PDA

View Full Version : Mengapa Masalah Kekurangan Doktor Di Hospital Kerajaan Berlaku?Sila Beri Pendapat


Norfazli
06-05-2009, 08:13 AM
1.Masalah kekurangan doktor di hospital kerajaan tidak dinafikan membawa banyak kesan kepada rakyat.

2.Cuba bagi pendapat anda mengapa masalah kekurangan doktor di hospital kerajaan berlaku?

Update:

1.Jumlah doktor kerajaan lebih kurang 15,000 orang.

2.Jumlah penduduk ialah 27 juta.

Norfazli
06-05-2009, 08:29 AM
ok.aku mulakan dahulu.ini pendapat aku.

ia dipanggil "kesan kerana akibat"

kekurangan bilangan doktor kerajaan akan mengurangkan lagi bilangan doktor kerajaan.

contoh:

apabila kekurangan doktor berlaku,beban kerja doktor yang ada akan bertambah.tekanan kerja juga bertambah.mereka terpaksa melakukan sesuatu beban kerja yang banyak dalam masa yang lama.

ini akan menyebabkan ada yang akan berhenti kerja dan memasuki sektor swasta atau membuka klinik sendiri.

kitaran ini akan terus berulang kepada doktor kerajaan.

zeal_tech
06-05-2009, 08:36 AM
salah 1 sbb maybe....
student2 medic kat oversea lebih rela kena denda ngan JPA sbb x balik berkhidmat di malaysia......
depa lebih suke berkhidmat di luar negara sbb lebih masyuk kot....

Norfazli
06-05-2009, 08:38 AM
salah 1 sbb maybe....
student2 medic kat oversea lebih rela kena denda ngan JPA sbb x balik berkhidmat di malaysia......
depa lebih suke berkhidmat di luar negara sbb lebih masyuk kot....

ya.saya setuju.

tokputih
06-05-2009, 08:39 AM
korang tahu doktor kerajaan ada yang bekerja dalam keadaan tertekan... ada matron2 yang tidak hormat doktor.. doktor kena maki dsb.. gaji rendah.. tanyalah kawan2 doktor korang yang kena kerajaan.. seronok ke kerja kat ctu..

NEMO
06-05-2009, 08:41 AM
kena tahan selalu oncall.......sebb tu ramai dr bujang....pasangan xsanggup nak terima hakikat...

zeal_tech
06-05-2009, 08:42 AM
korang tahu doktor kerajaan ada yang bekerja dalam keadaan tertekan... ada matron2 yang tidak hormat doktor.. doktor kena maki dsb.. gaji rendah.. tanyalah kawan2 doktor korang yang kena kerajaan.. seronok ke kerja kat ctu..

matron2 tu apa ek tokputih...?
tp mmg le...
sbb tu ramai yg doktor kerajaan lebih ske buka klinik sendiri....
rasanya gaji depa ni perlu dpertimbangkan lg....
lg2 kalu yg doktor pakar....
sbb kire depa ni golongan professional...
x boleh dpandang rendah....:)paid

Norfazli
06-05-2009, 08:47 AM
matron2 tu apa ek tokputih...?
tp mmg le...
sbb tu ramai yg doktor kerajaan lebih ske buka klinik sendiri....
rasanya gaji depa ni perlu dpertimbangkan lg....
lg2 kalu yg doktor pakar....
sbb kire depa ni golongan professional...
x boleh dpandang rendah....:)paid

matron tu penyelia jururawat
pakai pakaian seragam warna biru tua rasanya

tokputih
06-05-2009, 08:48 AM
matron2 tu apa ek tokputih...?
tp mmg le...
sbb tu ramai yg doktor kerajaan lebih ske buka klinik sendiri....
rasanya gaji depa ni perlu dpertimbangkan lg....
lg2 kalu yg doktor pakar....
sbb kire depa ni golongan professional...
x boleh dpandang rendah....:)paid

ejaannya ntah betul tidak tok tahuler.. tapi yang tok tahu dia ni ketua jururawat... semua jururawat dia kontrol... pernah dulu tok duduk dalam sebuah h.kerajaan.. handau2 jer doktor kena maki dengan ketua jururawat sebab pandai2 aje nurse buat kerja tulah kerja nilah... doktor juga kini banyak dibebani dengan tugas pengkeranian:)

Norfazli
06-05-2009, 08:57 AM
jumlah doktor kerajaan ialah 15,000

jumlah penduduk malaysia lebih kurang 27 juta

kalau siapa kata doktor kerajaan dalam jumlah yang mencukupi atau berlebihan.itu satu keanehan bagi aku

mostwanted
06-05-2009, 10:51 AM
pada pendapt akula sebab gaji kurang n dr skrang ni pentingkn gaji dari khidmat so dr yg tinggal kat spital kerajaan jd semakin byk tugas la,tu yg tertekan ngan gaji pun rendah.masalh ni x kn abis sampi bila2

rayz_nine
06-05-2009, 11:06 AM
pada pendapt akula sebab gaji kurang n dr skrang ni pentingkn gaji dari khidmat so dr yg tinggal kat spital kerajaan jd semakin byk tugas la,tu yg tertekan ngan gaji pun rendah.masalh ni x kn abis sampi bila2

xkn bdk2 yg amik kos doctor x tau gaji dieorg bape kalu keje kt gomen..satu lg da name doctor kene le selalu on-call..dulu time mintak kos doctor sume ble..da jd doctor x ble pulak..:-?:-?

kt overC tue kalu da abis study balik le cepat2..da le g sane sponsor..pastue x nk keje kt m'sia..dunia2..

neo_laguna
06-05-2009, 11:13 AM
aku ade kwn yg bekerja sbg doktor...classmate aku sekolah dulu...aku salute same die sampai die leh jd doctor...kehidupan waktu belaja mmg lain dr org lain...buku memanjang...hari hari gi library...so minat kene ade...sifat ingin tau itu ini penting...bile masuk uni UM aku tgk sikap die pon same...book worm...sometime die ade gak ckp...tensen...nak tak nak die harung jugak...6 thn baru grade....now dah keje...memule keje gomen...hospital besar...die ckp mmg penat beb..kerje banyak...patient silih ganti...so pendek kate belaja nyer tensen tak habis ilang...dtg plak tensen keje...huhuhu...sampai migrain member aku tuh...sudahnye die quit gomen...tp takleh quit camtu jek melainkan die kene denda bape puluh ribu ntah...rm80k ke klu tak silap...so skang ni ngan gomen die mintak tangguh keje...n now die keje klinik buat mase nih...sejam 60 hinggit tuh...kire la sendiri klu sebulan...gomen die ckp tak dapat gaji mcm tuh...lgpon keje banyak banding ngan patient kat klinik...so sini la aku rase dilema doctor skang ni..keje banyak...tensen...on call lg...tp pade aku klu doctor ni nak kan experience lebih baik pegi spital la kot...khidmat 5thn ke then bukak klinik...sbb banyak bende leh tau...

pendapat aku yg bukan doctor ni...hehe

Norfazli
06-05-2009, 01:58 PM
xkn bdk2 yg amik kos doctor x tau gaji dieorg bape kalu keje kt gomen..satu lg da name doctor kene le selalu on-call..dulu time mintak kos doctor sume ble..da jd doctor x ble pulak..:-?:-?

kt overC tue kalu da abis study balik le cepat2..da le g sane sponsor..pastue x nk keje kt m'sia..dunia2..

situasi time belajar dengan situasi time kerja lain rasanya.

ennoar
06-05-2009, 02:00 PM
tu ramai yang lari kat private...ramai sebenarnye...

Norfazli
06-05-2009, 02:08 PM
bagi aku jumlah 15,000 doktor kerajaan adalah satu angka kecil kalau nak di bandingkan dengan jumlah penduduk seramai 27 juta.

bila doktor sedikit,pesakit ramai memanglah kena tunggu lama.itu logiknya.

cuba bayangkan anda sorang tetapi nak tengok pesakit beratus-ratus.

Norfazli
14-05-2009, 08:55 AM
tu ramai yang lari kat private...ramai sebenarnye...

saya setuju

kalau buka klinik sendiri,kerja kurang sikit tekanan

gaji pun dapat lebih :)

globex
14-05-2009, 10:03 AM
Kita kena fikir apasal yg ramai buka klinik dan tidak balik ke Malaysia.Ada banyak sebab. Tekanan kerja di hospital kerajaan.Kerja makin bertambah. yg diluar negara pulak kerna tak nak balik pasal gaji yg rendah.Bagi doktor pakai susah untuk balik kerana susah dapat layanan setimpal seperti untuk membuat kajian dan rawatan disebabkan kekurangan fasaliti rawatan . ini semua punca yg menyebabkan pengaliran doktor keluar negara.

kalau
14-05-2009, 05:45 PM
masalah kekurangan doktor masa skang......

1. Money- mungkin gaji tak cukup tinggi (aku agak lah)

banyak doktor2/misi2 skang nih lebih minat keja

ngan private sector pasal rumenition bagus/banyak.....

gaji pun ok gak......

fendyx
14-05-2009, 07:54 PM
gaji x setimpal dgn beban tugas....nisbah doktor/pesakit di m'sia pun tinggi klu x silap...jauh dpd piawaian yg ditetapkan oleh WHO..

hazirah
14-05-2009, 09:04 PM
salah 1 sbb maybe....
student2 medic kat oversea lebih rela kena denda ngan JPA sbb x balik berkhidmat di malaysia......
depa lebih suke berkhidmat di luar negara sbb lebih masyuk kot....

huhu.... 2 ari lps aku baru jwb soalan speaking MUET dan soalan yg aku dpt bkenaan ttg ni.... main benefit nape maken ramai prefer kje kt obersea... dan aku bg cth graduan2 medic ni... tul la, sbb mungkin dorg rs gaji yg dorg dpt bkeja balik ngan kerajaan x worth... so lebey rela kna denda keja sana...

