PDA

View Full Version : Gambar Pameran Hantu di Shah Alam


missdealova
08-08-2006, 10:00 PM
Warning!! Untuk yang lemah jantung tidak dibenarkan tengok!

Hantu Penanggal
Jenglot Jantan
Jenglot Kecil
Jenglot Ular
Jin Dalam Botol
Keranda
Kubur
Langsuir
Penanggal
Pocong_1
Pocong_2
Tok Bomoh

onetarmizi
08-08-2006, 10:21 PM
Perghhh biar betul gamba2 ni..ni nk kasi org terkencing tgk nih pastu xleh tido mlm berpeluh teringat gambar nih.. :badgrin:

ahmad81
08-08-2006, 10:35 PM
aku ade tgk gambar ni, tp ade orang cakap kebanyakannya hantu betul... entahlah..
paling aku tak tahan Penanggal dgn pontianak(suka mengilai)... :badgrin:

kalu pontianak/langsuir tu memang ader lagi, jiran aku sidai baju malam2 kat tingkat 1 bende alah ni duk mengilai(2 bulan lepas).
tahun lepas, Masa jiran depan umah aku duk kenduri kawin, abang aku ngan jiran tunggu air mendidih dlm kul 4 pagi. tetiba jer sekumpulan anjing menyalak dlm ms yg sama nmpk bende terbang.. huhuh diorg wat x tau jer ( sbb ms tu ktorg g pasang signboard xde org lain lg, diorg pun keras ler kat air tu tunggu kt org blik.. :badgrin: )

azlann1981
08-08-2006, 10:45 PM
aku dah pergi dah tengok hantu tu kat muzium tu...terus terang aku cakap pameran macam tu hanya boleh menakutkan budak kecil je.....memang betul aku cakap,langsung tak menakutkan harapkan asap kemenyan je banyak...hantu dia hampeh!! buat rugi duit RM 5 je beli tiket...pulak tu kat dalam pameran tu dia sempat lagi jual barang2 pelik....kalo murah tak apa gak..nie beratus-ratus dan beribu2 utk barang pelik yang aku rasakan tak ada pekdahnya pun kalo kita belinya......semua barang dia jual tu berlambak aku jumpa kat Jln masjid india kat K.L.....

Tapi yang pochong tu aku tak nampak jelas sgt sebab dia letak pochong tu kat satu kandang gelas besar...nak tengok dia pun kena que....ada had masa lagi tu.....aku tak nampak pun pochong tu.....sebab kat dalam tu punya la gelap siot.....
Tapi aku heran la kenapa ramai sangat org g tengok pameran hantu tu.....majoriti orang melayu termasuk la aku..kekeke :-D
aku pergi pameran tu pun sebab member aku yang ajak....aku ingat betul2 la hantu yang menakutkan...tapi bila masuk kat dalam muzuim tu aku rasa hampa......langsung tak menakutkan.....aku rasa ramai lagi "hantu" dari kalangan pelawat daripada hantu yang dipamerkan kat dalam tu......terutama sekali sapa2 yang ada bawak awek...kekeke :badgrin: :badgrin:

cuma kehampaan aku tu terubat sikit la sebab dapat tengok benda2 pelik kat dalam tu macam batu2 pelik,al-quran kecil,al-quran besar,macam2 jenis keris lama,dan macam lagi la....

greatbiz2u
09-08-2006, 12:07 AM
hehehe...rupa2nya hantu2 tersebut hanyalah bohong belaka...
ramailah yang bersedekah duit masuk itu pameran..kehkeh :-D :-D

onetarmizi
09-08-2006, 08:47 AM
Dah agak dah takkanlah hantu betul pocong ng pontianak yg dia nk pamir tu..klau betul habislah semua xberani masuk sbb pontianak tu mesti mau sedut darah :!:

pokcak
09-08-2006, 08:55 AM
tapi ada dlm paper smlm ke bila ntah, aku terbaca, penganjur pameran tu nak buktikan bahawa benda tu benar. katanya dia nak idupkan jin yang dipamerkan tu. 3 minggu lagi kot? dia nak jemput wartawan katanya. nak suh wartawan tgk bahawa benda ni tak tipu. entah lah den.. tunggu je lah tengok betul ke tak. heheh

greatbiz2u
09-08-2006, 08:57 AM
hehehe...
satu lagi ikan duyung tu...cantik tak?? :-D :-D

auks
09-08-2006, 08:58 AM
wartawan apa klas
panggil la dato harun din :-D

kalo pemilik hantu tuh cakap ngan dato harun din cakap
mana korang nak percaya :-D

pokcak
09-08-2006, 09:03 AM
aku pun nak tgk gak orng tu idupkan jin tu.. jgn lak orng tu ckp dia dah idupkan jin. iaitu jins samsudin dah la. huuhuuhuu

zaniey
09-08-2006, 09:10 AM
cobaan...klau jumpa kat luar nak buat ape :-D

art
09-08-2006, 09:45 AM
cobaan...klau jumpa kat luar nak buat ape :-D

ko tonggeng la..lps tu tundukkan kepala..tgk hantu tu..klu dia tak pijak tanah..hantu la tu..
:badgrin:

tp klu hantu tu berdiri atas kerusi...ko bg la salam... :lol:

azlann1981
09-08-2006, 09:54 AM
cuba korang bayangkan satu kepala muzium tu caj RM5 kalo nak masuk tengok.....dalam seminggu katakanlah ada 10 000 orang pengunjung ...dia buat pameran hantu nie sejak bulan lepas dan habis kalo tak salah aku 4 okt nie...so cuba kira kalo satu hari dapat dalam RM 50 000, pameran tu selama lebih kurang 3 bulan @ 12 minggu so dalam tempoh 3 bulan tu muzium tu dapat RM 600 000...perghh...kayo2...kalo cam tu aku pun nak berhenti kerja la....nak cari hantu nak buat sarkas hantu...kekeke :-D
kalo diorg buat pameran hantu,aku buat sarkas hantu..muahaha..muahahaha :lol: :lol:
satu kepala aku caj RM 10 ,pasni mesti aku kayo...muahaha :lol: :lol: :lol:

StanNero
09-08-2006, 09:55 AM
penganjur kata.. yg tue sumer hantu betul..yg mana diorg letak dlm kaca.. if yg gantung2 kat luar tu patung..tapi dlm kaca sumer betul..

haron din kata: mustahil leh tangkap hantu dan munculkan dlm bentuk jasad.. wallauhalam..

ako percaya dato haron din lagi.. tapi ako tau pas dah masuk 2 x.. hahaha
pocong dlm gelas nasib ja sapa nampak.. ada gak org yg nampak..menjerit2

haidah
09-08-2006, 09:59 AM
aku pun nak tgk gak orng tu idupkan jin tu.. jgn lak orng tu ckp dia dah idupkan jin. iaitu jins samsudin dah la. huuhuuhuu

hahaha.... kalu tn jin tu ckp camni camane plak.. :-D

yer tuan2 dan puan2 jin saya telah betukar menjadi seluar... seluar jin

:-D

awise
09-08-2006, 10:03 AM
aku dah pergi dah tengok hantu tu kat muzium tu...terus terang aku cakap pameran macam tu hanya boleh menakutkan budak kecil je.....memang betul aku cakap,langsung tak menakutkan harapkan asap kemenyan je banyak...hantu dia hampeh!! buat rugi duit RM 5 je beli tiket...pulak tu kat dalam pameran tu dia sempat lagi jual barang2 pelik....kalo murah tak apa gak..nie beratus-ratus dan beribu2 utk barang pelik yang aku rasakan tak ada pekdahnya pun kalo kita belinya......semua barang dia jual tu berlambak aku jumpa kat Jln masjid india kat K.L.....
.

