PDA

View Full Version : siapa tahu lokasi harta karun...mari kita bincangkan.(serius)


Pages : [1] 2 3 4

melangkahkeduniabaru
25-08-2008, 07:05 PM
sapa tahu lokasi harta karun.tak kiralah kat mana2 negara or lautan.meh kita bincangkan.be serius ok.:) :)cgrock :)cgrock

smate
25-08-2008, 07:06 PM
aku x tau, tp nk tau

erDrAg00n
25-08-2008, 07:07 PM
ada satu harta yang aku nak ajak korang cari....harta karun...mesti korang pernah dengar cerita pasal karun kan???

melangkahkeduniabaru
25-08-2008, 07:08 PM
aku x tau, tp nk tau

klau nak tau kita discuss ar kat cini...:)cgrock :)cgrock

edagangnetwork
25-08-2008, 07:10 PM
Cari kat Selat Melaka.... Kan banyak kapal2 tenggelam masa perang dulu... lagi pun... Selat Melaka kan laluan utama kapal sejak dulu lagi...

Tak pun kat bermuda triagle...
Good luck..

xalimx
25-08-2008, 07:11 PM
Cari kat Selat Melaka.... Kan banyak kapal2 tenggelam masa perang dulu... lagi pun... Selat Melaka kan laluan utama kapal sejak dulu lagi...

Tak pun kat bermuda triagle...
Good luck..

bermuda triangle? sure byk..
tp kita lak jadi sebahagian dari sejarah :)cgrock :)cgrock

darkkiller
25-08-2008, 07:12 PM
ada satu harta yang aku nak ajak korang cari....harta karun...mesti korang pernah dengar cerita pasal karun kan???

cerite yg mana satu?

melangkahkeduniabaru
25-08-2008, 07:13 PM
Cari kat Selat Melaka.... Kan banyak kapal2 tenggelam masa perang dulu... lagi pun... Selat Melaka kan laluan utama kapal sejak dulu lagi...

Tak pun kat bermuda triagle...
Good luck..

bermuda triangle aq ngah kaji cikit...klau x de halangan maybe 2015 aku and group akan ke persisiran pantai unk kaji.....:)cgrock :)cgrock .selat melaka...?????ko rasa klau aq dpt hk kerajaan ambik x cikit.

tengkubasri
25-08-2008, 07:14 PM
atlantis camne? mesti byk gak rete karun tu...

melangkahkeduniabaru
25-08-2008, 07:16 PM
atlantis camne? mesti byk gak rete karun tu...

tengah kaji gak.....

hakeem
25-08-2008, 07:16 PM
kat lubuk minyak pun banyak...minyak pun harta, kan? :D

elan
25-08-2008, 07:17 PM
bermuda triangle aq ngah kaji cikit...klau x de halangan maybe 2015 aku and group akan ke persisiran pantai unk kaji.....:)cgrock :)cgrock .selat melaka...?????ko rasa klau aq dpt hk kerajaan ambik x cikit.

kompom le kerajaan ambik... dapat % je dari jumlah harta tersebut.. kalau declare le.. tapi kalau jumpa diam2, semua kita dapat.. ni kira nak jadi treasure hunt le ni yer..

edagangnetwork
25-08-2008, 07:17 PM
bermuda triangle aq ngah kaji cikit...klau x de halangan maybe 2015 aku and group akan ke persisiran pantai unk kaji.....:)cgrock :)cgrock .selat melaka...?????ko rasa klau aq dpt hk kerajaan ambik x cikit.

Kalau jumpa kena serah pada kerajaan...tapi dapat le habuan... tak kan bagi free jer...

Satu lagi ada laluan rahsia antara Kota Farmosa Melaka ke Selat Melaka.. Mana tau org2 Portugis ada sorok peti2 duit emas kat sana..

amira88
25-08-2008, 07:20 PM
wah....

berminat neh...

aku nk join ar kalo ader group carik harta karun neh...

leh tak???

melangkahkeduniabaru
25-08-2008, 07:22 PM
kompom le kerajaan ambik... dapat % je dari jumlah harta tersebut.. kalau declare le.. tapi kalau jumpa diam2, semua kita dapat.. ni kira nak jadi treasure hunt le ni yer..

yap.hehhehehe

melangkahkeduniabaru
25-08-2008, 07:24 PM
wah....

berminat neh...

aku nk join ar kalo ader group carik harta karun neh...

leh tak???

bleh x de masaalah.tp unk 1st mission dalam tahun 2015-2020 setiap orang dlm group mesti ada kepkaran and ada fulus cikit(dlam 2m sorang)....

amira88
25-08-2008, 07:26 PM
bleh x de masaalah.tp unk 1st mission dalam tahun 2015-2020 setiap orang dlm group mesti ada kepkaran and ada fulus cikit(dlam 2m sorang)....

adoi...

aku kepakaran ngorat org ngan tgk jer...

2m ker 2k bro???:-? :-?

tomie
25-08-2008, 07:28 PM
kalo ceq tau...ceq tak kan habaq....:eek::-$:-$:eek:


:"> :">

melangkahkeduniabaru
25-08-2008, 07:29 PM
adoi...

aku kepakaran ngorat org ngan tgk jer...

2m ker 2k bro???:-? :-?

yap 2 juta coz nak beli stuff like sut renang,shark garage,baju x lut kalau shark gigit and many more yg aq x leh cite kat cini...kepakaran like it,doctor,tecnision, dll.....

pokyaz
25-08-2008, 07:31 PM
LOKASI 1
Terengganu.

Dibawah lantai sebuah masjid
dan dibawahnya ada sebuah pangkal
pohon mempelam besar gaban yg telah disimen.
Kedudukan harta 5degree ke kiri matahari tengelam
di bawah akar utama.
Jenis harta ..Wallahualam.
Sumber dari arwah atuk aku..

pokyaz
25-08-2008, 07:35 PM
LOKASI 2

Masih kat Trengganu
Kedudukan di bawah batu hampar besar
puncak bukit chendering 25degree ke kanan
menghadap pulau kapas
Jenis harta..barang perhiasan Jin dsbnya,.
kalu berani ko org pii lah
kalu dapat belanja nasi ayam jer dahla kat aku..

insyaAllah ada 11 lokasi lagi akan saya bgtau

melangkahkeduniabaru
25-08-2008, 07:39 PM
LOKASI 2

Masih kat Trengganu
Kedudukan di bawah batu hampar besar
puncak bukit chendering 25degree ke kanan
menghadap pulau kapas
Jenis harta..barang perhiasan Jin dsbnya,.
kalu berani ko org pii lah
kalu dapat belanja nasi ayam jer dahla kat aku..

insyaAllah ada 11 lokasi lagi akan saya bgtau

mana??:)cgrock :)cgrock

erDrAg00n
25-08-2008, 08:26 PM
cerite yg mana satu?

alah....aku lupa, tapi cerita pasal satu hamba allah yang teramat2 kaya bernama qaroon atau karun... diriwayatkan hartanya sebanyak 40 ekor unta dan anak kunci setiap petinya terlalu banyak...last2 ditelan bumi

amira88
25-08-2008, 08:32 PM
huhuhuhu...

2 juta???

mn aku nk kaut tuh....

wakakaka

erDrAg00n
25-08-2008, 08:35 PM
huhuhuhu...

2 juta???

mn aku nk kaut tuh....

wakakaka

ko x payah risau...harta bapak da ada...pastu ko ni pompuan...tunggu laki datang minang je...

GamezStar
25-08-2008, 08:37 PM
hehhe pompuan mata duitan tu .. kawen je gan dato kompom kau kaya amira

amira88
25-08-2008, 08:37 PM
ko x payah risau...harta bapak da ada...pastu ko ni pompuan...tunggu laki datang minang je...

hadoiyai naga....

aku nih tak byk harta...

meh ko bg skit harta ko kat aku....:D :D :D

amira88
25-08-2008, 08:38 PM
hehhe pompuan mata duitan tu .. kawen je gan dato kompom kau kaya amira

hadoi....

statement bakar jiwa nih....

bukan mata duwetan bro....

nk carik harta karun....

:eek: :eek: :eek: :eek: :eek:

erDrAg00n
25-08-2008, 08:38 PM
hadoiyai naga....

aku nih tak byk harta...

meh ko bg skit harta ko kat aku....:D :D :D

ko nak? ko yang minta...jangan kata aku x amik...nah amik 5 sen

amira88
25-08-2008, 08:40 PM
ko nak? ko yang minta...jangan kata aku x amik...nah amik 5 sen

wakakaka....

lam poket aku ader 20sen...

byk sket dari ko bg...

bak ar...+ ngan duwet ko bg ader 25 sen...

:eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:

Kimie
25-08-2008, 08:42 PM
alah....aku lupa, tapi cerita pasal satu hamba allah yang teramat2 kaya bernama qaroon atau karun... diriwayatkan hartanya sebanyak 40 ekor unta dan anak kunci setiap petinya terlalu banyak...last2 ditelan bumi

bukan hartanya sebanyak 40 ekor unta, kunci2 untuk membawa harta2 dier memerlukan 40 ekor unta untuk bawak kunci2 tersebut..

surfer957
25-08-2008, 08:45 PM
carik kat bermuda triangle jer :D

alluring_angel
25-08-2008, 08:53 PM
LOKASI 1
Terengganu.

Dibawah lantai sebuah masjid
dan dibawahnya ada sebuah pangkal
pohon mempelam besar gaban yg telah disimen.
Kedudukan harta 5degree ke kiri matahari tengelam
di bawah akar utama.
Jenis harta ..Wallahualam.
Sumber dari arwah atuk aku..

ermm...:-? .bro x pi check ker?

surfer957
25-08-2008, 08:56 PM
ermm...:-? .bro x pi check ker?

apa kata semua warga cg turun padang tolong galikan :))

alluring_angel
25-08-2008, 08:56 PM
LOKASI 2

Masih kat Trengganu
Kedudukan di bawah batu hampar besar
puncak bukit chendering 25degree ke kanan
menghadap pulau kapas
Jenis harta..barang perhiasan Jin dsbnya,.
kalu berani ko org pii lah
kalu dapat belanja nasi ayam jer dahla kat aku..

insyaAllah ada 11 lokasi lagi akan saya bgtau

dahsyat bro nih..x pi try2 buat research ke?:-?

alluring_angel
25-08-2008, 08:58 PM
apa kata semua warga cg turun padang tolong galikan :))

nice gak suggestion tu...bnda2 mcm nih mmg buat org interested...tp ade bro tp kata kna ade 2m for prepared about that

ikscentre
25-08-2008, 08:59 PM
x salah ke simpan harta karun..?kang kerajaan marah lk..

melangkahkeduniabaru
25-08-2008, 09:07 PM
x salah ke simpan harta karun..?kang kerajaan marah lk..

dorang x nak p cari kita g ar.....:)cgrock :)cgrock

muamalahdotnet
25-08-2008, 11:19 PM
hmm..aku ada kepakaran buat video n multimedia, so aku bleh buatkan dokumentari ttg harta karun ni, amacam?

MOD jr.
25-08-2008, 11:22 PM
LOKASI 1
Terengganu.

