PDA

View Full Version : Kenapa Kita LOSS


Pages : [1] 2 3

zixox
04-12-2008, 04:13 PM
Salam semua trader forex malaysia....mari kita berkongsi pengalamanan masing-masing apa puncanya kita loss...Pengalaman aku loss dalam forex berpunca dr tamak dan tidak berdisiplin..Tp pengalaman loss juga membuatkan aku lebih berhati2 dan selalu beringat dengan apa yg terjadi...kongsikan pendapat dan pengalaman anda semua......aku percaya kebanyakan trader malaysia ni loss dulu bari profit...

:">:">:">:">

rockstar
04-12-2008, 04:14 PM
aku lose sbb tamak...mental lemah...mengelabah...

zixox
04-12-2008, 04:18 PM
aku lose sbb tamak...mental lemah...mengelabah...

dah ada jalan penyelesian belom???? atau masih terkongkong dengan sifat tersebut???

:-?:-?:-?

tapirbawaklori
04-12-2008, 04:18 PM
aku pun...tamak... :((

zixox
04-12-2008, 04:22 PM
aku pun...tamak... :((

money managment adalah cara mengatasi ketamakan.....

katod
04-12-2008, 04:24 PM
Aku pun samer.. :D nak kaya cepat pastu MM & SL tak guna, at the end = MC sesajer. Ada kelas tak nak control perasaan tamak nie ?

zixox
04-12-2008, 04:27 PM
Aku pun samer.. :D nak kaya cepat pastu MM & SL tak guna, at the end = MC sesajer. Ada kelas tak nak control perasaan tamak nie ?

ada....belajar main modal kecil dulu.....baru main besar.....paling minima...

canmalican
04-12-2008, 11:34 PM
Salam semua trader forex malaysia....mari kita berkongsi pengalamanan masing-masing apa puncanya kita loss...Pengalaman aku loss dalam forex berpunca dr tamak dan tidak berdisiplin..Tp pengalaman loss juga membuatkan aku lebih berhati2 dan selalu beringat dengan apa yg terjadi...kongsikan pendapat dan pengalaman anda semua......aku percaya kebanyakan trader malaysia ni loss dulu bari profit...

:">:">:">:">

byk jin dalam trader...selain cik marginah, jin dlm badan kita kena buang dulu.. JIN(jangan ikut nafsu)

rockstar
04-12-2008, 11:36 PM
dah ada jalan penyelesian belom???? atau masih terkongkong dengan sifat tersebut???

:-?:-?:-?

hihihi skang nih tgh maintain mengawal nih...hihih dh 2 minggu berjaya...trade ikut time...miahahaah

sureheboh.com
04-12-2008, 11:42 PM
aku loss sebab salah enter (masa patut buy aku sell begitu juga sebaliknya)


aku profit sebab ko org pun dah tau jawapanya kan
price buy i buy
price sell i sell

matlan
05-12-2008, 03:17 PM
aku gagal kerna aku pk nk cepat berjaya....~X(

abu85
05-12-2008, 03:58 PM
aku gagal kerna aku pk nk cepat berjaya....~X(


susah nak kaya klw risk tinggii

tp senang jgk nak kaya klw return tinggi jgk..

~X(~X(~X(

pagiygglpkinisdhtrg
05-12-2008, 04:04 PM
Aku masih peringkat tadika. Kalau loss tu biasa utk budak tadika tahap aku ni :"> Nanti aku dah masuk sekolah rendah, dah jarang loss, masuk skolah menengah aku maintain propit, masuk U aku dah manage akaun orang & keluar U, aku dah ada beberapa kampeni yg manage akaun orang ( setiap kampeni ada trader tahap Universiti )

p/s- mudah2an jadi kenyataan :)cgrock

zixox
05-12-2008, 04:08 PM
forex ni mcm ilmu perang....kena ada segala kelengkapan, disiplin dan kekuatan mental....sentiasa bersedia dengan serangan musuh....jangan terlalu ghairah membuat urusniaga....setiasa beringat dan berwaspada bahawa market tak akan selalu menyebelahi kita..mungkin mendengarnya mudah, beli ketika di bawah dan jual ketika dia atas.tp ingat forex bukan saja berdasarkan charta di depan anda tetapi mengrangkumi perkembangan dan kedudukan ekonomi sesama dunia....cara terbaik untuk mengelakan dr margin call adalah Money management @ atau kawalan kewangan...

:D:D:D

miXxer
05-12-2008, 04:09 PM
sbb time beli rege singgit.. tp time jual blk dpt 50sen jek.. :))

zixox
05-12-2008, 04:12 PM
Aku masih peringkat tadika. Kalau loss tu biasa utk budak tadika tahap aku ni :"> Nanti aku dah masuk sekolah rendah, dah jarang loss, masuk skolah menengah aku maintain propit, masuk U aku dah manage akaun orang & keluar U, aku dah ada beberapa kampeni yg manage akaun orang ( setiap kampeni ada trader tahap Universiti )

p/s- mudah2an jadi kenyataan :)cgrock

mudah-mudahan kau berjaya....tp disiplinkan diri dulu dan kawal emosi...dalam forex emosi adalah musuh utama jadi buat urusniaga berdasarkan analisi bukan gerak hati atau perasaan dan jangan terlalu yakin...

sureheboh.com
05-12-2008, 04:13 PM
sbb time beli rege singgit.. tp time jual blk dpt 50sen jek.. :))

Ni terbawak˛ senario BSKL@KLSE ni.

miXxer
05-12-2008, 04:14 PM
Ni terbawak² senario BSKL@KLSE ni.

ko ni mmg memahami ler.. :">

aku mnda sume cukup.. tp kalo loss gak.. sbbnye 1 jek = xde kawalan NAFSU/EMOSI


ps.. sorry tuan tanah.. back 2 topic pls..

lambor
05-12-2008, 04:22 PM
ada....belajar main modal kecil dulu.....baru main besar.....paling minima...
aku setuju cara ko......... kalau main besor........perasan tamak dan gelabah terus panik akan meyusup ke diri kita:D:D:D

mmoney
05-12-2008, 04:32 PM
aku loss dulu sebab ikut signal org buta2...tak ukur baju dibadan sendiri dulu...

mynor5535101
05-12-2008, 05:11 PM
Sebab Utama Loss
1)Pengunaan EA jenis Martiangle
2)Requote atau trade contex busy oleh Broker,
3)False spike dari Broker
4)Modal yang kecil Trade dgn lot yang Besar (Account affiliate aku blow disebabkan perkara tersebut)
5)False signal dari Broker jika mengunakan EA yang berasaskan INDI KARUT MARUT untuk Entry:eek::eek:
6)Pengunaan INDI KARUT MARUT untuk buat entry.Selalu nya signal entry tu menyongsang(Permainan dari Broker)
7)Subcribtion Signal Palsu.Umpamaan menungu buah yang nak gugur untuk entry.

zixox
05-12-2008, 09:19 PM
Sebab Utama Loss
1)Pengunaan EA jenis Martiangle
2)Requote atau trade contex busy oleh Broker,
3)False spike dari Broker
4)Modal yang kecil Trade dgn lot yang Besar (Account affiliate aku blow disebabkan perkara tersebut)
5)False signal dari Broker jika mengunakan EA yang berasaskan INDI KARUT MARUT untuk Entry:eek::eek:
6)Pengunaan INDI KARUT MARUT untuk buat entry.Selalu nya signal entry tu menyongsang(Permainan dari Broker)
7)Subcribtion Signal Palsu.Umpamaan menungu buah yang nak gugur untuk entry.

nampaknya brother mynor mcm kecewa dengan broker tp kenapa masih trade forex.....:-?:-?

normeck
05-12-2008, 09:34 PM
sebab loss

1 sebab tak guna stop loss dan MM

abu85
05-12-2008, 10:20 PM
hari aku loss... sbb gatal sgt main news.NFp Dgn .. strategy ***** aku ni kena SL n TP 10 pips... NFP tak macam sebelum ni...hmm aper2 pun... wewekwekwekwekwek...

blindclownx
05-12-2008, 11:41 PM
hahahahaha....aku pon x guna stop loss.....memang dah loss

sconsult
05-12-2008, 11:46 PM
sebab loss

1 sebab tak guna stop loss dan MM

Pandai kau... :D

Untuk win, mesti ada loss. SL mesti kena letak. Jangan takut untuk loss disebabkan oleh SL.

yinbyungheon
05-12-2008, 11:49 PM
x yakin dgn diri sendiri :p

wazri75
06-12-2008, 12:01 AM
selain tamak dan tidak berdisiplin serta MM yg hantam kromo, sbb loss lagi ialh line tenet putus janka lama.....eletrik putus
tak sempat nk letak target dn SL...heeee

atzai
06-12-2008, 12:13 AM
salam semua trader,
pendapat saya kita kurang ilmu forex
yang kita selalu dengar/tahu hanya sell and buy, tamak dan displin
yang lain-lain...seperti money managment,time trading, confirm market
yang itu kita terlalu cetek, masih banyak perkara yang perlu kita pelajari
akibatnya cik marginah call....Fikir-fikirkan dan renung-renungkan....

zixox
06-12-2008, 12:20 PM
ingat forex market 2 arah....kena tahu locking dan open unlocking salah satu cara mengelakan dr kena MC....jika margin level masih dia atas 150% post buy boleh di lock bergitu juga di sebaliknya....so setiasa beringat pada margin level 200% ada di dalam keadaan memerbahaya...

zixox
06-12-2008, 12:22 PM
x yakin dgn diri sendiri :p

kalau tak yakin jangan memorex...balik cari trader berpengalaman dan melabur....sbb forex memerlukan komitment dan keyakinan...

:D:D:D

sconsult
06-12-2008, 12:23 PM
Dalam forex trading, kita sell ke atau buy, dua2 sebenarnya betul. Setiap timeframe memberi petunjuk yang berbeza. Yang tak betulnya cuma kita yg tak letak SL & TP.

zixox
06-12-2008, 12:34 PM
Dalam forex trading, kita sell ke atau buy, dua2 sebenarnya betul. Setiap timeframe memberi petunjuk yang berbeza. Yang tak betulnya cuma kita yg tak letak SL & TP.


setiap time frame mempunya trend berbeza....mcm muzik forex ada minor, middle dan major trend...SL dan TP kena lah bergantug pada TF dan trend....

sconsult
06-12-2008, 12:45 PM
kalau tak yakin jangan memorex...balik cari trader berpengalaman dan melabur....sbb forex memerlukan komitment dan keyakinan...

:D:D:D

mari...mari...melabur kat aku je :D

zixox
06-12-2008, 12:47 PM
mari...mari...melabur kat aku je :D

meh sini lah tgk perfomance.....login dan investor pasword je...kalau betol mantap ko memorex.....aku pun nak melabur....

sconsult
06-12-2008, 12:49 PM
meh sini lah tgk perfomance.....login dan investor pasword je...kalau betol mantap ko memorex.....aku pun nak melabur....

ish...tak nak lah aku beri tengok...nanti ada lak yg study cara aku buat entry/exit.

zixox
06-12-2008, 12:52 PM
ish...tak nak lah aku beri tengok...nanti ada lak yg study cara aku buat entry/exit.

tak ada maknanya.....kalau omong kosong.....setakat entry dan exit org dah main kejam mata je....sorry back to topic ok????bukan nak promote plzzz...

sconsult
06-12-2008, 12:53 PM
tak ada maknanya.....kalau omong kosong.....setakat entry dan exit org dah main kejam mata je....sorry back to topic ok????bukan nak promote plzzz...

ok juga cara tu... :D

elok trade sendiri, jgn melabur kat org lain. :D

zixox
06-12-2008, 12:59 PM
ok juga cara tu... :D

elok trade sendiri, jgn melabur kat org lain. :D


huhuhuu............:-?:-?:-?

123456
06-12-2008, 01:07 PM
kdg2 sedar tak kita

kita berani tahan dinding bile tgh lose(dgn anggapan..emm sat lagi die patah balik la)

tp bile tgh profit tangan cepat sgt gatal nk close(pdhal bole dpt lebih dr sepatotnya)

faktor ni gak akn wtkan kita cepat lose
psl biler lose kita sanggup terima padahnya

tp biler utg cepat sgt nk close
camner tu..hehe

zixox
06-12-2008, 01:12 PM
kdg2 sedar tak kita

kita berani tahan dinding bile tgh lose(dgn anggapan..emm sat lagi die patah balik la)

tp bile tgh profit tangan cepat sgt gatal nk close(pdhal bole dpt lebih dr sepatotnya)

faktor ni gak akn wtkan kita cepat lose
psl biler lose kita sanggup terima padahnya

tp biler utg cepat sgt nk close
camner tu..hehe


hmmm..........:-?:-?:-?

razali85
06-12-2008, 01:34 PM
loss kerana
1. enter n exit ikut emosi
2. enter ragu2 nak masuk sekrang atau tungu price reverse... bila ditungu ketingalan... bila masuk awal plak reverse.... isk isk....

so alternative...
1. ikut rule trading system saja....
2. money manegement mantap ( aku pernah nampak akaun abg aku loss > win but still profit)

sconsult
06-12-2008, 01:45 PM
loss kerana
1. enter n exit ikut emosi
2. enter ragu2 nak masuk sekrang atau tungu price reverse... bila ditungu ketingalan... bila masuk awal plak reverse.... isk isk....

so alternative...
1. ikut rule trading system saja....
2. money manegement mantap ( aku pernah nampak akaun abg aku loss > win but still profit)

razali, lama tak sembang...tournament insta kau macam mana? Aku rasa posisi kau ok juga.

onetarmizi
06-12-2008, 02:49 PM
Sebab apa kita loss?

