PDA

View Full Version : Jenis minyak RON - Kalu macam ni, boleh lah pakai minyak merah jer lah..murah..


Zul.H
27-02-2009, 10:31 AM
RON and your car's engine (source motortrader.com.my)


RON92 has been used 'mainly by motorcycles' but this is wrong. RON92 is also suitable for many modern engines and even the latest Honda models such as the Civic and CR-V sold in Malaysia are tuned to use RON91 so RON92 is not a problem (in fact, some Honda models sold in Indonesia are even tuned for RON88). All Perodua models are tuned to run on RON90 and that is a very large number of cars on the road. Those who can use RON92 can save a few sen per litre which, over the long term, still represents a saving in motoring costs (

Many motorists have not purchased cheaper RON92 even though their car engine may be able to use it either through ignorance, lack of understanding and even being discouraged by pump attendants who often call this grade of fuel 'Lama' (old). However, there are also valid reasons why some motorists have avoided RON92 even though it can be used for their car. This concerns the additives in RON92 petrol which vary from company to company. The additives are a vital part of the formulation and help to keep the inside of the engine (especially the fuel delivery system) clean so it runs efficiently. It is these additives, upgraded from time to time, which are often the subject of advertising claims of 'cleaner running', 'better fuel economy', etc.
Chevron Malaysia gives the same additive package, called 'Techron', in both its RON92 (Silver) and RON97 (Gold) petrol. The Platinum grade is not sold in Malaysia.
The thing is that because it was perceived in earlier years that RON92 was used by 'low-tech' engine like marine engines, lawnmowers and motorcycles, the petroleum companies felt that it was unnecessary to spend extra money on additives and according to a source in one company, there is almost no additive in that company's RON92 petrol.

Companies like Chevron Malaysia do, however, provide an identical additive package (which the company calls 'Techron') for both grades of their Caltex fuel. As such, the superior benefits which are advertised are not limited only to the RON97 grade.

In Japan, Regular grade has been RON95 for a long time.Even high-performance engines like the Volkswagen/Audi/Skoda FSI engine, the 1.6-litre engine of the Suzuki Swift Sport and the 1.8-litre engine of the old Ford TX3 need only RON98 at most to run at optimum.

High-performance models like the Civic Type-R, Swift Sport and Lancer Evo need high octane fuel (RON98) but such cars are sold in very small numbers in Malaysia

There are often misconceptions with regard to the technical aspects of high and low octane fuel so here's what it is all about. Firstly, if your car's engine is tuned and recommended by the manufacturer for a minimum of RON92, then you are not going to get increased performance using RON97 or RON99. Just because the octane is higher does not give you more 'power' because it does not work like that in combustion. :))Latest Honda CR-V, a SUV, can run on RON92 without any problem:))

The second thing is that octane requirements are not dependent on bodystyles so it is incorrect that 'SUVs run on higher octane' (which appeared in the news reports). As mentioned earlier, the Honda CR-V has been tuned to run on RON92 and a number of other SUVs can also use this fuel. It is all dependent on the manufacturer and the engine and even then, large engines can also run on low octane. The Ford Escape 3.0 V6, for example, is tuned for RON92.

There was also mention that RON95 will be of a 'lower quality' than RON97 and this is probably what is causing concern among motorists now, as evident in the discussions in our MTM Forum. The quality will be lower only if the additive package is minimal compared to the higher octane fuel which petrol companies have typically promoted more strongly. However, under the new plan, if RON95 becomes the lower grade and it is intended for the majority of motorists, it would be irresponsible of the petroleum companies (with the exception of Chevron) to do what they have been doing with their RON92 petrol, ie putting in little or no additives. If RON95 becomes the high-volume fuel in Malaysia, then it would only be logical that it would get a superior additive package.

The powerful FSI engine of the VW Group requires RON98 petrol but if a lower octane is used, the ECU will adjust the ignition timing to prevent improper combustion.Knock sensors which are attached to the engine and detect knocking

Having cleared away some myths, let's now look at some issues concerning the use of petrol which is of an unsuitable octane for the engine. If the engine is tuned to run with RON93, then you cannot use a number lower so RON92 is out and you would have to use RON97 (at this time). If you use RON92, a condition called 'pinking' or 'knocking' is likely to occur and this is the result of improper combustion. The condition gives off a sound like marbles rolling inside the engine, especially if you are going uphill. If it happens long enough and often enough, damage can occur to the engine because those are sounds of unwanted explosions inside the combustion chambers. In some cases, these explosions occur as the piston is rising and create a downward force on the piston. Loss of power also results during pinking.

Using the right fuel octane or a higher one prevents this condition. In more expensive engines, there are also devices called knock sensors which are like little microphones that detect knocking. When such a condition is detected, the engine control unit (ECU) will adjust the ignition timing to compensate. This usually eliminates the knocking but there will also be slight reduction in power output.

