PDA

View Full Version : sapa tau..apa beza i-dsi dgn vtect (honda)


ghazaliseman
27-08-2008, 01:33 PM
salam,

ada tak sape2 sini yg tau secara technical apa beza antar enjin i-dsi dgn vtec yg terdapat pd kete honda city.dari segi harga enjin vtec lg mahal....

alonso
27-08-2008, 01:34 PM
vtec utk prestasi enjin..
dsi utk penjimatan yg lebih..
sesuai utk kegunaan bandar..
kalo slalu jalan jauh,
guna vtec lagi sedap..

dek_ang
27-08-2008, 01:35 PM
vtec lagi kuat pada dsi..

alonso
27-08-2008, 01:36 PM
vtec lagi kuat pada dsi..

betol tu...
puas hati kalo pakai vtec ni

tokputih
27-08-2008, 01:37 PM
yang penting minyak jimat baik guna DSI.... bukan kemana pun kalau bawak keta laju2.... ;)

ewan0310
27-08-2008, 03:10 PM
isteri saye pakai honda city vtech engine ni, ermmmm dari segi performance memang vtech engine ni best vtech engine ni kalau tak silap mase beli tu salesman tu cakap full assamble kat japan lagi 1 kereta ni takde antena heheheh pelik gak mase memule dapat kereta ni heheheh, dari segi save minyak memang tak dapat dinafikan kereta ni save minyak:D

ghazaliseman
28-08-2008, 07:56 AM
so,kesimpualn:
vtech - performance
iDsi - fuel saving

... beza harga dekat Rm10K tu.....

adifarulez
28-08-2008, 09:15 AM
So sama la macam Jazzkan? Tapi kebanyakan org mesti kata Jazz and City nie abang beradik.

visi-sufi
04-10-2008, 08:13 AM
aku guna vtech...

ari tu balik kampung wife kat Kelantan selamber jer naik turun bukit... rasa2 nak lenjan sikit atau nak potong que panjang cuma tekan je button '7 Speed Mode'...

puas ati setakat ni dgn vtech...

mojotudam
04-10-2008, 08:26 AM
so,kesimpualn:
vtech - performance
iDsi - fuel saving

... beza harga dekat Rm10K tu.....

kesimpulan yang tepat.

visi-sufi
04-10-2008, 08:50 AM
aku ada terbaca... ada perbezaan gak antara i-vtec dan vtec...

camne tu ek? :-?

nazri proshopbowler
05-10-2008, 12:13 AM
setuju ngan rakan2...vtech - performance, iDSi - economy tapi kira cukup bagus la dalam keadaan minyak skrg....bawak laju2 pun, xkemana gak..abis2 dapat surat saman. heheeh. saya pakai iDSi je....

taikminyak
05-10-2008, 01:09 AM
dua2 bgus ,, hi hi hi...tp...aku taun nie beraYE dgn VTEC, auto pun aku gna , 7 speed mode pun aku gna,,,, fuuh mcm x caye... begaye abies.. VTEC klu panjat bukit fuh 7 speed mud la aku pakai....trkiyal2 triton kejo aku di blakang... hahahaha....

endingman86
05-10-2008, 01:16 AM
aku ada terbaca... ada perbezaan gak antara i-vtec dan vtec...

camne tu ek? :-?

aku pun nak tau beze i-vtec ngan vtec...lagi satu orang selalu sebut vtec besar...vtec kecik...ape lak tue...aku ade magma jer...hehe

z3t_ex
05-10-2008, 02:08 AM
So sama la macam Jazzkan? Tapi kebanyakan org mesti kata Jazz and City nie abang beradik.

bukan mesti adik-beradik dh,
mmg adik beradik pn,
nama jer lain.
strategi bisnes kt mesia,
ubah nama skit,laris ler..:eek::eek:

info i-vtec
http://en.wikipedia.org/wiki/VTEC#i-VTEC
http://asia.vtec.net/article/ivtec/

Rizza
07-10-2008, 11:58 AM
jazz city adik beradik?
kenape?
lainkan
engine same je

izuanM
07-10-2008, 01:34 PM
Kalau nak power, better pakai Vtech. Kalau nak jimat minyak, better pakai Idsi. Tp, Vtech Honda still save minyak. So, tak payah risau sal penggunaan bahan api.

ermanvana
31-10-2008, 04:34 AM
dunworry..vtec bese pon jimat minyak..die banyak gune minyak time vtec 2 open...tgkla ats setting kete 2..ade yg set rpm 3000 da open..ade yg 2200 da open..standardnye ble rpm 5400 baru open..sorryla.aku pon xtao sgt..ni kalau xsalah ak la..klao ade pape slh..tolong btolkn ye..heheh

vel
31-10-2008, 10:10 AM
jazz dgn city yg beza cuma body jer...enjin dan interior design sama je sebijik...cuma rupa bentuk je lain...

hiba86
31-10-2008, 11:35 AM
aku pun nak tau beze i-vtec ngan vtec...lagi satu orang selalu sebut vtec besar...vtec kecik...ape lak tue...aku ade magma jer...hehe

i-dsi = Better Fuel consumption utk city driving
vtec = More power wtapi gak save minyak..

i-VTEC = Engine nie gabung teknologi i-dsi n vtec sekali.. so karang dapat jimat minyak + power..

