PDA

View Full Version : Lebih Baik Beli(jimat) Kereta Lelong Dr Beli Kat Used Car Dealer.(Rumusan pg 10)..


Pages : [1] 2 3 4 5

asrul07
19-01-2009, 12:48 AM
Salam semua geng2 CG.

Tujuan saya open thread ni sebab:
1- nak memastikan dan bincang kebaikan utk berjimat jika beli kereta lelong dr beli kat used car dealer.
2- bole buat duit kan (side income)kalau pandai join lelong-melelong ni.
2- tips utk beli kereta lelong (i.e tempat,time,style pem bidder)

Saya nak beli kete.Nak beli baru macam mahal.sebab refer harga 2nd jauh beza padahal x la lama sgt.Ada gak dpt info skit2 kata beli kete lelong lebih murah.Lagi pun kebanyakkan used car dealer pun beli kete lelong gak.So,bole x share info/pengalaman o apa2 yg patut saya tahu seblm beli kete lelong ni..Harap semua geng2 CG bole share utk kebaikan kita bersama..:)cgrock

p/s: Pernah pergi kat G-Mart Kajang.Kereta auction jenis iswara bole dpt serendah RM1500 je.Wira serendah 10k...ingat nak tgk lagi next week.Td tu belajar2 je dulu.tp xde cikgu pun..

Alhamdulillah..tercapai jugak tujuan thread ni di buka.Byk Ilmu yg dpt dishare kat sini..

Special BIG THANKS to bro Azrine kita..mmg otai..mmg byk membantu..:)cgrock:)cgrock:)cgrock

apa2 hal,bole refer kat dia yea..tp jgn la pm,post je kat sini.biar share ramai2..den ni x pandai pun.tu pasal la bukak thread ni pasal nak cari otai mcm bro azrine kita tu..

GD luck semua!! happy bidding:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

endingman86
19-01-2009, 12:49 AM
aku tak tau ape2 pasal lelong nie...sesape yang otai leh ler bantu...aku nak port....

asrul07
19-01-2009, 12:51 AM
aku tak tau ape2 pasal lelong nie...sesape yang otai leh ler bantu...aku nak port....

x de hal..belajar sesama

asrul07
19-01-2009, 12:53 AM
setahu aku,sesetgh auction centre nak deposit kalau nak reg sbg bidder.tp ada gak yg x payah..susah gak kan kalau ada dep tp kete yg kita aim tu ramai yg nak..bole dpt blik ke deposit tu?

azrine
19-01-2009, 01:22 AM
salam asrul..

bab lelong kete nie..kalu nak tau banyak bender dia..but since you dah open thread nie..saya bule turunkan ilmu yg saya ada kat sesiapa yg berminat..

actually..G-Mart Corporation adalah antara pioneer buat kete lelong kat Msia nie..back year 1999-2000 dulu..masa tuh economic baru nak recover..kalu nak kata lelong rumah tuh..masa tu pon tak banyak sangat..

at that time..saya masih keje ngan bank..kami punya store berhampiran ngan G-Mart kat Subang tu..

so..masuk tahun 2001 - 2004..activiti lelong kete nie jadi cam cendawan tumbuh..banyak gak yg bukak store simpan kete..di samping skali buat lelong kete..

but..masuk jer tahun 2006 spai skang..lelong kete dah tak menjadi tarikan..especially kat used car dealer..coz macam2 factor..but paling bagi impact..masa kerajaan announced NAP ( New Automotive Policy)..masa tuh..use car dealer pening..dan azab dia sampai ler skang..

but..actually it is a good gak..especially pada org2 macam Asrul yg nak beli kete lelong nie..

Harga lelong kete nie..kalu nak tau..mengambarkan kelemahan economic..but yg tu tak nak ler discuss..

cam Asrul tgk tadi..Iswara RM1,500..Wira RM10K..tu belum lagi kete2 lain..dan tu kat G-Mart Kajang jer..belum lagi kat G-Mart Subang dan cawangan2 dia serata Msia..cam kat Johor, Terengganu, Alor Star, Langkawi etc..

tu belum lagi kat lain2 pelelong..cam KSL di Sg Tua, Selayang..atau OBl kat Jalan Semarak..banyak sebenarnya pelelong2 kete nie..kat KL..dan serata Msia..


setahu aku,sesetgh auction centre nak deposit kalau nak reg sbg bidder.tp ada gak yg x payah..susah gak kan kalau ada dep tp kete yg kita aim tu ramai yg nak..bole dpt blik ke deposit tu?


actually..auction center ada dia punya ruling dia..dan salah satu darinya cam asrul tanya nie..pasal deposit..

kalu asrul tak dapat bid kete yg asrul nak..asrul bule amik duit deposit asrul..at anytime sebelum action tu tamat..kalu auction tu dah tamat..lagi lambat ler..coz ramai org beratur..

action center pon..ada ruling depa dan normally..depa akan inform kat listing yg depa bagi kat asrul tu..depa punya procedure2 dia..

ok..kita sambung di lain waktu..


wassallam..


:)cgrock

asrul07
19-01-2009, 01:36 AM
bagus tul info..mg membantu tu..pas ni hrp lebih ramai bole guna kaedah yg berjimat utk beli kete..

tEnuKLang
19-01-2009, 02:03 AM
cmana plak ngn risiko2 beli kete lelong nh? anyone? :D

asrul07
19-01-2009, 02:37 AM
cmana plak ngn risiko2 beli kete lelong nh? anyone? :D
entah.cuma kena pandai pilih la..kalau x,byk kena repair

azmi8888
19-01-2009, 02:42 AM
cmana plak ngn risiko2 beli kete lelong nh? anyone? :D

takut terkena kereta potong n sambung je... kena bawa mekanik yg pakar semasa nak buat pemilihan kereta... kalau tak salah aku... lepas dapat kereta tu kita ada masa 3 minggu utk bayar full pada pelelong harga yg kita menang bid tu(yg ni kena buat loan la)

neceolite
19-01-2009, 02:46 AM
good info .. kasik lagi sifu

tEnuKLang
19-01-2009, 02:54 AM
good info .. kasik lagi sifu

a'aa..aku nak beli kete kebal lelong nh...:D

Jeb
19-01-2009, 03:14 AM
bila lagi nak sambung ni:D

Long Kai
19-01-2009, 03:27 AM
nak tanya..katakan kita dah win bid....so keta tu boley bawak balik terus ke?

azrine
19-01-2009, 08:11 AM
cmana plak ngn risiko2 beli kete lelong nh? anyone? :D

kalu bercakap pasal risiko nie..normally too general..

begini ler..kalu kita beli kete baru pon..risiko dia pon tetap ader..but minimize ler..coz ader waranty +++..

sama gak kita beli kete second hand..ada dia punya risiko dia gak..bukan sumer kete 2nd hand nie bagus..but kita kene perhati juga..

cam kete lelong nie..risiko dia memang ada..but normally auction house akan publishkan dalam listing kete tersebut..dan normally gak..kete2 nie dah dibuat Puspakom inspection utk menentukan kete nie bebas dari kete potong..(namun ada gak yg terlepas dari pandangan VE Puspakom tersebut..standard :D)

namun..ada juga bender2 yg bakal pembeli perlu lihat dan kene ambik perhatian..cam kenderaan yg anda minat tu..anda kene buat pemeriksaan kat JPJ dan PDRM..takut kete tersebut ada kes2 berat seperti kecurian, rompakan dll..yg nie..sesetengah auction house yg buat pemeriksaan dengan JPJ atau PDRM..bukan sumer..and anda kene buat pemeriksaan sendiri lah..

berkenaan dengan engin..normal..wear & tear..ler..but..dinasihatkan anda membawa sesorang yg betul2 mahir berkenaan dengan engin kete ni..but cam asrul kata..kalu dah RM1,500..berbaloi..nak tukar engin pon..dlm RM800 siap pasang kan..

wassallam

:)cgrock

fnd75
19-01-2009, 08:15 AM
best2 punye info nih... tq all :D

azrine
19-01-2009, 08:26 AM
takut terkena kereta potong n sambung je... kena bawa mekanik yg pakar semasa nak buat pemilihan kereta...

dia begini..azmi..

auction house ada perjanjian dengan PUSPAKOM dlam menentukan kete tersebut bebas dari potong & sambung..

cam saya kata tadi..PUSPAKOM akan membuat pemeriksaan sebelum autcion dibuat..ini adalah salah satu service yg diberikan oleh auction house kepada bakal pembeli..dan juga menjalankan tanggungjawab depa kepada keselamatan pembeli..

namun..jika kita 'terbeli' kete potong..dan auction house tidak mempamerkan keadaan sebenar kete tersebut..anda bule membuat rayuan untuk full refund..but kene ada cara dia..

walaupun..setiap kete tersebut dah diperiksa oleh PUSPAKOM..anda diwajibkan untuk membuat pemeriksaan anda sendiri di PUSPAKOM..adalah dinasihatkan dlm masa seminggu selepas kete tersebut direleasekan kepada anda..kerana..anda dapat mempastikan keadaan sebenar kenderaa tersebut..sila bawa sumer documen auction yg ada pada anda..pihak PUSPAKOM tak akan menahan kete anda..

kalau tak salah aku... lepas dapat kereta tu kita ada masa 3 minggu utk bayar full pada pelelong harga yg kita menang bid tu(yg ni kena buat loan la)

actually..anda bule amik kete tu pada bile2 masa saja..sekiranya anda ada cash..skang pihak auction house dah mengetatkan procedure mereka..anda kene membayar in full amount dlm masa 10 hari dari tarikh lelongan tersebut..

yg nak buat loan nie..actually..pihak bank terbabit ada membuat loan utk kete lelong nie..but margin of financing..maybe tak macam 2nd hand value..but based kat auction value jer..yg nie better anda pi tanya kat bank tersebut kalu nak further detail..normally depa bagi loan..utk kete yg bersesuaian dan melepasi certain had auction value tu..


wassallam


:)cgrock

azrine
19-01-2009, 08:28 AM
a'aa..aku nak beli kete kebal lelong nh...:D

kete kebal..ada buat lelong kat Russia sana..pi la..:)):)):))

tambang sendirik2..ok..:eek::eek::eek::eek:


:)cgrock

azrine
19-01-2009, 08:39 AM
nak tanya..katakan kita dah win bid....so keta tu boley bawak balik terus ke?

kalu kita dah win that bid..kita punya deposit akan dikira sebagai pendahuluan kepada kete tersebut..

but..better you check..ada sesetengah auction house charge depa punya premium..iaitu..cost yg perlu dibayar oleh pembeli kepada auction house tersebut..

normally..depa akan bagi breakdown..masa you sign contract auction tu..perhatikan betul2..baper charge premuim oleh auction house..or better sebelum you bid..you bertanyakan kepada staff auction house tersebut..baper dia punya premium charges..

kete tak bule anda bawak balik...selagi full auction payment tidak dijelaskan di bank..cam saya kata tadi..tempoh pembayaran full payment tersebut bergantung pada auction house dan bank..but normally dlm masa 10 hari..

once you bayar in total kat bank..pihak bank akan memberikan segala document tukar milik untuk anda membuat pertukaran hak milik kepada nama anda..dan pihak bank akan memberikan surat kuasa untuk anda mengambil kete yg telah anda lelong tu..

but..utk keselamatan..adalha dinasihatkan kepada pembida yg berjaya..agar memeriksaan kete anda sebetulnya..cth kalu ada radio pastikan brand dia..kalu tayar..pastikan jenama dia..kalu ada sport rim..sila pasti jenama dia (if any)..kalu bule..just snap all yg berkaitan kat camera phone anda..dan simpan..

bukan apa..ada ssetengah auction house nie..staff dia panjang tangan..tu jer..dan depa pikir..once kete tu masuk ke store depa..kete tu takkan diambil balik oleh peminjam..dan pembida juga kene amik langkah2 tersebut utk pre-cautious..tu jer..

wassallam

:)cgrock

azrine
19-01-2009, 08:41 AM
bila lagi nak sambung ni:D

dah sambung dah Jeb..

kalu ada soalan..saya akan menjawab..but..jangan ler soalan yg berkali2 tanya..dan dah berkali2 dijawab..

bowing ler plak..:D

wassallam..


:)cgrock

mantoya
19-01-2009, 09:10 AM
tq Azrine...info yg bgune

Lobey
19-01-2009, 09:21 AM
masa tengah bid tu jangan lah dok bertanding dgn agent2 keta lain. biar dia org compete sesama mrk dulu.ntt tak pasal2 kene beli keta pd harga tinggi.

azrine
19-01-2009, 09:36 AM
masa tengah bid tu jangan lah dok bertanding dgn agent2 keta lain. biar dia org compete sesama mrk dulu.ntt tak pasal2 kene beli keta pd harga tinggi.

tak juga bro..

dia punya trick simple jer..

sebelum you nak bid..you dah tgk kete tuh..and study the current market price..dan you traget baper you punya budget..then stick to your budget..

katalah..you nakkan wira..reserve price dia katakan RM5K..market kete tu say katakan dlm RM15K..you punya budget katakan dlm RM8K..than stick to your punya budget..

if during bidding tu..harga bidding tak surpass budget you..you dah kire untung..but..kalu dia surpass budget you..terpulang kat you..samada nak truskan or stop kat situ..

the main thing..you sanggup atau tidak angkat tangan tu..coz from my experience..ramai yg tak baper berani angkat tangan masa 1st time nak bid..but..bile dah sekali angkat tangan..tangan you plak tak nak turun2..:))

that one is from my personal ecperience..tu yg ramai terlajak..dan bid above dorang punya budget..dan kene bayor dengan harga yg lebih tinggi..

kalu nak kata berlawan..memang auction kene berlawan harga ngan bidders yg lain..but if you follow the simple trick..you will be in safe side..

kekadang..you punya la budget..but..none of the bidders berminat kat kete tu..maybe you sorang jer..tak ker untung masa tuh..safe banyak tuh..

wassallam..


:)cgrock

tEnuKLang
19-01-2009, 11:28 AM
hehe...bid trick...
info yg bgus...
thanx mr azrine..! :)cgrock

endingman86
19-01-2009, 12:11 PM
biase kalau kite nak bid nie?kite kene bayar pendahuluan kan...katekan kalau kite tak dapat nak bid....duit yang tu dapat balik x???ala...duit nak masuk auction tue...rm1k ke rm500 ntah...

azrine
19-01-2009, 12:24 PM
biase kalau kite nak bid nie?kite kene bayar pendahuluan kan...katekan kalau kite tak dapat nak bid....duit yang tu dapat balik x???ala...duit nak masuk auction tue...rm1k ke rm500 ntah...

yup..tu soalan dah berjawab..pada awal thread berkenaan dengan deposit..

kalu kita tak bayo deposit..kita tak bule amik bahagian dalam bidding proses..dan deposit tu..akan dipulangkan balik sekiranya kita gagal dalam attempt kita nak dapatkan mana2 kete..

kita bule claim deposit kita at anytime..during or selepas tamat auction process..but kalu dah abih baru nak claim..lamabt ler..kene beratur..:))

deposit berbeza2 mengikut auction house..but ghaser skang nie dlm RM1,500..means RM1,000 utk deposit kat kete tu..then RM500 tu for being premium to auction house..

once you become a successful bidder..say you bid 10K..the remaining balance of RM9K..you kene jelaskan kat bank..as RM1,000 tu dah become deposit..


wassallam

:)cgrock

asrul07
19-01-2009, 04:59 PM
bagus tul azrine nyer info..patut dia yg bukak thread ni..hehe

asrul07
19-01-2009, 05:01 PM
tp pengalaman den yg sehari tu je masa p tempat lelong tu,org yg bid x kan up harga lebih dr 2-3 ribu dr reserved price.ada sesetgh kete tu,langsung xde org nak bid..

asrul07
19-01-2009, 05:02 PM
tp rasa2 minggu ni adalah hari yg bagus utk bid,ramai yg cuti raya cina ni..x ramai yg join.diorg g shopping baju,aku g shopp kete..:eek::eek:

sleepsheep
19-01-2009, 05:08 PM
tp rasa2 minggu ni adalah hari yg bagus utk bid,ramai yg cuti raya cina ni..x ramai yg join.diorg g shopping baju,aku g shopp kete..:eek::eek:

fulamak, dah ada civic nak angkat lagik kete ker?? kaya sungguh laa..mesti projek masyuk nihh..

asrul07
19-01-2009, 05:12 PM
fulamak, dah ada civic nak angkat lagik kete ker?? kaya sungguh laa..mesti projek masyuk nihh..
alamak.nak beli pun kete rege RM8k je.apa yg kaya nyer..sebab x kaya la beli kete lelong.kalau kaya,mau nyer aku beli kete kat used car tu.haha..

ruspadu
19-01-2009, 05:23 PM
dulu2 selalu gak ke Gmart Subang tu... ikut abg ipar
beli keta utk jual...
masa tu ramai used car dari kelate dtg beli keta kat situ..
skarang x tau mcm mna..

asrul07
19-01-2009, 05:23 PM
so far den tahu tempat lelong G-Mart je.yg lain2 tu xde info la.setakat tahu nama je.tempat x tahu

asrul07
19-01-2009, 05:25 PM
tp.adakah G-mart tu paling bagus/baik nyer tempat lelong? ada yg ok lagi x?

sleepsheep
19-01-2009, 05:27 PM
alamak.nak beli pun kete rege RM8k je.apa yg kaya nyer..sebab x kaya la beli kete lelong.kalau kaya,mau nyer aku beli kete kat used car tu.haha..

elehh..beli kete RM8k tok main drive ekk??:p

pengalaman member aku beli kete lelong kt subang..near airport topmart ke ape nama dia..aku cite yg aku igt jela...

event 2 ari..1st day tgk kete shj..takleh sentuh..boot pom tak bukak..kite pilih kete yg nak dibid..bagi nama kat kaunter ngan deposit skali..dia akan bagi nombor.

esoknya, acara lelong berlangsung. kite hanya leh masuk bid dekat kete yg kite pilih smlm tuh jerr...menang bid, bayar balance kete...

maklumat aku tak lengkap..tp kesimpulannye..kalo ada cash mmg best la bidding nihh..ekekekke:))

putat76
19-01-2009, 05:31 PM
tp.adakah G-mart tu paling bagus/baik nyer tempat lelong? ada yg ok lagi x?

raya cina ni ko gi sana ke

asrul07
19-01-2009, 05:31 PM
elehh..beli kete RM8k tok main drive ekk??:p

pengalaman member aku beli kete lelong kt subang..near airport topmart ke ape nama dia..aku cite yg aku igt jela...