Dibawah lantai sebuah masjid
dan dibawahnya ada sebuah pangkal
pohon mempelam besar gaban yg telah disimen.
Kedudukan harta 5degree ke kiri matahari tengelam
di bawah akar utama.
Jenis harta ..Wallahualam.
Sumber dari arwah atuk aku..

masjid ane

hannuz1010
25-08-2008, 11:23 PM
cuba try kat masai johor..ade emas...

orangterbang
25-08-2008, 11:27 PM
wey, carik kat pulau2 kecil kat sekitar indonesia la. kan tempat persemunyian para al-lanun satu ketika dulu... mesti banyak harta al-qorun

muamalahdotnet
25-08-2008, 11:30 PM
apakata buat satu rancangan realiti untukm mencari bakat2 terpilih yang akan menjalani saringan untuk misi ko tu.

faisal05
25-08-2008, 11:31 PM
harta karun sebenarnyer ade dlm Al-Quran... harta utk zaman yg akan tibe kelak

hilal
25-08-2008, 11:32 PM
apakata buat satu rancangan realiti untukm mencari bakat2 terpilih yang akan menjalani saringan untuk misi ko tu.

yezzzaaa.... apa kepakaran aku ek? aku pun ka join...

hilal
25-08-2008, 11:33 PM
harta karun sebenarnyer ade dlm Al-Quran... harta utk zaman yg akan tibe kelak

alamak mamat ni salah tajuk la... bro, masuk tajuk religious la...

muamalahdotnet
25-08-2008, 11:35 PM
harta karun sebenarnyer ade dlm Al-Quran... harta utk zaman yg akan tibe kelak

yer..betul tu...nak belajar terjemah al-Quran 8 jam? info ada di sini (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=48533)

atlantis
25-08-2008, 11:38 PM
bila dah start sok, update sini..

syok gak baca

fullfilth
25-08-2008, 11:38 PM
ada dgr citer dlm tasik chini byk harta karun, peninggalan zaman dulu2, bukti dah ada cuma usaha nk ke sana tu xde, ilmu pun x cukup.

muamalahdotnet
25-08-2008, 11:41 PM
alamak mamat ni salah tajuk la... bro, masuk tajuk religious la...

aku pelikla.. kenapa bila cerita bab agama jer, mesti nak diasingkan dalam satu ruang khas..bukankah agama tu nasihat? kita boleh saling nasihat menasihati dalam semua kategori forum CG ni, selitkan unsur2 tazkirah.. ke gitu?

blindclownx
25-08-2008, 11:43 PM
msti ader cara nk analisis bende mc mcm nie......
harta karun..adakah mengikut..sejarah...@ keturunan yg kaya..@ peninggalan suatu kumpulan sama ada lanun 2 sebagainyer....mcm ader..
so nk start dari maner????

irsaffy
26-08-2008, 12:32 AM
Perairan negara pusara harta karun

SEJARAH telah membuktikan bahawa perairan Nusantara pernah menjadi laluan perdagangan paling sibuk seawal abad ke-11 lagi dengan kedatangan pedagang-pedagang Arab, Cina dan India yang melakukan urusniaga dengan kerajaan pesisir seperti Sriwijaya, Majapahit dan Mataram.

Pada Abad ke-15, Kesultanan Melayu Melaka yang diasaskan oleh Parameswara muncul sebagai sebuah pusat perdagangan rempah, emas, perak dan tekstil yang terunggul di rantau ini.

Ia bukan hanya dikunjungi oleh pedagang-pedagang Arab, Cina, India dan Nusantara sahaja tetapi juga dari Eropah yang berusaha memonopoli perdagangan rempah dan menyekat penguasaan pedagang-pedagang Islam (Moor).

Fungsi Melaka sebagai pusat perdagangan antarabangsa tersebut sebenarnya tidak dapat dipisahkan daripada kedudukannya di lokasi yang strategik iaitu di tengah-tengah jalan laut yang menghubungkan antara dunia Barat dan Timur.

Kegemilangan Melaka sebagai pusat perdagangan dan pelabuhan antarabangsa mencapai kemuncak pada zaman pemerintahan Sultan Mansor Syah.

Keadaan ini berterusan sehingga zaman kemasukan penjajah Portugis, Belanda, British dan Jepun, di mana semakin banyak kedatangan pedagang membawa pelbagai jenis barang dagangan

Dalam tempoh tersebut juga, banyak kejadian kapal-kapal dagang karam disebabkan pelbagai faktor termasuk dibedil ketika peperangan, dipukul ribut mahupun merempuh terumbu karang.

Kapal-kapal ini karam membawa bersama barang-barang dagangan mereka, sekali gus menjadikan dasar perairan di Nusantara khususnya di Malaysia sehingga kini sebagai ‘pusara’ kepada khazanah-khazanah yang cukup berharga bagi pakar-pakar sejarah dan pemburu-pemburu harta karun.

Sudah banyak penemuan dilakukan terhadap khazanah-khazanah miritim ini sama ada oleh hasil usaha Jabatan Muzium Malaysia mahupun orang perseorangan.

Antara yang tercatat, penemuan pelbagai harta karun seperti meriam gangsa, senapang besi, syiling perak dan sebagainya dari kapal Nassau berhampiran Port Dickson pada 1993. Kapal tersebut dipercayai karam pada 1606.

Selain itu, penemuan khazanah lama dan barangan purba di Sungai Duyong, Melaka, sedikit masa lalu, juga menunjukkan bahawa dasar dan sekitar sungai itu menyimpan pelbagai tinggalan warisan berharga zaman silam.

Antara artifak sejarah yang ditemui oleh para nelayan di situ seperti tembikar, syiling lama, keris, peluru dan meriam lama, patung-patung serta bermacam-macam lagi tinggalan sejarah berusia beratus-ratus tahun dari pelbagai zaman pemerintahan.

Ini mendorong kepada gesaan pakar sejarah agar Perbadanan Muzium Melaka (Perzim) mewartakan kawasan sekitar Sungai Duyong sebagai tempat mencari khazanah atau lubuk harta karun.

Banyak barangan lama lain yang turut ditemui termasuk cerek, mangkuk dan pinggan yang dipercayai berusia lebih 500 tahun termasuk barangan tinggalan sejarah dari zaman Dinasti Ching dan Ming.

Pakar-pakar sejarah tidak menolak kemungkinan kawasan itu merupakan pelabuhan kecil yang sibuk pada zaman Kesultanan Melayu Melaka.

rajautara
26-08-2008, 12:39 AM
aku tak tahu lokasi dia kat mana.. klu tahu dah tentu aku kaya..
tapi...kat mesia nie mungkian takde kot.. abis dah kene bolot ker penjajah.. tinggal piring ngan pisau toreh getah jer..
klu filipina tu mungkin ada kot.. ramai yg tengah cari yamashita gold.. katanya last sekali dia wat lari ker filipinas..

qreemall
26-08-2008, 12:40 AM
erm... macam menarik... tp aku rasa satu tmpt ni kemungkinan besar ade harta karun tuh... gi tasik qarun kt mesir nun... aku rasa je laa... ye la, kan qarun ditelan bumi bersama2 harta2nye...

alluring_angel
26-08-2008, 12:47 AM
aku pelikla.. kenapa bila cerita bab agama jer, mesti nak diasingkan dalam satu ruang khas..bukankah agama tu nasihat? kita boleh saling nasihat menasihati dalam semua kategori forum CG ni, selitkan unsur2 tazkirah.. ke gitu?

btul tu :)cgrock

kuhik
26-08-2008, 12:48 AM
Laut Mati, tempat Qarun dan hartanya tenggelam...

lutttfi
26-08-2008, 12:51 AM
bermuda triangle? sure byk..
tp kita lak jadi sebahagian dari sejarah :)cgrock :)cgrock

kat situ la dajal kuar kan..
kawan ak cakap..

qreemall
26-08-2008, 12:53 AM
Laut Mati, tempat Qarun dan hartanya tenggelam...

eh? aku ingatkn Tasik Qarun tmpt Qarun tenggelam bersama hartanya... sbb kt Mesir mmg ade tasik nama Tasik Qarun... kalo xsilap aku Laut Mati tu tmpt bandar kaum Nabi Lut diterbalikkan bumi...

kuhik
26-08-2008, 12:54 AM
eh? aku ingatkn Tasik Qarun tmpt Qarun tenggelam bersama hartanya... sbb kt Mesir mmg ade tasik nama Tasik Qarun... kalo xsilap aku Laut Mati tu tmpt bandar kaum Nabi Lut diterbalikkan bumi...

eh..silap!!! betul lah...

silap silap..sori bang huhuhuhu

sekali tertukar la huehuheuhe

nijesothebis
26-08-2008, 12:55 AM
Aku tau lokasi harta karun dan secara details dan bersama dengan archeologist yang menjalankan kajian sejarah. Tapi diorang jumpa simbol lama yang di tinggalkan oleh jepun. Sapa minat nak korek harta karun ni aku ajak. Memang banyak kalau ikut simbol tu. Tak habis makan. Cuma sapa yang minat mesti

1. Ada alat ground penetrating radar (gpr)
2. ATAU alat exp5000 yang boleh kesan sehingga 80 kaki kedalaman

sapa ada 2 alat di atas sila PM aku dengan segera. This serious talk dan we are talking something big.. Sapa ada alat ni baru kita cerita bersama dengan bukti gambar dan lokasi..

Adios

qreemall
26-08-2008, 12:56 AM
eh..silap!!! betul lah...

silap silap..sori bang huhuhuhu

sekali tertukar la huehuheuhe

xper... kite belajar dr kesilapan kite... bersama2 menambah dan memperkaya ilmu pengetahuan di dada... :):):)

irama
26-08-2008, 12:58 AM
nak amek bahagian jugak! ada ke harta karun?

rajautara
26-08-2008, 01:00 AM
harta karun mesti ada hantu yg tunggu.. siap arr korang

lutttfi
26-08-2008, 01:01 AM
harta karun mesti ada hantu yg tunggu.. siap arr korang

boleh wat lawak lak..

desire
26-08-2008, 01:03 AM
sapa tahu lokasi harta karun.tak kiralah kat mana2 negara or lautan.meh kita bincangkan.be serius ok.:) :)cgrock :)cgrock

kena tanya pak mengKARUN ... :D

BizClub
26-08-2008, 09:44 AM
duit yg mat komando tanam tu sapa tau...berjuta juga tu..tgh2 hutan

hilal
26-08-2008, 10:05 AM
aku pelikla.. kenapa bila cerita bab agama jer, mesti nak diasingkan dalam satu ruang khas..bukankah agama tu nasihat? kita boleh saling nasihat menasihati dalam semua kategori forum CG ni, selitkan unsur2 tazkirah.. ke gitu?

salam... bukan masalahnye nak mengasing asingkan... tuan umah bercerita pasal harta karun... pasal harta..so, semua tau bro Al Quran tu harta paling cun kat dunia ni...so apa motif die tulis statement camtu..syukur alhamdulillah la kalau ingin mengingatkan... so mintak rajin2 kan lah masuk thread yang sesuai..

melangkahkeduniabaru
26-08-2008, 06:33 PM
tq bebanyak kepada semua yg bg informasi....maybe dlm 3 tahun lg aq akan cari ahli msuk dlm group aq....so apepe pon tunggulah 3 tahun lgi....:)cgrock :)cgrock

ikscentre
26-08-2008, 06:37 PM
dulu masa kecik2 aku suka menyelam kt sg kt kg aku tuh..
selain dr selam memanah ikan.. aku kdg2 terjumpa duit
syiling lama gk.. byk... tp la ni x tau la klu selam
leh jmpe lg ke x syiling2 tuh...

hafis_81
26-08-2008, 06:38 PM
bkn sng nak cari ni..susah wooo..

moneymaker3000
26-08-2008, 06:43 PM
ni info yg aku rasa hampir pasti korang bole gi carik :

Dulu masa aku kecik2, aku gi picnic ngan family kat PD. Aku rasa umur aku dlm 5-6 tahun gitu. Ada la skali tu waktu air surut, kitorang satu family pegi la pulau kat tengah laut tu..bole jalan kaki je sebab air takde. Masa aku jalan tu aku jumpa byk duit syiling, akak aku pun jumpa jugak. Ingat masa tu nak kutip tapi biasa la kan..kecik+**** lagi. Jadi aku tinggal je la kat situ.

pokyaz
26-08-2008, 10:40 PM
ermm...:-? .bro x pi check ker?

wa lemah semangat..:D
takut nampak harta nanti terus gol..:((

pokyaz
26-08-2008, 10:47 PM
LOKASI 3

Pasir Gudang Johor
Kg Pasir Putih Ke Tg Langsat
kedudukan, kena cari tiga tompok pasir putih
(kebanyakan area tu pasir kuning bukit)
seluas 10m setiap satu
harta berada di salah satu tompok
kena bawak scanner modern atau pakar
tapi ada yg jaga..
Jenis harta,, jejari2 emas sebesar kelinking

yg ni kalu ko org dapat kasi la aku sebatang ..utk kenangan...:D

pokyaz
26-08-2008, 10:50 PM
masjid ane

kat bandar..:D

Blade
26-08-2008, 10:55 PM
Betul ke ade.....

