PDA

View Full Version : Hukum memakai pakaian yg tertera simbol 'syaitan' ketika sembahyang..


Gitaris Berapi
07-05-2009, 09:34 AM
hari tu aku perasan ada sorang mamat ni bersolat dgn tshirtnya terpampang logo man utd yg besar & spt yg kita ketahui, logo mu terdapat satu simbol syaitan di tengahnya..

so nk mintak pndapat korang yg cerdik pandai, apakah hukumnya?? kt sini bukan niat aku utk kondem fan2 mu, tp inilah kenyataan yg harus dihadapi.. diharap fan2 mu dlm ni matang & bleh trima kenyataan..:)

yela, dulu sibuk kes pakai tanduk yg menyerupai syaitan.. skrg ni tanpa kita sedari, kt baju2 pn dh ada byk gmbar syaitan.. bleh ke? mesti bangga syaitan tu tgk kita sembahyang sbb ada gmbar dia kt baju kita...

http://titlebeex.uuuq.com/images/manchester_united_logo.jpg

rafina_80
07-05-2009, 09:36 AM
tatau nak cakap..tggu org bijak pandai masuk..aku pun nak tau gak...

tomie
07-05-2009, 09:37 AM
pakai baju teluk belanga jerlah.... :D :">

Gitaris Berapi
07-05-2009, 09:42 AM
tatau nak cakap..tggu org bijak pandai masuk..aku pun nak tau gak...

mmg kita nmpak simbol tu kecik & kdg2 kita x sedar langsung.. tu yg kita terlepas pandang... tp inilah hakikatnya.. logo syaitan smakin bermaharajalela dan smakin ramai yg memakainya.. ada yg tampal kt dinding rumah, pastu siap bangga lg dgn simbol tu...

kalo berterusan camni, aku gerenti syaitan akan terus bangga dgn apa yg berlaku pd umat Islam khususnya..

iamloco
07-05-2009, 09:47 AM
satu lg agenda NWO (new world order). mmg ramai x perasan ttg perkara ni

rafina_80
07-05-2009, 09:47 AM
setahu aku yg tak berapa pandai ni..klu nak semayang klu pakai baju yang ada gambar2 binatang pun xboleh..apatah lagi gambar setan..

tatau la klu aku salah..

Mr. K®
07-05-2009, 09:53 AM
soal jwb nie aku petik dr satu laman web keagamaan:

Soalan:
Apakah hukumnya bersembahyang dengan berpakaian yang bergambar manusia ataupun binatang?
Ridhuan, Singapore

Jawapan:
Berhubung bersolat dengan memakai pakain yang bergambar ulamak menghukumkannya sebagai makruh kerana Rasulullah SAW melarang berbuat demikian. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari dan Muslim menjelaskan Rasulullah SAW pernah menyuruh pakaian yang baru sahaja digunakannya untuk bersolat supaya dibawa kepada Abu Jahm dan digantikan dengan pakaian yang bernama Anjabiyah. Ini kerana pakaian itu mengandungi gambar.

tentang pakaian menggambarkan syaitan dibaju pd pendapat peribadi aku mmg la janggal & tak boleh sbb umat manusia telah diperingatkan Allah s.w.t bahawa sesungguhnya syaitan itu adalah musuh kamu yang NYATA!

nah...kalo dh musuh, knp harus dibanggakan dgn memakai pakaian yg mempunyai gambar yg dikatakan syaitan itu?

wallahu'alam.

profesor
07-05-2009, 09:56 AM
Soalan:
Apakah hukumnya bersembahyang dengan berpakaian yang bergambar manusia ataupun binatang?

Jawapan:
Berhubung bersolat dengan memakai pakain yang bergambar ulamak menghukumkannya sebagai makruh kerana Rasulullah SAW melarang berbuat demikian.
Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari dan Muslim menjelaskan Rasulullah SAW pernah menyuruh pakaian yang baru sahaja digunakannya untuk bersolat supaya dibawa kepada Abu Jahm dan digantikan dengan pakaian yang bernama Anjabiyah. Ini kerana pakaian itu mengandungi gambar.

moneymaker3000
07-05-2009, 10:00 AM
kihkih..siannye penyokong manuk ye :D

hazwan17
07-05-2009, 10:00 AM
makruh je la eh...

murasame_85
07-05-2009, 10:10 AM
makruh je la eh...
kalo markruh pon mana leh ckp "JE LAH". kena paham maksud makhruh tu

kalo puasa leh la ckp markruh nk merasa mknan yg dimasak dgn lidah, sbb xder cara lain dah.

ni pakai baju, byk lagi baju leh pakai.

Gitaris Berapi
07-05-2009, 10:12 AM
soal jwb nie aku petik dr satu laman web keagamaan:



tentang pakaian menggambarkan syaitan dibaju pd pendapat peribadi aku mmg la janggal & tak boleh sbb umat manusia telah diperingatkan Allah s.w.t bahawa sesungguhnya syaitan itu adalah musuh kamu yang NYATA!

nah...kalo dh musuh, knp harus dibanggakan dgn memakai pakaian yg mempunyai gambar yg dikatakan syaitan itu?

wallahu'alam.

terima kasih di atas pandangan yg jelas dr tuan.. :)

mntak2 ramai yg sedar perkara ni... dulu pun sibuk dgn kata jersi liverpool yg terang2 ada logo arak, tp logo mu pn ada gak simbol syaitan yg lbh terang2an dilaknat Allah SWT. cuma simbol tu agak kecil dan ternyata ianya merupakan serangan halus2an bagi mengaburi mata umat Islam khususnya..

aku terpaksa bukak topik ni sbb aku tgk benda ni dh smakin berleluasa di kalangan org kita.. ye la, siap bawak pegi sembahyang dan tampal di dinding2 rumah. sbb tu aku rasa perkara ni perlu diberi perhatian..

king_diamond
08-05-2009, 03:06 AM
kihkih..siannye penyokong manuk ye :D

bro...pakaian yang ada GAMBAR (SEBARANG GAMBAR) adalah makruh, bukan jersi jer....lagipun, kan boleh bawak pakaian tambahan yang plain kaler untuk solat kan? :D

king_diamond
08-05-2009, 03:10 AM
terima kasih di atas pandangan yg jelas dr tuan.. :)

mntak2 ramai yg sedar perkara ni... dulu pun sibuk dgn kata jersi liverpool yg terang2 ada logo arak, tp logo mu pn ada gak simbol syaitan yg lbh terang2an dilaknat Allah SWT. cuma simbol tu agak kecil dan ternyata ianya merupakan serangan halus2an bagi mengaburi mata umat Islam khususnya..

aku terpaksa bukak topik ni sbb aku tgk benda ni dh smakin berleluasa di kalangan org kita.. ye la, siap bawak pegi sembahyang dan tampal di dinding2 rumah. sbb tu aku rasa perkara ni perlu diberi perhatian..

sama gak dengan sebarang pakaian lain yang ada gambar tu bro.....kalau dah nama agenda yahudi/kristian ni, hatta gambar yang kita sangka elok atau bagus pun ada maksud yang terselindung.....atas kita lah nak amik mana yang elok dan tinggalkan apa yang buruk :D

viper207
08-05-2009, 03:25 AM
hari tu aku perasan ada sorang mamat ni bersolat dgn tshirtnya terpampang logo man utd yg besar & spt yg kita ketahui, logo mu terdapat satu simbol syaitan di tengahnya..

so nk mintak pndapat korang yg cerdik pandai, apakah hukumnya?? kt sini bukan niat aku utk kondem fan2 mu, tp inilah kenyataan yg harus dihadapi.. diharap fan2 mu dlm ni matang & bleh trima kenyataan..:)

yela, dulu sibuk kes pakai tanduk yg menyerupai syaitan.. skrg ni tanpa kita sedari, kt baju2 pn dh ada byk gmbar syaitan.. bleh ke? mesti bangga syaitan tu tgk kita sembahyang sbb ada gmbar dia kt baju kita...

http://titlebeex.uuuq.com/images/manchester_united_logo.jpg

hahahhaa... die nie mesti penyokong team rival:eek::eek::eek:

kalau bukan liverpool, meti arsenal... xpown chelsea

naper xbukak thread pasal Carlsberg Liverpool :-?:-? itu lagii terang dan nyata

Arak - adalah ibu kepada segala kejahatan

majapahit
08-05-2009, 03:53 AM
kain pelikat berlogo/cop branding, baju bertulisan dibelakang,jersey yg ada nama dan nombor pun tak boleh...

jika makmum di belakang kita terpandang dan membuatkan dia hilang khusyuk dlm solat...maka berdosalah kita..


cara atasi, terbalikkan saja pakaian itu belah dalam.

nk lg afdhal, pakailah baju putih bersih..