1)Newbie, tak tau selok belok market forex.
2)Beginner, tak tau nk identify trend market.
3)Moderate, tak tau masa bila nk close position dan tak reti nak kawal emosi
4)Expert, tewas dlm control emosi & money management
5)Master, salah analisis & break money management rules.

Tak kira dari newbie sampai master kalau kalah dgn emosi, tamak dan terlalu confident sehingga break money management rule semuanya akn loss.

king_diamond
06-12-2008, 03:22 PM
Sebab apa kita loss?

1)Newbie, tak tau selok belok market forex.
2)Beginner, tak tau nk identify trend market.
3)Moderate, tak tau masa bila nk close position dan tak reti nak kawal emosi
4)Expert, tewas dlm control emosi & money management
5)Master, salah analisis & break money management rules.

Tak kira dari newbie sampai master kalau kalah dgn emosi, tamak dan terlalu confident sehingga break money management rule semuanya akn loss.

Bro, boleh tak bro tunjuk cara MM yang efisen, bermula dari modal sekecil usd100 ke atas, risk:reward yang paling selamat, sebab saya rasa takde lagi thread membincangkan secara khusus MM ratio lagi....

fordLASER
06-12-2008, 03:43 PM
Sebab Utama Loss
1)Pengunaan EA jenis Martiangle
2)Requote atau trade contex busy oleh Broker,
3)False spike dari Broker
4)Modal yang kecil Trade dgn lot yang Besar (Account affiliate aku blow disebabkan perkara tersebut)
5)False signal dari Broker jika mengunakan EA yang berasaskan INDI KARUT MARUT untuk Entry:eek::eek:
6)Pengunaan INDI KARUT MARUT untuk buat entry.Selalu nya signal entry tu menyongsang(Permainan dari Broker)
7)Subcribtion Signal Palsu.Umpamaan menungu buah yang nak gugur untuk entry.

stuju bangat....:)paid:)paid:)paid

fordLASER
06-12-2008, 03:45 PM
lebih baik untung sikit... tp kerap... klau boleh elakkan float -ve...

onetarmizi
06-12-2008, 06:02 PM
Bro, boleh tak bro tunjuk cara MM yang efisen, bermula dari modal sekecil usd100 ke atas, risk:reward yang paling selamat, sebab saya rasa takde lagi thread membincangkan secara khusus MM ratio lagi....

Cara nak control money management dgn simple cthnya mcm ni:

Modal 100usd.

Gunakan margin 5% sahaja utk masuk position. Dlm cth ni 5 usd.
Sekiranya tersalah arah gunakan 5% lagi utk hedging jika perlu.

Bagaimana utk keluar dari hedging. Cara dia tgk confirmation dari MACD pd tfh1 atau tf4h. Tentukan trend utama market dan close position yg melawan trend utama tadi.

Kesimpulannya kalau nk bertahan lama trading forex kena betul2 control MM iaitu jgn guna lebih 10% margin. Setiap kali masuk post guna 5% margin dan 5% lagi utk stanby jika hedging perlu dibuat.

Jika berada dlm hedging mmg agak menyukarkan dan elakkan masuk position baru yg byk.

nizamac79
06-12-2008, 06:05 PM
bagi aku loss sbb ....

mm tak betul ...

sayang nak cut loss :D

pesukec
06-12-2008, 06:06 PM
ilmu di dada x cukup lagi..

fordLASER
06-12-2008, 06:13 PM
alasan aku pulak...
x dpt btol2 follow sbb main fx secara part time... dulu aku boleh buat profit wlaupun part time... tp, pergerakkan graf akhir2 ini btol2 unpredictable... skarng memanjang lost...

banyak indi dah aku try tp masih sama.....
harap kan signal pun x bleh pecaya...
ea lg la..... mmg kantoi punya....

aku harapkan ada perubahan yg baik la menjelang permulaan januari 2009...

wan9551
06-12-2008, 06:15 PM
disiplin mase trading tak der
tu pasal lose

msaifuln
06-12-2008, 07:08 PM
belum ada rezeki.. ada hari untung ada hari rugi.. aku selalu rugi coz enter kali kedua selepas TP. 90% enter 2nd post aku mesti kantoi.. so disiplin kunci utama bagi aku..

Syaffieq25
06-12-2008, 07:13 PM
Aku xde disiplin..emosi kacau bilau bila floating..dan selalu mengharap reverse...akhirnya MC yang dtg...

fising
06-12-2008, 07:40 PM
Pandangan sy pulak MM mmg Asas trading acc...second teknik...third cut loss u must accept..yg ke empat nie trade bila anda nampak strong signal yg anda yakin..kelime trading dgn emosi/dispin yg selesa...having fun in your trade...not pressure..insyaallah acc korang bertahan lame

emag1881
06-12-2008, 07:45 PM
KAlau aku kekurangan info tentang market- masih belum mahir guna info untuk market hehehhehe

am_a_Golfer
06-12-2008, 08:05 PM
main la lagi kasik loss banyak2

amachofx
06-12-2008, 08:15 PM
Tamak Dan Ketagih Trad........

fordLASER
06-12-2008, 08:33 PM
main la lagi kasik loss banyak2

kata2mu itu akn menjadi perangsang yg kuat utk aku trus memorex... berani gagal....

setiap kali loss... aku akan kaji balik kat mana kesilapannya...
:D:D:D

pagiygglpkinisdhtrg
06-12-2008, 11:18 PM
Tamak Dan Ketagih Trad........

Cam sama peel dgn saya je bang :eek: tapi saya nak ubah :">

Amariash
07-12-2008, 12:19 AM
bukan salah system sebab saya lost..tapi...

TAK DISIPLIN dalam entry...:(
TAK DISIPLIN dalam exit...:(
TAK DISIPLIN dalam money management...:(
dan seterusnya TAK DISIPLIN...:(

vaksin
07-12-2008, 12:25 AM
x stick pada plan..selalu ubah2

nazim5123
07-12-2008, 12:31 AM
semua orang ada sebab tersendiri mengapa mereka loss kenapa dan mengapa anda loss adalah penting namun jangan ulangi lagi kesilapan anda loss adalah lebih penting lagi

trustix
07-12-2008, 12:42 AM
aku taknak loss lagi..... Ya Allah berikan aku kekuatan mental

zixox
07-12-2008, 06:16 PM
forex 95% kegagalan...5% kejayaan....

mynor5535101
07-12-2008, 08:01 PM
forex 95% kegagalan...5% kejayaan....

Gagal sebab Modal kecik trade size lot besar.

Kalau Modal USD1 K trade 0.01 lot kalau swing 2000 pips pun floating baru USD -20.
Kalu modal USD100 trade 1 lot.sebab confident degan INDICATOR KARUT MARUT dan "yakin" market akan ikut arahan indicator...maka keparit lah jawapnya...:eek::eek::eek:


P/S Guna CALCULATOR sebelum trade. Bukan INDI KARUT MARUT

king_diamond
07-12-2008, 08:13 PM
P/S Guna CALCULATOR sebelum trade. Bukan INDI KARUT MARUT

bro jugak yang cakap, guna FIBO untuk exit entry yang -ve, FIBO tu bukan kah satu indi jugak? Betulkan saya jikalau salah, ye masta mynor :">

Trader@Investor
07-12-2008, 09:04 PM
Gagal sebab Modal kecik trade size lot besar.

Kalau Modal USD1 K trade 0.01 lot kalau swing 2000 pips pun floating baru USD -20.
Kalu modal USD100 trade 1 lot.sebab confident degan INDICATOR KARUT MARUT dan "yakin" market akan ikut arahan indicator...maka keparit lah jawapnya...:eek::eek::eek:


P/S Guna CALCULATOR sebelum trade. Bukan INDI KARUT MARUT


aku sgt setuju dgn ko bro...MM tu sgt penting....

p/s- aku skrg trade dh x gune indi lgsg,chart kosong je..just guna calculator..:D

onetarmizi
07-12-2008, 11:29 PM
aku sgt setuju dgn ko bro...MM tu sgt penting....

p/s- aku skrg trade dh x gune indi lgsg,chart kosong je..just guna calculator..:D

Guna indi pun penting juga utk kita identify reversal.
Kalau ade divergence or convergence pada MACD kita boleh predict market mungkin reverse. Kalau chart kosong jer susah juga kan:-?.

Tapi terpulanglah ikut selera masing2 yg penting our target are +ve pips:)

Penbiru
07-12-2008, 11:47 PM
Sebab loss....

1.Gelojoh - nak masuk market
2.Suka main lot besau
3.Belum cukup sifat seorang trader- anda tau apa dia
4.Kawalan emosi yg kurang bijak - nak trade hari2 dan asyik nak untung - pastu rugi
5.Kurang analisis - ikut naluri je - patut trade apa yg kita nampak bukan apa yg kita fikir


Formula aku senang kalau dah ada profit ...relek dulu.Tenangkan diri.Kalau boleh jgn trade lagi.Cukup la untuk hari tu.Sebab kalau tgk chart lagi...mungkin akan masuk post lagi dan mungkin loss.Syukur apa yg dapat walaupun sedikit.Yg pasti esok tetap ada.Bukan tiada esok bagi mu.Tapi kalu nak sembahyang biarlah jadi tiada esok bagi mu.:D

onetarmizi
07-12-2008, 11:57 PM
Sebab loss....

1.Gelojoh - nak masuk market
2.Suka main lot besau
3.Belum cukup sifat seorang trader- anda tau apa dia
4.Kawalan emosi yg kurang bijak - nak trade hari2 dan asyik nak untung - pastu rugi
5.Kurang analisis - ikut naluri je - patut trade apa yg kita nampak bukan apa yg kita fikir


Formula aku senang kalau dah ada profit ...relek dulu.Tenangkan diri.Kalau boleh jgn trade lagi.Cukup la untuk hari tu.Sebab kalau tgk chart lagi...mungkin akan masuk post lagi dan mungkin loss.Syukur apa yg dapat walaupun sedikit.Yg pasti esok tetap ada.Bukan tiada esok bagi mu.Tapi kalu nak sembahyang biarlah jadi tiada esok bagi mu.:D

Pendapat yg bernas. Senang citer kalau dh profit haritu sudah2 lah tu tutup terus chart, trade esok pula.

jejantas
08-12-2008, 07:54 AM
Ini pandangan peribadi saya .... jgn ikut tau kalo x tau caranya.

Kita akan tetap loss jika kita gunakan stoploss kerana:-

1. Skrip Meta4 akan reverse setiap kali anda enter post untuk mencari SL anda.
2. Skrip Meta4 akan lengah2kan untuk kena TP anda. So jika x kuat mental kita akan tutup. So di sini jika SL anda 40 - 100 pips tapi TP anda katakan 50, anda akan tutup dalam sekitar 40++pips jika x tahan dengan mainan skrip meta4. Lambat laun akan loss jugak.
3. Broker yang selalu spike untuk kena SL anda.

Pandangan peribadi saya adalah hedging yang terbaik. Tapi jgn amalkan jika x tau nak escape dari hedging kita.

Kelebihan Hedging

1. Kita masih belum loss selagi kita x close post
2. Kalo kena caranya post BUY dan SELL akan untung keduanya.
3. Kita akan lebih tenang dan tunggu saat yang baik untuk trade semula.
4. Margin akan sentiasa terkawal.

Hedging di sini bukan bermakna kita masuk post serentak BUY N SELL. Tapi hedging di sini kita akan lakukan bila market melawan post kita.

Harimau_kumbang
09-12-2008, 12:43 AM
aku nak klik utk sumer jawapan diatas mcm maner ekk?..

sudu karat
09-12-2008, 12:51 AM
Ini pandangan peribadi saya .... jgn ikut tau kalo x tau caranya.

Kita akan tetap loss jika kita gunakan stoploss kerana:-

1. Skrip Meta4 akan reverse setiap kali anda enter post untuk mencari SL anda.
2. Skrip Meta4 akan lengah2kan untuk kena TP anda. So jika x kuat mental kita akan tutup. So di sini jika SL anda 40 - 100 pips tapi TP anda katakan 50, anda akan tutup dalam sekitar 40++pips jika x tahan dengan mainan skrip meta4. Lambat laun akan loss jugak.
3. Broker yang selalu spike untuk kena SL anda.

Pandangan peribadi saya adalah hedging yang terbaik. Tapi jgn amalkan jika x tau nak escape dari hedging kita.

Kelebihan Hedging

1. Kita masih belum loss selagi kita x close post
2. Kalo kena caranya post BUY dan SELL akan untung keduanya.
3. Kita akan lebih tenang dan tunggu saat yang baik untuk trade semula.
4. Margin akan sentiasa terkawal.

