PDA

View Full Version : Kegiatan along semakin berleluasa


Dann
27-03-2009, 03:55 PM
Sejak akhir-akhir ini, semenjak ekonomi yang semakin merudum (recession) ini kita mungkin tidak menyedari ada pihak yang mengambil kesempatan atas situasi dimana pegangan cash oleh rakyat semakin kurang. Antara kegiatan jahat & haram yang terlinat ialah kegiatan Ah Long.

U all ada perasan tak semakin banyak iklan tawaran pinjaman along ini di merata tempat seperti flyers yg berbondong-bondong, iklan-iklan tampal di tiang elektrik, dinding bangunan & premis, ada yg buat cantik-cantik letak sign tiang kecil dan banyak lagi tempat sehingga batang pokok pun jadi mangsa seolah-olah seperti menghadapi satu pilihanraya.

Sungguh menghairankan apabila seolah-olah pihak berkuasa 'buat buta' fenomena ini berlaku di hampir setiap tempat.

Bincangkan elok-elok fenomena ini supaya kita dapat satu rumusan dapat sama-sama basmi gejala ini.

P/s: Kematangan anda berforum amat dihargai. Bebudak duduk tepi kalau nak buat lawak.

baller
27-03-2009, 04:09 PM
aku parking je keta mana2,mesti ade flyers dorang letak dkt wiper keta...2-3 lak tuh

StanNero
27-03-2009, 04:10 PM
aku parking je keta mana2,mesti ade flyers dorang letak dkt wiper keta...2-3 lak tuh

Sangat setuju.. Kalau parking motor kat opis.. semua motor terselit KAd biz celah side mirror..

dulu2 xde pun

alonso
27-03-2009, 04:15 PM
Sangat setuju.. Kalau parking motor kat opis.. semua motor terselit KAd biz celah side mirror..

dulu2 xde pun

a'ah,sama la tu
kadang2 selamba badak je dorg selit2 kad depan guard tu
kuang asam toi:mad:

sonche
27-03-2009, 04:17 PM
kat bonet teksi pun dah ada iklan along 'berlesen'. Yang flyers takyah cakap la, x larat dah nk kutip depan kedai aku ni, semua jadi sampah yang sakitkan mata. bila dah tutup kedai, sakit hati ngan flyers yang selit kat wiper keta, kena plak baru lepas hujan, susah nk buang.

Walau susah macam mana pun, elakkan dari pinjam along.

harraz asyraaf
27-03-2009, 04:17 PM
Sejak akhir-akhir ini, semenjak ekonomi yang semakin merudum (recession) ini kita mungkin tidak menyedari ada pihak yang mengambil kesempatan atas situasi dimana pegangan cash oleh rakyat semakin kurang. Antara kegiatan jahat & haram yang terlinat ialah kegiatan Ah Long.

U all ada perasan tak semakin banyak iklan tawaran pinjaman along ini di merata tempat seperti flyers yg berbondong-bondong, iklan-iklan tampal di tiang elektrik, dinding bangunan & premis, ada yg buat cantik-cantik letak sign tiang kecil dan banyak lagi tempat sehingga batang pokok pun jadi mangsa seolah-olah seperti menghadapi satu pilihanraya.

Sungguh menghairankan apabila seolah-olah pihak berkuasa 'buat buta' fenomena ini berlaku di hampir setiap tempat.

Bincangkan elok-elok fenomena ini supaya kita dapat satu rumusan dapat sama-sama basmi gejala ini.

P/s: Kematangan anda berforum amat dihargai. Bebudak duduk tepi kalau nak buat lawak.

betol la sangat...

as if macam ada kebenaran jer dari pihak berkuasa....

kalau setakat nak rakyat jer combating along....tak ley jugak...

kena berganding bahu pihak berkuasa ngn rakyat agar along ni tadak la bermaharajalela...

ni siap ada plak...perkataan..."licenced Money Lender"...apa kes??
sapa aja la yg bagi lesen tu??

my.name.is.nad
27-03-2009, 04:19 PM
kat kuching pun sama. kat restorant pun sukahati main tempek je dia org letak.

ameant
27-03-2009, 04:20 PM
itu baru along.... belum masuk yg iklan koperasi punya... penuh peti surat dgn iklan2 pinjaman.

sonche
27-03-2009, 04:21 PM
betol la sangat...

as if macam ada kebenaran jer dari pihak berkuasa....

kalau setakat nak rakyat jer combating along....tak ley jugak...

kena berganding bahu pihak berkuasa ngn rakyat agar along ni tadak la bermaharajalela...

ni siap ada plak...perkataan..."licenced Money Lender"...apa kes??
sapa aja la yg bagi lesen tu??

Pakcik2 area sini memang akan koyak/cabut je banner kat papan tanda jalan tu. Tapi esoknya konfem ada balik. Tu je la yang bleh buat.