majapahit
08-05-2009, 03:58 AM
hahahhaa... die nie mesti penyokong team rival:eek::eek::eek:

kalau bukan liverpool, meti arsenal... xpown chelsea

naper xbukak thread pasal Carlsberg Liverpool :-?:-? itu lagii terang dan nyata

Arak - adalah ibu kepada segala kejahatan

teringat aku dulu2 masa sekolah.. warden asrama aku pernah lempang budak liverpool pakai jersey carlsberg masa nk solat berjemaah..
siap warden aku cakap, "awak ni nk semayang ke atau nak main bola?? jangan jadi bloody f.o.o.l !!"
smpai kiamat dia insap katanya. PALING BEST..Hari tu jugak warden suruh bakar jersey carslberg liverfol..mujur masa tu belum ada handphone camera lg..klu tak aku dh lama rakam..hntr youtube..huhu..:eek::eek:

hazwan17
08-05-2009, 04:11 AM
kain pelikat berlogo/cop branding, baju bertulisan dibelakang,jersey yg ada nama dan nombor pun tak boleh...

jika makmum di belakang kita terpandang dan membuatkan dia hilang khusyuk dlm solat...maka berdosalah kita..


cara atasi, terbalikkan saja pakaian itu belah dalam.

nk lg afdhal, pakailah baju putih bersih..

kdg2 ak terpakai jersi man u time jalan2 kt bandar...
nk smayang terpakse la terbalikkan..
tp blh dlm pn ade gak tp kecik..
pasni xleh ah pkai baju man u p jalan,,,

firdaus7782
08-05-2009, 04:17 AM
salam...topik menarik nie.

Gitaris Berapi
08-05-2009, 12:20 PM
hahahhaa... die nie mesti penyokong team rival:eek::eek::eek:

kalau bukan liverpool, meti arsenal... xpown chelsea

naper xbukak thread pasal Carlsberg Liverpool :-?:-? itu lagii terang dan nyata

Arak - adalah ibu kepada segala kejahatan

salam bro.. topik berkenaan liverpool dgn carlsberg dh terlalu byk org bincangkan.. x caya ngko search je la dlm mana2 forum.. aku bleh gerenti 100% msti ada..

yg aku bincangkan ni sbb terselindung... ramai yg x sedar.. x caya lagi? cuba ko search topik aku ni dlm mana2 forum.. ko jumpa x?? aku juga yakin 100% ko x kan jumpa..

kalo ko x suka thread ni, terpulang pd ngko.. aku just mengingatkan je.. sbb bila dh masuk gmbar syaitan pd pakaian ni, kita kena amik berat.. lbh2 lg ktika menunaikan solat..

* aku mnta maaf kalo topik aku ni x sesuai utk korang..:)

** oh ye, kalo ko kata arak itu ibu sgala kejahatan, bagaimana pula dgn syaitan?

Gitaris Berapi
08-05-2009, 12:22 PM
kain pelikat berlogo/cop branding, baju bertulisan dibelakang,jersey yg ada nama dan nombor pun tak boleh...

jika makmum di belakang kita terpandang dan membuatkan dia hilang khusyuk dlm solat...maka berdosalah kita..


cara atasi, terbalikkan saja pakaian itu belah dalam.

nk lg afdhal, pakailah baju putih bersih..

yg ni aku stuju.. sbb tu kalo nk bersolat pastikan pakaian itu tidak terlalu menarik perhatian makmum2 yg lain.. terutamanya dari segi warna, mesej yg disampaikan, dsb.. :)

Gitaris Berapi
08-05-2009, 12:24 PM
kdg2 ak terpakai jersi man u time jalan2 kt bandar...
nk smayang terpakse la terbalikkan..
tp blh dlm pn ade gak tp kecik..
pasni xleh ah pkai baju man u p jalan,,,

aku x halang ko utk pakai.. ko bleh pakai, cuma kita kena fikir apa hubungan kita dgn syaitan.. musuh kita yg paling halus...

king_diamond
08-05-2009, 02:12 PM
salam bro.. topik berkenaan liverpool dgn carlsberg dh terlalu byk org bincangkan.. x caya ngko search je la dlm mana2 forum.. aku bleh gerenti 100% msti ada..

yg aku bincangkan ni sbb terselindung... ramai yg x sedar.. x caya lagi? cuba ko search topik aku ni dlm mana2 forum.. ko jumpa x?? aku juga yakin 100% ko x kan jumpa..

kalo ko x suka thread ni, terpulang pd ngko.. aku just mengingatkan je.. sbb bila dh masuk gmbar syaitan pd pakaian ni, kita kena amik berat.. lbh2 lg ktika menunaikan solat..

* aku mnta maaf kalo topik aku ni x sesuai utk korang..:)

** oh ye, kalo ko kata arak itu ibu sgala kejahatan, bagaimana pula dgn syaitan?

dia tak faham mesej tu bro, kena maafkan dia....sama gak le ngan gitar, sebenarnya haram sebarang alat musik yang bertali, tapi tu ler.....ramai orang minat main, saya dulu pun minat main gitar gak :D

seperti yang diriwayatkan daripada Abu Umamah Radhiallahu ‘anhu telah bersabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam :

Maksudnya: "Bahawa Allah Azza wa Jalla telah membangkitkan saya menjadi Nabi dengan membawa hidayat dan rahmat kepada orang-orang mukminin dan Allah telah memerintahkan saya menghapuskan alat ma‘azif (alat bunyi-bunyian) dan alat-alat mazamir (seperti seruling) dan alat-alat awtar (bunyi-bunyian bertali), salib (cross) dan perkara-perkara jahiliah dan Tuhan saya telah bersumpah dengan kebesaranNya dan kekuasaanNya dan dengan kemuliaanNya: "Tiada minum seorang hamba daripada hamba-hambaKu itu akan seteguk daripada arak dengan sengaja ketika berada di dunia melainkan Aku akan meminumkan dia ganti arak itu daripada darah nanah pada Hari Kiamat, sama ada diampunkan dia atau sama ada diazabkan dia dan tiada siapa hambaKu yang meninggalkan arak di dunia kerana takutkan Aku, melainkan Aku beri dia minum akan arak di syurga. Tiadalah halal dijual benda-benda itu dan tiada halal dibeli akannya dan tiada halal diperniagakan dan harganya adalah haram.

(Hadis riwayat Abu Daud dan At-Thayalisy)

underscore
08-05-2009, 02:42 PM
amik marker pen, conteng kat logo syaitan tue boleh jugak

majapahit
08-05-2009, 03:15 PM
amik marker pen, conteng kat logo syaitan tue boleh jugak

alah..tukar dgn logo muslimeen united...:)):)) aku takde gmbr logo tu..cun gak idea tu

narutokun
08-05-2009, 03:15 PM
ape pula hukumnya apabila baju yang bergambar
dipakai terbalik..sebab kalau terbalik jadi kosong semua..
memang betol kalau boleh elakkan..tapi kalau xde pilihan..
memang bole xyah pakai baju..just tarik kain pelekat sampai tutup pusat..
tapi kalo kat luar mcm mane..hehe..

king_diamond
08-05-2009, 03:20 PM
amik marker pen, conteng kat logo syaitan tue boleh jugak

saya amik liquid paper conteng kat kepala setan tu :))

king_diamond
08-05-2009, 03:21 PM
lagi satu jersi yang berlambangkan salib, banyak team2 bola khususnya dari Spain yang ada lambang2 tu.....tu pun kena usya2 gak bro....lagi satu, lambang meriam tu, kena tahu gak usul asalnya :D

Gitaris Berapi
08-05-2009, 03:28 PM
dia tak faham mesej tu bro, kena maafkan dia....sama gak le ngan gitar, sebenarnya haram sebarang alat musik yang bertali, tapi tu ler.....ramai orang minat main, saya dulu pun minat main gitar gak :D

seperti yang diriwayatkan daripada Abu Umamah Radhiallahu ‘anhu telah bersabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam :

Maksudnya: "Bahawa Allah Azza wa Jalla telah membangkitkan saya menjadi Nabi dengan membawa hidayat dan rahmat kepada orang-orang mukminin dan Allah telah memerintahkan saya menghapuskan alat ma‘azif (alat bunyi-bunyian) dan alat-alat mazamir (seperti seruling) dan alat-alat awtar (bunyi-bunyian bertali), salib (cross) dan perkara-perkara jahiliah dan Tuhan saya telah bersumpah dengan kebesaranNya dan kekuasaanNya dan dengan kemuliaanNya: "Tiada minum seorang hamba daripada hamba-hambaKu itu akan seteguk daripada arak dengan sengaja ketika berada di dunia melainkan Aku akan meminumkan dia ganti arak itu daripada darah nanah pada Hari Kiamat, sama ada diampunkan dia atau sama ada diazabkan dia dan tiada siapa hambaKu yang meninggalkan arak di dunia kerana takutkan Aku, melainkan Aku beri dia minum akan arak di syurga. Tiadalah halal dijual benda-benda itu dan tiada halal dibeli akannya dan tiada halal diperniagakan dan harganya adalah haram.