However, a Shell engineer did once make a case for using an octane higher than recommended, mainly for older engines. His explanation was that with older engines, the accumulation of deposits inside the engine can cause a slight increase in the compression ratio and though not always the case, a higher compression ratio usually requires higher octane fuel. This being the case, if the compression ratio in an older engine gets higher, then there is a remote possibility that pinking can occur so it may be better to use the higher octane petrol even if a lower one is recommended.

How would you know what is the right RON for your engine? This information is usually stated in the Owner's Manual and the minimum RON is specified. There may also be a sticker on the fuel lid cover which indicates the correct RON. What's important is that you do not use an octane lower than that specified. When in doubt and the manufacturer or local representative cannot help, then the safest bet is to use the highest octane possible which, at this time, is RON97. Only a small number of models would need a higher octane than that and quite likely, they would have knock sensors in their engines.

The inside of the fuel lid on many cars will have a sticker to indicate the correct petrol octane required

There are also 'octane boosters' available in some stores and these are additives which are added to the fuel by pouring into the fuel tank. Engineers in oil companies usually avoid commenting on such additives as they feel that there is a possibility that adding something else could upset the optimised formulation of their petrol and instead reduce benefits. There is also the possibility that these additives may leave behind deposits after combustion, an undesirable by-product that will affect performance in the long run. So it's up to you to use them if you are convinced that there are benefits to be gained.

While on the subject of petrol, it would also be useful to make it very clear that leaded fuel is no longer sold at the pumps in Malaysian stations. A law was passed some ten years ago on this but it seems that many motorists still believe that Regular RON92 petrol contains lead. This confusion could be due to lack of initiative by some petrol companies in removing stickers on the pumps which used to specify that they were dispensing leaded fuel or simply ignorance of facts.Older nozzle (top) with larger diameter for pumps which dispensed leaded fuel and the one with a narrower diameter for unleaded fuel.Leaded petrol was confined to RON92 and in most cases, it had a red dye to make it more obvious.


Kesimpulan :

1) Kete biasa bleh pakai minyak RON 92 jerlah.(atau minyak merah)

2) Pakai yang minyak RON 97 pun x de guna, bazir wang jer..

3) Semua minyak di mesia skrang nih adalah UNLEADED, jadi semua kete biasa (x amik kira kete performance macam civic type R, Evo 8 , Impreza dsb) boleh guna. Cuba cek kat korang nyer manual book kete, apa minyak yg direkemenkan (RON aper)..kalu ko pakai lebih drp tuh, maknanya x de guna gak..

4) kete kat jepun pon pakai RON 95 jer...abis tu kete mesia?:-?

5) Sykt minyak kat mesia jrg mempromosikan benda nih, pasal kalau kita beli yg minyak hijau, lg banyak untung diaorg..sebab idorg amik untung per litre based). Satu jer sykt minyak yg promosi benda nih, Caltex...perasan tak iklan dia ada kat TV?


p/s : Maaf lah kalau dah ader thread nih, tapi sebenarnya ramai yg tak tau, mereka kata minyak hijau lebih baik...walhal sama jer bergantung kepada enjin..setakat kete biasa..mmg tak de beza pon..

just sharing, aku pon dah mula guna minyak RON 92, it save a lot of money..sebab aku biasa travel...:)cgrock:)cgrock:)paid

badrush
27-02-2009, 10:35 AM
aku pn merasakan begitu..

tapi baru ni fakta yg aku jmpa.

tekaan aku tepat la..

:)) :))

achoy76
27-02-2009, 10:35 AM
ron92 selalu x de. habis memanjang padahal memang x jual

hazri99
27-02-2009, 10:36 AM
bulan 7 nih ron95 masuk.. lg murah dari ron97..

goldtrader
27-02-2009, 10:40 AM
oo thats why laa ada orang cakap pakai ron92 ni lebih bagus

akecema
27-02-2009, 10:44 AM
bro kreta yg jenis baru malaysia xboleh guna RON92
nnt pemendakan carbon tinggi
boley jahanam kereta

kalo kereta lama boleh.
member aku guna putra ok..

tp ader dgr member GC ckp guna RON92 kat SATRIA NEO telah menjahanamkan keretanye

goldtrader
27-02-2009, 10:49 AM
ada sorang member kat CG ni pakai minyak merah kat kembara dia .. huhuhuhu

Zul.H
27-02-2009, 10:50 AM
bro kreta yg jenis baru malaysia xboleh guna RON92
nnt pemendakan carbon tinggi
boley jahanam kereta

kalo kereta lama boleh.
member aku guna putra ok..

tp ader dgr member GC ckp guna RON92 kat SATRIA NEO telah menjahanamkan keretanye


ape2 pun..rujuk car manual dan sticker kat tutup minyak tu..