Kat tepi kedai aku, stail baru dah, guna chop plak. adei... takkan nk cat balik?!

azam_p
27-03-2009, 04:21 PM
skrg ni diorg gune mcm2 cara,ada yg bubuh nama melayu...tp bila call org dia gak yg jawab...citer ni penah didedahkn kalo x silap aku kt 360...

epbx
27-03-2009, 04:22 PM
aku buat x tau jer......
baik lyan bank........
bank pun skrg merayu supaya org buat loan...
agro bank pilihan aku skrg...
interest dah murah skrg

az7771
27-03-2009, 04:23 PM
susah sgt ke nak hapus kan along nie... aku tengok makin hari makin tambah bukan makin kurang... nak harap sapa PBT, Polis,

CikSukan
27-03-2009, 04:23 PM
"Bebudak duduk tepi kalau nak buat lawak" - good message ! :D

Actually apa yg I peratikan rakyat Malaysia yg baru nak berjinak untuk pinjam duit at 1st place diorang tak tahu term and condition dangerous dengan along ni.

Media banyak ceritakan pasal orang tu tak bayar kena belasah, dll. Yg diorang tak alert ialah untuk education purpose perspective dari Maths.

Macam I pun tak tahu letsay
1.Berapa kadar riba dan bunga dari pinjaman pokok.
2.Adakah dikira sehari, hours atau monthly.
3.Ada kata along berlesen ? lesen dari sapa?
4.study case macam bank akan bagi you loan kalau baki 40& dari gaji bersih cukup untuk cover sara hidup..otherwise you kena ada grantor.
5.Jika public di fahamkan possibility untuk bayar balik pinjaman dengan along adalah close to mustahil, cekik darah, lintah darat..so mungkin boleh bagi kesedaran dalaman, thats not the way. Ini adalah TRAP!!

Apa yg I tanya kawan2 dan observation sendiri "Orang tu kena simbah cat rumah dia pasal tak bayar hutang" So I nampak silap tu weigh pada si peminjam not along. Ni yg I rasa kena betulkan konsep kegiatan benda ni.?

PendingDiraja
27-03-2009, 04:25 PM
along lintah darat, angah lintah air..sori bro main2 jer

harraz asyraaf
27-03-2009, 04:26 PM
Pakcik2 area sini memang akan koyak/cabut je banner kat papan tanda jalan tu. Tapi esoknya konfem ada balik. Tu je la yang bleh buat.

Kat tepi kedai aku, stail baru dah, guna chop plak. adei... takkan nk cat balik?!

hihihi...nombor tepon ada...alamat ada...

meh la gotong royong catkan muka sang ahlong....ajak pihak polis gotong royong skali...baru besh....

permasalahan along ni bukan kat melayu jer tau...malah kes yg melibatkan kaum cina lagi besar daripada kes yg melibatkan melayu...

itula aku kata...pesal la pihak berkuasa tempatan dan penguatkuasa undang-undang tak amik tindakan??

kalau tadak undang2 yg spesifik...wat la undang-undang...hihihihi

onerich
27-03-2009, 04:26 PM
mengambil kesempatan di atas apa yang berlaku sekarang...sekali terkena..seumur idup merana...

nazim5123
27-03-2009, 04:27 PM
persoalannya apakah tindakan yang kita boleh ambil untuk mengatasi masalah ini

pada pendapat saya perkara ini mesti di bendung segera sebelum perkara ini menjadi lebih buruk dan serius

tapi apa yang lebih mengecewekan pihak berwajib seperti menghalalkan mereka dan ternyata lebih teruk lagi membiarkan orang awam menjadi mangsa mereka

ada sesaper yang boleh berikan cadangan untuk mengatasi masalah ini supaya orang awam tidak menjadi mangsa mereka ini

kalau katakan kita nak buat laporan polis rasanya takder kes untuk kita laporkan lagi.........

jadi ada sesaper boleh bagi cadangan untuk kita bincangkan bersama

bong
27-03-2009, 04:31 PM
papan2 tanda pun sekarang penuh dgn iklan along, kadangkala susah nak baca nama jalan ... :mad:

nazwa69.net
27-03-2009, 04:37 PM
bangunan, pejabat puak pemberi pinjaman ni pon besar2 dah skang... untung banyak sangat dah kot...

CikSukan
27-03-2009, 04:40 PM
persoalannya apakah tindakan yang kita boleh ambil untuk mengatasi masalah ini

pada pendapat saya perkara ini mesti di bendung segera sebelum perkara ini menjadi lebih buruk dan serius

tapi apa yang lebih mengecewekan pihak berwajib seperti menghalalkan mereka dan ternyata lebih teruk lagi membiarkan orang awam menjadi mangsa mereka

ada sesaper yang boleh berikan cadangan untuk mengatasi masalah ini supaya orang awam tidak menjadi mangsa mereka ini

kalau katakan kita nak buat laporan polis rasanya takder kes untuk kita laporkan lagi.........