GPK1
26-08-2008, 10:57 PM
Dekat rumah aku ni ada engin air terbesar peninggalan org putih, tak ada org nak gali, sapa nak jual besi buruk boleh la..

Blade
26-08-2008, 10:59 PM
Dekat rumah aku ni ada engin air terbesar peninggalan org putih, tak ada org nak gali, sapa nak jual besi buruk boleh la..

Kira harta karun gak tu....Laku ke...jual.....
:D :D :D :D :D

razif1224
26-08-2008, 11:09 PM
erm... aku 2-3 tahun lepas ada kwan yg minat benda2 camni... time tue dia ada team yang kaji benda2 nie.. kaji kat itnet.. kat library..tanya org tua2.. smpai ke jabatan gomen dia pegi...

dah lost contact dah la nie.. xtahu apa citer...
last citer tgk dia gi lepak2 oversea.. siap ngan baju cam national trasure dah aku tgk.. sure ada something tue.. xtau la..ada jumpa bahan skit...

razif1224
26-08-2008, 11:09 PM
Banyak kapal bawa barang dagangan berharga karam akibat langgar batu karang, dibedil dalam perang

JAUH dalam kegelapan dasar laut yang terselindung di beberapa lokasi rahsia di perairan negara ini, tersembunyi beberapa khazanah misteri berusia ratusan tahun tanpa disedari sesiapa.

Selama beratus tahun itu jugalah khazanah berkenaan terpegun melewati masa. Kehadirannya di dasar laut yang asing itu sekadar menjadi mainan dan lokasi kediaman buat ribuan ikan dan hidupan laut.

Sehinggalah kira-kira 30 tahun lalu, dengan penuh persoalan yang membenih pada minda, beberapa penyelidik mula menyelam di dasar lautan perairan negara bagi meneroka lokasi misteri khazanah berkenaan.

Selepas beberapa ketika mencari pada pelbagai tempat di dasar laut, akhirnya penyelidik menemui satu bentuk tinggalan aneh yang terdampar di dasar lautan luas itu.

Selepas diamati dan didekati, akhirnya penyelidik terbabit menyedari bahawa di dasar Laut China Selatan dan Selat Melaka di negara ini, tersimpan banyak warisan kapal karam purba yang turut menenggelamkan bersamanya khazanah ‘harta karun’ yang tidak ternilai harganya.

Pakar Arkeologi yang juga bekas Ketua Pengarah Jabatan Muzium, Datuk Dr Adi Taha, berkata keadaan geografi dan sejarah silam di Tanah Melayu menyebabkan ia memiliki banyak khazanah maritim berupa kapal karam dan harta karun.

“Lokasi tanah air kita yang strategik iaitu terletak di tengah jalan laut yang menghubungkan antara dunia Timur dan Barat menyebabkan ia menjadi lokasi persinggahan pedagang, suatu ketika dulu.

“Keadaan itu juga menyebabkan Melaka menjadi terkenal sebagai satu daripada lokasi perdagangan pada abad ke-15 dan jalan laut sekitar negara kita dipenuhi kapal dagang yang membawa banyak harta atau barang dagangan,” katanya.

Beliau berkata, ada kapal yang membawa barang dagangan berharga itu yang karam di perairan negara akibat pelbagai sebab antaranya melanggar batu karang, dibedil dalam peperangan atau dipukul ribut.

Seterusnya melewati masa sedari zaman penjajahan Portugis, Belanda, British sehinggalah ke Jepun, semakin banyak pula kapal yang membawa pelbagai harta karun, karam di dasar laut itu.

Harta karun yang ditemui dalam kapal karam berkenaan bagaimanapun bukanlah berupa jongkong emas atau permata sebaliknya tembikar, seramik, senjata, wang syiling lama selain pelbagai barang dagangan pada zaman itu.

“Antara usaha terawal dalam kerja mencari kapal karam di dasar laut dilakukan sekitar penghujung 1970-an apabila Kerajaan Terengganu bersama Jabatan Muzium dan dibantu Tentera Laut Diraja Malaysia (TUDM) menemui bangkai kapal karam tentera Jepun berhampiran Chendering.

“Kapal itu karam kerana terkena tembakan peluru berpandu dan tenggelam kira-kira 30 meter di dasar laut. Kerja penyelaman dijalankan dan lakaran bentuk kapal itu berjaya dihasilkan,” katanya.

Beliau berkata, antara penemuan terbesar dalam kerja mencari kapal karam di dasar laut dicatat pada 1980 apabila bangkai kapal dagang ‘Risdam’ ditemui di perairan Mersing, Johor. Kapal dagang milik Syarikat Hindia Timur Belanda (VOC) itu sudah berusia 253 tahun dan ia didapati karam pada 1727.

‘Harta karun’ yang ditemui dalam kapal itu adalah 90 gading gajah, kira-kira 100 jongkong timah dan dua tembikar yang dibuat dari Thailand.

Beliau berkata, sehingga kini, lebih 10 kapal karam sudah ditemui di perairan Malaysia dan selain Jabatan Muzium, usaha mencari kapal itu turut membabitkan pihak swasta dan orang perseorangan termasuk pencari harta karun....

razif1224
26-08-2008, 11:10 PM
Antara kapal karam yang ditemui adalah:

* Kapal ‘Nassau’ milik Belanda ditemui pada kedalaman 27 meter dari paras laut berhampiran Port Dickson. Kapal yang ditemui pada 1993 itu dipercayai karam dalam pertempuran ‘Tanjung Tuan’ antara Belanda dengan Portugis pada 1606. Antara harta karun yang ditemui dalam kapal itu adalah senapang besi, meriam gangsa, kelengkapan pelayaran seperti kompas, 1,000 syiling perak Sepanyol dan bekas minuman.
* Kapal ‘Turiang’ yang dipercayai dari China, tenggelam pada 1370 ditemui pada 1998 di perairan Johor. Ia tenggelam pada kedalaman 42 meter dan seramik yang ditemui dalam kapal itu masih berkeadaan baik.
* Kapal ‘Nanyang’ yang juga dipercayai dari China ditemui pada kedalaman 54 meter dari paras laut, berhampiran perairan Johor. Kira-kira 400 seramik sudah dikeluarkan dari kapal yang tenggelam pada 1380 dan ditemui semula pada 1995 itu.
* Kapal ‘Royal Nanhai’ yang tenggelam pada 1460 ditemui pada 1995 di kedalaman 46 meter dari paras laut, kira-kira 40 batu nautika dari Pantai Timur. Sebanyak 21,000 seramik antaranya buatan Thailand, China dan Vietnam ditemui di dalamnya.
* Kapal ‘Longquan’ yang karam sekitar 1390, ditemui semula pada 1996 pada kedalaman 63 meter dari paras laut dan 23 batu nautika dari pantai Terengganu. Ia membawa seramik dari China dan Thailand.
* Kapal ‘Xuande’ yang karam pada 1540 ditemui pada kedalaman 53 meter dari paras laut dan jaraknya 34 batu nautika dari pantai Pahang. Kapal yang ditemui pada 1996 itu membawa harta karun berupa seramik dari China dan Thailand.
* Kapal ‘Desaru’ yang turut membawa seramik buatan China, ditemui pada kedalaman 20 meter dari paras laut berdekatan Mersing. Kapal yang karam pada 1830 dan dijumpai pada 2001 itu berukuran panjang 30 meter dan tujuh meter lebar.
* * Kapal ‘Singtai’ tenggelam pada 1550 dan ditemui pada 2001 kira-kira 12 batu nautika dari Kelantan. Kapal yang panjangnya 22 meter itu belayar di Laut China Selatan dan ratusan seramik ditemui di dalamnya.
* Kapal ‘Diana’ milik British pula karam pada 1817 di perairan Selat Melaka dan hanya ditemui pada 1993 pada kedalaman 34 meter dari paras laut. Barang seramik dan porselin adalah kargo utama dalam kapal yang mempunyai muatan seberat 11 tan. Antara barangan itu ialah pinggan mangkuk, set teh dan kira-kira 24,000 unit tembikar China daripada jenis biru dan putih.

eastman
26-08-2008, 11:38 PM
Antara kapal karam yang ditemui adalah:

* Kapal ‘Nassau’ milik Belanda ditemui pada kedalaman 27 meter dari paras laut berhampiran Port Dickson. Kapal yang ditemui pada 1993 itu dipercayai karam dalam pertempuran ‘Tanjung Tuan’ antara Belanda dengan Portugis pada 1606. Antara harta karun yang ditemui dalam kapal itu adalah senapang besi, meriam gangsa, kelengkapan pelayaran seperti kompas, 1,000 syiling perak Sepanyol dan bekas minuman.
* Kapal ‘Turiang’ yang dipercayai dari China, tenggelam pada 1370 ditemui pada 1998 di perairan Johor. Ia tenggelam pada kedalaman 42 meter dan seramik yang ditemui dalam kapal itu masih berkeadaan baik.
* Kapal ‘Nanyang’ yang juga dipercayai dari China ditemui pada kedalaman 54 meter dari paras laut, berhampiran perairan Johor. Kira-kira 400 seramik sudah dikeluarkan dari kapal yang tenggelam pada 1380 dan ditemui semula pada 1995 itu.
* Kapal ‘Royal Nanhai’ yang tenggelam pada 1460 ditemui pada 1995 di kedalaman 46 meter dari paras laut, kira-kira 40 batu nautika dari Pantai Timur. Sebanyak 21,000 seramik antaranya buatan Thailand, China dan Vietnam ditemui di dalamnya.
* Kapal ‘Longquan’ yang karam sekitar 1390, ditemui semula pada 1996 pada kedalaman 63 meter dari paras laut dan 23 batu nautika dari pantai Terengganu. Ia membawa seramik dari China dan Thailand.
* Kapal ‘Xuande’ yang karam pada 1540 ditemui pada kedalaman 53 meter dari paras laut dan jaraknya 34 batu nautika dari pantai Pahang. Kapal yang ditemui pada 1996 itu membawa harta karun berupa seramik dari China dan Thailand.
* Kapal ‘Desaru’ yang turut membawa seramik buatan China, ditemui pada kedalaman 20 meter dari paras laut berdekatan Mersing. Kapal yang karam pada 1830 dan dijumpai pada 2001 itu berukuran panjang 30 meter dan tujuh meter lebar.
* * Kapal ‘Singtai’ tenggelam pada 1550 dan ditemui pada 2001 kira-kira 12 batu nautika dari Kelantan. Kapal yang panjangnya 22 meter itu belayar di Laut China Selatan dan ratusan seramik ditemui di dalamnya.
* Kapal ‘Diana’ milik British pula karam pada 1817 di perairan Selat Melaka dan hanya ditemui pada 1993 pada kedalaman 34 meter dari paras laut. Barang seramik dan porselin adalah kargo utama dalam kapal yang mempunyai muatan seberat 11 tan. Antara barangan itu ialah pinggan mangkuk, set teh dan kira-kira 24,000 unit tembikar China daripada jenis biru dan putih.


aku rasa..kn tunggu 50thn lg kot br bleh carik harta karun nie...
kot2 leh cipta transformer yg leh jdk kapal selam...huhuhu:D

adar
26-08-2008, 11:51 PM
ada dgr citer dlm tasik chini byk harta karun, peninggalan zaman dulu2, bukti dah ada cuma usaha nk ke sana tu xde, ilmu pun x cukup.

dlm chini tu ada naga. betul tak tipu. :)

razif1224
26-08-2008, 11:58 PM
Post oleh ID: PROF IR DR SHAMSURI (JB) di topix pada 26 Ogos 2007.. setahun yang lalu....
====


RAHSIA UNTUK MENGAMBILNYA..SETIAP KALI MENYELAM DAN MENGGERUDI HARTA ITU TAK DIJUMPAI..BILA SCAN GUNA PERALATAN DAN JUGA GPS HARTA TU MEMANG TERLALU BANYAK!!!
JIKA ANDA ATAU COMPANY ANDA DAPAT MEMBANTU HINGGA BERJAYA MAKA KAMI AKAN AGIHKAN 30% KEPADA ANDA. KAMI MENGGUNAKAN NAMA SYARIKAT DAN PERJANJIAN GUAMAN..
DIJANGKA HARTA KARUN TERSEBUT NILAINYA PALING KURANG RM 14 BILLION DI PASARAN TERBUKA..

