PDA

View Full Version : Sukarelawan Polis Diraja Malaysia


jomie
26-11-2008, 09:09 AM
Aku fikir2 nak join SPDRM ni...baju uniform pun dapat..tapi aku nak tanye pendapat korang..manala tau ade kawan2,sedare2 korang ade yang dah join SPDRM ni...berbaloi join ke tak berbaloi nih???...kuang kuang kuang:-?

sleepsheep
26-11-2008, 09:14 AM
Aku fikir2 nak join SPDRM ni...baju uniform pun dapat..tapi aku nak tanye pendapat korang..manala tau ade kawan2,sedare2 korang ade yang dah join SPDRM ni...berbaloi join ke tak berbaloi nih???...kuang kuang kuang:-?

spdrm?? emm, sedara n abg member aku ada masuk..memalam keje wat roadblock, gi round2 kawasan..senang cite wat kerja polis laa..part hulur² tuh aku taktau la kena praktik skali ke takk..hahahaha...:))

asal tak mohon jadi askar wataniah jerr..lagik best per.kawen nnti dpt pakai baju askar warna putih tuh..:D

jomie
26-11-2008, 09:35 AM
spdrm?? emm, sedara n abg member aku ada masuk..memalam keje wat roadblock, gi round2 kawasan..senang cite wat kerja polis laa..part hulur² tuh aku taktau la kena praktik skali ke takk..hahahaha...:))

asal tak mohon jadi askar wataniah jerr..lagik best per.kawen nnti dpt pakai baju askar warna putih tuh..:D

askar wataniah ganggu waktu keje la...

alonso
26-11-2008, 09:35 AM
camne dgn elaun,gaji utk spdrm ni???

Kurma
26-11-2008, 09:37 AM
spdrm?? emm, sedara n abg member aku ada masuk..memalam keje wat roadblock, gi round2 kawasan..senang cite wat kerja polis laa..part hulur² tuh aku taktau la kena praktik skali ke takk..hahahaha...:))

asal tak mohon jadi askar wataniah jerr..lagik best per.kawen nnti dpt pakai baju askar warna putih tuh..:D

Baju No 1 tur kan:">:">:">baju istiadat...kena ada "size"

Biggie
26-11-2008, 09:38 AM
camne dgn elaun,gaji utk spdrm ni???

tol gak tu...ade sesape taw...

zerodecibal
26-11-2008, 09:40 AM
ohh baju no 1 tu cantik ooo..... ada sapa2 budak Pelapes or Rotu kat sini???

zerodecibal
26-11-2008, 09:41 AM
mata rabun leh apply ke tak sukarelawan tu?

jomie
26-11-2008, 10:14 AM
Elaun rm4 sejam untuk anggota...sambil2 dapat elaun, sambil2 merasa jadi polis...Kuasa ditangan anda...tapi kalu kene tembak, sendiri tanggung...ada beran?....jom join aku..

astalavista6048
26-11-2008, 10:17 AM
spdrm?? emm, sedara n abg member aku ada masuk..memalam keje wat roadblock, gi round2 kawasan..senang cite wat kerja polis laa..part hulur² tuh aku taktau la kena praktik skali ke takk..hahahaha...:))

asal tak mohon jadi askar wataniah jerr..lagik best per.kawen nnti dpt pakai baju askar warna putih tuh..:D
ko askar wataniah ker...:D

alonso
26-11-2008, 10:48 AM
Elaun rm4 sejam untuk anggota...sambil2 dapat elaun, sambil2 merasa jadi polis...Kuasa ditangan anda...tapi kalu kene tembak, sendiri tanggung...ada beran?....jom join aku..

keje bape jam sehari???
rm4 je???
takde kenaikan ke???
mcm skit je,keje da la berisiko:-?

Lynn_81
26-11-2008, 10:55 AM
Aku fikir2 nak join SPDRM ni...baju uniform pun dapat..tapi aku nak tanye pendapat korang..manala tau ade kawan2,sedare2 korang ade yang dah join SPDRM ni...berbaloi join ke tak berbaloi nih???...kuang kuang kuang:-?

ader gak sedare yg ikut SPDRM nie..dier ckp best gak...tp x tauler aper yg best..hehehe..tp dier ader ckp gak..dier dpt allawonce, kalau askar wataniah..korang tanya ler kat jeb..

sleepsheep
26-11-2008, 11:25 AM
askar wataniah ganggu waktu keje la...

ganggu waktu kerja?? emm,aku tgk member aku rilek jer..keje mcm biase..cuma ko kena gi training 3bln jerk dlu..pastuh takde dahh..:D

ko askar wataniah ker...

bukan aku..member aku..

ohh baju no 1 tu cantik ooo..... ada sapa2 budak Pelapes or Rotu kat sini???

