PDA

View Full Version : Restoran Makan Kegemaran Anda. KFC, McD, Nandos, Pizza Hut, Hartz, Kenny Rogers?


Pages : [1] 2

AutoGlobalZone
23-08-2008, 06:48 PM
Salam forumers.

Saya plan nak buka restoran makan yg berupa franchise. Sebabnya saya nampak restoran makan ni, mostly semua untung.

Saya nampak ada beberapa restoran makan yg mana beberapa kerat je pelanggan yg datang. Tapi still survive sampai sekarang walaupun sewanya setiap bulan mungkin mencecah RM3ribu hingga RM5ribu.

Maknanya, walaupun yg datang setakat berapa kerat, tapi untung yg dia dapat still dapat cover harga sewa yg beribu riban.

So mcmana pula dengan restoran yg laku ni? Ada restoran melayu yg saya tgk sampai beratur org nak bayar, meja dan kerusi yg ada dekat 100 pun penuh bila sampai time lunch hour. Mesti at least rm50 ribu untung sebulan pun tak mustahil.

Saya pernah tanya satu restoran makan franchise di KLCC yg agak popular (dirahsian sbb confidential), penjaga cashier ckp, sales yg dibuat setiap hari lebih kurang RM8 ribu setiap HARI.

Ini bermakna, untung maybe katakan 50% daripada sales, maka untung net profit adalah RM120 ribu. Even tolak sewa katakan RM30ribu, pekerja 20 org pun rm20 ribu, bil api air pun, at least RM50 hingga RM60 ribu untung dlm tangan.

Di Sunway Pyramid, saya tanya satu lagi restoran makan franchise (juga dirahsiakan). Pekerja yg bekerja di situ ckp, sales yg dibuat kalau waktu weekend adalah lebih kurang RM20 hingga RM24 ribu ringgi sehari. Kalau hari biasa, sales adalah RM5 hingga RM8ribu sehari. Cuba anda kira sendiri.

Jadi disebabkan tu, saya plan nak buka restoran franchise. Cuma kena belajar cara2 prosedur yg betul, kena tau berapa kos nak buka, berapa royalty kena bayar, berapa modal kena ada, berapa franchising fees, etc.

Tapi ingat nak survey juga, antara byk2 restoran franchise kan, restoran mana yg paling anda minat. Sila vote seperti dalam list di atas.

Kalau ada restoran lain yg anda recommend, juga boleh nyatakan dalam forum ni.

Terima kasih atas sokongan anda ! :)

dell
23-08-2008, 06:49 PM
..mana votenyer,,

..mcm mana nak vote...

insyi©
23-08-2008, 06:51 PM
Dulu...ada satu restoran ni...aku suka sgt makan kat situ...Dave's Deli.....ayam dia sedap, coleslaw dia paling sedap compared ngan restoran2 lain yg aku pnh masuk...

tp...ntah mana pegi dah...dah takde.....:(( :((

dulu, masa pregnant anak ke-3....tingin giler nak makan kat situ...tp tapak restoran tu dah jadi kedai lain lak..:((

sudahnya...makan kat kenny rogers jek...

jaws_am
23-08-2008, 06:52 PM
aha... takleh vote arr..

:(

AutoGlobalZone
23-08-2008, 06:57 PM
Dulu...ada satu restoran ni...aku suka sgt makan kat situ...Dave's Deli.....ayam dia sedap, coleslaw dia paling sedap compared ngan restoran2 lain yg aku pnh masuk...

tp...ntah mana pegi dah...dah takde.....:(( :((

dulu, masa pregnant anak ke-3....tingin giler nak makan kat situ...tp tapak restoran tu dah jadi kedai lain lak..:((

sudahnya...makan kat kenny rogers jek...

Kenny rogers pun ok gak..tapi mahal..hehe

AutoGlobalZone
23-08-2008, 06:59 PM
aha... takleh vote arr..

:(


Vote dah letak...tapi sebenarnya ada lagi, tapi tak termasuk sebab had vote ada 10 je..maybe ada yg suka star buck atau coffee bean, tapi tu lebih kepada minuman...hehe

dell
23-08-2008, 07:01 PM
..kfc..x best..

..mcd..mahal..

..Pizza hut paling ok haku rasa..

..klu nandos /1901 /domino ke/..ada kureng skie..

..tapi secret recipe ok juga.,.cuma lokasi kene baik.

traderfox
23-08-2008, 07:06 PM
Restoran Shah Jahan Mamak jugak the best...
Reason:
1. Cepat
2. Belum order lagi dah sampai
3. Suma adaaaa

AutoGlobalZone
23-08-2008, 07:08 PM
..kfc..x best..

..mcd..mahal..

..Pizza hut paling ok haku rasa..

..klu nandos /1901 /domino ke/..ada kureng skie..

..tapi secret recipe ok juga.,.cuma lokasi kene baik.

pizza hut mmg ok, tapi makan pizza tak kenyang sgt la bro..hehe..tapi asalkan sedap..;)

AutoGlobalZone
23-08-2008, 07:10 PM
Restoran Shah Jahan Mamak jugak the best...
Reason:
1. Cepat
2. Belum order lagi dah sampai
3. Suma adaaaa

Restoran mamak pun ok gak...sampai pagi org makan..tapi takleh nak buat franchise dgn depa...ada dgr2 society diorang takleh bg pada sebarang org...tak tau la betul ke tak..hehe

sonche
23-08-2008, 07:17 PM
kalau mcD tu rasanya kos juta gak nk buka restoran atau beli restoran sedia ada. Aku cadangkan kalau area pendalaman, ko buka restoran francais yang memang dah established brand. Cadangan aku, Mcd atau KFC atau Pizza Hut. Kalau kat bandar2 utama, ko belasah je mana2 pun orang masuk je makan. :D

abahmu
23-08-2008, 07:22 PM
aku suka wendys burger dan chilies..klu roaster aku suka kenny rogers dan dave deli..nandos pun ok

p/s tgh tunggu siap renovation kenny rogers kat tesco kota bharu..:D

sonche
23-08-2008, 07:26 PM
aku suka wendys burger dan chilies..klu roaster aku suka kenny rogers dan dave deli..nandos pun ok

p/s tgh tunggu siap renovation kenny rogers kat tesco kota bharu..:D

lama x balik, dah ada kenny rogers dah? :D

sonche
23-08-2008, 07:27 PM
chicken hartz tu ku suka gi time tengah betul2 lapar. Ye la, restoran buffet style. :D time puasa mesti aku buka puasa kat chickern hartz, berjaya times square. :D

AutoGlobalZone
23-08-2008, 07:28 PM
kalau mcD tu rasanya kos juta gak nk buka restoran atau beli restoran sedia ada. Aku cadangkan kalau area pendalaman, ko buka restoran francais yang memang dah established brand. Cadangan aku, Mcd atau KFC atau Pizza Hut. Kalau kat bandar2 utama, ko belasah je mana2 pun orang masuk je makan. :D

Betul tu, kat pedalaman, sewa sure murah...tapi org tak berapa ramai kot...aku ada dengar juga, kos nak buka mcd or kfc juta2 gak...nape mahal sgt ek? pelik gak...

AutoGlobalZone
23-08-2008, 07:29 PM
aku suka wendys burger dan chilies..klu roaster aku suka kenny rogers dan dave deli..nandos pun ok

p/s tgh tunggu siap renovation kenny rogers kat tesco kota bharu..:D

kenny rogers style sama mcm nandos juga kan? sana takde nandos ke? hehe

piston9
23-08-2008, 07:37 PM
chicken hartz tu ku suka gi time tengah betul2 lapar. Ye la, restoran buffet style. :D time puasa mesti aku buka puasa kat chickern hartz, berjaya times square. :D

Yup aku vote chicken hartz sbb bleh melantak. Klu bab burger plk aku suke tgi friday. Tp xde dlm vote da :) :) :)

AutoGlobalZone
23-08-2008, 07:39 PM
chicken hartz tu ku suka gi time tengah betul2 lapar. Ye la, restoran buffet style. :D time puasa mesti aku buka puasa kat chickern hartz, berjaya times square. :D

Sama la..aku pun sama..suka makan situ time berbuka puasa ;)

akecema
23-08-2008, 07:42 PM
bro ikut tempat ko nak buka
mcm ni pas aku selidik la sikit2

KFC- makanan ni lebey tuk family.. family byk datang sini. kalo kwsan perumahan byk best bukak KFC
McD- aku tgk student n worker byk datang. so kalo ko rasa kawasan tu byk student or worker better bukak McD
Pizza- kalo kawasan ko tuh kawasan membeli belah pizza is better.

lain2 aku xtau.. xselidik

AutoGlobalZone
23-08-2008, 07:43 PM
Yup aku vote chicken hartz sbb bleh melantak. Klu bab burger plk aku suke tgi friday. Tp xde dlm vote da :) :) :)

