02:39 PM
1 lagi masalah kan,
Tak tahu hala tuju nk kemana..
What next??
Nk buat ape???

Norfazli
14-03-2010, 03:46 PM
Pengangguran berlaku apabila seseorang yang boleh bekerja dan mahu bekerja tetapi tidak dapat mendapat pekerjaan. Mereka ini digolongkan dalam tenaga buruh sesebuah negara, iaitu mereka yang berumur 16 ke 64 tahun dan sanggup bekerja.

Dalam masyarakat di mana kebanyakan orang boleh mencari nafkah dengan bekerja dengan orang lain, pengangguran adalah masalah serius. Kesan negatifnya termasuk kehilangan, perasaan ditolak dan kegagalan peribadi, dan kerana itu pengangguran digunakan secara secara meluas untuk mengukur kebajikan pekerja. Kadar pekerja yang menganggur juga menunjukkan tahap kecekapan penggunaan sumber manusia sesebuah negara dan menjadi indeks bagi aktiviti ekonomi.
Pengangguran yang berlaku dalam sesebuah negara akan menimbulkan kesan kepada ekonomi dan sosial.

Kesan ekonomi termasuk mengurangkan keluaran negara, menurunkan taraf hidup dan sekaligus melambatkan pembangunan negara. Dengan pengangguran yang tinggi juga boleh meningkatkan kadar kemiskinan dalam sesebuah negara.

Kesan pengangguran terhadap sosial termsuk pengaruh negatif dalam keluarga dan mewujudkan ketidaktenteraman yang boleh membawa kepada pergaduhan dan penceraian. Ia juga boleh membawa kepada peningkatan jenayah akibat masalah kewangan dan masalah tekanan jiwa dan tiada keyakinan diri.

tetapi kalau seorang itu boleh bekerja tetapi tidak mahu bekerja sedangkan peluang kerja ada.ia tidak termasuk dalam menganggur.ia termasuk dalam tidak mahu bekerja.

emkayzack
14-03-2010, 04:04 PM
Aku tidak setuju dengan Kursus Pendidikan Lepasan Ijazah (KPLI,
mereka belajar dalam bidang yang tidak berkaitan dengan pendidikan,
lepas tu apply KPLI kerana tak dapat kerja dibidang yang diceburi,lalu mereka berpendapat "jadi cikgulah" (walaupun x minat, tapi kerja kerajaan, atas alasan jaminan kerana ade pencen)
sekaligus menghasilkan GURU yang TIDAK BERKUALITI mendidik anak bangsa kita..

Norfazli
14-03-2010, 04:22 PM
Aku tidak setuju dengan Kursus Pendidikan Lepasan Ijazah (KPLI,
mereka belajar dalam bidang yang tidak berkaitan dengan pendidikan,
lepas tu apply KPLI kerana tak dapat kerja dibidang yang diceburi,lalu mereka berpendapat "jadi cikgulah" (walaupun x minat, tapi kerja kerajaan, atas alasan jaminan kerana ade pencen)
sekaligus menghasilkan GURU yang TIDAK BERKUALITI mendidik anak bangsa kita..

KPLI juga memberi peluang kepada siswazah yang nak jadi cikgu
tetapi tak dapat belajar bidang yang berkaitan dengan pendidikan

fAtiN2007
14-03-2010, 09:49 PM
KPLI juga memberi peluang kepada siswazah yang nak jadi cikgu
tetapi tak dapat belajar bidang yang berkaitan dengan pendidikan

Betul3...
Ibarat peluang kedua kpd yg tk dpt dulu...
Ape pun kerja kite, perlu ada disiplin.
Kalau disiplin, buat ape pun..insyaAllah..:D

otaida00taj
14-03-2010, 11:41 PM
Aku tidak setuju dengan Kursus Pendidikan Lepasan Ijazah (KPLI,
mereka belajar dalam bidang yang tidak berkaitan dengan pendidikan,
lepas tu apply KPLI kerana tak dapat kerja dibidang yang diceburi,lalu mereka berpendapat "jadi cikgulah" (walaupun x minat, tapi kerja kerajaan, atas alasan jaminan kerana ade pencen)
sekaligus menghasilkan GURU yang TIDAK BERKUALITI mendidik anak bangsa kita..

