PDA

View Full Version : Geran Kereta Dipegang Oleh Bank... Akta atau Auta??


Pages : [1] 2

ratusanRM
05-03-2009, 11:39 AM
salam,



topik hangat pagi ni :mad::mad:



korang semua mesti pernah buat loan dengan bank bukan??? adakah geran masih dipegang oleh bank???


pastinya 90% akan menjawab YA..!! ~X(~X(


adakah Geran kereta kita WAJIB dipegang oleh BANK??? :-?:-?:-?



tidak bolehkah customer mengambilnya?? :-?:-?



yang pasti den telah amik 2 Geran Kereta dari bank setelah puas bertekak & beramas mesra :mad::mad:



kebanyakan BANK pemberi pinjaman akan menyimpan Geran Kereta dalam tempoh tertentu utk MEMAKAN KOMISYEN RENEW INSURAN :(scam:(scam



pagi ni member den baru call Bank Islam Seremban untuk release kan GERAN keretanya, namun malangya.... manager BIMB SEREMBAN cakap GERAN semua ada kat HQ KL?? BENARKAH?? :-?:-?



sape2 ada pengalaman?? atau pekerja bank sendiri yg akan beri penjelasan???

ratusanRM
05-03-2009, 11:45 AM
mengapa customer seboleh-bolehnya tidak dibenarkan mengambil GERAN???



adakah AKTA yg membenarkan BANK memegang GERAN atau itu polisi bank nak makan komisyen renew insuran??? :(scam:(scam:(scam

building
05-03-2009, 11:47 AM
build rasa customer bley amik geran cuz build xsampai setaun dah dapat geran dlm tangan ahakz

ratusanRM
05-03-2009, 11:49 AM
build rasa customer bley amik geran cuz build xsampai setaun dah dapat geran dlm tangan ahakz

mmg sesetengah bank macam EON Bank mudah :)paid:)paid



skrg ni MAYBANK, BANK ISLAM & AMBANK yg bermasalah :(scam:(scam~X(~X(~X(

AlchemisT
05-03-2009, 11:50 AM
build rasa customer bley amik geran cuz build xsampai setaun dah dapat geran dlm tangan ahakz

biar betul ko..ko da abis bayor eh???

ratusanRM
05-03-2009, 11:52 AM
isu skrg mmg WAJIB ke BANK pegang GERAN dengan alasan selagi loan tak abis byr bank akan pegang?? :-?:-?



adakah mmg akta pinjaman begitu??? atau masa kita sign agreement mmg ada endorse klausa menyatakan GERAN WAJIB dipegang oleh BANK?? :-?:-?

building
05-03-2009, 11:52 AM
biar betul ko..ko da abis bayor eh???

mana abis bayar gi ... kete kat Sabah/Sarawak mahal siut .. tu lagi :(scam harap cukai jalan je murah

waza
05-03-2009, 11:54 AM
Salam.. Setahu saya geran kereta dipegang oleh bank yg luluskan pinjaman.. Geran blh diambil selepas tempoh sethn.. So skrng geran ada kat sy dan takde masalah plk bila nk mengambilnya.. dh 3-4 kali takde msalah trmsuk kereta fmly..

Rasa sy tu bergantung pd pekerja bank yg nk mkan komisen tu

azie_abdrahman
05-03-2009, 11:54 AM
aku pn tak sampai setahun gak dah dpt geran. aku hantar surat mintak dorang anta ke HQ dan dr HQ dorang akan hantar by pos laju. depends pada pihak bank la aku rasa. kalau pihak bank ok, dia akan trus je bagi. tp utk geran moto memang aku tak dpt coz kedai moto tu nk makan komisyen tuk renewkan insurance kita..hu2..

AlchemisT
05-03-2009, 11:55 AM
mana abis bayar gi ... kete kat Sabah/Sarawak mahal siut .. tu lagi :(scam harap cukai jalan je murah

loan bnk mn...

dell
05-03-2009, 11:55 AM
..kalau kite wat loan..kete ngan bank..

..mmg bukan bank ke yang pegang geran kete..?????????????

...sampai abis bayar..baru dapat kan..

tawkeyestate
05-03-2009, 11:55 AM
salam,

topik hangat pagi ni :mad::mad:

korang semua mesti pernah buat loan dengan bank bukan??? adakah geran masih dipegang oleh bank???

pastinya 90% akan menjawab YA..!! ~X(~X(

adakah Geran kereta kita WAJIB dipegang oleh BANK??? :-?:-?:-?

tidak bolehkah customer mengambilnya?? :-?:-?

yang pasti den telah amik 2 Geran Kereta dari bank setelah puas bertekak & beramas mesra :mad::mad:

kebanyakan BANK pemberi pinjaman akan menyimpan Geran Kereta dalam tempoh tertentu utk MEMAKAN KOMISYEN RENEW INSURAN :(scam:(scam

pagi ni member den baru call Bank Islam Seremban untuk release kan GERAN keretanya, namun malangya.... manager BIMB SEREMBAN cakap GERAN semua ada kat HQ KL?? BENARKAH?? :-?:-?

sape2 ada pengalaman?? atau pekerja bank sendiri yg akan beri penjelasan???

paling teruk bank ni la, dah 2 tahun aku transfer ke sabah geran masih kat hq kl. waktu aku nak bawak kereta ke sabah kene pegi puspakom elok aku pegi hq mintak geran utk buat inspection dia tak bagi dia kata guna fotostat geran je boleh. apa la ******* sgt dah tentu aku dah pegi puspakom dia nak geran asal, ni tak nak bagi gak.
pastu dia suruh aku gi dulu puspakom setapak nnt ada org dtg bwk geran janji kul 2.30ptg, dekat jam 4 ptg baru nak sampai. aku maki je budak tu, marah pualak dia dah tentu dia yg dtg lambat lagi nak marah sama aku...~X(
aku ckp kat dia kalau sampai puspakom tutup hari tu dia tak sampai, aku call blk hq sana pulak aku maki kang, masam je muka mamat tu...:))
aku org last sekali buat inspection kat situ, pastu org puspakom siap nak buat lawak pulak kat aku nak beli no plate aku sbb 2 digit, aku kata rm14k aku jual la...:p

ratusanRM
05-03-2009, 11:58 AM
pengalaman den :


2004

buat Hire Purchase dengan EON BANK cawangan Seremban..... x sampai setahun den pergi sendiri ke cawangan yg mengeluarkan LOAN dan terus terus amik GERAN selepas mengisi beberapa dokumen..... takde masalah :)paid:)paid:)paid


2007

buat Hire Purchase dengan MAYBANK cawangan Seremban.... telefon berkali-kali nak datang amik GERAN sebab nak renew insuran, diorang cakap polisi bank mmg tak boleh release GERAN selama 3 tahun pertama LOAN dibuat..... den berkeras jugak nak amik.... diorang suh bank in duit & runnner akan buatkan..... Last2 den gertak sikit dengan ancaman nak report ke BNM.... akhirnya manager suh datang amik.... :-w:-w:-w



boleh pulak???


so, selama ni kebanyakan customer tertipu dengan polisi bank nak makan komisyen renew insuran??? :(scam:(scam:(scam

dell
05-03-2009, 11:59 AM
pengalaman den :


2004

buat Hire Purchase dengan EON BANK cawangan Seremban..... x sampai setahun den pergi sendiri ke cawangan yg mengeluarkan LOAN dan terus terus amik GERAN selepas mengisi beberapa dokumen..... takde masalah :)paid:)paid:)paid


2007

buat Hire Purchase dengan MAYBANK cawangan Seremban.... telefon berkali-kali nak datang amik GERAN sebab nak renew insuran, diorang cakap polisi bank mmg tak boleh release GERAN selama 3 tahun pertama LOAN dibuat..... den berkeras jugak nak amik.... diorang suh bank in duit & runnner akan buatkan..... Last2 den gertak sikit dengan ancaman nak report ke BNM.... akhirnya manager suh datang amik.... :-w:-w:-w



boleh pulak???


so, selama ni kebanyakan customer tertipu dengan polisi bank nak makan komisyen renew insuran??? :(scam:(scam:(scam



..berapa bank makan komisyen ?????

..banyak ker...

..ratus2 ke ribu2????

..cis...:mad::mad:

ratusanRM
05-03-2009, 12:01 PM
ada tak dari segi perundangan kita boleh sue BANK yg pegang GERAN?? :-?:-?



atau mana2 kita boleh report masalah BANK tak nak release GERAN pada customer??? :-?:-?



kena ajar skit BANK2 yang tamak makan komisyen ni :mad::mad:



double makan tu.... dah la LOAN kita BANK bedal interest.... insuran punn nak sapu lagi.....

building
05-03-2009, 12:02 PM
loan bnk mn...

EON Bank :)paid

waza
05-03-2009, 12:02 PM
hehehe. .pandai juga ko gertak.. takde dlm polisi tu polisi mulut je tu.. hahahaha.. kita blh amik geran tu takde masalah, yg jd masalah tu pgawai bank je

ratusanRM
05-03-2009, 12:03 PM
..berapa bank makan komisyen ?????

..banyak ker...

..ratus2 ke ribu2????

..cis...:mad::mad:

bayangkan 1 kereta baru premium insuran RM1000.... komisyen utk ejen dah tentu 10% dari premium.... so, = RM100



tu baru 1 kereta..... kalau 100 kereta??? 1000 kereta?? 10000 kereta???



customer tertipu dgn helah POLISI BANK kunun2 nya :mad::mad:

building
05-03-2009, 12:03 PM
..kalau kite wat loan..kete ngan bank..

..mmg bukan bank ke yang pegang geran kete..?????????????

...sampai abis bayar..baru dapat kan..

slalu dalam setaun dah bley bawak kuar ... tp entah arr.. depend dgn bank kot

waza
05-03-2009, 12:04 PM
..berapa bank makan komisyen ?????

..banyak ker...

..ratus2 ke ribu2????

..cis...:mad::mad:

Byk tu tak byk la komisen dia.. mcm agen insurans juga la trima.. cuba byngkan klau 100 geran dia pegang dh brapa byk komisen dia bedal..

ratusanRM
05-03-2009, 12:04 PM
..kalau kite wat loan..kete ngan bank..

..mmg bukan bank ke yang pegang geran kete..?????????????

...sampai abis bayar..baru dapat kan..

sape cakap macam tu??? ada AKTA BANK???? tunjukkan kalau benar??? :(scam:(scam:(scam

ratusanRM
05-03-2009, 12:05 PM
EON Bank :)paid

dah agak dah :">:">:">

ratusanRM
05-03-2009, 12:06 PM
hehehe. .pandai juga ko gertak.. takde dlm polisi tu polisi mulut je tu.. hahahaha.. kita blh amik geran tu takde masalah, yg jd masalah tu pgawai bank je

mmg perangai den akan gertak kalau benda2 tak betul ni.... terutamanya kalau MAYBANK buat hal ~X(~X(:(scam:(scam

AlchemisT
05-03-2009, 12:06 PM
Dalam agrement jual beli ada tak clause pasal geran2 nih??

ratusanRM
05-03-2009, 12:08 PM
Dalam agrement jual beli ada tak clause pasal geran2 nih??

for sure takde :D:D



bank je saje2 buat POLISI menguntungkan diri sendiri :(scam:(scam

ameant
05-03-2009, 12:08 PM
ingat lagi tahun 2004 ..bulan pertama kereta aku beli 2nd hand .. engine kong..terus tukar engine halfcut.. pastu kene amik geran kat bank sbb nak p register nombor engine baru.. ingat lagi akak tu kata `` geran ni buleh pinjam sebulan je tau ``..aku ya kan je... last2 sampai skarang aku simpan geran tu..haha ujung tahun ni abis bayar keta .... im sorry akak bank :D

waza
05-03-2009, 12:08 PM
mmg perangai den akan gertak kalau benda2 tak betul ni.... terutamanya kalau MAYBANK buat hal ~X(~X(:(scam:(scam

Sama juga, tak gertak kena pandai ckp la.. silap2 aku report kat manager tak dpt aku complaint kat hq.. lastly mcm ko ckp complaint kat BNM pun bagus juga... Jgn biar diorg tindas hak kita

waza
05-03-2009, 12:09 PM
for sure takde :D:D



bank je saje2 buat POLISI menguntungkan diri sendiri :(scam:(scam

So sapa2 nk amik geran dipersilakan.. klau dia tak bg kena pandai ckp la... kasi gertak skit officer kat bank tu.. bukan tak blh dh tu hak kita.. kemungkinan masa akan dtg bank akan kuarkan polisi utk amik geran selepas settle loan.. kita tunggu dan lihat je kedpn mcmana plk..

ratusanRM
05-03-2009, 12:10 PM
ingat lagi tahun 2004 ..bulan pertama kereta aku beli 2nd hand .. engine kong..terus tukar engine halfcut.. pastu kene amik geran kat bank sbb nak p register nombor engine baru.. ingat lagi akak tu kata `` geran ni buleh pinjam sebulan je tau ``..aku ya kan je... last2 sampai skarang aku simpan geran tu..haha ujung tahun ni abis bayar keta .... im sorry akak bank :D

GERAN mmg hak customer..... mandai2 je BANK nak simpan watpe :(scam:(scam:mad::mad:



kalau alasan nanti kita tak byr LOAN.... bukankah pada GERAN sudah ditulis / dicop HAK MILIK DITUNTUT OLEH : BANK

dell
05-03-2009, 12:10 PM
sape cakap macam tu??? ada AKTA BANK???? tunjukkan kalau benar??? :(scam:(scam:(scam



..oh..hehhehe..jgn le marah..dell pun x taw..