ada org tu masuk sampai tiga kali, punya nak tgk puchong tu...
tapi tak nampak2 gak..
kesian dia dah rugi 15rm dah..
tu pon nak gi lagi, nak pi tgk.
sesetengah org ni memang minat benda2 camni kot..
macam hobi lah kiranya.

azlann1981
09-08-2006, 10:12 AM
aku dah pergi dah tengok hantu tu kat muzium tu...terus terang aku cakap pameran macam tu hanya boleh menakutkan budak kecil je.....memang betul aku cakap,langsung tak menakutkan harapkan asap kemenyan je banyak...hantu dia hampeh!! buat rugi duit RM 5 je beli tiket...pulak tu kat dalam pameran tu dia sempat lagi jual barang2 pelik....kalo murah tak apa gak..nie beratus-ratus dan beribu2 utk barang pelik yang aku rasakan tak ada pekdahnya pun kalo kita belinya......semua barang dia jual tu berlambak aku jumpa kat Jln masjid india kat K.L.....
.

ada org tu masuk sampai tiga kali, punya nak tgk puchong tu...
tapi tak nampak2 gak..
kesian dia dah rugi 15rm dah..
tu pon nak gi lagi, nak pi tgk.
sesetengah org ni memang minat benda2 camni kot..
macam hobi lah kiranya.

muahaha..apa la nak tengok puchong punya pasal sanggup masuk sampai 3 kali... :-D mmg takkan nampaknya....dah la gelap pulak tu berebut2 pula tu nak tengok....pulak tu ada had masa pula tu nak tengok dia....
camnie la sapa2 teringin nak tengok pochong tu pergi la puchong,sel....mana la tahu kot2 kat situ byk pochong yang korang nak tengok tu..muahahha
:lol: :lol: :lol:

kalo nak tengok pontianak lak g la kat pekan pontianak kat kalimantan nun.. :lol: :lol:

onetarmizi
09-08-2006, 11:10 AM
cuba korang bayangkan satu kepala muzium tu caj RM5 kalo nak masuk tengok.....dalam seminggu katakanlah ada 10 000 orang pengunjung ...dia buat pameran hantu nie sejak bulan lepas dan habis kalo tak salah aku 4 okt nie...so cuba kira kalo satu hari dapat dalam RM 50 000, pameran tu selama lebih kurang 3 bulan @ 12 minggu so dalam tempoh 3 bulan tu muzium tu dapat RM 600 000...perghh...kayo2...kalo cam tu aku pun nak berhenti kerja la....nak cari hantu nak buat sarkas hantu...kekeke :-D
kalo diorg buat pameran hantu,aku buat sarkas hantu..muahaha..muahahaha :lol: :lol:
satu kepala aku caj RM 10 ,pasni mesti aku kayo...muahaha :lol: :lol: :lol:

mmg ko ni otak bizneslah dgn hantu pun ko ade idea nk buat biznes..org lain yg g tu mesti pk nk nengok hantu jer tp ko punya otak jalan jer kekeke :lol: :lol:

wan12345
09-08-2006, 11:24 AM
emm sarkas hantu.....
emm aper ko buat filem hantu hehehe......
buka 1 malaysia tengok silap 1 dunia leh tengok...
nk promosi member cg ader....
klu box office jangan lupe kiter orang dh ler...

akuein
09-08-2006, 04:35 PM
kalu korang nak tengok lagi best dan real
cari cd entiti 2 indon punya
aku baru tengok
takut juga.............

aunpower
09-08-2006, 07:28 PM
kalu korang nak tengok lagi best dan real
cari cd entiti 2 indon punya
aku baru tengok
takut juga.............

Tu memang real

bas77e
09-08-2006, 09:00 PM
:evil: hehe..hehehe..........

zerylll
10-08-2006, 01:28 AM
aku ade tgk gambar ni, tp ade orang cakap kebanyakannya hantu betul... entahlah..
paling aku tak tahan Penanggal dgn pontianak(suka mengilai)... :badgrin:

kalu pontianak/langsuir tu memang ader lagi, jiran aku sidai baju malam2 kat tingkat 1 bende alah ni duk mengilai(2 bulan lepas).
tahun lepas, Masa jiran depan umah aku duk kenduri kawin, abang aku ngan jiran tunggu air mendidih dlm kul 4 pagi. tetiba jer sekumpulan anjing menyalak dlm ms yg sama nmpk bende terbang.. huhuh diorg wat x tau jer ( sbb ms tu ktorg g pasang signboard xde org lain lg, diorg pun keras ler kat air tu tunggu kt org blik.. :badgrin: )

Hmmm Pontianak tak ngilai dia suka menjelma dan memanggil nama org yang dia berhajat nak sakat dan kadang kadang dia buat kita jatuh cinta tahap dewa kat dia nak jadi spare part la..

Langsuir plak mmg suka ngilai dan buat sakat power... langsuir ni suka ketawa terbahak2 pastu ganggu org dalam rumah..

Dia usik pintu usik tingkap dan golek2 atas bumbung umah la, kalau rumah atap zink itu feverat dia sebab kesah khas dan effectnya lebih best.. Kat muzium tu hak langsuir dalam kaca tu betul la rupa macam tu... tapi mengikut firasat saya langsuir tu masih muda sebab kalau yang old schoolnya taring dia panjang lagi.

hak jin plak rupanya berbagai2, dalam muzium tu satu bangsa jin sahaja, kalau nak bayang masyarakat jin ni cuba tgk cerita animasi Monster Inc, berbagai2 bentu dan keadaan begitu jugak la bangsa jin ni.

Ada tinggal dalam rumah, langit, jamban, masjid, kuil, hutan, gua, lobang2 dan mana2 saja, tapi yang paling brutal kat laut sebab kalau dia kacau kita kat laut boleh mendatangkan mudarat. Di tariknya kita dalam air lemas ooo.... Tapi semua mudharat itu dgn izin Allah ( INGAT TU )

Anyway jgn la kita takut kat antu, jin, setan dan Iblis. Semua makluk Allah yang lemah.

Martabat kita lebih tinggi dan kita lebih power, Jasad manusia mmg terbatal powernya tapi Roh dan Jiwa manusia lebih hebat dari Jin, Antu, Setan dan Iblis.

Dan lagi satu jgn cakap besar kalau bab2 hantu dan jin ni... sebab masa tu kita riak dan bila riak Allah murka dan sekiranya waktu itu jin atau hantu dengar dan cuba menyakat kebarangkalian utk kena tu tinggi.

Lagi satu, korang tau tak asal usul hantu raya.... Kalau nak tahu kasi feed back, klau survey membrangsangkan saya akan ceritakan...

Anyway Allah Penghulu Alam. KepadaNya kita perlu takuti dan patuhi bukan pada hantu, jin jembalang, setan dan iblis...

Allahualam

strash_x
10-08-2006, 07:27 AM
nak tau2... Cerita pasal hantu raya.. aku rasa time raya dulu kot dia keluar.. tapi raya apa aku tak pasti, raya cina ke? raya korban ke? raya puasa ke? ekeke...