Norfazli
12-06-2009, 11:45 AM
kalau saya senang aje

kalau ada apa-apa sakit

terus cari hospital besar aje

dr_zool
12-06-2009, 12:00 PM
korng semua doa la ek agar aku and kawan2 aku dpt menambahkn bilangan doktor kt malaysia nh.amin:D

thariq_shahalam
12-06-2009, 12:16 PM
korng semua doa la ek agar aku and kawan2 aku dpt menambahkn bilangan doktor kt malaysia nh.amin:D

Amin dr zool

dr zool ini med student ker? Alhamdulillah kalau niat kau nak tambah bilangan doktor kat malaysia ni. Agaknya budak2 skg kurang berminat jadi doktor kot?

onerich
12-06-2009, 12:44 PM
Adakah perlu bagi pihak kerajaan mengetatkan lagi syarat bagi mengekalkan pelajar2 ni untuk kekal dengan hospital kerajaan? Atau kerajaan perlu menambahkan lagi inisiatif untuk para doktor.:)

sifu4forex
12-06-2009, 12:54 PM
kekurang doktor disebabkan bilangan tempat belajar yang terhad untuk kedoktoran kat malaysia walaupun ramai pelajar yang dapat 4.0 matrikulasi pun belum tentu dapat sambung belajar perubatan...tempat terhad..

kalau yang boleh sambung belajar kat universiti luar pun sedikit..
so mcm mana nak kelaurkan doktor banyak banyak so sbb 2 la kurang doktor kat malaysia...

tebbaloi
12-06-2009, 01:26 PM
pendapat aku pulak sebab tekanan kerja di hosp kerajaan.. apa yg aku tau diorang ni keja rotating shift.. aku pernah anta budak accident motor send ke wad kecemasan.. memang kelam kabut gilosss... dengan doktornyee tak ada, kaunter sesakkk..

maybe masa aku g tuu peak hours ramai sangat yg accident kuutt :">

anam_miko
12-06-2009, 03:22 PM
korang nak tau nape sebab Dr kerajaan gaji murah,depa lebih rela buka klinik sendiri @tukar swasta ,2 pun kena tunggu dulu la kalo HO pun dah x tahan nasib ar ,diarong blaja penat2 tapi gaji x sberapa.pada yg x tau matron 2 apa penyelia jururawat atas lagi pada sister apa da

strash_x
12-06-2009, 03:31 PM
Aku rasa kerja doktor kerajaan ni akan terbawa2 bila balik rumah, on call ke. etc, Tapi kalau buka klinik sendiri, tutup je klinik, seattle ke, tak tension2 tak penat2, gaji pon masyuk, bukan masyuk sikit, masyuk banyak beb, makcik aku doktor, kawen plak dengan engineer, masyuk rumah dia~ PErh~

Norfazli
12-07-2009, 08:24 PM
pendapat aku pulak sebab tekanan kerja di hosp kerajaan.. apa yg aku tau diorang ni keja rotating shift.. aku pernah anta budak accident motor send ke wad kecemasan.. memang kelam kabut gilosss... dengan doktornyee tak ada, kaunter sesakkk..

maybe masa aku g tuu peak hours ramai sangat yg accident kuutt :">

kerja ikut shiff biasanya kat jab.kecemasan

kat jab.kecemasan diorang guna sistem triage

fungsi jab.kecemasan lebih fokus keutamaan kepada kes kecemasan

contoh:

kalau ada 2 pesakit, sorang sakit jantung dan sorang lagi sakit tercabut bulu hidung

kena bagi keutamaan kepada pesakit yang sakit jantung

tudung87
12-07-2009, 09:08 PM
meh sini aku bitau sebab2nye.

1. bebanan kerja yg banyak.
2. fresh doktor slalu kena buli dgn senior. bukan senior doktor shj, tapi sume senior staff cm sister ke dll..
3. gaji yg tidak setimpal dgn bebanan kerja yg banyak.

belajar dahla susah, kerja lak susah+penat, kena buli lagi dgn senior staff.. korang tahan ker????

tudung87
12-07-2009, 09:10 PM
tapiiii...

doktor ni berlagak skit..
sume nak conquer.. maybe sebab tu diorg slalu kena buli dgn senior staff..:D

Norfazli
13-07-2009, 03:29 AM
meh sini aku bitau sebab2nye.

1. bebanan kerja yg banyak.
2. fresh doktor slalu kena buli dgn senior. bukan senior doktor shj, tapi sume senior staff cm sister ke dll..
3. gaji yg tidak setimpal dgn bebanan kerja yg banyak.

belajar dahla susah, kerja lak susah+penat, kena buli lagi dgn senior staff.. korang tahan ker????

ikhlas aku cakap

kalau aku melalui situasi begini

aku akan berhenti kerja notis 24 jam

kayanganboy
13-07-2009, 04:42 AM
tapiiii...

doktor ni berlagak skit..
sume nak conquer.. maybe sebab tu diorg slalu kena buli dgn senior staff..:D

banyakla dia suma mau conquer, tu mmg tugas dia la, sbb dia kne bully ngn staff sennior sbb staff senior slalu cakap "aku lgi byk makan garam dari ko" dlm hati doktor tu ckp "xlama lg ko sakit darah tinggii la, aku malas nk bg ubat, padan muka ko" wakakakaka, tp hakikatnya, mmg doktor slalu kne bully ar ngn staff yg bajet bagus tuh... lg2 ketua nurse... sian, hurm:(scam:(scam

Norfazli
06-08-2009, 06:14 PM
saya harap masa selsema ba*i sekarang ni

bilangan doktor adalah mencukupi

RINI ROSES
12-08-2009, 12:58 PM
bukan ka sekarang doktor banyak di import

lanbai
12-08-2009, 01:09 PM
korang tahu doktor kerajaan ada yang bekerja dalam keadaan tertekan... ada matron2 yang tidak hormat doktor.. doktor kena maki dsb.. gaji rendah.. tanyalah kawan2 doktor korang yang kena kerajaan.. seronok ke kerja kat ctu..
aku sokong knytaan ni..
matron2,pgawai tdbir2, suma pn bongkak gan pgalaman diorg!!
sombong!! mangkuk ayun..suma lah!

aku pnh kje sbgi pembantu Am rendah d bhgn unit rekod perubatan salah sbuah hospital daerah,,,kontrak jer,,tp x pe..amik sbgi pengalaman..

doktor suma baik blaka..hormat peraturan..tp pgawai2 tdbir hospital, matron2nya..anggap hospital tu diorg yg punya..!!
ceehh..mntg2 la byk doktor baru..siaan doktor2 baru..
pe lg yg lama..tahan hati gak la..

aku brenti kja d hospital tu sebelum aku d berentikan..hhuhuh
sbb pgawai tdbir kat unit aku tu..kena strok..btekak gan aku..dia speaking english..aku tibai cakap melayu...hee aku bkn x reti cakap henglesh ni..aku fhm tp x lancar bibir aku nk jawab..khekhekh..
aku slalu lawan cakap..dia ckp henglesh..aku ckp melayu..
doktor2 pn gelak2 sinis klu masuk unit rekod..(diorg amik report pesakit yg nk wat claim)...ye laahh pgawai ckp OMPUTEH..!! apa kejadah nk tunjuk terer...hampeh!! doktor slalu bg nasihat..baik2 keja..baik tol doktor yg aku kenal..klu korg kenal doktor yg x baik..nasib korg lah yerr..
aku x penah ikut ckp pgwai aku tu..sib bek plan awal2 lg aku mintak diskripsi tugas harian yg wajib..yg sunat2 x yah ikut..kekhekhek

jd moralnya d cni..klu ada pgawai2 melayu yg hampeh2 tu..bantai jer..hahah
sapa2 yg keja bhgn hospital tu..pgawai2 ka,pmbntu2 ka,attenden ka,
jgn la sombong...mari bkerjasama..

suma2 pn malaysia..kan kan kan..
:)cgrock

kasmarol
12-08-2009, 01:12 PM
jumlah doktor kerajaan ialah 15,000

jumlah penduduk malaysia lebih kurang 27 juta

kalau siapa kata doktor kerajaan dalam jumlah yang mencukupi atau berlebihan.itu satu keanehan bagi aku


syarat bg kerjaya doktor dilonggarkan sedikit!!setuju x? :-?:-?

skateedge
12-08-2009, 01:20 PM
saya harap masa selsema ba*i sekarang ni

bilangan doktor adalah mencukupi

setahu aku memang tak cukup...aku ada kawan yg keje klinik sampai jam 6.30pm (sepatutnya 5.00pm) dan kene sambg g hospital sampai around 11pm.. pastu tak leh claim...korang bayangkan laaa..claim pun tak bleh... kerja dah mcm robot...

bab gaji memang skit.. tp aku rasa faktor yg paling tinggi sebab tekanan kerja... selain2 dr penyelia yg berlagak n ada jugak kerani yg berlagak.. aku penah g klinik n aku tgk Dr tu mtk tolong kerani confirmkan pasal kursus ke ape, kerani tu leh sound " dr call laa sendiri"... wkakakaka...

yg paling ketara yg aku nampak, hamba2 allah yg perasan dirinya kaya dan berpangkat (sorry ekk ayat ni kalau menyinggung perasaan sape2...).. bila g hospital kerajaan berlagak ckp dia sedara si polan laa, kenal pegawai si polan laa etc.. mane aaa Doktor2 kt malaysia ni tak pening.. kalau kaya sgt masuk jek laaa private.. wakakkaakka...

kesimpulannye, kalau org atas kementrian tak turun padang and tgk sendiri keaadaan Doktor2 yg bertugas, silap2 makin skit laaa Dr yg keje dgn gov. ni... ni asyik dok hentam Dr. kt berita... buat apa.. wkakakkaka...

artwire
12-08-2009, 04:44 PM
masalah bilangan doktor tu rasanya da dapat di bendung..masalah yang minor yang menyebabkan doktor kurang dalam hospital kerajaan tu patut di bendung..hehe

Norfazli
12-08-2009, 09:39 PM
syarat bg kerjaya doktor dilonggarkan sedikit!!setuju x? :-?:-?

saya pun fikir begitu juga

tetapi rasanya tidak boleh

sebab kerja doktor ini melibatkan nyawa

Megat Sri Rama
12-08-2009, 10:56 PM
tak semua orang pandang gaji, mungkin ada yang akan cukup dengan suasana kerja yang lebih baik.

jururawat-jururawat ramai yang kurang ajar dan melawan nasihat doktor, cuai pun ramai. pemalas jangan cakap.

waktu kerja macam haram. ada yang sampai 3 hari 2 malam kat hospital.





kalau kerajaan boleh buang tabiat mengadakan projek-projek kroni yang membazir, boleh saja buka lagi 2 universiti perubatan awam.