>>kalau state kat situ..UNLEADED FUEL ONLY..maka bolehlah guna RON 92 atau RON 97:D


>>kalau kat situ dah tulis RON 92....maka bolehlah guna RON 92 atau RON lagi tinggi atau RON 97:D

>>kalau kat situ dah tulis RON 97....maka bolehlah guna RON 97 atau RON lagi tinggi atau RON 99:D

Guan lah yg direkeman atau lebih tinggi . Guna yg lebih tinggi x semestinya kete lebih ok


Ket Mesia ni dah tak de minyak yang LEADED...

ibnuqadir
27-02-2009, 10:50 AM
ron ni menatang ape..? hehe

goldtrader
27-02-2009, 10:57 AM
ron ni menatang ape..? hehe

Research Octane Number ataupun Rota Osobogo Naznacheniya ataupun orang kampung aku cakap minyak keta

zamreda
27-02-2009, 11:20 AM
ooo baru ku tahu...tu pasal aku isi moto ron92 krn laju pon samer..

empiretech
27-02-2009, 12:16 PM
aku dah lame nak isi minyak merah ni,....tp susah plak cari caltex ni....petronas shell kompom tak jual.........mobil ade ke jual?

baein
27-02-2009, 04:05 PM
aku dah lame nak isi minyak merah ni,....tp susah plak cari caltex ni....petronas shell kompom tak jual.........mobil ade ke jual?

aku rasa mobil/esso ada jual..

zamreda
27-02-2009, 07:53 PM
saper kata shell dgn petronas tak jual...sesetengah stesen ade..stesen2 kat felda.

empiretech
27-02-2009, 09:30 PM
yer la...yg duduk kat kg..kat kl/selangor ni..mimpi nak jumpe tgh bandor...org bandor pon nak pakai minyak murah gak...ehheheheh

joelabu
27-02-2009, 09:35 PM
kita tunggu ron95...

nikkeanu
27-02-2009, 09:38 PM
o.. gitu eh..
taktau plak aku..

empiretech
27-02-2009, 09:43 PM
ade ke nak kuar RON95?

akuworld
27-02-2009, 09:49 PM
aku hari tu ada mamat tu isi kat shell minyak ron92 kat kreta iswara dia. Dia selamba je isi...mcm dah biasa isi. Teringin gak aku nak try pakai RON92 ni...lebih jimat. Kreta aku pun kreta lama wira th93..Wah best ni. Boleh jimat. Harap kreta tak meragam

notrexdame
27-02-2009, 09:53 PM
aku pakai minyak merah selamba jer leh kejar LANCER EVO..serius

notrexdame
27-02-2009, 09:55 PM
aku hari tu ada mamat tu isi kat shell minyak ron92 kat kreta iswara dia. Dia selamba je isi...mcm dah biasa isi. Teringin gak aku nak try pakai RON92 ni...lebih jimat. Kreta aku pun kreta lama wira th93..Wah best ni. Boleh jimat. Harap kreta tak meragam

x meragam bro.aku pakai selamba jer :">

notrexdame
27-02-2009, 09:56 PM
aku dah lame nak isi minyak merah ni,....tp susah plak cari caltex ni....petronas shell kompom tak jual.........mobil ade ke jual?

shell ada gak yang jual bro :D

elan
27-02-2009, 09:56 PM
aku pakai minyak merah selamba jer leh kejar LANCER EVO..serius

hang guna kereta apa ni.... kereta malaysia engin GSR atau kereta perari atau poseee atau subalu atau yg sewaktu dgnnya... :D:D

notrexdame
27-02-2009, 09:58 PM
hang guna kereta apa ni.... kereta malaysia engin GSR atau kereta perari atau poseee atau subalu atau yg sewaktu dgnnya... :D:D

time aku kejar tu jalan kampung.kalo highway #:-S#:-S bye bye

empiretech
27-02-2009, 10:05 PM
time aku kejar tu jalan kampung.kalo highway #:-S#:-S bye bye

hahahaha...same la kite

notrexdame
27-02-2009, 10:07 PM
hahahaha...same la kite

masa dia potong bunyi kecis kecis #:-S

sedap gila bunyi...nak kene masuk GSR 1.8 turbo pasnie :-?

akuworld
27-02-2009, 10:23 PM
x meragam bro.aku pakai selamba jer :">

wah, best ni. memang nak cuba lepas ni. tq bro, bagi keyakinan kat aku:)cgrock

empiretech
27-02-2009, 10:26 PM
pakai je..pakar2 kate leh pakai..kite ni mmg byk membazir beli minyak mahal..tak manfaat pon..yg untung peniaga minyak//hahahah

notrexdame
27-02-2009, 10:29 PM
wah, best ni. memang nak cuba lepas ni. tq bro, bagi keyakinan kat aku:)cgrock

AKU SLALU pakai minyak merah ni.saja2.kalo minyak merah shell lagi sedap :D

kalo boring pakai hijau plak...saje nak try pickup :D

aquawave1
27-02-2009, 10:56 PM
aku tgh cari gak minyak tu tp x ada station yg jual lah.... ada lagi ke station jual minyak jenis minyak merah ni? kalau ada, biasanya station minyak apa?