Servey kata cerita.. ape lagi... :D :D :D

pokcak
10-08-2006, 07:42 AM
sempena dekat musim perayaan ni, boleh gak cite pasal hantu raya tu.. haaa.. cite la bang.. :)

azlann1981
10-08-2006, 08:08 AM
hmm...kalo aku tengok kat gambar yang missdealova letak tu,aku tengok pochong tu ada 2 jenis erk....yang aku tahu cuma pochong jenis 1 tu je...yang berbungkus meloncat2 tu ...yang jenis kedua tu aku tak tahu pula ada sebab baru hari nie aku tahu pochong nie ada yang tak berbungkus mcm jenis 1 tu.....hhmm.....buta hantu juga aku nie erk...kekeke :D

geeryder
10-08-2006, 09:22 AM
fyi, hantu tu suma manusia yg buat..tipu sumanye... tu pasal pameran hantu dh di arahkn tutup sbb menipu org..

mana leh tangkap hantu..pastu leh lak tegak je kt situ...xlogik

geeryder
10-08-2006, 09:26 AM
tapi ada dlm paper smlm ke bila ntah, aku terbaca, penganjur pameran tu nak buktikan bahawa benda tu benar. katanya dia nak idupkan jin yang dipamerkan tu. 3 minggu lagi kot? dia nak jemput wartawan katanya. nak suh wartawan tgk bahawa benda ni tak tipu. entah lah den.. tunggu je lah tengok betul ke tak. heheh

percaya sgtla...

awek_goku
10-08-2006, 09:35 AM
tapi ada dlm paper smlm ke bila ntah, aku terbaca, penganjur pameran tu nak buktikan bahawa benda tu benar. katanya dia nak idupkan jin yang dipamerkan tu. 3 minggu lagi kot? dia nak jemput wartawan katanya. nak suh wartawan tgk bahawa benda ni tak tipu. entah lah den.. tunggu je lah tengok betul ke tak. heheh

percaya sgtla...

lek a beb.. awat lu post cam marah jek... dia juz bgtahu jek.. nape komen cam marah jek 8)

ahmad81
10-08-2006, 09:47 AM
boleh tangkap...
tangkap gambar jer... :-D

Zerylllll citer ler pasal hantu raya..... manalah tau sifat dia mcm si...kerja raya... :oops: Deyyy...

geeryder
10-08-2006, 10:03 AM
tapi ada dlm paper smlm ke bila ntah, aku terbaca, penganjur pameran tu nak buktikan bahawa benda tu benar. katanya dia nak idupkan jin yang dipamerkan tu. 3 minggu lagi kot? dia nak jemput wartawan katanya. nak suh wartawan tgk bahawa benda ni tak tipu. entah lah den.. tunggu je lah tengok betul ke tak. heheh

percaya sgtla...

lek a beb.. awat lu post cam marah jek... dia juz bgtahu jek.. nape komen cam marah jek 8)

aku kewl je.. 8)

skywalker
10-08-2006, 11:26 AM
Hah...cite la serba sedikit pasal hantu raya tu bro...
Takpun cite secara ringkas asal usul n kehidupan hantu ni...
Contoh, macam bnda peberet dia buat hari2 apa dia...
Hantu ni tidoq ke xtidoq...
Tido kat mana...atas pokok ke...dalam jamban ke...
Makan apa...
Dan...bla...bla..bla pasal hantu la...
Pada yg berpengalaman luas dalam dunia mistik ni kasi la cite sket sebanyak...
Nnti boleh la nak tambahkan ilmu jgk...
Kasitahu mcm mana cara nak elakkan dari terkena rasuk n sebagainya... ;)

hilal
10-08-2006, 12:35 PM
yang gua tau lah... dulu org tua2... banyak yang bela antu raya/.... sebab dioarng kan suker merantau, so dieorang bela lah bende2 camni..... so bende2 ni leh jage umah diorang, leh jage kebun2 diorang... hantu raya ni die boleh menyerupai muka org yang bela die tu... tapi, apabila hantu dah pikir bini org tu bini die, anak org tu anak die, tu yang buat org marah!!!! dan sejak tu terjadinye permusuhan!!!

StanNero
10-08-2006, 01:00 PM
yang gua tau lah... dulu org tua2... banyak yang bela antu raya/.... sebab dioarng kan suker merantau, so dieorang bela lah bende2 camni..... so bende2 ni leh jage umah diorang, leh jage kebun2 diorang... hantu raya ni die boleh menyerupai muka org yang bela die tu... tapi, apabila hantu dah pikir bini org tu bini die, anak org tu anak die, tu yang buat org marah!!!! dan sejak tu terjadinye permusuhan!!!

yup ako pun pernah dengaq citer org tua.. wei benda mistik or ckp org tua2 ni ada betulnya..cam org tua2 pesan,kalau p hutan or semak..check or mintak izin dulu..

nak jadi citer.. ako ngan sepupu ako kencing kat pokok..tapi ako mintak izin..sepupu ako tak..dia kata tipu..rupannya kami terkencing tas kubuq lama..petang tu jugak perut dia kembong..ako takut giler tgk...panggil org2 laam..diorg baca n sapu2 sikit..trus surut n leh kencing

zerylll
10-08-2006, 03:15 PM
Ok bab cerita antu raya ni saya akan citer nnt..

Skg bizi sikit..

Jap yaa

skywalker
10-08-2006, 04:25 PM
yup ako pun pernah dengaq citer org tua.. wei benda mistik or ckp org tua2 ni ada betulnya..cam org tua2 pesan,kalau p hutan or semak..check or mintak izin dulu..

nak jadi citer.. ako ngan sepupu ako kencing kat pokok..tapi ako mintak izin..sepupu ako tak..dia kata tipu..rupannya kami terkencing tas kubuq lama..petang tu jugak perut dia kembong..ako takut giler tgk...panggil org2 laam..diorg baca n sapu2 sikit..trus surut n leh kencing
He...he...
Pecah rahsia bro kencing tak tentu... :badgrin:
Yang lain2 yg ada pengalaman pasal dunia misteri ni silalah bgthu...
Nnti kita boleh share pengalaman bersama...
Sebab...dunia ghaib ni begitu asing bagi kita...
Kita perlu tahu jgk supaya dapat mengelak bnda yg tak diingini n tahu selok belok dunia yg dianggap misteri ni... ;)

zerylll
10-08-2006, 04:42 PM
Kalau masuk utan pastu nak kencing ke berak ke baca je bismillah tak payah mintak izin kat datuk ke datin ke ape ke tak payah...

Minta izin Allah je.

Semua datuk datin cucu cicit tu syirik, mengakui sesuatu yang lebih berkuasa dari Allah itu berdosa besar.

skywalker
10-08-2006, 04:53 PM
He...he...klu baca bismillah time nak buang tu...teringat plak masa nak makan... :)
Baca bismillah hitawakkal tu a'lallah n doa nabi Sulaiman tu...
Sebab, jin (hantu2) tu semua akan berasa takut bila disebut nama nabi Sulaiman kerana nabi Sulaiman pada satu masa dahulu memerintah kaum mereka(jin)...
Mereka amat taat pada nabi Sulaiman n bekerja setiap masa utk nabi Sulaiman...
Hggakan nabi Sulaiman wafat pun mereka(jin)masih bekerja utk nabi Sulaiman kerana menganggap bahawa nabi Sulaiman masih hidup sehinggalah nabi Sulaiman jatuh apabila tongkat yg mnjadi penahan/tongkat kp nabi Sulaiman dimakan anai2...
Barulah mereka sedar yg nabi Sulaiman telah wafat setelah sekian lama...