Tgi friday aku tak penah pegi, so tak tau sedap ke tak.
Tapi ada org kata mahal gila..betul ke? hehe..

lyeiez2504
23-08-2008, 07:45 PM
piza hut ok sedap..tp kdg2 layanan slow...
naik nyampah nk pegi..

kfc murah mkn pn sedap...
secret recipe fav ar..x mahal sgt..tp rase ade..superb lah

abahmu
23-08-2008, 07:49 PM
kenny rogers style sama mcm nandos juga kan? sana takde nandos ke? hehe

xda lg...yg terdekat kayu nasi kandar dgn starbucks je la....

yg baru bukak baru ni London Fish Tales kat tesco kb gak...aku x suka sgt ikan2 ni...:D

abahmu
23-08-2008, 07:50 PM
piza hut ok sedap..tp kdg2 layanan slow...
naik nyampah nk pegi..

kfc murah mkn pn sedap...
secret recipe fav ar..x mahal sgt..tp rase ade..superb lah

secret recipe coffee dia x best sgt..coffee di big apple donuts lg sedap...

insyi©
23-08-2008, 07:52 PM
Betul tu, kat pedalaman, sewa sure murah...tapi org tak berapa ramai kot...aku ada dengar juga, kos nak buka mcd or kfc juta2 gak...nape mahal sgt ek? pelik gak...


bukan kos nak bukak restoran tu yg mahal sbnrnya...tp bayaran royalti kpd KFC tu....pakcik berjanggut tu...royalti je aku dgr dr kwn aku...rm1 juta

abahmu
23-08-2008, 07:55 PM
Betul tu, kat pedalaman, sewa sure murah...tapi org tak berapa ramai kot...aku ada dengar juga, kos nak buka mcd or kfc juta2 gak...nape mahal sgt ek? pelik gak...

skrg ni kfc mahupun MCd kita org biasa x blh bukak dh..diaorg sndiri yg akan bukak...diaorg xnak berkongsi keuntungan dh :)) :)) :))

normally satu2 restoren tu antara 500k-1 juta yg diperlukan..

insyi©
23-08-2008, 07:56 PM
husband kwn aku pegawai kat mana ntah...kementerian pembangunan usahawan ek,....dia kontrol bhgn franchise ni....

dia kata, yg murah utk bukak....marry brown...dlm 200k, tak termasuk la restoran dan renovation tu.

insyi©
23-08-2008, 07:58 PM
skrg ni kfc mahupun MCd kita org biasa x blh bukak dh..diaorg sndiri yg akan bukak...diaorg xnak berkongsi keuntungan dh :)) :)) :))

normally satu2 restoren tu antara 500k-1 juta yg diperlukan..

blh nak bukak, tp nak kena ada syarikat sdn bhd dulu...pastu dia nak tgk gak syarikat tu dah brp lama, latar blkg syarikat kukuh ke tak.....kakak ipar aku dah pi tanya...bila dgr camtu nyer syarat....dgn kos royalti je berjuta....kensel....

AutoGlobalZone
23-08-2008, 07:59 PM
bro ikut tempat ko nak buka
mcm ni pas aku selidik la sikit2

KFC- makanan ni lebey tuk family.. family byk datang sini. kalo kwsan perumahan byk best bukak KFC
McD- aku tgk student n worker byk datang. so kalo ko rasa kawasan tu byk student or worker better bukak McD
Pizza- kalo kawasan ko tuh kawasan membeli belah pizza is better.

lain2 aku xtau.. xselidik

Nice info..thanks..but mcd pun ramai family datang juga kan? hheehe

thariq_shahalam
23-08-2008, 08:04 PM
alamak bro, semua pun aku suka la... camner nak vote ni???

AutoGlobalZone
23-08-2008, 08:04 PM
blh nak bukak, tp nak kena ada syarikat sdn bhd dulu...pastu dia nak tgk gak syarikat tu dah brp lama, latar blkg syarikat kukuh ke tak.....kakak ipar aku dah pi tanya...bila dgr camtu nyer syarat....dgn kos royalti je berjuta....kensel....

hmm..tu la kan..royalty je dh byk..
kira susah la nak buka franchise ni ek...hehe

akecema
23-08-2008, 08:04 PM
Nice info..thanks..but mcd pun ramai family datang juga kan? hheehe

tah la
ader tu ader
tp kurang la xmcm student
or worker
sbb fast n lagi ader meal murah

AutoGlobalZone
23-08-2008, 08:04 PM
alamak bro, semua pun aku suka la... camner nak vote ni???

aiseh...takkan takde yg paling suka? haha

alluring_angel
23-08-2008, 08:07 PM
Nice info..thanks..but mcd pun ramai family datang juga kan? hheehe

family x ramai sgt dtg...x mcm kfc..sbbnye meal depa..mcd x der meal utk family..kfc ade..kalo family dtg pon..depa x order byk sebab mcd jual individual set..mcd pon makin lama makin mahal skang..setiap promotion depa akn naik rm0.10-0.20 satu set/satu product mknan tanpa kita sedari..:(

akecema
23-08-2008, 08:08 PM
lupa nak bgtau
aku vote McD
sbb aku ni gile burger
kalo McD aku minat
BIG MAC-kalo lapo gile
QUARTER POUNDER- kalo sbb nak mkn.. xtlalu lapo

tp yang best PROSPERITY BURGER
aku xpenah miss mkn

akecema
23-08-2008, 08:09 PM
family x ramai sgt dtg...x mcm kfc..sbbnye meal depa..mcd x der meal utk family..kfc ade..kalo family dtg pon..depa x order byk sebab mcd jual individual set..mcd pon makin lama makin mahal skang..setiap promotion depa akn naik rm0.10-0.20 satu set/satu product mknan tanpa kita sedari..:(

aku pun rasa gak
dulu mcm prosperity dalam rm10 je
tp baru2 ni seingat aku dah rm11
kire skali tax

alluring_angel
23-08-2008, 08:12 PM
lupa nak bgtau
aku vote McD
sbb aku ni gile burger
kalo McD aku minat
BIG MAC-kalo lapo gile
QUARTER POUNDER- kalo sbb nak mkn.. xtlalu lapo

tp yang best PROSPERITY BURGER
aku xpenah miss mkn

prosperity suka yg daging/ayam?..ayam sbnarnya lagi sedap dari dging...black paper die pedas gler..ltak plak ngn sos..perghhh..tp toy mcd mmg berkualiti..nak tau toy(happy meal)kat mcd tu sapa yg buat?..kanak2 yg dikerah bekerja dr china yg buat toy tu..bygkan...:-?

AutoGlobalZone
23-08-2008, 08:13 PM
lupa nak bgtau
aku vote McD
sbb aku ni gile burger
kalo McD aku minat
BIG MAC-kalo lapo gile
QUARTER POUNDER- kalo sbb nak mkn.. xtlalu lapo

tp yang best PROSPERITY BURGER
aku xpenah miss mkn

Fuyo kaki lahap ni :D

akecema
23-08-2008, 08:18 PM
prosperity suka yg daging/ayam?..ayam sbnarnya lagi sedap dari dging...black paper die pedas gler..ltak plak ngn sos..perghhh..tp toy mcd mmg berkualiti..nak tau toy(happy meal)kat mcd tu sapa yg buat?..kanak2 yg dikerah bekerja dr china yg buat toy tu..bygkan...:-?

aku suka daging dari ayam kalo burger
sbb tu aku xsuka KFC
semua mknn KFC dari ayam

akecema
23-08-2008, 08:20 PM
Fuyo kaki lahap ni :D

xtau la..
mungkin kot..kalo p McD mesti amik set LARGE'
paling kelakar member aku tkejut
aku bedal SUPER BIG MAC.. aku lupa lan namanye
ala BIG MAC yang ader 4 daging tu

alluring_angel
23-08-2008, 08:28 PM
xtau la..
mungkin kot..kalo p McD mesti amik set LARGE'
paling kelakar member aku tkejut
aku bedal SUPER BIG MAC.. aku lupa lan namanye
ala BIG MAC yang ader 4 daging tu

sedapnyer...burger tu i blm try lgi..sbb mse tu dah berenti kje nak sambung study..

Gila Komik
23-08-2008, 08:30 PM
skrg ni resoran nasi beriyani mattop menjadi restoran kegemaran aku...ltk kat poll 2

AutoGlobalZone
23-08-2008, 09:19 PM
skrg ni resoran nasi beriyani mattop menjadi restoran kegemaran aku...ltk kat poll 2

hehe...best ke?
tapi mahal drpd nasi2 lain kan?