jadi ada sesaper boleh bagi cadangan untuk kita bincangkan bersama

1.Masalah tanggungan hutang dan kegagalan mengurus kredit dengan baik sebenarnya bukan hanya dihadapi oleh penjawat awam bahkan juga kepada tidak kurang daripada 1.72 juta orang melayu yang telah dewasa dan pencari pendapatan yang aktif di Malaysia. Kakitangan awam amat bernasib baik kerana jaminan pendapatan tetap dan majikan iaitu kerajaan yang tentunya teguh sudah pasti memudahkan mereka mendapat pinjaman dari semua arah. Tidak semua rakyat Malaysia khususnya orang melayu memperolehi kemudahan ini. Kerana wujudnya kemudahan sedemikian rupa, ada di antara penjawat awam ini yang telah menyalahgunakan bukti pendapatan mereka itu untuk memperolehi wang pinjaman. Tetapi perkara sedemikian tidak dapat dielakkan dalam sesetengah perkara. Tuntutan keperluan semasa, kenaikan harga barangan, tanggungan hutang, kecemasan, pendidikan anak-anak dan lain-lain lagi telah memaksa mereka mengambil jalan mudah dengan meminjam seboleh-bolehnya tanpa mengira akibatnya.

2.Persoalannya di sini adalah apakah terdapat jalan penyelesaiannya? Jawapannya sudah tentu ada. Terdapat dua cara mengatasi masalah ini. Satu adalah menerusi penyelesaian mikro manakala cara lainnya adalah berbentuk makro iaitu dengan kerjasama kerajaan. Bagaimanapun pada kali ini penyelesaian secara mikro iaitu penglibatan individu-individu yang di dalam kategori ”masalah” sahaja yang akan diketengahkan. Sekiranya terdapat minat untuk mencari penyelesaian makro, perkara ini boleh diterangkan dengan lebih lanjut lagi. Bagaimanakah penyelesaian mikro atau berkaitan individu ini? Jawapannya adalah menerusi kreativiti dan inovasi perancangan kewangan.
Apakah itu perancangan kewangan? Perancangan Kewangan adalah satu proses di mana seseorang individu merancang masa hadapan dalam memenuhi matlamat peribadi dan kewangan melalui pembangunan dan perlaksanaan perancangan kewangan yang menyeluruh. Secara ringkasnya ia adalah ”personal corporate finance”. Ia merupakan suatu ilmu dan industri yang terpenting dalam kehidupan.

3.Rakyat Malaysia pada dasarnya masih tidak diberi pendedahan secukupnya mengenai perkara ini. Benar, separuh daripada manusia terkaya di dunia adalah perancang kewangan. Nama-nama seperti Warren Buffet (pemilik AIG Group) orang kedua terkaya di dunia dan keluarga Waltons (asasnya pemilik Wal-Mart)di mana 4 orang ahli kelurganya adalah antara 10 terkaya di dunia pada amnya adalah perancang kewangan yang boleh dijadikan contoh. Tujuh aspek utama dalam perancangan kewangan adalah meliputi aliran tunai, perbankan, hartanah, saham/ekuiti, insurans, cukai dan peninggalan harta (estate planning).

4.Asas perancangan kewangan adalah simpanan. Dengan adanya simpanan, seseorang itu boleh membentuk “platform” dengan mudah. Bagaimanapun tidak semua orang mempunyai tabiat menyimpan yang baik. Oleh itu cara alternatif yang boleh digunakan adalah dengan meminjam. Dengan kecairan yang tinggi dan kadar faedah yang rendah sekarang ini, bank adalah opsyen yang mudah dan murah bagi membentuk “platform” atau dengan kata lain, modal, bagi memulakan langkah merancang kewangan. Penubuhan platfom (modal) merupakan tunggak kepada perancangan kewangan yang menyeluruh.

5.Bagaimanapun, untuk menubuhkan sebuah platfom yang baik menerusi meminjam (leveraging) seseorang itu perlu mengetahui beberapa prinsip asas pengurusan kredit. Pada dasarnya platform boleh dibentuk daripada 3 sumber pendapatan, samada menerusi simpanan sendiri (tunai), pemberian (pinjaman) keluarga dan cara kebiasaan yang ramai menggunakannya yakni menerusi pinjaman daripada institusi kewangan. Manakala melalui pinjaman ini pula, individu boleh memperolehinya menerusi 3 cara juga iaitu, pinjaman peribadi, overdraf (tanpa cagaran) dan pinjaman tetap(kebiasaannya pinjaman perumahan).

6.Bagi individu yang ingin membina paltfom melalui cara meminjam (leveraging) ini, mereka harus memahami pengiraan kadar faedah. Sesebuah pinjaman itu terbahagi kepada 2 yang merangkumi pokok (prinsipal) dan faedah (interest). Pokok harus dibayar, tiada cara lain. Tetapi faedah boleh dielak sekiranya kita mengetahui cara pengiraannya. Terdapat 4 jenis pengiraan faedah iaitu, kadar tetap(flat rate), kebiasaannya untuk pembelian kereta atau pinjaman peribadi, kadar tahunan (yearly rests), kadar ini digunakan untuk sesetengah pembelian konsumer, kadar bulanan (monthly rests) untuk pembelian rumah(pinjaman perumahan kerajaan dan swasta) dan kadar harian (daily rests) yang digunakan untuk kemudahan overdraf dan sesetengah pinjaman perumahan swasta. Kadar faedah yang menguntungkan kita adalah kadar harian (daily rests). Ini adalah kiranya kadar sebenar (effective rate) untuk pengiraan kadar harian adalah yang paling murah.