event 2 ari..1st day tgk kete shj..takleh sentuh..boot pom tak bukak..kite pilih kete yg nak dibid..bagi nama kat kaunter ngan deposit skali..dia akan bagi nombor.

esoknya, acara lelong berlangsung. kite hanya leh masuk bid dekat kete yg kite pilih smlm tuh jerr...menang bid, bayar balance kete...

maklumat aku tak lengkap..tp kesimpulannye..kalo ada cash mmg best la bidding nihh..ekekekke:))
mcm kurang bagus je tempat tu.rugi la x leh check kete.buat nya rosak byk.rugi je beli wpun murah.tapi yg kat G.Mart tu,lelong hari sabtu/ahad, bole tgk kete ari rabu tu.bole check perabih.so,masa lelong tu,nampak macam ter'noda' je kete2 tu.tp apa2 bagus la.check utk kita puas hati.

asrul07
19-01-2009, 05:33 PM
raya cina ni ko gi sana ke
dlm perancangan mcm tu.tp kena la bole attend utk check kete rabu ni dulu.kalau x kira mcm rugi je,nak beli kete,tp x tgk dulu..tp mgkn gak aku hold/postpone nak kumpul maklumat byk2 dulu dlm thread ni.risau menyesal kalau terburu2..tp tggu lama2,duit lak habis buat beraya..haha

asrul07
19-01-2009, 05:36 PM
V6 thn 2001 kut,sold at RM22k masa ari tu..murah siot.itu pun paling byk org bidd.sekali bidd RM500 up.bapak aku beli dulu pun 100k..lain kali jgn beli baru la..

sleepsheep
19-01-2009, 05:37 PM
mcm kurang bagus je tempat tu.rugi la x leh check kete.buat nya rosak byk.rugi je beli wpun murah.tapi yg kat G.Mart tu,lelong hari sabtu/ahad, bole tgk kete ari rabu tu.bole check perabih.so,masa lelong tu,nampak macam ter'noda' je kete2 tu.tp apa2 bagus la.check utk kita puas hati.

itu la pasai..aku musykil gak takleh nak tgk2 kete dlu..taktau la kalo member aku wat2 cite plak..:))

http://www.apac.com.my/home.html

kt cni member aku beli...

putat76
19-01-2009, 05:37 PM
dlm perancangan mcm tu.tp kena la bole attend utk check kete rabu ni dulu.kalau x kira mcm rugi je,nak beli kete,tp x tgk dulu..tp mgkn gak aku hold/postpone nak kumpul maklumat byk2 dulu dlm thread ni.risau menyesal kalau terburu2..tp tggu lama2,duit lak habis buat beraya..haha

dulu aku rajin gak ar pegi sana ngan bapak aku
skang dah pindah
aku pun berhajat gak nak carik satu
ko tak try ke yang closed tender ngan hafiz

asrul07
19-01-2009, 05:41 PM
itu la pasai..aku musykil gak takleh nak tgk2 kete dlu..taktau la kalo member aku wat2 cite plak..:))

http://www.apac.com.my/home.html

kt cni member aku beli...
x updated laa..ko try check G-Mart,siap ada tarikh,tempat,ngan list kete utk di bidd..web,google sendiri..hehe

asrul07
19-01-2009, 05:43 PM
dulu aku rajin gak ar pegi sana ngan bapak aku
skang dah pindah
aku pun berhajat gak nak carik satu
ko tak try ke yang closed tender ngan hafiz
apa yg di tawar kan? apa beza tender ngan lelong?

putat76
19-01-2009, 05:58 PM
apa yg di tawar kan? apa beza tender ngan lelong?

yang tu ko tak perlu nak bis ngan sesiapa kot
ko try ar usha

asrul07
19-01-2009, 06:05 PM
yang tu ko tak perlu nak bis ngan sesiapa kot
ko try ar usha
usha kat mana?

asrul07
19-01-2009, 06:15 PM
tapi rasa aku,kete lelong ni x la teruk sgt nak repair.sebab kete2 tu d lelong lepas kena tarik.kete hanya bole di tarik semasa d luar rumah/tgh drive. mean,mesti la kete tu elok.kira bole jln lagi..

azrine
19-01-2009, 08:45 PM
bagus tul azrine nyer info..patut dia yg bukak thread ni..hehe

tak kisah sapa2 pon bule bukak thread asrul..

kekadang thread yg kita bukak tu..tak mendapat sambutan..

actually..baguih gak you bukak thread nie..bule kita membantu kepada sesiapa yg berminat..

tu jer niat saya..


wassallam


:)cgrock

azrine
19-01-2009, 08:49 PM
tp pengalaman den yg sehari tu je masa p tempat lelong tu,org yg bid x kan up harga lebih dr 2-3 ribu dr reserved price.ada sesetgh kete tu,langsung xde org nak bid..

depend gak pada keadaan kete tersebut..

kalu kete tu masih baru, everything intact, harga kene, memang ramai yg bid..

but..agreed..paling2 tinggi pon bidder akan place bidding dlm 2-3 ribu jer..

wassallam


:)cgrock

azrine
19-01-2009, 08:52 PM
dulu2 selalu gak ke Gmart Subang tu... ikut abg ipar
beli keta utk jual...
masa tu ramai used car dari kelate dtg beli keta kat situ..
skarang x tau mcm mna..

kalu pi skang..suasana dah kurang meriah dia..compared 4-5 tahun yg lepas..

skang..kalu you biasa pi sana..you akan dapat tgk majority muka2 yg sama jer..

sama gak..kalu you pi mana auction center serata KL nie..


wassallam


:)cgrock

azrine
19-01-2009, 08:57 PM
so far den tahu tempat lelong G-Mart je.yg lain2 tu xde info la.setakat tahu nama je.tempat x tahu

ada lagi..kalu kat KL nie..tak nak amik negeri2 yg lain..

1. G-Mart ada kat Subang & Kajang;

2. KSL ada kat Sg Tua, Selayang;

3. OBL ada kat Jln Semarak;

4. Too Warehouse ada kat Selayang;

5. IPAA kat Balakong..but skang nie dah makin malap..

6. Mick Ayub kat Keramat;


wassallam

:)cgrock

azrine
19-01-2009, 09:05 PM
itu la pasai..aku musykil gak takleh nak tgk2 kete dlu..taktau la kalo member aku wat2 cite plak..:))

http://www.apac.com.my/home.html

kt cni member aku beli...

APAC merupakan antara tempat lelongan paling berprestige tinggi..malah antara yg terawal menjalankan activity lelongan di KL..

ramai pelelong menjadikan APAC sebagai model utk memperbaiki service depa..dan kete yg dilelong dijalankan secara telus..

kalu nak katakan pasal tak bule start, tak bule tengok dalaman kete, tak bule itu dan ini, actually utk kebaikan semua pihak..but kat APAC kete tersebut diarak oleh staff dia semasa lelongan dijalankan..dan dengan ini akan memberikan keyakinan tinggi pada pembida..

but skang..APAC dah tinggal dalam sejarah..coz operasi APAC dah diberhentikan pada 5/12/2008 yg lalu..

wassallam


:)cgrock

ruspadu
19-01-2009, 09:11 PM
APAC merupakan antara tempat lelongan paling berprestige tinggi..malah antara yg terawal menjalankan activity lelongan di KL..

but skang..APAC dah tinggal dalam sejarah..coz operasi APAC dah diberhentikan pada 5/12/2008 yg lalu..

wassallam


:)cgrock

dah tinggal arwah rupanya Apac ni...
dulu sempat juga beli perabut lelong kat sini...:o:o

azrine
19-01-2009, 09:12 PM
dulu aku rajin gak ar pegi sana ngan bapak aku
skang dah pindah
aku pun berhajat gak nak carik satu
ko tak try ke yang closed tender ngan hafiz

closed tender ngan action is totally berbeza..some of comparison dia..

closed tender dibuat secara ballot dan akan diumumkan selepas tender tu ditutup..process dia..kalu kat bank ler..memang very hetic skit..coz banyak keje yg kene buat..dan ada unsur2 yg tak telus..so kene paham ler kan..bile dah tak telus..macam2 bule jadi..

whereas..auction dibuat secara terangan..process dia cepat..kita dapat tau sapa pemenang dia kat situ jugak..dan raser kurang telus tu dapat diatasi..walaupon bule dibuat..:))

but..at the end..sapa yg dapat kete tu yg kene bayar the full amount..coz dia dah bid kete tu..:D


wassallam..


:)cgrock

azrine
19-01-2009, 09:21 PM
tapi rasa aku,kete lelong ni x la teruk sgt nak repair.sebab kete2 tu d lelong lepas kena tarik.kete hanya bole di tarik semasa d luar rumah/tgh drive. mean,mesti la kete tu elok.kira bole jln lagi..

sepatutnya la asrol..coz kete ni ditarik balik oleh pihak bank..but kene gak ingat..keadaan kete tu ditarik macam mana..kita tak tau gak..maybe kete tu dah lama tersadai..or lama dah tak service dan sebagainya..

lagi satu..kete tu tersadai kat store pelelong lebih kurang 1 bulan (tu waktu paling cepat sebelum dia dilelong)..dengan hujan..panas..keadaan kete yg bagus pon bule jadi tak bagus..

tu belum lagi..kecuaian staff store pelelong tersebut..maybe dalam 10 org staff dia..2-3 org yg panjang tangan..tukar barangan kete sebelum kete tu dilelong..

ini pengalaman saya sendiri..penah tangkap depa nie..masa buat keje..kami terminate/gantung perkhidmatan depa..

kete hanya bole di tarik semasa d luar rumah/tgh drive..

harap maklum..kete kalu dah dikeluarkan surat tarik..ada bermacam2 cara penarik kete akan buat untuk mendapatkan kembali kete tu..samada secara halal atau secara tak halal..

so..berhati2..kalu kete anda udah melepasi 2 bulan tak berbayo..:D


wassallam

:)cgrock

azrine
19-01-2009, 09:25 PM
dah tinggal arwah rupanya Apac ni...
dulu sempat juga beli perabut lelong kat sini...:o:o

penah tengok perabot Itali..harga pasaran kat RM50K..jual dgn harga RM8K+++ jer..

masa tuh..auctioneer dia..Mr Charles McLean..antara auctioneer terbaik yg pernah saya dampingi..dan belajar selok belok bidding dan auction..

wassallam

:)cgrock

rakyat_jelata
19-01-2009, 09:30 PM
hmm...
menarik nie...
kat mana lg ada tempat lelong..
aku pun nk blajar lah...

mylaiwan8
19-01-2009, 10:10 PM
terima kasih for your info... azrine

azrine
19-01-2009, 10:10 PM
hmm...
menarik nie...
kat mana lg ada tempat lelong..
aku pun nk blajar lah...

kalu ikut..kat setiap negeri ada lelongan kete dibuat:-

1. Johor - GMart, OBL, KSL & Too Warehouse;
2. Melaka - kat Batu Berendam..lupa lak nama pelelong dia;
3. N9 - tak der..coz dah dekat sangat ngan KL;
4. Perak - Focal Park & Too Warehouse
5. Penang - Focal Park, Too Warehouse, Naluri, KSL
6. Kedah - GMart & Focal Park
7. Kelantan - Focal Park
8. Terengganu - GMart, Focal Park & MNH
9. Pahang - KSL
10. Sarawak - Praise Million (yg ni jer tau);
11. Sabah - Praise Million (sama gak..yg nie jer tau).

tempat tu..kene carik sendiri ok..dah tak ingat sangat..but utk local people maybe yg tau mana2 yg tak disebut..atau yg dah jadi arwah..:))


wassallam


:)cgrock

azrine
19-01-2009, 10:15 PM
terima kasih for your info... azrine

sekadar membantu kepada yg berminat..

wassallam


:)cgrock

asrul07
20-01-2009, 12:39 AM
but skang..APAC dah tinggal dalam sejarah..coz operasi APAC dah diberhentikan pada 5/12/2008 yg lalu..

knpa yg hebat bole jadi arwah..?

azrine
20-01-2009, 07:20 AM
but skang..APAC dah tinggal dalam sejarah..coz operasi APAC dah diberhentikan pada 5/12/2008 yg lalu..

knpa yg hebat bole jadi arwah..?

banyak faktor kenapa mana auction house bule bungkus..

1. sudah tiada sambutan dari kalangan public;
2. tidak mampu menyerap kos yg tinggi;
3. pengurusan yg kurang efficient;
4. masalah dalaman yg tinggi;
5. tidak dapat menyediakan apa yg dijanjikan kepada pihak pelanggan;
6. tidak mampu menjana keuntungan.
7. dan lain2..

ini merupakan sebahagian yg penting mengapa sesebuah auction house tu buleh menjadi arwah..

berkenaan APAC..apa yg diketahui..kos menyelenggara serta pengurusan yg kurang efficient yg menjadi asas kejatuhan dia..disamping tidak mampu menjana keuntungan kepada holding company iaitu MAHB..

bukan senang sebenarnya nak menguruskan sesebuah auction house..tu belum lagi dengan kerenah para pelanggan seperti bank, pembida, org tarik kete, org yg kete kene tarik balik..

kos pon sebenarnya memainkan peranan yg tinggi..kerana kos untuk membuat sesuatu public auction bule menjangkau sehingga RM 50,000 utk sesetiap public auction yg dijalankan..kos pengiklanan saja sudah menjangkau RM 10,000-00..tu belum lagi kos untuk membayar pelelong, transportation, minyak..dan lain2..

namun..yg kuat serta berwawasan saja yg mampu berdaya saing..serta yg paling penting mempunyai hubungan yg akrab dengan pihak bank kerana depa nie yg menjadi penyumbang kepada jatuh bangun sesebuah auction house..

kalu kete tak masuk tempat kita..bule ker kita buat auction..dan sapa pulak yg meraih keuntungan yg tidak disangka di situ..:-?

pikir2 kan lah sendiri..:D

wassallam


:)cgrock

azrine
20-01-2009, 07:52 AM
seperkara yg penting..yg perlu dipikirkan serta diperhatikan kepada yg berminat utk membeli kete lelong adalah keujudan kad pendaftaran kete tersebut..

kalu sapa yg biasa main kete lelong nie..pasti akan tau kenapa ianya amat penting..

dalam listing terakhir yg dikeluarkan oleh auction house kita akan dapat meihat satu column 'R/C' yg ditulis 'Y' or 'N'..sekiranya kad pendaftaran kete tu ada..maka ianya akan ditanda sebangai 'Y'..dan begitulah sebaliknya jika tiada..akan ditanda sebagai 'N"..

kenapa kad pendaftaran ini penting???

kerana keujudan kad pendaftaran juga menpengaruhi harga bidaan kete tersebut..

normally..pihak bank akan meletakkan harga yg tinggi sekiranya kad pendaftaran ada dlm simpanan mereka..harga yg dimaksudkan adalah 'reserve price' utk kete tersebut..

bagi kete yg tiada kad pendaftaran..pihak bank akan menurunkan sedikit harga reserve tersebut kerana ianya melibatkan kos untuk membuat duplicate card kat JPJ..

walaupun pihak bank menyediakan segala document yg diperlukan utk membuat duplicate card yg baru..namun ianya tetap mengambil masa serta juga melibatkan kos yg bule juga dikatakan amat tinggi..bergantung pada cara penyelesaian anda dengan pihak JPJ serta PUSPAKOM..

itu adalah pengalaman saya semasa menguruskan jabatan saya semasa bekerja di bank dulu..

namun..apa yg saya ketahui sekarang..keadaan mungkin sudah berubah..dan proses membuat duplicate card adalah senang sekarang..apa2 pun ianya bergantung kepada pihak bank terbabit menyediakan document2 yg diperlukan oleh JPJ utk process tersebut..

wassallam


:)cgrock

tEnuKLang
20-01-2009, 11:44 AM
wah..asrul, hg nak p usha ke rabu nh?
aku ikut ley?
kali nih aku bawak ustazahs teman aku...:eek:

asrul07
20-01-2009, 03:24 PM
wah..asrul, hg nak p usha ke rabu nh?
aku ikut ley?
kali nih aku bawak ustazahs teman aku...:eek:
pergh!! student nak beli kete gak ker?

tok siak
20-01-2009, 04:55 PM
nak tanya sikit...

kalau keta 20k... kena bayar cash???

kintaroame
20-01-2009, 05:58 PM
Good info..Aku ada dengar kt auction ni ada org2 bank atau sapa2 yg menyamar konon2 jadi buyer sbb nk naikkan harga lelong tuh..btl ke x ni x pas ti la..

papaxjahat
20-01-2009, 07:12 PM
bagusnih.....banyak info

papaxjahat
20-01-2009, 07:14 PM
tapi yang tak puas hati kat yard nih.......selalu dorang tukar part ..memang panjang kaki dan tangan ....dorang nih

mylaiwan8
20-01-2009, 07:57 PM
KERJA YANG 'SANTAI' SETIAP BULAN!!

1. Terima Installment Payment Bila Cukup Tarikh
2. Topup EV Dengan Admin JutawanCeramic
3. Purchase Produk Dari Laman Web CeramicClub.Net

Anda layak menikmati "PROFIT SELL BACK" CBC sebanyak:
RM100 atau RM200 atau RM700
secara berterusan melalui Sistem Repurchase kami.



Nikmatilah Ganjaran Anugerah Kesetiaan Baucer Kami!


Serta Peluang Menjana Pendapatan Lumayan Melalui Networking Affiliate JutawanCeramic.Com!
-

Rebutlah Peluang Yang Hebat Ini !!

Untuk Kesejahteraan Hidup Anda,

Dan Masa Depan Anak Anda

Secara Ringkasnya.. Join Memang Untung..

http://www.jutawanceramic.com/mrbo75

Ceramic ada threat sendiri... :(scam

nqfaq
20-01-2009, 09:13 PM
kalau ada yg boleh supply info mana2 tempat auction , bagi le kat sini, kalau ada address n contact number ok gak, kalau ada website dia lagi bagus,

dealer keta ni kadang2 tu tau gak ekonomi meleset, sale kurang tapi harga taknak turun.

azrine
20-01-2009, 09:30 PM
Good info..Aku ada dengar kt auction ni ada org2 bank atau sapa2 yg menyamar konon2 jadi buyer sbb nk naikkan harga lelong tuh..btl ke x ni x pas ti la..

actually..org bank tak akan amik port pon..coz..depa dah tetapkan harga reserved tu..org bank lebih suka duduk2..sambil baca buku or..sambil makan2..:))

dan kebanyakan auction house skang akan mengambil jalan mudah..iaitu announce kan pada harga reserve..so..nak menyamar jadi buyer tu..ghaser2 tak der kot..

cuma APAC saja yg buat cam tu sebelum nie..but skang APAC pon dah jadi arwah..:D..dulu ler..3-4 years back..

wassallam..