notrexdame
27-02-2009, 10:59 PM
aku tgh cari gak minyak tu tp x ada station yg jual lah.... ada lagi ke station jual minyak jenis minyak merah ni? kalau ada, biasanya station minyak apa?

slalu yg ada caltex n ESSO...

ada temopat gak jual contoh SHELL kalo kat KL ada kat taman connought (minyak merah)

zamreda
28-02-2009, 02:55 AM
leceh tul klau nak isi minyak merah nie...tkg wang bnyak kerenah...org dah ckp merah..boleh lak mikekan kita ..hijau bang hijau..bnyaklah ko... hak pelanggan nak pilih mana2.

adar
28-02-2009, 03:10 AM
bro kreta yg jenis baru malaysia xboleh guna RON92
nnt pemendakan carbon tinggi
boley jahanam kereta

kalo kereta lama boleh.
member aku guna putra ok..

tp ader dgr member GC ckp guna RON92 kat SATRIA NEO telah menjahanamkan keretanye

viva bini aku tak silap dia tulsu ron95. betulkan aku kalo salah. :)paid

zamreda
28-02-2009, 04:58 AM
bro kreta yg jenis baru malaysia xboleh guna RON92
nnt pemendakan carbon tinggi
boley jahanam kereta

kalo kereta lama boleh.
member aku guna putra ok..

tp ader dgr member GC ckp guna RON92 kat SATRIA NEO telah menjahanamkan keretanye


sbb sensor ecu detek tahap pemabakaran..klau tu sbb minyak diinjek terlebih..
keter putra lama ecunya jenis takyah program..

sparrow
28-02-2009, 05:49 AM
ada beza ron92 dgn ron97

keta aku (putra) kt penutup petrol ada stiker tulis ron95 maknanya kena pakai ron95 above lh

aku dh cuba pakai ron92 esso/mobil nih tp enjin aku bunyi 'pinging' bila bwk slow gear tinngi cth masa lalu kt bonggol..hahha beser ah malas nk tukar gear

aku g bengkel mekanik ckp crankshaft problem kena overhaul...cam haram nasib baik aku try tukar balik ron97 trus hilang plak bunyi

lain side effect aku x tau ah...lain kreta lain perangainya

selamat mencuba

ExAvantz
28-02-2009, 04:03 PM
mcm keta aku lak....

aku dapat lebih kilometer dengan RON97 berbanding RON92 walaupun jumlah liternya lebih...
dan kalau pakai RON92... kete jadi semput2... x power langsung...

cemana tu ? :D

notrexdame
28-02-2009, 04:11 PM
ada beza ron92 dgn ron97

keta aku (putra) kt penutup petrol ada stiker tulis ron95 maknanya kena pakai ron95 above lh

aku dh cuba pakai ron92 esso/mobil nih tp enjin aku bunyi 'pinging' bila bwk slow gear tinngi cth masa lalu kt bonggol..hahha beser ah malas nk tukar gear

aku g bengkel mekanik ckp crankshaft problem kena overhaul...cam haram nasib baik aku try tukar balik ron97 trus hilang plak bunyi

lain side effect aku x tau ah...lain kreta lain perangainya

selamat mencuba


ye ker? bahaya pulak ni :D

zamreda
28-02-2009, 05:32 PM
oohhh rupernya minyak merah takleh compare dgn pelincir minyak sawit..

empiretech
28-02-2009, 05:59 PM
pakai je minyak merah.....skang sume nak murah...minyak enjin pon tuka minyak sawit...hehehhe..tp aku kompom gak kalo pakai kat wira buruk aku tu, mmg leh pegi lebih kilometer minyak merah ni....:))

fms
28-02-2009, 10:25 PM
bulan 7 nih ron95 masuk.. lg murah dari ron97..

harga sama mcm RON95..
nnt RON95 leh campur ngan RON97 ke??

adamma
28-02-2009, 10:31 PM
Research Octane Number ataupun Rota Osobogo Naznacheniya ataupun orang kampung aku cakap minyak keta

baru aku tau apa mksud RON.. kalau moto lak ape lak?

notrexdame
28-02-2009, 10:37 PM
mcm keta aku lak....

aku dapat lebih kilometer dengan RON97 berbanding RON92 walaupun jumlah liternya lebih...
dan kalau pakai RON92... kete jadi semput2... x power langsung...

cemana tu ? :D

jangan ko cakap pakai Mygreenoil pulak :p

harunsml
28-02-2009, 11:26 PM
aku pakai wira se minyak merah beli kat esso dah setahun ...ok jer

ExAvantz
01-03-2009, 12:26 AM
jangan ko cakap pakai Mygreenoil pulak :p

tak... takde campur apa2....
hahhahaha

Zul.H
12-05-2009, 04:26 PM
Minyak akan naik pada Bulan SEPT ini....

azrine
12-05-2009, 09:39 PM
Minyak akan naik pada Bulan SEPT ini....

betui..ron97..akan jadi RM2.00..

