PDA

View Full Version : Exora, Grand Livina dan Innova : Mana Lagi Best???


Pages : [1] 2

BOCK
20-04-2009, 08:59 AM
sila vote ikut pilihan korang:D

WMComm
20-04-2009, 09:02 AM
ikut design,aku pilih livina.ada aku nampak livina mak-up,pehhh.cun!!!.exora x tgk full lagi.innova family benar2 design dia.untuk performance,aku x de komen.sebab x pernah drive pun ketiga2 kenderaan ni. :)

gengjawa
20-04-2009, 09:02 AM
klu dari segi harga exora mmg berbaloi

BOCK
20-04-2009, 09:05 AM
klu dari segi harga exora mmg berbaloi

itu la wak ......

masa hari launching ari tuh pon leh tahan gak org duk membooking ..

rasa cam nak booking jgk lah .......


kalau mekup pon lawa jgk wak:D

apit0
20-04-2009, 09:13 AM
tgk statistik memang la exora yg menang.....
even dgn innova pun dia leh beat lagi........
exora nih byk features dia gak rupanya....

centepede
20-04-2009, 09:17 AM
tu la kebayakan orang kita neh gi beli kereta cam beli ayam kat pasar:)):))
kalau nak beli tuh, biar ler test drive dulu...gi lipat max keta test drive tuh...neh nak beli barang puluh 2 ribu, bukanya sekilo 5 hinggit....kang tak sedap nanti menyesal tak sudah#:-S

arowana
20-04-2009, 09:21 AM
exora mmg mannntoppppp...!!! luar n dalam mmg best gilerrr...tp tang enjin tu blm tau lagi leh support atau x .....kene tggu komen org yg beli la..

moneymaker3000
20-04-2009, 10:12 AM
takleh compare ngan innova sebab enjin lebey besar...baik TT compare ngan avanza

gengjawa
20-04-2009, 10:17 AM
itu la wak ......

masa hari launching ari tuh pon leh tahan gak org duk membooking ..

rasa cam nak booking jgk lah .......


kalau mekup pon lawa jgk wak:D

aksesori yg lengkap tu yg xleh tahan=P~
keluarga wak xbesar lg
belom memerlukan kenderaan sebegini lg
pakcik wak dah dpt keta exora nie nnt wak pinjam
kasi test drive camne
dgr2 campro cps nie mmg mantop:)cgrock

gengjawa
20-04-2009, 10:18 AM
takleh compare ngan innova sebab enjin lebey besar...baik TT compare ngan avanza

betul MM3k
compare ngan avanza baru betul
sbb innova cc besar

kuhik
20-04-2009, 10:18 AM
proton tetap proton...common problem tentu akan keluar tak lama lagi..

p/s : abangku beli Persona, memberku beli BLM...tak sampai 2 bulan sudah problem cermin...

apit0
20-04-2009, 10:24 AM
takleh compare ngan innova sebab enjin lebey besar...baik TT compare ngan avanza

boleh compare bro....
proton sendiri buat comparison dgn Innova....:D...
dr segi power...luas interior....

moneymaker3000
20-04-2009, 10:28 AM
wah..hebat...exora boleh compare ngan innova tu :D

(nasib baik innova kene cukai tinggi..kalau takde cukai mau sama harga exora...kihkihkih)

endingman86
20-04-2009, 10:29 AM
wah..hebat...exora boleh compare ngan innova tu :D

(nasib baik innova kene cukai tinggi..kalau takde cukai mau sama harga exora...kihkihkih)

beli innova kat langkawi murah kot..hehehe:D

apit0
20-04-2009, 10:30 AM
Power / Weight Ratio

Exora : 88.0 bhp / tan @ 1422kg

Innova : 85.1 bhp / tan @ 1575kg

maxpix
20-04-2009, 10:31 AM
aksesori yg lengkap tu yg xleh tahan=P~
keluarga wak xbesar lg
belom memerlukan kenderaan sebegini lg
pakcik wak dah dpt keta exora nie nnt wak pinjam
kasi test drive camne
dgr2 campro cps nie mmg mantop:)cgrock


enjin CAMPRO CPS ok kerr,,,,,,,,,apa pandangan dari kawan2 semua?

shukri80
20-04-2009, 10:35 AM
tunggu jer dua tiga bulan lepas pakai exora ni....
mulalah sakit2 datang!!!
pengalaman dari keluaran keta2 proton sebelum ni!!!!

gengjawa
20-04-2009, 10:35 AM
Power / Weight Ratio

Exora : 88.0 bhp / tan @ 1422kg

Innova : 85.1 bhp / tan @ 1575kg

betul ker nie? ker ada yg tersilap?

apit0
20-04-2009, 10:35 AM
Power

Exora : 125hp/92kW @ 6500rpm

Innova : 134hp/100kW @ 5600rpm

kira ok la sbb innova 2.0....
kalau compare dgn Livina memang jauh la...:D

Livina : 104hp/77kW @ 5200rpm

gengjawa
20-04-2009, 10:36 AM
enjin CAMPRO CPS ok kerr,,,,,,,,,apa pandangan dari kawan2 semua?

nie komen dari kawan wak yg test drive satria neo cps

apit0
20-04-2009, 10:36 AM
betul ker nie? ker ada yg tersilap?

betui dah wak.....nih engineer proton bg nih (member aku).....:D

gengjawa
20-04-2009, 10:38 AM
betui dah wak.....nih engineer proton bg nih (member aku).....:D

ok tq:)
sumber yg dipercayai tu:D

apit0
20-04-2009, 10:38 AM
Power

Exora : 125hp/92kW @ 6500rpm

Innova : 134hp/100kW @ 5600rpm

kira ok la sbb innova 2.0....
kalau compare dgn Livina memang jauh la...:D

Livina : 104hp/77kW @ 5200rpm

tambah skit :D utk Avanza : 108hp/80kW @ 6000rpm

polong
20-04-2009, 10:40 AM
minat LCD dlm keta exora..:D

apit0
20-04-2009, 10:45 AM
Turning Radius antara Exora, Innova, Livina dgn Avanza

Exora : 5.4
Livina : 5.2
Avanza : 4.7
Innova : 5.4

nih penting time nak buat U-Turn nih.....jadi Exora the best la....
dah sama dgn Innova...

mdlenga
20-04-2009, 10:45 AM
ape2 masing ader kelebihan dan kelemahan masing22.. buatlah pilihan yag bijak

mai128
20-04-2009, 10:49 AM
takleh compare ngan innova sebab enjin lebey besar...baik TT compare ngan avanza

kalau performance memang la inova lebih sikit sebab dia 2000cc. tapi kalau dari segi keluasan, lebih kurang jer. dan ada kelebihan kat exora sebab harganya bawah 100k.

kalau yg minat nak masuk enjin besar pun boleh.. sebab ruang enjin dia ada lagi space utk para modify utk masuk v6 2000 pun muat. tapi lepas 5 thn la... sebab under waranty lagi kan...

sureprofit
20-04-2009, 11:03 AM
kalau performance memang la inova lebih sikit sebab dia 2000cc. tapi kalau dari segi keluasan, lebih kurang jer. dan ada kelebihan kat exora sebab harganya bawah 100k.

kalau yg minat nak masuk enjin besar pun boleh.. sebab ruang enjin dia ada lagi space utk para modify utk masuk v6 2000 pun muat. tapi lepas 5 thn la... sebab under waranty lagi kan...

Warranty 5 thn ke, ok gak ni....nape x buat 9 thn, ngam2 abis bayo :D

apit0
20-04-2009, 11:06 AM
Warranty 5 thn ke, ok gak ni....nape x buat 9 thn, ngam2 abis bayo :D

hehe bankrupt la proton bro...:D

Cuppy Cakes
20-04-2009, 11:07 AM
betul MM3k
compare ngan avanza baru betul
sbb innova cc besar

x fair...
avanza body kecik...
exora pjg jek dah 4.5m....
cume kesangsian pd kemampuan enjin....
boleh ke tarik....
kalo full load..
tu blm lg tkr sport rim bsr....
masuk skirt lg...
:-?:-?

moneymaker3000
20-04-2009, 11:07 AM
nampaknye secara overall ok dah exora...tunggu nanti eksport ke uk pastu jeremy clarkson bagi komen :D

apit0
20-04-2009, 11:10 AM
nampaknye secara overall ok dah exora...tunggu nanti eksport ke uk pastu jeremy clarkson bagi komen :D

hehe jeremy tuh kereta aston martin buatan negara sendiri pun kena kutuk dgn dia....hehe....inikan proton....huhu....tapi memang ikhlas la dia punya pandangan....ikhlas secara kasar :D

ayeen38
20-04-2009, 11:10 AM
nampaknye secara overall ok dah exora...tunggu nanti eksport ke uk pastu jeremy clarkson bagi komen :D

emmm... itu aku setuju... nnt kuarla tv.. tapi masalah proton sejak daru dulu adalah yg berkenaan ngan cermin, tingkap.. xde perubahan ke?:-?

apit0
20-04-2009, 11:14 AM
emmm... itu aku setuju... nnt kuarla tv.. tapi masalah proton sejak daru dulu adalah yg berkenaan ngan cermin, tingkap.. xde perubahan ke?:-?

yup bro....aku setuju......
waja lagi la masalah kena tukar satu set terus....100++ tuh harga....sama ada kualiti motor dia atau pun kualiti getah dia yg problem nih...

Cuppy Cakes
20-04-2009, 11:21 AM
Power

Exora : 125hp/92kW @ 6500rpm

Innova : 134hp/100kW @ 5600rpm

kira ok la sbb innova 2.0....
kalau compare dgn Livina memang jauh la...:D

Livina : 104hp/77kW @ 5200rpm


dgn sesaran pd 6500rpm, tarik minyak kuat woo.....~X(~X(

black_mask
20-04-2009, 11:22 AM
gambar utk lelehan air liur.sila sediakan tisu :)

Prestige....

http://media2.paultan.org/image/proton-exora-prestige-1.jpg

http://media2.paultan.org/image/proton-exora-prestige-2.jpg

VS

Prime...

http://images.paultan.org/proton-exora-launch/proton-exora-prime.jpg

http://paultan.org/photo/cache/Proton-Exora-Prime/Proton-Exora-Prime-Concept-12.jpg_220_cw220_ch220.jpg

credit to paultan.org <--nak bukak kena beli tisu sekotak :D

apit0
20-04-2009, 11:24 AM
dgn sesaran pd 6500rpm, tarik minyak kuat woo.....~X(~X(

standard la....cam vtec.....:D....
teknologi cps nih aku taktau la jimat minyak cam vtec ke tak....:D

jerung
20-04-2009, 11:26 AM
bagi aku tak mampu lagi nak beli le... kalau korang nak surport boleh laaa buat tabung bersamamu

jerung
20-04-2009, 11:27 AM
hehehehe.....