mana kita tahu, hasilkan GURU yang TIDAK BERKUALITI...
bagus juga, dapat wujudkan saingan yang sihat. orang kita tak mahu ada saingan, kenapa? semua nak mudah.

kalau kita belajar, dan dijamin akan dapat kerja. jadi, buat apa belajar bersungguh². dapat 2.0 pun cukup la.

otaida00taj
14-03-2010, 11:45 PM
1 lagi masalah kan,
Tak tahu hala tuju nk kemana..
What next??
Nk buat ape???

ini berlaku sebab tiada pendedahan yang diberikan. kebanyakan pelajar luar bandar mengalami masalah ini.

jadi, menjadi tanggungjawab pihak sekolah untuk menjemput penceramah yang berkaitan untuk memberi pendedahan kepada pelajar tentang jurusan yang patut diambil, dan bidang kerjaya yang ada.

sepatutnya diberi penerangan kepada pelajar tersebut selepas mengambil PMR.

ihelpyou
14-03-2010, 11:55 PM
Yang menganggur nih semua yang tak rancang hidup... Just want to flow by life. Lepas tuh nk expect gaji tinggi, senang kerja.

mnur183
15-03-2010, 12:02 AM
Yang menganggur nih semua yang tak rancang hidup... Just want to flow by life. Lepas tuh nk expect gaji tinggi, senang kerja.

yupp...agree with that...coz aku tgk bnyk yg mcm tu, even awek aku pun xdpt keje lg..nk ikut style aku yg keje sendiri...urmm pening kepala...~X(~X(

Norfazli
15-03-2010, 12:07 AM
Yang menganggur nih semua yang tak rancang hidup... Just want to flow by life. Lepas tuh nk expect gaji tinggi, senang kerja.

masalahnya ramai lagi nak juga gaji tinggi, senang kerja
kesan-persaingan dalam mengisi jawatan

GSR
15-03-2010, 09:53 AM
menganggur ni dalam bahasa orang putihnya ialah unemployed

http://en.wikipedia.org/wiki/Unemployment

org umah aku ada dip & deg...tp kerja kerani jer kat gov sebab guna spm...ni dikira menganggur ke?????

GSR
15-03-2010, 09:57 AM
masalahnya ramai lagi nak juga gaji tinggi, senang kerja
kesan-persaingan dalam mengisi jawatan

gaji lg tinggi lg tinggi tanggungjawab....silap buat keputusan habis.....budak2 aku selalu perli2 aku kerja relax...tp relitinya...tuhan jer yg tau...sebab diaorg tak pernah nampak aku kena marah ngan bos besar.....

GreatTeacherAspide
04-04-2010, 05:35 PM
Aku tidak setuju dengan Kursus Pendidikan Lepasan Ijazah (KPLI,
mereka belajar dalam bidang yang tidak berkaitan dengan pendidikan,
lepas tu apply KPLI kerana tak dapat kerja dibidang yang diceburi,lalu mereka berpendapat "jadi cikgulah" (walaupun x minat, tapi kerja kerajaan, atas alasan jaminan kerana ade pencen)
sekaligus menghasilkan GURU yang TIDAK BERKUALITI mendidik anak bangsa kita..
rezeki diorg bro dpt jd cikgu...cakap la apa pun, kl dah tertulis oleh-NYA yg org tuh akan jd cikgu, dia tetap akan jd cikgu w/pun laluan diorang tuh lain...contohnya KPLI/DPLI nih la...diorang manatau yg diorg nih akan jd cikgu satu ari nanti...kl diorg apply tp xdapat, tu mknanya rezki bukan kat situ la...
kat sekolah aku, cikgu2 kpli xdek masalah nak menjalankan tugas...lagipun diorg de ilmu2 yg cikgu2 bukan kpli xdek...kl nak sembang pasal kualiti, cikgu2 biasa pun belum tentu berkualiti...tul x? cuma cikgu2 kpli nih kena banyak blaja dr cikgu2 lama...:)

msazmer
04-04-2010, 05:44 PM
byk je keje....cuma mngkin diorang tak tahu kat mane nk cari lubang2 keje..huhuhuhuh...