Hedging di sini bukan bermakna kita masuk post serentak BUY N SELL. Tapi hedging di sini kita akan lakukan bila market melawan post kita.

Laa.. ade skrip menipu lak.. klu camtu kene la bukak MT4 lelain broker as reference la nih

airden
09-12-2008, 12:56 AM
trading is simple...tu je yg aku tau

LilinSticks
09-12-2008, 01:11 AM
AKu lak kene sindrom ~ketakutan melampau~ dah byk gak lost world then tiap kali aku buke chart jer aku berpeluh...tangan menggeletar..kekadang jer terus demam..fuhh...susah la nak trade cengini...panadol dan uphamol masih belum dpt mengatasi adrenalin aku ini...lepas nie nak minum air ketum baru trade...hehehe amacam???

baby_merc
09-12-2008, 01:13 AM
nak tamak boleh... tp biar kena caranya. aku newbie tp takat ni alhamdulillah.... :)

zixox
09-12-2008, 12:29 PM
trading is simple...tu je yg aku tau


trading mmg simple tp analisis yg tepat itu susah.....

hilal
09-12-2008, 12:33 PM
aku loss sebab market salah!!!! market cam musibat!!! ( tgh tertekan )

rizan
09-12-2008, 12:36 PM
forex ni marathon bkn sprint 100 meter..jgn langgar rules teknik yg kita pakai..ikut ja rules walau apa nk jadi pun..kalau rules kata sl 40 tp 40,,jgn ubah dah 40 tu..ikut ja sampai bila2 insyaAllah kalau lost pun xkan sampai mc..boleh untung sebulan 100-200 pips pun dah kira ok apa

zixox
09-12-2008, 01:04 PM
aku loss sebab market salah!!!! market cam musibat!!! ( tgh tertekan )


sebenarnya chart adalah yg membuat kan kita tertekan....so jangan berharap pada chart akan mengikut kita....so lebih berwaspada dan berhati2...........

zixox
09-12-2008, 01:07 PM
nak tamak boleh... tp biar kena caranya. aku newbie tp takat ni alhamdulillah.... :)

bagi aku tamak buka cara memorex....sbb perkara no 1 dalam forex adalah money mangement....

jejantas
09-12-2008, 01:07 PM
Laa.. ade skrip menipu lak.. klu camtu kene la bukak MT4 lelain broker as reference la nih


:D Cuba ler test .... masuk dulu post apa akan berlaku lepas masuk tuh kecuali bila gerakan besar berlaku tapi waktu tuh kita akan terima requote manjang.... ini berdasarkan pengalaman saya

zixox
09-12-2008, 01:07 PM
aku nak klik utk sumer jawapan diatas mcm maner ekk?..


kalau mcm tu jangan memorex....

zixox
09-12-2008, 01:09 PM
forex ni marathon bkn sprint 100 meter..jgn langgar rules teknik yg kita pakai..ikut ja rules walau apa nk jadi pun..kalau rules kata sl 40 tp 40,,jgn ubah dah 40 tu..ikut ja sampai bila2 insyaAllah kalau lost pun xkan sampai mc..boleh untung sebulan 100-200 pips pun dah kira ok apa


ada ke marathon 100 meter....selali aku dengar 20 km keatas baru di ketogerikan marathon...:)):)):)):))

zixox
09-12-2008, 01:12 PM
:D Cuba ler test .... masuk dulu post apa akan berlaku lepas masuk tuh kecuali bila gerakan besar berlaku tapi waktu tuh kita akan terima requote manjang.... ini berdasarkan pengalaman saya

samalah dengan aku......ko pernah guna deviation tak...atau slip pages kalau guna expert advisor....kena ingat broker pun meniaga....

rizan
09-12-2008, 01:24 PM
ada ke marathon 100 meter....selali aku dengar 20 km keatas baru di ketogerikan marathon...:)):)):)):))

lorr ko x paham ke aku type atau saja buat2 blur:))

wanpip
09-12-2008, 01:32 PM
saya loss sebab broker yang tamak..
set PO, hit TP tapi loss..spread > tp....ngehngeh

zixox
09-12-2008, 01:34 PM
lorr ko x paham ke aku type atau saja buat2 blur:))

saja buat2 blur...yang pasti forex leh buat kita berpeluh sakan dalam aircon...pucat lesi walau lepas makan kenyang...menangis sedih di hari jadi.....termenung panjang sepanjang tahun...

:((:((:((:((

zixox
09-12-2008, 01:37 PM
saya loss sebab broker yang tamak..
set PO, hit TP tapi loss..spread > tp....ngehngeh

kalau mcm ni tak boleh jadi...bagi bukti dan buat complain....
broker mana.....:-?:-?:-? aku kalau pasal broker setengah sen pun aku berkira...

profesor
09-12-2008, 01:49 PM
Why losses?
1. Technical error
2. Psychology
3. Lack of knowledge

zixox
09-12-2008, 01:53 PM
Why losses?
1. Technical error
2. Psychology
3. Lack of knowledge

that right.... so how to counter this problems....can u explane for all the newbies...give then some tips, hint or tricks...

rizan
09-12-2008, 01:54 PM
saja buat2 blur...yang pasti forex leh buat kita berpeluh sakan dalam aircon...pucat lesi walau lepas makan kenyang...menangis sedih di hari jadi.....termenung panjang sepanjang tahun...

:((:((:((:((

nak trade dlm keadaan x tertekan modal mau besau skit..ada usd3k open 0.1 lot ja setiap post..float 300pips pun x heran lg:))

zixox
09-12-2008, 01:57 PM
nak trade dlm keadaan x tertekan modal mau besau skit..ada usd3k open 0.1 lot ja setiap post..float 300pips pun x heran lg:))


MM penting....takkan dengan kerata kacil nak race dengan sky line...fahamkan konsep??? berhati2 kalau dengan modal kecil trade pun kecil lah....:">:">

profesor
09-12-2008, 02:03 PM
that right.... so how to counter this problems....can u explane for all the newbies...give then some tips, hint or tricks...


What to do next.. :)
1. Technical error - Choose a good broker which is can provide a better services to trader.
2. Psychology - Learn how to control our emotion.
3. Lack of knowledge - Never stop learning..

zixox
09-12-2008, 02:05 PM
What to do next.. :)
1. Technical error - Choose a good broker which is can provide a better services to trader.
2. Psychology - Learn how to control our emotion.
3. Lack of knowledge - Never stop learning..


yup....that the real thing....

human fear the time and time fear the forex......

Trader@Investor
09-12-2008, 02:27 PM
mantap sehh ea chamera nih..huhu...

zixox
09-12-2008, 02:36 PM
mantap sehh ea chamera nih..huhu...

thanks alots....
huhuhuuuu........kan ku simpan-simpan jadikan pekasam...:">:">

mynor5535101
09-12-2008, 02:43 PM
Trade 0.01 lot dgn modal 1K MUSTAHIL MC.

Trade 0.01 lot dgn Modal 1K GERENTI TAK MC .....:)):)):)).Dah lah guna INDI KARUT MARUT...MODAL KECIK ... TRADE LOT BESAR....:eek::eek::eek:
Cepat lah MC jawapnya

P/S Guna CALCULATOR untuk trading ......:eek::eek:

rc36v4
09-12-2008, 02:54 PM
trade 0.01 lot dgn modal 1k mustahil mc.

Trade 0.01 lot dgn modal 1k gerenti tak mc .....:)):)):)).dah lah guna indi karut marut...modal kecik ... trade lot besar....:eek::eek::eek:
Cepat lah mc jawapnya

p/s guna calculator untuk trading ......:eek::eek:
set la sl...dh tp tu jgn gatal tangan trade lagi...tamak je penyebabnye...kadang2 tu bila sekejap trade dh untung cepat sangat..tu yg rasa nk trade lagi tu...last2 kantoi...makin kerap enter market makin high risk utk kantoi...he..he...

Trader@Investor
09-12-2008, 02:56 PM
thanks alots....
huhuhuuuu........kan ku simpan-simpan jadikan pekasam...:">:">


leh pnjam x bro..? :">:">:">:">

zixox
09-12-2008, 03:02 PM
set la sl...dh tp tu jgn gatal tangan trade lagi...tamak je penyebabnye...kadang2 tu bila sekejap trade dh untung cepat sangat..tu yg rasa nk trade lagi tu...last2 kantoi...makin kerap enter market makin high risk utk kantoi...he..he...

kekadang kena SL dulu baru Tp...mcm yg di perkatakan SL hunter...apa pendapat ko org...

zixox
09-12-2008, 03:05 PM
leh pnjam x bro..? :">:">:">:">


hehehehee....nak pinjam mcm mana tu....:)):)):))

mynor5535101
09-12-2008, 04:59 PM
kekadang kena SL dulu baru Tp...mcm yg di perkatakan SL hunter...apa pendapat ko org...


Kalau Hedging Hit TP dulu....Sl letak jauh jauh .Lagi satu kaki closed kalau ada RETRACEMENT

TP-SL (RETRACEMENT)=+ PIPS

Muhammad_27
09-12-2008, 05:17 PM
asyik hedging jak.... tak HALAM ka?

mynor5535101
09-12-2008, 05:28 PM
asyik hedging jak.... tak HALAM ka?

BELI BRITISH POUND .... ,JUAL YEN. .... JUAL TAK BOLEH KE?....:eek::eek::eek:

Muhammad_27
09-12-2008, 05:33 PM
BELI BRITISH POUND .... ,JUAL YEN. .... JUAL TAK BOLEH KE?....:eek::eek::eek:

HEDGING ka cmtu? :-?:-?

mynor5535101
09-12-2008, 07:14 PM
HEDGING ka cmtu? :-?:-?


Tak kan tak faham lagi...:eek::eek::eek:

zixox
10-12-2008, 03:57 PM
Tak kan tak faham lagi...:eek::eek::eek:


aya...brother mynor...jangan sembang je berapi....share lah login dan trader password....bg kita org tatapi....dengar mcm power ea bro.......

:eek::eek::eek::eek:

zixox
10-12-2008, 04:02 PM
HEDGING ka cmtu? :-?:-?

hmmmm....mcm newbiee je tanya....

ammal07
10-12-2008, 04:27 PM
Kalau Hedging Hit TP dulu....Sl letak jauh jauh .Lagi satu kaki closed kalau ada RETRACEMENT

TP-SL (RETRACEMENT)=+ PIPS

hedging memang boleh make profit,tapi kena ada kepakaran nak decide bila nak closed post tu,kepakaran tu yg susah nak dapat.

zixox
10-12-2008, 04:38 PM
forex > MM + TP - SL = profit

Muhammad_27
10-12-2008, 07:06 PM
hmmmm....mcm newbiee je tanya....

bunyi pelik ker?

matlan
10-12-2008, 07:20 PM
aya...brother mynor...jangan sembang je berapi....share lah login dan trader password....bg kita org tatapi....dengar mcm power ea bro.......

:eek::eek::eek::eek:

buek apo hang minta trader password, minta ler investor password :D:D

iorichee
10-12-2008, 08:27 PM
aku plak ilmu x cukup
pastu jadi tamak bila dah dpt profit
huhuuhuhuuuu....
honestly aku mmg newbie dlm forex
aku wat profit dgn style sendiri
x tau apa tue EA, PIPS, MARGIN, LEVERAGE
main hetam jee...
tgk chart
target bila nak beli
target bila nak jual
thats is my way in trading
heheheeee.....
takat nie tgh main kecil2an
still ada profit skit la
biar sikit untung tapi maintain jee...

GreenDay
10-12-2008, 09:37 PM
Den Plak Pantang On PC...
On Jer Nak Post Slalu...:eek::)):eek:

34☺*
11-12-2008, 12:40 AM
Aku bukan nak cakapla, dari pengalaman aku sendiri, aku kalau untung sikit, aku akan tgk indi karut mengarut aku ( kata mynor la ) :eek: utk pair yg lain lak,


bila yakin sikit OP, terus bukak lot besar, bila float masa tu lah mari rasa geram terus close, dgn jumlah yg banyak, guna EA lagi masyuk beb, mmg masyuk. tapi aku bersyukur tak penah lagi MC, Harap kekal mcm ni. Amin.

skrng aku nak try guna calculate 2-1 =+ PIPS power mynor punyea :eek: :eek:

zixox
11-12-2008, 03:46 PM
buek apo hang minta trader password, minta ler investor password :D:D

silap daa......trader login dan investor pasword da....
:)):)):)):)) thank geng remind me...

zixox
11-12-2008, 03:48 PM
Den Plak Pantang On PC...
On Jer Nak Post Slalu...:eek::)):eek:

so on je pc...mouse dan key board simpan.....