So...sebenarnya, ada jgk amalan org zaman2 dlu seperti meminta izin dari penunggu la...apa la bertentangan sama sekali dgn akidah kita...
Lebih elok mengamalkan ayat2 suci... ;)

auks
10-08-2006, 04:57 PM
aku ngan kawan aku (2 org, si A n B) skalituh lepak umah si B, umah family ah, bila tgh lepak2 jek member aku si A ni tanya soalan pelik2. biasa la tanya, org dalam umah ni tak smyg ke, tak gantung ayat2 quran ke. aku ngan si B pon rasa pelik la n tanya dia balik apahal. dia senyum jek. peh, suspen aku beb. lepas tuh terus la borak2 n tgk vcd :-D . skali tuh time nak change disk yg si B pon cakap nak brake jap, nak pi jamban. ok ah pastuh aku ngan si A ni nak la pi buat ayaq n cari apa2 yg leh ngunyah. (selamba jek ek dalam umah org, wakakaka). sekali tuh bila aku bukak peti ais, aku amik air kosong (ayaq mati ah), si A ni tercegat jek senyap. cam patung. uh, aku tanya apasal dia kata tarak paper. pastuh sambung balik tgk vcd, hehehe. yg pelik dia tak sentuh pon minum ayaq mati tuh.

esoknya time lepak2 aku leh pi tanya dia plak, awat smalam hang semacam jek kat umah si B. pastuh dia citer ah. dia ternampak ada benda halus ramai dalam umah tuh. cam berkampung jak. dia citer lagi time aku buka peti ais tuh dia nampak benda halus kecik dok main baling2 najis dalam peti tuh. uishhhhh, gilak tul la. dia cakap dia kadang2 leh nampak benda2 yg bukan2. tak slalu katanya. pastuh dia siap kata atas pala kita ada benda dok berdiri lagi, kdg2 bertenggek. uishhh, seram seh.

kalo korang nampak camana plak :-D

cerita ni hanya rekaan aku hasl dari cerita sebenar member aku yg nampak tuh. pasal aku takut ada tokok tambah yg tak betul la. camana pon ni true story la. hehehe. poning2 :-D

skywalker
10-08-2006, 05:04 PM
Fuyooo...adventure betul cite lu ni bro...
Ni mesti member bro ni ada sedikit sebanyak ilmu pasal dunia ghaib ni...
Apa amalan yg dia lakukan??
Sebab, actually kita semua boleh tgk dunia ghaib ni...
Depends on our pengamalan la...
So...amalan apa yg perlu??

zerylll
10-08-2006, 05:06 PM
Hmm itu pekara biasa...

Ada sesetengah manusia ni boleh nampak Iblis dan setan dan hantu, Itu normal kalau tak percaya tanya Ustaz Ismail Kamus.

Kadang2 tu bila org jahat pastu insap giler2, baca Quran hari, pastu semayang fardu dan sunat bertimbun2.... awas... makhluk gitu akan menghampiri...

Satu yang islam sebab dia suka dan satu yang kafir sebab di ingin menyesatkan...

So nnt akan datang berbagai2 penjelmaan, Ada yang datang sebagai putri nak tumpang tido, ade yang datang sebagai lebai nak salam... Ada yang tumpang tido atas tilam waktu kita sedang baring dan macam2 lah...

Anyway kalau kita ikhlas kerana Allah, Allah akan bantu kita.

Allahualam

skywalker
10-08-2006, 05:19 PM
Hmm itu pekara biasa...

Ada sesetengah manusia ni boleh nampak Iblis dan setan dan hantu, Itu normal kalau tak percaya tanya Ustaz Ismail Kamus.

Kadang2 tu bila org jahat pastu insap giler2, baca Quran hari, pastu semayang fardu dan sunat bertimbun2.... awas... makhluk gitu akan menghampiri...

Satu yang islam sebab dia suka dan satu yang kafir sebab di ingin menyesatkan...

So nnt akan datang berbagai2 penjelmaan, Ada yang datang sebagai putri nak tumpang tido, ade yang datang sebagai lebai nak salam... Ada yang tumpang tido atas tilam waktu kita sedang baring dan macam2 lah...

Anyway kalau kita ikhlas kerana Allah, Allah akan bantu kita.

Allahualam
Ya...betul tu bro...
Semakin tggi tahap amalan n ketaqwaan kita...maka semakin kuatlah dugaan n rintangan yg akan kita hadapi...
Antaranya adalah seperti yg bro jelaskan...
Sebab itulah ramai di kalangan alim ulama' lebih arif pasal dunia ghaib...
Sebab pertama kerana mereka mengkaji n sebab kedua kerana mereka turut mengalami keadaan seperti ini...

Tapi...satu je persoalan yg den tertanya2 dari mula2 thread lagi...
Boleh ke hantu dijelmakan dalam bentuk fizikal n dipertontonkan kepada umum sepertimana pameran hantu tu??
Mmg xdinafikan ada yg dapat tangkap hantu tapi boleh dijelmakan dalam bentuk fizikal ke??
Sebab, kita sedia maklum bahawa makhluk ni adalah seni n kecil... :oops:

zerylll
10-08-2006, 05:32 PM
Hmmm

pada pendapat saya hantu ni nnt bila di kembalikan kepada bentuk asal ada yang boleh nampakla cam hantu pocong, langsuir, puntianak dan specis yang sama waktu dgnnya... itu no problem.

Hantu mmg kerja dia nak kasi nampak agar org takut bila org takut mrk panik dan bila panik tu yang jadi macam2, eksiden la, sakit jantung la dan berbagai2 lagilah.

Yang menjadi motif utama mereka (hantu& setan(jin2 kafir)) berbuat demikian adalah untuk menyaksikan kematian manusia ni dalam keadaan yang tersimpang dari takutkan Allah. Dan itu mendatangkan keseronokan kepada mereka.

Tetapi tidak semua makhluk halus ni boleh nampak dgn mata kasar.. So nnt adelah pak lebai baca2 ayat Al Quran, di hembus atau dia suruh kita baca dan tawakal kepada Allah supaya hijab terbuka.

Bila hijab alam terbuka bukan saja hantu... malah benda2 lain yang boleh merungsingkan fikiran kita yang waras akan kelihatan.

So dgn kuasa Allah nothing is impossible

skywalker
10-08-2006, 05:48 PM
Ooo...IC...
Sedikit sebanyak dapat jugak ilmu ni...
Yg lain2 lagi xnak share ke ilmu ni??
Ceritakan pengalaman korg ke...
Ceritakan tentang dunia hantu ke...
Ceritakan amalan yg boleh dipraktikkan ke...
Nnti kita jua yg akan dapat manfaat bersama... ;)

onetarmizi
10-08-2006, 06:02 PM
Seumur hidup aku tak penah lg jumpa n tgk hantu secara live depan2..ade saper yg penah tgk secara live ker..hantu ape korg tgk? :shock:

zerylll
10-08-2006, 06:19 PM
Asal Usul Hantu Raya (Jembalang Tanah)

Korang pernah dengar pasal ilmu pemburuan tak?

Haa benda2 dan pekara yang perlu dan tidak perlu dilakukan semasa pergi memburu, ada setengahnya dinamakan pantang larang dan petua (cth petua, kalau jumpa rimau jangan pusing belakang, sebaiknya undur perlahan2 sambil memandang si rimau) dan ada pula yang dinamakan amalan. Dan kebanyankan amalan ni selalunya bercampur dgn bacaan Al Quran dan mantra yang syirik dan kurafat, So benda merosakan akidah dan iman kita malahan menghina Al Quran dan Allah SWT.

Sebenarnya Hantu raya berasal dari manusia yang melanggar pantang ilmu pemburuan.

Begini ceritanya….

Pak Malim seorang pemburu dan kerjayanya sehari2 memburu binatang dihutan. Binatang2 buruanya ini akan dijual pula di Pasar Sari (macam pasar minggula).