:)cgrock

azrine
20-01-2009, 09:33 PM
tapi yang tak puas hati kat yard nih.......selalu dorang tukar part ..memang panjang kaki dan tangan ....dorang nih

tau tak per..

but..cuba dapatkan proof..cam saya tuliskan sebelum nie..

kalu tak der proof..memang kita tak bule nak buat apa pon..

cuma sakit hati jer ler..coz part dah bertukar..

wassallam

:)cgrock

azrine
20-01-2009, 09:36 PM
kalau ada yg boleh supply info mana2 tempat auction , bagi le kat sini, kalau ada address n contact number ok gak, kalau ada website dia lagi bagus,

dealer keta ni kadang2 tu tau gak ekonomi meleset, sale kurang tapi harga taknak turun.

dah ader saya tuliskan pada page2 sebelum nie..cuma kene selak2 kan lah skit..:D

kalu nak address & contact no. ..waima website sekali pon..bule googlekan..

insya-allah ader tuh..

wassallam

:)cgrock

azrine
20-01-2009, 09:38 PM
nak tanya sikit...

kalau keta 20k... kena bayar cash???

ghaser..asrul bule tolong jawabkan kot..utk tok siak kita nie..

atau pon..mintak tok siak..selak2 balik..page2 seblum nie..kene rajin ler skit ok..:D

wassallam

:)cgrock

notrexdame
20-01-2009, 09:53 PM
http://www.gmart-auction.com.my/auction.htm

asrul07
21-01-2009, 12:54 AM
ghaser..asrul bule tolong jawabkan kot..utk tok siak kita nie..

atau pon..mintak tok siak..selak2 balik..page2 seblum nie..kene rajin ler skit ok..:D

wassallam

:)cgrock
den pun still bertatih lg ni..haha

asrul07
21-01-2009, 01:24 AM
antara term and condition auction center (g-mart)

TERM AND CONDITION.
* All vehicles sold AS IS WHERE IS BASIS and subject to the condition of sales.
* No refund will be entertain for ENGINE CHANGED and BLACKLISTED by the relevent authorities.
* All attending bidders are advised to inspect the conditions of the vehicles and perform their own JPJ & PDRM search before the auction.
* For vehicle (s) without registration card, if the registration card happen to be returned / found, the fees of RM 500.00 will be imposed.
* Bidder deposit required RM1,000.00 and a Purchaser Premium RM500.00 per vehicle by Cash,Credit Card (Visa/Master) or Bank Draft (Payable to G-Mart Corp.S/B)
* Vehicle sold above RM 100,000.00 deposit required RM5,000.00 and a Purchaser Premium RM500.00 per vehicle by Cash,Credit Card (Visa/Master) or Bank Draft (Payable to G-Mart Corp.S/B)
* The purchaser shall pay the balance of the purchases in full to the Legal Owner within the period as stated in the Terms and Condition of Sales.
* The details of the vehicles as listed above are subject to change by The Legal Owner.

asrul07
21-01-2009, 01:27 AM
KSL WAREHOUSE (K. L.) SDN BHD (CO. NO.: 250956-X)
A copy of IC (above 21 years of age)
A sum of RM 1000.00 shall be deposit and payable to KSL WAREHOUSE (KL) SDN. BHD. (CO. NO.: 250956 – X)
The deposit RM1000.00 will go towards the bidding price of the vehicle, it will be refund to you upon returning of
the bid card if you decide not to bid or your bid is unsuccessful.
Buyer Premium of RM 500.00 for each vehicle. (Refundable if unsuccessful)
DETAILS

asrul07
21-01-2009, 01:32 AM
KSL WAREHOUSE (K. L.) SDN BHD (CO. NO.: 250956-X)
A copy of IC (above 21 years of age)
A sum of RM 1000.00 shall be deposit and payable to KSL WAREHOUSE (KL) SDN. BHD. (CO. NO.: 250956 – X)
The deposit RM1000.00 will go towards the bidding price of the vehicle, it will be refund to you upon returning of
the bid card if you decide not to bid or your bid is unsuccessful.
Buyer Premium of RM 500.00 for each vehicle. (Refundable if unsuccessful)
DETAILS

eapui
21-01-2009, 01:43 AM
aku minat g sini..http://www.apac.com.my/

Long Kai
21-01-2009, 01:46 AM
aku minat g sini..http://www.apac.com.my/

apac bukan dah bengkrup ke bro...

Zam_Nap
21-01-2009, 02:18 AM
nak tanyer sket

yang view kete sebelum bid tu hanyer orang yang da bayar deposit jeke leh tgk?
lepas tu 1000 untuk deposit kalo dah comfirm dapat kete kene tambah rm500 ker untuk buyer premium?

asrul07
21-01-2009, 03:32 AM
aku minat g sini..http://www.apac.com.my/
apac dah arwah daa...tgk website pun x update

azrine
21-01-2009, 07:45 AM
apac bukan dah bengkrup ke bro...

APAC bukan bankrupt..but holding company iaitu MAHB mengambil keputusan utk memberhentikan operasi APAC kerana ianya terkeluar dari apa yg mereka jalankan skang..iaitu operasi menyelenggara lapangan terbang..

operasi APAC secara rasmi diberhentikan pada 05/12/2008 yg lalu..

fakta kene betui..kang mengamuk ler plak bekas2 pekerja APAC..:D


wassallam

:)cgrock

azrine
21-01-2009, 07:49 AM
nak tanyer sket

yang view kete sebelum bid tu hanyer orang yang da bayar deposit jeke leh tgk?
lepas tu 1000 untuk deposit kalo dah comfirm dapat kete kene tambah rm500 ker untuk buyer premium?

sesiapa pon bule inspect kete tu sebelum auction dijalankan..dan sekiranya mereka berminat..mereka bule mengambil bahagian dalam action tersebut dengan mendaftar dan membayar deposit seperti apa yg telah ditetapkan oleh auction house..

actually..bayaran deposit serta pemium disekalikan semasa anda mendaftar untuk mengambil bahagian dlm auction tersebut..supaya auction house senang mendapat duit dia dulu iaitu premium..once you berjaya dalam bidding process..

wassallam..


:)cgrock

azrine
21-01-2009, 07:53 AM
aku minat g sini..http://www.apac.com.my/

musti anda ader sebab mengapa anda suka pegi ker APAC..walaupun skang dia dah tiada lagi..

citer ler skit pengalaman anda..

share ler sesama kita kat CG nie..

wassallam..


:)cgrock

nanazmi
21-01-2009, 08:13 AM
salam..

azrine keje bank mana dulu?
kat gmart subang slalu berurusan ngan sapa?

azrine
21-01-2009, 08:37 AM
salam..

azrine keje bank mana dulu?
kat gmart subang slalu berurusan ngan sapa?

dulu BCF..atau sebelum tu BBMB Kewangan..dan sebelum..sebelum tuh..Kewangan Bumiputra Berhad..but skang dah tukar nama CIMB..:D

eerrmm..G-Mart..ramai saya berurusan terutama skali ngan boss besau depa..Hj Wahid..

kalu kat Subang ngan Musa..

kalu kat Kajang ngan Ismail..walaupon dia dah berhenti skang nie..

kalu kat JB ngan Achik..kalu tak silap saya la..:D

dah lama dah..but still contact depa..


wassallam


:)cgrock

nanazmi
21-01-2009, 09:06 AM
ooooye ker...

abg mail dah lama berhenti ada 2-3 thn tak silap saya...
gmart jb dulu angah la... huhuhu, mana lak dtgnya achik...
tp angah pun dah tak keje gmart lg...
keje bcb rupanya geng2 en mat ngan shah la ni ye.... ;)
patut la byk tau pasal auction...

azrine
21-01-2009, 09:41 AM
ooooye ker...

abg mail dah lama berhenti ada 2-3 thn tak silap saya...
gmart jb dulu angah la... huhuhu, mana lak dtgnya achik...
tp angah pun dah tak keje gmart lg...
keje bcb rupanya geng2 en mat ngan shah la ni ye.... ;)
patut la byk tau pasal auction...

mat ngan shah tu ex-staff saya..

yer betui..angah..:))..bukan achik..:))..

just nak test you jer..:))

wassallam


:)cgrock

shane
21-01-2009, 10:02 AM
Boleh cerita proses pertukaran nama, nak buat r/tax, insurance - kena buat sendiri ke finance co uruskan?? & Kalau tak finance, bayar cash, mudah ke buat tu semua sendiri?? Makan masa lama tak??? Tx

azrine
21-01-2009, 10:32 AM
Boleh cerita proses pertukaran nama, nak buat r/tax, insurance - kena buat sendiri ke finance co uruskan?? & Kalau tak finance, bayar cash, mudah ke buat tu semua sendiri?? Makan masa lama tak??? Tx

thanx shane..good question sebenarnya..

berkenaan dengan transfer name, r/tax, insurance adalah berada didalam tanggungjawab pembeli sebenarnya selepas segala proses penjualan dijalankan..iaitu anda telah membayar kesemua jumlah harga lelong kepada pihak bank..dan anda telah mangambil alih possession terhadap kete tersebut..

segala documents seperti diatas..akan diberikan oleh pihak bank..termasuk kad pendaftaran (if any), JPJK3, photostate IC penama sebelum nie, surat pembatalan hakmilik dari pihak bank, surat sokongan dari pihak bank (if any)..

maybe..skang ada document2 lain yg akan diberikan oleh pihak bank..but document2 yg saya sebut diatas adalah document wajib untuk anda terima dari pihak bank..

apa yg perlu anda lakukan..yg pertama membawa kte tersebut ke PUSPAKOM utk memastikan kembali kete anda tu bebas dari segala bender tak baik..cam kete potong, chassis tampered etc..

walaupon PUSPAKOM dah buat sebelum nie..iaiutu sebelum auction dijalankan..adalah dinasihatkan anda membuat sekali lagi pemerikasaan tersebut..tak banyak pon..lebih kurang RM40..kalu tak silap saya..pihak PUSPAKOM akan mengeluarkan laporan dia..lupa lak nama laporan tersebut..sori ok..

then..bawa segala document yg pihak bank bagi tu..sekali ngan laporan PUSPAKOM ker JPJ berdekatan berserta dengan insurance baru kete tersebut diatas nama anda untuk urusan tukarmilik..

actually..nak kata lama atau tidak utk proses tukarmilik..setau saya tak lama..hanya mengambil masa +/- 1 jam..cuma nak menunggu tu yg lama skit kot..yer lah..you tau..JPJ kan..ramai org berurusan ngan depa nie..

wassallam..


:)cgrock

azrine
22-01-2009, 09:32 AM
wah..mana tuan tanah nie..:-?

dah tengok kete ker..:-?

:)cgrock

asrul07
22-01-2009, 11:53 PM
wah..mana tuan tanah nie..:-?

dah tengok kete ker..:-?

:)cgrock
belum lagi..baru nak tgk jumaat ni nn sabtu ni..kalau lelong hari sabtu(g-mat subang),tgk kete hari jumaat.tp kalau lelong hari ahad (g-mart kajang),tgk kete hari sabtu..sbg panduan utk semua..

azrine
23-01-2009, 09:02 AM
belum lagi..baru nak tgk jumaat ni nn sabtu ni..kalau lelong hari sabtu(g-mat subang),tgk kete hari jumaat.tp kalau lelong hari ahad (g-mart kajang),tgk kete hari sabtu..sbg panduan utk semua..

i c..aku ingatkan ko dah awai2 pi tengok kete2 tuh..:D

mana ler tau..ader close contact ngan G-Mart punya orang..

btw..since kete2 kat G-Mart or mana2 auction house tidak diparadekan..cam kat APAC dan Focal Park..adalah lebih baik anda bertanyakan sedikit sebanyak perkara tersebut kepada depa..

at least..tanya samada kete ada kunci atau pon idak..coz..normally kalu kete tu ada kunci..meaning kete tu bergerak semasa kete tu ditarikbalik..

if tak dak kunci..means kete tu di towing semasa ditarikbalik..

and..tgk gak nomo plat serta keadaan kete tersebut..biaq puas hati kita melihatnya..dan dengar ler kata hati anda semasa membuat keputusan..bukannya dari saranan atau pendapat rang lain..coz yg nak gunakan ket tu..bukan org lain..but..anda sendiri..


wassallam

:)cgrock

asrul07
23-01-2009, 11:21 PM
Rumusan..(beli kete lelong)

1-Pastikan di mana tempat-tempat lelong yg terdekat or tempat yg sanggup kita pergi

2-Pastikan tarikh dan waktu auction.

3-Pergi tgk/belek kete yg dlm bajet/teringin beli.Biasa nya sehari seblm auction djalankan.(double confirm ngan tempat auction tu)

4-kete yg dilelong kat g-mart,telah di check oleh puspakom.tp adalah dinasihat kan,double check selepas kita dpt bidd kete tersebut.

5-Utk auction hse G-Mart,kita bole tgk kat website dia.ada list kete.map.masa n tarikh lelong.biasa nya reserved price akan kuar 2 hari seblm auction day (check mlm2 yea).

6-Pada hari lelong tu,kena register utk membolehkan kita jd pem bidder.bayar deposit (RM1000) together ngan premium auction hse charge.(rasa2nya RM500 kut).deposit n premium berbeza2 utk auction hse.

7-Deposit tu akan dijadikan pendahuluan utk kete yg kita berjaya bidd.tp kalau x de yg Berjaya,bole ambik balik.tp dinasihatkan ambik awal2.se elok2nya selepas dah xde yg kete nak/target tu.x la beratur pjg.

8- once you become a successful bidder..say you bid 10K..the remaining balance of RM9K..you kene jelaskan kat bank..as RM1,000 tu dah become deposit..

9-Actually..anda bule amik kete tu pada bile2 masa saja..sekiranya anda ada cash..skang pihak auction house dah mengetatkan procedure mereka..anda kene membayar in full amount dlm masa 10 hari dari tarikh lelongan tersebut..

10-yg nak buat loan nie..actually..pihak bank terbabit ada membuat loan utk kete lelong nie..but margin of financing..maybe tak macam 2nd hand value..but based kat auction value jer..yg nie better anda pi tanya kat bank tersebut kalu nak further detail..normally depa bagi loan..utk kete yg bersesuaian dan melepasi certain had auction value tu..
kalu kita dah win that bid..kita punya deposit akan dikira sebagai pendahuluan kepada kete tersebut..

11-but..better you check..ada sesetengah auction house charge depa punya premium..iaitu..cost yg perlu dibayar oleh pembeli kepada auction house tersebut..

12-normally..depa akan bagi breakdown..masa you sign contract auction tu..perhatikan betul2..baper charge premuim oleh auction house..or better sebelum you bid..you bertanyakan kepada staff auction house tersebut..baper dia punya premium charges..

13-once you bayar in total kat bank..pihak bank akan memberikan segala document tukar milik untuk anda membuat pertukaran hak milik kepada nama anda..dan pihak bank akan memberikan surat kuasa untuk anda mengambil kete yg telah anda lelong tu..

14-but..utk keselamatan..adalha dinasihatkan kepada pembida yg berjaya..agar memeriksaan kete anda sebetulnya..cth kalu ada radio pastikan brand dia..kalu tayar..pastikan jenama dia..kalu ada sport rim..sila pasti jenama dia (if any)..kalu bule..just snap all yg berkaitan kat camera phone anda..dan simpan..

15-bukan apa..ada ssetengah auction house nie..staff dia panjang tangan..tu jer..dan depa pikir..once kete tu masuk ke store depa..kete tu takkan diambil balik oleh peminjam..dan pembida juga kene amik langkah2 tersebut utk pre-cautious..tu jer..

16-berkenaan dengan transfer name, r/tax, insurance adalah berada didalam tanggungjawab pembeli sebenarnya selepas segala proses penjualan dijalankan..iaitu anda telah membayar kesemua jumlah harga lelong kepada pihak bank..dan anda telah mangambil alih possession terhadap kete tersebut..
segala documents seperti diatas..akan diberikan oleh pihak bank..termasuk kad pendaftaran (if any), JPJK3, photostate IC penama sebelum nie, surat pembatalan hakmilik dari pihak bank, surat sokongan dari pihak bank (if any)..

17-maybe..skang ada document2 lain yg akan diberikan oleh pihak bank..but document2 yg saya sebut diatas adalah document wajib untuk anda terima dari pihak bank..

18-apa yg perlu anda lakukan..yg pertama membawa kte tersebut ke PUSPAKOM utk memastikan kembali kete anda tu bebas dari segala bender tak baik..cam kete potong, chassis tampered etc..
walaupon PUSPAKOM dah buat sebelum nie..iaiutu sebelum auction dijalankan..adalah dinasihatkan anda membuat sekali lagi pemerikasaan tersebut..tak banyak pon..lebih kurang RM40..kalu tak silap saya..pihak PUSPAKOM akan mengeluarkan laporan dia..lupa lak nama laporan tersebut..sori ok..

18-then..bawa segala document yg pihak bank bagi tu..sekali ngan laporan PUSPAKOM ker JPJ berdekatan berserta dengan insurance baru kete tersebut diatas nama anda untuk urusan tukarmilik..

19-actually..nak kata lama atau tidak utk proses tukarmilik..setau saya tak lama..hanya mengambil masa +/- 1 jam..cuma nak menunggu tu yg lama skit kot..yer lah..you tau..JPJ kan..ramai org berurusan ngan depa nie..

20-normally kalu kete tu ada kunci..meaning kete tu bergerak semasa kete tu ditarikbalik..if tak dak kunci..means kete tu di towing semasa ditarikbalik..

and..tgk gak nomo plat serta keadaan kete tersebut..biaq puas hati kita melihatnya..dan dengar ler kata hati anda semasa membuat keputusan..bukannya dari saranan atau pendapat rang lain..coz yg nak gunakan ket tu..bukan org lain..but..anda sendiri..

