PDA

View Full Version : Asal usul nama negeri/tempat


butterland
27-01-2009, 06:43 PM
Pahang

Pada zaman dahulu Negeri Pahang Darul Makmur mempunyai berbagai nama. Pengarang China menyebutnya sebagai Pang-Hang, Peng-Heng, Pang-Heng, Pong -Fong, Phe-Hang,Pang-Kang dan lain-lain. Pada tahun 1225 Chao Ju-Kua telah mengarang sebuah buku bernama Chu-Fan-Chi, beliau menyatakan di antara beberapa buah negeri yang ditakluki di bawah kuasa San-fo-chi ialah negeri yang bernama Peng-keng. Peng-keng itu ialah Negeri Pahang Darul Makmur. Orang Arab dan orang Eropah zaman dahulu menyebut Pam, Pan, Phang, Paam, Pao, Paon, Phaan, Paham, Fanhan, Phang dan Pahagh. G.R. Tibbetts, seorang ahli sejarah yang mengulas kisah yang ditulis dengan huruf Arab dalam buku karangan Mas'udi itu pada pendapat Tibbetts ialah Pahang. Dia lebih setuju menyebut perkataan Fanjab itu sebagai Fanhan, Panghang atau Panhang. Semuanya itu dimaksudkan Pahang. Ada setengah pendapat menyatakan Pahang berasal dari bahasa Siam asli ertinya timah. Orang Siam asli yang dulunya mendiami negeri ini dengan membuka lombong bijih timah terutama di Sungai Tembeling.

Mengikut cerita orang tua-tua Melayu pula, pada zaman dahulu di Sungai Pahang iaitu bertentangan dengan Kampung Kembahang, ada sebatang pokok kayu Mahang yang besar rebah melintang menyeberangi sungai itu. Dari Pokok Mahang itu kononnya berasal nama Negeri Pahang Darul Makmur itu.Gelaran tua bagi Negeri Pahang Darul Makmur itu ialah Inderapura, disebut Pahang Inderapura. Bandar Dirajanya terkenal hingga sekarang dan ibu negeri pada zaman dahulu iaitu Pekan.Sebelum ditakluk oleh kerajaan Melayu Melaka ia dikenali sebagai Pura.



sumber : http://www.jomlayan.com/mybb/asal-usul-nama-tempat-di-malaysia-t-10116-5.html


p/s kalau ada cerita asal usul negeri lain..bleh la letak kat sini.....

butterland
27-01-2009, 06:44 PM
Kuantan

Melalui catatan sejarah, Kuantan telah wujud semenjak awal tahun 1850-an. Kewujudan Kuantan pada kurun ke 19 adalah bermula sebagai sebuah penempatan. Kewujudan Kuantan ini telah disentuh oleh Abdullah Munsyi pada tahun 1851/52 seperti berikut:

"Hatta pada malam Khamis datanglah sebuah perahu kecil dari KUANTAN. Maka berkhabarlah ia kepada anak-anak perahu mengatakan ada perahu lanun di Tanjung Tujuh, empat puluh buah dan di Pulau Kapas pun ada, dan di Pulau Redang pun ada, maka telah didapati dua buah perahu orang Kuantan dan dua buah lepas lari.........." (1)

Pada peringkat awalnya Kuantan lebih dikenali dengan nama Kampung Teruntum. Penempatannya adalah di sekitar muara Sungai Kuantan iaitu berhadapan dengan bangunan hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) sekarang . Ia telah dibuka oleh Haji Senik (2) dan pengikut-pengikutnya dalam tahun 1850an.Nama Teruntum ini dikatakan berasal dari pokok Teruntum yang banyak terdapat di pinggir Sungai Kuantan pada ketika itu.

Semasa tinggal di sini mereka mengusahakan kawasan paya yang terletak di tapak hospital sekarang disamping menangkap ikan dan berniaga secara kecil-kecilan. Bukti bahawa kawasan tersebut telah dijadikan penempatan ialah Perkuburan Cik Timah (3) berhampiran Taman Esplanade (Benteng) sekarang. Tapak Perkuburan Cik Timah.

