PDA

View Full Version : Ajarlah saya : camner nak dapatkan lesen kontraktor?


Pages : [1] 2

kuhik
08-01-2009, 10:39 PM
salam warga CG sekalian.

harap mana-mana warga CG boleh bantu, beri tips, galakan, cadangan, kritikan camner nak dapatkan lesen kontraktor dan menjadi seorang kontraktor yang berjaya.

harap dapat membantu. sekian, terima kasih :)

fyreeze
08-01-2009, 10:43 PM
Aku pun nak jadi kontraktor gak.. Ko nak ambik lesen kelas F ke?? Kat tempat aku ni, YB dah ckp, 90% yang ade lesen kelas F adalah totok2 UMNO..

adar
08-01-2009, 10:44 PM
salam warga CG sekalian.

harap mana-mana warga CG boleh bantu, beri tips, galakan, cadangan, kritikan camner nak dapatkan lesen kontraktor dan menjadi seorang kontraktor yang berjaya.

harap dapat membantu. sekian, terima kasih :)

dok kelantan kan? leh tanya affuan@pembebel. dia kontraktor kat kelantan. nick dia pembebel dlm CG. harap membantu

kuhik
08-01-2009, 10:45 PM
Aku pun nak jadi kontraktor gak.. Ko nak ambik lesen kelas F ke?? Kat tempat aku ni, YB dah ckp, 90% yang ade lesen kelas F adalah totok2 UMNO..

yup, start ngan level rendah dulu pun takpe.
tapi camner caranya? huhuhu

kuhik
08-01-2009, 10:46 PM
dok kelantan kan? leh tanya affuan@pembebel. dia kontraktor kat kelantan. nick dia pembebel dlm CG. harap membantu

yup. yer ker? nanti PM dia later.
yang mana tahu tu boleh la post-post kat sini, dapat kongsi maklumat bersama.

thanks bro for the help :)

jaih
08-01-2009, 10:48 PM
apply lesen ngan PKK (pusat khidmat kontraktor)..pastuh mintak lesen kewangan utk pojek gomen..sapa laiii bleh tambah nasi..:D

belakepare
08-01-2009, 10:48 PM
bro kalau lesen class F mmg freeze skrg ni...lain2 lesen kena ada partner yg ada teknikal background baru bleh...

satu lg skrg ni byk kontraktor melayu tgh tenat...sb material mahal sgt...

paling penting kau mesti tahu baca drawing n costing....MESTI!!!

kuhik
08-01-2009, 10:50 PM
apply lesen ngan PKK (pusat khidmat kontraktor)..pastuh mintak lesen kewangan utk pojek gomen..sapa laiii bleh tambah nasi..:D

owh..macam tu yer...thanks bro :D

jaih
08-01-2009, 10:50 PM
pasal kelas F pun mmg skang tgh freeze..tu lesen plg bawah lerr kalau tak silap..

kuhik
08-01-2009, 10:51 PM
bro kalau lesen class F mmg freeze skrg ni...lain2 lesen kena ada partner yg ada teknikal background baru bleh...

satu lg skrg ni byk kontraktor melayu tgh tenat...sb material mahal sgt...

paling penting kau mesti tahu baca drawing n costing....MESTI!!!

maksudnya, adakah kena ada kompeni dulu baru apply lesen atau boleh apply lesen tanpa kompeni?

drawing n costing eh? insya Allah boleh :D

my.name.is.nad
08-01-2009, 10:53 PM
kalau kat sarawak suma lesen F kena freezzz

lastshark
08-01-2009, 10:53 PM
paling senang kalau koahli umno kuhik kih kihkih... mau?...lesen senang lulus.. projek senang dapat...hihi

kuhik
08-01-2009, 10:53 PM
pasal kelas F pun mmg skang tgh freeze..tu lesen plg bawah lerr kalau tak silap..

owh yer ker...payah jugat eh..
tapi takpe, samada freeze atau tidak, just nak tahu camner prosedur dan protokolnya...bila diorang unfreeze nanti, senang nak apply terus :D

thanks bro.

my.name.is.nad
08-01-2009, 10:54 PM
kena f kursus. kalau skrg ni nak renew lesen kena ada sijil kursus.

jaih
08-01-2009, 10:56 PM
owh yer ker...payah jugat eh..
tapi takpe, samada freeze atau tidak, just nak tahu camner prosedur dan protokolnya...bila diorang unfreeze nanti, senang nak apply terus :D

thanks bro.

pasal lesen2 neh takler susah sgt..cuma nak dpt pojek tuh susah cth kontrak mencuci kawasan sekolah huhu..berapa byk kontraktor masuk utk bid...tp kalau bawah 10K tak silap secara rundingan terus jerk..so ni kabel memainkan peranan :D thats y byk kontraktor kelas F hanya ada lesen tp takder projek.

belakepare
08-01-2009, 10:57 PM
Mmg kena ada company paling koman enterprise...tp masalahnya skrg lesen class F goverment dah freeze skrg ni...melainkan demo nak amik kerja2 sub...tp risk tu besar la skit...kena tgk maincon to dulu

my.name.is.nad
08-01-2009, 10:58 PM
kita kena banyak kursus ngan pkk so that dia org lebih senang nak bagi lesen. and bila dah kursus and nak apply lesen. dia org akan interbiew.

rauzan
08-01-2009, 10:59 PM
selalunya ikut tempat, dorg bg kursus kontraktor...
kursus tu yg ko kena tunggu kalaw ada...
in the meantime...
ko rajin2 la lepak ngan kontraktor2 ni...
senang jew cari dlm kedai kopi...
ko bljar dlu selok belok mengontrek ni...
kalaw dh ok...dpt kursus...amik lesen CIDB, PKK, Trading License, erm...sijil2 apa yg patut la...nnt kena inform tu...
erm...
aq bru bukak groups tuk contractor,so kalaw ada contractor2 kat dlm CG ni join la group tu...bleh kta share2 apa2 yg patut...
coz sometimes aq dpt byk projek,tp x ble nk jln...
coz kuota tuk stahun tu dh penuh...
bleh la aq inform nnt...
check social group (CG Malaysia Contractor's Group)
bg la support ek tuk group tuh...

http://szrenterprise.blogspot.com
ni pon aq bru jew create...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

jaih
08-01-2009, 11:02 PM
selalunya ikut tempat, dorg bg kursus kontraktor...
kursus tu yg ko kena tunggu kalaw ada...
in the meantime...
ko rajin2 la lepak ngan kontraktor2 ni...
senang jew cari dlm kedai kopi...
ko bljar dlu selok belok mengontrek ni...
kalaw dh ok...dpt kursus...amik lesen CIDB, PKK, Trading License, erm...sijil2 apa yg patut la...nnt kena inform tu...
erm...
aq bru bukak groups tuk contractor,so kalaw ada contractor2 kat dlm CG ni join la group tu...bleh kta share2 apa2 yg patut...
coz sometimes aq dpt byk projek,tp x ble nk jln...
coz kuota tuk stahun tu dh penuh...
bleh la aq inform nnt...
check social group (CG Malaysia Contractor's Group)
bg la support ek tuk group tuh...

http://szrenterprise.blogspot.com
ni pon aq bru jew create...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock


hah tu dia kontraktor dah bersuara..full detail uhuhu..aku kalu bab pymt kepada kontraktor utk gomen pojek aku tau laa ..tp di pahang jer laa...tpt lain dunno :Dheheh..

kuhik
08-01-2009, 11:03 PM
selalunya ikut tempat, dorg bg kursus kontraktor...
kursus tu yg ko kena tunggu kalaw ada...
in the meantime...
ko rajin2 la lepak ngan kontraktor2 ni...
senang jew cari dlm kedai kopi...
ko bljar dlu selok belok mengontrek ni...
kalaw dh ok...dpt kursus...amik lesen CIDB, PKK, Trading License, erm...sijil2 apa yg patut la...nnt kena inform tu...
erm...
aq bru bukak groups tuk contractor,so kalaw ada contractor2 kat dlm CG ni join la group tu...bleh kta share2 apa2 yg patut...
coz sometimes aq dpt byk projek,tp x ble nk jln...
coz kuota tuk stahun tu dh penuh...
bleh la aq inform nnt...
check social group (CG Malaysia Contractor's Group)
bg la support ek tuk group tuh...

http://szrenterprise.blogspot.com
ni pon aq bru jew create...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock


satu tips yang bagus! thanks bro.

nanti nak join gak bleh? :D

kuhik
08-01-2009, 11:04 PM
kita kena banyak kursus ngan pkk so that dia org lebih senang nak bagi lesen. and bila dah kursus and nak apply lesen. dia org akan interbiew.

owh...kena gi kursus yer. ada bayar tak?

kuhik
08-01-2009, 11:06 PM
pasal lesen2 neh takler susah sgt..cuma nak dpt pojek tuh susah cth kontrak mencuci kawasan sekolah huhu..berapa byk kontraktor masuk utk bid...tp kalau bawah 10K tak silap secara rundingan terus jerk..so ni kabel memainkan peranan :D thats y byk kontraktor kelas F hanya ada lesen tp takder projek.

owh..
kalau bab tender-tender tu memang perkara biasa je..yang penting dapatkan lesen dulu :D

kuhik
08-01-2009, 11:06 PM
paling senang kalau koahli umno kuhik kih kihkih... mau?...lesen senang lulus.. projek senang dapat...hihi

hehehe...ahli UMNO yang pangkah PAS ni ramai aje :D

mido
08-01-2009, 11:07 PM
tahniah kuik..
ada cita2 nk jd kontraktor berjaya. hee...
ada kabel bagos kot??
jgn amalkan kronisme or nepotisme tau!!
4 ur info, klass f mmg xde
tp kalu pi B teros bleh le, tp kena ada sdn bhd n sorg yg ada degree civil..
apply le Lesen Kewangan, kontraktor x semestinya consruction..
luas sgt skop dia..
supply, makan2, cuci2...

apapon, smoga bjaya..:)cgrock

rauzan
08-01-2009, 11:08 PM
satu tips yang bagus! thanks bro.

nanti nak join gak bleh? :D


join skng lg bgus...
hehehe...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock
ko pun bakal contractor jgk kan...
erm...

kuhik
08-01-2009, 11:13 PM
tahniah kuik..
ada cita2 nk jd kontraktor berjaya. hee...
ada kabel bagos kot??
jgn amalkan kronisme or nepotisme tau!!
4 ur info, klass f mmg xde
tp kalu pi B teros bleh le, tp kena ada sdn bhd n sorg yg ada degree civil..
apply le Lesen Kewangan, kontraktor x semestinya consruction..
luas sgt skop dia..
supply, makan2, cuci2...

apapon, smoga bjaya..:)cgrock

terima kasih saudaraku mido atas galakan serta nasihat yang diberikan :)

kelas F dah memang takder yer...tinggal kelas-kelas lain yang banyak syarat pula.

camner nak amik Lesen Kewangan, kena pegi jabatan mana?

kuhik
08-01-2009, 11:14 PM
join skng lg bgus...
hehehe...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock
ko pun bakal contractor jgk kan...
erm...


apa linknya?
nak jadi kontraktor ni pun tak tahu mana hala lagi...just nak tanya opinion dan tunjuk ajar dari otai-otai kontraktor kat CG nie dulu :D

jasma
08-01-2009, 11:19 PM
ada cara nak dpt kelas F...
ko beli je lesen kelas F yg tenat....
tukar hakmilik syarikat...
p kursus PKK...

biasa price lesen kelas F skrg dlm 10k-15k....:)

mido
08-01-2009, 11:20 PM
terima kasih saudaraku mido atas galakan serta nasihat yang diberikan :)

kelas F dah memang takder yer...tinggal kelas-kelas lain yang banyak syarat pula.

camner nak amik Lesen Kewangan, kena pegi jabatan mana?

kuik kat KB kan?
slalunya bwh2 pejabat SSM nih ada bukak payung utk mcm2 servis..

buka syt, sdn bhd, ent, kew,sctry service...
pi la sembang..
nanti depa guide hang...
siap duit je, seribu x abis..
x yah susah2 pening kepala

tp kalo nk save (save ke?) buka website
e-perolehan ikot arahan dia..
tp kena turun gak putrajaya MOF skali kot..''

gud luck bro..

rauzan
08-01-2009, 11:20 PM
apa linknya?
nak jadi kontraktor ni pun tak tahu mana hala lagi...just nak tanya opinion dan tunjuk ajar dari otai-otai kontraktor kat CG nie dulu :D


http://www.carigold.com/portal/forums/group.php?groupid=48

erm...contractor ni senang jew dpt pojet kalaw PR ok...
kena rajin la...mintak pojet sana sini...letih jgk tuh...
sll nya bila dh dpt dua tiga pojet yg sedang berjalan...
kompom dpt lg...tp x larat nk amik...
bila xda pojet...bulan2 owh tahan lapar...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

my.name.is.nad
08-01-2009, 11:20 PM
1st thing. g ppk. dia akan ajar kita a-z. and suruh kita join kursus

kuhik
08-01-2009, 11:21 PM
ada cara nak dpt kelas F...
ko beli je lesen kelas F yg tenat....
tukar hakmilik syarikat...
p kursus PKK...

biasa price lesen kelas F skrg dlm 10k-15k....:)

owh..taktik macam ni pun ada...boleh buat rujukan nanti..
thanks bro :)

kuhik
08-01-2009, 11:23 PM
kuik kat KB kan?
slalunya bwh2 pejabat SSM nih ada bukak payung utk mcm2 servis..

buka syt, sdn bhd, ent, kew,sctry service...
pi la sembang..
nanti depa guide hang...
siap duit je, seribu x abis..
x yah susah2 pening kepala

tp kalo nk save (save ke?) buka website
e-perolehan ikot arahan dia..
tp kena turun gak putrajaya MOF skali kot..''

gud luck bro..

okes! thanks for the tips and luck bro :)

kuhik
08-01-2009, 11:24 PM
1st thing. g ppk. dia akan ajar kita a-z. and suruh kita join kursus

tengah usha alamat PKK kat KB nie...umm..

jaih
08-01-2009, 11:25 PM
perlu di ingat ut e-Perolehan...setiap urusniaga yg dibuat akan dicharge 0.8% dari pymt huhuhu..untung atas angin jerkk....sapa yerkk bos besar commerce dot com :-?

kuhik
08-01-2009, 11:27 PM
perlu di ingat ut e-Perolehan...setiap urusniaga yg dibuat akan dicharge 0.8% dari pymt huhuhu..untung atas angin jerkk....sapa yerkk bos besar commerce dot com :-?

nampaknya kena acap turun Putrajaya jugak lah nie yer..

rauzan
08-01-2009, 11:27 PM
1st thing. g ppk. dia akan ajar kita a-z. and suruh kita join kursus


ni husband contractor kew?
join la group...
http://www.carigold.com/portal/forums/group.php?groupid=48
so next time kalaw ada lg soalan mcm member kta ni...
senang ckit nk jwb...
refer jer
http://www.carigold.com/portal/forums/group.php?groupid=48
kn senang...