7.Bagaimanpun sebelum seseorang itu meminjam persoalan pertama yang harus dijawab adalah bagaimana hendak membayarnya? Menerusi kreativiti perancangan kewangan, modal menerusi pinjaman untuk pembentukan platfom terlebih dahulu dilaburkan ke dalam alat pelaburan yang memberi pulangan serta boleh disandarkan untuk mendapatkan kemudahan overdraf. Dengan cara ini, pulangan menerusi pelaburan dengan hanya pulangan (anggaran) 8% setahun dikompaunkan untuk 8 tahun, cukup untuk membayar pinjaman tanpa perlu membayarnya. Kemudahan Overdraf boleh digunakan sebagai platfom.


8.Setelah pembentukan platfom (modal) ini, seseorang itu boleh melaksanakan perkara-perkara seperti berikut:-

1.Menyelesai/mengurangkan hutang
2.Untuk memenuhi keperluan tuntutan semasa.
3.Penyediaan tabungan kecemasan
4.Keperluan pendidikan anak-anak.
5.Melawan kenaikan harga/inflasi.
6.Penyediaan menghadapi persaraan.

9.Adalah salah jika anda diberitahu bahawa berhutang itu bagus. Hidup akan lebih bermakna dan mudah jika kita tiada bebanan hutang. Bagaimanapun masalahnya adalah mampukah kita membayar pembelian kita seperti membeli kereta, rumah dan lain-lain perbelanjaan yang mahal dengan tunai? Perancangan kewangan yang berjaya akan membolehkan kita melabur dan merancang tanggungan hutang kita dengan sempurna. Hasilnya nanti akan membolehkan kita membentuk kekayaan. Bagaimanapun ramai antara kita gagal mengumpul kekayaan disebabkan oleh masalah hutang. Dalam budaya meminjam khususnya di kalangan masyarakat Melayu di Malaysia ini, jika boleh mereka tidak mahu meminjam, jika meminjam pula mereka tak mahu bayar. Ini merupakan satu sikap yang salah. Sepatutnya kita harus mempunyai sikap, jika perlu berhutang, hutang harus diselesaikan dengan segera. Kegagalan memenuhi faktor ini dan mengurus hutang dengan baik telah menyebabkan ramai orang tersungkur sebelum sempat memulakan langkah pertama membina kekayaan. Kebebasan kewangan pada asasnya adalah bebas daripada hutang.

bellaluna
27-03-2009, 04:53 PM
ape yg si peminjam bayar sikit2 tue pon baru bunge.

pokok ntah bile2 nak settle.

tiap kali lewat bayar, bunge yg dikenakan diambil plak dari total hutang yg latest tue. #:-S#:-S

gandaduit
28-03-2009, 12:33 AM
Ini serius...! kata wonder pets!

nazim5123
28-03-2009, 12:42 AM
1.Masalah tanggungan hutang dan kegagalan mengurus kredit dengan baik sebenarnya bukan hanya dihadapi oleh penjawat awam bahkan juga kepada tidak kurang daripada 1.72 juta orang melayu yang telah dewasa dan pencari pendapatan yang aktif di Malaysia. Kakitangan awam amat bernasib baik kerana jaminan pendapatan tetap dan majikan iaitu kerajaan yang tentunya teguh sudah pasti memudahkan mereka mendapat pinjaman dari semua arah. Tidak semua rakyat Malaysia khususnya orang melayu memperolehi kemudahan ini. Kerana wujudnya kemudahan sedemikian rupa, ada di antara penjawat awam ini yang telah menyalahgunakan bukti pendapatan mereka itu untuk memperolehi wang pinjaman. Tetapi perkara sedemikian tidak dapat dielakkan dalam sesetengah perkara. Tuntutan keperluan semasa, kenaikan harga barangan, tanggungan hutang, kecemasan, pendidikan anak-anak dan lain-lain lagi telah memaksa mereka mengambil jalan mudah dengan meminjam seboleh-bolehnya tanpa mengira akibatnya.

2.Persoalannya di sini adalah apakah terdapat jalan penyelesaiannya? Jawapannya sudah tentu ada. Terdapat dua cara mengatasi masalah ini. Satu adalah menerusi penyelesaian mikro manakala cara lainnya adalah berbentuk makro iaitu dengan kerjasama kerajaan. Bagaimanapun pada kali ini penyelesaian secara mikro iaitu penglibatan individu-individu yang di dalam kategori ”masalah” sahaja yang akan diketengahkan. Sekiranya terdapat minat untuk mencari penyelesaian makro, perkara ini boleh diterangkan dengan lebih lanjut lagi. Bagaimanakah penyelesaian mikro atau berkaitan individu ini? Jawapannya adalah menerusi kreativiti dan inovasi perancangan kewangan.
Apakah itu perancangan kewangan? Perancangan Kewangan adalah satu proses di mana seseorang individu merancang masa hadapan dalam memenuhi matlamat peribadi dan kewangan melalui pembangunan dan perlaksanaan perancangan kewangan yang menyeluruh. Secara ringkasnya ia adalah ”personal corporate finance”. Ia merupakan suatu ilmu dan industri yang terpenting dalam kehidupan.