Selain dari itu dikesahkan juga bahawa terdapat sebuah perkampungan di hulu Kampung Teruntum yang dibuka pada tahun 1854 oleh orang Melayu dari daerah Sumatera. Mereka diketuai oleh Encik Besar (4). Tempat ini kemudiannya dikenali dengan nama Kampung Orang Kuantan dan lama kelamaan panggilan ini di pendekkan kepada perkataan "Kuantan" dan kekal sehingga ke hari ini.

butterland
27-01-2009, 06:45 PM
Asal-usul nama beberapa tempat di Kuantan, diperolehi melalui cerita-cerita lisan orang-orang tua.

TELUK SISEK
Kawasan ini asalnya adalah sebuah teluk. Berhampiran dengannya terdapat sebuah bukit yang menganjur ke teluk. Di kawasan kaki bukit inilah selalunya "penyu-penyu sisek" mendarat untuk bertelur. Zaman beredar dan melalui proses pembentukan muka-bumi, teluk kini bertukar menjadi paya. Kawasan ini kemudiannya diteroka dan dibangunkan. Namanya diilhamkan dari peristiwa yang dikaitkan dengan "teluk" dan "sisek". Sehingga kini masih terdapat kulit-kulit siput lama di sekitar tasik di belakang kediaman YAB Menteri Besar sebagai bukti bahawa tempat ini dahulunya adalah sebuah teluk.

KAMPUNG JAWA
Semasa Estet Batu Talam dibuka untuk tanaman getah, ramai orang-orang Jawa telah bekerja sebagai penoreh getah. Mereka telah membuat penempatan berhampiran Kampung Tengah. Hasilnya kawasan ini akhirnya dikenali sebagai Kampung Jawa.

BUKIT SETONGKOL
Kedudukan bukit ini agak ganjil kerana ianya hanya setongkol sahaja jika dibandingkan dengan bukit-bukit yang lain di persekitarannya. Bersesuaian dengan keadaan fizikalnya ini, kawasan ini dinamakan Bukit Setongkol.

BUKIT UBI
Sebelum dijadikan kawasan pecah batu, bukit ini telah dijadikan kawasan penanaman ubi kayu oleh penduduk-penduduk tempatan. Makan kekallah namanya Bukit Ubi.

PADANG LALANG
Kawasan ini dahulunya adalah sebuah padang yang dipenuhi dengan lalang.

TANJUNG LUMPUR
Tanjung yang menghala ke laut ini telah diliputi oleh mandapan lumpur yang banyak. Sejak dari itu, tanjung ini dikenali sebagai Tanjung Lumpur.

GAMBANG
Di sini, suatu ketika dahulu terkenal dengan permainan gambang (cak lempung) di kalangan masyarakatnya. Oleh yang demikian tempat ini terus dinamakan Gambang.

ALUR AKAR
Di kawasan ini dahulunya beralur dan ditumbuhi pula dengan pokok-pokok hutan tua berakar besar dan berlingkar-lingkar. Keunikan keadaan kawasan ini langsung membawa kepada namanya sekarang.

PERAMU
Tukang-tukang rumah bertumpu ke tempat ini untuk mencari bahan-bahan membuat rumah yang terdiri daripada kayu-kayu hutan. Istilah mencari bahan-bahan ini dikenali sebagai "meramu" dan akhirnya menjadi Peramu hingga sekarang.

BESERAH
Setelah kematian anaknya iaitu Cik Timah, Haji Senik (penduduk asal Kuantan) telah membuat keputusan meninggalkan Kampung Teruntum yang banyak meninggalkan kisah-kisah sedih. Beliau kemudiannya berpindah ke sebuah kawasan di utara Teruntum. Setelah membuat sebuah penempatan baru, kawasan ini pula diserang sejenis penyakit yang dikenali sebagai "hawar". Semua penduduk di kawasan ini bercadang untuk berpindah ke tempat lain tetapi Hj. Senik meminta mereka bersabar dan berserah kepada Allah SWT. Kerana sikap mesyarakatnya sentiasa bertaqwa dan berserah kepada Allah SWT, maka tempat ini dipanggil "Beserah" sehingga sekarang.