Cuppy Cakes
20-04-2009, 11:30 AM
cps = confirm petrol sakit..... :p

black_mask
20-04-2009, 11:37 AM
cps = confirm petrol sakit..... :p

Nope...
Campro ada 3 stage

Campro
Campro IAFM
Campro CPS -Pakai dual profile.low RPM,valve kecik,jimat minyak;
high RPM,valve besar,kompem la kuat minyak. same as vtec system

endingman86
20-04-2009, 11:54 AM
harap vendor2 dalam pembikinan exora ni supply parts yang bermutu tinggi...kalau tidak ade ler problem yang tak ;patut tueh...proton tak salah tapi vendor lah yang menyebabkan proton bermasalah...bagi parts tak berkualiti...tu hyang tak sampai sebulan...ade problem kat kereta....VENDOR KENE JAMIN BARANGAN BAGI PUAS HATI LAH...

ayeen38
20-04-2009, 11:59 AM
harap vendor2 dalam pembikinan exora ni supply parts yang bermutu tinggi...kalau tidak ade ler problem yang tak ;patut tueh...proton tak salah tapi vendor lah yang menyebabkan proton bermasalah...bagi parts tak berkualiti...tu hyang tak sampai sebulan...ade problem kat kereta....VENDOR KENE JAMIN BARANGAN BAGI PUAS HATI LAH...

off course la vendor salah.. tp QC proton pon salah.. x check bebtui.. pastu bila brg vendor reject kena push gila babas director brg xde, pastu brg tu proceed ke line.. camna nk improve? sbb director ler *******...:)):))

emasstech
20-04-2009, 12:02 PM
CPS ni timing belt kan??

helmihussain
20-04-2009, 01:01 PM
livina kecik...
whahaha...

RMteam
20-04-2009, 01:25 PM
memang lawa la exora & livina pun ok gak

mdlenga
20-04-2009, 08:05 PM
klu nak beso baik pakai bas je.. hehee..

anoone
20-04-2009, 08:50 PM
kalau tempah sekarang pun dapat lepas dua tiga bulan kan.....nanti kan perodua nak kuar 'mini wish'.....mpv versi perodua plak...lagi penin nak pilih...

aqhaziq
20-04-2009, 09:03 PM
kalau tempah sekarang pun dapat lepas dua tiga bulan kan.....nanti kan perodua nak kuar 'mini wish'.....mpv versi perodua plak...lagi penin nak pilih...

yup.... rasanya elok tunggu dan
lihat dulu.... Exora ni xde yg test drive
lg kat tempat aku. buat show je, tu
pun org mcm nak beli pisang goreng panas

jutawanzaman
20-04-2009, 09:06 PM
Semua tak nak...nak pakai toyota alphad...kuikuikui

Forex888
20-04-2009, 09:08 PM
Semua tak nak...nak pakai toyota alphad...kuikuikui

:)):)):)) lebih kurang je kan?

moni4u
20-04-2009, 09:17 PM
gambar utk lelehan air liur.sila sediakan tisu :)

Prestige....

http://media2.paultan.org/image/proton-exora-prestige-1.jpg

http://media2.paultan.org/image/proton-exora-prestige-2.jpg

VS

Prime...

http://images.paultan.org/proton-exora-launch/proton-exora-prime.jpg

http://paultan.org/photo/cache/Proton-Exora-Prime/Proton-Exora-Prime-Concept-12.jpg_220_cw220_ch220.jpg

credit to paultan.org <--nak bukak kena beli tisu sekotak :D


Bagus juga proton keluarkan dan tunjukkan versi prime dan prestige ni..versi ini sebagai rujukan untuk modified ixora standard yang dijual..

myazmaha
20-04-2009, 09:22 PM
peh..ranggi nyer bro..

Zul34
20-04-2009, 09:23 PM
innova mmg x sdp la

grand livina dgn exora x prnah naik lg

moni4u
20-04-2009, 09:40 PM
Nissan Grand Livina 1.6 Manual - RM82,000
Nissan Grand Livina 1.6 Auto - RM86,600
Nissan Grand Livina 1.8 Auto - RM95,000

http://img136.imageshack.us/img136/3553/nissangrandlivinamalays.jpg

http://img136.imageshack.us/img136/5006/nissangrandlivinamalaysl.jpg

sonche
20-04-2009, 09:43 PM
aku skang dah ada naza citra. takde nk tengok exora dah. :D sebelum ni guna Iswara ngan Wira, dah masak dah ngan perangai kereta Plotong.

moni4u
20-04-2009, 09:48 PM
Individual
2.0G Auto RM 102,900.00
2.0G Manual RM 97,900.00
2.0E Auto RM 92,900.00
2.0E Manual RM 87,900.00

http://img136.imageshack.us/img136/3250/thumbinnovag5t.jpg
http://img136.imageshack.us/img136/9970/thumbinnovag6.jpg

eday84
20-04-2009, 09:57 PM
grand livina mantoppp.. amik 1.8.. aku bawak 160 ok je stabil.. exora belum lg nak try yg mekap punye lak heheh.. grand livina impul belum try lg

zinedine
20-04-2009, 10:09 PM
Aku dah tengok secara dekat dan buat perbandingan antara Exora standard & Grand Livina standard. Pada aku, dari segi rekabentuk, saiz, keluasan dalaman, kekemasan dalaman, kemantapan, ride characteristic Exora menang berbanding Grand Livina.

Tapi dari segi prestasi enjin yg sebenarnya, belum tau lagi. Antara teknologi enjin Nissan & enjin Campro Proton mesti ler tak sama.

nazwa69.net
20-04-2009, 10:17 PM
adeh... terpesona la plak ngan EXORA neh... bisnes jalan pasni, mau angkat.... dulu ALPHARD, kini EXORA...

moni4u
20-04-2009, 10:18 PM
Exora
H-line RM75,998.00
M-line RM69,998.00

http://img178.imageshack.us/img178/4905/exora1.jpg

http://img178.imageshack.us/img178/7808/exora2.jpg

iwak
20-04-2009, 10:55 PM
asl yg manual x de eh?

deqirana
20-04-2009, 10:55 PM
ermmm...mantap juga exora nie...LIVINA sempit la interiornyer.....Body gedabak sure tak selesa..macam sardine...

Untuk exora kena tunggu testimonial dari kawan2 lain....

MOD jr.
20-04-2009, 11:12 PM
cps di gen 2 memang power...

smartincome
20-04-2009, 11:25 PM
Kat MSAM di johor ada Rangka Perodua punya MPV. tgk mcm kecik aje..

kelputra
20-04-2009, 11:30 PM
saya pilih innova sebab dia bessssttttttttttttt

ajax932
21-04-2009, 01:32 AM
Dari segi harga, Exora paling berbaloi

Dari segi exterior design, aku minat Livina.

Tapi paling nmpak xstabil innova kot, tinggi kalau corner macam nk jatuh je... hehe

BOCK
21-04-2009, 08:38 AM
kat msam di johor ada rangka perodua punya mpv. Tgk mcm kecik aje..

yang tu nanti kita leh compare ngen avanza :d:d

den4ex
21-04-2009, 09:55 AM
den nengok ari 2 kat proton showroom kiro boleh tahan jugak la exora ni...cutting ok..tp power lom tau lg..kono test drive dulu..huhuhu...tahniah proton!!!:)

degawan_duit
21-04-2009, 09:57 AM
aku dah tengok exora niee... pada aku,.. tak berbalaoi langsung.. dengan hargaya.... material.. hancussss....
proton tetap proton..... huhhh!!!!..

azmi8888
21-04-2009, 11:41 AM
aku dah tengok exora niee... pada aku,.. tak berbalaoi langsung.. dengan hargaya.... material.. hancussss....
proton tetap proton..... huhhh!!!!..

pendapat masing2.. apapun kena test drive dulu... baru tahu... tapi waktu nak test drive tu cari la org yg big size utk tumpang sekali... baru tahu mcm mana perfomance dia... :D aku tak sempat lagi nak gi...

tokputih
22-04-2009, 05:41 PM
pendapat masing2.. apapun kena test drive dulu... baru tahu... tapi waktu nak test drive tu cari la org yg big size utk tumpang sekali... baru tahu mcm mana perfomance dia... :D aku tak sempat lagi nak gi...

ni kalau tok ngan najwa 2 orang jer pasti full exora...

rizal4114
22-04-2009, 06:00 PM
belum try belum tau

kalau
22-04-2009, 06:14 PM
sila vote ikut pilihan korang:D

sumer tue mantap, boss..........

duit tue yg tak mantap........:((

BOCK
22-04-2009, 10:46 PM
sumer tue mantap, boss..........

duit tue yg tak mantap........:((

takpe ...kita tunggu second edition :D

elmyda
23-04-2009, 11:13 AM
come on la. innova bkn kategori sama dgn exora & grand livina..

sepatutnya naza citra dlm kategori sama..

innova ni kategori dgn naza ria.

stream & wish

oddessy & estima

apit0
23-04-2009, 03:05 PM
come on la. innova bkn kategori sama dgn exora & grand livina..

sepatutnya naza citra dlm kategori sama..

innova ni kategori dgn naza ria.

stream & wish

oddessy & estima

tapi proton sendiri yg bandingkan :D.....
ada spec yg boleh kita bandingkan :D
umpamanya turning radius....keluasan....
horsepower comparison w/pun cc berlainan :D....
kalau setakat 1.6 tapi horsepower dah dekat 2.0 apa lagi :D....

apit0
23-04-2009, 03:07 PM
aku dgr dr org proton tempahan dah beat tempahan BLM dulu.....
huhu....w/pun aku pakai keta jepun tapi aku sokong la proton skrg nih....huhu....

aygabg
23-04-2009, 03:25 PM
benda2 lain tu aku tk kisah sngat..yg penting safety dan kekuatan rangka body kereta tu dpt mengurangkan risiko kecederaan teruk jika berlaku accident..exora salah satu mpv yg dpt 4 bintang dlm ujian Euro NCAP testing..kebanyakkan kereta berjenama cam bmw,mercz minima mesti dpt 4star uijian Euro NCAP testing ...so kalau nk beli keta tu rajin2 check berape star dia dpt utk safety kereta tu...maklum la malaysia ni antara negara paling banyak accident...:)

apit0
23-04-2009, 03:43 PM
benda2 lain tu aku tk kisah sngat..yg penting safety dan kekuatan rangka body kereta tu dpt mengurangkan risiko kecederaan teruk jika berlaku accident..exora salah satu mpv yg dpt 4 bintang dlm ujian Euro NCAP testing..kebanyakkan kereta berjenama cam bmw,mercz minima mesti dpt 4star uijian Euro NCAP testing ...so kalau nk beli keta tu rajin2 check berape star dia dpt utk safety kereta tu...maklum la malaysia ni antara negara paling banyak accident...:)

yup itu la Exora dah pas Euro NCAP testing utk body dia....:D:cool:

bujanglapok
23-04-2009, 03:53 PM
aku dah tengok, dah naik, dah belek-belek dan dah goncang-goncang sikit
citra, livina, avanza, stream, wish

pilihan aku

1. Stream :D
2. Wish :)
3. Exora :)
4. Livina :-?
5. Avanza :D
6. Citra :((

Proton Exora ada sebahagian dari ciri-ciri luxury n safety seperti di no.1 dan 2. Tapi Exora lebih berdaya saing dari segi harga

Jadik, aku pun nak booking la Exora sebijik dalam masa terdekat ni.. :)cgrock

Takder ker kengkawan yang boleh offer baiiiiiikkkk punyer ?? :-?

apit0
23-04-2009, 04:00 PM
aku dah tengok, dah naik, dah belek-belek dan dah goncang-goncang sikit
citra, livina, avanza, stream, wish

pilihan aku

1. Stream :D
2. Wish :)
3. Exora :)
4. Livina :-?
5. Avanza :D
6. Citra :((

Proton Exora ada sebahagian dari ciri-ciri luxury n safety seperti di no.1 dan 2. Tapi Exora lebih berdaya saing dari segi harga

Jadik, aku pun nak booking la Exora sebijik dalam masa terdekat ni.. :)cgrock

Takder ker kengkawan yang boleh offer baiiiiiikkkk punyer ?? :-?

uik napa citra tuh nangis bro :D

bujanglapok
23-04-2009, 04:10 PM
uik napa citra tuh nangis bro :D


hari-hari makan tahuu
belum kena belum tau..:((:((

hari-hari makan pengat; itu sindiri mau ingat la:">:">

oh exora ku...
i'm comingggggggggg....

endingman86
23-04-2009, 04:13 PM
exora memang menawan......

hugeprofits
23-04-2009, 04:20 PM
exora memang menawan......