Lagi satu Enjin City n Jaz nie samer jer.. Cuma Kat Jepun Jazz depa panggil Honda Fit n honda City plak jadi Honda Fit Aria..

Sekian..:D:D

m_noor
31-10-2008, 09:36 PM
aku baca nampak perkataan je yang beza pon,hehehe

vel
04-11-2008, 11:44 AM
sapa ada offer jazz 2nd range 60k?? nk beli...huhu

ermanvana
05-11-2008, 03:58 PM
kt mudah ade...tp bkn vtec la..heheh...

mj12
05-11-2008, 04:05 PM
mmg layanzz enjin vtec nie....

bardzs
05-11-2008, 04:08 PM
sapa ada offer jazz 2nd range 60k?? nk beli...huhu

Ko boleh bukak website ni...www.myjffc.com dalam ni byk kete jazz yg nak dijual...tinggal pilih2...:)

Ramong
05-11-2008, 11:38 PM
iDSI 1 cylinder pakai 2 spark plug...tu yg jimat minyak.
Kalau enjin yg biasa pakai satu cylinder 1 spark plug.
Nak power amik Vtec nak jimat minyak pakai iDsi.

manalaz68
06-11-2008, 12:14 AM
betui cakap ramong...............tepuk dada tanya selera

azmi8888
07-11-2008, 08:36 PM
vtec la syok... lagi syok kalau masuk turbo.. vtec turbo. vtec open at 3500 rpm then boost at 5000 rpm..:D

ForexGirl
07-11-2008, 08:38 PM
Vtec Turbo nyam nyam..
vrooooooooooooooom

moneymaker3000
07-11-2008, 08:41 PM
so..apa plak beza vtec dan i-vtec ?

aminrull
05-08-2011, 03:32 PM
sape ade pakai honda city baru?nk tanya honda city yg baru nih mmg myk kuat ke?pasal sy dh tukar rim17' hikhik

yid
05-08-2011, 03:35 PM
isteri saye pakai honda city vtech engine ni, ermmmm dari segi performance memang vtech engine ni best vtech engine ni kalau tak silap mase beli tu salesman tu cakap full assamble kat japan lagi 1 kereta ni takde antena heheheh pelik gak mase memule dapat kereta ni heheheh, dari segi save minyak memang tak dapat dinafikan kereta ni save minyak:D
sah anda telah ditipu dgn jayanya oleh salesman tersebut.....:D

aminrull
05-08-2011, 03:36 PM
ermmmm hehe

suadrif86
05-08-2011, 04:01 PM
iDSI 1 cylinder pakai 2 spark plug...tu yg jimat minyak.
Kalau enjin yg biasa pakai satu cylinder 1 spark plug.
Nak power amik Vtec nak jimat minyak pakai iDsi.

betul tu..

i-DSI ade 2 spark plug utk 1 piston..fungsinye supaya petrol terbakar dgn lbih efisen..utk fc yg lbih baik..

Vtec plk lbih kurg same ngn DVVT,VVTi,CPS,MIVEC..cume pngeluar je yg beza..tujuannye utk enjin maintain power bile high rev..ape yg brlaku mase high rev (biasenye 5000rpm) intake valve akn bukak lame sket utk udara lbih byk msuk..

ni ape yg aku tau la..:)

mrshah90
05-08-2011, 10:11 PM
betul tu..

i-DSI ade 2 spark plug utk 1 piston..fungsinye supaya petrol terbakar dgn lbih efisen..utk fc yg lbih baik..

Vtec plk lbih kurg same ngn DVVT,VVTi,CPS,MIVEC..cume pngeluar je yg beza..tujuannye utk enjin maintain power bile high rev..ape yg brlaku mase high rev (biasenye 5000rpm) intake valve akn bukak lame sket utk udara lbih byk msuk..

ni ape yg aku tau la..:)

udara+minyak bang.huhu

suadrif86
07-08-2011, 12:08 AM
udara+minyak bang.huhu

aah betol..

sakosx
07-08-2011, 10:37 AM
mcm ypvs la..:eek:

areryp
07-08-2011, 12:58 PM
sape ade pakai honda city baru?nk tanya honda city yg baru nih mmg myk kuat ke?pasal sy dh tukar rim17' hikhik
Dr putraja ke penang xsampai full tank...dr putrajaya ke mersing lbh kurang 3/4 full tank..lupa la nk set km...klo x bleh gk kira brape rm per km..cmner pendapat korg?jimat ke x?

aminrull
11-08-2011, 03:07 PM
ape bezanya i-vtec dengan vtec?sape tau

areryp
11-08-2011, 03:45 PM
ape bezanya i-vtec dengan vtec?sape tau


Dah ada org jawab kt page sebelah...
i-dsi = Better Fuel consumption utk city driving
vtec = More power wtapi gak save minyak..

i-VTEC = Engine nie gabung teknologi i-dsi n vtec sekali.. so karang dapat jimat minyak + power..

Lagi satu Enjin City n Jaz nie samer jer.. Cuma Kat Jepun Jazz depa panggil Honda Fit n honda City plak jadi Honda Fit Aria..

Sekian..:D:D