zkry
27-01-2009, 06:47 PM
Best-best, thanks.... Asal nama tempat aku aderr... Kuala Rompin...:D:D:D

snowhazel_orange
27-01-2009, 06:50 PM
menarik2 sgt :)paid

butterland
27-01-2009, 06:52 PM
Perak

Pada zaman dahulu Perak terbahagi kepada tiga daerah iaitu Beruas, Manjung dan Janin (Hulu Perak). Dikatakan ketiga-tiga ketua daerah ini telah bermesyuarat untuk menyatukan daerah-daerah mereka menjadi satu negeri dengan memakai nama yang khusus. Mereka bersetuju untuk menamakan ketiga-tiga daerah ini sebagai Perak mengambil sempena nama Bendahara Tun Perak. Ini adalah cerita versi Almarhum Sultan Idris.

Hikayat Merong Mahawangsa pula mengatakan nama negeri Perak ada kaitannya dengan cerita putera Raja Marong Mahapudi Sat yang di katakan telah pergi meneroka membuka sebuah negeri baru. Putera itu telah sampai ke sebuah sungai besar dan terdapat pula tasik, melingkungi tiga atau empat buah pulau. Putera tersebut berkata.. " Tempat ini elok dijadikan sebuah negeri...", Lalu baginda memanah ke udara menggunakan sebilah anak panah yang diperbuat daripada 'perak' dan busarnya dinamakan 'Indera Sakti'. Apabila anak panah tersebut jatuh terjunam keatas sebuah daripada pulau-pulau yang berkenaan maka dinamakanlah tempat itu sebagai Pulau Indera Sakti dan negerinya dinamakan Negeri Perak.


KUALA KANGSAR

Negeri Perak lahir dari aliran air yang menebing di Sungai Perak daripada puncaknya di Ulu Belum hinggalah ke muaranya di Selat Melaka. Dari zaman awal lagi orang dulu2 telah tertarik dengan keistimewaan sungai ini lalu memudikinya sambil mencari tebing yang baik untuk mendarat. Mereka adalah peneroka yang datang membuka tempat baru dan berinteraksi dengan pribumi hingga menjadi orang Perak seperti yang ada sekarang. Mereka memudik dengan sampan hingga sampai ke suatu anak sungai di tebing kiri Sungai Perak. Dalam kiraan mereka kuala sungai ini adalah bersempena, lebih-lebih lagi tebingnya rendah, tanahnya subur dan permandangannya sungguh indah. Kebetulan mengikut kiraan mereka kuala sungai ini ialah yang ke seratus kurang satu, atau 'Kuala Kurang Sa'. Kononnya itulah nama asalnya, "Kuala Kurang Sa" dan kemudiannya disebut "Kuala Kangsar" sahaja. Namun begitu terdapat versi mengatakan mengambil sempena nama pokok kangsar yang banyak tumbuh di tebing-tebing sungai.

Pada zaman dulu, Kuala Kangsar adalah satu lokasi yang sangat baik, bukan sahaja sesuai sebagai tempat mendarat, tetapi memang baik untuk penempatan, untuk bercucuk tanam, untuk pusat perniagaan. Di daratnya seseorang boleh meneruskan perjalanan menyusur sungai hingga ternampak Gunung Pondok di Padang Rengas, iaitu satu mercu tanda yang memandu orang dalam perjalanan ke Larut ataupun dari Larut.

Berdasarkan keistimewaan ini kita membuat kesimpulan bahawa Kuala Kangsar dan kawasan di sekelilingnya adalah tempat tua, sudah berabad-abad lamanya didiami orang. Pokok getah yang pertama ditanam di Malaysia yang kini berusia lebih 100 tahun masih hidup subur di perkarangan Pejabat Daerah dan Tanah Kuala Kangsar. Saiznya tiga atau empat pemeluk.


