PDA

View Full Version : eBay & Penghantaran : UPS, Poslaju, Fedex atau TNT?


Megat Sri Rama
15-02-2009, 06:43 PM
Setelah menyemak beberapa laman web syarikat kurier, aku rasa sepertinya Malaysia ni mahal kos penghantaran.

Aku merancang untuk menjual PS2 di eBay, yang aku peroleh (baru) dengan harga cuma RM100.00. Untuk memastikan aku boleh bersaing dengan harga pesaing di US, aku cuba periksa harga mengepos barang tu dari Malaysia ke USA.

Fedex, lebih RM300
Poslaju lebih kurang RM160
Pos biasa lebih kurang RM110
TNT lebih kurang RM260

takkan aku nak charge pelanggan aku USD100 untuk S&H.

nak jual cuma pada harga USD$100. Kalau posting mahal macam tu, kos akhir akan jadi USD$200. Dah tak kompeten la macam tu.

Apa pengalaman saudara-saudari, dan cara mengatasinya?

azriusre
15-02-2009, 06:46 PM
Kau pakai aje pos biasa tu,tapi lambat sikit ler lebih kurang 2minggu,harga pun tak mahal...

Megat Sri Rama
15-02-2009, 09:08 PM
1. Pos Malaysia banyak kes songlap barang pelanggan
2. Tak ada tracking number.

Tapi masih boleh layan lagi la... sebagai pilihan terakhir.

jutaONEfami
15-02-2009, 09:14 PM
1. Pos Malaysia banyak kes songlap barang pelanggan
2. Tak ada tracking number.

Tapi masih boleh layan lagi la... sebagai pilihan terakhir.

pakai registered ada tracking no..aku baru jer pos set shell james bond cars 5pcs ke new york..

kena charge rm58.90 berat 700gram..tp berbaloi coz jual 40usd hhehehehe

kalau console tuh maybe berat lagi beb:D

Megat Sri Rama
15-02-2009, 09:20 PM
Aku rasa harga syarikat kurier kat Malaysia berat sebelah.

Kos dari luar negara ke Malaysia lebih murah.

Fedex nak hantar PS2 ke US minta Rm300 (2.1kg)
Fedex hantar stepper motor ke aku dari China cuma RM500 (20kg).

Sepuluh kali lebih berat, harga tak sampai sekali ganda.

Megat Sri Rama
15-02-2009, 09:21 PM
@jutaONEfami
jawapan yang menyenangkan hati. terima kasih.

sleepsheep
15-02-2009, 11:17 PM
harga ngan international curier leh dpt murah lagik kalo ko bukak akaun ngan diorg..tapi bulan2 delivery mesti mau maintain laa..nih bukan pengalaman aku..tapi hasil bacaan sahaja..:D

Zul.H
15-02-2009, 11:28 PM
tanya ABX express..kampeni melayu tuh..

mtvortex
19-02-2009, 03:03 PM
jangan pening-pening nak jual kat international market. S&H saje dah berape. Lainlah kalau dari dropshiper.

bro boleh try lelong(dot)com atau mudah(dot)com. masih boleh untung ape. kos penghantaran pun tak mahal sangat..

pijoe
19-02-2009, 04:25 PM
bos gun pospriority.... ini service hampir sama dengan USPS Priority Mail International yang digunakan oleh ramai peniaga di ebay..... harganya lebih rendah caku rasa...

pijoe
19-02-2009, 04:27 PM
jangan pening-pening nak jual kat international market. S&H saje dah berape. Lainlah kalau dari dropshiper.

bro boleh try lelong(dot)com atau mudah(dot)com. masih boleh untung ape. kos penghantaran pun tak mahal sangat..

jangan macam tu...kita mesti berwawasan dan memperbaiki diri kita...malu bertanya sesat jalan ... malu mencuba kerugian...betul tak falsafah aku.... :D:D:D:D

momo7
02-03-2009, 12:01 AM
correct! cita2 biar sampai ke bintang..kalau xsampai bintang pon, at least dapat capai awan..

wealthgainer
04-03-2009, 09:30 PM
EMS joint venture ngan pos laju ke kat Malaysia ni...?? :-?
Sebab kalo barang dari China...paling murah pakai EMS.