(Hadis riwayat Abu Daud dan At-Thayalisy)

terima kasih sbb mngingatkan.. hehe.. ko kata gitar sbb id aku kan? utk pngetahuan bro, smnjak kawin 2 tahun lepas, aku dh lama x sntuh gitar... kod c pn terkial2 nk mncari...haha...

aku x salahkan sesape dlm hal ni bro.. aku pun cetek agama.. byk benda yg aku perlu blajar.. dan tiada satu insan pun di dunia ni yg sempurna melainkan Rasulullah S.A.W. tp bila dh melibatkan syaitan ni, aku rasa ramai peminat2nya perlu berwaspada.. nak support team tu mmg pd pndapat aku tiada kesalahan sbb masing2 ada cara utk berhibur.. tp jgn smpai terbawa2 benda2 ni ketika beribadat, dh la.. itu maksud thread ni..

* kt sini terus trang aku katakan, aku mmg tiada niat lngsung utk attack fan2 mu.. sekadar mengingatkan.. bola2 jugak, agama ttp x leh diketepikan.. selamat beramal.. :)

Gitaris Berapi
08-05-2009, 03:32 PM
lagi satu jersi yang berlambangkan salib, banyak team2 bola khususnya dari Spain yang ada lambang2 tu.....tu pun kena usya2 gak bro....lagi satu, lambang meriam tu, kena tahu gak usul asalnya :D

aku minat jersi sweden, sbb dia gunakan kombinasi kaler kegemaran aku, biru & kuning.. tp syg logo dia berbentuk salib...

meriam bukan digunakan utk bertahan dan berperang ke.. kalo chelsea dgn liverpool guna binatang xpe lg.. jgn smpai guna ba.alif.ba.ya. dh la..:))

apit0
08-05-2009, 03:34 PM
pakai baju pagoda aja lah.....takyah susah².....
byk lagi baju lain leh pakai.....

apit0
08-05-2009, 03:36 PM
takyah nak sokong kelab² bola negara lain....
diaorg bukan kenal kita pun....silap² m'sia pun diaorg buta geografi.....
taktau kat mana......

sarialong
08-05-2009, 03:37 PM
aku ada gak jersi barcelona..logo lambang salib beb...aku conteng pkai pen marker je..ilang was-was

PainKiller
08-05-2009, 03:43 PM
Agaknya mereka yg pakai baju setan....cetek dgn didikan agama kot.
Insaf la.....istirghfar byk2

king_diamond
08-05-2009, 03:47 PM
takyah nak sokong kelab² bola negara lain....
diaorg bukan kenal kita pun....silap² m'sia pun diaorg buta geografi.....
taktau kat mana......

ye bro....betul tu....kena tukar logo gak tu bro...tak leh pakai logo HONDA...kena pakai PROTON kuheh kuheh kuheh

king_diamond
08-05-2009, 03:48 PM
Agaknya mereka yg pakai baju setan....cetek dgn didikan agama kot.
Insaf la.....istirghfar byk2

itu yang pakai baju, yang perangai cam SETAN tu lagi la kan pain kan :))

Gitaris Berapi
08-05-2009, 03:49 PM
takyah nak sokong kelab² bola negara lain....
diaorg bukan kenal kita pun....silap² m'sia pun diaorg buta geografi.....
taktau kat mana......

sokong xpe, tp jgn smpai ke masjid pn dgn jersi ke masjid dh la.. lbh2 lg kpd yg berniat utk menunjuk2...

sbb nnti kalo kita ke masjid, contoh la kalo aku pakai jersi arsenal, pastu ada fan mu dlm masjid tu & dia plak x suka dgn arsenal.. nnti takut plak bila tgh smbahyang pn dia terfikir2 pasal bola.. padahal dlm masjid tu.. hah, naya aku nak nanggung dosa dia..

Gitaris Berapi
08-05-2009, 03:52 PM
itu yang pakai baju, yang perangai cam SETAN tu lagi la kan pain kan :))

tu lg ramai kot... yg bunuh diri hari tu pun tewas dgn hasutan setan gak... :))

the_ultimatez_najman
08-05-2009, 03:52 PM
jawapan nya x boleh,,,,,,
ustad aku ckp x leh la...
klau kita pkai payung carslberg pon x leh..
sbb ade logo seolah2 kita bangga ngan bende tuh.

king_diamond
08-05-2009, 03:59 PM
aku minat jersi sweden, sbb dia gunakan kombinasi kaler kegemaran aku, biru & kuning.. tp syg logo dia berbentuk salib...

meriam bukan digunakan utk bertahan dan berperang ke.. kalo chelsea dgn liverpool guna binatang xpe lg.. jgn smpai guna ba.alif.ba.ya. dh la..:))

tapi kalau dah minat tu, tukar lambang pembawa virus tu pun depa akan tetap sokong gak....kuheh kuheh kuheh

bong
08-05-2009, 04:05 PM
aku ada gak jersi barcelona..logo lambang salib beb...aku conteng pkai pen marker je..ilang was-was

tak pakai lagi baik utk melenyapkan sebarang was-was ... :)

apit0
08-05-2009, 04:11 PM
ye bro....betul tu....kena tukar logo gak tu bro...tak leh pakai logo HONDA...kena pakai PROTON kuheh kuheh kuheh

uik......lari tajuk tuh bro....:D.....
org jepun tau negara kita :D.....
enjin proton pun pakai mitsubishi....:D

king_diamond
08-05-2009, 04:16 PM
uik......lari tajuk tuh bro....:D.....
org jepun tau negara kita :D.....
enjin proton pun pakai mitsubishi....:D

arrr ini la namanya BIAS.....maknanya kena ada skit2 masyuk kena kat kita baru leh sokong atau guna kan apit kan...

p.s ~ mana ada lari tajuk, still dalam konteks pembincangan lagi ni :D

king_diamond
08-05-2009, 04:18 PM
uik......lari tajuk tuh bro....:D.....
org jepun tau negara kita :D.....
enjin proton pun pakai mitsubishi....:D

org british pun tau gak la bro....depa dok jajah negara kita dulu....siap ada FORT CORNWALLIS lagi kat penang tu, jumlah pelancong britain saja cecah puluh2 ribu setahun :D

CrusheD_LameR
08-05-2009, 04:21 PM
tu kalau pakai baju ade gambo setan...

tapi kalau orang pakai ade Kalimah Allah dan Muhammad? dalam jawi?

dan dipakai pula oleh non-muslim...??ape plak citernye?




kalau korang perasan la...y pakai baju ade Kalimah ni adalah polis...

kat tali pinggang pon ade kan kan?ape plak hukum nye?

zuljaalaa
08-05-2009, 04:21 PM
hihihihhihihhihihihihhihihi http://forum.cari.com.my/images/smilies/titter.gifhttp://forum.cari.com.my/images/smilies/titter.gifhttp://forum.cari.com.my/images/smilies/titter.gifhttp://forum.cari.com.my/images/smilies/titter.gifhttp://forum.cari.com.my/images/smilies/titter.gifhttp://forum.cari.com.my/images/smilies/titter.gifhttp://forum.cari.com.my/images/smilies/titter.gif

zuljaalaa
08-05-2009, 04:23 PM
tu kalau pakai baju ade gambo setan...

tapi kalau orang pakai ade Kalimah Allah dan Muhammad? dalam jawi?

dan dipakai pula oleh non-muslim...??ape plak citernye?




kalau korang perasan la...y pakai baju ade Kalimah ni adalah polis...

kat tali pinggang pon ade kan kan?ape plak hukum nye?

gi bukak thread lagi satu.. buat topic tue http://forum.cari.com.my/images/smilies/titter.gifhttp://forum.cari.com.my/images/smilies/titter.gif

ejus
08-05-2009, 04:27 PM
hari tu aku perasan ada sorang mamat ni bersolat dgn tshirtnya terpampang logo man utd yg besar & spt yg kita ketahui, logo mu terdapat satu simbol syaitan di tengahnya..

so nk mintak pndapat korang yg cerdik pandai, apakah hukumnya?? kt sini bukan niat aku utk kondem fan2 mu, tp inilah kenyataan yg harus dihadapi.. diharap fan2 mu dlm ni matang & bleh trima kenyataan..:)

yela, dulu sibuk kes pakai tanduk yg menyerupai syaitan.. skrg ni tanpa kita sedari, kt baju2 pn dh ada byk gmbar syaitan.. bleh ke? mesti bangga syaitan tu tgk kita sembahyang sbb ada gmbar dia kt baju kita...

http://titlebeex.uuuq.com/images/manchester_united_logo.jpg

no komen bro..tanya yg arif la

rafina_80
08-05-2009, 04:34 PM
tu kalau pakai baju ade gambo setan...

tapi kalau orang pakai ade Kalimah Allah dan Muhammad? dalam jawi?

dan dipakai pula oleh non-muslim...??ape plak citernye?




kalau korang perasan la...y pakai baju ade Kalimah ni adalah polis...

kat tali pinggang pon ade kan kan?ape plak hukum nye?


a ah..betul..

pastu baju tu bawak masuk toilet..

majapahit
09-05-2009, 05:32 AM
Agaknya mereka yg pakai baju setan....cetek dgn didikan agama kot.
Insaf la.....istirghfar byk2

yang bunuh diri baru2 ni sebab kalah bola hari tu fan arsenal..
siap pakai jersey gunners lg...siapa kita nak menentukan keimanan dan ketaqwaan seseorang??
apa komen anda sedare painkiller??

kuhik
09-05-2009, 06:14 AM
dengan kata lain, jangan pakai langsung. samada lambang Syaitan ke, lambang Carlsberg ke, lambang Salib ke..

masih banyak lagi baju-baju yang elok yang boleh dipakai untuk solat.