Pasir Salak - (tempat lahirnya semangat nasionalisme Melayu)

Nama Pasir Salak berasal dari pasir di tepi sungai Perak yang dipenuhi kulit buah salak. Salak ialah sejenis buah , kulitnya berwarna cokelat, isi agak putih dan pokoknya seperti pokok nipah.

Sungai merupakan nadi kehidupan masyarakat di tepi sungai sebagaimana penduduk Pasir Salak. Di sungai inilah penduduk kampung menyara hidup dengan menjadi nelayan sungai, bot penambang, menghanyutkan buluh dan balak , mengangkut buah durian dan lain-lain buah-buahan ke Teluk Intan.

Sungai Perak yang jernih jauh dari pencemaran air lombong bijih timah yang amat-amat keruh . Maka banyaklah pokok salak tumbuh liar dan sesetengahnya ditanam.

butterland
27-01-2009, 06:53 PM
Kedah

Unsur-unsur Arab dan Parsi banyak memperkatakan mengenai Kedah yang disebut sebagai "Kilah" atau "Kalah" atau "Qalha". "Qalha" dikatakan mempunyai empat buat daerah iaitu Kuala Qilah ( Kuala Sungai Merbok sekarang ), Kuala Bahang ( Kuala Kedah), Kuala Merpah di Pulau Panjang dekat Setoi dan Kuala Bara.

Terdapat juga rujukan mengenai Kedah dalam tulisan Sanskrit yang menyebut Kedah sebagai "Kataha" atau "Kadar" dan tulisan Tamil menyebut Kedah sebagai "kadaram" atau "Kalagam".

Mengikut seorang sejarawan, nama Kedah berasal daripada perkataan "Kheddah" yang bermaksud perangkap gajah. Ada juga yang berpendapat bahawa nama Kedah berasal daripada perkataan Arab, "Kedah" yang bermakna gelas berkaki.

Dari unsur China iaitu emas Dinasti Liang, Kedah disebut sebagai "Langgasu" atau "Langa" atau "Langkasuka". Seorang penulis lain menyatakan Kedah pernah disebu sebagai " Gedda" yang dikaitkan dengan perkataan Hindustan "Khadar yang bermaksud tanah yang sesuai untuk tanaman padi. Lagi satu nama untuk Kedah ialah "Kala" dalam bahasa Parsi yang bermakna kota.



BALING

Nama Baling dipercayai berasal dari Hikayat Raja Bersiong. Bila Raja Bersiong bersemayam di sebuah tempat bernama Merbau. Di situ, Raja Bersiong telah mencabut gigi siongnya dengan cara memulas dengan tangannya. Dengan sebab itu tempat tinggal Raja ini dinamakan Merbau Pulas. Bila Raja Bersiong dapat mencabut siongnya,beliau telah membuang sekuathati siongnya dan dikatakan tempat jatuh gigi siong tersebut dinamakan BALING.Dan di Baling sendiri ada nama tempat dinamakan dengan Siong. Ini versi pertama.

Versi Kedua:
Kampung ini diduduki oleh rakyat keturunan SIAM dan masih wujud hingga ke hari ini.. Di kampung ini terdapat banyak kera. Disebabkan kampung tersebut tiada nama. Ia dipanggil dengan Ban Ling yang bermaksud Kg. Kera.
Bila disebut sekian lama, nama Ban Ling menjadi Baling mengikut lidah melayunya. (kalau Siam still sebut Ban Ling)

