PDA

View Full Version : Baja abu tandan & PKS


tms
22-01-2009, 11:10 PM
salam all..
offer....

Harga untuk 1 ton
Grade A Rm 370.00
B Rm 270.00
C Rm 210.00
mill Kluang - johor
hah nah :eek::eek::)):)) aku jual baja pulak :eek::eek::)):))

Latest info
Mill Segamat Johor
bunch ash -abu tandan - 2000 ton monthly
Gred A - Rm340
Gred B - RM290
Gred C - RM240

PKS - RM 125 - 1500 monthly

Decanter Cake - Rm 370

All price in - ton

All fertilizer is Open burning more than 20 years.,.

28/01/2009
PKS - rm 200 w/T to BKH
Per tonne..
250tonne daily... :)cgrock:)cgrock

ulam
22-01-2009, 11:22 PM
Takper asal barang jadi duit.. :))

Kita punya deal apa cita baii... :-?

tms
22-01-2009, 11:48 PM
Takper asal barang jadi duit.. :))

Kita punya deal apa cita baii... :-?

suma no aku dah bagi hang nyer.. sabaq bro..:)cgrock:)cgrock:)cgrock

ulam
23-01-2009, 07:58 AM
Wokehh cari yg guniene.. :)paid

gengjawa
23-01-2009, 08:07 AM
apa mcm rupa bentuk baja nie yer?
sesuai tuk tanaman apa?
camne sukatan?
kaedah membaja?
khidmat penghantaran mcm mana?

AlchemisT
23-01-2009, 08:13 AM
takder gambo ker....

tms
23-01-2009, 12:41 PM
apa mcm rupa bentuk baja nie yer?
sesuai tuk tanaman apa?
camne sukatan?
kaedah membaja?
khidmat penghantaran mcm mana?

bro..mintak maaf ler.. kihdmat penghantaran amik sendri..

1. Baja dari abu tandan di buat dengan cara membakar secara terbuka atau kiln macam buat arang, baja dari bahan bakaran bioplant juga dikenali sebagai biochar fertilize,
selain tandan sawit,
sekam padi,
jerami,
kayu atau habuk gergaji,
najis haiwan dan sebarang bioproduct boleh dijadikan Biochar.
Biochar mengandungi potash atau potassium carbonate, phosphate, iron, manganese, boron, dan juga zink. abu dari pembakaran bahan tadi menandungi 90% water soluble garam mineral dan mudah di serap pokok.

ada juga pengusaha yang gunakan utk proses kurangkan asid .. pasai masa berkebun tuh depa pakai baja beracid untuk proces pencepatan..

2.Abu tandan merupakan bahan alternatif yang boleh digunakan bagi menggantikan baja kimia.
Ia digunakan di kawasan yang mempunyai kemasaman (keasidan) tanah yang tinggi.
Abu tandan bersifat alkali yang tinggi iaitu pada paras pH12 dan amat sesuai digunakan di kawasan tanah gambut, asid sulfat dan berpaya.
Di Bera sebanyak 30% daripada kawasannya merupakan kawasan rendah dan air mudah bertakung. Keadaan ini menyebabkan berlakunya ‘pengikatan nitrogen’ (nitrogen fixation) dan mengakibatkan kemasaman tanah meningkat.Bagi mengurangkan kemasaman tanah, abu tandan ditabur bagi menggantikan baja kimia Muriate of Potash (MOP).
Sebelum abu tandan ditabur, parit perlu digali di kawasan yang bermasalah. Teknik pembajaan yang dilakukan adalah secara tabur terus (manual) atau menggunakan jentera penyembur (spreader).
Pembajaan dengan jentera adalah lebih cepat tetapi terhad kepada kawasan antara lorong tanaman manakala pembajaan secara manual mengambil masa yang lama.
Pembajaan akan lebih berkesan dengan menggabungkan kedua-dua kaedah kerana ia lebih menyeluruh dan dapat dilakukan dalam tempoh yang berpatutan.Semasa membaja menggunakan abu tandan.

Safety and pre-coution
langkah-langkah keselamatan perlu dititikberatkan supaya abu tandan tidak terkena pada permukaan kulit dan mengelakkan gangguan pernafasan.
Penggunaan abu tandan memberi beberapa kebaikan - Keasidan tanah boleh dikurangkan kerana ia boleh meningkatkan aktiviti mikrobiologi tanah dan mengurangkan unsur nitrogen daripada tanah berasid.
Abu tandan sesuai digunakan bagi menggantikan baja kimia dengan kandungan nutrien yang sama kerana nutrien dari sumber organik adalah lebih baik untuk pertumbuhan pokok.
Penggunaan abu tandan dapat menjimatkan kos baja sehingga 70% dan ia juga merupakan salah satu amalan pertanian yang baik (GAP).Selaras dengan Dasar Amalan Pertanian yang baik serta mesra alam, amalan pembajaan menggunakan baja organik seperti abu tandan adalah digalakkan kerana dapat mengembalikan nutrien kepada tanah dan mengawal keseimbangan ekologi alam sekitar.

nak buat tanam dokong pun boleh.. cili api pun boleh...


Gambar dan exact prduct lain .. klao percaya pada gambar nanti saya googlekan dan paste kan.. .. anda di alu alukan untuk melawat mill.. Sebagai mana yang di beritahu ia nya masih lagi dalam arang.. dan tidak hancur.. masih dalam arag lagi.. and white color..
yang kalor hitam pun ada..
kalo genuine nak beli sila lah emailkan detail. dan dtg melawat mill Kalo tak puas hati..

harga tak jamin sampai biler.. pasal demand semakin tinggi and supply tak cukup..

kemampuan mill cuma untuk 40 tan sehari.. mill kecik jer..

Sekian terima kasih..

P/s- jangan lupa minggu hadapan kita ada test mingguan dalam subject baja abu tandan.. sila print lotehan ini dan sebarkan kepada yang lain..


~X(~X(~X(:(scam:(scam:(scam~X(~X(~X(:)cgrock:)cgro ck:)cgrock:)cgrock

tms
23-01-2009, 01:20 PM
takder gambo ker....

bro kat johor kan.. jom kita pi tgk mill.. lagi puas hati.. :)cgrock:)cgrock:)cgrock

tms
23-01-2009, 01:22 PM
Wokehh cari yg guniene.. :)paid


memang genuine bro... tapi genuine tanya jer.. tang nak beli diam jer.. :)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:(scam:(scam

tms
23-01-2009, 03:02 PM
Latest info
X - Mill Segamat Johor
bunch ash -abu tandan - 2000 ton monthly
Gred A - Rm340
Gred B - RM290
Gred C - RM240

PKS - RM 125 - 1500 monthly

Decanter Cake - Rm 370

All price in - ton

All fertilizer is Open burning more than 20 years.,.
Payment 30% to lock .. 70% after loaded..
timbang lorry..
to be transparent to all buyers.. you are welcome to visit and visualize your future purchase item..

Sekian trima kasih..

tms
29-01-2009, 01:25 PM
ksiupskit untuk hrinih..

tms
30-01-2009, 12:44 PM
new info..
rm 200 per tonne pks .. monthly 5000 tonne daily 250 tonne..
from terengganu and delivery to bukit kayu hitam..

tms
31-01-2009, 12:15 AM
new info as for tis time.. ready seller at rm 200 per tonne with transport to BKH for pks and ready buyer at minimum price rm230 per tonne..once lorry arrived at BKH you will received TT from the purchaser(S) ... bump up!!!!