:((:((:((:((:((

Azwak01
13-05-2009, 10:05 AM
membazir duit aku je tuang ron97 kat motor selama nih.. cis dan cis dan cis sekali lagi..
:mad::mad:

roslinda
21-05-2009, 12:30 PM
klu viva bleh ker guna ron 95??atau ron 92?? x der kesan ker???

JeBaTeRaWiS
21-05-2009, 01:16 PM
Aku pn dah nak tukau minyak...

ashrap_gpunk
21-05-2009, 01:23 PM
klu viva bleh ker guna ron 95??atau ron 92?? x der kesan ker???

rujuk kat buku manual kete tu..

xpun pd tmpt isi myk tu..

besenye ad tulis..

vardenq
21-05-2009, 06:06 PM
guna ron rendah ni kadang2 leh menyebabkan knocking takpon pinging...klu slalu sgt jd knocking pendekla umur enjen tu...tgk tuning keter la...play safe guna ron tgi skit dr spec keperluan keter ...lg2 keter lama...

protozuaqs
21-05-2009, 07:23 PM
kalo minyak merah = RON92
minyak hijau = RON97
???= RON99
nanti minyak RON95 nak panggil minyak kaler ape plak??

elmyda
21-05-2009, 07:45 PM
aku dh 2 tahun paai ron92 kt wish aku.. no problem at all.. thats why kena tmbh ilmu bab ni. ni tidak, main taruk ron97 ja..

refer to your vehicle manual for more info.. setengah2 enjin kete ni min nk ron89 je..

moneymaker3000
21-05-2009, 07:48 PM
nanti dah kuar ron95 pakai je la minyak tu, murah sket. Tapi lepas aku buat kira2 dlm sebulan aku akan jimat sekitar rm6 je kalau harga minyak ron95 tu pada rm1.75. Dan aku tak pelik kalau akhir thn nanti minyak mmg la murah tapi tol plak naik

(kerajaan kite ni licik sket)

elmyda
21-05-2009, 07:52 PM
aku lak rugi rm0.05 sen. pasal ron92 dh tkde.

penipu besaq betoi la kerajaan ni, memula dulu ckap harga ron95 nk bg sama dgn ron92.

jgn percaya sgt ckap org yg tk brp tahu. actually mmg mana2 standard engine bole pakai ron92 ni.

tp utk performance engine mcm vtec, turbo dinasihatkan pakai ron yg tinggi utk dptkan peak power drpd engine kete.

ajax932
21-05-2009, 08:28 PM
Nak kena check balik manual neh...


p/s: mana pulak aku simpan manual ni...:((

ayeen38
21-05-2009, 08:50 PM
aku nk try pakai ron92 la pasni.. :D

elmyda
21-05-2009, 09:24 PM
cuma 1 korang kena ingat.. setiap jenis minyak ni, petronas, shell, esso, caltex etc. ni diaorg ada campuran mix masing2.

psl tu ada sesetengah brand depa promote minyak depa bersih la, lebih kilometre la. so campuran ni la yg bg beza.

psl dr segi petroleum, semua yg dlm malaysia dtg dr petronas. so campuran ni la yg penting. actually semua brand minyak ron97 ada campuran mixture tersendiri.

jd utk ron92, kebanyakan stesen/brand minyak tkde mixture ni. setahu aku caltex je yg provide mixture utk kedua2 jenis minyak depa, iaitu ron97 & ron92.

aku dh pakai ron92 dr caltex ni (mostly known as silver, psl ron97 depa namanya gold) dh lebih 2 tahun.

dr segi performance utk Toyota Wish aku, tkde masalah lgsg. sama save minyak & sama tak kotor. takde kata engine semput ke, mileage tak dpt mcm pakai ron97 ke.

even kalau kete aku hntr service, jarang sgt tukar plug bcoz tak kotor.

dinasihatkan kepada driver2, pakai single brand fuel, psl mcm aku ckap mixture setiap brand ni berbeza, jd pembakaran juga berbeza. tukar brand kalau emergency sahaja. psl selalu tukar jenis minyak ni jgk la antara sebab bg plug cepat kotor.

eboss
22-05-2009, 05:26 AM
aku hari tu ada mamat tu isi kat shell minyak ron92 kat kreta iswara dia. Dia selamba je isi...mcm dah biasa isi. Teringin gak aku nak try pakai RON92 ni...lebih jimat. Kreta aku pun kreta lama wira th93..Wah best ni. Boleh jimat. Harap kreta tak meragam

Sama umur ngan MB aku tu..tapi apa apa hal pun nak tunggu komen gang MB dulu:-?#:-S

eboss
22-05-2009, 05:29 AM
cuma 1 korang kena ingat.. setiap jenis minyak ni, petronas, shell, esso, caltex etc. ni diaorg ada campuran mix masing2.

psl tu ada sesetengah brand depa promote minyak depa bersih la, lebih kilometre la. so campuran ni la yg bg beza.

psl dr segi petroleum, semua yg dlm malaysia dtg dr petronas. so campuran ni la yg penting. actually semua brand minyak ron97 ada campuran mixture tersendiri.