Megat Sri Rama
12-08-2009, 11:00 PM
huhu.... 2 ari lps aku baru jwb soalan speaking MUET dan soalan yg aku dpt bkenaan ttg ni.... main benefit nape maken ramai prefer kje kt obersea... dan aku bg cth graduan2 medic ni... tul la, sbb mungkin dorg rs gaji yg dorg dpt bkeja balik ngan kerajaan x worth... so lebey rela kna denda keja sana...

patut sebelum masuk universiti dibuat ujian mengeja untuk calon-calon.

Untouchable
13-08-2009, 01:49 AM
tutup je hospital swasta...
la ni doktor keje untuk duit..... bukan kerja untuk manfaat rakyat...
p/s- gi jumpa doktor pakar, dia tanya " Ni jumpa doktor ada apa?"
kalau takde RM XXXX gi balik....

goldtrader
13-08-2009, 02:14 AM
kadang kadang kesian tgk doktor kat hospital tu .. berkejar ke jabatan sana berlari ke jabatan sini sebab kekurangan tenaga kerja ... tak kurang jugak doktor yang ******* sampai abang aku merana dah nak dekat setahun ....


kerajaan yang ada sekarang ni mengamalkan sistem birokrasi ... kroni ... serta hanya memandang kepada bidang yang mempunyai kepentingan peribadi ....

RAKYAT DIDAHULUKAN PENCAPAIAN DIUTAMAKAN ... ??????????

fidofigo
13-08-2009, 02:21 AM
erm...aku selalu dapatkan rawatan..ape yg aku salute sebenarnya dokter2 kerajaan ni semuanya bagus2!!cakap bersopan..bersih je muka..hormat pesakit..tp yg kuang ajor ni MA,matron n beberapa pegawai yg bkn dokter btol..diorg ni lebih sudu dari kuah..mayb sebab diorg ni xdak ilmu..blagak ja lebih tapi akai takdak..x malu...maaf la kalo aku salah d sini..ape yg aku ckp berdasarkan pengalaman.. lagi satu,dokter krg kat spital kerajaan slain dari kena buli dgn otai2 kat ctu walaupn pamkat depa rendah ialah bebanan kerja..gaji x setimpal..penah ada satu kes,kawan aku masa tu praktikal sbg dokter pelatih kat spital klang..masa on da way nak p mana atas sebab tugas dgn menaiki ambulan,ambulan tu eksiden..n kwn aku meninggal..kowang tau,keluarga arwah hanya diberi sepuluh ribu..tu pun sbb keluarga arwah bising2 kat media massa..jadi?pk2 la sendiri...sapa yg salah di sini..:)

Norfazli
29-09-2009, 03:37 AM
terima sahaja hakikat bahawa kita sekarang menghadapi masalah kekurangan doktor di hospital kerajaan

BelalangTempur
04-10-2009, 02:07 AM
sape ckp gaji dr keje kerajaan skit?

Gaji Permulaan P1T6 : RM2458.39
Elaun Perumahan : RM250.00
Elaun Tetap Perkhidmatan Awam : RM300.00
Elaun Kritikal : RM750.00
Elaun COLA : RM100.00-RM300.00 (mengikut lokaliti)
Elaun On-Call dan lain-lain.(elaun oncall ikut rate gaji= RM11.78142173 sejam)

3.5 Bayaran insentif kepada kakitangan yang bertugas
Bagi pegawai perubatan, pegawai layak dibayar insentif sebanyak RM 80 sejam (tertakluk kepada pindaan semasa yang diluluskan oleh Perbendaharaan).
Bagi pakar bedah dan pakar anestesiologi pula, pakar layak dibayar elaun insentif sebanyak RM 200 sejam . Kadar-kadar ini adalah seperti yang telah dipersetujui dalam minit Jemaah Menteri bertarikh 5 Februari 2008 ( No. 69/2558/2008).


Itu tidak termasuk tambahan income yg buat locum/keje lebih masa di klinik2 swasta.

so anda kira lah sendiri sikit ke banyak...

Norfazli
04-10-2009, 01:52 PM
sape ckp gaji dr keje kerajaan skit?

Gaji Permulaan P1T6 : RM2458.39
Elaun Perumahan : RM250.00
Elaun Tetap Perkhidmatan Awam : RM300.00
Elaun Kritikal : RM750.00
Elaun COLA : RM100.00-RM300.00 (mengikut lokaliti)
Elaun On-Call dan lain-lain.(elaun oncall ikut rate gaji= RM11.78142173 sejam)

3.5 Bayaran insentif kepada kakitangan yang bertugas
Bagi pegawai perubatan, pegawai layak dibayar insentif sebanyak RM 80 sejam (tertakluk kepada pindaan semasa yang diluluskan oleh Perbendaharaan).
Bagi pakar bedah dan pakar anestesiologi pula, pakar layak dibayar elaun insentif sebanyak RM 200 sejam . Kadar-kadar ini adalah seperti yang telah dipersetujui dalam minit Jemaah Menteri bertarikh 5 Februari 2008 ( No. 69/2558/2008).


Itu tidak termasuk tambahan income yg buat locum/keje lebih masa di klinik2 swasta.

so anda kira lah sendiri sikit ke banyak...

terima kasih dengan perkongsian info ini

tetapi mengapa berlaku kekurangan doktor di hospital kerajaan

mungkin sebab-sebabnya bukan kerana gaji?

sapa tahu gaji doktor yang kerja full time kat swasta?

ApoKalypse
08-12-2009, 11:48 AM
sape ckp gaji dr keje kerajaan skit?

Gaji Permulaan P1T6 : RM2458.39
Elaun Perumahan : RM250.00
Elaun Tetap Perkhidmatan Awam : RM300.00
Elaun Kritikal : RM750.00
Elaun COLA : RM100.00-RM300.00 (mengikut lokaliti)
Elaun On-Call dan lain-lain.(elaun oncall ikut rate gaji= RM11.78142173 sejam)

3.5 Bayaran insentif kepada kakitangan yang bertugas
Bagi pegawai perubatan, pegawai layak dibayar insentif sebanyak RM 80 sejam (tertakluk kepada pindaan semasa yang diluluskan oleh Perbendaharaan).
Bagi pakar bedah dan pakar anestesiologi pula, pakar layak dibayar elaun insentif sebanyak RM 200 sejam . Kadar-kadar ini adalah seperti yang telah dipersetujui dalam minit Jemaah Menteri bertarikh 5 Februari 2008 ( No. 69/2558/2008).


Itu tidak termasuk tambahan income yg buat locum/keje lebih masa di klinik2 swasta.

so anda kira lah sendiri sikit ke banyak...

mak aih besarnye.... lebih besar dari gaji engineer.... tp kalau dktor pakar dgr citer gaji dia masa baru masuk sampai Rm5000, betul ke?

zairie
08-12-2009, 11:58 AM
salah satu sbbnya..
keje kat spital keraajan tension...pesakit ramai..
keje cam nak mati..mmg la ada mcm-mcm elaun ada..
p klu dah keje 24jam..tdo x menentu..klu cuti pun asyik ada panggilan jer..
sapa larat..penat akal dbuatnya..pesakit/waris tau merungut je..
len keje spital swsta..pesakit x ramai sgt..bleh releks..
pala tak tension..masyuk pun masyuk...

~ni alasan kawan aku..skrg ni dia doktor kt spital pakar s'ban..

ApoKalypse
08-12-2009, 12:08 PM
erm xkan nk kasi gaji 10,000 baru puas ati nk keja kot...... tp aku rasa x semua doktor keja mcm ni punya susah, tgk kat klinik kerajaan pon aritu aku p dia byk suh nurse dia wat keja, dia check2 mcm tu je... bukan doktor je susah or tertekan dgn keja, staff lain pon tertekan jugak.. tp time kol 4 ptg aku tgk diorg dh lepak warung minum2... kalo keja kilang nk lepak warung mmg kena hambat!

lilbee
08-12-2009, 05:19 PM
akak aku doktor hospital kerajaan..

dia HO lagi..so sgt kesian la tgk dia..

on call x brenti..

gaji memang masyuk tapi x sempat nak menikmati idup..

so sebagai adik2 yang baik, kitorang la yang perabih duit dia..hehe..

sebab stress dengan keja, akak aku bercadang nak kawen dengan mana2 lelaki kaya yang leh bayar balik biasiswa jpa dia so dia leh brenti keja..dia kontrak 10tahun dengan gomen..

tapi aku rasa dia buat lawak je..

sepanjang setahun setengah dia jadi doktor, MC pun xpenah..EL apatah lagi..dia cuma cuti time dia btul2 dapat cuti je..komited btul akak aku..

tapi dia x encourage adik2 dia jadi doktor..katanya, carila keje lain..

lilbee
08-12-2009, 05:21 PM
erm xkan nk kasi gaji 10,000 baru puas ati nk keja kot...... tp aku rasa x semua doktor keja mcm ni punya susah, tgk kat klinik kerajaan pon aritu aku p dia byk suh nurse dia wat keja, dia check2 mcm tu je... bukan doktor je susah or tertekan dgn keja, staff lain pon tertekan jugak.. tp time kol 4 ptg aku tgk diorg dh lepak warung minum2... kalo keja kilang nk lepak warung mmg kena hambat!

klinik kerajaan memang agak rilek..tapi tgk area gak la..dapat belah2 kampung tu sedap la..xramai org..aku pnah pegi klinik kesihatan putrajaya..mak aih!! berejam gak la aku tunggu..sakit pun sampai baik..

roBUST
08-12-2009, 05:31 PM
masalah utama ialah gaji la aku se

sbb abg mbr aku pakar tulang kt SJMC kalo x sila gaji leh dapt 10k sbln...