:eek::eek::eek::eek:

zixox
11-12-2008, 03:50 PM
aku plak ilmu x cukup
pastu jadi tamak bila dah dpt profit
huhuuhuhuuuu....
honestly aku mmg newbie dlm forex
aku wat profit dgn style sendiri
x tau apa tue EA, PIPS, MARGIN, LEVERAGE
main hetam jee...
tgk chart
target bila nak beli
target bila nak jual
thats is my way in trading
heheheeee.....
takat nie tgh main kecil2an
still ada profit skit la
biar sikit untung tapi maintain jee...

untuk ko ni kitab aku share kan....baca sampan katam...selagi tak katam jangan gatai2 buka post atau berurusniaga.....

http://rapidshare.com/files/171656959/BabyPips.pdf.html

:)cgrock:)cgrock:)cgrock

GreenDay
11-12-2008, 06:22 PM
so on je pc...mouse dan key board simpan.....

:eek::eek::eek::eek:

Den Tak Guna Benda2 Tu...:D:p:p
Den Punye Touch Screen...:eek::)):eek:

iorichee
11-12-2008, 06:31 PM
untuk ko ni kitab aku share kan....baca sampan katam...selagi tak katam jangan gatai2 buka post atau berurusniaga.....

http://rapidshare.com/files/171656959/BabyPips.pdf.html

:)cgrock:)cgrock:)cgrock


thanks a lot...:D:D
xde sifu nak ajar main benda nie:">:">
:)paid:)paid

zixox
12-12-2008, 01:37 PM
thanks a lot...:D:D
xde sifu nak ajar main benda nie:">:">
:)paid:)paid

ramai sifu kat carigold ada....tp kalau dapat jumpa aku dan nak berguru...aku akan ajar percuma je...tp kena cari aku lah...

:-?:-?

:)):)):)):))

Kayzen
12-12-2008, 02:47 PM
ramai sifu kat carigold ada....tp kalau dapat jumpa aku dan nak berguru...aku akan ajar percuma je...tp kena cari aku lah...

:-?:-?

:)):)):)):))

hehehe..kalau jumpa bleh ajar erk.. nnt aku tanya nujum pak belalang ko dok kat mana.:D

zixox
12-12-2008, 05:58 PM
[QUOTE=Kayzen;2984926]hehehe..kalau jumpa bleh ajar erk.. nnt aku tanya nujum pak belalang ko dok kat mana.:D[/QUOTE

telek jangan tak telek....sbb dalam cg sorg pun tak pernah jumpa atau berdepan ngan aku....

:)):)):)):))

AkuKaya
19-12-2008, 12:39 AM
tunjuk ajarku sifu..

Kayzen
19-12-2008, 12:40 AM
tunjuk ajarku sifu..

meh aku tolong tunjuk ajar margin call dgn cepat..:eek:

zixox
19-12-2008, 01:01 AM
tunjuk ajarku sifu..

nak belajar....kena lah ada minat....setakat hangat2 taik ayam...aku malas nak ngajar....

egrich8888
19-12-2008, 03:39 AM
yang paling penting money menagement,,ikut trend,,jgn selalu fikir bila trend dan reverse..yang penting,study dulu baru masuk post,,

egrich8888
19-12-2008, 03:40 AM
tapi biasa pengalaman aku,,sifat kita xberdisplin salah satu punca,,selain m.mgnt

zixox
19-12-2008, 04:44 PM
tapi biasa pengalaman aku,,sifat kita xberdisplin salah satu punca,,selain m.mgnt


geng id newbies.....leh share statment ko tak kat sini...mcm mana ko trade...

shauki2u
19-12-2008, 04:52 PM
selalunya sebab kita kurang knowledege n pengalaman.
paling penting ialah knowledge n kesabaran, serta emosi y stabil.

kiranya aku nk tegaskan kt sini paling penting adalah KNOWLEDGE, timba ilmu tu gila2 baik punya, kalau x, kalau boleh jgn la start.

tp skrang pn aku dh jarang buat forex, or mayb x kan buat lagi.
sebabnya sedikit busy, still kurang knowledge, n ketidak pastian samaada forex itu halal atau haram :)

GABAN_Z
19-12-2008, 04:59 PM
Kesabaran dan pengalaman juga penting

kni
19-12-2008, 05:06 PM
Kesabaran dan pengalaman juga penting

broker jugak penting...:D:D
broker selalu kasi alasan kalau nak close +VE...

tapi takde byk tanya bila nak close -ve... he he he...

betik_busuk
19-12-2008, 06:18 PM
sebab aku lost.. sebab sl 20.. selalunya cecah sahaja 20..tp 10.. susah gila nak cecah.. selepas tu aku sl 50 tp 9.. amik.. cik marginah pimpin tangan aku .. keh keh keh.. mm tak betul aku rasa..

zixox
19-12-2008, 08:45 PM
sebab aku lost.. sebab sl 20.. selalunya cecah sahaja 20..tp 10.. susah gila nak cecah.. selepas tu aku sl 50 tp 9.. amik.. cik marginah pimpin tangan aku .. keh keh keh.. mm tak betul aku rasa..

forex = ilmu + emosi + moneymanagment...

jejantas
19-12-2008, 08:52 PM
pada pandangan saya ... jgn amalkan Stop Loss tapi kena berani nak cut loss kalo -ve dah byk.... ada beza di sini. Kalo letak SL memang akan LOSS... ini pengalaman saya.

zixox
19-12-2008, 08:54 PM
pada pandangan saya ... jgn amalkan Stop Loss tapi kena berani nak cut loss kalo -ve dah byk.... ada beza di sini. Kalo letak SL memang akan LOSS... ini pengalaman saya.

hmmm....candangan yg bagus....

harrybanes
19-12-2008, 08:59 PM
kita blm cukup profesional tu pasal selalu loss:D

zixox
19-12-2008, 09:00 PM
kita blm cukup profesional tu pasal selalu loss:D


ye ke...nak pro mcm mana?? kalau tak pro cari jalan mcm mana nak jd pro...

aHmadDaniEL
19-12-2008, 09:00 PM
Kenapa Kita LOSS???

sbb kita x WIN...:))

jejantas
19-12-2008, 09:00 PM
kita blm cukup profesional tu pasal selalu loss:D

Dan kena fahami skrip Meta4 tuh betoi2.... setiap kali kita masuk post ianya akan reverse sampai 40 - 50 pips (bergantung pada pair) :D . 90% perkara nih akan berlaku. Jarang sgt kita masuk post terus +ve :D

Kena ingat kerugian kita adalah keuntungan BROKER :D

harrybanes
19-12-2008, 09:06 PM
ye ke...nak pro mcm mana?? kalau tak pro cari jalan mcm mana nak jd pro...

cuba kita buat perbandingan pemain bola,tenis etc pro dengan amatur - banyak bezanya - tepuk dada tanya selera. panjang nanti saya terangkan. tp kalau ada masa cuma baca Adventures of a Currency Trader: A Fable about Trading, Courage, and Doing the Right Thing. ...boleh cari kat amazon.
:D

king_diamond
19-12-2008, 09:07 PM
broker jugak penting...:D:D
broker selalu kasi alasan kalau nak close +VE...

tapi takde byk tanya bila nak close -ve... he he he...

setuju hat ni sejuta kali :D

harrybanes
19-12-2008, 09:08 PM
ye ke...nak pro mcm mana?? kalau tak pro cari jalan mcm mana nak jd pro...


cuba kita buat perbandingan pemain bola,tenis etc pro dengan amatur - banyak bezanya - tepuk dada tanya selera. panjang nanti saya terangkan. tp kalau ada masa cuma baca Adventures of a Currency Trader: A Fable about Trading, Courage, and Doing the Right Thing. ...boleh cari kat amazon.:D

rc36v4
19-12-2008, 09:09 PM
pada pandangan saya ... jgn amalkan Stop Loss tapi kena berani nak cut loss kalo -ve dah byk.... ada beza di sini. Kalo letak SL memang akan LOSS... ini pengalaman saya.
trade pakai demo je dulu..kalau dh untung3 bulan tu baru masuk duit...kalau demo acc sebulan je untung blum tentu lagi akan untung setiap bulan..kalau 3 bulan masih rugi jugak berturut turut tu jangan trade la forex ni...memang confirm sure lost punya....he..he....

-bila masuk duit je mesti nk terus trade..tk kira market mcmmana...

- bila dh rugi cepat nk cover lost

- bila untung nak trade lagi...tamak

- bila trade hari nk untung aje...tak bleh terima lost..

Dr_cryonic
20-12-2008, 05:51 PM
Kenapa lost... semua jawapan nya "emosi" dan "mM".

to all newbie, test masuk real market dulu. dapatkan experience. kenapa demo berjaya real hancusss? Pikir lah sendiri... :))

kasmarol
20-12-2008, 06:21 PM
tau dan faham dalam2 pastu bt perbandingan akaun demo.aku rse 2 je

budibiz
20-12-2008, 11:58 PM
demo tak serupa dengan live belajar dari live timba expireance

Harimau_kumbang
21-12-2008, 02:45 PM
LOST.. sumer utk jawapan diatas.. ada X?..

Dr_cryonic
23-12-2008, 04:53 PM
Kita tak berani loss lah sebabnya kita Loss...

zulshan
24-12-2008, 06:33 PM
kita lost sebab kita x percaya pd TA yg kita bt.. maksudnye.. position yg kita masuk berlawanan ngan apa yang TA kita da bt

mostwanted
25-12-2008, 07:46 PM
baru start trade forex ni.sebab tu dok loss sebab teknik x stabil lg

Elmo
25-12-2008, 09:55 PM
forex ni mcm ilmu perang....kena ada segala kelengkapan, disiplin dan kekuatan mental....sentiasa bersedia dengan serangan musuh....jangan terlalu ghairah membuat urusniaga....setiasa beringat dan berwaspada bahawa market tak akan selalu menyebelahi kita..mungkin mendengarnya mudah, beli ketika di bawah dan jual ketika dia atas.tp ingat forex bukan saja berdasarkan charta di depan anda tetapi mengrangkumi perkembangan dan kedudukan ekonomi sesama dunia....cara terbaik untuk mengelakan dr margin call adalah Money management @ atau kawalan kewangan...

:D:D:D

Dan dalam setiap peperangan sudah pasti ada KEKALAHAN, jadi learn to accept defeat dalam tradng dgn cara CEPAT2 CUT LOST sebelum akaun kita blow.

Ada orang suka tanggung float negative beribu2 pips semata2 nak 'defend' post which I think is impractical.

Mana tidaknya, defend float beribu2 pips tapi Take Profit HANYA tak sampai puluh2.

darwisy
26-12-2008, 10:23 PM
Antara faktor kenapa kita loss:

1) Over trading atau terlalu byk buka post
2) Tak mahu cut loss jika floating beratus2 atau beribu pips
3) Break money management rules, buka lot terlalu besar (kes tamak)
4) Emosi tdk stabil, trading dlm keadaan tertekan
5) Mengabaikan trend market dan berfikir price akn reverse
6) Selepas loss ingin cover balik dgn membuka post mengikut perasaan
7) Trading tanpa ilmu money management
8) Mengulangi kesilapan di ats ketika over confident
9) Kurang bersyukur selepas untung dan berfikir utk kaya cepat
10)Masuk market tanpa analisis mendalam
11)Modal utk trading dari sumber yg tdk berkat
12)Guna EA yg tdk tahu konsep kerjanya
13)Percaya bulat2 dgn signal dari org lain tanpa membuat analisis sendiri
14)Terlalu mengikut signal sistem tanpa mempertimbangkan trend utama market
15)Masuk post sebelum high impact news
16)Masuk post tanpa membuat perkiraan risiko berapa yg sanggup rugi
17)Memorex sehingga lupa solat dan tanggungjawab pd famili
18)Bila dah byk untung cepat lupa akn disiplin dan terlalu bangga dgn kebolehan diri (riak)
19)Terlalu memikirkan masalah kewangan dan hutang sehingga trading tdk tentu hala utk cepat capai target supaya masalah cpt selesai
20)Rezeki belum ada lagi dan kena byk lagi belajar:)

abu85
26-12-2008, 11:03 PM
Fail to LOSS or Lose to Fail...

The important (not impotent) things how we manage or minimise the loss, because loss is uncertainty and unpredictable.. I can said its should / could be happen.. So u think u are lucky for today wouldnot be serve for tomorrow..

So be prepared..prepared...

gunungemas
28-12-2008, 01:12 AM
saya rasa yg selalu loss tu pasal dia memang nak loss memanjang

gunungemas
28-12-2008, 01:14 AM
aku setuju kata ngko... aku pun da dekat setahun trading tapi tiap bulan mesti ada margin call.. aku jadi terdesak.. sayang nak keluar duit pergi belajar.. tapi bila da jemu abis duit dalam trading.. aku pergi juga satu kursus kat shah alam.. rasa menyesalnya tak belajor dari dulu.. kepada anda yang baru nak berjinak dengan dunia trading.. carila mentor.. berbayar pon tak apa dari rugi dalam trade gitu jer.. INGAT emosi sentiasa ada dalam diri kita..

List down la sifu2 tu.

