PDA

View Full Version : rumah semi-D 20" x 40" vs Rumah teres 2 tingkat 20" x 40"


mrussan
22-04-2009, 07:32 PM
Harga rumah sama RM160,000, design baru, kedua2 ok cantik... so apa pendapat kawan semua? :-?:-?

scorpio
22-04-2009, 07:38 PM
kalau aku go 4 semi D....:)cgrock

mrussan
22-04-2009, 07:51 PM
rase2 gitu jugak tp bila tengok rumah teres 2 tingkat, waduh2 luas nyer...4 bilik, 3 bilik air...so jadi blurrr sekarang...

mrussan
22-04-2009, 08:11 PM
arap2 kwn2 blg tlg bg pendapat utk kurangkan blurrr aku nih....

Kayzen
22-04-2009, 09:19 PM
semi D laaa..

subucni
22-04-2009, 09:31 PM
area mana...?dekat ngan tempat kerja ker..timbang tara semua aspek..

mrussan
22-04-2009, 10:26 PM
semi-D tengah2 bandar paka, teres 2 tingkat tengah2 bandar kerteh..sama jauh ngan tempat kerja..

ibnuqadir
22-04-2009, 10:54 PM
mane ko tengok aku nak gak..semi d tu murah gilos..kat ne location

insyiİ
22-04-2009, 11:28 PM
built-up area umah semi-D tu mesti kecik kan? means tanah la yg luas...

kalau rasa nak ada laman...then akan dtg nak besarkan.....ambik semi-d la...

akuslamberjer
22-04-2009, 11:41 PM
ukuran tu dalam kaki ke...cam kecik jerk?

cuba ko bagi detail sikit.. Land Area dengan Build Up Area.. baru nampak sikit nak compare..

dandyman_7
22-04-2009, 11:43 PM
Harga rumah sama RM160,000, design baru, kedua2 ok cantik... so apa pendapat kawan semua? :-?:-?

ade lg ke umah 2..aku tgah cari umah nie..
kalo aku.. aku amik semi-D la sbb tak larat nak
angkat barang2 g ke atas.. hehehe

mrussan
23-04-2009, 06:14 AM
wah..menarik juga idea tu. nak bawa naik brg keatas meletihkan..
opss..maaf kwn2, rumah semi-D tu 25" x 40", luas area 72" x 35"....

mrussan
23-04-2009, 06:26 AM
rumah tu pemajunya buat 2buah-jual..sekarang dia buat 2 buah lagi tapi org dah book semua..belakang CIMB paka.

tar_wow1983
23-04-2009, 07:51 AM
amik semi d la...ada tanah leh wat macam2...

mim_enterprise08
23-04-2009, 07:54 AM
semi D the gang...

gengjawa
23-04-2009, 07:57 AM
klu wak ambek semi-D
sbb ada gak laman

zulco
23-04-2009, 08:18 AM
aku pun ambil semi D
puas hati lak..

ameant
23-04-2009, 08:22 AM
go for semi-D ,

spekmato
23-04-2009, 08:41 AM
kalo aku amik je semi D sb:
1) laman luas- leh tanam serai sket, lgkuas, kunyit...takyah beli
2) ada tanah lbeh- future leh tambah dinding agi bg luas umah..
3) parking keta leh banyak buah sb ada lbih laman
4) lebih privacy
5) tadak tangga...jimat tenaga
6) emm...apa agi yer?

hazri99
23-04-2009, 10:00 AM
yer lah.. faktor tangga tuh.. maleh nak naik keatas..

mrpanot
23-04-2009, 10:02 AM
kalau anak dah ramai boleh beli teres 2 tkt... tak perlu banyak modal nak renovate.. kalau semi D setingkat 3 bilik, dapur siput jer... nak selesa kena modal rm50K - 80K lagi... Bergantung jugak built up kedua-dua jenis rumah tu..

mrussan
23-04-2009, 04:01 PM
ade lg ke umah 2..aku tgah cari umah nie..
kalo aku.. aku amik semi-D la sbb tak larat nak
angkat barang2 g ke atas.. hehehe
mu nak ambik blh kita bincang..aku dah booking rumah tu 6 bulan lepas, hari2 tengok sbb construction sebelah rumah sewa aku...rumah baru nak buat pun ada tp harga 165,000, tu pun dah penuh...

mrussan
23-04-2009, 04:11 PM
siapa2 yg betul2 nak boleh aku bg rumah aku tu, kalau aku lepas senang2 dia jual 170,000 lebih sbb waiting list ramai....aku ingat nak duduk kerteh pulak...

mrussan
23-04-2009, 04:16 PM
boleh call aku 014-5442021 russan paka. dah 95% siap..lg 1 bulan lebih dah boleh duduk insyaAllah..

mrussan
23-04-2009, 04:19 PM
aku booking rumah tu start dia tambun tanah...belum ada apa2 construction lagi...

tomie
23-04-2009, 04:19 PM
ada ker semi D 20x40 ...setau ceq....lagi luas dari semi D :D

mrussan
23-04-2009, 04:35 PM
wah..menarik juga idea tu. nak bawa naik brg keatas meletihkan..
opss..maaf kwn2, rumah semi-D tu 25" x 40", luas area 72" x 35"....
tersilap tajuk hari tu....

ameant
23-04-2009, 04:42 PM
kasi up pic la rumah yg still under construction tu....

mrussan
23-04-2009, 04:51 PM
2 unit 95%, 2 unit baru nak buat, 3 dah penuh cuma tinggal 1 unit lagi ( yang saya dah book 95% siap )...

mrussan
23-04-2009, 05:04 PM
kalau ada kat area paka, saya boleh bawa terus tengok rumah tersebut....nilai sendiri...mmg puas hati..hari2 saya pantau start tambun tanah sampai siap 95% sekarang..cepat2...

1305
23-04-2009, 08:35 PM
ada pro and con..

kalau anak tak ramai dan masih kecil, boleh ambik semi-d tu.. ada gak kawasan budak2 nak main....kawasan kosong dia ada 10' lagi tepi dan belakang. rumah mmg kecik sikit, terutama dapur. tapi masih ada opsyen untuk reno bahagian belakang.

rumah dua tingkat, kalau anak-anak ramai, memang sesuai.. luas.. masalahnya, kawasan lapang cuma kat belah depan. satu lagi, kalau kita dah tua, susah dah nak panjat tangga naik atas tu..

kalau ada poll, aku ambik semi-d, walaupun setingkat.

satu lagi... simbol tu salah tt, simbol " untuk inci, kalau kaki guna '

infosinar
24-04-2009, 10:03 AM
semi-d lg baik..
laman pon luas..
mmg tenang ati duk umah..