jd utk ron92, kebanyakan stesen/brand minyak tkde mixture ni. setahu aku caltex je yg provide mixture utk kedua2 jenis minyak depa, iaitu ron97 & ron92.

aku dh pakai ron92 dr caltex ni (mostly known as silver, psl ron97 depa namanya gold) dh lebih 2 tahun.

dr segi performance utk Toyota Wish aku, tkde masalah lgsg. sama save minyak & sama tak kotor. takde kata engine semput ke, mileage tak dpt mcm pakai ron97 ke.

even kalau kete aku hntr service, jarang sgt tukar plug bcoz tak kotor.

dinasihatkan kepada driver2, pakai single brand fuel, psl mcm aku ckap mixture setiap brand ni berbeza, jd pembakaran juga berbeza. tukar brand kalau emergency sahaja. psl selalu tukar jenis minyak ni jgk la antara sebab bg plug cepat kotor.

Aku dah setahun guna shell saja

ErieAdn
22-05-2009, 07:39 AM
cuma 1 korang kena ingat.. setiap jenis minyak ni, petronas, shell, esso, caltex etc. ni diaorg ada campuran mix masing2.

psl tu ada sesetengah brand depa promote minyak depa bersih la, lebih kilometre la. so campuran ni la yg bg beza.

psl dr segi petroleum, semua yg dlm malaysia dtg dr petronas. so campuran ni la yg penting. actually semua brand minyak ron97 ada campuran mixture tersendiri.

jd utk ron92, kebanyakan stesen/brand minyak tkde mixture ni. setahu aku caltex je yg provide mixture utk kedua2 jenis minyak depa, iaitu ron97 & ron92.

aku dh pakai ron92 dr caltex ni (mostly known as silver, psl ron97 depa namanya gold) dh lebih 2 tahun.

dr segi performance utk Toyota Wish aku, tkde masalah lgsg. sama save minyak & sama tak kotor. takde kata engine semput ke, mileage tak dpt mcm pakai ron97 ke.

even kalau kete aku hntr service, jarang sgt tukar plug bcoz tak kotor.

dinasihatkan kepada driver2, pakai single brand fuel, psl mcm aku ckap mixture setiap brand ni berbeza, jd pembakaran juga berbeza. tukar brand kalau emergency sahaja. psl selalu tukar jenis minyak ni jgk la antara sebab bg plug cepat kotor.

Boleh cuba plak nih kat kete aku...:D:D

Ran
22-05-2009, 07:45 AM
hmm..klu myvi ker atau keta2 yg baru keluar nie sesuai ker pkai mnyk ron92 ni

kenoi
22-05-2009, 09:22 AM
assalamualaikum.

apadaa gomen nih...dulu kata RON92 x bagus, kluar RON95.pastu kata RON95 mencemar alam, then kluar RON97.pastu kata RON97 mahal, suh pakai balik RON95.

nampak sgt gomen nak "berjimat" kos subsidi dengan mencemarkan alam sekitar.kalo dilihat komen drpd pakar˛, kebanyakannya mengatakan prestasi RON95 dan RON97 tiada byk sgt bezanya.
BENAR!..saya setuju.kedua-duanya tiada beza dr segi performance sebabnya syarikat˛ petroleum ada formula memasing.
tapi disahkan oleh persatuan pengguna bahawa RON95 lebih mencemarkan alam sekitar!itu yg kita korbankan demi nak dpt harga murah?kesannya kpd generasi akan dtg..(anak˛ kita gak..)
masih saya igt iklan˛ syarikat petroleum semasa memperkenalkan RON97 dulu.lebih power dan mesra alam sekitar dengan suasana hutan menghijau!!!
nampaknya skali lg kita berjaya melangkah ke blakang dengan menjilat balik apa yg diludahkan satu ketika dulu!!

merah atau hijau...pilihan di tangan anda....

zamreda
22-05-2009, 09:56 AM
aper2 hidrokarbon pon mencemarkan alam tak kira minyak tanah ker petrol ker..aku tak stuju lebih hijau dan mesra klau guna RON 97..
rase dah terdesak tu..sbb dulu aperkata naikkan harga minyak...hah kesannya kita tgklah..
skg cara naikkan tu dah takleh..cuba RON lak.

elmyda
22-05-2009, 11:31 AM
yup.. aku setuju.. mana bukti any engine berasaskan petrol yg mesra alam?

kalau btl mesra alam, tkkn ada electric car, hybrid engine, etc..

semua tu gimik ja..

utk Ran, yup.. u can use ron92 in your new vehicle. even im using it for my Wish year 2005. i've been using ron92 since 2006.. no problem at all.. takde apa effect pn kt engine vvti 1.8 toyota.

yg penting jgn pakai minyak leaded je. tp minyak jenis ni mmg dh tk dikeluarkan dlm malaysia.