Di kampung Pak Malim mmg dikenali sebagai pemburu yang handal dan dia amat disayangi oleh Tok Penghulu kampong kerana sekiranya dia berhajat, setiap kali pergi memburu Pak Malim Tidak pernah pulang dgn tangan kosong.

Satu hari isteri Pak Malim mengandung dan entah kenapa dia pula mengidam daging rusa putih. Kerana sayangkan isterinya Pak Malim bertekad untuk mendapatkannya. Walaupun isteri (Ibah) Pak Malim menegah Pak Malim pergi jua. Adalah menjadi pantang org melayu dulu kala, isteri yang mengandung memberitahu suaminya akan barang yang diidamkan. Kalau mengidam pun, mesti disembunyikan dari pengetahuan suami. Memadailah mencuba sendiri untuk mendapatkannya.

Jadi Pak Malim pun masuk ke hutan untuk berburu. Di bawanya anjing kesayangnya “Si Birik”. Bila tercium saja bau binatang hutan Si Birik akan manghambat supaya binatang tersebut akan merempuh kea rah Pak Malim. Jadi setiap kali Pak Malim terlihat rusa dia akan mengarahkan Si Birik untuk menghabatnya. Setelah berjaya menangkap rusa berkenaan didapati rusa itu tidak berwarna putih. Pak Malim hanya akan memanggang peha rusa berkenaan untuk diberikan kepada Si Birik. Bagaimana pun bangkai rusa berkenaan akan ditinggalkan begitu sahaja.

Selama 7 hari 7 malam namun tiada rusa berwarna putih dan banyak bangkai rusa terbiar begitu sahaja di dalam hutan. Akhirnya Pak Malim bertemu sebuah pondok di tengah hutan dan berhenti melepaskan penat. Diwaktu itu munculah seorg perempuan tua (Nenek Kebayan) dari dalam pondok tersebut.

Pak Malim terus menanyakan Nenek itu dimana untuk mendapatkan rusa putih, tetapi ditegah oleh nenek tersebut kerana tempat itu amat merbahaya. Pak Malim berkeras dan sambil menghunus parangnya keleher nenek tersebut. Akhirnya nenek tua itu dgn tersedu sedu menyuruh Pak Malim pergi ke arah matahari hidup (Timur) di sana ada sebuah bukit dan disebalik bukit itu ada org yang mengembala rusa putih.

Pak Malim pun terus menuju kea rah matahari hidup. Semenjak pergi memburu rusa putih lenyaplah kisah Pak Malim di kampong. Ibah juga selamat melahirkan anak laki laki. Berita kehilangan Pak Malim juga disampaikan kepada Tuk Penghulu dan terus mengarahkan org kampong untuk mencari Pak Malim tetapi hampa hanya bangkai dan tulang binatang saja yang di temui. Akhirnya org kampong berputus asa, kerana Pak Malim bukan sebarangan pemburu ilmunya tinggi bukan calang2 org boleh menentangnya.

Bersambung......

onetarmizi
10-08-2006, 06:46 PM
Aik bersambung pulak dah..naper kena cari rusa putih isteri dia nk mkn rusa putih ker..tak paham ler rusa lain bini dia xnak ker?

zerylll
10-08-2006, 08:40 PM
Sambungan... Asal Usul Hantu Raya

Karimun anak Pak Malim sudah menjadi anak muda. Berita kehilangan ayahnya akhirnya sampai ke telinganya jua. Karimun mendesak untuk mencari ayahnya pula. Karimun percaya ayahnya masih hidup.

Dengan berat hati Ibah membenarkan Karimun mencari ayahnya. Setelah mendapat pedoman berkenaan rupa bentuk ayahnya dan anjing Si Birik, Karimun pun terus ke hutan bersama anjing kesayangnya Si Kumbang mencari mereka. Bersama Karimun dibawanya lembing pusaka kepunyaan ayahnya yang bernama “Lembing Berambu”.

Sambil berjalan Karimun menghentak2 mata lembingnya ketanah dan menyeru “ Akulah Malim Karimun, pawang segala pawang, puyung segala puyung, dukun segala dukun. Kalau tak geruh aku jangan siapa pun melintas mengalang tujuh tenggang pupus anak cucu cicit kau…….” Dan di sambut oleh salakan Si Kumbang.

Setelah lama mencari akhirnya bertemu Karimun pondok yang pernah disinggah oleh ayahnya Pak Malim. “ Kurr… Tok nenek moyang, jangan tegur sapa, anak cucu nak tumpang teduh ini Malim Karimun pawang segala pawang, puyung segala puyung, dukun segala dukun….” Karimun berseru 3 kali sebelum duduk.

Tidak lama kemudian muncul lah Nenek Kebayan dengan rambutnya putih berjurai sehingga ke tumit. Kemudian menanyakan Karimun “Jauh cucu datang?”

“Jauh tak jauh, dekat tak dekat, kalau tak ada hajat, tak sampai cucu ke sini”

“Apa hajat cucu, besarkah hajatnya?”

“Besar tak besar, kecil tak kecil, tapi hajat ini kalau tak sampai geruh sebuah hutan. Itulah berkat Malim Karimun pawang segala pawang, puyung segala puyung, dukun segala dukun.” Itulah balas Karimun sambil tersenyum.

Karimun pun menceritakan hajatnya masuk kehutan dari awal hingga akhir. Setelah mendengar cerita Karimun, Nenek Kebayan pun menangis.

“Bagaimana cucu nak jumpa ayah cucu tu….?”

Perempuan tua itu tidak bercakap banyak. Dia mengambil perasap la membakar kemenyan sambil menyeru-nyeru nama Pak Malim. Seketika itu juga bunyi ribut datang disamping bunyi anjing menyalak dan perlahan2 bertukar menjadi bunyi burung layang2 selepas hujan teduh. Apabila ribut berhenti Karimun melihat suatu lembaga manusia tegak berdiri menengadah ke langit. Lembaga itu besar tinggi dan kepalanya seakan2 mencecah ke langit. Kemudian Karimun melihat Nenek itu sujud pada kaki mahkluk tersebut.

“To Puaka, anak To Puaka yang suruh kami memanggil, dia nak sangat nak jumpa dengan To Puaka…” Beritahu nenek itu dgn suara terketar2.

“Siapa kau” Tanya lembaga itu dgn suara spt guruh dilangit.

“Aku Karimun” Sahut Karimun garang. “Aku nak cari ayah aku Malim, kau bunuh ayah aku ya, kalau begitu aku akan bunuh kau” Pekik Karimun sambil menimang2 lembing pusakanya.

Sahutan Karimun tidak berjawab. Karimun merasakan titis air menimpa kepalanya. Apabila Karimun mendogak ke atas dia melihat lembaga itu menangis.

“Pulanglah nak, pulanglah…” Kata lembaga itu “Ayah dah kenal kau, lembing berambu itu lembing pusaka. Ayah tidak dapat balik semula ke asal ayah, kerana melanggar pantang. Sampaikan kepada keturunan kau apa yang kau lihat sekarang ni” Jelasnya dgn tangisan.

Setelah mencabut bulu betisnya sebesar ijuk enau, Pak Malim yang sudah bertukar menjadi Jembalang Hutan atau Hantu Raya itu lenyap.

Sebelum dia hilang dipesanya kepada Karimun supaya menanam rumput lengkuas di hujung halaman rumah anak cucu cicitnya, supaya dia dapat mengenal keturunannya. Dia juga melarang menimang2 lembing atau besi bila ke hutan.