AutoGlobalZone
23-08-2008, 09:33 PM
aiseh..nape mcd and dominos takde org suka...kurang menyengat ke...dominos ok gak, pizza dia murah and cepat...siap bagi coupon free if lambat..hehe

akecema
23-08-2008, 09:40 PM
eh td aku vote McD.. aku vote balik
nak tau sbb ape..
sbb kat CG nih banyak yang dah berfamily n keje
sbb tu kfc pilihan mereka

tuah
23-08-2008, 10:55 PM
hehe,,,
bro nak tau ke statistik MCD...

now nak franchise , rega dlm 2M-3M,,,coz skrg byk yg dibuka adalah berlandaskan bangunan Pandu Lalu....

bro nak tau tak bape sales monthly :D

klu tempat tu memang laluan strategik...min 1M permonth...

tp tu gross sales ler....

nak tau lebih lanjut pasal2 franchise tu,,tak perlu bro tanya kat sini...ambik fon pastu contact HQ masing2...

ada team yg handle pasal franchise tu....

Tirai Niaga
07-09-2008, 03:23 AM
Salam forumers.

Saya plan nak buka restoran makan yg berupa franchise. Sebabnya saya nampak restoran makan ni, mostly semua untung.

Saya nampak ada beberapa restoran makan yg mana beberapa kerat je pelanggan yg datang. Tapi still survive sampai sekarang walaupun sewanya setiap bulan mungkin mencecah RM3ribu hingga RM5ribu.

Maknanya, walaupun yg datang setakat berapa kerat, tapi untung yg dia dapat still dapat cover harga sewa yg beribu riban.

So mcmana pula dengan restoran yg laku ni? Ada restoran melayu yg saya tgk sampai beratur org nak bayar, meja dan kerusi yg ada dekat 100 pun penuh bila sampai time lunch hour. Mesti at least rm50 ribu untung sebulan pun tak mustahil.

Saya pernah tanya satu restoran makan franchise di KLCC yg agak popular (dirahsian sbb confidential), penjaga cashier ckp, sales yg dibuat setiap hari lebih kurang RM8 ribu setiap HARI.

Ini bermakna, untung maybe katakan 50% daripada sales, maka untung net profit adalah RM120 ribu. Even tolak sewa katakan RM30ribu, pekerja 20 org pun rm20 ribu, bil api air pun, at least RM50 hingga RM60 ribu untung dlm tangan.

Di Sunway Pyramid, saya tanya satu lagi restoran makan franchise (juga dirahsiakan). Pekerja yg bekerja di situ ckp, sales yg dibuat kalau waktu weekend adalah lebih kurang RM20 hingga RM24 ribu ringgi sehari. Kalau hari biasa, sales adalah RM5 hingga RM8ribu sehari. Cuba anda kira sendiri.

Jadi disebabkan tu, saya plan nak buka restoran franchise. Cuma kena belajar cara2 prosedur yg betul, kena tau berapa kos nak buka, berapa royalty kena bayar, berapa modal kena ada, berapa franchising fees, etc.

Tapi ingat nak survey juga, antara byk2 restoran franchise kan, restoran mana yg paling anda minat. Sila vote seperti dalam list di atas.

Kalau ada restoran lain yg anda recommend, juga boleh nyatakan dalam forum ni.

Terima kasih atas sokongan anda ! :)

try yang nie bro

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=50114&highlight=tirai+niaga

:D :D :D

:)cgrock

fdhm2u
08-09-2008, 03:57 PM
Secret Recipe

zairul
08-09-2008, 04:12 PM
kalau personal <<< kalau sarap aku suka kt mcd...makan time lain aku pon suka mcd (best gler double cheese berger)... kalau time nak minum <<< aku suka kt coffea bean (coffea dia x same rase ngan tpt lain).... tpk kalau nak beli utk family <<< aku pon bli mcd <<< coz nenek & atuk aku suka bubur ayam mcd :))
p/s:kalau nak beli kek aku bli kt secret recipe

zamri3324
08-09-2008, 04:29 PM
kfc...tapi paparoti modal rendah sikit yg aku dgr

zeroxlegend
08-09-2008, 04:33 PM
mcd,
suka burger dari ayam.....:p

stevie-g
08-09-2008, 04:44 PM
soklan ni mmg aku fenin.....~X(

minni aku suka mcd.....
anak2 ada yg suka pizza @ kfc....
bibik suka kenny rogers.....:-?


aku jer suka lepak kedai mamak.......~X( ~X(

clorox_bersih
08-09-2008, 04:48 PM
haha..aku lagi berminat ngan CARL's Jr kat midvalley tu..
lagi kenyang..:))
n 1 lg yg aku bru try,SUBWAY Sandwich..:D
sedap2...

clorox_bersih
08-09-2008, 04:53 PM
soklan ni mmg aku fenin.....~X(

minni aku suka mcd.....
anak2 ada yg suka pizza @ kfc....
bibik suka kenny rogers.....:-?


aku jer suka lepak kedai mamak.......~X( ~X(

demand btol bibik ko ek:-? :eek: :eek:

BOCK
08-09-2008, 04:56 PM
Aku Ske Restoran Melayu Ajer

kerunai
08-09-2008, 05:12 PM
chilies arr ..best giler chicken set dia hehe..

TGI friday - burger best

Dave Deli - dia punya ayam n coleslaw perghh fresh n best

Nandos - aku suka yg lime tu, letak halia n campur tomato + chili pergh masyuk layanzzzz dgn chips yg emmmppppphh

onbehalf
08-09-2008, 05:25 PM
Mc Donalds:d

azrine
09-09-2008, 12:36 PM
..Pizza hut paling ok haku rasa..

yup..aku pon suke Pizza Hut nie..

bermacam2 resepi dia..dan paling besh kalu ader promo tu..

perrgghh..selunuk beb..

nak makan ayam pon ader..nak aiskrim pon ader..dah macam ASTRO lak..

but the best pizza..bagi aku..still kat Shakeys Piza..

:D ..

ozi_racing
09-09-2008, 01:01 PM
McDonalds-beger dia best.tapi klu blh nak set yg xde air blh x, air gas x elok.. nak tambah jus mhl plak baik mkn bger king
KFC-zinger dia mmg beger paling best. aym dia best. bagus sbb ade set yg xde air.suke makan kfc x bosan.
Secret Recipe-penah la makan 6 5 kali. mula2 takut nak masuk takut mahal
Nandos-ermm tak penah makan kot.. lupe arrr
Kenny Rogers-best tapi mahal, skali skala blh la.
Chicken Hartz-tak penah try,nanti nak try tp aku bkn jenis pelahap rugi la makan bufet ni..
Dominos-piza dia beter dari piza hut,bagus sbb byk promotion murah2
Pizza Hut-best la jugak makan roti jer tapi mahal,side oder x ingat mhl
Burger King-best tapi mahal beger xde la besar sgt kurang berbaloi dgn jumlah kuantiti makanan
Carls Junior-mak aii bapak mahal beger RM20 letak emas ker..
1901-best jugak la.tp x kyg sgt.
Wendy's-best.kentang dia tebal2 best sgt.tapi beger daging dia skang dah x best.dulu danging dia tebal skg leper2 tapi lebar.
TGI friday-x penah makan mcm mahal jer
subway-ok la sedap tapi mahal sket,skali makan amik yg half campur air dah lbih rm10

tokputih
09-09-2008, 01:44 PM
ada jugak modal hang nak bukak yer auto... tok ni hah jangan 1 juta segebu pun payah nak carik....

tokputih
09-09-2008, 01:46 PM
McDonalds-beger dia best.tapi klu blh nak set yg xde air blh x, air gas x elok.. nak tambah jus mhl plak baik mkn bger king
KFC-zinger dia mmg beger paling best. aym dia best. bagus sbb ade set yg xde air.suke makan kfc x bosan.
Secret Recipe-penah la makan 6 5 kali. mula2 takut nak masuk takut mahal
Nandos-ermm tak penah makan kot.. lupe arrr
Kenny Rogers-best tapi mahal, skali skala blh la.
Chicken Hartz-tak penah try,nanti nak try tp aku bkn jenis pelahap rugi la makan bufet ni..
Dominos-piza dia beter dari piza hut,bagus sbb byk promotion murah2
Pizza Hut-best la jugak makan roti jer tapi mahal,side oder x ingat mhl
Burger King-best tapi mahal beger xde la besar sgt kurang berbaloi dgn jumlah kuantiti makanan
Carls Junior-mak aii bapak mahal beger RM20 letak emas ker..
1901-best jugak la.tp x kyg sgt.
Wendy's-best.kentang dia tebal2 best sgt.tapi beger daging dia skang dah x best.dulu danging dia tebal skg leper2 tapi lebar.
TGI friday-x penah makan mcm mahal jer
subway-ok la sedap tapi mahal sket,skali makan amik yg half campur air dah lbih rm10

kalau nak rasa piza yang ori baik makan US pizza... no air gas yand ada cuma american ice tea.. sedap...

dragons
09-09-2008, 02:08 PM
aku dah try carl's junior 2 kali dah 1st time kat pavillion 2nd time kat sunway piramid..pergh mmg best kalah mc D,burger king dll burger.. :)

dek_ang
09-09-2008, 02:49 PM
aku mcd...:D

kez
09-09-2008, 03:02 PM
RFC.. Radix Fried Chicken

arapaima
09-09-2008, 04:07 PM
Rfc Xde Ke..???