====

komen?

erm.. perlukah aku kembali aktif dalam perkara begini...
penat woo kalau serius...

eastman
27-08-2008, 12:14 AM
Post oleh ID: PROF IR DR SHAMSURI (JB) di topix pada 26 Ogos 2007.. setahun yang lalu....
====


RAHSIA UNTUK MENGAMBILNYA..SETIAP KALI MENYELAM DAN MENGGERUDI HARTA ITU TAK DIJUMPAI..BILA SCAN GUNA PERALATAN DAN JUGA GPS HARTA TU MEMANG TERLALU BANYAK!!!
JIKA ANDA ATAU COMPANY ANDA DAPAT MEMBANTU HINGGA BERJAYA MAKA KAMI AKAN AGIHKAN 30% KEPADA ANDA. KAMI MENGGUNAKAN NAMA SYARIKAT DAN PERJANJIAN GUAMAN..
DIJANGKA HARTA KARUN TERSEBUT NILAINYA PALING KURANG RM 14 BILLION DI PASARAN TERBUKA..

====

komen?

erm.. perlukah aku kembali aktif dalam perkara begini...
penat woo kalau serius...

aku rasa GPS tue penin kot...
mgkn dipengaruhi oleh gelombang magnetik bumi...
kalu dah gali pon xjmpa2 jgk...muskhil2:-?

kokorez
27-08-2008, 12:15 AM
kalo aku tau.. aku takkan bagi tau sini =P

eastman
27-08-2008, 12:25 AM
kalo aku tau.. aku takkan bagi tau sini =P

aku pon...huhuhu...:)paid

alymiey
27-08-2008, 12:37 AM
aku ada program ni ..tapi kena bagi modal dalam RM8,400.tak yah tunggu harta karun. paling penting boleh refund balik duit . Pulangan dia InsyaAllah sampai anak cuci cicit tak abis ..e-mail kat aku jika benar2 serius dan nak tahu program ni ..nazmanazly@gmail.com

melangkahkeduniabaru
27-08-2008, 04:08 PM
aku ada program ni ..tapi kena bagi modal dalam RM8,400.tak yah tunggu harta karun. paling penting boleh refund balik duit . Pulangan dia InsyaAllah sampai anak cuci cicit tak abis ..e-mail kat aku jika benar2 serius dan nak tahu program ni ..nazmanazly@gmail.com

program ape ek.....:)cgrock :)cgrock (saja nak cari untung...leh wat modal beli treasure hunt stuff)

Kelawar
27-08-2008, 04:33 PM
Bukit Melawati Kuala Selangor....kalau berani.

selambeyaya
27-08-2008, 05:48 PM
Post oleh ID: PROF IR DR SHAMSURI (JB) di topix pada 26 Ogos 2007.. setahun yang lalu....
====


RAHSIA UNTUK MENGAMBILNYA..SETIAP KALI MENYELAM DAN MENGGERUDI HARTA ITU TAK DIJUMPAI..BILA SCAN GUNA PERALATAN DAN JUGA GPS HARTA TU MEMANG TERLALU BANYAK!!!
JIKA ANDA ATAU COMPANY ANDA DAPAT MEMBANTU HINGGA BERJAYA MAKA KAMI AKAN AGIHKAN 30% KEPADA ANDA. KAMI MENGGUNAKAN NAMA SYARIKAT DAN PERJANJIAN GUAMAN..
DIJANGKA HARTA KARUN TERSEBUT NILAINYA PALING KURANG RM 14 BILLION DI PASARAN TERBUKA..

====

komen?

erm.. perlukah aku kembali aktif dalam perkara begini...
penat woo kalau serius...


Mungkin harta tu ada makhluk2 halus yang jaga.. mungkin setakat menggunakan teknologi untuk mencari x cukup lagi.. kene campur ilmu batin baru boleh dapat...:-? :-? :-? #:-S

syerina08
27-08-2008, 05:57 PM
:-? :-? aku nak tau gak pasal harte karun ni...bnyak gak la aku dgar crite pasal ni..tp le caye ker???

ARIFFX
01-09-2008, 12:01 AM
harta
harta
harta


ape kate kita cari harta untuk bekalan akhirat plak?

reeez80
01-09-2008, 12:19 AM
kat bermuda triangle memang ada... tapi persoalannya sapa yang berani amik risiko nak ke sana....

Qy_viceVersa
02-09-2008, 01:13 PM
D Mana Ya??

kancil biru
02-09-2008, 04:00 PM
bermuda nie mmg banyak harta sb tu la kawasan yang banyak kapal terhempas...

kalau x aku rasa mgkn kat selat melaka la ... cari dekat dengan area dekat melaka sb kawasan tu ada perang dengan lanun dulu...

zamri3324
02-09-2008, 04:04 PM
aku tahu....kat kebun aku....ada satu gua...
kata nya dulu tempat kominis tapi...ada penunggu ....

rocksoft
02-09-2008, 04:04 PM
yap 2 juta coz nak beli stuff like sut renang,shark garage,baju x lut kalau shark gigit and many more yg aq x leh cite kat cini...kepakaran like it,doctor,tecnision, dll.....

cam skim cepat kaye je ni.. :eek:

epbx
02-09-2008, 04:08 PM
member aku yg keja kt muzium ader bgtau...kaw perairan kita mmg byk...tp x ada org yg ambil kisah...pencuri harta karun pun slalu gak dtg...diaorg pkai alat mcm vacum...sedut dr jauh jer...

epbx
02-09-2008, 04:10 PM
harta karun geng jepun pun diaorang jumpa...
dia sembunyi tp bukit..lindung pkai kayu balak...
tutup dgn tanah...last2 jd mcm lereng bukit ler...
geng cari harta karun kita pun xpert jg....
alat pun canggih

pijoe
02-09-2008, 04:14 PM
tengah kaji gak.....

asyik duk kaji je bila nak jumpa............

cikepong
02-09-2008, 04:15 PM
cuba try kat masai johor..ade emas...

kat area mana bro kawasan masai tu...aku duduk dekat-dekat dengan masai tu...:-?


yang aku tau kat gunung ledang tu banyak giler reta karun...semua yang jaga tu jin-jin nabi Sulaiman...kalau berani pegi ler bertarung ambik reta karun tu...sampai masa nanti jin-jin tu semua akan serahkan reta tu pada seorang manusia tanpa perlu bertarung...


lagi satu kat mersing yang kawasan pantai yang ada emas tu...banyak lagi emas kat situ kat tengah laut tu ketul-ketul besar.Yang kat pantai tu cuma serbuk-serbuk halus je macam pasir.

old_code
02-09-2008, 04:16 PM
Fakta..Mengikut sejarah lama...Malaysia dulu nya dikenali sebagai semenanjung EMAS...

Kerajaan Melayu Lama...Kerajaan Melaka, kerajaan beruas, Inderapura dll...semuanya merupakan sebuah kerajaan yg punyai harta tinggalan...

cth...lembah bujang...byk jugak rete kat situ..tpp dijaga..*(Pengaruh agama zaman dahulu..)

cikepong
02-09-2008, 04:23 PM
LOKASI 3

Pasir Gudang Johor
Kg Pasir Putih Ke Tg Langsat
kedudukan, kena cari tiga tompok pasir putih
(kebanyakan area tu pasir kuning bukit)
seluas 10m setiap satu
harta berada di salah satu tompok
kena bawak scanner modern atau pakar
tapi ada yg jaga..
Jenis harta,, jejari2 emas sebesar kelinking

yg ni kalu ko org dapat kasi la aku sebatang ..utk kenangan...:D



wahh kampung aku tu kg pasir putih...aku main kat paya nampak buaya putih dengan hantu laut...

hilal
02-09-2008, 04:27 PM
kat area mana bro kawasan masai tu...aku duduk dekat-dekat dengan masai tu...:-?


yang aku tau kat gunung ledang tu banyak giler reta karun...semua yang jaga tu jin-jin nabi Sulaiman...kalau berani pegi ler bertarung ambik reta karun tu...sampai masa nanti jin-jin tu semua akan serahkan reta tu pada seorang manusia tanpa perlu bertarung...


kau tau tak tempat ni? kalau tau kite pi..

cikepong
02-09-2008, 04:39 PM
dekat gunung tu je...dulu ada orang dapat alamat..laki bini gi kat atas puncak tu...dapatlah keris dengan pedang naga...emas tu...ada banyak lagi...

Borneo Gold
04-08-2009, 05:18 PM
a'kum. saya ingin menjemput rakan kongsi yang ikhlas untuk membincangkan hal tentang harta karun yang berbentuk emas dan sarang burung di borneo. sila email ke borneogold@hotmail.com

bemiesworld
04-08-2009, 05:21 PM
Kat Dalam Kubur Cina lama kot.. pasal aku dengar dulu.. diaorg tanam sekali ngan harta diaorg.. cuba try test tgk camner .. kalau korang jumpa jgn lupa pm aku... leh join skali.. kekekek

Borneo Gold
04-08-2009, 06:03 PM
saudara pernah berjaya dalam pencarian harta karun ini?

saya sudah berjaya sebanyak 4 kali, mengeluarkan harta karun secara ghaib kepada nyata. susah untuk dipercayai bagi pihak yang tidak faham tentang proses ini. Akibatnya, kawan kita akan menghindari daripada berkawan dengan kita sebab kita di anggap sebagai tidak siuman, dimana pada zaman sains dan teknologi ini, perkara ghaib ini tidak wujud selagi benda itu tidak berlaku di depan mata. Namun intelaktual manusia tidak dapat merentasi dunia ghaib tanpa memahami ilmu ghaib ini.

dehn78
04-08-2009, 06:03 PM
Hi 12daily_pro ,

pm i

bedul
04-08-2009, 08:11 PM
harta karun....:-?:-?

apiz
04-08-2009, 08:12 PM
ade ke nie???

org ckp nak carik harta karun carik kat ujung pelangi..masalahnyer leh jumpe ke ujung pelangi??:-?:-?:-?:)):)):))

kapak
04-08-2009, 09:37 PM
ade ke nie???

org ckp nak carik harta karun carik kat ujung pelangi..masalahnyer leh jumpe ke ujung pelangi??:-?:-?:-?:)):)):))

ko sembor air kt tgh panas pastu tgk la hujung pelangi tu

manalaz68
22-08-2009, 12:02 AM
Di felda taib andak ada harta Karun



Peneroka tu namanya Karrun bin Talib ,semua harta dia dah bagi pada anak sulung dia...kalau nak sikit mintak la kat anak dia ..tu...kebun pisang 0.5 hektar...Kebun Sawit 4.0 hektar ....Tapak Rumah 0.25 Ekar....Cuba la apply kalu anak dia nak bagi

acan
22-08-2009, 12:11 AM
Di felda taib andak ada harta Karun



Peneroka tu namanya Karrun bin Talib ,semua harta dia dah bagi pada anak sulung dia...kalau nak sikit mintak la kat anak dia ..tu...kebun pisang 0.5 hektar...Kebun Sawit 4.0 hektar ....Tapak Rumah 0.25 Ekar....Cuba la apply kalu anak dia nak bagi

ade ke nie???

org ckp nak carik harta karun carik kat ujung pelangi..masalahnyer leh jumpe ke ujung pelangi??:-?:-?:-?:)):)):))

kn tajuk da kate perbincangan serius..
adoyai..
ssh sgt nk paham BM..~X(

theBLOGGERboy
22-08-2009, 12:19 AM
kn tajuk da kate perbincangan serius..
adoyai..
ssh sgt nk paham BM..~X(

wakakakaka ads ka nie??:eek::eek:

abg_boyot
22-08-2009, 12:25 AM
assalammualaikum geng...aku lepas jual 2 ketoi kete s'pore nak bli metal detectors la..nak cari emas kat tempat2 yg strategik..joint tak..?

acan
22-08-2009, 12:35 AM
wakakakaka ads ka nie??:eek::eek:

mane xbengang tgh syok2 bace ade lak wat lawak..






mtal detector ni mhl ke ek..
klu bley blk modal ok gak nk bli..

