PDA

View Full Version : Berapa Jumlah Sebenar Doktor Yang Kerja Di Sektor Awam Di Malaysia?


Norfazli
01-05-2009, 04:48 PM
1.Saya adalah orang awam.

2.Saya rasa tidak salah sekiranya saya ingin mengetahui jumlah sebenar doktor yang bekerja di sektor awam di Malaysia.

3.Yang saya tahu penduduk Malaysia ialah lebih kurang 27 juta ( kalau saya salah, tolong betulkan )

4.Saya pasti ramai rakyat Malaysia akan memilih untuk pergi ke hospital atau klinik kerajaan sekiranya sakit.Begitu juga saya.

5.Namun, saya terfikir berapa jumlah sebenar doktor yang bekerja di sektor awam di Malaysia.

6.Boleh kawan-kawan bagi maklumat terbaru?

Update:

1.Jumlah doktor kerajaan ialah 15,000 ( 2009 )

2.Jumlah penduduk lebih kurang 27 juta

Norfazli
01-05-2009, 05:10 PM
saya search kat google ini.masih tidak jumpa lagi.

cuma ada berita tentang pertambahan jumlah pesakit di hospital atau klinik kerajaan yang disebabkan oleh kelembapan ekonomi.

Norfazli
01-05-2009, 05:19 PM
ini keratan berita tahun lepas.mungkin boleh diguna untuk membuat gambaran awal.sila klik di bawah.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0722&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_07.htm

Norfazli
01-05-2009, 05:48 PM
saya masih terus mencari.

ini maklumat daripada MMA tahun lepas..sila klik di bawah

http://www.mma.org.my/Portals/0/Masalah%20kekurangan%20doktor%20semakin%20serius.b h190808.pdf

wanzex
01-05-2009, 05:51 PM
sonok ke jadi dokter?

Norfazli
01-05-2009, 05:53 PM
sonok ke jadi dokter?

ntah.saya tidak pernah jadi doktor.:)

wanzex
01-05-2009, 05:58 PM
ntah.saya tidak pernah jadi doktor.:)

laaaaa...ingat ker buat medic tadi!
habis? starting gaji doc kerajaan ni berapa sebenarnya?

Norfazli
01-05-2009, 05:59 PM
laaaaa...ingat ker buat medic tadi!
habis? starting gaji doc kerajaan ni berapa sebenarnya?

saya pun tidak tahu.

Norfazli
01-05-2009, 06:07 PM
statistik KKM pada tahun 2006.sila klik di bawah.

http://www.moh.gov.my/static/health_facts_2006.pdf

eboss
01-05-2009, 06:13 PM
Kena check kat KKM kot :-?

Norfazli
01-05-2009, 06:18 PM
Kena check kat KKM kot :-?

saya tengah cari kat http://www.moh.gov.my/MohPortal/index.jsp

Norfazli
01-05-2009, 06:40 PM
Statistik tahun 1999 sehingga tahun 2006 ada di bawah:

http://www.moh.gov.my/MohPortal/health_fact.jsp

Norfazli
01-05-2009, 06:48 PM
jumlah lengkap saya masih mencari lagi.

kalau kawan-kawan ada boleh kita sama-sama kongsi kat forum ini.

sekiranya kita lihat statistik di atas.rasanya kita boleh buat anggaran berapa jumlah secara kasar doktor yang kerja di sektor awam di Malaysia sekarang ini :-?

myazmaha
01-05-2009, 06:50 PM
aku rasa 1000 org kot...

Norfazli
01-05-2009, 06:55 PM
aku rasa 1000 org kot...

saya pun tengah buat anggaran ni :-?

myazmaha
01-05-2009, 06:57 PM
ni kire dokter pakar ker yg tak pakar?

wanzex
01-05-2009, 06:58 PM
saya pun tidak tahu.

alalala...try la selidik / search kat mana2 yg ko taw! :D

Norfazli
01-05-2009, 07:01 PM
ni kire dokter pakar ker yg tak pakar?

saya rasa doktor pakar dan doktor biasa.

Norfazli
01-05-2009, 07:02 PM
alalala...try la selidik / search kat mana2 yg ko taw! :D

saya tahu apa maksud bro cakap begitu.:)

wanzex
01-05-2009, 07:04 PM
saya tahu apa maksud bro cakap begitu.:)

apa dia? kasik taw skit. :o:o:o

myazmaha
01-05-2009, 07:12 PM
kalo konsi idea kan lagi banyak maklumat...betul x?

kasmarol
01-05-2009, 07:12 PM
sonok ke jadi dokter?


sonok bulih pegang2 orang :">:">

Norfazli
01-05-2009, 07:14 PM
kalo konsi idea kan lagi banyak maklumat...betul x?

betul tu :)

lestari17
01-05-2009, 08:14 PM
Betul la kot jumlah tu coz kalau g hospital mesti kene tunggu tuk appoitment sebab doktor kurang.....:D:D:D


Tapi:-?:-?:-?

ashrap_gpunk
02-05-2009, 12:58 AM
sonok bulih pegang2 orang :">:">

aceceh..ini aje yg diingat..

sis_zety
02-05-2009, 01:16 AM
doktor kat sektor awam ckit ke?
kalo g hospital kerajaan lama gile nak kena tunggu...
pastu kalo dah bg waktu nak wat operation...
tetiba lak postpone...
pe kes?
ishhhhh...

Norfazli
02-05-2009, 01:22 AM
public tidak peduli rasanya jumlah doktor yang kerja di sektor awam ni.

yang dikehendaki ialah cepat dapat perkhidmatan.tak nak tunggu lama.

Norfazli
02-05-2009, 10:21 AM
Maklumat terbaru 2 Mei 2009.Sila klik di bawah

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Saturday/Nasional/20090501230442/Article/index_html

AZAM_PENJUAL_MESRA
02-05-2009, 10:25 AM
kasi ramai budak buat medic kat indon.
baru ramai.

Norfazli
02-05-2009, 10:39 AM
sebenarnya masalah kekurangan doktor ini akan memberi kesan kepada golongan yang berpendapatan rendah.

kalau orang kaya,mereka boleh pergi ke hospital swasta.

Norfazli
10-05-2009, 09:28 AM
update terkini di thread

AshFaQue
30-05-2010, 08:12 PM
ada jumlah terkini x???:-?:-?:-?:-?
x jumpe carik....:(:(:(

Niyang
30-05-2010, 10:46 PM
Aku keje spital... Mmg mencabar wei tugas dr gorment nih... Masa rehat x ada lsg...huhuh... Since dorang study sampai la ke tahap profesional byk masa dorang korbankan pada psakit... Kekadang aku tgk time keje dorang lebih dari 10 jam, x heran lah byk tuntutan yg dorang wat pada PM mengenai elaun2 dan gaji.... Tp aku respect dgn dorang event ade mase dorang cam sombong or susah nk senyum tp aku paham situasi dorang,pasal aku keje di kelilingi doktor kekkeke....