ADA APA2 LAGI X NAK TAMBAH?
:)cgrock:)cgrock

asrul07
23-01-2009, 11:34 PM
contoh G-mart nyer price list.semua dah stated.JPJ, polis,key,card,plate,year make,a/m,..mmg mudah la..

http://i513.photobucket.com/albums/t333/asrul07/GMARTCARLIST.jpg

azrine
24-01-2009, 09:18 AM
salam asrul..

a very good effort..tu yg bule saya katakan..=D>

actually..apa yg you listkan tu..is a basic and normal procedure yg perlu diperhatikan oleh bakal2 bidder utk kete auction..

apa yg perlu dilakukan oleh bakal2 bidder ialah memastikan kete yg depa minat tu bebas dari sebarang masalah..cam kete potong, chassis tampered, blacklist by PDRM & JPJ, ada registration card dan lain2..

always compared the reserve price publish by the auction house ngan market value..so..senang you nak buat you punya budget..

the other important things..jgn lupa refurbish cost..coz yg nie juga memainkan peranan juga..maksud refurbish tu..tukat miyak itam, tayar, cat dll..

jangan letakkan harapan pada satu kete..perbanyakan pilihan..so that kedatangan you ker any public auction berbaloi..dan sekiranya anda tidak berjaya..atau kete anda yg anda minati tak ader..jgn kalut..berlambak lagi kete auction di setiap auction house menunggu anda..

i think thats all you need for this time..

sekiranya ada masalah yg menimpa..atau perlukan bantuan..**** post kat sini..insya-allah saya cuba membantu..

happy hunting..dan selamat berjaya..=D>


:)cgrock

ps..Perdana YOM 2000 - reserve 22K jer..the most dia bule pegi pon dalam 24K - 25K..kalu kete tu ok and good conditions..:D

asrul07
24-01-2009, 05:24 PM
ingat nak g tgk kete td kat kajang pasal lelong esok,tp tgk dlm list yg dpt mlm smlm,cancel,x byk choice sbb bajet RM8k je.itu termasuk kos repair sekali if any.mgkn diorg simpan pasal ramai org balik raya kut.so,xde la buang masa g tgk kete tadi.nak try next time lak.diorg kata lepas raya cina,kete lagi jatuh harga..

azrine
24-01-2009, 10:45 PM
ingat nak g tgk kete td kat kajang pasal lelong esok,tp tgk dlm list yg dpt mlm smlm,cancel,x byk choice sbb bajet RM8k je.itu termasuk kos repair sekali if any.mgkn diorg simpan pasal ramai org balik raya kut.so,xde la buang masa g tgk kete tadi.nak try next time lak.diorg kata lepas raya cina,kete lagi jatuh harga..

actually auction house tak mempunyai kuasa apa2 terhadap mana2 kete yg ada dlm jagaan depa..

tugas depa..cuma menjaga dan menjual kete tu selepas mendapat kebenaran dari pihak bank..

dan depa juga tak der kuasa nak mengatakan kete tu tak bule dilelong..hanya pihak bank saja yg bule mengeluarkan arahan..

harga reserve pon..actually datang dari pihak bank..bukan dari auction house..normally..kalu tgk harga kete tu tinggi..maybe pihak bank mempunyai sebab2 tertentu meletakkan harga reserve pada kete tersebut..

pasal harga selepas CNY tu.,sush nak predict..coz..normally harga kete sumer akan jatuh pasal tak ada apa2 perayaan sehingga bulan August nanti..

so..kalu nak kata harga tu akan jatuh..it depends gak kat pihak bank..samada depa nak tanggung rugi yg banyak..atau depa nak kurangkan bebanan aset yg belum dicairkan yg skang ada dlm simpanan depa..

but..normally..masa nie ler..the best time utk membeli kete auction..tunggu spai bulan 3 or 4 nanti..memang harga ilang akal punya..


wassallam

:)cgrock

asrul07
25-01-2009, 01:43 AM
actually auction house tak mempunyai kuasa apa2 terhadap mana2 kete yg ada dlm jagaan depa..

tugas depa..cuma menjaga dan menjual kete tu selepas mendapat kebenaran dari pihak bank..

dan depa juga tak der kuasa nak mengatakan kete tu tak bule dilelong..hanya pihak bank saja yg bule mengeluarkan arahan..

harga reserve pon..actually datang dari pihak bank..bukan dari auction house..normally..kalu tgk harga kete tu tinggi..maybe pihak bank mempunyai sebab2 tertentu meletakkan harga reserve pada kete tersebut..

pasal harga selepas CNY tu.,sush nak predict..coz..normally harga kete sumer akan jatuh pasal tak ada apa2 perayaan sehingga bulan August nanti..

so..kalu nak kata harga tu akan jatuh..it depends gak kat pihak bank..samada depa nak tanggung rugi yg banyak..atau depa nak kurangkan bebanan aset yg belum dicairkan yg skang ada dlm simpanan depa..

but..normally..masa nie ler..the best time utk membeli kete auction..tunggu spai bulan 3 or 4 nanti..memang harga ilang akal punya..


wassallam

:)cgrock
bole bersabar ker den nak tunggu sampai bulan 3-4..hahaha

azrine
25-01-2009, 02:01 AM
bole bersabar ker den nak tunggu sampai bulan 3-4..hahaha

tak yah tunggu bulan 3-4 pon..

ado duit sambaq..repair skit..then..jual..bikin modal utk carik kete bulan 3-4 nanti..

tak pon pakai dulu..then..kalu berkenan..lego kete tu..amik kete lain plak..

cam tu..yg biasa orang buat..sambil auction..bule buat duit..but berhati2..jgn tersilap langkah udah..

wassallam

:)cgrock

asrul07
27-01-2009, 01:03 AM
tak yah tunggu bulan 3-4 pon..

ado duit sambaq..repair skit..then..jual..bikin modal utk carik kete bulan 3-4 nanti..

tak pon pakai dulu..then..kalu berkenan..lego kete tu..amik kete lain plak..

cam tu..yg biasa orang buat..sambil auction..bule buat duit..but berhati2..jgn tersilap langkah udah..

wassallam

:)cgrock
wah!! idea yg menarik nie..akan ku fikir sedalam2 nya, haha

azrine
27-01-2009, 10:14 AM
wah!! idea yg menarik nie..akan ku fikir sedalam2 nya, haha

:)):)):)):))

pikir..jgn tak pikir asrol..

just to give you some idea..on how to make money..

:)):)):)):))


:)cgrock

asrul07
27-01-2009, 09:56 PM
nak wat duit bukan susah..tp x pandai..haha

azrine
28-01-2009, 01:26 AM
nak wat duit bukan susah..tp x pandai..haha

ok ler tu..

semangat tu dah ader dah..belajaq skit jer lagi..pandai ler nanti..:D



:)cgrock

azrine
30-01-2009, 12:57 AM
tak der auction lagi ker minggu nie TT..:-?

:)cgrock

ajax932
30-01-2009, 01:02 AM
Rumusan..(beli kete lelong)

1-Pastikan di mana tempat-tempat lelong yg terdekat or tempat yg sanggup kita pergi

2-Pastikan tarikh dan waktu auction.

3-Pergi tgk/belek kete yg dlm bajet/teringin beli.Biasa nya sehari seblm auction djalankan.(double confirm ngan tempat auction tu)

4-kete yg dilelong kat g-mart,telah di check oleh puspakom.tp adalah dinasihat kan,double check selepas kita dpt bidd kete tersebut.

5-Utk auction hse G-Mart,kita bole tgk kat website dia.ada list kete.map.masa n tarikh lelong.biasa nya reserved price akan kuar 2 hari seblm auction day (check mlm2 yea).

6-Pada hari lelong tu,kena register utk membolehkan kita jd pem bidder.bayar deposit (RM1000) together ngan premium auction hse charge.(rasa2nya RM500 kut).deposit n premium berbeza2 utk auction hse.

7-Deposit tu akan dijadikan pendahuluan utk kete yg kita berjaya bidd.tp kalau x de yg Berjaya,bole ambik balik.tp dinasihatkan ambik awal2.se elok2nya selepas dah xde yg kete nak/target tu.x la beratur pjg.

8- once you become a successful bidder..say you bid 10K..the remaining balance of RM9K..you kene jelaskan kat bank..as RM1,000 tu dah become deposit..

9-Actually..anda bule amik kete tu pada bile2 masa saja..sekiranya anda ada cash..skang pihak auction house dah mengetatkan procedure mereka..anda kene membayar in full amount dlm masa 10 hari dari tarikh lelongan tersebut..

10-yg nak buat loan nie..actually..pihak bank terbabit ada membuat loan utk kete lelong nie..but margin of financing..maybe tak macam 2nd hand value..but based kat auction value jer..yg nie better anda pi tanya kat bank tersebut kalu nak further detail..normally depa bagi loan..utk kete yg bersesuaian dan melepasi certain had auction value tu..
kalu kita dah win that bid..kita punya deposit akan dikira sebagai pendahuluan kepada kete tersebut..

11-but..better you check..ada sesetengah auction house charge depa punya premium..iaitu..cost yg perlu dibayar oleh pembeli kepada auction house tersebut..

12-normally..depa akan bagi breakdown..masa you sign contract auction tu..perhatikan betul2..baper charge premuim oleh auction house..or better sebelum you bid..you bertanyakan kepada staff auction house tersebut..baper dia punya premium charges..

13-once you bayar in total kat bank..pihak bank akan memberikan segala document tukar milik untuk anda membuat pertukaran hak milik kepada nama anda..dan pihak bank akan memberikan surat kuasa untuk anda mengambil kete yg telah anda lelong tu..

14-but..utk keselamatan..adalha dinasihatkan kepada pembida yg berjaya..agar memeriksaan kete anda sebetulnya..cth kalu ada radio pastikan brand dia..kalu tayar..pastikan jenama dia..kalu ada sport rim..sila pasti jenama dia (if any)..kalu bule..just snap all yg berkaitan kat camera phone anda..dan simpan..

15-bukan apa..ada ssetengah auction house nie..staff dia panjang tangan..tu jer..dan depa pikir..once kete tu masuk ke store depa..kete tu takkan diambil balik oleh peminjam..dan pembida juga kene amik langkah2 tersebut utk pre-cautious..tu jer..

16-berkenaan dengan transfer name, r/tax, insurance adalah berada didalam tanggungjawab pembeli sebenarnya selepas segala proses penjualan dijalankan..iaitu anda telah membayar kesemua jumlah harga lelong kepada pihak bank..dan anda telah mangambil alih possession terhadap kete tersebut..
segala documents seperti diatas..akan diberikan oleh pihak bank..termasuk kad pendaftaran (if any), JPJK3, photostate IC penama sebelum nie, surat pembatalan hakmilik dari pihak bank, surat sokongan dari pihak bank (if any)..

17-maybe..skang ada document2 lain yg akan diberikan oleh pihak bank..but document2 yg saya sebut diatas adalah document wajib untuk anda terima dari pihak bank..

18-apa yg perlu anda lakukan..yg pertama membawa kte tersebut ke PUSPAKOM utk memastikan kembali kete anda tu bebas dari segala bender tak baik..cam kete potong, chassis tampered etc..
walaupon PUSPAKOM dah buat sebelum nie..iaiutu sebelum auction dijalankan..adalah dinasihatkan anda membuat sekali lagi pemerikasaan tersebut..tak banyak pon..lebih kurang RM40..kalu tak silap saya..pihak PUSPAKOM akan mengeluarkan laporan dia..lupa lak nama laporan tersebut..sori ok..

18-then..bawa segala document yg pihak bank bagi tu..sekali ngan laporan PUSPAKOM ker JPJ berdekatan berserta dengan insurance baru kete tersebut diatas nama anda untuk urusan tukarmilik..

19-actually..nak kata lama atau tidak utk proses tukarmilik..setau saya tak lama..hanya mengambil masa +/- 1 jam..cuma nak menunggu tu yg lama skit kot..yer lah..you tau..JPJ kan..ramai org berurusan ngan depa nie..

20-normally kalu kete tu ada kunci..meaning kete tu bergerak semasa kete tu ditarikbalik..if tak dak kunci..means kete tu di towing semasa ditarikbalik..

and..tgk gak nomo plat serta keadaan kete tersebut..biaq puas hati kita melihatnya..dan dengar ler kata hati anda semasa membuat keputusan..bukannya dari saranan atau pendapat rang lain..coz yg nak gunakan ket tu..bukan org lain..but..anda sendiri..

ADA APA2 LAGI X NAK TAMBAH?
:)cgrock:)cgrock


Buleh wat E-book ni.... :)cgrock

asrul07
30-01-2009, 01:36 AM
Buleh wat E-book ni.... :)cgrock
buat je? jual x leh?haha

asrul07
30-01-2009, 01:38 AM
tak der auction lagi ker minggu nie TT..:-?

:)cgrock
ada hari sabtu n ahad..tp yg ahad tu melepas la.ada futsal minggu ni..mgkn sabtu nyer leh kut.kat subang.jumaat tgk kete..kut2 ada yg dlm budget..

azrine
30-01-2009, 12:06 PM
Buleh wat E-book ni.... :)cgrock

banyak lagi tu..

yg tu hanya 10% dari 100% keseluruhan cara utk membida di public auction..

tu belum lagi..kalu ada masalah dengan JPJ, POLIS, Bank, Kastam etc..cam ner nak melayani karenah depa dengan tenang serta profesional..

cam ner nak hande kalu tau kete tu kete potong, chassis tampered, engine changed etc..

kalu nak e-book..kene ler bayor royalty nie..:)):)):))


wassallam


:)cgrock

azrine
02-02-2009, 08:57 PM
ada hari sabtu n ahad..tp yg ahad tu melepas la.ada futsal minggu ni..mgkn sabtu nyer leh kut.kat subang.jumaat tgk kete..kut2 ada yg dlm budget..

asrol..

amacam ari sabtu??

pancing ada mengena ker..:-?

wassallam

:)cgrock

asrul07
03-02-2009, 03:07 AM
asrol..

amacam ari sabtu??

pancing ada mengena ker..:-?

wassallam

:)cgrock
x pancing pun..ada hal lak ari tu..terbz yg dibuat2..haha..maybe soon..this week pun still x sure lagi

azrine
03-02-2009, 10:54 AM
x pancing pun..ada hal lak ari tu..terbz yg dibuat2..haha..maybe soon..this week pun still x sure lagi

salam

oo..

tak gi memancing kete yer..:D..ni musti gi pancing lain nie..:)):))

ok..



wassallam


:)cgrock

azrine
05-02-2009, 09:49 PM
minggu nie ada action ka TT..:-?

yg pastinya..kalu kat G-Mart..memang ada la..

kat tempat2 lain..yg sewaktu denganya..:-?


wassallam

zaddin
06-02-2009, 08:43 AM
kalu ada masalah dengan JPJ, POLIS, Bank, Kastam etc..cam ner nak melayani karenah depa dengan tenang serta profesional..

cam ner nak hande kalu tau kete tu kete potong, chassis tampered, engine changed etc..

Salam..berkenaan dengan persoalan di atas, saya nak tanya macamane kalau kete lelong yg kita berjaya bid tu ada masalah blacklisted nga jpj dan pdrm? apakah kita perlu jauhkan diri dari bid kete yang ada blacklist ni?

azrine
06-02-2009, 11:49 AM
kalu ada masalah dengan JPJ, POLIS, Bank, Kastam etc..cam ner nak melayani karenah depa dengan tenang serta profesional..

cam ner nak hande kalu tau kete tu kete potong, chassis tampered, engine changed etc..

Salam..berkenaan dengan persoalan di atas, saya nak tanya macamane kalau kete lelong yg kita berjaya bid tu ada masalah blacklisted nga jpj dan pdrm? apakah kita perlu jauhkan diri dari bid kete yang ada blacklist ni?

salam zaddin..

welcome to CG..1st post hang trus kat sini..tahniah..=D>

ok..normally sebelum kete2 tu dijual secara public auction..some auction house akan buat checking samada kete2 nie ada blacklist ngan pihak berkuasa..dan seterusnya..kita sebagai pembida..yg berminat sessangat nak beli kete yg mempunyai masalah sedemikian perlu membuat kita punya own checking on what kind of blacklist..

ini kerana selepas kita berjaya membida kete2 tersebut..adalah menjadi tanggungjawab kita utk menyeleasaikan masalah tersebut ngan pihak berkuasa tadi..

coz..public auction nie..baik bank maupon pelelong akan meletakkan condition "as is where is basis" iaitu..apa yg ada pada kete tu..itulah dia..termasuk masalah2 tadi..

but..sekiranya pihak bank atau pelelong TIDAK mempamerkan sebarang masalah..dan anda sudah membuat semakkan ngan pihak berkuasa..tiada masalah lansung dengan kete ni..but semasa anda hendak membuat tukarmilik..masalah ini timbul..anda LAYAK merujuk kes anda ini pada pihak pelelong dan layak mendapat refund or assistance dari pihak bank utk menyelesaikan masalah anda ini..dengan syarat list auction tersebut ada pada anda..dan sebagai bukti bahawa anda tidak mempunyai any knowledge about the problem..

anda perlu menulis surat kepada pihak pelelong untuk memohon kerjasama utk menyelesaikan masalah anda ni..dan kalu masalah tak bule diselesaikan anda bule claim refund with full amount dari pihak bank serta pelelong..

normally..pihak bank akan cuba menyelesaikan masalah ni..but if they unable to do it..they will refund all monies to you..sama gak ngan pelelong..sekiranya pihak bank telah mengeluarkan arahan untuk refund..pelelong juga perlu membayar balik jumlah premium yg dibayar sebelum nie..

sekiranya..both parties tak mengendahkan masalah ni..atau mengambil masa yg lama utk menyelesaikan masalah ini..anda bule merujuk kes ni pada Tribunal Pengguna atau peguam anda..

masalah seperti kete potong, chassis tampered etc. juga akan mengikut procedure seperti diatas..dan akan di attend sekiranya..masalah tersebut terjadi SELEPAS process penjualan berlaku..

bagi saya..terpulang kepada anda samada utk membida kete2 yg telah dikenalpasti mempunyai masalah sebegini..but in my humble opinion..janganlah kita mencarik masalah pulak sedangkan kita tau kete2 tu dah ada masalah..

ada beratus kete yg bakal diauction..pilihlah kete yg tidak mempunyai sebarang masalah sebegini..sudah tentu kita pon tenang selepas membelinya serta menggunakannya..

wassallam..


:)cgrock

notrexdame
06-02-2009, 11:57 AM
azrine,ada kawan2 JPJ x? ingat mahu endorse 1.5 ke 2.0 wira...hehehe

azrine
06-02-2009, 12:20 PM
azrine,ada kawan2 JPJ x? ingat mahu endorse 1.5 ke 2.0 wira...hehehe

woo..mana bule straight endorsed dari 1500 cc ker 2000 cc..:o:o

nomally..JPJ akan approved kalu dia naik satu tangga..atau tak melebihi 25% dari capacity engine asal..kalu tak silap la kan..

tu pon..hang kene pi Bahagian Teknik JPJ PutraJaya..dapatkan kelulusan..bawak hang punya invoice serta document engine baru hang tu yg kedai potong tu bagi..

tak pon..hang pi suruh jer kedai potong tu bikin..lagi clear..depa pon ada service kasik 'cepat' punya..siap endorsed lagi tu..