butterland
27-01-2009, 06:55 PM
nama asal temerloh ialah kuala semantan

Temerloh, seperti juga kawasan-kawasan lain di negeri Pahang , mendapat namanya melalui satu peristiwa yang berlaku di Kuala Semantan .Menurut Haji Zakaria Hitam (beliau mendapat cerita ini daripada orang-orang tempatan) nama Temerloh itu berpunca daripada perkataan 'mereloh' iaitu dalam loghat temerloh..mereloh tu tidor.
Ini berdasarkan pada satu peristiwa yang berlaku di sebuah anak sungai di kiri hilir Sungai Pahang bertentangan dengan Pulau Temerloh. Pada suatu hari ada seorang Minangkabau mendarat di kuala anak sungai itu .Semasa beliau berada di kampung tersebut , beliau melihat seorang sakai yang asyik mereloh (tidur) sepanjang hari tanpa mempedulikan hal-hal lain . Dari peristiwa itulah terbitnya perkataan temerloh yang kemudiannya diambil untuk menamakan kawasan yang baru dibuka itu . Pendapat yang mengatakan nama Temerloh itu datangnya dari perkataan mengeloh juga dipersetujui oleh beberapa tokoh tempatan lainnya seperti Ishak Haji Muhammad dan Haji Omar 5 walaupun peristiwa-peristiwa yang mereka ketahui agak berlainan sedikit

butterland
27-01-2009, 06:57 PM
Best-best, thanks.... Asal nama tempat aku aderr... Kuala Rompin...:D:D:D

kuala rompin tak jumpa la bro..tp nk mengubat hati bro aku jumpa ni je...:D



Rompin - berasal dari nama pokok Ru.Pokok ru ni ramping sangan batang die so orang pun panggil ru ramping,lama2 jadi Rompin.

qreemall
27-01-2009, 06:58 PM
Menarik.
Teruskn berposting sebegini.
:)

butterland
27-01-2009, 07:05 PM
Menarik.
Teruskn berposting sebegini.
:)

insyaallah...akan update dari masa ke semasa :)cgrock

butterland
27-01-2009, 07:06 PM
RAUB : Namanya dikaitakan dengan lombong emas disana. kerana banyaknya emas dimasa itu. Boleh "diraub" maksudnya diambil dengan tangan contoh kita minum air dengan menggunakankan kedua tapak tangan itu dinamakan RAUB.

sfauzie
28-01-2009, 10:05 PM
Asal usul nama Selangor tak dok ke...kalo Sabak Bernam ngan Sungai Besar aku tau le...

butterland
28-01-2009, 10:26 PM
Asal Usul Nama Kajang

Perkataan Kajang lahir daripada beberapa sumber berikut :

PENDAPAT PERTAMA :
Adalah dipercayai Kajang telah diterokai oleh orang-orang suku Temuan kira-kira tahun 1580 lagi. Suku inilah yang memberi nama Kajang berdasarkan sejenis mengkuang hutan yang digunakan untuk membuat atap yang tumbuh dengan banyaknya di kawasan itu.

PENDAPAT KEDUA :
Batin Berenggai Besi merupakan seorang pembesar di Sungai Ujong. Pernah mendirikan pondok-pondok di pinggir sungai yang terletak di kawasan Kajang sekarang dengan menggunakan atap mengkuang. Kemudian, beliau berkesimpulan tempat ini sesuai untuk dijadikan penempatan. Sempena bentuk atap mengkuang lipat kajang pondok yang didirikan itulah lahirnya nama Kajang.

PENDAPAT KETIGA :
Menurut satu riwayat, maksud perkataan ' berkajang ' bagi orang Mendailing berpondok. Manakala bagi orang Bugis 'bertikam atau bergaduh'. Kedua-dua puak ini pernah bertikaman di salah sebuah kawasan bukit berhadapan stesen keretapi yang ada sekarang, kerana salah faham maksud perkataan 'berkajang'. Peristiwa ini berlaku semasa kedua-dua golongan ini menghulu Sg. Langat kerana melarikan diri dari perang saudara yang berlaku di Kelang di antara tahun 1867 hingga 1873. Setelah peristiwa tersebut, tempat ini diberi nama Kajang

PENDAPAT KEEMPAT :
Ada sumber lain mengatakan Kajang telah dibuka oleh Encik Lili juga dikenali sebagai Toh Lili yang datang dari Riau pada tahun 1776. Beliau adalah pengikut Sultan Mohamed Shah Ibni Al-Marhum Sultan Ibrahim Shah yang berasal dari Riau. Dengan kebenaran Sultan, beliau bersama enam orang rakan telah membuka tanah untuk penanaman padi di Bukit Sg. Merbau dan membuka lombong @ Sungai Merbau yang kini dikenali sebagai KAJANG.