:)cgrock:)cgrock:)cgrock

jasma
08-01-2009, 11:27 PM
tengah usha alamat PKK kat KB nie...umm..

PKK kt KB kalu x silap kt sutera inn....
sebelah wisma persekutuan....

Nazzrie
08-01-2009, 11:28 PM
1. Daftar dulu syarikat kat ROS or etc(bergantung pd negeri)
2. Extract (Pun bergatung pd negeri)

check kat website PKK, CIDB dan badan kerajaan lain untuk mengetahui kursus yg ditawarkan. Certain free, certain berbayar. Pd awal2 ni, elakkan mengambil kursus dianjur badan swasta. This sometimes effect your interview session. Selalunya sijil dr badan swasta tidak di'layan' oleh PKK. dah cukup ilmu, prepare for :

3. PKK - kebanyakan tempat kelas F freeze...
4. CIDB - selalunya kerja2 melibatkan lesen PKK akan memerlukan lesen CIDB.
5. UPK(Sarawak je kot)....
6. MOF - kewangan

*Peringatan - semasa memohon lesen PKK/UPK baru, jgn tamak sangat. mintak 1 or 2 bidang je cukup dulu. Lain kali add bidang. Org tamak biasanya tak kene bagi terus...padan muka. adeh...1 or 2 bidang je mane cukup...kan? jgn risau. apply lesen lain untuk memperluaskan peluang mendapatkan tender. contohnya :

7. TM - kekadang dieorang bukan keluar tender berkaitan ngan komunikasi je, certain maintenance or repair ade jugak.
8. Elektrik ngan Air - ni advantage bg kontraktor kat sarawak. Elektrik Sarawak bukan under TNB, so, mana2 syarikat yg register bawah SESCO chances dpt projek memang ada. begitu jugak ngan syarikat air.
9. University - kalo ade sesiapa berdekatan ngan kampus, try apply dr dieorang. kekadang banyak kerje repair/maintenance dieorang perlu kontraktor luar.(aku ade lesen dr Unimas & UPM)

banyak dah peluang tu. so, lesen dah ada. yang paling penting, mahir baca plan, bq, market price for material, transportation budget, workers(wages, SOCSO etc) and....money management!!! mula perlahan-lahan. Jgn pressurekan diri sendiri nak dapatkan service order/quotation/tender membuta tuli.

kuhik
08-01-2009, 11:28 PM
PKK kt KB kalu x silap kt sutera inn....
sebelah wisma persekutuan....

ha ah, baru terlintas di minda..kat situ rupanya...
thanks bro :D
bro kontraktor gak ke?

kuhik
08-01-2009, 11:32 PM
1. Daftar dulu syarikat kat ROS or etc(bergantung pd negeri)
2. Extract (Pun bergatung pd negeri)

check kat website PKK, CIDB dan badan kerajaan lain untuk mengetahui kursus yg ditawarkan. Certain free, certain berbayar. Pd awal2 ni, elakkan mengambil kursus dianjur badan swasta. This sometimes effect your interview session. Selalunya sijil dr badan swasta tidak di'layan' oleh PKK. dah cukup ilmu, prepare for :

3. PKK - kebanyakan tempat kelas F freeze...
4. CIDB - selalunya kerja2 melibatkan lesen PKK akan memerlukan lesen CIDB.
5. UPK(Sarawak je kot)....
6. MOF - kewangan

*Peringatan - semasa memohon lesen PKK/UPK baru, jgn tamak sangat. mintak 1 or 2 bidang je cukup dulu. Lain kali add bidang. Org tamak biasanya tak kene bagi terus...padan muka. adeh...1 or 2 bidang je mane cukup...kan? jgn risau. apply lesen lain untuk memperluaskan peluang mendapatkan tender. contohnya :

7. TM - kekadang dieorang bukan keluar tender berkaitan ngan komunikasi je, certain maintenance or repair ade jugak.
8. Elektrik ngan Air - ni advantage bg kontraktor kat sarawak. Elektrik Sarawak bukan under TNB, so, mana2 syarikat yg register bawah SESCO chances dpt projek memang ada. begitu jugak ngan syarikat air.
9. University - kalo ade sesiapa berdekatan ngan kampus, try apply dr dieorang. kekadang banyak kerje repair/maintenance dieorang perlu kontraktor luar.(aku ade lesen dr Unimas & UPM)

banyak dah peluang tu. so, lesen dah ada. yang paling penting, mahir baca plan, bq, market price for material, transportation budget, workers(wages, SOCSO etc) and....money management!!! mula perlahan-lahan. Jgn pressurekan diri sendiri nak dapatkan service order/quotation/tender membuta tuli.

wah, satu guide yang baik, thanks bro.

tapi nak tanya.

1) kalau nak tambah bidang tu, kena ada syarat tambahan ke? atau boleh main terus tambah aje?

2) tak faham istilah ROS dan Extract, boleh terangkan?

thanks bro :D

jasma
08-01-2009, 11:34 PM
ha ah, baru terlintas di minda..kat situ rupanya...
thanks bro :D
bro kontraktor gak ke?

sikit2....
kelas F jer...
lesen area soromban....:D

kuhik
08-01-2009, 11:34 PM
sikit2....
kelas F jer...
lesen area soromban....:D

owh..lesen ni dia kira area jugak ke? bukan satu Malaysia bleh pakai?

rauzan
08-01-2009, 11:38 PM
1. Daftar dulu syarikat kat ROS or etc(bergantung pd negeri)
2. Extract (Pun bergatung pd negeri)

check kat website PKK, CIDB dan badan kerajaan lain untuk mengetahui kursus yg ditawarkan. Certain free, certain berbayar. Pd awal2 ni, elakkan mengambil kursus dianjur badan swasta. This sometimes effect your interview session. Selalunya sijil dr badan swasta tidak di'layan' oleh PKK. dah cukup ilmu, prepare for :

3. PKK - kebanyakan tempat kelas F freeze...
4. CIDB - selalunya kerja2 melibatkan lesen PKK akan memerlukan lesen CIDB.
5. UPK(Sarawak je kot)....
6. MOF - kewangan

*Peringatan - semasa memohon lesen PKK/UPK baru, jgn tamak sangat. mintak 1 or 2 bidang je cukup dulu. Lain kali add bidang. Org tamak biasanya tak kene bagi terus...padan muka. adeh...1 or 2 bidang je mane cukup...kan? jgn risau. apply lesen lain untuk memperluaskan peluang mendapatkan tender. contohnya :

7. TM - kekadang dieorang bukan keluar tender berkaitan ngan komunikasi je, certain maintenance or repair ade jugak.
8. Elektrik ngan Air - ni advantage bg kontraktor kat sarawak. Elektrik Sarawak bukan under TNB, so, mana2 syarikat yg register bawah SESCO chances dpt projek memang ada. begitu jugak ngan syarikat air.
9. University - kalo ade sesiapa berdekatan ngan kampus, try apply dr dieorang. kekadang banyak kerje repair/maintenance dieorang perlu kontraktor luar.(aku ade lesen dr Unimas & UPM)

banyak dah peluang tu. so, lesen dah ada. yang paling penting, mahir baca plan, bq, market price for material, transportation budget, workers(wages, SOCSO etc) and....money management!!! mula perlahan-lahan. Jgn pressurekan diri sendiri nak dapatkan service order/quotation/tender membuta tuli.

ni bru mantap info...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

Nazzrie
08-01-2009, 11:39 PM
wah, satu guide yang baik, thanks bro.

tapi nak tanya.

1) kalau nak tambah bidang tu, kena ada syarat tambahan ke? atau boleh main terus tambah aje?

2) tak faham istilah ROS dan Extract, boleh terangkan?

thanks bro :D

1. tambah bidang selalunya interview je. syarat lebih kurang je mcm apply baru.

2. ROS tu lebih kurang for register "Trade License". certain tempat, lain nama. are aku register kat pejabat daerah je. Extract tu kira mcm maklumat syarikat dan nama pemegang saham/pemilikan syarikat.

kuhik
08-01-2009, 11:42 PM
1. tambah bidang selalunya interview je. syarat lebih kurang je mcm apply baru.

2. ROS tu lebih kurang for register "Trade License". certain tempat, lain nama. are aku register kat pejabat daerah je. Extract tu kira mcm maklumat syarikat dan nama pemegang saham/pemilikan syarikat.

thanks kerana menjawab bro. tapi nak tanya lagi nie :D

1) biasanya, berapa lama had masa diperlukan untuk tambah bidang? atau hari ni register esok sudah boleh tambah?

2) adakah sesebuah licence ni untuk satu-satu tempat tertentu sahaja, atau pun boleh gunapakai kat semua tempat di Malaysia?

thanks bro :D

kuhik
08-01-2009, 11:44 PM
dan satu lagi,

jika saya sendiri ada projek nak buat, contohnya satu projek nak bina menara berkembar kat KB la contohnya..apakah prosedur diperlukan?

matlan
08-01-2009, 11:48 PM
Sedara Kuhik..

1) daftar kelas >>> Kelas Bumiputra
2) daftar bidang kerja >>> tanam bunga ke, mengecat ke, baiki enjin kapalterbang ke...

daftar byk skit, byr pun mahal skit


:D

rauzan
08-01-2009, 11:49 PM
dan satu lagi,

jika saya sendiri ada projek nak buat, contohnya satu projek nak bina menara berkembar kat KB la contohnya..apakah prosedur diperlukan?


fulamak...
ni baru semangat namanya...
kita tunggu jwpn bro Nazzrie...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

kuhik
08-01-2009, 11:50 PM
Sedara Kuhik..

1) daftar kelas >>> Kelas Bumiputra
2) daftar bidang kerja >>> tanam bunga ke, mengecat ke, baiki enjin kapalterbang ke...

daftar byk skit, byr pun mahal skit


:D

thanks bro.
daftar kat PKK ke nie? or CIDB?

kuhik
08-01-2009, 11:51 PM
fulamak...
ni baru semangat namanya...
kita tunggu jwpn bro Nazzrie...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock


semangat aje la yang ada sekarang ni..huhhuhu :D

MrKacanG
08-01-2009, 11:52 PM
dan satu lagi,

jika saya sendiri ada projek nak buat, contohnya satu projek nak bina menara berkembar kat KB la contohnya..apakah prosedur diperlukan?

banyak step nak kena buat kena register cam2 jabatan mkn tahun gak
aku kalau sal elektrik tau la tp bab civil nie tak tau la nak
daftar gan jabatan apa

matlan
08-01-2009, 11:54 PM
1. Daftar dulu syarikat kat ROS or etc(bergantung pd negeri)
2. Extract (Pun bergatung pd negeri)

check kat website PKK, CIDB dan badan kerajaan lain untuk mengetahui kursus yg ditawarkan. Certain free, certain berbayar. Pd awal2 ni, elakkan mengambil kursus dianjur badan swasta. This sometimes effect your interview session. Selalunya sijil dr badan swasta tidak di'layan' oleh PKK. dah cukup ilmu, prepare for :

3. PKK - kebanyakan tempat kelas F freeze...
4. CIDB - selalunya kerja2 melibatkan lesen PKK akan memerlukan lesen CIDB.
5. UPK(Sarawak je kot)....
6. MOF - kewangan

*Peringatan - semasa memohon lesen PKK/UPK baru, jgn tamak sangat. mintak 1 or 2 bidang je cukup dulu. Lain kali add bidang. Org tamak biasanya tak kene bagi terus...padan muka. adeh...1 or 2 bidang je mane cukup...kan? jgn risau. apply lesen lain untuk memperluaskan peluang mendapatkan tender. contohnya :

7. TM - kekadang dieorang bukan keluar tender berkaitan ngan komunikasi je, certain maintenance or repair ade jugak.
8. Elektrik ngan Air - ni advantage bg kontraktor kat sarawak. Elektrik Sarawak bukan under TNB, so, mana2 syarikat yg register bawah SESCO chances dpt projek memang ada. begitu jugak ngan syarikat air.
9. University - kalo ade sesiapa berdekatan ngan kampus, try apply dr dieorang. kekadang banyak kerje repair/maintenance dieorang perlu kontraktor luar.(aku ade lesen dr Unimas & UPM)

banyak dah peluang tu. so, lesen dah ada. yang paling penting, mahir baca plan, bq, market price for material, transportation budget, workers(wages, SOCSO etc) and....money management!!! mula perlahan-lahan. Jgn pressurekan diri sendiri nak dapatkan service order/quotation/tender membuta tuli.

info yg mantap....

Sedara Kuhik boleh bertanya kat sini....

saya info kurengg gak... sebab pun dlm perancangan gak ni nk jadi kontrantor...

Tq to Nazzrie

rauzan
08-01-2009, 11:55 PM
semangat aje la yang ada sekarang ni..huhhuhu :D


ko yakin ja bro...
semangat tu yg diperlukan untuk usahawan2 ni...
erm...
nnt dh jd contractor bleh la join
Dewan Perniagaan Melayu Malaysia lg...
yeah...yg ni pon sll jgk bg pojet...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

kuhik
08-01-2009, 11:55 PM
banyak step nak kena buat kena register cam2 jabatan mkn tahun gak
aku kalau sal elektrik tau la tp bab civil nie tak tau la nak
daftar gan jabatan apa

owh..makan tahun jugak yer..
bro citer la pasal elektrik, boleh kongsi sama-sama kat sini :)

thanks bro :D

kuhik
08-01-2009, 11:56 PM
info yg mantap....

Sedara Kuhik boleh bertanya kat sini....

saya info kurengg gak... sebab pun dlm perancangan gak ni nk jadi kontrantor...

Tq to Nazzrie

huhhu..ada geng ni :D

credit to bro Nazzrie...

kuhik
08-01-2009, 11:58 PM
ko yakin ja bro...
semangat tu yg diperlukan untuk usahawan2 ni...
erm...
nnt dh jd contractor bleh la join
Dewan Perniagaan Melayu Malaysia lg...
yeah...yg ni pon sll jgk bg pojet...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock


owh, pernah dengar DPMM...
projek diorang daripada goverment gak ke?

rauzan
08-01-2009, 11:58 PM
huhhu..ada geng ni :D

credit to bro Nazzrie...


nsib la ko bukak thread ni bro...
:D
:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

kuhik
09-01-2009, 12:01 AM
nsib la ko bukak thread ni bro...
:D
:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock


sebagai persediaan awal nak jadi kontraktor kecil-kecilan, kena cari info-info dan share pengalaman-pengalaman ngan otai-otai dulu :D

kalau main taram susah jugak huhhuhu...dunia kontraktor ni lebih dasyat daripada dunia insurans :D

Nazzrie
09-01-2009, 12:01 AM
thanks kerana menjawab bro. tapi nak tanya lagi nie :D

1) biasanya, berapa lama had masa diperlukan untuk tambah bidang? atau hari ni register esok sudah boleh tambah?

