PDA

View Full Version : Bincang Kejuruteraan Elektrik - Electrical Engineering


Pages : 1 [2] 3

kasmarol
06-06-2009, 05:19 PM
x dak sape2 nk jual projek kit ke?cm fm wireless

kalu jual sini laku kot

ample_05
23-06-2009, 07:18 PM
Aku nak beli photovore kits atau photovore yg dah complete assemble..tahu x mana nak beli...? atau korang tau buat x?

Ahmad07
23-06-2009, 10:33 PM
x dak sape2 nk jual projek kit ke?cm fm wireless

kalu jual sini laku kot

fm tu sendiri dah wireless daa, ... lgpun bende2 tu dah banyak jual di kedai2 elektronik...

Ahmad07
23-06-2009, 10:35 PM
Aku nak beli photovore kits atau photovore yg dah complete assemble..tahu x mana nak beli...? atau korang tau buat x?

kat internet ade banyak diagram die... beli komponen2, pastu solder sndiri jer...

ni salah satu web yg aku jumpe pasal photovore :

http://www.xs4all.nl/~sbolt/e-fotovoor.html

Ahmad07
23-06-2009, 10:50 PM
Bagi kawan klu dapat belajar CNC lagi best. Kebanyakan controller buat sendiri. takde ler guna PLC. PLC ni kadang2 buat harga mesin lebih mahal...

pakai jer micro-controller.. mase student dulu aku banyak pakai microchip PIC, kate senior2 aku, micro c ni antara paling populer sebab cara n bahasa nak programkan die sangat mudah... hampir sume bende yg PLC buat, bleh dibuat pakai micro controller ni... tau basic sket2 jer pasal bahasa c dah senang keje... pakai c compiler... kalo tak pun pakai assembly language die (pening sket)...

zaini_uitm82
10-07-2009, 06:35 AM
salam.. meriahnya thread ni.. aku pun student EE.. hehehe.. just nak share info.. klu u all nak mengalami atau belajar rasa program micro C dengan cara yang paling senang (tak la mudah sgt sebenarnya) adalah dengan menggunakan traning kit.. cth yang aku tgk budak2 junior tahun 1 pakai kat uni aku ni, adalah dengan menggunakan Flow Code block dari matrix multimedia (http://www.matrixmultimedia.com/abouteblocks-X.php?C1=Browse%20All%20Products&CAT=E-Blocks%20hardware) walaupun flow code ni tak sepower MP lab (assembly/C language) but ia akan memberi satu feeling yang best kepada yang baru berjinak2 dan akan menimbulkan minat untuk belajar microcontroller. flow code ni simple jer.. just guna flow chart untuk processnya, dan software ni akan automatic generate asm file untuk anda.. simple jer.. try la explore website dia..


:):):)

pak borhan
10-07-2009, 09:18 AM
huhu..aku pon bekas student EE gak,tp lebih minat ke bidang power system and utilization..ntah kenape aku x minat psl elektronik ni dari dlu smpaila skang nih..skang ni pon keje bhgn yg aku minat tu je,pape pon EE rocks!!

moshkosh
26-08-2009, 02:22 PM
salam...
sape2 kt cni ade nota kawalan motor lektrik 1fasa n 3fasa?
leh tlg email kt aku...

moshkosh
26-08-2009, 02:28 PM
salam perkenalan...
sape2 kt cni ade nota kawalan motor lektrik 1fasa n 3fasa??
leh tlg email kt aku....

serai
26-08-2009, 03:37 PM
Da lame tinggal da note tu..da makan kat anai2 huhu

moshkosh
27-08-2009, 08:56 AM
dah kena mkn anai2 plak...
kalo gitu ko email jela anai2 tu nanti aku scan je anai2 tu...
mntak2 kuar la nota2 ko tu...

moshkosh
27-08-2009, 08:58 AM
tp btul la...aku serius ni.
sape2 ade nota kawalan moto tu tlg la email kt aku k.

aneng
28-08-2009, 09:24 AM
kalo umah banglo yang besar2 yang byk ekon tu biase nye dieorg gune 415V sebab nk jimat sket current..kalo gune 240V takut x cukup nk supply seme brg letrik...almaklum la umah banglo mostly kan ekon banyak...kalo gune 240V konpem x cukup current...that's why ade umah yg gune 240 ngan 415V...tgk penggunaan alat elektrik dieorg ler

aneng
28-08-2009, 09:33 AM
kalo umah banglo yang besar2 yang byk ekon tu biase nye dieorg gune 415V sebab nk jimat sket current..kalo gune 240V takut x cukup nk supply seme brg letrik...almaklum la umah banglo mostly kan ekon banyak...kalo gune 240V konpem x cukup current...that's why ade umah yg gune 240 ngan 415V...tgk penggunaan alat elektrik dieorg ler

aragon
02-09-2009, 11:56 AM
tp btul la...aku serius ni.
sape2 ade nota kawalan moto tu tlg la email kt aku k.

satu ajer nak tanya ... nie nak guna kat mana?

kalau untuk single phase just guna DOL (direct online) ajer

kalau untuk 3 phase ader star delta, star delta forward reverse, autotrans, dll

aku kena selongkar dulu kotak2 kat stor tu... nanti ler kalau jumpa aku scan pastu tepek kat sini so semua leh baca

moshkosh
17-09-2009, 02:52 PM
:)cgrock

thanx mr aragon

moshkosh
17-09-2009, 02:55 PM
aku nk guna utk lengkpkn nota aku.
maksudnya aku dh ade nota tu sket campur ko punye sket lengkp la note aku tu kot.

Megat Sri Rama
18-09-2009, 12:47 AM
salam.. meriahnya thread ni.. aku pun student EE.. hehehe.. just nak share info.. klu u all nak mengalami atau belajar rasa program micro C dengan cara yang paling senang (tak la mudah sgt sebenarnya) adalah dengan menggunakan traning kit.. cth yang aku tgk budak2 junior tahun 1 pakai kat uni aku ni, adalah dengan menggunakan Flow Code block dari matrix multimedia (http://www.matrixmultimedia.com/abouteblocks-X.php?C1=Browse%20All%20Products&CAT=E-Blocks%20hardware) walaupun flow code ni tak sepower MP lab (assembly/C language) but ia akan memberi satu feeling yang best kepada yang baru berjinak2 dan akan menimbulkan minat untuk belajar microcontroller. flow code ni simple jer.. just guna flow chart untuk processnya, dan software ni akan automatic generate asm file untuk anda.. simple jer.. try la explore website dia..


:):):)

mahal kit tu...

sebenarnya litar untuk microC ni mudah je...

buat pilihan, nak pakai internal clock atau external clocking. Clocking bermaksud berapa speed korang nak processor dalam cip MikroC korang tu jalan. Dalam setiap cip dah ada oscillator, tapi kalau nak laju (had maksimum bergantung kepada model cip) boleh guna kristal. pasang 2 kapasitor secara siri, satu bagi setiap kaki kristal untuk mencantikkan signal.

lepas tu untuk kaki-kaki input dan output terpulang pada korang nak letak "pull-up"/"pull down" resistor atau tak.

selesai.

ini untuk yang paling ringkas.

kalau nak guna USB, beli chip serial to USB.

berapa kos?

untuk komponen selain dari cip mikro-C tu sendiri tak sampai RM5 pun. Jika pakai Microchip PIC yang low-end baru RM7. Kalau ATMEGA328 baru RM18.

ini yang paling asas : http://www.geocities.jp/arduino_diecimila/obaka/project-5/index_en.html

ahib0205
07-10-2009, 02:29 PM
mahal kit tu...

sebenarnya litar untuk microC ni mudah je...

buat pilihan, nak pakai internal clock atau external clocking. Clocking bermaksud berapa speed korang nak processor dalam cip MikroC korang tu jalan. Dalam setiap cip dah ada oscillator, tapi kalau nak laju (had maksimum bergantung kepada model cip) boleh guna kristal. pasang 2 kapasitor secara siri, satu bagi setiap kaki kristal untuk mencantikkan signal.

lepas tu untuk kaki-kaki input dan output terpulang pada korang nak letak "pull-up"/"pull down" resistor atau tak.

selesai.

ini untuk yang paling ringkas.

kalau nak guna USB, beli chip serial to USB.

berapa kos?

untuk komponen selain dari cip mikro-C tu sendiri tak sampai RM5 pun. Jika pakai Microchip PIC yang low-end baru RM7. Kalau ATMEGA328 baru RM18.

ini yang paling asas : http://www.geocities.jp/arduino_diecimila/obaka/project-5/index_en.html


bro memang pakar bidang lektrik (elektronik) ni :) terima kasih kerana berkongsi dengan kami semua :D

:)cgrock

alsar
07-10-2009, 05:19 PM
Salam...saya baru je jumpe thread ni hari ni...kepade otai2 elktrik...huhu...nak mintak tolong...sesape yang ade manual atau nota atau ape2 references lar tentang pendawaian ni...just pendawaian biasa je...pendawaian elektrik kat rumah tu...nak try buat sndiri...kat umah kat kampung tu litar dah usang sangat...tolong yer...huhu...amat2 berharap...nak menuntut ilmu elektrik lak...saya dalam bidang civil...memg la ade ajar sikit2 dalam topic building service...tapi xberape faham...xfocus sgt pn kat situ...huhu...kalau sesape ade...email kat saya ek:

aliffcivil@gmail.com

Thanks sesangat...hu :)

dadieaxmal
13-10-2009, 09:18 AM
biase ler.. zaman skang kalo nk ikut peraturan IEE mmg banyak ler pakar wiring yg x berlesen x de keje..hehehe

dadieaxmal
13-10-2009, 09:20 AM
tuk soklan frekuansi 2 rase nye mmg kene tetapkan 50Hz kot kalo x current x stabil.....

dadieaxmal
13-10-2009, 09:25 AM
Baru2 ni aku ader ler invent satu barang nie.. name die 'Socket Tester' mmg dh ader kt pasaran tp harge melampau sangat... nanti aku attacth gambar die... harge antara RM10-15 tp x dipatternkn lagi and blum lepas S.T py safty requirement...ader sesape berminat?and any suggestions?

dadieaxmal
13-10-2009, 09:39 AM
boleh tak kita pakai barangan elektrik yang memerlukan power source dia melebihi 240V di rumah??? dan apakah kesannya...?

Rase barang yang dikeluarkan dimalaysia x de yang melebihi 240V kalo ader pn barang yang mengeluarkan 415V iaitu 3phase py barangan tp lebih cenderung kepade mesin2 kilang (heavy duty mechine) kalo ader pn maybe x der effect sal barang yg x ckp supply maner boleh funtion...

PuTRa78
13-10-2009, 10:29 AM
bagus thread nih.. :)

ade saper2 biasa dgn power system study x? aku nk mintak report psl harmonics and transient stability study..

zackhiro
13-10-2009, 11:06 AM
memang aku tabik spring kt warga CG ni..best gak baca pasal electric ni ek.
Tp aku background mechanical engineering je..boleh join tak? Minat ni..:D

natesh_20
16-10-2009, 01:27 AM
okeh...welcom to the club..huhuhu

pauh
16-10-2009, 01:42 AM
setakat yg aku tau untuk barangan elektrik dlm msia byk pkai 240..tp ada sesetengah ada selector untuk pilih 110/240.so tlg check btl2 selector tu.effect dia burn lah barang ngko jk select 110.untuk lampu flourencent 208v pun blh nyala dah.dr situlah kite saving energy dgn minimumkan volt,amp dan kva.aku tau coz aku ni dealer energy saver.bkn yg plug in 3 pin tu...aku punya comercial utk bangunan,pejabat,kilang.

Megat Sri Rama
16-10-2009, 02:47 AM
memang aku tabik spring kt warga CG ni..best gak baca pasal electric ni ek.
Tp aku background mechanical engineering je..boleh join tak? Minat ni..:D

boleh... aku pun banyak nak belajar benda-benda mekanikal.

inspire
17-10-2009, 10:36 AM
ye btul.. soket kt umah kite di malaysia ni mmg 240V.. tu la yg di supply oleh TNB kepada seme pelanggan di Malaysia.. So kebanyakan electrical appliances di malaysia akan rated 220/240V. Ade juga beberapa appliances yg rated 110/240V dengan selector.. Ini adalah voltage level for the end user..

For general electrical system, ia bermula dari bahagian penjanaan (generation), kemudian penghantaran (transmission), dan akhir sekali pembahagian (distribution). so voltage yg smpi kepada kita adalah bahagian terakhir iaitu bahagian distribution.

Voltage level pd generation biasanya pd 11/12kV. Kemudian di step-up kn pd level 500kV/275kV/132kV. Voltage level ini adalah voltage di bahagian penghantaran. Kemudian voltage - voltage ini di step down kn pd level 33kV/11kV/415V. Voltage level ni plak adalah di bahagian pembahagian.

Kebanyakan user takkan dpt voltage level 500kV/275kV/132kV/33kV/11kV kerana voltage level ni sgt susah untuk diuruskan. So government let TNB manages this voltage through supervision of ST.

On frequency, it is 50Hz. Some country use 60Hz. Ape pentingnye frequency on electrical system nih? ia seperti daya yg diperlukan oleh sesebuah generator utk supply voltage & current to customer. ia xbleh terlalu rendah & terlalu tinggi. kadar 50Hz adalah frequency seimbang yg digunakan utk supply the whole electrical system in Malaysia..