Norfazli
08-12-2009, 06:39 PM
akak aku doktor hospital kerajaan..

dia HO lagi..so sgt kesian la tgk dia..

on call x brenti..

gaji memang masyuk tapi x sempat nak menikmati idup..

so sebagai adik2 yang baik, kitorang la yang perabih duit dia..hehe..

sebab stress dengan keja, akak aku bercadang nak kawen dengan mana2 lelaki kaya yang leh bayar balik biasiswa jpa dia so dia leh brenti keja..dia kontrak 10tahun dengan gomen..

tapi aku rasa dia buat lawak je..

sepanjang setahun setengah dia jadi doktor, MC pun xpenah..EL apatah lagi..dia cuma cuti time dia btul2 dapat cuti je..komited btul akak aku..

tapi dia x encourage adik2 dia jadi doktor..katanya, carila keje lain..

saya pun tak nak anak saya jadi doktor
walaupun mama dia seorang doktor

ApoKalypse
10-12-2009, 11:04 AM
knp ek org yg dah ada atau penah jd doktor tp xmau anak dia atau adik dia jd doktor? bukan ke org kalo dgr title doktor tu bangga? aku rasa doktor dgn engineer, lg power doktor dari segi gaji kan?

lilbee
10-12-2009, 11:14 AM
title n gaji xmampu beli masa diorang utk bersama dgn keluarga..

pasal title la ada sorang makcik ni nak buat akak aku jadi menantu dia..

kalo akak aku xnak, dia suh akak aku tolong tanya kwn2 doktor dia gak..

akak aku kata nurse ramai la..tapi dia xnak..nak doktor gak..anak dia technician je..x paham aku..

ApoKalypse
10-12-2009, 11:19 AM
title n gaji xmampu beli masa diorang utk bersama dgn keluarga..

pasal title la ada sorang makcik ni nak buat akak aku jadi menantu dia..

kalo akak aku xnak, dia suh akak aku tolong tanya kwn2 doktor dia gak..

akak aku kata nurse ramai la..tapi dia xnak..nak doktor gak..anak dia technician je..x paham aku..

sbb gaji dia besar kot... tp jenis mcmni susah ar... tp kalau jantan doktor, nk dapat awek mmg senang la... bawak honda accord baru ke subaru ke dah dapat dah.. nurse lawa2 pun leh tackle, pilih je nk yg mana... janji title DOKTOR :D

lilbee
10-12-2009, 12:03 PM
sbb gaji dia besar kot... tp jenis mcmni susah ar... tp kalau jantan doktor, nk dapat awek mmg senang la... bawak honda accord baru ke subaru ke dah dapat dah.. nurse lawa2 pun leh tackle, pilih je nk yg mana... janji title DOKTOR :D

aku x teringin pun nak kawen dgn doktor..

aku nak laki aku keje time opis hour je..

byk masa utk aku..hehe..

title best, duit byk...kalo pompuan xpe..kalo lelaki..uish..bahaya2..risiko dapat payung emas tu ada..:D

Syedz
10-12-2009, 12:15 PM
sebab doktor lebih suka kerja swasta..
gaji keja kerajaan sikit..
better dorang bukak klinik...

ApoKalypse
10-12-2009, 12:28 PM
risiko dapat payung emas tu ada..:D

kena carik la yg setia baru berbaloi2 :)paid

Norfazli
10-12-2009, 05:26 PM
knp ek org yg dah ada atau penah jd doktor tp xmau anak dia atau adik dia jd doktor? bukan ke org kalo dgr title doktor tu bangga? aku rasa doktor dgn engineer, lg power doktor dari segi gaji kan?

bagi saya, saya tak mahu anak saya menjadi doktor walaupun mama dia seorang doktor ialah :

bukan senang kerja yang melibatkan nyawa

zaimi2
10-12-2009, 05:41 PM
sebab 1 jeer

doktor2 ni bila dah cukup pengalaman

bukak klinik sendiri :)

ApoKalypse
10-12-2009, 06:25 PM
yup n lepas buka klinik, baru masyuk + relaks... hai bukan senang nk jd doktor nih... hanya org2 cerdik pandai je leh jd doktor kan :)

zuljaalaa
10-12-2009, 06:30 PM
bagi aku, doctor gomen tak peduli benefit yang kerajaan bagi.. lgpon gaji ciput..
dorg bleh buat lagi banyak duit kat hospital swasta atau buka klinik sendiri.. setakat duit pencen tu apa la sangat bg dorg huhuhu

ApoKalypse
10-12-2009, 06:33 PM
beruntungnya seorg doktor... gaji 10,000 ke atas... anak bini senang lenang...

ash79
10-12-2009, 06:58 PM
disebabkan gaji tak setimpal dengan apa yang dia orang buat. kat kerajaan gaji first year medical officer kalau tak silap saya campur punya campur 3-4k jee, kalau buka klinik sendiri perday boleh dapat untung rm500 perday paling ciput dah tolak itu ini. (lu kira sendiri berapa) kalau krja kat oversea aku tak tau lah tapi jururawat kat oversea 2-3k.

Norfazli
10-12-2009, 07:05 PM
bagi aku, doctor gomen tak peduli benefit yang kerajaan bagi.. lgpon gaji ciput..
dorg bleh buat lagi banyak duit kat hospital swasta atau buka klinik sendiri.. setakat duit pencen tu apa la sangat bg dorg huhuhu

yup
saya setuju dengan bro
kalau kerja swasta atau buka klinik sendiri lagi banyak dapat duit
dah takde on-call...kerja pun rilek

ApoKalypse
11-12-2009, 09:59 AM
erm nk buka klinik kena ada pengalaman dulu kan bape tahun ntah then baru ada authority nk buka klinik.. bukan bleh buka sesuka hati je...

azanney
11-12-2009, 10:21 AM
mungkin tekanan kerja...gua selalu tengok slip gaji (+ elaun) doktor hospital kerajaan average dalam RM10k...lebih RM15k pun ada...

mint
11-12-2009, 10:34 AM
mungkin tekanan kerja...gua selalu tengok slip gaji (+ elaun) doktor hospital kerajaan average dalam RM10k...lebih RM15k pun ada...

betul tu..ada yg lg tinggi..mencecah rm20k pun ada..


1.Saya terjumpa berita ini http://www.bernama.com/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=406861

2.Masalah kekurangan doktor di hospital kerajaan tidak dinafikan membawa banyak kesan kepada rakyat.

3.Cuba bagi pendapat anda mengapa masalah kekurangan doktor di hospital kerajaan berlaku?

Update:

1.Jumlah doktor kerajaan lebih kurang 15,000 orang.

2.Jumlah penduduk ialah 27 juta.


salah satu sbb doktor kerajaan kurang adalah kerana ramai

diantara mereka berpindah dari sektor kerajaan ke sektor swasta..

aku sendiri pernah bertanya satu doktor, kenapa diorang ramai lari ke sektor swasta?? gaji tak cukup ke?? atau kurang kemudahan??

jawapan doktor tu senang aje..mereka pergi ke private

sbb mereka tak tahan kerja dlm hospital

kerajaan kerana terlalu byk kertas kerja..

semuanya kena buat kertas kerja..terutama specialist spt Ketua Jabatan.nak mohon equipment, kena buat paperwork, nak mohon bajet utk latihan staff kena buat paperwork, nak mohon kursus kena buat paperwork..mereka lebih byk uruskan hal pentadbiran daripada medical practice..

dan aku akui apa yg diorang ckp, sbb aku pun kerja kat KKM
dan aku faham sangat situasinya..

diorang kata diorang belajar bertahun dalam bidang perubatan, masuk kerja kerajaan kena buat kertas kerja..

selalunya yg keluar ni specialist la..:):):)

ApoKalypse
11-12-2009, 10:41 AM
fuhh mmg beruntung la gaji doktor.. aku rasa berbaloi la kalau gaji 10k ke atas dgn kerja diorg... takkan gaji nk 10k tp keja main tenet je hari... cukup pukul 5 dah panaskan enjin keta nk balik...

Sue
11-12-2009, 10:57 AM
bagi saya, saya tak mahu anak saya menjadi doktor walaupun mama dia seorang doktor ialah :

bukan senang kerja yang melibatkan nyawa

Citelah sikit pengalaman isteri anda bekerja diHospital Kerajaan kerana sume doktor diMalaysia mesti menjalani 'housemanship'selama 3 tahun ngan hospital kerajaan walau pun tak amik biasiswa kerajaan......

Anak saudara Kak Sue ngan wifenya sampai la ni keje kat Dublin,Ireland selepas tamat pengajian pasal gaji kat sana 11k uro (RM55k)......:)cgrock

lilbee
11-12-2009, 11:25 AM
Citelah sikit pengalaman isteri anda bekerja diHospital Kerajaan kerana sume doktor diMalaysia mesti menjalani 'housemanship'selama 3 tahun ngan hospital kerajaan walau pun tak amik biasiswa kerajaan......

Anak saudara Kak Sue ngan wifenya sampai la ni keje kat Dublin,Ireland selepas tamat pengajian pasal gaji kat sana 11k uro (RM55k)......:)cgrock

kak sue..2tahun je..4bulan skali tukar tempat lain..tapi kalo buat salah or xperform, kene extend sket la..pediatrik,orthopedik,medical,O&G,A&E dan surgical..tapi xtau la hospital lain..rasanya sama je seluruh malaysia..

ApoKalypse
11-12-2009, 11:26 AM
yup citer lah sikit en Norfazli ttg pengalaman ur wife jd doktor nih...dia doktor bahagian apa ek? wad kecemasan ke?