..ingatkan mmg bank pegang..

..ni dell buat loan ngan AMBANK...beli kete tahun lepas..

..tp x tahu geran original kat siapa..

..siapa yg pegang ea..???????

waza
05-03-2009, 12:11 PM
..oh..hehhehe..jgn le marah..dell pun x taw..

..ingatkan mmg bank pegang..

..ni dell buat loan ngan AMBANK...beli kete tahun lepas..

..tp x tahu geran original kat siapa..

..siapa yg pegang ea..???????

Cawagan bank yg luluskan loan tu yg pegang. Apa2 pun contact dulu utk kepastian.

ratusanRM
05-03-2009, 12:11 PM
Byk tu tak byk la komisen dia.. mcm agen insurans juga la trima.. cuba byngkan klau 100 geran dia pegang dh brapa byk komisen dia bedal..

ini lah isu UTAMA ~X(~X(

ratusanRM
05-03-2009, 12:12 PM
Sama juga, tak gertak kena pandai ckp la.. silap2 aku report kat manager tak dpt aku complaint kat hq.. lastly mcm ko ckp complaint kat BNM pun bagus juga... Jgn biar diorg tindas hak kita

So sapa2 nk amik geran dipersilakan.. klau dia tak bg kena pandai ckp la... kasi gertak skit officer kat bank tu.. bukan tak blh dh tu hak kita.. kemungkinan masa akan dtg bank akan kuarkan polisi utk amik geran selepas settle loan.. kita tunggu dan lihat je kedpn mcmana plk..

berapa ramai yg gertak macam ni??? berapa ramai yg tak tahu hak customer??? ~X(~X(

dell
05-03-2009, 12:13 PM
Cawagan bank yg luluskan loan tu yg pegang. Apa2 pun contact dulu utk kepastian.

..klo dell minta nagn AMBANK rasa2 bole dapat ker..

..da la staff sana semua cha ya nun alip...

ZahidinZainal
05-03-2009, 12:14 PM
klu aku, lg suka bank yang pegang.
klu pegang sendiri kang hilang plak.
tak pasal2 pulak anak bini kena marah, letak geran kete merata2. :))

ratusanRM
05-03-2009, 12:14 PM
..oh..hehhehe..jgn le marah..dell pun x taw..

..ingatkan mmg bank pegang..

..ni dell buat loan ngan AMBANK...beli kete tahun lepas..

..tp x tahu geran original kat siapa..

..siapa yg pegang ea..???????

:eek::eek::eek:



den bukan marah kat dell la :">:">:">:">



den bengang dengan BANK YANG SUKA AMIK KESEMPATAN :(scam:(scam

ratusanRM
05-03-2009, 12:15 PM
Cawagan bank yg luluskan loan tu yg pegang. Apa2 pun contact dulu utk kepastian.

kebiasaannya macam tu.... ni BANK ISLAM apa cerita??? :-?:-?:-?



kalau apa2 hal jadi... takkan nak g HQ BIMB kat KL :o:o

waza
05-03-2009, 12:16 PM
ini lah isu UTAMA ~X(~X(

Yela.. klau insurans nk suruh org beli ssh, mulut plk kena pandai ckp. klau mcm bank ni senang, dh tau keta org dh beli so first insurans bank la yg buat tak pyh nk promote insurans dia bagus ke apa yg penting keta baru insurans aku buat.. klau dlm bank tu 10 agen mesti dh pakat2 bhagi... sehari loan keta brpa byk yg diluluskan, bukan sebiji dua nk luluskan.. bank pun nk untung interest juga kan

ratusanRM
05-03-2009, 12:17 PM
klu aku, lg suka bank yang pegang.
klu pegang sendiri kang hilang plak.
tak pasal2 pulak anak bini kena marah, letak geran kete merata2. :))

kalau ada masalah????



contoh kalau kereta 2nd hand..... nak g check puspakom??



1 lagi, kalau customer tu sendiri ejen insuran??? watpe nak bagi komisyen kat org lain sedangkan boleh makan komisyen sendiri :">:">:">:">

waza
05-03-2009, 12:17 PM
..klo dell minta nagn AMBANK rasa2 bole dapat ker..

..da la staff sana semua cha ya nun alip...

Blh try minta je. dia ckp nk buat apa ckp je nk renew roadtax sendiri.. tp elok minta time dekat2 nk renew roadtax

P/S: just my pendpt je.. nk renew roadtax dh tentu kena pkai yg original..

waza
05-03-2009, 12:19 PM
kebiasaannya macam tu.... ni BANK ISLAM apa cerita??? :-?:-?:-?



kalau apa2 hal jadi... takkan nak g HQ BIMB kat KL :o:o

Tepon HQ tanya ada tak geran keta.. klau ada bro blh minta pos kan kat cwgan yg terdekat dgn bro n amik kat situ...

ratusanRM
05-03-2009, 12:19 PM
Yela.. klau insurans nk suruh org beli ssh, mulut plk kena pandai ckp. klau mcm bank ni senang, dh tau keta org dh beli so first insurans bank la yg buat tak pyh nk promote insurans dia bagus ke apa yg penting keta baru insurans aku buat.. klau dlm bank tu 10 agen mesti dh pakat2 bhagi... sehari loan keta brpa byk yg diluluskan, bukan sebiji dua nk luluskan.. bank pun nk untung interest juga kan

bape byk nak bedal??? interest LOAN.... komisyen.... ~X(~X(:(scam:(scam



kalau korang pernah guna runner.... caj runner lagi....



mmg kalau kira pasal komisyen kereta kita sahaja tak byk..... tp kalau dah beribu2 kereta??? :o:o:o



lagi 1 menyusahkan kalau kita ada urusan yang menggunakan GERAN ASAL ~X(~X(~X(

dell
05-03-2009, 12:19 PM
Blh try minta je. dia ckp nk buat apa ckp je nk renew roadtax sendiri.. tp elok minta time dekat2 nk renew roadtax

P/S: just my pendpt je.. nk renew roadtax dh tentu kena pkai yg original..

..ok la..

..worst case scenario..

..minta punya minta bank x bagi..

..bank ckp nak renew kene wat ikut bank..

,,mcm mana?????

...leh ke wat report polis dan SAMAN bank..hehehehe :D

AlchemisT
05-03-2009, 12:20 PM
baik pro and contra...
jika bank simpan- kebaikan
1.
2.
3.
4.

jika bank simpan-keburukan
1.
2.
3.
4.

ratusanRM
05-03-2009, 12:22 PM
..ok la..

..worst case scenario..

..minta punya minta bank x bagi..

..bank ckp nak renew kene wat ikut bank..

,,mcm mana?????

...leh ke wat report polis dan SAMAN bank..hehehehe :D

ini isu kedua :D:D:D:D:)paid:)paid



kalau ada cara kita boleh saman BANK nak gak tau :">:">:">:">



jaga2 BANK YANG SUKA AMIK KESEMPATAN >:)>:)

ZahidinZainal
05-03-2009, 12:22 PM
pengalaman aku,
klu kita nak minta pinjam geran dari bank untuk urus insuran & roadtax mmg takde masalah. pegi bank, sain kat buku amik geran. beress...
setakat nie takde masalah pun dgn bank.

yg jadi ta*k, klu guna khidmat third-party untuk uruskan insuran & roadtax.
aku dah kena sekali third-party buat hilang geran. mcm si*l jer. Buang masa je ke sana-sini nak buat geran gantian.

elan
05-03-2009, 12:22 PM
menarik nih... aku baru tau, selama ni aku ingatkan bank akan pegang geran kereta kita sampai le kita abis bayar...:)cgrock:)cgrock

ratusanRM
05-03-2009, 12:27 PM
PRO (jika bank simpan)

1. bank dapat makan komisyen (baik pada bank) :">
2.
3.
4.

KONTRA (jika bank simpan)

1. bank dapat makan komisyen
2. apa2 terjadi akan menimbulkan maslaah
3. ejen insuran payah nak cari makan :p:p
4.

waza
05-03-2009, 12:27 PM
..ok la..

..worst case scenario..

..minta punya minta bank x bagi..

..bank ckp nak renew kene wat ikut bank..

,,mcm mana?????

...leh ke wat report polis dan SAMAN bank..hehehehe :D

gertak skit officer tu.. abis caj runner tu sapa yg nk byr.. klau dia nk byr blh la ckp... klau tak buat sendiri.. slalu bank buatkan mesti ada caj utk runner kan.. slalu caj tu kita kena byr dlm RM10 kot...

pijoe
05-03-2009, 12:28 PM
kete aku yang abih bayar - memang aku simpan geran tu dari awal beli higga abih...dari eon bank

kete kedua baru beli dekat 2 tahun dah... dari ambank.. sampai sekarang dia orang simpan geran tu... tapi senang jugak semua road tax dan insurance semua dia orang buat passtu pos kat aku...senang keje aku tak payah menepek kat pejabat pos atau pejabat insuren tu........dok opis je

ExAvantz
05-03-2009, 12:32 PM
salam,



topik hangat pagi ni :mad::mad:



korang semua mesti pernah buat loan dengan bank bukan??? adakah geran masih dipegang oleh bank???


pastinya 90% akan menjawab YA..!! ~X(~X(


adakah Geran kereta kita WAJIB dipegang oleh BANK??? :-?:-?:-?



tidak bolehkah customer mengambilnya?? :-?:-?



yang pasti den telah amik 2 Geran Kereta dari bank setelah puas bertekak & beramas mesra :mad::mad:



kebanyakan BANK pemberi pinjaman akan menyimpan Geran Kereta dalam tempoh tertentu utk MEMAKAN KOMISYEN RENEW INSURAN :(scam:(scam



pagi ni member den baru call Bank Islam Seremban untuk release kan GERAN keretanya, namun malangya.... manager BIMB SEREMBAN cakap GERAN semua ada kat HQ KL?? BENARKAH?? :-?:-?



sape2 ada pengalaman?? atau pekerja bank sendiri yg akan beri penjelasan???

semua geran keta den ada dgn den... :))

waza
05-03-2009, 12:32 PM
kete aku yang abih bayar - memang aku simpan geran tu dari awal beli higga abih...dari eon bank

kete kedua baru beli dekat 2 tahun dah... dari ambank.. sampai sekarang dia orang simpan geran tu... tapi senang jugak semua road tax dan insurance semua dia orang buat passtu pos kat aku...senang keje aku tak payah menepek kat pejabat pos atau pejabat insuren tu........dok opis je


Mmg la senang bro.. tepon bank je n bank-in duit bank buat semua.. tp slalu mesti ada caj tambahan kan.... klau bro takde apa2 yg melibatkan geran takpa la.. tu pun klbhan klau yg sibuk nk uruskan psl insurans n wat roadtax...

ratusanRM
05-03-2009, 12:33 PM
gertak skit officer tu.. abis caj runner tu sapa yg nk byr.. klau dia nk byr blh la ckp... klau tak buat sendiri.. slalu bank buatkan mesti ada caj utk runner kan.. slalu caj tu kita kena byr dlm RM10 kot...

bukan masalah runner je.... :">:">:">


mungkin org lain fikir ape la sangat RM10 tu.... :p:p



isu nya skrg kenapa BANK nak pegang GERAN??? :(scam:(scam

ExAvantz
05-03-2009, 12:33 PM
aku auta bank cakap nak gi thailand... bawak masuk keta... nak geran...
pastu... pepandai laa simpan kat umah... :))

ratusanRM
05-03-2009, 12:34 PM
kete aku yang abih bayar - memang aku simpan geran tu dari awal beli higga abih...dari eon bank

kete kedua baru beli dekat 2 tahun dah... dari ambank.. sampai sekarang dia orang simpan geran tu... tapi senang jugak semua road tax dan insurance semua dia orang buat passtu pos kat aku...senang keje aku tak payah menepek kat pejabat pos atau pejabat insuren tu........dok opis je

kalau kereta ko problem amacam??? nak GERAN asal camne??? :-?:-?

ratusanRM
05-03-2009, 12:35 PM
aku auta bank cakap nak gi thailand... bawak masuk keta... nak geran...
pastu... pepandai laa simpan kat umah... :))

idea yg bernas :)):)):)):eek::eek:


ingatkan bank je pandai auta :">:">:">

ratusanRM
05-03-2009, 12:35 PM
semua geran keta den ada dgn den... :))

bank mana tu :p:p:p

AlchemisT
05-03-2009, 12:37 PM
PRO (jika bank simpan)

1. bank dapat makan komisyen (baik pada bank) :">
2.
3.
4.