3.Rakyat Malaysia pada dasarnya masih tidak diberi pendedahan secukupnya mengenai perkara ini. Benar, separuh daripada manusia terkaya di dunia adalah perancang kewangan. Nama-nama seperti Warren Buffet (pemilik AIG Group) orang kedua terkaya di dunia dan keluarga Waltons (asasnya pemilik Wal-Mart)di mana 4 orang ahli kelurganya adalah antara 10 terkaya di dunia pada amnya adalah perancang kewangan yang boleh dijadikan contoh. Tujuh aspek utama dalam perancangan kewangan adalah meliputi aliran tunai, perbankan, hartanah, saham/ekuiti, insurans, cukai dan peninggalan harta (estate planning).

4.Asas perancangan kewangan adalah simpanan. Dengan adanya simpanan, seseorang itu boleh membentuk “platform” dengan mudah. Bagaimanapun tidak semua orang mempunyai tabiat menyimpan yang baik. Oleh itu cara alternatif yang boleh digunakan adalah dengan meminjam. Dengan kecairan yang tinggi dan kadar faedah yang rendah sekarang ini, bank adalah opsyen yang mudah dan murah bagi membentuk “platform” atau dengan kata lain, modal, bagi memulakan langkah merancang kewangan. Penubuhan platfom (modal) merupakan tunggak kepada perancangan kewangan yang menyeluruh.

5.Bagaimanapun, untuk menubuhkan sebuah platfom yang baik menerusi meminjam (leveraging) seseorang itu perlu mengetahui beberapa prinsip asas pengurusan kredit. Pada dasarnya platform boleh dibentuk daripada 3 sumber pendapatan, samada menerusi simpanan sendiri (tunai), pemberian (pinjaman) keluarga dan cara kebiasaan yang ramai menggunakannya yakni menerusi pinjaman daripada institusi kewangan. Manakala melalui pinjaman ini pula, individu boleh memperolehinya menerusi 3 cara juga iaitu, pinjaman peribadi, overdraf (tanpa cagaran) dan pinjaman tetap(kebiasaannya pinjaman perumahan).

6.Bagi individu yang ingin membina paltfom melalui cara meminjam (leveraging) ini, mereka harus memahami pengiraan kadar faedah. Sesebuah pinjaman itu terbahagi kepada 2 yang merangkumi pokok (prinsipal) dan faedah (interest). Pokok harus dibayar, tiada cara lain. Tetapi faedah boleh dielak sekiranya kita mengetahui cara pengiraannya. Terdapat 4 jenis pengiraan faedah iaitu, kadar tetap(flat rate), kebiasaannya untuk pembelian kereta atau pinjaman peribadi, kadar tahunan (yearly rests), kadar ini digunakan untuk sesetengah pembelian konsumer, kadar bulanan (monthly rests) untuk pembelian rumah(pinjaman perumahan kerajaan dan swasta) dan kadar harian (daily rests) yang digunakan untuk kemudahan overdraf dan sesetengah pinjaman perumahan swasta. Kadar faedah yang menguntungkan kita adalah kadar harian (daily rests). Ini adalah kiranya kadar sebenar (effective rate) untuk pengiraan kadar harian adalah yang paling murah.

7.Bagaimanpun sebelum seseorang itu meminjam persoalan pertama yang harus dijawab adalah bagaimana hendak membayarnya? Menerusi kreativiti perancangan kewangan, modal menerusi pinjaman untuk pembentukan platfom terlebih dahulu dilaburkan ke dalam alat pelaburan yang memberi pulangan serta boleh disandarkan untuk mendapatkan kemudahan overdraf. Dengan cara ini, pulangan menerusi pelaburan dengan hanya pulangan (anggaran) 8% setahun dikompaunkan untuk 8 tahun, cukup untuk membayar pinjaman tanpa perlu membayarnya. Kemudahan Overdraf boleh digunakan sebagai platfom.


8.Setelah pembentukan platfom (modal) ini, seseorang itu boleh melaksanakan perkara-perkara seperti berikut:-

1.Menyelesai/mengurangkan hutang
2.Untuk memenuhi keperluan tuntutan semasa.
3.Penyediaan tabungan kecemasan
4.Keperluan pendidikan anak-anak.
5.Melawan kenaikan harga/inflasi.
6.Penyediaan menghadapi persaraan.