“Kalau ada rebut bakarlah lada kering, garam dan kulit bawang supaya ayah tahu cucu cicit ayah. Kalau terdengar birik-birk waktu malam alihkan badan samaada ke kanan atau ke kiri. Dengan ini ayah akan kenal anak cucu cicit ayah dan orang2 ayah tidak memganggu cucu cicit ayah….”

Itulah pesan terakhir Pak Malim kepada Karimun dan begitulah asal usulnya makhluk yang kita kenali sebagai Hantu Raya….

Hmmmm..... :D :D :D :D :D

Orang tua tua kata bunyi birik2 waktu malam itu berasal Si Birik Pak Malim.... dan waktu malam anjing menyalak seakan melihat sesuatu adalah kerana ada sesuatu yang dilihatnya... kerana Kumbang anjing Karimun menyalak kerana dapat melihat Pak Malim yang sudah bertukar itu.......

dakwah
11-08-2006, 12:33 AM
seramnya

vitrovius
11-08-2006, 08:27 AM
tapi....? aper yang membuatkannyer bertukar?
aper pantang larang yang telah dilanggarnyer?
bagaimana ngan rusa putih tuh... dapat tak dia?
ada sambungan lagik tak tuh?

azlann1981
12-08-2006, 12:37 PM
Hmm....hantu nie betul2 wujud ker?? sebab selama nie tak pernah pun sekali aku jumpa hantu.....mungkin sebab aku nie jenis yang tak percayakan hantu sebab tu la aku tak pernah jumpa hantu!!
Aku pernah baca kat mana ntah yang mengatakan hantu nie hanya mainan ilusi manusia tu.....seseoarng yang tanamkan kepercayaan dalam diri(minda) dia bahawa hantu tu wujud kemungkinan besar dia akan terjumpa hantu disebabkan ilusi yang dibuat oleh minda orang tu.....tu la sebabnya org yang tak percayakan hantu tak pernah pun jumpa hantu......

Ok aku bagi contoh lain pula....

Aku nak tanya kenapa hantu macam pochong,pontianak,langsuir nie hanya wujud dalam kehidupan masyarakat alam Melayu (Nusantara) je....kenapa kat tempat lain contoh mcam kat eropah, Jepun,Africa lain pula hantu dia...tak ada pun hantu-hantu macam pontaiank,pochong atau langsuir kat tempat diorg....
Ini disebabkan kewujudan berbagai2 jenis hantu nie disebabkan oleh budaya sesuatu kaum itu sendiri.....
contohnya la dalam alam melayu hantu yang terkenal mcam pontianak,langsuir ,pochong dan bayak lagi la....
Di kalangan org putih lain pula hantu dia......mcm drakula,Serigala Jadian,lagi apa erk....
Dikalangan org cina pula ada hantu org sendiri juga mcam hantu yang lompat2 tu..apa nama dia erk.....

Hmm...cuba kita fikir...aku bagi satu situasi nie....katakan la ada seorg org mamat tu yang masuk hutan dan mamat nie org Melayu.....dan org mamat nie pula jenis yang percayakan hantu dan takutkan hantu......pada satu malam tengah dia duduk sorang2 kat hutan tu dia tiba2 rasa takut pula........takut jumpa hantu.....!! so aku nak tanya hantu mana dia takutkan tu...of course la hantu Melayu kan....hhmm...tapi kenapa pula dia hanya takut jumpa hantu melayu je tapi tak terfikir pula dalam diri dia takut nak jumpa hantu yang popular dari bangsa lain.....mcm hantu cina lompat2 tu ker...cam serigala jadian ker...cam drakula ker.....
of course la dia takkan terfikirkan nya...sebab dia tu orang melayu...dia hanya takut pada hantu melayu je....sama la jugak bangsa lain..org cina takut hantu cina je...orang putih takut hantu orang putih je....
So aku rasa nie semua disebabkan main ilusi oleh otak kita....berdasarkan apa yang kita percayakan selama bertahun2......
mmg ada seseorg tu dari kecil dia telah di momok-momok kan dengan macam2 jenis hantu oleh orang dewasa....
contohnya la....pernah tak korang pernah dengar masa kecil2 dulu org tua2 pesan jangan main sorok2 takut kena sorok dgn hantu tet*k......pernah dengar tak....itu semua hanya satu helah org tua2 dulu utk menghalang anak2 diorg jadi nakal sangat......so bagi budak tu dia akan percaya sebab dalam diri dia telah ditanamkan kepercayaan yang bahawa Hantu tet*k tu wujud.....ni la dikatakan mainan ilusi yang disebabkan kepercayaan dalam diri seseorg tu.....

So aku rasa hantu nie sebenarnya tak wujud!! Yang wujud hanya Iblis dan Syaitan....even nama hantu pun tak di nyatakan pun dalam Al-Quran!! Yang ada dlm Al-Quran hanya ada sebut pasal Iblis,Syaitan,Jin,dan Roh....
Syaitan dan Iblis nie la yang akan menyesatkan manusia dgn berbagai-bagai cara.......dia akan buat manusia tu percayakan hantu....takutkan hantu lebih daripada takutkan Allah........
Sebab tu la byk pihak ambik kesempatan pasal hantu nie.......buat pameran hantu la......sebab diorg nie tahu mesti diorg boleh buat duit dengan hantu nie.....diorg pergunakan kelemahan kita tu utk buat duit....sampaikan member2 aku pun yang mmg percayakan hantu ajak aku g pameran kat muzuim hantu tu kat S.Alam......aku mula2 tak nak pergi......sampai diorg ejek aku penakut...aku pun hangin la diorg ejek aku penakut....so aku pun ikut diorg....aku bukan takut cuma aku tak beberapa minat pasal hantu2 nie......aku tak beberapa percaya sangat......tapi mmg pameran hantu kat S.Alam tu hampeh.....!! Aku rasa ramai yang tertipu!!
Tapi berkenaan sihir tu aku percaya...sebab sihir tu mmg wujud...!! Pasal org kena santau, kena rasuk,kena sihir...yang tu aku percaya...mmg sihir nie wujud...!!

P.S: Dalam bangsa Arab tak ada pun hantu Pochong(Hantu yang berbalut kain Kafan)!! Diorg pun Islam gak mcm kita dimana bila mati diorg dibalutkan kain kafan...tapi kenapa hanya hantu nie wujud dalam dunia Melayu&Nusantara je tapi dalam masyarakat Arab tak ada pun hantu Pochong!!!

wan12345
12-08-2006, 01:24 PM
seumur hidup aku nie.....
x pernah jumpe lagi.....
tengok org kena rasuk ader ler....
sape ader pengalaman jumpe benda ne best gak
leh kiter tau hehehe :-D :-D

onetarmizi
12-08-2006, 04:15 PM
Ade member aku bleh tgk hantu or makhluk halus ni..time aku naik moto ng dia mase kitorg lalu jalan kubur member aku ni suh pandu laju skit sbb dia taknak nengok menda ni..padahal aku tak nampak pun tp bila aku ty dia naper lepas tu dia jwb lah dia nmpak benda tu..yg peliknya aku tak nampak puas aku cari tak nampak pun..aku ty dia camne dia bleh nmpk dia ckp dia penah belajar silat n dr ilmu tok guru yg mengajarnya tu dia bleh nmpk jugak makhluk alam lain..perghh seriau aku tp nasibla aku tak nampak klau tak terbalik moto kat situ gak :badgrin: :badgrin:

wan12345
12-08-2006, 06:25 PM
huhu...mintak ler aku x jumpe benda ne....
mahu pengsan 10 hari hehehe.....
nak tengok org kena rasuk live kat arab ne url dia hehhehehe