3 hari jer siap..:)):)):))

cuma..siapkan lah..ketas warna ungu bebanyak..:)):)):)):))

tak pon cuba hang call mamat nie..dia kata dia bule buat..http://www.mudah.my/vi/1193991.htm?ca=9_s (http://www.mudah.my/vi/1193991.htm?ca=9_s)

dulu bule lah..lesen besau..skang lesen dah kene tarik balik..:)):)):))

wassallam

:)cgrock

zaddin
08-02-2009, 07:19 AM
Terima kasih azrine dengan penjelasan yang memuaskan...
ada lagi nak tanya ni...hhehe..last week first time saya menang bid kete kat gmart subang..kete yang saya bid tu takde geran..yang lain ok..roadtax masih lagi hidup sampai ujung bulan 3.
gmart kata saya nak kena bayar balance cash dan baru boleh buat kuar kete
dan dokumen dari bank CIMB kena ambik kat gmart dalam masa 2 minggu..

persoalannya..
1. pasal geran yang takde tu saya kena buat double transfer?camane proses nak buat double transfer tu??

2.roadtax masih hidup..adakah saya kena hidupka semula insuran dahulu? bolehkan ambik insuran untuk 6 bulan dahulu? sebab roadtax mati ujung bulan 3..

3.Pasal dokumen yang gmart kata kena ambik dalam masa 2 minggu tu bolehkah dipercepatkan? bolehkan kita p ambik sendiri kat CIMB bank untuk buat proses tukar milik dengan segera??

banyak sungguh soalan saya ni...hmmm first time beli kete lelong ni..blurr..

ok thanks in adavance..

zaddin
08-02-2009, 07:21 AM
Terima kasih azrine dengan penjelasan yang memuaskan...
ada lagi nak tanya ni...hhehe..last week first time saya menang bid kete kat gmart subang..kete yang saya bid tu takde geran..yang lain ok..roadtax masih lagi hidup sampai ujung bulan 3.
gmart kata saya nak kena bayar balance cash dan baru boleh buat kuar kete
dan dokumen dari bank CIMB kena ambik kat gmart dalam masa 2 minggu..

persoalannya..
1. pasal geran yang takde tu saya kena buat double transfer?camane proses nak buat double transfer tu??

2.roadtax masih hidup..adakah saya kena hidupka semula insuran dahulu? bolehkan ambik insuran untuk 6 bulan dahulu? sebab roadtax mati ujung bulan 3..

3.Pasal dokumen yang gmart kata kena ambik dalam masa 2 minggu tu bolehkah dipercepatkan? bolehkan kita p ambik sendiri kat CIMB bank untuk buat proses tukar milik dengan segera??

banyak sungguh soalan saya ni...hmmm first time beli kete lelong ni..blurr..

ok thanks in adavance..

azrine
08-02-2009, 09:04 AM
Terima kasih azrine dengan penjelasan yang memuaskan...
ada lagi nak tanya ni...hhehe..last week first time saya menang bid kete kat gmart subang..kete yang saya bid tu takde geran..yang lain ok..roadtax masih lagi hidup sampai ujung bulan 3.
gmart kata saya nak kena bayar balance cash dan baru boleh buat kuar kete
dan dokumen dari bank CIMB kena ambik kat gmart dalam masa 2 minggu..

persoalannya..
1. pasal geran yang takde tu saya kena buat double transfer?camane proses nak buat double transfer tu??

2.roadtax masih hidup..adakah saya kena hidupka semula insuran dahulu? bolehkan ambik insuran untuk 6 bulan dahulu? sebab roadtax mati ujung bulan 3..

3.Pasal dokumen yang gmart kata kena ambik dalam masa 2 minggu tu bolehkah dipercepatkan? bolehkan kita p ambik sendiri kat CIMB bank untuk buat proses tukar milik dengan segera??

banyak sungguh soalan saya ni...hmmm first time beli kete lelong ni..blurr..

ok thanks in adavance..

salam to you again zaddin..

no wonder la..1st post hang trus ke thread ni..sapai buat double posting lagi tu:)):))..anyway congrats on your new ride..=D>

ingatkan asrol (the thread starter) yg akan beli dulu kete lelong..:))

ok..pasai apa yg hang tanya tu..memang betui..hang kene full settle whatever outstanding ngan GMart before you can take deliver kete hang tu..

since hang dah amik kete yg tak dak geran nie..dia punya process quite tedious skit la..banyak bender nak kene buat..but i think you could get assistance from CIMB kalu you tak berapa paham..cuba tanya pegawai yg bertugas..

oo..nak documents tu dlm masa 2 minggu??..:-?..yg nie saya tak bule comment la..during my days kat sana..we ensure all documents prepared before action begins..but now..since the new management took over..dah lain la procedure dia..:D

ok pasal your question tu:-

1. geran tak ada..so cam mana nak buat double transfer??

ok..once you paid in full..normally CIMB akan provide all documents needed for this transaction..you could ask them on the procedure..cuba tanya ngan pegawai yg bertugas..kalu tak silap still En Ahmad..

cam saya katakan tadi la..the process tu byk skit..but apa yg saya dengau sekarang..JPJ dah bagi kelonggaran kpada sesiapa yg membeli kete auction yg tak mempunyai geran..

kalu hang raser hang tak cukup masa..hang bule mintak tolong ngan CIMB utk buat this doube transfer utk hang..actually this one is out of their job scope..depa akan introduced their runner to assist you..and the fees pon tak la berapa mahal sangat kot..compared ngan masa hang yg bakal terbuang tu..

2. pasal roadtax masih idup..nak buat insurans atau tidak??

yg nie persoalan yg sangat subjective sebenaq nyer..

it depends in you zaddin..i dont want to advice with the wrong info..but normally..once you bought the auction car..adalah lebih baik anda buat transfer secepat mungkin dan semestinya bile nak buat transfer tu insurans kene dihidupkan diatas nama anda..

ada segelintir yg buat2 tak tau..atau tak nak amik tau..since roadtax masih lagi idup..depa gunakan jer sapai kete tu abih roadtax..then baru depa buat semua sekali..iaitu buat transfer, renew roadtax and insurance atas nama depa..

but..please be reminded..in case of emergency atau anything bad happened..kalu masih tak buat transfer and insurance tak dihidupkan diatas nama kita..masalah tu akan datang kat kita 3 kali ganda..

why??

a. kita rugi totok jer kat situ..duit lagi tu;
b. polis & jpj mungkin akan amik action ke atas kita dengan bermacam2 bentuk tindakkan;
c. hal2 lain yg saya sendiri tak dapat nak imagine la..

so..since kete you nie tak dak geran..my advice..once CIMB bagi all documents required for double transfer..and kalu you tak berapa nak fasih..ask them to introduce you the person or runner yg bule assist you..to get rid all this problem..i think they will assist you..

just in case kalu depa tak nak tolong la..inform kat sini..i will introduce you kat that person..the same person yg assist saya dulu masa keje dulu..depa pon kenai..:D

3. about the documents yg GMart kata 2 minggu tu..

this one pon very subjective gak..but normally..they will attend your case once you fully settle your outstanding..kalu you masih tak settle..susah gak nak citer..

but..saya percaya..all the documents for transfer and buat duplicate geran tu dah siap dah..cuma akan deliver pada you once hang bayaq abih zaddin..

cam saya katakan tadi la..during my days..we prepared all documents prior to the auction..but since..skang nie dah tukau management..susah skit nak comments..

ok..i think aku dah menjawab persoalan hang..

congrats again on your new ride zaddin..

btw..asrol..org lain dah beli nie..hang bile lagi..:-?


wassallam..

:)cgrock

qassam
09-02-2009, 09:03 PM
salam...cik azrine jgn mrh nk tny nie,hehe..sy dh bca from 1st page lg tp xpham tang nie-premium auction house(yg dlm rm500,depend la)..klau xjd beli kete/xberjya bid,premium ni kta dpt blk x?deposit mmg dpt klau xbjya bid kn?then klau kta b'jya bid,premium ni dpt x?thanx pd yg sudi menjawab..moga semua dpt balasan yg setimpal

azrine
09-02-2009, 09:36 PM
salam...cik azrine jgn mrh nk tny nie,hehe..sy dh bca from 1st page lg tp xpham tang nie-premium auction house(yg dlm rm500,depend la)..klau xjd beli kete/xberjya bid,premium ni kta dpt blk x?deposit mmg dpt klau xbjya bid kn?then klau kta b'jya bid,premium ni dpt x?thanx pd yg sudi menjawab..moga semua dpt balasan yg setimpal

salam qassam..

tang premium nie..actually auction house punya portion..yer la..cost depa kan..

kalu kete yg kita nak tu tak dapat..atau tak jadi beli..all deposit + premium akan dipulangkan balik..

begitu juga la..kalu berjaya..deposit will become deposit to the bank..and premium tu akan trus consider payment and diambil oleh auction house..kire depa amik trus la..

sekiranya..anda gagal melunaskan semua bayaran yg kete tu dlm masa yg ditentukan dan fail to take full possession to the car..baik deposit serta premium akan dikire hangus..forfeited la..:D

harap maklum..


wassallam


:)cgrock

asrul07
10-02-2009, 07:07 PM
salam to you again zaddin..

no wonder la..1st post hang trus ke thread ni..sapai buat double posting lagi tu:)):))..anyway congrats on your new ride..=D>

ingatkan asrol (the thread starter) yg akan beli dulu kete lelong..:))

ok..pasai apa yg hang tanya tu..memang betui..hang kene full settle whatever outstanding ngan GMart before you can take deliver kete hang tu..

since hang dah amik kete yg tak dak geran nie..dia punya process quite tedious skit la..banyak bender nak kene buat..but i think you could get assistance from CIMB kalu you tak berapa paham..cuba tanya pegawai yg bertugas..

oo..nak documents tu dlm masa 2 minggu??..:-?..yg nie saya tak bule comment la..during my days kat sana..we ensure all documents prepared before action begins..but now..since the new management took over..dah lain la procedure dia..:D

ok pasal your question tu:-

1. geran tak ada..so cam mana nak buat double transfer??

ok..once you paid in full..normally CIMB akan provide all documents needed for this transaction..you could ask them on the procedure..cuba tanya ngan pegawai yg bertugas..kalu tak silap still En Ahmad..

cam saya katakan tadi la..the process tu byk skit..but apa yg saya dengau sekarang..JPJ dah bagi kelonggaran kpada sesiapa yg membeli kete auction yg tak mempunyai geran..

kalu hang raser hang tak cukup masa..hang bule mintak tolong ngan CIMB utk buat this doube transfer utk hang..actually this one is out of their job scope..depa akan introduced their runner to assist you..and the fees pon tak la berapa mahal sangat kot..compared ngan masa hang yg bakal terbuang tu..

2. pasal roadtax masih idup..nak buat insurans atau tidak??

yg nie persoalan yg sangat subjective sebenaq nyer..

it depends in you zaddin..i dont want to advice with the wrong info..but normally..once you bought the auction car..adalah lebih baik anda buat transfer secepat mungkin dan semestinya bile nak buat transfer tu insurans kene dihidupkan diatas nama anda..

ada segelintir yg buat2 tak tau..atau tak nak amik tau..since roadtax masih lagi idup..depa gunakan jer sapai kete tu abih roadtax..then baru depa buat semua sekali..iaitu buat transfer, renew roadtax and insurance atas nama depa..

but..please be reminded..in case of emergency atau anything bad happened..kalu masih tak buat transfer and insurance tak dihidupkan diatas nama kita..masalah tu akan datang kat kita 3 kali ganda..

why??

a. kita rugi totok jer kat situ..duit lagi tu;
b. polis & jpj mungkin akan amik action ke atas kita dengan bermacam2 bentuk tindakkan;
c. hal2 lain yg saya sendiri tak dapat nak imagine la..

so..since kete you nie tak dak geran..my advice..once CIMB bagi all documents required for double transfer..and kalu you tak berapa nak fasih..ask them to introduce you the person or runner yg bule assist you..to get rid all this problem..i think they will assist you..

just in case kalu depa tak nak tolong la..inform kat sini..i will introduce you kat that person..the same person yg assist saya dulu masa keje dulu..depa pon kenai..:D

3. about the documents yg GMart kata 2 minggu tu..

this one pon very subjective gak..but normally..they will attend your case once you fully settle your outstanding..kalu you masih tak settle..susah gak nak citer..

but..saya percaya..all the documents for transfer and buat duplicate geran tu dah siap dah..cuma akan deliver pada you once hang bayaq abih zaddin..

cam saya katakan tadi la..during my days..we prepared all documents prior to the auction..but since..skang nie dah tukau management..susah skit nak comments..

ok..i think aku dah menjawab persoalan hang..

congrats again on your new ride zaddin..

btw..asrol..org lain dah beli nie..hang bile lagi..:-?


wassallam..

:)cgrock
mmg nak beli sgt2 dah ni..tp tu la,pengajaran dr beraya cina,jgn ikut raya kalau bukan raya kita..haha..duit pun dah terpakai byk..tgh kumpul blik ni..mgkn ada hikmah nye,mgkn harga kete turun lagi byk kut nanti..harap2 la..haha

tudung87
10-02-2009, 08:27 PM
keta auction??
saja lihat2, cari info..
mgkin berguna akan dtg kan???;)

azrine
11-02-2009, 12:36 AM
mmg nak beli sgt2 dah ni..tp tu la,pengajaran dr beraya cina,jgn ikut raya kalau bukan raya kita..haha..duit pun dah terpakai byk..tgh kumpul blik ni..mgkn ada hikmah nye,mgkn harga kete turun lagi byk kut nanti..harap2 la..haha

oo..sambut CNY sekali ker asrul..:-?

tak per la..banyak lagi yg menunggu..pilih jer yg berkenan kat hati..biler tiba masanya nanti..

but..nak kata harga turun tu..susah skit nak predict..

just wait & see jer..ok..


wassallam

:)cgrock

azrine
11-02-2009, 12:38 AM
keta auction??
saja lihat2, cari info..
mgkin berguna akan dtg kan???;)

salam tudung..

bule..lagi pon kita berkongsi pengalaman yang ada..

maybe bukan sekarang..masa akan datang tak tau lagi kan..

tetiba berminat..bule la rujuk kat sini..:D


wassallam


:)cgrock

azrine
12-02-2009, 03:34 PM
salam to all..

bru jer dapat sms dari kawan saya yg keje kat Oriental BusinessLink Sdn Bhd..satu lagi auction house kat KL..

depa ada auction this Saturday..14/02/2009..jam 11 pagi..

nak call them or nak tau tempat..visit here..

http://www.obl.com.my/ (http://www.obl.com.my/)

siap depa kata..ada makanan free lagik tu..:D:D


wassallam


:)cgrock


ps..woo..buat auction pada valentine day tu..:D

asrul07
12-02-2009, 06:00 PM
keta auction??
saja lihat2, cari info..
mgkin berguna akan dtg kan???;)
mmg itu la tujuan nya pun bukak thread ni..bertuah gak ada otai(azrine) kerana sudi membantu sebaik nya..

asrul07
12-02-2009, 06:02 PM
salam to all..

bru jer dapat sms dari kawan saya yg keje kat Oriental BusinessLink Sdn Bhd..satu lagi auction house kat KL..

depa ada auction this Saturday..14/02/2009..jam 11 pagi..

nak call them or nak tau tempat..visit here..

http://www.obl.com.my/ (http://www.obl.com.my/)

siap depa kata..ada makanan free lagik tu..:D:D


wassallam


:)cgrock


ps..woo..buat auction pada valentine day tu..:D

bagus info ni..bwk awek kat situ.mesti dia ingat nak belikan kete utk dia sempena valentine.padahal,nak mkn free je..haha:eek:

azrine
12-02-2009, 09:16 PM
mmg itu la tujuan nya pun bukak thread ni..bertuah gak ada otai(azrine) kerana sudi membantu sebaik nya..

salam asrul & sumer..

saya bukan otai rul..hanya sekadar membantu berdasarkan pengalaman saya yg lepas2..

tu jer..

wassallam

:)cgrock

azrine
12-02-2009, 09:24 PM
bagus info ni..bwk awek kat situ.mesti dia ingat nak belikan kete utk dia sempena valentine.padahal,nak mkn free je..haha:eek:

:eek::eek::eek::eek::eek::eek:

sambil menengok kete2 yg berkenan..sambil berjalan2 ngan awek..sambil kita tengok cara depa buat auction..jamuan ringan disediakan..ferut pon kenyang..

:)):)):)):)):)):))

ko nie..jgn ko penaya awek ko udah..kang langsung tak dapek dah..

:)):)):)):)):)):))


wassallam


:)cgrock

azrine
14-02-2009, 03:57 PM
sume pi auction ker..:-?

Tuan Tanah..dah for sure gi ngan awekz dia..sambil makan free..

:eek::eek::eek::eek::eek:


wassallam


:)cgrock

yustaiping2
14-02-2009, 04:03 PM
kpd tuan tanah....

jgn ringan2 dah ler... huhuu

karang yang berat plak mendatang

hehehehuhuhu

azrine
14-02-2009, 04:36 PM
kpd tuan tanah....

jgn ringan2 dah ler... huhuu

karang yang berat plak mendatang

hehehehuhuhu

:eek::eek::eek::eek::eek::eek:

nak carik TT..carik dia ngan awekz dia dalam salah satu kete auction tu..

:eek::eek::eek::eek::eek::eek:

gurau2 jer asrol..

:eek::eek::eek::eek::eek::eek:


:)cgrock

asrul07
15-02-2009, 05:01 PM
salam asrul & sumer..

saya bukan otai rul..hanya sekadar membantu berdasarkan pengalaman saya yg lepas2..

tu jer..

wassallam

:)cgrock
asal lama terlibat tu kira otai la..janji byk ilmu

asrul07
15-02-2009, 05:02 PM
:eek::eek::eek::eek::eek::eek:

sambil menengok kete2 yg berkenan..sambil berjalan2 ngan awek..sambil kita tengok cara depa buat auction..jamuan ringan disediakan..ferut pon kenyang..

:)):)):)):)):)):))

ko nie..jgn ko penaya awek ko udah..kang langsung tak dapek dah..

:)):)):)):)):)):))


wassallam


:)cgrock
kami mmg biasa bergurau kasar...lebih mnyanyangi

asrul07
15-02-2009, 05:03 PM
kpd tuan tanah....

jgn ringan2 dah ler... huhuu

karang yang berat plak mendatang

hehehehuhuhu
jgn risau,sentiasa membawa 'penimbang'.bole tau berat o ringan...haha

asrul07
15-02-2009, 05:04 PM
:eek::eek::eek::eek::eek::eek:

nak carik TT..carik dia ngan awekz dia dalam salah satu kete auction tu..