mmg cantik bro..mcm istiadat askar betul..siap lalu bawah pedang lagi tuhh...:D

badrush
26-11-2008, 11:33 AM
cam best jerk...

jadi SB tak leh ke??

part time gak..

akay
26-11-2008, 11:35 AM
Elaun rm4 sejam untuk anggota...sambil2 dapat elaun, sambil2 merasa jadi polis...Kuasa ditangan anda...tapi kalu kene tembak, sendiri tanggung...ada beran?....jom join aku..

kena langgar ngan mat rempit cam kes kat mana ntah dulu pon bahye gak..

kot2 insurans x cover lak wat roadblok x ikut prosedur :)

SedBen
26-11-2008, 11:35 AM
mmg cantik bro..mcm istiadat askar betul..siap lalu bawah pedang lagi tuhh...:D


Level Pegawai je yang ada istiadat kahwin guna uniform (no.1 dress) lalu bawah pedang tu.

jomie
26-11-2008, 11:36 AM
Elaun dan Insentif

1. Elaun kehadiran Latihan Tempatan
Tuntutan elaun tidak melebihi 48 jam sebulan
Pegawai : RM5.80 sejam
Lain-lain Pangkat : RM4.00 sejam

2. Elaun Bounty ( Saguhati tahunan )
Bertugas lebih 380 jam setahun - RM 520.00
Bertugas 240 ~ 379 jam setahun - RM 390.00
Bertugas 120 ~ 239 jam setahun - RM 260.00
Bertugas kurang 120 jam setahun - TIDAK LAYAK

3. Elaun Pakaian (Pegawai sahaja)
Elaun Pakaian Seragam (sekali sepanjang perkhidmatan) - RM300.00
Elaun Penyelenggaraan Pakaian Seragam (setiap tahun dibayar mulai
tahun kedua Perkhidmatan) - RM 125.00
Elaun Pakaian Istiadat (3 tahun sekali) - RM 1,000.00

4. Kemudahan Lain
Bekalan Pakaian Seragam
Rawatan Perubatan
Compesation-ganjaran & elaun
Kematian semasa bertugas *
Kecacatan semasa bertugas *
Belanja pengkebumian *

* Melalui penyertaan skim insuran berkelompok

sleepsheep
26-11-2008, 11:42 AM
Level Pegawai je yang ada istiadat kahwin guna uniform (no.1 dress) lalu bawah pedang tu.

owhh..yeke..kalo camtu member aku tuh taraf pegawai lahh..:D

jeplo
26-11-2008, 11:46 AM
best mmg best tapi birokrasi tetap ada. Anggota polis pon bukan pandang sangat SPDRM ni. Macam menyebuk je. Takpelah u join u tahulah.

sleepsheep
26-11-2008, 11:50 AM
best mmg best tapi birokrasi tetap ada. Anggota polis pon bukan pandang sangat SPDRM ni. Macam menyebuk je. Takpelah u join u tahulah.

ko cakap baru aku teringat...dlu bkn ada ke thread tok geng² polis ngan askar..cuba tuan tanah ushar² ctu..:D

afahmi
26-11-2008, 12:00 PM
hehe bunyi menarik gak..aku dah lama tak pakai uniform..dulu2 masa skolah ada la pakai uniformpengakap..hehe

eboss
26-11-2008, 12:32 PM
spdrm?? emm, sedara n abg member aku ada masuk..memalam keje wat roadblock, gi round2 kawasan..senang cite wat kerja polis laa..part hulur² tuh aku taktau la kena praktik skali ke takk..hahahaha...:))

asal tak mohon jadi askar wataniah jerr..lagik best per.kawen nnti dpt pakai baju askar warna putih tuh..:D

yang aku tak tahan tang....part hulur² tuh aku taktau la kena praktik skali ke takk..

:eek::eek::eek:

eboss
26-11-2008, 12:35 PM
keje bape jam sehari???
rm4 je???
takde kenaikan ke???
mcm skit je,keje da la berisiko:-?

dah namapun sukarelawan....mesti ler rela lawan...nak gaji tinggi pi kerja KFC ler...makan free...:))

eboss
26-11-2008, 12:36 PM
ader gak sedare yg ikut SPDRM nie..dier ckp best gak...tp x tauler aper yg best..hehehe..tp dier ader ckp gak..dier dpt allawonce, kalau askar wataniah..korang tanya ler kat jeb..

yang best sebab public respek macam polis betui kot...

eboss
26-11-2008, 12:38 PM
cam best jerk...

jadi SB tak leh ke??

part time gak..