Itulah sekadar yg aku tau.. huhuhuu..

kozu
18-10-2009, 12:48 AM
kl tk silap ak blaja la, frekuensi ni yg TNB dok kawal supaya power faktor dia tk trn naik dengn margin yg besar..kl salah tolong betulkan..

n penjimat elektrik kt rumah pon kawal frekuensi ni la kot..dengan komponen utamanya kapasitor..ak rasa la..

save_kal
18-10-2009, 11:35 AM
assalamualaikum.

sape sape kat sini tau pasal SDR? (software-define radi0)

apakah contoh aplikasi die dalam kejuruteraan elektrik telekomunikasi?

kozu
19-10-2009, 12:47 AM
assalamualaikum.

sape sape kat sini tau pasal SDR? (software-define radi0)

apakah contoh aplikasi die dalam kejuruteraan elektrik telekomunikasi?

tk penah dengr plak..sape2 yg laen tau??:-?

inspire
19-10-2009, 09:21 AM
assalamualaikum.

sape sape kat sini tau pasal SDR? (software-define radi0)

apakah contoh aplikasi die dalam kejuruteraan elektrik telekomunikasi?

ape bende nih?? huhuhuhu...

abdul_ir
04-11-2009, 12:28 PM
kl tk silap ak blaja la, frekuensi ni yg TNB dok kawal supaya power faktor dia tk trn naik dengn margin yg besar..kl salah tolong betulkan..

n penjimat elektrik kt rumah pon kawal frekuensi ni la kot..dengan komponen utamanya kapasitor..ak rasa la..

frequency elektrik kat malaysia ni memang dah ditetapkan pada 50hz..frequency juga penting untuk menentukan keselamatan untuk menggunakan tenaga elektrik tu..sebagai contoh, jika kita tersentuh kabel elektrik yg berarus, dalam satu saat kita ada 50kali peluang untuk melepaskan kabel tersebut. juka 60hz, peluang kita 60 kali...tapi masa untuk bertindak semakin pendek..jika semakin tinggi frequency, masa semakin pendek dan kita tidak berpeluang melepaskan kabel tu.. macam DC voltage 0HZ..kalo tersentuh memang takkan lepas la..sebab tu AC ni lagi selamat..nak selamat lagi guna la 1hz.(kalo tak silap pagar elektrik guna 1hz) cuba bayangkan pula elektrik kat rumah kita guna 1hz..apa jadi???sah sah la lampu kalimantang kat umah kita tu berkelip2 je...kalau 50hz, lampu tu berkelip juga, tapi mata kita tak perasan pon...
power factor plak, TNB tetapkan pada 0.85..ni kat kilang2 penting ni...kalau kurang kene penalti nie.. untuk naikkan power factor, guna la plak capacitor bank..kalau 0.89 bleh naik sampai 0.94 bila guna capacitor bank ni.. ni masa try on off kat kilang la...makin banyak guna motor, makin turunla power factor...

kalau ada yg silap, maaf la...

michael scotfield
08-11-2009, 11:59 AM
nk tanya la apa beza servo motor dgn stepper motor?

abdul_ir
08-11-2009, 12:14 PM
nk tanya la apa beza servo motor dgn stepper motor?
kalau tak silap, salah satunya servo closed loop, stepper open loop

michael scotfield
08-11-2009, 12:20 PM
kalau tak silap, salah satunya servo closed loop, stepper open loop

dari segi dia rotate camne?ade x yg rotate 180 degree je?

gobang
15-11-2009, 10:39 PM
ader x ebook untuk basic2 wiring..sapa2 ader leh la share kat sini..klu boleh yg versi melayu la..

brickbob
19-11-2009, 09:49 PM
Salam semua.

Sorry lah ya off topic jap.

Baru terjumpa forum ni. Untuk makluman semua kalau berminat nak mengetahui tentang arduino boleh g ke link kat bawah tu.

jangan mare!!

gobang
20-11-2009, 01:30 PM
ader x ebook untuk basic2 wiring..sapa2 ader leh la share kat sini..klu boleh yg versi melayu la..

xder ker sapa2 nak tolong aku dpt kan ebook wiring versi melayu..yg basic punya wiring..:((:((

adioz88
20-11-2009, 07:04 PM
xder ker sapa2 nak tolong aku dpt kan ebook wiring versi melayu..yg basic punya wiring..:((:((

nak baca saja tak boleh jugak bro
kena back to basic.
Elektrik ni no mercy
Teringat dulu masa handle satu DB
cable luka
Mujur check dengan pengesan arus bocor.
Kalau tak, siap lah..
Patut la dalam hati tak sedap ja sebelum nak sambung ke 3 phase 415v..
Rupanya ada yang tak betul kat DB tu..
serius berpeluh bila dapat tahu macam tu...
dok terbayang APA LA JADI KALAU AKU ON SWITCH TADI NAK TEST BOARD

fido1
20-11-2009, 07:29 PM
dari segi dia rotate camne?ade x yg rotate 180 degree je?

ader..kalo yg 360 ko nak jadikan kepada 180 pun bleh..kat cni ko kena pakai microcontroller utk yg alatan atau moto kecok dan yg berkuasa besar ko leh pkai plc system..tp utk jayakan matlamat itu,ko kna pakai satu lagi bbnda..aku dah lupa la nama dia..tp nda ni penting wo..dia mcm suis..ape ek?lupenyeeeeeeeee!!~X(~X(

fido1
20-11-2009, 07:33 PM
nak baca saja tak boleh jugak bro
kena back to basic.
Elektrik ni no mercy
Teringat dulu masa handle satu DB
cable luka
Mujur check dengan pengesan arus bocor.
Kalau tak, siap lah..
Patut la dalam hati tak sedap ja sebelum nak sambung ke 3 phase 415v..
Rupanya ada yang tak betul kat DB tu..
serius berpeluh bila dapat tahu macam tu...
dok terbayang APA LA JADI KALAU AKU ON SWITCH TADI NAK TEST BOARD



erm,ape yg penting kita budak karen kena ikot step safety yg kita penah belaja..kalo x,mmg cari maut lerr..sebot pasal db,aku penah tgk otai buat spark siap letop2 kat db..tp ni dia je yg aku tau mmg berani and bleh buat..yg peliknye,bnda tak jahnam pun..muskil2..apepun aku sntiasa ikot peraturan...walaupun baru 8tahun berjinak dgn karen ni..:)cgrock

michael scotfield
20-11-2009, 08:29 PM
ader..kalo yg 360 ko nak jadikan kepada 180 pun bleh..kat cni ko kena pakai microcontroller utk yg alatan atau moto kecok dan yg berkuasa besar ko leh pkai plc system..tp utk jayakan matlamat itu,ko kna pakai satu lagi bbnda..aku dah lupa la nama dia..tp nda ni penting wo..dia mcm suis..ape ek?lupenyeeeeeeeee!!~X(~X(

aku xmau set pakai microcontroller,aku nk bile supply power dia leh rotate 180 je

brickbob
20-11-2009, 11:30 PM
dari segi dia rotate camne?ade x yg rotate 180 degree je?

Servo dan stepper dua2 boleh gerak 180 degree tapi kena pakai uC untuk servo dan stepper motor controller tuk stepper motor.

Harap ini dapat membantu.

honda_primo
21-11-2009, 10:08 AM
tumpang tanya sapa kt sini amik engineering kt utm,aku perlukan buku rujukan yg korang dh x guna(bleh save duit skit )....aku skrg tgh amik part time degree kt utm,so sesapa ada tlg PM aku....

inspire
21-11-2009, 10:25 AM
don't play2 with electric..

BUKTIKAN sistem MATI dahulu baru buat keje!!!

gobang
21-11-2009, 12:27 PM
nak baca saja tak boleh jugak bro
kena back to basic.
Elektrik ni no mercy
Teringat dulu masa handle satu DB
cable luka
Mujur check dengan pengesan arus bocor.
Kalau tak, siap lah..
Patut la dalam hati tak sedap ja sebelum nak sambung ke 3 phase 415v..
Rupanya ada yang tak betul kat DB tu..
serius berpeluh bila dapat tahu macam tu...
dok terbayang APA LA JADI KALAU AKU ON SWITCH TADI NAK TEST BOARD

aku nak tau basic secara teori dulu..at least aku ader info2 yg aku leh guna kan...so sapa2 ader leh la tolong aku k..

michael scotfield
21-11-2009, 01:03 PM
Servo dan stepper dua2 boleh gerak 180 degree tapi kena pakai uC untuk servo dan stepper motor controller tuk stepper motor.

Harap ini dapat membantu.

ade x yg xpyh pakai coding,dia leh rotate 180 degree je?

LuqmanT
04-12-2009, 09:23 PM
satu ajer nak tanya ... nie nak guna kat mana?

kalau untuk single phase just guna DOL (direct online) ajer

kalau untuk 3 phase ader star delta, star delta forward reverse, autotrans, dll

aku kena selongkar dulu kotak2 kat stor tu... nanti ler kalau jumpa aku scan pastu tepek kat sini so semua leh baca

Salam..aku bukan bidang elektrikal.tp cuma nk tau pasat motor 3phase ni. sebab aku sedang siapkan satu mesin pengisar yg gunakan motor 15hp, 1450rpm,21.5A,..Jadinye aku ade la upahkan seorang wireman ni pasangkan .motor tu aku baru je lepas servis rewind..bila die pasang tuh okelah kan..running dalam bentuk star delta..mula2 pelan lepastu laju..tp sekarang ni motor aku dh wat hal yang pelik trip semua sekali termasuk lampu2.(trip kat main switch la kan)..motor tu dh running 5-6 kali average setiap kali run dalam 1 jam..ade sape2 x leh bg info basic wiring motor 3 phase ni..ape problem yang biasa dengan motor ni. harap dpt bantu..

lady_nite06
04-12-2009, 10:14 PM
Salam..aku bukan bidang elektrikal.tp cuma nk tau pasat motor 3phase ni. sebab aku sedang siapkan satu mesin pengisar yg gunakan motor 15hp, 1450rpm,21.5A,..Jadinye aku ade la upahkan seorang wireman ni pasangkan .motor tu aku baru je lepas servis rewind..bila die pasang tuh okelah kan..running dalam bentuk star delta..mula2 pelan lepastu laju..tp sekarang ni motor aku dh wat hal yang pelik trip semua sekali termasuk lampu2.(trip kat main switch la kan)..motor tu dh running 5-6 kali average setiap kali run dalam 1 jam..ade sape2 x leh bg info basic wiring motor 3 phase ni..ape problem yang biasa dengan motor ni. harap dpt bantu..

rumah anda di mana?
kalo dekat,senang ajer
aku tlg cek
tanpa upah...

kadang kadang,xsemua engineering prob bleh diajukan dalam bentuk perkataan

LuqmanT
05-12-2009, 12:03 AM
tu lah tu.. rumah aku kt kluang johor..skang motor tu aku dh antar servis rewind lagi untuk kali ke2..huhu .bro katne ea?

spmaon
10-12-2009, 09:46 PM
Salam..aku bukan bidang elektrikal.tp cuma nk tau pasat motor 3phase ni. sebab aku sedang siapkan satu mesin pengisar yg gunakan motor 15hp, 1450rpm,21.5A,..Jadinye aku ade la upahkan seorang wireman ni pasangkan .motor tu aku baru je lepas servis rewind..bila die pasang tuh okelah kan..running dalam bentuk star delta..mula2 pelan lepastu laju..tp sekarang ni motor aku dh wat hal yang pelik trip semua sekali termasuk lampu2.(trip kat main switch la kan)..motor tu dh running 5-6 kali average setiap kali run dalam 1 jam..ade sape2 x leh bg info basic wiring motor 3 phase ni..ape problem yang biasa dengan motor ni. harap dpt bantu..

Boleh explain sikit yg aku highlight tuh? Kalau running dalam btk star delta dia patutnya fixed speed. Unless pakai Variable Speed Drive. Kalau baru 5-6 kali dah kong maksudnya either kau punya protection kantol atau mungkin HP kurang. Harapnya kau hantar kat kedai yg bagus, sebabnya kalau tukang buat tuh curik tulang dia akan pakai winding yg kecik jadi HP nyer akan jadi kurang.

abgyin
14-12-2009, 04:18 AM
dlm star die akn running 240v tp dlm delta full volt 415~440v...pblemnye tkut mainswitch bro yg overlod...sbb standart starting current motor mmg tinggi..5-8x ganda amp asal..tu psl tkut kong winding bro.em reason kedua maybe winding die x rewinding just cuci shja...byk jadi bro.so kna hati2 r..motor overheating x bro?

aziziKAYA
14-12-2009, 04:06 PM
salam TT dan all forum dlm CG ni...

saya ni minat dlm elektrik ..

saya berumur 20tahun. dari sekolah teknik setapak kos elektrik,kemudaia masuk politeknik kos sijil elektrik dan elektronik dah abis dah.. skang ni keje dlm luar bidang elektrik... dlm hati nk sambung belajar dlm bidang ni tp nk yang byk keje kemahiran dan praktikal sbb sy minat.. nk tanya sifu2 dlm ni mcm mane sy nk sambung belajar yang sesuai ? dan ada x dlm ni nk pakai pekerja ke dlm bidang elektrik ni la... dpt jadi pembantu pun ok lah..

maaf kalau gangu sume

LuqmanT
18-12-2009, 11:37 AM
dlm star die akn running 240v tp dlm delta full volt 415~440v...pblemnye tkut mainswitch bro yg overlod...sbb standart starting current motor mmg tinggi..5-8x ganda amp asal..tu psl tkut kong winding bro.em reason kedua maybe winding die x rewinding just cuci shja...byk jadi bro.so kna hati2 r..motor overheating x bro?

aah memang betul pon.servis yg pertama dierang x winding pun just cuci2 tukar bearing..tu kata kedai yg aku antar rewinding aritu la.ermm caj rm450 boleh ke untuk rewind? yang 1st lagi lah rm500++ serviz cuci2 je.. aritu xde overheating pon boleh peluk2 lg motor tuh.nati aku kasik tepek pic starter box.kot2 ade barang yg x sesuai.

alisha_qistina
18-12-2009, 12:20 PM
wiring kena follow spec la...

freedomy
15-01-2010, 05:58 PM
salam. sape2 kt sini yang expert skit pasal rate gyro??

Megat Sri Rama
16-01-2010, 05:30 PM
satu thread, macam-macam topik.

apa kata buat je thread motor 3 phase!

Megat Sri Rama
16-01-2010, 06:06 PM
nk tanya la apa beza servo motor dgn stepper motor?

Kedua-dua servo dan stepper motor :

digunakan dalam aplikasi ketepatan/kejituan tinggi.
boleh dipakai untuk tujuan yang memerlukan "positioning", cth : robotik, CNC, dll.