Sue
11-12-2009, 11:32 AM
kak sue..2tahun je..4bulan skali tukar tempat lain..tapi kalo buat salah or xperform, kene extend sket la..pediatrik,orthopedik,medical,O&G,A&E dan surgical..tapi xtau la hospital lain..rasanya sama je seluruh malaysia..

T.K maklumat....apa pun Kak Sue tabik kat doktor2 ni...keje dia orang memanglah mencabar mana tidak....dia orang sentiasa berjumpa dengan orang yang sakit bayangkanlah dengan rupa yang comot, pucat lesi, dalam keadaan kecederaan, berhingus dan ada kala menghadapi mayat....so kerajaan kena bagi banyak insentiflah supaya dia orang boleh merasa dihargai dengan tugas yang mencabar tuh....barulah berbaloi-baloi...:)cgrock:)cgrock

lilbee
11-12-2009, 11:41 AM
T.K maklumat....apa pun Kak Sue tabik kat doktor2 ni...keje dia orang memanglah mencabar mana tidak....dia orang sentiasa berjumpa dengan orang yang sakit bayangkanlah dengan rupa yang comot, pucat lesi, dalam keadaan kecederaan, berhingus dan ada kala menghadapi mayat....so kerajaan kena bagi banyak insentiflah supaya dia orang boleh merasa dihargai dengan tugas yang mencabar tuh....barulah berbaloi-baloi...:)cgrock:)cgrock

first time patient akak saya meninggal, akak saya kata dia rasa nak muntah..skang ni xde hal dah..

penah skali tu dia balik umah, terus bergurau senda dgn adik beradik..tiba2 dia cakap, jap2..aku lupa basuh kaki..tadi terpercik air ketuban..tensen!!~X(~X(

tapi memang kesian la..kalo cuti dia qadha tdo je..hopefully bila dah abeh housemanship ni dia x bz cam skarang..raya2 pun keje..:(

BelalangTempur
11-12-2009, 12:20 PM
sy dgr ada sesetengah Dr yg masuk private ni sbb
masalah dengan KKM.contohnya mcm degree yg x di iktiraf dan
bukan warganegara.Sy ada knal sorg Dr dan sy pnah sembang ngan die
mcm mn kira dgn Dr yg degree beli tu.die ckp wlau ape pun die
ttp Dr sbb die berijazah.klau Dr tu x blh keje ngan gomen
Dr tu akan masuk swasta.
pstt.. sape tahu klinik apollo dkat taiping?
hati2 dgn Dr2 di situ krn kwn sy yg Dr. tu bg tahu
ada sorg dua Dr. yg die kenal mmpunyai ijazah beli.

Gash_BeLL
11-12-2009, 03:17 PM
salah 1 sbb maybe....
student2 medic kat oversea lebih rela kena denda ngan JPA sbb x balik berkhidmat di malaysia......
depa lebih suke berkhidmat di luar negara sbb lebih masyuk kot....


yg nie mmg betol..
sbb gaji ngan facilities kat sane
lebih baik dari mesia..
ak dgr sndri dri dokto2 mesia yg keje kt oversea

ApoKalypse
11-12-2009, 03:53 PM
tp dok obesi bez ke? bg yg x utamakan family maybe sanggup kot keja sana.. kalau aku la, better keja malaysia ni leh gak tgk2 parent kita belah kita atau belah bini kita..

Norfazli
11-12-2009, 05:01 PM
yup citer lah sikit en Norfazli ttg pengalaman ur wife jd doktor nih...dia doktor bahagian apa ek? wad kecemasan ke?


berat hati pulak nak cerita :)
benda yang lepas biarkan berlalu
lagipun wife saya sendiri dah berhenti kerja notis 24 jam beberapa bulan lepas.
sekarang dalam proses untuk buka klinik sendiri

ApoKalypse
11-12-2009, 06:06 PM
owh dah berhenti... bagus la dah bukak klinik nanti byk la masa dg family...

fahim
11-12-2009, 11:12 PM
Dia orang nak lulus cukup susah. Kalau setakat SPM X mantap susah nak lulus jadi doktor. Kalau dah sah jadi doktor pun gaji ciput dan sama macam gaji guru atau lulusan ijazah biasa. Gomen perlu fikirkan cara mana nak hargai kelulusan dan pengiktirafan kepada mereka khususnya tang gaji. Tanggungjawab doktor amat berat kerana terpaksa melayan telatah dan ragam pesakit di klinik atau hospital kerajaan. Kalau aku jadi doktor macam ini pun fed up. Upgrade gaji mereka dan kita lihat nanti....

abu85
12-12-2009, 03:49 AM
hmmm hospital swasta mcm mn plak...kurang ker skit...

doktor2 ni ada jgk diiorang punya assistance... so aku rasa tak der masalah..cumer managemnt tak sanggup bayar gaji depa ni mahal sgt,,,,

klw nak ramai kasi kurang gaji diorang...la...

fotosintesis
12-12-2009, 04:09 AM
pak sedara aku doktor pakar kat hospital gov slalu kena oncall sbb staff x cukup. penah gak dgr dia nk bukak klinik sendiri. tp last die kate rs syg nk tggl keje die ngan gov ni. ada gak DR dari spital KPJ paggil tlg cover untuk 1 jam je die dibayar rm400 :o tpi dia nk. dia nk rehat. gaji pon da byk kat 30 tahun dah jd Dr pon... sampai p kerja pon driver dtg amik kat umah naik V6 gov. tulis kem kesihatan malaysia kat plat keta tu.

Jutaincome
12-12-2009, 04:13 AM
ada jugak doktor yang akhirnya bukak pusat rawatan alternatif ataupun wat biznes lain kerana menyedari mereka tu pengedar dadah sebenarnya.. kuikui :b

ApoKalypse
12-12-2009, 10:34 AM
pak sedara aku doktor pakar kat hospital gov slalu kena oncall sbb staff x cukup. penah gak dgr dia nk bukak klinik sendiri. tp last die kate rs syg nk tggl keje die ngan gov ni. ada gak DR dari spital KPJ paggil tlg cover untuk 1 jam je die dibayar rm400 :o tpi dia nk. dia nk rehat. gaji pon da byk kat 30 tahun dah jd Dr pon... sampai p kerja pon driver dtg amik kat umah naik V6 gov. tulis kem kesihatan malaysia kat plat keta tu.

jd doktor ni mcm jd wakil rakyat jugak :D

alia_angel
12-12-2009, 10:57 AM
mungkin masalah gaji kot....
doc yg keja kat hospital govt bergaji kecik....
lgpun ambik masa yg lama tgu untuk buka klinik sendiri....

lagi satu kekurangan doc pakar....
kebnykan doc kat spital smua doc pelatih je....
muda2 mcm dlm praktikal....

mimie813
21-12-2009, 11:44 AM
ok.aku mulakan dahulu.ini pendapat aku.

ia dipanggil "kesan kerana akibat"

kekurangan bilangan doktor kerajaan akan mengurangkan lagi bilangan doktor kerajaan.

contoh:

apabila kekurangan doktor berlaku,beban kerja doktor yang ada akan bertambah.tekanan kerja juga bertambah.mereka terpaksa melakukan sesuatu beban kerja yang banyak dalam masa yang lama.

ini akan menyebabkan ada yang akan berhenti kerja dan memasuki sektor swasta atau membuka klinik sendiri.

kitaran ini akan terus berulang kepada doktor kerajaan.



sangat setuju...adik ipr saya yg baru balik dari Rusia sekarang jadin DR kat hospital Seremban...
nama jer Dr......tapi kerja nya,dah mengalahkan org keje kontrak....on call x usah ckp ler....balik umah,pengsan....sb penat sngt...maklumlah, dr baru....so ada chance lah dr yg dah M/O ni nak rest skit....dia siap pesan....x yahh lah jadi Dr.....
bunyi macam menyesal jer....

bnyk dr2 yg dah senoir dan dah abs bayar utang ngan kerajaan plak...berenti ...bkk klinik sendiri dan income nya 2-3 kali ganda dari gaji terdahulu...nak2 plak yg dah pakar....

ntah lah....sb tu mls nak g hospital gomen nie.....
tunggu 2-3 jam....jumpa dr kekadang x smp 5 minit....
blom + masa nak amek ubt lagi......

ble lah nak selesai......:-?

hanissyazwan
21-12-2009, 09:03 PM
kekurang n doktor krn kalau nk mengaji jd doktor kena dpt stright a. cuba bagi org yg dpt stright c pun dpt jd doktor.tentu ramai doktor...ramai org cita2 jd doktor sbnrnye...cuma tak dpt. krn tak pandai masa spm

imlucky
26-12-2009, 03:21 PM
doktor berebut nak bukak klinik sendiri
income lebih dr kerja ngan kerajaan
wpun lebih memenatkn

ammal07
27-12-2009, 04:16 PM
doktor-doktor sekarang pandang duit je,bukan nak membantu pesakit.sekarang hospital swasta dah banyak, jadi banyak berlaku penghijrahan doktor-doktor dari hospital kerajaan ke hospital swasta. untuk menghadkan berlaku penghijrahan ini, hadkan jumlah hospital swasta,

atlantis
27-12-2009, 04:20 PM
sbb poket menteri lebih penting dari doktor

otaida00taj
27-12-2009, 04:25 PM
sebenarnya kebanyakkan orang termasuk pihak kerajaan dah tahu apa masalahnya... tapi tiada apaČ tindakan.

S.Y.E.D
10-01-2010, 10:55 PM
sbb ye.. ramai doktor dah menjadi doktor persendirian kepada trader2 forex yg ade sakit jantung.. ekeke

Norfazli
06-02-2010, 12:09 PM
lama tak update thread ini :)

ini saya baru jumpa http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Saturday/Surat/20100206003357/Article/index_html

saerm
06-02-2010, 12:20 PM
naikkan je lagi gaji doktor.
pastu tetapkan had masa bekerja doktor.
kesian semua doktor2 kerajaan...

tudung87
07-02-2010, 12:09 AM
naikkan je lagi gaji doktor.
pastu tetapkan had masa bekerja doktor.
kesian semua doktor2 kerajaan...

kalo nak mtk free education, free medical treatment, jgn harapla nak naikkan gaji doktor...

sape2 yg bandingkan negara malaysia dgn cuba, so nanti gaji doktor malaysia p0n cm gaji doktor cuba..

cuba negara sosialis.. xde yg kaya, xde yg miskin... kalo anda bole menerima begitu, sume bnde bole dpt, tp gaji ciput jelaaaa....