Megat Sri Rama
04-03-2009, 11:10 PM
Kalau di Malaysia, EMS namanya PosLaju
Kalau di USA, EMS namanya USPS Express.

http://en.wikipedia.org/wiki/Express_mail

Afghanistan Afghan Post
Albania Albania Post - EMS
Algeria Algérie Post
Angola EMS Angola
Anguilla Anguilla Postal Service
Antigua and Barbuda Antigua and Barbuda Post
Argentina Correo Argentino
Armenia Haypost - EMS Armenia
Aruba EMS Aruba
Australia Australia Post - Express Courier International
Azerbaijan EMS Azerexpresspost
Bahamas Bahamas Post Office
Barbados Barbados Post - EMS
Belarus EMS Belarus
Belgium Taxipost s.a.
Belize Belize Postal Service
Benin Benin Post
Bermuda International Data Express - Bermuda
Bhutan Bhutan Post Express Mail Service
Bosnia and Herzegovina Public Enterprise BH Post
Botswana Botswana Post - EMS
Brazil Correios - (Empresa Brasileira de Correios e Telégrafos - ECT)
Bulgaria EMS Bulpost
Burkina Faso Sonapost - Burkina Faso
Burundi EMS Burundi
Cameroon Cameroon Post
Canada Xpresspost - Canada Post
Cape Verde Correios de Cabo Verde
Cayman Islands Cayman Islands EMS
Central African Republic Central African EMS
Chad Chad Postal Administration
Chile Correos de Chile
China, People's Republic China Post EMS
Colombia EMS Internacional
Congo, Democratic Republic EMS Congo/CD
Congo, Republic Congo EMS
Costa Rica EMS Costa Rica
Croatia Croatian Post - EMS
Cuba* Correos de Cuba
Cyprus Cyprus Post/Datapost Service
Czech Rep. Czech Post - EMS International
Djibouti La Poste de Djibouti
Dominica Dominica Post
Ecuador Ecuador EMS
Egypt Egypt Post
El Salvador EMS El Salvador Post
Eritrea EMS - Eritrean Postal Service
Estonia EMS Estonia
Ethiopia EMS - Ethiopian Postal Service
Fiji Post Fiji
Finland Finland Post - EMS
France Chronopost
Gabon EMS Delta+
Georgia Georgian International EMS
Ghana Ghana EMS
Gibraltar . EMS Datapost Gibraltar
Greece Tachimetafores ELTA
Grenada Grenada Postal Corporation
Guinea Guinea Post
Guyana Guyana Postal Corporation
Honduras EMS Honduras
Hong Kong Speedpost - Hongkong Post
Hungary Magyar Posta
India India Post - EMS Speed Post
Indonesia EMS - Indonesia Post
Iran Pishtaz Post
Iraq Iraq Post
Ireland An Post
Israel EMS Israel
Italy Poste italiane
Jamaica Jamaica Post
Japan Japan Post EMS
Jordan Jordan Post
Kazakhstan Kazpost
Kenya EMS Kenya
Kiribati Kiribati Post
Korea, South Korea Post
Kosovo* Post of Kosova
Kyrgyzstan Kyrgyzstan Post
Laos Lao Express
Latvia Latvia Post EMS
Lesotho Lesotho Post
Lithuania Lithuania Post
Macao EMS Macau
Macedonia Express Mail Service - Macedonia Post
Madagascar EMS Mailaka
Malawi EMS Malawi
Malaysia EMS - Poslaju Malaysia
Maldives Maldives Post
Malta Malta Post Express International
Mauritania Mauripost
Mauritius EMS Speedpost Mauritius
Mexico Mexico EMS
Moldova EMS Moldova
Mongolia Mongol Post
Morocco EMS Chronopost International Maroc
Mozambique EMS Mozambique
Myanmar Myanmar Posts and Telecommunications
Namibia Namibia Post Limited
Netherlands* TNT Post
Netherlands Antilles Post Netherlands Antilles
New Zealand New Zealand Post Limited
Niger EMS Niger
Nigeria Nigerian Postal Service
Pakistan Pakistan Express Post
Panama Panama Post
Papua New Guinea Post PNG
Paraguay EMS Internacional
Peru Serpost - Express Mail Service
Philippines Phil Post - International Express Mail Service
Poland Poczta Polska
Portugal CTT Expresso
Qatar EMS - Mumtaz Post
Romania Romanian Post EMS
Russian Federation Russian Post - EMS
Rwanda EMS Rwanda
Saint Christopher and Nevis EMS Service
Saint Lucia Saint Lucia Post
Saint Vincent and the Grenadines* Saint Vincent and the Grenadines
Saudi Arabia Saudi Post
Senegal EMS Senegal
Singapore Singapore Post Limited - Speedpost
Slovakia Slovenská pošta a.s.
Slovenia Pošta Slovenije d.o.o.
South Africa South Africa EMS
Spain Postal Exprés internacional (EMS)
Sri Lanka EMS Speed Post - Sri Lanka
Sudan Poste Rapide EMS
Sweden Posten AB
Syria Syrian Post
Taiwan Chunghwa Post
Tanzania E.M.S. Tanzania
Thailand Thailand Post EMS
Togo EMS Togo
Trinidad and Tobago TT Post
Tunisia Rapid-Poste Tunisia
Turkey Posta ve Telgraf Teşkilatı - PTT
Turks and Caicos Islands Turks and Caicos Post
Uganda EMS Courier Services - Uganda Post
Ukraine EMS Ukraine
United Arab Emirates Mumtaz Post - EMS
United Kingdom Parcelforce
United States of America United States Postal Service
Uruguay Correo Uruguayo
Uzbekistan Express Mail Service Uzbekistan
Vanuatu Vanuatu EMS
Viet Nam P&T Express Service Joint Stock Company
Yemen Yemen Post
Zambia EMS Zambia
Zimbabwe EMS Zimpost