Ust Sobri ke, Nasir Yacub ke, will car ke, Sugar Rush ke atau selain mereka:eek:

darwisy
28-12-2008, 06:27 AM
saya rasa yg selalu loss tu pasal dia memang nak loss memanjang

Kalau loss memanjang ade sebab tertentu tu dan perlu cari apakah puncanya.

den4ex
28-12-2008, 07:27 AM
aku loss sbb ...TAMAK & X DISPLIN...:((

jejantas
28-12-2008, 07:49 AM
Loss ler kalo anggap forex nih Skim Cepat Kaya dan bukannya biz. yang perlukan kesabaran dan usaha gigih utk berjaya

sky
28-12-2008, 08:03 AM
saye lost sebab saye tak berapa nak terer lagi..

p/s bile laa nk terer nih

darwisy
28-12-2008, 10:31 AM
aku loss sbb ...TAMAK & X DISPLIN...:((

Kalau dah tau sbb lps ni jgn ulang perkara yg sama. Kalau diulang maka akn berulang lagi. Sampai bila kita sanggup berhabiskan modal?

king_diamond
28-12-2008, 10:39 AM
Bagi yang masih belum guna modal dalam duit sebenar tu, teruskan dengan demo, sampai anda YAQIN dan PASTI anda sudah tahu apa risikonya.

Jangan terburu-buru invest kerana pengaruh bahawa FX itu bisa menumbuhkan banyak hasil dalam masa yang singkat kerana ianya akan membuatkan kita lalai.

Biar lambat asal selamat......

nizamac79
28-12-2008, 10:42 AM
Bagi yang masih belum guna modal dalam duit sebenar tu, teruskan dengan demo, sampai anda YAQIN dan PASTI anda sudah tahu apa risikonya.

Jangan terburu-buru invest kerana pengaruh bahawa FX itu bisa menumbuhkan banyak hasil dalam masa yang singkat kerana ianya akan membuatkan kita lalai.

Biar lambat asal selamat......

bagi aku baik kalau dah yakin jangan trs trade bsr ... biasakan diri dengan real account dulu dgn modal yang kecil ... kalau boleh trade dulu dgn modal 10usd .... jangan rasa rugi atau malu walaupun trade dgn 10usd ... ni sebab trade demo dgn real lain .... dalam demo slalunya kite tak involve emosi kite dalam trading ...

p/s: ini hanya pendapat newbie :D

forexbachok
28-12-2008, 10:48 AM
forex ni mcm ilmu perang....kena ada segala kelengkapan, disiplin dan kekuatan mental....sentiasa bersedia dengan serangan musuh....jangan terlalu ghairah membuat urusniaga....setiasa beringat dan berwaspada bahawa market tak akan selalu menyebelahi kita..mungkin mendengarnya mudah, beli ketika di bawah dan jual ketika dia atas.tp ingat forex bukan saja berdasarkan charta di depan anda tetapi mengrangkumi perkembangan dan kedudukan ekonomi sesama dunia....cara terbaik untuk mengelakan dr margin call adalah Money management @ atau kawalan kewangan...

:D:D:D

:D:D "MOTO : SERANG"...kait dgn ilmu perang kot :)):))

sky
28-12-2008, 10:48 AM
Bagi yang masih belum guna modal dalam duit sebenar tu, teruskan dengan demo, sampai anda YAQIN dan PASTI anda sudah tahu apa risikonya.

Jangan terburu-buru invest kerana pengaruh bahawa FX itu bisa menumbuhkan banyak hasil dalam masa yang singkat kerana ianya akan membuatkan kita lalai.

Biar lambat asal selamat......

amat betul tu bro. bagi saya yg lepas jadikan pengajaran. skg ni saya gasak yg demo je sampai lebam. bila dah YAQIN dan PASTI nti baru masuk duit tulen, tu pun mula dgn yg kecik2 ciput2 je dulu.

mynor5535101
28-12-2008, 11:28 AM
Kalau loss memanjang ade sebab tertentu tu dan perlu cari apakah puncanya.


Ye betul kita kena buat Post mortem kenapa kita loss.
Tapi biasanya aku risk USD 100 aje untuk trading untuk cuba pelbagai teknik.Kalau teknik tu behasil melalui trending period atau ranging period aku akan fokus pada teknik tersebut sampai bila bila.
Kemudian Aku akan buka lagi satu live akaun untuk cuba teknik lain pulak dan risk USD100 untuk buat experiment.
Itu cara MM saya


P/S Tak perlu pam modal besar untuk trade forex

matlan
28-12-2008, 11:48 AM
bagi aku baik kalau dah yakin jangan trs trade bsr ... biasakan diri dengan real account dulu dgn modal yang kecil ... kalau boleh trade dulu dgn modal 10usd .... jangan rasa rugi atau malu walaupun trade dgn 10usd ... ni sebab trade demo dgn real lain .... dalam demo slalunya kite tak involve emosi kite dalam trading ...

p/s: ini hanya pendapat newbie :D

bagi pendapat newbiz mcm aku ni... aku sokong apo Nije tulis ni..

tambah skit lagi.. kalau nk berDEMO pun berdemo lah setakat 2,3 bulan.. lps tu terus terjun ngan real w/pun modal usd10, usd50 ke..

jangan takut pada LOST dan Pangillan Marginah.

Kerna ngan real kita dapat rasa feel and thrill sebenar berforex...

Betul tu kalau berDEMO, emosi, feel and thrill kita x involve...:D

nizamac79
28-12-2008, 11:51 AM
bagi pendapat newbiz mcm aku ni... aku sokong apo Nije tulis ni..

tambah skit lagi.. kalau nk berDEMO pun berdemo lah setakat 2,3 bulan.. lps tu terus terjun ngan real w/pun modal usd10, usd50 ke..

jangan takut pada LOST dan Pangillan Marginah.

Kerna ngan real kita dapat rasa feel and thrill sebenar berforex...

Betul tu kalau berDEMO, emosi, feel and thrill kita x involve...:D


uik masta sokong pendapat newbie ... toce2 sifuuuu :D

darwisy
28-12-2008, 04:48 PM
saye lost sebab saye tak berapa nak terer lagi..

p/s bile laa nk terer nih

Kalau tak berapa terer kena byk lagi belajar bro.

Sebenarnya apabila kita loss kita dh belajar something berkenaan diri kita dan jgn repeat perkara yg sama.

So pd yg baru dlm forex jgnlah invest modal anda terlalu besar pd peringkat permulaan ini. Invest setakat mana anda sanggup rugi sahaja kerana saya percaya pd peringkat awal adalah peringkat pembelajaran dan sudah pasti kegagalan akn ditemui dahulu. Kalau tak gagal anda takkan kenal siapa diri anda dan kelemahan anda dlm trading.

forexbachok
28-12-2008, 04:50 PM
Kalau tak berapa terer kena byk lagi belajar bro.

Sebenarnya apabila kita loss kita dh belajar something berkenaan diri kita dan jgn repeat perkara yg sama.

So pd yg baru dlm forex jgnlah invest modal anda terlalu besar pd peringkat permulaan ini. Invest setakat mana anda sanggup rugi sahaja kerana saya percaya pd peringkat awal adalah peringkat pembelajaran dan sudah pasti kegagalan akn ditemui dahulu. Kalau tak gagal anda takkan kenal siapa diri anda dan kelemahan anda dlm trading.

Antara motivasi cpat belajar ialah kena MC.....:)paid:)paid

darwisy
28-12-2008, 05:10 PM
Bercakap pasal loss dlm trading selalu dikaitkan dgn tdk disiplin. Sebab apa, bila tdk disiplin kita mudah melanggar rule money management yg telah ditetapkan dan masuk market tdk tentu hala.

Macam mana kita nak kenal kita ni jenis disiplin ke tdk, sebenarnya ia boleh dikaitkan dgn kehidupan kita seharian. Sebagai seorg Islam tanya diri kita, adakah kita cukup solat lima waktu?. Ataupun kalau kita bekerja adakah kita pergi dan balik kerja tepat pada waktunya?

Kalau perkara ini kita masih takleh nak disiplin ia akn terbawa-bawa juga dlm trading. So cuba praktikkan disiplin itu dlm kehidupan kita seharian dulu dan insyaallah dlm trading juga senang kita nk bentuk disiplin. Apabila disiplin diri dibentuk dlm trading, anda boleh survive dlm forex business disamping berterusan berusaha mencari ilmu yg berkaitan.

abu85
28-12-2008, 05:11 PM
Antara motivasi cpat belajar ialah kena MC.....:)paid:)paid


TAK PAYah nak tunggu MC br nak motivasi...:eek::eek::eek:

belajar la dari kesilapan.. tu yang sebetulnya... dan pelbagaikan kaedah atau teknik.. dari situ kita dapat sistem di mana ia akan sesuai dgn masa atau pun pair yang sesuai...

Ynag penting jgn takut lossitu la motivasi saya... dan jangan takut mecuber.. k..

abu85
28-12-2008, 05:19 PM
Pasal MM ni saya ada pandangan berbeza skit..

bagi saya bila ader peluang kita ambil la peluang tersebut,..

nizamac79
28-12-2008, 05:23 PM
Pasal MM ni saya ada pandangan berbeza skit..

bagi saya bila ader peluang kita ambil la peluang tersebut,..

ade peluang pun perlu beringat ... no one is a perfect trader :D


sori masta ... ni pandangan newbie jer :D

abu85
28-12-2008, 05:53 PM
ade peluang pun perlu beringat ... no one is a perfect trader :D


sori masta ... ni pandangan newbie jer :D

betul tu mesti beringat tapi jangan kempunan plak...:D:D:D:((:((:((
no one is a perfect trader... so how to be a perfect trader?...
try something we gain something although we loss the trade....
jgn takut loss.. itu jer.. so dont let ur opportunity passing infront of you... so belive n belive n belive ur analysis belive ur own system...

sori masta.. ni pandangan jugak,,. aper2 pun.. think why we loss..
1) identified
2) build ur own model..
3) make it..
4) testing and analyst
5) implement or modified...
6) monitor..or back to no 1.

so dont fear ur are loss,,, The winner is coming from ?????????????

nizamac79
28-12-2008, 05:55 PM
betul tu mesti beringat tapi jangan kempunan plak...:D:D:D:((:((:((
no one is a perfect trader... so how to be a perfect trader?...
try something we gain something although we loss the trade....
jgn takut loss.. itu jer.. so dont let ur opportunity passing infront of you... so belive n belive n belive ur analysis belive ur own system...

sori masta.. ni pandangan jugak,,. aper2 pun.. think why we loss..
1) identified
2) build ur own model..
3) make it..
4) testing and analyst
5) implement or modified...
6) monitor..or back to no 1.

so dont fear ur are loss,,, The winner is coming from ?????????????


time kasih masta sbb bg nasihat :D

anjetagren
28-12-2008, 06:00 PM
kawal emosi..

abu85
28-12-2008, 06:01 PM
time kasih sbb bg nasihat

,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,

mr_lufias
28-12-2008, 06:06 PM
aku penah loss dlu sbb money management & tak disiplin..
terus terang.. aku penah profit ...US$1,000++ x smpi pn smgu (sbb. gatal main besar)... dan terus terang ckp... aku penah loss US$1,700 hnya dlm 5 - 10 minit je (sbb. gatal main besar + konon dh bagus sgt pg masuk market mase news)... kejadian berlaku sept. 2007 (bulan pose-4 ramadhan... aku ingat mase tu... US tukar interest rate... & sejak dr. ari tu EUR/USD mencanak dr. 1.3700 sampai mencecah 1.6000... giler b^*i..

skrg nie jer dh trn.. dh main kat 1.3000 - 1.4000...

lps dr kes tu... hmpir setahun aku tinggalkan forex...
julai lps aku bru start bertatih semula...

10 minit jer...
segalanye berubah sekelip mata..

emmmmm.... nasib baik jantung aku kuat mase tuh..
iman pn nasib baik ok...
cume lutut jer lemah...
sayu beb..

pesanan kpd semua termasuk aku jgk..
jgn main forex time org smyg terawih...
wakakakakak!! pdn muke aku.... wakakakak

den4ex
28-12-2008, 07:00 PM
Kalau dah tau sbb lps ni jgn ulang perkara yg sama. Kalau diulang maka akn berulang lagi. Sampai bila kita sanggup berhabiskan modal?

betul la bro...eden torai yo..:D

sedikit nasihat petikan dari seorg bernama otai...renung2kan..:)cgrock

"Lazimnya,
kesilapan seorang traders,
baik yang jangka pendek mahupun yang jangka panjang,
ialah mereka ini "yang perlu dielakkan" termasuk:
-takut rugi
-suka untung lebih 3 kali dalam masa 30 minit
-pandang kecik pada untung yang kecil
-tidak mengawal modal apungan trade
-tidak mengira nisbah yang betul semasa trade
-tidak meletakkan sempadan SL
-suka trade 4-5 matawang dalam masa yang sama
-tidak trade pada masa yang betul
-suka masuk trade walaupun indicator belum lagi mengesahkannya
-tidak jaga tidur
-tidak mulakan dengan bismillah
-dah untung takmau stop
-tidak mencatat dalam nota "bagaimana aku untung hari ini"
-tidak mencatat dalam nota "kenapa aku rugi hari ini"
-tidak tampal depan monitor teknik apa yang berkesan pada waktu2 tertentu...
-dan anda sendiri tahu apa kesilapan anda"

:)cgrock:)cgrock

abu85
29-12-2008, 06:19 AM
betul la bro...eden torai yo..:D

sedikit nasihat petikan dari seorg bernama otai...renung2kan..:)cgrock

"Lazimnya,
kesilapan seorang traders,
baik yang jangka pendek mahupun yang jangka panjang,
ialah mereka ini "yang perlu dielakkan" termasuk:
-takut rugi
-suka untung lebih 3 kali dalam masa 30 minit
-pandang kecik pada untung yang kecil
-tidak mengawal modal apungan trade
-tidak mengira nisbah yang betul semasa trade
-tidak meletakkan sempadan SL
-suka trade 4-5 matawang dalam masa yang sama
-tidak trade pada masa yang betul
-suka masuk trade walaupun indicator belum lagi mengesahkannya
-tidak jaga tidur
-tidak mulakan dengan bismillah
-dah untung takmau stop
-tidak mencatat dalam nota "bagaimana aku untung hari ini"
-tidak mencatat dalam nota "kenapa aku rugi hari ini"
-tidak tampal depan monitor teknik apa yang berkesan pada waktu2 tertentu...
-dan anda sendiri tahu apa kesilapan anda"

:)cgrock:)cgrock

hmmm yang black tu saya setuju sgt...perkara basic.. dl tahu aper itu market session tp tak ambil port pun semua tu..