Hmmm... Rasa- rasa nya EXORA akan mendapat permintaan yang tinggi dikalangan rakyat Malaysia..

akyanaza
23-04-2009, 06:17 PM
ader owang kater exora kuat teguk minyak.....coz dia gune enjin cam cps....ntah btul idak...:)

zerovirus
24-04-2009, 04:23 AM
mpv ni mesti makan kuat (minyak )

NEMO
24-04-2009, 04:27 AM
itu la wak ......

masa hari launching ari tuh pon leh tahan gak org duk membooking ..

rasa cam nak booking jgk lah .......


kalau mekup pon lawa jgk wak:D

hang dah ada anak bini..baik ambik exora.........
ekonomi dan byk seat....seat kosong tu leh isi lagi 1 tahun..yang penting kerjasama......kalu dpt pompuan..aku nak booking..:p

dudin
24-04-2009, 04:51 AM
exora tak penah try lg..
tp livina mmg best..
puas hati..
tak gegar langsung..
mcm naik flight pun ada:D

mim_enterprise08
24-04-2009, 08:22 AM
aku piley grand livina..sporty...

emoney
24-04-2009, 08:25 AM
proton tetap proton...common problem tentu akan keluar tak lama lagi..

p/s : abangku beli Persona, memberku beli BLM...tak sampai 2 bulan sudah problem cermin...

pokcik tetap sokong proton....bersesuaian dgn harganya...:)cgrock

hazri99
24-04-2009, 10:32 AM
rondo dan avanza tak masuk senrai ker..

rissa
24-04-2009, 01:57 PM
wander off to showrooms n do test drive. then u rate it urself

:)

mdlenga
24-04-2009, 02:04 PM
ape2 semua ikut masing2... tepuk poket tanye selera..hehhe

katsumoto
24-04-2009, 03:10 PM
Exora la the best! :)

bluesuntukaku2k
24-04-2009, 04:42 PM
Ada sapa dah test drive Exora...leh pecut baper erk.... tengok meter just 180 je...:D

moneymaker3000
24-04-2009, 06:03 PM
biasanya masa test drive manada salesman tu bagi test pecut...nanti hijau muke salesman tu nanti

mybob
25-04-2009, 03:33 AM
Nissan Grand Livina...Shift The Future...ekeke...

shahril_hyundai
25-04-2009, 03:57 AM
off course la vendor salah.. tp QC proton pon salah.. x check bebtui.. pastu bila brg vendor reject kena push gila babas director brg xde, pastu brg tu proceed ke line.. camna nk improve? sbb director ler *******...:)):))

hg penah melawat kilang proton tak???
vendor2 proton ni mmg depa hantar part yg boleh guna tapi vendor2 ni suma tamak depa ni wat barang yg kurang berkualiti supaya depa boleh jual spare part depa ni kat kedai2 keta atau kedai aksesori..
tu yg menyebabkan proton asyik kena tanggung malu hasil daripada ketamakn vendor2 ni.....(psst: kena igt hampir semua vendor ni bumiputra nya)~X(~X(~X(

kalau
25-04-2009, 09:27 AM
apa kata kiter hantar sebijik exzora nih gi

JC (jeremy clarkson), tengok apa dier kata........

hehehe.........

kakeyro
25-04-2009, 10:01 AM
proton tetap proton...common problem tentu akan keluar tak lama lagi..

p/s : abangku beli Persona, memberku beli BLM...tak sampai 2 bulan sudah problem cermin...



tu nasib tak baik la bro..bukan suma camtu..

tok_jogho
25-04-2009, 10:28 AM
ketiga jenis aku dah test drive.,..

exora mmg best tarik pun sedap...cps mmg best...koner pun stabil je kalau nak dibandingkan dengan livina dan innova..keluasan exora leh beat ngan livina..mmg sempit giler livina..utk org yg badan besar dan tinggi kurang sesuai untuk livina...sapa kata jeta import berkualiti....member aku pakai kia x sampai 7 bulan rosak...enjin cps nie guna teknologi lotus..pepun ketahanan enjin terpulang pada gaya pemanduan korang dan keseriusan korang menjaganya secara berkala atau tak...aku dah pakai waja hampir 4 tahun alhamdulillah x penah wat hal...

moneymaker3000
25-04-2009, 10:39 AM
ada kawan aku keje kat proton..dia kata dlm byk2 masalah proton ni..major problem hanya 5-10% je..lebey2 tu minor problem yg byk

aku taktau la nak komen ape...tapi tu proton dulu..harap makin lama makin ok

orga21
26-04-2009, 06:06 PM
Grand Livina - semua maklum..kecik sebenarnya.
Innova - Cantik sikit dari van je...tak sporty
Ixora - tak rugi beli....

junior27
26-04-2009, 06:34 PM
berminat nak beli exora ni..tapi tunggu apa kata para2 pembeli2 terawal... sesapa kat sini yg dah beli? bagi sket pendapat, nak tahu camna ngan Exora nih...

paklah70
26-04-2009, 08:37 PM
sebagai pengguna innova, tentulah aku rasa nilah kereta paling best aku penah pakai....tak sporty...ala boleh bikin...selesa....anak aku dari penang boleh tido lena sampai hentian dengkel....pas berenti makan, tido lagi sampai la kat johor...tu kalau gerak malam la...

wanza
26-04-2009, 08:42 PM
belilah barangan buatan malaysia
go go ezora

moneymaker3000
26-04-2009, 09:06 PM
exora ni mesti minyak kuat ye tak?

mamza
26-04-2009, 09:17 PM
exora ni mesti minyak kuat ye tak?

eh takde le gitu! ketha baru sekrang ni semua nak jimat minyak.teknologi semasa katakan!

moneymaker3000
26-04-2009, 09:19 PM
sebab aku tgk keter kawan aku enjin campro cps pun takleh lawan enjin vvti. Itu keter...ini mini mpv body lagi berat :D

deqirana
26-04-2009, 10:37 PM
nak tanya pasal exora nie..betul ke kalo kita nangtuk...kerusi boleh begegar bagi kita banguna dan kalo ada alkohol enjin tak hidup....ini sudah bagus ne kalo tul la...

deqirana
26-04-2009, 10:40 PM
nak testimonial exorz la....tmpt sy takder kat showroom lagi...

matapermata
26-04-2009, 10:43 PM
Grand Livina - semua maklum..kecik sebenarnya.
Innova - Cantik sikit dari van je...tak sporty
Ixora - tak rugi beli....

kecik ke livina..aku sumbat katil bujang selamba jer...nasib baik almari tak muat...kalau CPS boleh celen lah..3tiang letrik tu..tu pun CPS kat gen2 kalau duk di exora makan asap la...livina 1.6m jer...

papaxjahat
26-04-2009, 11:15 PM
tak kan tak der pemilik exora kat sini...leh kongsi fed back bersama

papaxjahat
26-04-2009, 11:16 PM
betul ke org kata under power???
saper penah test drive tolong bagi tau

matapermata
26-04-2009, 11:53 PM
tak kan tak der pemilik exora kat sini...leh kongsi fed back bersama
setahu aku baru sorang pemilik je..iaitu pembeli pertama exora di malaysia cikgu syed..duk pekan... tu tepi sekolah aku

moneymaker3000
26-04-2009, 11:58 PM
mmg under power tapi masih ok :)

mygol
28-04-2009, 04:11 PM
nak testimonial exorz la....tmpt sy takder kat showroom lagi...

Aku dah test drive 4 kali.....nak kata unverpower....x juga....jgn comparekan dgn kete....kebanyakkan org ni sbb drive kete...pas tu drive mpv ni..memanglah beza.....proton punya handling memang x boleh dinafikan.....keluasannya memang luas....

akhirnya....value for money...dah submit dokumen..tunggu loan approve...:D:D:D

danialm
28-04-2009, 04:17 PM
dari segi keselesaaan..exora aku salute..memang selesa..especially driver seat..passengger seat pun very spacious..enjin aku no komen...tak penah bawak lagi..curious gak mcm mana 1.6 ni..kalau 1.8 yakin sket..

emoney
28-04-2009, 07:45 PM
Hidup proton...

rosneft
28-04-2009, 11:23 PM
keter malaysia mkn lama akin ok, kereta yg aku paling anti skali dari korea cepat benor jatuh harga

ajax932
28-04-2009, 11:34 PM
Papepun, gud luck Exora...........:)

levitez
28-04-2009, 11:49 PM
sila vote ikut pilihan korang:D

GRANDIS lagi mantop! :)paid

shamputra
29-04-2009, 06:54 AM
cuba tgk web ni....http://www.proton-edar.com.my/exora/

dia cakap proton pakai HIGH TENSILE STEEL CAGE

smate
29-04-2009, 08:44 AM
aku vote kete buatan tempatan la

kawe78
30-04-2009, 09:59 PM
tempat duduk paling belakang sesuai tuk kanak2 kan
sbb tmpt duduk dia rapat kn lantai hu3
bersila boleh ar

pogee752
01-05-2009, 10:45 PM
aku da test drive exora...lain2 memang ganaz....tapi jangan menyesal kalau rasa siksa nak naik bukit..n nak memotong....nak betul MPV...beli naza citra...2.0...power memang gempak...

mygol
03-05-2009, 06:14 PM
aku da test drive exora...lain2 memang ganaz....tapi jangan menyesal kalau rasa siksa nak naik bukit..n nak memotong....nak betul MPV...beli naza citra...2.0...power memang gempak...

Tunggu aku dpt kete...kuat atau x naik bukit:-?:-?...kalau sempat ujian exora pertama aku akan pergi ke pantai timur...:):)

sick_66
03-05-2009, 06:20 PM
mesti la saya pilih caldina

sureprofit
07-05-2009, 01:00 AM
aku da test drive exora...lain2 memang ganaz....tapi jangan menyesal kalau rasa siksa nak naik bukit..n nak memotong....nak betul MPV...beli naza citra...2.0...power memang gempak...

sempat gak promote citra tu hehe....klu nk berendam air mata belila citra :D

sfauzie
07-05-2009, 09:32 PM
sempat gak promote citra tu hehe....klu nk berendam air mata belila citra :D

Dah pakai ke...?Nak tau gak pengalaman bro yang kata mcm ni...kalo setakat dengar org cerita...:-?...50/50 la betul dan tipunya...

Saja nak tau sebelum terbeli....:D

katsumoto
08-05-2009, 08:22 AM
exora tetap the best!

Zul.H
08-05-2009, 08:38 AM
Dah pakai ke...?Nak tau gak pengalaman bro yang kata mcm ni...kalo setakat dengar org cerita...:-?...50/50 la betul dan tipunya...

Saja nak tau sebelum terbeli....:D

test lah sendiri nanti...

aku pasti, ko tak nyesal pakai Citra...

suspension syok..konering best..

barang korea beb...buatan untuk pentingkan keselesaan..

Malaysia, buatan pentingkan harga murah....

tapi exora ni kemasan dia mantap gak...tapi bawak, tak try lagi..

hari tu aku ada terbaca dalam majalah....test drive...dia kata masa bawak, ada bunyi bising gak...