2) adakah sesebuah licence ni untuk satu-satu tempat tertentu sahaja, atau pun boleh gunapakai kat semua tempat di Malaysia?

thanks bro :D

1. dicadangkan 4 bulan lepas dpt lesen baru add. terlalu cepat tu menunjukkan tahap ketamakan yg amat tak terkawal. kene slow2.

2. certain lesen boleh seluruh malaysia, certain hanya untuk negeri and some only for certain area. PKK kelas F biasanya kat negeri didaftarkan. Kelas A-E boleh ambil tender negeri lain biasanya.

QUOTE=kuhik;3234447]dan satu lagi,

jika saya sendiri ada projek nak buat, contohnya satu projek nak bina menara berkembar kat KB la contohnya..apakah prosedur diperlukan?[/QUOTE]

tu kira tahap projek besar gila dah tu. menara tu bangunan or just menara komunikasi? sekiranya menara bangunan, digalakkan sub untuk certain kerja(contonhya electrical, communication, piping)...banyak le. ok ambil projek senang je la....contoh procedure buat tandas sekolah!!

1. check service order/quotation kat pejabat education. kalau ade, ambil borang untuk projek tersebut. pastikan yg projek diambil bertepatan ngan bidang kerja yg tertera dalm lesen korang.
2. balik ofis/rumah...check bq. baca plan dan buat budget untuk harga yg bakal diletakkan. tulis kat kertas lain dulu le.
3. digalakkan buat site visit dulu. tu untuk memberi gambaran mengenai tempat, pengangkutan & etc yang boleh mempengaruhi harga yang diletakkan dalam borang nanti.
4. isikan borang dengan lengkap dan letakkan harga yg telah dikira. hantar form biasanya perlu salinan lesen. jgn lupa tu.
5. sekiranya harga yg korang tawarkan berjaya, prepare for the works. tak cukup duit? loan je ngan bank. bank kalau nampak surat tawaran projek takde hal approve loan.

kuhik
09-01-2009, 12:06 AM
1. dicadangkan 4 bulan lepas dpt lesen baru add. terlalu cepat tu menunjukkan tahap ketamakan yg amat tak terkawal. kene slow2.

2. certain lesen boleh seluruh malaysia, certain hanya untuk negeri and some only for certain area. PKK kelas F biasanya kat negeri didaftarkan. Kelas A-E boleh ambil tender negeri lain biasanya.

thanks bro..nak tanya lagi.

1) boleh tambah gitu jer? atau kena buat sebarang dua projek dulu ngan lesen yang sedia ada?

2) biasanya, berapa bajet bayaran diperlukan seawal daftar nie?

tu kira tahap projek besar gila dah tu. menara tu bangunan or just menara komunikasi? sekiranya menara bangunan, digalakkan sub untuk certain kerja(contonhya electrical, communication, piping)...banyak le. ok ambil projek senang je la....contoh procedure buat tandas sekolah!!

1. check service order/quotation kat pejabat education. kalau ade, ambil borang untuk projek tersebut. pastikan yg projek diambil bertepatan ngan bidang kerja yg tertera dalm lesen korang.
2. balik ofis/rumah...check bq. baca plan dan buat budget untuk harga yg bakal diletakkan. tulis kat kertas lain dulu le.
3. digalakkan buat site visit dulu. tu untuk memberi gambaran mengenai tempat, pengangkutan & etc yang boleh mempengaruhi harga yang diletakkan dalam borang nanti.
4. isikan borang dengan lengkap dan letakkan harga yg telah dikira. hantar form biasanya perlu salinan lesen. jgn lupa tu.
5. sekiranya harga yg korang tawarkan berjaya, prepare for the works. tak cukup duit? loan je ngan bank. bank kalau nampak surat tawaran projek takde hal approve loan.

thanks for the guide.
soalan lagik:

3) contohnya nak buat Menara tu, biasanya lesen kelas berapa diperlukan?

4) andaikata saya sudah ada lesen kelas F, nak upgrade lesen ke kelas atasan apa pula kriteria diperlukan?

rauzan
09-01-2009, 12:13 AM
:)):)):))
cayalah kuhik...
aq pon penin tgk soklan2 ko tuh...
:)):)):))
majulah kuhik tuk contractor...
yeah...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

MrKacanG
09-01-2009, 12:14 AM
owh..makan tahun jugak yer..
bro citer la pasal elektrik, boleh kongsi sama-sama kat sini :)

thanks bro :D

mula2 kena la register syarikat gan SSM,kena register CIDB ambik la
kursus apa yg berkaitan ,pas tuh register gan Kewangan nie tuk loan
dgn Suruhan Tenaga baru layak cabut undi kat JKR tapi syarikat mau ada Chargeman kalau x dak ambik la sijil sapa2 tapi kena bayar kat
dia gan potong EPF skali jadi apa2 projek kita chargeman tu yg kena tanggung tu yg bahaya biasanya cari member2 yg kenal,syarikat kena ada acc sendiri kena 3bulan kira2 baru layak bank buat satu acc kat syarikat baru leh dpt cek atas nama syarikat dan segala payment projek atas nama syarikat dan kalau dah ada 3org pekerja kena register gan KWSP tu pekerja kalau x buat mau kena denda lagi apa tambah2 kalau salah mintak maap
pasal aku bukan kontraktor tapi hari2 dok lepak gan depa la
aku keja Wiring ja

rauzan
09-01-2009, 12:15 AM
math pon kena cun jgk ni kuhik...
ko kena cepat convert...
sqft p sqinch...
sqinch p sqft...
meter apa sgala tuh kena pasang toyol dlm poket owh...
hehehe...
aq pon penin kira...
tu yg aq donlod ja converter msuk dlm dopod aq...
slesai creta...
:D
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

kuhik
09-01-2009, 12:15 AM
mula2 kena la register syarikat gan SSM,kena register CIDB ambik la
kursus apa yg berkaitan ,pas tuh register gan Kewangan nie tuk loan
dgn Suruhan Tenaga baru layak cabut undi kat JKR tapi syarikat mau ada Chargeman kalau x dak ambik la sijil sapa2 tapi kena bayar kat
dia gan potong EPF skali jadi apa2 projek kita chargeman tu yg kena tanggung tu yg bahaya biasanya cari member2 yg kenal,syarikat kena ada acc sendiri kena 3bulan kira2 baru layak bank buat satu acc kat syarikat baru leh dpt cek atas nama syarikat dan segala payment projek atas nama syarikat dan kalau dah ada 3org pekerja kena register gan KWSP tu pekerja kalau x buat mau kena denda lagi apa tambah2 kalau salah mintak maap
pasal aku bukan kontraktor tapi hari2 dok lepak gan depa la
aku keja Wiring ja

err...jap, kena baca banyak kali baru paham nie..
jap yer...urmm...

kuhik
09-01-2009, 12:16 AM
math pon kena cun jgk ni kuhik...
ko kena cepat convert...
sqft p sqinch...
sqinch p sqft...
meter apa sgala tuh kena pasang toyol dlm poket owh...
hehehe...
aq pon penin kira...
tu yg aq donlod ja converter msuk dlm dopod aq...
slesai creta...
:D
:)cgrock:)cgrock:)cgrock


owh...nokia pun ada :D

Nazzrie
09-01-2009, 12:18 AM
thanks bro..nak tanya lagi.

1) boleh tambah gitu jer? atau kena buat sebarang dua projek dulu ngan lesen yang sedia ada?

2) biasanya, berapa bajet bayaran diperlukan seawal daftar nie?



thanks for the guide.
soalan lagik:

3) contohnya nak buat Menara tu, biasanya lesen kelas berapa diperlukan?

4) andaikata saya sudah ada lesen kelas F, nak upgrade lesen ke kelas atasan apa pula kriteria diperlukan?

1. tak semestinya mesti dah ada pengalaman projek je baru dpt. Projek bukan senang dpt. even lom ada projek leh apply add bidang. Tp UPK(sarawak sahaja) mewajibkan ada pengalaman dalam bidang yg hampir sama baru boleh add.

2. bajet awal daftar...tak kira lak aku benda tu sebelum ni. kalau setakat pkk, cidb, mfo tu tak le sampai seribu. tu tak termasuk modal yg wajib ada dlm acc masa nak apply lesen.

3. menara tu bergantung pd kos. check kat link aku bagi kat bawah. tengok kat jadual "Had Kewangan (Kos Kerja) Bagi Kontraktor Kerja Awam"

4. upgrade lesen ade syarat2 tersendiri. boleh check kat sini...
http://pkk.mecd.gov.my/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=40

rauzan
09-01-2009, 12:18 AM
mula2 kena la register syarikat gan SSM,kena register CIDB ambik la
kursus apa yg berkaitan ,pas tuh register gan Kewangan nie tuk loan
dgn Suruhan Tenaga baru layak cabut undi kat JKR tapi syarikat mau ada Chargeman kalau x dak ambik la sijil sapa2 tapi kena bayar kat
dia gan potong EPF skali jadi apa2 projek kita chargeman tu yg kena tanggung tu yg bahaya biasanya cari member2 yg kenal,syarikat kena ada acc sendiri kena 3bulan kira2 baru layak bank buat satu acc kat syarikat baru leh dpt cek atas nama syarikat dan segala payment projek atas nama syarikat dan kalau dah ada 3org pekerja kena register gan KWSP tu pekerja kalau x buat mau kena denda lagi apa tambah2 kalau salah mintak maap
pasal aku bukan kontraktor tapi hari2 dok lepak gan depa la
aku keja Wiring ja


1 lagi info yg bleh pakai...
permission to copy ayat p CG Malaysia Contractor's Group...

:)cgrock:)cgrock:)cgrock
up ckit tuk ko bro...

MrKacanG
09-01-2009, 12:20 AM
1 lagi info yg bleh pakai...
permission to copy ayat p CG Malaysia Contractor's Group...

:)cgrock:)cgrock:)cgrock
up ckit tuk ko bro...


join dah group ada apa2 bleh berbincang :)paid:)paid

kuhik
09-01-2009, 12:21 AM
mula2 kena la register syarikat gan SSM,kena register CIDB ambik la
kursus apa yg berkaitan ,pas tuh register gan Kewangan nie tuk loan
dgn Suruhan Tenaga baru layak cabut undi kat JKR tapi syarikat mau ada Chargeman kalau x dak ambik la sijil sapa2 tapi kena bayar kat
dia gan potong EPF skali jadi apa2 projek kita chargeman tu yg kena tanggung tu yg bahaya biasanya cari member2 yg kenal,syarikat kena ada acc sendiri kena 3bulan kira2 baru layak bank buat satu acc kat syarikat baru leh dpt cek atas nama syarikat dan segala payment projek atas nama syarikat dan kalau dah ada 3org pekerja kena register gan KWSP tu pekerja kalau x buat mau kena denda lagi apa tambah2 kalau salah mintak maap
pasal aku bukan kontraktor tapi hari2 dok lepak gan depa la
aku keja Wiring ja

1) register syarikat ngan SSM.
2) register CIDB plak, amik kursus berkaitan.
3) register ngan Kewangan untuk loan kat Suruhanjaya Tenaga untuk layak cabut undi.
4) pastikan ada chargeman atau kalau takde kena upah diorang. better cari yang kenal.
5) syarikat kena ada acc sendiri, kalau boleh berusia lebih 3 bulan untuk layak dapat payment melalui bank atas nama syarikat sendiri.
6) kalau ada pekerja, kena buat KWSP. kalau tak kena denda.

ok...rasanya macam dah faham....thanks for the info bro :)



p/s : err...chargeman tu apa?

kuhik
09-01-2009, 12:24 AM
1. tak semestinya mesti dah ada pengalaman projek je baru dpt. Projek bukan senang dpt. even lom ada projek leh apply add bidang. Tp UPK(sarawak sahaja) mewajibkan ada pengalaman dalam bidang yg hampir sama baru boleh add.

2. bajet awal daftar...tak kira lak aku benda tu sebelum ni. kalau setakat pkk, cidb, mfo tu tak le sampai seribu. tu tak termasuk modal yg wajib ada dlm acc masa nak apply lesen.

3. menara tu bergantung pd kos. check kat link aku bagi kat bawah. tengok kat jadual "Had Kewangan (Kos Kerja) Bagi Kontraktor Kerja Awam"

4. upgrade lesen ade syarat2 tersendiri. boleh check kat sini...
http://pkk.mecd.gov.my/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=40

ok, thanks bro kerana banyak kasi guideline!
semoga dimurahkan dan dimudahkan rezeki bro oleh-Nya.

nak baca laman web jap...

kuhik
09-01-2009, 12:26 AM
bro Nazri,
andaikata kos projek yang kita nak usahakan tu ialah untuk Lesen Kelas B, tapi kita ada lesen kelas C jer..boleh apply untuk upgrade atau camner?

MrKacanG
09-01-2009, 12:27 AM
1) register syarikat ngan SSM.
2) register CIDB plak, amik kursus berkaitan.
3) register ngan Kewangan untuk loan kat Suruhanjaya Tenaga untuk layak cabut undi.
4) pastikan ada chargeman atau kalau takde kena upah diorang. better cari yang kenal.
5) syarikat kena ada acc sendiri, kalau boleh berusia lebih 3 bulan untuk layak dapat payment melalui bank atas nama syarikat sendiri.
6) kalau ada pekerja, kena buat KWSP. kalau tak kena denda.

ok...rasanya macam dah faham....thanks for the info bro :)



p/s : err...chargeman tu apa?

chargeman tu sijil bidang elektrik cam wireman gak
wireman rendah skit dr chargeman...
hanya chargeman saja yg layak buat wiring 3phase wireman hanya
layak buat wiring single phase

bhumi_ada
09-01-2009, 12:29 AM
1.daftar syarikat kt SSM
2.daftar kursus kat PKK(tajuk KURSUS ASAS KONTRAKTOR,tapi aku rase dh takde psl kelas F dah beku)
3.apply lesen PKK(modal dlm bank nk kene ade rm15000)
4.apply lesen CIDB
5.buat akaun semasa(perlu kan introducer)
*lesen kelas F ni hanya bleh main kt daerah jek dan projek bawah rm200,000 sahaja.
*lesen KEWANGAN n lesen kelas F berbeza.
*lesen KEWANGAN belh belasah 1 malaya,sume jbt k'jaan n swasta,nilai projek tk terhad.

kuhik
09-01-2009, 12:31 AM
chargeman tu sijil bidang elektrik cam wireman gak
wireman rendah skit dr chargeman...
hanya chargeman saja yg layak buat wiring 3phase wireman hanya
layak buat wiring single phase

owh...macam tu rupanya...
rasanya den ada member yang keje-keje chargemen ni...tapi di mana dia sekarang eh?

rauzan
09-01-2009, 12:31 AM
join dah group ada apa2 bleh berbincang :)paid:)paid


tks 4 joining everybody...
tks 4 da support...
skng ni aq tgh copy paste perbincangan drpd segala persoalan dlm thread ni msuk dlm group...
bro MrkacanG kalaw dh start mengontrek time dpt claim tu x lupa inform dlm group...hehehe...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

kuhik
09-01-2009, 12:32 AM
1.daftar syarikat kt SSM
2.daftar kursus kat PKK(tajuk KURSUS ASAS KONTRAKTOR,tapi aku rase dh takde psl kelas F dah beku)
3.apply lesen PKK(modal dlm bank nk kene ade rm15000)
4.apply lesen CIDB
5.buat akaun semasa(perlu kan introducer)
*lesen kelas F ni hanya bleh main kt daerah jek dan projek bawah rm200,000 sahaja.
*lesen KEWANGAN n lesen kelas F berbeza.
*lesen KEWANGAN belh belasah 1 malaya,sume jbt k'jaan n swasta,nilai projek tk terhad.

thanks for the info bro!

nak tanya, kalau nak apply E dan ke atas boleh tak? atau perlu melalui kelas F dahulu or camne?