KONTRA (jika bank simpan)

1. bank dapat makan komisyen
2. apa2 terjadi akan menimbulkan maslaah
3. ejen insuran payah nak cari makan :p:p
4.




buat list mcm nih bagus..saper ada idea tambah lagi:)cgrock:)cgrock:)cgrock

ExAvantz
05-03-2009, 12:39 PM
bank mana tu :p:p:p

CIMB & Maybank...

ExAvantz
05-03-2009, 12:41 PM
ala... senang jek...
korang mintak geran kat bank... cakap nak gi thailand...
diorg mesti kasi...

p/s : kalau sumer warga CG buat... cemana eh ? :))

ratusanRM
05-03-2009, 12:45 PM
ala... senang jek...
korang mintak geran kat bank... cakap nak gi thailand...
diorg mesti kasi...

p/s : kalau sumer warga CG buat... cemana eh ? :))

mesti diorang tau ExAvantz yg ajar :)):)):))

ExAvantz
05-03-2009, 12:47 PM
mesti diorang tau ExAvantz yg ajar :)):)):))

hahahahha....
yang ajar aku pun bank officer :))

kemolok
05-03-2009, 01:42 PM
baru tau benda ni...

waza
05-03-2009, 01:56 PM
janji geran tu dpt.. byk sgt officer tu tanya..

xalimx
05-03-2009, 02:23 PM
ayah aku ada gak citer benda pasal geran kete ni beberapa tahun lepas, over 5 years kot....dia minta geran kat bank, bank takmo bagi, pastu dia contact org bank negara, tanya pasal ni, pastu mmg geran tu kita yg kena pegang, pastu ayah bagi taw balik kat bank tu, still takmo bagi, trus bagi hitam putih detail kat bank cwgn tu, HQ bank tu, n salinan kat bank negara ngan hal ehwal pengguna kot yg satu lagi...

pastu terus pengurus bank tu contact ayah cakap akan bagi geran immediately.. tak smp 2 hari :eek: :eek:.. siap tinggalkan pesan "jangan bagi taw kat orang lain pasal benda ni , geran leh dipegang oleh pemunya kete"....cam siot nya pengurus...rasa nak sepak2 je

hishammarmin
05-03-2009, 02:28 PM
Ada satu cara aku pernah buat untk 'rembat' balik geran keta kat bank. Korang pegi bank...cakap nak renew insurans (pastikan insurans dah nak mati). Ko cakap ko nak renew insurans yang kau pilih sendiri. Kita kan bebas untuk pilih memana syarikat insurans yang kita suka. Then bank akan release geran kau...dan ko akan sain satu surat mengatakan geran ko dah amik. Pegawai tu akan pesan.." dah renew nanti hantar geran balik ye...". Hehehehe...korang renew insurans dan roadtax...pastu korang simpan jek geran. Buat dek jek ngan bank. Macam tu je cara aku SCAM bank pasal geran keta...dijamin berjaya....selamat mencuba......

fms
05-03-2009, 02:31 PM
kete aku yang abih bayar - memang aku simpan geran tu dari awal beli higga abih...dari eon bank

kete kedua baru beli dekat 2 tahun dah... dari ambank.. sampai sekarang dia orang simpan geran tu... tapi senang jugak semua road tax dan insurance semua dia orang buat passtu pos kat aku...senang keje aku tak payah menepek kat pejabat pos atau pejabat insuren tu........dok opis je

aku ingatkan dah abis bayar baru dpt geran kereta..
bile nak renew insurance, baru laa tau bende2 ni..
tadi call bank, cukup bayar installment kereta 12 bulan, bole amik geran kat opis..

tapi aku renew insurance xyah pakai dokumen..
main call je..utk road tax pon xde dokumen..guna je http://www.myeg.com.my
jimat masa tapi rugi ckit duit..xpe laa..RM10 je extra..
insurance kereta klu buat sendri bole buat installment..jimat2..
one shot bayar parah ooo..

sabqiel
05-03-2009, 02:42 PM
Salam.... setahu saya geran adalah hak kita.Melalui sepupu saya yang bekerja sebagai pegawai dalam JPJ dia kata kita berhak ambil geran tersebut dan pihak bank tiadk boleh pegang geran kereta kita...

sabqiel
05-03-2009, 02:46 PM
Baru teringat ada satu cara yang paling sempoi untuk keluarkan geran dari bank.Pergi ke bank yang kita buat loan dan katakan bahwa kita nak keluar negara.Cth kata nak pi Singapore atau Thailand dengan memandu kereta untuk ke sana.Dah tentu bank akan bagi geran degan muka yang sedih.Janji muka kita mesti mau selamba rock dan jangan gagap....Saya dah berjaya , anda bila lagi.

dell
05-03-2009, 02:47 PM
Ada satu cara aku pernah buat untk 'rembat' balik geran keta kat bank. Korang pegi bank...cakap nak renew insurans (pastikan insurans dah nak mati). Ko cakap ko nak renew insurans yang kau pilih sendiri. Kita kan bebas untuk pilih memana syarikat insurans yang kita suka. Then bank akan release geran kau...dan ko akan sain satu surat mengatakan geran ko dah amik. Pegawai tu akan pesan.." dah renew nanti hantar geran balik ye...". Hehehehe...korang renew insurans dan roadtax...pastu korang simpan jek geran. Buat dek jek ngan bank. Macam tu je cara aku SCAM bank pasal geran keta...dijamin berjaya....selamat mencuba......





..good info..bro..

:)paid:)paid

norza0204
05-03-2009, 03:16 PM
..klo dell minta nagn AMBANK rasa2 bole dapat ker..

..da la staff sana semua cha ya nun alip...

aku pon keta loan ngan ambank...
lepas bayar dlm setahun aku tipon branch...
cakap nak ambik geran...tapi dier soh col hq..
so aku col hq..jln yap kwan seng...
depa soh pi sana...tingkat 2 kalu x silap..
sign kat buku trus dpt geran..mmg geran HQ yg simpan..
sampai loni geran ngan aku..loan pon dah nak abih dah..

NaZa
05-03-2009, 03:20 PM
saya tahun ke-2 lepas beli kereta dan time nak renew roadtax , terus saya ambik dan tak pulangkan, bila dia minta, saya tanya depa, kenapa u nak pegang i punya geran, u tak de kuasa, i sudah tanya lawyer bawahawa menjadi satu kesalahan bank jika dia tak beri geran kereta kita walaupun kereta itu sewa beli.

terus dia tak minta lagi selepas tu, saya pegang terus geran tu sehingga sekarang.

nasihat saya, korang minta geran ngan bank, dan jika tak dorang tak bagi sila push skit pasal law, bahawa dorang tak de hak dan menjadi satu kesalahan memegang geran kita.

thx

hazri99
05-03-2009, 03:29 PM
emm.. patut ambik jer.. tapi mana2 bank sama lepas setahun br leh ambik..

Heart^BeE
05-03-2009, 03:32 PM
thanks geng sume..aku baru nak pakai kete..ble aku bc thread nih koman2 aku da tau hal yg mgkn akn terjd pd aku gak..so akan berjg2..:)

ezis2u
05-03-2009, 03:35 PM
klu geran ada kat kita pun sama gak aku rasa...kena g renew insuran kat insuran company gak bukan nya kita leh dapat komisen lain ler klu kita sendiri yang jual insuran...

berdasarkan pengalaman aku klu kita taknak beli insuran kat bank pun boleh gak asalkan korang beli sendiri yang value cover korang punya loan settlement...pastu g bank bagi jer insuran tuh suruh bank renew roadtax...klu taknak gak pegi bank bole g mana-mana kedai keter tambah rm10 hengget kedai tolong renew untuk kita senang citer...aku baru je lepas renew kat kedai jual keter...

ratusanRM
05-03-2009, 03:44 PM
klu geran ada kat kita pun sama gak aku rasa...kena g renew insuran kat insuran company gak bukan nya kita leh dapat komisen lain ler klu kita sendiri yang jual insuran...

berdasarkan pengalaman aku klu kita taknak beli insuran kat bank pun boleh gak asalkan korang beli sendiri yang value cover korang punya loan settlement...pastu g bank bagi jer insuran tuh suruh bank renew roadtax...klu taknak gak pegi bank bole g mana-mana kedai keter tambah rm10 hengget kedai tolong renew untuk kita senang citer...aku baru je lepas renew kat kedai jual keter...

bukan masalah ni....


bygkan bank boleh buat untung RIBU2 dengan menipu pengguna hanya bermodalkan air liur je :mad::mad:


mandai2 cakap ada polisi camtu :mad::mad:


den dah setelkan kes GERAN member den kat BIMB HQ KL :)cgrock:)cgrock


TQ to CGrian :)paid:)paid



HQ BIMB suh buat surat utk release GERAN dgn alasan nak g travel ke singapore :eek::eek::eek:


ISU skrg nape bank nak simpan GERAN kereta peminjam?? :(scam:(scam~X(~X(

ratusanRM
05-03-2009, 03:46 PM
Ada satu cara aku pernah buat untk 'rembat' balik geran keta kat bank. Korang pegi bank...cakap nak renew insurans (pastikan insurans dah nak mati). Ko cakap ko nak renew insurans yang kau pilih sendiri. Kita kan bebas untuk pilih memana syarikat insurans yang kita suka. Then bank akan release geran kau...dan ko akan sain satu surat mengatakan geran ko dah amik. Pegawai tu akan pesan.." dah renew nanti hantar geran balik ye...". Hehehehe...korang renew insurans dan roadtax...pastu korang simpan jek geran. Buat dek jek ngan bank. Macam tu je cara aku SCAM bank pasal geran keta...dijamin berjaya....selamat mencuba......



cara ni payah gak.... bank boleh cakap nak insuran apa korang pilih je.... diorang semua ejen insuran ada :p:p:p


macam2 lagi la alasan BANK yg takleh diterima pakai :mad::mad:~X(~X(



mudahnya cakap nak g singapore atau thailand :">:">:">

ratusanRM
05-03-2009, 03:48 PM
saya tahun ke-2 lepas beli kereta dan time nak renew roadtax , terus saya ambik dan tak pulangkan, bila dia minta, saya tanya depa, kenapa u nak pegang i punya geran, u tak de kuasa, i sudah tanya lawyer bawahawa menjadi satu kesalahan bank jika dia tak beri geran kereta kita walaupun kereta itu sewa beli.

terus dia tak minta lagi selepas tu, saya pegang terus geran tu sehingga sekarang.

nasihat saya, korang minta geran ngan bank, dan jika tak dorang tak bagi sila push skit pasal law, bahawa dorang tak de hak dan menjadi satu kesalahan memegang geran kita.

thx

tadi den dah tanya kat member keje BANK.... mmg dia cakap dalam akta sewa beli BANK tak boleh simpan GERAN sbb ianya HAK CUSTOMER....


so, mana2 officer / manager BANK yg cam best je tu.... korang fight pasal Hire Purchase Act



tak pun.... payah2 sangat report je kat BNM bgtau nama officer / manager & BANK ape :">:">:">

ezis2u
05-03-2009, 03:52 PM
bukan masalah ni....


bygkan bank boleh buat untung RIBU2 dengan menipu pengguna hanya bermodalkan air liur je :mad::mad:


mandai2 cakap ada polisi camtu :mad::mad:


den dah setelkan kes GERAN member den kat BIMB HQ KL :)cgrock:)cgrock


TQ to CGrian :)paid:)paid



HQ BIMB suh buat surat utk release GERAN dgn alasan nak g travel ke singapore :eek::eek::eek:


ISU skrg nape bank nak simpan GERAN kereta peminjam?? :(scam:(scam~X(~X(

dah ini salah satu income bank memang ler dia seboleh-bolehnya nak simpan...

sama gak klu kita niaga selagi boleh buat duit mesti kita nak buat punya...

wiralution X
05-03-2009, 04:37 PM
Ada satu cara aku pernah buat untk 'rembat' balik geran keta kat bank. Korang pegi bank...cakap nak renew insurans (pastikan insurans dah nak mati). Ko cakap ko nak renew insurans yang kau pilih sendiri. Kita kan bebas untuk pilih memana syarikat insurans yang kita suka. Then bank akan release geran kau...dan ko akan sain satu surat mengatakan geran ko dah amik. Pegawai tu akan pesan.." dah renew nanti hantar geran balik ye...". Hehehehe...korang renew insurans dan roadtax...pastu korang simpan jek geran. Buat dek jek ngan bank. Macam tu je cara aku SCAM bank pasal geran keta...dijamin berjaya....selamat mencuba......