Dahulu cuma ada servo. Servo memerlukan sistem closed loop. closed loop bererti dalam satu sistem yang mandiri, harus ada
0. controller - menyuap signal ke dalam driver
1. servo motor
2. driver (memodulasikan signal ke atas arus yang membawa kuasa)
3. encoder (untuk mengira sudah berapa darjah gandar/shaft berputar).

controller hantar signal ke driver berapa banyak motor harus berputar.
driver menerima kuasa dan signal, mengubah kuasa mengikut kondisi signal, hantar kuasa ke motor servo.
servo berputar bila ada kuasa masuk.
encoder yang biasanya mengunakan mekanisma roda photoelektrik akan mengesan darjah putaran shaft, dan melaporkan kembali ke kontroller. Jika controller mendapati ada error, misalnya ada terlepas step atau terlajak, posisi semasa akan diubah seperlunya sebelum melaksanakan arahan seterusnya dalam program.

ini closed loop system.


stepper motor pula ciptaan baru, sekitar tahun 1960an untuk mengatasi masalah kos tinggi pada sistem servo. ia untuk industri komputer waktu itu. bagi aplikasi yang tidak memerlukan kawalan posisi yang 100% tepat stepper motor adalah penyelesaian yang murah.

biasanya stepper motor tiada sistem feedback, dalam lain perkataan ia adalah open loop system.

cara pendawaian dan lilitan pada stepper motor membolehkan motor dikawal dengan signal petak (square wave). jika ia dililit untuk berputar 0.9 darjah bagi satu step, jika kita sambung bateri kepada terminal motor, ia akan bergerak hanya 0.9 darjah. bila kita cabut bateri dan sambung semula ia akan bergerak lagi 0.9 darjah. cabut dan pasang lagi, ia bergerak lagi 0.9 darjah.

maka dengan rekaan cara melilit stepper motor kita boleh membuat motor itu berputar seberapa darjah yang kita mahu dengan menyuap signal berbentuk square wave. jika kita masukkan 5 kitaran (wave cycle) kepada motor yang ber-spec 200step/rev maka ia akan bergerak 5 x (360/200) = 5 x 0.9 = 4.5 darjah.

bila bercerita tentang servo dan stepper, kita harus bercerita tentang kilasan/tork untuk dapat gambar sepenuhnya.

ada 2 jenis torque,
a. holding torque - tork sewaktu mengekalkan posisi.
b. dynamic/moving torque - tork sewaktu sedang berputar.

kita guna servo/stepper bukan untuk bergerak semata-mata (kereta RC misalnya) tapi juga untuk mengekalkan posisi semasa (mesin CNC).

bagi wattage/HP yang sama :
stepper motor - lebih holding tork kurang speed
servo motor - kurang holding tork, speed bagus, dynamic torque lebih baik sikit dari stepper.

aku rasa aku dah puas cerita dalam thread ni juga. cari la sendiri. kalau nak cerita A-Z sehari tak habis.

Megat Sri Rama
16-01-2010, 06:10 PM
dari segi dia rotate camne?ade x yg rotate 180 degree je?

ada, servo untuk remote control kereta/kapal terbang.

ia dipanggil RC servo.

zilcha
20-01-2010, 09:58 AM
ada beza ke electrical dgn elektronik?

mana yang lagi slow technology dia?

Datuk
20-01-2010, 10:19 AM
Betul ke kalo kena voltan tak mati, kena arus baru mati?

zilcha
20-01-2010, 12:46 PM
Siapa pernah dengar tentang Nikolas Tesla?

sconsult
20-01-2010, 12:51 PM
Betul ke kalo kena voltan tak mati, kena arus baru mati?

:D :D :D mana yang betul?

kau orang chit chat dulu....

aku follow je dulu

Megat Sri Rama
21-01-2010, 01:54 AM
apa kata buat thread baru untuk benda ni...

tiada arus tanpa voltan.

cas elektrostatik membabitkan voltan tinggi, tapi orang tak mati pun.

ada voltan tak bermakna ada arus.
setiap penebat mempunyai satu tahap maksimum di mana melebih tahap tersebut ia akan musnah atau hilang ketebatannya.
jika voltan yang dikenakan adalah lebih rendah dari yang diperlukan untuk mengalirkan arus merentasi bahan tersebut, tiadalah arus yang mengalir, tapi voltan itu tetap ada disitu.

voltan adalah regangan. potensi untuk berlakunya pengaliran elektron. POTENSI.

badan manusia pula bukan penebat yang ideal. kalau dah dikenakan voltan antara tangan kanan dan kiri, mustahil tiada arus melintas badan. jadi mustahil boleh dikenakan voltan ke atas manusia tanpa mengalirkan arus melainkan voltan itu terlalu rendah.

maafkan aku, aku belajar pakai BI di univ. aku kekurangan kosa kata melayu untuk menyampaikan ilmu dengan baik.

senangkata, elektrik membunuh. jika melampau.

ahib0205
27-01-2010, 05:49 PM
apa kata buat thread baru untuk benda ni...

tiada arus tanpa voltan.

cas elektrostatik membabitkan voltan tinggi, tapi orang tak mati pun.

ada voltan tak bermakna ada arus.
setiap penebat mempunyai satu tahap maksimum di mana melebih tahap tersebut ia akan musnah atau hilang ketebatannya.
jika voltan yang dikenakan adalah lebih rendah dari yang diperlukan untuk mengalirkan arus merentasi bahan tersebut, tiadalah arus yang mengalir, tapi voltan itu tetap ada disitu.

voltan adalah regangan. potensi untuk berlakunya pengaliran elektron. POTENSI.

badan manusia pula bukan penebat yang ideal. kalau dah dikenakan voltan antara tangan kanan dan kiri, mustahil tiada arus melintas badan. jadi mustahil boleh dikenakan voltan ke atas manusia tanpa mengalirkan arus melainkan voltan itu terlalu rendah.

maafkan aku, aku belajar pakai BI di univ. aku kekurangan kosa kata melayu untuk menyampaikan ilmu dengan baik.

senangkata, elektrik membunuh. jika melampau.


pergh... tanpa kosa kata melayu pun sudah jelas :D...

ok bro, ada voltan tak bermakna ada arus??

macam mana dengan rumus ni ada kaitan tak?

V = iR

:)cgrock

nofa
27-01-2010, 05:52 PM
pergh... tanpa kosa kata melayu pun sudah jelas :D...

ok bro, ada voltan tak bermakna ada arus??

macam mana dengan rumus ni ada kaitan tak?

V = iR

:)cgrock

macam ohm law jerk

heheheeheh is basic

zackhiro
30-01-2010, 02:36 PM
Err..advance betul korang ni..sampai tertinggal plak aku..:D

Back to basic..Macam mana elektrik terhasil ek? Sape tahu tolong la jawab..:):)cgrock

shadowknightking1
28-03-2010, 09:11 AM
Err..advance betul korang ni..sampai tertinggal plak aku..:D

Back to basic..Macam mana elektrik terhasil ek? Sape tahu tolong la jawab..:):)cgrock

ni kena masuk darjah 5 n 6 semula ni... Kena blaja magnet semula..

bebird
27-04-2010, 05:08 PM
nak tanye.. bil tnb rumah member aku tu selalu tinggi.. padahal.. bila compare dgn aku.. lebih kurang separuh.. utk makluman.. kuantiti orang yg guna, tempoh penggunaan & peralatan yg digunakan hampir sama dgn aku. tapi mengapa bil berbeza.. maksudnya.. meter reading tu cepat sgt.. bole tolong jawab tak..??

Cuppy Cakes
27-04-2010, 05:11 PM
nak tanye.. bil tnb rumah member aku tu selalu tinggi.. padahal.. bila compare dgn aku.. lebih kurang separuh.. utk makluman.. kuantiti orang yg guna, tempoh penggunaan & peralatan yg digunakan hampir sama dgn aku. tapi mengapa bil berbeza.. maksudnya.. meter reading tu cepat sgt.. bole tolong jawab tak..??

brp kwh ko punya? brp kwh mbr ko punya?

adioz88
27-04-2010, 06:41 PM
saya ada soalan berkenaan ACB ( air circuit breaker ).
Apa kelebihan ACB berbanding MCCB biasa?
ACB ni peka pada udara ?

bebird
29-04-2010, 05:02 PM
brp kwh ko punya? brp kwh mbr ko punya?

bil rumah aku selalunya lebih kurang rm25... member aku plak lebih kurang RM45...

boabaik
30-04-2010, 04:38 AM
acb fungsi dia lebih selamat berbanding mccb. apabila lebih tinggi amp dia perlu lebih safety penggunaan breaker..sbgai contoh katakan kita sambung plug komputer ka, kadang2 ada berlaku percikan btoi dak..jadi cuba bayangkan kita pi cucuk cara yg sama pi try kat 1 banggunan 4 tinkat,bayangkan apa akan jadi..

selalunya org akan guna mccb berbanding acb sb harga dia lebih jauh murah..

jangan pelik plak, ada macam2 lagi yang lg dasyat..contoh macam ocb, vcb, vcu dan mcm2 lg..

boabaik
30-04-2010, 04:43 AM
bil rumah aku selalunya lebih kurang rm25... member aku plak lebih kurang RM45...

cuba comparekan penggunaan elektrik rumah hang dgn rumah kwn hang, sama dak...contoh rumah hang ada tv, peti ais, mesin basuh tp rumah kwn hang xdak..kalo 2 2 sama ja, maknanya ada masaalah ngan meter,hang bole buat report kat tnb, suruh depa mai cek..xkena cas pon.kadang2 kita gna kmputer lama sangat pon bole jadi api kuat,:)cgrock

boabaik
30-04-2010, 04:44 AM
:)paid:)paid:(:(#:-S#:-Ssaya ni bukan hebat sangat,maklum la dah lupa dah...saya ada chargeman A4...tp sekali kerja bank daa...abih byk lupa.

boabaik
30-04-2010, 04:59 AM
Betul ke kalo kena voltan tak mati, kena arus baru mati?
voltan ni ter bahagi banyak jenis, ada voltan tersangat rendah,voltan rendah,voltan tinggi,mcm2 lg...saya x ingat la...kalo nak tahu lebih lanjut bole cari kat buku akta dan bekalan elektrik 1997

boabaik
30-04-2010, 05:08 AM
saya ada teka-teki ni...kenapa burung bertenggek kat wayer tepi jalan tu x mati??

wak_handalan
30-04-2010, 07:47 AM
saya ada teka-teki ni...kenapa burung bertenggek kat wayer tepi jalan tu x mati??

pasal xde perbezaan voltan..:"> :">

pasal burung sentuh 1 wayar sahaja,sama ada wire 240v atau Gnd(ground)..

kalo monyet plak konfem jd monyet bakar..yummie :)) :)) sbb sentuh 2 wire 240v dan Gnd(ground)

arus, i = dV/dt (perbezaan voltan per masa) :)paid

arus (biasa org sebut karen) disebabkan perbezaan 2 voltan :) :)

wak_handalan
30-04-2010, 07:50 AM
pasal xde perbezaan voltan..:"> :">

pasal burung sentuh 1 wayar sahaja,sama ada wire 240v atau Gnd(ground)..

kalo monyet plak konfem jd monyet bakar..yummie :)) :)) sbb sentuh 2 wire 240v dan Gnd(ground)

arus, i = dV/dt (perbezaan voltan per masa) :)paid

arus (biasa org sebut karen) disebabkan perbezaan 2 voltan :) :)

bahasa tinggi sangat :eek: :eek:

penjelasan dalam bahasa mudah :)paid

burung tu xkene renjatan sebab ada voltan tp xde arus

wak_handalan
30-04-2010, 07:58 AM
ada beza ke electrical dgn elektronik?

mana yang lagi slow technology dia?

elektrical deal dengan voltan lebih tinggi..bole keje ngan TNB :)paid

elektronik deal dengan voltan rendah..bole keje intel :p :p

mekatronik deal dengan voltan yg xseberapa tinggi, voltan rendah dan mekanikal..keje sndri lg best :)paid

wak_handalan
30-04-2010, 08:00 AM
Siapa pernah dengar tentang Nikolas Tesla?

pasal magnetic :) :) dia yg temukan daya magnet..unit tesla sempena nama beliau :)paid

sconsult
30-04-2010, 08:02 AM
hebat...teruskan...otai2 m&e boleh kumpul/tukar2 idea.

wak_handalan
30-04-2010, 08:05 AM
ader..kalo yg 360 ko nak jadikan kepada 180 pun bleh..kat cni ko kena pakai microcontroller utk yg alatan atau moto kecok dan yg berkuasa besar ko leh pkai plc system..tp utk jayakan matlamat itu,ko kna pakai satu lagi bbnda..aku dah lupa la nama dia..tp nda ni penting wo..dia mcm suis..ape ek?lupenyeeeeeeeee!!~X(~X(

relay ke bro :-? :-? :)paid

PLC(pneumatic) kos tinggi tp mudah nak handle..pkai software CX programmer menggunakan ladder diagram :)paid aku cuma tau basic ja..kalo nak tau detail,kene tanya engineer kat kilang..program tu senang ja cuma perlu daya imaginasi sikit dan latihan :">

wak_handalan
30-04-2010, 08:06 AM
hebat...teruskan...otai2 m&e boleh kumpul/tukar2 idea.

aku bukan otaii..aku petaii ja :)) :))

wak_handalan
30-04-2010, 08:10 AM
tumpang tanya sapa kt sini amik engineering kt utm,aku perlukan buku rujukan yg korang dh x guna(bleh save duit skit )....aku skrg tgh amik part time degree kt utm,so sesapa ada tlg PM aku....

bole pinjam buku wak..tp buku fotostat je la :eek: :)) lg save bajet.. xkisah nak kongsi ilmu..pahala bawak sampai ke mati..wak mekatronik USM tp guna buku rujukan yg sama :)paid kalo nak bisa diatur :D :D

wak_handalan
30-04-2010, 08:18 AM
nak tanye.. bil tnb rumah member aku tu selalu tinggi.. padahal.. bila compare dgn aku.. lebih kurang separuh.. utk makluman.. kuantiti orang yg guna, tempoh penggunaan & peralatan yg digunakan hampir sama dgn aku. tapi mengapa bil berbeza.. maksudnya.. meter reading tu cepat sgt.. bole tolong jawab tak..??

pakai penjimat elektrik bro..ada jual kat booth giant :) :)

energy loses ni disebabkan power factor

xsilap wak,

power factor tinggi,efficiency(kecekapan) menurun
power factor rendah,efficiency(kecekapan) meningkat

wak da lupa..lama sudah meninggalkan alam study :)paid

mohon bro shadowknightking1 tunjuk ajar :)paid

teratak ungu
11-05-2010, 04:15 PM
Ni sume budak elektrik r ye...sy bdk FKE dr uitm...nak tanya kat u lain betul ke budak lektrik ni skema sngt????? ramai bdk coz ln komplen r...
g kelas pun pakai selipar je....tp rs nya tu r lifestyle km...simple..