Zul.H
08-05-2009, 08:51 AM
Fakta yang tak boleh di sangkal :


Exora lagi panjang daripada Innova

Exora lagi lebar daripada Innova

Exora lagi rendah 'ground clerance' drp Innova

AKu pon tak percaya mula2 tu..

tapi tgk spec sheet dia...mmg begitulah..

kalau tak percaya lagi, amik tape ukur sendiri


Aku suka pakai kete jepun Wish @ Stream...

tapi, kalau nak murah, amik Citra...handling bagus, mintak ok (sila bandingkan dengan enjin 2.0 yg lain cthnya perdana)

Whatever....sokonglah produk mesia...Vote for exora...kalau ada apa-apa rosak pun, tukar jelah spare part..spare part @ vendor kan bumiputra...leh bantu sesama kita...

emmm...Citara pun mesia kan..NAZA punyer...

aygabg
08-05-2009, 09:06 AM
berita dari org2 kuat toyota & nissan mengatakan exora adalah satu2nye mpv yg terbaik dipasaran,mereka menyatakan exora tidak mungkin dpt dikalahkan buat masa ini kerana ia direka hampir sempurna bermula dari segi harga,performance,rekabentuk dan sehinggalah ke safetynye...lebih membimbangkan mereka jika exora mula mendapat tempat dipasaran dunia dan telahan mereka benar apabila semakin banyak negara asia dan eropah mula menunjukkan minat terhadap exora..cuma satu sahaja yg boleh menghalang kemaraan exora ini ialah jika proton melakukan kesilapan dan tidak berhati hati dari segi kualiti seperti model sebelum ini,ini lah satu2 point yg akan digunakan utk menjatuhkan exora...so proton kena hati2 skit..tu antara pandangan org2 kuat di toyota & nissan:)cgrock

cyborg
08-05-2009, 09:09 AM
berita dari org2 kuat toyota & nissan mengatakan exora adalah satu2nye mpv yg terbaik dipasaran,mereka menyatakan exora tidak mungkin dpt dikalahkan buat masa ini kerana ia direka hampir sempurna bermula dari segi harga,performance,rekabentuk dan sehinggalah ke safetynye...lebih membimbangkan mereka jika exora mula mendapat tempat dipasaran dunia dan telahan mereka benar apabila semakin banyak negara asia dan eropah mula menunjukkan minat terhadap exora..cuma satu sahaja yg boleh menghalang kemaraan exora ini ialah jika proton melakukan kesilapan dan tidak berhati hati dari segi kualiti seperti model sebelum ini,ini lah satu2 point yg akan digunakan utk menjatuhkan exora...so proton kena hati2 skit..tu antara pandangan org2 kuat di toyota & nissan:)cgrock

Ngeri gak cerita ni !!
Ada harapan harga Exora UP lagi !

kifli
08-05-2009, 09:13 AM
mampu ke 1.6...takut mkin kuat minyak je..bila enjin kecik

sfauzie
08-05-2009, 08:36 PM
berita dari org2 kuat toyota & nissan mengatakan exora adalah satu2nye mpv yg terbaik dipasaran,mereka menyatakan exora tidak mungkin dpt dikalahkan buat masa ini kerana ia direka hampir sempurna bermula dari segi harga,performance,rekabentuk dan sehinggalah ke safetynye...lebih membimbangkan mereka jika exora mula mendapat tempat dipasaran dunia dan telahan mereka benar apabila semakin banyak negara asia dan eropah mula menunjukkan minat terhadap exora..cuma satu sahaja yg boleh menghalang kemaraan exora ini ialah jika proton melakukan kesilapan dan tidak berhati hati dari segi kualiti seperti model sebelum ini,ini lah satu2 point yg akan digunakan utk menjatuhkan exora...so proton kena hati2 skit..tu antara pandangan org2 kuat di toyota & nissan:)cgrock

Yang kaler merah tu selalunya terjadi...Exora...berdasarkan pengalaman aku di show room...kerusi tengah tu (2nd row) bagi aku tak mesra aku sebab tak boleh nak tolak kedepan dan belakang (dah mcm seat belakang dalam keta lak...statik)...Exora yang aku tgk kat show room tu...seatnya fabrik...biasala tu...yang luar biasa bagi aku dari segi ketebalan kerusi tu...aku ukur pakai jari aku...lebih kurang 2 inci lebih je...bila aku picit terasa lak tulang kerusi tu...satu perkara lagi dari segi kulit badan Exora ni...aku tekan2...sama lembut mcm Iswara aku...Iswara aku harga 26ribu...Exora 69ribu,tapi tahap ketebalan kulit badannya lebih kurang sama...:( lain2...aku rasa ok la...

mampu ke 1.6...takut mkin kuat minyak je..bila enjin kecik

Aku rasa bab2 FC ni...proton dah buat kajian dulu...objektif pengeluaran Exora untuk naikkan semula nama Proton...tp kalo Exora tidak berkualiti...Proton akan terus jatuh...so FC ni mcm pernah kwn kita kata...satu isu yang byk kemungkinan...

sfauzie
08-05-2009, 08:40 PM
test lah sendiri nanti...

aku pasti, ko tak nyesal pakai Citra...

suspension syok..konering best..

barang korea beb...buatan untuk pentingkan keselesaan..

Malaysia, buatan pentingkan harga murah....

tapi exora ni kemasan dia mantap gak...tapi bawak, tak try lagi..

hari tu aku ada terbaca dalam majalah....test drive...dia kata masa bawak, ada bunyi bising gak...

:-?...menarik...

sureprofit
08-05-2009, 09:21 PM
Dah pakai ke...?Nak tau gak pengalaman bro yang kata mcm ni...kalo setakat dengar org cerita...:-?...50/50 la betul dan tipunya...

Saja nak tau sebelum terbeli....:D

klu nk tau pngalaman pakaila sndiri, citra 2nd ni murah2 je :D

sureprofit
08-05-2009, 09:28 PM
Ngeri gak cerita ni !!
Ada harapan harga Exora UP lagi !

smlm aku dh test drive exora, penuh dgn salsman dan mmber2 aku 4 org. mmg puas ati la :D

Mr.Zapa
09-05-2009, 12:41 AM
lau penuh penumpang..
naik genting ok tak?
Hehehe~

WnB
09-05-2009, 12:56 AM
tempat duduk paling belakang sesuai tuk kanak2 kan
sbb tmpt duduk dia rapat kn lantai hu3
bersila boleh ar

livina lagi rapat belakangnya ke lantai... ixora nie kira sedan2 tak selesa macam inova (3rd seater).

sfauzie
09-05-2009, 01:14 PM
klu nk tau pngalaman pakaila sndiri, citra 2nd ni murah2 je :D

Apa le punye jawapan...bagila jawapan secara ilmiah...bukan menjawab soalan yang ditanya mcm tu...apa yang kita kata...mesti ada alasan konkrit...kalau setakat dengar org cerita...inilah jawapan yang mampu diberi sebab tak de pengalaman sendiri...

abangG
10-05-2009, 02:25 PM
:(( Malam td aku mimpi naik Exora:((

Mcm mane laa bole kesitu plak mimpi aku tu..:-?

Mangkuk ayun
10-05-2009, 03:05 PM
:(( Malam td aku mimpi naik Exora:((

Mcm mane laa bole kesitu plak mimpi aku tu..:-?

naik awek ker...ke situ pulak mimpi......

art
10-05-2009, 05:28 PM
livina lagi rapat belakangnya ke lantai... ixora nie kira sedan2 tak selesa macam inova (3rd seater).


aku naik inova 3rd seat, sakit kaki aku..
aku try exora, ok je..memang puas ati la...
tinggi aku 5 kaki lebih...:D

safamm
11-05-2009, 05:19 PM
klu nk tau pngalaman pakaila sndiri, citra 2nd ni murah2 je :D

fc average 12km/l

mygol
13-05-2009, 03:16 PM
Ini salah satu testimonial dari exora owner.....

TES 1...

Likes
1. Good Handling - can't imagine it's a MPV but I can just overtake other vehicles without much problem. Of course, not talking about overtaking high c.c. vehicle.
2. Excellent Sound Proof - GOOD JOB to PROTON!!! It makes me praising that it's really a Proton and NOT LIKE THE OLD PROTON!!!
3. Good on high speed - speed up from 50/60 km/h to 110km/h is just very very easy.
4. Handphone Handfree on Bluetooth - very very great feature. Now I can use it for my handphone calls. The receiving voice is damm clear!!!
5. More to come....

Dislikes
1. Small Design Problem on a Small Triangle Plastic Cover near to the left side air bag. It vibrates when my car moves on uneven roads. Creating irritated noise... I looked at the plastic cover and found it's not able to latch properly. This should be improper plastic mould issue.
2. Underpower in the MORNING. Even I start the engine for few minutes before I leave my house, I found the engine just 'half-wake up' and have to drag it to more than 60km/h before I can get the 'normal power'.
3. Fuel Consumption - it's running at about 19 cents per km, which I am expecting it to be lesser... like about 16-17 cents per km. I will find one day to test it for FULL highway drive to see how 'efficient' is it.
4. Lacking of lamps - looking at MPV - such a large space... only front and mid lamps are installed. The 2nd and 3rd row passengers found it hard to fasten their seatbelts or looking for stuff at night or dark location.
5. Hopefully less to come... then.

Tes..2

bro sekalian, my 1st impression of exora… i received my exora on 28/04/09.. among the early bird also… well my reaction to some ppl claim as owner of this model is diffrent. i’ve been driving away from kl for a holiday on east coast countryside. travelling through banjaran ttwangsa merapoh hilly road… bumpy ride from gua musang to kb… with capacity 4 adult 3 children & luggage… my conclusion, no problem… my avarege speed around 100kmh and fc are about RM60 for a distance around 500km. no problem during overtaking also when there is slow moving lorry or bus on the journey. & now i still i kb.. having good holiday with my family.. will go on tour later to kt then kuantan then to kl… back to home… InsyaAllah… salam


sori for being away for long time… hehehe… keseronokan memandu exora membuatkan saya terlupa nak membantu memberi makluman kepada kengkawan sekalian. hm.. bab handling… exora ni mcm bwk waja or gen2.. or mungkin tak silap ada mcm wish gak (coz saya penah drive wish, stream & estima acr30 quite frequent gak) so.. handling thumbs up… sy boleh amik corner around 80-90kmh depend pada situasi (coz i was travelling with my family and my parent as well). nak drive lelaju lagi tak berani la coz keta masih under berpantang… so wise speed utk mereka yg belum running in lagi b4 1000km is 100kmh (juz my opinion & my experience)
tinted… hline ni kire fair la… coz sikit ada rasa bahang panas gak dari luar. may b i didnt use max blower agak nyer… tp bg saya tinted dia ok…
bab fc nie saya kata kan RM60 hanya untuk perjalanan sehala… dari kl ke kb… dan saya anggarkan sedemikian kerana saya memandu pada avarage speed 100kmh. plus pick up skit2 utk over take slow moving lorry and cars as well. manakala perjalanan balik from kb ke kl lebih skit coz dah load byk.. rasanya adalah dalam RM70-80. coz sy pusing g kuala trengganu then kuantan… then.. masuk lpt terus pecut balik kl… pun speed around 100-110kmh.

anak pompuan saya selalunya mabuk naik keta masa travelling jauh.. tp kali ni dia tak cakap pun pasal mabuk or pening… may b dia njoy watch kartun so tak terpikir lagi dah nak mabuk travelling… hehehehe…. actually wat i mean… keta tu tak berapa goyang @ berbuai kuat… my mom pun kata dia duduk at 3rd row still feel comfortable…

well bro sekalian… itu saja info yg dapat saya ceritakan buat kali ini. kalu ada lagi sy akan ceritakan… bro campro.. kalu nak ramai tanya call la saya… boleh sy taip lagi kat ur blog here… hehehe… ni diam tak tanya, kesian kengkawan kite… hehehe…. anyway… that’s all bro sekalian… saya punya cerita… kepada yg sedang menunggu cik exora tu

mygol
13-05-2009, 03:39 PM
Tunggu yg manual.....:)

saya ambil dari paul tan dan pordas..untuk kita semua………………

thanks for the comments, the abs,ebd and Bebd is for all whells. this include the rear drums brake. about the gear ratio, the powertrain department had been fidling around with the ratio (the engine also) to find the right combination for power and fuel economy, and finally,they decide that the most perfect combination is to change the final drive ratio but maintaining the gear ratio as waja cps or gen cps. the highest final drive will give u more pickup in lower range but less top speed. but since cps engine is good on high rpm, so the problem of upper speed is already solve. so the engineer focus more on the lower pickup. eventhough the number of torque is the same, the take off will be different because of the gear ratio.

the forth gear also has been given a dry clutch to minimise of power loss so it will help the fuel efficiency. as mention earlier, in auto tranny, the torque converter sucks to much power of the engine eventhough the engineers have calibrate the drive by wire throttle to be without any lag at all. but in manual tranny, u will feel the different. for those who thinks the auto tranny is not powerful enough, u should try the manual tranny that will be available in july. then, please compare it with g.livina 1.8 or even toyota wish 1.8 and stream 1.8. is it to underpower or not? may be u will be suprised with the result.

menarik...