zamreda
22-08-2009, 12:38 AM
kat teluk sengat dan area2 berdekatan spt kota seluyut...

taufic
22-08-2009, 12:39 AM
assalammualaikum geng...aku lepas jual 2 ketoi kete s'pore nak bli metal detectors la..nak cari emas kat tempat2 yg strategik..joint tak..?

macam best... crita skit bro

theBLOGGERboy
22-08-2009, 12:44 AM
assalammualaikum geng...aku lepas jual 2 ketoi kete s'pore nak bli metal detectors la..nak cari emas kat tempat2 yg strategik..joint tak..?

uik metal detector ade yg murah nyer gak but kualiti mmg x sme la yg mhal nyer...dulu ade gak owang bukak thread psal cri metal detector cuba try balek2 balik kot2 jumpa thread tu..

abg_boyot
22-08-2009, 01:03 AM
diorg dah lame padam thread tu..kite g masuk utan @area tampat yg pd firasatnye ade longokkan mas..klu jumpe emasnye la..klu jumpe remoo kojol meneh..heheee...tepi beb org2 kat us&australia mmg gile carik emas..nak cari harta karun bkn ble sebarang2 dok..kene tempatnye angker mau jumpe maklampir korang nanti..tapi plan nie lepas modal aku cukup la..tengok kat website australia rege siap pos rm3k..gerek tak..?

taufic
22-08-2009, 01:10 AM
diorg dah lame padam thread tu..kite g masuk utan @area tampat yg pd firasatnye ade longokkan mas..klu jumpe emasnye la..klu jumpe remoo kojol meneh..heheee...tepi beb org2 kat us&australia mmg gile carik emas..nak cari harta karun bkn ble sebarang2 dok..kene tempatnye angker mau jumpe maklampir korang nanti..tapi plan nie lepas modal aku cukup la..tengok kat website australia rege siap pos rm3k..gerek tak..?

cemana nk tau tempat tu suspect ada emas? pakai firasat je?

acan
22-08-2009, 01:14 AM
diorg dah lame padam thread tu..kite g masuk utan @area tampat yg pd firasatnye ade longokkan mas..klu jumpe emasnye la..klu jumpe remoo kojol meneh..heheee...tepi beb org2 kat us&australia mmg gile carik emas..nak cari harta karun bkn ble sebarang2 dok..kene tempatnye angker mau jumpe maklampir korang nanti..tapi plan nie lepas modal aku cukup la..tengok kat website australia rege siap pos rm3k..gerek tak..?

xtahan nk gelak bace post ni..:eek::eek:

yg dlm mesia nyer xde ke..?
3k tu skali tax..?

abg_boyot
22-08-2009, 01:19 AM
cemana nk tau tempat tu suspect ada emas? pakai firasat je?

kite setting la dulu metals detectors tu kat frekuensi emas..pastu g test kat kawasan cam airterjun ke(kaw berpasir..)kat area2 paya ke..klu nak share @jadi partner projek nie ape kate korang tlg promo kete s'pore aku.bile laku bleh la aku bli natang detectors tu...dapat sakau 2 unit skali lg gerek..emas beb..kene jumpe nugget mau pengsan..1g=?rm skarang..pengalaman mendulang kat pantai mersing aku dah ade nie..amacam?...bunyi cam tak ble blahkan..?tapi tak mustahil beb..

lelakiselamanya
22-08-2009, 01:21 AM
perigi duit, pintu duit, kunci duit :eek::eek::eek: mana semua benda tuh...da kojol ka semua?

abg_boyot
22-08-2009, 01:22 AM
aku bkan berangan..nak cari mas punye lubuk bkan suke2 ble jumpe beb..nie future projek aku la..terpulang kat korang nak gelak@nak kate aku kan..benda baik bagus kongsi beb.

taufic
22-08-2009, 01:25 AM
kite setting la dulu metals detectors tu kat frekuensi emas..pastu g test kat kawasan cam airterjun ke(kaw berpasir..)kat area2 paya ke..klu nak share @jadi partner projek nie ape kate korang tlg promo kete s'pore aku.bile laku bleh la aku bli natang detectors tu...dapat sakau 2 unit skali lg gerek..emas beb..kene jumpe nugget mau pengsan..1g=?rm skarang..pengalaman mendulang kat pantai mersing aku dah ade nie..amacam?...bunyi cam tak ble blahkan..?tapi tak mustahil beb..

aku minat gak nieh.. dok layan video gold hunting kat youtube semangat trus :D:D

rizzmerr76
22-08-2009, 01:35 AM
ada sorang sahabt aku kat perak...dia beli sndiri gold metal detector...pas subuh dia round tepi pantai..mmg byk dapat syiling lama ngan brg kemas...every week ada buyer dr kl amik syiling lama dari dia.....

kalau nak harta karun bleh riki persisiran pantai pulau sembilan...pulau lanun....menurut cerita ada peninggalan harta raja laut yg dijaga oleh lanun...

acan
22-08-2009, 01:35 AM
aku bkan berangan..nak cari mas punye lubuk bkan suke2 ble jumpe beb..nie future projek aku la..terpulang kat korang nak gelak@nak kate aku kan..benda baik bagus kongsi beb.

aku sokong ko bos..
kwsn2 cmne yg byk ade emas ni ek..

rizzmerr76
22-08-2009, 01:38 AM
aku sokong ko bos..
kwsn2 cmne yg byk ade emas ni ek..

tepi pantai kompom.....:D

abg_boyot
22-08-2009, 01:44 AM
brape hengget die bli detectors tu bro..klu harta lanun aku mintak maaf tak bran..gua nampak mate die je pun...alamak aiii seram nak cite..klu hati kental mmg bleh dapat..klu jiwa kecik silap2 jadik mereng nampak penjaga die...jgn memain aaa..nie serius abg kasi tau..area hutan rompin aku blum abis round..

pH7nature
10-12-2009, 01:37 PM
sapa tahu lokasi harta karun.tak kiralah kat mana2 negara or lautan.meh kita bincangkan.be serius ok.:) :)cgrock :)cgrock
Baru 2 minggu lepas ke lokasi sebagaimana dapat petunjuk. Setelah meninjau ke beberapa lokasi, kami akhirnya menemui tepat sebagaimana petunjuk yang diberikan. Oleh kerana 'guide' yang membawa kami mahu mendapatkan 'laluan' terlebih dahulu dari 'penghuni' di situ maka kami pulang dan terpaksa menunggu untuk mendapatkan tarikh dan masa yang sesuai. Hingga kini, 'guide' kami belum diberikan laluan lagi. Memang sedikit pelik bila 'petunjuk' yang saya dapat terbukti sama sebagaiman dengan lokasi tersebut. bagaimanpun 'petunjuk' tersebut perlu di analisa secara matematik, geographicalnya dsb. Ada sesiapa yang dapat membantu? Komen sangat dihargai....

CL's
10-12-2009, 01:39 PM
TT nie musti terpengaruh dgn citer Deep Blue Sea atau National Treasure nie......:)):))

roBUST
10-12-2009, 02:08 PM
try cara batin tale ke TT

pepsifire
10-12-2009, 02:43 PM
Baru 2 minggu lepas ke lokasi sebagaimana dapat petunjuk. Setelah meninjau ke beberapa lokasi, kami akhirnya menemui tepat sebagaimana petunjuk yang diberikan. Oleh kerana 'guide' yang membawa kami mahu mendapatkan 'laluan' terlebih dahulu dari 'penghuni' di situ maka kami pulang dan terpaksa menunggu untuk mendapatkan tarikh dan masa yang sesuai. Hingga kini, 'guide' kami belum diberikan laluan lagi. Memang sedikit pelik bila 'petunjuk' yang saya dapat terbukti sama sebagaiman dengan lokasi tersebut. bagaimanpun 'petunjuk' tersebut perlu di analisa secara matematik, geographicalnya dsb. Ada sesiapa yang dapat membantu? Komen sangat dihargai....

Kat mane tempatnya tu?
Sape yang bagi guide tu ek? :-?

rizal6167
10-12-2009, 03:32 PM
mcmana dgn emas yg dikatakn disimpan tentera jepun masa menyerang malaysia dulu emas yamashita ada info ke

jaing
10-12-2009, 04:26 PM
karun xmarah ke kat kita kalo kita ambik harta dia?

lamborghini06
10-12-2009, 04:49 PM
gold metal detector kat mana nak beli?

TT
10-12-2009, 05:56 PM
apecite pasal bekas tapak tinggalan tamadun kat hutan pahang dulu tu..senyap je

pepsifire
10-12-2009, 06:30 PM
gold metal detector kat mana nak beli?

kat kedai hardware ade jual kot :)):))

K.E.Y..kuchi
10-12-2009, 09:41 PM
xpnah terfikir plak pasal harta karun ni...

qreemall
10-12-2009, 09:45 PM
lokasi harta maya karin xde lak sape nk gi carik.
:)):)):))

podgie
10-12-2009, 09:52 PM
klo jmp diam2 sudey..kn gomen tahu xpsal2 kn claim hak kerajaan:)):))

Otai T-Shirt
10-12-2009, 10:36 PM
wah best ni..den ado gak dengar kat Bukit Melawati ada 3 batu tegak di penghujung tangga seatus dipercayai pintu gua tempat menyimpan harta kerajaan negeri selangor...

haudli
11-12-2009, 01:35 AM
rahsia alam nie...

iqwan
11-12-2009, 05:50 AM
ko pergi kat pulau2 yang tak pernah orang jumpa sure ade punyer harta karun peninggalan jack sparrow

psycotraderz
11-12-2009, 06:43 AM
jom nyelam kt selat melaka...sape berani? dr zaman melaka byk kapal bwk harta karun karam....sehingga x terkira jumlahnye...
tp byk kt pengairan indon ler....m'sia xtau ler klu nk meh selam ramai2..
tp ada info kata harta tu sume dh abih di kebas dek mamat indon...
yg tinggal skrg cuma besi buruk jer...tu pon diorg kasi naik gak...still ada lg kapal2 lain yg masih tertimbus pasir...kena kuis2 kt dasar laut tuh...huhuhu..mcm2 ada..cuba korg google....

psycotraderz
11-12-2009, 06:58 AM
wah best ni..den ado gak dengar kat Bukit Melawati ada 3 batu tegak di penghujung tangga seatus dipercayai pintu gua tempat menyimpan harta kerajaan negeri selangor...

uihh...danger bro...sejarah bukit jugra ada org nk buka peti besi sultan abdul samad pon leh mati mengejut...pe lagi pintu gua..?
sdgkn ada pihak muzium nk pindahkn meriam pon x terangkat dek kren....fikirkn lah....kedua2 bkt ni da yg jaga...klu xsilap panglima hitam ada makam dia kt jugra...

alisha_qistina
11-12-2009, 09:05 AM
klau aku tau x mau kasi tau org.....

Rizz one
12-12-2009, 06:07 PM
melangkah dunia baru, siapa gurunya

Firma
12-12-2009, 06:09 PM
harta karun:-? mana nak cari ni......

heartnet
12-12-2009, 06:13 PM
ade ke?
nanti jumpe btau la yek ha2

psycotraderz
12-12-2009, 10:23 PM
try 2 ler link ngan mamat2 indon ...diorg nih byk gak yg menyelam cr jongkong2,syiling,batu,seramik dan besi buruk kapal pon diorg ada....
try google forum diorg bersepah yg nk jual...sume nilai juta2 rupiah....
pakar diving pe lg... nyelam ler kt selat melaka...byk lg tuh..

zainalkaya
12-12-2009, 10:29 PM
Kat Penjom, Kuala Lipis, Pahang ada lombong emas, org kata emas-emas tu harta King Solomon.

EZAFI
12-12-2009, 10:31 PM
try 2 ler link ngan mamat2 indon ...diorg nih byk gak yg menyelam cr jongkong2,syiling,batu,seramik dan besi buruk kapal pon diorg ada....
try google forum diorg bersepah yg nk jual...sume nilai juta2 rupiah....
pakar diving pe lg... nyelam ler kt selat melaka...byk lg tuh..