MrKacanG
09-01-2009, 12:32 AM
1.daftar syarikat kt SSM
2.daftar kursus kat PKK(tajuk KURSUS ASAS KONTRAKTOR,tapi aku rase dh takde psl kelas F dah beku)
3.apply lesen PKK(modal dlm bank nk kene ade rm15000)
4.apply lesen CIDB
5.buat akaun semasa(perlu kan introducer)
*lesen kelas F ni hanya bleh main kt daerah jek dan projek bawah rm200,000 sahaja.
*lesen KEWANGAN n lesen kelas F berbeza.
*lesen KEWANGAN belh belasah 1 malaya,sume jbt k'jaan n swasta,nilai projek tk terhad.

cantik :)cgrock:)cgrock

Nazzrie
09-01-2009, 12:35 AM
bro Nazri,
andaikata kos projek yang kita nak usahakan tu ialah untuk Lesen Kelas B, tapi kita ada lesen kelas C jer..boleh apply untuk upgrade atau camner?

ok. ni pengalaman aku. aku licensee kelas F je. tp sebelum ni pernah buat projek kelas E. Mcm mana?

1. pastikan lesen mempunyai bidang berkaitan.
2. buat surat "Permohonan Khas" kenaikan kelas sementara untuk menyertai tender tersebut. kelulusan bergantung pd PKK. kekadang dpt, kekadang tidak.
3. perlu diingat hanya 1 perbezaan kelas dibenarkan. takkan kelas F nak bedal projek kelas A.

anyway, tidak digalakkan utk berbuat sedemikian kerana boleh menyebabkan pihak PKK "memaksa" anda naik taraf lesen. once lesen dah naik kelas, jgn harap nak turun kelas balik!! Jgn lupa, makin tinggi kelas = makin kurang projek...

bhumi_ada
09-01-2009, 12:38 AM
jgn pening kepala nk ade chargeman ke KWSP ke.sume tu tk perlu utk kt br nk bermula.yg penting dpt kan lesen dulu n dpt kn keje.
chargeman hanya utk keje2 letrik je,2 kene ade lesen letrik lak bkn kelas.
kwsp lak kalau kite dah ade pekerja tetap.
tapi aku rase stakat kelas F sukup sekadar kau pegang kepala indon je,dpt keje suruh dia setup pekerja.

bhumi_ada
09-01-2009, 12:41 AM
[QUOTE=Nazzrie;3235006]ok. ni pengalaman aku. aku licensee kelas F je. tp sebelum ni pernah buat projek kelas E. Mcm mana?

1. pastikan lesen mempunyai bidang berkaitan.
2. buat surat "Permohonan Khas" kenaikan kelas sementara untuk menyertai tender tersebut. kelulusan bergantung pd PKK. kekadang dpt, kekadang tidak.
3. perlu diingat hanya 1 perbezaan kelas dibenarkan. takkan kelas F nak bedal projek kelas A.

anyway, tidak digalakkan utk berbuat sedemikian kerana boleh menyebabkan pihak PKK "memaksa" anda naik taraf lesen. once lesen dah naik kelas, jgn harap nak turun kelas balik!! Jgn lupa, makin tinggi kelas = makin kurang projek...


wah nih mesti kabel besar!..yup betul kene mintak kebenaran kt PKK klu nilai projek melebihi rm200,000

Nazzrie
09-01-2009, 12:44 AM
jgn pening kepala nk ade chargeman ke KWSP ke.sume tu tk perlu utk kt br nk bermula.yg penting dpt kan lesen dulu n dpt kn keje.
chargeman hanya utk keje2 letrik je,2 kene ade lesen letrik lak bkn kelas.
kwsp lak kalau kite dah ade pekerja tetap.
tapi aku rase stakat kelas F sukup sekadar kau pegang kepala indon je,dpt keje suruh dia setup pekerja.

aku prefer ambil budak yg lepak2 tepi jalan area kampung aku untuk kerja. jgn bg tetap, bg secara kontrak. kalau tetap, sedia for SOCSO, KWSP, etc..

kuhik
09-01-2009, 12:44 AM
jgn pening kepala nk ade chargeman ke KWSP ke.sume tu tk perlu utk kt br nk bermula.yg penting dpt kan lesen dulu n dpt kn keje.
chargeman hanya utk keje2 letrik je,2 kene ade lesen letrik lak bkn kelas.
kwsp lak kalau kite dah ade pekerja tetap.
tapi aku rase stakat kelas F sukup sekadar kau pegang kepala indon je,dpt keje suruh dia setup pekerja.

okes, cantik idea ni. thanks :D
banyak info dan ilmu dapat malam ni..semoga semua murah dan mudah rezeki~

kuhik
09-01-2009, 12:48 AM
ok. ni pengalaman aku. aku licensee kelas F je. tp sebelum ni pernah buat projek kelas E. Mcm mana?

1. pastikan lesen mempunyai bidang berkaitan.
2. buat surat "Permohonan Khas" kenaikan kelas sementara untuk menyertai tender tersebut. kelulusan bergantung pd PKK. kekadang dpt, kekadang tidak.
3. perlu diingat hanya 1 perbezaan kelas dibenarkan. takkan kelas F nak bedal projek kelas A.

anyway, tidak digalakkan utk berbuat sedemikian kerana boleh menyebabkan pihak PKK "memaksa" anda naik taraf lesen. once lesen dah naik kelas, jgn harap nak turun kelas balik!! Jgn lupa, makin tinggi kelas = makin kurang projek...

ooo...macam tu rupanya.

nak tanya lagik, kalau sebuah kompeni nak buat projek kelas A, dia kena ada orang/pekerja yang ada lesen A? dan kalau dia nak buat projek kelas F, dia kena ada pekerja yang kelas E dalam kompeninya?...

boleh buat gitu?

kuhik
09-01-2009, 12:49 AM
aku prefer ambil budak yg lepak2 tepi jalan area kampung aku untuk kerja. jgn bg tetap, bg secara kontrak. kalau tetap, sedia for SOCSO, KWSP, etc..

wah..bagus nie...memang pernah terlintas di hati den untuk berbuat something ngan bebudak yang melepak kat kampung den..

peh, well done bro :)

baller
09-01-2009, 12:50 AM
oi2...gi SSM dulu lah....dah settle sumer maghi ofis aku...aku tlg apply sijil KKM

Nazzrie
09-01-2009, 12:51 AM
ooo...macam tu rupanya.

nak tanya lagik, kalau sebuah kompeni nak buat projek kelas A, dia kena ada orang/pekerja yang ada lesen A? dan kalau dia nak buat projek kelas F, dia kena ada pekerja yang kelas E dalam kompeninya?...

boleh buat gitu?

projek kelas A untuk org ade lesen kelas A je. tp kalo yg kelas B nak apply dr pkk dpt "Kebenaran Khas" boleh jugak. Bab pekerja, tak kisah la sape2 pun.

bhumi_ada
09-01-2009, 12:59 AM
susah nk cr skg bdk2 melayu yg nk/mahir keje2 kontrek skg.lagi2 mcm aku yg kt bandar.aku pon bkn nk puji indon,tapi indon ni bleh di harap n keje tak yah di kite tunggu pn keje jalan.

kuhik
09-01-2009, 01:00 AM
projek kelas A untuk org ade lesen kelas A je. tp kalo yg kelas B nak apply dr pkk dpt "Kebenaran Khas" boleh jugak. Bab pekerja, tak kisah la sape2 pun.

owh..macam tu.

thanks for all the infos bro :D

kuhik
09-01-2009, 01:01 AM
oi2...gi SSM dulu lah....dah settle sumer maghi ofis aku...aku tlg apply sijil KKM

suruh pokjo je lah..

anoone
09-01-2009, 01:02 AM
semoga berjaya nanti....bro ni mcm dah ada network 'kuat' nampak...hehehhe

Nazzrie
09-01-2009, 01:04 AM
aku pd asalnya memang ada pekerja mahir. kebanyakan budak2 kampung yg melepak tu kalau bab benda mcm tu, takde masalah kalau diajar. even slowly, tp at least tu cara aku utk bagi dieorang pengalaman hidup yg lebih bermakna. tak semestinya apa aku buat ni dpt good income. ade jugak budak yg curi material binaan, then jual(biasanya besi, simen, cat). yg dah buat hal memang aku takkan ambil balik....

faried_u17
09-01-2009, 01:05 AM
ooo...macam tu rupanya.

nak tanya lagik, kalau sebuah kompeni nak buat projek kelas A, dia kena ada orang/pekerja yang ada lesen A? dan kalau dia nak buat projek kelas F, dia kena ada pekerja yang kelas E dalam kompeninya?...

boleh buat gitu?

kalau company bro meyakinkan dari segi prestasi/hasil kerja...
xmustahil bro akan dapat kerja sub dari company class A nih.
xkira la ape class bro pun.

biasanya,kalau company besar2 ni menang tender,dapat projek...
diorang sub je kerja tu kat company2 kroni2/kenalan diorang.
lebih mudah,jimat kos.xpening kepala

so pokok pangkalnya,network tu kene pasang lu bro...
nak masuk field ni network memang kene ade...
nanti kawan2 tu la yang bagi kerja kat kita :)

good luck bro!

rauzan
09-01-2009, 01:07 AM
aku pd asalnya memang ada pekerja mahir. kebanyakan budak2 kampung yg melepak tu kalau bab benda mcm tu, takde masalah kalau diajar. even slowly, tp at least tu cara aku utk bagi dieorang pengalaman hidup yg lebih bermakna. tak semestinya apa aku buat ni dpt good income. ade jugak budak yg curi material binaan, then jual(biasanya besi, simen, cat). yg dah buat hal memang aku takkan ambil balik....


bgus bro ni...
tips majukan anak muda kita...
aq pon anak muda jgk...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

bhumi_ada
09-01-2009, 01:08 AM
skg ni takyah la cite psl nk apply lesen kelas F psl dh beku gila,bila nk open pn tak tau.
yg penting skg mcm mane nk dpt kn keje :D
skg kelas F dh bleh dpt keje dr kelas A n JKR bayar direct ke co kelas F tu.so rajin2 la pi riki2 co kelas A
ari tu aku cari 80 lesen kelas F utk buat keje sub projek kelas A(cth buat longkang,lanskap,premix,dll) tp utk lesen daerah seremban,pasal projek kt labu

kuhik
09-01-2009, 01:08 AM
semoga berjaya nanti....bro ni mcm dah ada network 'kuat' nampak...hehehhe

terima kasih atas, semoga kita semua berjaya :)

network tu takder la kuat, boleh bina kekuatan slow-slow :D

kuhik
09-01-2009, 01:09 AM
kalau company bro meyakinkan dari segi prestasi/hasil kerja...
xmustahil bro akan dapat kerja sub dari company class A nih.
xkira la ape class bro pun.

biasanya,kalau company besar2 ni menang tender,dapat projek...
diorang sub je kerja tu kat company2 kroni2/kenalan diorang.
lebih mudah,jimat kos.xpening kepala

so pokok pangkalnya,network tu kene pasang lu bro...
nak masuk field ni network memang kene ade...
nanti kawan2 tu la yang bagi kerja kat kita :)

good luck bro!

ok, thanks for the tips :D

rauzan
09-01-2009, 01:09 AM
kalau company bro meyakinkan dari segi prestasi/hasil kerja...
xmustahil bro akan dapat kerja sub dari company class A nih.
xkira la ape class bro pun.

biasanya,kalau company besar2 ni menang tender,dapat projek...
diorang sub je kerja tu kat company2 kroni2/kenalan diorang.
lebih mudah,jimat kos.xpening kepala

so pokok pangkalnya,network tu kene pasang lu bro...
nak masuk field ni network memang kene ade...
nanti kawan2 tu la yang bagi kerja kat kita :)

good luck bro!


apa kes dealer fon ni...
:D
pahabaq mlm ni faried?
htc touch pro aq pa habaq?kim salam kat htc touch pro tu ek...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock
faried ko amik lesen contractor jgk ka?

kuhik
09-01-2009, 01:10 AM
skg ni takyah la cite psl nk apply lesen kelas F psl dh beku gila,bila nk open pn tak tau.
yg penting skg mcm mane nk dpt kn keje :D
skg kelas F dh bleh dpt keje dr kelas A n JKR bayar direct ke co kelas F tu.so rajin2 la pi riki2 co kelas A
ari tu aku cari 80 lesen kelas F utk buat keje sub projek kelas A(cth buat longkang,lanskap,premix,dll) tp utk lesen daerah seremban,pasal projek kt labu

peh..ini sudah bagus.
cayalah bro :D

tapi, memang takleh nak apply lesen dah sekarag? huhuk...tapi takpe, cari ilmu & maklumat dulu itu sangat penting :D

Nazzrie
09-01-2009, 01:11 AM
Kontraktor kalo tak tau nak cari own network/link...baik keje lain.

kuhik
09-01-2009, 01:12 AM
aku pd asalnya memang ada pekerja mahir. kebanyakan budak2 kampung yg melepak tu kalau bab benda mcm tu, takde masalah kalau diajar. even slowly, tp at least tu cara aku utk bagi dieorang pengalaman hidup yg lebih bermakna. tak semestinya apa aku buat ni dpt good income. ade jugak budak yg curi material binaan, then jual(biasanya besi, simen, cat). yg dah buat hal memang aku takkan ambil balik....

ha ah, sekali fikir risiko ni mesti ada. kebanyakan bebudak kampung yang melepak ni kaki hisap gak...

hmmphh...sedih tengok anak bangsa segama sendiri...