KaZZ
13-05-2009, 04:57 PM
aku selalu bawak innova abg aku,
kelebihan dia cuma cc besar dan dimension tinggi sikit dari kete lain, tapi jarak lantai dan bumbung agak rapat banding exora, so kita kena bongkok sikit ntuk masuk dalam kete

bila aku test drive exora lak, aku mmg rasa exora lagi bagus dan berpatutan dengan harga dan jugak untuk orang yg tak fikir sangat pasal laju.

bawak slow sikit bila naik bukit pun tak apa sebab kita bukan nak kejar apa pun

tentang avanza lak, sorang india jiran member aku rasa menyesal betul dia beli avanza 1.5 tu sebab lepas beberapa hari bayar booking avanza ..proton terus announce exora, dan sekarang dia dah dapat pun avanza dia..menyesal betul katanya

zinedine
13-05-2009, 06:31 PM
Tunggu yg manual.....:)



Aku nak tunggu Exora Special Edition dgn bodykit R3.

endingman86
20-05-2009, 07:23 AM
Aku nak tunggu Exora Special Edition dgn bodykit R3.

orang tue aku dah sibuk nak amik exora dah....tapi aku tanye...bodykit sport exora dah kuar ke???BLM dah bersepah dah nie.....

cput
20-05-2009, 11:03 AM
sampai skang aku terfikir nak amek yang mana..
tapi kompem GL dah out

stevie-g
18-08-2009, 08:59 PM
dah 3 bln since last post......

xde lg ke CGrians yg dah drive exora / innova / livina nak bagi testimonial terbaru kat sini......
share2 laa utk info bersama......:D:)cgrock:)cgrock:)cgrock

CL's
20-08-2009, 11:11 AM
aku tak drive exora tapi gen.2 aku guna enjin satu spesis dgn exora....ringkas citer enjin CPS nie mmg pick up....kena manual lagi mantap.....tapi beza antara enjin CPS Gen2 nga exora ialah exora guna gearbox 2.0....lg mantap.....mmg berbaloi pilih exora dari GL ngan Innova tuh....:p:p:p

mygol
20-08-2009, 11:29 AM
dah 3 bln since last post......

xde lg ke CGrians yg dah drive exora / innova / livina nak bagi testimonial terbaru kat sini......
share2 laa utk info bersama......:D:)cgrock:)cgrock:)cgrock


boleh baca kat sini.....:):)

http://protonexora.com.my/forum/index.php?topic=330.0

http://protonexora.com.my/forum/index.php?topic=105.0

zinedine
20-08-2009, 06:40 PM
aku tak drive exora tapi gen.2 aku guna enjin satu spesis dgn exora....ringkas citer enjin CPS nie mmg pick up....kena manual lagi mantap.....tapi beza antara enjin CPS Gen2 nga exora ialah exora guna gearbox 2.0....lg mantap.....mmg berbaloi pilih exora dari GL ngan Innova tuh....:p:p:p

Maknanya exora ni guna enjin campro CPS 1.6 tapi gearbox jenis 2.0 punya gearbox? gitu ker?

desmoquattro
21-08-2009, 12:06 AM
Nope...
Campro ada 3 stage

Campro
Campro IAFM
Campro CPS -Pakai dual profile.low RPM,valve kecik,jimat minyak;
high RPM,valve besar,kompem la kuat minyak. same as vtec system

nope jugak, low RPM normal Cam lobe jimat minyak, high RPM (4000) it will switch to another cam lobe which is higher than normal one. maknanya dia ada 2 cam lobe (profile) yang satu lagi tingggi sikit dari yg normal. so lagi byk angin+petrol boleh masuk for better perfomance. Xsama macam vtech sebab vtech control 3 inlet valve.

so sesapa yang kata sama, teknikally mmg xsama ngan HOnda .
thanks.

CL's
21-08-2009, 10:00 AM
nope jugak, low RPM normal Cam lobe jimat minyak, high RPM (4000) it will switch to another cam lobe which is higher than normal one. maknanya dia ada 2 cam lobe (profile) yang satu lagi tingggi sikit dari yg normal. so lagi byk angin+petrol boleh masuk for better perfomance. Xsama macam vtech sebab vtech control 3 inlet valve.

so sesapa yang kata sama, teknikally mmg xsama ngan HOnda .
thanks.
aku rasa pun tak sama sbb aku try test gen.2 CPS aku ngan city....susah woo nak cucuk angin....satu tiang kena tinggal....:((:((

CL's
21-08-2009, 10:01 AM
Maknanya exora ni guna enjin campro CPS 1.6 tapi gearbox jenis 2.0 punya gearbox? gitu ker?
mcm tu la yg diexplainkan oleh dealer kete tu...:p:p:p

stevie-g
21-08-2009, 10:04 AM
boleh baca kat sini.....:):)

http://protonexora.com.my/forum/index.php?topic=330.0

http://protonexora.com.my/forum/index.php?topic=105.0

tq bro.....:)paid:)cgrock

mygol
27-08-2009, 08:55 AM
tq bro.....:)paid:)cgrock

Kasih di terima....:D:D

alliyaz
28-08-2009, 03:57 PM
ada sapa tgk citer get car x...tayang kat ntv7 tu...2 ari lepas kot...kul 7.30 mlm..dia ada compare exora, grand livina ngan kia apa ntah..mula kena kuar dr mpv amik buah msk dalm bonet..test kedua naik bukit..test ketiga berenti g toilet...tgk kete mana catat masa pantas.....agak2 korang kete mana yer..?

gambate
28-08-2009, 06:45 PM
ada sapa tgk citer get car x...tayang kat ntv7 tu...2 ari lepas kot...kul 7.30 mlm..dia ada compare exora, grand livina ngan kia apa ntah..mula kena kuar dr mpv amik buah msk dalm bonet..test kedua naik bukit..test ketiga berenti g toilet...tgk kete mana catat masa pantas.....agak2 korang kete mana yer..?

livina menang..pick mencanak masa naik bukit...exora tinggal 3 tiang..merangkak nak naik bukit~X(~X(

zinedine
29-08-2009, 06:25 PM
aku rasa pun tak sama sbb aku try test gen.2 CPS aku ngan city....susah woo nak cucuk angin....satu tiang kena tinggal....:((:((

Ko tak kuat cucuk lagi tu. Aku dah naik Gen.2 CPS kawan aku sorang cikgu bawak cucuk angin & potong city kat jalan Mersing-Kota Tinggi pada kelajuan 160kmj. Aku anggarkan dia tinggalkan city ni dlm 1 setengah tiang ler. Lagi satu dia cucuk angin & potong vios kat lebuhraya utara-selatan menghala ke pagoh dgn kelajuan 175kmj. Boleh jer potong city & vios. Yg ni aku anggarkan dia tinggalkan dlm 2 tiang. Highway beb. Kalau berani mati, lenjan la cukup2.

Ko punya Gen.2 CPS tu boleh pegi lagi tu. Sebenarnya ada teknik cara pemanduan dia nak bagi enjin campro tu betul2 berkuasa. Enjin campro ni dia lemah pada RPM rendah tapi dia akan betul2 garang pada RPM tinggi. Cuba ko cucuk angin lagi sekali city tu. Mesti boleh punya. Tapi ini campro CPS punya cerita. Kalau campro IAFM belum tau lagi maa.

naa_zaa01
30-08-2009, 03:11 AM
dah 3 bln since last post......

xde lg ke CGrians yg dah drive exora / innova / livina nak bagi testimonial terbaru kat sini......
share2 laa utk info bersama......:D:)cgrock:)cgrock:)cgrock
Aku dah naik dah exora nih,semua tempat aku duduk..masaalahnya kat showroom proton takder testcar..hampeh tul..kalauler ditakdirkan aku terbeli exora nih..bermakna dari 7 kereta yg aku pernah pakai..6 darinya adalah Proton...:-?

shamil91
30-08-2009, 03:17 AM
exora pilihan ku... pilihan muktamad...

naa_zaa01
30-08-2009, 03:21 AM
Ko tak kuat cucuk lagi tu. Aku dah naik Gen.2 CPS kawan aku sorang cikgu bawak cucuk angin & potong city kat jalan Mersing-Kota Tinggi pada kelajuan 160kmj. Aku anggarkan dia tinggalkan city ni dlm 1 setengah tiang ler. Lagi satu dia cucuk angin & potong vios kat lebuhraya utara-selatan menghala ke pagoh dgn kelajuan 175kmj. Boleh jer potong city & vios. Yg ni aku anggarkan dia tinggalkan dlm 2 tiang. Highway beb. Kalau berani mati, lenjan la cukup2.

Ko punya Gen.2 CPS tu boleh pegi lagi tu. Sebenarnya ada teknik cara pemanduan dia nak bagi enjin campro tu betul2 berkuasa. Enjin campro ni dia lemah pada RPM rendah tapi dia akan betul2 garang pada RPM tinggi. Cuba ko cucuk angin lagi sekali city tu. Mesti boleh punya. Tapi ini campro CPS punya cerita. Kalau campro IAFM belum tau lagi maa.

Pengalaman aku dgn engin Cam Profile Switching nih dia akan terasa power datang pada RPM 4000..bawah pada tuh memang lembik sikit..original Campro tanpa CPS memang pickup dia lembik..panjat bukit genting manjang kena main gear 2 ajer..tapi top speed dia garang..standard boleh pergi lebih dari 200kmj..aku pernah belasah dari kelajuan 180kmj drop gear sampai 3 pastu pam habih lantai 4 to gear 5..semata2 nak cucuk mata belalang..kejap jer dia boleh sampai 210 (gen2 high line hitam 1st model)...yg campro ada CPS nih aku belum pernah try lagi...hmm

yuri
08-09-2009, 05:39 PM
grand livina aku dh bawak
innova pon dh penah bawak
exora penah dudok usha2 kt showroom jek
hehe

tp aku pilih exora
sbb mcm best
innova minyak gle, out
lavina sempit, handling xbest, minyak jimat, enjin pon leh tahan, hrge mahal
exora, buatan malaysia, aku pilih tros
hehe...

