PDA

View Full Version : Web alat seks


notrexdame
03-05-2009, 06:08 PM
Oleh NAZARALI SAERIL dan FUAD HADINATA YAACOB
metahad@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: Menyedari kedai mereka mudah dikesan dan diserbu pihak berkuasa jika melakukan urus niaga secara konvensional, kini pengeluar dan peniaga aksesori seks tempatan menukar strategi dengan menjual produk melalui Internet.

Pemantauan Metro Ahad mendapati kewujudan berpuluh laman web tempatan menjual pelbagai aksesori dan ubat rangsangan seks, dengan segala urus niaga dilakukan melalui talian atau ‘online’. Malah, pelanggan turut dialu-alukan untuk menjadi ejen atau wakil penjual.

Pelanggan hanya perlu membuat tempahan dan membayarnya secara pindahan wang menggunakan akaun bank penjual sebelum barangan dihantar melalui pos dan dijamin sampai selepas beberapa hari.

Malah, satu daripada laman web erotik popular beroperasi di sekitar Selangor menyediakan khidmat tempahan dan pembelian barang melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) dan telefon.










Antara aksesori seks yang dijual ialah alat sulit tiruan wanita dengan harga semurah RM50 dan zakar tiruan pelbagai bentuk serta saiz dengan harga RM50 hingga RM100.




Bagaimanapun, tanpa disedari, sebahagian besar aksesori terbabit tidak dijamin keselamatan atau kesesuaiannya hingga ada pengguna ditimpa musibah seperti kerosakan pada kemaluan akibat menggunanya.

Kini timbul persoalan, pihak berkuasa manakah yang bertanggungjawab mengawasi dan mencegah urus niaga produk terlarang itu? Ini kerana jurucakap tiga kementerian yang dirujuk Metro Ahad, masing-masing memberitahu ia di luar bidang kuasa mereka.

Tiga kementerian terbabit ialah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Kementerian Penerangan, Komunikasi, Kesenian dan Kebudayaan yang kini menaungi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM).

Bahagian Komunikasi Korporat KPDNHEP ketika mengulas urus niaga aksesori seks di Internet memberitahu Metro Ahad, kementerian itu hanya bertanggungjawab terhadap urus niaga barangan secara biasa di kedai.

Menurut jurucakap bahagian itu yang enggan nama dan jawatannya diketahui, masalah jualan aksesori seks di Internet sepatutnya diajukan kepada SKMM bagi mendapat penjelasan lanjut.

“Pengedaran atau penjualan barangan melalui Internet dikenali sebagai e-dagang. Merujuk kepada penjualan aksesori seks melalui Internet, kami tiada kuasa untuk mengenakan tindakan terhadap penyedia laman web itu atau penjualnya.

“KPDNHEP hanya boleh mengambil tindakan jika barangan dibeli rosak atau tidak menepati piawaian ditetapkan ketika sampai ke tangan pembeli. Jika perkara seperti itu diadukan, kita tidak teragak-agak untuk bertindak,” katanya ketika dihubungi.

Bagaimanapun, menurut jurucakap itu, KPDNHEP sanggup bekerjasama dengan SKMM atau pihak berkuasa lain melakukan pemantauan penjualan serta pengedaran barangan melalui Internet.

Apabila masalah ini dirujuk kepada SKMM, Bahagian Komunikasi Korporatnya mengeluarkan satu kenyataan bertulis kepada Metro Ahad memaklumkan kegiatan jual beli atau perdagangan barangan sama ada melalui kedai, jualan langsung atau melalui Internet bukan di bawah bidang kuasa mereka.

“Alatan atau produk berkaitan seks adalah barang larangan. Kegiatan jual-beli atau perdagangan barangan bukan di bawah bidang kuasa SKMM.

“SKMM bertanggungjawab mengawal selia perkhidmatan Internet selain membantu agensi penguatkuasaan lain daripada segi bantuan untuk mereka menjalankan aktiviti penguatkuasaan jika wujud kesalahan yang menyalahi peruntukan di bawah agensi terbabit,” katanya.