1) First Main guna Indi...first n second depo and loss

2) Kawan ajak n belajar Choas..(thanks to deqda27) first withdraw

3) TerPK kenapa indi takut dgn NEWs..Dari situ saya Tgk sambil beljar signal news ... dari situ saya kaji impact news... kat cn saya byk habis utk study market n news,,,kat cn saya dah maintain profit.. hehe.. kat sini jugak saya kaji impak yang kecil mahupun impak yang kuat..

4) Selepas byk buat study saya terPK..news di market session..dari situ saya byk kaji ttg index utama.. lihat open market compare dgn open index... di sini saya dah mula tahu belajar displin.. hanya ambil peluang sahaja...

5) dari market session saya terbaca satu buku ttg HighLow di market session.. dari situ saya ambil strategy buku tersebut ttg teknik breakout.. seminngu kemudian nya saya terjumpa thread indi/template breakout..sesuia utk market session..kat sini jugak saya belajar beljar ttg analisis bar,,
pada tahap skrg ni dah berani main lot besar..

6) 15.12 dapat offer kerja.. so dah jarang trade..

So moral of the story.. berani cuber sesuatu...jgn takut loss dan upgrade cara trading kita..dan kita boleh trade waktu market session,,, waktu news... atau pun intraday trade,..

Selamat menyambut tahun baru..:)cgrock:)cgrock:)cgrock

invest4ff
29-12-2008, 05:00 PM
90% of the traders loss money? how true is it? I believe it is very true. The reason is they do not have the correct mindset to trade. Trading is a business, If you do not have a game plan before trading, it is a Gambling! Why Trading is a business? If you are a businessman, Do you want to earn money this month and lose money the next month? Same with Trading, we want to have positive figure all months! Unfortunately, too many people treat Trading as Gambling. Risky is only when you do not know what you are doing. If you know what you are doing, there is no risk in Trading. Period.

msaifuln
29-12-2008, 05:13 PM
hmmm yang black tu saya setuju sgt...perkara basic.. dl tahu aper itu market session tp tak ambil port pun semua tu..

1) First Main guna Indi...first n second depo and loss

2) Kawan ajak n belajar Choas..(thanks to deqda27) first withdraw

3) TerPK kenapa indi takut dgn NEWs..Dari situ saya Tgk sambil beljar signal news ... dari situ saya kaji impact news... kat cn saya byk habis utk study market n news,,,kat cn saya dah maintain profit.. hehe.. kat sini jugak saya kaji impak yang kecil mahupun impak yang kuat..

4) Selepas byk buat study saya terPK..news di market session..dari situ saya byk kaji ttg index utama.. lihat open market compare dgn open index... di sini saya dah mula tahu belajar displin.. hanya ambil peluang sahaja...

5) dari market session saya terbaca satu buku ttg HighLow di market session.. dari situ saya ambil strategy buku tersebut ttg teknik breakout.. seminngu kemudian nya saya terjumpa thread indi/template breakout..sesuia utk market session..kat sini jugak saya belajar beljar ttg analisis bar,,
pada tahap skrg ni dah berani main lot besar..

6) 15.12 dapat offer kerja.. so dah jarang trade..

So moral of the story.. berani cuber sesuatu...jgn takut loss dan upgrade cara trading kita..dan kita boleh trade waktu market session,,, waktu news... atau pun intraday trade,..

Selamat menyambut tahun baru..:)cgrock:)cgrock:)cgrock

bila nak buka jurnal? newbie nak sedut ilmu ni..:)cgrock:)cgrock

darwisy
30-12-2008, 12:15 PM
Byk di antara trader mmg dh terer pasal TA, FA dan price action tapi still lagi tak boleh kosisten dlm trading. Apa faktornya?
Ini disebabkan anda masih gagal dlm mental fitness dan psikologi.
Psikologi penyumbang 80% utk seseorang trader itu berjaya di samping 20% sistem.

Kalau anda ada sistem yg bagus sekali pun jika tak tahu nak manage psikologi akn berakhir dgn kegagalan juga. So kita perlu kenal diri dan sifat dalaman kita utk kita manage dan perbetulkan dulu.

sky
30-12-2008, 01:33 PM
nubie inteprem jap, sbenarnya intraday tu ape? cam kumpulan nasyid je :D

onetarmizi
30-12-2008, 01:43 PM
nubie inteprem jap, sbenarnya intraday tu ape? cam kumpulan nasyid je :D

Intraday - trading dlm waktu sehari. Dlm kata lain tak hold positionnya lebih dpd sehari.

sky
30-12-2008, 01:49 PM
Intraday - trading dlm waktu sehari. Dlm kata lain tak hold positionnya lebih dpd sehari.

oooww.. dier satu kategori dgn scalp ngan swing la ni kan? ok

zainurin1
30-12-2008, 02:28 PM
Intraday - trading dlm waktu sehari. Dlm kataa lain tak hold positionnya lebih dpd sehari.

Teknik ni yg aku paling suka dan buat sekarang ni..kekadang ada untung dan rugi..yg penting kita tahu aper yg yg kita lakukan ..money management dan disiplin sangat penting selain dari itu kepantasan membuat keputusan juga memainkan peranan yg penting..jika tengah float ..aper yg patut dibuat..jangan tamak..dapat 5 hingga 10 pip satu post pun dah kira alhamdulilah..lagi bagus main 1 atau 2 post jer...

darwisy
30-12-2008, 05:08 PM
Kita perlu faham macam mana proses semasa trading iaitu:

mata -> otak(minda) -> jari (utk klik buy/sell/close/tp/sl/etc)

Mata mengumpul dan mendapatkan info dgn melihat segala apa yg sudah terjadi dan sedang terjadi pada chart. Segala info yg dilihat dihantar ke otak.

Otak akn menganalisis segala info yg diperolehinya utk membuat satu keputusan. Keputusan yg perlu di buat oleh minda kita ialah:
-Masuk atau tdk mahu masuk market
-Buy atau sell
-Berapa lot yg mahu masuk
-Bila mahu exit

Semasa peringkat di otak lah psikologi memainkan peranan penting. Ia akn mempengaruhi keputusan minda kita. Jika kita tak kawal psikologi yg buruk dlm diri kita inilah yg menyebabkan kita tak disiplin, takut, break MM dan sanggup biarkan position loss semakin byk dan lain-lain negative perception.

Akhir sekali jari lah yg bertindak mengikut arahan otak dan psikologi seseorang trader. Berjaya atau tdk seorang trader bergantung klik kan mouse ats dasar minda & psikologi.

nizamac79
30-12-2008, 05:15 PM
jangan syg nak cut loss .... jangan ade rase dendam :D

jejantas
02-01-2009, 08:22 AM
Pada pandangan peribadi saya:-

Hedghing tetap yang terbaik (tapi kena tahu menggunakan teknik nih)

Letak Stop Loss anda akan loss lambat laun ... tapi kena ada sifat berani nak CUT LOSS. Oleh itu kena tahu TREND

Psikologi bukan hanya diri sendiri tetapi kena tahu psikologi BIG TRADER... kemana arah mereka nak bawa market. Untuk nak tau psikalogi BIG TRADER kena tahu ekonomi semasa. Kita ini adalah penumpang... jadi kita harus ikut kemana mereka nak bawa kita.

Jangan anggap MAIN FOREX tapi anggaplah Forex nih Biz. Anggapan ini boleh menukarkan sikap anda.

Jangan anggap FOREX ini SKIM CEPAT KAYA. Ini boleh menukarkan sikap anda jugak.

Dan yang paling mustahak.... belajar dan kaji, belajar dan kaji, belajar dan kaji...

square90
02-01-2009, 08:24 AM
aku profit sebab guna indi isakus kuskus.. hehe..

abu85
03-01-2009, 09:02 PM
bila nak buka jurnal? newbie nak sedut ilmu ni..:)cgrock:)cgrock

Dl ader buat blog.. 1 bulan jer pastu malas la... sbb tak der pun feedback/response... :eek::eek::eek::eek::eek: mungkin ader la orang view ... ok la dari pada tiada...:D:D

hmm journal aper lagi... :o:o:o:o

akuslamberjer
03-01-2009, 10:49 PM
pada pengalaman dan pemerhatian aku faktor 'tamak' n 'emosi' ler punca loss..

dua masalah tu berpunca dari modal yang 'kecik'..

punca utamanya ialah salah pemahaman pasal forex nih..

Jackhalid
03-01-2009, 10:58 PM
Antara beberapa faktor LOSS dan TOTAL LOSS:

1) psikologi: trade what u see, not what YOU WANT TO SEE. lagi satu, jgn dok sebut MAIN forex, nanti kita akan diMAIN-MAINkan oleh market. forex is a business, don't play a **** with it. jgn ingat forex ni jalan mudah utk jadi kaya. mcm jejantas cakap kat atas tuw. forex is a business

2) money management: potensi loss > potensi profit. cth mudah, TP 10 pip, SL sampai 50 pip. maknanya, 5 kali profit baru buleh cover sekali loss. pastu sekali trade rugi sampai 10%. 10x loss habis modal. seeloknya, profit loss ratio mesti 3:1, paling koman pon 1:1 lah. maknanya, SL 10 pip, TP mesti 10pip gak, lagi baik kalo 30pip ke atas.

3) tak lekat kat teknik: dalam trading, beribu2 teknik ada. ikut je yg org banyak pakai. cthnya elliot wave (bukan ***** wave), chaos, trendline etc etc. ni tak, loss baru sekali pastu trus tukar teknik. teknik hikmat putar alam pun mesti ada loss punya la. jgn ini macam kawan. lekat pada teknik sudah.

4) currency pair: jgn ler trade semua pair yg ada dalam market tuh. pilih 2-3 yg betul2 best & belajar pergerakannya. nanti dah power & kuasai pair2 tu baru le tambah pair lain pulak

5) entry of trade: ni commonly known as "gatal tangan". kalo tangan gatal, enter je pakai Pending Order. cthnya teknik Fibo, best entry point kat 76.4, tapi kat level 50 dah masuk dah. maunye tak loss camtuh. so, set je pending order. habis cerita. kalo profit, alhamdulillah, kalo loss, takde rezeki boleh buat lagi

6) modal: modal kena cukup bro & sis. kalo modal kecik sangat, stoploss pon kecik, tak cukup ruang untuk price bernafas. so, pastikan modal secukupnya. berapa? hurm, terpulang. tp seeloknya SL tu cuma 2-3% dari modal. cthnya, trade 1pip = $1, so, dgn modal $1000, letak la SL 30pip = $30 = 3% dari modal. wokeh

7) meletak harapan terlalu tinggi: kalo tengok dah profit 30 pip & time tu dah nak tidor, jgn biar jek. set SL ke breakeven @ 1pip above entry, ataupon kalo tak tamak, take profit. jgn biar camtu je. kite tatau apa akan jadi dikemudian hari. yg penting, kena lindungi profit kite jgn sampai market amik balik

8) lastly, kenapa kite LOSS? sebab takde rezeki. teknik, timing, entry, disiplin, psiko semua dah ok, tapi dah Allah tentukan yang time tu bukan rezeki kite. mungkin sebab time tu ada news, or maybe some biz icon wat announcement yg menggerakkan market etc etc. as traders, kita tak akan dpt tau semua benda. mesti ada benda jugak yg kadang2 kita miss. so, accept loss as part of a game. there's no Holy Grail in forex, and there's nobody in this market who make 100% profit from the beginning till the end.