nigthfury
11-05-2010, 05:52 PM
huh.. ak ambik elektronik 3 kali.. nsib baik grad gak.. de ke budak mechanical blaja elektrik..huhuhu bagus mmg bagus tapi xbleh masuk..

capt1986
15-05-2010, 05:31 PM
salam suma..klu ambik electric n electronic eng,kita bleh design/create any electronic dvice? jz askg..ka ada course lain yg lebih sesuai?

cintanafisya
15-05-2010, 05:59 PM
saya ada teka-teki ni...kenapa burung bertenggek kat wayer tepi jalan tu x mati??

heheheh...cuba suru burung tu bertenggek kt wayar tepi jalan tu sebelah kaki kt wayar lain sebelah kaki lg kt wayar lain...(wayar tu ada 3 atau 4 line)...tgk apa jd?

klon8504
16-05-2010, 10:17 AM
saya ada teka-teki ni...kenapa burung bertenggek kat wayer tepi jalan tu x mati??

sebab.. nye.. kaki burung tk terkena wayar idup atau bumi.. kalu terkena wayar idup atau bumi.. kalu kedua duanye wayar dipijak burung.. maka burung tu mati. hehehe.

fazbiz
16-05-2010, 04:40 PM
sebab.. nye.. kaki burung tk terkena wayar idup atau bumi.. kalu terkena wayar idup atau bumi.. kalu kedua duanye wayar dipijak burung.. maka burung tu mati. hehehe.

yup kalau grounded dah jadi burung bakar dah... hehehe...

fazbiz
16-05-2010, 04:43 PM
salam suma..klu ambik electric n electronic eng,kita bleh design/create any electronic dvice? jz askg..ka ada course lain yg lebih sesuai?

electric n electronic eng ni wide sangat. dah masuk tahun ke 3 or 4 nnt kita akan masuk ke bidang yang lebih khusus.

masa tu amiklah course yang berkaitan dengan electronic circuit design. bagus design circuit ni. peluang kerja cerah. tapi design pun kene mantap lah.:)

hairul181
16-05-2010, 05:47 PM
salam sume..

aku pun grad dalam bidang elektronik engineering..mula2 join company jepun..memang aku takleh nak apply apa yg aku belajar dengan alam pekerjaan..
tapi lepas tunjuk ajar dari engineer2 japan..alhamdulillah..sket2 leh la paham..
in short..rumus2 yg kita belajar dulu memang kena pakai balik dalam menentukan baper ohm resistor, supaya sesuatu device tu tak rosak..
diagram pun kena mahir dalam electronic engineering ni..

fazbiz
16-05-2010, 06:52 PM
salam sume..

aku pun grad dalam bidang elektronik engineering..mula2 join company jepun..memang aku takleh nak apply apa yg aku belajar dengan alam pekerjaan..
tapi lepas tunjuk ajar dari engineer2 japan..alhamdulillah..sket2 leh la paham..
in short..rumus2 yg kita belajar dulu memang kena pakai balik dalam menentukan baper ohm resistor, supaya sesuatu device tu tak rosak..
diagram pun kena mahir dalam electronic engineering ni..

bagus keje dgn japanese company ni. selain dari disiplin, diorang very supportive. saya ada pengalaman setahun keje dengan jepun.:)

michael scotfield
16-05-2010, 07:08 PM
huh.. ak ambik elektronik 3 kali.. nsib baik grad gak.. de ke budak mechanical blaja elektrik..huhuhu bagus mmg bagus tapi xbleh masuk..

ade je,member aku ramai gak amik mekanikal mase diploma. bile degree amik mekatronik,boleh aje grad

johnsmith23687
04-06-2010, 02:17 AM
There was no any MLP experts in the field of PLC, SCADA SYSTEM, PC BASE, MOTION CONTROL (servo, stepper, DLL).You should have all of the above. exception is for the breakout board (BOB) if you are using PIC / PLC as a controller, it also depends on how you construct the circuit PIC / PLC for you. Sensor is not required, but will be like the blind man without a stick.

autorm
04-06-2010, 02:39 AM
saya ada teka-teki ni...kenapa burung bertenggek kat wayer tepi jalan tu x mati??

ini soalan paling senang nak jawab..hehe
sebab dekat kaki burung tu ade stokin..
so xkena elektrik la..haha stokin kan penebat..

:)paid:)paid:)paid
________
Colorado dispensaries (http://colorado.dispensaries.org/)

zargos
08-06-2010, 05:54 PM
saya ada teka-teki ni...kenapa burung bertenggek kat wayer tepi jalan tu x mati??

Dari firasat aku kabel tepi jalan tu die ade penebat kat bahagian luar jadi memang burung tu takkan mati sebab tak bersentuh dengan pengalir kuprum/aluminium.
Lainlah kalau burung tu sentuh kabel kat pencawang yang tinggi2 tu. Komfem mati terus.
Selagi kita tak bersentuh dengan pengalir kita takkan terkena renjatan elektrik. camtu gak la ngan burung tu. Kaki die just sentuh penebat. Sory la kalu silap..
:)cgrock:)cgrock

joebaredza
16-06-2010, 03:19 PM
Sorry nyampuk,aku student electrical n pnah baca pasal kes burung ni.Kalo satu wire burung xkne electric tu tp kalo kaki die tersentuh dua2 wire(atas n bwh) confirm kena punya..in case kalo xd penebat la,wallahualam =D

bellanoona
18-06-2010, 08:59 AM
nak tnye lah... sye bru je dpt twaran ijazah electrical engineering... tp, xde basic la... mase matrik pon amek sains hayat... leh ke carry ek lau sye approve je? diploma pon xde nih...

sconsult
18-06-2010, 09:00 AM
nak tnye lah... sye bru je dpt twaran ijazah electrical engineering... tp, xde basic la... mase matrik pon amek sains hayat... leh ke carry ek lau sye approve je? diploma pon xde nih...

elektrikal pun ada beberapa cang.... elektrikal bidang apa tu?

michael scotfield
18-06-2010, 09:05 AM
nak tnye lah... sye bru je dpt twaran ijazah electrical engineering... tp, xde basic la... mase matrik pon amek sains hayat... leh ke carry ek lau sye approve je? diploma pon xde nih...

bleh je, dlu mase diploma aku mik kos letrik.langsung xde basic letrik pasal dulu aku sek agama.

fazbiz
18-06-2010, 12:13 PM
nak tnye lah... sye bru je dpt twaran ijazah electrical engineering... tp, xde basic la... mase matrik pon amek sains hayat... leh ke carry ek lau sye approve je? diploma pon xde nih...

tak ada masalah sebenarnya. yang penting masa tahun pertama akan diajar tentang basic. jadi kuasai betul2 basic2 tu supaya tahun 2,3,4 tak rasa hanyut sangat.:)

MaNwMY
22-06-2010, 09:38 PM
nak tnye lah... sye bru je dpt twaran ijazah electrical engineering... tp, xde basic la... mase matrik pon amek sains hayat... leh ke carry ek lau sye approve je? diploma pon xde nih...

nak jwb ni, yang penting minat je.. klu basic takde kena la rajin lebih sket dari org yang da ada basic.. bidang engineering ni tak perlu menghafal sangat tapi kena paham konsep asas.

inspire
22-06-2010, 09:55 PM
nak tnye lah... sye bru je dpt twaran ijazah electrical engineering... tp, xde basic la... mase matrik pon amek sains hayat... leh ke carry ek lau sye approve je? diploma pon xde nih...

tepuk dada tanya selere..

den4ex
22-06-2010, 10:49 PM
saya ada teka-teki ni...kenapa burung bertenggek kat wayer tepi jalan tu x mati??

sebab burung tu bertenggek kat wayar tipun...huhuhu...:D

brickbob
24-06-2010, 08:38 AM
mak burung tu pesan kalau nak bertenggek kat wayar pastikan satu wayar je kalau dua kompom hangus.... he he

roywnc69
24-06-2010, 09:06 AM
A'salamualaikum..saya baru siapkan mesin cnc(diy).
22 jun lalu,supplier telah install PCI bus motion control card.
masalah sekarag macam mana nak jalankan settper motor tu? Maksud saya dari cadcam nak post G code bagi mesin tu jalan.
Untuk pengetahuan, saya ni x ada langsung knowledge tentang eletronik.Minta sesiapa yang blh bantu saya bagi sikit ilmu.
Ikut spec nya kata 'plug and play'.

ahib0205
13-07-2010, 05:57 PM
saya nak tanya. ada cara lain tak nak jimatkan elektrik? contoh penggunaan kat kedai emak saya sebulan lebih kurang rm3000++ huhhu...

kedai sekarang memang pakai 3 phase pun

cakaplepas
21-07-2010, 10:44 PM
saya nak tanya. ada cara lain tak nak jimatkan elektrik? contoh penggunaan kat kedai emak saya sebulan lebih kurang rm3000++ huhhu...

kedai sekarang memang pakai 3 phase pun

skrg bnyk jual appliances untuk electrical saver ni.

cakaplepas
21-07-2010, 10:48 PM
saya ada teka-teki ni...kenapa burung bertenggek kat wayer tepi jalan tu x mati??

Ph-E
Ph-Ph
Ph-N
L-N

Tebabomm :)cgrock

ahib0205
29-07-2010, 11:54 PM
skrg bnyk jual appliances untuk electrical saver ni.

pss...

ni dah terungkai kat sini :

Alat Jimat Elektrik....SCAMS (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=75856)

:)cgrock

ajeez0708
30-07-2010, 02:35 PM
Cek bill TNB, bacaan kVAR/h tinggi lagi dari kW/h dak? Kalo ader meaning kena penalti utk low power factor. Kalo itu masalahnyer kena spend sket ler utk pasang capacitor bank, untuk correct balik power factor biar naik at least 0.866

saya nak tanya. ada cara lain tak nak jimatkan elektrik? contoh penggunaan kat kedai emak saya sebulan lebih kurang rm3000++ huhhu...

kedai sekarang memang pakai 3 phase pun

matkul
30-07-2010, 02:42 PM
tumpang lalu, orang baru

ahib0205
30-07-2010, 03:15 PM
Cek bill TNB, bacaan kVAR/h tinggi lagi dari kW/h dak? Kalo ader meaning kena penalti utk low power factor. Kalo itu masalahnyer kena spend sket ler utk pasang capacitor bank, untuk correct balik power factor biar naik at least 0.866

owh... ni maksud kena penalti ek?

:)cgrock :)cgrock :)cgrock

ada cara lain tak selain beli capacitor bank? kenapa ianya terjadi ye? :-?

P/s: saya pun ada tanya kat thread sebelah --> ops....

:)cgrock


saya nak tumpang tanya lagi. dalam bil elektrik tnb tu ada item penalti.

boleh tolong terangkan bila dan penalti akan dikenakan bergantung kepada apa?

sebab bila tanya orang tnb langsung tak boleh nak explain. lepas tu siap minta kat orang tnb supaya bagi no sesiapa yang boleh explain tentang charge penalti ni.

lepastu orang tnb tu bagi no kontraktor. contact kontraktor tu kata tu charge penalti ada kaitan dengan power factor... :-?

kontraktor rekemen beli alat mende ntah rege RM800 then next month memang bill turun rm200...

mintak tolong terangkan ye bro :D

P/s: saya tak beli lagi. memeber yang dah beli

ajeez0708
30-07-2010, 04:19 PM
Dah makin senyap dah thread dah nie.. come on people.. mesti byk agi geng2 E&E kat sinie.. let me start first.. ader sesape bleh explain aper beza RCCD & ELCB??

ajeez0708
30-07-2010, 04:33 PM
Banyak nak kena citer kalo pasal power factor nie,:D, camnieler, ideally power factor = 1, maksudnya purely resistive load, but kat umah ada peti ais, washing machine, anything with motor yg ada inductive load, yang akan bring down power factor nie ker less than 1. Kalo power factor jatuh, meaning kena ader higher current value in order to get back the same true power..

aisey panjang benarler nak citer, carik info kat wikipedia or google..

And pasal capacitor bank tu, yes mmg kena pakai because itu jer cara nak buat correction. But first, as per my previous post, better check bil TNB dulu. Pakai kurang dari declared MD pun kena penalti gak

Nak clear picture bukak website TNB jer.. dia ada explain psl power factor



owh... ni maksud kena penalti ek?

:)cgrock :)cgrock :)cgrock

ada cara lain tak selain beli capacitor bank? kenapa ianya terjadi ye? :-?

P/s: saya pun ada tanya kat thread sebelah -->

pon bler
01-08-2010, 10:57 PM
salam dr newbie...cite psal letrik ek..ape yg aku tau sistem voltage msia utk rumah 415/240v...freq mmg 50hz...tp bknye tpt..klau brg yg rated die 240v klau kite pkai kurg @ lbih dr 240v mmg akn rosak la bende tu...freq xpnting sgt dlm brg2 letik ni...kcuali bnde2 yg mlibatkn winding...contoh motor...kalo korg upkn freq...motor to akn lagi laju...utk barg letrik yg laen mmg rated freq yg dia tulis tu 50/60hz bleh pkai...aku xla power dlm letrik..tp aku kje byk invlve dgn pwr plant n sub station...tau la sket2...

teh tarik
02-08-2010, 01:53 PM
Dah makin senyap dah thread dah nie.. come on people.. mesti byk agi geng2 E&E kat sinie.. let me start first.. ader sesape bleh explain aper beza RCCD & ELCB??