Ran
22-05-2009, 03:21 PM
yup.. aku setuju.. mana bukti any engine berasaskan petrol yg mesra alam?

kalau btl mesra alam, tkkn ada electric car, hybrid engine, etc..

semua tu gimik ja..

utk Ran, yup.. u can use ron92 in your new vehicle. even im using it for my Wish year 2005. i've been using ron92 since 2006.. no problem at all.. takde apa effect pn kt engine vvti 1.8 toyota.

yg penting jgn pakai minyak leaded je. tp minyak jenis ni mmg dh tk dikeluarkan dlm malaysia.

owh..klu cmni mmg blh berjimat cermat laa..tq for your info..dgr2 ckp org sblm ni diaorg ckp enjin baru xleh terima mnyk jnis ni..jahanam..skrg aku konpiden laa..

roslinda
22-05-2009, 04:17 PM
minyak unleaded nii yg pam dia warna merah tu ker??

kenoi
22-05-2009, 04:47 PM
nape korang cite RON92 ek?
setau aku gomen nak masukkan unleaded RON95 utk pasaran pada 1 september nnt dgn harga tetap RM1.75/seliter.
yg ada dipasaran skang RON97 (jd RM2/seliter) gantikan RON92 pada satu ketika dulu....
RON97 pun bukan kaler hijau tp kekuningan sket...
RON95 leaded lama dulu mmg ye kaler merah...tp unleaded RON95 baru nih tatau la kaler ape...

Ahmad07
23-05-2009, 03:20 PM
yup.. aku setuju.. mana bukti any engine berasaskan petrol yg mesra alam?

kalau btl mesra alam, tkkn ada electric car, hybrid engine, etc..

semua tu gimik ja..


ia berdasarkan kuantiti la.. kalo nak kire, hampir semua bende2 yg melibatkan energy ni tak mesra alam... electric car pun produce haba, pencemaran thermal tu.. tapi kuantiti die sedikit jer...

petrol pun ade gak beza die, cuma tak ketara.. nak lebih ketara, banding ngan diesel... :))

elmyda
23-05-2009, 08:50 PM
actually cerita bab ron92 ni hanya utk beri kesedaran kpd pemandu iaitu takde bahayanya pakai ron 92 atau ron95, ron97.. benda yg sama cuma kadar tapisannya yg berbeza (utk menyenangkan org yg tk brp fhm apa itu ron).

minyak kaler merah ke hijau ke biru ke tak kisah. yg penting refer to your vehicle manual. tp aku percaya mostly dalam manual kete korang semua tulis min engine kete korang bole terima samaada ron89 or ron91.

jgn samakan ron92 ni dgn minyak merah. minyak merah zaman dulu yg org panggil minyak berplumbum tu dh takde dlm pasaran malaysia dr sblm masuk thn 2000 lg.

minyak berplumbum ni la yg bahaya kpd kete. psl dia bole rosakkan catalyst converter. dan yg kita sedia maklum minyak berplumbum ni kotor.

tp kalau korang pakai engine turbo ke supercharger ke, mesti dlm manual pn ada tulis minyak ron brp yg direcommend. mostly ckap utk dptkn peak performance utk engine2 berkuasa ni depa nkkn ron98. so utk dptkn peak performance, bukannya tkleh lgsg pakai minyak ron rendah dr tu..

p/s : kalau nk tgk minyak kaler maler ni, g la trek.. for sure bole tgk minyak kaler warna warni..

endingman86
24-05-2009, 05:15 AM
erm......kete aku aku bubuh jer mane2...hehehe...dah 5 tahun wat camtueh...alhamdulillah takde masalah...

amaar
24-05-2009, 06:07 AM
kenapalah bila kerajaan dah nak hapuskan RON92 aku baru tahu akan hal ini..... selamat tinggal RON92 1st Septtember. apa pun mulai hari ini aku akan gunakan baki hari hari mendatang untuk menggunakan ron92 sebelum dihapuskan.:((:((:((:((:((

elmyda
24-05-2009, 02:02 PM
isi penuh2 bro.. psl dh dekat 1st september ni.. mesti stesen2 minyak yg ada jual ron92 akan stop beli mintyak jenis ni secara berperingkat.

aku rasa dlm bln ogos nnti pn mesti dh susah nk dpt minyak ron92 ni..

elmyda
24-05-2009, 02:04 PM
isi penuh2 bro.. psl dh dekat 1st september ni.. mesti stesen2 minyak yg ada jual ron92 akan stop beli mintyak jenis ni secara berperingkat.

aku rasa dlm bln ogos nnti pn mesti dh susah nk dpt minyak ron92 ni..

sokia
24-05-2009, 02:13 PM
Purata mguan perjalanan sy, lebih 1000km... Agak2 berapa sy boleh jimat

hanamichie
24-05-2009, 02:18 PM
nasib baik la kete aku pakai keberetor.. boleh bedal je ron92 dgn 97
ni x lama lgi ada ron95 lagi murah dari ron 97 tp ron 97 naik rm2 lak huhuhu
semuanya boleh di jadikan isu

hattabasir
27-05-2009, 11:55 AM
1. Owner's manual Perdana saya state RON97:((
2. Owner's manual VIOS saya state RON91 :D
________________________________________
http://www.*****************************/

elmyda
27-05-2009, 12:27 PM
tu la.. kete malaysia ni pelik la.. mcm la engine depa bagus kaw2..