RizMa
09-01-2009, 01:12 AM
emm, bro kuhik nk jadi kontraktor plak kerr

kalau bro buat bisnes service saja pun ok dh
amik lesen MOF aje

rauzan
09-01-2009, 01:12 AM
skg ni takyah la cite psl nk apply lesen kelas F psl dh beku gila,bila nk open pn tak tau.
yg penting skg mcm mane nk dpt kn keje :D
skg kelas F dh bleh dpt keje dr kelas A n JKR bayar direct ke co kelas F tu.so rajin2 la pi riki2 co kelas A
ari tu aku cari 80 lesen kelas F utk buat keje sub projek kelas A(cth buat longkang,lanskap,premix,dll) tp utk lesen daerah seremban,pasal projek kt labu


labuan ka?
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

kuhik
09-01-2009, 01:12 AM
Kontraktor kalo tak tau nak cari own network/link...baik keje lain.

satu nasihat yang baik :)

faried_u17
09-01-2009, 01:13 AM
apa kes dealer fon ni...
:D
pahabaq mlm ni faried?
htc touch pro aq pa habaq?kim salam kat htc touch pro tu ek...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock
faried ko amik lesen contractor jgk ka?


hehe,touch pro sihat2 belaka.
tunggu bro order je nih :p
xsabar touch pro tuh nak bertuan... :D

kita kalau minat memancing,meredah 7 lautan pun sanggup untuk cari port bnyak ikan :)

kuhik
09-01-2009, 01:13 AM
emm, bro kuhik nk jadi kontraktor plak kerr

kalau bro buat bisnes service saja pun ok dh
amik lesen MOF aje

saja nak tukar bidang, naik level :D

nak tanya :
lesen MOF plak camner citernya?
services tu services camner yer?

bhumi_ada
09-01-2009, 01:15 AM
labu,negeri sembilan.

kuhik
09-01-2009, 01:17 AM
labu,negeri sembilan.

tengok avatar pun dah tahu masyuk :D

bhumi_ada
09-01-2009, 01:17 AM
utk lesen MOF mcm2 keje bleh masuk cth nye:-cuci longkang,supply segala mcm brg pejabat,printing,pest control,potong rumput etc.
bleh sapu 1 malaya

rauzan
09-01-2009, 01:18 AM
hehe,touch pro sihat2 belaka.
tunggu bro order je nih :p
xsabar touch pro tuh nak bertuan... :D

kita kalau minat memancing,meredah 7 lautan pun sanggup untuk cari port bnyak ikan :)


:eek::eek::eek:
tuannya lagi la xsabar nk bertouching2 pro...
:eek::eek::eek:
caya la ayat pujukan ko...7lautan ek...
:eek::eek::eek:
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

bhumi_ada
09-01-2009, 01:19 AM
tk la masyuk sgt,kelas F je bro

faried_u17
09-01-2009, 01:20 AM
tengok avatar pun dah tahu masyuk :D

yela tu.saya pun nampak la bro.
6 series ke tu wahai tuan avatar? :)

RizMa
09-01-2009, 01:20 AM
saja nak tukar bidang, naik level :D

nak tanya :
lesen MOF plak camner citernya?
services tu services camner yer?

lesen MOF tu lesen kewangan,
lesen tu sebagai laluan utk keje ngan gomen

tapi just kerje utk servis aje la
bukan buat bangunan ke jalan ke or longkang

ni kerja servis mcm amik tender kantin sekolah, supply barang ke pejabat kerajaan, buat servis cuci dan yg seumpama dengan nya

membe saya ade buat mcm ni
die just daftar enterprise n lesen MOF

itu aja yg saya tahu lah:D:D

jin_ito
09-01-2009, 01:20 AM
selalunya ikut tempat, dorg bg kursus kontraktor...
kursus tu yg ko kena tunggu kalaw ada...
in the meantime...
ko rajin2 la lepak ngan kontraktor2 ni...
senang jew cari dlm kedai kopi...
ko bljar dlu selok belok mengontrek ni...
kalaw dh ok...dpt kursus...amik lesen CIDB, PKK, Trading License, erm...sijil2 apa yg patut la...nnt kena inform tu...
erm...
aq bru bukak groups tuk contractor,so kalaw ada contractor2 kat dlm CG ni join la group tu...bleh kta share2 apa2 yg patut...
coz sometimes aq dpt byk projek,tp x ble nk jln...
coz kuota tuk stahun tu dh penuh...
bleh la aq inform nnt...
check social group (CG Malaysia Contractor's Group)
bg la support ek tuk group tuh...

http://szrenterprise.blogspot.com
ni pon aq bru jew create...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock


good info.... leh la kongsi2 ilmu lagi...pengalaman aku kerja kat SINI (http://www.azrb.com/)

rauzan
09-01-2009, 01:21 AM
tk la masyuk sgt,kelas F je bro


awal tahun ni dh dpt pojet kew bro?

p/s : lesen class F, keta class apa tuh?brapa series?
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

kuhik
09-01-2009, 01:22 AM
lesen MOF tu lesen kewangan,
lesen tu sebagai laluan utk keje ngan gomen

tapi just kerje utk servis aje la
bukan buat bangunan ke jalan ke or longkang

ni kerja servis mcm amik tender kantin sekolah, supply barang ke pejabat kerajaan, buat servis cuci dan yg seumpama dengan nya

membe saya ade buat mcm ni
die just daftar enterprise n lesen MOF

itu aja yg saya tahu lah:D:D

ah...yer yer..betul juga..salah satu cabang taktik yang bagus nie...
thanks for the info bro :)

jin_ito
09-01-2009, 01:22 AM
tk la masyuk sgt,kelas F je bro

Insyaallah..leh upgrade kelas lg nie :)

kuhik
09-01-2009, 01:24 AM
tk la masyuk sgt,kelas F je bro

kelas F pun ok ape. berbanding saya yang takde kelas lagi nie :D

bhumi_ada
09-01-2009, 01:24 AM
yela tu.saya pun nampak la bro.
6 series ke tu wahai tuan avatar? :)

bwh skit:">

rauzan
09-01-2009, 01:24 AM
good info.... leh la kongsi2 ilmu lagi...pengalaman aku kerja kat SINI (http://www.azrb.com/)


wa...dlu keja bhgn apa?
mantap jgk company tu...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

bhumi_ada
09-01-2009, 01:26 AM
awal tahun ni dh dpt pojet kew bro?

p/s : lesen class F, keta class apa tuh?brapa series?
:)cgrock:)cgrock:)cgrock


taun ni blum lg,br settle kn keje bln 12 ari tu.aku rindu dgn keje2 undi:D

kuhik
09-01-2009, 01:26 AM
good info.... leh la kongsi2 ilmu lagi...pengalaman aku kerja kat SINI (http://www.azrb.com/)

saudara jin_ito pun ada :) welcome to the club :D

kuhik
09-01-2009, 01:26 AM
taun ni blum lg,br settle kn keje bln 12 ari tu.aku rindu dgn keje2 undi:D

keje-keje undi tu apa pula bro?

rauzan
09-01-2009, 01:30 AM
keje-keje undi tu apa pula bro?


sentiasa dgn soalan2nya...
:)):)):))
mana Nazz ek?
senyap ja...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

faried_u17
09-01-2009, 01:32 AM
sentiasa dgn soalan2nya...
:)):)):))
mana Nazz ek?
senyap ja...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock


bagus orang bnyak bertanya ni
baru la nampak minat cam orang nak belajar.

teruskan bro kuhik,kita meriahkan thread ni ngan ilmu2 berguna :)

kuhik
09-01-2009, 01:33 AM
sentiasa dgn soalan2nya...
:)):)):))
mana Nazz ek?
senyap ja...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock


owh mesti :D
nak kumpul ilmu, pengetahuan, maklumat sebanyak yang mungkin daripada otai-otai kat CG nie :D

rauzan
09-01-2009, 01:34 AM
bagus orang bnyak bertanya ni
baru la nampak minat cam orang nak belajar.

teruskan bro kuhik,kita meriahkan thread ni ngan ilmu2 berguna :)


tu la best bro kuhik ni...
dlm masa beberapa jam ja dh lebey 10pages dh thread ni...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

kuhik
09-01-2009, 01:35 AM
bagus orang bnyak bertanya ni
baru la nampak minat cam orang nak belajar.

teruskan bro kuhik,kita meriahkan thread ni ngan ilmu2 berguna :)

yup, saya yakin terdapat beberapa saudara forumer CG lain pun berminat. saya cuma memudahkan mereka mendapatkan maklumat, di samping untuk saya jua :D

Nazzrie
09-01-2009, 01:35 AM
biasanya kerja yg melibatkan MOF adalah dalam bentuk
1. servis(pembersihan, supply etc)
2. tempoh kerja yg panjang....1 tahun, 2 tahun...
3. boleh digunakan di seluruh Malaysia. tp dicadangkan guna di negeri sendiri sahaja.
4. certain projek mampu mencecah juta oo...

kuhik
09-01-2009, 01:37 AM
tu la best bro kuhik ni...
dlm masa beberapa jam ja dh lebey 10pages dh thread ni...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock


yang paling beshnya otai-otai kat sini kerana sudi kongsi maklumat dan ilmu.
kredit untuk semua otai yang membantu dan menjawab persoalan-persoalan saya :)cgrock

p/s: saya budak baru belajar, kalau salah sila jolokkan :D

bhumi_ada
09-01-2009, 01:39 AM
[QUOTE=kuhik;3235370]keje-keje undi tu apa pula bro?[/QUOTE

taun 2007 banyak keje undi dr pejabat pembangunan negeri,peruntukan drpn persekutuan.tk silap dlm taun tu ade 4x dieorg buat keje undi.
maksud keje undi,kite tak yah nak bid harga pasal harga dh ditetap kan.harga yg di bagi lak cantik n mesti untung.
mmg hadiah utk kontraktor bumi(kelas F):D
cara yg lak,kite cube cabut je bola pimpong n dpt keje:D.tu pon bergantung brp byk keje n brp byk lak kontraktor yg di jemput.klu sama byk,makna kene baca bismilah je la utk tentu kan nilai keje yg kite dpt:D.nilai nya antara rm20,000 hinga rm150,000.
tapi tak tau la bila diorg nk buat lg:-?

kuhik
09-01-2009, 01:39 AM
biasanya kerja yg melibatkan MOF adalah dalam bentuk
1. servis(pembersihan, supply etc)
2. tempoh kerja yg panjang....1 tahun, 2 tahun...
3. boleh digunakan di seluruh Malaysia. tp dicadangkan guna di negeri sendiri sahaja.
4. certain projek mampu mencecah juta oo...

owh..itu macam rupanya..
jadi tak perlu lesen kelas-kelas kontraktor la yer..
ok gak sebagai permulaan karier, buat benda ni dulu hmmphh..

ex-awekku ada keje pegawai kat MOF, boleh ejas ngan dia nanti :D

kuhik
09-01-2009, 01:41 AM
taun 2007 banyak keje undi dr pejabat pembangunan negeri,peruntukan drpn persekutuan.tk silap dlm taun tu ade 4x dieorg buat keje undi.
maksud keje undi,kite tak yah nak bid harga pasal harga dh ditetap kan.harga yg di bagi lak cantik n mesti untung.
mmg hadiah utk kontraktor bumi(kelas F):D
cara yg lak,kite cube cabut je bola pimpong n dpt keje:D.tu pon bergantung brp byk keje n brp byk lak kontraktor yg di jemput.klu sama byk,makna kene baca bismilah je la utk tentu kan nilai keje yg kite dpt:D.nilai nya antara rm20,000 hinga rm150,000.
tapi tak tau la bila diorg nk buat lg:-?

wah...satu pengalaman yang bagus nie..:D

faried_u17
09-01-2009, 01:41 AM
owh..itu macam rupanya..
jadi tak perlu lesen kelas-kelas kontraktor la yer..
ok gak sebagai permulaan karier, buat benda ni dulu hmmphh..

ex-awekku ada keje pegawai kat MOF, boleh ejas ngan dia nanti :D

1 network dah nampak :)

rauzan
09-01-2009, 01:41 AM
biasanya kerja yg melibatkan MOF adalah dalam bentuk
1. servis(pembersihan, supply etc)
2. tempoh kerja yg panjang....1 tahun, 2 tahun...
3. boleh digunakan di seluruh Malaysia. tp dicadangkan guna di negeri sendiri sahaja.
4. certain projek mampu mencecah juta oo...


yeah...
dia suda dtg...
erm...
ada building cleaning member buat aritu, skali payment 6bulan skali pn susah...tmbahan plak, 6bulan pny payment da bayar 1bulan jew...ceis...

Nazzrie
09-01-2009, 01:43 AM
[QUOTE=kuhik;3235370]keje-keje undi tu apa pula bro?[/QUOTE

taun 2007 banyak keje undi dr pejabat pembangunan negeri,peruntukan drpn persekutuan.tk silap dlm taun tu ade 4x dieorg buat keje undi.
maksud keje undi,kite tak yah nak bid harga pasal harga dh ditetap kan.harga yg di bagi lak cantik n mesti untung.
mmg hadiah utk kontraktor bumi(kelas F):D
cara yg lak,kite cube cabut je bola pimpong n dpt keje:D.tu pon bergantung brp byk keje n brp byk lak kontraktor yg di jemput.klu sama byk,makna kene baca bismilah je la utk tentu kan nilai keje yg kite dpt:D.nilai nya antara rm20,000 hinga rm150,000.
tapi tak tau la bila diorg nk buat lg:-?

sampai rm150k...uiks. best tu. area aku cabutan undi all below rm50k. atas rm50k either quotation/tender...

faried_u17
09-01-2009, 01:44 AM
yeah...
dia suda dtg...
erm...
ada building cleaning member buat aritu, skali payment 6bulan skali pn susah...tmbahan plak, 6bulan pny payment da bayar 1bulan jew...ceis...


kalau kerja2 majlis perbandaran pun camni style die.
name je projek juta2,tapi xrase pun juta tu :D

MPS,MPAJ ---> yang pernah masuk job.

payment lambat.

bhumi_ada
09-01-2009, 01:44 AM
psl payment lak skg dh bagus berbanding dulu2.1-2 bln dh bleh dpt banding dulu 5-6 bln.tp bargantung jabatan la

rauzan
09-01-2009, 01:45 AM
[QUOTE=bhumi_ada;3235420]

sampai rm150k...uiks. best tu. area aku cabutan undi all below rm50k. atas rm50k either quotation/tender...


area aq pon sama...
best jgk kalaw area aq ble buat price besaq tu...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

faried_u17
09-01-2009, 01:45 AM
[QUOTE=bhumi_ada;3235420]

sampai rm150k...uiks. best tu. area aku cabutan undi all below rm50k. atas rm50k either quotation/tender...

payment laju x bro??
sebab pernah buat pasang traffic light untuk projek undi mase dun ijok dulu

lembap kan payment?