RCCD= residual current circuit device(agaknya la)
ELCB= Earth leakage circuit breaker(mcm betul)

Sama jer tu,adik beradik.
Kalau salah tlg ajarkan..tunjuk saje xpaham.:))

pon bler
02-08-2010, 05:35 PM
same je rccd,mccb & elcb...sume gune magnetik coil sbg protection..kcuali mcb mggunakan dual plate sbg protection..beza utk mccb,rccd & elcb ialah mempunyai dua fungsi iaitu sbg earth fault protection & overcurrent protection..mcb hnya brfgsi sbg overcurrent protection shj..elcb brfungsi apabila arus yg msuk dan kluar berbeza nilainya...ini akan mengaktifkn mgnetic coil dlm elcb tu...klau arus msuk n kuar xsama...elcb akn consider circuit tu ade earth fault...bg overcurrent protection plak...contoh rating utk mcb adalah 20A...klau current lbih dr rated lalu kt mcb tu....dual plate akan panas...dual plate sbg pengalir dlm mcb 2 akn bengkok...ini akan myebabkn mcb akan trip...utk jnis2 circuit breaker yg brfungsi utk arus yg tggi spt acb(air circuit breaker)vcb(vacuum circuit breaker)ocb(oil circuit breaker) & gcb(gas circuit breaker) pula mggunakan solenoid coil sbg medium utk mnyebabkan breaker itu trip...signal akn dihantar ke solenoid mlalui protection relay....relay akan mntfsirkn sesuatu fault dari CT(current transformer)..utk circuit breaker plak aku nk terangkan...acb(mggunakan angin @ udara sbg medium penebat..digunakan utk 240-415v)vcb(mggunakan vacuum sbg penebat..dgunakan utk 11kv-33kv)ocb(mggunakan mineral oil sbg pnebat...dgunakan utk 11-132kv..tp da kurg org pkai sbb xmsra alam n slalu leaking)gcb(mggunakan gas sbg medium pnebat..132-500kv,gas yg dgunakn adalah gas sulphurhexaflouride@ SF6.)kalo protection relay lg la byk jnis n brand..jnis2 relay=ovr crrent n earth fault relay,current differentialrelay,distance relay,reverse power relay n mcm lg lh...antara brand2 relay =gec,alstom,areva,siemens,abb,rolls royce,toshiba,sel,schneider,schlumberger,tapcon dll..adoyak....ltey plak nk mnaip...ckup dlu stkat neh....

paparo
05-08-2010, 09:37 AM
salam dr newbie...cite psal letrik ek..ape yg aku tau sistem voltage msia utk rumah 415/240v...freq mmg 50hz...tp bknye tpt..klau brg yg rated die 240v klau kite pkai kurg @ lbih dr 240v mmg akn rosak la bende tu...freq xpnting sgt dlm brg2 letik ni...kcuali bnde2 yg mlibatkn winding...contoh motor...kalo korg upkn freq...motor to akn lagi laju...utk barg

bro nak tanyer..klu camtu,cmner klu sy beli motor pam air.kecik jer..tp nak sambung dgn solar panel. sy kna dpatkan solar panel yg bleh hasilkan 240V gak ke?
sbb kat motor tu tulis 220/240 v.
sy p kedai solar panel 12V pon da rm200 lebih..hu3

ajeez0708
05-08-2010, 05:30 PM
Full explanation..:)cgrock

same je rccd,mccb & elcb...sume gune magnetik coil sbg protection..kcuali mcb mggunakan dual plate sbg protection..beza utk mccb,rccd & elcb ialah mempunyai dua fungsi iaitu sbg earth fault protection & overcurrent protection..mcb hnya brfgsi sbg overcurrent protection shj..elcb brfungsi apabila arus yg msuk dan kluar berbeza nilainya...ini akan mengaktifkn mgnetic coil dlm elcb tu...klau arus msuk n kuar xsama...elcb akn consider circuit tu ade earth fault...bg overcurrent protection plak...contoh rating utk mcb adalah 20A...klau current lbih dr rated lalu kt mcb tu....dual plate akan panas...dual plate sbg pengalir dlm mcb 2 akn bengkok...ini akan myebabkn mcb akan trip...utk jnis2 circuit breaker yg brfungsi utk arus yg tggi spt acb(air circuit breaker)vcb(vacuum circuit breaker)ocb(oil circuit breaker) & gcb(gas circuit breaker) pula mggunakan solenoid coil sbg medium utk mnyebabkan breaker itu trip...signal akn dihantar ke solenoid mlalui protection relay....relay akan mntfsirkn sesuatu fault dari CT(current transformer)..utk circuit breaker plak aku nk terangkan...acb(mggunakan angin @ udara sbg medium penebat..digunakan utk 240-415v)vcb(mggunakan vacuum sbg penebat..dgunakan utk 11kv-33kv)ocb(mggunakan mineral oil sbg pnebat...dgunakan utk 11-132kv..tp da kurg org pkai sbb xmsra alam n slalu leaking)gcb(mggunakan gas sbg medium pnebat..132-500kv,gas yg dgunakn adalah gas sulphurhexaflouride@ SF6.)kalo protection relay lg la byk jnis n brand..jnis2 relay=ovr crrent n earth fault relay,current differentialrelay,distance relay,reverse power relay n mcm lg lh...antara brand2 relay =gec,alstom,areva,siemens,abb,rolls royce,toshiba,sel,schneider,schlumberger,tapcon dll..adoyak....ltey plak nk mnaip...ckup dlu stkat neh....

ajeez0708
05-08-2010, 05:34 PM
FAT or Factory Acceptance Test.. nie bukan nak bincang apa2 test yg dibuat but nak lari dari tajuk sket.. Kat mana paling jauh FAT yang korang pernah attend?? Client/consultant jawabb.. company aku very stingy, sumer amek yg pasang kat m'sia jer.. so xmerasaler nak jenjalan :))

sawamura
05-08-2010, 05:36 PM
wahh baru nk menyelit.. teman mechanical tapi ada laa buat2 electrical sket2..

skali tgk sampai PFC kluar bagai, x jadik menyelit..

kehkehkeh

say no
05-08-2010, 05:49 PM
hanya jaga fre 50 -60 hz.....delta capacitor..conection..
balance waveform...,cari itu alat untuk jimat electric...
harmonic current..
starting tork..pawer factor..( tools...)
for industri..(request tnb to reduce fee..)
energy world saving green earth..ada payment jika tunjuk % low energy..
submit ..buat paper work..industri.takriff..

pon bler
05-08-2010, 08:46 PM
bro nak tanyer..klu camtu,cmner klu sy beli motor pam air.kecik jer..tp nak sambung dgn solar panel. sy kna dpatkan solar panel yg bleh hasilkan 240V gak ke?
sbb kat motor tu tulis 220/240 v.
sy p kedai solar panel 12V pon da rm200 lebih..hu3


motor pam air slalunya guna AC...output solar cell tu DC...bro kne crik la DC motor..xpun invert DC ke AC...kos jgn ckp la...mahal gila...kalo nk convert AC ke DC murah je...lg 1..klau nk dptkn 240v dr solar panel yg 12v aje,ko kne la bli solar cell tu 20pcs...series kn sume,so dpt la output 240VDC...kos da 4k lbey..tu pn lum tntu dapat guna sbb VA @ poweer mgkin xckup...solar panel yg org slalu gune kt umah pn cme utk back-up @ lighting supply je....xberbaloi nk sdut air gune solar bro....lain la klau ade telaga minyak blkg umah... :D:D:D:D

pon bler
05-08-2010, 08:58 PM
FAT or Factory Acceptance Test.. nie bukan nak bincang apa2 test yg dibuat but nak lari dari tajuk sket.. Kat mana paling jauh FAT yang korang pernah attend?? Client/consultant jawabb.. company aku very stingy, sumer amek yg pasang kat m'sia jer.. so xmerasaler nak jenjalan :))


aku...aku...hahaha..mber2 aku sume da g FAT jauh2...ade yg g ABB sweden,SIEMENS kt berlin,EMEK kt Turki,BEN5000 kt UK,SCHNEIDER kt France,HYUNDAI kt BUSAN,Korea...aku je kt BOSAN,Malaysia :)):)):))

paparo
06-08-2010, 10:30 AM
erk..yerker..xjd la gitu nak buat projek solar nih..mmg cadang nk guna inverter.tp klu da rm 4K..hu3
n sy ingatkan klu umah pasang solar panel blh guna utk tv,rice cooking,etc...rupanyer utk backup lampu je yerk..hu3..thanx 4 da info.

Norazwan
10-08-2010, 01:02 PM
TT bleh untuk apa2 berkaitan engineering consultant elektrikal leh bincang kat cni gak ker.. kalau leh bincang kat cni mungkin senag ckit kot.. bg pengetahuan kat2 electrical student, contractor dll apa yg mereka akan berhadapan...

p/s; apa aku ckp ni...~X(~X(~X(

Norazwan
10-08-2010, 01:21 PM
same je rccd,mccb & elcb...sume gune magnetik coil sbg protection..kcuali mcb mggunakan dual plate sbg protection..beza utk mccb,rccd & elcb ialah mempunyai dua fungsi iaitu sbg earth fault protection & overcurrent protection..mcb hnya brfgsi sbg overcurrent protection shj..elcb brfungsi apabila arus yg msuk dan kluar berbeza nilainya...ini akan mengaktifkn mgnetic coil dlm elcb tu...klau arus msuk n kuar xsama...elcb akn consider circuit tu ade earth fault...bg overcurrent protection plak...contoh rating utk mcb adalah 20A...klau current lbih dr rated lalu kt mcb tu....dual plate akan panas...dual plate sbg pengalir dlm mcb 2 akn bengkok...ini akan myebabkn mcb akan trip...utk jnis2 circuit breaker yg brfungsi utk arus yg tggi spt acb(air circuit breaker)vcb(vacuum circuit breaker)ocb(oil circuit breaker) & gcb(gas circuit breaker) pula mggunakan solenoid coil sbg medium utk mnyebabkan breaker itu trip...signal akn dihantar ke solenoid mlalui protection relay....relay akan mntfsirkn sesuatu fault dari CT(current transformer)..utk circuit breaker plak aku nk terangkan...acb(mggunakan angin @ udara sbg medium penebat..digunakan utk 240-415v)vcb(mggunakan vacuum sbg penebat..dgunakan utk 11kv-33kv)ocb(mggunakan mineral oil sbg pnebat...dgunakan utk 11-132kv..tp da kurg org pkai sbb xmsra alam n slalu leaking)gcb(mggunakan gas sbg medium pnebat..132-500kv,gas yg dgunakn adalah gas sulphurhexaflouride@ SF6.)kalo protection relay lg la byk jnis n brand..jnis2 relay=ovr crrent n earth fault relay,current differentialrelay,distance relay,reverse power relay n mcm lg lh...antara brand2 relay =gec,alstom,areva,siemens,abb,rolls royce,toshiba,sel,schneider,schlumberger,tapcon dll..adoyak....ltey plak nk mnaip...ckup dlu stkat neh....

bro nk tanya ckit

mccb - boleh juga berfungsi sebagai current limitter kan..

dan untuk rating rccb/elcb dia xleh kurang dari mccb kan..

sebagai contoh.. kalau rating mccm 60A---rccb kena pakai 60A or lebih...xleh pakai yg 40A

pon bler
10-08-2010, 07:43 PM
bro nk tanya ckit

mccb - boleh juga berfungsi sebagai current limitter kan..

dan untuk rating rccb/elcb dia xleh kurang dari mccb kan..

sebagai contoh.. kalau rating mccm 60A---rccb kena pakai 60A or lebih...xleh pakai yg 40A


klau jnis mccb yg jnis mahal skit bleh setting rated yg kita nk..tp klau yg biasa slalunya dh fix..mccb rumah slalunya rated dia 63A...mcb socket 20A,lampu & kipas 6A..tujuan mccb lbih besar rated supaya,klau ada fault kt sub circuit,xprlu lh main circuit yg memutuskn supply...klau dh mcb kt sub circuit x function bru lh mccb akn trip....tp slalunya mccb akn trip dlu sbb dia lbih peka pd earth fault...

paksuli
28-08-2010, 12:39 AM
nak tanya sikit..sy ada beli alat gergaji lektrik tapi kat situ tertulis 120V 15A...mcm mana tu..boleh pakai ke kat malaysia ni.. jika nak pakai juga bagaimana yer...sy bukan bidang elektrik..nak tahu la..tolongg

pon bler
29-08-2010, 06:04 PM
nak tanya sikit..sy ada beli alat gergaji lektrik tapi kat situ tertulis 120V 15A...mcm mana tu..boleh pakai ke kat malaysia ni.. jika nak pakai juga bagaimana yer...sy bukan bidang elektrik..nak tahu la..tolongg


:-?:-?dapat mna brg 2...slalunya klau brg letrik single phase 120v ni us spec...3 phase dia 220v..jepun ikut spec us....mcm kita kt msia pkai uk spec....single phase 240v....3phase 415v.....klau dlu pnya brg ada yg dibuat utk 2-2 spec boleh pkai....klau kita dok kt msia,kita select 220-240v....klau kt negara yg pkai us standard...select 110-120v.....klau gergaji tu ada voltage selector tu boleh la pakai...klau kita guna utk 120 tp guna supply 240 winding motor dlm gergaji tu bleh trbakar

paksuli
29-08-2010, 10:50 PM
beli kat us...melalui website...dia tulis kat situ..120V 50Hz 15A

paksuli
29-08-2010, 10:50 PM
mcm mana nak pakai kat msia ni..org kata kena pakai converter..betul ke?

Toxic2010
30-08-2010, 12:13 AM
Subjek yg diminati..
teruskan minat nak dengar..
tapi belum ada pengetahuan tentang elektrik..
menarik..
truskan..

pon bler
31-08-2010, 04:53 PM
mcm mana nak pakai kat msia ni..org kata kena pakai converter..betul ke?

:-?:-? klau nk pkai converter tu boleh...tp converter tu kne ade power 1800W... power=voltan X arus(kos 0)...sy rsa2 klau nk cri converter 1800W tu mahal & susah nk dapat tu... cara lain kne tukr motor yg sepadan dgn motor asal tp yg guna 240v & 7.5A....same power dgn 1800WATT gak...nsihat sy klau boleh nk bli brg2 letrik dari luar kna tgk spec & detail2 brg tu dlu....tkut xleh pkai dlm msia je....klau bab nk pkai converter xde mslh utk brg2 elektronik...sbb converter dia murh & sng nk cri....utk brg2 letrik ni sush....klau bli brg tu dari uk mgkin da boleh pkai...spec dlm m,sia pkai 240/415V freq 50Hz....

pon bler
31-08-2010, 05:19 PM
hnya sdikit ilmu pngetahuan yg dikongsi oleh kita....selebihnya hnya ALLAH yg maha mengetahui...sy hnyalah tikus besi(budak mekanikal)...nk lbih info kna refer dgn dak2 electric..power2 dorg smua tuh....sya lbih pd praktikal...teori kureng...leh tau skit2 sbb kja dgn letrik....

kelapa_muda
31-08-2010, 10:42 PM
Salam bro semua.