9.Adalah salah jika anda diberitahu bahawa berhutang itu bagus. Hidup akan lebih bermakna dan mudah jika kita tiada bebanan hutang. Bagaimanapun masalahnya adalah mampukah kita membayar pembelian kita seperti membeli kereta, rumah dan lain-lain perbelanjaan yang mahal dengan tunai? Perancangan kewangan yang berjaya akan membolehkan kita melabur dan merancang tanggungan hutang kita dengan sempurna. Hasilnya nanti akan membolehkan kita membentuk kekayaan. Bagaimanapun ramai antara kita gagal mengumpul kekayaan disebabkan oleh masalah hutang. Dalam budaya meminjam khususnya di kalangan masyarakat Melayu di Malaysia ini, jika boleh mereka tidak mahu meminjam, jika meminjam pula mereka tak mahu bayar. Ini merupakan satu sikap yang salah. Sepatutnya kita harus mempunyai sikap, jika perlu berhutang, hutang harus diselesaikan dengan segera. Kegagalan memenuhi faktor ini dan mengurus hutang dengan baik telah menyebabkan ramai orang tersungkur sebelum sempat memulakan langkah pertama membina kekayaan. Kebebasan kewangan pada asasnya adalah bebas daripada hutang.

peh penuh berinformasi dari mana sumberni

kot dari diri sendiri apa kata bukak satu thread untuk menerangkan lebih lanjut berkenaan ideani

ni kira dah setaraf idea kiyosaki ni
:)paid:)paid:)paid:)paid:)paid:)paid
:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

cikepong
28-03-2009, 12:47 AM
rumah aku hari-hari dapat kertas dengan kad kecik-kecik suruh buat loan along.....mentang-mentang rumah aku buruk korang ingat aku takde duit ke..tak guna punya ahlong.

eday84
28-03-2009, 12:52 AM
dulu ada satu thread sorang kakak ni pinjam duit dengan along tak bgtau suami.. kemudian ada satu masa dia xdpt nak bayar habis.. along tu cakap suruh gadai body je huhu.. last2 akak tu senyap jek tak reply2.. harap2 selamat la kakak tu dan family dia, dan tak tergadai bodynya.. kalau gadai body pun hutang takkan nak selesai punya..

GT
28-03-2009, 12:54 AM
Rasanya mereka dah kembali aktif... sebab sekarang kegawatan ekonomi telah menyebabkan pendapatan individu agak terjejas.

So, ini merupakan peluang bagi mereka mendapat keuntungan daripada kesempitan kewangan yang banyak dihadapi oleh individu-individu tertentu...

Terutamanya para peniaga......:((

wanzue
28-03-2009, 12:54 AM
1.Masalah tanggungan hutang dan kegagalan mengurus kredit dengan baik sebenarnya bukan hanya dihadapi oleh penjawat awam bahkan juga kepada tidak kurang daripada 1.72 juta orang melayu yang telah dewasa dan pencari pendapatan yang aktif di Malaysia. Kakitangan awam amat bernasib baik kerana jaminan pendapatan tetap dan majikan iaitu kerajaan yang tentunya teguh sudah pasti memudahkan mereka mendapat pinjaman dari semua arah. Tidak semua rakyat Malaysia khususnya orang melayu memperolehi kemudahan ini. Kerana wujudnya kemudahan sedemikian rupa, ada di antara penjawat awam ini yang telah menyalahgunakan bukti pendapatan mereka itu untuk memperolehi wang pinjaman. Tetapi perkara sedemikian tidak dapat dielakkan dalam sesetengah perkara. Tuntutan keperluan semasa, kenaikan harga barangan, tanggungan hutang, kecemasan, pendidikan anak-anak dan lain-lain lagi telah memaksa mereka mengambil jalan mudah dengan meminjam seboleh-bolehnya tanpa mengira akibatnya.

2.Persoalannya di sini adalah apakah terdapat jalan penyelesaiannya? Jawapannya sudah tentu ada. Terdapat dua cara mengatasi masalah ini. Satu adalah menerusi penyelesaian mikro manakala cara lainnya adalah berbentuk makro iaitu dengan kerjasama kerajaan. Bagaimanapun pada kali ini penyelesaian secara mikro iaitu penglibatan individu-individu yang di dalam kategori ”masalah” sahaja yang akan diketengahkan. Sekiranya terdapat minat untuk mencari penyelesaian makro, perkara ini boleh diterangkan dengan lebih lanjut lagi. Bagaimanakah penyelesaian mikro atau berkaitan individu ini? Jawapannya adalah menerusi kreativiti dan inovasi perancangan kewangan.
Apakah itu perancangan kewangan? Perancangan Kewangan adalah satu proses di mana seseorang individu merancang masa hadapan dalam memenuhi matlamat peribadi dan kewangan melalui pembangunan dan perlaksanaan perancangan kewangan yang menyeluruh. Secara ringkasnya ia adalah ”personal corporate finance”. Ia merupakan suatu ilmu dan industri yang terpenting dalam kehidupan.

3.Rakyat Malaysia pada dasarnya masih tidak diberi pendedahan secukupnya mengenai perkara ini. Benar, separuh daripada manusia terkaya di dunia adalah perancang kewangan. Nama-nama seperti Warren Buffet (pemilik AIG Group) orang kedua terkaya di dunia dan keluarga Waltons (asasnya pemilik Wal-Mart)di mana 4 orang ahli kelurganya adalah antara 10 terkaya di dunia pada amnya adalah perancang kewangan yang boleh dijadikan contoh. Tujuh aspek utama dalam perancangan kewangan adalah meliputi aliran tunai, perbankan, hartanah, saham/ekuiti, insurans, cukai dan peninggalan harta (estate planning).