Haha ni lah taktik yg aku buat masa 1st year aku renew roadtax & insuran. sampai skrg aku pegang geran kete aku. so x yah la aku susah payah bila nk renew roadtax tiap2 thn. sampai skrg xder pon bank mintak balik geran tu haha. Aku guna Public Bank :)paid

hazri99
05-03-2009, 05:05 PM
memang la leh ambik terus.. kita jer tak tau.. maleh nak buat sendiri.. kalau leh ambik lesen general insurance/ takaful renew sendiri.. komisen pun dpt..

zirot
05-03-2009, 05:20 PM
haah..saya pn da amik geran kt bank..tk der masalah ..

otaida00taj
09-03-2009, 04:10 AM
camtu ke... tak apa, biar la orang lain pegang. tak ada la susah @ pening kepala.

tuahfx
09-03-2009, 09:39 AM
dulu aku kena juga mcm nie..bila nak ambil geran wat renew insuran,kena isi borang dan tinggal ic.tapi pada tahun seterusnya bila aku nak ambil geran wat renew insuran..bank hanya suruh isi borang aja.tak suruh tinggal ic.aku apa lagi..tak pulangkan geran tu kat bank sampai sekarang.bank pun tak cari.

bank of comerce

fanlee
09-03-2009, 12:33 PM
aku masa taun pertama dah pegang geran

tuahfx
09-03-2009, 01:34 PM
aku masa taun pertama dah pegang geran

aku siap simpan lagi..:eek::eek:

DanielAriffin
09-03-2009, 01:51 PM
mmg sesetengah bank macam EON Bank mudah :)paid:)paid



skrg ni MAYBANK, BANK ISLAM & AMBANK yg bermasalah :(scam:(scam~X(~X(~X(

Salam Malidur...
Saya pernah ambil... tak ada masalah pon.. tapi kena pergi betui2 branch yg handle loan car la... jgn pi brach biasa2 ni... kalau dia tak nak kasi jugak... korang cakap aje nak pi balai police nak keluarkan kereta kat balai roadblock adik naik tanpa lesen.. pasal tu kena tarik.. :eek::eek::eek:

emasstech
09-03-2009, 05:04 PM
dulu aku kena juga mcm nie..bila nak ambil geran wat renew insuran,kena isi borang dan tinggal ic.tapi pada tahun seterusnya bila aku nak ambil geran wat renew insuran..bank hanya suruh isi borang aja.tak suruh tinggal ic.aku apa lagi..tak pulangkan geran tu kat bank sampai sekarang.bank pun tak cari.

bank of comerce

Biar betul ko...wahh bagus la tuh

msaifuln
09-03-2009, 05:22 PM
satu lagi taktik nak amik geran kat bank.. cakap nak gi singapore or thailand kena bawa geran original.. tp still kena isi form..

fms
09-03-2009, 05:48 PM
Haha ni lah taktik yg aku buat masa 1st year aku renew roadtax & insuran. sampai skrg aku pegang geran kete aku. so x yah la aku susah payah bila nk renew roadtax tiap2 thn. sampai skrg xder pon bank mintak balik geran tu haha. Aku guna Public Bank :)paid

pakai http://www.myeg.com.my xyah dokumen apa2..
sume online..dari insurans sampai laa ke road tax..

GT
09-03-2009, 05:50 PM
Geran aku tak pulang balik kat Bank... dah 3 tahun dah.... Senyap jer....

aqhaziq
10-03-2009, 02:11 PM
Geran aku tak pulang balik kat Bank... dah 3 tahun dah.... Senyap jer....

toyota aq kat ambank.
mintak bila nak renew r/tax sindri,
haram diaworang xbg..:mad::mad:

kete yg sblm ni pun haram xbg, kat MayBank.
last2 bila abis bayor baru diaworang bagi.
mcm2 alasan aq bg, trmasuk nak g thailand,
masih diaworang xbg.
aq sblm ni 2 kali redah thailand g2 je....:D

kifli
10-03-2009, 02:38 PM
..ok la..

..worst case scenario..

..minta punya minta bank x bagi..

..bank ckp nak renew kene wat ikut bank..

,,mcm mana?????

...leh ke wat report polis dan SAMAN bank..hehehehe :D

Report je polis...then declair geran hilang...pastu leh pi JPJ buat geran baru...

tEnuKLang
10-03-2009, 02:45 PM
good infos..
thanx suma....:)cgrock

Jutawan
10-03-2009, 03:04 PM
bank yang buat masalah, bank yang bengkrap orang, semuanya bank, masa ekonomi teruk, bank yang kena diselamatkan??? apa jadi pada rakyat???:mad:

msaifuln
10-03-2009, 03:05 PM
aku lom berjaya amik geran aku kat affin finance.. dah masuk tahun ke3 ni.. yg lepas2 maybank, cimb, ambank, mbf ok je..

giebrail
10-03-2009, 04:02 PM
salam ..ader sape2 bwh muamalat ker???

art806
10-03-2009, 05:21 PM
Geran kete mmg ada clause yg kita sign masa apply loan kat bank; bagi authority kat bank utk simpan 'for safekeeping'. Kalu payment cantik, bank slalunya xde masalah utk release geran kete tu..

Jakethitam
10-03-2009, 08:48 PM
Geran kete mmg ada clause yg kita sign masa apply loan kat bank; bagi authority kat bank utk simpan 'for safekeeping'. Kalu payment cantik, bank slalunya xde masalah utk release geran kete tu..

aku setuju..memang betul pun..geran kereta kita boleh ambil dan simpan walaupun semalam beli. bank tiada hak atau kuasa untuk simpan geran kita. kalau bank berkeras boleh buat report kat polis dan panjangkan ke s ke bank negara. sure mesti bank kecut perut punya. semua nie kalau tiada tunggakan laaaaa...akaun cantik.:)cgrock:)cgrock

aqhaziq
11-03-2009, 12:01 AM
1. million thanks tuk TT coz berjaya buka mata
aq pasal isu ni.
2. hari khamis lepas aq ada email kat HQ ambank pasal mintak geran
(rem: aq dah mintak pada ahad, tp bank xkasi)
3. td (dlm kul 6.35 pm) aq ada trima call dari cik S*****
dr ambank. (antara ayat dia yg aq nak gelak: 'saya heran
nape bank xkasi geran kete kat awak ye?)
4. aq janji ngan dia ahad ni nak amik geran tu kat ambank KB.

conclussion: mmg kita berhak pegang geran tu kalau jita mau.
cuma kalau kena cara, bank mmg kasi. (w/pun sblm ni aq penah guna
alasan nak ke thailand, masih xkasi)

tok_jogho
12-03-2009, 04:30 PM
aku nyer roadtax dia paksa soh renew kat dorang...aku minta geran haram dibaginya...

MrMama
12-03-2009, 04:33 PM
geran aku aku pegang sendiri

msaifuln
12-03-2009, 04:35 PM
pagi tadi aku try renew rtax guna www.myeg.com.my kejap je.. x payah pakai geran.. just renew insuran.. rtax dia org pos ke rumah..

empiretech
12-03-2009, 05:50 PM
oo..mudahnye renew roadtax skang ni..heheeh...nak amik geran gak la.....

msaifuln
12-03-2009, 08:46 PM
ada sesape ble tolong camane nak amik geran kat affin finance.. aku affin finance jln ipoh, KL

ratusanRM
12-03-2009, 09:19 PM
pagi tadi aku try renew rtax guna www.myeg.com.my kejap je.. x payah pakai geran.. just renew insuran.. rtax dia org pos ke rumah..

ada sesape ble tolong camane nak amik geran kat affin finance.. aku affin finance jln ipoh, KL

aik.... mula2 posting cakap mudah je.... pastu nak amik geran pulak :">:">:">



isu disini..... ape hak bank nak simpan GERAN kereta kita?? ~X(:(scam:(scam

ratusanRM
12-03-2009, 09:20 PM
aku nyer roadtax dia paksa soh renew kat dorang...aku minta geran haram dibaginya...

ni isu sbnrnya.... bank amik kesempatan :(scam:(scam

msaifuln
13-03-2009, 09:37 AM
aik.... mula2 posting cakap mudah je.... pastu nak amik geran pulak :">:">:">



isu disini..... ape hak bank nak simpan GERAN kereta kita?? ~X(:(scam:(scam

yang dah berjaya amik di maybank, cimb, am bank & mbf.. affin je sangkut.. :)cgrock

msaifuln
13-03-2009, 09:38 AM
pagi tadi aku try renew rtax guna www.myeg.com.my kejap je.. x payah pakai geran.. just renew insuran.. rtax dia org pos ke rumah..

aku call myeg tadi.. dia pos rtax hari ni.. lepas dpt rtax ble amik rebet di pej pos.. :)paid:)paid

aqhaziq
13-03-2009, 09:57 AM
ada sape2 lg yg berjaya mendapat geran kereta?
kalo ada cara, boleh kongsi2 idea/cara kat sini.
ak dah berjaya....:D

abuyakl
13-03-2009, 10:04 AM
Affin memang suka pegang geran kete...aku pun tk paham
kete aku dah 4 tahun dorg pegang geran
macam la geran tu boleh buat cagaran

edyipohmali
13-03-2009, 02:46 PM
biasanya,kita boleh mintak kat pegawai bank atas alasan akan bertukar tempat kerja.contoh dari k.l ke perlis ke.tapi rekod payment kita kena cantik,tak boleh sangkut2.baru diaorang lepaskan.tapi kalo diaorang tak bagi,tak boleh buat apa jugak.boleh naik darah tinggi nih.~X(

ratusanRM
13-03-2009, 06:28 PM
biasanya,kita boleh mintak kat pegawai bank atas alasan akan bertukar tempat kerja.contoh dari k.l ke perlis ke.tapi rekod payment kita kena cantik,tak boleh sangkut2.baru diaorang lepaskan.tapi kalo diaorang tak bagi,tak boleh buat apa jugak.boleh naik darah tinggi nih.~X(

kalau tak release report je kat BNM :D:D:D

Jakethitam
15-03-2009, 09:11 AM
mintak jer kat bank..sure diorang mesti kasi punya..kalau diorang tak kasi jugak , minta dia tunjukkan dokumen yang mengatakan customer tak boleh ambil geran kereta, sure mengelabah tahap kelawar...pasal diorang memang takder pun dokumen tu..sajer jer gertak customer. bagi yang tak paham tu..ikut jer lah..tapi kalau kena kat aku..sorry lah...aku kira otai dalam bab nie...hehehehe:)cgrock:)cgrock

fms
16-03-2009, 12:11 PM
best ke pegang geran ni selain dari senang nak buat road tax??

arapaima
16-03-2009, 12:21 PM
salam,



topik hangat pagi ni :mad::mad:



korang semua mesti pernah buat loan dengan bank bukan??? adakah geran masih dipegang oleh bank???


pastinya 90% akan menjawab YA..!! ~X(~X(


adakah Geran kereta kita WAJIB dipegang oleh BANK??? :-?:-?:-?



tidak bolehkah customer mengambilnya?? :-?:-?