:eek::eek::eek::eek::eek::eek:

gurau2 jer asrol..

:eek::eek::eek::eek::eek::eek:


:)cgrock
xde hal...nanti kita ramai2 g lelong..main angkat2 tgn..haha

azrine
16-02-2009, 11:26 AM
asal lama terlibat tu kira otai la..janji byk ilmu

hanya sekadar membantu kepada sesiapa yg berminat..tu jer tujuan aku..

dan jgn terpedaya ngan tipu helah org yg tak sepatutnya..

wassallam


:)cgrock

azrine
16-02-2009, 11:28 AM
xde hal...nanti kita ramai2 g lelong..main angkat2 tgn..haha

amacam pegi ker hari tu..

jamuan apa yg dihidangkan..

den tak dapek poie..tak dak kuase nak pegi lagi..

udah bosan tgk kete2 tu..

:eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek:


:)cgrock

azrine
17-02-2009, 08:39 AM
minggu nie kat mana ada lagi auction??

kalu kat GMart samada kat Subang or Kajang..depa ada every week..yang tu tak berapa nak kisah sangat..

kebanyakkan kete yg listed..udah berulang2 kali..:D..

maybe akan turun drastically minggu nie kot..:-?


:)cgrock

goldtrader
20-02-2009, 09:15 AM
nih antara list besok punya bid kat subang ..


42 BIMB BFF7119 PROTON ISWARA 1.3S 1997 N
43 BIMB CBN6461 PROTON ISWARA 1.5S 2004 N 11,000.00
44 CIMB WDV5339 PROTON SATRIA 1.3GLI 1995 N
45 TOYOTA WPU8798 PROTON SATRIA NEO 1.3 2006 Y
46 EX BANK WMY4920 PROTON SAVVY 1.2 2006 Y 12,000.00
47 RHB WPC1650 PROTON SAVVY 1.2 2005 N
48 AIF BGC3323 PROTON WAJA 1.6SOHC 2001 Y 17,000.00
49 HLIBB WJJ1067 PROTON WAJA 1.6SOHC 2001 19,000.00
50 AIF NAK6080 PROTON WIRA 1.3GL 1994 Y 5,600.00
51 BIMB CBB4010 PROTON WIRA 1.3GL 2000 Y 9,100.00
52 RHB WKU3491 PROTON WIRA 1.3GLA/B 2003 N 13,000.00
53 CIMB WGY3109 PROTON WIRA 1.3GLA/B 1999 Y
54 CORPT WHY6784 PROTON WIRA 1.5GL 2000 Y
55 HLIBB WDB4839 PROTON WIRA 1.5GL 1993 3,000.00
56 CIMB WFW5264 PROTON WIRA 1.5GL 1997 N
57 CIMB PEQ92 PROTON WIRA 1.5GLA/B 2000 Y
58 BIMB WER5926 PROTON WIRA 1.6XLI 1996 Y
59 RHB WEN5175 PROTON WIRA 1.6XLI 1996 Y

apa maksud reserved price tu ?? kira starting price dia ke camne??

aku ada baca tentang R/C tu .. mana lagi senang , pilih yang Y ke N?

ehehhehe aku dah selak2 kot terlepas pandang plak

qassam
20-02-2009, 08:57 PM
bla la nk da keta sndri nih..

asrul07
21-02-2009, 01:22 AM
nih antara list besok punya bid kat subang ..



apa maksud reserved price tu ?? kira starting price dia ke camne??

aku ada baca tentang R/C tu .. mana lagi senang , pilih yang Y ke N?

ehehhehe aku dah selak2 kot terlepas pandang plak
pilih yg ada R/C la bagus.senang nak buat registration utk kete tu.tu pasal la kalau xde R/C tu kete murah sikit.tp kalau xde pun xpe.bank bole bantu.tp kena rajin buat sendiri la.reserve price tu adalah starting price masa nak bid nanti.tp biasa nya x juh beza kalau org bidd pun.mgkn beza 2-3 ribu je.sebab kebanyakkan bid,sekali angkat tgn,up RM200 je..

azrine
21-02-2009, 01:54 AM
pilih yg ada R/C la bagus.senang nak buat registration utk kete tu.tu pasal la kalau xde R/C tu kete murah sikit.tp kalau xde pun xpe.bank bole bantu.tp kena rajin buat sendiri la.reserve price tu adalah starting price masa nak bid nanti.tp biasa nya x juh beza kalau org bidd pun.mgkn beza 2-3 ribu je.sebab kebanyakkan bid,sekali angkat tgn,up RM200 je..

ok asrol..

sudah pandai la dia..=D>

but..bukan nak buat registration..buat pindah milik..transfer name nanti..masa kat JPJ..:D

yg lelain tu..kire ok la..betul..

cuma salah satu jer..skit jer tu..:)):))


wassallam

azrine
21-02-2009, 11:22 AM
bla la nk da keta sndri nih..

insya-allah..tak lama lagi la tu..

wassallam


:)cgrock

asrul07
21-02-2009, 02:18 PM
ok asrol..

sudah pandai la dia..=D>

but..bukan nak buat registration..buat pindah milik..transfer name nanti..masa kat JPJ..:D

yg lelain tu..kire ok la..betul..

cuma salah satu jer..skit jer tu..:)):))


wassallam


maaf cikgu..salah penggunaan term..haha..penukaran hakmilik n urusan2 yg sewaktu ngan nyer...

asrul07
21-02-2009, 02:21 PM
skrg tgh nak survey,senang x apply loan utk kete yg dilelong tu? ada beza x kalau apply loan kete lelong ngan loan kete second hand dan loan kete baru..mana la tau,kut2 terminat kete yg mahal,x mampu beli cash,nak kena buat loan...apa pandangan dan pengalaman en.azrine?

goldtrader
21-02-2009, 02:23 PM
skrg tgh nak survey,senang x apply loan utk kete yg dilelong tu? ada beza x kalau apply loan kete lelong ngan loan kete second hand dan loan kete baru..mana la tau,kut2 terminat kete yg mahal,x mampu beli cash,nak kena buat loan...apa pandangan dan pengalaman en.azrine?

hari ni tak pegi ke ?? kalau nak gi tgk orang lelong bleh ke ar?? takyah bayar apa apa ke ?? aku tak nah pegi lagi tempat lelong kereta ni

aku pernah pegi tempat lelong barang rampasan kastam aje kat jalan pengkalan chepa kota bharu

helmet , t shirt , baju dalam pun dia lelong jugak ..

notrexdame
21-02-2009, 02:26 PM
woo..mana bule straight endorsed dari 1500 cc ker 2000 cc..:o:o

nomally..JPJ akan approved kalu dia naik satu tangga..atau tak melebihi 25% dari capacity engine asal..kalu tak silap la kan..

tu pon..hang kene pi Bahagian Teknik JPJ PutraJaya..dapatkan kelulusan..bawak hang punya invoice serta document engine baru hang tu yg kedai potong tu bagi..

tak pon..hang pi suruh jer kedai potong tu bikin..lagi clear..depa pon ada service kasik 'cepat' punya..siap endorsed lagi tu..

3 hari jer siap..:)):)):))

cuma..siapkan lah..ketas warna ungu bebanyak..:)):)):)):))

tak pon cuba hang call mamat nie..dia kata dia bule buat..http://www.mudah.my/vi/1193991.htm?ca=9_s (http://www.mudah.my/vi/1193991.htm?ca=9_s)

dulu bule lah..lesen besau..skang lesen dah kene tarik balik..:)):)):))

wassallam

:)cgrock



ya...RUNNER tu cas boleh tahan juga harganya :)):)):))

asrul07
21-02-2009, 02:32 PM
ya...RUNNER tu cas boleh tahan juga harganya :)):)):))
alaaa..ko mesti mampu nyer..bila nak balik sini bwk kete 2000cc ko tu?

azrine
22-02-2009, 11:06 AM
skrg tgh nak survey,senang x apply loan utk kete yg dilelong tu? ada beza x kalau apply loan kete lelong ngan loan kete second hand dan loan kete baru..mana la tau,kut2 terminat kete yg mahal,x mampu beli cash,nak kena buat loan...apa pandangan dan pengalaman en.azrine?

sama jer asrol..tak dak beza pon..kalu depa pikir hang qualify..hang bile amik loan tu..

cam aku kata dulu la..bank akan amik kat harga yg kita bid tu..maybe pasai margin of financing tu depend kat bank la..that one hang kene pi check btui2 ngan dorang..

tang interest lak..pon sama..tak sama ngan buat loan kete 2nd hand punya..but..tak semestinya..interest yg ditawarkan oleh pihak bank akan pegi tinggi melambung..

the word is..better check dulu ngan pihak bank..get the clear picture..senang nak buat keputusan..dan kita tak teraba2 kemudian..

kalu nak lagi cepat..make sure..kete tu ada Registration card, tak bermasalah ngan pihak berkuasa..dan conditions kete tu cun..

tang bab Puspakom tu..since dah dibuat inspection..normally bank akan gunakan inspection tu as dorang punya guideline..but..for safely..after loan hang disbursed..hang pi buat check balik..

:)cgrock

azrine
22-02-2009, 11:10 AM
hari ni tak pegi ke ?? kalau nak gi tgk orang lelong bleh ke ar?? takyah bayar apa apa ke ?? aku tak nah pegi lagi tempat lelong kereta ni

aku pernah pegi tempat lelong barang rampasan kastam aje kat jalan pengkalan chepa kota bharu

helmet , t shirt , baju dalam pun dia lelong jugak ..

nak tengok free..

kalu nak amik bahagian..kene la letak deposit..:D

sama jer terms kalu lelong kastam ni ngan lelong kete..depa pon gunakan act yg sama..

maybe yg berlainan..tang cara depa conduct..tu jer..:D

raser2 nyer pon idak..

:)cgrock

azrine
22-02-2009, 11:11 AM
ya...RUNNER tu cas boleh tahan juga harganya :)):)):))

tau tak per..

:eek::eek::eek::eek::eek:


:)cgrock

asrul07
23-02-2009, 06:07 PM
hari ni tak pegi ke ?? kalau nak gi tgk orang lelong bleh ke ar?? takyah bayar apa apa ke ?? aku tak nah pegi lagi tempat lelong kereta ni

aku pernah pegi tempat lelong barang rampasan kastam aje kat jalan pengkalan chepa kota bharu

helmet , t shirt , baju dalam pun dia lelong jugak ..
xde hal.pergi je.x yah bayar pun.cuma make sure tarikh n tempat yg betul..biasa kat g-mart kajang ari ahad.kul 10 kut.kat subang ari sabtu..gi la tgk.belajar main angkat2 tgn..haha

asrul07
23-02-2009, 06:09 PM
sama jer asrol..tak dak beza pon..kalu depa pikir hang qualify..hang bile amik loan tu..

cam aku kata dulu la..bank akan amik kat harga yg kita bid tu..maybe pasai margin of financing tu depend kat bank la..that one hang kene pi check btui2 ngan dorang..

tang interest lak..pon sama..tak sama ngan buat loan kete 2nd hand punya..but..tak semestinya..interest yg ditawarkan oleh pihak bank akan pegi tinggi melambung..

the word is..better check dulu ngan pihak bank..get the clear picture..senang nak buat keputusan..dan kita tak teraba2 kemudian..

kalu nak lagi cepat..make sure..kete tu ada Registration card, tak bermasalah ngan pihak berkuasa..dan conditions kete tu cun..

tang bab Puspakom tu..since dah dibuat inspection..normally bank akan gunakan inspection tu as dorang punya guideline..but..for safely..after loan hang disbursed..hang pi buat check balik..

:)cgrock


makna nya,mmg lagi bagus beli kete lelong la ni..murah nyer..

azrine
23-02-2009, 06:31 PM
makna nya,mmg lagi bagus beli kete lelong la ni..murah nyer..

betui..

but better check ngan bank dulu sedalam2 nyer..

kalu idak..nyosal tak abih..:((:((:((:((:((..cam nie haah..

forfeit lak kang duit deposit tu..


:)cgrock

zinedine
23-02-2009, 07:03 PM
Aku cadang nak beli keta Nissan Cefiro A31 2.0 yg macam dlm citer Impak Maksima tu la. Ok tak kalau aku beli keta tu? aku survey harga keta tu yg dah siap bikin ada turbo,intercooler,blow off dll kira2 RM30 ribu lebih. Ok tak?

asrul07
23-02-2009, 10:56 PM
Aku cadang nak beli keta Nissan Cefiro A31 2.0 yg macam dlm citer Impak Maksima tu la. Ok tak kalau aku beli keta tu? aku survey harga keta tu yg dah siap bikin ada turbo,intercooler,blow off dll kira2 RM30 ribu lebih. Ok tak?
alamak.kurang arif la pulak.mcm murah.tp ko kena check.kete tu bole drive kat jlnraya x?buat nya utk drift je,xke naya..lain la klau niat ko mmg utk buat drift..

asrul07
23-02-2009, 10:57 PM
betui..

but better check ngan bank dulu sedalam2 nyer..

kalu idak..nyosal tak abih..:((:((:((:((:((..cam nie haah..

forfeit lak kang duit deposit tu..


:)cgrock
mmg akan di confirm sedlm2 nya.at least 3 kali..haha

azrine
24-02-2009, 03:06 PM
mmg akan di confirm sedlm2 nya.at least 3 kali..haha

waa..asrol..

nie target kete besau mana ko nie..:-?..bersungguh2 nie..:D

musti nakkan yg besau2 kan..:-?

merz skang pon..kalu c200 w202 pon depa auction dlm rm35k jer..

wassallam


:)cgrock

asrul07
25-02-2009, 06:25 PM
waa..asrol..

nie target kete besau mana ko nie..:-?..bersungguh2 nie..:D

musti nakkan yg besau2 kan..:-?

merz skang pon..kalu c200 w202 pon depa auction dlm rm35k jer..

wassallam


:)cgrock
mana la nak tau lagi.kut2 ati terberkenan kat yg mahal2 lak.lagi pun,kalau dpt info pasal loan tu,bole gak share kat sini.bole ramai2 tau.next time,diorg gak senang kalau ada terfikir nak beli kete yg murah n jimat...

Usahawan Muda
25-02-2009, 06:29 PM
wow....RM1.5k je?
Aku nak 1...
leh kasitau kat mana lelongan berikutnya?

Usahawan Muda
25-02-2009, 06:30 PM
asrul....tolong PM aku klu ko tau kat mana lg keta lelong nie...

asrul07
25-02-2009, 06:33 PM
asrul....tolong PM aku klu ko tau kat mana lg keta lelong nie...
kena selak blik page depan2 ni..ada kat situ tempat lelong merata m'sia ni..

azrine
26-02-2009, 09:18 PM
kena selak blik page depan2 ni..ada kat situ tempat lelong merata m'sia ni..

betui tu asrul..

kene la rajin2 kan tangan..pi selak2 balik page yg awai2 tu..

btw..kalu nak makan free sambil membeli kete auction..kat OBL Jalan Semarak hari Sabtu 28/02/2009 nie..depa ada auction..

nak tau..tengok kat sini..tak pon..amik nomo phone depa..call jer..dah keje depa kene layan..

http://www.obl.com.my (http://www.obl.com.my)


wassallam

azrine
06-03-2009, 12:26 AM
wah..jauh betui thread nie jatuh..

Tuan Tanah pi mana agak nyer ek..


wassallam


:)cgrock

zinedine
06-03-2009, 06:58 PM
Aku sedang mencari keta Nissan Cefiro A31/A32 yg mcm dlm drama Impak Maksima. Ada sapa2 tau tak info kat mana boleh dpt keta ni kat area JB. Atau ada keta lelong ker.

jutawan_kaya
06-03-2009, 08:58 PM
bagus ni........

azrine
07-03-2009, 12:59 AM
Aku sedang mencari keta Nissan Cefiro A31/A32 yg mcm dlm drama Impak Maksima. Ada sapa2 tau tak info kat mana boleh dpt keta ni kat area JB. Atau ada keta lelong ker.

Kalu kete lelong..cuba tengok kat OBL, Skudai or Gmart, Senai..

mana tau..ada kete tu dilistkan utk dijual..


wassallam


:)cgrock

azrine
07-03-2009, 01:02 AM
bagus ni........

sekadar untuk memberikan menambah knowledge kepada sesiapa yg berminat tu membeli kete2 lelong..

wassallam


:)cgrock

asrul07
07-03-2009, 02:11 AM
wah..jauh betui thread nie jatuh..

Tuan Tanah pi mana agak nyer ek..


wassallam


:)cgrock
ada..cuma 'tgk2' dr jauh je..hehe..tgh kumpul duit balik..

azrine
07-03-2009, 01:52 PM
ada..cuma 'tgk2' dr jauh je..hehe..tgh kumpul duit balik..

ooo..:))

tg dari jauh jer ker..

tak per la..

btw..dah tanya ngan mana bank tu..pasai loan??


wassallam


:)cgrock

azrine
12-03-2009, 02:09 AM
Terima kasih azrine dengan penjelasan yang memuaskan...
ada lagi nak tanya ni...hhehe..last week first time saya menang bid kete kat gmart subang..kete yang saya bid tu takde geran..yang lain ok..roadtax masih lagi hidup sampai ujung bulan 3.
gmart kata saya nak kena bayar balance cash dan baru boleh buat kuar kete
dan dokumen dari bank CIMB kena ambik kat gmart dalam masa 2 minggu..

persoalannya..
1. pasal geran yang takde tu saya kena buat double transfer?camane proses nak buat double transfer tu??

2.roadtax masih hidup..adakah saya kena hidupka semula insuran dahulu? bolehkan ambik insuran untuk 6 bulan dahulu? sebab roadtax mati ujung bulan 3..