Aku rasa korang boleh rujuk kat sini www.elektronik2u.com

Tq.:)paid

ahib0205
22-09-2010, 03:07 PM
Salam bro semua.

Aku rasa korang boleh rujuk kat sini www.elektronik2u.com

Tq.:)paid

bro punya ke? thanks kongsi :)cgrock

ir_A
24-09-2010, 10:05 PM
apa kata buat thread baru untuk benda ni...

tiada arus tanpa voltan.

cas elektrostatik membabitkan voltan tinggi, tapi orang tak mati pun.

ada voltan tak bermakna ada arus.
setiap penebat mempunyai satu tahap maksimum di mana melebih tahap tersebut ia akan musnah atau hilang ketebatannya.
jika voltan yang dikenakan adalah lebih rendah dari yang diperlukan untuk mengalirkan arus merentasi bahan tersebut, tiadalah arus yang mengalir, tapi voltan itu tetap ada disitu.

voltan adalah regangan. potensi untuk berlakunya pengaliran elektron. POTENSI.

badan manusia pula bukan penebat yang ideal. kalau dah dikenakan voltan antara tangan kanan dan kiri, mustahil tiada arus melintas badan. jadi mustahil boleh dikenakan voltan ke atas manusia tanpa mengalirkan arus melainkan voltan itu terlalu rendah.

maafkan aku, aku belajar pakai BI di univ. aku kekurangan kosa kata melayu untuk menyampaikan ilmu dengan baik.

senangkata, elektrik membunuh. jika melampau.

Pening la Encik MSR.. dr dulu sy konpius psl benda nih...

tp slalunye, kalo letak caution, musti letak "DANGER, HIGH VOLTAGE" tp jadual rate kadar bahaya elektrik guna current...

N then kalo kita tgk cable high tension (HT) pon, characteristic die pon lebih kepada safety utk voltage tinggi... (insulation tebal) n terminal HT pd transformer pon jarak kelegaan die dr bdn transformer pon besar....utk elakkan voltage tinggi menangkap bdn transformer...

yang mana satu yg bahaya?

Sy saje nk upkn balik thread nih... baru jumpa balik lepas setahun...:p

crossflame23
25-09-2010, 04:21 PM
salam..disini ader sesiapa yang boleh beri tunjuk ajar untuk membuat atau design signal generator yang ringkas yang membolehkan generate sine waves,square waces and triangular wave..harap dpt beri pertolongan..sy bdk baru belajar..signal generator ini untuk projek sy

paparo
27-09-2010, 03:47 PM
salam..boleh x klu kita nak sambung terus pam akuarium ke panel solar..atau kena guna inverter? mcm dlm video ni direct je
http://www.youtube.com/watch?v=VgkDdTXmYzM

abdul_ir
28-09-2010, 07:17 PM
salam semua...tumpang tanya..nak bincang kat sini panjang sangat...
mana web yang ada skill troubleshooting pcba..tolong bgtau...

thanks..

azume
15-10-2010, 11:52 AM
salam..boleh x klu kita nak sambung terus pam akuarium ke panel solar..atau kena guna inverter? mcm dlm video ni direct je
http://www.youtube.com/watch?v=VgkDdTXmYzM

Kene tgk la output solar panel tu?
Biasanya dalam DC, so pump pon yg boleh run guna DC gak
(ni kene suit dengan pam yg dibeli....)

yg guna converter tu macam ni kisahnyer....
Solar panel (cahaya) akan diconvert jd arus (ampere)
then arus ni akan charge bateri....
Dari bateri ni lak akan disambung kepada inverter tuk tukar dari DC ke AC.
Sambungan ke pam ni akan dtg dari inverter....
(tp bergantung kpd charge dari solar panel, kapasiti bateri etc)

pon bler
15-10-2010, 09:23 PM
Pening la Encik MSR.. dr dulu sy konpius psl benda nih...

tp slalunye, kalo letak caution, musti letak "DANGER, HIGH VOLTAGE" tp jadual rate kadar bahaya elektrik guna current...

N then kalo kita tgk cable high tension (HT) pon, characteristic die pon lebih kepada safety utk voltage tinggi... (insulation tebal) n terminal HT pd transformer pon jarak kelegaan die dr bdn transformer pon besar....utk elakkan voltage tinggi menangkap bdn transformer...

yang mana satu yg bahaya?

Sy saje nk upkn balik thread nih... baru jumpa balik lepas setahun...:p


2-2 bahaya....tp yg membunuh adalah arus...voltan hnya sebabkn renjatan..sbg contoh dlm 1 electric cicuit yg carry 1kA arus,tp voltan yg dibawa brsama hnya 1V...ia masih selamat dipegang walaupn arus tinggi...ini sebabnya voltan 1V tu x mampu nk bawa arus menembusi badan kita...tp klau voltan di situ besar sikit n mampu bawa arus tu flow mlalui badan kita....huh....kompom kita jd tepung...hehehe...klau la kne voltan tggi tu boleh membunuh...da byk kali aku mati....sbb da byk kali aku kne 5000V dari test set...

jamalmadamin
19-10-2010, 09:35 PM
Anda dijemput utk ke website juruelektrik.com. Segala pandangan, pendapat dan artikel yang menarik amat di hargai..:D:D
ruang iklan percuma telah dibuka. Iklan yang berkaitan sahaja..
Untuk mengiklan, hubungi kami di juruelektrik@gmail.com atau sms 019-8305115..
Perihal iklan..
1. Kekosongan jawatan..
a) Sertakan nama / alamat / no. tel / URL.
B) Jantina pekerja yang diperlukan.
c) Jenis pekerjaan / pangkat / jawatan. Jika perlu nyatakan gaji yang ditawarkan
2. Perkhidmatan..
a) Kawasan perkhidmatan beroperasi..
b) Jenis Perkhidmatan yang ditawarkan..
3. Pencari kerja..
a) Sertakan umur, jantina dan kontek no.
b) Jenis kerja yang dicari.
c) Kemahiran / pengalaman / kelayakan jika perlu.

Jumpa anda di sana....a...

UMOFX.Singapore
08-11-2010, 08:35 PM
Anda dijemput utk ke website juruelektrik.com. Segala pandangan, pendapat dan artikel yang menarik amat di hargai..:D:D
ruang iklan percuma telah dibuka. Iklan yang berkaitan sahaja..
Untuk mengiklan, hubungi kami di juruelektrik@gmail.com atau sms 019-8305115..
Perihal iklan..
1. Kekosongan jawatan..
a) Sertakan nama / alamat / no. tel / URL.
B) Jantina pekerja yang diperlukan.
c) Jenis pekerjaan / pangkat / jawatan. Jika perlu nyatakan gaji yang ditawarkan
2. Perkhidmatan..
a) Kawasan perkhidmatan beroperasi..
b) Jenis Perkhidmatan yang ditawarkan..
3. Pencari kerja..
a) Sertakan umur, jantina dan kontek no.
b) Jenis kerja yang dicari.
c) Kemahiran / pengalaman / kelayakan jika perlu.

Jumpa anda di sana....a...

:)cgrock

teruskan usaha...senyap polak thread/benang ni

Megat Sri Rama
08-11-2010, 08:48 PM
nak tnye lah... sye bru je dpt twaran ijazah electrical engineering... tp, xde basic la... mase matrik pon amek sains hayat... leh ke carry ek lau sye approve je? diploma pon xde nih...

nak basic apanya...

yang penting fizik, matematik moden dan matematik tambahan.

sedikit asas kimia (bab elektron, proton).

yang paling penting dalam matematik tambahan kena fasih dan selesa dengan pembezaan dan pengamiran.

elektrik/elektronik kena banyak berangan sikit, fikir pasal "dunia halus". mentahkik dan mengabsahkan segalanya dengan matematik dan matematik yang lebih kepada seni dari logik.

orang kementerian ni pun bowdow juga bila bagi jurusan kat budak-budak. main campak je.

AbhanGino
11-11-2010, 04:18 AM
untuk keselamatan, mesti ikut peraturan

AbhanGino
11-11-2010, 04:19 AM
Op...terlupa. Assalammualaikum . saya bru mendaftar ari ini,. :)

AbhanGino
11-11-2010, 04:25 AM
ade sesiapa di sini yang boleh ajar saya cara mengira penggunaan kabel bawah tanah. sontohnya nakguna kabel XLPE/SWA/PVC untuk sesuatu bangunan.

AbhanGino
11-11-2010, 04:31 AM
kat mana nak mula ek...?

ok kita mula dengan soalan basic dulu..

sebenarnya aku nak confirm balik betul ker voltan elektrik di setiap rumah ditetapkan pada 240V?? atau ia berbagai??
kurang sikit. kalau kat sarawak 230 lebih ckit. memang voltage pelbagai. kadang2 ada voltage kemuncak.

UMOFX.Singapore
11-11-2010, 07:10 AM
EE related dengan green energy?

http://www.1hijau.tv/

UMOFX.Singapore
20-11-2010, 08:04 AM
ada sesiapa boleh mengulas thread ni tentang wireless electricity

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=189840

mamatganu
14-12-2010, 07:12 PM
nak tanya pada yg pakar:

rumah aku 3phase, guna downlight- total ada dalam 60 biji, tu tak termasuk lampu yg gantung2 tu(macam cendeliar le), selalu blow le mentol downlight ni, adakah disebabkan byk split? tak cukup power ke?

ada cadangan sebelum aku panggil technician?


biar btol umah ko pki 3phase..cm xlogik je..xkn ko pki step down transformer kot kt umah..even kt kilang pon perabot mcm tv etc dlm kilang msti pki 240v je..so dier kne ade step down trans.3 phase tu mksdnye utk building yg makan power byk je..

zackhiro
14-12-2010, 07:51 PM
kurang sikit. kalau kat sarawak 230 lebih ckit. memang voltage pelbagai. kadang2 ada voltage kemuncak.

Bukan kat sarawak je..rasanya sume dah selaras 230 V je skrg..

inderaz
15-12-2010, 01:26 AM
lame gak da pos nih..nape x hangt nih??baru nk masuk cmpur.huhu

UMOFX.Singapore
15-12-2010, 08:28 AM
Jom lah hangat hangatkn hehe

comelcomot
15-12-2010, 08:57 AM
dah 3 tahun keje dlm bidang power system
yang bervoltan 33KV dan 11KV suhu 80 darjah celcius

comelcomot
15-12-2010, 09:02 AM
opps sory lupa lak..assalamualaikum...maaf xkenalkan diri saya comelcomot baru join hari ini.

ir_A
15-12-2010, 09:20 AM
biar btol umah ko pki 3phase..cm xlogik je..xkn ko pki step down transformer kot kt umah..even kt kilang pon perabot mcm tv etc dlm kilang msti pki 240v je..so dier kne ade step down trans.3 phase tu mksdnye utk building yg makan power byk je..

ade je umah pakai 3phase. slalunye banglo ler... setiap bilik nk ade air-cond...

prazi
15-12-2010, 09:28 AM
umah aku pun pakai 3ph. ok jek. bil dlm 200 hingit

prazi
15-12-2010, 09:34 AM
aku ada satu cerita pasl letrik. kat satu skolah teknik ada murid2 tanya cikgu kenapa bila kita petik suis jek lampu menyala.padahal kita tak nampak pun arus letrik tu, cume nampak cabel je.
cikgu tu jawap, ada tak kita nampak ALLAH.kita tau Allah tu ada tapi tak nampak, sama juga mcm letrik. ada tapi tak nampak.

issshh. korang paham ker apa aku nak citer ni..

Astarguy
15-12-2010, 10:49 AM
aku ada satu cerita pasl letrik. kat satu skolah teknik ada murid2 tanya cikgu kenapa bila kita petik suis jek lampu menyala.padahal kita tak nampak pun arus letrik tu, cume nampak cabel je.
cikgu tu jawap, ada tak kita nampak ALLAH.kita tau Allah tu ada tapi tak nampak, sama juga mcm letrik. ada tapi tak nampak.

issshh. korang paham ker apa aku nak citer ni..

Faham2 hehe.. sama gak cam angin atau udara kan.. tak nampak tp boleh rasa. Sifat nie dipanggil sifat invinsible..