nak jasi SB part time ada...pi minta kerja kat supermarket tu...tangkap orang curik barang...:D

wantrader82
26-11-2008, 12:39 PM
jadi rela dan sukarelawan JPA3(JPAM) pun ok gak sejam dapatlah dalam RM5.tugas shift atau ujung minggu jer.tapi kalau SPDRM glamorlah ckit.tapi kalau jadi Rela dapat kenal aweks2 Foreigner yang cun2.yang hampeh pun ada gak.hehe..

eboss
26-11-2008, 12:39 PM
kena langgar ngan mat rempit cam kes kat mana ntah dulu pon bahye gak..

kot2 insurans x cover lak wat roadblok x ikut prosedur :)

rasanya tak cover kot bab-bab kerja berisiko tinggi nie...baisa ler kan insuran kan :(scam nak untung depa saja..

eboss
26-11-2008, 12:43 PM
jadi rela dan sukarelawan JPA3(JPAM) pun ok gak sejam dapatlah dalam RM5.tugas shift atau ujung minggu jer.tapi kalau SPDRM glamorlah ckit.tapi kalau jadi Rela dapat kenal aweks2 Foreigner yang cun2.yang hampeh pun ada gak.hehe..

lp2 kena jaga trafik orang nak pi pasar malam

:eek:

jomie
27-11-2008, 09:02 AM
Jom Join ramai2....

zolympus
27-11-2008, 09:16 AM
yang best sebab public respek macam polis betui kot...
Aku x pasti pasal respek. Tapi kalau aku, deal dengan orang2 kerajaan/badan berkanun/polis/bomba/jpj/ambulans/kastam/RELA memang buat2 ***** pun.

"Yeke ENCIK? Saya x tahulah mcm ni .."
"Yeke kena guna borang ni? Ini lah pertama kali saya ~"
"Betul ke x boleh lalu sini? Ni lah first time saya jejak KL, CIK"

Pengalaman aku lah. Buat2 **** je. Tp dlm hati menyumpah la. Haha.

jomie
27-11-2008, 09:23 AM
Aku x pasti pasal respek. Tapi kalau aku, deal dengan orang2 kerajaan/badan berkanun/polis/bomba/jpj/ambulans/kastam/RELA memang buat2 ***** pun.

"Yeke ENCIK? Saya x tahulah mcm ni .."
"Yeke kena guna borang ni? Ini lah pertama kali saya ~"
"Betul ke x boleh lalu sini? Ni lah first time saya jejak KL, CIK"

Pengalaman aku lah. Buat2 **** je. Tp dlm hati menyumpah la. Haha.



boleh bikin panas hati kalu melayan...:eek::eek::eek:

zasrul1978
27-11-2008, 09:56 AM
join ni dpt pistol sekali tak?

alonso
27-11-2008, 09:57 AM
join ni dpt pistol sekali tak?

ko kene kumpul point byk2 dulu baru dpt beli pistol

mcm game la plk:eek::eek::eek:

jomie
27-11-2008, 10:05 AM
join ni dpt pistol sekali tak?



Training Menembak memang ada..tapi pistol biase je yg dpt, tak dapek la yang MP5 tu...kihkihkih:D

eapui
27-11-2008, 10:20 AM
macam mana nak join ne...:-?:-?:-?

jomie
27-11-2008, 10:31 AM
macam mana nak join ne...:-?:-?:-?


1) Download borang kat laman web ni

www.spdrmselangor.org.my

2) Mempunyai pekerjaan tetap
(Diberi kebenaran oleh Ketua Jabatan beserta surat sokongan)

3) Hantar Borang beserta salinan berkaitan ke alamat
(jika di Selangor)

Komandan,
Sukarelawan Polis DiRaja Malaysia Kontinjen Selangor,
Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor,
40912 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.
(U.P.: Urusetia Pengambilan Rekrut SPDRM)



4) Tarikh tutup pengambilan ialah 31 Disember 2008

jomie
27-11-2008, 11:15 AM
Mai pakat join ramai2...

jomie
04-12-2008, 10:16 AM
Dah nak Raye Haji...Roadblock Roadblock...bile la aku nak tembak menembak ni..

shah_ae
18-12-2008, 11:08 AM
Dah nak Raye Haji...Roadblock Roadblock...bile la aku nak tembak menembak ni..

Klau niat nk masuk SPDRM ni nk buat bende xelok...rontikan la...korang yg buat hal PDRM yg dpt taik...xkire la yg kautim2 ke ape ke...naik motor pakai uniform xpakai helmet...nampak kecik tp mrosakan name PDRM jgk...

jomie
18-12-2008, 11:13 AM
Klau niat nk masuk SPDRM ni nk buat bende xelok...rontikan la...korang yg buat hal PDRM yg dpt taik...xkire la yg kautim2 ke ape ke...naik motor pakai uniform xpakai helmet...nampak kecik tp mrosakan name PDRM jgk...



ehem...ade aku kata pasal nak buat bende tak baik ke?...