Rfc = Radix Fried Chicken

clorox_bersih
09-09-2008, 09:57 PM
McDonalds-beger dia best.tapi klu blh nak set yg xde air blh x, air gas x elok.. nak tambah jus mhl plak baik mkn bger king
KFC-zinger dia mmg beger paling best. aym dia best. bagus sbb ade set yg xde air.suke makan kfc x bosan.
Secret Recipe-penah la makan 6 5 kali. mula2 takut nak masuk takut mahal
Nandos-ermm tak penah makan kot.. lupe arrr
Kenny Rogers-best tapi mahal, skali skala blh la.
Chicken Hartz-tak penah try,nanti nak try tp aku bkn jenis pelahap rugi la makan bufet ni..
Dominos-piza dia beter dari piza hut,bagus sbb byk promotion murah2
Pizza Hut-best la jugak makan roti jer tapi mahal,side oder x ingat mhl
Burger King-best tapi mahal beger xde la besar sgt kurang berbaloi dgn jumlah kuantiti makanan
Carls Junior-mak aii bapak mahal beger RM20 letak emas ker..
1901-best jugak la.tp x kyg sgt.
Wendy's-best.kentang dia tebal2 best sgt.tapi beger daging dia skang dah x best.dulu danging dia tebal skg leper2 tapi lebar.
TGI friday-x penah makan mcm mahal jer
subway-ok la sedap tapi mahal sket,skali makan amik yg half campur air dah lbih rm10

CARL's Jr mmg mahal bege die...tapi berpadanan la ngan die pnye size..
kalu penah makan McD quarter Pounder yg dulu(zaman bege tu masih besa),
size die lebih besar dari quarter pounder tu..daging lagi tebal n besar..
hahaha..kentang die pn besar2 die potong..n banyak..
air die size large 21oz pny cup..
hahaha...aku makan pn perlukan masa yg lebih utk hbskan..
:)):))
zinger mmg sedap....

dragons
09-09-2008, 10:09 PM
CARL's Jr mmg mahal bege die...tapi berpadanan la ngan die pnye size..
kalu penah makan McD quarter Pounder yg dulu(zaman bege tu masih besa),
size die lebih besar dari quarter pounder tu..daging lagi tebal n besar..
hahaha..kentang die pn besar2 die potong..n banyak..
air die size large 21oz pny cup..
hahaha...aku makan pn perlukan masa yg lebih utk hbskan..
:)):))
zinger mmg sedap....

yup..sokongg!! mmg mahal tapi setimpal ngan produk dia offer..it is a really healthy food!
kalau nak dibandingkan dgn burger2 lain..semua tu bakar tau..bukan goreng ngan minyak:)paid

AutoGlobalZone
09-09-2008, 10:37 PM
KFC and Mcd tgh bersaing sengit...takkan Dominos sorang pun tak suka..;)

AutoGlobalZone
09-09-2008, 10:42 PM
RFC.. Radix Fried Chicken

haha...radix pun ada ke ;)

clorox_bersih
09-09-2008, 10:49 PM
KFC and Mcd tgh bersaing sengit...takkan Dominos sorang pun tak suka..;)

aku tak penah makan DOMINO..
best ke pizza domino ni???:-?

clorox_bersih
09-09-2008, 10:53 PM
yup..sokongg!! mmg mahal tapi setimpal ngan produk dia offer..it is a really healthy food!
kalau nak dibandingkan dgn burger2 lain..semua tu bakar tau..bukan goreng ngan minyak:)paid

kat fast food,beef patties memang diorang tak gune minyak..
diorang gune grill...
minyak tu dari patty tu sendiri..
haha..papepun aku puas makan kat CARL's Jr..
tu baru Jr,belum yg Sr nye lagi..:o :o :o

*ps=ini bukan krabby patty mr krab:)) :))

okawa
09-09-2008, 11:21 PM
nk tanya, Carls Jr tu ktne kedainya??
cam best jek..

okawa
09-09-2008, 11:23 PM
aku baru google Carls Jr. gila bapak cheese dia..
murah hati cheese tul..
makin buncit la perut aku..
hahhahahah!

Teleint-Asia
09-09-2008, 11:26 PM
Burger King!

abahmu
09-09-2008, 11:29 PM
nk tanya, Carls Jr tu ktne kedainya??
cam best jek..

midvalley,one utama,pavillion

dragons
10-09-2008, 04:43 AM
midvalley,one utama,pavillion

sunway piramid pun ade:D

AutoGlobalZone
10-09-2008, 11:56 AM
Carls Jr tu best ke?
tak penah pergi la pulak...
apa main menu nya?

dragons
10-09-2008, 12:56 PM
Carls Jr tu best ke?
tak penah pergi la pulak...
apa main menu nya?

semua jenis burger yg dipanggang(bukan goreng mcm mc d dll tu) ada dijual termasuk chicken chop..kira dia wat ala western food la:D

haQ
10-09-2008, 02:24 PM
untuk aku nandos dan subway paling best lah :)

yid
10-09-2008, 08:55 PM
aku suka nandos ngan burger king ,
apsal carls jr yg ada sekarang mahal sgt dari carls jr dulu ?

ableze_joepardy
10-09-2008, 10:16 PM
suggestion sy kalo nak bkk franchais ni better compare contract die.. pergi main office diorang..kalo KFC kat area BB/KLCC kot.. yg len2 xtau..

walopon sales hari2 8 9 ribu, tapi still byk mende len nak kene byr.. n kalo x silap sy, utk McD, pendapatan tahun pertama n kedua jd milik McD.. kalo x slp la.. dah x igt.. kalo info ni salah sorry..

pastu modal pon 1 hal jgk.. rasenye utk McD kene ada 300k-500k depend kpd saiz restoran, tmpt etc..

btw gudluck to thread starter.. dah bjaya bukak nnt buat la open day hehe :)

abahmu
11-09-2008, 04:36 AM
suggestion sy kalo nak bkk franchais ni better compare contract die.. pergi main office diorang..kalo KFC kat area BB/KLCC kot.. yg len2 xtau..

walopon sales hari2 8 9 ribu, tapi still byk mende len nak kene byr.. n kalo x silap sy, utk McD, pendapatan tahun pertama n kedua jd milik McD.. kalo x slp la.. dah x igt.. kalo info ni salah sorry..

pastu modal pon 1 hal jgk.. rasenye utk McD kene ada 300k-500k depend kpd saiz restoran, tmpt etc..

btw gudluck to thread starter.. dah bjaya bukak nnt buat la open day hehe :)

rasanya mcd dan kfc x bukak dh francais..diaorg buat sndiri.maklum la asyik masyuk je hehe.yg lain2 still francais lg...

drebarbas
11-09-2008, 12:03 PM
KFC ada master franchisee, kat Malaysia ni QSR melalui Kulim Berhad yang control KFC dan Pizza Hut. Orang lain tidak boleh buka.

McD masih adda tawaran untuk francis malah boleh tawar untuk beli cawangan yang sedia ada, kalau berminat nak buka paling kurang kena ada RM 1.5 juta, boleh rujuk laman web McD Malaysia

alisha_qistina
12-09-2008, 06:23 PM
kfc n McDonalds

abahmu
28-09-2008, 03:30 AM
burger carls jr xda list ke dlm ni..best gila burger diaorg...

miXxer
28-09-2008, 03:34 AM
burger carls jr xda list ke dlm ni..best gila burger diaorg...

kat mana kedai depa tu? kl ada ka? :-?

nak gak rasa.. hehehe

ejus
28-09-2008, 04:06 AM
kfc juga saya tahu broo

abahmu
28-09-2008, 04:21 AM
kat mana kedai depa tu? kl ada ka? :-?

nak gak rasa.. hehehe

midvalley ada..OU pun ada..pavillion pun ada jgk rasanya...sedao gile burger ni...lg sedap dri wendys

irsaffy
28-09-2008, 04:29 AM
Sib baik syed bistro xjoin skali kalo tak den undi syed bistro..:D:D

anyway ni nak vote based pada apa ni?? harga?? servis?? cashier/waiter yg cun?? atau taste hidangan tu??

miXxer
28-09-2008, 04:31 AM
midvalley ada..OU pun ada..pavillion pun ada jgk rasanya...sedao gile burger ni...lg sedap dri wendys

kena cari la lps raya ni cmtu.. :)cgrock

AutoGlobalZone
28-09-2008, 12:13 PM
KFC ada master franchisee, kat Malaysia ni QSR melalui Kulim Berhad yang control KFC dan Pizza Hut. Orang lain tidak boleh buka.