3.Pasal dokumen yang gmart kata kena ambik dalam masa 2 minggu tu bolehkah dipercepatkan? bolehkan kita p ambik sendiri kat CIMB bank untuk buat proses tukar milik dengan segera??

banyak sungguh soalan saya ni...hmmm first time beli kete lelong ni..blurr..

ok thanks in adavance..

salam zaddin..

amacam..dah settle hang punya problem ka??

kete baru ada ok??

kasik ler update skit..


wassallam



:)cgrock

azrine
23-03-2009, 01:36 PM
peerrgghh..

lama betui tak tgk tanah nie..

nak tumbuh lalang dah..:))

eerrmm..tuan tanah nyer gi mana la..:-?

bz kot..tgh kumpul duit yg hilang masa CNY ari tu..:))



:eek::eek::eek::eek::eek::eek:

mifard
24-03-2009, 01:41 PM
salam..
ahad lepas sempat gi tgk lelong kat gmart kajang..secara tak sengaja, time tu ada di cheras, singgah jap ke kajang nak tengok2 kereta utk convert ngv..
1st time rasa, wahh menarik..tengok gelagat org yg ada kat situ..rasa gian lak tgk org angkat tangan bid harga..kebanyakan kereta wira dan iswara org tak beli..maybe sbb dah nak obselete kot..tapi kereta2 ni yg sesuai utk ngv..mcm kelisa, still ramai gak yg berebut..ada sorg mamat cina selamba bid skyline, rm126k..ada juga yg beli kereta byk kali, maybe owner used car kot..

mm, nak tanya pd azrine, tgk azrine yg otai kat sini..purchaser premium rm500 tu utk apa ye..dpt refund tak?
bleh tak bg tips time kita nak check enjin kereta yg kita teringin nak beli, apa yg patut kita check??sbb kereta tu rasanya tak bleh start enjin, susah la nak tgk if ada problem..ke kena bw mekanik yee..

tq in advance

azrine
24-03-2009, 04:39 PM
salam..
ahad lepas sempat gi tgk lelong kat gmart kajang..secara tak sengaja, time tu ada di cheras, singgah jap ke kajang nak tengok2 kereta utk convert ngv..
1st time rasa, wahh menarik..tengok gelagat org yg ada kat situ..rasa gian lak tgk org angkat tangan bid harga..kebanyakan kereta wira dan iswara org tak beli..maybe sbb dah nak obselete kot..tapi kereta2 ni yg sesuai utk ngv..mcm kelisa, still ramai gak yg berebut..ada sorg mamat cina selamba bid skyline, rm126k..ada juga yg beli kereta byk kali, maybe owner used car kot..

mm, nak tanya pd azrine, tgk azrine yg otai kat sini..purchaser premium rm500 tu utk apa ye..dpt refund tak?
bleh tak bg tips time kita nak check enjin kereta yg kita teringin nak beli, apa yg patut kita check??sbb kereta tu rasanya tak bleh start enjin, susah la nak tgk if ada problem..ke kena bw mekanik yee..

tq in advance

salam bro..

saya bukan otai..just kebetulan TT bukak thread ni..saya pon ada pengalaman yg tak berapa banyak nie..membantu mana2 yg patut..:D

kalu nak katakan premium rm500 tu..raser nyer dah dibincangkan sebelum nie..but..its ok to refresh balik..

that rm500 premium tu..is for auctioneer..depa punya fees la..and refundable kalu hang tak berjaya..together ngan deposit rm1000 tu..

kalu nak tau kete tu ok ker idak..the best way..bawak sekali mekanik yg hang kenai bro..bukan yg serkap jarang punya..coz..mekanik..from their eyes pon..depa tau..kete tu ok or not..

but..kalu nak make sure..masa 1st buat lawatan tu..pi tanya ngan bebudak yg menjaga kete2 tu..tanya ngan depa..keta nie masuk drive in or towing?? kalu drive in..memang kete tu bule drive le kan..but kalu towing nie..the possibility tu 50-50..

but..tengok gak..plat nomo kete tu..kalu plat nomo kete tu baru lagi..maybe masa depa tarik kete tu..owner tak dak..so tukang tarik tu trus pancing jer kete tu..

kalu nak tau lebih lanjut..TT ada buat compilation kat page 10 kot..sila2 la melawat ke sana..

ok bro..

happy biding your favorite ride kat mana2 auction house di Msia nie..

wassallam


:)cgrock

BOCK
24-03-2009, 04:44 PM
kereta lelong ngen kereta tender sama ker ??

azrine
24-03-2009, 06:24 PM
kereta lelong ngen kereta tender sama ker ??

salam bro..

kete lelong ngan kete tender tu ada skit jer perbezaan dia..kat part implementation dia..

kete lelong..dijalankan oleh pelelong yg mempunyai lesen yg sah dikeluarkan oleh pihak kerajaan negeri..perjalanan lelong tu kene mengikuti process tertentu yg berkenaan dengan Action guideline..

sesiapa yg memyertai auction..perlu membayar certain amaun ie deposit yg ditentukan oleh rumah pelelong sebelum menyertai auction tersebut..dan sekiranya tidak berjaya..semua depsoit tu akan dipulangkan balik..refundable..

pembida yg berjaya akan diketaui pada masa lelongan tersebut..dan pembida berjaya perlu membayar segala baki dalam masa yg ditetapkan seperti dalam proclamation of auction..

kete tender..bule dijalankan sendiri olrh pihak bank tanpa campur tangan pihak ketiga..

sesiapa yg ingin menyertai tender..perlu mengisi borang tertentu dengan menyata detail serta butiran tertentu..pembayaran deposit pelu dibayar kepada pihak bank..dan seperti biasa refundable sekiranya tak berjaya..

penender akan dimaklumkan oleh pihak bank selepas tarikh tutup tender tersebut..dan penender perlu membayar baki keseluruhan kepada pihak bank.

kebaikan public auction - cepat, tulus serta transparent..compared to tender proceeding..

but..mana2 pun..baik tender or public autcion..call for this terletak pada pihak bank..samada nak buat yang mana satu..

harap..jawapan diberi memenuhi soalan yg diutarakan..


wassallam


:)cgrock

PulunSakan
24-03-2009, 07:24 PM
hari khamis ni ada lelong kete dan moto JPJ kat ipoh.
jom pakat serbu ramai2
hari ni dan esok boleh tengok2 condition nya.

azrine
24-03-2009, 08:41 PM
hari khamis ni ada lelong kete dan moto JPJ kat ipoh.
jom pakat serbu ramai2
hari ni dan esok boleh tengok2 condition nya.

eerrmm..:-?

bagus nie utk org2 Ipoh khas nyer..dan Perak am nyer..

maybe..Pak Ulam kita berminat kot..:D

but..experience aku la..normally kalu kete2 yg dok kat JPJ or even kat PDRM nie..condition dia..amat2 menyedihkan..

semuanya dah dibogelkan..


:)cgrock

lelakiselamanya
25-03-2009, 11:05 PM
mana lebih baik bid kat gmart @ store yard?:-?

PulunSakan
26-03-2009, 12:32 AM
aku dah tengok tadi,
condition tu ok lg.
utk yg bermasalah tu dia dah mention awal2.

tp aku tengok jer.
:Dtak der plan nak bid esok.

azrine
14-04-2009, 12:03 AM
lama betui tak masuk kat sini..

TT pon dok senyap jer..

dah kumpul duit balik ker..:-?


:)cgrock

1305
09-07-2009, 03:57 PM
lama betui tak masuk kat sini..

TT pon dok senyap jer..

dah kumpul duit balik ker..:-?


:)cgrock

aku up balik thread ni....


kalau ada rezeki, mungkin ujung bulan ni aku akan try masuk lelong G-mart ni... ak cari wira 1.6 yang boleh didaftarkan... dah usha kat G-mart subang, ada banyak... maka.. boleh la diusahakan...

masalah aku adalah berkenaan harga rizab (reserve price)... katalah harga rizab sesebuah kenderaan tu RM5k, adakah harga lelongan akan bermula dari RM5k atau kurang dari itu???

satu lagi.. brapa kenaikan yang akan dibuat? RM100... atau RM1000....

sekian...

mifard
17-07-2009, 10:51 AM
Salam..
mau share pengalaman tak seberapa aku beli keta lelong..

aku beli dekat gmart kajang..viva 1.0sx..dec 07 dapat harga reserve price RM23k hehehe..alhamdulillah..syukur sgt2 sbb takde sape yg bid, dah la tu kereta pertama pada hari tu yg dilelong, so semua pandang aku hahaha..cuak gak..purposely aku beli viva sbb cari keta jimat minyak..if baru dlm rm37200, so depreciate dekat 12k-14k gak laa..keta baru setahun guna..aku pasan road tax kereta tu mati dec 2008..

nasihat aku sapa nak beli kereta lelong, 1st gi amik feel dulu..tengok pattern org bid camana..aku pun 2 kali gi usha lelong ni baru berani nak place deposit..bukan apa, kang suka hati korg angkat tangan, then berjaya dapat kereta tu, last2 ngada2 tak nak beli pulak..mmg sengaja cari pasal 1.5k melayang la..

TQ kat bro azrine, thread ni la sedikit sebanyak buat aku berani join bid..hehe

mifard
17-07-2009, 10:56 AM
aku up balik thread ni....


kalau ada rezeki, mungkin ujung bulan ni aku akan try masuk lelong G-mart ni... ak cari wira 1.6 yang boleh didaftarkan... dah usha kat G-mart subang, ada banyak... maka.. boleh la diusahakan...

masalah aku adalah berkenaan harga rizab (reserve price)... katalah harga rizab sesebuah kenderaan tu RM5k, adakah harga lelongan akan bermula dari RM5k atau kurang dari itu???

satu lagi.. brapa kenaikan yang akan dibuat? RM100... atau RM1000....

sekian...

yup, harga start dari reserve price..cth dlm kes aku, dia letak rm23k..lepas beberapa saat takde org nak bid, aku dapat harga tu..so rezeki la..

kenaikan if tak silap kereta < rm20k naik rm200, <rm50k naik rm500 dan >rm50k naik rm1000..

lagi satu nak nasihat, pastikan max target utk kereta tu berapa..cth if keta reserve price rm10k, market dlm rm16k, maybe if orang asyik bid sampai harga > rm14k,so better tak yah bid lagi..tujuan beli keta lelong nak dpt harga lagi kurang dr market price..so kena timbang2 kan max target utk bid tu berapa..
tq

enal
21-07-2009, 03:47 PM
betul tu aku setuju....

1305
21-07-2009, 04:11 PM
yup, harga start dari reserve price..cth dlm kes aku, dia letak rm23k..lepas beberapa saat takde org nak bid, aku dapat harga tu..so rezeki la..

kenaikan if tak silap kereta < rm20k naik rm200, <rm50k naik rm500 dan >rm50k naik rm1000..

lagi satu nak nasihat, pastikan max target utk kereta tu berapa..cth if keta reserve price rm10k, market dlm rm16k, maybe if orang asyik bid sampai harga > rm14k,so better tak yah bid lagi..tujuan beli keta lelong nak dpt harga lagi kurang dr market price..so kena timbang2 kan max target utk bid tu berapa..
tq

ooo... yer ker... tqvm la tuan, patut la gmart subang bagi reserve price ari diaorg nak lelong... cit... ada sikit mcm tipu juga...

hahahahaha..

anyway, tqvm tuan...

sarialong
21-07-2009, 05:18 PM
kdg2 reserve price pun tinggi

1305
21-07-2009, 07:39 PM
betul tu....

tapi rasanya masih berbaloi utk dibeli, masih under market rate lagi. satria tahun 96 1.6 RM6k jer...

endingman86
21-07-2009, 07:45 PM
Salam..
mau share pengalaman tak seberapa aku beli keta lelong..

aku beli dekat gmart kajang..viva 1.0sx..dec 07 dapat harga reserve price RM23k hehehe..alhamdulillah..syukur sgt2 sbb takde sape yg bid, dah la tu kereta pertama pada hari tu yg dilelong, so semua pandang aku hahaha..cuak gak..purposely aku beli viva sbb cari keta jimat minyak..if baru dlm rm37200, so depreciate dekat 12k-14k gak laa..keta baru setahun guna..aku pasan road tax kereta tu mati dec 2008..

nasihat aku sapa nak beli kereta lelong, 1st gi amik feel dulu..tengok pattern org bid camana..aku pun 2 kali gi usha lelong ni baru berani nak place deposit..bukan apa, kang suka hati korg angkat tangan, then berjaya dapat kereta tu, last2 ngada2 tak nak beli pulak..mmg sengaja cari pasal 1.5k melayang la..

TQ kat bro azrine, thread ni la sedikit sebanyak buat aku berani join bid..hehe

boleh reloan ke kete viva tueh???reloan pun 23k ke??

nicebiz
22-07-2009, 12:00 AM
salam..
mmber aku ada nk jual accord sm4 diamond thn 94/97..injection, rim 16, disc brake blkg..
rasanya harga under rm10k..

http://i926.photobucket.com/albums/ad110/nicebiz9/17062008668.jpg

azrine
22-07-2009, 11:53 AM
Salam..
mau share pengalaman tak seberapa aku beli keta lelong..

aku beli dekat gmart kajang..viva 1.0sx..dec 07 dapat harga reserve price RM23k hehehe..alhamdulillah..syukur sgt2 sbb takde sape yg bid, dah la tu kereta pertama pada hari tu yg dilelong, so semua pandang aku hahaha..cuak gak..purposely aku beli viva sbb cari keta jimat minyak..if baru dlm rm37200, so depreciate dekat 12k-14k gak laa..keta baru setahun guna..aku pasan road tax kereta tu mati dec 2008..

nasihat aku sapa nak beli kereta lelong, 1st gi amik feel dulu..tengok pattern org bid camana..aku pun 2 kali gi usha lelong ni baru berani nak place deposit..bukan apa, kang suka hati korg angkat tangan, then berjaya dapat kereta tu, last2 ngada2 tak nak beli pulak..mmg sengaja cari pasal 1.5k melayang la..

TQ kat bro azrine, thread ni la sedikit sebanyak buat aku berani join bid..hehe

no problem at all..kita share experience kita sesama kat sini..

neway..good price tu for viva..kalu jual balik tu mau nyer untung 4,5 riban..maybe lebih..

tuan tanah gi mana ek..dah kumpul duit balik ker..:)):)):)):))


:)cgrock

azrine
22-07-2009, 12:01 PM
kdg2 reserve price pun tinggi

bro..

reserve price tu memang ada tinggi skit..biasak la..coz pihak bank yang tentukan nyer..bukan auction house @ rumah pelelong..

but..since ada berpuluh2 lagi choice tu..pilih lah yg mana berkenan di hati..

but..if kete tu..tak berjual..maybe ianya akan diletakkan semula utk dijual pada next auction..dan pastinya..harga reserve akan turun..

but..bile harga dah turun..maka ghamailah peminta2 kete tersebut akan bid semula kete tu..dan kekadang akan sampai pada harga reserve yg memula tu..

happy hunting..


:)cgrock

azrine
22-07-2009, 12:17 PM
yup, harga start dari reserve price..cth dlm kes aku, dia letak rm23k..lepas beberapa saat takde org nak bid, aku dapat harga tu..so rezeki la..

kenaikan if tak silap kereta < rm20k naik rm200, <rm50k naik rm500 dan >rm50k naik rm1000..

lagi satu nak nasihat, pastikan max target utk kereta tu berapa..cth if keta reserve price rm10k, market dlm rm16k, maybe if orang asyik bid sampai harga > rm14k,so better tak yah bid lagi..tujuan beli keta lelong nak dpt harga lagi kurang dr market price..so kena timbang2 kan max target utk bid tu berapa..
tq

betui tu bro..

yang paling penting sekali..sesiapa yang ingin sesangat nak bid..dia musti ada kekuatan jiwa..bukan apa..org kata lah..sekali kita bid..kita nak bid lagi..dan lagi..dan lagi..sampai kita dapat kete tu..

jangan sampai kantoi udah la..harga bid tu melebihi market price..


:)cgrock

azam575
22-07-2009, 01:29 PM
salam bbro azrine,

saya ingin bertanya, kereta lelong nie kita bleh jual balik kan kat buyer lain? hehehehe

dan buleh kah kereta lelong kita pie refinance balik?

azrine
23-07-2009, 09:07 AM
salam bbro azrine,

saya ingin bertanya, kereta lelong nie kita bleh jual balik kan kat buyer lain? hehehehe

dan buleh kah kereta lelong kita pie refinance balik?

w'salam bro..

ghaser2 nyer dah dijawab sebelum nie..

sila rujuk kat rumusan yg tuan tanah buat kat page 10..

ok..

happy hunting..


:)cgrock

mifard
23-07-2009, 10:09 AM
boleh reloan ke kete viva tueh???reloan pun 23k ke??

yup, bleh..dpt dgn public bank rm22300..

beli keta lelong ni rasanya buyer kena ada duit cash jugak..sbb nak byr deposit utk join lelong = 1.5k, insurans+roadtax dlm 1k ++ dan utk loan bank yg tak cover 100% harga kereta (tgk bank dia evaluate berapa)..

adioz88
25-07-2009, 05:16 PM
auction house di kedah ni dekat dengan rumah saya
dalam 5 minit perjalanan
boleh la ngendap2 nanti

azrine
26-07-2009, 06:24 PM
yup, bleh..dpt dgn public bank rm22300..

beli keta lelong ni rasanya buyer kena ada duit cash jugak..sbb nak byr deposit utk join lelong = 1.5k, insurans+roadtax dlm 1k ++ dan utk loan bank yg tak cover 100% harga kereta (tgk bank dia evaluate berapa)..

eerrmmm..

cam comment pegawai bank jer bro kita nie..:-?

neway..apa yg bro mifard katakan..adalah benar2 belaka..:D:D


:)cgrock

azrine
26-07-2009, 06:27 PM
auction house di kedah ni dekat dengan rumah saya
dalam 5 minit perjalanan
boleh la ngendap2 nanti

dekat sesangat lah tu..

adakah dia Focal Park or G-Mart??..

neway..dua2 tu memang ok..

happy ngendap bro..:D


:)cgrock

adioz88
27-07-2009, 10:13 AM
dekat sesangat lah tu..

adakah dia Focal Park or G-Mart??..

neway..dua2 tu memang ok..

happy ngendap bro..:D


:)cgrock



rasanya G-mart
Tapi dia punya site tertutup rapi.
Tengok peta, dekat dengan Hospital.
Tak ada tempat lain dah tu
Situ pulak dekat sangat dengan kedai half cut
di Langgar

azrine
27-07-2009, 04:11 PM
rasanya G-mart
Tapi dia punya site tertutup rapi.
Tengok peta, dekat dengan Hospital.
Tak ada tempat lain dah tu
Situ pulak dekat sangat dengan kedai half cut
di Langgar

bro..

kalu kat Langgar tu confirm lah G-Mart..

kalu Focal Park punya kat area Jalan Lencong Barat (Mergong)

pi lah tengok..

mana tau..ada yg berminat di hati nie..

by the way..maybe harga skang untuk semua kete auction (means reserve price) dah turun..

peluang terbaik utk beli kete utk kegunaan masa Raya nanti beb..


:)cgrock

fadklg
31-08-2009, 12:53 PM
Hari merdeka tak da lelong ka/////////

rosnan78
23-10-2009, 06:11 PM
da lame senyap je kat sini.. takde yang da beli keta lelong ke?.. cite la sket pengalaman ..