Gitaris Berapi
09-05-2009, 10:02 PM
yang bunuh diri baru2 ni sebab kalah bola hari tu fan arsenal..
siap pakai jersey gunners lg...siapa kita nak menentukan keimanan dan ketaqwaan seseorang??
apa komen anda sedare painkiller??

yg tentukan keimanan & ketakwaan tu kita kena serah pd Yg Maha Kuasa je bro.. kita xde hak nk nilai benda tu.. kekadang org yg layan lagu metal pun sembahyang 5 kali sehari (contoh mcm 2 member karib aku)... so, kita mana tau??

kalo nk kata ada fan gunners bunuh diri, so adakah fan2 lain juga elok imannya? ha, tu aku kata... kita xde hak nk nilai... benda ni adalah urusan Tuhan...

yg pastinya, kalo kita dh tau hukum benda tu haram, maka haram la jadinya... syaitan tu bro, x kan nk sembahyang pn bawak simbol musuh laknat tu masuk masjid.. sila faham maksud thread ni ye...

king_diamond
09-05-2009, 10:06 PM
setuju dengan kuhik....sepatutnya benda ni berakhir dengan pakaian yang tak payah ada gambar2 apa, supaya tak BIAS kepada mana2 individu, JK.

Gitaris Berapi
09-05-2009, 10:17 PM
setuju dengan kuhik....sepatutnya benda ni berakhir dengan pakaian yang tak payah ada gambar2 apa, supaya tak BIAS kepada mana2 individu, JK.

btul tu... jgn smpai satu hari nnti baju melayu dh ada corak2 yg x spatutnya dah la...

Gitaris Berapi
10-05-2009, 08:02 AM
Agaknya mereka yg pakai baju setan....cetek dgn didikan agama kot.
Insaf la.....istirghfar byk2

mcm tu la agaknya bro... dah tau setan, tp nk gak dibangga2kan... smpai ke masjid plak tu..

ni ada sdikit dalil mngenainya..

Berdasarkan kepada riwayat al-Bukhari (3226) dan Muslim (2160) daripada Abi Talhah r.a bahawa Nabi s.a.w. bersabda : “Malaikat tidak memasuki rumah yang ada padanya gambar”.

tu blum lg masuk gmbar2 syaitan.. dan ingatlah, walaupun gmbar itu sebesar kuku, ianya tetap mempamerkan gmbar syaitan!! so, berwaspadalah ketika menunaikan solat..

ashrap_gpunk
10-05-2009, 08:08 AM
tenkiu, tenkiu...

Gitaris Berapi
10-05-2009, 08:15 AM
lagi berita berkenaan serangan syaitan dan salib pd logo tanpa kita sedari..

smoga korang dpt baca dgn jelas..

(KUALA LUMPUR, 31 Nov 2008) In line with its role and mandate to protect the country’s s.t.u.p.i.d and vulnerable Muslims, Malaysia’s top Islamic body today ruled against Muslims supporting Manchester United Football Club as well as a host of other European football clubs, saying they have elements of evil and other religions that could corrupt the highly fragile Muslims.

The National Fatwa Council's edict said that supporting such football clubs involves not just physical activities or being a couch potato, but also includes Satanic or Christian spiritual elements, chanting and worship.

"It is inappropriate. It can destroy the faith of a Muslim, who are by definition s.t.u.p.i.d and vulnerable," council chairman Professor Tan Sri Dato’ Seri Dr Sheikh Abdul Shukor Husin told reporters. He noted that clerics in Egypt, Saudi Arabia and Pakistan had issued a similar edict in 2008 that called the support of such European football clubs "an aberration."

Recently, the council issued an edict banning yoga and tomboys, ruling that yoga is Hinduism’s secret weapon to bring Malaysian Muslims back to their ancestors’ kafir roots (the earliest recorded religions in the Malay archipelago were Hinduism and Buddhism, before the spread of Islam to the region), while girls who act like boys violate the tenets of Islam. The fatwa council took up the football club issue after an infidel blogger, Juslo, last week criticised the council’s ban on yoga and tomboys as further evidence of the oppression of Muslim women in the name of Islam, and dared the council to take on the male Muslims instead.


SYAITAN MERAH

The fatwa explained that the reason why Manchester United is banned is because of its nickname, RED DEVIL or “Syaitan Merah”. The council chairman elaborated, “In other words, those who support or worship Manchester United players are basically worshipping the Satan. World famous Man U players such as Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney and Ryan Giggs are actually the incarnations of the Devil himself.”

When asked whether the fatwa has exaggerated the significance of a mere nickname, the council chairman denied and pointed to an additional proof: the emblem of Manchester United, where it clearly shows a Devil-like creature holding a Devil’s ‘fork’. Therefore, according to the council chairman, anybody who wears or uses Man U T-shirts or merchandise is basically carrying around the Devil with them all the time.

The shares of Manchester United traded on the London Stock Exchange fell 50% on the release of such a landmark fatwa by 1 of the world’s most influential and respected intellectual heavyweight institutions, Malaysia’s National Fatwa Council. On the other hand, shares of Arsenal, Chelsea and Liverpool Football Clubs jumped at least 25% each as analysts predict that most Muslim supporters of Man U would switch their allegiance to these 3 fierce rivals of Man U.

The Man U management has already convened an emergency board meeting to discuss whether to accommodate their Muslim supporters by changing the Club’s famous emblem and nickname. The meeting has not ended as of press time, after 5 hours of continuous deliberation. Options being considered are: changing the nickname to ‘Red Angels’, let the creature in the emblem wear a songkok or skull cap, or simply changing the Club’s name to “Mujaheeden United”.

KELAB-KELAB SALIB

However, Manchester United is not the only European football club affected. The fatwa also ruled that it is haram for Muslims to support the following football clubs (more to come) as they are deemed to be the “new armies of Christian Crusaders” who try to penetrate the hearts and minds of Muslim youths around the world by disguising as football clubs and turn all Muslim football fans into Christians simply by seducing them to wear or use their Christian merchandise. The reason is obvious and needs no elaboration: the presence of a Salib (Christian Cross) in each of the emblem of these clubs!!

http://1.bp.blogspot.com/_2EGb5mwtnH8/SSs81bo6wKI/AAAAAAAAAGM/uSRz9qRNRCI/s400/AC+Milan.JPG

http://2.bp.blogspot.com/_2EGb5mwtnH8/SSs872dRmdI/AAAAAAAAAGU/0HRXfM490U4/s400/Barcelona.png

http://4.bp.blogspot.com/_2EGb5mwtnH8/SSs8uqo8dGI/AAAAAAAAAGE/IkHNYqf6Yf4/s400/Real+Madrid.png

korang nmpak x simbol2 salib kt 3 kelab atas nih (milan, barca, madrid)?? nmpaknya nk kna bakar la jersi barca dgn madrid aku nnti... aku pn baru sedar benda ni..

fordLASER
10-05-2009, 08:22 AM
sbb itu kita x bleh taksub sangat kat benda lain slain Allah...
bagus la ada thread memperingatkan sesama umat Islam

joelabu
10-05-2009, 08:31 AM
nak jugak aku tahu...macam mana sebenarnya rupa syaitan?

bertanduk itu dikatakan syaitan?

atau kerana trident yang dipegang itu dikatakan syaitan?

tomie
10-05-2009, 08:44 AM
nak jugak aku tahu...macam mana sebenarnya rupa syaitan?

bertanduk itu dikatakan syaitan?

atau kerana trident yang dipegang itu dikatakan syaitan?

kalo masta nak tau
pi tanya pengubat2 islam...depa pernah tgk alam ghaib & setan2 tu :) :">

Gitaris Berapi
10-05-2009, 08:52 AM
nak jugak aku tahu...macam mana sebenarnya rupa syaitan?

bertanduk itu dikatakan syaitan?

atau kerana trident yang dipegang itu dikatakan syaitan?

Wallahualam...

smoga ayat kt bawah ni boleh membantu..