McD masih adda tawaran untuk francis malah boleh tawar untuk beli cawangan yang sedia ada, kalau berminat nak buka paling kurang kena ada RM 1.5 juta, boleh rujuk laman web McD Malaysia

Yeker RM1.5 juta? payah la mcm ni...

coyotito
28-09-2008, 01:02 PM
aku suke Restoran SS2 Murni..
best woo...
tapi xder dalam list..
xleh nk vote

normeck
28-09-2008, 01:09 PM
aku suka KFC....value for money..

Bataraguru
28-09-2008, 01:33 PM
aKU SUKA KEDAI NASI LEMAK KAK YAM,KAT UMAH AKU.

razif1224
28-09-2008, 02:02 PM
Salam forumers.

Saya plan nak buka restoran makan yg berupa franchise. Sebabnya saya nampak restoran makan ni, mostly semua untung.

Saya nampak ada beberapa restoran makan yg mana beberapa kerat je pelanggan yg datang. Tapi still survive sampai sekarang walaupun sewanya setiap bulan mungkin mencecah RM3ribu hingga RM5ribu.

Maknanya, walaupun yg datang setakat berapa kerat, tapi untung yg dia dapat still dapat cover harga sewa yg beribu riban.

So mcmana pula dengan restoran yg laku ni? Ada restoran melayu yg saya tgk sampai beratur org nak bayar, meja dan kerusi yg ada dekat 100 pun penuh bila sampai time lunch hour. Mesti at least rm50 ribu untung sebulan pun tak mustahil.

Saya pernah tanya satu restoran makan franchise di KLCC yg agak popular (dirahsian sbb confidential), penjaga cashier ckp, sales yg dibuat setiap hari lebih kurang RM8 ribu setiap HARI.

Ini bermakna, untung maybe katakan 50% daripada sales, maka untung net profit adalah RM120 ribu. Even tolak sewa katakan RM30ribu, pekerja 20 org pun rm20 ribu, bil api air pun, at least RM50 hingga RM60 ribu untung dlm tangan.

Di Sunway Pyramid, saya tanya satu lagi restoran makan franchise (juga dirahsiakan). Pekerja yg bekerja di situ ckp, sales yg dibuat kalau waktu weekend adalah lebih kurang RM20 hingga RM24 ribu ringgi sehari. Kalau hari biasa, sales adalah RM5 hingga RM8ribu sehari. Cuba anda kira sendiri.

Jadi disebabkan tu, saya plan nak buka restoran franchise. Cuma kena belajar cara2 prosedur yg betul, kena tau berapa kos nak buka, berapa royalty kena bayar, berapa modal kena ada, berapa franchising fees, etc.

Tapi ingat nak survey juga, antara byk2 restoran franchise kan, restoran mana yg paling anda minat. Sila vote seperti dalam list di atas.

Kalau ada restoran lain yg anda recommend, juga boleh nyatakan dalam forum ni.

Terima kasih atas sokongan anda ! :)

Salam bro... kalau ko serius nak bukak, aku tgk satu benda nie cam ada potensi gak... aper yang aku dengar setakat nie positive feedback je la.. xde la pulak yang negativenya lagi...
Kaji la dulu mana tau leh berkembang... Tapi sukses nanti jangan lupa tukang cadang nie ek....:)) :)cgrock

RFC satu altenatif.

Selain daripada KFC kini muncul pula RFC yang memberikan pilihan yang sangat menarik pada massa. Restoran yang dimiliki oleh HPA merupakan tonggak kebangkitan produk halal yang disokong oleh 400,000 orang ahli-ahlinya. Sesuatu yang menarik ialah sumber bekalan ayamnya di ambil daripada HPA farm yang telah bertungkus lumus menghasilkan ayam halal dipasaran.

Bermula daripada penyediaan makanan ayam yang halal, bebas dari penggunaan antibiotik, bebas dari penggunaan beta agonist (enzim penggemuk dari ****) dan sembelihan yang terjaga hukum hakamnya sampailah kita menyediakan makanan yang siap dimakan.

RFC menggunakan radix cola sendiri menggantikan coca-cola dan rempahan yang digunakan untuk menghasilkan ayam RFC juga diproses dengan resepi tersendiri. Chili sos, tomato sos dan Thai Sos juga dihasilkan di kilang HPA yang terletak di Jejawi Sematang Perlis.

Apa yang menarik ialah ahli-ahli yang makan di RFC akan diberi nilai mata (NM) sesuai dengan peniagaan MLM HPA. Manakala restoran RFC pula akan di “franchise” kepada ahli-ahli HPA yang berminat menerusi 2 pakej iaitu:

1. pakej pertama : RM 1 juta

2. Pakej kedua : RM 500 ribu.

Menjelang tahun 2010 RFC berhasrat mempunyai 20 rangkaiannya diseluruh malaysia. InsyaAllah.

http://duniaherbahpa.com/wp-content/uploads/2008/05/gmbr-rfc-2.PNG

http://radixfriedchicken.webs.com/DSCI0457.JPG

http://radixfriedchicken.webs.com/DSCI0461.JPG

:)cgrock

ulam
28-09-2008, 03:02 PM
Ada modal leh teman buka branch kat ipoh nie.. :-?

p/s: Mai seketul... :))

Biggie
28-09-2008, 04:00 PM
Aku suka kfc jek.....

ibuduit
14-10-2008, 06:46 PM
aku suke restoran ss2 murni..
Best woo...
Tapi xder dalam list..
Xleh nk vote


setuju..!!!!!

shazeti
14-10-2008, 06:51 PM
pizza la..

WnB
14-10-2008, 06:53 PM
nak cadangkan tn tanah buka radix fried chicken..... paling kurang boleh perkembangkan perniagaan bumiputera

zulco
14-10-2008, 07:35 PM
kedai makanan islam. biasanya kedai tom yam lah paling sedap....

kayawan73
22-10-2008, 04:53 PM
Nak pergi radix alor star minggu depan..saper nk aku blanja?

aurafx
28-03-2009, 12:26 PM
kat melaka apa best?

hazwan
28-03-2009, 12:29 PM
leh pilih 1 je ke, wat la multiple vote...:)

rosly82
31-03-2009, 12:35 AM
Semua tak minat...

Azhar
31-03-2009, 12:47 AM
kfc....ummmmm:D

Mr DoN
31-03-2009, 01:26 AM
aku lapar pizza punya pasal, aku vote for pizza Hut.. domino kurang sodap.. :D

RizMa
31-03-2009, 01:30 AM
RFC xmasuk dlm senarai ke??:D

RizMa
31-03-2009, 01:36 AM
RFC xmasuk dlm senarai ke??:D

rissa
31-03-2009, 02:53 AM
Bawal Power @ Kota D'sara

royal_berlian
31-03-2009, 02:59 AM
burger king sedap , daging grilled ,sauces sedap ,WHOPPER paling femes sbb besar , nak banding ngan mc d sedap burger king sbb daging dia lagi tebal ,grilled lagi ,klu sundae dia pun sedap :):)cgrock:)cgrock

rissa
31-03-2009, 03:35 AM
nak list mmg bnyk aaaa... kepc, bk, mcd ni bgi riss dah mcm burger otai je:D:D:D

p.s try la carlos, tony roma's, la bod's, etc etc bersepah @ pavilien. sehingga menjilat tapak tangan wa cakap lu:))

pish
04-04-2009, 05:51 PM
Aku teringat dulu ada Grandis(betul ke eje nih.lupa.lama dah) Best ar ctu.leh tambah2 air peree dok rerejam pun.Time aku sekolah dulu. Pastu tak lama tutup. Ni francais restoran gak.. apa citer ntah. Aku peminat fast food yg setia. setiap minggu mesti mengunjungi fast food.Kira kami sekeluarga pengunjung setia la. Nak cari beger best pi McD. Ayam best p KFC. Ayam menyihatkan p Kenny. Pizza n spageti mestile pizza hut. tapi tak semua restoran kualitinye sama walaupun sesama francais. Ada tempat ayam gorengnya (KFC le) sedap. ada tempat kureng. Kalau pi Pizza mushroom soup selalu tak sama. ada yg cair sgt. ada yg pekat. So McD kualitinya tak lari byak...Jadi aku suka McD.

Zul34
04-04-2009, 05:53 PM
peberet aku ialah warung kelantan, yummy

pish
04-04-2009, 05:53 PM
Secret recipe plak Tom Yam kung nya sedap. Tapi lain tempat, kualiti tak sama. Ada pedas sgt. Ada kureng. Tapi kek memang best.