PENDAPAT KELIMA :
Raja Alang dari suku Mandailing bersama sekumpulan pengikutnya datang ke Tanah Melayu pada awal tahun 1800. Kumpulan ini belayar memasuki Tanah Melayu melalui Kuala Sungai Langat. Setelah beberapa hari berlayar, mereka berteduh atau 'berkajang' disuatu kawasan yang sekarang ini dipanggil Jalan Mandailing. Sebahagian pengikut-pengikut Raja Alam telah menerokai kawasan Kampung Batu 14 sekarang dengan penanaman padi. Penempatan mereka ini akhirnya dimasyhurkan dengan nama Kajang oleh Raja Alam.

butterland
28-01-2009, 10:31 PM
Asal usul nama Selangor tak dok ke...kalo Sabak Bernam ngan Sungai Besar aku tau le...


Sabak Bernam merupakan sebuah daerah yang terletak di barat laut negeri Selangor, Malaysia. Daerah ini bersempadan dengan negeri Perak di utara dan Sungai Bernam membentuk garis sempadan tersebut. Selain itu, Hulu Selangor terletak di timur, Kuala Selangor di selatan serta Selat Melaka di barat. Bandar utama di sini adalah pekan Sabak, Sungai Besar dan Sekinchan.

Sabak Bernam dikatakan dibuka oleh enam orang yang bersahabat. Dari situlah munculnya nama "sabak bernam' yakni 'sahabat berenam'.

Kegiatan ekonomi kawasan ini bersangkut-paut dengan penanaman padi, kelapa dan kelapa sawit. Sabak Bernam merupakan kawasan penanaman padi yang penting di Selangor, yang tertumpu di sekitar Sungai Besar. Suatu masa dahulu (1970an), terdapat banyak kebun koko diusahakan oleh pekebun kecil di daerah ini.


Shah Alam

Bandar raya Shah Alam merupakan ibu negeri Selangor. Ia terletak kira-kira 25 km di barat Kuala Lumpur.

Shah Alam pada suatu ketika dahulu adalah sebuah ladang kelapa sawit dan dikenali sebagai Sungai Renggam. Di dalam peta Malaysia sebelum mencapai kemerdekaan, Shah Alam dirujuk dengan nama Batu Tiga.

Shah Alam dibuka pada tahun 1963 untuk dijadikan pusat pentadbiran Selangor setelah Kuala Lumpur dijadikan Wilayah Persekutuan pada 1 Februari 1974. Pada 7 Disember 1978, atas perkenan DYMM Sultan Selangor, Shah Alam diistiharkan sebagai ibu negeri Selangor. Nama Shah Alam sendiri adalah pilihan dan perkenan Baginda.

Keluasan Shah Alam pada ketika itu adalah 41.69 km persegi. Pada 1 Januari 1997, Shah Alam diperluaskan kepada 290.3 km persegi (Pelan Warta 197).

Ibu negeri Selangor, negeri termaju di Malaysia ini mendapat kenaikan taraf bandar raya pada 10 Oktober 2000.


Seksyen Shah Alam
Shah Alam mempunyai nama jalan dan tema yang terdapat di seksyen-seksyen tertentu antaranya:

Seksyen 1 (Universiti Teknologi Mara) bertemakan pendidikan
Seksyen 2 bertemakan jenis bunga
Seksyen 3 bertemakan jenis pokok
Seksyen 4 bertemakan jenis buah-buahan
Seksyen 5 (Pusat pentadbiran) bertemakan pentadbiran
Seksyen 6 bertemakan jenis burung
Seksyen 7 bertemakan jenis permata dan galian
Seksyen 8 bertemakan bentuk muka bumi
Seksyen 9 bertemakan Kesultanan Melayu Selangor
Seksyen 10 bertemakan jenis pakaian
Seksyen 11 bertemakan kebudayaan dan kesenian
Seksyen 12 bertemakan salasiah pentadbiran kerajaan Melayu dahulu
Seksyen 13 bertemakan sukan
Seksyen 14 (Pusat Bandaraya) bertemakan bidang-bidang korporat
Seksyen 15 bertemakan alatan tangan
Seksyen 16 bertemakan perlombongan bijih timah
Seksyen 17 bertemakan jenis ikan
Seksyen 18 bertemakan tumbuhan di kawasan pantai
Seksyen 19 bertemakan jenis pekerjaan di kawasan pantai
Seksyen 20 bertemakan jenis haiwan
Seksyen 21 (Tanah Perkuburan) bertemakan perkuburan
Seksyen 23 bertemakan perusahaan
Seksyen 24 bertemakan jenis sayur-sayuran
Seksyen 25 (Taman Sri Muda) bertemakan nilai-nilai murni
Seksyen 26,27 dan 28 bertemakan daerah dan nama tempat di Selangor
Seksyen 31 (Kota Kemuning) bertemakan bunga anggerik sebagai Bunga Rasmi Shah Alam
Seksyen 32 (Bukit Rimau) bertemakan sungai-sungai yang terdapat di Selangor
Seksyen 33 bertemakan jenis alatan muzik
Seksyen 34 bertemakan jenis bahagian dalam kereta
Seksyen U1 (Glenmarie) bertemakan kerjaya
Seksyen U2 bertemakan kesussasteraan
Seksyen U5 bertemakan bumi dan alam semesta
Seksyen U8 bertemakan bahagian-bahagian dalam rumah
Seksyen U10 Bertemakan pulau-pulau
Seksyen U11 (Bukit Bandaraya) bertemakan gunung-gunung yang terdapat di Selangor

fyzadynish
29-01-2009, 05:25 AM
Asal usul nama Selangor tak dok ke...kalo Sabak Bernam ngan Sungai Besar aku tau le...

selangor berasal dari gabungan perkataan salai+jemor(jemur)
=sala+or...lama kelamaan,ia disebut salangor dan menjadi 'selangor'
klu x silap la...sape2 yg tau lbh details leh ler bg komen...:):)

sfauzie
29-01-2009, 08:34 PM
Hmmm...baru ku tahu...
Sejarah Sabak Bernam tu seperti yang telah diveritakan oleh kawan kita "butterland"....itulah juga cerita yang aku dengar....

Sekadar info...

SUNGAI BESAR

Menurut cerita dari datuk dan orang2 tua kawan aku serta yang ada kat kg aku tu...Nama Sungai Besar diambil sempena sebatang anak sungai yang bercantum dengan sungai Bernam dan laut selat Melaka...sesiapa dari KL/Klang ke utara atau dari Utara ke KL/Klang yang melalui jalan Teluk Intan > Klang..pasti akan melalui Pekan Sungai Besar selepas pekan Sabak Bernam yang mana bila sampai di pekan Sungai Besar...anda akan berhenti di lampu isyarat...kalau dari KL/Klang...anda akan nampak padang tonggak 10 di sebelah kiri dan IPD sabak Bernam di sebelah kanan....kalau dari Utara..anda akan berhenti betul2 di atas jambatan...jambatan itulah yang merentangi yang mana di katakan suatu ketika dahulu sebagai sungai yang paling besar di kawasan itu...sebab itu kawasan itu dinamakan Sungai Besar...tapi sekarang penduduk situ tak panggil sungai dah...mereka panggil parit je...

Itu cerita yang aku dengar...mungkin ade yang lebih tahu kot...

shany
18-03-2009, 10:58 PM
'Taiping' yang bergelar 'Bandar Warisan' merupakan salah sebuah bandar yang tertua di Malaysia. Bandar yang kedua besar di negeri Perak ini pernah menjadi ibu negeri Perak sebelum pusat pentadbiran berpindah ke Ipoh.

Bandar Taiping dibuka pada tahun 1874 oleh peniaga Cina setelah bijih timah ditemui di Kamunting. Tai Ping bermaksud "Aman selama-lamanya". Sebelum ini Taiping dikenali sebagai Klian Pauh. Taiping adalah permulaan penghijrahan secara beramai-ramai kaum Cina yang terdiri daripada golongan pelombong dan peniaga.