yang pasti den telah amik 2 Geran Kereta dari bank setelah puas bertekak & beramas mesra :mad::mad:



kebanyakan BANK pemberi pinjaman akan menyimpan Geran Kereta dalam tempoh tertentu utk MEMAKAN KOMISYEN RENEW INSURAN :(scam:(scam



pagi ni member den baru call Bank Islam Seremban untuk release kan GERAN keretanya, namun malangya.... manager BIMB SEREMBAN cakap GERAN semua ada kat HQ KL?? BENARKAH?? :-?:-?



sape2 ada pengalaman?? atau pekerja bank sendiri yg akan beri penjelasan???

aku nyer geran still kat bank lagi walaupun dah setahun lebih...aku loan maybank...tp aku x kisah...time renew aku gi je amik geran kat bank tu...x yakin aku bank yang renew kan...klu yg malas mmg jadi masalah la nak gi bank...cam aku leh kuar jalan2 ilangkan tension keje....yang aku tau klu wat loan kat bank tu maknanya geran tentu kat situ gak...pahal lak ade kat HQ...agak2 arr nak tipu pun...bg aku geran kat sesape pun a jadi masalah kerana kat geran tu dah tulis dituntut pihak bank

*masing2 ade reason tersendiri

qba437
16-03-2009, 12:25 PM
aku nyer geran still kat bank lagi walaupun dah setahun lebih...aku loan maybank...tp aku x kisah...time renew aku gi je amik geran kat bank tu...x yakin aku bank yang renew kan...klu yg malas mmg jadi masalah la nak gi bank...cam aku leh kuar jalan2 ilangkan tension keje....yang aku tau klu wat loan kat bank tu maknanya geran tentu kat situ gak...pahal lak ade kat HQ...agak2 arr nak tipu pun...bg aku geran kat sesape pun a jadi masalah kerana kat geran tu dah tulis dituntut pihak bank

*masing2 ade reason tersendiri

sama la macam aku..cuma aku loan Bank Rakyat...time renew aku amik je geran aku tuh...memula pegawai tuh kata dia leh renewkan untuk aku tapi aku wat **** je..cakap kalu tak nak bagi aku repot ngan JPJ dan HQ dia...baru dia release :))..skang ni dia kena transfer..sbb apa tak tau

hazri99
16-03-2009, 03:33 PM
yang dah berjaya amik di maybank, cimb, am bank & mbf.. affin je sangkut.. :)cgrock
kenapa affin bank yang liat sgt nih nak bg geran.. habis bayar baru leh bg nih.. kene ramai komplen kot..
affin :(scam

mansur79
11-01-2010, 10:41 PM
aku punya loan kete maybank..tahun ke-2,masa nak renew,aku gi ambik la geran pastu org bank tu suruh pulangkan balik geran tu kebank lepas renew insuran dan road tax....
malas aku nak gi pulangkan balik...sampai sekarang takde pulak diaorang call balik nak geran tu...hahaha..

am2020
12-01-2010, 03:34 AM
keta aku loan kt maybank..masa tu aku nak reniew roadtax..kira kes urgent..ms tu jumaat..sabtu aku nak blk kg..ada kenduri..so aku mtk kejap utk reniew roadtax kt pjbt pos..pastu pulang balik..nak dijadikan citasampai pjbt offline la plak..org pos kata sistem jpj buat hal..so aku x reniew..so aku bw jer balik kg..ms tu loan aku bru dalam 6 bln kt maybank..la nie geran mash kt tgn aku...he he he..dalam 5 bulan lepas, keta aku mula sgkt byr..maybank tipon aku buat reschedule balik..tggl 4 thn jer masa tu nak habis..so pjgkan term balik ke 8 thn..dulu byr 350..skrg byr 180..murah cam byr moto lc aku..kalu time dh sgkt 2 bln aku akan hantar keta kt kg..sbb tkt kena trk..kalu kena tarik ..uph tarik jer dkt rm 700..baik aku sorok..ade wit bayar pas2 pakai keta balik..skrg nie tkg tarik keta bernaharajalela utk menarik keta org sbbg byk yg sgkt...time diaorg buat duit la skrg nie...:D

janggut_X
12-01-2010, 08:40 AM
akunye geran di cimb bank..dah lamo amik.hehe

girlsilver
12-01-2010, 08:46 AM
cmneeeeee aku leh xtau ni
~X(~X(~X(~X(~X(~X(~X(

geran keta nama abah (arwah),mmg bayar xcantik n pernah kena tarik tu pon ade sbb mmg xleh elak...skrg ni aku try utk bertindak selesaikan yg tertunggak...agak2 bleh ker dpt geran tu ekkk...tolong daku :((:((:((:((:((

nina76
12-01-2010, 11:26 AM
pb pon ok, thn ke-2 dh ambik geran.....cuma ada 1 keta lg belum ambik geran under cimb, itupon sbb kalau nk byr r/tax buat thru phone je, tkyah pi bank pon.....pastu dia htr ke opis, bayo cas runner je.....

ratusanRM
12-01-2010, 11:32 AM
sape2 yang ada masalah ni report je... report :(scam

anak_jatiperak
12-01-2010, 11:34 AM
Salam..kena tanya org bank da......ada sesiapa keje bank kat cg ni????

didi osaka
12-01-2010, 05:23 PM
eh rebat tuh sampai bila bole dapat?

wiralution X
12-01-2010, 07:24 PM
aku sejak beli kete 1st time renew roadtax trs amik geran kete tu sampai skrg. xder lak bank mintak balik. ala bukan leh jual pon kete tu sbb nama bank lagi. actually mmg hak kita nk pegang geran tu.

zalnet
12-01-2010, 09:50 PM
Dari segi logiknya bank pegang geran kete sebab masih ada loan yang belum abis bayar, jadi kalau apa2 berlaku maybe senang la dorang nak tarik kete kot...Tapi sebenarnya insurans kereta boleh dibuat dimana-mana walaupun geran masih dipegang oleh bank...

Caranya mula-mula buat insurans dulu kemudian baru pegi ke bank samada utk meminjam geran ( so roadtax boleh buat sendiri) atau suruh dorang buatkan roadtax (cara ni surelah x dpt geran) :D

haudli
12-01-2010, 10:49 PM
eh rebat tuh sampai bila bole dapat?

da abis da...kene tunggu next announce dr kerajaan kalau ada lagi nanti..:)paid:)paid

panglima_ayam
13-01-2010, 12:33 AM
pertama bayar kena cantik dalam masa setahun kalau tak kasi jugak kena gertak bank tu .... kena buat kasar sikit baru dia org takut kalau ko org buat lembik bank dok buli kita je,kasi gertak skt

haQ
13-01-2010, 12:55 AM
Takda maknanya bank nak makan komisen.. Ko nak renew insurance luar pun boleh..just bagi or inform bank e-cover note dah siap atau pinjam gran tinggalkan IC untuk renew roadtax..

sebenarnya itu atas budi bicara bank untuk bagi ko simpan geran tuh..kalau ko jenis yang jaga payment bulanan, maka buat satu surat untuk ko simpan geran tuh..tapi kalau jenis yang payment asyik terlebih masa dari due date memang susah lah bank nak percaya nak bagi ko bawak balik geran.. apa pun buat surat rasmi ok :)

tak pernah bank pegang gran kete aku..baik maybank, ambank, islam, alliance, public n affin

salam,



topik hangat pagi ni :mad::mad:



korang semua mesti pernah buat loan dengan bank bukan??? adakah geran masih dipegang oleh bank???


pastinya 90% akan menjawab YA..!! ~X(~X(


adakah Geran kereta kita WAJIB dipegang oleh BANK??? :-?:-?:-?



tidak bolehkah customer mengambilnya?? :-?:-?



yang pasti den telah amik 2 Geran Kereta dari bank setelah puas bertekak & beramas mesra :mad::mad:



kebanyakan BANK pemberi pinjaman akan menyimpan Geran Kereta dalam tempoh tertentu utk MEMAKAN KOMISYEN RENEW INSURAN :(scam:(scam



pagi ni member den baru call Bank Islam Seremban untuk release kan GERAN keretanya, namun malangya.... manager BIMB SEREMBAN cakap GERAN semua ada kat HQ KL?? BENARKAH?? :-?:-?



sape2 ada pengalaman?? atau pekerja bank sendiri yg akan beri penjelasan???

GT
13-01-2010, 01:20 AM
Aku simpan aje Green Card kereta dan lori aku... tak habis hutang pun.... dulu masa nak renew roadtax ambik kat bank, pastu terlupa nak hantar semula.. dah 4-5 tahun jugak dah ni... ok aje.. janji bayar jer bulan-bulan...

vc0r3
13-01-2010, 01:32 AM
Takda maknanya bank nak makan komisen.. Ko nak renew insurance luar pun boleh..just bagi or inform bank e-cover note dah siap atau pinjam gran tinggalkan IC untuk renew roadtax..

sebenarnya itu atas budi bicara bank untuk bagi ko simpan geran tuh..kalau ko jenis yang jaga payment bulanan, maka buat satu surat untuk ko simpan geran tuh..tapi kalau jenis yang payment asyik terlebih masa dari due date memang susah lah bank nak percaya nak bagi ko bawak balik geran.. apa pun buat surat rasmi ok :)

tak pernah bank pegang gran kete aku..baik maybank, ambank, islam, alliance, public n affin

Point yang best dan tepat

GT
13-01-2010, 01:44 AM
Aku simpan aje Green Card kereta dan lori aku... tak habis hutang pun.... dulu masa nak renew roadtax ambik kat bank, pastu terlupa nak hantar semula.. dah 4-5 tahun jugak dah ni... ok aje.. janji bayar jer bulan-bulan...

Lupa pulak... dari tahun pertama sampai ler tahun ke 6 ni.. aku gunakan khidmat member aku sendiri buat Insurans dan Roadtax...:)paid

haQ
13-01-2010, 01:50 AM
kalau korang nak buat roadtax and insurance kete tanpa keluar rumah dan tanpa service charge dan hanya perlu fax photostat gran call mamat nih :
cakap ajer aku bgtau..

Hisham Muhir
Hp no.: 019.370.0358 / fax no. 03.8734.1359

buntalamus2
20-02-2010, 02:52 AM
klu toyota capital camna?aku loan ngan toyota

C_Kenek
20-02-2010, 03:31 AM
biasa yg makan komisen insurans ni kedai kete tu. pergi direct ke bank yg buat loan tu pastu mintak geran cakap nak renew road tax nanti bank pegang ic lepas serah geran tu baru dpt balik ic korang tu. tapi kalau payment sangkut 2 3 bulan tataula leh wat kuar ke tak geran tu

nurkamar
20-02-2010, 12:35 PM
saya amik aje terus....

walau pun dia pesan, cik nanti dtg sini pulangkan balik geran tu kat saya AJE(kenapa mesti aje?)

apa dorg nak riso. potong gaji kan? lain le kalu saya jenih kene bayar sdiri bulan2. ke dorg riso tak leh nak makap cam mula2 saya kene dulu. tah le...

steven_jb2003
05-03-2010, 10:22 AM
yeb ke.........

pepsifire
06-03-2010, 05:10 PM
So, maknenye kite boleh amik geran kete kite dr bank la walaupun
blum abis bayar lagi?

Kalau macam tu aku nak pi amik geran kete aku la.
Nak renew road tax ni, dah 2 minggu road tax mati.
Sure boleh amik kan, kete aku pakai cimb bank, ade spe2 leh tolong tak...:">:">

gastacopz
07-03-2010, 11:21 AM
aku nyer geran dorg da bg...

gengjawa
07-03-2010, 11:31 AM
geran xsemesti simpan kat HQ
bank ada center2 tertentu tuk simpan geran nie
wak punya pergi mintak sendiri
cakap nk wat check kat puspakom
cakap je nk pinjam
pastu xyah pulangkan

ryuuko
11-03-2010, 09:29 AM
geran kereta aku , aku pegang sendiri...sebulan jer kat bank pastu terus aku minta..dia bg jer, tak byk ckp pun..

Ran
11-03-2010, 11:36 AM
apasal aku b*engap sangat haa..aku xtahu semua ni..aku ingtkan bank mmg akn pegang smpai abis bayar loan..xleh jadi la camni..cmner aku nk mtk nih..nk bagi alasan apa yg kukuh sikit..dh 3thn geran kat bank nih..!!

zali8057
11-03-2010, 11:46 AM
cara paling mudah untuk mengambilnye..
kau cakap jer dekat bank nak pergi masuk sempadan.
x kira lar singpura,thai, atau sabah serawak.
gerenti dapat punya geran lu orang..

puteh_linux
11-03-2010, 12:07 PM
bagus info TT saya kereta lom dapat tpai flet keta dah dapat.kang bulan depan tanye pasal geran kereta pulak.hehehhe

lwashere
11-03-2010, 12:51 PM
aku punye geran bank pegang.salinan je aku ada sbb blum abes bayar

pepsifire
11-03-2010, 12:56 PM
aku nyer geran dorg da bg...