Syaitan atau juga Setan, (Arab: شيطان, Shaitan; Ibrani Piawai: שָׂטָן, Satan; Ibrani Tiberia Śāṭān; Greek Koine: Σατανάς, Parsi: اهریمن, Satanás; Aramia: סטנא, Saṭänä; Ge'ez: ሳይጣን Sāyṭān, Turki: Şeytan), , seperti yang diketahui dalam agama Islam, Kristian dan Yahudi, asalnya adalah salah satu golongan Malaikat yang paling beriman dan amat taat,pintar,patuh dan kuat beribadah kepada Allah. Golongan syaitan ini yang diketuai oleh (Azazel)selepas ingkar dengan perintah Allah disebut(iblis laknatullah)@(devil of lucifer). Walau bagaimanapun, menurut Islam, Syaitan dicipta dari api oleh Allah S.W.T. dan juga dikatakan berasal dari golongan Jin sebelum dipilih menjadi Malaikat. Ini membezakannya dari malaikat-malaikat lain. Disebabkan iblis ini menentang perintah Allah, dia diusir dari golongan malaikat dan dari Syurga, kerana ingkar akan perintah Allah untuk sujud kepada Nabi Adam sebagai penghormatan ciptaan-Nya yang mulia. Menurut agama Islam, Tuhan meletakkan taraf manusia lebih tinggi daripada makhluk-makhluk yang lain kerana mereka diberikan akal - terutamanya untuk membandingkan yang buruk dari yang baik. Syaitan membangkang ciptaan Tuhan pada manusia dan mencegah dari menyujud di hadapan Adam seperti dilakukan oleh para malaikat lain. Tuhan bertanya kepada Syaitan: "Apakah yang mencegahmu sujud menghormati sesuatu yang telah Aku ciptakan dengan tangan-Ku?" Syaitan menjawab: "Aku adalah lebih mulia dan lebih unggul dari dia. Engkau ciptakan aku dari api dan menciptakannya dari lumpur." Ini menunjukkan bahawa Syaitan merasa dirinya lebih bertaraf tinggi dari Adam kerana dia diperbuat dari api dan Adam diperbuat dari tanah, yang dianggap tidak bersih dan rapuh. Syaitan berjanji dan berkata di hadapan Tuhan, Nabi Adam dan para malaikat bahawa dia akan membinasakan Adam dan seluruh keturunannya (iaitu golongan manusia) sampai hari Akhirat kelak. Allah bersabda bahawa manusia yang mengikuti perintah-Nya tidak akan dibinasakan oleh Syaitan, tetapi yang mengikuti Syaitan akan turut dibinasakan dan diseksa di api neraka pada hari Akhirat. Syaitan juga yang memyebabkan Nabi Adam dan isterinya Siti Hawa terkeluar dari Syurga, walaupun mereka telah diampunkan oleh Allah, dan bisikannya menyebabkan anak mereka Qabil membunuh Habil.

Anak-anak iblis [email protected] of lucifer

syaitan merupakan golongan penghasut yang juga merupakan anak-pinak dan keturunan kepada iblis laknatullah.Namun begitu,dikatakan iblis mempunyai 7 ekor anak yang mempunyai tugas jahat yang berbeza.setiap dari mereka telah melahirkan keturunan yang lain hasil dari perbuatan zina antara mereka dan syaitan-syaitan betina yang lain.Anak-anaknya adalah:

1.Tsabr:tugasnya adalah menggoda manusia berbuat maksiat ketika manusia sedang dalam kesusahan dan berada dalam kesedihan.Ketika manusia dalam kesusahan dan mendapat musibah, maka datanglah Tsabr dan kuncu-kuncunya membisik manusia agar melakukan segala kejahatan seperti berzina,bunuh diri,menghisap dada,minum arak,berjudi supaya manusia itu terus leka dan jangan kembali kepada Allah.

2.A'war:tugasnya adalah menghasut manusia supaya mendekati zina dan terus melakukannya dengan apa cara sekali pun.A'war dan pengikutnya akan menggambarkan keenakan dan keseronokan berzina dalam akal fikiran manusia dan mengobar-kobar kan nafsu.

3.Miswath:tugasnya adalah menyampaikan berita dusta atau penipuan yang mampu menimbulkan kemarahan dan fitnah besar,agar manusia itu akan kucar-kacir,hilang pertimbangan dan saling tuduh menuduh sehinggakan menyebabkan pertempuran yang hebat dan dahsyat.

4.Dasim:Tugasnya adalah menyebarkan sifat emosi yang keterlaluan,mudah marah, dan permusuhan.selalunya dalam kes rumahtangga dasim akan cuba meruntuhkan institusi kekeluargaan.

5.Zaknabur:Tugasnya adalah memastikan dunia ekonomi dan perniagaan akan tergugat.menghasut para pedagang agar sentiasa tamak dalam mengaut keuntungan,kecurangan dan penipuan dalam muamalah(perhubungan).Memastikan pengurangan dalam timbangan dan bekalan,kelumpuhan ekonomi melalui sistem inflasi.serta merupakan pengajak utama manusia dalam melakukan riba(bunga atau faedah dalam perniagaan).

6.Khanzab:Menghalangi umat Islam dalam melakukan solat,menggangu umat Islam dalam melakukan solat(sembahyang).serta mencari jalan agar dapat menyebabkan manusia tidak akan dapat menyembah Allah dan mengelakkan agar sembahyang menjadi sempurna.

7.Walhan:Menggangu umat Islam agar sentiasa was-was dalam berwudhuk(bersuci sebelum melakukan sembahyang).ini akan menyebabkan umat Islam tidak sah dalam solatnya.Wuduk merupakan kepentingan yang amat perlu dititik beratkan sewaktu beribadah kepada Allah.Walhan juga,menyebabkan manusia agar sentiasa membazir dalam menggunakan sesuatu perar atau benda.

Jadi diingatkan agar manusia sentiasa beringatkan bahawa syaitan merupakan musuh utama yang amat perlu dielakkan.Allah SWT sama sekali melarang untuk hambanya mengikut taghut(perkara yang melampaui batas seperti menyembah selain Allah)dan menjadikan syaitan sebagai idola dalam aktiviti seharian.

Aset-aset yang Digunakan Syaitan untuk Menggangu Manusia

Mancung/Paruh Syaitan membuatkan manusia Lupa Sabda Muhammad Rasullullah:"Sesungguhnya syaitan itu meletakkan muncungnya diatas hati anak Adam,maka jika manusia ingat kepada Allah,maka mundurlah ia dan jika manusia itu lipa kepada Allah,dipatuklah hatinya"(Hadis Riwayat Ibnu Jauzi)

syaitan menangis Sabda Muhammad Rasullullah:"Apabila anak Adam membaca Surah Assajadah,lalu ia sujud,nescaya menyingkirlah syaitan sambil menangis dengan meratap:"Ah...Celakalah aku.Anak Adam disuruh sujud lalu ia sujud maka ia mendapat syurga,tetapi aku disuruh sujud maka membangkang,maka aku mendapat neraka"(Hadis Riwayat Ahmad,Muslim,Ibnu Majah)

syaitan kencing Dari Ibnu Masud dia berkata: Diceritakan(Allah)kepada Nabi Muhammad SAW tentang seseorang lelaki yang tidur hingga Subuh(waktu Fajar Pagi),sabda Baginda:"Itulah orang lelaki yang dikencingi oleh syaitan pada kedua telinganya"(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)(As-Syaikhan)

syaitan tertawa(ketawa) Nabi bersabda bermaksud:"Apabila menguap salah seorang kamu dalam solat,maka hendaklah ia tutup mulutnya sedapat mungkinbdan jangan ia mengucap "Ahhh...",kerana sesungguhnya yang demikian itu dari syaitan dan ia tertawa kerananya."(Hadis Riwayat Bukhari).

syaitan mempunyai rambut dan janggut yang kusut "Dari Atha bin Yasr dia berkata:Telah datangnya lelaki kepada Rasullullah SAW dalam keadaan kusut rambut dan janggutnya,maka Rasullullah memberi isyarat kepada lelaki itu,seakan-akan disuruhnya membereskan(meluruskan) rambut dan janggutnya.Maka orang itu mengerjakannya,kemudian ia kembali.Maka Rasullullah SAW bersabda:"Bukankah ini lebih baik darpada seseorang yang datang dengan kusut rambutnya seperti syaitan."(Hadis Riwayat Malik)

syaitan menyilangkan(mematah-matahkan) jari tangan:Nabi Muhammad Bersabda(memberitahu):Apabila salah seorang kamu berada di dalam masjid ,maka janganlah sesekali menyilangkan(mematah-matahkan)jari tangan,kerana menyilangkan jari-jari tangan itu dari syaitan.Dan seorang kamu tetap dalam pahala solat selama ia berada di dalam masjid(mosque) sehingga ia keluar darinya."(Hadis Riwayat Ahmad).

syaitan masuk dalam aliran darah manusia:Sabda Rasullullah SAW bermaksud:"Sesungguhnya syaitan itu berjalan dalam diri manusia mengikuti pejalanan darah.Oleh sebab itu,aku takut syaitan melontarkan sesuatu tuduhan atau satu kejahatan dalam hatimu"(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)(as-Syaikhan)

syaitan takut orang yang solat berjemaah:Sabda Nabi Muhammad yang bermaksud:"Jika ada tiga orang di desa atau digunung yang tidak menunaikan solat berjamaah,nescaya mereka dikusai oleh syaitan.Oleh sebab itu,hendaklah kamu berjamaah kerana sesungguhnya serigala tidak akan memakan kambing melainkan yang terpisah sendiri dari rombongan"(Hadis Riwayat Abu Daud).