TQ :)cgrock

astagold.UMOFX
04-01-2009, 11:57 PM
chamera versi baru pun dah nak meninggal lagi 1 acc, takziah...

forexclub trader
05-01-2009, 02:14 AM
bagi aku kita tak loss,kerana kita sepatut nya dah sedia maklum kita seharusnya trade dgn sumber lebihan kewangan kita...risk warning.

hilal
05-01-2009, 09:50 AM
aku suka thread ni...!!
dulu mula2 main, aku loss sebab tak tau mase biler nak entry, mase biler nak TP...
biler dah tau mase biler nak entry ngan TP, aku jadi tamak plak....

so lepas aku kawal2 dua2 tu, kire so far ok lah...
dah jarang berpeluh....

ijakstory
07-01-2009, 12:02 AM
aku tak faham... open 2 trade.. terlupa nal SL, baru seminit
nak betulkan balik/stop order.. tiba2 lost connection.. tunggu2
punya tunggu (4 jam jugaklaa.. broadband stimix problem)

bila connection ok balik.. hah? lost profit -600++.. tidak!
tidakkkkkkk!!!!!... apelaa nasib... :(( berpusing2 aku atas
katil :((:((:((

sampai sekarang bagaikan mimpi ngeri utk aku... #:-S

Cayiema
07-01-2009, 12:09 AM
aku tak faham... open 2 trade.. terlupa nal SL, baru seminit
nak betulkan balik/stop order.. tiba2 lost connection.. tunggu2
punya tunggu (4 jam jugaklaa.. broadband stimix problem)

bila connection ok balik.. hah? lost profit -600++.. tidak!
tidakkkkkkk!!!!!... apelaa nasib... :(( berpusing2 aku atas
katil :((:((:((

sampai sekarang bagaikan mimpi ngeri utk aku... #:-S

wow.. sumenye bukan salah ko.. tapi streamyx.. :(scam

jejantas
07-01-2009, 12:12 AM
chamera versi baru pun dah nak meninggal lagi 1 acc, takziah...


Lahai siannya... saya dah kata EA memang akan loss lambat laun... tapi x berapa nak percaya cakap saya :D. Now saya trade manual ajer...

Harimau_kumbang
07-01-2009, 07:06 AM
Lahai siannya... saya dah kata EA memang akan loss lambat laun... tapi x berapa nak percaya cakap saya :D. Now saya trade manual ajer...

Im follow u masta.. 100% manual trader..

Harimau_kumbang
07-01-2009, 07:10 AM
aku tak faham... open 2 trade.. terlupa nal SL, baru seminit
nak betulkan balik/stop order.. tiba2 lost connection.. tunggu2
punya tunggu (4 jam jugaklaa.. broadband stimix problem)

bila connection ok balik.. hah? lost profit -600++.. tidak!
tidakkkkkkk!!!!!... apelaa nasib... :(( berpusing2 aku atas
katil :((:((:((

sampai sekarang bagaikan mimpi ngeri utk aku... #:-S

Aku pun penah kene masta... MC.. Apepun skg aku kalo post siap2 dah SL ngan TP..

Azrienaldinho
07-01-2009, 01:26 PM
aku plak punca pasal gopohhh sangat.. slalu salah enter.. patut g/u pastu pi enter kat u/j
pastu bukan nak close deal.. ahh x pa la.. mana tau profit.. tapi sebalik nye yg berlaku.. ampehhhhhhhhhh!!!.. x pun tamak dah makan 50 pips pastu rasa cam x ckp.. penyudahnye hilang 100 pips.. arghhh!!!~X(~X(

astagold.UMOFX
07-01-2009, 04:38 PM
Lahai siannya... saya dah kata EA memang akan loss lambat laun... tapi x berapa nak percaya cakap saya :D. Now saya trade manual ajer...

EA loss sebab apa ye?

1. strategy EA tak bagus
2. Broker tak bagus
3. Setting EA tak bagus
4. coding EA tak bagus
5. ???

nitrofx
08-01-2009, 10:02 AM
aku punya masalah, bila aku trade lot kecik, untung sokmo. Bila trade lot besar, rugi sokmo. Tensen.

Apa ubatnya?

astagold.UMOFX
08-01-2009, 10:54 AM
trade la lot kecik, tapi banyak2 post, bole kot :D

kapak
08-01-2009, 11:26 AM
trade la lot kecik, tapi banyak2 post, bole kot :D

yg ni strategi aku setakat ni:D

DanielAriffin
08-01-2009, 11:40 AM
Helllo geng...
hati2 yg nyata keuntugan broker dari kerugian traders... harap2 masuk golongan yg terselamat.. :"> pandai2 curi peluang.. jgn ambil bepeluang.. hehehe

cyberhulk_fx
09-01-2009, 12:43 PM
loss tu biasa dalam forex.....Meningkatkan keuntungan dan mengurangkan kerugian penting dalam trade forex...

fxgator
09-01-2009, 08:21 PM
Aku vote sikap tamak dan emosi tak terkawal. Nampaknya majoriti pun setuju... nampak sgt psikologi tak kuat. Newbies.. take note.








:)
http://www.fxgator.info/blank_v.jpghttp://www.fxgator.info/blank_o.jpg
http://www.fxgator.info/blank_c.jpghttp://www.fxgator.info/blank_m.jpg
http://www.fxgator.info/blank_f.jpghttp://www.fxgator.info/blank_y.jpg
http://www.fxgator.info/blank_p.jpg

darwisy
10-01-2009, 08:06 PM
trade la lot kecik, tapi banyak2 post, bole kot :D

Nak trade lot kecik ok tapi jgn byk sgt nnt jadi masalah nak close nnt. Kalau ade script close all ok tp susah juga yg negatif pun habis di sapu.

fordLASER
10-01-2009, 08:18 PM
aku main lot kecik tp banyak op, uuntung melebihi 12 pips trus close.... trend kena tahu melalui signal + pkai indi...
klau mc menghampiri modal... topup cecepat spy duit yg ada x loss...
jgn cepat nak cut loss.... amacam ok x?

roziex
10-01-2009, 08:22 PM
loss minggu nie atas dasar tekanan perasaan,
tp alhamdulillah dapat dikawal dgn baik

gween
10-01-2009, 08:39 PM
pado pendapat den ler......LOSS disebabkan oleh sikap "tamak" n "emosi" kerana kekurangan "ilmu forex n strategi" disamping "Money Management" yg berterabur .......:D

king_diamond
10-01-2009, 09:36 PM
pado pendapat den ler......LOSS disebabkan oleh sikap "tamak" n "emosi" kerana kekurangan "ilmu forex n strategi" disamping "Money Management" yg berterabur .......:D

barulah saya FAHAMMMMM :)paid:)paid:)paid

onetarmizi
10-01-2009, 10:42 PM
aku main lot kecik tp banyak op, uuntung melebihi 12 pips trus close.... trend kena tahu melalui signal + pkai indi...
klau mc menghampiri modal... topup cecepat spy duit yg ada x loss...
jgn cepat nak cut loss.... amacam ok x?

Cut loss memang perlu bro dlm situasi tertentu dan jgn sekali biarkan position loss semakin parah.

'Successful trader takkan teragak2 utk cut loss sekiranya dia perlu keluar dari market manakala loser trader akn terus membiarkan loss positionnya semakin nazak dan sgt takut utk cut loss:D'

fising
10-01-2009, 11:02 PM
bagi aku bile time aku dalam keadaan loss..aku rase sangat gembira kerana bila price aku kene SL...aku nampak market punye direction paling mudah untuk aku tawan...dari aku tertunggu atau hold price dalam keadaan - floating...

ejoybaik
11-01-2009, 12:00 AM
aku rasa sebab apa kite loss ialah sebab takde SL
kalo ada SL kite lost sket ajer...
tapi kalo kite tak da SL kite akan total lost

l3800
11-01-2009, 01:26 AM
sbb aku lost..sbb SL..SL hunt.. bull@bear trap..mende2 camtu aaa..
nape SL.. sbb market tak bergerak seperti yg dijangkakan..
aka nature of business aaa.. stended aa loss..part of business..SL je pon..jgn MC suda..

exit trade tapi trend still tak abih agi..
tu kire loss gak aa cume tak negatif aa..("oh bestnye klw tak exit lg" moment)
loss gak kan.. :lol:

--added later---
reason: "mmg da expect loss klw tak profit"
kan sng hati skit klw open trade..

a quote from a trader named "larry pesavento"
"be responsible of every loses u made"
satu agi tak igt lak sape
"take care of the loses and let the winning take care of themselves"
tapi klw dah loss nk wat camna kan.. lahyam je..

roziex
11-01-2009, 02:23 AM
Cut loss memang perlu bro dlm situasi tertentu dan jgn sekali biarkan position loss semakin parah.

'Successful trader takkan teragak2 utk cut loss sekiranya dia perlu keluar dari market manakala loser trader akn terus membiarkan loss positionnya semakin nazak dan sgt takut utk cut loss:D'

terima kasih, ayat semangat nie:)

onetarmizi
11-01-2009, 06:33 PM
a quote from a trader named "larry pesavento"
"be responsible of every loses u made"
satu agi tak igt lak sape
"take care of the loses and let the winning take care of themselves"
tapi klw dah loss nk wat camna kan.. lahyam je..

Betul tu loser trader memang teragak2 dan takut utk cut loss sehingga accountnya blow out. Mereka tdk respect market dan berharap market bergerak memihak kpd mereka kembali.

Bila teragak2 & takut cut loss mereka cuba lari dpd responsibility yg patut mereka ambil pd loss position. AKibatnya mereka terus tangguh dan tangguh utk close loss position. Sikap macam nilah yg membuatkan ramai trader loss.:(

Cuba kita praktikkan ayat dibawah ni
-Learn to take a loss
-Go with the market flow
-The trend is your friend
-Cut your loses and let your profits run:)

fising
11-01-2009, 08:14 PM
Betul tu loser trader memang teragak2 dan takut utk cut loss sehingga accountnya blow out. Mereka tdk respect market dan berharap market bergerak memihak kpd mereka kembali.

Bila teragak2 & takut cut loss mereka cuba lari dpd responsibility yg patut mereka ambil pd loss position. AKibatnya mereka terus tangguh dan tangguh utk close loss position. Sikap macam nilah yg membuatkan ramai trader loss.:(

Cuba kita praktikkan ayat dibawah ni
-Learn to take a loss
-Go with the market flow
-The trend is your friend
-Cut your loses and let your profits run:)

Nice Explain bro...:)cgrock

arecent
11-01-2009, 08:17 PM
Nice Explain bro...:)cgrock

nice screenshot bro

fising
11-01-2009, 08:19 PM
nice screenshot bro

Err...nie perli nie:((:(( taubat tak nak letak lagi:((:((:((

roziex
11-01-2009, 08:26 PM
Betul tu loser trader memang teragak2 dan takut utk cut loss sehingga accountnya blow out. Mereka tdk respect market dan berharap market bergerak memihak kpd mereka kembali.

Bila teragak2 & takut cut loss mereka cuba lari dpd responsibility yg patut mereka ambil pd loss position. AKibatnya mereka terus tangguh dan tangguh utk close loss position. Sikap macam nilah yg membuatkan ramai trader loss.:(

Cuba kita praktikkan ayat dibawah ni
-Learn to take a loss
-Go with the market flow
-The trend is your friend
-Cut your loses and let your profits run:)

nie la teman terkena nie,
nak tak nak kene cut loss usd105:((
nasib baik dpt kawal emosi dengan baik:)paid

Cayiema
11-01-2009, 08:33 PM
sebab kebanyakan trader lack of knowledge.. :(

roziex
11-01-2009, 08:43 PM
sebab kebanyakan trader lack of knowledge.. :(

termasuk la sya:))

bumantara
11-01-2009, 08:48 PM
loss sbb tkde rezki

Cayiema
11-01-2009, 08:48 PM
termasuk la sya:))

saya pun.. :"> :">

roziex
11-01-2009, 09:12 PM
loss sbb tkde rezki

teruskan usaha dan blaja lg dan lg

arecent
11-01-2009, 09:23 PM
Err...nie perli nie:((:(( taubat tak nak letak lagi:((:((:((

ish...letak lagi la boss,,,nak wa semangt ni boss..

ko penah wat experiment trade untuk lost///tngk aper jadi..:):)

fising
11-01-2009, 09:57 PM
ish...letak lagi la boss,,,nak wa semangt ni boss..

ko penah wat experiment trade untuk lost///tngk aper jadi..:):)

Err..mcm mana ko tau bro aku penah wat experiment trade utk lost nie:D:D:D ...

cikepong
11-01-2009, 10:00 PM
ku loss sebab selalu requote banyak kali...

sangkut-sangkut...baik-baik nak close profit lepas tu jadi rugi bila dah close.ku trade xde stop loss.

lagi satu sebab tertido depan pc.~X(

l3800
11-01-2009, 11:03 PM
klw asek requote tuka je IP..takpun broker takpun pakai pending order.. sng cerita..

loss sbb tkde rezki
tu yg org slalu sebut part of trading...klw dah takdak tu takdak la..chill~~
takyah nk tunggu nasib moga2 dari negative jadi positif.. takkan nk tunggu sampai cth loss 40 jadi 200..40 da perit apatah lagi 200 kan..
cut it short.. anggap ja takdak rezeki.. len hari ada lagi..

papehal pun klw stakat loss streak 7,8 kali tu stended aa kot..
MM jaga suda.. ntah bagi aku loss tu cam susah nk avoid je..pasti ada..
http://img155.imageshack.us/img155/3926/tradelossxe1.th.jpg (http://img155.imageshack.us/my.php?image=tradelossxe1.jpg)
p/s: demo acc je ni.. tayah tanye camne buat ye..

onetarmizi
26-01-2009, 11:38 AM
ku loss sebab selalu requote banyak kali...

sangkut-sangkut...baik-baik nak close profit lepas tu jadi rugi bila dah close.ku trade xde stop loss.

lagi satu sebab tertido depan pc.~X(


Utk mengelak masalah ni biasanya sy akn tunggu jika dh 21pips atau lebih profit sy akn BE atau stop loss di +1. Salah satu cara setkan siap2 TS 20pips.

bdk nakal
28-01-2009, 10:12 AM
sya rugi sbb sya xuntung .... klau sya untung msti sya xrugi ....

hehehehehhe.....

hayabusat
29-01-2009, 05:02 AM
Sikap tamak dan emosi tidak terkawal adalah terbitan dari kurangnya ilmu yang menjurus kepada ketidak disiplinan didalam trading lantaran manjerumus kedalam kancah "money managment dan Stop loss yang salah" lalu manjadikan "berurusniaga tak bertujuan" dan akhirnya belakulah "kenapa kita loss".

darwisy
30-01-2009, 10:38 AM
Ok sepanjang kita dok bercakap SEBAB loss, mari kita membincangkan pula bagaimana utk MENGATASINYA.