UMOFX.Singapore
15-12-2010, 12:32 PM
aku ada satu cerita pasl letrik. kat satu skolah teknik ada murid2 tanya cikgu kenapa bila kita petik suis jek lampu menyala.padahal kita tak nampak pun arus letrik tu, cume nampak cabel je.
cikgu tu jawap, ada tak kita nampak ALLAH.kita tau Allah tu ada tapi tak nampak, sama juga mcm letrik. ada tapi tak nampak.

issshh. korang paham ker apa aku nak citer ni..

huhuhu

cikgu dia malas nk explain tentang electrons kot :p

pon bler
16-12-2010, 12:58 AM
dah 3 tahun keje dlm bidang power system
yang bervoltan 33KV dan 11KV suhu 80 darjah celcius

:D:D:D 500kV lg sedap....kalo dok dlm switch yard..test pen dlm poket pn boleh mnyala....tp bahaya skit sbb EMF dia tinggi...leh mati sel

jhr
21-12-2010, 04:56 PM
Salam...dulu aku banyak wat keja power & instrument....
Entah camna aku boleh beralih pula pada system S&T(signalling n telecomunication)/(semboyan n telekomunikasi)untuk keretapi/train...
Selama ni kita mungkin tak tau kerjaya ni wujud...klu ada pon bebudak KTM department S&T aje tau...
So nak info kat semua tentang wujudnye satu lagi cabang kerjaya dalam elec eng iaitu S&T tadi...
Aku rasa kerjaya ni akan demand pasal projek keretapi negara semakin berkembang la ni...contoh keretapi letrik seremban-ipoh-padang besar double lane...pas tu ke selatan pula...so mungkin tenaga kerja profesional dlm bidang ni kurang menyebabkan esok demand tinggi...
sekarang pon aku lihat setiap projek "train" system aku lihat banyak guna tenaga luar negara...Harap dapat membantu kalian semua...PEACEeeeee......

michael scotfield
21-12-2010, 04:59 PM
Salam...dulu aku banyak wat keja power & instrument....
Entah camna aku boleh beralih pula pada system S&T(signalling n telecomunication)/(semboyan n telekomunikasi)untuk keretapi/train...
Selama ni kita mungkin tak tau kerjaya ni wujud...klu ada pon bebudak KTM department S&T aje tau...
So nak info kat semua tentang wujudnye satu lagi cabang kerjaya dalam elec eng iaitu S&T tadi...
Aku rasa kerjaya ni akan demand pasal projek keretapi negara semakin berkembang la ni...contoh keretapi letrik seremban-ipoh-padang besar double lane...pas tu ke selatan pula...so mungkin tenaga kerja profesional dlm bidang ni kurang menyebabkan esok demand tinggi...
sekarang pon aku lihat setiap projek "train" system aku lihat banyak guna tenaga luar negara...Harap dapat membantu kalian semua...PEACEeeeee......

camno nk apply tu?kalau ada kosong bgtau la ye:D

UMOFX.Singapore
21-12-2010, 10:37 PM
Apply tapi kene skillful lah huhu

yushar
22-12-2010, 06:24 PM
Apa beza antara ELCB dan ELR (earth leakage relay) atau EFR (earth fault relay)?

pon bler
22-12-2010, 10:51 PM
Apa beza antara ELCB dan ELR (earth leakage relay) atau EFR (earth fault relay)?

sama je...utk protect sesuatu circuit..cuma penggunaan relay lebih accurate...lg satu,elcb utk yg rated current kecil je...kalo circuit tu carry load smpi 1000 ampere mmg lebur la elcb..so org guna kan relay...relay plak akan dapat measurement dr CT(current transformer)..kalo ada fault kt satu2 circuit tu...baru relay akan trigger triping ke circuit breaker...lg satu kalau guna relay..kita boleh setting time delay utk triping tu....

harap dapat skit membantu tt:)cgrock

ariff89
29-12-2010, 03:03 PM
biar btol umah ko pki 3phase..cm xlogik je..xkn ko pki step down transformer kot kt umah..even kt kilang pon perabot mcm tv etc dlm kilang msti pki 240v je..so dier kne ade step down trans.3 phase tu mksdnye utk building yg makan power byk je..


memang ada rumah yang guna 3 phase... aku ada dengar TNB ada bagi peluang kata sape2 yang nak upgrade dari 1 phase ke 3 phase..boleh apply...nie untuk pengguna 1phase yang guna banyak tenaga je..

macs
05-01-2011, 11:22 AM
yehooo.........dah jumpa dah tempat untuk sembang sembang bab kerja yang sealirannnnnnnn................selamat sembang

pon bler
06-01-2011, 10:33 AM
thread ni da lame.....tp masih lg panas...tima kasih kpd sahabat yg membuka thread ni....byk membatu kwn2...:)cgrock

exjockerxx
06-01-2011, 07:13 PM
kalu dah pakai aircond sampai 10 bijik takan nak pakai single phase lagi kener la upgrade pakai 3 phase. hmm aku ader sedikit soalan la nak tanyer kalau semua wireing betul tapi biler neutral ader api so maknernya neutral tu putus , tapi kalau neutral dengan eart pun ader api so apa problem dia?

pon bler
06-01-2011, 09:30 PM
kalu dah pakai aircond sampai 10 bijik takan nak pakai single phase lagi kener la upgrade pakai 3 phase. hmm aku ader sedikit soalan la nak tanyer kalau semua wireing betul tapi biler neutral ader api so maknernya neutral tu putus , tapi kalau neutral dengan eart pun ader api so apa problem dia?

ade earth fault la tu...sepatutnye xkn ade voltage kt earth....ni disebabkan elcb failure....ataupun earthing system floating...cable earthing yg ke rod ke bumi putus.....

exjockerxx
07-01-2011, 08:03 PM
oooo begitu rupanya. tak terfikir lak aku benda tu

yushar
14-01-2011, 10:05 PM
mcm mana nak kira arus permulaan (starting current) bagi motor 11kW 3 fasa?

jhr
16-01-2011, 04:27 AM
mcm mana nak kira arus permulaan (starting current) bagi motor 11kW 3 fasa?Dapatkan average load amp dulu then x3....
Amp =Power /voltage
=11x1000 / 1.732x415x0.85
=11000watt / 610 volt
=18 amp.(average load amp)
So =18 amp x 3
=54 amp (starting current)

# Tips...1-3hp x1.5
3-8hp x2
8hp keatas x3
# 1hp=746watt.

*Harap2 betul n dapat membantu...:-?
Dah lama tak buat kerja2 elec power.
La ni dah tukar profesyen semboyan(signalling)pulak...:D

UMOFX.Singapore
16-01-2011, 07:28 AM
electrical dgn electronics mana lagi complex?

yushar
19-01-2011, 08:56 AM
adakah overload boleh menyebabkan voltage drop?

abdul_ir
19-01-2011, 09:56 PM
electrical dgn electronics mana lagi complex?

electronics... terlalu banyak komponen kecil..termasuk firmware..troubleshooting susah..

UMOFX.Singapore
20-01-2011, 04:15 AM
thanks...

electrical macam lagi best dari electronic?

abdul_ir
20-01-2011, 09:20 PM
thanks...

electrical macam lagi best dari electronic?

terpulang pd masing2..
elektronik lg mencabar, tp risiko keselamatan rendah..

arecent
20-01-2011, 09:26 PM
fuiyo..sembang2 ilmiah kat sini

pertiwi
20-01-2011, 09:30 PM
hmm..aku try jawap..standard mesia mmg pkai 240 Volt..negara len cm japan ke,india ke pakai 110 volt..rse jwb kot pertanyaan bro tuh..kalo slh tlg betulkn..:D

sekarang dah jadik 230v +-15% bagi single phase dan 400v +-15% :)

inspire
20-01-2011, 10:30 PM
sekarang dah jadik 230v +-15% bagi single phase dan 400v +-15% :)

meletop bro kalo gune tolerance tu bile overvoltage..

base tu dh btul.. tp tolerance adalah +10% -6%.. huhuhu..

tycoon79
28-01-2011, 04:20 AM
Salam..nak tumpang tanya kat mana nak beli Chip ATMega328..

Megat Sri Rama
12-02-2011, 11:13 PM
Salam..nak tumpang tanya kat mana nak beli Chip ATMega328..

Cuba tanya brickbob (myduino.com)...

http://www.myduino.com/index.php?route=product/product&path=25&product_id=86


Aku hari tu beli 30 bijik dari AVNET, order dari US.

Harga fluctuate... compare lot price antara suppliers

http://www.findchips.com/avail?part=ATMEGA328

jangan salah pilih pakej (bentuk cip)





Stok aku ada lagi, tapi kat kampung, takde dgn aku.

brudu
12-02-2011, 11:32 PM
electrical dgn electronics mana lagi complex?

bagi aku dua2 complex..sapa yg kerja dlm bidang ni tahulah..
:D:D

michael scotfield
13-02-2011, 07:45 AM
salam,nak cari solar panel.
dimana ada jual ye?

brickbob
13-02-2011, 12:25 PM
Cuba tanya brickbob (myduino.com)...

http://www.myduino.com/index.php?route=product/product&path=25&product_id=86


Aku hari tu beli 30 bijik dari AVNET, order dari US.

Harga fluctuate... compare lot price antara suppliers

http://www.findchips.com/avail?part=ATMEGA328

jangan salah pilih pakej (bentuk cip)





Stok aku ada lagi, tapi kat kampung, takde dgn aku.

T kasih bro support MyDuino.com

Skrng ni Atmega328 memang tngh x da stock. Nasib baik aku dah stock banyak sebelum ni. Harga pun kebanyakan suplier dah naikkan.

Ko ni beli bnyak 328 projek apa ko buat sekrng.
Senyap jer....:D

kalau ada masa contact la boleh duk sembang2.

Megat Sri Rama
13-02-2011, 08:27 PM
T kasih bro support MyDuino.com

Skrng ni Atmega328 memang tngh x da stock. Nasib baik aku dah stock banyak sebelum ni. Harga pun kebanyakan suplier dah naikkan.

Ko ni beli bnyak 328 projek apa ko buat sekrng.
Senyap jer....:D

kalau ada masa contact la boleh duk sembang2.

tahun lepas kena kidnap masuk kebun, jadi ahli kimia kejap, main asid.

insya-Allah...

Megat Sri Rama
13-02-2011, 08:29 PM
salam,nak cari solar panel.
dimana ada jual ye?

Dekat Lelong ada...

Dekat ebay pun ada...

kalau nak beli banyak, cari kat eBay, cari seller dari China, lepas tu PM dia, tanya harga lot.

untuk circuit bro DIY je... cuba cari kat instructables.com

ada soalan tanya sini.

UMOFX.Singapore
22-02-2011, 07:53 PM
bagi aku dua2 complex..sapa yg kerja dlm bidang ni tahulah..
:D:D

tak kan dia specialize dalam dua dua bidang? electronics aja da luas :-?

UMOFX.Singapore
06-05-2011, 10:30 PM
Over the last 10 years, E&E’s share of Malaysian
exports has declined. Furthermore, Malaysia’s focus in E&E has traditionally been on assembly, the lower
value-added part of the industry, while countries like Taiwan, South Korea and Singapore have captured the
higher value-added activities in research and development (R&D), design and manufacturing.

http://etp.pemandu.gov.my/Download_Centre-@-Download_Centre.aspx

comments?

michael scotfield
10-05-2011, 09:19 PM
sedikit nota yg sempat aku cilok... hehehe

abd cable (http://rapidshare.com/files/231307221/ABC_CABLE.DOC)


alatan dan ukuran elektrik (http://rapidshare.com/files/231308349/Alatan_dan_Ukuran_Elektrik.doc)

faktor kuasa (http://rapidshare.com/files/231309234/FAKTUR_KUASA_2.doc)

sesapa yang ada download,link dah expired la:((

mr.dede
11-05-2011, 04:28 PM
bijok2 set demo ni.
kawe kje eng elektrik dkat 6 tahun doh tp byk lg hok kawe tak tahu.
mugo kje gov...tak byk teknikal.
mulo ms bljr hafal rumus sm byk ngn rambut atas pala.
bro megat sri rama kje mana gak?napok mcm otai ni.

mr_cruxx
11-05-2011, 04:43 PM
electrical dgn electronics mana lagi complex?


aku blaja amik eletrical power..
keje electronics x brapa power..
skrang tgh nak cari keje lain yg
xde sangkut dgn electrical or electronics..:-?:-?

Megat Sri Rama
14-05-2011, 06:37 AM
bijok2 set demo ni.
kawe kje eng elektrik dkat 6 tahun doh tp byk lg hok kawe tak tahu.
mugo kje gov...tak byk teknikal.
mulo ms bljr hafal rumus sm byk ngn rambut atas pala.
bro megat sri rama kje mana gak?napok mcm otai ni.

tak kerja, kalau kerja pun ikat batu, buat longkang, ukur jalan dan yang sewaktu dengannya.

banyak yang saya tahu saya kutip dari aktiviti hacking, making, tinkering, dll.

tapi dulu waktu ambil degree memang belajar EE...

Megat Sri Rama
14-05-2011, 06:41 AM
electrical dgn electronics mana lagi complex?

electrical electronics jauh lebih rumit, masih berkembang...

electrical power sudah termasuk dalam kumpulan 'klasik', masih ada input baru dari satu masa ke satu masa, tapi tak rencam.

gold_minded
14-05-2011, 10:26 AM
salam all,

kawan ade satu persoalan dalam PCB board design. ape beza PCB board untuk RF dgn PCB board biasa.

UMOFX.Singapore
14-05-2011, 03:07 PM
di Malaysia ada EIB tak?

european installation bus...

deto
15-05-2011, 07:45 PM
teknoloji ni mcm dah lama...knapa tak ikut cara ni...

http://www.youtube.com/watch?v=r8iKPj4IMiQ

dadieaxmal
31-05-2011, 10:59 AM
tompang tanya Littering ader jual lagi ker?? sal kt ipoh puas aku cari sumer kedai kater x der jual dh...huhuuh

shhnizam@gmail.com
31-05-2011, 11:16 AM
aku blaja amik eletrical power..
keje electronics x brapa power..
skrang tgh nak cari keje lain yg
xde sangkut dgn electrical or electronics..:-?:-?

aku belajar E&I tp skrg fully 100% keje Power Electrical dr Power Gen sekecik2 300kVA hinggalah ke 2000kVA,GIS 33kV,VCB 11kV,ACB 415V,Power AC Tx pelbagai vector group, DC tx, SVC dll yg melibatkan HV semua aku tempoh & involve hari2 tp dibwh kawalselia Chargeman B4 akulah, nk amik Chargeman malas nk g belajar lg umur nk cch 40 dh malas, cuma target aku nk lari ke POWER STATION company generate elektrik kiranya IPP lah nk guna balik E&I aku balik klu boleh.

UMOFX.Singapore
01-06-2011, 01:31 AM
Budak mechatronics hihi


kirchoff telah MENTAHKIKKAN (aku huruf besar kan untuk sang askar) bahawa arus yang keluar dan masuk satu-satu nod itu jumlahnya sifar. bererti jumlah keluar dan masuk itu sama.

hukum kirchoff ada beberapa.

nak kena ada rajah ni.

eh, kau tahu pasal kirchoff apasal nak tanya lagi?

siapa lagi tahu pasal kirchoff selain budak elektrik/elektronik?

Megat Sri Rama
01-06-2011, 02:38 AM
salam all,

kawan ade satu persoalan dalam PCB board design. ape beza PCB board untuk RF dgn PCB board biasa.

PCB untuk RF, mempunyai keperluan tertentu akibat dari perubahan karakteristik akibat dari ayunan.


1. Skin Effect

Jika RF di dalam skala GHz (gigahertz), akan berlaku skin effect di mana arus hanya mengalir pada molekul-molekul terluar pada konduktor.

Bahagian paling teras konduktor, tidak mengalirkan apa-apa.

Jadi rintangan terhadap arus meningkat, konduktor jadi panas, jika yang dibawa adalah signal maka akan ada banyak noise.