KaZZ
18-09-2009, 03:35 PM
aku dah dapat exora aku , memang mantap..FC bagus

memang akui la kebanyakan material yg dipakai dlm exora ni murah, tapi tak de rasa penting sangat pun semua benda tu..yg penting puas hati,selamat dan selesa dipakai

wanzex
18-09-2009, 03:43 PM
GL lagi mantopppp.......:D :)) minyak kecik....:))

waktong.UMOFX
18-09-2009, 07:46 PM
aku nk comparekan ngn mpv produa nanti baru decide nk beli mana

zxr250
19-09-2009, 03:50 PM
kereta baru memang awal2 sedap......tgk lah bila dah berumur nanti

WnB
19-09-2009, 09:11 PM
aku nk comparekan ngn mpv produa nanti baru decide nk beli mana

50K - 60K,

1.5 CC

boleh menjunam jualan avanza 1.3... huhuhuhuuhuhuhuuu..

acan
19-09-2009, 10:12 PM
50K - 60K,

1.5 CC

boleh menjunam jualan avanza 1.3... huhuhuhuuhuhuhuuu..

msti avanza stop punyer..
aku rase la..:-?

acan
19-09-2009, 10:14 PM
kereta baru memang awal2 sedap......tgk lah bila dah berumur nanti

xkn le mkin tua mkin power plak..:eek:
honda pn kalau da 20 taun mau nk kne top obohol kurang2..:eek:

zxr250
19-09-2009, 10:49 PM
rillek dlu, tnggu ujung taun ni proton nk kuar persona type R
nk lawan market mpv pelodua
(kalo jadila)

zxr250
19-09-2009, 10:52 PM
xkn le mkin tua mkin power plak..:eek:
honda pn kalau da 20 taun mau nk kne top obohol kurang2..:eek:

xderla makin pawer....ishhhh
maksud aku walaupn dah berumur pawer dia menten ajee
cth: proton saga 1st model dlu(pawer kurang pn sket je)

kasmarol
19-09-2009, 11:01 PM
kurang yakin dengan proton ~~~~:-)

bossprepaid
19-09-2009, 11:42 PM
ustaz kat skolah teman tangkap livina impul....
http://farm4.static.flickr.com/3342/3573061267_2b2fe3e1b2.jpg
peh.... cun...
http://farm3.static.flickr.com/2432/3573869128_5094ac6af0.jpg
tapi katanya.... takleh nak isi barang banyak2.... huhu
http://farm3.static.flickr.com/2467/3573866410_aab67254d7.jpg
tapi... kalau dapat free, teman sauk jea..

wanzex
19-09-2009, 11:56 PM
exora.....under power!

KaZZ
20-09-2009, 02:03 AM
exora.....under power!

ko pakai exora ke?

aku dah test full load 7 org, dan isi barang penuh..selamba je takde rasa underpower

memang la ada rasa sikit berat,tapi langsung tak rasa sakit hati ke apa..

acan
20-09-2009, 02:08 AM
ko pakai exora ke?

aku dah test full load 7 org, dan isi barang penuh..selamba je takde rasa underpower

memang la ada rasa sikit berat,tapi langsung tak rasa sakit hati ke apa..

brpe top speed exora ni ek..:-?

monki_bob
20-09-2009, 09:50 PM
x fair...
avanza body kecik...
exora pjg jek dah 4.5m....
cume kesangsian pd kemampuan enjin....
boleh ke tarik....
kalo full load..
tu blm lg tkr sport rim bsr....
masuk skirt lg...
:-?:-?

den bukan x skong barang m'sia..tpi den skong statement ko bro..

KaZZ
21-09-2009, 01:59 PM
den bukan x skong barang m'sia..tpi den skong statement ko bro..

ko dan cuppy cake patut test dan kaji dulu,
sekadar cakap je memang tak kemana,

orang bijak pandai yg mengikuti perkembangan proton takkan bash proton..org yg sentiasa rasa pandai je cakap itu ini tanpa selidik dulu

selamat hari raya,
maaf zahir batin

Zul.H
21-09-2009, 02:13 PM
minyak jimat >>livina
performance >> livina 1.8
space >> exora ( in fact, ianya lagi besar drp inova)
rupa >> exora
kalau nak pakai lama tanpa ada bunyi krek2 >> livina / inova
mentenen >> livina / inova jimat lagi
sedap masa bawak >> livina / inova
harga >> exora ler..
tapi kan, kalau ko dah nak mampu pakai inova, baik amik WISH recond..tak pun yg seken...sedap wooo...power..minyak jimat giler, lg jimat dari myvi..rupa cantik..sporty..pendek kata, semuanya adalah..harga recond la ni pon dalam 90 lebih jer (x caya cuba call sykt DMG / Gapemal kat gombak / Tmn Melati, KL...kete walau umur dah bertahun, tapi macam baru lagi..

well..tepuk poket...tegk selera..

acan
21-09-2009, 02:46 PM
tggu perodua la dlu..:D:p

KaZZ
21-09-2009, 09:00 PM
minyak jimat >>livina
performance >> livina 1.8
space >> exora ( in fact, ianya lagi besar drp inova)
rupa >> exora
kalau nak pakai lama tanpa ada bunyi krek2 >> livina / inova
mentenen >> livina / inova jimat lagi
sedap masa bawak >> livina / inova
harga >> exora ler..
tapi kan, kalau ko dah nak mampu pakai inova, baik amik WISH recond..tak pun yg seken...sedap wooo...power..minyak jimat giler, lg jimat dari myvi..rupa cantik..sporty..pendek kata, semuanya adalah..harga recond la ni pon dalam 90 lebih jer (x caya cuba call sykt DMG / Gapemal kat gombak / Tmn Melati, KL...kete walau umur dah bertahun, tapi macam baru lagi..

well..tepuk poket...tegk selera..

bagi aku rupa livina lagi smart dan kemas,
dari segi keselesaan pulak, aku tak setuju kalau kata innova lagi selesa banding exora, aku dah bawak banyak kali dan exora lagi sedap

cuma steering exora akan gegar sikit kalau bawak 140km/j, 120km/j pun leh gegar ikut setengah keadaan, tak apa la tunggu stabilizer bar 3rd party ntuk exora ada nanti setel la problem tu

WnB
21-09-2009, 09:08 PM
msti avanza stop punyer..
aku rase la..:-?

abihlaaaa avanza WNB aku... :((:(( Mana aku nak letak wei......... Kena pakai sampai hancur lebur laaa jawabnya.... :((:((:((

acan
21-09-2009, 09:22 PM
abihlaaaa avanza WNB aku... :((:(( Mana aku nak letak wei......... Kena pakai sampai hancur lebur laaa jawabnya.... :((:((:((

kenapa..?

pendapat aku tu just berdasar perodua adlh hak milik toyota..
xkn depa nk bersaing dlm family keta yg sama..:-?(boley pki ke ni:p)

FaRid^sp
21-09-2009, 09:23 PM
gua vote innova.. for long distance..

BOCK
21-09-2009, 09:33 PM
gua vote innova.. for long distance..

exora tetap mendahului carta :D

ErikaYooo
21-09-2009, 09:34 PM
exora tetap mendahului carta :D

daku nunggu PERODUA MPV.....kata lagi mantopppp:))

acan
21-09-2009, 09:53 PM
daku nunggu PERODUA MPV.....kata lagi mantopppp:))

tggu..jgn xtggu yop..:D

WnB
22-09-2009, 07:49 AM
kenapa..?

pendapat aku tu just berdasar perodua adlh hak milik toyota..
xkn depa nk bersaing dlm family keta yg sama..:-?(boley pki ke ni:p)

ari tu sebab ada promo.. mmg nak tukar ker vios.. .cuma bila kira2 balik disebabkan tak mampu, so tak tukar....

tinggi juga toyota letak... max RM 44k...

Tanya juga kat proton.. nak tukar persona / exora... proton tu cakap tak pasti leh ambik berapa.. silap2 kena tambah..:((:(( terus patah arang dgn proton.. :)):)):))

bila ada perodua nie, akan drop lagilaaa 2nd value utk avanza nie...

:((:(( tak per... tengok promo hujung tahun lak atau pun raya cina.... kalau tak ok pun tak per... pakai jer....

world
22-09-2009, 08:33 AM
minyak jimat >>livina
performance >> livina 1.8
space >> exora ( in fact, ianya lagi besar drp inova)
rupa >> exora
kalau nak pakai lama tanpa ada bunyi krek2 >> livina / inova
mentenen >> livina / inova jimat lagi
sedap masa bawak >> livina / inova
harga >> exora ler..
tapi kan, kalau ko dah nak mampu pakai inova, baik amik WISH recond..tak pun yg seken...sedap wooo...power..minyak jimat giler, lg jimat dari myvi..rupa cantik..sporty..pendek kata, semuanya adalah..harga recond la ni pon dalam 90 lebih jer (x caya cuba call sykt DMG / Gapemal kat gombak / Tmn Melati, KL...kete walau umur dah bertahun, tapi macam baru lagi..

well..tepuk poket...tegk selera..

WISH taun braper boleh dapat rege tu bro ?

lagi satu ... betul ke kete recon ni tak der antikarat macam kereta m,sia ? ( soalan ni... )

mamza
22-09-2009, 09:53 AM
Livina pilihan aku... semalam balik kelantan dr alor setar, minyak dalam RM 50 je... Kira save giler tu

gambate
22-09-2009, 02:13 PM
Livina pilihan aku... semalam balik kelantan dr alor setar, minyak dalam RM 50 je... Kira save giler tu

matriks bini aku 40 ajer dari as ke ganu :D

KaZZ
23-09-2009, 07:13 AM
ari tu sebab ada promo.. mmg nak tukar ker vios.. .cuma bila kira2 balik disebabkan tak mampu, so tak tukar....

tinggi juga toyota letak... max RM 44k...

Tanya juga kat proton.. nak tukar persona / exora... proton tu cakap tak pasti leh ambik berapa.. silap2 kena tambah..:((:(( terus patah arang dgn proton.. :)):)):))

bila ada perodua nie, akan drop lagilaaa 2nd value utk avanza nie...