http://alnuke.com/modules.php?name=Video_Stream&page=watch&id=102

zuljaalaa
12-08-2006, 07:13 PM
aku plak tak pernah jumpa lagi tapi kena tindih tu dulu selalu la... yang paling mengerunkan kena tindih waktu maghrib aku tido depan pc tahun lepas... waktu dia tindih aku aku celik mata nampak rupa yang tindih aku tu kat siling rumah aku.. aku tak pasti la yang tu betul dia ke tak.. tapi dah aku tertengok tu aku takde la gabra terus nak bangun(sebenarnya memang tak bleh bangun sebab kena tindih) tapi aku terus ajer tutup mata slow slow sambil dier tindih aku lagi kuat.. pastu aku buat tak tau ajer sambil baca ayat qursi dalam hati.. tapi tersekat sekat (nak bukak mulut memang tak lepas sebab kena tindih).. last last aku terlepas gak.. terus aku bangun.. sambil tu aku sempat gak la jenguk siling rumah aku tu... sib baik takde pape.. terus aku ambil air sembahyang dan sembahyang maghrib..

zerylll
12-08-2006, 08:02 PM
Hmm....hantu nie betul2 wujud ker?? sebab selama nie tak pernah pun sekali aku jumpa hantu.....mungkin sebab aku nie jenis yang tak percayakan hantu sebab tu la aku tak pernah jumpa hantu!!
Aku pernah baca kat mana ntah yang mengatakan hantu nie hanya mainan ilusi manusia tu.....seseoarng yang tanamkan kepercayaan dalam diri(minda) dia bahawa hantu tu wujud kemungkinan besar dia akan terjumpa hantu disebabkan ilusi yang dibuat oleh minda orang tu.....tu la sebabnya org yang tak percayakan hantu tak pernah pun jumpa hantu......

Ok aku bagi contoh lain pula....

Aku nak tanya kenapa hantu macam pochong,pontianak,langsuir nie hanya wujud dalam kehidupan masyarakat alam Melayu (Nusantara) je....kenapa kat tempat lain contoh mcam kat eropah, Jepun,Africa lain pula hantu dia...tak ada pun hantu-hantu macam pontaiank,pochong atau langsuir kat tempat diorg....
Ini disebabkan kewujudan berbagai2 jenis hantu nie disebabkan oleh budaya sesuatu kaum itu sendiri.....
contohnya la dalam alam melayu hantu yang terkenal mcam pontianak,langsuir ,pochong dan bayak lagi la....
Di kalangan org putih lain pula hantu dia......mcm drakula,Serigala Jadian,lagi apa erk....
Dikalangan org cina pula ada hantu org sendiri juga mcam hantu yang lompat2 tu..apa nama dia erk.....

Hmm...cuba kita fikir...aku bagi satu situasi nie....katakan la ada seorg org mamat tu yang masuk hutan dan mamat nie org Melayu.....dan org mamat nie pula jenis yang percayakan hantu dan takutkan hantu......pada satu malam tengah dia duduk sorang2 kat hutan tu dia tiba2 rasa takut pula........takut jumpa hantu.....!! so aku nak tanya hantu mana dia takutkan tu...of course la hantu Melayu kan....hhmm...tapi kenapa pula dia hanya takut jumpa hantu melayu je tapi tak terfikir pula dalam diri dia takut nak jumpa hantu yang popular dari bangsa lain.....mcm hantu cina lompat2 tu ker...cam serigala jadian ker...cam drakula ker.....
of course la dia takkan terfikirkan nya...sebab dia tu orang melayu...dia hanya takut pada hantu melayu je....sama la jugak bangsa lain..org cina takut hantu cina je...orang putih takut hantu orang putih je....
So aku rasa nie semua disebabkan main ilusi oleh otak kita....berdasarkan apa yang kita percayakan selama bertahun2......
mmg ada seseorg tu dari kecil dia telah di momok-momok kan dengan macam2 jenis hantu oleh orang dewasa....
contohnya la....pernah tak korang pernah dengar masa kecil2 dulu org tua2 pesan jangan main sorok2 takut kena sorok dgn hantu tet*k......pernah dengar tak....itu semua hanya satu helah org tua2 dulu utk menghalang anak2 diorg jadi nakal sangat......so bagi budak tu dia akan percaya sebab dalam diri dia telah ditanamkan kepercayaan yang bahawa Hantu tet*k tu wujud.....ni la dikatakan mainan ilusi yang disebabkan kepercayaan dalam diri seseorg tu.....

So aku rasa hantu nie sebenarnya tak wujud!! Yang wujud hanya Iblis dan Syaitan....even nama hantu pun tak di nyatakan pun dalam Al-Quran!! Yang ada dlm Al-Quran hanya ada sebut pasal Iblis,Syaitan,Jin,dan Roh....
Syaitan dan Iblis nie la yang akan menyesatkan manusia dgn berbagai-bagai cara.......dia akan buat manusia tu percayakan hantu....takutkan hantu lebih daripada takutkan Allah........
Sebab tu la byk pihak ambik kesempatan pasal hantu nie.......buat pameran hantu la......sebab diorg nie tahu mesti diorg boleh buat duit dengan hantu nie.....diorg pergunakan kelemahan kita tu utk buat duit....sampaikan member2 aku pun yang mmg percayakan hantu ajak aku g pameran kat muzuim hantu tu kat S.Alam......aku mula2 tak nak pergi......sampai diorg ejek aku penakut...aku pun hangin la diorg ejek aku penakut....so aku pun ikut diorg....aku bukan takut cuma aku tak beberapa minat pasal hantu2 nie......aku tak beberapa percaya sangat......tapi mmg pameran hantu kat S.Alam tu hampeh.....!! Aku rasa ramai yang tertipu!!
Tapi berkenaan sihir tu aku percaya...sebab sihir tu mmg wujud...!! Pasal org kena santau, kena rasuk,kena sihir...yang tu aku percaya...mmg sihir nie wujud...!!

P.S: Dalam bangsa Arab tak ada pun hantu Pochong(Hantu yang berbalut kain Kafan)!! Diorg pun Islam gak mcm kita dimana bila mati diorg dibalutkan kain kafan...tapi kenapa hanya hantu nie wujud dalam dunia Melayu&Nusantara je tapi dalam masyarakat Arab tak ada pun hantu Pochong!!!

Betul la tu... Mana ade hantu... Cerita saya berkenaan Hantu Raya itu adalah manusia belajar ilmu setan sehingga dia sendiri ditipu dgn syarat (pantang ilmu) hingga menjadi maklukh puaka.

So hantu mmg tak wujud... Itu semua adalah Iblis, setan, jin kafir dan ilusi minda manusia yang panik ketika mengalami ketakutan yang extreme.

Tetapi jgn lupa Iblis, setan dan jin kafir berikrar untuk menyesatkan manusia hingga keakhir masa dan dalam berbagai2 cara yang kita tidak dapat fikir... Bayangkan makhluk yang dah hidup berpuluh2 ribu tahun (JAN) Bapa segala jin dan Iblis.

Punya hasad dengki kemarahan dan kepandaian yang telah diperlajari dari awal kejadiannya, mesti lah mereka ini pandai dan hebat ilmu pengetahuanya.. Bayangkan makhluk jin membina kapal terbang anti graviti dan meknatik yang selalu kita kata UFO.

Ilmu kepandaian mereka tinggi dan hasad dengki meraka juga pun mempunya tahap yang sama juga...

Baiklah kenapa hantu melayu begitu dan kenapa hantu bangsa lain berbentuk lain.