Penyelesaian, sadur konduktor (copper) dengan logam lain yang lebih baik sifat kekonduksiannya (seperti emas).

Saiz tracing juga disesuaikan semula.


2. Laluan, saiz dan bentuk tracing.

Jika dimahukan, boleh bikin antenna guna tracing tembaga pada PCB dengan desain rupa tracing secara kreatif.

Sebaliknya jika tidak mahu interference RF kepada litar, haruslah desain dengan sebaiknya... contohnya elakkan tracing yang selari yang membawa arus DC. Pandai-pandailah re-route tracing tu.



3. Dan lain-lain (dah pukul 2:38 pagi, tak larat nak fikir dah)...






tambahan...

harus bijak juga mengadakan ground plane iaitu di kawasan yang tidak digunakan, janganlah dicuci tembaganya sewaktu etching... sebaliknya bikin corak kotak-kotak di kawasan tersebut dan sambungkan ke terminal bumi. Ia akan mengurangkan interferens.

UMOFX.Singapore
01-06-2011, 06:49 AM
Linux distribution for electronic engineers

http://ceeld.weebly.com/

UMOFX.Singapore
01-06-2011, 06:54 AM
Linux os for microchip designers

http://spins.fedoraproject.org/fel/

UMOFX.Singapore
01-06-2011, 06:56 AM
Opensource matlab/mathematica of wolfram alpha

Ada sesiapa pernah dengar wolfram alpha?

Kecang yooo software dia... google yg specific

http://www.sagemath.org/

UMOFX.Singapore
17-06-2011, 09:16 AM
Demand untuk electrical engineer/technician menurun serata dunia,betul ke?

Malaysia bagaimana?

abdul_ir
17-06-2011, 11:06 PM
Demand untuk electrical engineer/technician menurun serata dunia,betul ke?

Malaysia bagaimana?

malaysia masih banyak kekosongan..:):)

sesape pakar elektonik boleh bagi cadangan x, mana2 website yang banyak bagi penerangan tentang troubleshooting mainboard. step by step lagi bagus..

teh tarik
17-06-2011, 11:15 PM
aku belajar E&I tp skrg fully 100% keje Power Electrical dr Power Gen sekecik2 300kVA hinggalah ke 2000kVA,GIS 33kV,VCB 11kV,ACB 415V,Power AC Tx pelbagai vector group, DC tx, SVC dll yg melibatkan HV semua aku tempoh & involve hari2 tp dibwh kawalselia Chargeman B4 akulah, nk amik Chargeman malas nk g belajar lg umur nk cch 40 dh malas, cuma target aku nk lari ke POWER STATION company generate elektrik kiranya IPP lah nk guna balik E&I aku balik klu boleh.

wahh!!:o keje kat mne tu??nak join..leh upgrade chargeman.:D bagi info sikit.

UMOFX.Singapore
18-06-2011, 06:14 AM
malaysia masih banyak kekosongan..:):)

sesape pakar elektonik boleh bagi cadangan x, mana2 website yang banyak bagi penerangan tentang troubleshooting mainboard. step by step lagi bagus..

how u know byk vacancy?
Electronics ke electrical?
Kekurangan techie eh Msia?

P.s: so happy nk jmpe bini @ JB (ok random)

abdul_ir
18-06-2011, 08:15 AM
how u know byk vacancy?
Electronics ke electrical?
Kekurangan techie eh Msia?

P.s: so happy nk jmpe bini @ JB (ok random)

setakat ni tngok student yang dah habis belajar, xdela lama sgt dah dapat keje..elektrik..

tp aku keje elektronik...

KurtNOLIMIT
06-07-2011, 05:48 PM
Helo,

Nak tanya sapa kat sini pakar2 electronic atau tau sapa2 yg pakar electronic.

Nak minta tolong buat kan power supply mcm title diatas. sape boleh, tolong2 la reply ok..

thanks..

ahib0205
06-07-2011, 11:38 PM
nak mintak tolong sapa tau nak tentang connection control cable untuk RMU Switchgear jenama ABB?

pon bler
09-07-2011, 02:02 AM
nak mintak tolong sapa tau nak tentang connection control cable untuk RMU Switchgear jenama ABB?

maksud tt??terminal n function??refer blik schematic diagram utk switchgear abb tu n model dia...leh cube mntak dgn brader2 tnb distribution dept protection pnye..rmu x susah sgt kot..hnya closing n triping circuit je...
:)

pon bler
09-07-2011, 02:21 AM
Helo,

Nak tanya sapa kat sini pakar2 electronic atau tau sapa2 yg pakar electronic.

Nak minta tolong buat kan power supply mcm title diatas. sape boleh, tolong2 la reply ok..

thanks..

aku x pakar...cume klau nk buat tt kne g tempah step-up transformer 240/300Vac yg rated power dia 300VA @ 350VA,pastu g cari rectifier bridge yg rated 300V dan 1 DC capacitor yg rated 300V brapa microfarad xpasti la plak ade x calculation die,rase2 100 microfarad pn da ckup kot sebagai filter...klau tt dok area kl,tt leh cari brg2 tu kt jln pasar @pn RS hardware kt glenmarie shah alam..:)cgrock:)cgrock

Tamindari
16-07-2011, 12:23 PM
hari ini voltage variasi 230 v 1 fasa phase 400v 3 fasa +10% -6%

zamreda
16-07-2011, 12:27 PM
Helo,

Nak tanya sapa kat sini pakar2 electronic atau tau sapa2 yg pakar electronic.

Nak minta tolong buat kan power supply mcm title diatas. sape boleh, tolong2 la reply ok..

thanks..

:-?:-?:-?..300 volt arus terus...pakai big diod nie...

fallguy
19-07-2011, 10:34 AM
SALAM,

NAK MINTA BANTUAN DARI PAKAR2 KAT SINI..
WIFE AKU ADA BELI MESIN JAHIT...OVERSEA PUNYA BRAND...MESIN JAHIT TU DATANG SEKALI NGAN TRANSFORMER..( KAT TRANSFORMER TU YANG AKU FAHAM HANYALAH ..XXX:AC100V 50/60V... XXX:18VA ....XXX: DC6V 1200mA )..
KALAU NAK PASANG KAT SINI..KENA BELI STEPDOWN YANG MACAM MANA??

RIBUAN TERIMA KASIH.

pon bler
25-07-2011, 12:58 AM
SALAM,

NAK MINTA BANTUAN DARI PAKAR2 KAT SINI..
WIFE AKU ADA BELI MESIN JAHIT...OVERSEA PUNYA BRAND...MESIN JAHIT TU DATANG SEKALI NGAN TRANSFORMER..( KAT TRANSFORMER TU YANG AKU FAHAM HANYALAH ..XXX:AC100V 50/60V... XXX:18VA ....XXX: DC6V 1200mA )..
KALAU NAK PASANG KAT SINI..KENA BELI STEPDOWN YANG MACAM MANA??

RIBUAN TERIMA KASIH.

240v/100v +/- 20VA

Yamatogum
01-08-2011, 11:07 AM
untuk standard jkr mmg kne ikut IEE, tp kalo umah kpg...biasenye org bantai jer...

ezul82
01-08-2011, 11:13 AM
knp, power supply ada. line connection ok. tp xde current?

ezul82
01-08-2011, 11:14 AM
untuk standard jkr mmg kne ikut IEE, tp kalo umah kpg...biasenye org bantai jer...

kene ikut jgk...meter dh masuk, then baru bantai je..

mamatganu
01-08-2011, 11:46 AM
sape2 yg amek kos lektrik kat U.. leh PM ake untuk dapat ebook elktrik ni.. edisi john bird..

bro,kasi free dh la..ak dh abes blaja..sje nk kmpul e-buku...

abg man
12-09-2011, 09:22 AM
sape2 yg amek kos lektrik kat U.. leh PM ake untuk dapat ebook elktrik ni.. edisi john bird..

Assalamualaikum Tuan Syed.

Kalau boleh email kat saya ebook ni. Nak Pm tak cukup post. he he he.
azman_faber@yahoo.com

Terima kasih.

akuaris
18-09-2011, 11:17 PM
aku bdak mechatronic enginnering...tp sekarang x de keja...haha

dreamstone
06-10-2011, 04:19 PM
knp, power supply ada. line connection ok. tp xde current?

maksud tuan..?xberapa jelas la....

abdul_ir
06-10-2011, 06:31 PM
knp, power supply ada. line connection ok. tp xde current?

cek resistance...

Mr.CEO
06-10-2011, 10:00 PM
knp, power supply ada. line connection ok. tp xde current?

maybe dia pakai dc currrent..ko guna tester AC cureent.hehe

zamreda
07-10-2011, 08:58 PM
aku bdak mechatronic enginnering...tp sekarang x de keja...haha

jgn gi2 bro...aku pon sama gak..

aplikasi mekatronik nie bnyak....jadi aku nak terai DIY sesuatu...tapi aku sdg usaha cari kerja nie..

perwira
31-10-2011, 06:06 AM
salam. aku dr telekomunikasi msk keje elektrikal/servis. tgh belajar semua blk skrg kecuali bab2 telekomunikasi.

aku nk tanya kalau nk buat wiring rumah/bangunan ni dia tgk kelulusan yg kita ada ke kalau ikut tnb/ST? cnth mcm electrical engineer, electrician, chargeman, wireman ke.

lagi satu ada x kat sini otai aircond n refrigeration? nak menuntut. :D

sconsult
31-10-2011, 11:26 PM
salam. aku dr telekomunikasi msk keje elektrikal/servis. tgh belajar semua blk skrg kecuali bab2 telekomunikasi.

aku nk tanya kalau nk buat wiring rumah/bangunan ni dia tgk kelulusan yg kita ada ke kalau ikut tnb/ST? cnth mcm electrical engineer, electrician, chargeman, wireman ke.

lagi satu ada x kat sini otai aircond n refrigeration? nak menuntut. :D

soalan tak berapa jelaslah....

perwira
01-11-2011, 12:30 AM
soalan tak berapa jelaslah....

sori bro. camni. setahu aku yg buat wiring rumah ni kontraktor yg diluluskan tnb je blh buat. kontraktor plak orang ckp chargeman B4 je boleh jd. Kiranya katalah orang yg ada kelulusan electrical engineer, electrician, atau chargeman yg bkn B4 nak buat wiring, modification atau new installation untuk sesebuah rumah atau bangunan ni kira macam mana plak? Mana tau ada yg nak buat bisnes part time ke apa :D. yg mcm modification tu tak kisah la kn ada lesen ke takde lesen.

sconsult
01-11-2011, 12:50 AM
sori bro. camni. setahu aku yg buat wiring rumah ni kontraktor yg diluluskan tnb je blh buat. kontraktor plak orang ckp chargeman B4 je boleh jd. Kiranya katalah orang yg ada kelulusan electrical engineer, electrician, atau chargeman yg bkn B4 nak buat wiring, modification atau new installation untuk sesebuah rumah atau bangunan ni kira macam mana plak? Mana tau ada yg nak buat bisnes part time ke apa :D. yg mcm modification tu tak kisah la kn ada lesen ke takde lesen.

ok macam ni...

TNB hanya akan menerima permohonan utk bekalan baru, ujian semula (retesting) dan penambahan beban (upgrade) hanya dari kontraktor yg mempunyai individu berikut:
1. Untuk 1-phase, sekurang˛nya ada PW2 (dah cover Borang G & H).
2. Untuk 3-phase, mesti PW4 (dah cover Borang G & H).

Jika permohonan melibatkan CT-metering & substation, Jurutera Professional mestilah dilantik.

Memang kalau diikutkan, B1, B2, B3 & B4 seolah˛ berada di ranking di atas PW1, PW2, PW3 & PW4. Manakala Jurutera pula seolah˛ di ranking atas sekali, tetapi setakat ini, belum ada pindaan dibuat oleh TNB & ST....mungkin atas beberapa sebab...

a. Terdapat B1-B4 yang 'melompat' tanpa mengikuti step dari PW1 ujian wireman dari ST.

b. Tidak semua Jurutera/graduan yang bertaraf Jurutera Professional.

Harap dapat membantu....

sconsult
01-11-2011, 01:03 AM
nak mintak tolong sapa tau nak tentang connection control cable untuk RMU Switchgear jenama ABB?

Boleh lebih jelaskan sikit soalan ni?

sconsult
01-11-2011, 01:05 AM
240v/100v +/- 20VA

ok ni.....terror dia ni!

sconsult
01-11-2011, 01:10 AM
adakah overload boleh menyebabkan voltage drop?

tak de yg nak jawab ke atau....soalan ni kena perinci kat lagi kot!

sconsult
01-11-2011, 01:14 AM
kalu dah pakai aircond sampai 10 bijik takan nak pakai single phase lagi kener la upgrade pakai 3 phase. hmm aku ader sedikit soalan la nak tanyer kalau semua wireing betul tapi biler neutral ader api so maknernya neutral tu putus , tapi kalau neutral dengan eart pun ader api so apa problem dia?

neutral ada api, tu maksudnya floating neutral. neutral ni sepatutnya voltage ~ almost zero. .....dinasihatkan supaya check earthing.

abdul_ir
01-11-2011, 07:16 PM
Boleh lebih jelaskan sikit soalan ni?

aku ade gak dengar produk abb ade gune kat tnb.tapi aku xtau model mana satu sebb abb banyak produknye..lau ade gambarnye letak sini kot la aku kenal model tu

sconsult
05-11-2011, 12:17 PM
aku ade gak dengar produk abb ade gune kat tnb.tapi aku xtau model mana satu sebb abb banyak produknye..lau ade gambarnye letak sini kot la aku kenal model tu

Biasanya digunakan di dalam pencawang elektrik 11kV, 22kV, 33kV, sehingga ke Pencawang Masuk Utama 132kV & 275kV. Mungkin HVDC 500kV pun gunakan ABB juga.

Cuma tak faham maksud soalan tu...'control cable'.

zargos
07-11-2011, 09:29 PM
Biasanya digunakan di dalam pencawang elektrik 11kV, 22kV, 33kV, sehingga ke Pencawang Masuk Utama 132kV & 275kV. Mungkin HVDC 500kV pun gunakan ABB juga.

Cuma tak faham maksud soalan tu...'control cable'.
control cable tu mungkin yang control protection device ataupun control batery charger ke switchgear abb tu..tu yang setau aku la ...:D:D