Megat Sri Rama
07-02-2010, 12:33 AM
kalo nak mtk free education, free medical treatment, jgn harapla nak naikkan gaji doktor...

sape2 yg bandingkan negara malaysia dgn cuba, so nanti gaji doktor malaysia p0n cm gaji doktor cuba..

cuba negara sosialis.. xde yg kaya, xde yg miskin... kalo anda bole menerima begitu, sume bnde bole dpt, tp gaji ciput jelaaaa....

britain boleh apa...

nak gaji besar? macam Indonesia? Gaji Doktor juta-juta.... barang pun mahal ribu-ribu.

UK doktor kerajaan mewah juga, boleh pakai BMW, tapi perubatan percuma untuk rakyat. Rakyat siap boleh buat tuntutan kos pengangkutan ke hospital lagi.

Banyak negara yang walaupun tak sosialis total tapi masih mengamalkan ekonomi konservatif yang komunalistik.

Jerman misalnya, masih lagi mengamalkan pendidikan percuma.

Di singapura, kerajaan menginsurankan setiap seorang rakyatnya, percuma.

Jangan terlalu berkiblatkan Amerika Syarikat.

Di Cuba, gaji ciput, USD15 sebulan. Tapi makan, pakai, ubat, pendidikan semua cukup.

Kalau tidak cukup untuk anda, saya ingin bertanya, anda kaya ke?

LuaHuaHua
07-02-2010, 12:49 AM
kerajaan smpn ntuk ahli keluarga mereka keje kt ctu..

tudung87
07-02-2010, 01:15 AM
britain boleh apa...

nak gaji besar? macam Indonesia? Gaji Doktor juta-juta.... barang pun mahal ribu-ribu.

UK doktor kerajaan mewah juga, boleh pakai BMW, tapi perubatan percuma untuk rakyat. Rakyat siap boleh buat tuntutan kos pengangkutan ke hospital lagi.

Banyak negara yang walaupun tak sosialis total tapi masih mengamalkan ekonomi konservatif yang komunalistik.

Jerman misalnya, masih lagi mengamalkan pendidikan percuma.

Di singapura, kerajaan menginsurankan setiap seorang rakyatnya, percuma.

Jangan terlalu berkiblatkan Amerika Syarikat.

Di Cuba, gaji ciput, USD15 sebulan. Tapi makan, pakai, ubat, pendidikan semua cukup.

Kalau tidak cukup untuk anda, saya ingin bertanya, anda kaya ke?

kalo x silap, negara UK tu kne wat dulu health insurans. even sape2 yg belajar sana p0n kne ada medical insurans..


so, segala kos2 rawatan akan diclaim oleh insurans... yg len2 xtauu..

saya ni tgh cite pasal Cuba, nak medical free,, so gaji doktor rendah jela... sume benda ada pro n con..

iorichee
07-02-2010, 01:21 AM
pendek citer....

as long as kerajaan pandai generate duit.....

bole jer bagi semua duit....

education, medical, insurans dll....

Norfazli
16-02-2010, 10:14 AM
teringat pada satu kertas tawaran kerja dari sebuah hospital swasta yang saya baca beberapa hari lepas :

m.o yang berpengalaman kerja lebih 4 tahun
gaji minima : rm 8,000


banyak juga gaji kerja hospital swasta ni...:)

anak_jatiperak
16-02-2010, 10:32 AM
Salam...pada pendapat tmn da......memang betol byk sgt tekanan kerjaya sebagai Doktor da..kwn tmn ada jadi doktpr da....hidupnya tunggang langgang da sb beban kerja da..kesian da...Pihak berkuasa patut fikirkan sesuatu utk bantu golongan doktor seperti Guru da

AshFaQue
16-02-2010, 10:49 AM
insyaallah lg 6 tahun aq jd doctor...amin.....:):):)

TwiStEd pIps
14-03-2010, 06:04 AM
insyaallah lg 6 tahun aq jd doctor...amin.....:):):)

gud luck.. >:) >:) >:)

Norfazli
15-03-2010, 11:20 PM
insyaallah lg 6 tahun aq jd doctor...amin.....:):):)

semoga berjaya

fido1
15-03-2010, 11:26 PM
insyaallah lg 6 tahun aq jd doctor...amin.....:):):)

amin..belajar rajin2...esok dah jadi doktor, jangan tamak..berkhidmatlah untuk kerajaan..buat amal...ok? :)cgrock



p/s:tak silap aku, doktor ni macam ada kontrak dgn kerajaan...6 tahun ke 10 tahun ha? apepun,ko abiskan kontrak kau tuh ok?:)cgrock pastuh, ko bukak klinik sendiri...member aku income rm20k sebulan...huhuhu #:-S

Norfazli
15-03-2010, 11:29 PM
amin..belajar rajin2...esok dah jadi doktor, jangan tamak..berkhidmatlah untuk kerajaan..buat amal...ok? :)cgrock



p/s:tak silap aku, doktor ni macam ada kontrak dgn kerajaan...6 tahun ke 10 tahun ha? apepun,ko abiskan kontrak kau tuh ok?:)cgrock pastuh, ko bukak klinik sendiri...member aku income rm20k sebulan...huhuhu #:-S

ya bro
saya ada kenal sorang doktor
belajar kat ireland
balik malaysia
kerja dengan gomen 10 tahun

Norfazli
25-03-2010, 08:01 PM
baru aje dengar perbualan doktor-doktor tadi
rupa-rupanya bila diorang naik pangkat masa kerja kat gomen
u44,u48 atau lebih tinggi
biasanya diorang berat hati nak berhenti

AshFaQue
03-05-2010, 10:00 PM
hmmm....

knape doktor ramai perempuan..
lelaki ckit sgt>>(terutama lelaki melayu)
pada korang y bercita2 nak jadi doktor...
teruskan lah niat murni anda tu>.jom same2 berjuang.....:D:D

(Doktor pakar sakit puan ramai lelaki) ape citer....

bazsh
03-05-2010, 10:54 PM
My 2 cents
Sistem gred penggajian doktor mmg dah berubah
Dalam masa 12 tahun...akan naik ke UD54
So kalo start kerja umur 24...by 36 dah jadi UD54 (salary ~ 9-10k bg Medical Officer)
Kalo jadi Pakar...by 9 years experience akan naik ke UD54
So 24 + 9 = 33 tahun dapat UD54 (salary ~11-15k depends pd elaun)
Di tambah lg....peluang utk dipertimbangkan ke Gred Khas JUSA pun makin linient...maybe within 5 years time sume Consultant @ Subspecialist akan dapat gred JUSA (C,B @ A)

Kalau dibandingkan dengan kerja dengan sektor swasta
Just example....kerja sebagai MO di Penjara....after completed 3 years compulsory service..starting salary RM7k per month (belum masuk passive call claim)
Pesakit yg dilihat = ~20/day
Berbanding pesakit yg dilihat di Klinik2 Kerajaan....~40-200/day
Kalo kerja 3 tahun ngan goverment akan dapat Gred UD44 (salary ~5-6k)
Yang mana korang akan pilih?
Tu kerja ngan badan berkanun...kalo kerja di klinik swasta (rate - RM40-60/jam)
Kalo jadi resident doctor...mostly starting salary RM7-8k per month
Tambah lg ngan beban kerja yang agak ringan & masa bersama keluarga yg banyak
So sebab tu ramai yg akan pilih swasta

Kalo dikira dr segi gaji...sebenarnya dah ada usaha dr pihak kerajaan untuk kekalkan doktor di sektor2 awam dengan menaikkan gaji serta mempercepatkan proses kenaikan pangkat
Tp seperti point yg kawan2 dah berikan kat atas...beban kerja di sektor awam masih tinggi
Dan kesan beban kerja yg tinggi ini lah yg menyebabkan ramai quit gov utk cari duit di private sector yg mempunyai beban kerja yg kurang berat
Bayangkan kalo isteri korang kerja doktor & xder masa ngn anak2
Kalo sekejap mybe boleh tahan...tp lama2 kelamaan...maybe akan ada konflik
Ada yg boleh lalui dengan jaya...tp at some point still akan ada juga konflik yg melibatkan penat berkerja

Pasal problem ngan Matron/Sister/Senior SN @ MA aku x ambik port sgt
Mmg mereka2 ni ada ego sendiri & biasanya org yg ego ni adalah org yg x paham ranking dia dalam organisasi
Cuma yg penting...doktor tu sendiri faham position dia dalam organisasi & pandai memainkan peranan supaya tiada yg memijak kepala dia
Tentang kena buli ngan Senior MO tu...bg aku benda tu mmg perkara yg akan dilalui oleh semua HO/Intern
So benda tu kena la pandai2 handle

KLVIPER
04-05-2010, 02:24 AM
Medical Doc kerja kat hospitas kerajaan tak ada class. Lebih baik buka clinic sendiri atau kerja kat privat hospital. Gaji lumayan gitu. Katanyalah.

Dev
04-05-2010, 02:28 AM
gaji kurang, kerja pressure, dr lebih sanggup kerja locum kat klinik, gaji sejam dalam RM35 hingga RM50... kalau kerja 8 jam dah berapa tu.... patient pun tak sebanyak kat hospital..

koboygurun
04-05-2010, 02:40 AM
bagi aku doktor lebih pikir masyuk kalu bukak klinik sendiri....
mmg betul pon...so gaji utk sektor kerajaan, patut dikaji dgn lebih mendalam...aku penah jmpe doktor kerje seminggu direct, sehari 22 jam...
mmg lebam beb...so mmg aku tabik....