Nazzrie
09-01-2009, 01:46 AM
payment paling lama aku pernah dpt...modified operation room for hospital. payment keluar 1 year 8 month!!!! cis....

bhumi_ada
09-01-2009, 01:47 AM
[QUOTE=bhumi_ada;3235420]

sampai rm150k...uiks. best tu. area aku cabutan undi all below rm50k. atas rm50k either quotation/tender...

area mane bro?.aku rasa kawasan pembandaran yg dpt nilai besar2.tapi dpt keje rm50,000 tapi keje senang ok la:D

rauzan
09-01-2009, 01:47 AM
kalau kerja2 majlis perbandaran pun camni style die.
name je projek juta2,tapi xrase pun juta tu :D

MPS,MPAJ ---> yang pernah masuk job.

payment lambat.


payment dr pendidikan paling laju so far...
3-5 hari jew...
huh...tu yg last year full blast aq amik kat pendidikan...
yg rm6k pn aq balun...tukaq siling dewan ja pun...
hehehe...
:D
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

bhumi_ada
09-01-2009, 01:49 AM
payment paling lama aku pernah dpt...modified operation room for hospital. payment keluar 1 year 8 month!!!! cis....

mak aii!! lame nye.mcm mane nk pusing tu.rugi oo:((
aku penah dpt keje JKR,keje tk siap tp dh dpt payment:))

rauzan
09-01-2009, 01:50 AM
payment paling lama aku pernah dpt...modified operation room for hospital. payment keluar 1 year 8 month!!!! cis....


fuh..itu kalaw xdak backup pojet maw bungkus tu bro...
:o
erm...tuk saudara kuhik...
ni la part yg x best kalaw nk jd contractor...
lama2 bro kuhik biasa la tu...
duit stby kena ada la...
x ble njoy truih...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

faried_u17
09-01-2009, 01:51 AM
mak aii!! lame nye.mcm mane nk pusing tu.rugi oo:((
aku penah dpt keje JKR,keje tk siap tp dh dpt payment:))

ni lagi cargas,keje belum siap tapi dah menuai awal :D

bhumi_ada
09-01-2009, 01:51 AM
skg ni jgn demand,keje bwh 10k balun jek

RizMa
09-01-2009, 01:51 AM
mak aii!! lame nye.mcm mane nk pusing tu.rugi oo:((
aku penah dpt keje JKR,keje tk siap tp dh dpt payment:))

ni kot mana kira plak ni.keje xsiap dh dpat payment

mesti kabel datuk yg nk jd calon bahagian ni:eek::eek::eek:

Nazzrie
09-01-2009, 01:52 AM
[QUOTE=Nazzrie;3235445]

area mane bro?.aku rasa kawasan pembandaran yg dpt nilai besar2.tapi dpt keje rm50,000 tapi keje senang ok la:D

area aku memang taraf bandar. cuma...maybe depends on negeri nye peruntukan. somemore, area aku ni boleh kata kawasan kuat party pembangkang....ade pengaruh politik sikit kot. tp tak kisah sangat la....

rauzan
09-01-2009, 01:52 AM
mak aii!! lame nye.mcm mane nk pusing tu.rugi oo:((
aku penah dpt keje JKR,keje tk siap tp dh dpt payment:))


aq pon sll dpt pojet tender x kuar lg tp pojet dh siap...
pojet siap bru jbtn tu kuar tender n payment form...
:))

bhumi_ada
09-01-2009, 01:53 AM
ni lagi cargas,keje belum siap tapi dah menuai awal :D

bkn aku jolok ke ape,pasai deorg nk tutup akaun 2008.klu tak mampuih aku nk tggu bln 2.

Nazzrie
09-01-2009, 01:54 AM
fuh..itu kalaw xdak backup pojet maw bungkus tu bro...
:o
erm...tuk saudara kuhik...
ni la part yg x best kalaw nk jd contractor...
lama2 bro kuhik biasa la tu...
duit stby kena ada la...
x ble njoy truih...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock


tp sekarang payment kebanyakan ok dah. member aku ade pesan kat aku. nak cepat payment? senang je, kalo payment lambat, buat polis report & hantar BPR. confirm payment cepat lepas tu.

Nazzrie
09-01-2009, 01:56 AM
bkn aku jolok ke ape,pasai deorg nk tutup akaun 2008.klu tak mampuih aku nk tggu bln 2.

sama mcm aku end last year, kerja piping. duit awal keluar, tp keje baru je settle last week. psl dieorang nak closing end year account.

bhumi_ada
09-01-2009, 01:56 AM
aq pon sll dpt pojet tender x kuar lg tp pojet dh siap...
pojet siap bru jbtn tu kuar tender n payment form...
:))


yg ni lg handal n pakai kabel fiber optik:D tu name nye keje tunjuk.tp hati2 bro,takut deorg tk nak bayar:((

rauzan
09-01-2009, 01:57 AM
tp sekarang payment kebanyakan ok dah. member aku ade pesan kat aku. nak cepat payment? senang je, kalo payment lambat, buat polis report & hantar BPR. confirm payment cepat lepas tu.


kalaw lambat sgt ok la...
kalaw sbulan 2 ja lmbat x brani la aq nk report...
nnt susah nk dpt award lg...
:))
:)cgrock:)cgrock:)cgrock
erm...nnt aq inform member aq tu suh buat report...
bguih jgk ni...

faried_u17
09-01-2009, 01:58 AM
tp sekarang payment kebanyakan ok dah. member aku ade pesan kat aku. nak cepat payment? senang je, kalo payment lambat, buat polis report & hantar BPR. confirm payment cepat lepas tu.

pastu nnt orang takut nak bg job kat kita,sebab x lebih kurang.
xke camtu nnt jadinya bro?kita ni meniaga kan sifirnya lain sikit.

bhumi_ada
09-01-2009, 02:00 AM
bab2 rasuah ni klu aku nk merepot byk sgt

rauzan
09-01-2009, 02:00 AM
yg ni lg handal n pakai kabel fiber optik:D tu name nye keje tunjuk.tp hati2 bro,takut deorg tk nak bayar:((


hujung tahun punya creta jgk la...
:)):)):)):))
audit kn...
:)):)):)):))
kalaw scammers siap arh...dia nk "Hitachi" or "Case" p lawat umah dia nnt..
:)):)):))
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

Nazzrie
09-01-2009, 02:00 AM
hehe...tu member aku cakap. mana aku buat. lagipun sekarang payment kebanyakan cepat, so takde masalah le.

jin_ito
09-01-2009, 02:00 AM
saudara jin_ito pun ada :) welcome to the club :D

welcome..:D

saudagar dtg bersaudara to implementation knowledge...

Tahniah!!! melangkah setapak kehadapan...:D

bhumi_ada
09-01-2009, 02:03 AM
aku rs elok gak k'jaan PR ni take over,org yg dulu nye kabel besar gajah byk yg terkulai layu psl banyak sgt kerak n lobang yg nk kene tutup.so bg org2 yg tkde kabel mcm aku ni bleh idup ngan open tender

jin_ito
09-01-2009, 02:08 AM
wa...dlu keja bhgn apa?
mantap jgk company tu...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock


Department Operation...Project Jalan Duta...Jalan Kuantan-Pekan..last at LPT2...
Got New ISO14001 for Environmental Management System (EMS)
Future project upgrade Hospital Kuala Terengganu and Kuala Lumpur Outer Ring Road (KLORR)...

bhumi_ada
09-01-2009, 02:11 AM
Department Operation...Project Jalan Duta...Jalan Kuantan-Pekan..last at LPT2...
Got New ISO14001 for Environmental Management System (EMS)
Future project upgrade Hospital Kuala Terengganu and Kuala Lumpur Outer Ring Road (KLORR)...


wah..bleh la mintak sub:D

rauzan
09-01-2009, 02:12 AM
Department Operation...Project Jalan Duta...Jalan Kuantan-Pekan..last at LPT2...
Got New ISO14001 for Environmental Management System (EMS)
Future project upgrade Hospital Kuala Terengganu and Kuala Lumpur Outer Ring Road (KLORR)...



fuh...kira experienced jgk ko ni ngan pojet besar2 ek...
skng buat apa bro?mengontrek ka?
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

kuhik
09-01-2009, 02:28 AM
bagus betul semua otai-otai kat sini.
terima kasih kerana sudi sharing info :)
semoga Allah memurahkan dan memudahkan rezeki korang :D

rauzan
09-01-2009, 02:40 AM
bagus betul semua otai-otai kat sini.
terima kasih kerana sudi sharing info :)
semoga Allah memurahkan dan memudahkan rezeki korang :D


bro kuhik...
segala info dlm thread ni yg berguna telah d msukkan dlm description CG Malaysia Contractor's Group...
:D
senang ckit nk refer...
atas bantuan ko jgk sal bukak thread ni...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

kuhik
09-01-2009, 02:45 AM
bro kuhik...
segala info dlm thread ni yg berguna telah d msukkan dlm description CG Malaysia Contractor's Group...
:D
senang ckit nk refer...
atas bantuan ko jgk sal bukak thread ni...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock


sama-sama.
nama pun forum, tempat kita berkongsi ilmu dan maklumat secara terbuka :D

kuhik
09-01-2009, 02:46 AM
aku rs elok gak k'jaan PR ni take over,org yg dulu nye kabel besar gajah byk yg terkulai layu psl banyak sgt kerak n lobang yg nk kene tutup.so bg org2 yg tkde kabel mcm aku ni bleh idup ngan open tender

negeri sembilan kan masih kerajaan BN, camner bro deal ngan kerajaan sana pula?

rauzan
09-01-2009, 02:52 AM
negeri sembilan kan masih kerajaan BN, camner bro deal ngan kerajaan sana pula?


jap, dia tgh cari ayat tuh...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

kuhik
09-01-2009, 02:55 AM
jap, dia tgh cari ayat tuh...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock


kena amik ilmu dan pengalaman nie..baru ada persediaan rapi..
manalah tau, den nak gi amik projek ngan kerajaan BN..takde persiapan konfirm kena rejek je..uhuhu

rauzan
09-01-2009, 03:00 AM
kena amik ilmu dan pengalaman nie..baru ada persediaan rapi..
manalah tau, den nak gi amik projek ngan kerajaan BN..takde persiapan konfirm kena rejek je..uhuhu


aq jarang mengharap pojet dr BN ni...
sllnya mintak ngan pengetua2 skolah,p jabatan2...
xpun lepak kedai kopi ceta2 ngan contractors sedunia pastu discuss psl material price, survey material, compare harga...
mcm tu ja la...la ni aq buat part time jual kain dri member CG kta jgk...n skng tgh ejas jd sub-supplier iceblendz ol over borneo including brunei...yeah...
kena backp up awal...nnt tkut 2009 xdak rezeki dlm mengontrek ni...
hehehe...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

kuhik
09-01-2009, 03:04 AM
aq jarang mengharap pojet dr BN ni...
sllnya mintak ngan pengetua2 skolah,p jabatan2...
xpun lepak kedai kopi ceta2 ngan contractors sedunia pastu discuss psl material price, survey material, compare harga...
mcm tu ja la...la ni aq buat part time jual kain dri member CG kta jgk...n skng tgh ejas jd sub-supplier iceblendz ol over borneo including brunei...yeah...
kena backp up awal...nnt tkut 2009 xdak rezeki dlm mengontrek ni...
hehehe...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock


den pun nak start slow-slow tahun ni dan timba pengalaman sebelum menggapai impian :)

rauzan
09-01-2009, 03:10 AM
den pun nak start slow-slow tahun ni dan timba pengalaman sebelum menggapai impian :)


Legendary Member...
ni baru btul otai...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

ulam
09-01-2009, 07:32 AM
Pergh.. Laju betoi thread nie.. :D

bhumi_ada
09-01-2009, 02:52 PM
negeri sembilan kan masih kerajaan BN, camner bro deal ngan kerajaan sana pula?

lesen aku alamat daerah kt sgor.projek kt labu n9 tu aku tlg kwn aku cr kn kontraktor kelas F(daerah s'ban) utk mencukup kan kuota yg di wajib kan oleh JKR.member aku projek mgr kat sane.so tkde kene mengena dgn politik:D

kuhik
09-01-2009, 09:24 PM
lesen aku alamat daerah kt sgor.projek kt labu n9 tu aku tlg kwn aku cr kn kontraktor kelas F(daerah s'ban) utk mencukup kan kuota yg di wajib kan oleh JKR.member aku projek mgr kat sane.so tkde kene mengena dgn politik:D

emm..kuota? boleh tak bro explain sket pasal kuota nie? kuota ni camner, apa akan jadi jika tak cukup kuota?

bhumi_ada
10-01-2009, 08:31 PM
emm..kuota? boleh tak bro explain sket pasal kuota nie? kuota ni camner, apa akan jadi jika tak cukup kuota?

kan skg k'jaan mewajib kan setiap projek utk kelas A di agih kan sedikit utkkelas F.jadi takde la kontraktor kelas F yg yg semua nya bumiputra gulung tikar(cth keje2 longkang,surau,tanam rumput,jalan dll di bwh rm200k.

uTJoE
10-01-2009, 08:36 PM
Saya rasa jadi agent takaful lagi mulia..lagi buleh kaya

jasma
10-01-2009, 11:00 PM
lesen aku alamat daerah kt sgor.projek kt labu n9 tu aku tlg kwn aku cr kn kontraktor kelas F(daerah s'ban) utk mencukup kan kuota yg di wajib kan oleh JKR.member aku projek mgr kat sane.so tkde kene mengena dgn politik:D

perghh...
ada kawan kt JKR seremban yer....
:D:D:D

kuhik
12-01-2009, 01:10 PM
kan skg k'jaan mewajib kan setiap projek utk kelas A di agih kan sedikit utkkelas F.jadi takde la kontraktor kelas F yg yg semua nya bumiputra gulung tikar(cth keje2 longkang,surau,tanam rumput,jalan dll di bwh rm200k.

owh..macam tu rupanya.
so, apa akan jadi kalau gagal capai kuota? denda kah?

bhumi_ada
12-01-2009, 08:09 PM
owh..macam tu rupanya.
so, apa akan jadi kalau gagal capai kuota? denda kah?

ala bkn susah nk cr kontraktor kelas F,berebut2 nk keje skg ni.krjaan dh byk bg peluang kt kelas F(bumiputra).tggl rajin ngan tak je nk merebut nya.

bhumi_ada
12-01-2009, 08:15 PM
ade tk sesape yg ade lesen kelas F alamat k.lumpur?.aku nk cr 8 lesen

rauzan
12-01-2009, 09:02 PM
ade tk sesape yg ade lesen kelas F alamat k.lumpur?.aku nk cr 8 lesen


lesen labuan x ble pakai ka bro?
sama2 wilayah persekutuan...
hehehe...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

bhumi_ada
12-01-2009, 09:59 PM
lesen labuan x ble pakai ka bro?
sama2 wilayah persekutuan...
hehehe...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock


ala sori la bro,aku nye coverage tk sampai labuan:D

rauzan
12-01-2009, 10:00 PM
ala sori la bro,aku nye coverage tk sampai labuan:D


ok bro...no hal...
hehehe...
ko ada pojet apa2 ka?
kalaw ada pojet besaq, buh dlm group...nnt aq update...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

kuhik
12-01-2009, 10:26 PM
esok ingat nak singgah PKK...hari ni tak sempat plak...

kuhik
12-01-2009, 10:27 PM
ala bkn susah nk cr kontraktor kelas F,berebut2 nk keje skg ni.krjaan dh byk bg peluang kt kelas F(bumiputra).tggl rajin ngan tak je nk merebut nya.

okies, thank you bro :D

ulam
12-01-2009, 10:43 PM
Laju gak thread nie erkk.. :D

rauzan
13-01-2009, 05:49 AM
esok ingat nak singgah PKK...hari ni tak sempat plak...