Hentakan kaki syaitan menyebabkan wanita istihadhah(mengeluarkan darah haid secara berlebihan walaupun dalam keadaan sihat).Dari Amnah binti Jahsy bahawa ia keluar darah banyak dan deras(mengalir-ngalir) dari kemaluannya(darah istihadhah),lalu ditutup dengan kapas masih juga keluar dan ditutup dengan kain masih juga keluar.Rasullullah bersabda:"Sesungguhnya darah yang keluar deras itu adalah salah satu hentakan kaki dari hentakan-hentakan kaki syaitan."(Hadis Riwayat Ahmad,Abi Daud dan Tirmidzi)

Gitaris Berapi
10-05-2009, 08:54 AM
nota:Kini bagi merawati masalah tersebut dari terus menerus yang boleh menyebabkan mudarat jika terus dibiarkan kaedah perawatan islam diperkenalkan dengan menggunakan bahan-bahan berteraskan alam semula jadi dan menggunakan ayat-ayat tertentu.Teknologi perubatan moden pun telah dapat merawati masalah itu itu dari terus berlaku.

syaitan menghadang di saf solat. Sabda Rasullullah:"Apabila salah seorang kamu solat(sembahyang dengan memakai batas(Sutroh)(penghadang),lalu ada orang yang melintas dhadapannya(dalam kawasan solat,dibawah penghadang)maka hendaklah ia menghalanginya.Tetapi jika orang itu enggan(dalam keadaan curiga,melintasi dengan sengaja berulang kali)maka boleh orang itu diperangi(usir atau dibunuh),kerana dia itu tidak lain adalah syaitan".(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)(As-Syaikhan)

Rasullullah SAW menangkap dan mencekik syaitan:"Ketika Nabi SAW akan melakukan solat,lalu datang kepadanya syaitan hendak memutuskan solatnya.Maka Nabi Muhammad SAW menangkapnya(syaitan itu)lalu mencekiknya sehingga keluar air liurnya diatas tangannya(Nabi)."(Diceritakan oleh Ibnu Qoyyim)

syaitan kentut:"Apabila diseru untuk melakukan solat(laungan azan),maka mundurlah syaitan sampai terkentut sehingga ia tidak mendengarkan azan,maka selesai azan ia kembali lagi.Dan apabila akan berdiri solat(laungan iqamah),ia mundur lagi dan apabila selesai iqamah,ia datang kembali"(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)(as-Syaikhan).

syaitan menyelit disaf solatyang renggang:Sabda Muhammad Rasullullah:"Luruskan saf-safmu,rapatkan bahu-bahumu(dalam solat) dan berlaku lembutlah terhadap tangan-tangan saudaramu dan tutuplah tempat-tempat renggang kerana seungguhnya syaitan masuk(menyelitkan diri)pada celah-celahmu,bagaikan anak kambing yang menyelit di celah-celah induknya."(Hadis Riwayat Ahmad dan Thabrany)

syaitan menghalangi khusyuk solat(menyempurnakan sembahyangnya)."Dari Aisyah berkata:Aku pernah bertanya kepada Rasullullah SAW tentang menengok dalam solat(melihat-lihat kemana-mana arah tanpa perlu)maka sabda Nabi Muhammad SAW:"Itu adalah curian cepat yang dicuri syaitan dari hambaNya(Allah)"(Hadis Riwayat Bukhari,Ahmad,An-Nasai dan Abu Daud)(Hadis Sahih)

Sabda Rasullullah lagi yang bermaksud:"Akan datang syaitan pada seseorang kamu dalam solatnya,lalu syaitan mengingatkan kepadanya,keperluan begini dan begitu.Maka janganlah ia menurutinya.Dan syaitan datang pula pada waktu tidurnya,maka syaitan memberikan berita mimpi buruk padanya,maka janganlah diikutinya(mempercayainya)".(Hadir Riwayat Abu Daud dan Tirmidzi)

syaitan membuat mimpi buruk:Muhammad Rasullullah SAW bersada yang bermaksud:"Apabila seseorang kamu bermimpi yang tidak disukai(mimpi buruk),maka hendaklan ia meludah kesebelah kiri tga kali dan hendaklah membaca:

A'uzubillah hi minasyaitan nir rajim maksudnya:"Aku berlindung kepada Allah daripada syaitan yang direjam".

Dan hendaklah ia pindah dari lambungnya ketika hendak tidur yang ia sedang ada diatasnya".(Hadis Riwayat Muslim,Abu Daud,An-Nasai dan Ibnu Majah).

syaitan mencelak mata.syaitan akan mencelak mata para pendengar ceramah agama atau khutbah supaya para pendengar akan tertidur dan leka tidak menghayati apa-apa yang dikatakan oleh penceramah.

syaitan mengincu bibir.syaitan akan mengicu bibir para pendengar ceramah supaya dapat berbual-bual dengan temannya dan dapat mengeluar kata-kata kesat.

syaitan akan mengetuk para pendengar ceramah dengan tongkatnya agar dapat membuat bising dan tidak akan duduk diam,disamping membuat kacau dan kekalutan.

Banyak lagi propaganda yang telah dilakukan oleh syaitan untuk menyesatkan manusia supaya tidak dapat manusia itu berpaut kembali kepada tali akidah dan ajaran Allah yang tulus dan benar.Manusia diingatkan agar behati-hati menjalani kehidupan ini agar tidak terpedaya dengan dakyah-dakyah syaitan.

Tujuan Allah menciptakan syaitan adalah untuk menguji tahap keimanan manusia itu kepada Allah.Sesiapa yang terpedaya dengan ajakan syaitan Allah akan membalas dengan azab sensara yang pedih di dunia dan di akhirat.Manakala orang yang berbuat baik dan berjaya menyekat kejahatan syaitan ,Allah akan membrikan penghargaan yang tidak erkira dan dibalas dengan Syurga dan kehidupan yang tetap berbahagia.

Allah tidak akan menguji manusia itu dengan berlebih-lebihan dari kemampuan orang itu sahaja.syaitan merupakan salah satu bencana kepada orang yang ingkar kerana mereka akan terus mengikuti syaitan selagi mereka tidak mendapat restu dan inayah dari Allah.

Dikatakan juga orang yang dirasuki syaitan atau jin jahat sebenarnya adalah orang yang mempunyai kelemahan dalam iman disamping jiwa raganya yang kosong dan lemah rohani, zahir dan batinnya.syaitan mudah untuk mendekati orang yang mempunyai sifat demikian dan menjadi penempatan(perumah) bagi syaitan.Pengubatan Islam sahaja yang mampu menghalau perkara tersebut dari terus membahayakan manusia.

syaitan yang cuba untuk mendengar rahsia Kerajaan Allah di langit.Allah akan melontarkan api-api dilangit(asteroid,meteor atau meteorid)kepada syaitan.Dlam kejadian itu,dengan izin Allah ada juga syaitan yang berjaya mendapatkan maklumat atau rahsia dari Kerajaan Allah di langit.Demikian dari situ lah munculnya golongan sihir(golongan manusia yang suka mengamalkan ilmu mistik atau ilmu hitam yang sudah diduga banyak melakukan penyimpangan akidah dan kepercayaan kolot) yang cuba menjadikan syaitan sebagai rakan dan akhirnya mudah untuk golongn sihir membuat penipuan dan kejahatan didalam bumi ini.

syaitan akan dimatikan oleh malaikat maut @ Azrael Angel @ Malaikat Izrail atas arahan Allah,pada akhir zaman nanti setelah Allah membinasakan segala-galanya yang berada di alam buana dan semesta ini.syaitan akan dihidupkan kembali untuk menerima janji Allah sebagai bahan bakar dalam neraka.Pada waktu itu peneman syaitan yang turut binasa adalah manusia dan jin yang ingkar dengan perintah Tuhan serta batu-batuan.


Firman Allah SWT yang bermaksud:

"Katakanlah(Wahai Muhammad):"Aku berlindung kepada (Allah) Pemulihara sekalian manusia.Yang Menguasai sekalian manusia,Tuhan yang berhak disembah oleh sekalian manusia, Dari kejahatan pembisik,penghasut yang timbul tenggelam,yang melemparkan hasutannya ke dalam hati manusia,(iaitu pembisik dan penghasut)dari kalangan jin dan manusia."