Rizz one
04-04-2009, 06:09 PM
tak nak try buka restoran fast food yang terbaru dengan produk sempoi oblong

suweb84
04-04-2009, 06:25 PM
bnyak y dah boikot..so lyan chicken hat jelaaa...

klo nk g slalu kopak gaklaa,tp skali msuk knyang smpai ke esok hari hheehe

maf14
04-04-2009, 06:42 PM
tak nak try buka restoran fast food yang terbaru dengan produk sempoi oblong

aku nak vote yang nie..:))

abdullahkhairi
04-04-2009, 07:02 PM
ape kata bukak francais tempatan..
chicken rice shop,island red cafe
oldtown white coffee..

francais mesia skrg da bole bersaing ngan
francais lain seperti kfc,mcd,pizzahut..
letak la dlm poll francais dari malaysia..

:)cgrock

geniusneuro
01-05-2009, 07:24 PM
try la bukak mat salai nye burger shop...
wat cam mcd ke...
burger dye mmg sdap gile a...
rase lagi sdap dari prosperity...
arge lak rm3 je sbijik burger...
btol2 sdap beb...

dme30
01-05-2009, 07:29 PM
RFC xdak ka dalam list..xjadi la nak vote..hak3..

myazmaha
01-05-2009, 07:34 PM
bro..niage roti canai lagik untung beb....

aku_amin
01-05-2009, 10:54 PM
TT nk buka franchise ktne ni??
Sume franchise cm McD, KFC, Pizza Hut, Secret Recipe, n Kenny Roger's sesuai utk TT buka bcoz dh well known.
Apa2 hal pn, TT g la survey kt area yg nk buka franchise tu n klau ada franchise (sprti yg sy ktakn kt ats) yg blom dibuka lg, g la buka. tu yg paling sesuai.
Paling sy ska McD. Vote McD la...:):):)

kenanga
01-05-2009, 11:00 PM
RFC.. Radix Fried Chicken

Radix Fried Chicken boleh challenge KFC. Belilah produk Malaysia. Boikot barangan yahudi!!

geniusneuro
02-05-2009, 09:47 AM
btol tu, saye cadangkan tt bukak franchise malaysian product...
coz kite nak boikot yahudi...
better kite sokong malaysian products...

taikunx
04-05-2009, 04:25 PM
saya paling sokong anda buka.... radix fried chicken

Forex888
06-05-2009, 09:20 PM
KFC je....

Rizza
11-05-2009, 09:28 PM
pendapat sy - KFC
semue orang mkn,budak2 smpai org tue
tp rsnye kfc kite tk blh bukak sendiri
sbb dulu org tua pnh tye,mmg tak blh,plg hebat pun sewekan kedai je kat diorang
mcd blhla,tp dlm 800k jugak nk bukak.die siapkan semue skali
tp tu dulu la.skarang taktau pulak mcm mane

Rizza
11-05-2009, 09:43 PM
ha mcm bro taikunx ckp radix fried chicken
ok jgk tu
skarang ni takde ape lg,
tp dijangke nnti die jatuhkan kfc mcm radix cola
dah eksport sampai arab tu
orang semue band coke kan

acib
11-05-2009, 10:23 PM
bro..niage roti canai lagik untung beb....

hahaha.. tu mmg dah btol :))

fadzli
12-05-2009, 06:50 AM
lagi best klu bukak restoran..nak best bukak 24h.firs skali cari dl ape menu utama.kira killer menu la utk jadi trademark restorant ko.cuba g paka tgk satu restoran nasi kukus.ade cawangan die kt mydin foodcourt.klu kt rstoran tu purata kutipan cash harian adalah 7k.penah gak cecah 14k shari.yg makan kt situ smua org luar.bkn org terengganu..tapi roti canai wajib ada klu nk bukak restran.tu antara rahsia mamak.ak pun dalm plan nk bukak ni..

qai
14-05-2009, 08:07 PM
aku dah lama x makan mekdi..
boikot israel!!

onerich
14-05-2009, 08:25 PM
aku kalau pi sunway...chicken hartz antara pilihan utama...buleh makan banyak2....kekekeke:D

azam575
15-05-2009, 12:44 AM
salam,

aku suka makan kat IMANO`S hehehehe kat Plaza Angsana JB

pitihbanyok
02-06-2009, 11:28 AM
Salam semua, apa kata kalu kau cuba tengok pasal Island Red Cafe!
www.freewebs.com/qobel2

apiz
02-06-2009, 11:37 AM
kedai pak munawe pon Franchise:)):)):)):))

cekmeksu11
02-06-2009, 12:04 PM
suka gak mcD..tp sbb boikot xda la mkn...
la ni kfc n pizza je le...

tirani
03-06-2009, 11:35 AM
aku nak bgtau...hangpa jgn makan big shot piza yg ada udang tu..depa kata ada diskaun 30% bagi pemegang maybankcard..walhal tipu aja..bila time nak bayaq aja..diskaun tu hanya utk pemegang maybank kredit kad aja..daje toi..

dhiela
24-06-2009, 04:03 AM
camne nak vote erk? rasanya dhiela nk vote utk KFC & McD ... kalau ayam dhiela memang pilih KFC tapi kalau French Fries lebih McD ... lagipun kat McD ada ribena ... senang sikit nak pilih minuman untuk anak dhiela ... mudah pun ya sebab anak dhiela pun buat pilihan cam dhiela gak ... kalau KFC memang makan ayam hot & spicy gi McD cuma untuk fries ... moga berjya ngan misi mencari francais sesuai mana tau leh lak dhiela gi lepak kat sana :)

otaida00taj
24-06-2009, 04:13 AM
aku nak bgtau...hangpa jgn makan big shot piza yg ada udang tu..depa kata ada diskaun 30% bagi pemegang maybankcard..walhal tipu aja..bila time nak bayaq aja..diskaun tu hanya utk pemegang maybank kredit kad aja..daje toi..

aku kalu tak pasti, mesti tanya.....

sekarang nie pizza hut banyak keluar produk baru, tapi harganya mahal betul...

nadya08
28-06-2009, 02:42 AM
makanan junk yg tak berkhasiat...mati cepat jer kalau selalu makan

ulam
05-07-2009, 03:38 PM
semua kat atas aku x pegi dah... :))
so semua aku x pilih dah...

wiralution X
18-11-2009, 05:34 PM
Secret recipe xder dlm list ke?

irsaffy
18-11-2009, 05:48 PM
semua kat atas aku x pegi dah... :))
so semua aku x pilih dah...

nnt leh la banjer kengkawan...:">:">

irsaffy
18-11-2009, 05:49 PM
Secret recipe xder dlm list ke?

harga dier mahal sgt kot..:D

wiralution X
18-11-2009, 05:52 PM
harga dier mahal sgt kot..:D

x mahal sgt la bro. ala2 kfc je..

hijazi_83
18-11-2009, 06:02 PM
xdak dlm senarai aku punya,, aku suka rfc.. (radic fc)hehe

azrul90
18-11-2009, 06:03 PM
..kfc..x best..

..mcd..mahal..

..Pizza hut paling ok haku rasa..

..klu nandos /1901 /domino ke/..ada kureng skie..

..tapi secret recipe ok juga.,.cuma lokasi kene baik.

eh ak ske je kfc and secret recipe..:D

azrul90
18-11-2009, 06:04 PM
xdak dlm senarai aku punya,, aku suka rfc.. (radic fc)hehe

xpe2..
nnt radic fc 2 ko buat list next update..hehe:))

azrul90
18-11-2009, 06:07 PM
semua kat atas aku x pegi dah... :))
so semua aku x pilih dah...

haa yg ni ak plg ske..
klu mkn nasi,lauk2 ngn ulam..mmg sempoi..

irfan
18-11-2009, 06:23 PM
JM briani kambing

joned
18-11-2009, 06:32 PM
aku paling suka nandos ..tetiba teringin nk p lak...slurpppp

cyborg
18-11-2009, 07:03 PM
aku paling suka nandos ..tetiba teringin nk p lak...slurpppp

Nandos memang sedap !

joned
18-11-2009, 07:44 PM
Nandos memang sedap !

duitnya pun sedap...:D

mrlan09
18-11-2009, 07:56 PM
aku ske McD

http://celebrities.ninemsn.com.au/img/tvblog/tt_mcdonalds.jpg

Bionik
18-11-2009, 09:17 PM
I'm Lovin' It... Mek D :D

abahmu
18-11-2009, 09:18 PM
wendys best..carl's jr pun sdp gile

otaida00taj
18-11-2009, 09:28 PM
paling suka McD, tapi banyak mahal dari KFC...

tebbaloi
19-11-2009, 03:59 AM
aduiii leleh lak aku tgk mushroom swiss BK.. =P~ =P~ huhuhuhuhu...


http://fastfoodcritic.com/wp-content/uploads/2008/11/fast_food_burger_king_mushroom_swiss_steakhouse_2. jpg

http://farm1.static.flickr.com/49/149550556_2b66544c93.jpg?v=0

tebbaloi
19-11-2009, 04:00 AM
TT apa update terbaru?? dah start biz ker?

shukcaya
19-11-2009, 04:00 AM
aku vote 1901 :D

swingerfx
19-11-2009, 04:04 AM
tgh pagi buta ni sape la up thread mkanan ni..lapor aku..tlgggggggggggggg

anak_jatiperak
19-12-2009, 12:27 AM
Salam..saya pun berminat...tapi mcm mana nak buka yer

MoShed
19-12-2009, 12:58 AM
tambah satu lagi weh...