cantek la...bro kuhik smakin smangat...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock
awal tahun ni mesti byk pojet...

rauzan
13-01-2009, 05:50 AM
Laju gak thread nie erkk.. :D


bro ulam x maw join da club ka?
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

kuhik
14-01-2009, 01:32 PM
cantek la...bro kuhik smakin smangat...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock
awal tahun ni mesti byk pojet...


camner nak dapat projek kalau lesen pun takdak...uhuk :((

bhumi_ada
14-01-2009, 08:01 PM
camner nak dapat projek kalau lesen pun takdak...uhuk :((

takpe pelan2,yg penting semangat.kau nk pi PKK nk aplly lesen kelas F ke?.bkn nk melemah kan semangat kau,tapi lesen kelas F dh beku.

bhumi_ada
14-01-2009, 08:03 PM
takde sape2 ke kwn2 kt k.l yg ade lesen kelas F

akay
14-01-2009, 08:04 PM
camner nak dapat projek kalau lesen pun takdak...uhuk :((

try setup kompeni dulu..
wat enterprise je baru abis rm100 je..
then try apply lesen kewangan utk kerja2 perbekalan or kerja2 pembersihan kawasan..
yg ni xde interview..

ahib0205
15-01-2009, 07:22 AM
tumpang lalu ye :)

baru nak merangkak dalam bidang ni :D

king_diamond
15-01-2009, 07:35 AM
nak dapatkan lesen kewangan tu berapa ribu lak?

akay
15-01-2009, 12:19 PM
nak dapatkan lesen kewangan tu berapa ribu lak?

proses nak apply lesen kewangan ni mudah je leh wat sendri..
cari laman web e-perolehan..
then ikut step by step..
tak abis 1k pon kalu wat sendri..
range lam 500 - 700 je..
da lama x wat da x ingat brapa kos dia

Nazzrie
15-01-2009, 09:20 PM
Banyak gila tender area semenanjung....gi la kebas wei....duit tu!!!....

http://www.cidb.gov.my/cidbweb/tender/index-my.html
http://www.gov.my/MYGOV/BM/Misc/GovernmentTender

KEPADA LICENSEE SEMENANJUNG MALAYSIA YANG ADA :
1. MFO (090100, 210102 & 210106)
2. PKK Kelas E, Kepala 1 Sub Kepala 1 Atau Kepala II Sub Kepala 8(b) Serta Berdaftar Dengan CIDB

ADA 20 TENDER DIKELUARKAN OLEH UNIVERSITI MALAYA. SILA RUJUK DI :

http://www.ummc.edu.my/index.php?option=com_content&task=view&id=725&Itemid=1459

rauzan
16-01-2009, 01:31 AM
x taan aq tgk tender byk gila...huhu...
:D:D:D

mrsmarter
17-01-2009, 02:14 AM
Salam,
Ada sesape tau sykt/kontraktor kelas D/C daftar Sabah yang nak jual?

Tkasih.

mrsmarter
17-01-2009, 02:19 AM
camner nak dapat projek kalau lesen pun takdak...uhuk :((

Huhh...dun wori...ada yg kaya hanya dgn pinjam lesen orang...projek kecil biasanya 5% besar 3% potong dari claim...ada yg dah bankrap tapi bisnes/projek keliling pinggang...lesen bertimbun...

BIASANYA...bagaimana kita mencipta dan menghidu lalu merebut peluang!!!

Kadangkala bukan bergantung kpd apa yg anda boleh buat tapi apa yg anda boleh dapat (projek). Ada peluang, lesen boleh urus/cari...

Just my 2 cents bro!:D

kuhik
17-01-2009, 02:22 AM
Huhh...dun wori...ada yg kaya hanya dgn pinjam lesen orang...projek kecil biasanya 5% besar 3% potong dari claim...ada yg dah bankrap tapi bisnes/projek keliling pinggang...lesen bertimbun...

BIASANYA...bagaimana kita mencipta dan menghidu lalu merebut peluang!!!

Kadangkala bukan bergantung kpd apa yg anda boleh buat tapi apa yg anda boleh dapat (projek). Ada peluang, lesen boleh urus/cari...

Just my 2 cents bro!:D

peh...ini sudah bagus punya idea nie..satu alternatif juga :D
thanks bro :D

kuhik
17-01-2009, 02:22 AM
try setup kompeni dulu..
wat enterprise je baru abis rm100 je..
then try apply lesen kewangan utk kerja2 perbekalan or kerja2 pembersihan kawasan..
yg ni xde interview..

emm..betul jugak eh...
tapi, senang tak dapat projek-projek macam tu? nak aplly kat maner projek-projek camni?

rauzan
17-01-2009, 02:32 AM
emm..betul jugak eh...
tapi, senang tak dapat projek-projek macam tu? nak aplly kat maner projek-projek camni?


dmana ada kemahuan,
dsitu ada jalan...hehehe...
:D:D:D
kena rajin cari la bro kuhik...
selalu2 la lepak ngan kaki cari n bagi pojet ni...
mesti dpt at least 1...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

rauzan
17-01-2009, 02:33 AM
Huhh...dun wori...ada yg kaya hanya dgn pinjam lesen orang...projek kecil biasanya 5% besar 3% potong dari claim...ada yg dah bankrap tapi bisnes/projek keliling pinggang...lesen bertimbun...

BIASANYA...bagaimana kita mencipta dan menghidu lalu merebut peluang!!!

Kadangkala bukan bergantung kpd apa yg anda boleh buat tapi apa yg anda boleh dapat (projek). Ada peluang, lesen boleh urus/cari...

Just my 2 cents bro!:D


skng dh 10%...
hehehe...
:D:D:D

ahib0205
24-01-2009, 01:23 PM
dmana ada kemahuan,
dsitu ada jalan...hehehe...
:D:D:D
kena rajin cari la bro kuhik...
selalu2 la lepak ngan kaki cari n bagi pojet ni...
mesti dpt at least 1...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock


bro, macam syarikat yang saya duk bekerja sekarang ni tak de lepak-lepak dengan client main golf atau macam mana pun.

Syarikat ni Alhamdulillah marketing hanya mulut ke mulut. :)

:)cgrock

Syarikat melayu :)

mrsmarter
27-01-2009, 05:59 PM
bro, macam syarikat yang saya duk bekerja sekarang ni tak de lepak-lepak dengan client main golf atau macam mana pun.

Syarikat ni Alhamdulillah marketing hanya mulut ke mulut. :)

:)cgrock

Syarikat melayu :)


Rezeki ada dimana-mana...datangnya juga dlm pelbagai cara dan bentuk. Bersyukur dengan apa yg diperloehi. Laksanakan dengna sesempurna mungkin...:)

RizMa
29-01-2009, 01:49 AM
emm, geng2 semua, aku dh ade lesen MOF .JV ngan abg ipar aku

kalau ade peluang, bg la sama
nk try berjinak2 ngan dunia pentenderan ni

nk try kecil lu amik pengalaman

sesaper ade bgtau la share share skit:D:D:D:D

PulunSakan
29-01-2009, 04:00 AM
Salam.
dengar cerita lesen kelas f dah buka semula.
tapi bermula dengan daerah kuala terengganu dulu.

sapa2 yg ada maklumat tu kasi tau kat sini, k.
boleh sama2 kongsi.:D

mrsmarter
29-01-2009, 11:19 AM
emm, geng2 semua, aku dh ade lesen MOF .JV ngan abg ipar aku

kalau ade peluang, bg la sama
nk try berjinak2 ngan dunia pentenderan ni

nk try kecil lu amik pengalaman

sesaper ade bgtau la share share skit:D:D:D:D

Tahniah bro! Selamat berjuang....:D

Jangan tunggu peluang datang...kita kena cipta dan kejar peluang! Cabaran dan dugaan dimana-mana tapi usaha...usaha...usaha...never give up walaupun terpaksa merangkak...selagi belum cium tanah...kita hantam saja! At the end...tawakal kepada Qada Qadar.

Salam

p/s Apa kepala MOF ada? Boleh share...mana tahu kita memerlukan kepala berkaitan!

akay
29-01-2009, 11:21 AM
emm, geng2 semua, aku dh ade lesen MOF .JV ngan abg ipar aku

kalau ade peluang, bg la sama
nk try berjinak2 ngan dunia pentenderan ni

nk try kecil lu amik pengalaman

sesaper ade bgtau la share share skit:D:D:D:D

tahniah bro..

lepas ni kena la rajin2 beli suratkabar tgk ruangan iklan..

kepala ape MOF tu..

kena masuk la laman2 web gomen kalu da ade lesen MOF ni..

mrsmarter
29-01-2009, 11:22 AM
Salam.
dengar cerita lesen kelas f dah buka semula.
tapi bermula dengan daerah kuala terengganu dulu.

sapa2 yg ada maklumat tu kasi tau kat sini, k.
boleh sama2 kongsi.:D

Bro, share lebih lanjut inf pasal kelas F ni kalau ada...:)cgrock

ammar5
29-01-2009, 11:34 AM
yg nak buka lesen kelas F nie dah ada sijil beranak utk meniaga x?trading lesen la katakan....pulus kena ada gak,ensure ada acct semasa di bank...ada cek la nanti tu....syok gak leh bw cek sana sini,samada kosong ke xda pulus lantak la....opis kena ada gak,nie utk tujuan surat menyurat,kang xda opis payah la nak pihak PKK cek...statement bank kasi cantek la selalu...kasi ada transaction selalu,jgn la ada RM5k dlm tu kasi biar jerk,kasi kuar & masuk la...baru org PKK leh kata kopani tu aktif b4 die org leh kasi lesen PKK.kursus wajib utk dihadiri coz kenkdg pihak PKK nak gak tgk leh x org yg nak apply tu buat keja nanti,jgn jadi ali bin baba dh la,na jadipun kena la pandai2 gak...jgn sampai org tanya di mana tapak projek & xtau kan dh kantoi.....udah2 la dulu aku kasi tips....:p:p bagi aku if dokumen semua yg PKK tu minta ada sure dpt punya....

PulunSakan
29-01-2009, 02:44 PM
Bro, share lebih lanjut inf pasal kelas F ni kalau ada...:)cgrock

kawan aku bagi tau aku semalam. Dato Noh Omar baru umumkan dlm minggu ni.
aku cex kat web site pkk tak dak pulak.

kawan aku tu siap simpan keratan akbar tu.:D

PulunSakan
29-01-2009, 02:45 PM
yg nak buka lesen kelas F nie dah ada sijil beranak utk meniaga x?trading lesen la katakan....pulus kena ada gak,ensure ada acct semasa di bank...ada cek la nanti tu....syok gak leh bw cek sana sini,samada kosong ke xda pulus lantak la....opis kena ada gak,nie utk tujuan surat menyurat,kang xda opis payah la nak pihak PKK cek...statement bank kasi cantek la selalu...kasi ada transaction selalu,jgn la ada RM5k dlm tu kasi biar jerk,kasi kuar & masuk la...baru org PKK leh kata kopani tu aktif b4 die org leh kasi lesen PKK.kursus wajib utk dihadiri coz kenkdg pihak PKK nak gak tgk leh x org yg nak apply tu buat keja nanti,jgn jadi ali bin baba dh la,na jadipun kena la pandai2 gak...jgn sampai org tanya di mana tapak projek & xtau kan dh kantoi.....udah2 la dulu aku kasi tips....:p:p bagi aku if dokumen semua yg PKK tu minta ada sure dpt punya....

waah amal ko pun kontraktor jugak rupanya.
ramai jugak kontraktor kat sini.

ammar5
29-01-2009, 03:25 PM
aku cuma nak menolong....aku bkn along.....:)):))

akay
30-01-2009, 10:33 PM
aku rasa aku nak offer service utk kwn2 kat cg ni utk application for MOF punya lesen ok x..
nak try survey kat sini dulu..
kalu ok baru wat thread

rauzan
25-02-2009, 03:37 PM
aritu sapa yg offer bleh jd funder tu,
pm sat...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

mofaz
25-02-2009, 07:09 PM
Salam,
Ada sesape tau sykt/kontraktor kelas D/C daftar Sabah yang nak jual?

Tkasih.

Nak jual? Susahnya nak renew lesen, tetiba lak nak jual... Saya ada PKK Kelas C daftar Sabah. Tapi untuk sewa bolehla,janji projek dapat pastu bole bincang komisen. :) email mofazz@gmail.com.. :):)

qassam
25-02-2009, 07:38 PM
lesen kelas f,kna ader rm10k dlm bank ek?

MAIDIN
25-02-2009, 08:17 PM
kalau nak dapat lesen kontraktor kelas A camne ye ?

mofaz
25-02-2009, 09:30 PM
Setau saya kelas F belum ada lagi boleh buat baru. Dah ada pengumuman kelas F bukak ke?

mofaz
25-02-2009, 09:32 PM
kalau nak dapat lesen kontraktor kelas A camne ye ?

Tu kena kontek PKK la ye... :)

Dulu saya kelas F, mohon naik kelas terus aprove. Tup tup kelas F tutup lak. Sekarang kelas C jarang ada projek, tapi kena pandai cari. Kelas A, besar sangat tu..

egold2u
27-02-2009, 01:06 AM
waa...bgs tul thread tu...thanks en. kuhik...:)
baru jek abis selak dari page 1-23 ni...berminat ni...papehal pun nk gi kursus dulu...thanks mr. rauzan kol balik lps sy sms td...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

bhumi_ada
27-02-2009, 08:03 PM
utk maklumat lesen kelas F masih di beku kan

gOdFeLLa
27-02-2009, 08:10 PM
Aku pun nak join kelab geng2 kontraktor jugak la...
Bapak aku dah nak masukkan nama aku dlm kompeni ayah aku..
Lesen F ajer la....

myazmaha
27-02-2009, 08:16 PM
askum..wah..ni ramai yang nak jadi tokey ni..ok..sape nak aku wat kan die nye lesen kewangan..aku leh wat kan..

egold2u
28-02-2009, 01:24 AM
askum..wah..ni ramai yang nak jadi tokey ni..ok..sape nak aku wat kan die nye lesen kewangan..aku leh wat kan..

w'salam...ok gak tu bro..brp charge dia? :D
aku ingat nk setup company SUPPLIES & SERVICES dulu ni...
tp nk tanye kalau mcm aku kakitangan gomen ni boleh ke nk register atas nama aku? ke bgs aku register atas nama org lain jer?

lagi satu syarat2 dia utk mohon lesen kewangan seperti di bawah ni jek ke?