tp aku pn try pakai ron92 kat gen2 aku start dr thn 2007.. setakat ni tkde problem la.. sama je..

cuma yg problemnya.. paham2 je la.. aksesori kete proton ni.. menyampah kalau nk sebut..

nikkeanu
01-06-2009, 04:03 PM
tu la.. kete malaysia ni pelik la.. mcm la engine depa bagus kaw2..

tp aku pn try pakai ron92 kat gen2 aku start dr thn 2007.. setakat ni tkde problem la.. sama je..

cuma yg problemnya.. paham2 je la.. aksesori kete proton ni.. menyampah kalau nk sebut..

bleh ke gen 2 pkai ron92 ni..
sbb dlm manual tls ron 97 kan..
aku pon igt nak try la..

elmyda
03-06-2009, 02:50 PM
yup.. aku pakai dh brp thn ok je.. tkde masalah apa pn..

elmyda
03-06-2009, 02:56 PM
yup.. aku pakai dh brp thn ok je.. tkde masalah apa pn..

fauzi32
07-06-2009, 10:12 PM
bagi saya RON92 adelah the best utk motosikal saya. RON92 jika pakai kat motosikal 2 lejang memang power, jika di bandingkan dgn RON 97.

fauzi32
07-06-2009, 10:14 PM
save jika pakai RON 92 kat motorsikal 2 lejang. jika masuk RON97 kojap je abis...

elan
07-06-2009, 10:27 PM
aku nak tunggu ron 95 pulak lepas ni sebab bulan 9 ni ron 97 naik harga...

lwashere
07-06-2009, 10:29 PM
kalau moto macam mana plak tu :-?

elmyda
11-06-2009, 10:24 AM
taruk ja dlm moto..

cay3869
11-06-2009, 10:28 AM
Research Octane Number ataupun Rota Osobogo Naznacheniya ataupun orang kampung aku cakap minyak keta

hehehe aku pn baru tau.. :">:))

sifu4forex
11-06-2009, 10:36 AM
Ok buat pengetahuan semua RON adalah merujuk kepada kualiti minyak tersebut lebih tinggi RON number lebih tinggi kualiti minyak nya..

kebanyakkan company petroleum akan cuba meningkatan RON number.. kerana bila RON tinggi tahap pembakaran adalah lebih baik..

ameant
11-06-2009, 10:40 AM
bro kreta yg jenis baru malaysia xboleh guna RON92
nnt pemendakan carbon tinggi
boley jahanam kereta

kalo kereta lama boleh.
member aku guna putra ok..

tp ader dgr member GC ckp guna RON92 kat SATRIA NEO telah menjahanamkan keretanye


yang ni memang betul... ron 92 baik untuk engine carb.. kalau full injection..better pakai ron 97 keatas.. ini untuk penjagaan engine dalam tempoh masa yg lama.

elmyda
12-06-2009, 01:20 PM
nop.. aku tak setuju.. almost 4 years aku pakai kt wish & gen2.. no problem lgsg..

zhang
12-06-2009, 05:10 PM
Aku pernah terisi minyak merah(bkn V power) kat Shell dkt Grik..lepas aku bw waja rasa enjin jerk je x de power..patut la isi 50 lama gile nak penuh..ape lg aku msk additive la octane booster seangkatan br enjin ok..

elmyda
13-06-2009, 02:50 PM
tepuk dada tanya selera..

jutawanzaman
13-06-2009, 03:05 PM
kalau risau karbon banyak...try klik kt siggy aku tuuuu.....gerenti lebih jimat,lebih bersih,lebih pikap....

elmyda
13-06-2009, 07:54 PM
hehe.. sambil2 promote nmpk..

sconsult
26-06-2009, 12:44 PM
Semalam aku dah start guna minyak merah premium di Shell....nampak macam biasa je kereta aku! Tapi minyak dapat banyak la....

manizaj
26-06-2009, 07:21 PM
slm suma.
minyak RON92 aku dh lama tau bole pkai, sbb jenis ni dh unleaded.
aku dpt tau dr group member NAZA RIA. sbb dlm tu ada engineer Petronas.Dia bgtau yg dia dh lama pakai 1 tahun sebelum (aku dpt tau masa minyak naik RM2.75)..
mula2 x caya gak. aku try, guna kt Shell je( yg ada tulis REGULAR).. xde apa2 efek pun pd keta aku.. sejak tu aku dh x guna RON97. skrg dh 1 thn pakai, ok je. minyak bnyak dpt, guna SHELL (dpt lebih kilometer), kos murah....
aku pkai naza citra je... dan ahli minyak itam SAWIT (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=59680&page=220) :D