(Surah An-Nas:ayat 1-6)Al-Quran

faris07
10-05-2009, 09:41 AM
makruh pendapat banyak. tapi kalau boleh elak, elakkanlah. abis tidakpun yg dah terpakai takde baju spare tu ko sholat je tak berbaju (padan muka ko) janji jgn nmpk pusat. toksahla bwk "setan merah" tu masuk masjid.

joelabu
10-05-2009, 09:48 AM
bagaimana pula dengan simbol malaikat? bolehkah kita solat dengan simbol malaikat?

http://images.faithclipart.com/images/3/f0107712aa/img_f0107712aa1.jpg

fordLASER
10-05-2009, 09:50 AM
bagaimana pula dengan simbol malaikat? bolehkah kita solat dengan simbol malaikat?

http://images.faithclipart.com/images/3/f0107712aa/img_f0107712aa1.jpg

ini simbol malikat versi mana ek?

Gitaris Berapi
10-05-2009, 09:54 AM
ini simbol malikat versi mana ek?

aku rasa tu andaian org barat je... lbh elok jgn kita bayangkan rupa malaikat tu camner sbb dia sntiasa ada bersama kita d mana2 je..

joelabu
10-05-2009, 09:57 AM
ini simbol malikat versi mana ek?

soalan baik...

simbol tersebut adalah versi kristian/yahudi..aku utarakan soalan itu kerana aku jugak nak tahu...syaitan ada simbol ke?

http://blogs.zdnet.com/images/bsd%20linux%20devil.JPG

kalau simbol setan begini macam mana pulak?

http://www.mankindandtruth.com/Symbol%20Devil%202.png

soalannya..macam mana syaitan/malaikat boleh ada simbol?

Gitaris Berapi
10-05-2009, 09:57 AM
makruh pendapat banyak. tapi kalau boleh elak, elakkanlah. abis tidakpun yg dah terpakai takde baju spare tu ko sholat je tak berbaju (padan muka ko) janji jgn nmpk pusat. toksahla bwk "setan merah" tu masuk masjid.

yup.. aku pn ada sorang mmber ni pernah bersolat tnpa pakai baju.. tapi masih menutup pusat... tp aku msh kurang pngetahuan utk komen benda ni..

masa kt masjid hong kong tahun lepas pun aku pernah prasan sorang hamba Allah yg berketurunan arab ni menunaikan solat dgn sluar yg hanya menutupi bahagian bawah lutut je.. kira sluar tu 3/4 la...

yg pastinya aurat dia tertutup..

fordLASER
10-05-2009, 10:04 AM
simbol2 ni dicipta hanya dr kalangan musuh islam bertujuan menyesatkan umat islam melalui tarikan perkara2 yg melalaikan dan menghiburkan....

mmg sudah janji azazil utk menyesatkan umat islam dgn apa jua cara...

jd, eloklah kita sesama islam umat akhir zaman saling ingat mengingati dan memperbetulkan akhlak dan aqidah agar kita menambahkan ketaqwaan kita kpd Allah...

Gitaris Berapi
10-05-2009, 10:06 AM
soalan baik...

simbol tersebut adalah versi kristian/yahudi..aku utarakan soalan itu kerana aku jugak nak tahu...syaitan ada simbol ke?

http://blogs.zdnet.com/images/bsd%20linux%20devil.JPG

kalau simbol setan begini macam mana pulak?

http://www.mankindandtruth.com/Symbol%20Devil%202.png

soalannya..macam mana syaitan/malaikat boleh ada simbol?

yg tu aku pn masih kurang pasti sbb mmg dari dulu lg org kata syaitan tu kaler merah, bertanduk, dan mcm2 lagilah... mungkin itu hanyalah andaian pd mulanya saja bg menunjukkan yg syaitan adalah musuh yg plg nyata dan kejam...

sblum ni pn prnah kuar berita pasal tanduk syaitan.. maknanya org yg bijak pndai agama ni pn berpendapat bahawa syaitan ini mmg bertanduk..

tp kita sbagai umat Islam kalo dh tau benda tu menyerupai syaitan, buat apa kita nk terus sanjung dia??

`Tanduk syaitan’ bawa syirik - Harian Metro 24 Julai 2008

Oleh Ibrahim Isa
[email protected]

JOHOR BAHRU: Penjualan perhiasan tanduk menyerupai imej syaitan secara berleluasa di sebahagian besar tapak karnival dan pusat tumpuan ramai di sekitar negeri ini, dikhuatiri boleh menjejaskan akidah umat Islam, terutama remaja dan kanak-kanak.

Tinjauan Harian Metro di beberapa karnival di sekitar negeri ini mendapati perhiasan itu yang dijual secara terbuka dengan harga RM5 satu mempunyai empat warna iaitu merah, biru, hijau dan kuning. Jika suis dihidupkan, ia akan menyala mengikut warna dibeli.

Selain dijual secara terbuka di tapak karnival, perhiasan itu turut dijual di beberapa lokasi pelancongan dan medan ikan bakar seperti di Kampung Senibong.

Apa yang dikesan, ibu bapa membeli perhiasan itu untuk anak manakala wanita bertudung serta remaja memakainya di kepala menjadikan kehadiran mereka di satu-satu tempat seolah-olah menyerupai tentera syaitan.

Walaupun pembeliannya sekadar suka-suka, hakikatnya penggunaan perhiasan berbentuk tanduk itu boleh merosakkan akidah seseorang.

Ia nyata bertentangan dengan syariat Islam kerana menyerupai syaitan bermakna berkawan dengan syaitan atau iblis, tidak kira sama ada pemakainya itu mempunyai niat tertentu atau sekadar suka-suka.

Mengulas penjualan perhiasan terbabit, Mufti Johor, Datuk Nooh Gadut, berkata haram bagi umat Islam memakai perhiasan menyerupai syaitan itu.

“Ia dosa besar serta syirik bergantung kepada niat pemakainya. Terdapat dua kategori niat pemakai itu iaitu secara suka-suka atau mengikut-ikut dan golongan pemakai yang berniat dan percaya penggunaan itu boleh membawa kepada kuasa lain.

“Jika pemakai itu menggunakannya secara suka-suka atau hanya sekadar mengikut-ikut, maka berdosa besar dan haram hukumnya.

“Jika pemakai tanduk itu berniat ia boleh memberikannya kuasa, kuat, pelindung atau kebal, maka hukumnya syirik kerana menyekutukan Allah,” katanya yang meminta umat Islam menghindari perbuatan itu.

Menurutnya, perhiasan tanduk itu boleh merosakkan akidah seseorang dan dikhuatiri akan membatalkan dua kalimah syahadah.

“Berikutan itu, saya menyeru semua umat Islam, terutama ibu bapa supaya memantau anak mereka daripada memakainya.

“Kanak-kanak mungkin tidak tahu apa hukumnya dan sebab itu ibu bapa perlu memantau perbuatan anak mereka. Pesanan sama turut ditujukan kepada remaja bagi mengelak melakukan kesilapan sama,” katanya.

http://4.bp.blogspot.com/_ZeySThXUyQ0/SV2L2nD2VgI/AAAAAAAACCo/lQzTh33UbZY/s400/tanduk-syaitan.jpg

http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Thursday/Setempat/20080724095159/Article/index_html

Gitaris Berapi
10-05-2009, 10:09 AM
fuh.. mmg bahaya jugak ye pengangan setan ni... so, kpd fan2 manchester united, aku harap korang dpt amik iktibar & berhati2 dgn team yg korang minat tu..

aku lbh kecewa bila ada yg sanggup gelar diri dia, "Aku Red Devil"... Astaghfirullahal'azim... tu kalo sorang, bagaimana pula kalo dh terlalu ramai yg terikut2 dgn budaya ni???

profesor
10-05-2009, 10:18 AM
nak jugak aku tahu...macam mana sebenarnya rupa syaitan?

bertanduk itu dikatakan syaitan?

atau kerana trident yang dipegang itu dikatakan syaitan?

Mmg tidak ada siapa yg tahu mcm mana rupa syaitan, tapi lambang tersebut telah digunakan oleh sesetengah golongan bagi tujuan penyembahan dan pemujaan. Maka sebab itu umat Islam wajib menolak penggunaan sesuatu lambang yg boleh mengakibatkan perbuatan syirik kpd Allah SWT.

Sama spt gambar patung budha, ada sape yg nak guna ker utk jd lambang team bola?

joelabu
10-05-2009, 10:27 AM
nampak gaya nya peminat MU dah tak boleh pakai jersi lagi...sbb haram/berdosa..

joelabu
10-05-2009, 10:34 AM
Mmg tidak ada siapa yg tahu mcm mana rupa syaitan, tapi lambang tersebut telah digunakan oleh sesetengah golongan bagi tujuan penyembahan dan pemujaan. Maka sebab itu umat Islam wajib menolak penggunaan sesuatu lambang yg boleh mengakibatkan perbuatan syirik kpd Allah SWT.