Menurut kenyataan itu, SKMM tidak melesenkan laman web tapi ada kuasa untuk bertindak jika pengendali laman web melanggar Akta Komunikasi dan Multimedia (AKM) 1998 dengan menyediakan kandungan lucah, sumbang, palsu, mengancam, atau jelik dengan niat menyakitkan hati, menganiaya, mengugut atau mengganggu orang lain.

Jurucakap Bahagian Perhubungan Awam Kementerian Dalam Negeri (KDN) pula memberitahu, kementerian berkenaan tiada kuasa untuk memantau dan mengambil tindakan terhadap pihak yang terbabit dalam pengedaran atau penjualan aksesori seks melalui Internet.

“KDN hanya bertanggungjawab perihal penerbitan bahan bercetak seperti buku, majalah dan surat khabar, tetapi tidak membabitkan kandungan dalam laman web.

“Bagaimanapun, kami boleh mengambil tindakan jika penerbitan dalam laman web terbabit berunsur fitnah, mengganggu gugat ketenteraman awam selain aspek keselamatan,” katanya yang enggan namanya dinyatakan.

Sementara itu, pemantauan Metro Ahad di Internet mendapati memang mudah untuk mendapatkan pelbagai jenis aksesori seks atau ubat perangsang seks.









p/s: :">:">:">:">:">:">:">:">:">:">:">:">:">:">:">:">

LuvHoneY
03-05-2009, 06:09 PM
noty astrok..:p:p
http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=82437

sconsult
03-05-2009, 06:11 PM
Alat seks ni bahan terlarang ke?

wanzex
03-05-2009, 06:14 PM
bahaya ni...de kesan sampingan x?

gOdFeLLa
03-05-2009, 06:20 PM
Link website takder ker?
boleh aku order satu :eek:

notrexdame
03-05-2009, 06:24 PM
Link website takder ker?
boleh aku order satu :eek:

:eek::eek:barang2 gay tu :eek::eek:

razif1224
03-05-2009, 06:24 PM
macam ramai menantikan URL jer... :)

notrexdame
03-05-2009, 06:26 PM
Alat seks ni bahan terlarang ke?

bukan lah.saja metro buat kacau :D

Jeb
03-05-2009, 06:27 PM
Antara aksesori seks yang dijual ialah alat sulit tiruan wanita dengan harga semurah RM50 dan zakar tiruan pelbagai bentuk serta saiz dengan harga RM50 hingga RM100.

yang ni yg bahaya sebenarnya.tapi yg ni paling ramai suke:eek::eek:

notrexdame
03-05-2009, 06:28 PM
yang ni yg bahaya sebenarnya.tapi yg ni paling ramai suke:eek::eek:

memang betul.ramai cari nie :eek::eek:

sconsult
03-05-2009, 06:28 PM
bukan lah.saja metro buat kacau :D

Kalau ikutkan melambak alat2 seks...kat 7-eleven pun ada! Nak yang lebih 'advance', Notrexdame boleh tolong dapatkan. :D

notrexdame
03-05-2009, 06:33 PM
Kalau ikutkan melambak alat2 seks...kat 7-eleven pun ada! Nak yang lebih 'advance', Notrexdame boleh tolong dapatkan. :D

kena bagi diskaun untuk bro nie :">

cikepong
03-05-2009, 06:36 PM
pakai original kan lagi best.lagi mau yang tiruan.Nak main dengan getah/plastik.Aneh-aneh je citarasa.mcam anjing nampak tong sampah pon boleh bedal.main dengan tong sampah.

notrexdame
03-05-2009, 06:42 PM
pakai original kan lagi best.lagi mau yang tiruan.Nak main dengan getah/plastik.Aneh-aneh je citarasa.mcam anjing nampak tong sampah pon boleh bedal.main dengan tong sampah.

biasalah tu :)

ashrap_gpunk
04-05-2009, 01:00 PM
pakai original kan lagi best.lagi mau yang tiruan.Nak main dengan getah/plastik.Aneh-aneh je citarasa.mcam anjing nampak tong sampah pon boleh bedal.main dengan tong sampah.

kalau main yg real tapi belum kawin dah kire zina..:)cgrock

ashrap_gpunk
04-05-2009, 01:01 PM
Kalau ikutkan melambak alat2 seks...kat 7-eleven pun ada! Nak yang lebih 'advance', Notrexdame boleh tolong dapatkan. :D

kat 7E pn ad ke..?

kondom biase le nampak..

