PDA

View Full Version : ikan peliharaan yg tak banyak karenah....


sekam padi
14-08-2008, 01:47 AM
anak² aku tetiba suruh aku bela ikan dlm bekas aquarium yg saiz kecik tuuuuu....aku ni memang x dak langsung pengalaman....nak jaga hati budak² tu , aku pun angguk aje le..adehhhhh..:(( :((

jadi aku nak tanya ni...mengikut pengalaman korang yg dok bela ikan air tawar...ikan apa yg tak banyak karenah/songeh yg sesuai utk dibela??..:-? :-?

1)penyakit?
2)kemungkinan jangka hayat?
3)pemakanan?
4)kebersihan air?
5)
6)

GoldFinger
14-08-2008, 01:48 AM
hehe..bekas bsr mana tu bung sekam ?

sekam padi
14-08-2008, 01:50 AM
hehe..bekas bsr mana tu bung sekam ?

kecik aje...lebih kurang 1 kaki aje
kalu sukses bole tukar yg besar pulak....:D :D :D

asyraf77
14-08-2008, 01:54 AM
bela ikan puyu je,stahun xtukar air pn leh idup..:D

bela ikan guppy pon ok gak.

GoldFinger
14-08-2008, 01:56 AM
kecik aje...lebih kurang 1 kaki aje
kalu sukses bole tukar yg besar pulak....:D :D :D

hang pi kedai beli ikan laga... yan warna biru merah tu..

makanan dia ada jual kedai akuarium tu sekali...juga makan jentik2.. cantik ikan ni dan padan dgn bekas besar tu !

:)

MoShed
14-08-2008, 01:56 AM
bela ikan puyu je,stahun xtukar air pn leh idup..:D

bela ikan guppy pon ok gak.

ikan guppy cepat mati..

bela ikan lampam emas la cantik..2 ekor sudahh..hehe

asyraf77
14-08-2008, 02:05 AM
ikan guppy cepat mati..

bela ikan lampam emas la cantik..2 ekor sudahh..hehe

btoi gak harap ekor cantik tapi antibodi xckup.

sekam padi
14-08-2008, 02:08 AM
btoi gak harap ekor cantik tapi antibodi xckup.

jadi ikan guppy keluar dari list.....:D :D :D

mohdzairilanuar
14-08-2008, 02:11 AM
ikan guppy kalu kena cara penjagaan die leh idup lama member aku bela smpi branak pinak...tapi kena tahu cara jaga ikan ni tu yg penting.masa nak beli ikan tnya tauke ikan tu ttg cara2 penjagaan ikan....

Mr Giant
14-08-2008, 02:39 AM
ikan guppy kalu kena cara penjagaan die leh idup lama member aku bela smpi branak pinak...tapi kena tahu cara jaga ikan ni tu yg penting.masa nak beli ikan tnya tauke ikan tu ttg cara2 penjagaan ikan....

leceh laa tu...nak kena jaga gak...

sejarah aku bela ikan lam akurium....

1- Flower horn(1)...budget besar
2- Ikan Emas yg bulat tu,mcm xlarat berenang jek(10)...cepat mati kalo oksigen takde,kedarah kuat,air cpt kotor
3- Puyu(5)...tahan lama gak tapi xleh bnyk2 lam 1 tmpt,diorg bergaduh
4- Ikan Laga Halfmoon kaler biru&merah(2)...manyak mahal ini ikan ooo...
5- Toman Bunga(1)...ini ikan manyak agresif ooo...gua dh kena gigit,koyak kulit ibu jari...

last2 skang gua bela ikan Haruan ngan Keli jek lam akurium 3kaki gua,kureng lawa laa...:D
tapi ok laa....
oksigen xpayah(jimat letrik)...
bagi mkn anak ikan longkang jek...
air pon bersih....gua on pump just once a week...nak kasi bersih bahan buangan ikan tu...
kengkadang ikan keli tu makan balik benda2 yg dia dh buang...:))

dreamzzz
14-08-2008, 07:59 AM
https://www.hawaiibounty.com/images/fish_orange.jpg

jaih
14-08-2008, 08:49 AM
plh senang nak manage ikan puyu ler....ikan keli pun ok gak..tp pastikan jgn anak ko g seluk tgn dlm akuarium tu dah lerr ..

pok ja
05-07-2009, 07:34 AM
ikan puyu air itam...ikan gupi ok

ExFoRcE
05-07-2009, 11:41 AM
aku skrang tgh kemaruk bela ikan arowana, skrang nii aku beli arowana silver
tapi tak tau la silver aku nii lain skit
skrang nii aku tgh bz nak setting aku pya water pump and sump tank..
air dah cantik , skrang masalahnya aquarium je.