Memang adat dlm berforex kita tak boleh lari daripada loss tetapi kita sebenarnya boleh MENGAWALNYA supaya loss kita kurang berbanding profit.

Jadi bagaimana caranya anda MENGURANGKAN loss ini, apakah petua anda?:)

Bagi saya utk kurangkan loss kita perlu tahu masa bila utk keluar dari market sekiranya edge/entry kita xmenjadi. Kita patut terima apa sahaja yg terjadi pd market. Kita jgn sesekali MENGHARAP market akn berpihak pd kita. Kita perlu ada satu mindset dlm market "anything can happen" dan setiap pergerakannya adalah unik.

Kenapa saya katakan "unik", kerana kita tak tahu apa yg berlaku next. Kalau kita tahu apa berlaku next ia bukan unik lagi dan semua trader akn sentiasa profit. Kita tak tahu apa yg difikirkan oleh trader2 lain. Mereka mempunyai pendapat masing2 dlm menganalisis market. Kdg2 kita fikir market sudah cukup tinggi dan kita expect market akn jatuh tapi ada pula yg berfikir market akn terus buat new high that why pergerakan market adalah unik.

Bila kita menyedari hakikat ini, kita takkan teragak2 utk cut loss bila kita tahu market tak berpihak pd kita dan kita perlu keluar immediately. Loser akn terus hold loss positionnya dan BERHARAP market memihak kpdnya nnt. Kalau market tdk memenuhi HARAPANNYA camne? Sbbtu ramai yg kena margin call sbb takut utk cut loss walaupun dia tahu trend dh ternyata melawan positionnya.

Kalau anda terus BERHARAP dlm forex sampai bila pun anda takkan berjaya. Kita mesti bertindak apa yg market sedang offer pd kita. Jika kita tak cut loss kita sebenarnya menutup peluang lain dan terus BERHARAP market memihak pd kita. Kalau position kita salah jgn teragak2 utk cut loss biar rugi sedikit jgn sampai acc. blow.

Sebenarnya pengalaman ini pernah terjadi pd saya, kerana tangguh cut loss position negatif saya menjadi semakin parah sehingga satu tahap MC. So kita perlu identify masa bila our edge is not warking and we must out from the market. Bila kita lebih fleksibel dgn expectation, kita tdk menutup peluang lain yg di offer market. Saya tahu disebabkan position negatif kita walaupun kita nmpk peluang lain kita takkan ambil disebabkan emosi dan fikiran kita menutupnya kerana kita BERHARAP market akn memihak pd kita.

mahir79
30-01-2009, 11:02 AM
aku dulu loss pasal aku ******* duk fikir aku ingat market ini boleh
di analisa, boleh dibaca pakai indi, boleh dilukis trendline, boleh memacam lagi la..
mengarut je semua tu...

market forex ini macam orang mabuk jalan kaki waktu malam..
gamble aja...

hanzahar
30-01-2009, 02:19 PM
aku dulu loss pasal aku ******* duk fikir aku ingat market ini boleh
di analisa, boleh dibaca pakai indi, boleh dilukis trendline, boleh memacam lagi la..
mengarut je semua tu...

market forex ini macam orang mabuk jalan kaki waktu malam..
gamble aja...

tak setuju... [-(

sedangkan nk main casino,roulette,poker tu pon ada strategy utk menang...

nizamac79
30-01-2009, 02:24 PM
tak setuju... [-(

sedangkan nk main casino,roulette,poker tu pon ada strategy utk menang...

hihihihih kalau macam org mabuk baik takyah trade kan :))

abc123
30-01-2009, 02:44 PM
Ok sepanjang kita dok bercakap SEBAB loss, mari kita membincangkan pula bagaimana utk MENGATASINYA.

Memang adat dlm berforex kita tak boleh lari daripada loss tetapi kita sebenarnya boleh MENGAWALNYA supaya loss kita kurang berbanding profit.

Jadi bagaimana caranya anda MENGURANGKAN loss ini, apakah petua anda?:)

Bagi saya utk kurangkan loss kita perlu tahu masa bila utk keluar dari market sekiranya edge/entry kita xmenjadi. Kita patut terima apa sahaja yg terjadi pd market. Kita jgn sesekali MENGHARAP market akn berpihak pd kita. Kita perlu ada satu mindset dlm market "anything can happen" dan setiap pergerakannya adalah unik.

Kenapa saya katakan "unik", kerana kita tak tahu apa yg berlaku next. Kalau kita tahu apa berlaku next ia bukan unik lagi dan semua trader akn sentiasa profit. Kita tak tahu apa yg difikirkan oleh trader2 lain. Mereka mempunyai pendapat masing2 dlm menganalisis market. Kdg2 kita fikir market sudah cukup tinggi dan kita expect market akn jatuh tapi ada pula yg berfikir market akn terus buat new high that why pergerakan market adalah unik.

Bila kita menyedari hakikat ini, kita takkan teragak2 utk cut loss bila kita tahu market tak berpihak pd kita dan kita perlu keluar immediately. Loser akn terus hold loss positionnya dan BERHARAP market memihak kpdnya nnt. Kalau market tdk memenuhi HARAPANNYA camne? Sbbtu ramai yg kena margin call sbb takut utk cut loss walaupun dia tahu trend dh ternyata melawan positionnya.

Kalau anda terus BERHARAP dlm forex sampai bila pun anda takkan berjaya. Kita mesti bertindak apa yg market sedang offer pd kita. Jika kita tak cut loss kita sebenarnya menutup peluang lain dan terus BERHARAP market memihak pd kita. Kalau position kita salah jgn teragak2 utk cut loss biar rugi sedikit jgn sampai acc. blow.

Sebenarnya pengalaman ini pernah terjadi pd saya, kerana tangguh cut loss position negatif saya menjadi semakin parah sehingga satu tahap MC. So kita perlu identify masa bila our edge is not warking and we must out from the market. Bila kita lebih fleksibel dgn expectation, kita tdk menutup peluang lain yg di offer market. Saya tahu disebabkan position negatif kita walaupun kita nmpk peluang lain kita takkan ambil disebabkan emosi dan fikiran kita menutupnya kerana kita BERHARAP market akn memihak pd kita.

terima kasih bro..
sgt berguna sbg panduan dan peringtan utk trader mcm saya nie...
sbb sy jg pernah mengalaminya.. #:-S#:-S

amaar
30-01-2009, 02:49 PM
Ok sepanjang kita dok bercakap SEBAB loss, mari kita membincangkan pula bagaimana utk MENGATASINYA.

Memang adat dlm berforex kita tak boleh lari daripada loss tetapi kita sebenarnya boleh MENGAWALNYA supaya loss kita kurang berbanding profit.

Jadi bagaimana caranya anda MENGURANGKAN loss ini, apakah petua anda?:)

Bagi saya utk kurangkan loss kita perlu tahu masa bila utk keluar dari market sekiranya edge/entry kita xmenjadi. Kita patut terima apa sahaja yg terjadi pd market. Kita jgn sesekali MENGHARAP market akn berpihak pd kita. Kita perlu ada satu mindset dlm market "anything can happen" dan setiap pergerakannya adalah unik.

Kenapa saya katakan "unik", kerana kita tak tahu apa yg berlaku next. Kalau kita tahu apa berlaku next ia bukan unik lagi dan semua trader akn sentiasa profit. Kita tak tahu apa yg difikirkan oleh trader2 lain. Mereka mempunyai pendapat masing2 dlm menganalisis market. Kdg2 kita fikir market sudah cukup tinggi dan kita expect market akn jatuh tapi ada pula yg berfikir market akn terus buat new high that why pergerakan market adalah unik.

Bila kita menyedari hakikat ini, kita takkan teragak2 utk cut loss bila kita tahu market tak berpihak pd kita dan kita perlu keluar immediately. Loser akn terus hold loss positionnya dan BERHARAP market memihak kpdnya nnt. Kalau market tdk memenuhi HARAPANNYA camne? Sbbtu ramai yg kena margin call sbb takut utk cut loss walaupun dia tahu trend dh ternyata melawan positionnya.

Kalau anda terus BERHARAP dlm forex sampai bila pun anda takkan berjaya. Kita mesti bertindak apa yg market sedang offer pd kita. Jika kita tak cut loss kita sebenarnya menutup peluang lain dan terus BERHARAP market memihak pd kita. Kalau position kita salah jgn teragak2 utk cut loss biar rugi sedikit jgn sampai acc. blow.

Sebenarnya pengalaman ini pernah terjadi pd saya, kerana tangguh cut loss position negatif saya menjadi semakin parah sehingga satu tahap MC. So kita perlu identify masa bila our edge is not warking and we must out from the market. Bila kita lebih fleksibel dgn expectation, kita tdk menutup peluang lain yg di offer market. Saya tahu disebabkan position negatif kita walaupun kita nmpk peluang lain kita takkan ambil disebabkan emosi dan fikiran kita menutupnya kerana kita BERHARAP market akn memihak pd kita.

satu info yang bagus.... TQ

jejantas
01-02-2009, 06:52 AM
Ini pengalaman saya selama trade forex.... cut loss, stop loss semua dah pakai....


Kalo market against saya.. saya akan hedging... dan hedging nih byk teknik...

1. Heding cara 2 + 1
2. Hedging cara Stop Profit
3. Hedging cara positif post

Kelebihan hedging

1. Kita masih belum benar2 loss hanya ada float -ve
2. Kemungkinan kita boleh untung SELL and BUY sekali gus.
3. Margin akan terjamin... MC memang sukar berlaku.

hanzahar
01-02-2009, 11:49 AM
tapi penat kene monitor :p

Ini pengalaman saya selama trade forex.... cut loss, stop loss semua dah pakai....


Kalo market against saya.. saya akan hedging... dan hedging nih byk teknik...

1. Heding cara 2 + 1
2. Hedging cara Stop Profit
3. Hedging cara positif post

Kelebihan hedging

1. Kita masih belum benar2 loss hanya ada float -ve
2. Kemungkinan kita boleh untung SELL and BUY sekali gus.
3. Margin akan terjamin... MC memang sukar berlaku.

astagold.UMOFX
01-02-2009, 12:06 PM
Ini pengalaman saya selama trade forex.... cut loss, stop loss semua dah pakai....


Kalo market against saya.. saya akan hedging... dan hedging nih byk teknik...

1. Heding cara 2 + 1
2. Hedging cara Stop Profit
3. Hedging cara positif post

Kelebihan hedging

1. Kita masih belum benar2 loss hanya ada float -ve
2. Kemungkinan kita boleh untung SELL and BUY sekali gus.
3. Margin akan terjamin... MC memang sukar berlaku.

ye, dan untuk ini lebih mudah kalau gunakan robot daripada manual, tak perlu monitor sangat pun :D

darwisy
01-02-2009, 12:11 PM
Ini pengalaman saya selama trade forex.... cut loss, stop loss semua dah pakai....


Kalo market against saya.. saya akan hedging... dan hedging nih byk teknik...

1. Heding cara 2 + 1
2. Hedging cara Stop Profit
3. Hedging cara positif post

Kelebihan hedging

1. Kita masih belum benar2 loss hanya ada float -ve
2. Kemungkinan kita boleh untung SELL and BUY sekali gus.
3. Margin akan terjamin... MC memang sukar berlaku.

Hedging mmg salah satu cara nk elakkan loss atau MC tapi masa bila nk keluar dr hedging tu akn menjadi masalah pd trader sbb market adalah unik.

Kita hanya boleh expect market akn reverse dan masa sesuai utk close salah satu position hedging, tp perlu diingat tak semestinya our expectation kita betul. Kalau market terus trending jadi kita terpaksa hedging lagi dan gap atr position menjadi lebih besar.