Bro pakai bank ape tu?
kalau pakai bank cimb nak amik kat mane ek...tulun2. ~X(

parcofolgore
11-03-2010, 01:14 PM
ade kebenaran tu..bank ni ler along berlesen..

mim_enterprise08
11-03-2010, 02:44 PM
ake punyer geran sume ade kat umah..x sampai setahun dah amik..hahaha...

art806
17-03-2010, 12:47 AM
Public susah ckit, eon senang.. dlm agreement dia cuma letak clause kita bagi kuasa utk simpan sehingga diminta oleh penyewa, mmg xde clause yg kata owner x leh amik geran sebelum setel hutang..

joe_saipul
17-03-2010, 12:49 AM
saya buat loan kereta dgn public bank.masuk tahun kedua dh boleh pegang geran kereta sendiri.kalau bank lain tak tau la..:D:D:):)

fms
17-03-2010, 10:56 AM
aku buat loan ngan CIMB..
lepas setahun dah bole amik geran kereta..
janji ko carik diorg laa..
cuba call bank dulu..

ratusanRM
17-03-2010, 06:49 PM
kesimpulannya : Selagi tak minta geran, bank tak akan bagi. :D:D

Alasan paling mudah untuk minta geran :

1- Nak pergi ke singapura / thailand menaiki kereta

2- Nak buat inspection PUSPAKOM

Bank paling susah nak minta geran setakat ini (maklumat dari rakan sekerja) :

1- Bank Islam
2- Ambank

mr_x6006
09-12-2010, 07:01 AM
mcm2 info aku dpt melalui thread ni..

kerunai
09-12-2010, 07:04 AM
aku ngan public senang aje, dah boleh pegang dah geran ...

mfonaa
09-12-2010, 07:13 AM
as long kita bayar kete kita bulan2 cantik,bank takkan ada masalah nak bagi geran tu kat kita.aku biasanya dalam setahun,dah boleh amik da geran

ratusanRM
09-12-2010, 07:23 AM
as long kita bayar kete kita bulan2 cantik,bank takkan ada masalah nak bagi geran tu kat kita.aku biasanya dalam setahun,dah boleh amik da geran

Kalau bagi alasan nak ke Luar Negara beli hari ini, esok pun boleh dapat geran :">:">

Prisoner
09-12-2010, 08:05 AM
aku loan CIMB..
1st renew insurans dan roadtax aku pi collect sendiri geran tu kat bank.

masa nak collect tu aku buat surat rasmi, tulis sebab-sebab nak ambik.. then isi lak form dari derang..

arapaima
09-12-2010, 08:26 AM
Bank mkn komisen renew insurans.????? selama ni insurans aku wat sendiri je...x penah soh bank yg wat...cuma yg jd maslah leceh nak kene gi bank amik geran pastu dah siap renew kene gi antar blk geran kt bank....besa klu byr cun dlm 6 bln je dah bleh amik geran tu...xtau la nasib org lain camne....

mr_x6006
09-12-2010, 08:51 AM
Aku beli keta pakai loan BANK ISLAM..

Agak2 senang x nak mintak ngan Bank ISLAM ni??

De warga CG yg dah cube brurusan ngan Bank ISLAM??

lizzqute
09-12-2010, 08:54 AM
senang jer... Pegi buat report kat balai polis, pastu buat report KPDN... Ramai2 buat report.. biaq mati Bank2 ni semua.... Ada ka patot pegang gran kete orang.....

lizzqute
09-12-2010, 08:58 AM
Aku beli keta pakai loan BANK ISLAM..

Agak2 senang x nak mintak ngan Bank ISLAM ni??

De warga CG yg dah cube brurusan ngan Bank ISLAM??

Kau tulis surat dulu cakap nak dapatkan Gran untuk tukar insuran... Kalo dia tak bagi, Kau ugut jer nak buat report kat KPDN... kompom dia akan bagi..

ismailmohamad
09-12-2010, 09:10 AM
aku punye myvi atas loan maybank..

cukup setahun..

aku panjat maybank area ampang park tu..

ckp jeee nak pegi singapore bawak kete..

x pon nak tukau enjin..

tapi, mase tu.. mmg x jadi menipu..

sebab nye.. senang2 jee officer tu kasik geran ori pade aku..

lepas die potostat..

so.. geran ori mmg dah ade pade aku dah...

ismailmohamad
09-12-2010, 09:11 AM
eheheh.. lupe nak mention..

selame setahun tu..

payment WAJIB cantiiikkkkkkkkkkkkk...

azmijamaludin
09-12-2010, 09:15 AM
aku pun pelik gak...wife aku beli keta wat loan ngan bank rakyat...pastu monthly kena potong gaji guna biro angkasa...

pastu aku suruh dia mintak gran kat bank tu, bank tu kata tak bleh bagi...
menyusahkan nak renew roadtax jer....ada 2 kali org bank lambat buat roadtax...runner plak buat **** hantar roadtax lambat....

eein80
09-12-2010, 09:20 AM
Kalau BankRakyat camne? Geran aku kt situ.. boleh minta balik ke?

ismailmohamad
09-12-2010, 09:30 AM
cube laa alasan aku buat tu dulu..

ratusanRM
09-12-2010, 09:45 AM
Anda semua berhak mendapatkan geran tersebut. Caranya amat mudah. Gunakan alasan paling power :

1- Saya akan ke Luar Negara (Singapura/Thailand) menaiki kereta

Saya pasti bank akan kelam-kabut untuk kurier geran tersebut :">:">:">

ratusanRM
09-12-2010, 09:52 AM
Aku beli keta pakai loan BANK ISLAM..

Agak2 senang x nak mintak ngan Bank ISLAM ni??

De warga CG yg dah cube brurusan ngan Bank ISLAM??

Sesiapa menggunakan Bank Islam, semua geran disimpan di HQ. Boleh dapat kalau buat surat cakap nak ke LUAR NEGARA. Bank akan kurier secepat mungkin :D

Kalau BankRakyat camne? Geran aku kt situ.. boleh minta balik ke?

Pengalaman Bank Rakyat tidak pasti. Kesemua bank lebih kurang sahaja amalan tradisi ini ~X(

aku pun pelik gak...wife aku beli keta wat loan ngan bank rakyat...pastu monthly kena potong gaji guna biro angkasa...

pastu aku suruh dia mintak gran kat bank tu, bank tu kata tak bleh bagi... menyusahkan nak renew roadtax jer....ada 2 kali org bank lambat buat roadtax...runner plak buat **** hantar roadtax lambat....

Mungkin lambat sebab lambat bagitahu bank :-?

eheheh.. lupe nak mention..

selame setahun tu..

payment WAJIB cantiiikkkkkkkkkkkkk...

Payment cantik bukan kriteria utama untuk bank memberi Geran pada tuan punya kereta. Mungkin salah satu muslihat bank ~X(

ratusanRM
09-12-2010, 09:54 AM
Maybank kena isi borang untuk ambil geran. Kena pergi ke cawangan yang berkenaan. Tapi paling mudah & efisien. Tulis surat & poskan kepada bank bagi alasan POWER untuk ambil geran. Bank akan kurier. Jimat minyak, jimat kos, jimat segalanya :)):)):))

income88
09-12-2010, 09:54 AM
geran kete aku pon ada kat bank AMBANK
tp xyah susah2 nak amik geran sb nak renew roadtax & insurans
guna jer MYEG...xyah pakai geran...online jer

ratusanRM
09-12-2010, 09:57 AM
senang jer... Pegi buat report kat balai polis, pastu buat report KPDN... Ramai2 buat report.. biaq mati Bank2 ni semua.... Ada ka patot pegang gran kete orang.....

Saya pernah cakap seperti ini pada Manager Maybank. Memang mereka akan kelam-kabut. Pengalaman pertama saya bertengkar dengan Maybank cawangan Rahang, Seremban.

Lepas ditanya adakah ini Standard Of Procedur (SOP) Maybank? Adakah ini prosedur KPDN?

Menggelabah beb... :">

Terus manager minta saya datang ambil geran on the spot :)):))

ratusanRM
09-12-2010, 09:59 AM
geran kete aku pon ada kat bank AMBANK
tp xyah susah2 nak amik geran sb nak renew roadtax & insurans
guna jer MYEG...xyah pakai geran...online jer

Ini salah 1 kemudahan. Tapi bukan semua syarikat insuran/takaful ada dalam MYEG. Pengguna perlu diberi kebebasan untuk memilih :)cgrock:)cgrock

gheezz
09-12-2010, 10:15 AM
kepada sapa2 yg buat potongan terus dari angkasa mmg blh terus amik geran kat bank.bank bg kita simpan.. rasanya tujuan bank pegang geran tuh supaya senang segala urusan/tindakan sekiranya peminjam xbyr ansuran bulanan.

income88
09-12-2010, 10:18 AM
Ini salah 1 kemudahan. Tapi bukan semua syarikat insuran/takaful ada dalam MYEG. Pengguna perlu diberi kebebasan untuk memilih :)cgrock:)cgrock

setuju...
kalau tgk kat MYEG mmg ada 2 jer insurans/takaful yg offer secara online...xsilap sy RHB takaful & Etiqa
tp sbnrnya ada lg syarikat takaful yg offer kat MYEG cuma diowg xde online service...
cthnya sy renew dgn MAA takaful...
tricknya...isi shj form syarikat insurans yg offer online td RHB/Etiqa...
isi maklumat sehingga dpt anggaran bayaran premium insurans...
pastu jgn submit form tu...just cancel/tutup jer online form tu...
sb xlama pastu tu...tunggu & anda akan dpt emel drp MYEG...
MYEG akan offer lain2 syarikat insurans dgn harga bayaran premium yg lebih rendah...
selamat mencuba...

odrie
09-12-2010, 10:24 AM
aku renew insurans kete baru² ni, pihak bank (Maybank) bagi terus geran kat aku.....
soh simpan sendiri..... padahal kete x abis bayar lagi (ade lagi 6 thn)...
aku pn trus negative thinking... mamat ni perli aku ke ape???
sbb ayat die cani.. " awak simpan lah geran tu.., tak yah bagi balik" hahahaha.... :eek::eek::eek:

oxygenO2
09-12-2010, 10:41 AM
geran kete aku pon ada kat bank AMBANK
tp xyah susah2 nak amik geran sb nak renew roadtax & insurans
guna jer MYEG...xyah pakai geran...online jer

MYEG xbnyk insurans,aku nk wat ritu,tgk de 2 kompeni jer..adehhh

btw,tq tt...bnyk info dlm thread nie..walaupun isu kenape bank smpn geran belum jawab spenuhnya...:D:D:D:D

oxygenO2
09-12-2010, 10:47 AM
setuju...
kalau tgk kat MYEG mmg ada 2 jer insurans/takaful yg offer secara online...xsilap sy RHB takaful & Etiqa
tp sbnrnya ada lg syarikat takaful yg offer kat MYEG cuma diowg xde online service...
cthnya sy renew dgn MAA takaful...
tricknya...isi shj form syarikat insurans yg offer online td RHB/Etiqa...
isi maklumat sehingga dpt anggaran bayaran premium insurans...
pastu jgn submit form tu...just cancel/tutup jer online form tu...
sb xlama pastu tu...tunggu & anda akan dpt emel drp MYEG...
MYEG akan offer lain2 syarikat insurans dgn harga bayaran premium yg lebih rendah...
selamat mencuba...



leh gak mencuba...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

zuljaalaa
09-12-2010, 10:55 AM
kepada sapa2 yg buat potongan terus dari angkasa mmg blh terus amik geran kat bank.bank bg kita simpan.. rasanya tujuan bank pegang geran tuh supaya senang segala urusan/tindakan sekiranya peminjam xbyr ansuran bulanan.

ni mesti orang bank kan? :))
ada2 je nak betulkan bank.. dah sah2 tu hak kita ape jadah lak nak pegang :))

zuljaalaa
09-12-2010, 11:00 AM
Anda semua berhak mendapatkan geran tersebut. Caranya amat mudah. Gunakan alasan paling power :

1- Saya akan ke Luar Negara (Singapura/Thailand) menaiki kereta

Saya pasti bank akan kelam-kabut untuk kurier geran tersebut :">:">:">

ye ke? agak dorg bagi ke?
kalau pegi thailand takde geran, leh ambik surat dari bank sah kan yang geran tu ada kat dorg..

ada alasan lain yang lagi power tak?