Sama spt gambar patung budha, ada sape yg nak guna ker utk jd lambang team bola?

kalau ada sesetengah golongan menggunakan lambang kereta(contoh) sebagai penyembahan/pemujaan..adakah ini bermaksud Umat Islam juga wajib menolak penggunaan lambang kereta(contoh) tersebut?

fordLASER
10-05-2009, 10:35 AM
nampak gaya nya peminat MU dah tak boleh pakai jersi lagi...sbb haram/berdosa..

nampaknya ustaz joelabu dahpun membuat kesimpulan...
kita sokong jer....:D

oxygenO2
10-05-2009, 10:37 AM
nampak gaya nya peminat MU dah tak boleh pakai jersi lagi...sbb haram/berdosa..

sbnrnye mmg makruh memakai pakaian bergambar mse sembhyang..tp de care len klu dh tpakai then xder bju spare nk wat smyg..
smyg xyah pki baju @ terbalikkan baju 2..
klu xslp aku,pakai bju bergambar mse smyg nie makruh sbb akan menganggu jemaah lain..
wallahualam...

zam2010
10-05-2009, 10:37 AM
kalau ada sesetengah golongan menggunakan lambang kereta(contoh) sebagai penyembahan/pemujaan..adakah ini bermaksud Umat Islam juga wajib menolak penggunaan lambang kereta(contoh) tersebut?

ada ke org nk buat kereta lambang pemujaan??
kasi contoh pon biar logik skit...:D

Gitaris Berapi
10-05-2009, 10:53 AM
nampak gaya nya peminat MU dah tak boleh pakai jersi lagi...sbb haram/berdosa..

bulan julai ni x dpt kot.. sbb team ni nk dtg malaysia... makin meriah la malaysia dgn simbol2 camni..

so, kalo nk sapot mu tu, bleh, tp jgn la smpai simbol setan tu melekat di dada, dinding umah, dsb...

dan kalo bleh, buang la ayat red devil tu... nmpak sgt nk mnunjukkan yg syaitan tu berkuasa..

M.Hanafi 94
10-05-2009, 03:37 PM
bulan julai ni x dpt kot.. sbb team ni nk dtg malaysia... makin meriah la malaysia dgn simbol2 camni..

so, kalo nk sapot mu tu, bleh, tp jgn la smpai simbol setan tu melekat di dada, dinding umah, dsb...

dan kalo bleh, buang la ayat red devil tu... nmpak sgt nk mnunjukkan yg syaitan tu berkuasa..

Julai 2009 bulan Malaysia dipenuhi lambang Setan.....

kayanganboy
10-05-2009, 03:42 PM
[QUOTE=Gitaris Berapi;4146062]hari tu aku perasan ada sorang mamat ni bersolat dgn tshirtnya terpampang logo man utd yg besar & spt yg kita ketahui, logo mu terdapat satu simbol syaitan di tengahnya..

so nk mintak pndapat korang yg cerdik pandai, apakah hukumnya?? kt sini bukan niat aku utk kondem fan2 mu, tp inilah kenyataan yg harus dihadapi.. diharap fan2 mu dlm ni matang & bleh trima kenyataan..:)

yela, dulu sibuk kes pakai tanduk yg menyerupai syaitan.. skrg ni tanpa kita sedari, kt baju2 pn dh ada byk gmbar syaitan.. bleh ke? mesti bangga syaitan tu tgk kita sembahyang sbb ada gmbar dia kt baju kita...

Da xda baju lain ke? da taw nk beli baju, pilih baju yg sesuai, jgn asal cantik trus beli, apa la.... beli baju sma mcm nk beli makanan, xkan nampak sedap je terus nk beli, kita kena la tengok dia dperbuat dari apa, halal ke x bahan yg diguna....

joelabu
10-05-2009, 03:56 PM
ada ke org nk buat kereta lambang pemujaan??
kasi contoh pon biar logik skit...:D

tak percaya ke?

kalau nak cerita logik..sembah patung tu sendiri pun tak logik..tapi ada jugak orang sembah kan?

lambang trident yang digunakan oleh kereta itali masareti

http://www.caliberauto.ca/logos/Maserati_logo_gd.jpg

simbol trident ini adalah simbol kepada dewa poseidon..iaitu dewa orang greek

http://wpcontent.answers.com/wikipedia/commons/thumb/7/7d/Poseidon_sculpture_Copenhagen_2005.jpg/300px-Poseidon_sculpture_Copenhagen_2005.jpg

bukankah ini pemujaan? adakah memakai lambang kereta masareti berdosa?

lagi contoh

simbol sauh kapal juga sebenarnya adalah simbol kepada agama kristian..

The anchor was an early Christian symbol commonly found in the Roman catacombs as a symbol of the hope we have in Christ beyond this life, and is a fitting inscription for a Christian tomb

http://tbn2.google.com/images?q=tbn:wVMCeogN4oaooM:http://www.stmarkscelebrates.org/images/orbs_organ.jpg

bukankah ini juga bentuk pemujaan? jadi bolehkah kita bersolat dengan memakai baju yang mempunyai simbol² seperti diatas?

p/s: rupa syaitan tu sebenarnya bagaimana? bertanduk dan berekor dan berwarna merah itu syaitan ke?

Gitaris Berapi
10-05-2009, 04:09 PM
tak percaya ke?

kalau nak cerita logik..sembah patung tu sendiri pun tak logik..tapi ada jugak orang sembah kan?

lambang trident yang digunakan oleh kereta itali masareti

http://www.caliberauto.ca/logos/Maserati_logo_gd.jpg

simbol trident ini adalah simbol kepada dewa poseidon..iaitu dewa orang greek

http://wpcontent.answers.com/wikipedia/commons/thumb/7/7d/Poseidon_sculpture_Copenhagen_2005.jpg/300px-Poseidon_sculpture_Copenhagen_2005.jpg

bukankah ini pemujaan? adakah memakai lambang kereta masareti berdosa?

lagi contoh

simbol sauh kapal juga sebenarnya adalah simbol kepada agama kristian..



http://tbn2.google.com/images?q=tbn:wVMCeogN4oaooM:http://www.stmarkscelebrates.org/images/orbs_organ.jpg

bukankah ini juga bentuk pemujaan? jadi bolehkah kita bersolat dengan memakai baju yang mempunyai simbol² seperti diatas?

p/s: rupa syaitan tu sebenarnya bagaimana? bertanduk dan berekor dan berwarna merah itu syaitan ke?

mungkin byk benda2 kufur camni yg kita x sedar dlm kehidupan seharian kita..

Sapikk
15-05-2009, 10:11 PM
makruh je la eh...

ai ya... huh :o

izack1981
15-05-2009, 10:52 PM
pakai baju teluk belanga jerlah.... :D :">

Hat ni aku sokong sangat.. Hang ready tomie nanti geng CG suma nak order baju telok belanga nie...:eek::eek::eek::eek:

private_eye217
18-05-2009, 12:14 PM
dari ilmu yg aku belajarlah...apa2 perkara yg mendatangkan salah,xkira apapun..fikiran positif kita atau logik dah jelas berdosa...bagaikan kita sembahyang disamping syaitan..

kasmarol
18-05-2009, 12:15 PM
rse2 cam dose je

Noorisa
27-08-2010, 05:27 AM
dia tak faham mesej tu bro, kena maafkan dia....sama gak le ngan gitar, sebenarnya haram sebarang alat musik yang bertali, tapi tu ler.....ramai orang minat main, saya dulu pun minat main gitar gak :D

seperti yang diriwayatkan daripada Abu Umamah Radhiallahu ‘anhu telah bersabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam :

Maksudnya: "Bahawa Allah Azza wa Jalla telah membangkitkan saya menjadi Nabi dengan membawa hidayat dan rahmat kepada orang-orang mukminin dan Allah telah memerintahkan saya menghapuskan alat ma‘azif (alat bunyi-bunyian) dan alat-alat mazamir (seperti seruling) dan alat-alat awtar (bunyi-bunyian bertali), salib (cross) dan perkara-perkara jahiliah dan Tuhan saya telah bersumpah dengan kebesaranNya dan kekuasaanNya dan dengan kemuliaanNya: "Tiada minum seorang hamba daripada hamba-hambaKu itu akan seteguk daripada arak dengan sengaja ketika berada di dunia melainkan Aku akan meminumkan dia ganti arak itu daripada darah nanah pada Hari Kiamat, sama ada diampunkan dia atau sama ada diazabkan dia dan tiada siapa hambaKu yang meninggalkan arak di dunia kerana takutkan Aku, melainkan Aku beri dia minum akan arak di syurga. Tiadalah halal dijual benda-benda itu dan tiada halal dibeli akannya dan tiada halal diperniagakan dan harganya adalah haram.

(Hadis riwayat Abu Daud dan At-Thayalisy)


Ohh yeake bro? Thanks for sharing. Alamak camne lah ngan violin and piono favourite i :( takpe lah, sib baik xsempat nak belajar, jz berangan2 nak masok kelas violin for fun~ sib bek :)