(1) Manusia Melayu asalnya bukan beragama islam dan mereka mengamalkan adat dan pantang larang ilmu sesat dan dari situ maklukh jin ini mngambil kesempatan. Kebanyakan penjelmaan jin dan setan ketika itu berbentuk maklukh yang boleh dikenali dan dapat diterima oleh masyarakat melayu ketika itu... Dan sekiranya jin itu menjelmakan diri sebagai hantu cina atau hantu org putih, maka masyarakat melayu akan mempersoalkan kewujudan itu.. Org dulu2 bukannya *****. Setan dan jin pun kena bijak utk kelentong org... :lol: :lol: :lol:

(2) Manusia melayu mempelajari ilmu sesat (ilmu jin dan ilmu itu sendiri memakan diri mereka sehingga menjadi maklukh yang kita ketahui sekarang sebagai hantu dan puaka.

(3) Adat dan budaya manusia melayu sendiri yang mereka hantu2 dan ini dimanafaatkan oleh golongan jin dan setan utk menakutkan dan menyesatkan manusia.

(4) Jgn cakap org putih tak takut hantu melayu..... Kalau puntianak menjelma berdekatan mana2 bangsa pun mereka akan takut mendengar lenggok suaranya yang horror itu.

(5) Bangsa jin ni mempunyai bentuk yang berbagai2 dan rupa bentuk dan budaya mereka juga dipengaruhi oleh faktor budaya dan tempat tinggal mereka. Takan jin duduk kat amarika cakap melayu kot dan takan mereka nak jadi hantu pocong.. nnt org putih kata scam pasal mana ada mayat mereka kena bungkus dalam kain kafan so nnt jadi tak realistik... Jin Setan dan taken semua into acc utk takutkan manusia.

(6) Hantu juga merupakan jin2 kelas bawahan yang bertugas utk menakutkan manusia tidak seperti Iblis, Setan dan Jin Kafir yang mempunyai tugas yang lebih khusus. IE. menghasut manusia utk melakukan kejahatan dan ingkar dan derhaka kepada suruhan Allah.

Selalu alim ulama berkata sesiapa yang tak bangun subuh telinga dia kena kencing setan... dan bukan kena kencing hantu... sebab hantu ni tak menghasut manusia spt setan dan Iblis mrk lebih kepada menakut2kan manusia agar takutkan mereka lebih lagi dari takutkan ALLAH... saya belum dengar lagi bahawan hantu(jin kelas bawahan ini) menghasut manusia utk minum arak tinggal solat dan derhaka kepada ibu dan bapa.. Hantu hanya utk menakutkan manusia saja... Dan itu tugas mereka.

Anyway itu lah penjelasan saya, nak kata expert tak la tapi itulah dia Hantu adalah dalam keluarga Jin Kafir dan Setan..

Kalau kita terjum iblis, setan dan jin kafir(golongan ini mempunyai rupa yang hodoh extreme) kita mesti kata dia hantu jugak... sebab itu sudah menjadi sinonim dgn budaya kita dan masyarakat..

Allahualam

TamingSari
21-11-2006, 06:11 PM
Aku percayakan hantu.... sebab hantu adalah dari kalangan syaitan yg tugasnye menakutkan manusia hingga manusia syirik..Sila rujuk buku karangan isa daud yg bercakap ngan jin tu... rujuk yg buku asal yg tebal giler... Syaitan ada 5 tugas..,menakutkan manusia adalah salah satu tugas syaitan yg kita panggil "hantu"..

so kenapa hantu pocong ada kat nusantara je... ?? tentulah syaitan yg nak menyesatkan kite akan merupai apa yg kite fikirkan... Bila kite dah takutkan depa ni dan mula cari tangkal atau wat pemujaan.. emm kire dah berjayalah tugas mereka ni dah wat kite adi syirik..

Roh jahat ape lak..?? emm... roh yg berkeliaran apabila jasad tidak diterima bumi dan roh tidak deterima langit.. So berkeliaranlah... bagi mereka yg bunuh diri.. akan diulang2nye sehinggalah hari kiamat.. sesape yg namapak.. mesti anggap ni pun hantu gak.. (ada sape2 ingat kes kat uitm ada satu bilik ditutup, kecoh dulu **

Bunian??? istilah org melayu je... jin lah tu.. Jgn lupa jin mcm kita gak ada islam dan kafir.. mereka bersekolah, bekera malah memiliki teknologi yg tinggi dari manusia.. kebanyakkan jin yg mengganggu dan menjadi hamba manusia (saka) adalah jin kafir dari jenis tak bertamadun.. Ada gak jin2 yg nakal.. ni jenis suka ganggu kite waktu tdo.. saje je duduk atas badan kite...

Bg mereka yg biasa mengalaminya mgkin akan lebih faham...

orangterbang
21-11-2006, 07:10 PM
pucong 2 tu rambut panjang. rock beb. macam bandi amuk

nurul
21-11-2006, 07:13 PM
pucong 2 tu rambut panjang. rock beb. macam bandi amuk

kecik ati bandi..

orangterbang
21-11-2006, 07:28 PM
kecik ati bandi..

rambut cik nurul mesti panjang siap rebonding lagi :)

gold2u
21-11-2006, 09:48 PM
Tolong la ejas balik gambar-gambar tu aku pun nak tengok gak.

TamingSari
21-11-2006, 10:06 PM
Tolong la ejas balik gambar-gambar tu aku pun nak tengok gak.

betul gak tu... aku pun ada koleksi gambo dia.. nanti mana yg takde aku add lagi...

Dann
21-11-2006, 10:32 PM
pictures fixed.

TamingSari
21-11-2006, 10:38 PM
pictures fixed.

tq boss.. lambt tdo.. mesti jaga baby ni.. :D

cooltamil4u
10-12-2007, 01:19 AM
seramnya takut takut

Maelstrom6121
10-12-2007, 01:24 AM
aku pegi pemeran tu dulu...ampeh tak best langsung...

Bobbyman
11-03-2008, 02:35 PM
merapek aje...

BuRaGaS
22-11-2008, 04:47 AM
erm... cam layan jer...

traderfox
22-11-2008, 04:52 AM
free je kasi duit kat hantu...

cloud10
14-12-2008, 04:12 PM
saye pegi takde pun diorang tu...

smileyjawa
14-12-2008, 04:15 PM
saye pegi takde pun diorang tu...

dorang dah kene sorok kot... :D

hannuz1010
14-12-2008, 04:16 PM
yg utg tokei je..penipu je la tu

Pelesit Api Malaya
14-12-2008, 04:21 PM
Tipu laa... nak wat duit mcm2 cara diorang... kata betul laa.. kata mmng antu laa... :D

sosazr
14-12-2008, 07:17 PM
Alamk den balik tongah malam la pulak arinih...

GT
15-12-2008, 02:06 AM
Boleh buat Haunted House kat FunFare nie :)):)):))

hazel07
15-12-2008, 10:57 AM
heheheeee......puaka niyang rapikkk

snowhazel_orange
15-12-2008, 10:59 AM
takut gak tgk mende2 camni..

tar_wow1983
15-12-2008, 11:13 AM
Aku pernah pegi kat penang, tapi macam tipu je...

shah9744
15-12-2008, 05:06 PM
klw btul2 ni mau lari xcecah tanah..:))

kichee
15-12-2008, 09:22 PM
alah ghaib....hmmm....byk rahsianya...

bugger_gawat
15-12-2008, 09:24 PM
ok lew tu...nape tak ok kew
kira ok lew tu
pn ok gak