4.Asas perancangan kewangan adalah simpanan. Dengan adanya simpanan, seseorang itu boleh membentuk “platform” dengan mudah. Bagaimanapun tidak semua orang mempunyai tabiat menyimpan yang baik. Oleh itu cara alternatif yang boleh digunakan adalah dengan meminjam. Dengan kecairan yang tinggi dan kadar faedah yang rendah sekarang ini, bank adalah opsyen yang mudah dan murah bagi membentuk “platform” atau dengan kata lain, modal, bagi memulakan langkah merancang kewangan. Penubuhan platfom (modal) merupakan tunggak kepada perancangan kewangan yang menyeluruh.

5.Bagaimanapun, untuk menubuhkan sebuah platfom yang baik menerusi meminjam (leveraging) seseorang itu perlu mengetahui beberapa prinsip asas pengurusan kredit. Pada dasarnya platform boleh dibentuk daripada 3 sumber pendapatan, samada menerusi simpanan sendiri (tunai), pemberian (pinjaman) keluarga dan cara kebiasaan yang ramai menggunakannya yakni menerusi pinjaman daripada institusi kewangan. Manakala melalui pinjaman ini pula, individu boleh memperolehinya menerusi 3 cara juga iaitu, pinjaman peribadi, overdraf (tanpa cagaran) dan pinjaman tetap(kebiasaannya pinjaman perumahan).

6.Bagi individu yang ingin membina paltfom melalui cara meminjam (leveraging) ini, mereka harus memahami pengiraan kadar faedah. Sesebuah pinjaman itu terbahagi kepada 2 yang merangkumi pokok (prinsipal) dan faedah (interest). Pokok harus dibayar, tiada cara lain. Tetapi faedah boleh dielak sekiranya kita mengetahui cara pengiraannya. Terdapat 4 jenis pengiraan faedah iaitu, kadar tetap(flat rate), kebiasaannya untuk pembelian kereta atau pinjaman peribadi, kadar tahunan (yearly rests), kadar ini digunakan untuk sesetengah pembelian konsumer, kadar bulanan (monthly rests) untuk pembelian rumah(pinjaman perumahan kerajaan dan swasta) dan kadar harian (daily rests) yang digunakan untuk kemudahan overdraf dan sesetengah pinjaman perumahan swasta. Kadar faedah yang menguntungkan kita adalah kadar harian (daily rests). Ini adalah kiranya kadar sebenar (effective rate) untuk pengiraan kadar harian adalah yang paling murah.

7.Bagaimanpun sebelum seseorang itu meminjam persoalan pertama yang harus dijawab adalah bagaimana hendak membayarnya? Menerusi kreativiti perancangan kewangan, modal menerusi pinjaman untuk pembentukan platfom terlebih dahulu dilaburkan ke dalam alat pelaburan yang memberi pulangan serta boleh disandarkan untuk mendapatkan kemudahan overdraf. Dengan cara ini, pulangan menerusi pelaburan dengan hanya pulangan (anggaran) 8% setahun dikompaunkan untuk 8 tahun, cukup untuk membayar pinjaman tanpa perlu membayarnya. Kemudahan Overdraf boleh digunakan sebagai platfom.


8.Setelah pembentukan platfom (modal) ini, seseorang itu boleh melaksanakan perkara-perkara seperti berikut:-

1.Menyelesai/mengurangkan hutang
2.Untuk memenuhi keperluan tuntutan semasa.
3.Penyediaan tabungan kecemasan
4.Keperluan pendidikan anak-anak.
5.Melawan kenaikan harga/inflasi.
6.Penyediaan menghadapi persaraan.

9.Adalah salah jika anda diberitahu bahawa berhutang itu bagus. Hidup akan lebih bermakna dan mudah jika kita tiada bebanan hutang. Bagaimanapun masalahnya adalah mampukah kita membayar pembelian kita seperti membeli kereta, rumah dan lain-lain perbelanjaan yang mahal dengan tunai? Perancangan kewangan yang berjaya akan membolehkan kita melabur dan merancang tanggungan hutang kita dengan sempurna. Hasilnya nanti akan membolehkan kita membentuk kekayaan. Bagaimanapun ramai antara kita gagal mengumpul kekayaan disebabkan oleh masalah hutang. Dalam budaya meminjam khususnya di kalangan masyarakat Melayu di Malaysia ini, jika boleh mereka tidak mahu meminjam, jika meminjam pula mereka tak mahu bayar. Ini merupakan satu sikap yang salah. Sepatutnya kita harus mempunyai sikap, jika perlu berhutang, hutang harus diselesaikan dengan segera. Kegagalan memenuhi faktor ini dan mengurus hutang dengan baik telah menyebabkan ramai orang tersungkur sebelum sempat memulakan langkah pertama membina kekayaan. Kebebasan kewangan pada asasnya adalah bebas daripada hutang.

peh... panjang lebar maklumat.letih membace.:)cgrock

wanzue
28-03-2009, 12:55 AM
Rasanya mereka dah kembali aktif... sebab sekarang kegawatan ekonomi telah menyebabkan pendapatan individu agak terjejas.