Kat malaysia mane tempat yang banyak kapal karam?
bleh ar cari...:D

akas6754
12-12-2009, 11:05 PM
kat bandar..:D


masjid putih kt mydin pasor tu kew boh?

psycotraderz
13-12-2009, 03:05 AM
Kat malaysia mane tempat yang banyak kapal karam?
bleh ar cari...:D

try ler dive kt selat melaka...xterkira byknye kpl karam bro...
wang emas2....silap2 leh jmp capten jack sparrow....

cikepong
13-12-2009, 03:16 AM
bank negara...

cikepong
13-12-2009, 03:17 AM
kat pantai mersing tu ada lagi tak?

T2T
13-12-2009, 03:31 AM
wow.. good subject la TT..

psycotraderz
13-12-2009, 03:36 AM
kat pantai mersing tu ada lagi tak?

kena bwk kuali tu bro....maybe ada lg saki baki tuh....
dlu aku teringin gak nk gi...tp ada poblem modal plak time tu....

zaimi2
13-12-2009, 04:03 AM
di pulau pangkor ada

tapi ada yang jaga

art_director
13-12-2009, 04:06 AM
aku tau, tapi aku tanak kasik tau

psycotraderz
13-12-2009, 04:17 AM
di pulau pangkor ada

tapi ada yang jaga

kawtim sama yg jaga tuh xleh ker bro...bg ler duit2 kopi..huhuhu...

lampor_2003
13-12-2009, 04:23 AM
kt kg aku pon ader..tp jauh masuk dlm utan nuh..
ader org siap baawak pum air tuk korek tanah lagik..hu3..bapak aku penah gak carik emas kat sana..dapat sikit jela..

psycotraderz
13-12-2009, 04:30 AM
kt kg aku pon ader..tp jauh masuk dlm utan nuh..
ader org siap baawak pum air tuk korek tanah lagik..hu3..bapak aku penah gak carik emas kat sana..dapat sikit jela..

mana kpg tu bro...dlm x dia korek.....?
klu xdpt emas pon xpe janji ada pasir....leh wat duit gak tuh....

lampor_2003
13-12-2009, 04:42 AM
mana kpg tu bro...dlm x dia korek.....?
klu xdpt emas pon xpe janji ada pasir....leh wat duit gak tuh....

kg aku kat kuala rompin pahang..area bukit ibam..try search kt google map..

Rizz one
13-12-2009, 08:25 AM
Kat malaysia mane tempat yang banyak kapal karam?
bleh ar cari...:D

karpal singh & karam singh walia.................:)paid:)paid:)paid:)paid

abdul_ir
13-12-2009, 09:13 AM
menarik tajuk nie...

metal detector eh...
untuk gold boleh dapat dalam rm3K-5K..garret..
ade org yg jual dalam malaysia..tak payah pening2 order dari luar..
spec dia hanya untuk kedalaman 2kaki sahaja...tapi lebih berkesan utk 1 kaki je...

sesape yg nak men gold berkilo2 plak...
ade gak detector ni...
thn lepas ade jumpe dalam mudah...
2nd hand..da guna kat sabah n dapat hasil..
masalahnya..tak boleh tes alat sehingga jumpa harta karun..
maksudnya hanya boleh kesan emas yg tertanam lama..
minimum berat 1kilo..jarak 2km..dalam 200meter..
harga rm20K..ni harga 2nd...
yg baru rm80k

sedikit info yg dpat dari penjual tu...no henpon dia daa hilang..sbb hnset hilang...

abdul_ir
13-12-2009, 09:17 AM
ni ha...
ade lagi kat mudah...
tapi yg tuk jauh tu takde dah kot...

http://www.mudah.my/Exciting-Metal-Detecting---Hobby-4641958.htm

abdul_ir
13-12-2009, 09:18 AM
http://www.d27metaldetectors.com/

abdul_ir
13-12-2009, 09:26 AM
ni long distance..
tapi tak comey macam yg nak jual 2nd dulu...
http://www.mudah.my/Long-Distance-Scanner---Scanmaster-1550S-4322894.htm?ca=14_s

satsepit
13-12-2009, 11:09 AM
bank negara...

musium negara..:))

cdan
13-12-2009, 12:03 PM
ada sesiapa yang dah ada metal detector...
boleh cuba kat tepi pantai sambil bersantai... cuba PD
ada yang tercicir cincin dll secara tak disedari, tertimbus oleh pasir...
layan video ni...
http://www.youtube.com/watch?v=57qz_G6ASo4

psycotraderz
13-12-2009, 11:35 PM
ni ha...
ade lagi kat mudah...
tapi yg tuk jauh tu takde dah kot...

http://www.mudah.my/Exciting-Metal-Detecting---Hobby-4641958.htm

mahal sgt tuh...yg murah2 xde ker...yg cap ayam ker..?china ker?

otaida00taj
13-12-2009, 11:41 PM
kalau kita betul² jumpa harta karun tu, boleh jadi hak milik kita ke?
lagi satu, amat sukar untuk membuat pencarian kat tempat milik orang lain. banyak prosedur.

analyzer_mike
13-12-2009, 11:49 PM
yaya...org kerdil cam kite ni kalo jmpe mmg tade hak pon nak amek...kecuali mase ko amek tu hanye ade ko ngan adek ko yg usia 2 taun...baru la slamat..hehe..

eapui
13-12-2009, 11:54 PM
haha... nti aku nak beli 1...

lamborghini06
14-12-2009, 12:18 AM
ni ha...
ade lagi kat mudah...
tapi yg tuk jauh tu takde dah kot...

http://www.mudah.my/Exciting-Metal-Detecting---Hobby-4641958.htm

gold metal detector kat mana nak beli? berapa harganya?

cdan
14-12-2009, 01:06 AM
cuba kat sini...

KK INSTRUMENTS & TOOLS
Company no. JM0474869-P
Suite 3 9th Floor Wisma Sing Long 9 Jln Zabedah
83000 Batu Pahat, Johor
Malaysia

Phone: 07-4352540,4355540
Fax: 07-4347299
Int: +00607-4352540
Official Website:
www.TestEquipmentMalaysia.com
Email:admin@testequipmentmalaysia.com

janggut_X
14-12-2009, 01:40 AM
korang nak carik harta karun gi kat kampung aku gemas.pegi carik bukit berook.ado ibu omeh kek situ.tu pasal namo tompek tu dipanggil gomeh.dulu zaman penjajah dulu ibu omeh tu muncul tapi takle nak angkek,org bijak pandai cakap angkek guno 7 helai bonang kaler,omputih mano cayo time tu,angkek guno kren,langsung takle pastu masuk lam tanah.ni bukan olok olok ni.betul betul ni..sampai skang ado laie..dulu org kampung den bolo kambing ,lopeh kambing kek situ berak merato rato,pastu berkudis kudis mulut kambing tu.jumpo bijak pandai cakap tompek tu suci..

psycotraderz
14-12-2009, 01:43 AM
korang nak carik harta karun gi kat kampung aku gemas.pegi carik bukit berook.ado ibu omeh kek situ.tu pasal namo tompek tu dipanggil gomeh.dulu zaman penjajah dulu ibu omeh tu muncul tapi takle nak angkek,org bijak pandai cakap angkek guno 7 helai bonang kaler,omputih mano cayo time tu,angkek guno kren,langsung takle pastu masuk lam tanah.ni bukan olok olok ni.betul betul ni..sampai skang ado laie..dulu org kampung den bolo kambing ,lopeh kambing kek situ berak merato rato,pastu berkudis kudis mulut kambing tu.jumpo bijak pandai cakap tompek tu suci..

ahmad albab yg punyo tu bro...
byk nk guna myk zafron n myk epal jin tuh...

janggut_X
14-12-2009, 01:50 AM
itu den tak tau la.mebi ahmad albab punyo pun logik gak la.sampai la ni ramai lagi duk torai nak amik omeh tu.

psycotraderz
14-12-2009, 02:09 AM
itu den tak tau la.mebi ahmad albab punyo pun logik gak la.sampai la ni ramai lagi duk torai nak amik omeh tu.

byk abih duit yo bro..main tarik harta karun nih bro...den tau nih pon dr pengalaman member den main bondo ni,mahkluk halus yg jago,xthn ngan permintaan dorg ni...mcm2 dio nk...myk le..setanggi ler....

abdul_ir
19-12-2009, 08:03 AM
byk abih duit yo bro..main tarik harta karun nih bro...den tau nih pon dr pengalaman member den main bondo ni,mahkluk halus yg jago,xthn ngan permintaan dorg ni...mcm2 dio nk...myk le..setanggi ler....

betol tu...
kene ade pakar untuk mintak lepaskan benda ni..

Rizz one
19-12-2009, 08:26 AM
ayam panggang sekor, pulut kuning, kambing itam sekor.......sib baik dio tak mintak kete ferrari sejibik

abdul_ir
02-01-2011, 01:51 AM
up sikit...ade lagi x peminat harta karun thn 2011

Megat Sri Rama
02-01-2011, 03:34 AM
kalau aku tahu lokasi harta karun, aku simpan sorang je....

qba437
02-01-2011, 03:45 AM
kat tempat aku ada juga bunyi2 harta karun..betul2 kat kat padang sekolah kalu ikut kata mentua aku

Megat Sri Rama
02-01-2011, 06:27 AM
cuba kat sini...

KK INSTRUMENTS & TOOLS
Company no. JM0474869-P
Suite 3 9th Floor Wisma Sing Long 9 Jln Zabedah
83000 Batu Pahat, Johor
Malaysia

Phone: 07-4352540,4355540
Fax: 07-4347299
Int: +00607-4352540
Official Website:
www.TestEquipmentMalaysia.com
Email:admin@testequipmentmalaysia.com

pesan terus dari pengilang kat Australia...

pembuat pengesan logam terbaik adalah Minelab... Kalau beli terus dari Australia boleh suruh diorang pos kat sorang mamat Aussie ni, upah mamat tu hack kasi tuning lagi cantik.

Minelab punya model yang paling baik GPX-5000, tapi harga berbelas ribu. Tapi berbaloi sebab serba boleh.

Beli pengesan logam kena selidik betul-betul, tetapkan hati, beli tu untuk cari apa, kawasan macam mana, nak cari kaedah macam mana...

Nak cari kat hutan, sungai cetek, kawasan yang pernah dilawat manusia (as opposed to kawasan hutan dara), dll, semuanya harus ambil kira sebelum beli.

Logam yang nak dicari dan rupa logam tu pun penting. Nak cari emas dalam bentuk bijih nugget (mempunyai kandungan perak, PGM (platinum group metal) serta lain lain kandungan surih) atau bijih halus? atau nak cari dalam bentuk barang kemas (saiz dan komposisi mempengaruhi daya mengesan)?

Kalau pengesan yang baik, dia agak versatile.... bahagian bawah pengesan tu boleh ditukar ikut tanah dan ada juga jual kain kalis air untuk diguna di sungai cetek.

Penjana frekuensi dan komputer pada kotak di pangkal alat pengesan tu pun jika pengesan jenis mahal lebih versatile... boleh disesuaikan mengikut parameter yang aku sebut kat atas.


Headphone pun tak boleh pakai sebarang headphone... jika pengesan korang menyediakan audio jack, tak semestinya korang boleh sumbat headphone sembarang. Alat ni sensitif elektroniknya. Headphone harus dipastikan galangannya padan dengan galangan litar utama, yang terbaik beli dari pengeluar mesin atau jenama/model yang mereka cadangkan.





Satu contoh senario... Mencari barang kemas di pantai dan mencari emas di sungai, sangatlah berbeza... jika salah pilih pengesan memang penat je la.



Kalau dah dapat emas, nak buat pengasingan logam boleh cari aku.

contoh : emas 916 adalah emas 22 karat. ertinya ada 2/24 bahagian logam (secara berat, w/w) didalam barang kemas tersebut adalah bukan emas. Biasanya tembaga, nikel dan/atau perak.

Jika korang ada 24kg emas, misalnya, selepas pengasingan nanti ada 3 ketul logam iaitu 22kg emas, 1.5kg tembaga dan 0.5kg nikel, ini contoh kerana komposisi aloi bergantung kepada orang yang buat barang kemas. Jadi korang dapat harga cantik dan tak kena tipu dgn pembeli (kedai emas) sebab korang tahu emas kat tangan korang tu dah 99.9% tulen emas dan korang tahu berapa banyak emas dan berapa banyak bukan emas.