:((:(( tak per... tengok promo hujung tahun lak atau pun raya cina.... kalau tak ok pun tak per... pakai jer....

nak sedih apanye,
dah ade kete yg baik,selamat,boleh isi satu famili..cukup le

tak payah pening-pening.

kopite
24-09-2009, 05:14 AM
exora adalah dalam kategori mid-sized MPV.
innova plak full sized MPV.
avanza dan grand livina pula adalah mini MPV.

exora bleh dibandingkan dengan stream n wish tetapi tidak bagi innova.

pendapat peribadi aku...proton tetap proton. rip off tetap rip off whatever harga apa pun dia letak. tahap reliability campro CPS masih belum terbukti. enjin campro sendiri pun baru berusia 5thn di pasaran tempatan (bermula dengan gen2 pd thn 2004).

enjin toyota pula telah terbukti reliabile sejak berzaman dan sistem vvt-i yg ada pada avanza n innova dah pun terbukti pada model corolla altis pada tahun 2001 yg masih gagah di jalanraya kita skang nie malah 2nd value pun bagus. sistem vvt-i lebih efisien dan mesra alam berbanding campro CPS. begitu juga dengan sistem CVTC dari nissan.

kereta pacuan roda belakang lebih seronok dipandu berbanding pacuan roda depan berdasarkan prisip "oversteer is better than understeer".

bezanya antara campro CPS pada exora dan model2 lain seperti waja, gen2 dan satria NEO adalah perubahan pada final drive sahaja. exora merendahkan final drive pada kotak gear. yang lain remain the same.

pembelian exora bg aku adalah 1 pembaziran kerana power-to-weight ratio yg teruk jika dibandingkan dengan grand livina. ia cuma menang dari segi harga SAHAJA. dari segi kualiti umpama langit dan bumi.

harus diingat...ada 1 kes exora tersadai di PLUS highway kerana kerosakan kotak gear. owner exora tersebut dibyr rm5k untuk tutup mulut dan dijanjikan model full spec sebagai ganti. operator yg towing exora tersebut diarahkan menutup exora tersebut dengan kanvas. kes ni mendapat perhatian serius oleh MD proton. ia x dihebohkan di dada ahkbar untuk mengelakkan malu. tetapi bagi staff2 proton dan kontraktor2 yg ada hubungkait dengan industri automotif nie dah lama tau ceritanya.

world
24-09-2009, 07:01 AM
exora adalah dalam kategori mid-sized MPV.
innova plak full sized MPV.
avanza dan grand livina pula adalah mini MPV.

exora bleh dibandingkan dengan stream n wish tetapi tidak bagi innova.

pendapat peribadi aku...proton tetap proton. rip off tetap rip off whatever harga apa pun dia letak. tahap reliability campro CPS masih belum terbukti. enjin campro sendiri pun baru berusia 5thn di pasaran tempatan (bermula dengan gen2 pd thn 2004).

enjin toyota pula telah terbukti reliabile sejak berzaman dan sistem vvt-i yg ada pada avanza n innova dah pun terbukti pada model corolla altis pada tahun 2001 yg masih gagah di jalanraya kita skang nie malah 2nd value pun bagus. sistem vvt-i lebih efisien dan mesra alam berbanding campro CPS. begitu juga dengan sistem CVTC dari nissan.

kereta pacuan roda belakang lebih seronok dipandu berbanding pacuan roda depan berdasarkan prisip "oversteer is better than understeer".

bezanya antara campro CPS pada exora dan model2 lain seperti waja, gen2 dan satria NEO adalah perubahan pada final drive sahaja. exora merendahkan final drive pada kotak gear. yang lain remain the same.

pembelian exora bg aku adalah 1 pembaziran kerana power-to-weight ratio yg teruk jika dibandingkan dengan grand livina. ia cuma menang dari segi harga SAHAJA. dari segi kualiti umpama langit dan bumi.

harus diingat...ada 1 kes exora tersadai di PLUS highway kerana kerosakan kotak gear. owner exora tersebut dibyr rm5k untuk tutup mulut dan dijanjikan model full spec sebagai ganti. operator yg towing exora tersebut diarahkan menutup exora tersebut dengan kanvas. kes ni mendapat perhatian serius oleh MD proton. ia x dihebohkan di dada ahkbar untuk mengelakkan malu. tetapi bagi staff2 proton dan kontraktor2 yg ada hubungkait dengan industri automotif nie dah lama tau ceritanya.

wow ! menarik kisah ni bro... kat mana kejadian berlaku ni ?

bagi la detail skit ... kot da gambor ker atau lebih bukti ... :D:D:D

kopite
24-09-2009, 07:42 AM
wow ! menarik kisah ni bro... kat mana kejadian berlaku ni ?

bagi la detail skit ... kot da gambor ker atau lebih bukti ... :D:D:D

kes ni top secret proton.
aku dpt info nie dr staff proton coz aku salah sorang dr kontraktor proton.
dia yg bg tau full story masa exora tu otw ke utara.

aku pun x phm la proton nie. dengan adanya masalah yg mcm nie...diaorg bleh sibuk nak turbo kan exora. skang dlm peringkat trial kat kilang. drivetrain punya masalah nie kene la settle dlu. inilah masalahnya kalau xde gearbox sendiri. exora tu beratnya 1440kg, mana boleh gearbox 1.6 tanggung beban mcm tu. itu belum masuk dengan 7 penumpang lagi.

katakan 1440kg + 7 org (40kg x 7) = 1720kg.
berat normal kereta 1.6 adalah dalam 1100kg.

so, maknanya umpama pakai enjin n gearbox kancil tapi tarik body yg beratnya sama dengan saga BLM.

p/s: boss nissan pernah bg nasihat free kat proton. "proton perlu mempunyai teknologi drivetrain sendiri untuk membuat kereta yg lebih bagus".

aes
24-09-2009, 09:53 AM
exora....rs2nya mmg kena tunggu MPV Perodua dulu (saiz kecik le plk)

moneymaker3000
24-09-2009, 09:59 AM
40kg x 7 eh? aku rasa itu berat budak2 je tu. Kalau org dewasa standard 60-70kg tak termasuk muatan barang2 lagi

aes
24-09-2009, 10:02 AM
nak mintak pandangan owner exora....berbaloi tak beli exora ni? Bukan apa, kadang2 hati ni berkenan, kadang2 tak berkenan. Orang rumah asyik tny je ni.

sure_pips
24-09-2009, 10:43 AM
nak mintak pandangan owner exora....berbaloi tak beli exora ni? Bukan apa, kadang2 hati ni berkenan, kadang2 tak berkenan. Orang rumah asyik tny je ni.

alhamdulillah........so far semua ckp2 tidak mencerminkan produk.......lebih2 lg bukan owner.
apapun.....aku boleh ckp berbaloi2 dgn produk, harga serta satisfaction. alah menang memakai....biar je dgn pandangan "org luar":D

aes
24-09-2009, 10:47 AM
alhamdulillah........so far semua ckp2 tidak mencerminkan produk.......lebih2 lg bukan owner.
apapun.....aku boleh ckp berbaloi2 dgn produk, harga serta satisfaction. alah menang memakai....biar je dgn pandangan "org luar":D

tq....bukan apa, hati ni berbelah bagi. Takut jdk fobia cam kete persona aku skang.
..

moneymaker3000
24-09-2009, 10:49 AM
persona kau byk problem ke? aku igt gen2 je byk prob

krie1694
24-09-2009, 10:57 AM
tq....bukan apa, hati ni berbelah bagi. Takut jdk fobia cam kete persona aku skang.
..

problem aper kat pesona bos...??

sure_pips
24-09-2009, 11:02 AM
tq....bukan apa, hati ni berbelah bagi. Takut jdk fobia cam kete persona aku skang.
..

ngtah la........ramai gak owner berpuashati secara keseluruhan....
bab masalah kecik2 cth skrew tak ketat , dll dikira minor defect....rasa2 kereta lain jenama pun ada.
tp mcm sy ckp.......overall memang terlebih jangka dgn apa yg didengar.

yg utama dr sy, masa drive...no feeling underpower..tekan pedal jalan cucuk serupa je.....tp anda kena tau cara pengendalian...yg ni ramai fail....tp kita akan belajar saban hari dgn setiap hari memandu mpv auto ni.......
bab fc...rasa2 ok kot.just 1.6cc....ini pun kena tgk cara pandu....klu rempit selalu...enjin pun dahaga gak kan?...tp klu bawak2 easy n enjoy ride.....no problemo.....rm100 leh dapt 650km++....
resale value.....rasa2 much better dgn avanza dan seangkatan....dgr2 mpv lain habis harga junam sbb munculnya exora...hehe....but no heart feels....sendiri punya duit, sendiri pikir2
and....last but not least....harga amat affordable....kdng2 org suka ckp2....put it this way....klu kita mampu beli alphard...agak2 nak cari ke mpv lain? same goes with estima....if mampu dan no hal bab duit, i dont think org2 berkaitan akan tercari2 which mpv is better....just buy with what money u have in the bank...
yg biasa2...adalh nak beli tak mampu....so cakap je:D

aes
24-09-2009, 11:16 AM
problem aper kat pesona bos...??

Dulu IAFM, skang tgh tunggu nak tukar absorber, brek berbunyi. Masa 2-3 hari kereta baru keluar mmg best drive, lepas tu mcm2 bunyik keluar. Waja aku lagi senyap bunyi masa drive
..

aes
24-09-2009, 11:19 AM
ngtah la........ramai gak owner berpuashati secara keseluruhan....
bab masalah kecik2 cth skrew tak ketat , dll dikira minor defect....rasa2 kereta lain jenama pun ada.
tp mcm sy ckp.......overall memang terlebih jangka dgn apa yg didengar.

yg utama dr sy, masa drive...no feeling underpower..tekan pedal jalan cucuk serupa je.....tp anda kena tau cara pengendalian...yg ni ramai fail....tp kita akan belajar saban hari dgn setiap hari memandu mpv auto ni.......
bab fc...rasa2 ok kot.just 1.6cc....ini pun kena tgk cara pandu....klu rempit selalu...enjin pun dahaga gak kan?...tp klu bawak2 easy n enjoy ride.....no problemo.....rm100 leh dapt 650km++....
resale value.....rasa2 much better dgn avanza dan seangkatan....dgr2 mpv lain habis harga junam sbb munculnya exora...hehe....but no heart feels....sendiri punya duit, sendiri pikir2
and....last but not least....harga amat affordable....kdng2 org suka ckp2....put it this way....klu kita mampu beli alphard...agak2 nak cari ke mpv lain? same goes with estima....if mampu dan no hal bab duit, i dont think org2 berkaitan akan tercari2 which mpv is better....just buy with what money u have in the bank...
yg biasa2...adalh nak beli tak mampu....so cakap je:D

betul jgk....klu duit tak byk takkan nak beli MPV yg mahal2 pulak. Tgh tunggu klu ada EXORA R3.
..

ajax932
24-09-2009, 11:31 AM
kalau tgk design aku pilih... Grand livina... kalau impul lagi cun...

Kalau tgk poket... amik exora suda... haha

shamrin72
24-09-2009, 12:01 PM
kalau tgk design aku pilih... Grand livina... kalau impul lagi cun...

Kalau tgk poket... amik exora suda... haha

yaaa..betol3...ako stuju...:D

Ghost Rider
24-09-2009, 12:03 PM
alhamdulillah........so far semua ckp2 tidak mencerminkan produk.......lebih2 lg bukan owner.
apapun.....aku boleh ckp berbaloi2 dgn produk, harga serta satisfaction. alah menang memakai....biar je dgn pandangan "org luar":D

hehehe..bro pernah pakai keta lain x yg sekelas dgn exora?
bg aku harganya masih xberbaloi...

dh brapa lama dh pakai exora bro?:-?

aes
24-09-2009, 12:25 PM
hehehe..bro pernah pakai keta lain x yg sekelas dgn exora?
bg aku harganya masih xberbaloi...

dh brapa lama dh pakai exora bro?:-?

kereta apa lagi yg sekelas dgn exora?
..

zinedine
24-09-2009, 01:03 PM
exora adalah dalam kategori mid-sized MPV.
innova plak full sized MPV.
avanza dan grand livina pula adalah mini MPV.

exora bleh dibandingkan dengan stream n wish tetapi tidak bagi innova.

pendapat peribadi aku...proton tetap proton. rip off tetap rip off whatever harga apa pun dia letak. tahap reliability campro CPS masih belum terbukti. enjin campro sendiri pun baru berusia 5thn di pasaran tempatan (bermula dengan gen2 pd thn 2004).

enjin toyota pula telah terbukti reliabile sejak berzaman dan sistem vvt-i yg ada pada avanza n innova dah pun terbukti pada model corolla altis pada tahun 2001 yg masih gagah di jalanraya kita skang nie malah 2nd value pun bagus. sistem vvt-i lebih efisien dan mesra alam berbanding campro CPS. begitu juga dengan sistem CVTC dari nissan.

kereta pacuan roda belakang lebih seronok dipandu berbanding pacuan roda depan berdasarkan prisip "oversteer is better than understeer".