young and dangerous
05-03-2009, 05:26 AM
nak tanya skit..barang kalau pakai ems anta dari luar negara ke malaysia dia anta trus ke rumah ke.. berapa tax kita kena.. akalu kita declare as a gift.. macam mana nak lari dari tax..

young and dangerous
05-03-2009, 05:29 AM
skang ni aku tengah pening nak set shipping cost dalam web aku.. pening2..

Megat Sri Rama
05-03-2009, 05:42 PM
nak tanya skit..barang kalau pakai ems anta dari luar negara ke malaysia dia anta trus ke rumah ke.. berapa tax kita kena.. akalu kita declare as a gift.. macam mana nak lari dari tax..

isytihar sebagai "Sample" dan harga letak murah-murah.

Tapi tak semua penjual di barat mahu buat begitu.

Kalau barang murah-murah bawah RM1000 (ada yang kata bawah RM500) tidak ada cukai.

Jika ada pun sekitar 10%. Jangan bimbang.

young and dangerous
05-03-2009, 05:44 PM
isytihar sebagai "Sample" dan harga letak murah-murah.

Tapi tak semua penjual di barat mahu buat begitu.

Kalau barang murah-murah bawah RM1000 (ada yang kata bawah RM500) tidak ada cukai.

Jika ada pun sekitar 10%. Jangan bimbang.

barang dari china ngan indon yang aku pakai ni.. masalah skang ni aku nak set kat shipping cost.. guna joom la .. ade sesiapa yang mahir tak..

SharmCos
10-02-2011, 10:50 AM
Aku guna Pos Mesia je, airmail parcel biasa utk anto ke mana².
Murah dan agak pantas. Ada buyer Australia tekejut brg 4 ari je dah sampai hehe.. poslaju pun 2-4 hari, ni pos biasa 4 hari kira hebat la..
Setakat ni alhamdulillah semua sampai dgn selamat. Ada tracking online walaupun skrg dah mcm takleh trace online plak, ampeh je. Tapi bila brg dah sampai ke negara penerima (biasanya dalam 4-7 hari) bleh trace kat website pos nasional negara tu contohnya USPS utk USA, AusPos utk Australia, NZPost utk NZ etc