RFC - radix fried chicken..

Jom2...di Sungai Petani...hehe

Sue
19-12-2009, 01:13 AM
Salam..saya pun berminat...tapi mcm mana nak buka yer

Majority yang disebutkan dalam thread ni adalah produk yahudi.....saham besar untuk membunuh orang Islam.....bertukarlah kepada franchise tempatan Halal dan ada yang termasuk dalam syariah...makanan akan menjadi darah daging...

cyborg
23-12-2009, 05:24 PM
Majority yang disebutkan dalam thread ni adalah produk yahudi.....saham besar untuk membunuh orang Islam.....bertukarlah kepada franchise tempatan Halal dan ada yang termasuk dalam syariah...makanan akan menjadi darah daging...

Island Red Cafe kenapa tak masuk list ?

Mitokondrion
24-12-2009, 09:06 AM
RFC bila la nk bukak kat kb ni...
macd gi bukak pulak.. pdhal, bknnya best pun.. :-?

mimie813
25-12-2009, 09:48 AM
klu makan kek kat secret recipe....
klu nak makan ayam kat kfc.....
klu nak makan bege kat mcd.....
klu nak makan pizza kat dominos.....( tp kat ipo x der )

so sebenarnya...sume ak bedal jer...hehehhehehe

girlsilver
25-12-2009, 10:21 AM
pilihlah yang terbaik....pd pendapatku yg 10sen ni,baik buka francise yg produknya dtg dr kita seperti RFC...xbyk lg cawangan dibuka,aku kalu ade duit nk wat 1 francise kat shah alam ni...ade sapa2 nk share ngan aku ker???:D

bkn ape...produk mkanan segera ni sume dtg dr negara bkn islam iaitu YAHUDI...xyah la tambah lg yg sedia ade...makanan kita pon xkurang hebatnya,rmai ape org luar makan makanan kita,cm ade sorng yg aku kenal...org putih...dlu mmg xsuka nasi lemak...pastu bila dh perkena...asal dtg sni jer nk nasi lemak,sambal belacan pon dia bedal gk :))

yer la kdg2 aku pon ade gk mkn,tp rs gk menyesalnya...yer la kdg2org belanja...xkn nk tolak kn...tp akan ku cuba utk krgkn makanan org YAHUDI itu....

mungkin ade pendapat yg kita pon ade ikut resipi org yahudi,tp sekurang2nya kita pasti benda HALAL...dia pon xleh nk kata kita tiru dia,tah2 dia tiru org islam dulo2...pastu claim kata dia punyer...

APE YANG PENTING KERJASAMA...untuk menaikkan nama islam n nama malaysia....HALAL :)cgrock:)cgrock

girlsilver
25-12-2009, 10:27 AM
klu makan kek kat secret recipe....
klu nak makan ayam kat kfc.....
klu nak makan bege kat mcd.....
klu nak makan pizza kat dominos.....( tp kat ipo x der )

so sebenarnya...sume ak bedal jer...hehehhehehe

kadang2 berangan....kalu bleh sume produk2 dr luar mesti mengunakan bahasa melayu contohnya...

KFC....Ayam Goreng Kentucky
Secret Recipe....Resipi Rahsia
yg lain2 korang pk la :))

tp sebaik2nya...ape2 jer produk luar ni diperketatkan kemasukannya....bkn mati pon xmkn produk diorng ni....cuma kita ni dh kebiasaan...sikit2 udah la branch...

majukanlah produk kita....:)cgrock

azriusre
25-12-2009, 10:40 AM
Bawal Goreng kat Prai,Penang pun best sedap hingga menjilat pinggan:D

abgyin
27-12-2009, 05:19 AM
ni tt masyukkk juga maca...

geniusneuro
27-12-2009, 08:23 PM
kdg2 best gak makan kat kedai mamak... kfc tu depan kedai mak aku, kengkadang malas nak jalan jauh, p makan kfc je

tapi aku suke makan kat nando's sedap, dan kenyang makan

amazinggold88
27-12-2009, 08:25 PM
mapley best jgk sbb mrh.leh mkn bnyk2 :))

geniusneuro
27-12-2009, 08:29 PM
mapley best jgk sbb mrh.leh mkn bnyk2 :))

x pnah g mapley kat bangi agi...

amazinggold88
27-12-2009, 08:42 PM
x pnah g mapley kat bangi agi...

jmptlh dtng
ade diskaUN 10% untk student :)cgrock

geniusneuro
27-12-2009, 09:11 PM
jmptlh dtng
ade diskaUN 10% untk student :)cgrock

mapley kat mane tu?? x taw pon...

amazinggold88
27-12-2009, 09:17 PM
mapley kat mane tu?? x taw pon...

dkt seksyen 15
restoran amir ali :)cgrock

taikunx
27-12-2009, 09:24 PM
Radix Fried Chicken (RFC) tak der ke....

diden
27-12-2009, 10:04 PM
kalau tak silap aku 1901 tu melayu punya...?

mimie813
27-12-2009, 11:01 PM
suke makan mee kari kat jln merdeka garden ipoh...

miecs
16-11-2010, 10:56 AM
TT terlupa sesuatu nk letak .... franchais HPA KFC style(lupa dah namanya) . sokong la bumiputra sikit. hehe

peruzz
16-11-2010, 11:17 AM
bro.. pada pendapat aku la.. sebenarnya tak penting mana yg kau minat,, tp yg penting d mana lokasi yang kau cadangkan utk buka francise ni.. n tgok macmn market d sana.. kaji market size n market share dia.. apa francise yg tlah ada d sana n tgok ekonomi n lifestyle d tmpt tu.. baru plan francise apa yg sesuai..
satu lagi ada bbrapa jenama yg bro xleh bkk contohnya kfc. yg jenama2 besar ni plak cam mcd bkn senang nk bkk Ooo.. n cap x silap 1.5juta gak r.. tp xpe.. gunakan saluran yg ada.. bro leh daftar dulu dgn persatuan francise utk mnjadi francizy...:D:D

syahays
16-11-2010, 11:41 AM
tt..franchise F&B mmg masyukk..pilih yg well known...kfc x offer fracnhise..mcd plak modal 1.5juta...n bukan setakat modal je yg penting...mcd terlalu susah nk jd fracnhisee die...dulu siap kene wat praktikal kat USA (6bulan) b4 bukak franchise mcd..huhu...kos tanggung sendiri...secret recipe xsilap ak franchise fee je da 150k..huhu...1901 plak ak dengar desas desus ade la prob cket...

bila ko da decide franchise mana ko nk amek..ko ley proceed ngan PNS (gov agency)..ni untuk loan la...


p/s: nasihat dr ak..b4 jadik franchisee mana2 biz..ko g siasat dulu franchisee dorang..tanya ade masalah pape x ngan franchisor...sales mcm mana...ap yg franchisor tolong..sume la..gud luck tt...

kamal_kampong
16-11-2010, 11:59 AM
TT terlupa sesuatu nk letak .... franchais HPA KFC style(lupa dah namanya) . sokong la bumiputra sikit. hehe

bukan francais..RFC tu x de kena mengena langsung dgn KFC..he2..100% bumiputra Malaysia punya RFC tu..

tambah TT..Radix Fried Chicken (RFC)..:)cgrock

Pelabur
16-11-2010, 12:16 PM
ada pandangan makanan segera x bagus. terutama pada kanak-kanak. betul ke ni?

real_rolls
16-11-2010, 02:01 PM
apa kata kedai westerm foood....ada yg dijual di restoran fast food semuanya ada..

GnoLa ®
16-11-2010, 03:21 PM
kenny gojers, bak kato anak den.....

:)cgrock:)cgrock:)cgrock

penangboy
17-11-2010, 07:02 PM
mc donald big mac pilihanku

azriusre
17-11-2010, 07:16 PM
Kedai Makan Ikan Bawal Goreng Kat Prai Pilihan ku :)cgrock

viper207
17-11-2010, 07:31 PM
subway xde.... #:-S

musashibest
17-11-2010, 07:34 PM
warung kopi tepi jalan takde ke? tak dapat nak buat pilihanlah..