So, ini merupakan peluang bagi mereka mendapat keuntungan daripada kesempitan kewangan yang banyak dihadapi oleh individu-individu tertentu...

Terutamanya para peniaga......:((

so ade penyelesaian tak utk bende nie?

sleepsheep
28-03-2009, 12:55 AM
aku peratikan paling banyak iklan2 "pinjaman berlesen" nih diorg tampal kt kawasan kilang dan premis perniagaan..paling aku bengang..mangkuk mana pi tampal iklan tuh kt moto aku...kuat plak tuh gam dia..habis cacat rupa moto aku seminggu..:(scam

wanzue
28-03-2009, 12:57 AM
aku peratikan paling banyak iklan2 "pinjaman berlesen" nih diorg tampal kt kawasan kilang dan premis perniagaan..paling aku bengang..mangkuk mana pi tampal iklan tuh kt moto aku...kuat plak tuh gam dia..habis cacat rupa moto aku seminggu..:(scam

tu ok lg ade tempat aku org tengah sembahyg jumaat die pg masuk perkarangan masjid letak kat along dieorg.tak ke kuar ajar tu name nyer?:(scam

topoii03
28-03-2009, 01:00 AM
taktik yang terbaru ah long ni dah pandai guna sms, kurang hajau betul, pagi td baru dapat......tah dorang ni mana dapat no hp...musykil gak ni..

CikSukan
28-03-2009, 01:01 AM
peh penuh berinformasi dari mana sumberni

kot dari diri sendiri apa kata bukak satu thread untuk menerangkan lebih lanjut berkenaan ideani

ni kira dah setaraf idea kiyosaki ni
:)paid:)paid:)paid:)paid:)paid:)paid
:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

Kan awak tanya apakah tindakan yang kita boleh ambil untuk mengatasi masalah ini ada sesaper boleh bagi cadangan untuk kita bincangkan bersama, So I bagilah jawapan. :)

GT
28-03-2009, 01:02 AM
so ade penyelesaian tak utk bende nie?

Penyelesaian???:-?

Satu jer bagi aku.... Kurangkan perbelanjaan yang tak berfaedah...:D

sleepsheep
28-03-2009, 01:03 AM
tu ok lg ade tempat aku org tengah sembahyg jumaat die pg masuk perkarangan masjid letak kat along dieorg.tak ke kuar ajar tu name nyer?:(scam

kuang ajar nihh! sib baik semua org ngah kusyuk solat..kalo tak mesti kena belasah ramai2 nih..:mad:

RizMa
28-03-2009, 01:03 AM
Waktu skang ni lah waktu terbaik ahlong nk jalankan aktiviti
sbb org tgah gawat duit

nk pinjam bank, mesti skang dh jadi makin susah

so, ahlong lah yg bukak lobang n pancing org2 ni

kerajaan nk bantu pun, kerajaan xde duit:)):)):))

sunnyfx
28-03-2009, 01:03 AM
Aku antara agensi kerajaan yang terlibat buang banner atau bunting yang along2 tampal dan ikat atau paku pada tiang pokok atau besi. Memang susah nak kasi betul2 clear sebab pagi kita buang petang dieorg tampal dan pasang balik.

sleepsheep
28-03-2009, 01:06 AM
tapi yg tukang tampal nih mmg muka selamber..hati kering punye..depan tuan kedai pom selamber je dia selit kad..yg pelik..takde plak tokey kedai tuh marah ke ape..setakat memandang jer...

nih kot mentaliti org malaysia..suka tgk jerr..:-?

eusahawan
28-03-2009, 01:21 AM
mungkinkah 'along' ni somebody yg ada kaitan dengan gov....
tu pasal payah nak benteras ....

coz aku ada dengar .... along yg ada tu pun pinjam kat somebody

wanzue
28-03-2009, 11:30 AM
bapak member aku ade yg jd along melayu nie,die tu bekas polis,bekas polis jd along melayu ara klang.... tu kut yg polis un senyap gak,sbb member same member.:eek:

polong
28-03-2009, 11:43 AM
Penyelesaian???:-?

Satu jer bagi aku.... Kurangkan perbelanjaan yang tak berfaedah...:D

sama gak..tp kalu t'lalu t'desak..~X(~X(

aidiryatim
28-03-2009, 11:51 AM
boleh dikatakan setiap hari.. ade jer penyebaran biz2 kad AH LONG dr rumah ke rumah.. main baling2 jer dr atas motor ~X(

malaysia
28-03-2009, 12:03 PM
ini pandangan den la yer.. rasenyer bilo ado pemintaan baru ado tawaran...jd den raso sesiapo yg meminjam sepatut nye diorng bayar..tp ado orng memang suko meminjam tp memang wat2 lupo laq nak bayar...selalu nyo yg meminjam ah long nie krn dio tlah black list kan namo dio kt bank2 semalaysia..tu pasal la dio g jumpo ah long...tp bg den la..kalo boto nak meminjam gak ngan ah long g la jumpo ah long melayu...ini x balik2 g jumpo ah long ci no .....pandangan den ajo nie..jgn ado yg mare laq yo...