AMICO66
05-07-2009, 11:42 AM
bela ikan puyu dan ikan kaloi...

rajautara
05-07-2009, 11:50 AM
aku skrang tgh kemaruk bela ikan arowana, skrang nii aku beli arowana silver
tapi tak tau la silver aku nii lain skit
skrang nii aku tgh bz nak setting aku pya water pump and sump tank..
air dah cantik , skrang masalahnya aquarium je.

silver tak best bro.. tapi staring ok lar. dah besar nanti lepas ler kat lombong..
alang2 terus amik gold/RTG/Bloodred bru ada harga riban2 bilan dah besar:D

ExFoRcE
06-07-2009, 08:55 PM
silver tak best bro.. tapi staring ok lar. dah besar nanti lepas ler kat lombong..
alang2 terus amik gold/RTG/Bloodred bru ada harga riban2 bilan dah besar:D

sabar bro, baru aku nak paham aquarium...
lagipun aku skrang tgh mengkaji mcm mane nak buat overflow ...
ade technologi baru buat overflow tanpa tebuk lobang aquarium.. gune paip je..
skrang nii tgh cuba mcm mane..sbb aku nak gune sump tank...

kalau
06-07-2009, 08:59 PM
ooppsssss.......

ikan guppy boley bela, cumer........

derang cepat membiak......

ikan laga, boley, tapi paling pun dapat

simpan sekor, kalo nak yg laki nyer......

rajautara
06-07-2009, 09:00 PM
baek TT bela kura2 kecik yg ijau tu jer.. lagi tahan lasak.. budak2 kadang2 dia nak pegang pet tu...klu ikan mesti dah mati dah:D

rajautara
06-07-2009, 09:02 PM
sabar bro, baru aku nak paham aquarium...
lagipun aku skrang tgh mengkaji mcm mane nak buat overflow ...
ade technologi baru buat overflow tanpa tebuk lobang aquarium.. gune paip je..
skrang nii tgh cuba mcm mane..sbb aku nak gune sump tank...

bro beli jer akuarium yg dah ada overflow.. biasa yg 6 kaki nyer...
itu tak susah cuma yg agak susah ialah penjagaan ikan tu ..
rasa cam jadi doktor pun ada..:D:D:D
Ph air, temp air, penyakit dia. dll... ikan mahal bese arr org jaga gila2 nyer..:D:D:D

ExFoRcE
07-07-2009, 03:11 PM
bro beli jer akuarium yg dah ada overflow.. biasa yg 6 kaki nyer...
itu tak susah cuma yg agak susah ialah penjagaan ikan tu ..
rasa cam jadi doktor pun ada..:D:D:D
Ph air, temp air, penyakit dia. dll... ikan mahal bese arr org jaga gila2 nyer..:D:D:D

duit bro, ade duit semua jalan bro...
aku skrang tgh cari aquarium 4ft siap dgn sump tank..
kt jb mahal dok...skrang nii aku maybe nak trade in dgn kedai yg aku beli, agak2 bape boleh eh.

eLLYaNa
08-07-2009, 10:30 AM
Ikan2 guppyku mati semua bile balik dr holiday :((

yakuza brown
08-07-2009, 10:33 AM
kecik aje...lebih kurang 1 kaki aje
kalu sukses bole tukar yg besar pulak....:D :D :D

vote for puyu or kaloi:">

yakuza brown
08-07-2009, 10:34 AM
bela ikan puyu dan ikan kaloi...

nak lg senang..ikan plastik:D

Mr. K®
08-07-2009, 10:37 AM
bela ikan puyu je,stahun xtukar air pn leh idup..:D

bela ikan guppy pon ok gak.

setuju. kalo setakat nk amik hati anak kecil, kedua²nya ok sbb x bnyk kerenah berkenaan penyelengaraan/penjagaan & pemakanan. tp utk seronok nk lihat warna-warni, yg colourful ikan guppy la cun :)

yakuza brown
08-07-2009, 10:40 AM
setuju. kalo setakat nk amik hati anak kecil, kedua²nya ok sbb x bnyk kerenah berkenaan penyelengaraan/penjagaan & pemakanan. tp utk seronok nk lihat warna-warni, yg colourful ikan guppy la cun :)

guppy?..tahan la kot dalam 2 hari hayat..kalau nasib baik 2 bulan..hahaha...satu lagi yang ok ikan bandaran:)):))

faizal fazin
06-09-2009, 09:35 AM
sekam padi,

ikan yg x byk kerenah ikan laga la sng..ikan guppy kena boh dlm pasu bru sng biak..
ikan laga halfmoon aku dok bela gak..
kalu berminat bleh kol aku..faizal 012-5717845 or email faizal_fazin@yahoo.com
pasal harga bleh runding no problem..

faizal fazin
06-09-2009, 09:38 AM
ekam padi,

ikan yg x byk kerenah ikan laga la sng..ikan guppy kena boh dlm pasu bru sng biak..
ikan laga halfmoon aku dok bela gak..
kalu berminat bleh kol aku..faizal 012-5717845 or email faizal_fazin@yahoo.com
pasal harga bleh runding no problem..

faizal fazin
06-09-2009, 09:39 AM
anak² aku tetiba suruh aku bela ikan dlm bekas aquarium yg saiz kecik tuuuuu....aku ni memang x dak langsung pengalaman....nak jaga hati budak² tu , aku pun angguk aje le..adehhhhh..:(( :((

jadi aku nak tanya ni...mengikut pengalaman korang yg dok bela ikan air tawar...ikan apa yg tak banyak karenah/songeh yg sesuai utk dibela??..:-? :-?