JACK88
09-12-2010, 11:09 AM
mengapa customer seboleh-bolehnya tidak dibenarkan mengambil GERAN???



adakah AKTA yg membenarkan BANK memegang GERAN atau itu polisi bank nak makan komisyen renew insuran??? :(scam:(scam:(scam

Saya ambil geran bro.. keta 4 tahun lg loan, sebab nak bawa keluar dari semenanjung, bawak gi sarawak.. Tu la, BANK sememangnya PENYANGAK..

Satu kes saya kena bro, hari tu depa eksiden dgn keta satu lagi, keta teruk la, pastu dapat claim totally lost, sebulan camtu insuran dah bagi jumlah nak bayar, kira2 rm86k..
Tapi, insuran punya hal, lambat nak byr, sampai sekarang 3 bulan lagi cek tak keluar2.. BANK BENGOK tu asyik kol kalau lambat bayar keta yg dah eksiden, sudah insuran nak bayar full, masih lagi nak menyangak,sedangkan sepatutnya saya dah hilang hak terhadap keta yang eksiden tu, masih juga BANK minta byr keta tuh,Prosedur konon, piiirahhh mabuk... ntah macam mana ntah nasib kita sebagai customer ni, agaknya hidup x diorang kalau takde customer..
:(scam:(scam:(scam

jaih
09-12-2010, 11:18 AM
1st aku ambik geran utk kancil..alasan keta nak tukar enjin..dan
sampai kesudah aku tak antar balik hehe

yg keta lagi satu... aku nak g ambik pasal dah pindah dari kuantan ke KB..
tp staff mbb tuh bgtau..kalu owner sendiri mari nak ambik geran..mmg diaorg bagi jer.. nak simpan sendiri ker.. atau nak suh bank simpan ker..cuma time ambik tuh kena isi satu borang laa

agen14
09-12-2010, 11:19 AM
kesimpulannya : Selagi tak minta geran, bank tak akan bagi. :D:D

Alasan paling mudah untuk minta geran :

1- Nak pergi ke singapura / thailand menaiki kereta

2- Nak buat inspection PUSPAKOM

Bank paling susah nak minta geran setakat ini (maklumat dari rakan sekerja) :

1- Bank Islam
2- Ambank


aku guna Ambank.. dah 4 thn loan.. tiap kali nak renew aku buat sendiri.. ambik kat bank kedian anta balik.. tak tau lak yg kita dah boleh pegang sendiri geran tu.. boleh try mintak pasni

JACK88
09-12-2010, 11:32 AM
Public susah ckit, eon senang.. dlm agreement dia cuma letak clause kita bagi kuasa utk simpan sehingga diminta oleh penyewa, mmg xde clause yg kata owner x leh amik geran sebelum setel hutang..

Boleh bro, tulis je surat kate nak bawak luar semenanjung ke sarawak atau sabah, dier kompom bagi..

ismailmohamad
09-12-2010, 03:12 PM
ye ke? agak dorg bagi ke?
kalau pegi thailand takde geran, leh ambik surat dari bank sah kan yang geran tu ada kat dorg..

ada alasan lain yang lagi power tak?

cakap nak endorse enjin kat JPJ

Dakjaat
14-12-2010, 12:40 PM
thanks geng sume..aku baru nak pakai kete..ble aku bc thread nih koman2 aku da tau hal yg mgkn akn terjd pd aku gak..so akan berjg2..:)

samalah... sampai aku tanya budak2 kat office aku dan dorang kata.. "YES!! BETOL!" hahaha! TERIMA KASIH WARGA CARIGOLD! :)cgrock

ramai yang tak tahu pasal ni... Bank takkan marah pun kalau geran ade kat kite. Harap2 dorang tak tukar polisi claim geran ni di masa akan datang.

janggut_X
14-12-2010, 07:22 PM
ako pakai kete baru 2-3 tahun tak ingat dulu,dah amik geran bawak balik umah.yehaa.

LanZLdG
14-12-2010, 10:09 PM
aku loan kete RHB... geran mmg aku pegang... masa mula2 pi amik utk renew insuran tuu mamat yg handle tuu siap ckp.. bro pegang aje geran nie senang sket... len kali xyah dtg amik lai...

yiez_77
14-12-2010, 11:18 PM
Aku gi amik geran ari tu ok je. Bank ambank, masa tu baru 4 thn byr dr 9 thn. Aku saja nk gi amik simpan, kwn aku kata sethn dh blh amik dah kalau payment ok. Aku just gi isi form, tulis reason utk simpanan s'diri. Bank terus bg je, x byk soal pun..

aszyan
17-12-2010, 04:25 PM
salam..

sy ada minta untuk simpan geran kereta dr bank rakyat..
dia kata kena buat surat n fotostat ic...
ada x sape2 yang tahu mcm mane nak buat surat 2??

terima kasih..

fazarudin
10-01-2011, 01:10 AM
CIMB pulak camne ... ada sape kat sini yang berurusan dengan CIMB utk amik geran kereta ni ?

yustaiping2
10-01-2011, 08:12 AM
salam,



topik hangat pagi ni :mad::mad:



korang semua mesti pernah buat loan dengan bank bukan??? adakah geran masih dipegang oleh bank???


pastinya 90% akan menjawab YA..!! ~X(~X(


adakah Geran kereta kita WAJIB dipegang oleh BANK??? :-?:-?:-?



tidak bolehkah customer mengambilnya?? :-?:-?



yang pasti den telah amik 2 Geran Kereta dari bank setelah puas bertekak & beramas mesra :mad::mad:



kebanyakan BANK pemberi pinjaman akan menyimpan Geran Kereta dalam tempoh tertentu utk MEMAKAN KOMISYEN RENEW INSURAN :(scam:(scam



pagi ni member den baru call Bank Islam Seremban untuk release kan GERAN keretanya, namun malangya.... manager BIMB SEREMBAN cakap GERAN semua ada kat HQ KL?? BENARKAH?? :-?:-?



sape2 ada pengalaman?? atau pekerja bank sendiri yg akan beri penjelasan???


aku tahun pertama jer eonbank pegang.... pas tue aku amik dgn alasan payment aku baik n aku wat standing instruction.....:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:) cgrock:)cgrock

flyfm
10-01-2011, 08:20 AM
ooo..maknenye selepas setahun kita leh ambik laa ek??good info nih..leh bgtau member2 den nih...

epozer
10-01-2011, 10:59 AM
aku nyer geran ada kat maybank pj yg dekat jabatan kimia...ada tip x nak mintak balik geran aku tu...dah 2 tahun bayar cantek je..pakai auto debit,,xpernah sangkut..

gengjawa
10-01-2011, 11:10 AM
keta byr cun & byr setelah 2tahun
wak gi bank cakap nk pinjam geran bwk gi puspakom
pastu simpan kat umah je

*ambank

abu85
10-01-2011, 11:16 AM
klw beli motor... kedai pgg geran kita cam mana..yer

aqhaziq
10-01-2011, 11:22 AM
akunyer kat ambank. mmg tahun pertama aku mintak xbagi.
masuk je tahun ke-2 aku mintak, still xbg.
pastu trus aku email ke HQ AMBANK. pastu dan2 pengurus
ambank KB suh aku g amik geran.
(siap ckp nape diaorg xbg aku pegang..)
pastu, kebanyakkan member aku pakat g amik g2 je.
isi nama & ic je. xsampai 5 minit pun dah dpt.

fazil3801
10-01-2011, 11:28 AM
bank pegang senang tak hilang

Zul.H
10-01-2011, 11:39 AM
AKu buat loan ngan Publik Bank

lepas setaun dia bagi kat aku suh simpan..dia kata buat nyemak jer dia simpan...

lg pun, dalam sistem JPJ mmg bank yg owner kete tuh..geran tuh cuma suratan saahja...tiada apa yg boleh dibuat dgn geran itu.

spekmato_hitam
10-01-2011, 11:50 AM
korang nak modify kereta ke sbb nak pegang geran sendiri? biar le bank pegang lagi senang kot..

puyol
02-08-2011, 12:51 AM
Kami sokong pemilik kereta memegang sendiri geran kereta.:)cgrock

GASTER123
02-08-2011, 12:56 AM
CIMB pulak camne ... ada sape kat sini yang berurusan dengan CIMB utk amik geran kereta ni ?

aku aritu g cimb nak 'pinjam' geran aku..sbb nak reprint roadtax(budak myeg hilangkan)..dia suruh isi form n salinan ic..pastu siap reprint roadtax aku g anta balik kat bank..ko tau dia kata apa..dia ckp 'kenapa encik nak pulangkan'..aku tanya la,aku pinjam semalam..rupanya dia kata kita boleh simpan sendiri klu xabis bayar pun..cuma tanggungjawab kita la klu jadi apa2..

besikal
02-08-2011, 08:10 AM
Tahun pertama je bank pegang. pastu time renew r/tax, pinjam geran (tapi kena exchange, saya bagi kad atm yg dah x aktif. Pastu terus x pulangkan. Bank pun x pernah call mintak. Ok je.

maxbiz77
02-08-2011, 08:15 AM
akunyer geran bank pegang dlm 6 bulan gitu jer. aku pi "pinjam" geran aku sbbnya aku nak bawak keta aku gie puspakom utk dpt rebet roadtax sbb sumbat ngv. pehtu aku tak bagi balik dah geran tu. bank buat dek ja. hahhaa.

gersangnye
02-08-2011, 08:16 AM
biasa lepas setahun kalau bayar ok...diorg bagi simpan geran..kalau malas simpan tapi nak elak bank dari makan komisyen renew...kita boleh pi amik geran tu...lepas renew...pulang balik/simpan...lg satu diorg ni nak simpan geran sbb nanti bila kete tak bayo...diorg tarik pastu lelong senang...geran ado...

gemagemuruh
02-08-2011, 08:23 AM
dah dapat pegang jer...tak yah pulangkan...pengalaman aku kerja kat hp ambank yap kwan seng...ramai yang amik pastu tak pulang...bank pun takde masa nak f/up...just update system jer...geran tu taken by customer...ko org buat bising2...senang dapat...

prankster
02-08-2011, 08:28 AM
sesetengah bank akan bagi geran jika kita punya payment cantik... xpenah lewat atau tertunggak

Man bugis
02-08-2011, 09:06 AM
sesetengah bank akan bagi geran jika kita punya payment cantik... xpenah lewat atau tertunggak

ya betul tu.

asby
02-08-2011, 10:35 AM
EONBANK memang mudah.Masa aku nak tukar enjin hari tu aku buat surat jer bagitahu nama wakil yang akan ambil geran tiada masalah tidak perlu beramas mesra.

puyol
02-08-2011, 10:37 AM
Nak senang amik geran kereta cakap je nak pergi Thailand.

Ussf
02-08-2011, 10:44 AM
KIta pinjam dengan bank duit utk beli kereta 2... So, kereta kita tu hakmiliknya dituntut oleh Bank... So, dia mmg ada hak simpan geran tu... Tapi kebiasaannya kita dibenarkan ambil n simpan sendiri geran tu... Kalau diog simpan pun xde masalah kalu kita nk buat insurans sendiri... Ini pengalaman aku la...

sangbogol
02-08-2011, 10:53 AM
Nak senang amik geran kereta cakap je nak pergi Thailand.

cakap nak pergi thailand? mmg wajib kena ada geran ka nak masuk thailand? bg detail skit.

matrik79
02-08-2011, 10:55 AM
geran boleh ambil dalam 5 tahun.. kalau nak ambil awal owner sendiri kena minta cakap je nak renew insurans

puyol
02-08-2011, 11:02 AM
cakap nak pergi thailand? mmg wajib kena ada geran ka nak masuk thailand? bg detail skit.