Zul34
25-10-2009, 04:54 AM
contoh G-mart nyer price list.semua dah stated.JPJ, polis,key,card,plate,year make,a/m,..mmg mudah la..

http://i513.photobucket.com/albums/t333/asrul07/GMARTCARLIST.jpg

sori nk tnya, tp nmpk hrga keta2 tu mcm mahal je:-?

tebbaloi
30-10-2009, 01:50 AM
ini aku kasi link utk keta lelong GMART

http://www.gmart-auction.com.my/auction.htm

tebbaloi
30-10-2009, 01:51 AM
sori nk tnya, tp nmpk hrga keta2 tu mcm mahal je:-?

entah la..tanya otai lelong.. dahla keta berpanas.. tapi still harga mahal :-?

haudli
30-10-2009, 04:26 AM
ini aku kasi link utk keta lelong GMART

http://www.gmart-auction.com.my/auction.htm

link yg tepat bg bakal pembeli kereta lelong...

haudli
30-10-2009, 04:29 AM
sori nk tnya, tp nmpk hrga keta2 tu mcm mahal je:-?

skrg memang diorg da mula cas mahal,x mcm tahun2 lepas,salah satu punca adalah kerana taknak owner asal fight kes disebabkan harga lelong yg murah dan die menanggung hutang yg tinggi ngan pihak bank.

tapi,bila masih x laku,diorg pasti akan wat penurunan harga.

tebbaloi
30-10-2009, 04:38 AM
skrg memang diorg da mula cas mahal,x mcm tahun2 lepas,salah satu punca adalah kerana taknak owner asal fight kes disebabkan harga lelong yg murah dan die menanggung hutang yg tinggi ngan pihak bank.

tapi,bila masih x laku,diorg pasti akan wat penurunan harga.

bro cam ada pengalaman jek beli keta lelong.. story la skit.. :)

acan
30-10-2009, 04:40 AM
tgh usya2 list..hehhe..:D

tebbaloi
30-10-2009, 04:44 AM
tgh usya2 list..hehhe..:D

amik keta seken jek la can.. .. keta lama spare part payah nanti

acan
30-10-2009, 04:48 AM
spe nk moto POS nyer ade byk tu..RM100 - 600 jek..
kriss 100, kriss 110, ex5..:p

LOT 3402, BANGUNAN G-MART, JALAN TEMBUSU KG. MELAYU SUBANG, 40150 SHAH ALAM, SELANGOR.
31st OCTOBER 2009, SATURDAY - 11:00 AM..:D


klu nk amek 3-4 buah no berderet lawa sgt la tu..:))

tebbaloi
30-10-2009, 04:54 AM
spe nk moto POS nyer ade byk tu..RM100 - 600 jek..
kriss 100, kriss 110, ex5..:p

LOT 3402, BANGUNAN G-MART, JALAN TEMBUSU KG. MELAYU SUBANG, 40150 SHAH ALAM, SELANGOR.
31st OCTOBER 2009, SATURDAY - 11:00 AM..:D


klu nk amek 3-4 buah no berderet lawa sgt la tu..:))

aduii mesti nyesal nanti .. sebab posmen hari² lenjan sana sini anta surat :)paid :)paid

acan
30-10-2009, 04:57 AM
aduii mesti nyesal nanti .. sebab posmen hari² lenjan sana sini anta surat :)paid :)paid

ok la tu..amek yg rm300..
obohol tmbah rm300 lg..:eek::eek:

aku pun seram tgk posmen lenjan moto tetiap ari..:eek::eek:

haudli
30-10-2009, 05:27 AM
bro cam ada pengalaman jek beli keta lelong.. story la skit.. :)

memembe yg ada beurusan ni,sendiri belum mampu lagi..:D

haudli
30-10-2009, 05:28 AM
ok la tu..amek yg rm300..
obohol tmbah rm300 lg..:eek::eek:

aku pun seram tgk posmen lenjan moto tetiap ari..:eek::eek:

beli motor lelong mmg berbaloi...cume byk org tak tau.

acan
30-10-2009, 05:35 AM
beli motor lelong mmg berbaloi...cume byk org tak tau.

bli 300..reper2 sket abes dlm 300 lagik..
bru 600 modal..(klu xde yg bid le moto tu)

klu jual blk harge market dpt ke ek..?

haudli
30-10-2009, 05:51 AM
bli 300..reper2 sket abes dlm 300 lagik..
bru 600 modal..(klu xde yg bid le moto tu)

klu jual blk harge market dpt ke ek..?

jual ngan memembe 1500 pun ok..penting enjin xde bunyik kriokkriokkrik..

acan
30-10-2009, 05:55 AM
jual ngan memembe 1500 pun ok..penting enjin xde bunyik kriokkriokkrik..

xnk kasik bunyik ade skill pakdin..:D
kasik tuang myak itam lebey sket..
senyap la die..:p

skill kdi cha ya nun alip buat klu depa nk jual moto seken..

haudli
30-10-2009, 05:57 AM
xnk kasik bunyik ade skill pakdin..:D
kasik tuang myak itam lebey sket..
senyap la die..:p

skill kdi cha ya nun alip buat klu depa nk jual moto seken..

acan mmg bijak bab2 moto ni,,can enjin panther piang nye ada x??

acan
30-10-2009, 05:59 AM
acan mmg bijak bab2 moto ni,,can enjin panther piang nye ada x??

enjen moto aku sendiri pn xberganti lg..:))
panther susah la pokdin..
moto old skool..:p

Jejaka Desa
31-10-2009, 11:47 AM
Try masuk focalpark.com.my..kt situ dia ade bg prosidur utk pembida masa lelong..contohnya pembida leh usha keta2 lelong 3 hari sblm hari lelong..standby RM1000...kalo jd beli kena bayar RM500 kpd tmpat lelong..so kena standby Rm1500 la kalo jd beli..kalo x dpt balik deposit..Lg satu,berkaitan keadaan kereta lelong itu sendiri..paham2 aje la kalo kete lelong..biasanya radio mmg dh x der..nasib2 la..ade yg condition ok la..ade yg mcm jd tukun dlm sungai..kekadang ade yg kete bermasalah spt tiada geran,no chasis @ no enjin lain(tp leh endorse jpj)..used car pun bid kete yg cantik2 jer..kalo teruk pandang pun tidak..:-)

azrine
31-10-2009, 05:47 PM
Try masuk focalpark.com.my..kt situ dia ade bg prosidur utk pembida masa lelong..contohnya pembida leh usha keta2 lelong 3 hari sblm hari lelong..standby RM1000...kalo jd beli kena bayar RM500 kpd tmpat lelong..so kena standby Rm1500 la kalo jd beli..kalo x dpt balik deposit..Lg satu,berkaitan keadaan kereta lelong itu sendiri..paham2 aje la kalo kete lelong..biasanya radio mmg dh x der..nasib2 la..ade yg condition ok la..ade yg mcm jd tukun dlm sungai..kekadang ade yg kete bermasalah spt tiada geran,no chasis @ no enjin lain(tp leh endorse jpj)..used car pun bid kete yg cantik2 jer..kalo teruk pandang pun tidak..:-)

salam bro..

semuanya dah dibuat rumusan kat page 10..

kasik selak2 skit bro..

neway..happy hunting..

kalu pi Focal Park..send regard ngan big boss dia Mr. Cheng..otai lama Sg Dua tu..


:)cgrock

hafizan78
31-10-2009, 06:04 PM
Aku pun pernah masuk bid dulu... sekali jer berjaya.... yang lain aku datang tolong2 upkan sikit jer... kalau dalam budget aku bid lagi tapi kalau over budget... cepat2 gi beratur ambik balik deposit... anyway kalau dapat nanti cari2 la owner lama dan bg imbuhan sikit... seikhlas hati....:)cgrock

alkbar
31-10-2009, 06:51 PM
xnak kasik bunyi pakai ekzos buloh lah..bunyi pom pom pom pun hilang...

helmyzakaria
17-12-2009, 04:35 PM
kat g-mart ni bukan saje nak beli kete lelong... nak jual kete pun boleh bro...

azrine
17-12-2009, 09:34 PM
kat g-mart ni bukan saje nak beli kete lelong... nak jual kete pun boleh bro...

betui tu bro..:D

bukan setakat kat g-mart jer..kat mana2 auction house pon bikin bender yang sama..

asalkan..kete tu dah full settle atau tak dak any loan ngan mana2 bank..bule masuk..

harga pon..bule kita sendiri decide..as long as kita agreed ngan terms and conditions yang auction house letakkan..

bagi aku..this is the best way..kalu kita nak dispose kete kita..selain dari buat advertisement..

btw..tuan tanah kedaung dah beli ke belum kete yang diminati nie..

harga pon tengah cun la nie..


:D

helmyzakaria
22-12-2009, 12:23 PM
klau ada sesape berhajat nak jual kete melalui lelongan ni roger roger lah aku.. coz aku keje kat gmart :)
mudah, senang.. berkesan.. tq

TITANIUM
22-12-2009, 12:28 PM
ada geng G-mart join Cg...
ini sudah bagus....

helmyzakaria
22-12-2009, 03:07 PM
salam sekalian,
minggu ni Sabtu 26hb Dec 09 kemungkinan tiada lelongan dilakukan di gmart subang.. tapi di gmart kajang ada lelongan pada 27hb Dec 09 (ahad)..
sebarang perubahan akan diberitahu kelak... harap maklum

building
22-12-2009, 04:19 PM
yup..tu soalan dah berjawab..pada awal thread berkenaan dengan deposit..

kalu kita tak bayo deposit..kita tak bule amik bahagian dalam bidding proses..dan deposit tu..akan dipulangkan balik sekiranya kita gagal dalam attempt kita nak dapatkan mana2 kete..

kita bule claim deposit kita at anytime..during or selepas tamat auction process..but kalu dah abih baru nak claim..lamabt ler..kene beratur..:))

deposit berbeza2 mengikut auction house..but ghaser skang nie dlm RM1,500..means RM1,000 utk deposit kat kete tu..then RM500 tu for being premium to auction house..

once you become a successful bidder..say you bid 10K..the remaining balance of RM9K..you kene jelaskan kat bank..as RM1,000 tu dah become deposit..


wassallam

:)cgrock

"then RM500 tu for being premium to auction house.."

yang ni xde refund eh? kalo kita xberjaya bid keter tu kira hangus kan? RM 500 utk satu keter... cabaran cabaran....

building
22-12-2009, 04:28 PM
antara term and condition auction center (g-mart)

TERM AND CONDITION.
* All vehicles sold AS IS WHERE IS BASIS and subject to the condition of sales.
* No refund will be entertain for ENGINE CHANGED and BLACKLISTED by the relevent authorities.
* All attending bidders are advised to inspect the conditions of the vehicles and perform their own JPJ & PDRM search before the auction.
* For vehicle (s) without registration card, if the registration card happen to be returned / found, the fees of RM 500.00 will be imposed.
* Bidder deposit required RM1,000.00 and a Purchaser Premium RM500.00 per vehicle by Cash,Credit Card (Visa/Master) or Bank Draft (Payable to G-Mart Corp.S/B)
* Vehicle sold above RM 100,000.00 deposit required RM5,000.00 and a Purchaser Premium RM500.00 per vehicle by Cash,Credit Card (Visa/Master) or Bank Draft (Payable to G-Mart Corp.S/B)
* The purchaser shall pay the balance of the purchases in full to the Legal Owner within the period as stated in the Terms and Condition of Sales.
* The details of the vehicles as listed above are subject to change by The Legal Owner.

yg build highlight tu.. camne proses dia eh? just bg reg no kat JPJ n Puspakom? :-?

helmyzakaria
22-12-2009, 04:38 PM
salam..
deposit akan dikembalikan 100% jika tiada kenderaan dibida semasa lelongan..

(all attending bidders are advised to inspect the conditions of the vehicles and perform their own jpj& pdrm search before the auction)
maksudnya..
semua pembida yang berminat hendaklah melakukan pemeriksaan fizikal keatas kenderaan tersebut semasa tarikh pemeriksaan (check either kete sambung ke.. potong ke) dan pembida yang berminat jugak boleh melakukan jpj search atau dengan pihak pdrm atau boleh check dgn pihak bank yang berkenaan mengenai blacklist kenderaan tersebut atau saman tertunggak. Akan tetapi sepertimana yg diketahui segala senarai saman atau blacklist bg sesebuah kenderaan yg telah dilelong tidak akan ditanggung oleh pembeli baru (hanya melalui lelongan)

gmsatria
22-12-2009, 05:18 PM
ada motor dilelong kat Gmart jg ke bro helmyzakaria? brape price min dan max?

building
22-12-2009, 05:20 PM
salam..
deposit akan dikembalikan 100% jika tiada kenderaan dibida semasa lelongan..

(all attending bidders are advised to inspect the conditions of the vehicles and perform their own jpj& pdrm search before the auction)
maksudnya..
semua pembida yang berminat hendaklah melakukan pemeriksaan fizikal keatas kenderaan tersebut semasa tarikh pemeriksaan (check either kete sambung ke.. potong ke) dan pembida yang berminat jugak boleh melakukan jpj search atau dengan pihak pdrm atau boleh check dgn pihak bank yang berkenaan mengenai blacklist kenderaan tersebut atau saman tertunggak. Akan tetapi sepertimana yg diketahui segala senarai saman atau blacklist bg sesebuah kenderaan yg telah dilelong tidak akan ditanggung oleh pembeli baru (hanya melalui lelongan)

tq tq tq.. khatam ghak build thread ni :D dr lapar jd rasa x lapar n skrang dah lapar balik :eek:

azrine
22-12-2009, 08:44 PM
klau ada sesape berhajat nak jual kete melalui lelongan ni roger roger lah aku.. coz aku keje kat gmart :)
mudah, senang.. berkesan.. tq

no wonder ler..

hang keje ngan G-Mart ghuper2 nyer..

bagus lah..

since thread ini dah lama terbenam..dengan ada nyer org yang bekeje ngan auction house..bule lah mengaktifkan nyer semula..

btw..kirim salam ngan big boss hang tu..Tn Hj Wahid (erk..dah Dato' kot skang nie..:D)..dah lama sangat tak jumpa ngan dia..

ok bro..

selamat berjuang..


:D

hahahuhu
22-12-2009, 09:04 PM
salam klw brjaye bid bleh ke nk wat loan byr?

azrine
22-12-2009, 10:43 PM
salam klw brjaye bid bleh ke nk wat loan byr?

bule..

pi rujuk kat page 10..

tak pon..tunggu En Helmy Zakaria berikan penjelasan..coz..G-Mart memang pandai buat loan2 camginik..


:D

Dobit127
22-12-2009, 11:37 PM
aku tgk list kat G-Mart...

ade orang boleh settle xde , geran, kunci, blacklist PDRM/JPJ...

kalau ade berapa caj yer...

aku tau lama dah G-mart ni dari 2002..masa tu member aku keje situ...

tapi xde bid lagi...masih ragu2 tentang benda ni ler...harga boleh tahan...

helmyzakaria
23-12-2009, 10:21 AM
salam bro azrine...
our big big bos tuan hj wahid belum dapat Dato lagi... hehehe... belum time lagi tu..
harap bro azrine pun dapat membantu member dlm thread ni utk explain pasal auction sedikit sebanyak coz nampak bro azrine mcm lebih berpengalaman.. tq

helmyzakaria
23-12-2009, 10:25 AM
aku tgk list kat G-Mart...

ade orang boleh settle xde , geran, kunci, blacklist PDRM/JPJ...

kalau ade berapa caj yer...

aku tau lama dah G-mart ni dari 2002..masa tu member aku keje situ...

tapi xde bid lagi...masih ragu2 tentang benda ni ler...harga boleh tahan...

salam bro dobit..
pasal geran tu saya rasa perlu diuruskan sendiri oleh pembida jika semasa lelongan telah dinyatakan tiada geran..

untuk penukaran atau pembuatan kunci baru ada dilakukan disini.. ada seorang brader yg datang selalu.. dia yg duk buat kunci bg kenderaan yg dah takde kunci..caj kurang pasti..

bg blacklist takperlu risau.. jika anda membida kenderaan lelongan... segala senarai blacklist untuk kenderaan tersebut akan ditanggung oleh pemunya lama..
harap maklum

helmyzakaria
23-12-2009, 10:27 AM
ada motor dilelong kat Gmart jg ke bro helmyzakaria? brape price min dan max?

salam bro...
buat masa sekarang tiada motosikal untuk dilelong..
masih menunggu kelulusan lebih kurang 60 unit motosikal model modenas hakmilik pos malaysia...
klu ada nanti saya akan inform..
harap maklum

helmyzakaria
23-12-2009, 10:32 AM
bule..

pi rujuk kat page 10..

tak pon..tunggu En Helmy Zakaria berikan penjelasan..coz..G-Mart memang pandai buat loan2 camginik..


:D


salam... gmart mmg buleh arrangekan loan tp kebanyakannya untuk kenderaan baru je bro .. untuk pengetahuan semua tempoh pembayaran penuh yg perlu dilakukan setelah anda berjaya membida sesebuah kenderaan adalah dalam masa 10 hari sahaja...
risau kalau loan tak lepas, deposit melayang bro.. rugi dah kat situ...
dalam erti kata lain, pihak gmart tidak menesyorkan untuk pembida membuat loan bagi kenderaan lelongan..
harap maklum

asrul07
23-12-2009, 10:38 AM
dah lama menyepi dr thread sendiri..tgh kumpul duit n peghabih duit,so mcm na nak dpt beli cash kete tu..hahaha...isyaallah,bole beli bulan jan ni..bajet 10k dah la.buat g keje je..

asrul07
23-12-2009, 10:39 AM
terima kasih kepada yg menaik n membincangkan hal2 lelong ni kat sini terutama azrine n helmy.den pun cetek sgt ilmu

azrine
23-12-2009, 10:46 AM
salam bro azrine...
our big big bos tuan hj wahid belum dapat Dato lagi... hehehe... belum time lagi tu..
harap bro azrine pun dapat membantu member dlm thread ni utk explain pasal auction sedikit sebanyak coz nampak bro azrine mcm lebih berpengalaman.. tq

ic..aku ingatkan dia dah dapat title Dato' dah..coz ada org mentioned kat aku..maybe..org lain kot..:D

actually..tuan tanah kedaung (sori asrul..gurau jek..:)):)):)))dah buat ringkasan kat page 10 tentang banyak hal berkenaan dengan public action..

so..tu kepada yg berminat..bule rujuk ke page tersebut..dan kalu ada pertanyaan yg menarik..inysa-allah saya akan menjawab ngan sebaik mungkin..

tang pengalaman tu..maybe bule tanya ngan Lokman yg kahwin ngan staff CIMB tu..staff aku dulu masa kat sana..

ok bro..


:D