1)penyakit?
2)kemungkinan jangka hayat?
3)pemakanan?
4)kebersihan air?
5)
6)
ekam padi,

ikan yg x byk kerenah ikan laga la sng..ikan guppy kena boh dlm pasu bru sng biak..
ikan laga halfmoon aku dok bela gak..
kalu berminat bleh kol aku..faizal 012-5717845 or email faizal_fazin@yahoo.com
pasal harga bleh runding no problem..

zairul
06-09-2009, 09:41 AM
satu vote utk ikan sepat <<< kalau mati, blh buat ikan masin :))

selipargetah
17-09-2009, 09:58 PM
aku da bela guppy 4buln dah..seronok!!

mohdridzuan®
17-09-2009, 10:17 PM
aku bele ikan kap dlm akuarium 3ft..haha
senang je jage, just bg mkn je. air pn baru skali tuka dlm mse 2bln.
ikannye kuat eyak, tp air x koto sebb sisa die mendak kebawah :D
tapi klu da besar nti xtaw la nk cmpak kt kolam mne..hehe

selipargetah
17-09-2009, 10:27 PM
aku bele ikan kap dlm akuarium 3ft..haha
senang je jage, just bg mkn je. air pn baru skali tuka dlm mse 2bln.
ikannye kuat eyak, tp air x koto sebb sisa die mendak kebawah :D
tapi klu da besar nti xtaw la nk cmpak kt kolam mne..hehe

...cmpak kat lombong okay ape!:)

aes
14-10-2009, 04:40 PM
ikan sepat, puyu ngan ikan laga
klu nak yg ssh jaga try le bela ikan kelisa
..

apiz
14-10-2009, 04:51 PM
bg aku..paling senang ikan kelisa...:">:">:">

acan
14-10-2009, 05:29 PM
ikan kelisa senang oo0..
aquarium xyah taruk oksigen pn buley pa..
mkn 2 hari skali pn xde hal..:p
tp lambat bsar la..:p

kelisa aku mati suda..:((

aes
15-10-2009, 12:24 PM
ikan kelisa senang oo0..
aquarium xyah taruk oksigen pn buley pa..
mkn 2 hari skali pn xde hal..:p
tp lambat bsar la..:p

kelisa aku mati suda..:((

ye ke senang? nak try bela kelisa silver ( kelisa yg plg murah ).... klu ada anak blh jual rm20 sekor.
kelisa jenis apa yg ko bela?
..

isa@is
18-01-2010, 06:52 PM
ikan kelisa senang oo0..
aquarium xyah taruk oksigen pn buley pa..
mkn 2 hari skali pn xde hal..:p
tp lambat bsar la..:p

kelisa aku mati suda..:((

salam.. mati sudah kelisa tu.. mati sebab ape? terlebih bg makan ke terkurg air sikit dr akuarium?

isa@is
18-01-2010, 06:57 PM
salam.. just nak bg cadangan.. antara ikan2 yg di cadangkan untuk bela.. kalo ikan kaloi ni boleh bela..tp jgn selalu pindah2kan tempat tu.sebab ikan ni sensitif sikit kalo di pidah2kan tempatnye..hehe.. nt senang mati akibat luka.. kalo bela ikan gupy ni pun seang juga.. tp sape yg kata bela cepat ati tu maksud nye xkena caranya..dan nampak gayanya penjual mungkin merahsiakan cara2 penjagaannya..sebab bila ati nt customer akan beli lagi..so kalo nak tahu n bebetul bverminat sya boleh la cite kan sikit..sya dah bela ikan gupy ni bertahun juga..dan bermacam2 ikan lain.. ikangupy ni smpaikan xnak pupus la dekat kolam ni..mana2 je kolam ikan mesti ade je dia..sampai pening dah nak buang ikan ni..hehe.. ade lagi ikan senang..ikan puyu, keli kampung, sepat ronggeng,siam,biru,emas,silver,mutiara, moly,swordtail n lampam poun ok juga..n byk gak lagi la..hehe..

ajid182
18-01-2010, 09:16 PM
ikan puyu je...ikan puyu aku ade yg siap terkopak daging die kene gigit dgn kucing aku mase aku tukar air...tp idup lg...haha....

ichizen98
18-01-2010, 09:21 PM
ikan guppy arr beranak pinak dah

irsaffy
18-01-2010, 09:39 PM
bela ikan bandaraya ni pun ok gak..xperlu susah2 nk cuci aquarium..:D:D

http://www.raylady.com/Potamotrygon/photos/Pleco1.jpg