Nama ini di beri disebabkan sering berlaku pergaduhan antara kongsi-kongsi gelap Cina kerana berebut kawasan lombong bijih timah.

pisang69
19-03-2009, 05:27 PM
Awat skrg ni tak tukar jer nama Taiping tu kpd Kelian Pauh...

shany
19-03-2009, 11:55 PM
Awat skrg ni tak tukar jer nama Taiping tu kpd Kelian Pauh...

Taiping bermaksud 'Aman'..kn elok guna Taiping jer...nk aman selama-lamanya...:D:D

Kulat Air
20-03-2009, 02:17 AM
TT, asal nama Pekan guane pulok... aok dok crite pon...?

amir_dais
20-03-2009, 02:19 AM
Asal usul batang berjuntai...

Aiseh...cam xbrani je nk post...otak aku dh kuning je ni...

qreemall
20-03-2009, 09:19 AM
Asal usul batang berjuntai...

Aiseh...cam xbrani je nk post...otak aku dh kuning je ni...

Kalau benar apakah salahnya.
Post sajalah.
Jika tidak benar, itu hal lain.

TT, asal nama Pekan guane pulok... aok dok crite pon...?

Apa kata saudara bantu cari maklumat mengenainya?
TT mungkin kebetulan tidak menjumpai maklumat tersebut sewaktu dia membuka thread ini.

wan2911
20-03-2009, 09:11 PM
name tmpt aku dulu bunut..skrng da tka benut
sjrhnye psl nme pkok kut.
tp dak2 skrng ske tlis burn-not. X phm aku, mrosakkn nme je #:-S

endingman86
10-05-2009, 12:48 AM
Kuantan

Melalui catatan sejarah, Kuantan telah wujud semenjak awal tahun 1850-an. Kewujudan Kuantan pada kurun ke 19 adalah bermula sebagai sebuah penempatan. Kewujudan Kuantan ini telah disentuh oleh Abdullah Munsyi pada tahun 1851/52 seperti berikut:

"Hatta pada malam Khamis datanglah sebuah perahu kecil dari KUANTAN. Maka berkhabarlah ia kepada anak-anak perahu mengatakan ada perahu lanun di Tanjung Tujuh, empat puluh buah dan di Pulau Kapas pun ada, dan di Pulau Redang pun ada, maka telah didapati dua buah perahu orang Kuantan dan dua buah lepas lari.........." (1)

Pada peringkat awalnya Kuantan lebih dikenali dengan nama Kampung Teruntum. Penempatannya adalah di sekitar muara Sungai Kuantan iaitu berhadapan dengan bangunan hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) sekarang . Ia telah dibuka oleh Haji Senik (2) dan pengikut-pengikutnya dalam tahun 1850an.Nama Teruntum ini dikatakan berasal dari pokok Teruntum yang banyak terdapat di pinggir Sungai Kuantan pada ketika itu.

Semasa tinggal di sini mereka mengusahakan kawasan paya yang terletak di tapak hospital sekarang disamping menangkap ikan dan berniaga secara kecil-kecilan. Bukti bahawa kawasan tersebut telah dijadikan penempatan ialah Perkuburan Cik Timah (3) berhampiran Taman Esplanade (Benteng) sekarang. Tapak Perkuburan Cik Timah.

Selain dari itu dikesahkan juga bahawa terdapat sebuah perkampungan di hulu Kampung Teruntum yang dibuka pada tahun 1854 oleh orang Melayu dari daerah Sumatera. Mereka diketuai oleh Encik Besar (4). Tempat ini kemudiannya dikenali dengan nama Kampung Orang Kuantan dan lama kelamaan panggilan ini di pendekkan kepada perkataan "Kuantan" dan kekal sehingga ke hari ini.

patutlah kompleks teruntum tu ada kat kuantan tue...jenuh aku pk...dari mane ayat teruntum tueh..