A'ah.. Memang wajib kena ada geran kalau nak pergi Thailand. Nak bawak kereta pergi Thailand kena beli insurans depa sebab insurans kita tak cover kat sana. Harga dalam RM15-16 untuk 9 hari. Baik beli insurans sebelum masuk Thailand nanti senang. Sampai kat sana lepas cop je pasport kat imigresen proceed pergi kaunter kastam Thailand untuk serahkan geran kereta dengan insurans untuk depa buat satu form importation untuk kereta kita la. Maknanya di sini kereta kita ni dilarang untuk dijual di Thailand dan dieksport ke negara ketiga. Lepas semua dah selesai dah boleh masuk Thailand secara sah la.:D

aqhaziq
02-08-2011, 11:14 AM
ramai lg yg berminat dgn thread yg bagus ni rupanya.
drp sini lah aku dpt ilmu.
Vious aku dah dpt geran w/pun masa tu
xsampai pun 2 tahun loan dr ambank....

lats840
02-08-2011, 02:30 PM
aku nak g amik esok...
doa kan aku geng2 CG...
huhuhu...

peace

cbg5111
02-08-2011, 08:16 PM
aku nak g amik esok...
doa kan aku geng2 CG...
huhuhu...

peace

blh lah ambik geran...aku loan xabis blh je ambik pegang...tpi kne lebih setahun ke 2 tahun xsilap aku ....tpi depend pd bank gak cm aku ambank...

smoulder88
02-08-2011, 08:23 PM
aku mase pertame kali renew roadtax dah g amek geran kt maybank..
boleh nak amek ngan syarat kite bayar cantik r,kite mintak pn die x tny ape..
lg pon kt geran 2 ade tulis hakmilik dituntut oleh bank berkenaan..
bile kite abes bayar baru die batal tulisan 2..

eddy76
02-08-2011, 08:36 PM
Setahu den skrg ni tak mcm dulu renew insuran dan road tax online je dah tak pernah pun pergi ke bank dah. Bayar duit pastu tunggu posmen hantar cover note insuran dan road tax.

blackstylus
02-08-2011, 09:34 PM
kete ak br berusia sebulan, loan bank islam, bleh amik tak geran esok? ngeh3

tuksidang
02-08-2011, 09:40 PM
salam,



topik hangat pagi ni :mad::mad:



korang semua mesti pernah buat loan dengan bank bukan??? adakah geran masih dipegang oleh bank???


pastinya 90% akan menjawab YA..!! ~X(~X(


adakah Geran kereta kita WAJIB dipegang oleh BANK??? :-?:-?:-?



tidak bolehkah customer mengambilnya?? :-?:-?



yang pasti den telah amik 2 Geran Kereta dari bank setelah puas bertekak & beramas mesra :mad::mad:



kebanyakan BANK pemberi pinjaman akan menyimpan Geran Kereta dalam tempoh tertentu utk MEMAKAN KOMISYEN RENEW INSURAN :(scam:(scam



pagi ni member den baru call Bank Islam Seremban untuk release kan GERAN keretanya, namun malangya.... manager BIMB SEREMBAN cakap GERAN semua ada kat HQ KL?? BENARKAH?? :-?:-?



sape2 ada pengalaman?? atau pekerja bank sendiri yg akan beri penjelasan???

boleh jer ambik geran..mmg ler agak payah tp mmg boleh ambik.

honda_primo
02-08-2011, 10:22 PM
keta lama aku g tukar enjin...aku g amik geran kt bank pastu nk bg balik sbb mals nk simpan sendiri tp officer tu ckp cik simpan sendiri lah...hahahaha...smpai nk jual pn aku x g bank update ttg detail engine keta ku huuhhuh...

ilhamic
02-08-2011, 11:59 PM
klu cmnie ak pun nak amik esok..haha.

DP separuh dah, pyment 7 bulan lepas cntik,
sptutnye tarikh ak kena g pymnt 13hb, tp sblm 3hb stiap bulan ak dah settle...

blh declare kat mmber @ kluarga kete dah byr settle sume(eksyen sikit)haha, sbb dah dpt pggng geran asal.keke..

puyol
03-08-2011, 02:32 PM
klu cmnie ak pun nak amik esok..haha.

DP separuh dah, pyment 7 bulan lepas cntik,
sptutnye tarikh ak kena g pymnt 13hb, tp sblm 3hb stiap bulan ak dah settle...

blh declare kat mmber @ kluarga kete dah byr settle sume(eksyen sikit)haha, sbb dah dpt pggng geran asal.keke..

Tak boleh tipu jugak sebab hak milik dituntut oleh bank tak batal lagi.:D

lats840
04-08-2011, 03:00 PM
blh lah ambik geran...aku loan xabis blh je ambik pegang...tpi kne lebih setahun ke 2 tahun xsilap aku ....tpi depend pd bank gak cm aku ambank...

yahooooo...
geran dh ade kt tgn, sng skit aku nk renew road tax...
bkan ape, kete kt klang...
bank tmpt buat loan kt srmban, jauh ooo nk berulang..
huhuh...

sng jer procedure die, dtg bank..
ckp nk amik geran, lpas tu tgu dlam 10 mnit...
siap smua dokumen, sign dlm 3 kali..
lpas tu setel..

lupa lak nk bg tau, kete aku bru jer berusia 1 thun..
elok jer die bg geran, maybe ade sngkut paut dgn payment kot..
huhuhuh...

peace

kni
04-08-2011, 03:12 PM
yahooooo...
geran dh ade kt tgn, sng skit aku nk renew road tax...
bkan ape, kete kt klang...
bank tmpt buat loan kt srmban, jauh ooo nk berulang..
huhuh...

sng jer procedure die, dtg bank..
ckp nk amik geran, lpas tu tgu dlam 10 mnit...
siap smua dokumen, sign dlm 3 kali..
lpas tu setel..

lupa lak nk bg tau, kete aku bru jer berusia 1 thun..
elok jer die bg geran, maybe ade sngkut paut dgn payment kot..
huhuhuh...

peace
bro nak buat apa geran kereta tu? bukan boleh buat apa2 pun. nak renews insuran / roadtax, biar myEG jer uruskan.

GloryCzech69
04-08-2011, 03:51 PM
I fully concur.
I had a conversation about this just the other day, thank you.:) (http://itsascam.info/smf/index.php?action=profile;u=482513)

aris
04-08-2011, 07:18 PM
dia bagi pinjam duit mmg lah dia simpan geran. Nak pegang geran terus beli keta cash ikut kemampuan

adamdaniel81
04-08-2011, 07:22 PM
geran kete boleh amik. aku baru byr tahun pertama... smlm aku g amik geran utk renew roadtax utk tahun ke-2... ok je dia bagi. x de songeh pun.

fisheye180
04-08-2011, 07:26 PM
Should be no issue if bank masih pegang geran kalau kereta belum habis bayar. Pasal insurance, no problem as long ada copy geran/details boleh buat insurance dekat any insurance company / online insurance. Lestu apply guna myeg boleh dapatkan roadtax. Lain ler if nak keep original nak bawa buat manual roadtax di pejabat JPJ yg berdekatan.

xsweat
04-08-2011, 07:40 PM
bank keje nak membankngong kan orang jer

Oyster
04-08-2011, 07:48 PM
sy dah amik dah geran kat bank... walaupun baru setahun buat loan kereta.. just bgtau nak wat hidup roadtax gn insuran.... pastu dia bagi jerr... bank rakyat... - dia ada suh pulangkan selepas seminggu... tapi wat tak layan jerrr...

Azrul_Amin
05-08-2011, 08:15 AM
Kawan baru nak beli kereta 2nd. Kalau kawan lepas buat loan, pastu kawan bayar loan cantik2. Berapa lama kawan baru boleh dapat geran kereta kawan?

wildmike
05-08-2011, 08:26 AM
sebenarnya xde masalah pun kalau bank pegang geran tu...kita biasanya akan diberi salinan setiap kali renew road tax
kalau geran dipegang oleh HQ bank, boleh minta mereka hantar ke bank cawangan...saya dulu geran dipegang oleh Eon Bank di Kuching...minta diorang hantar ke Miri, seminggu dh sampai

Azrul_Amin
05-08-2011, 08:30 AM
sebenarnya xde masalah pun kalau bank pegang geran tu...kita biasanya akan diberi salinan setiap kali renew road tax
kalau geran dipegang oleh HQ bank, boleh minta mereka hantar ke bank cawangan...saya dulu geran dipegang oleh Eon Bank di Kuching...minta diorang hantar ke Miri, seminggu dh sampai

Masalah tu orang bank makan lebih masa renew insurance.

arfan
05-08-2011, 09:13 AM
geran kete boleh amik. aku baru byr tahun pertama... smlm aku g amik geran utk renew roadtax utk tahun ke-2... ok je dia bagi. x de songeh pun.

boleh ye... tak tau pun...
ada 2 keta loan dgn cimb.. boleh amik tak tak geran kat cimb tu?
ada byk kerenah tak cimb?

lats840
05-08-2011, 09:23 AM
bro nak buat apa geran kereta tu? bukan boleh buat apa2 pun. nak renews insuran / roadtax, biar myEG jer uruskan.

mmg tk bleh buat ape pun...
kbtulan jer aku hari tu, road tax n insurance dh mati..
aku renew insurance kt agensi, tp tk leh nk idup kan road tax sbb tk de geran..
kbtulan lak aku trbace topic ni, (asyik kbtulan jer.. huhuhu..)tu yg aku trus amik geran kete..
tu jer...

tk de isu pun..
psal myeg tu, ntah ler..
aku ade dgn mcm2 cerite tk best, tp tk tau la btul ke tk..
so, baik aku diam jer... kalo salah cerite tu, kang aku tipu @ tabur fitnah plak.. hehehhe...

peace

expect_design
08-08-2011, 04:53 PM
boleh ye... tak tau pun...
ada 2 keta loan dgn cimb.. boleh amik tak tak geran kat cimb tu?
ada byk kerenah tak cimb?

aku amik kat cimb ok la xd ckp byk pn..
trus dorg bg then isi borang je..
aku amik geran aku kat cimb kajang..
keta br byr 2thn geran dh ad kat tangan..
hehe

farizhelmi
08-08-2011, 04:55 PM
loan kete ngan maybank..aku ok je amik geran..br 1 st year..dorg xde ckp pape pun..suh sign kt buku je,,

afiqk
08-08-2011, 08:41 PM
loan kete ngan maybank..aku ok je amik geran..br 1 st year..dorg xde ckp pape pun..suh sign kt buku je,,

kiranya geran kat bro la?

reen7
16-08-2011, 09:17 AM
aku baru amik geran kete kt bank thn ni..padahal loan kete ada lg 6 thn..hehe

GASTER123
16-08-2011, 09:22 AM
aku baru amik geran kete kt bank thn ni..padahal loan kete ada lg 6 thn..hehe

utang 8tahun lagi pun leh ambik..

peel
16-08-2011, 09:31 AM
Sebenarnya kita bole ambik bila2 mase je geran tu...tp bank saje taknak bg krn dia nak untung cas sambung roadtax & insurans....

Mmg aku pernah kene dgn bank islam dulu...lps 3 thn baru bole ambik....Jika dia bg Kita pegang geran pun apa yg kita bole buat psl kat geran tu ada cop hak milik dituntut ole bank

-RIZUAN-
16-08-2011, 09:32 AM
aku dh call bnk nk amik..dia org srh dtg amik..

janijaf
16-08-2011, 09:34 AM
road tax dan insuran boleh bayar online, tak perlu geran asal..tu yg aku buat selama ini..

WnB
16-08-2011, 09:48 AM
road tax dan insuran boleh bayar online, tak perlu geran asal..tu yg aku buat selama ini..

yup... gunakan kemudahan sedia ada.. bank nak tlg simpankan geram pun bagus juga..

salmi1976
16-08-2011, 11:36 AM
sebenarnya senang ja..
kalau bank tak nak bagi geran, pegi ja la JPJ mintak geran baru...
bawak ic ja

@dmin
16-08-2011, 11:41 AM
Installment cantik..x pernah miss bulan2 boleh consider amik geran dari pihak bank...kalau berhutang pun xbayar, sangkut 2,3 atau 6 bulan menatang mana nak bagi pegang geran

aroy64
16-08-2011, 11:45 AM
aku pn tak sampai setahun gak dah dpt geran. aku hantar surat mintak dorang anta ke HQ dan dr HQ dorang akan hantar by pos laju. depends pada pihak bank la aku rasa. kalau pihak bank ok, dia akan trus je bagi. tp utk geran moto memang aku tak dpt coz kedai moto tu nk makan komisyen tuk renewkan insurance kita..hu2..

ambank lg hampeh 3 tahun lebih pun masih tak dapat lg nak pegang geran tu...buat macamana sabor ajerla....:-?