C_Kenek
04-05-2010, 02:40 AM
jangan kata doktor yg bukan doktor pun ramai kerja luar negara. pasal cukai kat Malaysia pun tinggi gaji rendah harga barang pun mahal. blaja lama2 byr loan belajar mahal2 takan nak gaji cukup makan je. menteri pun kalau gaji ciput mesti tak ramai nak jadi menteri.

bazsh
09-05-2010, 07:22 AM
jangan kata doktor yg bukan doktor pun ramai kerja luar negara. pasal cukai kat Malaysia pun tinggi gaji rendah harga barang pun mahal. blaja lama2 byr loan belajar mahal2 takan nak gaji cukup makan je. menteri pun kalau gaji ciput mesti tak ramai nak jadi menteri.
Ye....tepat sekali
Lgpun setakat nak bayar denda tu...ciput jer

eday84
09-05-2010, 07:28 AM
pasal bila aku nak sambung belajar jadi dokter mak aku tak bagi hehe.. sbb tu kurg..

erm xde lah, aku tak cukup pandai

S.Y.E.D
09-05-2010, 07:36 AM
kebanyakan non bumiputera la yg banyak cari peluang kerja sebagai doctor kt luar negara espesyially d'singapowe:)

endingman86
09-05-2010, 07:47 AM
ramai doktor2 yang kerja kerajaan ni wat part time di klinik swasta and lepas tamat tempoh kontrak dengan kerajaan...semuenye berubah haluan...dan ade yang membuat premis klinik sendiri.....kenapa ini berlaku?tepuk dada tanye doktor...huhu


p/s: aku penah pegi sebuah hospital....mase tu sakit ape lupe ntah....bile aku tanye.....doktor tue kluar.....dalam 2 minit die datang balik...baru die bagi jawapan..bile aku tanye lagi.....macam tu jugak....3 kali tanye....3 kali die keluar.....nampak macam doktor pelatih lagi tueh.....so means....tak ramai doktor kerajaan dan banyak doktor mport dari myanmar and asia etc....

pokshark
09-05-2010, 07:55 AM
huh????doktor pun ader import2 ke??/weh...malu gilaa...kate negara membangun

naj2921
10-05-2010, 11:02 AM
ramai kawan2 aku doktor pn bgtau..diorg prefer keje dgn swasta.. alasa..fleksibel..

naj2921
10-05-2010, 11:03 AM
huh????doktor pun ader import2 ke??/weh...malu gilaa...kate negara membangun

x caya?cuba try g hospital jengka tu.. doktor myanmar beb:)):)):))

sakit perut sikit pun dia dah hantar hospital temerloh..:eek::eek:

mdms91
10-05-2010, 11:04 AM
my opinion is gaji kt spital krajaan murh..
klu kt swasta b'ganda2..

didi osaka
10-05-2010, 11:14 AM
sebab kat mesia gaji ciput..overseas lagi mahal
doktor pon ada yg lari ke singapore
beban keje pon melambak..kesian kat dorang

cth:

HTAR klang masa kena denggi
doktor dok cerita time tengah malam masa rawat didi
siap mengeluh..tadi rawat 250 pesakit
nih nak kena stand by sampai 12 tengahari esok
doktor patut on duty ada emergency..bayangkan!!~~

dizket
10-05-2010, 01:21 PM
mmg teruk kerja doktor nih...tadi aku dpt citer..ada MO kena appendix...wat surgery kat gomen..sbb dia pon keje gomen..pastuh jaitan terbukak..p smula kat spital MO kata xda apa2 ni..balik je dulu..dia pon da risau..dah naik nanah...

aku ada 3 orang doktor yg amik medikal card ngn aku..hehe..diorang nak wat backup..nak gak dia merasa duk private..sakit nnt doktor pakar layan...

apiez_863
11-05-2010, 10:37 AM
kitaran hidup doktor mcm ni kot..

belajar 4 taun...
start keje as housement officer 2thn..gaji starting rm2.5k~rm3k..
sehari on call dpt rm100..sebulan gaji RM3.5k~rm4k..
keje: 7hari seminggu, 7am~habis keje..tapi dlm 4 bulan ade 10 hari cuti..
kena buli dgn MO lagi..tgk wad mana dpt..
kalau peak season dapatlah 12~16 pesakit sehari..
kalau on call 2 hari la dok spital xleh balik..
pastu setiap 4 bulan ade ujian..kalau xlepas kena extand 1~3bulan..sebelum rotate department lain..
sape x tahan amik cuti, seminggu, sebulan, setahun pon ade..

sape2 leh tahan pressure leh amik course jadi doktor pakar..
pastu gaji pon riban2..tgk experience..mcm doktor bedah jantung pengalaman lebih 15 tahun, gaji leh dapat rm100ribu sebulan..

mmg la keje sendiri@swasta dpt byk duit..
bukak klinik purata gaji rm 25k~rm50k depend bape besar klinik..

tapi leh tahan ke pressure?tgk patient bwh jagaan mati?
laki ok kot...kalau perempuan ramai jugak jadi suri rumah...
sekadar berkongsi pengalaman..

qba437
12-05-2010, 10:36 PM
huh????doktor pun ader import2 ke??/weh...malu gilaa...kate negara membangun

negara membangun..normal la ada doktor import..kalu negara maju masih amik doktor import lagi malu :))

qba437
12-05-2010, 10:37 PM
bilangan doktor kita masih tak cukup lagi..yang keluar U pun masih belum mampu menampung..rasanya laa

Norfazli
13-05-2010, 06:12 AM
sebab kat mesia gaji ciput..overseas lagi mahal
doktor pon ada yg lari ke singapore
beban keje pon melambak..kesian kat dorang

cth:

HTAR klang masa kena denggi
doktor dok cerita time tengah malam masa rawat didi
siap mengeluh..tadi rawat 250 pesakit
nih nak kena stand by sampai 12 tengahari esok
doktor patut on duty ada emergency..bayangkan!!~~

harap doktor tu akan kerja gomen sampai pencen.

qba437
13-05-2010, 09:13 AM
harap doktor tu akan kerja gomen sampai pencen.

kena tunggu bilangan doktor sama ramai dengan bilangan guru..baru leh keje gomen sampai pencen rasanya

Norfazli
13-05-2010, 05:43 PM
kena tunggu bilangan doktor sama ramai dengan bilangan guru..baru leh keje gomen sampai pencen rasanya

bilangan guru ni Malaysia ni berapa ramai ye? :-?

fms
13-05-2010, 05:50 PM
skang ni swasta lagi lumayan..
sbb tu diorg xnak keje gomen..
lagipon bukak klinik dah mudah..

kaylis
13-05-2010, 06:00 PM
Bilangan doktor kurang di Malaysia kurang disebabkan :

1. kekurangan institusi pengajian yg menawarkan bidang perubatan

2. IPTA mengenakan standard yg sangat ketat dan tinggi utk para pelajar masuk ke IPTA Malaysia, so byk yg g Indon dan India utk study medic.

3. Basic salary fresh graduate utk lepasan ijazah Peubatan adalah rm26++ sedangkan S'pore yg telah mengiktiraf student medic dari UM dan UKM memberi gaji hampir 3 kali ganda iaitu rm65++...kalau aku pun, aku belah g sana...

Disebabkan masalah ni, kita terpaksa import pekerja dari India...kakak aku radiographer kat hospital cakap yg pekerja India ada masalah communication dgn local stuff...ape kejadah MOH hire doctor dr India yg tak de kemahiran berkomunikasi sedangkan ramai org Malaysia mempunyai peluang yg lebih baik untuk menjadi doktor...Kita fikir-fikirkan...

hairul181
16-05-2010, 06:18 PM
yg aku nampak..sekang ni ramai doktor bangsa cina kat hospital2 kerajaan
bila time patient bukan bangsa cina..sejap je peksa..tapi bila time bangsa dia..mak aii..sket punye lama check..
ubat plak tu..bukan main banyak lagik..
habisss la camni...

pokshark
16-05-2010, 06:27 PM
yg aku nampak..sekang ni ramai doktor bangsa cina kat hospital2 kerajaan
bila time patient bukan bangsa cina..sejap je peksa..tapi bila time bangsa dia..mak aii..sket punye lama check..
ubat plak tu..bukan main banyak lagik..
habisss la camni...

huhuh...ni ade sentimen ke?ce kalau doktor malayu..x ke same?

rayz
16-05-2010, 06:28 PM
yg ada lari pi singapore atau arab kot gaji mahal.

tudung87
16-05-2010, 10:08 PM
keje kt obersea gaji mahallll..

teh tarik
02-08-2010, 11:45 AM
Dah tentu la pasal swasta punye gaji lagi lebat,ape guna belajar susah2 kalau gaji ciput.

pawaih
02-08-2010, 11:47 AM
bukan senang nk jadi doktor... cuba pkir masa spm kalau ada ambik biologi apa gred yg dpt...

aztoyz666
02-08-2010, 11:48 AM
Wife aku skrg keja kt Riyadh..contract 2 tahun..gaji Rm12ribu++.....
before dia keja kt SJMC gaji bleh tahan la RM3+++.00 ..bonus 2 kali setaun
Keja dh 10 tahun tp presure sama keja doctor semua kena tau..


semua x nak keja kt malaysia kerana gaji plus presure ...