Megat Sri Rama
02-01-2011, 06:36 AM
gold metal detector kat mana nak beli? berapa harganya?

minelab.com

terbaik....

kalau memang nekad nak cari emas, disarankan cari yang memang ada fungsi khusus untuk emas, talaan frekuensinya memang dibuat khusus untuk emas.

kalau guna yang am, boleh dapat juga, tapi kebarangkaliannya kecil.


teori pengesan logam ni lebih kurang macam induction furnace, relau aruhan. jika biasanya logam dilebur dengan api, tapi induction furnace guna gelombang magnetik.

bila guna induction furnace, harus ambil kira jenis dan bentuk logamnya.

misalnya untuk meleburkan emas berbentuk seketul besar tidak memerlukan frekuensi yang tinggi berbanding jika emasnya berbentuk serbuk. meleburkan tembaga pula, frekuensinya juga lain berbanding emas walaupun sama-sama berbentuk ketul.



alat pengesan menggunakan prinsip yang sama, cuma kuasanya rendah dan komputer akan mengesan jika terdapat power loss, bererti ada logam yang bertindakbalas menyerap tenaga gelombang. lebih kurangnya begitu.


Mahal? heheh... memang mahal.

Kalau GPX series tu terlalu mahal, maka sekurang-kurangnya angkat X-terra punya series.

myshaiful@gmail.com
02-01-2011, 06:40 AM
tu kat mane? in detail la share

Megat Sri Rama
02-01-2011, 06:42 AM
untuk korang yang lain, daripada melayan kerenah bomoh penipu dan cerita bohong kaki gebang kampung, baik korang pergi sikat pantai-pantai yang ramai pengunjung. Pergi off-season la, tak kacau orang.

Etika jaga... dah korek tu kambus balik.

Kalau tanah orang, mintak izin dulu.

Aku tau satu port harta karun, tapi aku tak nak cakap, sebab itu port bersejarah, aku tau orang kita ni yang penting nak memperduitkan harta tu je nanti, maksudnya misalkan ada gelang emas milik puteri raja dulu-dulu, daripada simpan dalam bentuk asal mesti lebur jadi emas punya. Aku tak pernah dapat emas kat situ, tapi pernah dapat duit syiling enam segi berbintik-bintik tulisan jawi dengan sikat lama.

Port yang aku tau tu, kawasannya kecil je, ada muzium dah ambil alih tapi pengawasan kurang. Kaki pancing selalu je jumpa barang kat situ. Kalau adventurous sungai kat situ membawa 70km ke hilir pun banyak harta kat dasarnya.

Maestyal
02-01-2011, 07:30 AM
rasanya kl ada antara kita sanggup utk memelihara sejarah adalah lebih baik
dpt nak menggadaikn sejarah demi utk kesenangan dan duit.....
anggap je buat ni utk generasi akan datang dan utk kepuasan.....
sayanglah kl kita jumpe harta karun dulu tp kita leburkan @ jual.....

ini hanya pendapat peribadi......

PinguSpy
02-01-2011, 07:41 AM
dekat bank banyakk..

dengan dekat kedai emas Ah Tong dan keluarganya :))

JOKE,!

NEXV
02-01-2011, 07:43 AM
dekat bank banyakk..

dengan dekat kedai emas Ah Tong dan keluarganya :))

JOKE,!

kan kat title thread ni dah cakap ini perbincangan serius.

no joke okey.:)

PinguSpy
02-01-2011, 07:45 AM
kan kat title thread ni dah cakap ini perbincangan serius.

no joke okey.:)

SORRY2 .. tp agak lawak plak.. :D

harta karun paling banyak dlm laut.. tp nk amik dan find dia..
kena pakai alatan yg silap2 boleh cecah jutaan ringgit..
tgk mcm documentary national geographic . :)

so harta paling mudah bg aku.. korang cari lombong emas sebijik.. dan kasi lombong lh sampai lebam..
dapat 2 - 3 kilo emas pun dah puas hati

TT
02-01-2011, 07:47 AM
kcik2 dlu slu ikut ayah ak masuk kebun klapa sawit..tgk ayah aku gali2 jumpa mgkuk2 ad ukiran naga yg dh pecah..yg ok bole gune tempayan2..kt kg pn ad lg skg ni..buat pasu je haha

masa balik naik moto tu tempayan2 tu(biasenye skali trip bwk 1 jla) masuk dlm guni..pstu klo ad org tnya ape ayah ak jwb nangka hehe

xsure benda2 tu komunis or jepun yg punye

the best part benda2 ni cm tertanam paras lutut..bkn ditinggal cmtu je..pnh gk jumpa peluru..n benda yg ayah ak ckp senapang gajah (mcm meriam la ingat ak cmtu)..machine gun+pistol xde plak..tu je 1..sbb off cozla kena gali bukan jumpa tsepak cmtu je..

kebun tu pn kebun org..so gali2 tu sorok2 gk..yla nma pn harta karun yg xseberapa..gali kambus gali kambus xnk org trace

emas??who knows..manela tau ade kan

sekian pengalaman gali menggali

fnd75
27-04-2011, 03:59 PM
ade sape2 nk pegi mendulang emas kat sri pantai mersing... ni nk cuti panjang ni boleh layan 2-3 hari kt situ... :D

aku plan nk pegi tp leceh kalo nk bwk famili...

steven_jb2003
01-05-2011, 07:15 PM
huhu......... akhirnye.... dapat gak aku beli metal detector..... dekat 2minggu dah aku dapat.... tapi baru guna 3 kali........... amik brand murah jer.... teknetics G2 ngan bounty hunter 505. sesape ade metaldetector.... meh ar jumpa..... kita wat club..

-RIZUAN-
01-05-2011, 07:21 PM
SORRY2 .. tp agak lawak plak.. :D

harta karun paling banyak dlm laut.. tp nk amik dan find dia..
kena pakai alatan yg silap2 boleh cecah jutaan ringgit..
tgk mcm documentary national geographic . :)

so harta paling mudah bg aku.. korang cari lombong emas sebijik.. dan kasi lombong lh sampai lebam..
dapat 2 - 3 kilo emas pun dah puas hati

:(:(:(:(:(:(:(

zerkz
01-05-2011, 07:36 PM
LOKASI 1
Terengganu.

Dibawah lantai sebuah masjid
dan dibawahnya ada sebuah pangkal
pohon mempelam besar gaban yg telah disimen.
Kedudukan harta 5degree ke kiri matahari tengelam
di bawah akar utama.
Jenis harta ..Wallahualam.
Sumber dari arwah atuk aku..

besar parameter nak cari.. kalau melaka tu ok lagi.. ni terengganu lak..

kene jumpa pokyaz. chek asal usul atok.. filter parameter.. standby cari masjid yang dah lenyap.. ada tak incident lantai retak.. maklumla.. kayu lama2 reput n akan gangu struktur simen..

Huhu.. banyak la.. giler.. macam cerita dalam tv lak..
banyak keje..

satsepit
01-05-2011, 07:48 PM
huhu......... akhirnye.... dapat gak aku beli metal detector..... dekat 2minggu dah aku dapat.... tapi baru guna 3 kali........... amik brand murah jer.... teknetics G2 ngan bounty hunter 505. sesape ade metaldetector.... meh ar jumpa..... kita wat club..

aku nak join bro..
ada nk buat aktiviti mana2 caling2 la aku.
tp takat megnet je aku ada:))

bantuan lain xde.. sokongan semangat, tenaga & nk tambah kawan leh la. apa2 hal jadi kat kawan tak lari punya:">

-RIZUAN-
01-05-2011, 07:49 PM
kat bentong ada satu kwsn..felada mempaga..dalam ladang sawit.dulu ladang bapak aku..pas tu buat pertukaran lot dan skang dah jadi penjara mempaga.

mmg byk harta pelik2...salah satu yg pernah jumpa dgn member tembikar kecik berbentuk gendang.ada la besar mug yg kat rumah biasa org pakai tu.

pas tu bagi pakcik member ni.org pandai tgk..sekali ada kluar bunyik muzik istana daa...

seramm sejuk..tp aku tk dgr la..pakcik ni kata situ mmg tapak istana org dulu2.

so sesapa yg berhajat boleh ler gi.cara termudah aku blh bagi jalan,buat rompakan mintak transfer penjara mempaga:))..pas tu bosan2 mlm2 boleh korek konkrit tu...hahaha.ada brani.

kokkak
01-05-2011, 07:50 PM
erm... macam menarik... tp aku rasa satu tmpt ni kemungkinan besar ade harta karun tuh... gi tasik qarun kt mesir nun... aku rasa je laa... ye la, kan qarun ditelan bumi bersama2 harta2nye...

harta qaroon di tenggelamkan dalam laut mati kat jordan
kalau korang nak harta karun yang byk pegi lah kat laut mati nu,,, konfem byk bole dapat

hafis_81
01-05-2011, 07:51 PM
Cite psl harta karun ni smlm kwn aku sms tnya minat x nk apply permit cari hrta karun..dia ckp dia ada lubang,aku x reply pun sbb x minat...

utbahz
01-05-2011, 07:52 PM
Blakang rumah aku ada satu..Ikut kata "yg ada ilmu bab2 ni" nilai dia juta2. Dlm kawasan bukit jirat cina. Condition nak amik, senang cakap, kalau pergi berdua, yang balik sorang aje.. Amacam.. Ada bran? X jauh pun..Area2 KL gak..

-RIZUAN-
01-05-2011, 07:56 PM
Blakang rumah aku ada satu..Ikut kata "yg ada ilmu bab2 ni" nilai dia juta2. Dlm kawasan bukit jirat cina. Condition nak amik, senang cakap, kalau pergi berdua, yang balik sorang aje.. Amacam.. Ada bran? X jauh pun..Area2 KL gak..

yg sorang gi bankin duit kot..sorang lagi tk thn sakit perut,terus balik rmh:)):))

AuraSuccess_88
01-05-2011, 08:05 PM
Cari kat Selat Melaka.... Kan banyak kapal2 tenggelam masa perang dulu... lagi pun... Selat Melaka kan laluan utama kapal sejak dulu lagi...

Tak pun kat bermuda triagle...
Good luck..

aku tamau ler kalau g sana...kena sedut puaih:eek::eek:

silvermaddness
01-05-2011, 08:13 PM
aku tamau ler kalau g sana...kena sedut puaih:eek::eek:

depa kata kat belah langkawi banyak...tambah2 belah2 pantai chenang tu..cuba hang p tgk..kot2 lekat seketoi dua :)):)):))

nikcashworld
01-05-2011, 08:19 PM
aku dpt tahun kt laut Tj Tuan, Melaka tu ada harta karun...tapi ada penjaganya....

agnako
01-05-2011, 08:41 PM
salam TT, aku nak tanya TT, kaedah yang TT guna pakai untuk cari harta tersebut menggunakan alatan moden atau secara batin, aku tahu salah satu tempat yang kompom ada harta karun (emas/berlian) tetapi tak boleh menggunakan kaedah moden sebab disitu ada penjaganya, kena guna kaedah batin baru boleh, aku dah beberapa kali ikut group cari harta niii, tetapi ..... panjang cerita, aku tak dapat apa pun, yg dapat hampeh

agnako
01-05-2011, 08:47 PM
http://farm6.static.flickr.com/5149/5675779376_db01572d29_m.jpg

upacara menaikkan harta karun akan dimulakan

agnako
01-05-2011, 09:10 PM
http://farm6.static.flickr.com/5310/5675803316_4d265e50df_m.jpg

para jemaah sedang manarik keluar harta dari lubang yang di gali

http://farm6.static.flickr.com/5309/5675804214_4b6963ae78_m.jpg

harta hampir keluar

http://farm6.static.flickr.com/5269/5675804840_d6bfbf0546_m.jpg

sebahagian harta

http://farm6.static.flickr.com/5022/5675808312_101cdc7cb4_m.jpg

sebahagian harta

agnako
01-05-2011, 09:12 PM
aku dah alami, banyak lagi gambar ada pada aku, malas aku nak sebarkan byk2

silvermaddness
01-05-2011, 09:12 PM
http://farm6.static.flickr.com/5149/5675779376_db01572d29_m.jpg

upacara menaikkan harta karun akan dimulakan

peh..siap ada tok moh tu #:-S

SharmCos
01-05-2011, 09:22 PM
Huii ade ape dalam plastik² putih tu? Emas?