DOKUMEN SOKONGAN UTK SYARIKAT JENIS ENTERPRISE

Diminta pihak tuan menyediakan dan menyerahkan dokumen sokongan seperti berikut untuk proses pendaftaran Kementerian Kewangan :

1. Salinan penyata akaun bank terkini. ( Baki akaun sekurang-kurangnya RM 2,500.00 )
2. Maklumat mengenai kuasa tandatangan cek bagi akaun syarikat
3. Salinan Borang A atau B dan Borang D (Sijil Pendaftraran Perniagaan) yang masih berkuatkuasa. Bidang yang dipohon untuk didaftarkan hendaklah didaftarkan di Unit Pendaftar Perniagaan, Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). (Bidang yang dipohon perlu ada dalam sijil perniagaan)
4. Salinan lesen-lesen berkaitan yang masih berkuatkuasa. Jika berkenaan
5. Salinan I/C permohon.
6. Maklumat staf syarikat (sekurang-kurangnya seorang) lengkap dengan nama, no I/C, jawatan dan kelayakan / kelulusan akademik.
7. Maklumat kelulusan akademik pemilik dan pengalaman kerja ( ? tahun) Cuma nyatakan sahaja.

g.sha77
28-02-2009, 05:28 AM
askum..wah..ni ramai yang nak jadi tokey ni..ok..sape nak aku wat kan die nye lesen kewangan..aku leh wat kan..
Bro saya dh ada lesen kewangan, tp tak penah dpt projek apa pun..boleh ke kasi projek skit..

rauzan
28-02-2009, 05:32 AM
waa...bgs tul thread tu...thanks en. kuhik...:)
baru jek abis selak dari page 1-23 ni...berminat ni...papehal pun nk gi kursus dulu...thanks mr. rauzan kol balik lps sy sms td...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock


bila masa aq kol?x dpt pon sms...huhuhu...


Aku pun nak join kelab geng2 kontraktor jugak la...
Bapak aku dah nak masukkan nama aku dlm kompeni ayah aku..
Lesen F ajer la....

ehem
siggy
:D:D:D

egold2u
28-02-2009, 05:35 AM
bila masa aq kol?x dpt pon sms...huhuhu...


eh? semalam tu? mlm td pun ade kol bro lg...:)
dpt no. fon bro dari sini...
http://www.blogger.com/profile/14867545337034934074

rauzan
28-02-2009, 05:38 AM
eh? semalam tu? mlm td pun ade kol bro lg...:)
dpt no. fon bro dari sini...
http://www.blogger.com/profile/14867545337034934074



owh...
ok
:eek::eek::eek:
tu my dad la...
:eek::eek::eek:
nevermind dats gud...
u've been talking 2 d contractor's otai...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

egold2u
28-02-2009, 05:42 AM
owh...
ok
:eek::eek::eek:
tu my dad la...
:eek::eek::eek:
nevermind dats gud...
u've been talking 2 d contractor's otai...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock


laaaa...yeke...adesss.:">:">:">
salah org la ni...huhuhuuh...padan ar :">:">:"
tp bgs ar ur dad bro...:)cgrock:)cgrock:)cgrock

p/s: nnt check pm bro

rauzan
28-02-2009, 05:45 AM
laaaa...yeke...adesss.:">:">:">
salah org la ni...huhuhuuh...padan ar :">:">:"
tp bgs ar ur dad bro...:)cgrock:)cgrock:)cgrock

p/s: nnt check pm bro


ada pm masuk ka?adeh...hehehe...sat aq check nooo...
:)):)):))
sok aq kol dad tny apa story...
ko kat labuan kan?
ha, ko ikut ja dia cari projek tu...
ok punya...
:)cgrock:)cgrock:)cgrock

tonitoneroni
05-03-2009, 06:33 PM
cane nak mula utk company SUPPLIES & SERVICES?
cth bekal alatn ke sekolah @ univrsiti.:)

alfons0
08-01-2011, 12:33 AM
Assalamu'alaikum wrtlh wrbrkth

Sya ada cadangan apa kata otai2 kita ni turunkan ilmu yg ada utk rujukkan bakal2 kontraktor bermula bagaimana menyertai tender, tips2 n strategi utk memenangi sesuatu tender, di mana ndak dptkan tender, perlu berdatar dgn mana2 jabatan atau tidak, lepas tu apa yg perlu dilakukan bila dah dpt projek, pastu cam mana nak buat tuntutan bayaran.

wbl4352@yahoo.com
22-06-2011, 09:04 PM
Assalamu'alaikum wrtlh wrbrkth

Sya ada cadangan apa kata otai2 kita ni turunkan ilmu yg ada utk rujukkan bakal2 kontraktor bermula bagaimana menyertai tender, tips2 n strategi utk memenangi sesuatu tender, di mana ndak dptkan tender, perlu berdatar dgn mana2 jabatan atau tidak, lepas tu apa yg perlu dilakukan bila dah dpt projek, pastu cam mana nak buat tuntutan bayaran.


Bagus gak cadangan ni.
aku pun baru nk bermula dan berjinak-jinak dalam bidang nih.

letstorque
05-07-2011, 02:36 PM
Assalamu'alaikum wrtlh wrbrkth

Sya ada cadangan apa kata otai2 kita ni turunkan ilmu yg ada utk rujukkan bakal2 kontraktor bermula bagaimana menyertai tender, tips2 n strategi utk memenangi sesuatu tender, di mana ndak dptkan tender, perlu berdatar dgn mana2 jabatan atau tidak, lepas tu apa yg perlu dilakukan bila dah dpt projek, pastu cam mana nak buat tuntutan bayaran.

Bagaimana nak menyertai tender?
Kerja dulu dengan kontraktor.

Tips dan strategi untuk memenangi tender?
Ambil kursus ukur bahan (sijil/diploma/degree) dan kerja dengan kontraktor berpengalaman.

Apa perlu dilakukan bila dapat projek?
bergantung pada projek macam mana.
Kalau projek civil/structure construction, ambil kursus kejuruteraan awam.
Kalau M&E, ambil kursus mechanical/electrical.
Lepas dah habis belajar, samada kerja dengan kontraktor yang berpengalaman atau ambil MA Project/Construction Management.

Macam mana nak buat tuntutan bayaran?
Belajar dan kerja dulu sebagai juruukur bahan.

Bro_Izantie
05-07-2011, 02:41 PM
TT skrg dah berjaya jadi kontraktor..

letstorque
05-07-2011, 02:44 PM
Bidang pembinaan ni sangat mencabar.
Janga hanyalihat kontraktor yang berjaya je, sebab hakikat, dalam setiap satu yang berjaya, ada 4 yang setakat ala kadar je, 4 yang dah naktutup kedai, dan 2 lagi yang memang dah tutup kedai.

Jumlah kontraktor makin bertambah, sedangkan kontrak yang betul betul diagihkan secara adil adalah sangat sedikit.

Dan kontrak yang diagihkan dengan adil ni pun biasanya akan mengambil harga terendah, maknanya, "at cut-throat price",atau harga membunuh.

Kontraktor baru akan mati dengan harga tersebut.

letstorque
05-07-2011, 02:52 PM
TT skrg dah berjaya jadi kontraktor..

Banyak cara nak tafsir sebagai kontraktor berjaya ni.

Pada saya kontraktor yang berjaya adalah yang dapat bertahan selama satu "economic cycle",biasanya 12 tahun.

Saya ada kawan yang 3 tahun dulu datang belajar dengan saya cara nak buat earthwork,machinery,earth source dan lain lain hal berkaitan.
Mula dengan satu excavator, sekarang dah ada 3 excavator, dengan kerja in-hand RM3.5mil.
Dia specialist earthwork sahaja.
Dan di sini earthwork ada satu kontraktor yang monopoli semua sumber tanah. Tu pun masih member ni dapat menembusi lagi perniagaan ni,dengan berbagai halangan.

Saya, masih lagi kerja dengan orang.

Dan saya ada kawan yang dah 10 tahun jadi kontraktor, tapi sampai sekarang dok struggling lagi.

Dan ada kawan yang naik dan jatuh balik dah pun.

EMBAHASSOCIATE
05-07-2011, 02:52 PM
Bagaimana nak menyertai tender?
Kerja dulu dengan kontraktor.

Tips dan strategi untuk memenangi tender?
Ambil kursus ukur bahan (sijil/diploma/degree) dan kerja dengan kontraktor berpengalaman.

Apa perlu dilakukan bila dapat projek?
bergantung pada projek macam mana.
Kalau projek civil/structure construction, ambil kursus kejuruteraan awam.
Kalau M&E, ambil kursus mechanical/electrical.
Lepas dah habis belajar, samada kerja dengan kontraktor yang berpengalaman atau ambil MA Project/Construction Management.

Macam mana nak buat tuntutan bayaran?
Belajar dan kerja dulu sebagai juruukur bahan.mengarut jer, klau untuk dptkan ilmu betul dah langkah tu. tp soalannya mcmne nak jd kontraktor ? simple jer.. jdlah ketua pemude ameno bhg... ha..ha..ha...:D

EMBAHASSOCIATE
05-07-2011, 02:55 PM
Bidang pembinaan ni sangat mencabar.
Janga hanyalihat kontraktor yang berjaya je, sebab hakikat, dalam setiap satu yang berjaya, ada 4 yang setakat ala kadar je, 4 yang dah naktutup kedai, dan 2 lagi yang memang dah tutup kedai.

Jumlah kontraktor makin bertambah, sedangkan kontrak yang betul betul diagihkan secara adil adalah sangat sedikit.

Dan kontrak yang diagihkan dengan adil ni pun biasanya akan mengambil harga terendah, maknanya, "at cut-throat price",atau harga membunuh.

Kontraktor baru akan mati dengan harga tersebut.berpijaklah dibumi nyata, statement kontrak diagih secara adil tu sgt mengguris jiwa.......:D

Toshinoda
05-07-2011, 03:06 PM
yang penting kabel.. ada org dalam bleh kita tau pesaing2 kita letak sebut harga mcm mn.. siapa paling rendah.. dia dapat.. pandai2 la kira kos..

letstorque
05-07-2011, 05:07 PM
mengarut jer, klau untuk dptkan ilmu betul dah langkah tu. tp soalannya mcmne nak jd kontraktor ? simple jer.. jdlah ketua pemude ameno bhg... ha..ha..ha...:D

Kalau tadak ilmu, dan jadi ketua pemuda umno pun, dan dapat projek, dia akan cari kontraktor yang boleh buat kerja juga untuk buat keje bagi pihak dia.

Lesen tak penting, yang penting ada pengetahuan.
Bila kita tahu buat kerja dan ada modal,ramai orang cari kita, sebab diorang tahu kita boleh
-buat projek untuk diorang on time
-diorang dapat nama baik
-boleh janji percen komisen yang tinggi
-boleh deliver janji tersebut


Diorang tak akan beri kepada kontraktor yang tak boleh siapkan projek sebab
-projek delay atau bermasalah akan menarik perhatian musuh (pembangkang atau saingan dalam parti sendiri)
-projek bermasalah akan ada masalah payment,maknanya komisen pun sangkut.(kecuali diorang amik upfront)
-kalau kontraktor sakit, masa pilihan raya tadak peluang nak minta contribution dari kontraktor tu lagi.

Jadi, kontraktor yang bagus akan 'bela' beberapa ahli politik supaya boleh sentiasa beri projek.
Ahli politik datang dan pergi, silih berganti seperti bergantinya PM.
Tapi kontraktor yang buat keje orang yang sama juga.

letstorque
05-07-2011, 05:12 PM
berpijaklah dibumi nyata, statement kontrak diagih secara adil tu sgt mengguris jiwa.......:D

Baca betul betul apa saya tulis

"
Bidang pembinaan ni sangat mencabar.
Janga hanyalihat kontraktor yang berjaya je, sebab hakikat, dalam setiap satu yang berjaya, ada 4 yang setakat ala kadar je, 4 yang dah naktutup kedai, dan 2 lagi yang memang dah tutup kedai.

Jumlah kontraktor makin bertambah, sedangkan kontrak yang betul betul diagihkan secara adil adalah sangat sedikit.

Dan kontrak yang diagihkan dengan adil ni pun biasanya akan mengambil harga terendah, maknanya, "at cut-throat price",atau harga membunuh.

Kontraktor baru akan mati dengan harga tersebut."


Saya tulis kontrak seperti itu sangat sedikit.
Saya pernah dapat kontrak macam tu (kontrak kecik je,bawah RM1juta), sebab tu saya tahu.
Dan memang sakit sebab harga sangat rendah.
Sekarang kerja dengan orang je.

Kontrak macam tu wujud, saya ulangi, wujud, tapi sangat sedikit.
Baca betul betul.

EMBAHASSOCIATE
06-07-2011, 04:44 AM
Baca betul betul apa saya tulis

"
Bidang pembinaan ni sangat mencabar.
Janga hanyalihat kontraktor yang berjaya je, sebab hakikat, dalam setiap satu yang berjaya, ada 4 yang setakat ala kadar je, 4 yang dah naktutup kedai, dan 2 lagi yang memang dah tutup kedai.

Jumlah kontraktor makin bertambah, sedangkan kontrak yang betul betul diagihkan secara adil adalah sangat sedikit.

Dan kontrak yang diagihkan dengan adil ni pun biasanya akan mengambil harga terendah, maknanya, "at cut-throat price",atau harga membunuh.

Kontraktor baru akan mati dengan harga tersebut."


Saya tulis kontrak seperti itu sangat sedikit.
Saya pernah dapat kontrak macam tu (kontrak kecik je,bawah RM1juta), sebab tu saya tahu.
Dan memang sakit sebab harga sangat rendah.
Sekarang kerja dengan orang je.

Kontrak macam tu wujud, saya ulangi, wujud, tapi sangat sedikit.
Baca betul betul.xde hal bro! pendapat dan pandangan masing2. Saya cuma bg pandangan dari pengalaman saya disektor awam menguruskan pre&post kontrak hingga menyebabkan saya sendiri menyampah. Prinsip saya, bina kesenangan diatas kesengsaraan orang lain memang mcm celaka laaa...! :)

letstorque
09-07-2011, 02:55 AM
xde hal bro! pendapat dan pandangan masing2. Saya cuma bg pandangan dari pengalaman saya disektor awam menguruskan pre&post kontrak hingga menyebabkan saya sendiri menyampah. Prinsip saya, bina kesenangan diatas kesengsaraan orang lain memang mcm celaka laaa...! :)

Tak pernah jumpa bukan bermakna tak wujud.

Tapi saya memang terseksa la terima kerja tersebut.
Bertahun lepas tu pun kita dok bayar hutang slow slow.
Bila dah berjanji nak siapkan, mesti siapkan,walaupun kita sendiri 'berdarah'.
Itu janji melayu.
Bukan janji bangsa lain, bila rugi,cabut.

Tapi FELDA tak pernah kenang benda ni.Tahu nak harga murah je.

qba437
06-04-2012, 02:24 AM
salam warga CG sekalian.

harap mana-mana warga CG boleh bantu, beri tips, galakan, cadangan, kritikan camner nak dapatkan lesen kontraktor dan menjadi seorang kontraktor yang berjaya.

harap dapat membantu. sekian, terima kasih :)

apa kata menuntut dengan syed mokhtar...:)paid:)paid

-Paku-
06-04-2012, 02:30 AM
Aku pun nak jadi kontraktor gak.. Ko nak ambik lesen kelas F ke?? Kat tempat aku ni, YB dah ckp, 90% yang ade lesen kelas F adalah totok2 UMNO..

bukan ker klass F dah dibekukan