My 2 cents

kairuru
02-08-2010, 12:00 PM
Doktor kesihatan terlalu ramai untuk buat kerja ofis, jaga perjawatan orang, jaga kewangan (untuk diri sendiri),jaga projek,:)cgrock bukan jaga pesakit. Kalau boleh yang jadi operator telefon pun nak entitled doktor. tahniah KKM

p/s : Respek doktor yang duduk hospital untuk jaga pesakit daripada yang duduk ofis berlagak bos besar, hohohoho

tudung87
28-11-2012, 12:00 AM
Doktor kesihatan terlalu ramai untuk buat kerja ofis, jaga perjawatan orang, jaga kewangan (untuk diri sendiri),jaga projek,:)cgrock bukan jaga pesakit. Kalau boleh yang jadi operator telefon pun nak entitled doktor. tahniah KKM

p/s : Respek doktor yang duduk hospital untuk jaga pesakit daripada yang duduk ofis berlagak bos besar, hohohoho

diorang p0n taknak wat keje management.

tapi, dah KKM mmg camtu.

boring tahap cipan wat keje management.

r0sma
28-11-2012, 12:02 AM
adakah doktor yang kurang atau pesakit sudah semakin ramai?

rezcreep
28-11-2012, 12:44 AM
tak ramai yg stik keje ngan gomen....abis contract trs pegi swasta... jd pakar... n gaji tak ingat..bygkan kalu private, ward review dtg 2 kali jumpe patient tak sampai 5 minit dia cliam at least rm200 to rm400.. tuh blm on call... belom special case...

sarah ali khan
28-11-2012, 12:47 AM
Gaji sikit kut, keje banyak. Maybe?

Awie
28-11-2012, 01:06 AM
doktor kurang pesakit makin tambah.

kementerian kesihatan perlu fikir cara terbaik.

jokolungo
28-11-2012, 01:55 AM
anak dan sorang menantu aku mo. gaji la ni ok lah. tapi baru 6 bulan ni dia orang hidup dengan sehat. menantu aku dah quit hospital. join upm dan sekarang tengah buat masters kat ukm.

keja doktor memang banyak dan rumit serta memenatkan. itu adalah punca utama yang trigger doktor quit.

tapi bagi aku yang sebenarnya kenapa doktor dihospital kerajaan kurang ialah ramai yang dapat degree medic tak minat jadi doktor... (300 doktor setahun quit) ramainya jadi doktor sebab mak bapa suruh dan sebab dapat banyak A masa spm.

juga masalah polisi kkm mengenai kelayakan masuk kursus medic menyebabkan hanya yang strait A walau tak minat masuk medic...

copy left
28-11-2012, 07:46 AM
Gaji sikit kut, keje banyak. Maybe?

mmg pun,kalo doc tu leh tahan sehingga 10 tahun itu bermakna dia iklas/sepenuh hati bantu org.

joee
28-11-2012, 07:51 AM
gaji ciput...tp disini keikhlasan tu plg penting...sbb tugas doktor ni sgt mulia

puterakota
28-11-2012, 09:06 AM
ratio doktor kepada bilangan rakyat makin merosot sbb PATI makin ramai

cyber99
28-11-2012, 09:33 AM
tak ramai yang boleh masuk amik medic...tempat terhad....hanya yang 21A sahaja boleh amik medic...

Lobey
28-11-2012, 09:45 AM
ada jugak doktor spital kerajaan blah joint swasta sbb masalah dgn pihak pengurusan atasan. masalah di kacau oleh org atasan. ada jugak doktor yang tak tahan keje sbb terpaksa check pesakit dari pagi sampai malam. sbb doktor tk cukup kat spital kerajaan. bayang kan la kalau satu hari kene check lebih 200 pesakit. kalau check cincai cincai nanti pesakit report kat Menteri. pass tu menteri masuk campur.

alang1979
28-11-2012, 09:49 AM
Semua krja pun mulia....
Cuma mereka inginkan financial freedom...
So buat juga part time kt swasta...pastu bukak klinik sendiri..
Yg masih kerja kjaan tuh bnyk dr family susah, so takda modal...
Skrg nih pun kjaan terutama MARA dah tak beri tajaan kat budk medic sebb diorg tak membawa kpd perubahan ekonomi,lebih kpd social shj...baik bagi buat akauntan,actuari dsbgainya...
Penaja rasa doktor bukan bidang yg menjana ekonomi, doktor bole kaya tp tak mengayakan org lain, tak seperti akauntan yg kebanyaknnya akan buka syarikat sendiri dan beri peluang kerja kpd rakyat...
Ramai CEO syarikat besar datang dari akauntan...cth airasia dan maybank....
So slamt berjuang wahai doktor...

cacingcyber
28-11-2012, 09:55 AM
Sebab gaji doktor sama level gan guru....dan kadangkala guru lagi tinggi gajinye..apa cerita...sepatutnya kerajaan kena jaga doktor dr guru sebab tak semua boleh jadi doktor..setakat guru berlambak org blh mengajar dan ada lebih pandai dan skill dr guru yg sedia ada..

alang1979
28-11-2012, 09:59 AM
Sebab gaji doktor sama level gan guru....dan kadangkala guru lagi tinggi gajinye..apa cerita...sepatutnya kerajaan kena jaga doktor dr guru sebab tak semua boleh jadi doktor..setakat guru berlambak org blh mengajar dan ada lebih pandai dan skill dr guru yg sedia ada..

Betul rasanya gaji cikgu lebih kurang dgn doktor, cuma naik gred lambat skit, tp leh buat tusyen dsbgainya so inco e mcm lebih dr doktor...pressure doktor lebih kot...tp skrg nurse pon dah ada degree so keje doktor bnyk staff nure dah tolong buat..
Hmmm dlm cg nh takde doktor ker??

letstorque
28-11-2012, 10:07 AM
Punya teruk pressure jadi doktor ni, ada cerita, di Hospital Temerloh,ramai doktor perempuan keguguran.
Punya besar pengorbanan, rakyat sihat melahirkan anak, doktor sendiri tak sempat nak beranak sempurna.

letstorque
28-11-2012, 10:10 AM
diorang p0n taknak wat keje management.

tapi, dah KKM mmg camtu.

boring tahap cipan wat keje management.

Kalau tak buat kerja management, tak ke mana la. Duduk situ je la.

Buat management la banyak masa lapang , sampai boleh khalwatdengan nurse lagi kat Pullman. Hehehe

helmi1984
28-11-2012, 10:14 AM
Semua krja pun mulia....
Cuma mereka inginkan financial freedom...
So buat juga part time kt swasta...pastu bukak klinik sendiri..
Yg masih kerja kjaan tuh bnyk dr family susah, so takda modal...
Skrg nih pun kjaan terutama MARA dah tak beri tajaan kat budk medic sebb diorg tak membawa kpd perubahan ekonomi,lebih kpd social shj...baik bagi buat akauntan,actuari dsbgainya...
Penaja rasa doktor bukan bidang yg menjana ekonomi, doktor bole kaya tp tak mengayakan org lain, tak seperti akauntan yg kebanyaknnya akan buka syarikat sendiri dan beri peluang kerja kpd rakyat...
Ramai CEO syarikat besar datang dari akauntan...cth airasia dan maybank....
So slamt berjuang wahai doktor...

menarik TT ny penerangan...baru aku tau sal MARA x taja lg dah. skang pun docktor muda2 byk buat part time kat klinik / hosp swasta.sepupu aku part time kat swasta je sebulan dlm 2K.skang dia dalam perancangan nak smbg stdy xnak keje kat hospital nak masuk dalam kementrian lak

akmal_tawau
28-11-2012, 10:22 AM
belum lagi bab kurang doktor wanita utk merawat pempuan islam...sepatutnya hal ni dititik beratkan kerajaan. aurat prempuan perlu dijaga...yg jadinya doctor laki jg yg sambut bayi...

tudung87
29-11-2012, 12:16 AM
belum lagi bab kurang doktor wanita utk merawat pempuan islam...sepatutnya hal ni dititik beratkan kerajaan. aurat prempuan perlu dijaga...yg jadinya doctor laki jg yg sambut bayi...

rasa2nya utk hospital gov, sebab houseman kot.

houseman lelaki.:D

tudung87
29-11-2012, 12:23 AM
Sebab gaji doktor sama level gan guru....dan kadangkala guru lagi tinggi gajinye..apa cerita...sepatutnya kerajaan kena jaga doktor dr guru sebab tak semua boleh jadi doktor..setakat guru berlambak org blh mengajar dan ada lebih pandai dan skill dr guru yg sedia ada..

basic doktor tak tinggi mana.. tapi, elaun doktor banyakkkkkk gila.

kerja extended hour, rm80/jam. utk klinik2 daerah/ kecemasan.

kerja extended time kat wad, 1 hari/rm150-200.

standby mode, rm80/day. hanya jawab hp kalo ada call. xde call, still bole claim.:D

so, kalo kerja extended dari 5pm-9pm, 4 jam = rm80 x 4 = rm320.

so, sape cakap kerja doktor gaji kecik, tu semua zaman dahulu kala. zaman sekarang, kalo kerja kat hsopital, OT setakat rm1k tu pejam mata je. kalo rajin, bole dpt rm2k-3k.

basic doktor memang tak banyak sangat. tapi, elaun tu yg berkali2 ganda banyakkkkkkk...

p/s: cuma, kalo jadi houseman, memang jadi cam kuli. ke situ, ke sana. naik turun wad, hantar darah, x-ray dll. kena marah ngan pakar/MO lain. mental dan fizikal kena mantap.

kalo houseman, maybe dalam rm2.8k kot. tapi, campur2 elaun OT, jadi banyak around RM5k sebulan. bole wat lokum luar lagi.

sebab tu houseman p0n dah bole beli honda city/vios/accord. :D:D

DOKTOR QUITE GOV BUKAN APA. KALO KAT HOSPITAL, PESAKIT RAMAI GILE.. YELA, MURAH KAN? KALO KAT KLINIK, BIZI WAT KERJA MANAGEMENT. BOSAN GILE.

notrexdame
29-11-2012, 08:21 AM
aku keje kementerian kesihatan. minta maaf la aku cakap

kalau bini nak beranak tu,request la doktor pompuan

ada jenis doktor yang nerd ,seronok sangat tengok benda alah tu.lagi2 yang belum kahwin.

tudung87
29-11-2012, 08:29 AM
aku keje kementerian kesihatan. minta maaf la aku cakap

kalau bini nak beranak tu,request la doktor pompuan

ada jenis doktor yang nerd ,seronok sangat tengok benda alah tu.lagi2 yang belum kahwin.



hurm.. ramai taktau bole request doktor perempuan.

terima sahaja.

tapi, kalo semua request doktor perempuan, mcm mana doktor lelaki houseman ni nk blaja?:-?