'toys' takde lg..

kapur tulis
04-05-2009, 01:06 PM
kalau guna alat tiruan memang bahaya tau. Jangan cuba2. Cari yang ori, yg asli ada. hee. he.. hee...

Mr.Zapa
04-05-2009, 01:15 PM
kawin jela sng..
yg haram jadi halal..:D

notrexdame
04-05-2009, 01:26 PM
HAHAHA.betul tu

Mr.Zapa
04-05-2009, 01:30 PM
kalau alat tuk kecik bg besa..
cepat bg lambat kembang bg kecut tu takpe la lagi..
ni lau alat2 palsu ni apo daa..:D

notrexdame
04-05-2009, 01:35 PM
kalau alat tuk kecik bg besa..
cepat bg lambat kembang bg kecut tu takpe la lagi..
ni lau alat2 palsu ni apo daa..:D

selalunya untuk gay n lesbian :D

tebuan
04-05-2009, 01:57 PM
apa nak jadi

notrexdame
04-05-2009, 02:01 PM
apa nak jadi

:eek::eek:semua yang ko post semua lawak2 :eek::eek:

tebuan
04-05-2009, 02:03 PM
kat petaling lagi byk

rakyatmalaysia
05-05-2009, 05:28 PM
Link website takder ker?
boleh aku order satu :eek:

ada, aku jumpa satu...

http://www.condom69.com/

lama da jumpa, ingat nak beli, tp pikir2 xde pekdah langsum...

PainKiller
05-05-2009, 05:31 PM
ada, aku jumpa satu...

http://www.condom69.com/

lama da jumpa, ingat nak beli, tp pikir2 xde pekdah langsum...

Bole beli bagi hadiah kawin kat kawan2:))

naimexe
05-05-2009, 05:35 PM
dasat...raamai yg view thread nih menantikan URL! haha

kukubird
10-03-2010, 09:48 PM
cuba www.lovetoysonline.com.....

fauzizul
10-03-2010, 09:53 PM
den nk oder gk ni..:">:D

acan
10-03-2010, 09:57 PM
spe wat naek mnde lame gni..hahah..

acan
10-03-2010, 09:58 PM
cuba www.lovetoysonline.com.....

nk eklan ker..:p

lain tmpat..:p

haudli
10-03-2010, 10:17 PM
bahaya ni...de kesan sampingan x?

kesan sampingan hanyalah kepuasan...berminat ke bogo??

NEMO
10-03-2010, 10:21 PM
mantap gak web dorang tu...notty kena menuntut tu

Policeark
10-03-2010, 11:25 PM
nak gune dildo

haudli
10-03-2010, 11:56 PM
nak gune dildo

PM notty,pas bank in,esok die pos,lusa sampai...:)paid

acan
11-03-2010, 12:00 AM
PM notty,pas bank in,esok die pos,lusa sampai...:)paid

bler jd asisten noty ni..:eek:

302
11-03-2010, 12:08 AM
uiks..berite lame nie..sape yg upkan huhu

KLVIPER
11-03-2010, 12:31 AM
Alah.... Metro ni memang suka Buat berita murahan kerana nak lariskan jualan.

acan
11-03-2010, 12:33 AM
tjuk cam hampeh je slalu..nk trik org..:eek:

haudli
11-03-2010, 12:36 AM
tjuk cam hampeh je slalu..nk trik org..:eek:

mmg kaut untung nye cite...

roBUST
11-03-2010, 12:51 AM
ades..berite lame..citt :eek:

haudli
11-03-2010, 01:19 AM
berite lama kembali segar..

TwiStEd pIps
11-03-2010, 02:21 AM
bahaya nih.. apa link web nyer.. >:) >:) >:)

haudli
11-03-2010, 02:27 AM
bahaya nih.. apa link web nyer.. >:) >:) >:)

nak gak link...:">

mtx_69
11-03-2010, 10:19 AM
siapalah yg jd tokey benda haram jadah ni...siot2

sconsult
11-03-2010, 10:22 AM
siapalah yg jd tokey benda haram jadah ni...siot2

shhhhh......jgn macam tu....marah notty & janggut nanti

janggut_X
11-03-2010, 11:35 AM
metro dengki ni.