bezanya antara campro CPS pada exora dan model2 lain seperti waja, gen2 dan satria NEO adalah perubahan pada final drive sahaja. exora merendahkan final drive pada kotak gear. yang lain remain the same.

pembelian exora bg aku adalah 1 pembaziran kerana power-to-weight ratio yg teruk jika dibandingkan dengan grand livina. ia cuma menang dari segi harga SAHAJA. dari segi kualiti umpama langit dan bumi.

harus diingat...ada 1 kes exora tersadai di PLUS highway kerana kerosakan kotak gear. owner exora tersebut dibyr rm5k untuk tutup mulut dan dijanjikan model full spec sebagai ganti. operator yg towing exora tersebut diarahkan menutup exora tersebut dengan kanvas. kes ni mendapat perhatian serius oleh MD proton. ia x dihebohkan di dada ahkbar untuk mengelakkan malu. tetapi bagi staff2 proton dan kontraktor2 yg ada hubungkait dengan industri automotif nie dah lama tau ceritanya.


kes ni top secret proton.
aku dpt info nie dr staff proton coz aku salah sorang dr kontraktor proton.
dia yg bg tau full story masa exora tu otw ke utara.

aku pun x phm la proton nie. dengan adanya masalah yg mcm nie...diaorg bleh sibuk nak turbo kan exora. skang dlm peringkat trial kat kilang. drivetrain punya masalah nie kene la settle dlu. inilah masalahnya kalau xde gearbox sendiri. exora tu beratnya 1440kg, mana boleh gearbox 1.6 tanggung beban mcm tu. itu belum masuk dengan 7 penumpang lagi.

katakan 1440kg + 7 org (40kg x 7) = 1720kg.
berat normal kereta 1.6 adalah dalam 1100kg.

so, maknanya umpama pakai enjin n gearbox kancil tapi tarik body yg beratnya sama dengan saga BLM.

p/s: boss nissan pernah bg nasihat free kat proton. "proton perlu mempunyai teknologi drivetrain sendiri untuk membuat kereta yg lebih bagus".

Aku nak cadangkan kat mufti kerajaan & Majlis Fatwa Kebangsaan supaya keluarkan fatwa hukum membeli keta exora dan semua keta proton sebab beli keta proton ni membazir.

Hukum secara logiknya macam ni:

Membazir adalah sedara syaitan,
membeli keta proton termasuk exora adalah membazir,
jadi sesapa yang membeli keta proton ada sedara setan.

Kalau pada pandangan peribadi aku (Sama macam engko jugak) hukum membeli exora & semua keta proton adalah Haram sebab membazir dan boleh menjadikan kita sedara setan.

zinedine
24-09-2009, 01:05 PM
kereta apa lagi yg sekelas dgn exora?
..

Ghost Rider nak maksudkan keta lembu ler tu yg sekelas dgn exora tapi dia malu nak taip Kereta Lembu. Maknanya naik keta lembu lebih uppower dari naik exora yg underpower.

sure_pips
24-09-2009, 01:15 PM
kereta apa lagi yg sekelas dgn exora?
..

nak tau gak:-?

krie1694
24-09-2009, 01:17 PM
Ghost Rider nak maksudkan keta lembu ler tu yg sekelas dgn exora tapi dia malu nak taip Kereta Lembu. Maknanya naik keta lembu lebih uppower dari naik exora yg underpower.

amboii...ermm...susah nak bayangkan tur.....:-?:-?

aes
24-09-2009, 03:21 PM
Aku nak cadangkan kat mufti kerajaan & Majlis Fatwa Kebangsaan supaya keluarkan fatwa hukum membeli keta exora dan semua keta proton sebab beli keta proton ni membazir.

Hukum secara logiknya macam ni:

Membazir adalah sedara syaitan,
membeli keta proton termasuk exora adalah membazir,
jadi sesapa yang membeli keta proton ada sedara setan.

Kalau pada pandangan peribadi aku (Sama macam engko jugak) hukum membeli exora & semua keta proton adalah Haram sebab membazir dan boleh menjadikan kita sedara setan.

jgn le cakap camni....aku pun guna kereta proton :-?
..

Syaffieq25
24-09-2009, 03:32 PM
Bg aku la...

1. Innova - sbb dia ada power (enjin 2.0) dan tahan bila bawak ramai org (8org). Aircond full..setiap org dpt aircond. maksimum boleh bawak 160km/j. lebih dari itu, kereta akan rasa macam melayang. rasa luas even dah bawak 8orang.

2. Grand Livina - sbb gaya mcm sedan, tp sebenarnya MPV. minyak lebih jimat dati Innova. sempit sikit dari Innova.

3. Exora - Kereta ni under power sbb cc dia kecik. Takut tak tahan lama sbb kalau ikut pada history kereta keluaran proton agak kureng dari segi kualiti dan performance.

* aku bercakap berdasarkan pengalaman guna 3-3 kenderaan nie. bukan aku beli 3-3 kereta nie. tapi tukar2 pakai dgn member2. bg aku innova the best la. nak pulak innova yang G punya.

krie1694
24-09-2009, 04:40 PM
grand lavina pun klu kat lbh raya bwk dlm 130 - 140km/j pun da goyang klu berselisih dgn kenderaan berat....:((:((

ferriz
24-09-2009, 04:42 PM
aku vote grand livina coz walaupun tergolek masuk longkang,dia ttp maintain cun..

http://img5.imageshack.us/img5/9487/dsc00217ye.jpg

krie1694
24-09-2009, 04:43 PM
uihhh...php 5788...clh da tur....:D:D:D

KaZZ
24-09-2009, 05:51 PM
innova lagi besar dari exora ke? tengok measurement pada website kereta masing-masing pun dah tau mana satu yg lagi besar, bila kita naik pun kita dapat bezakan

ferriz
24-09-2009, 08:15 PM
uihhh...php 5788...clh da tur....:D:D:D

apa lg..tembak la no tu..:)):))

krie1694
25-09-2009, 10:38 AM
apa lg..tembak la no tu..:)):))

saturday punyer kertas pekser nie......#:-S#:-S:D:D

ferriz
25-09-2009, 06:01 PM
saturday punyer kertas pekser nie......#:-S#:-S:D:D

haha..pusing2 sket no tu..mana tau kot2 kena..:))

world
25-09-2009, 09:08 PM
Bg aku la...

1. Innova - sbb dia ada power (enjin 2.0) dan tahan bila bawak ramai org (8org). Aircond full..setiap org dpt aircond. maksimum boleh bawak 160km/j. lebih dari itu, kereta akan rasa macam melayang. rasa luas even dah bawak 8orang.

2. Grand Livina - sbb gaya mcm sedan, tp sebenarnya MPV. minyak lebih jimat dati Innova. sempit sikit dari Innova.

3. Exora - Kereta ni under power sbb cc dia kecik. Takut tak tahan lama sbb kalau ikut pada history kereta keluaran proton agak kureng dari segi kualiti dan performance.

* aku bercakap berdasarkan pengalaman guna 3-3 kenderaan nie. bukan aku beli 3-3 kereta nie. tapi tukar2 pakai dgn member2. bg aku innova the best la. nak pulak innova yang G punya.

Wow hebat hang no... dah try 3-3 ...

Aku pun dah try 3-3 sama macam hang jugak tapi kat kedai keta la.. bila bwk 3-3 tu memasing ada 'RASA' tersendiri..

Mana yang goyang lebih , mana yang lambat pick up , mana yang sempit ... anyway terpulang kepada individu yang nak bayor tu ... sanggup bayor mahal skit angkat yg lebih bagus... agak2 bajet ciput pakaila yang seadanya.. memasing ada citarasa tersendiri ... :D:D:D

acan
25-09-2009, 09:14 PM
aku vote grand livina coz walaupun tergolek masuk longkang,dia ttp maintain cun..

http://img5.imageshack.us/img5/9487/dsc00217ye.jpg

da msk longkang pn cun lg tu..:)):))

yustaiping2
26-09-2009, 01:36 AM
matriks bini aku 40 ajer dari as ke ganu :D

xleh lawaan kawe punyo wira 1.5 (TPG ke Ayer Hitam (beraya ke melaka) 575km RM 64 jer... hahaha

off topic jab

ferriz
26-09-2009, 02:07 AM
da msk longkang pn cun lg tu..:)):))

itu la pasal..

yg bestnyer,time livina ni tergolek dlm longkang,amoi tu xmo kuar dr keter..best sgt kot naik livina ni sampai nk kuar pn malas..:))

iamloco
26-09-2009, 09:42 AM
kalo ikut design, aku vote exora, depan dia cun wo...

ferriz
26-09-2009, 11:31 AM
exora besar tp xkene ngn enjin dia yg kureng sket..

sureprofit
26-09-2009, 12:31 PM
Aku tengok Livina ni klu sumbat 6 org ade rupa cam tin sardin cap ayam lak :D

KaZZ
26-09-2009, 08:44 PM
exora besar tp xkene ngn enjin dia yg kureng sket..

avanza,grand livina memang kurang besar dari exora tapi memang direka untuk sumbat 7orang

aes
29-09-2009, 11:31 AM
dah congak2....exora mgkn jdk pilihan sbb murah dan besar. Nak bawak arnab pun senang.

aes
29-09-2009, 11:36 AM
klu exora prime dah keluar lagi best....convert exora biasa ke prime pun ok jgk.
http://www.flickr.com/photos/azuwanibrahim/3446455772/
..

BOCK
29-09-2009, 11:42 AM
dah congak2....exora mgkn jdk pilihan sbb murah dan besar. Nak bawak arnab pun senang.

bole arr aku tumpangkan arnab aku nanti :)):)):))

aes
29-09-2009, 11:50 AM
bole arr aku tumpangkan arnab aku nanti :)):)):))

boleh....apa salahnya. Naik persona arnab stress le plk. Klu naiok exora blh bkk dvd cerita bugs bunny. BOCK ada arnab ke?
..

BOCK
29-09-2009, 11:55 AM
boleh....apa salahnya. Naik persona arnab stress le plk. Klu naiok exora blh bkk dvd cerita bugs bunny. BOCK ada arnab ke?
..

ko nak bape ekor ... nanti aku sent kat facebook :)):))

hazri99
29-09-2009, 12:33 PM
citra gak best...

twitter
04-11-2009, 05:43 PM
citra gak best...

citra kuat makan minyak...:eek:

heavenly_king
04-11-2009, 07:29 PM
klu dari segi harga exora mmg berbaloi

Berbaloi baloi....:eek:

WnB
04-11-2009, 07:39 PM
dah naik exora... mmg rasa luas n selesa.. dashboard ngan tempat duduk depan terasa jauh (pada kedudukan biasa)....ruang kaki tengah pun luas n selesa... power ?? mmg terasa cket kurang..

kalau lawan avanza 1.3 den test pick up den rasa tak jauh sangat exora tinggalkan avanza...hehehehehe...

innova pun selesa n besar juga...

dua2 tumpang jer.. feel drive belum puas lagi.. hehehehehehe

geniusneuro
05-11-2009, 02:16 AM
grand livina aku suke, sebab design lawa... pnah test drive innnova, bf punya... best gak sebenanye, cume mmg untuk family la... :P

g kuar jalan ngan bf, org ingat cam da kawin je... wakakaka

BOCK
07-11-2009, 04:06 PM
peh hatiku sudah ditawan grand livina daaa

NEMO
07-11-2009, 04:13 PM
peh hatiku sudah ditawan grand livina daaa

pe lg..angkat la..byk skit stok kek lapis leh muat tu..:))