mrlan09
04-04-2010, 05:54 PM
payah juga kalu berkelulusan tinggi ni yer...:-?:-?.....yg aku ni takde kelulusan tinggi macam korang,....apa jer kerja yg bleh jadi duit aku bedal...:D

CyberMachine
04-04-2010, 05:56 PM
byk je keje....cuma mngkin diorang tak tahu kat mane nk cari lubang2 keje..huhuhuhuh...

lubang tu yang x jumper

razif1224
04-04-2010, 07:15 PM
Rezeki ada dimana-mana... InsyaAllah yakinlah rezeki dari Allah...

Pengangguran takkan terjadi jika ada inisiatif berniaga dan keluar
dari zon selesa...

amazinggold88
04-04-2010, 07:19 PM
thn dpn aku gred.mudah2 han ade lh keje nnt :)

hairudi
04-04-2010, 07:26 PM
Aku bakal grade bln mei ni,
sape nk rekmen kan aku keje
kosong sgt2 dihargai....
kos petroleum engineering

jaws_am
04-04-2010, 07:36 PM
sebab
1.kurang fasih bertutur dalam bahasa inggeris

dan bagaimana untuk mengatasinya ?

fikir2lah sendiri :)

Jeb
04-04-2010, 07:43 PM
thn dpn aku gred.mudah2 han ade lh keje nnt :)


ko jgn risau.berlambak orang nak degree ko ni.:D

ooz
04-04-2010, 07:52 PM
bahasa pertuturan bukan penghalang utama...
tp bahasa mmg sgt membantu dlm membina kerjaya...
survival dlm kerjaya = confidence+skills+visions+etc...

ngeeee :D

drzifu@yahoo.com
04-04-2010, 08:15 PM
salam...tiada yg mustahil.. klu 300,000 graduan tak bekerje mmg salah kita sbb kita ada peluang perniagaan/kerjaya tapi tak bagitau... nah...saya ada 5,000 tempat kerjaya masih kosong...gaji dari $1,000-00 ke $5,000-00 bergantong kelayakan la...email jer drzifu@gmail.com tiada alasan lagi.

SOUL86F
04-04-2010, 08:23 PM
org umah aku ada dip & deg...tp kerja kerani jer kat gov sebab guna spm...ni dikira menganggur ke?????

aku lak keja x pakai spm pun...penggangur gak ke :((

TwiStEd pIps
05-04-2010, 03:52 AM
keja kat luar negara.. >:) >:) >:)

kalau
05-04-2010, 04:46 AM
masa nih, kalo nak keja kompeni,

yg interviewer tak minat sangat ngan education background.

paling cepat dia tanya;

1. dulu penah keja mana?
2. brapa lama keja kat sana?

dan akan berbalik kepada education background bila

dapat tau interviewee tue baru abis pengajian.

Jeb
05-04-2010, 08:31 AM
masa nih, kalo nak keja kompeni,

yg interviewer tak minat sangat ngan education background.

paling cepat dia tanya;

1. dulu penah keja mana?
2. brapa lama keja kat sana?

dan akan berbalik kepada education background bila

dapat tau interviewee tue baru abis pengajian.

btul2 bang kalau :D:D

kalau
05-04-2010, 08:36 AM
btul2 bang kalau :D:D

bukan betul lagi, cik jeb.......

sudah hakikat nyer memang camtue.......

experience dulu, yg lain kendian runding.........

zhar8
10-04-2010, 09:26 PM
masalah skrg,mls nk pg cr keja je,
aku pon same gak,mls,2 bln mggur,
last2 mak bpak aku bising,
3 ari aku g cr keja inteview pg - ptg,
hari keempat da msuk keja,
susa apa,cuma nk tak nak je..
keja belambak kt lua sana nun..