Aku dgn abg aku penah mimpi korek tanah blkg umah jumpa keranda, bila buka ada mumia berbungkus, potong kain mumia tu dalam tu bukan mumia tapi emas dll. Pehh kalo korek jumpa keranda mau cabut larikk.. lagi mau tunggu ke? kekeke

Penah gak tanya kat pengamal² perubatan tradisional, dorg kata mmg wujud tapi kalo mimpi pastu mesti terjaga, time tu gak mau pi korek. kalo tunggu siang mmg takkan jumpa. Dulu bdk² lagi mana berani kuar mlm², blkg umah tu belukar, skrg ni berani gak la tapi tak mimpi² camtu lagi dah... hehehhee

afiq_27
01-05-2011, 09:52 PM
perghh.. dorang siap korek jumpa beg2 emas.. nanti inform aku bila2 mau join... kepakaran aku bancuh air jer.. tahu korang penat nanti

steven_jb2003
01-05-2011, 10:00 PM
takat nie aku tarik teropong lama made in russia, duit syiling, mainan lame made in england, peluru.... (3kali je baru metal detecting) x de geng.... aku sorang2 jew..... detector ade 2..... kalau cara batin.... hmmmmm takat nie mate kepala aku dah tengok n pegang 2 ketong emas... besor ape ek.... ade la beso meja makan tuk 4 orang.... orang yang buat sempoi jer.... doa tue je..... no hanky panky n no pulut kuning or ayam golek.... senang lah perjalananya....

rayz
01-05-2011, 10:04 PM
orang kampung aku jumpa harta karun tapi dalam buyung. harta karun tu dijumapi di rumah bini dia di Bukit Pinang Kedah. buyung tu adik beradik tempayan kata mereka. harta karun tu pun tgh malam br diorg pakat2 mnyuluh bawah rumah sbb mimpi sebelum tu. harta karun tu mcm brg kemas org dulu2 dan batu delima. ads juga delima merah masuk dlm air tu jd warna merah. yg leh tau sbb org kampung bcerita dia jual batu delima tu rm60ribu...

Bro_Izantie
01-05-2011, 10:12 PM
TT ni last online sejak 2009...agaknya dia dah kaya ni...takpun dia ke Bermuda..carik harta....kekekeke

steven_jb2003
01-05-2011, 10:13 PM
-Delivered kat aku , April 19, 2011, 1:35 pm, MALAYSIA
-Out of Foreign Customs, April 19, 2011, 12:43 pm, MALAYSIA
-Into Foreign Customs, April 19, 2011, 9:33 am, MALAYSIA
-Arrived Abroad, April 19, 2011, 12:27 am, MALAYSIA
-International Dispatch, April 16, 2011, 9:34 am, ISC MIAMI FL (USPS)

sesape yang nak beli metal detector..... leh ty aku.... takat ni aku pegang rekod terpantas penghantaran..... depa yang kate...

x yah la beli dari local.... mahal nak mampos... tapi aku nak try bl metal detector yang org melayu kajang tu wat......

Bro_Izantie
01-05-2011, 10:16 PM
Kat Lubok China, Melaka sebelah umah abang ipar aku ada lokasi harta karun...lokasi tu dikesan sejak puluhan tahun namun takder sapa yg berani korek...memang ada penjaganya...setiap lubang yg dikorek pasti mnjelmakan harta karun...serius aku cakap...tp aku tak berani...cukup la apa yg aku ada...tak sanggup lakukan perkara keji tu...korang nak cuba?

silvermaddness
01-05-2011, 10:20 PM
orang kampung aku jumpa harta karun tapi dalam buyung. harta karun tu dijumapi di rumah bini dia di Bukit Pinang Kedah. buyung tu adik beradik tempayan kata mereka. harta karun tu pun tgh malam br diorg pakat2 mnyuluh bawah rumah sbb mimpi sebelum tu. harta karun tu mcm brg kemas org dulu2 dan batu delima. ads juga delima merah masuk dlm air tu jd warna merah. yg leh tau sbb org kampung bcerita dia jual batu delima tu rm60ribu...

uih..bukit pinang..dekat ja ni dgn tempat cek...tahun bila punya cita ni? lama dah kot..

silvermaddness
01-05-2011, 10:21 PM
-Delivered kat aku , April 19, 2011, 1:35 pm, MALAYSIA
-Out of Foreign Customs, April 19, 2011, 12:43 pm, MALAYSIA
-Into Foreign Customs, April 19, 2011, 9:33 am, MALAYSIA
-Arrived Abroad, April 19, 2011, 12:27 am, MALAYSIA
-International Dispatch, April 16, 2011, 9:34 am, ISC MIAMI FL (USPS)

sesape yang nak beli metal detector..... leh ty aku.... takat ni aku pegang rekod terpantas penghantaran..... depa yang kate...

x yah la beli dari local.... mahal nak mampos... tapi aku nak try bl metal detector yang org melayu kajang tu wat......

peh..menarik ni..PM aku harga bro..kot boleh tapau satu set utk detect emas kt tanjung jaga ka :">

steven_jb2003
01-05-2011, 10:25 PM
aku x leh pm ko harga.... silermadness ko kene pilih model ape ko nak n kesesuaian ko... baru aku leh bagi tau harga n dealer mane yang ok

steven_jb2003
01-05-2011, 10:28 PM
meh menghangatkan program metal detecting..... hobby baru d malaysia..... harap otai2 detectorist yang simpan kuku n muka leh la join forum or bukak club...

silvermaddness
01-05-2011, 10:29 PM
aku x leh pm ko harga.... silermadness ko kene pilih model ape ko nak n kesesuaian ko... baru aku leh bagi tau harga n dealer mane yang ok

ada link web tak utk tgk model2 yg bro ckp tu? ceq pon baru ja dlm benda2 mcm ni. :)cgrock

steven_jb2003
01-05-2011, 10:31 PM
www.kellycodetectors.com

steven_jb2003
01-05-2011, 10:31 PM
hmmmmm macam2 detector ada...........

kasmarol
01-05-2011, 10:33 PM
kt kg tepi aku ada org jumpe belanga lama.dah kaya raya org tu.langsung jd kg alor belenga :D:D

silvermaddness
01-05-2011, 10:35 PM
www.kellycodetectors.com

tq bro steven. cek usyar2 kot dlm ni jap. :)cgrock

Rishhana
01-05-2011, 10:43 PM
KOTA GELANGI di JOHOR kawasan KOTA TINGGI.
boleh dapat masuk tak???

muzium negara nak masuk pun tak dapat....hehehehe

situ mungkin banyak harta karun

steven_jb2003
01-05-2011, 10:46 PM
semua tempat leh masuk bro rishna.... as long u bayor permit tuk excavation kat pbt..... bape inggit jer... pas tu leh la mengorek d bawah akta mineral yang sah

silvermaddness
01-05-2011, 10:49 PM
KOTA GELANGI di JOHOR kawasan KOTA TINGGI.
boleh dapat masuk tak???

muzium negara nak masuk pun tak dapat....hehehehe

situ mungkin banyak harta karun

tak dapat masuk pasai apa tu tuan? halangan zahir n batin ka? :-?:-?

silvermaddness
01-05-2011, 10:52 PM
semua tempat leh masuk bro rishna.... as long u bayor permit tuk excavation kat pbt..... bape inggit jer... pas tu leh la mengorek d bawah akta mineral yang sah

oh..pastu kalau kita jumpa hasil dekat situ kena bg dekat pbt atau boleh amik dekat kita ya? :"> ada permit gak noh utk aktiviti excavation persendirian ni..ingat main terjah ja..hehe..

dapatduit
01-05-2011, 10:58 PM
takat nie aku tarik teropong lama made in russia, duit syiling, mainan lame made in england, peluru.... (3kali je baru metal detecting) x de geng.... aku sorang2 jew..... detector ade 2..... kalau cara batin.... hmmmmm takat nie mate kepala aku dah tengok n pegang 2 ketong emas... besor ape ek.... ade la beso meja makan tuk 4 orang.... orang yang buat sempoi jer.... doa tue je..... no hanky panky n no pulut kuning or ayam golek.... senang lah perjalananya....

peh dasat bro...

steven_jb2003
01-05-2011, 10:59 PM
ko kene bagi bape percent jer..... x sampai 50 pun...... takat ko nak cari duit2 syiling ker.... barang2 lame ke,,,,, jewelery ke.... redah jer.... aku redah jer.... bukan aku target nak cari emas.... tapi kalau barang kemas k gak...

perantauan
01-05-2011, 11:02 PM
harta karun

steven_jb2003
01-05-2011, 11:12 PM
kalau target harta karun.... mmg la payah.... tinggi sangat hajat tue.... tapi cuba bayangkan korang dapat duit2 lame or barang2 antik.... kan tinggi harganya bila d jual...

CH4
01-05-2011, 11:20 PM
kalau target harta karun.... mmg la payah.... tinggi sangat hajat tue.... tapi cuba bayangkan korang dapat duit2 lame or barang2 antik.... kan tinggi harganya bila d jual...

bro jb ke..aku minat tresurehunt ni...:)cgrock

steven_jb2003
01-05-2011, 11:22 PM
wa asal johor..... tapi baru 11tahun duk k.l

SharmCos
01-05-2011, 11:29 PM
Baru bbrp hari lepas dok usha metal detector terjumpa lak thread ni.. mcm best lak..

Betul kata steven, kat sini rega detector mmg mahal giler
Tgk kat eBay yg harga RM3-400 kat mudah RM1800!

steven_jb2003
01-05-2011, 11:43 PM
untuk pengetahuan bro.... ade dua company yang jual kat malaysia nie... kire otai la... 1. kk instumnet... 2. d27detector base in sabah.... aku dah ty 1 brand..... kk bgi aku rm7500 d2z bg aku harga rm4800. aku beli direct dapat rm2100 blm masuk duit pos n tax kastam. aku labur rm 3500 aku dapat 2 brand yang berlainan.

loneleonine89
01-05-2011, 11:51 PM
apa2 pun, safety first! :)cgrock

CH4
01-05-2011, 11:51 PM
untuk pengetahuan bro.... ade dua company yang jual kat malaysia nie... kire otai la... 1. kk instumnet... 2. d27detector base in sabah.... aku dah ty 1 brand..... kk bgi aku rm7500 d2z bg aku harga rm4800. aku beli direct dapat rm2100 blm masuk duit pos n tax kastam. aku labur rm 3500 aku dapat 2 brand yang berlainan.

bro bila nk g tresurehunt..nk ikut:)cgrock

hafis_81
01-05-2011, 11:51 PM
Kt bagan lalang bnyk,tp hati mau keras la klu berhajat...

rayz
01-05-2011, 11:53 PM
pergh. ada alat ni bleh detact metal.

prnh tgk lam rancangan tv mat salleh guna benda ni. jumpa duit syiling lama.

polis pun pakai menda ni kot cr senjata kes..

loneleonine89
02-05-2011, 12:18 AM
aku ada gak benda detector ni tapi kengkadang je guna, sorang2 je, sebagai hobi bila ada masa lapang ngan mood je. minelab X-terra 705. tapi kengkadang seriau gak nak detecting ni :D kang terjumpak bom mampos :-SS:-SS nak cari syiling2 lama bleh la kot. aku dgar kalau nak detecting cari ketulan emas ni, dekat luar negara senang la nak dapat besar2, kat malaysia ni kecik2 mcm pasir je.. cth, kalau papua new guinea xsilap aku mmg senang nak dapat gold nuggets.. buatla research kalau nak.

mr_turner
02-05-2011, 03:13 AM
Mungkin harta tu ada makhluk2 halus yang jaga.. mungkin setakat menggunakan teknologi untuk mencari x cukup lagi.. kene campur ilmu batin baru boleh dapat...:-? :-? :-? #:-S

biasanya...kalau harta dulu2..terutama emas..mmg ade tg menjaganya...kene ada orang yg pakar dlm ilmu batin nie baru boleh dapat...