RuthlessFairy
18-11-2010, 12:09 AM
american restaurant?

real_rolls
18-11-2010, 12:15 AM
subway xde.... #:-S

subway gak... so far luar kl tak banyak...tp sesuai dekat office area

flygrow
18-11-2010, 12:33 AM
kdai awe klate xde ke..jimat n mmbntu ekonomi org islam,

rijal2009
18-11-2010, 01:02 AM
peh, sebut makanan terus aku rasa lapar nak makan rendang ketupat yg mak aku buat.. nak gi makan jaop.. :D

abahmu
18-11-2010, 04:00 PM
klu burger aku suka wendys dank carls jr...

arowana
18-11-2010, 05:40 PM
subway.. best, simple jer..

iamloco
18-11-2010, 05:47 PM
mcD tetap di hati :D

kalau
18-11-2010, 08:54 PM
semua aku minat.

nashburn
18-11-2010, 08:59 PM
aku suka subway.. tapi takde dlm list plak
so aku vote nandos je

FaRid^sp
19-11-2010, 05:28 PM
kebelakangan ni suka sgt aku masuk A&W utk pekena monza burger (double cheese burger) + rootbeer.. mmg class walaupun aku tak suka minum air berkarbonat..

FaRid^sp
19-11-2010, 05:31 PM
bagi aku ; KFC = dah jemu
Mc'D = menu tak menarik
Pizza = set large thai seafood je best
lain2 jrg @ x pernah masuk..

Sue
19-11-2010, 05:40 PM
Semua senarai restoren tu kecuali Nandos & Secret Recipe adalah kepunyaan YAHUDI takyahlah kita perjuangkan....mulut kata menentang kekejaman yahudi tekak kita dok sokong bulat2 produk Yahudi!!!!!!!!

AutoGlobalZone
20-11-2010, 11:38 AM
waa..kfc masih mendahului ! ;)

omgkenny
20-11-2010, 12:06 PM
nandos!! nak nandos.. huhu lapar sudah..

sahabat-shirt
20-11-2010, 12:11 PM
carls,popeye dan burger king adalah favorite aku..

pakaji
20-11-2010, 12:33 PM
kfc = aku rasa ayam kfc dh x berapa nk sedap..tp whipped potato dgn coleslow boleh ajar budak2 makan sayur..
mcd = pilihanku..burger dan ayam dia sedap..i loikeee
pizza hut, domino, shakey's = jarang masuk..mahal tp x kenyang..huhu
a&w = sentimental fave..second to mcd
yg lain2 tu aku jarang/x pernah rasa..

tp part nk pilih mana satu francise tu yg penting location, location, location..francaisor support pon penting..masa aku gi MFA seminar thn lpas, dorg kata secret recipe has the best support..

are_yan13
21-11-2010, 02:25 AM
Bagi aku plak... KFC = kentang kurang sedap = ayam x brape nak spicy :)
MCD : Kentang memang sedap = ayam kaw2 spicy :)

abahmu
21-11-2010, 02:38 AM
Semua senarai restoren tu kecuali Nandos & Secret Recipe adalah kepunyaan YAHUDI takyahlah kita perjuangkan....mulut kata menentang kekejaman yahudi tekak kita dok sokong bulat2 produk Yahudi!!!!!!!!

termasuk komputer yg digunakan ni :D

General Juhziz
21-11-2010, 08:08 AM
bagi aku cili sos McD plg bes...xtau npe...cili sos yg len xleh lawan bes dia huhuhuu..thn dpn cukai dr 5% naek jd 6% huhuhuhu

zuljaalaa
21-11-2010, 05:08 PM
tempat pn kena sesuai gak TT. Bukan senang nak dpt tempat yg sesuai. Kalau ada pn dah ada org lain buka lama dah. Tu yg masalahnya

iamloco
21-11-2010, 05:12 PM
bagi aku cili sos McD plg bes...xtau npe...cili sos yg len xleh lawan bes dia huhuhuu..thn dpn cukai dr 5% naek jd 6% huhuhuhu

setuju ngn bro. pernah ada thread kot tanya pasal sos mcD ni. sos dia mmg rse lain dr yg lain..

istinggar
22-11-2010, 04:27 PM
Kenny Rogers. Ayam dia sedap sangat lah.

Tapi lepas makan aku rasa sangat bersalah.

cyborg
22-11-2010, 04:32 PM
Nando's memang sedap RM60 makan 4 org, tinggal tulang ayam aje... tapi harga aku tak boleh tahan !!!
KFC, RM40 makan 4 org, masih ada ayam yang tak habis... muak tak sedap ..

akmal_tawau
24-11-2010, 09:01 PM
tt dah buka ke restoran franchise?...sy syorkan buka RFC. syarikat bumiputra islam, insyaallah berkat.

the_jonet
01-12-2010, 12:07 PM
kalau pi times square suka mkn kat hartz chicken.. boleh mkn puas2.. huhu

penah gak mkn kat secret recipe sekali.. tomyam dia sgt sedap!! tp mahal! huhu

suprol
07-05-2011, 03:21 PM
restoran mattop terbaek...:)cgrock

bro drummer
07-05-2011, 03:41 PM
ehem2..klau nk JV..sile le PM teman..hehehe..mane la tau ;)

zaimi2
07-05-2011, 03:46 PM
aku suka nandos!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

lagi2 set SOSEJ dia............dan sos dia yang mcm2 kaler 2 dan pedas MASEM...

Mitokondrion
07-05-2011, 03:47 PM
kfc.........................

RajaDiamond
07-05-2011, 03:47 PM
ehem2..klau nk JV..sile le PM teman..hehehe..mane la tau ;)

bro nak buka franchise pe?

RajaDiamond
07-05-2011, 03:49 PM
hurmm.. mama chop papa grill best ke tak??

bro drummer
07-05-2011, 03:56 PM
bro nak buka franchise pe?

erm..mcm yg TT ni la kot..
sbb skg tgk org bwt biz..boleh tahan la income nye..tp usaha.keje kena power leee :)
tp mmg btul..klau wat biz mkanan2 nie..lg berbaloi..cume masakan tu kena sedap,layanan kena power.bru pelanggan suke..mai byk kali:)cgrock
alangkah~~~~

perantauan
07-05-2011, 04:05 PM
aku suka makan dekat umah..

poknik
07-05-2011, 04:09 PM
radix fc la best...

blackiel
07-05-2011, 04:19 PM
aku biase mkan kat warung jer....Nasi Goreng Ayam+Tea O ais+Rokok...

jay_786
07-05-2011, 05:14 PM
aku biase mkan kat warung jer....Nasi Goreng Ayam+Tea O ais+Rokok...

sempoi la bro.. :)

abahmu
07-05-2011, 05:18 PM
radix fc la best...

radix bnyk mslh..quality teruk..servis hancus..ayam kdg2 hangit,roti burger keras,air terlalu manis,,bnyk kena baiki radix ni klu nak bersaing dgn yg lain2.tgk skrg restoren radix umpama hidup segan mati x mau....ayam edlee lg best :D

abahmu
07-05-2011, 05:20 PM
burger yg plg best aku try fast food ni di Carl's jr..mmg sedap and juicy

faiz_2188
07-05-2011, 05:22 PM
kfc la paling best..ada nasik hihihi..lgpn x mahal sangat

syam dungun
07-05-2011, 05:44 PM
kfc r best..

nsr7777
07-05-2011, 09:46 PM
jonieeeeeeeeeeeeeee

milsum
31-01-2012, 10:01 PM
kfc leading nampaknya...

abahmu
31-01-2012, 10:07 PM
car's jr jgk yg best

sasuke88
31-01-2012, 10:13 PM
suke pizza~

sayang_desa
01-02-2012, 11:19 PM
uikhhh..payah wat franchise ni....sd keje kt restoran xxx skrg, pening kpla. hq amik pkerja d best, yg x elok semua distribute kt brnches. nk manage restoran penat..

blink_182
19-09-2012, 08:08 PM
Tt dah bukak franchise ape skunk

[V]endetta
19-09-2012, 08:16 PM
pergh kfc paling banyak???

malkovich
20-09-2012, 06:31 AM
da 4 taun thread ni
skrg msti tt da kaya raye hasil franchise

suaji
20-09-2012, 02:45 PM
=.=' lama punya daa

SiRentap
29-09-2012, 09:24 PM
ramai juga peminat KFC

nsr7777
29-09-2012, 09:31 PM
joni...masuk list tk

Storyday
29-09-2012, 09:38 PM
I like nandos. tapi agak mahal la pulak..
so i Vote for McD instead.

wanlan
29-09-2012, 10:46 PM
none above punye poll xdek ke?hahaha...

kicap_tamin
29-09-2012, 10:59 PM
bro.. tony romas bro.. xpun applebees..hehe

mieyz
29-09-2012, 11:18 PM
Restoran mamak xder ker..hee

pangkreng
30-09-2012, 01:21 AM
saya syor mcdonald..terbaik

pirez
30-09-2012, 01:52 AM
ramai juga peminat KFC

KFC ler...dari zaman kanak2 mak bapak ajar makan ayam goreng...:D

hinzuhay
02-10-2012, 01:29 PM
tok janggut putih

saleh5860
02-10-2012, 01:41 PM
semua di atas mahal macamana nak vote?